Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Fumatul si Impartasania (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11565)

Melissa 07.02.2011 14:20:55

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 334353)
Imi pare ca uneori ne aventuram cu usurinta in a da un raspuns la intrebarea daca trebuie sa fie impartasit un om care fumeaza. Si de multe ori raspunsul vine de la cei care nu fumeaza. Cred ca daca am vedea in fumat patima care ne stapaneste pe noi cel mai mult (lacomie, egosim, tristete ...) nu am mai raspunde cu atata lejeritate. Nu sunt preot, asa ca nu pot da sfaturi in acest caz. E adevarat ca e minunat ca un om sa renunte la o patima pentru Hristos, dar oare nu-i tot atat de minunat daca un om ajunge sa renunte prin impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului?

Parintele Teofil Paraianu spunea ca nici nu ii spovedea pe fumatori.Le spunea sa il caute dupa ce se lasa de fumat sau sa-si gaseasca alt duhovnic.:4:

costel 07.02.2011 14:43:57

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 334386)
Parintele Teofil Paraianu spunea ca nici nu ii spovedea pe fumatori.Le spunea sa il caute dupa ce se lasa de fumat sau sa-si gaseasca alt duhovnic.:4:

Fiecare duhovnic are metodele lui de a lucra firea umana. Daca parintele a reusit sa faca din oameni morti sufleteste, persoane vii sufleteste, prin aceasta interdictie, nu pot decat sa ma bucur. Dar ma gandesc ca de multe ori, oamenii pot primi mai multa putere de a inlatura o patima prin unirea cu Hristos. Sau primesc mai multa dorinta de a lepada o patima, dupa ce au si trait unirea cu Hristos si nu s-au rezumat la un discurs despre Hristos.

Melissa 07.02.2011 14:48:51

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 334394)
Fiecare duhovnic are metodele lui de a lucra firea umana. Daca parintele a reusit sa faca din oameni morti sufleteste, persoane vii sufleteste, prin aceasta interdictie, nu pot decat sa ma bucur. Dar ma gandesc ca de multe ori, oamenii pot primi mai multa putere de a inlatura o patima prin unirea cu Hristos. Sau primesc mai multa dorinta de a lepada o patima, dupa ce au si trait unirea cu Hristos si nu s-au rezumat la un discurs despre Hristos.

Eu cand eram fumatoare, ma impartasea duhovnicul meu.:4: Dar m-a ajutat f.mult incurajarea lui permanenta,de la sfarsitul spovedaniilor.Imi dadea tot felul de exemple personale ( chiar si ca fuma cand era student la Teologie) si cu ajutorul Maicii Domnului si a bunul Dumnezeu, iaca am reusit sa ma las de fumat de vreo 2 ani.

cristiboss56 07.02.2011 21:00:53

Si fumatul , si betia , si curvia , si hotia , si mandria , si alte asemenea , se-nabusa cu frica de Dumnezeu . Unde ceva scartaie in viata noastra , e clar ca nu-i frica de Dumnnezeu , caci de dragoste (adevarata ) nu poate fi vorba . Singura salvare , tot de la El va veni , caci doar prin mintea si puterea noaste , cam toate le facem cu jumatate de masura , asta in cel mai fericit caz . . . !

Yasmina 07.02.2011 21:44:44

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 334397)
Eu cand eram fumatoare, ma impartasea duhovnicul meu.:4: Dar m-a ajutat f.mult incurajarea lui permanenta,de la sfarsitul spovedaniilor.Imi dadea tot felul de exemple personale ( chiar si ca fuma cand era student la Teologie) si cu ajutorul Maicii Domnului si a bunul Dumnezeu, iaca am reusit sa ma las de fumat de vreo 2 ani.

Felicitari,si eu ma bucur pt tine:)

ioan_strainul 07.02.2011 23:43:09

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 314589)
Niciodata nu am fost de parere ca ar exista vreo scuza sau si mai si , vreun considerent uman pt. care trebuie sa mintim. Se stie f. bine cine este tatal minciunii iar noi crestinii nu avem partasie cu el . Cei care totusi mint si isi spun in continuare crestini habar nu au ce este cu ei pe lumea aceasta , adica porti numele Mintuitorului dar tu defapt te alinti cu tatal minciunii. Ha, ha, ha , ce inselare intelectuala , rafinata , sofista si nu dintr-aceea grosolana.

Fara sa o mai lungim : fumatorii nu se impartasesc ! Acestia trebuie sa aleaga intre Hristos si tatal minciunii. Daca nu credeti , fara a va spune filosofiile lumii pt. a va convinge va spun simplu ca sfintii ortodocsi incepind cu secolul XVI si pina in prezent nu au fumat nici unul (adica de cind a fost adus tutunul in Europa) si nici in icoane nu apar alaturi cu pipa , luleaua sau tigareta .

Daca aveti sau stiti un preot care impartaseste fumatori atunci este cazul sa va puneti probleme in legatura cu acesta . Daca ar fi fost ceva recomandat sau macar ingaduit atunci ati fi primit la parastasul parintelui Cleopa sau Dumitru Staniloae tigarete , dar nu s-a intimplat asa ceva . Nici in sicriul parintelui Arsenie Boca nu i-a pus nimeni vreun pachet de Marasesti pt. lumea cealalta. Parintele Iustin Pirvu nu primeste ca prinoase tigari vrac iar parintele Papacioc nu a ars in cadelnita niciodata tutun Virginia.

Nu va mintiti : renuntati la fumat si cautati-l degraba pe Hristos . Restul sunt alte minciuni : ca daca nu fumezi o zi , sau trei zile sau un post intreg te impartaseste nu stiu cine !

Iatrama daca Itreb dar un preot care fumeaza ce sa faca ?????

Eu spun din experenta mea ca am fumat de la vIrsta de 10 ani si pIna acum Doi ani am avut cearta cu sotia si nu mam lasat de fumat pentru ca mear fi recomandat cineva Vreun medic sau alt cineva Pur si simplu asa a vrut Bunul Dumnezeu sa le las Intro zi asa de tot si multumesc Bunulu Dumnezeu ca ma invrednicit sa nu le mai pun In gura a fost destul 40 de ani .
azi daca vine cineva la noi si me rusine sa zic sa nu fumeze In casa dupa ce pleac deschid toate geamurile si usa sa se aieriseasca si acum Imi dau seama ce a rabdat sotia si familia cu mine fumatoar Inrait.
Insa iar zic si cred ca nu mint cred ca asa este cInd vine timpul omul se lasa de multe care nui folosec la nimic, Insa le foloseste don obijnuinta dar nu are nevoie de ele.
nu spun nimanui sa faca asa sau asa ce sa se roage ca Bunul Dumnezeu sai dea In gInd si In minte sa faca voia Lui amin amin amin.
+++ +++ +++ +++

Melissa 08.02.2011 00:10:42

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 334580)
Felicitari,si eu ma bucur pt tine:)

Multumesc draga mea:5:

ecaterina7 13.01.2012 23:30:54

buna seara!
eu am citit cartea lui allen carr, dar inainte sa incep sa o citesc am citit pe unele forumuri ca chiar te lasi dupa ce o termini si am stat intr-o noapte si am citit-o in speranta ca dupa ce o termin chiar o sa ma las. :D normal ca nu m-am lasat, dar nici tigarile nu-mi mai placeau ca inainte, probabil m-a ajutat sa constientizez anumite lucruri si idei in legatura cu tigarile. eu 'm-am lasat' dupa fiecare revelion, dar nu dura nici macar 1-2 zile ca nu rezistam. m-am lasat 4 zile dupa care necuratu si-a bagat coada si m-am reapucat. acum am 5 luni de cand nu mai fumez si dpdv fizic nu am nimic, parca n-as fi fumat niciodata. m-am rugat mult, am citit Acatistul Sfintei Maria Egipteana si cu ajutorul ei, al Maicii Domnului si al lui Dumnezeu am reusit sa scap de acest viciu pe 15 august anul trecut. nu trebuie sa privim cartea lui Allen Carr ca pe ceva rau, eu am citit-o si nu am sesizat nimic hipnotic, toti stim ca Dumnezeu lucreaza prin oameni si sunt sigura acest om a ajutat pe multi sa faca un prim pas spre a renunta la fumat. culmea e ca el a murit de cancer pulmonar desi nu mai fuma, asa ca e un semn ca trebuie sa lasam tigarile cat inca acest viciu nu s-a inradacinat foarte mult in trupurile noastre.
si eu m-am impartasit desu fumam, dar acum consider ca am facut-o cu nevrednicie. cu credinta in Dumnezeu putem sa ne lasam de fumat.
nu e pacat de banii nostri? nu e pacat de sanatatea noastra? eu n-am mai putut sa traiesc cu acest pacat in suflet.

Doamne ajuta si sa dea Dumnezeu sa va lasati de fumat!

cristiboss56 09.02.2012 20:47:33

Cea mai puternica motivatie pentru a numai fuma , este Sfanta Impartasanie , caci cel oprit de la ea , va cauta sa scape de acest mare pacat ! Nu exista pilule si retete magice , decat dorinta de a intra in normalitatea unirii cu Dumnezeu !

ecaterina7 09.02.2012 21:38:37

daca spun ca m-am lasat de fumat pentru ca e pacat sunt luata in ras, adica asta nu poate fi o motivatie care 'sa tina', depinde acum de fiecare. eu aveam mustrari de constiinta si simteam ca nu ma pot apropia de Sfanta Biserica mirosind a tutun ars.

ovidiu b. 09.02.2012 21:49:35

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 428358)
Cea mai puternica motivatie pentru a numai fuma , este Sfanta Impartasanie , caci cel oprit de la ea , va cauta sa scape de acest mare pacat ! Nu exista pilule si retete magice , decat dorinta de a intra in normalitatea unirii cu Dumnezeu !

Dând voință, iei putere. Renunțând, dobândești.

Marius D 09.02.2012 21:59:31

Parerea ce predomina pe acest site este ca fumatul e un pacat pentru ca:
1. degradeaza/distruge trupul si, prin extensie, intreaga fiinta umana;
2. e o placere/dezmierdare trupeasca;
3. ambele ori alte motive.
M-ar interesa parerile voastre.

androneo 09.02.2012 22:35:53

Cine fumeaza, este cu dracul.

Marius D 09.02.2012 22:46:07

Citat:

În prealabil postat de androneo (Post 428393)

Mda, foarte bine argumentat punct de vedere...

Marius D 10.02.2012 15:32:21

Citat:

În prealabil postat de androneo (Post 428393)

Intoarce-te in Evul Mediu.

Mihnea Dragomir 10.02.2012 16:00:06

Citat:

În prealabil postat de Marius D (Post 428379)
Parerea ce predomina pe acest site este ca fumatul e un pacat pentru ca:
1. degradeaza/distruge trupul si, prin extensie, intreaga fiinta umana;
2. e o placere/dezmierdare trupeasca;
3. ambele ori alte motive.
M-ar interesa parerile voastre.

Părerea mea este că fumatul nu este păcat. Păcatul nu este ceea ce degradează ori distruge trupul, fiindcă, dacă ar fi așa, ar trebui să considerăm că și consumul de ciocolată (ca să nu mai spun de alcool) este păcat. Diabetul și obezitatea fac ravagii cel puțin cât pneumopatiile. Nici nu poate fi definit păcatul ca plăcere sau dezmierdare trupească, fiindcă ar însemna ca ori de câte ori îmi sărut iubita, sau o mângâi, să păcătuiesc.

Deci, păcatul trebuie să fie altceva. Dar ce anume ? Cred că păcatul e ceva care ne desparte de Dumnezeu. Ceva așa de rău, încât Dumnezeu, care e așa de bun, nu putea lăsa lumea în ignoranță cu privire la ce este păcat și ce nu este păcat. Drept pentru care, eu cred că El ne-a lăsat o carte, în care sunt listate o serie întreagă de păcate. Și, mai mult decât atât, ne-a lăsat o instituție, care să ne lămurească în fiecare epocă ce este și ce nu este păcat. Iar această instituție se cheamă, simplu, Biserica. Deci, atunci când Biserica va defini fumatul ca păcat, aceasta va fi și convingerea mea. Deocamdată, prin enciclica "Humanae Vitae", a definit contracepția ca păcat, și încă păcat de moarte. Dar nu fumatul. Prin urmare, e foarte simplu: dacă aplic contracepția, ies din starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Dacă fumez, nu ies din starea respectivă și pot, în bună conștiință, să mă împărtășesc.

Marius D 10.02.2012 16:18:20

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 428579)
Deci, păcatul trebuie să fie altceva. Dar ce anume ?

Am inteles si apreciez acest punct de vedere!

Har si intelepciune!

androneo 10.02.2012 21:35:11

Cine fumeaza, este cu dracul

Cine fumeaza, este cu dracul - aceasta este o axioma.
Cine sustine ca fumatul nu este de la dracul, e cu dracul - iar asta este a II-a axioma.

Mai, chiar nu va dati seama ca otrava aia care o bagati in corp va omoara? Ca daca toata otrava dintr-o tigara ar ajunge direct in sange, ati muri pe loc? Cine este atat de nebun si nesabuit inca sa se intrebe daca poate sa primeasca impartasania, fumator fiind? Nu va primi impartasania, va primi osanda! Si din pacate, mai ales genul asta de pacate se intipareste si in gene si se transmite urmasilor!

lore86 11.02.2012 10:55:48

Citat:

Părerea mea este că fumatul nu este păcat. Păcatul nu este ceea ce degradează ori distruge trupul.

Ca sa completez: pacate nu sunt nici bautura, nici drogurile.
Nimic din ce produce rau trupului nu este pacat. Nimic din ce distruge Templului Duhului Sfant nu este pacat. Omul are posibilitatea sa-si bata joc cat doreste de trupul sau, prin tot felul de practici nesabuite caci nu sunt pacat. In continuare, as putea spune ca nici infometarea care duce la epuizare fizica nu e pacat. Si de ce nu, infometarea care contribuie la deces nu e pacat. Deoarece nicaieri nu se spune ca e pacat sa nu mananci.
Poti sa te droghezi pana o doza iti e fatala, caci nu e pacat. poti sa bei pana intri in coma alcoolica ca nu e pacat.Deoarece nicaieri nu scrie ca a bea e pacat.sau ca a te droga e pacat.
As continua cu logica, dar ma opresc aici. Cred ca se intelege de ce

Lucian008 11.02.2012 11:27:01

Citat:

În prealabil postat de ap2010 (Post 314518)
De regula se da agheasma mare,ceea ce inseamna jumatate de impartasanie.

Nu exista jumatate de Impartasanie. Nu exista Trupul si Sangele Domnului pe jumatate. Cum adica, e mai diluat?

Lucian008 11.02.2012 11:31:54

Citat:

În prealabil postat de Marius D (Post 428563)
Intoarce-te in Evul Mediu.

Ma intreb ce o fi mai rau, sa te intorci in Evul Mediu, sau sa mergi in Iad.
Doar pentru ca ceva este acceptat de societatea moderna si vazut ca ceva normal nu il face si normal. Evident ca e mai usor de inselat omul ca toata lumea face asa. Normalitatea nu e data de majoritate.

Lucian008 11.02.2012 11:34:36

Citat:

Părerea mea este că fumatul nu este păcat. Păcatul nu este ceea ce degradează ori distruge trupul, fiindcă, dacă ar fi așa, ar trebui să considerăm că și consumul de ciocolată (ca să nu mai spun de alcool) este păcat. Diabetul și obezitatea fac ravagii cel puțin cât pneumopatiile. Nici nu poate fi definit păcatul ca plăcere sau dezmierdare trupească, fiindcă ar însemna ca ori de câte ori îmi sărut iubita, sau o mângâi, să păcătuiesc.

Deci, păcatul trebuie să fie altceva. Dar ce anume ? Cred că păcatul e ceva care ne desparte de Dumnezeu. Ceva așa de rău, încât Dumnezeu, care e așa de bun, nu putea lăsa lumea în ignoranță cu privire la ce este păcat și ce nu este păcat. Drept pentru care, eu cred că El ne-a lăsat o carte, în care sunt listate o serie întreagă de păcate. Și, mai mult decât atât, ne-a lăsat o instituție, care să ne lămurească în fiecare epocă ce este și ce nu este păcat. Iar această instituție se cheamă, simplu, Biserica. Deci, atunci când Biserica va defini fumatul ca păcat, aceasta va fi și convingerea mea. Deocamdată, prin enciclica "Humanae Vitae", a definit contracepția ca păcat, și încă păcat de moarte. Dar nu fumatul. Prin urmare, e foarte simplu: dacă aplic contracepția, ies din starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Dacă fumez, nu ies din starea respectivă și pot, în bună conștiință, să mă împărtășesc.

Atunci desfranarea de ce e pacat? Nici macar nu degradeaza trupul. La astfel de concluzii ajungem cand incercam sa ne justificam anumite lucruri si il scoatem pe Dumnezeu din ecuatie.

Mihnea Dragomir 11.02.2012 11:39:06

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 428772)
Ca sa completez: pacate nu sunt nici bautura, nici drogurile.

Fals. Băutura (alcoolică) nu poate fi pusă pe același plan cu drogurile. Nici cu țigările.
De ce ? Fiindcă, în timp ce folosirea tuturor acestora afectează trupul, nu afectează spiritul în aceeași măsură. De aceea, creștinii (în afară de unele secte neoprotestante de care văd că vă apropiați în concepțiile morale) socotesc că a bea în mod ponderat nu este păcat. Preoții noștri beau. Bunicii mei apreciau mereu un pahar de vin și fiecare își lăuda vinul la cercurile pastorale. Dar nu îmi amintesc niciun episod în care să fie beți. Papii beau alcool (și fumează uneori, precum Sf Pius al X-lea sau chiar actualul Sfânt Părinte), călugării beau alcool (ați auzit de șampania lui Dom Perignon ? a fost un bun călugăr). Sfinții au băut alcool, Domnul nostru Cristos a băut alcool, dar nici în hagiografii, nici în Evanghelie nu se relatează de vreun sfânt beat, sau că Isus S-ar fi cherchelit. În mod explicit, El ne spune (reproduc din memorie): "nu vă amăgiți (...) nu vor intra în împărăția cerului nici (...) nici bețivii". Așadar, despre beție vorbește ca despre un păcat de moarte, nu despre "a obișnui să mai bei câte un pahar". Care e, deci, diferența ? Diferența e în aceea că, în timp ce beția este o alterare a sufletului și, cu precădere, a voinței care e facultatea lui cea mai înaltă, a bea cu moderație nu duce la alterarea vigilității, a "trezviei" dacă vreți. Prin urmare, cel ce a băut un pahar de vin, sau două, sau zece de la ultima spovadă, fără ca acest lucru să îi scadă vigilitatea, se poate împărtăși în bună conștiință. Dimpotrivă, cel care a băut o singură dată (chiar dacă asta înseamnă, pentru el, doar o jumătate de pahar) astfel încât facultățile sufletului au fost alterate, riscând să-și facă rău sieși ori altora, nu se mai poate împărtăși până ce nu primește absolvire sacramentală, prin Penitență, pentru acest păcat capital.

Să vedem, acum, în ce fel se aplică această distincție morală între "a bea" și "a bețivăni" la celelalte droguri permise de lege, precum cafeaua și țigările, ori la cele pe care legea (deocamdată) le interzice, precum hașișul, bunăoară.

În primul caz, al cafelei și țigărilor, în doze normale ele nu produc stări de alterare a conștienței similare beției. Desigur că există consecințe în plan fizic, asupra trupului: cafeaua crește tensiunea, atacă pancreasul și produce multe alte acțiuni. Iar țigările pot avea serioase consecințe asupra plămânilor, sistemului circulator, etc. Și totuși, e greu să ajungi la asemenea doze toxice, încât să poți spune că ai pierdut controlul bând cafea sau fumând.

Dimpotrivă, o doză mică de hașiș sau marijuana (ca să nu mai vorbesc de droguri și mai tari, precum heroina, cocaina sau LSD) alterează considerabil facultățile sufletului. Este suficient ca cineva să tragă dintr-o țigară cu marijuana (cel mai slab dintre cele enumerate) doar o singură dată, pentru a simți o stare apropiată beției.

Citat:

As continua cu logica, dar ma opresc aici. Cred ca se intelege de ce
E v-am expus argumentele mele într-o manieră cât m-am priceput de logică. Are, într-adevăr, sens să ne oprim cu logica. Dar din alt motiv decât ironia dv lasă să se înțeleagă. Motivul pentru care, în materie de morală, trebuie să ne oprim la un moment dat cu logica este acela că adevărurile morale sunt la fel de divin revelate ca cele dogmatice. Numai Biserica, mereu asistată de Paraclet, are competența de a ne spune ce este moral și ce este imoral. Față de doctrina morală a Bisericii, cuvine-se să avem același spirit de submisiune și, în final, de smerenie pe care se cuvine să îl avem și în materie de doctrină de credință. Când Biserica, prin reprezentanții ei care au deplină capabilitate de a învăța, care sunt episcopii, va învăța că nu te mai poți împărtăși dacă ai băut un pahar de vin sau ai fumat o țigară, tot așa am să-i învăț și eu pe alții. Fiindcă, între episcopul meu și mine nu poate exista nicio deosebire majoră în materie de morală, ca și în materie de credință.

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 428787)
Atunci desfranarea de ce e pacat? Nici macar nu degradeaza trupul. La astfel de concluzii ajungem cand incercam sa ne justificam anumite lucruri si il scoatem pe Dumnezeu din ecuatie.

Tocmai, fiindcă nu Îl putem scoate din ecuație, știm că desfrânarea este păcat. Deci, desfrânarea nu e păcat fiindcă ar degrada trupul, că nu îl degradează mai mult decât postul negru. Dar, în timp ce Dumnezeu ne-a avertizat în mod deosebit asupra desfrânării, nu a făcut-o în privința postului. În timpul misiunii Sale pe pământ, Domnul nostru nu a practicat desfrânarea, în schimb a practicat postul. Deci, tot așa trebuie să facem și noi.

DragosP 11.02.2012 12:18:07

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 428790)
În primul caz, al cafelei și țigărilor, în doze normale ele nu produc stări de alterare a conștienței similare beției.

Nu, dar produc o sinucidere lentă și sigură. Ceea ce este păcat, cred că până și pentru catolici.

Lucian008 11.02.2012 12:23:30

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 428790)
Tocmai, fiindcă nu Îl putem scoate din ecuație, știm că desfrânarea este păcat. Deci, desfrânarea nu e păcat fiindcă ar degrada trupul, că nu îl degradează mai mult decât postul negru. Dar, în timp ce Dumnezeu ne-a avertizat în mod deosebit asupra desfrânării, nu a făcut-o în privința postului. În timpul misiunii Sale pe pământ, Domnul nostru nu a practicat desfrânarea, în schimb a practicat postul. Deci, tot așa trebuie să facem și noi.

Nici fumatul nu L-a practicat. Si daca ar fi fost acesta practica pe pe timpul Mantuitorului cu siguranta ca Hristos nu ar fi imbratisat-o. Ar fi culmea sa il vedem pe Hristos cu tigara in gura.
Dupa cum ati spus pacatul este ceea ce il indeparteaza pe om de Dumnezeu. Si tigara il indeparteaza. Asa si unii ar putea spune: Pai cum ma indeparteaza desfranarea de Dumnezeu?
Tigara de indeparteaza de Dumnezeu pentru ca duce la patima, pentru ca ne facem din acest viciu un dumnezeu. Pentru ca il practicam doar de dragul placerii fara a ne aduce nici un beneficiu.

Mihnea Dragomir 11.02.2012 13:06:28

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 428804)
Nu, dar produc o sinucidere lentă și sigură.

Cred că ați văzut prea multe reclame la televizor. Sinuciderea pe care țigările ar provoca-o nu e întotdeauna lentă. Nici prea sigură nu e, din moment ce majoritatea fumătorilor mor din alte cauze decât fumatul.

Citat:

Ceea ce este păcat, cred că până și pentru catolici.
Pentru catolici, păcat este ceea ce Biserica Catolică definește ca atare. Deocamdată, nu a definit drept păcat fumatul. Beția da, drogurile da, consumul de alcool, de cafea și de țigări nu.

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 428806)
Nici fumatul nu L-a practicat. Si daca ar fi fost acesta practica pe pe timpul Mantuitorului cu siguranta ca Hristos nu ar fi imbratisat-o. Ar fi culmea sa il vedem pe Hristos cu tigara in gura.

Din moment ce Îl văd cu paharul în mână, nu știu de ce nu L-aș vedea cu țigara în gură.

Citat:

Dupa cum ati spus pacatul este ceea ce il indeparteaza pe om de Dumnezeu. Si tigara il indeparteaza. Asa si unii ar putea spune: Pai cum ma indeparteaza desfranarea de Dumnezeu?
Ne îndepărtăm de Dumnezeu atunci când pierdem Harul, fără de care mântuirea nu este cu putință. Așadar, cineva care a desfrânat chiar și o singură dată, dacă nu s-a împăcat cu Dumnezeu prin spovadă, în mod sigur merge în iad din acest motiv. Dimpotrivă, cineva care a fumat, nu cred că merge în iad din acest motiv. A pune pe același plan fumatul cu desfrânarea, așa cum văd că insistați dv, mi se pare a lua în zadar învățătura Domnului nostru.

Citat:

Tigara de indeparteaza de Dumnezeu pentru ca duce la patima, pentru ca ne facem din acest viciu un dumnezeu. Pentru ca il practicam doar de dragul placerii fara a ne aduce nici un beneficiu.
Domnule, chiar nu cunoașteți în cercul dv de prieteni un pescar împătimit ? Din acela care se scoală frecvent la ore imposibile, nepăsător față de frig și de ploaie și își cheltuiește banii pe lansete, momeli și tot felul de alte chestii de șmecherit peștii ? Foamea, sau patima este ceea ce îl motivează pe el ? Umplerea coșului cu pești, pe care uneori îi aruncă înapoi în apă, sau plăcerea pură este beneficiul lui ? Sau susțineți că și pescuitul e păcat, caz în care dialogul nostru se oprește aici, căci mi-aș pierde răbdarea ? Așadar, păcat nu este ceva făcut doar de dragul plăcerii, nici ceva care nu ne aduce beneficiu. Păcat este ceva care ne aduce un contrabeneficiu, anume unul teribil: moartea sufletului.

DragosP 11.02.2012 13:49:02

Domnule doctor sincer nu mă interesează ce definește sau nu catolicismul ca fiind păcat.
Cert este încă că ne aflam pe un site ortodox și discutam despre o Taină ortodoxă.

Lucian008 11.02.2012 13:53:04

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 428828)
Din moment ce Îl văd cu paharul în mână, nu știu de ce nu L-aș vedea cu țigara în gură.

Aveam de gand sa raspund, dar pentru mine asta e mai mult decat suficient ca sa nu continuu.

cristiboss56 11.02.2012 20:20:47

Spre ce ne indreptam . . . ?

Citatul zilei :

În prealabil postat de Mihnea Dragomir http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif

Yasmina 12.02.2012 00:23:48

Domnule Mircea Dragomir,trebuie sa va spun ca m-a socat ultimul mesaj al dvs.
Ca medic banuiesc ca stiti ca si nicotina este un drog si creeaza adictie.
Din acest motiv,nu o sa mi-L pot imagina pe blandul Iisus cu tigara in gura,ma scuzati dar este prea mult!

Am vrut sa adaug ce mai lipseste din poza dvs,dar imi pare prea indraznet...va las sa banuiti!

lore86 12.02.2012 10:00:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 428828)
Pentru catolici, păcat este ceea ce Biserica Catolică definește ca atare. Deocamdată, nu a definit drept păcat fumatul. Beția da, drogurile da, consumul de alcool, de cafea și de țigări nu.

E firesc sa fie asa. Cum ar putea papa sa condamne un pacat pe care il practica?

Citat:

iata o logica care ma depaseste.Cred ca romanul lui Brown nu vi se pare foarte nepotrivit.
Citat:

Domnule, chiar nu cunoașteți în cercul dv de prieteni un pescar împătimit ? Din acela care se scoală frecvent la ore imposibile, nepăsător față de frig și de ploaie și își cheltuiește banii pe lansete, momeli și tot felul de alte chestii de șmecherit peștii ? Foamea, sau patima este ceea ce îl motivează pe el ? Umplerea coșului cu pești, pe care uneori îi aruncă înapoi în apă, sau plăcerea pură este beneficiul lui ? Sau susțineți că și pescuitul e păcat, caz în care dialogul nostru se oprește aici, căci mi-aș pierde răbdarea ? Așadar, păcat nu este ceva făcut doar de dragul plăcerii, nici ceva care nu ne aduce beneficiu. Păcat este ceva care ne aduce un contrabeneficiu, anume unul teribil: moartea sufletului.
Hristos invata ca Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Asadar, daca pescarul respectiv prefera sa mearga la pescuit in loc sa mearga la biserica, daca prefera sa dea banii pe undite si o multime de alte accesori in loc sa faca milostenie catusi de putina saracilor atunci ptr acel om pescuitul e pacat.

ecaterina7 12.02.2012 22:25:00

chiar acum ascultam marturisirile unui parinte si intrebat ce crede despre fumat a spus: mare virtute, toti sfintii fumeaza de plictiseala in Rai :)))

Yasmina 12.02.2012 22:36:22

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 429114)
chiar acum ascultam marturisirile unui parinte si intrebat ce crede despre fumat a spus: mare virtute, toti sfintii fumeaza de plictiseala in Rai :)))

Imi place :)))

ecaterina7 12.02.2012 23:26:35

eu m-am lasat de fumat acum 6 luni pentru ca este pacat, dar ma apuc din nou daca se dovedeste ca nu mai e :)

eu nu pot spune copilului ca nu-i iau o prajitura, o pizza pentru ca nu am bani, ce-i pot spune? pentru ca chiar nu aveam bani, dar de tigari gaseam.

cu banii pe care ii dam pe tigari putem face milostenie, e mult sa dam 300 lei (cat dam pe tigari intr-o luna) pe mancare pentru amarati. toate ne sunt ingaduite, dar nu toate ne sunt necesare. inafara faptului ca suntem fizic dependenti mai suntem si intr-o inchisoare nevazuta. daca nu avem tigari nu se mai intelege nimeni cu noi, daca mai avem 3 tigari in pachet seara suntem nervosi ca poate nu ne ajung pana maine, daca nu avem unde sa fumam un anumit timp suntem nervosi, o discutie (o barfa) merge mai bine cu o tigara. nu se cade sa vorbesti de Dumnezeu cu tigara in gura. de ceva tot trebuie sa moara omul, asta este scuza oricarui fumator, dar eu vreau sa mor cu constiinta impacata ca n-am murit din cauza tigarilor, ce ne facem daca murim din cauza lor, cum ne ducem noi in fata Domnului?

cristiboss56 12.02.2012 23:57:54

Citat:

În prealabil postat de ecaterina7 (Post 429127)
eu m-am lasat de fumat acum 6 luni pentru ca este pacat, dar ma apuc din nou daca se dovedeste ca nu mai e :)

Buna treaba . . .!:1:
Fumatorii inraiti pot trece la vecinii catolici , pentru ca asta se intelege din mesajul lui Mihnea . Propaganda catolica functioneaza si aici din plin !

Mihnea Dragomir 13.02.2012 00:46:02

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 429136)
Buna treaba . . .!:1:
Fumatorii inraiti pot trece la vecinii catolici , pentru ca asta se intelege din mesajul lui Mihnea . Propaganda catolica functioneaza si aici din plin !

Este curios că deși, din câte înțeleg, în concepția Bisericii Ortodoxe fumatul este păcat, nu am auzit ca în țările cu majoritate ortodoxă să se fumeze mai puțin. Din observațiile mele empirice, dimpotrivă: în România, în Bulgaria și în Grecia se fumează pe ruptelea, mai mult chiar decât în Occidentul cu majoritate catolico-protestantă. Sau este propaganda ortodoxă insuficientă ?

Noesisaa 13.02.2012 00:57:52

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429143)
Este curios că deși, din câte înțeleg, în concepția ortodoxă fumatul este păcat, nu am auzit ca în țările cu majoritate ortodoxă să se fumeze mai puțin. Din observațiile mele empirice, dimpotrivă: în România, în Bulgaria și în Grecia se fumează pe ruptelea. Sau este propaganda ortodoxă insuficientă ?

In Bulgaria cel putin fumatul este aboslut acceptat, eu am vazut preot fumand pe strada. Si da oameni inraiti in fumat ca in tarile din estul Europei nu am vazut in nici o tara catolica....

Doriana 13.02.2012 01:00:58

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 429143)
Din observațiile mele empirice, dimpotrivă: în România, în Bulgaria și în Grecia se fumează pe ruptelea, mai mult chiar decât în Occidentul cu majoritate catolico-protestantă. Sau este propaganda ortodoxă insuficientă ?

Aveti dreptate. Gasim in schimb muuult mai multi preoti catolici fumatori decat ortodocsi, cel putin cand ne uitam in jur. Preotii ortodocsi fumatori sunt numai accidente, catolicii o fac cu fruntea sus.
Eu nu inteleg cum pot unii sa sarute mana unui preot fumator...scuzati-mi curiozitatea, dar nu inteleg ce har mi-ar putea da acela mie cand nu se poate abtine sa faca pe locomotiva.

Mihnea Dragomir 13.02.2012 01:06:23

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 429147)
Aveti dreptate. Gasim in schimb muuult mai multi preoti catolici fumatori decat ortodocsi, cel putin cand ne uitam in jur.

Cam câți preoți catolici ați găsit dv, uitându-vă în jur ? Aștept un răspuns sincer la întrebare. Sau nu sesizați că vorbiți ca să vorbiți ?

Yasmina 13.02.2012 01:14:31

Nu i s-a intamplat nimanui sa fie oprit de la impartasanie deoarece fumeaza??
Eu am fost oprita,deci fumatul nu este chiar asa nevinovat!

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:34:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.