Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Sa mancam sanatos! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11894)

Raoul 26.01.2011 02:03:20

Si eu sunt adeptul mancarii sanatoase,cat mai naturale. Dar e din ce in ce mai imposibil,aproape orice cumparam e "otravit". Deci va dati seama ca e greu sa am o alimentatie corespunzatoare din acest punct de vedere atata timp cat nici nu locuiesc la tara si mama mai nou nu mai e langa mine (eu nu stiu sa gatesc). Asta este,sa se milostiveasca Dumnezeu :2:

mirelat 26.01.2011 06:24:00

welcome back

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 327366)
Domnule, ce e aia să facem mofturi la mâncăruri? Un fel de competență în sclifoseli? Păi v-am spus rețeta care te curăță de toate patimile:

„...stropi-mă vei cu isop și mă voi curăți,
spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi
auzului meu vei da...”

Deci așa ies din om stârlicii lenei și ai desfrânării, cu stropi de apă și frig-ă de la Dumnezeu băgată până în măduva oaselor.

Și dacă pierzi zilele și nopțile, și dacă chiar și sâmbăta și Duminica uiți să iubești curat, nu o să te trezești prea târzui că te-ai ocupat cu sănătatea în deșert doar ca să te mîndrești cu lipsa metehnelor? Iar apoi te vei da ca o jertfă ce nu folosește la nimic..

Citat:

În prealabil postat de vsovivi
Ce prostie să faci rețete culinare funcție de grupa sangvină... e chiar cea mai penibilă și distractivă superstiție... și iată are și îndreptățiri științifice și savante... nu vreau să vă jignesc, dar e penibil, e pueril și nu la minte a zis Domnul să fim copii ci la inimă, adică să nu facem rău... că numai copiii ascultă pe Domnul.

Bine punctat, Ovidiu.

Aici se potriveste si pilda din pateric cu cei care mananca unii miere, altii paine si altii baliga. Mofturosii o mancau pe ultima.

windorin 26.01.2011 13:50:54

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 325645)
Recomand cu caldura hranirea sanatoasa tuturor,
insa numai insotita si o dieta speciala a spiritului.

Adevarat, o alimentatie cat mai sanatoasa devenita grija in sine, risca sa ne faca mai atenti la trup, decat la suflet.

Insa nici trup fara suflet, dar nici suflet fara trup.
Trebuie sa avem grija de amandoua jumatatile noastre.

Sa fim si Marta, sa fim si Maria, in acelasi timp... nici Marta fara Maria, dar nici Maria fara Marta.

vsovivi 27.01.2011 14:03:14

Am puctat eu ce am punctat, dar uite cum a punctat întâiul dintre sfinți:

"Daca nu iti schimbi viata, la ce mai postesti? Schimbarea bucatelor nu ajuta la nimic”. Sfantul Ioan Gura de Aur

am luat citatul de pe site... adică degeaba ai trecut de la somn cu lămâie la cafia hai ia hai ia că e ca și cum ai fi sărit din lac în puț!.. pardon în zaț împrăștiat pă păreți.

sophia 29.01.2011 14:47:52

Cred ca ati uitat voi ce se manca pe vremuri - din ce erau facute si ce se gasea pe piata! Zau ati uitat, daca acum puteti face mofturi!

1. Eu nu inteleg de unde este mercur in conservele de peste si de ce la ton este mai mult?
In general se spune ca nu sunt bune conservele. Sunt mai bune lucrurile congelate. Totusi zic eu ca depinde (mod de conservare, de depozitare, termene de scadenta etc.).

2. Fratilor, daca mezelurile se fac asa cum spuneti unii dintre voi (sper sa nu fie asa peste tot) ca n-or fi controale poate? Daca,asa cum spun altii, se intampla fel de rau si in fabricile de paine, de lapte, de alte alimente?
Daca vaca, porcul, puiul, pestele are nu stiu ce boli si este hranit prost si cu chimicale? Daca legumele si fructele, cerealele, contin chimicale?
Aia nu-i buna, aia nu-i sanatoasa, aia ingrasa.
Ce mai mancam atunci fratilor? Dar, hotarati-va!
Aceia care au acasa ferme si gradini, norocul lor. Ceilalti nu putem mnaca decat ce este in magazin. Punct.
Bio? Scrie, dar asa o fi? Si pretul are piper mult si nu face bine nici asta la sanatate.:3:

raisa2006 29.01.2011 15:10:24

Mie imi plac mult salatele, sunt sanatoase si pline de vitamine!
De ex iarna prefer salata de sfecla cu hrean, merge la aproape orice fel de mancare.
Vara e mai usor de facut orice fel de salata ,dar ....cu ulei de masline.
O salata descoperita recent , mi a placut foarte mult si v-o recomand si voua
Aveti nevoie de
doua portocale,(pot fi si mai acre,in salata nu se simte)
o ceapa
o salata verde (optional)
masline verzi 100g
sare ,ulei de masline
Se taie portocalele felii, se presara cu sare , se adauga ceapa taiata , salata verde,maslinele si la final uleiul de masline. Nu e nevoie de otet. E o salata hranitoare, foarte gustoasa si poate fi facuta si iarna. Merita incercat!

Melissa 18.03.2011 00:52:08

Leurda

Citat:

În prealabil postat de raisa2006 (Post 329656)
Mie imi plac mult salatele, sunt sanatoase si pline de vitamine!
De ex iarna prefer salata de sfecla cu hrean, merge la aproape orice fel de mancare.
Vara e mai usor de facut orice fel de salata ,dar ....cu ulei de masline.
Aveti nevoie de
o ceapa
masline verzi 100g
sare ,ulei de masline
Se taie portocalele felii, se presara cu sare , se adauga ceapa taiata , salata verde,maslinele si la final uleiul de masline. Nu e nevoie de otet. E o salata hranitoare, foarte gustoasa si poate fi facuta si iarna. Merita incercat!

Eu sincer nu ma vad mancand portocale cu ceapa..:4:

Acum a aparut leurda,care este foarte sanatoasa si este un excelent purificator al organismului.
Leurda,pentru cine nu stie, este usturoiul salbatic, se mai numeste "ai de padure" aici in Ardeal ( ai este usturoi).

Denumirea stiintifica de Allium Ursinum este corelata cu observatiile popoarelor nordice ale Europei, care sustineau ca aparitia frunzelor de leurda era mult asteptata de ursi, pentru a o consuma ca medicament purificator dupa lungul repaus din perioada hibernarii. De altfel, popoarele germanice o denumeau "usturoiul ursului", "usturoiul tiganului" si "ceapa vrajitoarei".

Are rol esential in curatirea sangelui.

Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:

- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).

Frunzele proaspete, excelente in salatele de primavara

Avand un excelent rol purificator, prin eliminarea deseurilor toxice din ficat si din sange, precum si un important rol fortifiant al intregului organism, leurda este recomandata intr-o cura benefica de primavara.

Leurda se poate folosi sub multiple forme:

- frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocane cu carne, avand atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
- taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde; se pun pe felia de paine cu unt, margarina, branza sau cascaval ras, adaugand cimbrisor, boia de ardei si piper macinat;
- salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire;
- in stare uscata, frunzele se presara pe diferite mancaruri, in amestec cu patrunjel si ceapa, avand efect de condiment deosebit de gustos.

Sucul de leurda combate reumatismul degenerativ.

georgeta florica 18.03.2011 01:45:12

mai bun si mai sanatos

Sa va impartasesc ideea mea ,poate traznita:)) dar merita sa incercati si voi,iese o salata buna pentru o mancare de post .In ziua cand este piata ,cumpar rosii mai verzi si le pun pe geam la soare ,in cateva zile sunt coapte si au un gust foarte bun( fratele meu imi spune ca mancam salata cu rosii energizante):))

andreicozia 18.03.2011 01:54:30

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 348632)
aici in Ardeal ( ai este usturoi).

.

Ai, ai , ai! ! !..sa intelg ca inseamna :
Mai usturoiato, mai!

Vezi ca ti-am raspuns de vre-o doua ori insa vad ca nu le primesti....comunistii astia cenzureaza tot ce misca :)))

Miha-anca 18.03.2011 02:19:52

Primavara e buna salata de gâusor.

Yasmina 18.03.2011 05:20:40

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 348640)
Primavara e buna salata de gâusor.

salata de grausor?ce este aceasta?daca doriti sa ne dati mai multe detalii,posibil si preparare...
multumesc!

Yasmina 18.03.2011 05:26:47

@Melissa

Draga Melissa,leurda este chiar o delicatesa primavara,are o aroma anume in salatele de laptuca sau spanac si crescand salbatic,prin fanete si paduri poti sa-ti inchipui ca este 100% organica!
Mama(care este ardeleanca)are o reteta proprie de placinta-rulada cu urda,marar,ceapa verde si leurda - o nebunie...
Din pacate,eu nu gasesc leurda aici :(

Yasmina 18.03.2011 06:02:37

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 329648)
Cred ca ati uitat voi ce se manca pe vremuri - din ce erau facute si ce se gasea pe piata! Zau ati uitat, daca acum puteti face mofturi!

1. Eu nu inteleg de unde este mercur in conservele de peste si de ce la ton este mai mult?
In general se spune ca nu sunt bune conservele. Sunt mai bune lucrurile congelate. Totusi zic eu ca depinde (mod de conservare, de depozitare, termene de scadenta etc.).

2. Fratilor, daca mezelurile se fac asa cum spuneti unii dintre voi (sper sa nu fie asa peste tot) ca n-or fi controale poate? Daca,asa cum spun altii, se intampla fel de rau si in fabricile de paine, de lapte, de alte alimente?
Daca vaca, porcul, puiul, pestele are nu stiu ce boli si este hranit prost si cu chimicale? Daca legumele si fructele, cerealele, contin chimicale?
Aia nu-i buna, aia nu-i sanatoasa, aia ingrasa.
Ce mai mancam atunci fratilor? Dar, hotarati-va!
Aceia care au acasa ferme si gradini, norocul lor. Ceilalti nu putem mnaca decat ce este in magazin. Punct.
Bio? Scrie, dar asa o fi? Si pretul are piper mult si nu face bine nici asta la sanatate.:3:

Ce mancam???
Pai mezelurile in primul rand,nu sunt un fel anume de mancare,ci fac parte din aperitive;mezelurile contin multa sare si grasime ,fara a mai vb despre aditivii alimentari,fara de care mezelurile nu ar exista!
Mancarea sanatoasa este cea gatita,cat mai proaspat si cu ingredinte cat mai proaspete-DE LA PIATA DE TARANI,nu din supermaketuri unde ambalarea,transportarea,logistica fac ca legumele si fructele respective sa ajunga in magazin dupa mai mult de 6 zile...
Eu am sentimentul ca daca mananc ceva simplu,chiar paine proaspata cu ceapa, masline si ulei de masline tot este mai sanatos decat orice alt mezel tinut in saramura chimica.
De ce spui ca numai cei care locuiesc la ferme pot manca sanatos?Tu nu poti sa-ti prepari mancare proaspata cu legume si fructe de la piata?Daca nu este piata acolo,merge si cumparatul de la magazin dar un mare NU produselor congelate,conservate sau gata preparate!!!
Desi si aici este de comentat...de ex,legumele congelate nu sunt chiar de ocolit,pe cand pestele congelat sau puiul sunt de-a dreptul fara gust,si pot sta acolo de luni intregi...produsele conservate:decat sa cumperi mazare,fasole la conserva e mult mai avantajos sa le cumperi congelate;legumele congelate sunt procesate in stare proaspata,cele conservate sunt procesate prin fierbere si in plus contin acid citric,sare...
Si daca chiar va plac mezelurile atat de mult,sunt retete care se pot face in casa:carnati,leber,sunca impanata-este adevarat ca mai greu in strainatate,dar nu si in romania!

Melissa 18.03.2011 09:47:26

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 348638)
Vezi ca ti-am raspuns de vre-o doua ori insa vad ca nu le primesti....comunistii astia cenzureaza tot ce misca :)))

Mi-a venit inima la loc..:18: pentru ca da,nu am primit nimic...:4:
Vai,vai,vai( ca sa raman on topic)...bine ca mi-ai zis..:11:

Melissa 18.03.2011 09:53:41

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 348644)
Draga Melissa,leurda este chiar o delicatesa primavara,are o aroma anume in salatele de laptuca sau spanac si crescand salbatic,prin fanete si paduri poti sa-ti inchipui ca este 100% organica!
Mama(care este ardeleanca)are o reteta proprie de placinta-rulada cu urda,marar,ceapa verde si leurda - o nebunie...

Ahaaaaa..acuma inteleg io de ce mama ta e o scumpa...(din ce ai povestit)..:21:

Sa stii ca si eu am mancat placinta cu loboda si leurda..Am mancat si cu urda,dar era doar cu marar si smantana..Super bune oricum..Excelente chiar!

Eu pun in toate salatele acum leurda..Sunt sanatate curata! Esti fresh dupa o salata din asta!:5::53:

windorin 18.03.2011 09:55:02

http://stirileprotv.ro/stiri/romania...la-romani.html

http://stirileprotv.ro/emisiuni/roma...ea-a-ii-a.html

moldoveanu 18.03.2011 12:22:17

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 325472)
Eu zic sa facem Semnul Sfintei Cruci inainte sa bem apa si sa ne lasam in voia Domnului. Nimeni nu iti garanteaza ca apa e suficient de curata nici macar cea imbuteliata, ca sa nu spun ca e cea mai rea!

Nu inteleg. De ce apa imbuteliata e cea mai rea?

Citat:

În prealabil postat de Karine (Post 325529)
ce stii despre importanta caliatatii laptelui? pasteurizat vs nepasteur.?

Daca ai incredere in mulgatoare bea nepasteurizat. Daca iei din comert nu stii cine a umblat cu laptele ala si atunci iei pasteurizat.

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 325839)
Multumesc, m'as bucura sa imi spui despre cereale, ceea ce poti afla. Am grupa A2.
Acum am numai... grau, secara, ovaz si fulgi de porumb.

Nu pun peste ele lapte, decat prea rar.
In general pun apa fierbinte, iar cand se mai raceste putin... adaug cacao si miere.

Eu te-as sfatui sa iei cereale Musli cu de toate in ele si sa nu pui apa fierbinte ci lapte rece. Nu trebueisc fierte cerealele ca le strici. Pui lapte si lasi macar 1-2 ore sa se umfle. Daca ai musli bune dupa 2 ore zici ca-i coliva! Stafidele vor da dulceata lor cerealelor.

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 325857)
Ca să mănânci sănătos trebuie să nu mai mănânci pentru pântec ci pentru suflet, iar sufletul nu cere să mănânce ci să dăruiască altora și să se ascundă și să se smerească.

Vsovivi, nu credeam ca voi prinde ziua cand tu te vei exprima cursiv intr-o propozitie cap-coada :25:
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 326303)
Eu folosesc lapte de la automatele care au aparut de multa vreme prin oras, lapte care este adus dimineata de la ferme sau de la tarani, pus nefiert in frigiderul-automat de unde se vinde foarte simplu. Are acelasi gust ca laptele de la tara pe care ar trebui sa-l stie toata lumea.

Eu nu stiu nici un magazin cu automat din asta prin Titan, Bucuresti.

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 327028)
O stire de rasu-plansu (dar oricum, greu de crezut ca se intampla asa ceva):
Departamentul de Sanatate al UK a solicitat companiile fast food McDonalds si KFC, precum si companiile care produc mancare si bauturi procesate: PepsiCo, Kelloggs, Mars si Diageo sa participe la scrierea politicilor guvernamentale privind obezitatea si bolile legate de consumul de alcool si dieta nesanatoasa.

articolul intreg:http://vigilantcitizen.com/?p=5577

(ca si cum aduci lupul paznic la oi)

Nu e chiar asa. Incercand sa aduci aceste companii in inima problemei poate le implici mai mult in a gandi sanatos. Un fel de responsabilizare.
Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 327468)
Conservele de ton reprezinta o usoara si convenienta sursa de proteine, dar si o periculoasa sursa de contaminare cu mercur. Cercetatorii de la Universitatea Purdue au testat 272 conserve de peste. Ei au descoperit ca nivelul de mercur a fost in medie 45 ppb ( parti de miliard ), la conservele de somon, 55 ppb la cele de macrou si 340 ppb la conservele de ton in ulei. Daca va place totusi tonul conservat,optati pentru conservele de ton in apa. Desi sunt mai putin sanatoase deoarece nu contin destul acid gras omega 3 precum macroul sau somonul, cel putin contin doar in jur de 54 ppb de mercur.

Pai concluzia logica din ce zic ei e ca de fapt mercurul e in ulei nu in ton. Daca tonul are mercur atunci ar fi acelasi fie in ulei fie in apa.

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 328294)
(eu nu stiu sa gatesc). Asta este,sa se milostiveasca Dumnezeu :2:

Daca nu stii, invata. Ia-ti canon sa inveti sa gatesti. Nici la calculator nu stiai sa umbli...

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 329648)
Bio? Scrie, dar asa o fi?

Conform normelor UE exista 14 E-uri care pot fi prezente intr-un produs "Bio". Daca scrie Bio nu inseamna ca nu are E-uri.

Melissa 18.03.2011 14:35:51

Mercurul e in ton.

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 348719)
Pai concluzia logica din ce zic ei e ca de fapt mercurul e in ulei nu in ton. Daca tonul are mercur atunci ar fi acelasi fie in ulei fie in apa.

Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului, cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol. In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic. In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern.

In general, pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu este o problema de sanatate. In general produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alti nutrienti esentiali, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi omega-3, care sunt acizi grasi esentiali. O dieta echilibrata care include si peste si scoici, poate contribui la sanatatea inimii si cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Aproape toti pestii si scoicile contin urme de mercur, insa unele tipuri au un continut mai ridicat decat altele. Consumul de cantitati crescute ale acestor pesti sau scoici poate avea ca efect acumularea de mercur la nivele toxice in organism. La fat, nou-nascut sau copii mici, aceste nivele crescute de mercur pot duce la leziuni nervoase si cerebrale.
Organizatiile internationale atentioneaza urmatoarele categorii de persoane sa evite consumul de peste bogat in mercur:
-femeile care vor sa ramana insarcinate
-femeile gravide
-femeile care alapteaza
-copiii mici.
Tonul si homarul contin cel mai mult mercur .

Acum vine nelamurirea ta,de ce tonul in ulei are mai mult mercur decat tonul in apa?

Raspunsul e simplu.Asa cum ai vazut mai sus,apa are proprietatea de a schimba structura mercurului.( ii scade concentratia,transformandu-se in metil-mercur -evident cu mai putini atomi de Hg,care in continuare in combinatie cu apa, din nou se transforma in metil-mercur cu si mai putini atomi de Hg ,s.a.m.d. ...si uite asa scade cantitatea de mercur din tonul in apa..:5:)

Florin-Ionut 18.03.2011 14:43:57

Citat:

Eu nu stiu nici un magazin cu automat din asta prin Titan, Bucuresti.

Mai nou cumpar lapte de la piata de la tarani. E chiar mai ieftin ca la automate; in loc de 6 lei dai 5 lei pe doi litri.

Nici piete nu aveti in Titan?

Miha-anca 19.03.2011 01:59:05

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 348643)
salata de grausor?ce este aceasta?daca doriti sa ne dati mai multe detalii,posibil si preparare...
multumesc!

Draga Yasmina, m-ai facut si pe mine curioasa daca asa ii spune plantei din care fac salata primavara. Si asa ii spune: grausor sau untisor, si detoxifiaza organismul.
Salata se face simplu, ca si salata verde, cu vinegreta.
Iata si un link:
http://foto.cere.ro/album-Peisaje-Fl...orul-2538.html
Aici am citit de salata din grausor, leurda si marar. Ce poate fi mai bun?!?

anna21 19.03.2011 02:15:16

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 348644)

Poate merge sa folosesti chives..
Nu are chiar aceleasi proprietati, dar in usa nu se gaseste nici macar usturoi verde.. doar chives (e tot din familia usturoiului).

Yasmina 19.03.2011 02:15:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 348882)
Draga Yasmina, m-ai facut si pe mine curioasa daca asa ii spune plantei din care fac salata primavara. Si asa ii spune: grausor sau untisor, si detoxifiaza organismul.
Salata se face simplu, ca si salata verde, cu vinegreta.
Iata si un link:
http://foto.cere.ro/album-Peisaje-Fl...orul-2538.html
Aici am citit de salata din grausor, leurda si marar. Ce poate fi mai bun?!?

Multumesc f mult pt precizari,de untisor stiam dar nu stiam ca se mai numeste si grausor,de aici confuzia :)
Initial m-am gandit ca se refera la salata de grau verde,asa cum chinezii pun in salate sau sandwichuri alfa-alfa(seminte incoltite,mici rasaduri)
Oricum eu nu gasesc verdeturi din acestea pe continentul american dar sunt altele...

cristiboss56 19.03.2011 22:49:24

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 348759)

Cel mai tare cartier , cel mai dotat ! Dozator de lapte era ultima data chiar la granita sectorului 3 cu sectorul 2 unde incepe Morarilor , e o piata mai mica acolo , dar are si dozator de lapte ! Titan , e cat Timisoara ta . . . !:3:

Florin-Ionut 20.03.2011 00:02:46

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 348989)
Cel mai tare cartier , cel mai dotat ! Dozator de lapte era ultima data chiar la granita sectorului 3 cu sectorul 2 unde incepe Morarilor , e o piata mai mica acolo , dar are si dozator de lapte ! Titan , e cat Timisoara ta . . . !:3:

Cartierul Titan face parte din Sectorul 3, care sector are 34 kmp conform Wikipedia. N-am gasit cat are Titanul...
Municipiul Timisoara are ~ 130 kmp, adica mai mult de jumatate din capitala. :67:

Yasmina 20.03.2011 00:05:34

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 348883)
Poate merge sa folosesti chives..
Nu are chiar aceleasi proprietati, dar in usa nu se gaseste nici macar usturoi verde.. doar chives (e tot din familia usturoiului).

Da draga Anna,am sa incerc in salata si chives,desi cand am mancat cu cartofi copti seamana mai mult cu ceapa verde,adica cum zici tu si cu o aroma de usturoi cumva...
Azi sunt fericita ca am gasit untisor\grausor,sub numele de upland cress(daca stii water cress,seamana cu untisorul,tot din familia lor)
Am fost pt prima data la un magazin Whole Food,si tare m-am bucurat,am gasit o gramada e chestii care imi lipseau chiar zeama de varza :))
Uita-te pe net dupa locatii,poate ai unul chiar langa casa!

Yasmina 20.03.2011 07:47:31

Trebuie sa aduc rectificari la mesajul anterior,asadar water cress(eng.)=macris(de balta),nasturel(rom.)
Ceea ce am cumparat azi nu este grausor,este acest macris de care nu stiam nici in romania,nu-i de mirare ca l-am confundat cu altceva...

Melissa 20.03.2011 09:03:47

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 349012)
Trebuie sa aduc rectificari la mesajul anterior,asadar water cress(eng.)=macris(de balta),nasturel(rom.)
Ceea ce am cumparat azi nu este grausor,este acest macris de care nu stiam nici in romania,nu-i de mirare ca l-am confundat cu altceva...

Macrisul este acrisor..Mancam cand eram copila,la bunica la tara...:53:

Yasmina 20.03.2011 09:27:15

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 349019)
Macrisul este acrisor..Mancam cand eram copila,la bunica la tara...:53:

genul asta de macris american este...IUTE!!!
nici nu stiu cum sa-l gatesc?!?! poate amestecat cu salata verde, ceapa,lamaie,ulei de masline

Melissa 20.03.2011 09:35:56

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 349021)
genul asta de macris american este...IUTE!!!
nici nu stiu cum sa-l gatesc?!?! poate amestecat cu salata verde, ceapa,lamaie,ulei de masline

Eu cand pun iute in salate(ardei iute), nu mai pun acru..Acum depinde si de gusturi..Eu as combina macrisul tau (iute)cu rosii,castraveti,ardei gras,ceapa si ulei de masline..

Yasmina 20.03.2011 09:46:21

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 349022)
Eu cand pun iute in salate(ardei iute), nu mai pun acru..Acum depinde si de gusturi..Eu as combina macrisul tau (iute)cu rosii,castraveti,ardei gras,ceapa si ulei de masline..

Da,sa stii buna idee ai avut :)
multumesc draga mea:53:

moldoveanu 21.03.2011 11:06:56

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 348759)
Mai nou cumpar lapte de la piata de la tarani. E chiar mai ieftin ca la automate; in loc de 6 lei dai 5 lei pe doi litri.

Pe la mine ar fi Minis dar e mizerabila rau piata aia. Misuna sobolanii, vara cand esti in sandale daca stai mai mult printre tarabe ti-e frica sa nu te calce pe picior. Daca ar veni iar ciuma bubonica Bucurestiul ar pica primul. Nu prea ma risc nici legume sa cumpar de acolo, dara mite lactate sau carne. Si uite asa devenim clientii Mega Image, Auchan, Carrefour si taranul dispare... Cumparam varza si cartofi din polonia, ardei si rosii din turcia si spania, mere din spania si austria, usturoi din china si pot continua pana maine.

Florin-Ionut 21.03.2011 12:05:59

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 349231)
Pe la mine ar fi Minis dar e mizerabila rau piata aia. Misuna sobolanii, vara cand esti in sandale daca stai mai mult printre tarabe ti-e frica sa nu te calce pe picior. Daca ar veni iar ciuma bubonica Bucurestiul ar pica primul. Nu prea ma risc nici legume sa cumpar de acolo, dara mite lactate sau carne. Si uite asa devenim clientii Mega Image, Auchan, Carrefour si taranul dispare... Cumparam varza si cartofi din polonia, ardei si rosii din turcia si spania, mere din spania si austria, usturoi din china si pot continua pana maine.

Slava Domnului ca la noi inca exista piete curate, cu hale de lactate special amenajate, unde pot sa comand daca vreau o gaina crescuta la tara sau pot sa cumpar oua cu gainat bonus. :) Numai ca majoritatea oamenilor prefera sa cumpere de la supermarket in loc sa profite de mancarea sanatoasa care se vinde direct de la producator.

O sa vedem ce-o sa fie peste vreo 10-20 de ani, pentru ca efectele chimicalizarii si otravirii in masa (!) nu vor intarzia sa apara.

Florin-Ionut 21.03.2011 12:29:59

Ca veni vorba, am descoperit la piata prune uscate si, evident, neafumate. Sunt excelente la gust, foarte sanatoase si nu provoaca nici un efect nedorit.

moldoveanu 21.03.2011 13:07:27

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 349248)
Slava Domnului ca la noi inca exista piete curate, cu hale de lactate special amenajate, unde pot sa comand daca vreau o gaina crescuta la tara sau pot sa cumpar oua cu gainat bonus. :) Numai ca majoritatea oamenilor prefera sa cumpere de la supermarket in loc sa profite de mancarea sanatoasa care se vinde direct de la producator.

O sa vedem ce-o sa fie peste vreo 10-20 de ani, pentru ca efectele chimicalizarii si otravirii in masa (!) nu vor intarzia sa apara.

Si in Bucuresti sunt dar nu langa mine :(
Eu ma duc si mai cumpar de la piata Crangasi, e noua si e ca lumea. Partea proasta e si ca prin Bucuresti nu prea vezi lume cinstita pe la piata vanzand si atunci nu pot sa am incredere ca ouale alea sunt de 3 zile si nu de 30. Vanzatorii care sunt necinstiti nu inteleg ca-si taie craca de sub picioare cand vin cu mizerii. Dar nici producatorii nu sunt de multe ori mai breji. Sa-ti dau un exemplu: telemeaua de oaie. Ai mei sunt mari iubitori de telemea de oaie si ei m-am obisnuit cu ea si am cunoscut-o de mic.
Numai ca in Bucuresti pe la magazine tot ce scrie ca e telemea de oaie (vrac) numai de oaie nu e! Rezultatul: am incetat de a mai cumpara dupa a 3-4 teapa si alte 20 de incercari cand doar am gustat-o (si am ramas dezgustat). In prezent cumpar telemeaua de oaie Dorna care nu prea m-a dezamagit (desi odata nu prea a avut nici aia gust chiar de telemea de oaie). Cand a aparut telemeaua bulgareasca am constatat ca era adevarata.

Florin-Ionut 21.03.2011 15:20:05

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 349273)
Si in Bucuresti sunt dar nu langa mine :(
Eu ma duc si mai cumpar de la piata Crangasi, e noua si e ca lumea. Partea proasta e si ca prin Bucuresti nu prea vezi lume cinstita pe la piata vanzand si atunci nu pot sa am incredere ca ouale alea sunt de 3 zile si nu de 30. Vanzatorii care sunt necinstiti nu inteleg ca-si taie craca de sub picioare cand vin cu mizerii. Dar nici producatorii nu sunt de multe ori mai breji. Sa-ti dau un exemplu: telemeaua de oaie. Ai mei sunt mari iubitori de telemea de oaie si ei m-am obisnuit cu ea si am cunoscut-o de mic.
Numai ca in Bucuresti pe la magazine tot ce scrie ca e telemea de oaie (vrac) numai de oaie nu e! Rezultatul: am incetat de a mai cumpara dupa a 3-4 teapa si alte 20 de incercari cand doar am gustat-o (si am ramas dezgustat). In prezent cumpar telemeaua de oaie Dorna care nu prea m-a dezamagit (desi odata nu prea a avut nici aia gust chiar de telemea de oaie). Cand a aparut telemeaua bulgareasca am constatat ca era adevarata.

Nu ai de ales, trebuie sa incerci seriozitatea taranului care iti vinde marfa. Numai asa te vei convinge ca ouale sunt proaspete (trebuie sa stea pe laterala in apa, nu pe verticala), ca laptele e gras si curat, ca branza e gustoasa. Din fericire, la piata de langa mine toti producatorii sunt oameni cumsecade si stiu sa-si castige clientii.

Odata am comandat o gaina mare si omul mi-a adus-o pregatita de pus in oala (16 lei / kg). Atat ca a trebuit sa-i dau jos grasimea, ca era prea multa pentru bors. Nu pot sa-ti spun decat ca de atunci n-am mai facut supa sau bors din pui de supermarket.

Miha-anca 21.03.2011 23:47:13

Citat:

În prealabil postat de moldoveanu (Post 349273)
Partea proasta e si ca prin Bucuresti nu prea vezi lume cinstita pe la piata vanzand si atunci nu pot sa am incredere ca ouale alea sunt de 3 zile si nu de 30.

Coaja oualelor proaspete este mata, in vreme ce la cele vechi este lucioasa. In plus, cand zgudui putin oul, simti ca se misca galbenusul, daca oul e vechi.

cocorel 22.03.2011 10:23:19

foarte util

Foarte multe am invatat citind ce-ati scris pe-aici chiar daca mi s-au cam aprins poftele.Parca-mi vine sa plec la piata cu sacu'

vsovivi 22.03.2011 14:04:40

Citat:

Citat:

În prealabil postat de vsovivi http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Ca să mănânci sănătos trebuie să nu mai mănânci pentru pântec ci pentru suflet, iar sufletul nu cere să mănânce ci să dăruiască altora și să se ascundă și să se smerească.
Vsovivi, nu credeam ca voi prinde ziua cand tu te vei exprima cursiv intr-o propozitie cap-coada :25:

Păi uite că ai prins-o dar cursivitatea observată însfârșit de tine este specifică doar minții tale cam încurcate printre pofte și care caută să citească doar ceea ce pricepe ea și în felul liniștit cap-coadă în care e ea obijnuită cu ceea ce îi place ei... deci nu cred că trebuie să fiu eu de vină dacă dumneata nu ai reușit să te plimbi liniștit peste restul propozițiilor mele care poate că pentru unii ca tine au produs în mintea lor tot felul de cascade și valuri sau au cam șerpuit prea întortocheat printre munți... până să ajungă la zona cu pământul cel bun unde să aibă un curs liniștit... al înțelegerii sănătoase.

Deci nu da vina pe alții, că eu nu mă exprim perfect cursiv în românește, în scris, dacă propozițiile tulburătoare cap-coadă sunt greu de descifrat și par greoaie din pricina puținei credințe din sufletul unora... sau altora...

Și pe de altă parte eu chiar mă exprim perfect în limba română și nu cred că prin remarca ta ai vrut să subliniezi altceva decât că nu ești capabil să citești până la sfârșit, din lene și pripeală... și oricum n-are sens... că nu e timp pentru tocit nervii în deșert... nu e timp... deci te înțeleg că e greu de răbdat astfel de texte alambicate care mai și dor.

A mânca sănătos este a știi când anume să te oprești din citit și scris... la timp... ca nu cumva să cazi în necredință și calomnie... hrănindu-te la nesfârșit cu roșcove doar pentru satisfacția lăcomiei curioase de slujitor plătit... cu privilegii.

Nemulțumirea semețului laș nu doarme niciodată și abea ațteaptă ca să lovească perfect... din strâmbătate, învârtoșare sau minciună.

Ca remediu, nu existeă decât un leac: post și rugăciune ca să nu mai desfrânezi cu limba răutății cu spatele asigurat la omul rău și bogat, căci ăla cu siguranță nu este credincios ci este fricos și lăudăros, dar face pe grozavul printr-o necredință soră cu moartia.

Ai priceput ceva pe la mijloc? Sau te-am băgat în ceață cap-coadă?

adam000 26.03.2011 22:23:48

Citat:

În prealabil postat de raisa2006 (Post 329656)
Aveti nevoie de
o ceapa
masline verzi 100g
sare ,ulei de masline

Extraordinar de gustoasa salata asta! Multumim pt reteta! Daca mai ai si altele asa deosebite, sa ni le spui si noua!

Dau si eu o reteta de post care arata bine si are un gust deosebit:

Salata de mere verzi cu humus pe frunze de andive si feliute de capsuni cu nuci macinate

Ingrediente:

- andive
- mere verzi
- humus
- capsuni
- zeama de lamaie
- sare
- optional nuci macinate

Se rad merele verzi pe razatoarea mica si se adauga putina zeama de lamaie pt a nu se oxida merele. Se amesteca cu humus (cat mai simplu, fara arome sau iuteala) si se sareaza putin, eventual se mai adauga zeama de lamaie, astfel incat pasta obtinuta sa fie relativ acrisoara, putin sarata si sa se simta gustul de mere

Se desfac andivele in frunze si in partea concava a frunzelor de andive se umple cu pasta (amestecul cu mere+humus) de mai sus.
Deasupra pastei de mere cu humus din frunzele de andive se pun feliute de capsuni (si cu rol decorativ si pt gust, deci ideal capsuni cat mai aromate).

Optional, se poate presara nuca macinata (sau miez de nuca zdrobit), inainte de a pune feliutele de capsuni (nuca rasa/macinata intre pasta de mere+humus si feliutele de capsuni; sub feliutele de capsuni).

Melissa 26.03.2011 22:36:31

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 350489)
Extraordinar de gustoasa salata asta! Multumim pt reteta! Daca mai ai si altele asa deosebite, sa ni le spui si noua!

Dau si eu o reteta de post care arata bine si are un gust deosebit:

Salata de mere verzi cu humus pe frunze de andive si feliute de capsuni cu nuci macinate

Ingrediente:

- andive
- mere verzi
- humus
- capsuni
- zeama de lamaie
- sare
- optional nuci macinate

Se rad merele verzi pe razatoarea mica si se adauga putina zeama de lamaie pt a nu se oxida merele. Se amesteca cu humus (cat mai simplu, fara arome sau iuteala) si se sareaza putin, eventual se mai adauga zeama de lamaie, astfel incat pasta obtinuta sa fie relativ acrisoara, putin sarata si sa se simta gustul de mere

Se desfac andivele in frunze si in partea concava a frunzelor de andive se umple cu pasta (amestecul cu mere+humus) de mai sus.
Deasupra pastei de mere cu humus din frunzele de andive se pun feliute de capsuni (si cu rol decorativ si pt gust, deci ideal capsuni cat mai aromate).

Optional, se poate presara nuca macinata (sau miez de nuca zdrobit), inainte de a pune feliutele de capsuni (nuca rasa/macinata intre pasta de mere+humus si feliutele de capsuni; sub feliutele de capsuni).

Intrebare : despre ce humus vorbesti?

Despre humus,humus?

"Humusul este rezultatul descompunerii naturale biologice și chimice a substanței organice, așa cum sunt materialul vegetal, animalele moarte, plantele și excrementele animalelor.
El asigură elementele pentru hrana plantelor și cele care reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor, prin prezența unor substanțe numite fitoalexine, care au un rol asemănător anticorpilor."

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:58:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.