![]() |
Tomita, uite un topic, poate te va ajuta cumva - http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=15634
Of, sa te ajute Dumnezeu! La El e nadejdea. |
Citat:
Daca tu crezi ca dpdv profesional nu poti sa te descurci sa-ti castigi existenta, mai mult, ai renuntat chiar si sa incerci, e un nonses sa te gandesti ca ai putea intretine o familie. Deci calugaria e singura varianta in care ai putea sa-ti fii util, tie in primul rand si poate si altora. Cu cat amani sa iei o decizie, cu atat exista riscul sa apara si "alternative" nu tocmai fericite. |
Citat:
Din doua vorbe - o cearta, asta nu are cum sa fie de la Dumnezeu. Daca ar fi fost muulta si fierbinte rugaciune INAINTE ca incidentul sa se petreaca, poate discutia ar fi decurs altfel, poate nici macar nu ar fi fost o discutie. E clar ca ai ramas si dupa atata "aprindere duhovniceasca" cu gandul nu de a-ti cere iertare pentru supararea pricinuita, ci de a-l indrepta pe celalalt, fara a avea, pana la urma, certitudine ca te afli tu insuti in afara de orice inselare si mai ales in postura legitima de indreptator. Lucrurile pot fi mai subtile decat simpla judecata "cine are dreptate". |
Despre pacatul curviei
Am si eu o intrebare, dar as vrea raspunsul unui preot daca se poate. Acum 9 ani am pacatuit cu un baiat si m-am spovedit acum 8 ani si am terminat cu ajutorul lui Dumnezeu cu acest pacat.Dar am facut atunci acel pacat si anal si eu cand m-am spovedit am spus pur si simplu ca am desfranat, am avut relatii trupesti cu un baiat. Este corect sau ar trebuii sa spun si felul in care am facut pacatul? Atunci nu stiam de felurile pacatelor curviei acum am aflat si de asta va intreb.
|
Citat:
dar nu aici. ci la biserică. aici si eu pot spune că sunt preot,. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dragul meu... duhul legii si litera legii; care e viata si care e moarte? Esti sigur ca ai inteles ce am scris eu? Esti sigur ca ai citit cu rabdare de la un cap la altul? Esti sigur ca nu te-ai pripit sa pui la zid [un om sau/o idee]? Esti sigur ca duhul dragostei de aproapele te-a impins sa raspunzi la tema lansata de mine? Oare te numeri tu printre acei fericiti care stiu sa se pazeasca de duhul impotrivirii, care petrec mai mereu cu luare aminte la tremurul inimii si la pricina din care se naste acel tremur si incotro il indreapta pe crestin? Sper sa fi inteles eu gresit raspunsul tau, caci tu fiind mai intelept ca mine ma vei indrepta spre adevar... Si prin aceasta, sper ca raspunsul tau la toate intrebarile de mai sus este un DA categoric. |
Citat:
Nu te hrani cu iluzia ca viata trebuie traita cu ORICE pret! Nu-ti vinde statutul ca ISAW, pe un blid de linte! Soarele rasare peste drepti si peste pacatosi deopotriva. "De mila Ta Doamne este plin pamantul..." dar pentru ca noi nu stim sa "profitam" de mila Sa, incepem sa cautam vinovati. Dam vina pe vremuri, pe rude, pe vecini, pe conducatori, pe rodul pamantului; vesnic petrecem nemultumiti. Orice haine vei imbraca si in orice loc vei petrere, vei purta povara neputintelor tale, dar si mila lui Dumnezeu va fi de fata. Tu hotarasti de care sa te lasi biruit. Tu alegi de care din cele doua sa te lipesti. Daca te duci la viata de obste cu inima grea si lipsita de nadejde, vei fi ca ochiul cel rau care vede cele rele. Iarta-ma ca nu am fost mai scurt! |
Citat:
Nu stiu daca voi face acest pas dar este posibil ca alti, multi, sa-l fi facut deja. Poti ajunge la manastire si din constrangere, nu numai de bunavoie. Sunt cazuri cand cei care s-au dus fortat au ramas si sunt cazuri din cei care s-au dus de bunavoie care au plecat. |
Citat:
In plus, manastirile care "angajeaza" mireni sunt mai aproape de sensul vietii duhovnicesti decat cele in care calugarii muncesc precum robii, iar indatoririle raman pentru timpul liber (cumva, un fel de burlacie de obste in care se urmareste tot indestularea si slujirea trupului). Exista desigur si o categorie de mijloc, in care se imbina dreapta socoteala cu nevointa, dar trebuie sa alegi cu grija. Si inca un lucru: exista si stareti care au alunecat de la menirea lor si au devenit MANAGERI; mai practica si hipnoza. Un cuvant urat pentru o fapta urata. De aceea te rog sa alegi varinata muncitorului, macar pentru 2 luni pana vezi cu ce se ocupa lumea pe acolo. Nu te indemn sa cazi in judecata, te indemn sa discerni. Eu unul a trebuit sa ajung prin Athos, si nu la romani ci la greci, ca sa pricep diferenta intre burlacie si monahism. |
Citat:
Astfel de manastiri primesc uneori si zeci de pelerini in fiecare zi, pe ei cine ii hraneste? Si cred ca mai usor se apleac spre cele duhovnicesti un om muncit decat cel care nu-si poate vedea picioarele din princina burtii, pentru ca sunt altii, platiti, care sa-i aiba grija de gospodarie. Citat:
Judecarea.. |
Citat:
Esti sigur ca nu astepti un raspuns anume si de asta orice cade in afara liniei nu este convenabil? |
Citat:
Cat despre pelerini: sf. Isaac Sirul ne invata ca gandul cel viclean ne amageste sa lasam rugaciunea sub chipul unei fatarnicii a dragostei de aproapele. Pelerinii nu sunt turisti care vin la hotel sau la vacanta, iar daca multi vin asa este pentru ca vietuitorii monahali i-au deprins astfel. Intr-un pelerinaj, eu unul prefer sa fiu intampinat de un monah evlavios care sa-mi zdruncine patimile si sa manac ce am in traista, decat sa fiu intampinat cu scofeturi si sa ma intorc de acolo mai bou decat sunt. Intre pelerinaj si turism este o mare diferenta. Eu nu am gasit nicaieri scris de la sfintii parinti, ca indeletnicirea monahilor este sa ospataze mirenii. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu zic ca nu or fi si manastiri din astea, dar nu trebuie generalizat. |
Citat:
Dar nu tin neaparat de limbaj. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dar sa faca ascultare? Dar sa omeneasca pe cei care le calca pragul? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Spune-mi! A fost staretul acela trandav sau lipsit de dragoste ca nu crestea gaini si nu pescuia, ca sa ospateze musafirii? Citat:
p.s. Cand am incercat sa raspund la toate intrebarile, am umplut o pagina de text. Am gasit de cuviinta ca este suficient ceea ce am scris. Daca suntem din acelasi Duh, sigur vei gasi raspuns la toate intrebarile tale, in putinul mai sus. |
Citat:
Daca erau o mana de oameni si aceia cu probleme de sanatate undeva la marginea unei regiuni deseterice, probabil ca nu. Daca vorbim de o manastire cu zeci poate sute de calugari si o manatire cu hectare de terenuri agricole in proprietate, probabil ca da, desi tu probabil ai sugera ca ar fi mai bine sa aiba tigani robi sau iobagi care sa lucreze pamantul. Apropo, credinta este si afect, nu doar rationament. Cu rationamentul uman, orice poate fi logic, chiar si genocidul. |
Citat:
Poti sa fii si mort si proprietar? p.s. Celelalte mizerii pe care incearca duhul rau sa mi le atribuie mie, nici nu le pot lua in seama. |
Citat:
E o diferenta intre cele doua, stii..? Nici calugarii din Athos nu traiesc cu aer si apa iar manastirile aleaimpunatoare le-au construit cineva, nu s-au materializat din aer la rugaciunea dreptcredinciosilor. Apropo, si mastirile de acolo au terenuri in propritetate si beneficii (cat se poate de materiale) de pe urmele lor. |
Pe la ce manastire am fost in pelerinaj, am primit de mancare, venind de pe drum sau plecand la drum. Despre ce discutati?!?
|
Citat:
|
Citat:
Acum ca s-a lamurit neintelegerea sper sa ne punem de acord ca fratele nostru Tomita sa nu ajunga pe mana unor presedinti de ONG-uri cu denumiri duhovnicesti (morminte varuite cum i-a numit Hristos). |
Din „Sfântul Paisie de la Neamț,” vol. 1, pp. 259-262
http://www.predania.ro/intemeieri-sofronie.html
Unul dintre ucenicii Cuviosului Paisie, care avea o viață îmbunătățită (Sofronie cu numele), a avut într’o noapte o vedenie înfricoșată. Se făcea că era dimineață și el ieșise în poarta Mănăstirii. Căutând în fața porții spre locul unde se află astăzi Aghiasmatarul, vede un arap înfricoșat la chip, care era îmbrăcat în haine de ofițer și se răstea strigând, întocmai cum dau comandă la oaste. Chipul lui era groaznic: fața lui neagră ca păcura, ochii lui străluceau ca văpaia focului, gura lui era ca de maimuță cu dinții ieșiți în afară. În loc de cingătoare aveau un balaur încolăcit la mijloc, care își atârna capul cu limba scoasă în chip de sabie la șoldul ofițerului. În loc de epoleți avea pe umeri numai capete de viperă. Iar pe capul lui avea o cască de sub care spânzurau numai capete de șerpi veninoși, care se încolăceau la grumaz cu părul încolăcit. Văzând aceasta, starețul a rămas înlemnit de frică. Apoi, venindu-și puțin în fire, a întrebat pe arap ce caută la vremea aceea în Mănăstire. „Nu știi că eu sânt comandant de oaste în Mănăstirea voastră?,” a răspuns arapul. „Dar unde avem noi oaste aici, când țara se află în bună pace?” Atunci îi răspunse acela starețului: „Vei ști că eu sânt rânduit cu oastea cea nevăzută, a întunericului, ca să ne luptăm cu ceata călugărilor. Că voi, atunci când depuneți jurământul călugăriei, nouă ne declarați război nevăzut, și multe răni ne pricinuiți cu armele voastre cele duhovnicești. De multe ori noi ne depărtăm rușinați, fiind arși ca de para focului de rugăciunile voastre. Însă acum nu mai avem atâta frică de voi, de când a murit Starețul Paisie, care ne era înfricoșat nouă. De la el am suferit noi multe și grele răni. Încă de când a venit el cu 60 de călugări din Sfântul Munte, eu am fost rânduit cu 60.000 de ostași spre a lupta cu soborul lui. Cât a trăit el, noi nu am avut odihnă. Câte ispite, câte necazuri și intrigi n’am uneltit noi împotriva lui și a călugărilor, spre a-i împuțina la suflet și spre a-i surpa, dar n’am izbutit! Cât a trăit Starețul, atacurile noastre rămâneau mai totdeauna zadarnice, căci el îi conducea la luptă pe monahi cu multă iscusință, întărindu-i cu pilda vieții lui și cu sfaturi duhovnicești în toate zilele. După moartea lui, războiul nostru s’a ușurat. Pentru asta, am scos atunci din front 10.000 de ostași care nu mai aveau treabă, rămânând cu 50.000 în oaste. N’a trecut multă vreme și rânduielile Starețului Paisie n’au mai fost păzite cu scumpătate. S’au ivit certuri și despărțenii în sobor, iar belșugul din Mănăstire și grijile lumești pentru case și metoace au început să vâneze tot mai mult pe călugări; pentru asta și războiul nostru s’a ușurat simțitor. Deci am mai strămutat atunci de pe scara raiului, frontul din Mânăstirea voastră, încă alți 10.000 de luptători, trimițându-i în altă parte. Așa am rămas numai cu 40.000. Când li s’a dat deplină slobozenie mirenilor să petreacă vara la voi în Mănăstire, dimpreună cu femeile, atunci s’a făcut bucuria noastră – căci, slăbind frontul călugărilor, am fost și noi mai ușurați. Pentru asta am mai scos din front alți 10.000 de ostași. Am rămas deci numai cu 30.000. În cele din urmă, când s’a deschis școala pentru copiii mirenilor aici, în Mănăstire, războiul nostru s’a apropiat de sfârșit, așa că am putut strămuta încă 10.000 de luptători și am rămas până azi numai 20.000 în front. Aceștia stau totdeauna în Mănăstire, dând război zi și noapte călugărilor!” Auzind acestea, starețul a oftat cu durere, întrebând iar cu mirare: „Dar ce mai aveți nevoie să stați acum în Mănăstire, căci, după cum mărturisești singur, azi călugării nu mai au râvna aceea de mai înainte ca să vă lupte, ci fac mai mult pe placul vostru, prin îndeletnicirile cele lumești? Ce rost mai aveți voi în Mănăstire?” Atunci urâtul acela, silit fiind de puterea lui Dumnezeu, a descoperit taina pentru care mai luptă pe călugării din veacul nostru, zicând către stareț: „Adevărat că nu se mai află azi nimeni care să ne lupte ca înainte, căci dragostea voastră s’a împuținat, iar grijile lumești și tulburările mirenilor au răcit râvna călugărilor, dar mai avem încă ceva care ne mai dă de lucru în Mănăstire. Sânt terfeloagele celea de cărți, arză-le-ar focul, care încă nu ne lasă să ne liniștim! Ne îngrozim de călugării cei noi, care au venit cu râvnă fierbinte din lume și ne pricinuiesc multe răni grele. Căci, cum iau în mână vechiturile acelea de cărți, îndată încep a se sălbătici împotriva noastră. Ei află cum creștinii din vechime, mireni și călugări, au uneltit fel de fel de arme ce-s pentru noi usturătoare, precum postirile, privegherile, osteneli grele și mai ales rugăciunile cele umilincioase, trăind ca și cum ar fi străini și trecători în lumea aceasta. Apoi, slabi la minte cum sânt, se apucă de pun în faptă nebuniile celea. Ba și încă iau toate Scripturile în seamă! Acestea toate sânt pentru noi săgeți aprinse, care ne pârjolesc și nu ne putem apropia de dânșii, căci se fac cu noi la fel de neîmpăcați și neîngăduitori precum Stăpânul vostru cel ucis (Mântuitorul). Am ajuns la mare pace și înțelegere cu voi, dar așa-zisele cărți duhovnicești ne sânt prilej necontenit de vrăjmășie și vrajbă. Pentru ce nu putem avea pace? Pentru ce nu citiți cărțile noastre? Oare nu sânt și acestea duhovnicești? Căci oare nu sântem și noi duhuri, care insuflă pe oameni să scrie cărți? Dar ajunge un singur nebun fără de minte să pună mâna pe terfeloagele acelea de izvoade și tot războiul începe din nou, și ne silește să fugim ca să ridicăm iar armele împotriva voastră.” Atunci bietul stareț nu s’a răbdat până ce nu l-a întrebat și aceasta: „Dar cu ce luptați voi mai mult pe călugării din veacul acesta?” „Toată osârdia noastră de acum este ca să îndepărtăm pe monahi și pe monahii de la îndeletnicirile cele duhovnicești și mai ales ne sârguim ca să-i dezbărăm de la rugăciune și citirea cărților sfinte. Căci nimic nu ațâță mai mult pe călugări împotriva noastră precum citirea afumatelor celea de cărți! De aceea, și noi ne străduim în tot chipul ca să-i depărtăm pe călugări de la năravul cititului, dându-le de lucru la altele și încurcându-i cu tot felul de griji pe la metoace, cu viile și grădinile, cu pescuitul, cu vânzarea vinului; iar în Mănăstire cu învățarea copiilor și cu găzduitul mirenilor care petrec vara la aer. Toți aceia care se încurcă cu acestea sânt prinși de noi ca și muștele în pânza de păianjen. Până nu vom vedea ori părăsite cu desăvârșire, ori arse vechiturile acelea de cărți, noi nu ne putem liniști. Ele sânt totdeauna ca niște bolduri ascuțite împotriva noastră!” Când a sfârșit și vorbele acestea, a bătut toaca de utrenie și îndată s’a stins ca fumul ofițerul diavolilor, iar starețul s’a trezit cu o mare durere la inimă din pricina celor descoperite. Adunându-se tot soborul la biserică, el a povestit cu lacrimi această înfricoșată vedenie. A poruncit apoi să se scrie și o carte de mână despre aceasta, spre cunoștința și folosul urmașilor. |
Citat:
|
Citat:
|
Si pentru ca are legatura cu, calugaria si implicit manastirea. As avea si eu o intrebare; nevoie de un sfat. In curand, peste o luna va fi ziua mea si pe langa alte fapte bune pe care as vrea sa le fac as dori sa fac ceva si pentru manastirea unde merg eu des. Si ma gandeam, sa fac o donatie spre exemplu? Bineinteles anonima. Sa cumpar ceva? Ce anume? O sticla de vin si un colac? Nu stiu, as vrea sa fie ceva care sa stiu ca foloseste tuturor din aceea manastire. Nu as vrea sa fie ca atunci cand mergi la orfelinat si cumperi fructe dar le dai ingrijitoarelor sa le imparta, si cine stie unde ajung acele fructe, numai la bietii copilasi nu. Ce ma sfatuiti? dar cu privire la ce am spus, va rog. Multumesc.
|
Citat:
|
Citat:
Draga mea, iata parerea unui om pe care multa lume il detesta. Monahii aceia s-au adunat acolo numai pentru "Milele cele bogate", deci orice le vei darui, ei vor primi ca din mana lui Dumnezeu. Iar daca simti ca ei NU pentru asfel de motiv s-au adunat acolo, adica nu pentru a li se face daruri de ordin material, atunci schimba manastirea la care mergi cel mai des! Deprinde-te sa te Lasi in voia Celui pe care IL strigi in rugaciunile tale, iar El iti va arata ce nevoie are aproapele tau!... p.s. Continua sa ceri sfaturi si de la oameni caci asa dai dovada de mai multa smerenie decat mine. In plus, nu stii prin gura cui are de gand sa iti raspunda Hristos Dumnezeu. |
Citat:
Citat:
|
Am stat si m-am gandit mai bine si voi da ceva, de exemplu unui copil sarac. Multumesc totusi pentru ideei.
|
Bunica mea, de fiecare data cand mergea la manastire, dadea o sticla de ulei (pentru candele), o punga de zahar (pentru coliva), faina si orez. Imi aduc aminte ca odata un calugar a fost asa de bucuros cand a primit punga de orez, s-a inchinat si a spus ca de mult isi dorea el sa vina cineva sa ii aduca niste orez, ca nu mai mancase de mult. Nici nu ii venea sa creada ca primise, in sfarsit! :) Asta e experienta mea cu manastirile.
Esential e sa dai cu inima buna ce te-ai hotarat sa dai si sa fie ceva de calitate. |
Citat:
Acum depinde si pentru ce scop duci: pentru ei si alimentatia lor poti sa duci multe, daca ei chiar nu au si nu se duc sa-si cumpere: zahar, faina, ulei, paste fainoase, paine, bulion, orez, dulciuri, marmelada, miere, etc., malai Pentru candele: ulei Pentru ca sa-ti faca tie pomenire pentru morti trebuie sa duci de coliva. Cu vinul nu stiu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In nordul Greciei se afla Manastirea Ormilia. Ultima data cand am fost acolo, una din maicute mi-a povestit foarte bucuroasa o minune a Maicii Domnului. Urma sa fie o duminica cu dezlegare la peste. Manastirea tine tipicul athonit, fiind metoc al Manastirii Simonos Petras din Sfantul Munte. Banii manastirii erau destui de putini si nu au ajuns pentru cumpararea pestelui pentru toate maicutele. Si s-au rugat la Maica Domnului sa le ajute. Astfel cu o zi inainte a venit un pescar la manastire spunand ca doreste sa faca milostenie. Si le-a adus 120 de pesti, exact cate suflete vietuiau in manastire. Asadar eu zic sa nu ne apucam de judecat ce au si ce nu au manastirile, ci sa dam , orice simtim sa daruim. Va fi bine primit. |
As dori sa iti mai spun, ca Manastirile la randul lor fac foarte multa milostenie.
Acum de curand am fost la Manastirea Sf. Ioan Botezatorul Essex, Anglia. Ceea ce am remarcat a fost numarul mare de pelerini. Toti au fost invitati , dupa liturghie, la masa. S-a mancat in ture, cred ca au fost peste 200 de persoane. Iar dupamasa la ora 5, dupa vecernie au servit toata lumea ceaiul. Asadar cheltuielile unei manastiri sunt destul de mari. Eu zic sa nu mai judecam noi ce au si ce nu au ca ne facem pacate in plus degeaba. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:25:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.