![]() |
Citat:
Citat:
Prin urmare ceea ce eu susțin nu este o simplă interpretare, așa cum încercați să insinuați, și chiar dacă ar fi o interpretare este una justă și realistă bazată pe comparația între texte. În schimb dvs nu faceți decât să afirmați că nu ar exista vreo contradicție dar nu aduceți absolut nimic pentru a susține ceea ce credeți. Și pentru ca să îmi argumentez poziția o să reiau citatele pe care le-am dat pentru ca opoziția existentă între cele două doctrine să fie evidentă: Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
"Universality of salvation", aici, nu înseamnă că toți se mântuiesc, ci înseamnă că toți sunt chemați la mântuire, chemare la care unii răspund, iar alții nu răspund. Noi nu putem crede că Dumnezeu cheamă pe cineva la mântuire fără a-i oferi și mijloacele concrete de a se urca în vehicului mântuirii, care este Biserica. Putem noi, oare, crede că Dumnezeu procedează astfel: îi adună pe toți cei care vor fi drepți în Europa și în țările creștine ale lumii (ori, încă și mai și, în alea 6 țări ortodoxe, dacă privim EENS din perspectiva ortodoxă) în vreme ce îi face pe ceilalți să se nască printre islamici, evrei și păgâni ? Deci, trebuie să existe ceva dincolo de apartenența formală la Biserică, ce te poate mântui printr-o altfel de apartenență la aceeași Biserică. Altfel spus, dacă Biserica e asemenea unui organism viu, care are cap și are mădulare, ea are și un "suflet" al ei, o "conștiință" a ei, un ceva care trece dincolo de ceea ce vedem din ea, în care, dacă cineva se lasă înglobat, e suficient pentru salvare. Asta e altceva decât a susține că există mijloace de salvare în afara Bisericii.
Prin urmare, încă de mult, cu mult înainte de Conciliul Vatican 2 sau de fer. Ioan Paul al II-lea a apărut ideea a ceea ce teologii numesc "ignoranță invincibilă". Această idee, că ignoranții care nu sunt astfel din vina lor, se pot mântui fără a avea legătură vizibilă cu Biserica nu datează de la Vatican 2. Iată ce spune, de exemplu, enciclica Quanto conficiamur a papei Pius al XI-lea: 7. Aici, de asemenea, iubiți fii și venerabili frați, este iarăși necesar să menționăm și să cenzurăm o foarte gravă greșeală în care cad unii catolici, care cred că este posibil a se ajunge la salvarea eternă trăind în eroare și în înstrăinare de adevărata credință și de unitatea catolică. O asemenea credință este în mod cert opusă învățăturii catolice. Există, desigur, cei care se luptă cu ignoranța invincibilă asupra preasfintei noastre religii. În mod sincer respectând legea naturală și preceptele ei înscrise de Dumnezeu în orice inimă și gata de a-L asculta pe Domnul, ei trăiesc vieți cinstite și sunt capabili de a atinge viața eternă prin virtuțile eficace ale luminii și grației divine. Fiindcă Dumnezeu cunoaște, caută și înțelege în mod limpede mințile, inimile, gândurile și naturile tuturor, suprema sa bunătate și clemență nu îngăduie nimănui care nu este vinovat de păcat deliberat să sufere pedeapsa eternă. 8. De asemenea, bine cunoscută este învățătura catolică potrivit căreia nimeni nu se poate salva în afara Bisericii Catolice. Salvarea eternă nu poate fi obținută de cei care se opun autorității și învățăturii acestei Biserici și sunt în mod obstinat separați de unitatea Bisericii și de urmașul lui Petru, Pontiful Romei, căruia "i s-a dat custodia viei de către Mântuitor" (Sinodul Ecumenic al IV-lea din Calcedon către Papa Leon). Cuvintele lui Cristos sunt suficient de limpezi: "Dacă refuză să asculte de Biserică, să vă fie vouă străin și vameș" "Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine." (Luca 10:17), "Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16:16), "cel ce nu crede a și fost osândit" (Ioan 3:18), "Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește." (Luca 11:23). Sf Ap Paul spune că asemenea persoane sunt "căzuți în păcat, fiind singuri de sine osândiți" (Tit 3:11); prințul Apostolilor îi numește "învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire" (2 Petru2:1) Să facem o paralelă. Să presupunem că nu despre EENS vorbim aici, ci despre o dogmă imaginară: "numai rapidiștii se pot mântui". Dar eu mă socotesc rapidist și vreau să mă mântuiesc. Cu toate astea, eu nu am fost în viața mea legitimat la clubul Rapid București. Nici nu am participat la Adunarea Generală Periodică a Rapidiștilor și știu foarte vag unde se află stadionul Giulești, mai ales acum, cu modificările din acea zonă, în care pare să fi trecut Conciliul Giuleștian II. Dimpotrivă, eu am fost legitimat la Dinamo. De copil am fost dus acolo, la cursuri de înot. Mai târziu, pe când eram adolescent, mi s-a spus că ar fi bine să fac arte marțiale și singurul loc unde se putea face asta atunci era clubul Ministerului de Interne, adică Dinamo. Din plasa asta eu nu pot ieși nici acum. M-a aruncat Dumnezeu să locuiesc fix vizavi de clubul Dinamo. Adică într-o viermuială de dinamoviști. Vă dați seama ce ar înseamna dacă eu aș aparține formal clubului Rapid și aș arbora un steag vișiniu la fereastră ? Nu aș fi sigur nici de pâinea pe care o cumpăr că nu a fost scuipată înainte, deoarece, se știe, dinamoviștii sunt capabili de orice, pe când rapidiștii sunt existențe serafice. În aceste condiții, întreb: sunt eu, sau nu sunt racordat într-un mod inpalpabil la sufletul echipei Rapid ? Sunt rapidist în inima mea, sau fac parte din cei "separați în mod obstinat de comuniunea cu echipa Rapid" ? De fapt, deosebirea dintre cele două variante (interpretări posibile) ale aceleiași dogme EENS se reduce la aceasta: unde se termină ignoranța invincibilă și unde începe ignoranța vinovată. Pentru unii, ignoranță invincibilă înseamnă să nu fi auzit niciodată de Cristos și de Evanghelie. Pentru alții, se extinde și asupra celor care au auzit, dar care nu au avut condiții de a face o alegere liberă în inima lor. Numai Dumnezeu, Care cunoaște inimile, poate da un răspuns perfect la asemenea întrebări. Oare bunica mea, care auzise în mod evident că există o Biserică Catolică, a putut face în mod liber o alegere ? În condițiile în care, în satul ei, a fi catolic era ceva de neimaginat ? În condițiile în care preoții ortodocși de atunci, ca și mulți preoți ortodocși de azi, susțineau egalitatățile catolic = vândut ungurilor și Papa = Anticrist ? Pe jumătate în glumă, pe jumătate serios, un preot spunea odată: "Biserica Catolică nu are numai Șapte Sacramente ale Salvării. Are opt. Al optulea este ignoranța. Ignoranța singură poate că a salvat mai multe suflete decât toate celelalte Sacramente la un loc." |
Citat:
Invatatura ortodoxa e rezumata in Crez si ceva mai detaliat in catehismul ortodox. Nu e bazata pe parerea mea, a Laurei sau a oricarui ortodox. In general e bazata pe revelatia cuprinsa in Sfanta Scriptura, nu e inventata apoi. Autoritatea invizibila este Hristos, care este singurul Cap al Bisericii Ortodoxe. Despre sinoade si recunoasterea lor poate stiti, epntru ca am discutat de curand pe forumul catolic, nu are rost sa repet. Binenteles ca un sinod ce contrazice invatatura revelata este considerat fals, iar aceasta s-a intampalt de fiecare data dupa un timp scurt de la acel sinod. |
Citat:
|
Biserica Ortodoxa, ca un tot, nu are un catehism oficial.
Cu toate acestea, diferite biserici ortodoxe locale au aprobat asemenea catehisme. De exemplu, sinodul Rusiei a aprobat catehismul Sf. Filaret al Moscovei din secolul 19. De asemenea patriarhatul ecumenic a aprobat catehismul lui Dimitrios Vernardakis, datand tot din secolul 19. In esenta, aceste catehisme ortodoxe spun acelasi lucru. Nu exista diferente dogmatice intre ele. Dar ortodoxia, fiind viata intru Hristos, mai trebuie si traita, nu doar cunoscuta intelectual. De aceea nu doar cunoasterea catehismului e suficienta, ci mai trebuie si trairea vie a credintei de catre fiecare credincios. |
Îmi pare rău domnule coleg Dragomir dar nu ați reușit de fapt să rezolvați nimic, ci doar ați înmulțit tabăra celor care îi contrazic în mod direct și implicit pe papii Inocențiu III, Clement V, Bonifaciu VIII și Eugeniu IV. De fapt nu ați făcut decât să aduceți un argument în plus pentru a sprijini contradicția care există în sânul catolicismului la cel mai înalt nivel cu privire la această doctrină. Mie îmi este evdientă contradicția dintre ceea ce susțin papii pe care i-am citat și papii de după Vatican II la care poate fi adăugat și Pius XI. Spre deosebire de Pius XI cei de la Vatican II și de după se pretind și a fi infailibili chiar dacă nu spun explicit lucrul acesta; ar fi culmea să o mai și spună, însă adevărul este că ei pretind că aceeea este adevărata doctrină catolică. În astfel de condiții este evident că pronunțările unora ca Inocențiu III, Bonifaciu VIII sau Eugeniu IV sunt greșite, și nu orice fel de pronunțări ci acelea care mai au și pretenția de negreșelnicie. Dacă dvs credeți altceva este strict problema dvs și sper că nu cereți și altora să fie părtași acestui fanatism evident.
|
Citat:
Din ce am citit acum catehismul sub forma de intrebari si rapsunsuri e realizat mai recent in Biserica, inainte exista invatatura BO. Mai sunt si marturisiri de credinta aprobate de sinoade, de exemplu a Sf. Ierarh Petru Movila. Vedem cum si in cazul acestei marturisiri nu s-a lasat nimic sa nu fie conform cu invatatura ortodoxa. Sf. Petru Movila a scris o marturisire, dar avea greseli si sinodul de la Kiev nu a aprobat-o. S-a facut apoi un Sinod la Iasi, mai mare, iar inainte cel mai cunoscut teolog a corectat lucrarea si abia apoi acest sinod a aprobat marturisirea de credinta. Invatatura de credinta ortodoxa nu e diferita de Dogmatica Sf. Ioan Damaschin de exemplu. |
In mod evident, invatatura de credinta a Bisericii nu este contradictorie decat cu ideile celor care refuza sa recunoasca autoritatea celor carora Cristos le-a spus: "Cine de voi asculta, de Mine asculta".
Savonarola (aka Doctor Faustus etc. etc.) face niste grave confuzii, datorate necunoasterii (in cel mai bun caz) unor notiuni fundamentale de eclesiologie. Domnul Dragomir v-a dat, intr-o postare anterioara, un mic indiciu: conciliul Vatican II a fost unul pastoral. |
Dogma catolica a infailibilitatii afirma ca orice spune papa ex cathedra este litera de lege, dogma, nu suporta contrazicere. Papa trebuie sa se adreseze BC (nu in convorbiri particulare de exemplu) si sa fie legat ceea ce spune de credinta si morala (nu de organizare, de exemplu).
Infailibilitate mai are si adunarea episcopilor (cardinalilor), cu capul lor papa. E normal, e o extensie a dogmei infailibilitatii papale, ce aproba papa e infailibil. Asadar toate sinoadele ecumenice cu hotarari aprobate de papa sunt infailibile in ceea ce proclama legat de dogma, sau ceea ce reafirma. De fapt la fel e si pentru ortodocsi, dar fara sa fie aprobat de papa, trebuie ca invataturile sinodului sa fie conforme cu cele revelate, cele existente deja. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
În legătură cu pretinsul indiciu dat de colegul Dragomir, i-am replicat imediat (dar fanaticii în general văd doar ceea ce vor ei să vadă) că paragrafele cheie de la Vatican II în această chestiune fac parte dintr-o constituție dogmatică, fapt care face absolut superflue și ridicole pretențiile lui Erethorn. Cât o fi fost sinodul de pastoral în cazul unei constituții dogmatice vorbim despre altceva, vorbim despre dogme (în materie de credință în acest caz), iar când vorbim despre dogme la un sinod considerat ecumenic și la o constituție promulgată de papa Paul VI deja vorbim despre cu totul altceva decât caracter pastoral. Și asta cu atât mai mult cu cât am arătat și am văzut că și în Gaudium et spes cei care s-au adunat în sinod au declarat că este o obligație ținerea acelei doctrine (am scris într-un mesaj anterior). Evident că este vorba despre o obligație pentru catolici să creadă și să țină acea credință datorită faptului că la Vatican II, pe această temă, papa și sinodalii pretindeau că predau adevărata doctrină de credință și că sunt în mod implicit infailibili (cel puțin în această materie), chiar dacă această doctrină vine în directă contradicție cu doctrina catolică anterior promulgată de alți papi. |
Dupa cum spuneam, habar nu aveti despre ce vorbiti.
Ia haide sa vedem, puteti sa explicati ce inseamna (sau ce va imaginati dumneavoastra ca inseamna) o constitutie dogmatica ? |
Papa Paul VI însuși a susținut că doctrina sau dogma despre biserică discutată și promulgată în Constituția Dogmatică "De Ecclesia" (sau "Lumen Gentium") este de fapt o continuare și un complement al doctrinei sau dogmei ecleziologice de la Vatican I (a se vedea enciclica lui Paul VI "Ecclesiam suam", paragraful 30). Ori este evident că nu poate fi vorba despre o continuare și un complement doctrinar, dogmatic a doctrinei ecleziologice, considerată infailibilă, de la Vatican I, decât o doctrină (chiar și complement doctrinar) care este considerată sub spectrul infailibilității. Altfel cele două ar sta în mod evident în incompatibilitate: nu poate o doctrină failibilă să fie continuarea și complementul unei doctrine infailibile.
Citat:
|
Ei, vedeti ca nu lipseste decat putina bunavointa si lucrurile incep sa se limpezeasca ?
Nici macar nu e nevoie sa exprim explicit ideile, ci doar sa va duc, usurel, de mana spre adevarul inevitabil... Asadar, un nou indiciu - dupa cum atat de bine ati observat, Pastor Aeternus a dogmatizat, adica a exprimat pentru prima data, in forma oficiala, un adevar de credinta. Acuma, inca un pas, haideti, e usor, sunt sigur ca sunteti capabil: Ce a dogmatizat Lumen Gentium ? Ce adevar de credinta a exprimat Lumen Gentium pentru prima data in forma oficiala ? Aaaaa... Nici unul ? Ei, acum ati priceput diferenta. Un ultim indiciu - acel lucru la care va ganditi dumneavoastra si despre care credeti ca rasare tot la doua pagini in documentele Vaticanului, care implica infailibilitatea, fie a Bisericii, fie a Papei, nu se numeste constitutie dogmatica, ci definitie dogmatica. Ceea ce este cu totul alta mancare de peste. |
Ce este asta, o nouă manifestare a fanatismului fanatizaților "catolici"? Prietene, recitește ce am scris până acuma și gândește de două ori înainte ca, mânat de impulsul fanatismului de tip iezuit, să deschizi gura și să vorbești numai aberații.
|
Ce este asta, o noua mostra de dialog civilizat in stilul binecunoscut care v-a atras atatea banari in trecut ? Sau, te pomenesti ca o fi un mod de manifestare a statutului de "elita spirituala" despre care ati afirmat mai deunazi ca este definitoriu pentru crestinism ?
|
Pot doar sa sfatuiesc si pe alti ortodocsi din experienta mea, din punctul meu de vedere dl. Erethorn nu poate purta o discutie in contradictoriu civilizata, intervenind agresivitatea si mandria. Nu cunoaste exact nici invatatura catolica si totul se rezuma la un schimb inteminabil de contraziceri, neputand recunoaste ca a gresit sau ca nu stie acea invatatura (in cazul de fata infailibilitatea papala sau alte invataturi).
Eu m-am invatat minte de data trecuta. |
Citat:
Citat:
Evident, cel care nu poate discuta civilizat sunt eu....... Citat:
|
Probabil nu s-a inteles exact, nu are legatura cu discutiile de aici, eu dinainte m-am hotarat sa nu mai port discutii degeaba cu userii care sunt si agresivi. Oricum o discutie in contradictoriu e pierdere de timp, cu atat mai mult cu un user care te acuza de tot felul de lucruri nascute din neintelegerile sale. Concluziile sunt formate din discutiile de acum cateva luni, nu numai din discutiile de acum.
De altfel asta e si recomandarea Apostolilor: 1 Timotei 6, 3-5, Tit 3, 9-11, 2 Petru 2, 1-3 |
Am găsit "contradicția" explicată într-o frază simplă în Catehismul Sf Pius al X-lea:
Întrebarea 29: Dar dacă un om, fără a avea vină, se află în afara Bisericii, poate el să fie mântuit ? Răspuns: Dacă se află în afara Bisericii fără a avea o vină, adică dacă este de bună credință și dacă a primit Botezul, sau cel puțin are dorința implicită de a se boteza și dacă, în plus, caută în mod sincer adevărul și face voia Domnului cât de bine poate, un astfel de om este cu adevărat separat de trupul Bisericii, dar este unit cu sufletul Bisericii și, în consecință, pe drumul mântuirii. Mai clar de atâta, eu nu cred că se poate. |
Citat:
|
Citat:
In conceptia ultrasilor, daca nu te scrie popa in matricola botezatilor, ghinion, nene, biserica e numai aici, la biroul parohial, asa ca la revedere mantuire. Ceea ce este, pana la urma, jignitor la adresa Bisericii si la adresa lui Cristos, pentru ca Sfintele Taine ca vehicule ale Harului au fost lasate de Dumnezeu, in formele pe care le cunoastem si le intrebuintam, in folosul nostru, si nu spre limitarea Lui ! |
Citat:
Prin dorinta implicita, care poate foarte bine sa existe la un chinez care n-a auzit de Cristos, intelegem o predispozitie a sufletului spre Dumnezeu si Cristos, sprijinita si de respectul pe care il poarta individul legii naturale. In termeni mai simpli, e starea sufleteasca a celui caruia, daca i-ar fi predicata maine Evanghelia, ar spune "Cred", transformand astfel dorinta implicita in dorinta explicita. |
Așa-zisul "catehism" al lui Pius X nu explică de fapt nimic, iar contradicția este cât se poate de rezistentă. Așa grăit-a Bonifaciu VIII că este absolut necesar pentru mântuire ca fiecare făptură umană să fie supusă a pontifului roman, iar Eugeniu IV grăit-a că nimeni, conceput din bărbat și femeie, niciodată nu a fost eliberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos. Restul sunt palavre care nu fac decât să conteste și să ridiculizeze autoritatea celor doi papi. Dacă Bonifaciu VIII avea ceva de adăugat ar fi trebuit să o facă atunci, însă problema este că el și-a expus credința "infailibilă". Acum este foarte greu, poate chiar imposibil să o mai dai la întoarsă.
Asta ca să nu mai punem la socoteală și problema păcatului originar în care evident că papistașii vor găsi, că altfel nu se poate, o manevră pentru a escalada și această problemă. Probabil că vor spune că așa cum unii se vor "mântui" "prin" ignoranță (:21:) tot așa tot "prin" ignoranță li se va șterge și păcatul originar (:21:) pe care de altfel nu prea au cum să îl șteargă decât tot printr-un artificiu din condei al papistașului șef, care "este totul în toate și pe toate le poate". Până la doctrina contrarie, cei care mor în păcatul originar merg drept în iad, conform doctrinei catolice de la Conciliul de la Florența, pentru a fi pedepsiți, deși cu pedepse inegale față de pedepsele celor care mor în păcate de moarte. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Și astea în condițiile în care, după același Bonifaciu VIII, în afara Bisericii nu există nu doar mântuire, ci nici iertare a păcatelor, și în mod evident și implicit nici a păcatului originar, și nici a altor păcate:
Citat:
|
Dupa cum am mai aratat, este o problema de eclesiologie, si anume de a intelege ce anume inseamna a fi "in Biserica".
|
Citat:
Evit să polemizez pe tema mântuirii celor de alte credințe, pentru că doar Dumnezeu cunoaște viitorul fiecărui suflet, iar noi putem emite doar presupuneri în această privință. Îmi amintesc, în acest sens, un dicton patristic deosebit de interesant, pe care voi încerca să-l redau din memorie: "Să nu fericești pe nimeni mai înainte de sfârșitul său și nici să nu te deznădăjduiești de mântuirea cuiva" (Sf. Efrem Sirul). Desigur, aceste cuvinte au fost rostite într-un alt context, dar îmi pare că se potrivesc și în discuția noastră. :) În mod cert, Hristos este unicul Mântuitor, fiind Dumnezeu-Omul și, din acest motiv, Biserica Sa este "corabia mântuirii", în afara căreia... :( Gândul pe care am dorit să-l transmit în mesajele anterioare este legat, însă, de viitorul celor care fie nu au auzit niciodată de Evanghelia lui Hristos, fie au primit o educație incorectă, fiind crescuți în familii atee sau de alte credințe. Cu aceștia ce se va întâmpla? Nu știu... și nici cei mai inteligenți teologi ai lumii nu cred că ar putea prezice cu exactitate viitorul rânduit lor de către Dreptul Judecător. Totuși, conștiința îmi spune că... dreptatea și iubirea divină rămân infinit superioare capacității noastre de înțelegere. Noi ne imaginăm că acei păgâni vor merge în iad pentru că n-au avut posibilitatea de a primi Sfintele Taine. Dar dacă Dumnezeu va găsi, pentru mântuirea lor, o soluție pe care noi nici nu ne-am putea-o imagina? Cine s-ar fi gândit, în perioada Vechiului Testament, atunci când până și pronunțarea numelui divin Iahve era considerată drept o blasfemie, că Dumnezeu Însuși va deveni Om și - cutremurător - Se va lăsa ucis pentru salvarea omenirii? Cine s-ar fi gândit chiar și-n vremea vieții pământești a Mântuitorului, chiar și după Înălțarea Sa la cer, că păgânii politeiști, adversari ai poporului ales, vor primi Evanghelia chiar înaintea celor ce aveau pe atunci certitudinea mântuirii? "Nebănuite sunt căile Domnului"... În privința mântuirii creștinilor din celelalte confesiuni, îmi amintesc un punct de vedere deosebit de interesant al unui profesor de teologie, potrivit căruia între eterodocșii de astăzi și ereticii din perioada Bisericii primare există o diferență fundamentală: primii s-au născut în acele credințe și rămân consecvenți convingerilor lor în mod sincer, iar ereticii din primele veacuri ale erei creștine se separau în mod conștient de Biserica lui Hristos, doar pentru că voiau ei să întemeieze alte grupări religioase... Știu că Biserica noastră consideră valid Botezul practicat de celelalte confesiuni, dacă este săvârșit în numele Sfintei Treimi. De exemplu, dacă un catolic se convertește la Ortodoxie, Botezul său este acceptat și i se face doar Taina Mirungerii. S-ar putea să mă înșel... Totuși, informația despre validitatea Botezului eterodox săvârșit în numele Sf. Treimi o am de la un profesor de teologie. Deci, logic ar fi să fie o informație corectă. Doamne ajută! |
Citat:
O noapte binecuvântată tuturor! |
Citat:
Citat:
|
Asta este părerea dvs personală, nu și cea a bisericii romane, pe care de fapt o contraziceți cât puteți pentru că este evident că interesele actuale ale papiștilor sunt altele decât ale papiștilor de ev mediu. Doctrina, nu părerea personală, a bisericii romane este aceea că în afara bisericii nu există iertare a păcatelor, și evident nici a păcatului originar, nu doar a celorlalte păcate, și că aceia care mor în păcatul originar merg drept în iad după moarte. ASTA este doctrina romană, latinească, iar nu părerea dvs personală, care este în evidentă contradicție cu doctrina bisericii romane.
|
Citat:
Conciliul Vatican II a raspuns formal acestei intrebari, exprimand o idee care este aproape la fel de veche ca si Biserica. Nu numai c nu exista contradictie, dar s-a facut un pas mare spre atenuarea unor percepute, imaginate, contradictii. |
Tu nu ai explicat absolut nimic, faci doar propagandă ieftină, pentru ignoranți. Și asta pentru simplul fapt că nu ești catolic, ci sectant al sectei Vatican II.
|
Citat:
Cât privește mântuirea sau nu a "ignoranților neculpabili" vă recomand să-l citiți cel puțin pe marele duhovnic Cleopa. O să găsiți acolo niște informații interesante, ortodoxe și universale. |
Citat:
Pentru domnul DragosP: Eu am formulat niste argumente foarte clare. Daca alegeti sa le bagati sub pres, fara a contraargumenta, cu calificativul "propaganda ieftina", e alegerea dumneavoastra. Nu stiu insa cata credibilitate va vor aduce asemenea conduita in ochii preopinentilor. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"În ziua pogorârii Duhului Sfânt, Petru, care mai înainte tremura din toate fibrele neputinței omenești, acum propovăduia pe Iisus în Ierusalim, în public, cu un curaj extraordinar Fapte (2,14-41; 3,4-26). După cuvântul răscolitor de conștiințe a lui Petru, se botează 3.000 de inși. Aceasta este socotită ziua întemeierii Bisericii, prima societate creștină. Aceasta este și prima predică creștină și este interesantă fiindcă cuprinde numai elementele fundamentale ale unui simbol de credință: Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer, Trimiterea Sfântului Duh, precum și concluzia practică – cu caracter de Taină – a Botezului. Iată o predică apostolică, în elemente și rezultate. Suflarea Duhului Sfânt a topit granițele de limbă dintre neamuri și diferența dintre clase. Propietatea particulară se schimbă în propietate colectivă benevolă, primul comunism este creștin, intemeiat pe iubirea de oameni și pe faptul că toți oamenii sunt fii aceluiași Tată, Dumnezeu. Iată primele rezultate ale propovădurii Apostolului Petru. O activitate prctică, oragnizatorică, transformatoare a bazelor de până aici ale societății. Declarația publică a lui Petru, în Templul din Ierusalim, că Iisus este Sfânt și Drept și că El este Autorul vieții, determină pe mai marii templului sa-i tragă la răspundere pe el și pe Ioan. În fața autorităților iudaice – negativiste, Petru face apel la rațiunea situației: „Judecați și voi de este drept înaintea lui Dumnezeu, să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu? Noi nu putem să nu spunem ce am văzut și am auzit” (Fapte 4, 19-20). Iată principiul apostolic al ierarhiei ascultătorilor. Nici o agresiune, nici o tensiune, nici o intimidare. Apostolii erau ferm convinși de existența Duhului Sfânt, fapt ce le dă curajul propovăduirii pe față a lui Iisus, o propovăduire pozitivă a creștinismului. La împotrivirile de tot felul ei erau pe deplin liniștiți că biruința ultimă este a lui Dumnezeu, pe care Îl propovăduiesc ei, de aceea nu se prindeau în dialectică (contradictoriu) cu împotrivitorii. Mai târziu, Sfântul Apostol Pavel va da asigurarea că în ce privește ierahia ascultătorilor chiar și potrivnicii se supun lui Dumnezeu, deși fără să creadă, deci obiectul predicii este propovăduirea simplă a lui Iisus Histos, Care singur transformă societatea din interiorul ei, încât nu este nevoie de luptă exterioară, ceea ce ar angaja creștinismul într-o mulțime de conflicte inutile și păgubitoare. Sinediul îndată ia măsuri, arestează Apostolii. Apostolii reafirmă aceeași rațiune simplă a lucrurilor, că ei ascultă mai mult de Dumnezeu, decât de oameni. Gamaliel, un rabin ponderat din Sinedriu, oprește Tribunalul Templului de a-i judeca pripit și condamna la moarte. Apostolii au luat deci bătaie de joarde și au fost puși în libertate, cu interzicerea de a mai propovădui pe Iisus. Sfatul cesta anticreștin, firește, Apostolii nu l-au putut asculta. Deci, în primele întâlniri ale Apostolilor cu scietatea s-a văzut că creștinii repetă, în mare, viața lui Iisus. Suferința pentru Iisus – Sfântul Apostol Pavel va zice: „necazurile pentru Evanghelie” – încep să fie înțelese ca o binecuvântare. Iată cum, din primele zile ale creștinsmului, Duhul Sfânt odrăslește în propovăduitori săi, Apostolii, duhul jertfei de sine. Moartea cu care îi amenințau potrivnicii, nu mai este o temere, din simplul motiv că moartea a fost biruită de învierea lui Iisus. Așa a plecat creștinismul la câștigarea lumii: silit și călit de încercări, printre potrivnici, printre amenințări, dar niciodată acestea nu l-au covârșit. Dumnezeu putea ca să le oprească, dar nu le-a oprit, pentru că acestea ar fi oprit creștinismul. Focul iubirii divine, de dragul Adevărului, între potrivnici se aprinde și se menține. Acesta-i paradoxul: creștinismul reînvie în raport direct proporțional cu încercările de a-l stinge. Tot în primele zile ale Bisericii s-a impus și caracterul creștinismului ca religie universală – ecumenică – și nu mai mult națională. El exprimă în elementele (și în limbă) fiecărui neam aparte, deși natura sa este mai presus de toate neamurile. Această lărgire a creștinismului peste granițele neamurilor i se descoperea lui Petru. În felul acesta, creștinismul apare în istorie ca o nouă energie a păcii între popoare. Pacea este o idee specific creștină și se condiționează de obârștia ei divină. Cu această lărgire a Revelației între toate neamurile – potrivit misiunii apostolice de la Înălțare – va avea să ostenească al doilea Apostol al creștinismului, Apostolul Pavel. Providența – alt element fundamental al creștinismului: conducerea văzută a celor nevăzute – s-a făcut strălucitor înțeleasă prin convertirea unui mare vrăjmaș a lui Iisus cu numele de Saul din Tars. Cine se putea prinde mai bine (în luptă) cu păgânii și cu toată cultura elenă, decât unul ce fusese vrăjmaș de militant împotriva noi religii. Saul cunoștea creștinismul, însă ca potrivnic, ca un încredințat cu autoritatea de a-l nimici. Dar socotelile lui Dumnezeu sunt mai presus decât socotelile omului. Vrăjmășia neamurilor trebuia biruită de un vrăjmaș de moarte al creștinilor, convertit în „Apostolul neamurilor”. Iar ca o ironie a situației – ca să nu zic a Providenței – această convertire a lumii greco-atine s-a făcut sub protecția cezarului, pe care Pavel a invocat-o ca cetățean roman (Fapte 22,25) îpotriva conaționalilor săi iudei, care s-au întărit cu jurământul și cu greva foamei (Fapte 23, 12) ca să-l omoare pe Pavel (unii sunt de părere că Pavel a sfârșit asasinat de iudeii aceștia din Roma). În fața Areopagului Atenei, Providența n-a trimis un ins întâmplător, ci un om pregătit. Saul era cel mai bun elev al lui Gamaliel – cel mai învățat rabin al iudaismului, și totodată bine instruit în cultura elenă a timpului. Convertirea lui Saul n-a fost convertire din nimic ci convertirea unui instruit de la o ideologie veche la o concepție nouă. Iar la Roma, Providența a trimis pe Apostolul Pavel un cetățean roman, care va avea să precizeze poziția creștinilor față de împrejurările ostile create de conaționalii săi iudei. Creștinismul, la obârșia sa, a fost protejat de stăpânirea romană împotriva prigoanei iudaice. Acest fapt a determinat stăpânirea să facă deosebirea între iudaism și creștinism. Mai pe urmă iudeii, care erau răspândiți în tot imperiul roman, au asmuțit stăpânirea romană îpotriva creștinilor, scornindu-le vina că aceștia uneltesc împotriva statului, împotriva Cezarului, reeditând pretutindeni amenințările din curtea lui Pilat. Cu aceste sforării ale vicleșugului și urii, iudeii căutau să antreneze autoritatea romană în planurile lor antireștine. Mincinoasa lor prietenie cu Cezarul însă le-a atras expulzarea lor din Roma, la anul 50-52. În această atmosferă deopotrivă ostilă atât iudeilor cât și creștinilor, fiindcă se închinau Împăratului altei împărății și nu împăratului roman, Pavel, iudeu și ceștin, Cere să fie judecat tocmai de Cezarul, potrivit dreptului roman și cetățeniei sale romane. Astfel, în primăvara anului 61, după multe peripeții pe mare, sub escortă, ajunge la Roma. Aici este menținut sub stare de arest, în lanțuri, deși „Adevărul nu știe de lanțuri”, tot ca o Providență. Căci, de n-ar fi fost păzit de autoritatea romană, cei 40 de iudei, care-i juraseră moartea, l-ar fi omorât, zădărnicindu-i misiunea. Arestul său de doi ani a fost ușor, mai mult un domiciliu forțat, căci avea voie să primească pe creștinii comunității din Roma și să scrie pastoralele sale în Orient. În altă ordine de idei, petrecerea lui Pavel în Roma clatină serios ipoteza episcopatului de 25 de ani a lui Petru la Roma. Existența lui Petru nu este pomenită în nici o epistolă paulină trimisă în Răsărit, ceea ce este absolut inadmisibil pentru un apostol ca Pavel, dacă Peru ar fi existat cu adevărat la Roma. Faptul că Pavel scrie „din lanțuri”, că mai apoi avea să guste și cea de-a doua captivitate sub Nero, este foarte grăitoare pentru poziția clasică a creștinismului față de Cezar, ca reprezentant al autorității lumii acesteia. Apostolul Pavel tâlcuiește autoritatea lumii acesteia ca provenită din autoritatea lui Dumnezeu, și cine se împotrivește stăpânirii, lui Dumnezeu se împotrivește. Reacționismul este un păcat, este o atitudine fals religioasă. Din acest motiv, creștinii trebuie să dea ascultare Cezarului, să se roage pentru el, și să-și plătească dajdia. Supunerea față de stăpânire este din rațiuni divine: din iubire universală de oameni și nu din oportunism sau frică... Între concepția romană despre lume și om și concepția creștină erau deosebiri ireductibile. Totuși predica Sfântului Pavel nu este agresivă. Acesta este și un normativ și imperativ apostolic: neagresivitatea... Creștinismul nu are temelie omenească – vreun apostol – ci divinitatea Întemeietorului confirmată definitiv de Sfânta Sa Înviere. Pe învierea lui Iisus, pe faptul că Iisus are o realitate vie, unică, și în categoriile lumi acesteia cât și în afara ei, se motivează toată zdroaba apostolică a lui Pavel și cei 40.000 km pe care i-a făcut în condițiile de atunci pentru Hristos, sensul și destinul vieții sale." |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:20:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.