Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   ceausescu-ura sau lacrimi?26 ianuarie se naste un mit (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12014)

Raoul 27.01.2011 21:56:17

Citat:

În prealabil postat de iulyaan (Post 329062)
ma uit la hunedoara,orasul meu natal(din care atrebuit sa plec in timisoara).a ajuns o ruina.a fost o putere industrila si economica inainte de 89 si acum este o ruina unde cainii sunt stapanii.si pe langa hunedoara mai este inca 70% din acesta tara in aceiasi situatie(calan,resita,botosani,vaslui,valea jiului).nu mai vorbesc de starea morala a natiunii,care sa deteriorat incredibil de mult in ULTIMII 20 de ani.da,erau acei oameni cu scoala profesionala terminata,poate doar cu VIII clase,dar isi vedeau de treaba si munceau......si eu am facut profesionala,dar asta nu insemna ca esti prost....acum un student cu facultatea terminata este mai incult si prost crescut decat un tanar cu profesionala.se facea carte.se facea scoala.nu se glumea.

Exact! Cine poate contesta ce ai scris mai sus??

@crestinOrtodoxa:

Fara suparare,nu prea ai inteles mare lucru din ce am scris si refuzi sa-mi raspunzi la obiect la tot ceea ce am intrebat si/sau afirmat! Am inteles ca tu esti ok,muncesti online stand pe scaun,bravo tie. Am facut si eu asta,macar mi-am castigat bani sa-mi inscriu masina...
De ce de tigani te feresti sa zici mai mult? Ma faci sa zambesc... :1: Ma rog. Si ca eu am BMW luat la mana a doua ca nu am vrut Logan,care e povestea? Nu consuma mult,stai linistita,asta e mit. Plus de asta sunt masini in adevaratul sens al cuvantului. De alimente iar nu raspunzi... zici ca traiesti mai sanatos ca generatiile anterioare? O sa traiesti mai multi ani ca bunicii tai? Da-mi voie sa ma indoiesc! Si egalitatea intre oameni... chiar Iisus a vorbit despre asta,si nu numai sa fim egali,ci chiar sa ne facem mai mici. In fine,sunt multe de discutat... N-ai decat sa ridici in slavi democratia si situatia actuala a tarii.

codana 27.01.2011 21:57:59

salut,yasmina

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 329055)
Ma prapadesc de ras,cum un tanar care nu a avut ocazia sa traiasca in"epoca de aur",se bate cu pumnul in piept pe acest forum public,cat este el de comunist infocat...
Tembelism sau ipocrizie?Naivitate sau incultura?

Eu cel putin,am copilarit in perioada respectiva si am cat de cat notiuni,atata cat sa-mi fac o idee despre asa zisa epoca infloritoare...As vrea sa compar ca voi,VACILE CU CAPRELE,insa imi da cu virgula...cum sa compari un rau cu un alt rau?de ce sa alegem intre extreme?nu ne putem raporta undeva la mijloc?ma intrebi daca-mi place inghetul sau fierberea?

Da,mi-am petrecut copilaria stand la rand/cozi de alimente,care uneori durau toata ziua,sau in cel mai rau caz se formau de la lasarea noptii...era un obicei in familie,sa se gateasca cu carne numai in weekend(iar ce ramanea dupa,ne hraneam luni sau marti)in restul zilelor,erau mancaruri de post;mie ca si copil(chiar unicul)imi revenea cea mai mare portie de carne,caci erau f ingrijorati sa nu ma imbolnavesc.Nici nu erau alimente care sa-mi permita sa am pachet in fiecare zi la scoala,de aceea aveam mai in toate zilele mere,oua fierte sau paine cu unt si gem(facut in casa);era o mica oferta de mezeluri,dar numai de sarbatori...aaaa,era sa uit,ca veni vb despre sarbatori,de Craciun veneau marfurile de peste hotare:lamai,masline,portocale,banane-toate pe ratie,adica 2 portocale/persoana,3 banane/familie,etc.
Intr-un an de Craciun,am fost invitati de catre o familie care aveau un baiat de varsta mea,si pt ca mama nu stia,nu avea ce sa-i duca in dar,a luat una dintre bananele mele-am fost asa suparata ca a trebuit sa astept un an sa mananc niste banane,iar acum mama mai si da din ele...

Ingeniozitatea bucatareselor cunoscuse un succes enorm,se faceau chiftele din morcovi si cartofi,se faceau snitele din parizel,prajituri din biscuiti muiati in lapte;iar din pachetele de gheare de pui se facea supa sau tocana...
Haine,bijuterii si accesorii imi amintesc ca erau in Bucuresti,dar ce folos daca nu aveai hrana,caldura,curent electric si apa?

Inainte de revolutie,aproape de adolescenta,am fost luata pe sus din tramvai de un securist pt ca purtam o geaca de jeans,si m-a intrebat taios daca fac parte din vreun "grup anarhist,de destabilizare a statului"?Eu nici nu stiam ce insemnau toate acestea,eram un copil...

La scoala am avut probleme ca nu ma duceam cu haine in culorile comuniste:gri,maro,bleumarin si ca nu ma urateam in mod voit,pt ca de felul meu am fost mai rebela,si nu voiam sa particip la tot felul de imbecilizari cu tenta politica -asta neinsemnand,cum zicea marele nostru contemporan,andreicozia ca nu as fi avut altceva mai bun de facut cu timpul meu liber si ca in lipsa recitarilor si a cantecelor politice as fi luat-o pe aratura...puteam sa citesc,puteam sa ma ocup de gradinarit,sa-mi vizitez rudele batrane,nevoiase-nu sa ingros randurile propagandei de pe la 12-13 ani!!!

Din cate imi amintesc,serviciile adultilor erau o joaca(a celor din familia mea)parintii au lucrat la un institut"de cercetare"(in tehnica)unde nu faceau mai nimic,insa trebuiau sa fie prezenti ca altfel nu dadeau bine la raport;doamnele isi petreceau dimineata pe telefoane,isi ghiceau in cafea si horoscoape pana pe la pranz,apoi se pregateau sa falfaie niste hartii dintr-un dosar intr-altul ca sa poata pleca linistite in jur de 3-4pm.Tatal meu muncea mai serios,caci avea sectie in subordine ca inginer,dar si el era acasa pe la 3...

Si pentru ca erau asa de plictisite doamnele de la"institut" si nu aveau nici un stres,ca sa se distreze un pic se angajeau in tot felul de relatii extraconjugale,curvasareala era si pe atunci cu galeata,numai ca dupa perdea ca deh,era comunism-gura mica!
Am auzit de destule fete de 15,16 ani care aveau sex atunci,nici o problema-nu aveai cum sa le deosebesti pentru ca toate purtau fuste lungi pana in pamant,dar daca se duceau la o chermeza observai cum se face coada la baie(iar la coada stateau numai barbati)...

Avorturi se faceau cu nemiluita,pentru ca repet,sexul era un mod de recreere,divertisment pentru o generatie care nu avea acces la alt gen de petrecere a timpului liber;colege de serviciu ale mamei au recunoscut ca pe timpul comunismului au facut chiar si 6 avorturi!!!!Si toate acestea in medii nesterile!!!!!!!
Numai Dumnezeu are un numar exact al avorturilor facute pe timpul comunismului!

Asta vine si infirma teoria lui raoul cu permiterea avortului din democratie :timpurile si oamenii au aratat ca s-a recurs la avort oricum,chiar si contransi...Important este sa schimbi mentalitatea unei generatii,si a perceptiei generale despre sex,despre sensul vietii si insemnatatea crestineasca a unui avort...

Pe de alta parte,as putea sa scriu o carte si despre ororile "coruptocratiei" din Romania de dupa '89 insa ma opresc aici,caci nu vreau sa-mi stric toata ziua-insa ca exemplu personal,eu nu mi-as fi parasit tara daca nu ar fi intrat in haosul ,nesimtirea si manelizarea asta generalizata!

Poate am sa mai scriu si pe viitor,cum am muncit zi-lumina in management, pe plantatia unui capitalist,controlata de tel de serviciu,care era tot timpul cu mine,chiar si la baie...
Poate credeti ca aceasta pozitie de top level mi-a asigurat vreun venit superior?Nici vb,traiam de la un salariu la altul!

urate zile au fo cele comuniste si nu le vreau inapoi sub nici un motiv.cei ce guverneaza acum au ca prioritate orice dar nu omul cu durerile si nevoile sale.
daca este cineva doritor de comunism ii doresc plecare usoara in cuba sau pe plaiurile vesnice ale comunismului

I.Calin 27.01.2011 22:01:07

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 329065)
Un om EDUCAT nu este neaparat si destept, si nu reprezinta automat elita. Comunismul a dat multi oameni educati, intelectuali facuti FORTAT. Au facut din tarani cinstiti si mandri niste intelectuali servili si atat. Exceptii care n-au devenit servili prea putine, si si mai putine care au scapat fara inchisoare/munca la canal,etc.

Corect, un om educat „nu este neaparat si destept”, ci poate fi produsul unei familii bune sau al unui învățământ de masă eficient. Nimeni nu e făcut forțat intelectual, și nici măcar născut (ca rezultat al eredității monarhice, boierești sau „burghezești”), devii intelectual și fără a avea sânge albastru. Nu țăranii cinstiți și mândri au devenit intelectuali (aveau prea mare grijă de pământ și expropriere!), ci copii și nepoții lor, care au educat olimpicii de astăzi, sunt intelectuali.

Și intelectual nu înseamnă a face închisoare într-un regim totalitar! A fi intelectual nu înseamnă neapărat protest și rebeliune, refuz al îndoctrinării și supunerii, a fi intelectual se reduce, până la urmă, la a-ți folosi intelectul prin cultură și produse spirituale ca sursă de trai (o definiție ce induce economia de piață).

Andrei Pleșu e mai puțin intelectual fiindcă a devenit pupincuristul unui individ cu veleități de dictator?

Servil? Cum definești dumneata atitudinea elitei din jurul tronului, dacă nu servilă?

Citat:

... sunt foarte multe profesii care se pot exercita pe cont propriu... dar romanii mereu prefera carte de munca si salariu cu trei sferturi mai mic decat "instabilitatea" muncii pe cont propriu.Mentalitatea asta vine tot din comunism...

Mentalitatea la care faci referire nu vine din comunism, ea vine din dorința unui om cu familie care se gândește la întreținerea propriei case. Instabilitatea muncii pe cont propriu înseamnă risc și „ziua de mâine fără certitudine” nu e nici măcar capitalism, e o umbră fadă a unui feudalism transpus în termenii economiei de piață.

Citat:

nu e normal ca programa sa fie atat de incarcata. Un profesor batran de matematica spunea ca a fost uimit sa vada introdusa in programa inca din clasa a zecea materie pe care el o facuse abia in facultate... Daca bacalaureatul ar fi tot dat pe bune ar fi normal sa pice mai mult de jumate. N-ar da bine, nu?... profesorii stiu efortul elevilor... si stresul la care sunt supusi. Ca sa-l iei cu o nota mare ultimii doi ani de liceu tre' sa stai cu nasul numa' in carte... cam toti oamenii pe care-i stiu cred despre bac ca-i cel mai greu examen, si ca apoi facultatea vine ca o vacantza... in fine, sa lasam liceul.

De care facultate vorbești? Înainte de '89 sau după? Profesorul bătrân de matematică ori e bătrân cu totul (cu vreo 80 înainte de „revoluție”), ori e îmbătrinit (de)vreme. Într-adevăr profesorii știu efortul elevilor de a se adapta la societatea manelistă în totală opoziție cu programele școlare și stresul care-l determină cultura asupra „băiatului de băiat”.
Eu am stat cu nasu' în carte înainte de '89 și nu-mi pare rău. Cât despre cei cu liceu și mai apoi, cu facultate, absolvenți de ISE, Litere etc. buni de zidari și menajere prin Occident, nu mai zic nimic...

Citat:

Oricine termina o facultate pt ca comunismul a facut fortzat din tzarani muncitori intelectuali educati dar fara personalitate. Crescand asa, o generatie, un val mare de intelectuali facuti fortzat... au ajuns sa creada ca pt a "reusi in viatza" si copiii lor trebuie sa faca facultate. Copiii ajuns sa se simta datori cu o diploma la parinti, fie ca-i duce capul, fie ca nu. Ca sa aiba parintii cu ce se lauda. De-asta e fenomenul "diplome pt toata lumea". De faptul ca nu te angajeaza nimeni... 1-nu tre' sa te astepti sa te angajeze cineva. 2-facultatile romanesti fac materie care nu mai e de actualitate de cel putin 30 de ani, pe sistemul "cooperativa munca in zadar". Muncesti de-ti rupi capul sa iei note bune pt materie depasita care n-o sa-ti ajute absolut niciodata la nimic si te miri de ce nu te angajeaza nimeni dupa aia, ca doar ai luat numa' note bune. Pai iesi bata de pe bancile scolii, nu stii absolut nimic sa faci. Faci ceva pe ea de diploma, la un concurs pt angajare castiga inaintea ta unul fara nici o facultate daca stie sa foloseasca un program pe care tu nu stii sa-l fol., de exemplu. 3-Munca valoreaza bani. Romanii trebuie sa invete bine lucrul asta, sa nu-si mai dea munca pe bani doar pt taxe... 4-repet, exista optiunea munca pe cont propriu... nu ai nevoie cu adevarat de carte de munca, si nici de pensie, pomana scarbita a statului. Daca-ti contabilizezi cum trebuie venitul CORECT castigat pe munca ta, realizezi ca n-ai nevoie de nici o pensie...Si statutul de "angajat" nu prezinta nici o garantie de stabilitate, dimpotriva... oameni ca Becali ar trebui sa fie amarati rau saracii, ca n-au carte de munca si pensie... Becali e doar un exemplu... dar sunt multi oameni cu "bisnisuri" mai mici care traiesc bine doar pt ca au avut curajul sa isi ia viatza in maini si sa nu accepte sa le fie incorect platita munca.

Asta nu e din comunism, draga mea. Asta e de amu'...

Citat:

comunismul a facut din tzara o inchisoare, individualitatea a disparut ca notiune. Asta ar face si cipul. Libertatea e o chestie personala, nu ceva ce astepti sa-ti dea societatea. Daca societatea nu se schimba, treaba ei, faci ce poti face si crezi ca e bine pt tine.

Ai dreptate! Și noi permanentizăm...

Citat:

Comunismul este vinovat de ignorantza femeilor, de departarea de credinta, de disfuntionalitatea casniciilor... ce a venit dupa revolutie a fost consecinta societatii disfuntionale comuniste. Acea societate, dupa revolutie dezbracata de imnuri, famfare si poezii patriotice cu efect de spalare de creier... s-a trezit lumea dezorientata si fara puncte de reper. Aici as reveni la dosparitia in inchisori a ADEVARATELOR VALORI, a ADEVARATEI ELITE. Dar am mai scris, stii. In loc de valori dupa comunism ne-am uitat la non-valori care s-au pus un loc necuvenit.

Nu comunismul este vinovat de ignoranța femeilor, ci înseși femeile tributare unei societăți masculine și intensiv masculinizate, chiar și datorită ținutei „mini” și îmbrăcămintei sumare pe care femeile (culmea, din acest motiv, sclave bărbaților!) o afișează. Nu-ți arunca / defula neîmplinirile și durerile pe seama societății comuniste.

Citat:

...sfintii parinti n-au trait in 2011.

Mai caută...

Doamne ajută!

Raoul 27.01.2011 22:02:56

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 329086)
Comunismul, departe de a fi bazat pe bunătate, este opera unor bestii umane însetate de sânge, care au omorât zeci de milioane de oameni

Ai te rog bunul simt si spune cate victime a facut democratia! Ce repede uitati de miliardele de avorturi de pe plan global,exterminarea indienilor din continentul American pt. a le fura bogatiile,uciderea cu boli gen cancer si HIV pe cei din lumea a treia,bombele atomice din Japonia,razboaiele din Vietnam,Afganistan,Irak,Yugoslavia... si multe altele. Da,pe astea nu le vede nimeni,de astea nu zice nimeni nimic! Numai minciuni stiti sa aruncati!

eodor nastasa 27.01.2011 22:03:19

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 329088)
urate zile au fo cele comuniste si nu le vreau inapoi sub nici un motiv.cei ce guverneaza acum au ca prioritate orice dar nu omul cu durerile si nevoile sale.
daca este cineva doritor de comunism ii doresc plecare usoara in cuba sau pe plaiurile vesnice ale comunismului

Pe cand plecarea in Cuba ? A ? A ? Viva el Comandanto ! Viva Hubana, mio amor ! Te quiero mucho, tanto, Cuba e Fidel !:4:
P.S. sper, imi doresc, sa o fi nimerit cu "cubaneza" mea de "garla"...

Traditie1 27.01.2011 22:17:20

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 329091)
Ai te rog bunul simt si spune cate victime a facut democratia! Ce repede uitati de miliardele de avorturi de pe plan global,exterminarea indienilor din continentul American pt. a le fura bogatiile,uciderea cu boli gen cancer si HIV pe cei din lumea a treia,bombele atomice din Japonia,razboaiele din Vietnam,Afganistan,Irak,Yugoslavia... si multe altele. Da,pe astea nu le vede nimeni,de astea nu zice nimeni nimic! Numai minciuni stiti sa aruncati!

Când eu aduc în discuție crimele monstruoase ale comunismului, tu le justifici pe motiv că și democrația a făcut victime. Și însăși prin faptul că incriminezi democrația, adică libertatea, îți devălui caracterul de asupritor.

În primul rând democrația nu are cum să facă victime pentru că nu promovează forțarea oamenilor pentru ceva, dimpotrivă, caută maximum de libertate. Comunismul e cel ce face victime fiind o ideologie ce nu se poate menține decât prin dictatură.

În al doilea rând, exemplele de "crime ale democrației" sunt un ghiveci de minciuni și convingeri paranoice. E clar că trăiești într-o lume fantezistă și probabil asta și explică simpatia ta pentru comunism.

codana 27.01.2011 22:21:19

salut,eodor nastasa

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 329092)
Pe cand plecarea in Cuba ? A ? A ? Viva el Comandanto ! Viva Hubana, mio amor ! Te quiero mucho, tanto, Cuba e Fidel !:4:

eodor,cubaneza ta nu ma deranjeaza.
nu-mi place comunismul cum nu-mi place nici asa zisa democratie actuala din romania.cu plecarea in cuba a fo o figura de stil,io doresc de la dumnezeu intelepciune ptr.concetatenii mei iar drepturile persoanei sa fie aparate si garantate de stat.nu stiu sigur,dar oare cer prea mult?este atat de greu sa respectam drepturile aproapelui nostru?

eodor nastasa 27.01.2011 22:30:19

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 329096)
eodor,cubaneza ta nu ma deranjeaza.
nu-mi place comunismul cum nu-mi place nici asa zisa democratie actuala din romania.cu plecarea in cuba a fo o figura de stil,io doresc de la dumnezeu intelepciune ptr.concetatenii mei iar drepturile persoanei sa fie aparate si garantate de stat.nu stiu sigur,dar oare cer prea mult?este atat de greu sa respectam drepturile aproapelui nostru?

Evident ca si eu glumeam, referitor la plecarea mea iminenta in Cuba.
Nu, nu ceri prea mult. Din pacate, insa, cred ca nu prea ai cui sa ceri.(si aici ma refer la "stat" desigur)

colaps3 27.01.2011 22:43:49

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 329100)
Evident ca si eu glumeam, referitor la plecarea mea iminenta in Cuba.
Nu, nu ceri prea mult. Din pacate, insa, cred ca nu prea ai cui sa ceri.(si aici ma refer la "stat" desigur)

Mă gândeam eu că n-ai să pleci în Cuba. Nu părăsești tu Moldova mumă. :P

Langu 27.01.2011 23:15:00

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329080)
Putea sa fie si satanica, new-ageista, mazochista orice ...ista vrei tu. Nu etichetarea este importanta.
Ideea este ce a facut aceasta societate nuimeste-o cum vrei tu Langu,....mao-chia-kan-shista-mazochista,....... pentru majoritatea oamenilor!

Orice crestin stie ca NIMIC PE LUMEA ASTA nu se obtine si nu se construieste fara SACRIFICIU!
Fie ca este vorba de sacrificiu unui individ, Hristos, sau a unei mici grupari, de dizidenti, cler, preoti, etc, ceea ce ne intereseaza vine DIN PLANUL GLOBAL nu cel individual.

Chiar si scoala socratica, vorbeste de superioritatea felului de a privi lucrurile GLOBAL, progresist, nu in mod circotas, local(mie sa-mi fie bine asa cum in mod inferior se gindeste astazi).

Atita timp cit marea majoritate 20 000 000 au trait decent si au muncit BINE, lasind ceva maret in urma cei citiva care s-au opus valului din nu stiu ce motive nu mai au cum sa aibe un impact prea evident asupra societatii.

Eu unul nu prea inteleg pentru ce militau ei?
Aveau cei de la Pitesti vre-o agenda de scolarizare a intregului popor, de contruire de orase, blocuri, scoli, spitale, gradinite, TOTUL GRATIS si strict verificate pentru calitate superioara a modului in care este livrat produsul educational?
Nu prea cred.
Si de ce?... deaorece AVEM DOVEZI si indicii CLARE CE-I CU EI SI CARE-I AGENDA LOR DE FAPT!! ...pentru ca aceleasi atitudine de atunci de la arestari, a RE-aparut INSTANTANEU dupa 89, si ce au facut acesti POST_"PITESTENI si CANALISTI" taranisti facuti peste noapte si liberali inspumati la gura ca niste armasari gata sa rupa tara cu energia lor si sa se puna "pe treaba"???....

AVEM ROADELE LOR IN TOATA SPLENDOAREA LOR! ! ! adica un mare ZERO BARAT!

si cel mai mizerabil comportament a unui neputincios este acela de a da vina PE PREDECESORI! adica pe comunisti, nu este neputinta si golania lor, egoismul si fuga dupa capatuiala lor si a familiei lor care-i de vina, si faptul ca au vindut tara cu totul pe comisioane ci, ne-au spalat capul ca este a comunistilor si a securistilor care sunt inca la putere!
Bullshit sunt la putere!...nu mai sunt din 89! astea sunt povesti de adormit prostii!

Derbedeii astia daca ar fi putut ne-ar fi vindut ca sclavi si pe mame si tati si poporul, dar mor de ciuda probabil ca nu pot din cauza democratiei!

Andrei,ascunsul in spatele unor cuvinte nu este solutia justificarii socialismului.Este o utopie,punct.Recunoscuta fiind chiar de cei care l-au infiintat.Nu te mai altera atat,ce-a lasat atat de mare in urma?Erau acceptati doar 3% intelectuali in partid,cine sunt la putere astazi?Fii si nepotii vechilor tovarasi si cate un pupa...ist fidel.Spui ca era totul gratis?Nu cumva isi rupeau tovaraseii spatele sa produca pt.noi ceilalti?Hai sa fim seriosi!Iar de trait decent si muncit bine,a tinut cat au fost bani imprumutati de afara,cand s-au terminat banutii si a trebuit sa platim s-a dus si fericirea.Inca nu-ti rasuna "daca ne e frig,mai punem o haina pe noi" ...

Fani71 27.01.2011 23:16:01

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329032)
Poti Fani sa te crucesti cit doresti tu, insa iti scapa un detaliu important....unde sunt roadele societatii de acum?

El asa prost cum era a lasat enorm de mult in urma lui, asa in "dualitatea si minciuna" :)) care era si a lasat si in plan material(industrie si agricultura, orase, infeastructura) si in plan social(zeci de milioane de oameni scosi din mizerie) si spiritual( cei mai de seama duhovnici, paradoxal, nu? chiar si cu citeva biserici darimate sau mutate).
Artistii au cunoscut perioada cea mai de virf a creativitatii lor....priveste "roadele" lor acum...tite si funduri care ni se vira pe git la fiecare colt de strada.

Deasemenea vad ca tu nu te-ai inghesuit sa ramii in tara ca sa gusti din "fructele" actualei societati si faci probabil comparatie cu Bruxelles-ul.

Eu am plecat din Romania inainte de caderea lui Ceausescu, in iunie 89.
Parintii mei, intelectuali, au plecat de 'drasul' politicii lui Ceausescu. Sa intrebi oameni ca ei ce cultura se putea face in vremea aia in Romania.
Ma faci sa rad, ce infrastructura? Ce orase industrializate si cultura, etc?
Tu nu stii cum traiau intelectualii in vremurile alea, si ce realizari aveau voie sa faca? Cele pe care le-au facut, le-au facut in ciuda comunismului si ceausimului, nu datorita lor. Iar orasele nu Ceausescu le-a industrializat, sa fim seriosi. Lea imputit si decivilizat.

Rezultatele de care zici - pe care ce e drept nu le pot urmari de aproape - sunt urmarea zbaterilor de a iesi din mizeria comunista. Sunt si in alte tari care au trecut pe acolo, cu sau fara vreun Ceausescu. Capitalismul a fost exportat in forma salbatica, cu toate dezavantajele lui.

Faptul ca aici pe forum si in BOR exista atatia oameni care vor sa li se dicteze tot ce au de facut si numesc asta credinta ortodoxa, tot de la comunism si Ceausescu ni se trage..

Langu 27.01.2011 23:20:35

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 329092)

Cat pot,te mai ajut eu(cu "cubaneza") ca-mi esti simpatic.

Mtcrysty17 27.01.2011 23:24:33

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 328759)
Andrei bine ai amintit de boli! Ne-au adus cancerul si SIDA in "ajutoarele umanitare" de dupa '89! Apoi ne-am saracit,ne-au prostit,ne-au indobitocit,ne-au luat tara,ne-au ruinat valorile,nu mai avem NIMIC! Nu inteleg ce vad unii asa bun in societatea de azi. Sa se dea exemple concrete! Da... s-au facut 7 km de autostrada intr-un an! Pai si noi,astia de pe forum,daca ne strangem si caram cu roaba,cu mainile si cu dintii tot am face mai multi km intr-un an! Sa fim seriosi! E o bataie de joc incredibila,oamenii sunt tratati ca niste animale,mancare numai plina de E-uri si cancer etc. Da,vad ce bine e!

Atatia bolnavi de cancer sunt persoane peste 45 de ani, care au lucrat in fabricile lui ceausescu, atat de poluante si in conditii grele.

Yasmina 27.01.2011 23:27:51

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 329091)

Sa nu uitam de Cernobal...nu cred ca erai nascut pe vremea aia,dar poate ai auzit de la parinti...

Melissa 27.01.2011 23:35:55

Pt destinderea atmosferei pe acest topic, un mic remember:

• Pe vremea lui Ceausescu, iese un timbru cu Ceausescu.
Se duce Ceausescu, deghizat, la un oficiu postal, sa vada cum se vinde timbrul.
- Nu se vinde, spune functionarul.
- De ce?
- Nu se lipeste.
Cere Ceausescu un timbru, scuipa pe lipici, il pune pe un plic si-i arata functionarului:
- De ce spui ca nu se lipeste? Uite, se lipeste!
- Da, spune functionarul, dar toti scuipa pe partea ailalta.

• Intrebare: - De ce, in Romania Socialista, magazinele se faceau la minimum 5 km distanta unul de celalalt?
Raspuns: - Sa nu se incurce cozile.

• Manifestatie mare, mare.Lumea striga: - Ceausescu, PCR! Ura! Ura!
Unul singur, mai amarat, sta mai in spate si nu spune nici un cuvant.
Un "om de ordine" se apropie de el si il intreaba:
- Ce faci, tovarase, de ce nu strigi ura?
- Sunt ragusit, raspunde cel interpelat, dar ura e aici, in suflet.

:10:

Raoul 27.01.2011 23:36:31

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 329121)
Sa nu uitam de Cernobal...nu cred ca erai nascut pe vremea aia,dar poate ai auzit de la parinti...

E complet irelevant fata de ce am mentionat eu. Accidente de genu se intampla si in occident...

Yasmina 27.01.2011 23:43:57

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329123)
  • Pe vremea lui Ceausescu, iese un timbru cu Ceausescu.
Se duce Ceausescu, deghizat, la un oficiu postal, sa vada cum se vinde timbrul.
- Nu se vinde, spune functionarul.
- De ce?
- Nu se lipeste.
Cere Ceausescu un timbru, scuipa pe lipici, il pune pe un plic si-i arata functionarului:
- De ce spui ca nu se lipeste? Uite, se lipeste!
- Da, spune functionarul, dar toti scuipa pe partea ailalta.

• Intrebare: - De ce, in Romania Socialista, magazinele se faceau la minimum 5 km distanta unul de celalalt?
Raspuns: - Sa nu se incurce cozile.

• Manifestatie mare, mare.Lumea striga: - Ceausescu, PCR! Ura! Ura!
Unul singur, mai amarat, sta mai in spate si nu spune nici un cuvant.
Un "om de ordine" se apropie de el si il intreaba:
- Ce faci, tovarase, de ce nu strigi ura?
- Sunt ragusit, raspunde cel interpelat, dar ura e aici, in suflet.

:10:

hahahahahaha,imi aduc vag aminte de bancurile comuniste...
mai erau si acelea cu Ceausescu,Gorbaciov si Reagan dar nu imi amintesc acum

Yasmina 27.01.2011 23:47:19

tot pt destindere...

Autobiografie

Am fost director la o mare intreprindere socialista. Cafeaua de dimineata era pregatita de o secretara sexy, mergeam la serviciu cu Dacia neagra.
Odata am fost intrebat daca fabrica nu contribuie cu 10 mii de lei pentru inmormintarea unui tovaras din Comitetul Central. Am spus ca cu atitia bani as inmorminta intregul Comitet. Din acest moment am devenit director la o intreprindere mai mica.

Cafeaua zilnica era pregatita de o secretara mai in virsta, la serviciu mergeam cu furgoneta fabricii. Odata am fost apostrofat ca nu am fost la ultima sedinta de partid. Am raspuns ca daca stiam ca e ultima m-as fi dus sigur. Din acest moment am lucrat ca maistru.

La serviciu mergeam cu masina proprie si eu faceam cafeaua de dimineata. In atelier aveam pe perete poza lui Ceausescu si al Lolobrigidei. Odata mi-au spus ca de ce nu dau jos poza curvei de pe perete. Am luat poza lui Ceausescu. Din acest moment am lucrat zilier la sapat santuri.

Mergeam la lucru cu bicicleta si duceam cafeaua de acasa in termos. Odata in timp ce sapam santul au venit si mi-au spus sa-mi ascund bicicleta deoarece va trece pe acolo o delegatie de partid de la Bucuresti Am raspuns sa nu-si faca probleme deoarece bicicleta este inchisa cu un lacat...din acest moment am ramas fara lucru...

...o vreme am fost somer pina la schimbarea orinduirii...

M-am reabilitat, am intrat in politica, am intrat in partid. Cafeaua imi este servita de o secretara sexy, la serviciu merg cu un Audi cu sofer personal. In rest imi tin gura si din cind in cind ridic mina sa votez. Imi creste nivelul de trai si acoperirea cheltuielilor.

Melissa 28.01.2011 00:21:27

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 329130)
Autobiografie

Am fost director la o mare intreprindere socialista. Cafeaua de dimineata era pregatita de o secretara sexy, mergeam la serviciu cu Dacia neagra.
Odata am fost intrebat daca fabrica nu contribuie cu 10 mii de lei pentru inmormintarea unui tovaras din Comitetul Central. Am spus ca cu atitia bani as inmorminta intregul Comitet. Din acest moment am devenit director la o intreprindere mai mica.

Cafeaua zilnica era pregatita de o secretara mai in virsta, la serviciu mergeam cu furgoneta fabricii. Odata am fost apostrofat ca nu am fost la ultima sedinta de partid. Am raspuns ca daca stiam ca e ultima m-as fi dus sigur. Din acest moment am lucrat ca maistru.

La serviciu mergeam cu masina proprie si eu faceam cafeaua de dimineata. In atelier aveam pe perete poza lui Ceausescu si al Lolobrigidei. Odata mi-au spus ca de ce nu dau jos poza curvei de pe perete. Am luat poza lui Ceausescu. Din acest moment am lucrat zilier la sapat santuri.

Mergeam la lucru cu bicicleta si duceam cafeaua de acasa in termos. Odata in timp ce sapam santul au venit si mi-au spus sa-mi ascund bicicleta deoarece va trece pe acolo o delegatie de partid de la Bucuresti Am raspuns sa nu-si faca probleme deoarece bicicleta este inchisa cu un lacat...din acest moment am ramas fara lucru...

...o vreme am fost somer pina la schimbarea orinduirii...

M-am reabilitat, am intrat in politica, am intrat in partid. Cafeaua imi este servita de o secretara sexy, la serviciu merg cu un Audi cu sofer personal. In rest imi tin gura si din cind in cind ridic mina sa votez. Imi creste nivelul de trai si acoperirea cheltuielilor.

dadadadaaaa ce tare...:21:

iulyaan 28.01.2011 01:49:07

traditie,hai ca am ras tare bine la cuvintele tale.cat de induiosator esti.ce este democratia?dar cine ne-a dat pe mana comunistilor(pe care-i urati atat de mult) nu democratii?cine a impartit germania in doua jumate desecol?nu democratia?cine a adus atata rau acum cu asa zisa criza?nu democratia?cine ne-a bagat pe gat FMI-ul,BM,CE,UE,NATO<K-FOR,S-FOR etc,etc,etc........nu democratia?de cine sa ne aparam in aceste structuri?de americani care ne macelaresc identitatea an de an?tu vezi ce scrii?democratia?ce este asta?ce zicea arsenie boca?comunismul este rau dar ce va veni apoi diavolic va fi.treziti-va si nu mai traiti in utopii.juma de tara esteplecata dincolo sclavind tot la nenorocitii care au distrus tara.crezi ca animalelea astea care au fost la conducerea tarii fac ceva de capul lor?pai daca ridicau pliscul ajungeam ca serbia,injumatatita.crezi ca ardealul nu le sta bine la unguri?si nu sunt teorii ale conspiratiei.istoria ultimilor 20 de ani a confirmat.180 de miliarde de euro datorii.cand in 89 erau 0 datorii.ghici cine va plati datoriile?voi si copii vostri,democratilor care sunteti !

Raoul 28.01.2011 17:53:01

Citat:

În prealabil postat de iulyaan (Post 329153)
traditie,hai ca am ras tare bine la cuvintele tale.cat de induiosator esti.ce este democratia?dar cine ne-a dat pe mana comunistilor(pe care-i urati atat de mult) nu democratii?cine a impartit germania in doua jumate desecol?nu democratia?cine a adus atata rau acum cu asa zisa criza?nu democratia?cine ne-a bagat pe gat FMI-ul,BM,CE,UE,NATO<K-FOR,S-FOR etc,etc,etc........nu democratia?de cine sa ne aparam in aceste structuri?de americani care ne macelaresc identitatea an de an?tu vezi ce scrii?democratia?ce este asta?ce zicea arsenie boca?comunismul este rau dar ce va veni apoi diavolic va fi.treziti-va si nu mai traiti in utopii.juma de tara esteplecata dincolo sclavind tot la nenorocitii care au distrus tara.crezi ca animalelea astea care au fost la conducerea tarii fac ceva de capul lor?pai daca ridicau pliscul ajungeam ca serbia,injumatatita.crezi ca ardealul nu le sta bine la unguri?si nu sunt teorii ale conspiratiei.istoria ultimilor 20 de ani a confirmat.180 de miliarde de euro datorii.cand in 89 erau 0 datorii.ghici cine va plati datoriile?voi si copii vostri,democratilor care sunteti !

Foarte bun postul! :41: Din pacate toata lumea se face ca nu vede....

camy_d 28.01.2011 19:23:57

Citat:

În prealabil postat de iulyaan (Post 328697)
26 ianuarie 1918 se naste cea mai controversata figura a ultimilor 200 de ani.dupa cum se vede inca mai curg lacrimi la mormantul lui,au inceput din ce in ce mai multi tineri sa-l vada pe ceausescu ca un salvator al tarii.la extrema cealalta,inca este vie ura si groaza fata de sistemul cazut in 1989 prin lovitura de stat(sau ce-a fost).lacrimi sau ura.sunt doua romanii care inca discuta aprig acei ani sub conducerea lui nicolae ceausescu.in care dintre romanii sunteti?

Nu sunt o comunistă înrăită, dar cred că era mai bine pe vremea aceea. Oricum nu-mi bat capul prea mult cu asta.

Fani71 28.01.2011 21:18:26

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 329351)
Nu sunt o comunistă înrăită, dar cred că era mai bine pe vremea aceea. Oricum nu-mi bat capul prea mult cu asta.

Cati ani ai? Chiar ai trait acele vremuri?

Mai este si alt aspect, pentru cei in varsta: sigur ca li se pâre ca era bine pe vremea aia, pentru ca erau mai tineri, deci viata era intr-un fel mai frumoasa.
Ca in bancul cu doi mosi care stateau pe o banca in vremea lui Ceausescu. Unul zice: Maaa, ce bine era pe vremea lui Gheorghiu-Dej! Celalalt: cum de ce era bine? Nu era foamete? Nu te baga la inchisoare pentru un banc? -Da... dar pe vremea aia, femeile se tineau dupa mine!
:-))

Yasmina 28.01.2011 21:26:24

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 329351)

Asta nu inteleg eu,cum puteti"sa credeti"ca era bine daca nu stiti sigur?!!?!
Si tu ca raoul,doi tineri de 20 de ani care"credeti",va pare,ca era mai bine...
Nu sunt pentru democratia asta imputita din romania actuala,dar nici nu pot spune ca era bine in comunism,si doar eu am copilarit in anii aia...
eu prefer sa fiu libera,asa cum m-a lasat Dumnezeu,si cu intelecpiune de la EL stiu ce sa fac cu libertatea mea,ahhhh ca altii nu stiu ce sa faca cu ea,dupa '89 asta e treaba lor,vor da socoteala pt faptele lor!

Raoul 28.01.2011 21:52:24

Trebuie sa traiesti intr-o anumita epoca?? La istorie asa ii ziceti si profesorului,cum de isi permita sa vorbeasca despre cum era in trecut pentru simplul fapt ca n-a trait atunci? Dar ce,eu nu am parinti,bunici,prieteni care sa-mi fi spus? Si nu am spus ca era cel mai bine atunci,doar ca era mai bine ca acum,mai multe aspecte pozitive!

Yasmina 28.01.2011 22:03:08

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 329459)
Trebuie sa traiesti intr-o anumita epoca?? La istorie asa ii ziceti si profesorului,cum de isi permita sa vorbeasca despre cum era in trecut pentru simplul fapt ca n-a trait atunci? Dar ce,eu nu am parinti,bunici,prieteni care sa-mi fi spus? Si nu am spus ca era cel mai bine atunci,doar ca era mai bine ca acum,mai multe aspecte pozitive!

Aproape ca iti inteleg punctul de vedere,deoarece tu esti dezgustat de vremurile tulburi pe care le traiesti acum,si numai pe acestea le-ai cunoscut...imi pare rau ca nu ai avut ocazia sa ai si din experienta cealalta,ca sa-ti poti face o idee obiectiva,nu relatata de altii,care pot trece realitatea prin filtrele lor subiective...
In fine,nu vrea sa insist prea mult pt aceasta tema,deja mi-am aratat opinia:)

Traditie1 29.01.2011 10:47:11

De fapt, adepții comunismului nu vor ei să trăiască în comunism, ci ceilalți.

Principiul comunismului este pizma, dorința de a-i nimici pe bogați.

Comunistul e un narcisist care dorește să nu fie nimeni mai sus decât el. Pentru a-și implementa utopia, el e gata să sacrifice pe semenii săi care se împotrivesc. Comunistul nu vede omul în ceilalți ci doar un obiect, menit să-i satisfacă dorinețele lui egoiste.

Dacă comuniștii ar fi sinceri, atunci ei s-ar organiza ei înșiși în comunități comuniste. Dar ceea ce îi preocupă nu este asta, ci doborârea celor față de care se simt umiliți. Este vorba de mândrie, de dorința de a nu avea superiori.

Simpatia pentru comunism corespunde unor suflete insensibile, otrăvite de mândria luciferică, nepăsătoare față de suferințele oamenilor dar ahtiate după dominație Comunismul este satanic..

sophia 29.01.2011 14:08:55

Oameni buni!
Nu stiu de ce va contraziceti unii cu altii, cand (presupun macar) ca stiti bine ca fiecare forma politica are avantajele si dezavantajele ei.
Eu am trait epoca trecuta, traiesc epoca actuala la modul extrem, asa ca stiu ce vorbesc.

Inainte de '89:

1. Aveau toti loc de munca, 8 ore zi, salariu. Traiau decent.
Dupa aia puteai avea o viata privata, un concediu. Iti permiteai cate ceva.
2. Aveau toti locuinte (intai cu chirie de la stat, care mai apoi au fost cumparate). Toi aveti azi locuinta proprietate privata, din vremea aceea luata (de voi sau macar de parinti).
3. Aveau toti acces la multe (sanatate, cultura, scoala, facultate etc.). Scoli bune, copii educati mai bine.

Dezavantaje:
1. Se lucra asa cum se lucra in alea 8 ore. Se lucra de Pasti, Craciun etc.
2. Repartitii la locuri de munca, cu orase inchise.
3. Ingradiri de libertati.
4. In comparatie cu vestul posibilitati materiale mai reduse.
5. Unii vor spune ca nu aveau voie la biserica. Asta depinde de context.
6. A urmat si epoca mai grea, cu lipsuri mari de alimente, energie si etc.

In epoca...capitalista

1. Oameni fara locuinte, sau traind in conditii mizere, fara caldura, etc.
2. Someri
3. Invatamant asa cum este
4. Din cauza preturilor multi nu au acces la cultura, invatamant, sanitar (unde sunt acum doua categorii, si sunt lipsuri mari).
5. Saracie mare. Muritori de foame. Diferente nari intre grupuri sociale (unii milionari, miliardari, altii la limita de subsistenta).
6. Educatie libertina a copiilor, si negiljarea lor (deh, serviciu fara limite, parinti epuizati etc.)
7. Program de munca de nu se mai stie, nu mai ai timp de familie, de cultura, etc.
8. Copii abandonati din cauza ca oamenii se duc servitori la altii in strainatate din cauza de bani.

Parti bune
Libertati de toate felurile.
Si? Nu-mi mai vin in minte.
Depinde aici mult de norocuzl si sansa fiecaruia. Unul poate ajunge milionar/miliardar, altul...

Va intreb acum: am spus ceva nou, sau neadevarat?

Poate ca solutia ar fi undeva la mijloc si inca nu s-a gasit.

KANDIA 29.01.2011 14:43:57

nu e bine...

Nici acum nu e bine ca doar e de ajuns sa te uiti in jur sau la stiri si te ingrozesti dar nici atunci nu era bine.Eu am trait destul si pe vremurile acelea si incercand acum sa-mi imaginez ca traiesc..."atunci" m-am ingrozit.Era ingrozitoare lipsa de orizont,era apriga lupta pentru informatie,traiam deconectati de evolutia timpurilor...in urma cu ani buni fata de restul lumii... desi material-era o anumita egalitate intre cei mai multi.Cred ca societatea inca trebuie sa mai caute "oranduiala" potrivita...poate ceva nou...dar in nici un caz sa caute asta in urma.

cornel cornel 29.01.2011 14:58:55

"Daca, in lume, este mai intai viata si apoi moartea, in Biserica lui Hristos este ma

Ceea ce stiu e ca nu trebuia omorat si judecat fiecare greseste si D-zeu va judeca pe toata lumea
Era si bine si rau macar cat am prins dar stiu ca erau de toate
Dupa parerea mea comunistul era buna dar prost inteles si dictat
Mai ales ca erau inpotriva biserici si a vieti monahale
Multi preoti chiar si sfinti p-arinti din zilele noastre au avut de suferit de pe urma comunismului
si atunci se stia unul bogati si restul erau la fel sa aibe ce sa manance si cu ce trai
Nu a fost chiar asa stralucitor dar toata lumea invata in scoli muncea si li se dadea o casa
acuma e vai si amar de Romania
se alege prafu cu democratia si hotia asta
dar suportam ca suntem niste criminal si acuma D-zeu ne pedepseste ca l-am judecat si pedepsit cu moarte pe Ceausescu si nu trebuia
Mai ales ca a fost si in ziua de craciun a nateri Mantuitorului
D-zeu si Maica Domnului sa ne aiba in paza ca amara ne este pedeapsa noastra

"Daca, in lume, este mai intai viata si apoi moartea, in Biserica lui Hristos este mai intai moartea si apoi viata."

Yasmina 29.01.2011 16:34:42

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 329613)

Comunistul e un narcisist care dorește să nu fie nimeni mai sus decât el. Pentru a-și implementa utopia, el e gata să sacrifice pe semenii săi care se împotrivesc. Comunistul nu vede omul în ceilalți ci doar un obiect, menit să-i satisfacă dorinețele lui egoiste.

Dacă comuniștii ar fi sinceri, atunci ei s-ar organiza ei înșiși în comunități comuniste. Dar ceea ce îi preocupă nu este asta, ci doborârea celor față de care se simt umiliți. Este vorba de mândrie, de dorința de a nu avea superiori.

Simpatia pentru comunism corespunde unor suflete insensibile, otrăvite de mândria luciferică, nepăsătoare față de suferințele oamenilor dar ahtiate după dominație Comunismul este satanic..

In sfarsit,un raspuns pe care il asteptam,peste medie!!!
Asa este,aveti mare dreptate,cei care sunt nostalgici dupa comunism,defapt urasc posibilitatile si sansele pe care le au unii in raport cu ei,nostalgicii!
Investitori,afaceristi,bancheri,manageri la multinationale,fotomodele,vedete mass media,cantarete -iata doar cateva ocupatii,cu care inginerii,profesorii,doctorii ,muncitorii,strungarii,forjatorii,telefonistele,se cretarele,chimistii,secretarii de partid,etc= au trebuit sa intre in concurenta,apoi cei din urma au disparut complet(unii doar).
Vanzatoarele de Unirea,care acum au magazine proprii in Unirea,si-si conduc propria afacere cu chinezarii,vor spune ca democratia este buna-nu acelasi lucru il vor spune niste ingineri,sudori,strungari,care ramasi fara proiecte au trebuit sa apuce alte cai,daca ai si o varsta,schimbarile sunt percepute in mod greoi,ostil-pe cand un tanar se poate relansa intr-o alta ocupatie,meserie mult mai usor.

Dumitru73 29.01.2011 17:01:02

Citat:

Traditie ... ne-am contrat de multe ori, dar pentru comentariul asta ai crescut in ochii mei :)

Raoul 29.01.2011 17:47:20

Citat:

Buuunnn... Acum vreau sa va rog si eu ceva: inlocuiti termenul "comunism" din textul mai sus-amintit (impreuna cu toata familia sa lexicala) si inlocuiti-l cu SUA (Statele Unite),care este mama democratiei (adica,chipurile,cei mai democrati - ca stiu si eu ca democratia a aparut in Grecia). Ce iese? Va zic eu,un adevar mai mult decat evident! Ceea ce s-a amintit si specificat mai sus e perfect valabil (si) pentru democratie!

Va recomand cu caldura:

http://www.youtube.com/watch?v=5uclnjp9uqI

Puteti comenta?

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 329640)
1. Aveau toti loc de munca, 8 ore zi, salariu. Traiau decent.
Dupa aia puteai avea o viata privata, un concediu. Iti permiteai cate ceva.
2. Aveau toti locuinte (intai cu chirie de la stat, care mai apoi au fost cumparate). Toi aveti azi locuinta proprietate privata, din vremea aceea luata (de voi sau macar de parinti).
3. Aveau toti acces la multe (sanatate, cultura, scoala, facultate etc.). Scoli bune, copii educati mai bine.

Dezavantaje:
1. Se lucra asa cum se lucra in alea 8 ore. Se lucra de Pasti, Craciun etc.
2. Repartitii la locuri de munca, cu orase inchise.
3. Ingradiri de libertati.
4. In comparatie cu vestul posibilitati materiale mai reduse.
5. Unii vor spune ca nu aveau voie la biserica. Asta depinde de context.
6. A urmat si epoca mai grea, cu lipsuri mari de alimente, energie si etc.

In epoca...capitalista

1. Oameni fara locuinte, sau traind in conditii mizere, fara caldura, etc.
2. Someri
3. Invatamant asa cum este
4. Din cauza preturilor multi nu au acces la cultura, invatamant, sanitar (unde sunt acum doua categorii, si sunt lipsuri mari).
5. Saracie mare. Muritori de foame. Diferente nari intre grupuri sociale (unii milionari, miliardari, altii la limita de subsistenta).
6. Educatie libertina a copiilor, si negiljarea lor (deh, serviciu fara limite, parinti epuizati etc.)
7. Program de munca de nu se mai stie, nu mai ai timp de familie, de cultura, etc.
8. Copii abandonati din cauza ca oamenii se duc servitori la altii in strainatate din cauza de bani.

Parti bune
Libertati de toate felurile.
Si? Nu-mi mai vin in minte.
Depinde aici mult de norocuzl si sansa fiecaruia. Unul poate ajunge milionar/miliardar, altul...

Va intreb acum: am spus ceva nou, sau neadevarat?

Poate ca solutia ar fi undeva la mijloc si inca nu s-a gasit.

Foarte adevarat sora! Un post ce numai "orbii" il pot ignora! O comparatie realista,adevarata! Sunt tanar si vad mai bine lucrurile,bubele generatiei din prezent,asa ca as ruga sa postati doar afirmatii FONDATE!
Voua vi se pare normal ca unii sa mearga la scoala cu haine si incaltari rupte,in timp ce altu sa vina cu BMW X6 (da,cazul unei foste colege de clasa,conducea o astfel de masina in anii de scoala).

Dumitru73 29.01.2011 18:32:24

Raoul, observa ca ai bolduit doar partile mai putin bune ale democratiei.
restul ... nu te intereseaza.
nu te intereseaza ca un parinte punea doar din cand in cand un pahar cu lapte in fata copilului, ca pentru o bucata de carne trebuia sa faci eforturi supraomenesti, etc, etc, nu le mai enumar.
diferenta dintre cele doua sisteme este ca democratia,ofera sanse reale tuturor, iar saracia si lipsurile sunt niste consecinte nedorite, in schimb in comunism erau politica de stat.
nu zic ca democratia este buna. dar este cel mai bun sistem politic inventat de om, pana acum.
tot pomenesti de X6. asta este visul tau probabil.
pe vremea lui Ceausescu erai smecher daca aveai o Dacie neagra cu 3 numere.
mai erai smecher daca lucrai intr-un aprozar sau intr-o alimentara.

calator prin ploaie 29.01.2011 18:42:06

Scuze...dar cine n-a trait efectiv intr-o anume epoca nu poate intelege greselile ce-i apartin...Iar ca sa-ti faci o opinie dupa ce citesti sau auzi si discerni tu asa ca un atotstiutor nu naste decat superficial...

Raoul 29.01.2011 18:51:25

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 329698)
nu te intereseaza ca un parinte punea doar din cand in cand un pahar cu lapte in fata copilului, ca pentru o bucata de carne trebuia sa faci eforturi supraomenesti, etc, etc, nu le mai enumar.

1. Indiferent cat de rar o facea,dar macar ii dadea LAPTE!
2. Si bucata aia de carne,era CARNE!
Acum unde gasesti tu lapte si carne? Aaa... sper ca nu numesti "lapte" porcariile alea degresate la cutii de plastic care stau cu lunile fara sa se strice,care au fost trecute prin mii de filtre si nu mai pastreaza nimic din calitatea acestui lichid. Sau ca tu numesti "carne" salamurile si "muschiu" din alimentare,care mai mult de plastic si gelatina nu sunt! Sau puiul care e crescut cu steroizi,pe care mai bine nu il mananci (pentru sanatatea ta!). Astept raspuns!

Citat:

diferenta dintre cele doua sisteme este ca democratia,ofera sanse reale tuturor, iar saracia si lipsurile sunt niste consecinte nedorite, in schimb in comunism erau politica de stat.

Da,sanse reale teoretice,atat! Si zici ca saracia e asa... un fel de raritate,din "greseala",nu? Nu ti se pare ca e prea mare dinferenta intre nr. bogatilor si saracilor,si mai ales intre diferentele financiare dintre cele doua clase?

Citat:

nu zic ca democratia este buna. dar este cel mai bun sistem politic inventat de om, pana acum.

Da,da... Minciuni americane!

Citat:

tot pomenesti de X6. asta este visul tau probabil.

Pomenesc pt. ca masina asta o avea o fosta colega de clasa din liceu. Daca avea alt model l-as fi amintit pe acela...

Citat:

pe vremea lui Ceausescu erai smecher daca aveai o Dacie neagra cu 3 numere.

Macar dacii aveau toti! Nu unu cu Dacie si altu cu Mercedes...

Citat:

mai erai smecher daca lucrai intr-un aprozar sau intr-o alimentara.

Si acum esti mai smecher ca esti somer sau ca ajungi sa speli pe jos,ori ca nu mai ai cu ce-ti plati ratele,darile catre stat,ca nu-ti mai permiti o casa etc. :71:

Dumitru73 29.01.2011 18:56:11

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 329703)
Scuze...dar cine n-a trait efectiv intr-o anume epoca nu poate intelege greselile ce-i apartin...Iar ca sa-ti faci o opinie dupa ce citesti sau auzi si discerni tu asa ca un atotstiutor nu naste decat superficial...

si chiar daca ai trait in acea vreme, conteaza pozitia pe care o aveai.
daca aveai o pozitie privilegiata nu ii crezi pe cei multi.
bunica mea din parte mamei imi spunea mereu: ce tot o dati cu regele, nu stiti cat de rau era.
erau o familie saraca, cu un petec de pamant si munceau cu ziua la boier ca sa aiba ce manca.
a venit comunismul si le-a dat pamant. s-a schimbat situatia. pe urma l-a luat, dar asta e alta poveste.
bunicii din partea tatalui faceau parte din patura taranilor instariti, aveau ceva pamant, aveau brutarie, singura din sat.
a venit comunismul si le-a luat tot. pana si caii din grajd.
iata doua situatii care duc la pozitii diferite, fata de comunism.

Dumitru73 29.01.2011 19:07:21

Raoul, te-as intreba cati ani ai. dupa poza probabil ca la revolutie abia te nascusei.
gresesti profund.
pentru 2 litri de lapte trebuia sa te trezesti la 4-5 dimineata, pentru ca la 7 nu mai gaseai, iar la 6 gaseai o coada cat toate zilele.
iar pentru carne ne trezeam la 3 dimineata, ne asezam la coada si asteptam uneori pana la 3 dupa amiaza.stateam sperand ca o sa avem noroc sa bage carne la centrul nostru in ziua aia. uneori nu aveam.
vorbesti de calitate ... am atatea de spus ... cred ca nu ai gustat niciodata salamul cu soia de atunci.
Alexandru Andrie scosese o melodie, interzisa la vremea aia, care zicea cam asa: la telejurnal am vazut cascaval.
spune multe despre vremea aia.

Raoul 29.01.2011 19:21:50

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 329709)
Raoul, te-as intreba cati ani ai. dupa poza probabil ca la revolutie abia te nascusei.

Scrie la profilul meu. Am 21 de ani,si intr-adevar,l-am prins foarte putin pe ultimul mare conducator al Romaniei.

Citat:

pentru 2 litri de lapte trebuia sa te trezesti la 4-5 dimineata, pentru ca la 7 nu mai gaseai, iar la 6 gaseai o coada cat toate zilele.
iar pentru carne ne trezeam la 3 dimineata, ne asezam la coada si asteptam uneori pana la 3 dupa amiaza.stateam sperand ca o sa avem noroc sa bage carne la centrul nostru in ziua aia. uneori nu aveam.

Da,dar stateau TOTI la coada! Nu era niciunul mai "jmecher" cu "pile" etc. Adica poate erau,dar incomparabil un nr. mai mic decat ce se intampla in ziua de azi. Si ar mai sta destui si azi la coada,numai sa le dea! He he... cand se impart de la primarie ciolani si cu fasole o data pe an,e o coada de...
Plus ca e relativ ce spui tu. Eu din ce am auzit se gaseau destule si prin magazine. Trebuia sa stii de unde sa iei,era si benzina ieftina,iti permiteai...

Citat:

vorbesti de calitate ... am atatea de spus ... cred ca nu ai gustat niciodata salamul cu soia de atunci.

Mai,branza era branza,carnea era carne,untul era unt etc. Nu ca acum! Sintetic tot!

Citat:

Alexandru Andrie scosese o melodie, interzisa la vremea aia, care zicea cam asa: la telejurnal am vazut cascaval.

Lasa ca sunt convins ca i-a iesit pe ochi cascavalu acum! Pe mine ma ia durerea de cap cand vad preturile din supermarketuri,si mai stiu ca sunt si cel putin 50% chimicale...

Ca o concluzie,si te rog sa raspunzi la obiect: crezi ca tu,care traiesti in societatea actuala,mult "iubita" democratie,in care ai de toate,magazinele pline,macare buna etc. o sa traiesti mai multi decat parintii si/sau bunicii tai,care au facut foamea in timpul vechiului regim,mancau mezeluri de cea mai proasta calitate,uneori neavandu-le nici pe alea? Dar fii sincer! Eu stiu cum se traia dupa razboi,ce foamete era in tara... si aveau oamenii cam cel putin 2-3 copii pe atunci. Dar au trait pana la 90 de ani majoritatea,desi uneori erau nevoiti sa manance stir din gradina ingrosat cu malai! Asta spune multe!

paetru 29.01.2011 19:22:51

Citat:

gresesti profund.

Fratilor,nu va mai certati,a fost greu atunci si este greu si acum.De ce ? pt.ca si acum suntem condusi de comunisti.Singura tara unde a reusit prestroika este Romania....din aceasta cauza este haosul asta in tara.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:52:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.