Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Eens (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11315)

Savonarola 16.10.2011 06:36:25

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 405815)
Este o interpretare. Ideea că Vatican II și Papa Ioan Paul al II-lea ar fi contrazis adevăruri infailibile pronunțate anterior este exact ceea ce susțin sedevacantiștii, care s-au desprins de BC din cauza acestui lucru. Catolicii susțin că nu există contradicție. Desigur, putem discuta cu textul în față, cu observația că au mai făcut-o și alții înaintea noastră.

Eu cu textul în față am discutat și până acuma. Dar să lăsăm textele să vorbească:
Citat:

10. The universality of salvation means that it is granted not only to those who explicitly believe in Christ and have entered the Church. Since salvation is offered to all, it must be made concretely available to all. But it is clear that today, as in the past, many people do not have an opportunity to come to know or accept the gospel revelation or to enter the Church. The social and cultural conditions in which they live do not permit this, and frequently they have been brought up in other religious traditions. For such people salvation in Christ is accessible by virtue of a grace which, while having a mysterious relationship to the Church, does not make them formally part of the Church but enlightens them in a way which is accommodated to their spiritual and material situation. This grace comes from Christ; it is the result of his Sacrifice and is communicated by the Holy Spirit. It enables each person to attain salvation through his or her free cooperation.

For this reason the Council, after affirming the centrality of the Paschal Mystery, went on to declare that "this applies not only to Christians but to all people of good will in whose hearts grace is secretly at work. Since Christ died for everyone, and since the ultimate calling of each of us comes from God and is therefore a universal one, we are obliged to hold that the Holy Spirit offers everyone the possibility of sharing in this Paschal Mystery in a manner known to God."19

19. Pastoral Constitution on the Church in the Modern World Gaudium et Spes, 22.

Sursa: Ioannes Paulus PP. II - Redemptoris Missio
În comparație cu pronunțări ale papilor Bonifaciu VIII și Eugeniu IV această doctrină pe care o manifestă Ioan Paul II este în directă contradicție, pronunțări care spun foarte clar că nu există mântuire și iertare sau ștergere a păcatelor în afara Bisericii și că este absolut necesară pentru mântuire supunerea față de papa, în cazul lui Bonifaciu VIII, și că nimeni, conceput din bărbat și femeie, niciodată nu a fost liberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos, în cazul lui Eugeniu IV. În contrast cu aceste pronunțări pretinse infailibile vine în mod direct doctrina expusă mai sus de Ioan Paul II care crede că și aceia care nu cred explicit în Iisus Hristos și care nu fac parte din Biserică, precum și aceia care nu sunt supuși ai papei, din diverse motive, au mântuirea accesibilă. Pozițiile sunt pur și simplu contradictorii oricât ai încerca să mistifici prin așa-zisele "interpretări".

Prin urmare ceea ce eu susțin nu este o simplă interpretare, așa cum încercați să insinuați, și chiar dacă ar fi o interpretare este una justă și realistă bazată pe comparația între texte. În schimb dvs nu faceți decât să afirmați că nu ar exista vreo contradicție dar nu aduceți absolut nimic pentru a susține ceea ce credeți. Și pentru ca să îmi argumentez poziția o să reiau citatele pe care le-am dat pentru ca opoziția existentă între cele două doctrine să fie evidentă:

Citat:

There is indeed one universal church of the faithful, outside of which nobody at all is saved, in which Jesus Christ is both priest and sacrifice. His body and blood are truly contained in the sacrament of the altar under the forms of bread and wine, the bread and wine having been changed in substance, by God's power, into his body and blood, so that in order to achieve this mystery of unity we receive from God what he received from us. Nobody can effect this sacrament except a priest who has been properly ordained according to the church's keys, which Jesus Christ himself gave to the apostles and their successors. But the sacrament of baptism is consecrated in water at the invocation of the undivided Trinity -- namely Father, Son and holy Spirit -- and brings salvation to both children and adults when it is correctly carried out by anyone in the form laid down by the church. If someone falls into sin after having received baptism, he or she can always be restored through true penitence. For not only virgins and the continent but also married persons find favour with God by right faith and good actions and deserve to attain to eternal blessedness.

sursa: Conciliul IV Lateran (1215) sub papa Inocențiu III
Citat:

Urged by faith, we are obliged to believe and to maintain that the Church is one, holy, catholic, and also apostolic. We believe in her firmly and we confess with simplicity that outside of her there is neither salvation nor the remission of sins, as the Spouse in the Canticles [Sgs 6:8] proclaims: 'One is my dove, my perfect one. She is the only one, the chosen of her who bore her,' and she represents one sole mystical body whose Head is Christ and the head of Christ is God [1 Cor 11:3]. In her then is one Lord, one faith, one baptism [Eph 4:5]. There had been at the time of the deluge only one ark of Noah, prefiguring the one Church, which ark, having been finished to a single cubit, had only one pilot and guide, i.e., Noah, and we read that, outside of this ark, all that subsisted on the earth was destroyed. (...)

Furthermore, we declare, we proclaim, we define that it is absolutely necessary for salvation that every human creature be subject to the Roman Pontiff.

sursa: bula "Unam Sanctam" a papei Bonifaciu VIII promulgată la 1302
Citat:

It firmly believes, professes and preaches that never was anyone, conceived by a man and a woman, liberated from the devil's dominion except by faith in our lord Jesus Christ, the mediator between God and humanity, who was conceived without sin, was born and died. He alone by his death overthrew the enemy of the human race, cancelling our sins, and unlocked the entrance to the heavenly kingdom, which the first man by his sin had locked against himself and all his posterity.

sursa: Conciliul de la Florența, sesiunea a XI-a, bula papei Eugeniu IV de unire cu copții (1442)
Iar faptul că nu doar Ioan Paul II contrazice în mod implicit doctrinele sau dogmele anterioare în materia discutată, ci și Conciliul II Vatican o face este evident nu doar din paragrafele 14-16 ale Constituției Dogmatice "De Ecclesia" (sau Lumen Gentium) (și ar fi bine să nu ne mai fluturați marota cu caracterul pastoral al conciliului, pentru că aici vorbim despre o constituție dogmatică) ci chiar și din constituția pastorală Gaudium et Spes citată mai sus de Ioan Paul II, în care se spune că
Citat:

Since Christ died for everyone, and since the ultimate calling of each of us comes from God and is therefore a universal one, we are obliged to hold that the Holy Spirit offers everyone the possibility of sharing in this Paschal Mystery in a manner known to God.
romano-catolicii sunt obligați să susțină universalitatea mântuirii așa cum o susține Vatican II în "De Ecclesia" și "Gaudium et spes". Prin urmare, de vreme ce catolicii sunt obligați să creadă și să suțină această doctrină atunci este evidentă pretenția de infailibilitate a Conciliului II Vatican și a lui Paul VI. Ba mai mult catolicii sunt obligați de Vatican II și de Paul VI, iar pe urma lor de Ioan Paul II, în ciuda, în contra și în opoziția doctrinei catolice, tradiționale să zicem așa cum este expusă în citatele date mai sus, să creadă ceea ce susține Vatican II și Paul VI. Din însuși faptul că se pretinde obligația catolicilor de crede și susține doctrina de la Vatican II, aprobat de Paul VI, reiese pretenția de infailibilitate a acestor pronunțări, pentru că dacă nu le-ar considera credința cea adevărată a Bisericii nu ar exista nici un fel de obligație din partea sinodalilor și a celorlalți catolici să creadă și să susțină această doctrină.

Mihnea Dragomir 16.10.2011 09:18:45

"Universality of salvation", aici, nu înseamnă că toți se mântuiesc, ci înseamnă că toți sunt chemați la mântuire, chemare la care unii răspund, iar alții nu răspund. Noi nu putem crede că Dumnezeu cheamă pe cineva la mântuire fără a-i oferi și mijloacele concrete de a se urca în vehicului mântuirii, care este Biserica. Putem noi, oare, crede că Dumnezeu procedează astfel: îi adună pe toți cei care vor fi drepți în Europa și în țările creștine ale lumii (ori, încă și mai și, în alea 6 țări ortodoxe, dacă privim EENS din perspectiva ortodoxă) în vreme ce îi face pe ceilalți să se nască printre islamici, evrei și păgâni ? Deci, trebuie să existe ceva dincolo de apartenența formală la Biserică, ce te poate mântui printr-o altfel de apartenență la aceeași Biserică. Altfel spus, dacă Biserica e asemenea unui organism viu, care are cap și are mădulare, ea are și un "suflet" al ei, o "conștiință" a ei, un ceva care trece dincolo de ceea ce vedem din ea, în care, dacă cineva se lasă înglobat, e suficient pentru salvare. Asta e altceva decât a susține că există mijloace de salvare în afara Bisericii.

Prin urmare, încă de mult, cu mult înainte de Conciliul Vatican 2 sau de fer. Ioan Paul al II-lea a apărut ideea a ceea ce teologii numesc "ignoranță invincibilă". Această idee, că ignoranții care nu sunt astfel din vina lor, se pot mântui fără a avea legătură vizibilă cu Biserica nu datează de la Vatican 2. Iată ce spune, de exemplu, enciclica Quanto conficiamur a papei Pius al XI-lea:
7. Aici, de asemenea, iubiți fii și venerabili frați, este iarăși necesar să menționăm și să cenzurăm o foarte gravă greșeală în care cad unii catolici, care cred că este posibil a se ajunge la salvarea eternă trăind în eroare și în înstrăinare de adevărata credință și de unitatea catolică. O asemenea credință este în mod cert opusă învățăturii catolice. Există, desigur, cei care se luptă cu ignoranța invincibilă asupra preasfintei noastre religii. În mod sincer respectând legea naturală și preceptele ei înscrise de Dumnezeu în orice inimă și gata de a-L asculta pe Domnul, ei trăiesc vieți cinstite și sunt capabili de a atinge viața eternă prin virtuțile eficace ale luminii și grației divine. Fiindcă Dumnezeu cunoaște, caută și înțelege în mod limpede mințile, inimile, gândurile și naturile tuturor, suprema sa bunătate și clemență nu îngăduie nimănui care nu este vinovat de păcat deliberat să sufere pedeapsa eternă.

8. De asemenea, bine cunoscută este învățătura catolică potrivit căreia nimeni nu se poate salva în afara Bisericii Catolice. Salvarea eternă nu poate fi obținută de cei care se opun autorității și învățăturii acestei Biserici și sunt în mod obstinat separați de unitatea Bisericii și de urmașul lui Petru, Pontiful Romei, căruia "i s-a dat custodia viei de către Mântuitor" (Sinodul Ecumenic al IV-lea din Calcedon către Papa Leon). Cuvintele lui Cristos sunt suficient de limpezi: "Dacă refuză să asculte de Biserică, să vă fie vouă străin și vameș" "Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine." (Luca 10:17), "Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16:16), "cel ce nu crede a și fost osândit" (Ioan 3:18), "Cel ce nu este cu Mine este împotriva Mea; și cel ce nu adună cu Mine risipește." (Luca 11:23). Sf Ap Paul spune că asemenea persoane sunt "căzuți în păcat, fiind singuri de sine osândiți" (Tit 3:11); prințul Apostolilor îi numește "învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire" (2 Petru2:1)

Să facem o paralelă. Să presupunem că nu despre EENS vorbim aici, ci despre o dogmă imaginară: "numai rapidiștii se pot mântui". Dar eu mă socotesc rapidist și vreau să mă mântuiesc. Cu toate astea, eu nu am fost în viața mea legitimat la clubul Rapid București. Nici nu am participat la Adunarea Generală Periodică a Rapidiștilor și știu foarte vag unde se află stadionul Giulești, mai ales acum, cu modificările din acea zonă, în care pare să fi trecut Conciliul Giuleștian II. Dimpotrivă, eu am fost legitimat la Dinamo. De copil am fost dus acolo, la cursuri de înot. Mai târziu, pe când eram adolescent, mi s-a spus că ar fi bine să fac arte marțiale și singurul loc unde se putea face asta atunci era clubul Ministerului de Interne, adică Dinamo. Din plasa asta eu nu pot ieși nici acum. M-a aruncat Dumnezeu să locuiesc fix vizavi de clubul Dinamo. Adică într-o viermuială de dinamoviști. Vă dați seama ce ar înseamna dacă eu aș aparține formal clubului Rapid și aș arbora un steag vișiniu la fereastră ? Nu aș fi sigur nici de pâinea pe care o cumpăr că nu a fost scuipată înainte, deoarece, se știe, dinamoviștii sunt capabili de orice, pe când rapidiștii sunt existențe serafice. În aceste condiții, întreb: sunt eu, sau nu sunt racordat într-un mod inpalpabil la sufletul echipei Rapid ? Sunt rapidist în inima mea, sau fac parte din cei "separați în mod obstinat de comuniunea cu echipa Rapid" ?

De fapt, deosebirea dintre cele două variante (interpretări posibile) ale aceleiași dogme EENS se reduce la aceasta: unde se termină ignoranța invincibilă și unde începe ignoranța vinovată. Pentru unii, ignoranță invincibilă înseamnă să nu fi auzit niciodată de Cristos și de Evanghelie. Pentru alții, se extinde și asupra celor care au auzit, dar care nu au avut condiții de a face o alegere liberă în inima lor. Numai Dumnezeu, Care cunoaște inimile, poate da un răspuns perfect la asemenea întrebări. Oare bunica mea, care auzise în mod evident că există o Biserică Catolică, a putut face în mod liber o alegere ? În condițiile în care, în satul ei, a fi catolic era ceva de neimaginat ? În condițiile în care preoții ortodocși de atunci, ca și mulți preoți ortodocși de azi, susțineau egalitatățile catolic = vândut ungurilor și Papa = Anticrist ?

Pe jumătate în glumă, pe jumătate serios, un preot spunea odată: "Biserica Catolică nu are numai Șapte Sacramente ale Salvării. Are opt. Al optulea este ignoranța. Ignoranța singură poate că a salvat mai multe suflete decât toate celelalte Sacramente la un loc."

catalin2 16.10.2011 23:25:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 405786)
Problema la ortodocși asta e: care învățătură e infailibilă ? Fiindcă între învățătura așa cum e reprodusă de dna laurastifter si învățătura așa cum e reprodusă de dv sunt exact aceleași diferențe pe care le tot subliniați la catolici.

Cu alte cuvinte, problema ortodocșilor este de aceeași natură cu cea a protestanților: inexistența unei autorități vizibile și invocarea permanentă a unei autorități invizibile, care nu poate fi apelată și care ar conduce Biserica într-un mod învăluit în ceață.

Invatatura ortodoxa e aceea pe care o aveau si catolicii in primul mileniu, nu e vina noastra ca au modificat-o dupa aceea si poate nu-si mai amintesc cum era exact. La multi catolici (mai putin la dvs. sau alti greco-catolici) am observat ca ei cunosc istoria doar dupa schisma, sfintii la care se refera sunt doar cei catolici de dupa schisma. Exceptie face doar Fer. Augustin, bineinteles.
Invatatura ortodoxa e rezumata in Crez si ceva mai detaliat in catehismul ortodox. Nu e bazata pe parerea mea, a Laurei sau a oricarui ortodox. In general e bazata pe revelatia cuprinsa in Sfanta Scriptura, nu e inventata apoi.
Autoritatea invizibila este Hristos, care este singurul Cap al Bisericii Ortodoxe. Despre sinoade si recunoasterea lor poate stiti, epntru ca am discutat de curand pe forumul catolic, nu are rost sa repet. Binenteles ca un sinod ce contrazice invatatura revelata este considerat fals, iar aceasta s-a intampalt de fiecare data dupa un timp scurt de la acel sinod.

Erethorn 17.10.2011 08:34:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 405943)
Invatatura ortodoxa e rezumata in Crez si ceva mai detaliat in catehismul ortodox.

Catehismul ortodox este un document infailibil ? Si daca da, care catehism ? Exista numai unul ? Sau mai multe ?

bogdan81 17.10.2011 09:50:04

Biserica Ortodoxa, ca un tot, nu are un catehism oficial.
Cu toate acestea, diferite biserici ortodoxe locale au aprobat asemenea catehisme.
De exemplu, sinodul Rusiei a aprobat catehismul Sf. Filaret al Moscovei din secolul 19.
De asemenea patriarhatul ecumenic a aprobat catehismul lui Dimitrios Vernardakis, datand tot din secolul 19.
In esenta, aceste catehisme ortodoxe spun acelasi lucru. Nu exista diferente dogmatice intre ele.
Dar ortodoxia, fiind viata intru Hristos, mai trebuie si traita, nu doar cunoscuta intelectual.
De aceea nu doar cunoasterea catehismului e suficienta, ci mai trebuie si trairea vie a credintei de catre fiecare credincios.

Savonarola 17.10.2011 11:54:04

Îmi pare rău domnule coleg Dragomir dar nu ați reușit de fapt să rezolvați nimic, ci doar ați înmulțit tabăra celor care îi contrazic în mod direct și implicit pe papii Inocențiu III, Clement V, Bonifaciu VIII și Eugeniu IV. De fapt nu ați făcut decât să aduceți un argument în plus pentru a sprijini contradicția care există în sânul catolicismului la cel mai înalt nivel cu privire la această doctrină. Mie îmi este evdientă contradicția dintre ceea ce susțin papii pe care i-am citat și papii de după Vatican II la care poate fi adăugat și Pius XI. Spre deosebire de Pius XI cei de la Vatican II și de după se pretind și a fi infailibili chiar dacă nu spun explicit lucrul acesta; ar fi culmea să o mai și spună, însă adevărul este că ei pretind că aceeea este adevărata doctrină catolică. În astfel de condiții este evident că pronunțările unora ca Inocențiu III, Bonifaciu VIII sau Eugeniu IV sunt greșite, și nu orice fel de pronunțări ci acelea care mai au și pretenția de negreșelnicie. Dacă dvs credeți altceva este strict problema dvs și sper că nu cereți și altora să fie părtași acestui fanatism evident.

catalin2 17.10.2011 13:00:54

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 405989)
Biserica Ortodoxa, ca un tot, nu are un catehism oficial.
Cu toate acestea, diferite biserici ortodoxe locale au aprobat asemenea catehisme.
De exemplu, sinodul Rusiei a aprobat catehismul Sf. Filaret al Moscovei din secolul 19.
De asemenea patriarhatul ecumenic a aprobat catehismul lui Dimitrios Vernardakis, datand tot din secolul 19.
In esenta, aceste catehisme ortodoxe spun acelasi lucru. Nu exista diferente dogmatice intre ele.

Catehismul e de fapt un rezumat al invataturii ortodoxe, aranjat sub forma unor intrebari si raspunsuri. Catehismul oficial al BOR este cel de pe site-ul Patriarhiei. Invatatura ortodoxa este aceeasi in toate BO, fara nici cea mai mica modificare. catehismele toate cuprind aceeasi invatatura.
Din ce am citit acum catehismul sub forma de intrebari si rapsunsuri e realizat mai recent in Biserica, inainte exista invatatura BO. Mai sunt si marturisiri de credinta aprobate de sinoade, de exemplu a Sf. Ierarh Petru Movila. Vedem cum si in cazul acestei marturisiri nu s-a lasat nimic sa nu fie conform cu invatatura ortodoxa. Sf. Petru Movila a scris o marturisire, dar avea greseli si sinodul de la Kiev nu a aprobat-o. S-a facut apoi un Sinod la Iasi, mai mare, iar inainte cel mai cunoscut teolog a corectat lucrarea si abia apoi acest sinod a aprobat marturisirea de credinta.
Invatatura de credinta ortodoxa nu e diferita de Dogmatica Sf. Ioan Damaschin de exemplu.

Erethorn 17.10.2011 13:52:01

In mod evident, invatatura de credinta a Bisericii nu este contradictorie decat cu ideile celor care refuza sa recunoasca autoritatea celor carora Cristos le-a spus: "Cine de voi asculta, de Mine asculta".

Savonarola (aka Doctor Faustus etc. etc.) face niste grave confuzii, datorate necunoasterii (in cel mai bun caz) unor notiuni fundamentale de eclesiologie.

Domnul Dragomir v-a dat, intr-o postare anterioara, un mic indiciu: conciliul Vatican II a fost unul pastoral.

catalin2 17.10.2011 14:10:28

Dogma catolica a infailibilitatii afirma ca orice spune papa ex cathedra este litera de lege, dogma, nu suporta contrazicere. Papa trebuie sa se adreseze BC (nu in convorbiri particulare de exemplu) si sa fie legat ceea ce spune de credinta si morala (nu de organizare, de exemplu).
Infailibilitate mai are si adunarea episcopilor (cardinalilor), cu capul lor papa. E normal, e o extensie a dogmei infailibilitatii papale, ce aproba papa e infailibil.
Asadar toate sinoadele ecumenice cu hotarari aprobate de papa sunt infailibile in ceea ce proclama legat de dogma, sau ceea ce reafirma. De fapt la fel e si pentru ortodocsi, dar fara sa fie aprobat de papa, trebuie ca invataturile sinodului sa fie conforme cu cele revelate, cele existente deja.

Erethorn 17.10.2011 14:14:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406092)
Dogma catolica a infailibilitatii afirma ca orice spune papa ex cathedra este litera de lege, dogma, nu suporta contrazicere. Papa trebuie sa se adreseze BC (nu in convorbiri particulare de exemplu) si sa fie legat ceea ce spune de credinta si morala (nu de organizare, de exemplu).

Fals. Mai incercati.

catalin2 17.10.2011 14:22:57

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 406096)
Fals. Mai incercati.

Reamintesc si pe acest topic ca am decis sa evit discutiile fara rost cu userii mai agresivi, in special unii eterodocsi. In privinta acestui aspect am mai discutat, se pare ca tot nu v-ati insusit exact dogma catolica.

Erethorn 17.10.2011 14:25:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406099)
Reamintesc si pe acest topic ca am decis sa evit discutiile fara rost cu userii mai agresivi, in special unii eterodocsi. In privinta acestui aspect am mai discutat, se pare ca tot nu v-ati insusit exact dogma catolica.

Domnule, definitia pe care ati incercat s-o formulati dovedeste ca nu stiti ce inseamna infailibilitatea papala. O definitie trebuie sa fie exacta si riguroasa. Este rusinos ca un atat de inversunat apologet anti catolic cum sunteti dumneavoastra sa plece la lupta cu arme tocite, adica fara sa inteleaga bine subiectul pe care il discuta.

Savonarola 17.10.2011 18:47:38

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 406085)
In mod evident, invatatura de credinta a Bisericii nu este contradictorie decat cu ideile celor care refuza sa recunoasca autoritatea celor carora Cristos le-a spus: "Cine de voi asculta, de Mine asculta".

Savonarola (aka Doctor Faustus etc. etc.) face niste grave confuzii, datorate necunoasterii (in cel mai bun caz) unor notiuni fundamentale de eclesiologie.

Domnul Dragomir v-a dat, intr-o postare anterioara, un mic indiciu: conciliul Vatican II a fost unul pastoral.

Până acum am văzut destul de clar că doctrina de credință avută în vedere pe acest fir este contradictorie, semn clar al faptului că undeva cândva biserica și papalitatea romană a făcut și face greșeli. În materie de credință și morală. Evident aceste greșeli sunt explicabile și la fel diferența dintre doctrine și asta având în vedere că și interesele bisericii și "papalității" romane s-au schimbat. Odată cu schimbarea intereselor a venit și schimbarea doctrinelor. Și aceasta nu este singura doctrină schimbată în ultima perioadă, pe lângă aceasta fiind și învățătura cu privire la libertatea religioasă, învățătura și/sau practica cu privire la "sfânta" inchiziție.

În legătură cu pretinsul indiciu dat de colegul Dragomir, i-am replicat imediat (dar fanaticii în general văd doar ceea ce vor ei să vadă) că paragrafele cheie de la Vatican II în această chestiune fac parte dintr-o constituție dogmatică, fapt care face absolut superflue și ridicole pretențiile lui Erethorn. Cât o fi fost sinodul de pastoral în cazul unei constituții dogmatice vorbim despre altceva, vorbim despre dogme (în materie de credință în acest caz), iar când vorbim despre dogme la un sinod considerat ecumenic și la o constituție promulgată de papa Paul VI deja vorbim despre cu totul altceva decât caracter pastoral. Și asta cu atât mai mult cu cât am arătat și am văzut că și în Gaudium et spes cei care s-au adunat în sinod au declarat că este o obligație ținerea acelei doctrine (am scris într-un mesaj anterior). Evident că este vorba despre o obligație pentru catolici să creadă și să țină acea credință datorită faptului că la Vatican II, pe această temă, papa și sinodalii pretindeau că predau adevărata doctrină de credință și că sunt în mod implicit infailibili (cel puțin în această materie), chiar dacă această doctrină vine în directă contradicție cu doctrina catolică anterior promulgată de alți papi.

Erethorn 17.10.2011 18:59:01

Dupa cum spuneam, habar nu aveti despre ce vorbiti.

Ia haide sa vedem, puteti sa explicati ce inseamna (sau ce va imaginati dumneavoastra ca inseamna) o constitutie dogmatica ?

Savonarola 17.10.2011 19:29:56

Papa Paul VI însuși a susținut că doctrina sau dogma despre biserică discutată și promulgată în Constituția Dogmatică "De Ecclesia" (sau "Lumen Gentium") este de fapt o continuare și un complement al doctrinei sau dogmei ecleziologice de la Vatican I (a se vedea enciclica lui Paul VI "Ecclesiam suam", paragraful 30). Ori este evident că nu poate fi vorba despre o continuare și un complement doctrinar, dogmatic a doctrinei ecleziologice, considerată infailibilă, de la Vatican I, decât o doctrină (chiar și complement doctrinar) care este considerată sub spectrul infailibilității. Altfel cele două ar sta în mod evident în incompatibilitate: nu poate o doctrină failibilă să fie continuarea și complementul unei doctrine infailibile.

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 406198)
Dupa cum spuneam, habar nu aveti despre ce vorbiti.

Ia haide sa vedem, puteti sa explicati ce inseamna (sau ce va imaginati dumneavoastra ca inseamna) o constitutie dogmatica ?

Dumneavoastră ce nivel de autoritate în biserica romană considerați că are Constituția Dogmatică asupra Bisericii de la Conciliul I Vatican, promulgată în sesiunea a IV-a a sinodului la 1870, constituție dogmatică în care se definește și se dogmatizează primatul și infailibilitatea papală? Dar Constituția Dogmatică asupra credinței catolice din sesiunea a III-a a aceluiași Sinod I Vatican?

Erethorn 17.10.2011 19:39:24

Ei, vedeti ca nu lipseste decat putina bunavointa si lucrurile incep sa se limpezeasca ?

Nici macar nu e nevoie sa exprim explicit ideile, ci doar sa va duc, usurel, de mana spre adevarul inevitabil...

Asadar, un nou indiciu - dupa cum atat de bine ati observat, Pastor Aeternus a dogmatizat, adica a exprimat pentru prima data, in forma oficiala, un adevar de credinta. Acuma, inca un pas, haideti, e usor, sunt sigur ca sunteti capabil: Ce a dogmatizat Lumen Gentium ? Ce adevar de credinta a exprimat Lumen Gentium pentru prima data in forma oficiala ? Aaaaa... Nici unul ? Ei, acum ati priceput diferenta.

Un ultim indiciu - acel lucru la care va ganditi dumneavoastra si despre care credeti ca rasare tot la doua pagini in documentele Vaticanului, care implica infailibilitatea, fie a Bisericii, fie a Papei, nu se numeste constitutie dogmatica, ci definitie dogmatica. Ceea ce este cu totul alta mancare de peste.

Savonarola 17.10.2011 19:44:42

Ce este asta, o nouă manifestare a fanatismului fanatizaților "catolici"? Prietene, recitește ce am scris până acuma și gândește de două ori înainte ca, mânat de impulsul fanatismului de tip iezuit, să deschizi gura și să vorbești numai aberații.

Erethorn 17.10.2011 19:52:35

Ce este asta, o noua mostra de dialog civilizat in stilul binecunoscut care v-a atras atatea banari in trecut ? Sau, te pomenesti ca o fi un mod de manifestare a statutului de "elita spirituala" despre care ati afirmat mai deunazi ca este definitoriu pentru crestinism ?

catalin2 17.10.2011 21:55:51

Pot doar sa sfatuiesc si pe alti ortodocsi din experienta mea, din punctul meu de vedere dl. Erethorn nu poate purta o discutie in contradictoriu civilizata, intervenind agresivitatea si mandria. Nu cunoaste exact nici invatatura catolica si totul se rezuma la un schimb inteminabil de contraziceri, neputand recunoaste ca a gresit sau ca nu stie acea invatatura (in cazul de fata infailibilitatea papala sau alte invataturi).
Eu m-am invatat minte de data trecuta.

Erethorn 17.10.2011 22:19:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406294)
Pot doar sa sfatuiesc si pe alti ortodocsi din experienta mea,

Puteti eventual sa-l sfatuiti pe savonarola sa nu isi mai piarda cumpatul si sa nu inceapa sa arunce cu invective.

Citat:

din punctul meu de vedere dl. Erethorn nu poate purta o discutie in contradictoriu civilizata, intervenind agresivitatea si mandria.

Evident, exemplul de mai sus este elocvent: eu am adus un argument privind distinctia dintre constitutie dogmatica si definitie dogmatica, argument care ii da domnului savonarola toata teoria peste cap; in replica, dumnealui m-a facut fanatic fanatizant aberant.

Evident, cel care nu poate discuta civilizat sunt eu.......

Citat:

Nu cunoaste exact nici invatatura catolica

Domnule, mai deunazi ati dat (pentru a cate oara) o definitie incorecta a infailibilitatii papale (ceea ce este rusinos daca tinem seama ca aproape toata activitatea dumneavoastra pe acest forum se rezuma la a ataca catolicismul); atunci cand v-am atras atentia, reactia a fost: "nu mai vorbesc cu dumneavoastra". Asa reactionati cand ramaneti fara argumente ? "Imi iau jucariile si plec" ?!

catalin2 18.10.2011 10:09:42

Probabil nu s-a inteles exact, nu are legatura cu discutiile de aici, eu dinainte m-am hotarat sa nu mai port discutii degeaba cu userii care sunt si agresivi. Oricum o discutie in contradictoriu e pierdere de timp, cu atat mai mult cu un user care te acuza de tot felul de lucruri nascute din neintelegerile sale. Concluziile sunt formate din discutiile de acum cateva luni, nu numai din discutiile de acum.
De altfel asta e si recomandarea Apostolilor: 1 Timotei 6, 3-5, Tit 3, 9-11, 2 Petru 2, 1-3

Mihnea Dragomir 19.10.2011 01:57:47

Am găsit "contradicția" explicată într-o frază simplă în Catehismul Sf Pius al X-lea:

Întrebarea 29: Dar dacă un om, fără a avea vină, se află în afara Bisericii, poate el să fie mântuit ?

Răspuns: Dacă se află în afara Bisericii fără a avea o vină, adică dacă este de bună credință și dacă a primit Botezul, sau cel puțin are dorința implicită de a se boteza și dacă, în plus, caută în mod sincer adevărul și face voia Domnului cât de bine poate, un astfel de om este cu adevărat separat de trupul Bisericii, dar este unit cu sufletul Bisericii și, în consecință, pe drumul mântuirii.

Mai clar de atâta, eu nu cred că se poate.

catalin2 19.10.2011 13:07:13

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 406540)
Am găsit "contradicția" explicată într-o frază simplă în Catehismul Sf Pius al X-lea:

Întrebarea 29: Dar dacă un om, fără a avea vină, se află în afara Bisericii, poate el să fie mântuit ?

Răspuns: Dacă se află în afara Bisericii fără a avea o vină, adică dacă este de bună credință și dacă a primit Botezul, sau cel puțin are dorința implicită de a se boteza și dacă, în plus, caută în mod sincer adevărul și face voia Domnului cât de bine poate, un astfel de om este cu adevărat separat de trupul Bisericii, dar este unit cu sufletul Bisericii și, în consecință, pe drumul mântuirii.

Asta nu e ceva diferit, este vorba aici de botezul dorintei, care exista din cate stiu si lal ortodocsi. De exemplu catehumenii inainte nu se botezau imediat, urmau o catehizare si o proba. Daca murea cineva se considera ca avea botezul dorintei, pentru ca vroia sa se boteze in Biserica. In pasajul catolic si scrie clar: "dorința implicită de a se boteza".

Erethorn 19.10.2011 13:12:12

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 406540)

Dupa cum aratam si eu in alt thread, pana la urma este o problema de eclesiologie mai mult decat una de soteriologie. Ce inseamna "a fi in Biserica", pentru a putea fi mantuit prin Biserica ?

In conceptia ultrasilor, daca nu te scrie popa in matricola botezatilor, ghinion, nene, biserica e numai aici, la biroul parohial, asa ca la revedere mantuire.

Ceea ce este, pana la urma, jignitor la adresa Bisericii si la adresa lui Cristos, pentru ca Sfintele Taine ca vehicule ale Harului au fost lasate de Dumnezeu, in formele pe care le cunoastem si le intrebuintam, in folosul nostru, si nu spre limitarea Lui !

Erethorn 19.10.2011 13:16:51

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 406595)
Asta nu e ceva diferit, este vorba aici de botezul dorintei, care exista din cate stiu si lal ortodocsi. De exemplu catehumenii inainte nu se botezau imediat, urmau o catehizare si o proba. Daca murea cineva se considera ca avea botezul dorintei, pentru ca vroia sa se boteze in Biserica. In pasajul catolic si scrie clar: "dorința implicită de a se boteza".

Pai tocmai ca e ceva diferit, pentru ca nu intelegeti ce inseamna dorinta implicita. Catehumenul are o dorinta explicita, ca de aia e catehumen.

Prin dorinta implicita, care poate foarte bine sa existe la un chinez care n-a auzit de Cristos, intelegem o predispozitie a sufletului spre Dumnezeu si Cristos, sprijinita si de respectul pe care il poarta individul legii naturale. In termeni mai simpli, e starea sufleteasca a celui caruia, daca i-ar fi predicata maine Evanghelia, ar spune "Cred", transformand astfel dorinta implicita in dorinta explicita.

Savonarola 19.10.2011 19:27:29

Așa-zisul "catehism" al lui Pius X nu explică de fapt nimic, iar contradicția este cât se poate de rezistentă. Așa grăit-a Bonifaciu VIII că este absolut necesar pentru mântuire ca fiecare făptură umană să fie supusă a pontifului roman, iar Eugeniu IV grăit-a că nimeni, conceput din bărbat și femeie, niciodată nu a fost eliberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos. Restul sunt palavre care nu fac decât să conteste și să ridiculizeze autoritatea celor doi papi. Dacă Bonifaciu VIII avea ceva de adăugat ar fi trebuit să o facă atunci, însă problema este că el și-a expus credința "infailibilă". Acum este foarte greu, poate chiar imposibil să o mai dai la întoarsă.

Asta ca să nu mai punem la socoteală și problema păcatului originar în care evident că papistașii vor găsi, că altfel nu se poate, o manevră pentru a escalada și această problemă. Probabil că vor spune că așa cum unii se vor "mântui" "prin" ignoranță (:21:) tot așa tot "prin" ignoranță li se va șterge și păcatul originar (:21:) pe care de altfel nu prea au cum să îl șteargă decât tot printr-un artificiu din condei al papistașului șef, care "este totul în toate și pe toate le poate". Până la doctrina contrarie, cei care mor în păcatul originar merg drept în iad, conform doctrinei catolice de la Conciliul de la Florența, pentru a fi pedepsiți, deși cu pedepse inegale față de pedepsele celor care mor în păcate de moarte.

Savonarola 19.10.2011 22:47:20

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 406490)
Daca Sfintii Parintii (dupa cum bine ati remarcat), sau Biserica Catolica in Conciliu ecumenic (vezi Vatican II) interpreteaza EENS in sensul ca este posibil ca o persoana care a facut formal parte din alta religie (un chinez budhist caruia nu i-a fost vestita Evanghelia), sa se mantuiasca totusi, aceasta nu inseamna ca buddhismul este mantuitor.

Care Biserică Catolică interpretează așa cum crezi dumneata? Biserica lui Bonifaciu VIII a spus foarte clar că este o condiție absolut necesară pentru mântuire ca fiecare făptură umană să fie supusă a papei. Ba mai mult Eugeniu IV a spus foarte clar că nimeni, conceput din bărbat și femeie, nu a fost liberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos. Deci prin urmare după vocea Bisericii Catolice, pe care o contraziceți de vreo câteva zeci și sute de ani, chinezul ăla care a avut neșansa să nu fie supus al papei și să nu creadă în Iisus Hristos și-a ratat fericirea. Și mai rău ar fi pentru acel chinez să fi murit în păcatul originar, pentru că îl așteaptă, după doctrina catolică, iadul.
Citat:

But the souls of those who depart this life in actual mortal sin, or in original sin alone, go down straightaway to hell to be punished, but with unequal pains.
sursa: Conciliul de la Florența - sesiunea a VI-a (1439)

Citat:

Orice mantuire vine doar prin Cristos, asta o stim, si in afara Bisericii nu exista mantuire, si asta o stim, pentru ca a fost enuntatata cu titlul de dogma infailibila in mai multe documente conciliare (vezi bula Cantate Domino, de exemplu).
Păi tocmai ai spus că budistul ăla chinez se poate mântui în afara Bisericii și acum vii iar să te contrazici singur și să spui că de fapt în afara Bisericii nu există mântuire. Până unde poate merge fanatismul ăsta infect de tip iezuit, papistașule? Ești sigur că dumneata pricepi ceva din creștinism, sau așa te-au învățat ăia să vrei să crezi asta despre tine?

Savonarola 20.10.2011 21:24:41

Și astea în condițiile în care, după același Bonifaciu VIII, în afara Bisericii nu există nu doar mântuire, ci nici iertare a păcatelor, și în mod evident și implicit nici a păcatului originar, și nici a altor păcate:
Citat:

Urged by faith, we are obliged to believe and to maintain that the Church is one, holy, catholic, and also apostolic. We believe in her firmly and we confess with simplicity that outside of her there is neither salvation nor the remission of sins, as the Spouse in the Canticles [Sgs 6:8] proclaims: 'One is my dove, my perfect one. She is the only one, the chosen of her who bore her,' and she represents one sole mystical body whose Head is Christ and the head of Christ is God [1 Cor 11:3]. In her then is one Lord, one faith, one baptism [Eph 4:5]. There had been at the time of the deluge only one ark of Noah, prefiguring the one Church, which ark, having been finished to a single cubit, had only one pilot and guide, i.e., Noah, and we read that, outside of this ark, all that subsisted on the earth was destroyed.
sursa: bula "Unam Sanctam" a lui Bonifaciu VIII (1302)

Erethorn 20.10.2011 21:35:48

Dupa cum am mai aratat, este o problema de eclesiologie, si anume de a intelege ce anume inseamna a fi "in Biserica".

laurastifter 22.10.2011 01:16:55

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 405647)
Defectul principal pe care îl prezintă această teorie este acela că, potrivit unei alte dogme, oamenii nu se mântuiesc decât prin Har (Grație Sfințitoare). Cu alte cuvinte, prin Sfintele Sacramente și, în mod deosebit, prin Spovadă și prin Euharistie ("cine va mânca Trupul Meu..."). Dacă, așa cum susțin unii ortodocși (spre exemplu dl catalin2) Sacramentele nu sunt valide decât în Biserica Ortodoxă, rezultă că nimeni din cei care nu beneficiază de Sacramentele administrate de această Biserică nu se poate mântui. Fiindcă cel căruia se spovedește nu este preot și fiindcă ceea ce mănâncă este pâine (și aceea, de multe ori, nedospită) și vin. Mai rămâne posibilitatea ca respectivii să nu fi comis niciun păcat de moarte de-a lungul vieții lor. O posibilitate foarte plauzibilă pentru copii, dar extrem de îndepărtată pentru adulți.

Vă împărtășesc întru totul punctul de vedere potrivit căruia Sfintele Taine sunt absolut necesare pentru mântuire și, din acest motiv, putem dobândi viața veșnică doar rămânând membrii credincioși ai Bisericii noastre.
Evit să polemizez pe tema mântuirii celor de alte credințe, pentru că doar Dumnezeu cunoaște viitorul fiecărui suflet, iar noi putem emite doar presupuneri în această privință. Îmi amintesc, în acest sens, un dicton patristic deosebit de interesant, pe care voi încerca să-l redau din memorie: "Să nu fericești pe nimeni mai înainte de sfârșitul său și nici să nu te deznădăjduiești de mântuirea cuiva" (Sf. Efrem Sirul). Desigur, aceste cuvinte au fost rostite într-un alt context, dar îmi pare că se potrivesc și în discuția noastră. :) În mod cert, Hristos este unicul Mântuitor, fiind Dumnezeu-Omul și, din acest motiv, Biserica Sa este "corabia mântuirii", în afara căreia... :(
Gândul pe care am dorit să-l transmit în mesajele anterioare este legat, însă, de viitorul celor care fie nu au auzit niciodată de Evanghelia lui Hristos, fie au primit o educație incorectă, fiind crescuți în familii atee sau de alte credințe. Cu aceștia ce se va întâmpla? Nu știu... și nici cei mai inteligenți teologi ai lumii nu cred că ar putea prezice cu exactitate viitorul rânduit lor de către Dreptul Judecător. Totuși, conștiința îmi spune că... dreptatea și iubirea divină rămân infinit superioare capacității noastre de înțelegere. Noi ne imaginăm că acei păgâni vor merge în iad pentru că n-au avut posibilitatea de a primi Sfintele Taine. Dar dacă Dumnezeu va găsi, pentru mântuirea lor, o soluție pe care noi nici nu ne-am putea-o imagina? Cine s-ar fi gândit, în perioada Vechiului Testament, atunci când până și pronunțarea numelui divin Iahve era considerată drept o blasfemie, că Dumnezeu Însuși va deveni Om și - cutremurător - Se va lăsa ucis pentru salvarea omenirii? Cine s-ar fi gândit chiar și-n vremea vieții pământești a Mântuitorului, chiar și după Înălțarea Sa la cer, că păgânii politeiști, adversari ai poporului ales, vor primi Evanghelia chiar înaintea celor ce aveau pe atunci certitudinea mântuirii?
"Nebănuite sunt căile Domnului"...

În privința mântuirii creștinilor din celelalte confesiuni, îmi amintesc un punct de vedere deosebit de interesant al unui profesor de teologie, potrivit căruia între eterodocșii de astăzi și ereticii din perioada Bisericii primare există o diferență fundamentală: primii s-au născut în acele credințe și rămân consecvenți convingerilor lor în mod sincer, iar ereticii din primele veacuri ale erei creștine se separau în mod conștient de Biserica lui Hristos, doar pentru că voiau ei să întemeieze alte grupări religioase... Știu că Biserica noastră consideră valid Botezul practicat de celelalte confesiuni, dacă este săvârșit în numele Sfintei Treimi. De exemplu, dacă un catolic se convertește la Ortodoxie, Botezul său este acceptat și i se face doar Taina Mirungerii. S-ar putea să mă înșel... Totuși, informația despre validitatea Botezului eterodox săvârșit în numele Sf. Treimi o am de la un profesor de teologie. Deci, logic ar fi să fie o informație corectă.

Doamne ajută!

laurastifter 22.10.2011 01:43:35

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 407226)
Vă împărtășesc întru totul punctul de vedere potrivit căruia Sfintele Taine sunt absolut necesare pentru mântuire și, din acest motiv, putem dobândi viața veșnică doar rămânând membrii credincioși ai Bisericii noastre.
Evit să polemizez pe tema mântuirii celor de alte credințe, pentru că doar Dumnezeu cunoaște viitorul fiecărui suflet, iar noi putem emite doar presupuneri în această privință. Îmi amintesc, în acest sens, un dicton patristic deosebit de interesant, pe care voi încerca să-l redau din memorie: "Să nu fericești pe nimeni mai înainte de sfârșitul său și nici să nu te deznădăjduiești de mântuirea cuiva" (Sf. Efrem Sirul). Desigur, aceste cuvinte au fost rostite într-un alt context, dar îmi pare că se potrivesc și în discuția noastră. :) În mod cert, Hristos este unicul Mântuitor, fiind Dumnezeu-Omul și, din acest motiv, Biserica Sa este "corabia mântuirii", în afara căreia... :(
Gândul pe care am dorit să-l transmit în mesajele anterioare este legat, însă, de viitorul celor care fie nu au auzit niciodată de Evanghelia lui Hristos, fie au primit o educație incorectă, fiind crescuți în familii atee sau de alte credințe. Cu aceștia ce se va întâmpla? Nu știu... și nici cei mai inteligenți teologi ai lumii nu cred că ar putea prezice cu exactitate viitorul rânduit lor de către Dreptul Judecător. Totuși, conștiința îmi spune că... dreptatea și iubirea divină rămân infinit superioare capacității noastre de înțelegere. Noi ne imaginăm că acei păgâni vor merge în iad pentru că n-au avut posibilitatea de a primi Sfintele Taine. Dar dacă Dumnezeu va găsi, pentru mântuirea lor, o soluție pe care noi nici nu ne-am putea-o imagina? Cine s-ar fi gândit, în perioada Vechiului Testament, atunci când până și pronunțarea numelui divin Iahve era considerată drept o blasfemie, că Dumnezeu Însuși va deveni Om și - cutremurător - Se va lăsa ucis pentru salvarea omenirii? Cine s-ar fi gândit chiar și-n vremea vieții pământești a Mântuitorului, chiar și după Înălțarea Sa la cer, că păgânii politeiști, adversari ai poporului ales, vor primi Evanghelia chiar înaintea celor ce aveau pe atunci certitudinea mântuirii?
"Nebănuite sunt căile Domnului"...

În privința mântuirii creștinilor din celelalte confesiuni, îmi amintesc un punct de vedere deosebit de interesant al unui profesor de teologie, potrivit căruia între eterodocșii de astăzi și ereticii din perioada Bisericii primare există o diferență fundamentală: primii s-au născut în acele credințe și rămân consecvenți convingerilor lor în mod sincer, iar ereticii din primele veacuri ale erei creștine se separau în mod conștient de Biserica lui Hristos, doar pentru că voiau ei să întemeieze alte grupări religioase... Știu că Biserica noastră consideră valid Botezul practicat de celelalte confesiuni, dacă este săvârșit în numele Sfintei Treimi. De exemplu, dacă un catolic se convertește la Ortodoxie, Botezul său este acceptat și i se face doar Taina Mirungerii. S-ar putea să mă înșel... Totuși, informația despre validitatea Botezului eterodox săvârșit în numele Sf. Treimi o am de la un profesor de teologie. Deci, logic ar fi să fie o informație corectă.

Doamne ajută!

Observ că mai sunt multe mesaje deosebit de interesante la acest topic, pe care încă nu le-am citit. De aceea, voi reveni mâine, pentru a putea citi cu atenție ce s-a mai scris. Altfel, ar fi foarte posibil să exprim idei despre care s-a mai discutat. :)

O noapte binecuvântată tuturor!

Mihnea Dragomir 22.10.2011 03:55:46

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 407226)
Gândul pe care am dorit să-l transmit în mesajele anterioare este legat, însă, de viitorul celor care fie nu au auzit niciodată de Evanghelia lui Hristos, fie au primit o educație incorectă, fiind crescuți în familii atee sau de alte credințe. Cu aceștia ce se va întâmpla?

Părerea mea personală este că, dacă vor duce vieți drepte (în conformitate cu morala naturală sădită în inima lor), vor merge într-un Limb al Drepților, împreună cu copiii nebotezați. Acolo vor fi feriți de suferințele infernale și se vor putea bucura chiar de fericirea naturală, de care ne putem bucura și pe pământ. Dar, de mântuit, nu vor fi mântuiți, adică nu se vor putea bucura de viziunea beatifică. Ei, care nu L-au cunoscut pe Cristos, probabil că nu vor percepe inexistența viziunii beatifice ca pe o lipsă. Nu li se va părea că au pierdut nimic. Dar noi, bineștiind fericirea supranaturală a contemplării veșnice a Lui, știm și cât de mult vor pierde dacă vor rămânea în această stare. Dacă ne pare rău pentru un copilaș care moare la 4 ani, deși el moare fericit jucându-se, dar ne pare rău și zicem "acesta nu a apucat să cunoască frumusețea vieții", cu atât mai mult ne pare rău de cei care, deși nu vor suferi, vor fi lipsiți de fericirea supranaturală a intimității veșnice cu Lumina cea Neînserată.

Citat:

Dar dacă Dumnezeu va găsi, pentru mântuirea lor, o soluție pe care noi nici nu ne-am putea-o imagina?
De putut, se poate. Desigur că Dumnezeu, Care poate orice, poate și să mântuiască pe un necredincios fără a recurge la Sfintele Taine ale Lui. Numai că Biserica nu poate predica asta. Biserica este legată să predice aceea ce i s-a descoperit și nu mai mult decât i s-a descoperit, nici altceva decât i s-a descoperit. Or, în privința unor posibilități alternative de mântuire, nu i s-a descoperit nimic. Ce știe de sus, aia propovăduiește, și anume că Sfintele Taine sunt necesare mântuirii. Nu logica, nici lucruri care vin din cugetul predicatorului. De aceea, privind mântuirea nebotezaților, putem avea speranță, dar nu certitudinea absolută pe care numai credința revelată o oferă. Cu alte cuvinte, un copil care moare la o oră după ce a fost botezat, merge absolut sigur în Paradis. Unul care moare înainte de a fi botezat nu știm, de fapt, unde merge. Nu e tot aia, de aceea, pentru ca să se mântuiască cu siguranță și nu cu speranță, trebuie să botezăm copiii și de aceea trebuie să ajutăm la convertirea oamenilor.

Savonarola 22.10.2011 09:24:10

Asta este părerea dvs personală, nu și cea a bisericii romane, pe care de fapt o contraziceți cât puteți pentru că este evident că interesele actuale ale papiștilor sunt altele decât ale papiștilor de ev mediu. Doctrina, nu părerea personală, a bisericii romane este aceea că în afara bisericii nu există iertare a păcatelor, și evident nici a păcatului originar, nu doar a celorlalte păcate, și că aceia care mor în păcatul originar merg drept în iad după moarte. ASTA este doctrina romană, latinească, iar nu părerea dvs personală, care este în evidentă contradicție cu doctrina bisericii romane.

Erethorn 22.10.2011 09:45:30

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 407257)
Asta este părerea dvs personală, nu și cea a bisericii romane, pe care de fapt o contraziceți cât puteți pentru că este evident că interesele actuale ale papiștilor sunt altele decât ale papiștilor de ev mediu. Doctrina, nu părerea personală, a bisericii romane este aceea că în afara bisericii nu există iertare a păcatelor, și evident nici a păcatului originar, nu doar a celorlalte păcate, și că aceia care mor în păcatul originar merg drept în iad după moarte. ASTA este doctrina romană, latinească, iar nu părerea dvs personală, care este în evidentă contradicție cu doctrina bisericii romane.

Dupa cum am mai aratat si se vede ca refuzati sa intelegeti, dogma (nu doctrina) la care faceti referire trebuie interpretata in lumina eclesiologica, adica plecand de la intrebarea: Cine face parte si in ce fel face parte din Biserica ? Se poate sterge pacatul originar, sau orice alt pacat, prin intermediul Bisericii, in lipsa apartenentei formale la Biserica, daca exista motive intemeiate cum ar fi ignoranta neculpabila ?

Conciliul Vatican II a raspuns formal acestei intrebari, exprimand o idee care este aproape la fel de veche ca si Biserica. Nu numai c nu exista contradictie, dar s-a facut un pas mare spre atenuarea unor percepute, imaginate, contradictii.

Savonarola 22.10.2011 09:50:21

Tu nu ai explicat absolut nimic, faci doar propagandă ieftină, pentru ignoranți. Și asta pentru simplul fapt că nu ești catolic, ci sectant al sectei Vatican II.

DragosP 22.10.2011 09:59:50

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 407265)
Tu nu ai explicat absolut nimic, faci doar propagandă ieftină, pentru ignoranți.

Cu asta sunt de acord.
Cât privește mântuirea sau nu a "ignoranților neculpabili" vă recomand să-l citiți cel puțin pe marele duhovnic Cleopa. O să găsiți acolo niște informații interesante, ortodoxe și universale.

Erethorn 22.10.2011 10:08:54

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 407265)
Tu nu ai explicat absolut nimic, faci doar propagandă ieftină, pentru ignoranți. Și asta pentru simplul fapt că nu ești catolic, ci sectant al sectei Vatican II.

Trebuie sa recunosc ca aceasta combinatie - ultraortodox si sedevacantist in aceeasi persoana - nu am mai intalnit-o. Mare e gradina Domnului.

Pentru domnul DragosP: Eu am formulat niste argumente foarte clare. Daca alegeti sa le bagati sub pres, fara a contraargumenta, cu calificativul "propaganda ieftina", e alegerea dumneavoastra. Nu stiu insa cata credibilitate va vor aduce asemenea conduita in ochii preopinentilor.

Savonarola 22.10.2011 10:19:55

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 407267)
Cât privește mântuirea sau nu a "ignoranților neculpabili" vă recomand să-l citiți cel puțin pe marele duhovnic Cleopa. O să găsiți acolo niște informații interesante, ortodoxe și universale.

Îmi cer scuze că trebuie să fac din nou aceeași precizare metodologică pe care am făcut-o mai devreme, inclusiv pentru laurastitfer (precizare pe care evident domnișoara a escaladat-o, pentru că, nu-i așa, astea sunt vremurile). Aici nu se pune problema acestei doctrine neapărat din punct de vedere ortodox, ci din punctul de vedere a cum vede catolicismul problema. Cum văd unii ortodocși problema s-a discutat și se poate discuta pe un alt fir de discuție. Încercarea unor diversioniști de a abate discuția în altă parte se datorează dorinței de a ascunde adevărul, și anume acela că actuala credință a unora dintre papistași este alta decât credința papistașilor de acum câteva sute de ani, și dorinței de a ascunde evidența că infailibilitatea papală nu se verifică în practică, că papii "infailibili" se contrazic de fapt între ei.

Savonarola 22.10.2011 11:43:04

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 407263)
Dupa cum am mai aratat si se vede ca refuzati sa intelegeti, dogma (nu doctrina) la care faceti referire trebuie interpretata in lumina eclesiologica, adica plecand de la intrebarea: Cine face parte si in ce fel face parte din Biserica ? Se poate sterge pacatul originar, sau orice alt pacat, prin intermediul Bisericii, in lipsa apartenentei formale la Biserica, daca exista motive intemeiate cum ar fi ignoranta neculpabila ?

Până acum nu ați arătat de fapt nimic ci doar faptul că sunteți pe o poziție diferită și contrarie raportat la doctrinele latinești de acum câteva sute de ani. Nu ați răspuns cu nici cel mai mic argument nu mie, ci doctrinelor pronunțate de foști papi ai bisericii romane, cum sunt Inocențiu III, Clement V, Bonifaciu VIII, Eugeniu IV. Nu mie trebuie să îmi aduceți argumente ci foștilor papi trebuie să le demonstrați că în pronunțările lor "infailibile" de fapt s-au înșelat așa cum susțineți în corul vaticaniștilor II. La toate argumentele care s-au adus, dvs la fel ca și Dragomir nu ați adus de fapt nici un argument sustenabil, ci doar o gargară continuă pe linia melodică impusă de Vatican II.

ovidiu b. 22.10.2011 11:48:37

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 309521)
In afara de "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi biserica mea..." Isus, la inaltare, i-a spus lui Petru si numai lui Petru, chiar daca erau si ceilalti ucenici de fata, iar asta nu o data ci de trei ori: "Paste oile mele". Mai avem si acest verset asupra caruia trebuie sa meditam.

Nu putem vorbi despre adevăr dacă îl construim pe ipoteze eronate. Istoria formării Bisericii ar trebui să vă preocupe pe mai mult. Un text pe care l-am mai postat si pe un alt topic (papalitatea) ar trebui să vă dea de gândit când susțineți Biserica Catolică și legătura ei cu Sf Apostol Petru...Biserica s-a format după pogorârea Duhului Sfânt:

"În ziua pogorârii Duhului Sfânt, Petru, care mai înainte tremura din toate fibrele neputinței omenești, acum propovăduia pe Iisus în Ierusalim, în public, cu un curaj extraordinar Fapte (2,14-41; 3,4-26). După cuvântul răscolitor de conștiințe a lui Petru, se botează 3.000 de inși. Aceasta este socotită ziua întemeierii Bisericii, prima societate creștină. Aceasta este și prima predică creștină și este interesantă fiindcă cuprinde numai elementele fundamentale ale unui simbol de credință: Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer, Trimiterea Sfântului Duh, precum și concluzia practică – cu caracter de Taină – a Botezului.
Iată o predică apostolică, în elemente și rezultate. Suflarea Duhului Sfânt a topit granițele de limbă dintre neamuri și diferența dintre clase. Propietatea particulară se schimbă în propietate colectivă benevolă, primul comunism este creștin, intemeiat pe iubirea de oameni și pe faptul că toți oamenii sunt fii aceluiași Tată, Dumnezeu.
Iată primele rezultate ale propovădurii Apostolului Petru. O activitate prctică, oragnizatorică, transformatoare a bazelor de până aici ale societății.
Declarația publică a lui Petru, în Templul din Ierusalim, că Iisus este Sfânt și Drept și că El este Autorul vieții, determină pe mai marii templului sa-i tragă la răspundere pe el și pe Ioan.
În fața autorităților iudaice – negativiste, Petru face apel la rațiunea situației: „Judecați și voi de este drept înaintea lui Dumnezeu, să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu? Noi nu putem să nu spunem ce am văzut și am auzit” (Fapte 4, 19-20).
Iată principiul apostolic al ierarhiei ascultătorilor. Nici o agresiune, nici o tensiune, nici o intimidare. Apostolii erau ferm convinși de existența Duhului Sfânt, fapt ce le dă curajul propovăduirii pe față a lui Iisus, o propovăduire pozitivă a creștinismului. La împotrivirile de tot felul ei erau pe deplin liniștiți că biruința ultimă este a lui Dumnezeu, pe care Îl propovăduiesc ei, de aceea nu se prindeau în dialectică (contradictoriu) cu împotrivitorii.
Mai târziu, Sfântul Apostol Pavel va da asigurarea că în ce privește ierahia ascultătorilor chiar și potrivnicii se supun lui Dumnezeu, deși fără să creadă, deci obiectul predicii este propovăduirea simplă a lui Iisus Histos, Care singur transformă societatea din interiorul ei, încât nu este nevoie de luptă exterioară, ceea ce ar angaja creștinismul într-o mulțime de conflicte inutile și păgubitoare.
Sinediul îndată ia măsuri, arestează Apostolii. Apostolii reafirmă aceeași rațiune simplă a lucrurilor, că ei ascultă mai mult de Dumnezeu, decât de oameni.
Gamaliel, un rabin ponderat din Sinedriu, oprește Tribunalul Templului de a-i judeca pripit și condamna la moarte. Apostolii au luat deci bătaie de joarde și au fost puși în libertate, cu interzicerea de a mai propovădui pe Iisus. Sfatul cesta anticreștin, firește, Apostolii nu l-au putut asculta. Deci, în primele întâlniri ale Apostolilor cu scietatea s-a văzut că creștinii repetă, în mare, viața lui Iisus.
Suferința pentru Iisus – Sfântul Apostol Pavel va zice: „necazurile pentru Evanghelie” – încep să fie înțelese ca o binecuvântare. Iată cum, din primele zile ale creștinsmului, Duhul Sfânt odrăslește în propovăduitori săi, Apostolii, duhul jertfei de sine. Moartea cu care îi amenințau potrivnicii, nu mai este o temere, din simplul motiv că moartea a fost biruită de învierea lui Iisus.
Așa a plecat creștinismul la câștigarea lumii: silit și călit de încercări, printre potrivnici, printre amenințări, dar niciodată acestea nu l-au covârșit. Dumnezeu putea ca să le oprească, dar nu le-a oprit, pentru că acestea ar fi oprit creștinismul. Focul iubirii divine, de dragul Adevărului, între potrivnici se aprinde și se menține. Acesta-i paradoxul: creștinismul reînvie în raport direct proporțional cu încercările de a-l stinge.
Tot în primele zile ale Bisericii s-a impus și caracterul creștinismului ca religie universală – ecumenică – și nu mai mult națională. El exprimă în elementele (și în limbă) fiecărui neam aparte, deși natura sa este mai presus de toate neamurile. Această lărgire a creștinismului peste granițele neamurilor i se descoperea lui Petru. În felul acesta, creștinismul apare în istorie ca o nouă energie a păcii între popoare. Pacea este o idee specific creștină și se condiționează de obârștia ei divină.
Cu această lărgire a Revelației între toate neamurile – potrivit misiunii apostolice de la Înălțare – va avea să ostenească al doilea Apostol al creștinismului, Apostolul Pavel.
Providența – alt element fundamental al creștinismului: conducerea văzută a celor nevăzute – s-a făcut strălucitor înțeleasă prin convertirea unui mare vrăjmaș a lui Iisus cu numele de Saul din Tars.
Cine se putea prinde mai bine (în luptă) cu păgânii și cu toată cultura elenă, decât unul ce fusese vrăjmaș de militant împotriva noi religii. Saul cunoștea creștinismul, însă ca potrivnic, ca un încredințat cu autoritatea de a-l nimici. Dar socotelile lui Dumnezeu sunt mai presus decât socotelile omului. Vrăjmășia neamurilor trebuia biruită de un vrăjmaș de moarte al creștinilor, convertit în „Apostolul neamurilor”. Iar ca o ironie a situației – ca să nu zic a Providenței – această convertire a lumii greco-atine s-a făcut sub protecția cezarului, pe care Pavel a invocat-o ca cetățean roman (Fapte 22,25) îpotriva conaționalilor săi iudei, care s-au întărit cu jurământul și cu greva foamei (Fapte 23, 12) ca să-l omoare pe Pavel (unii sunt de părere că Pavel a sfârșit asasinat de iudeii aceștia din Roma).
În fața Areopagului Atenei, Providența n-a trimis un ins întâmplător, ci un om pregătit. Saul era cel mai bun elev al lui Gamaliel – cel mai învățat rabin al iudaismului, și totodată bine instruit în cultura elenă a timpului. Convertirea lui Saul n-a fost convertire din nimic ci convertirea unui instruit de la o ideologie veche la o concepție nouă.
Iar la Roma, Providența a trimis pe Apostolul Pavel un cetățean roman, care va avea să precizeze poziția creștinilor față de împrejurările ostile create de conaționalii săi iudei.
Creștinismul, la obârșia sa, a fost protejat de stăpânirea romană împotriva prigoanei iudaice. Acest fapt a determinat stăpânirea să facă deosebirea între iudaism și creștinism. Mai pe urmă iudeii, care erau răspândiți în tot imperiul roman, au asmuțit stăpânirea romană îpotriva creștinilor, scornindu-le vina că aceștia uneltesc împotriva statului, împotriva Cezarului, reeditând pretutindeni amenințările din curtea lui Pilat. Cu aceste sforării ale vicleșugului și urii, iudeii căutau să antreneze autoritatea romană în planurile lor antireștine. Mincinoasa lor prietenie cu Cezarul însă le-a atras expulzarea lor din Roma, la anul 50-52.
În această atmosferă deopotrivă ostilă atât iudeilor cât și creștinilor, fiindcă se închinau Împăratului altei împărății și nu împăratului roman, Pavel, iudeu și ceștin, Cere să fie judecat tocmai de Cezarul, potrivit dreptului roman și cetățeniei sale romane. Astfel, în primăvara anului 61, după multe peripeții pe mare, sub escortă, ajunge la Roma. Aici este menținut sub stare de arest, în lanțuri, deși „Adevărul nu știe de lanțuri”, tot ca o Providență. Căci, de n-ar fi fost păzit de autoritatea romană, cei 40 de iudei, care-i juraseră moartea, l-ar fi omorât, zădărnicindu-i misiunea. Arestul său de doi ani a fost ușor, mai mult un domiciliu forțat, căci avea voie să primească pe creștinii comunității din Roma și să scrie pastoralele sale în Orient.
În altă ordine de idei, petrecerea lui Pavel în Roma clatină serios ipoteza episcopatului de 25 de ani a lui Petru la Roma. Existența lui Petru nu este pomenită în nici o epistolă paulină trimisă în Răsărit, ceea ce este absolut inadmisibil pentru un apostol ca Pavel, dacă Peru ar fi existat cu adevărat la Roma.
Faptul că Pavel scrie „din lanțuri”, că mai apoi avea să guste și cea de-a doua captivitate sub Nero, este foarte grăitoare pentru poziția clasică a creștinismului față de Cezar, ca reprezentant al autorității lumii acesteia.
Apostolul Pavel tâlcuiește autoritatea lumii acesteia ca provenită din autoritatea lui Dumnezeu, și cine se împotrivește stăpânirii, lui Dumnezeu se împotrivește. Reacționismul este un păcat, este o atitudine fals religioasă. Din acest motiv, creștinii trebuie să dea ascultare Cezarului, să se roage pentru el, și să-și plătească dajdia. Supunerea față de stăpânire este din rațiuni divine: din iubire universală de oameni și nu din oportunism sau frică...
Între concepția romană despre lume și om și concepția creștină erau deosebiri ireductibile. Totuși predica Sfântului Pavel nu este agresivă. Acesta este și un normativ și imperativ apostolic: neagresivitatea...
Creștinismul nu are temelie omenească – vreun apostol – ci divinitatea Întemeietorului confirmată definitiv de Sfânta Sa Înviere. Pe învierea lui Iisus, pe faptul că Iisus are o realitate vie, unică, și în categoriile lumi acesteia cât și în afara ei, se motivează toată zdroaba apostolică a lui Pavel și cei 40.000 km pe care i-a făcut în condițiile de atunci pentru Hristos, sensul și destinul vieții sale."

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:20:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.