![]() |
Citat:
|
Plânsul fără lacrimi este întristarea cea după Dumnezeu. Aceasta, după Sfântul Apostol Pavel: „lucrează pocăinta fără părere de rău spre mântuire” (II Cor.7, 10). Dacă păcatul naste întristare, trebuie să stim că scârba, cea după Dumnezeu pentru păcat, mistuie păcatul. Dacă această întristare se face din inimă, cu pocăintă, înaintea lui Dumnezeu, ea mistuie păcatele (Sfântul Ioan Gură de Aur). Plânsul fără lacrimi este venirea în sine a fiului risipitor (Luca 15, 17), iar acest plâns îl pot avea toti oamenii. Plânsul cu lacrimi este „îmbrătisarea Părintelui Ceresc fată de cei ce se întorc la pocăintă” spune Sfântul Grigorie Palama. Acest plâns cu lacrimi este un dar al lui Dumnezeu, care se dă unora din mila Lui si pe care nu toti pot să-l aibă. Asadar, trebuie să stim că suspinele din inimă si mâhnirea mintii pentru păcatele săvârsite alcătuiesc plânsul fără lacrimi. Acest fel de plâns, la multi si de multe ori, s-a făcut înainte-mergător spre plânsul cel de-al doilea. |
Lacrimile bune aduc curatire de pacate si mangaiere
dumnezeiasca.Acestea pot fi: -din dragoste pentru Dumnezeu -din frica de Dumnezeu -din pomenirea mortii -din pomenirea muncilor iadului -din cugetarea la pacatele noastre -din intristare si inima indurerata -de la Dumnezeu si din nevointa omului |
Citat:
|
Lacrimile izvorasc din smerenie, din constiita pacatoseniei. Nu cred ca putem vorbi despre pocainta fara baia lacrimilor.Lacrimile sunt firesti pentru firea cazuta. Inainte de cadere, firea omeneasca nu stia ce sunt lacrimile - nu cunostea decat preacurata desfatare a fericirii raiului, cand a pierdut aceasta fericire, i s-au dat lacrimile pentru a-si arata dorul de ea; i s-au dat ca marturie a caderii, ca marturie ca se afla sub mania dumnezeirii, ca nadejde ca va recapata candva fericirea.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
nu ma refer la tine s_snape, ca m-ai invatzat foarte bine, sa vad ca defapt eram plin de puteri vrajitoreshti shi nici nu eram conshtient prin ce oleduct ma curge, asha mergeam ca starnit de toreador... shi mai shi ziceam ca e dorul ala bun... nu era dor ci putor. deci multzam fain stimata s_snape ca ai poposit pe aicea...:) |
Postul este cel care reaprinde in noi pocainta.Pocainta, parerea de rau pentru faptele rele facute, i-a fost necesara omului inca din rai. Dumnezeu l-ar fi iertat pe omul pacatos daca si-ar fi recunoscut pacatul cu adevarata cainta. Dupa ce Adam a pacatuit, Dumnezeu a zis: „Adame, unde esti?“. Dumnezeu l-a chemat pe Adam, nu pentru ca n-ar fi stiut unde este, ci pentru ca ar fi dorit de la el sa recunoasca ca a pacatuit si sa isi exprime parerea de rau. insa, dupa cum stim, Adam nu s-a cait, ci, mai mult, a plasat responsabilitatea caderii in pacatul neascultarii pe seama Evei. Sfanta Scriptura prezinta un alt caz - cel al uciderii lui Abel de catre fratele sau, Cain. si in aceasta situatie, Dumnezeu a intrebat: „Unde este fratele tau, Abel?“. stia Dumnezeu ca Abel era ucis de fratele sau si l-a intrebat cu acelasi scop, acela al recunoasterii pacatului. Cain a raspuns cu minciuna si obraznicie: „Nu stiu. Au doara sunt eu pazitorul fratelui meu?“.
Postul acesta al Craciunului accentueaza perioada Vechiului Testament ca pregatire pentru venirea Rascumparatorului, sa avem si chipuri de pocainta pe dreptii Vechiului Testament, mai ales pe profetii pe care ii vom praznui in acest post. |
Referitor la pocainta, Sfantul Ioan Gura de Aur, graia cu atata intelepciune : " Ne asteapta imparatia cerurilor, pe care ochiul n-a vazut-o si urechea n-a auzit-o si la inima omului nu s-a suit. Nu trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa n-o pierdem? Nu trebuie sa dam ceva, fie si cat de mic, pentru a le dobandi pe cele mari si nepretuite ? Sa ne pocaim, deci , sa obisnuim mainile noastre sa dea milostenie, sa ne smerim, sa ne intristam, sa plangem. Toate acestea sunt mici. Mari, mai presus de puterile noastre, sunt cele pe care ni le va da Dumnezeu, raiul si imparatia cerurilor, in care fie sa intram cu totii, cu harul Lui . "
|
Citat:
poi spune ca atata sa plangem shi sa ne tanguim ca nu shtim sa ne pocaim, shi sa cerem mereu de la Hristos mustrare, incat Acesta, deshi nu vrea sa ne dea, ca shtie prea bine ca nu pentru a ne indrepta pe noi o cerem ci ca sa-i indreptam pe altzii cu deasila, totushi milostivindu-se pentru shi avand mereu bunacredintza in buna noastra intentzie, sa ne arate mustrarea Sa indreptatoare shi plina de chemare sfanta shi iubitoare, prin Harul sau caci din scripturi din pricina cerbicei nu intzelegem nimica, ci invartoshatzi la inima pricepem mereu ca trebuie sa trufim shi sa razbunam, shi avand vorbe cu glume indoielnice, asha ca nishte sfidari juracioase shi rele, trebuie sa ne creshtem propria autocredintza ca am fi ceva sfintzishori... shi atunci cum shi cat sa mai ashtepte ca sa ascultam indemnul spre pocaintza fara sa fie defapt niciunindemn, nicio asuprire, nici macar nu ai cum sa-l bagi in seama, caci zidarul, ca doar te-ai facut zidar, a lepadat ascultarea de iubire shi vrea mereu ascultarea aia de omul trufash, fiul faradelegii gandindu-se ca pe aia o va asculta, ca doar e porunca... poi daca nu ascultzi de mielushelul cel Bland shi iubitor, cum atunci potzi sa-tzi inchipui ca vei asculta de tiran? nu este asta cea mai cumplita fatzarnicie sa-tzi inchipui ca il ascultzi pe sheful tau? care este fireshte, om, shi ca atare un mic tiran? deci iata ca de zeci de ani nu reushesc sa asculta, sa iau aminte la piatra pe care au lepadat-o zidarii... e ca un facut, desavarshirea smereniei Lui Dumnezeu este atat de mare ca nimeni nu o poate lua in seama, doar nebunii-nebuni shi sfintzii... caci a lor este Imparatzia Cerurilor... doar ei... iar daca ma uit in mine, cand aud rostind ca iata eu ma pocaiesc, nu pot lua in serios, shi imi pare un cuvant gLumesc ce nu poate fi acceptat... auzi acolo, ce face el... se pocaieshte... shi lui ii pare neverosimil ce a ajuns shi ce face... deci mi-e clar ce patimi dulci salashluiesc in el, shi-n foile lui de ceapa, neintzelese shi neobservate, shi prin unele este unit pe la 5 palme cu unul care il dirijeaza insamantzandu-l mereu cu sevrajele... ca doar in nevazut se afla sheful "ingerilor" celor vazutzi care te bantuie minunandu-te pana itzi va da branci ca iar ai ajuns in trufia cea mare, a cornului, de unde itzi va da un branci ushurel tragandu-te in nimicul iubirii doar de sine fara sfarshit shi fara fund, ca sa devi o scula sculata shi docila a celui rau, a duhului minciunii maririi de sine, care se incanta cu minunatele minuni ale desfranarii.... vai noi... ca nu ne pocaim shi ca shtim sa o facem... pentru ca sa ne ascundem dupa minciuna, dupa satatan shi m-amamona gLumei asteia... shi inventziile noastre de desene animate care lucreaza intr-un cuget neshtiut, mereu shi mereu la a ne imbogatzii... cu pacate. :13: deci ce este pocaintza? :26: |
Eu.
mesajul e prea scurt... acolo unde locuieshte satana... |
Pocainta nu este numai o parere de rau pentru pacatele savarsite. Este constientizarea pacatului. Incep sa vad intunericul in care sunt. Iata, are un aspect dinamic pocainta. Pocainta face ca Dumnezeu sa gasesca in mine pe cineva cu care poate incepe sa vorbeasca.
|
Citat:
|
:13: deci ce este pocaintza? :26:
Citat:
se putea intzelege ca ash fi zis ca eu sunt pocaintza, nicivorba, era o pricepere ce s-ar fi dedus din cititul cursiv, pentru care imi cer iertare, ca doar nu vreau sa duc pe cineva in ispita ca shi asha e duium de ele cam peste tot... deci Domnul este pocaintza... Domnul Este... shi nu era o trufie de a mea cum imi pare shi mie ca este din citire ci vroiam sa amintesc despre rugaciunea sf Brancianinov, cand spune: "...Pazeste-ne, cu aceste mari daruri, de haurile amagirii de sine, care apare in suflet din pricina pacatoseniei sale neluate in seama si neintelese, si se naste din lucrarile patimii dulcetii si slavei desarte care traiesc in el neluate in seama si neintelese. " deci in el, in eu, sau in dracul unit cu tine, prin iubirea celor pamanteshti, acolo unde locuieshte satana, adica in nevazut shi neshtiut... in cele ascunse. deci imi cer iertare pentru celor care au cazut in ispita shi m-au vazut pe mine ca shi cum ash fi pocaintza personificata... ca eu vorbeam de foile de ceapa ale lui eu daca iei aminte la amagirile ce salashluiesc in el neintzelese shi neluate in seama cum spune Sfantul... iar paza spune ca se face de catre Dumnezeu prin aceste mari daruri... alea care le primim de la Hristos prin staruintza... |
Pocainta - calatoria omului spre vesnicia lui Dumnezeu!
Pocainta - intrarea omului in cainta lui Dumnezeu,Dumnezeu care vrea sa se salasluiasca in om. Pocainta omului - este Dumnezeu care se pocaieste in mine, Care nepacatos fiind si desavirsit,com-patimeste pentru mine,pentru moartea mea ,pentru pierzania mea. ... Pocainta - intoarcere de la moarte la viata,calatoria omului spre vesnicia lui Dumnezeu! parintele Rafail Noica |
[COLOR=darkred]Pocainta este durerea inimii pentru neiubirea acesteia. [/COLOR][COLOR=black]Atunci cand omul nu poate raspunde iubirii lui Dumnezeu cu o iubire pe cat poate de curata, acesta sufera. Aceasta este pocainta.[/COLOR]
|
Citat:
|
Păcatul este un rău înfricoșător și o boală primejdioasă pentru suflet. Așa cum arată Sf. Chiril al Ierusalimului "păcatul ucide sufletul cu vicleșug și-l predă neputincios iadului veșnic. Este însă lucrul care ține de voința noastră, rodul intenției noastre. Păcatul este un rău înfricoșător , dar nu și nevindecabil.. Pocăința îl vindecă cu ușurință. Cât timp cineva ține focul în mână, se arde , dar când îl aruncă, încetează dogoarea." La fel se întâmplă și cu păcatul, pentru că si acesta este un foc care-l arde pe om. Mai ales despre cei care nu simt această arsură. Sf. Scriptură spune : << Oare poate pune cineva foc în sânul lui, fără ca veșmintele lui să nu ardă >> ( Pilde 6 , 27 ) . Sf. Chiril ne îndeamnă : ". . . Prin urmare , fraților, având atâtea pilde de oameni care au păcătuit, s-au pocăit și s-au mântuit, și voi cu râvnă să vă pocăiți și să vă mărturisiți. Astfel , veți primi iertarea păcatelor voastre și vă veți învrednici să moșteniți Împărăția cerurilor împreună cu toți sfinții ".
|
Pocainta este o stare a sufletului buna-placuta, cind se elibereaza de pacate.
|
În această viață nu se rezumă totul la necesitățile materiale, ci , dimpotrivă , mai mult la cele de natură spirituală , cele pentru suflet.
Când citești Sfânta Scriptură , când te rogi , când postești , când participi la Sfânta Liturghie , când faci fapte vrednice de numele de creștin , ai o satisfacție și o mulțumire pe măsură. Astfel ne clădim și ne maturizăm trăsăturile sufletești, pentru că << nu numai cu pâine va trăi omul , ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu >> . |
Pocainta? Un indicator gasit pe drumul vietii care ne conduce spre noi insine.
Petrecand cateva zile intr-o curte la tara, mi-am dat seama cat de greu e sa mentii curatenia in curte atunci cand pe acolo trec si ratele si gastele si vacile. Mai cad si niste frunze din copac, mai bate vantul, starnind praful... Gospodarul face curatenie, dar deodata ii vine in minte sa faca un gard despartitor pentru ca animalele sa stea separat si sa nu mai murdareasca curtea cum vor ele. S-ar parea ca problema curateniei s-a rezolvat. Dar frunzele? Dar praful? Pe acestea le va matura in continuare daca vrea sa aiba curtea curata. Curtea este sufletul nostru, iar pocainta - o lucrare duhovniceasca din ce in ce mai subtila care se sfarseste odata cu viata noastra. Asa cum o furtuna ivita pe neasteptate poate face dezastru intr-o curte pe care tocmai am maturat-o, o ispita neinvinsa poate face mult rau sufletului curatit prin spovedanie. De aceea un sfant, pentru a se proteja de mandrie, sustinea chiar si pe patul de moarte ca inca n-a pus inceput bun pocaintei sale. |
Citat:
|
Pocainta, intoarcere spre iubire
Pocainta este calea dureroasa de intoarcere spre adevarul care ne naste din nou spre iubire.
Ce e mai minunat decat sa te nasti ca sa fii iubit si sa iubesti? Chemarea lui Dumnezeu e o chemare la iubire, la bucurie! Chemarea la iubire: www.iosifcristian.blog.com |
[quote=iosif;159668]Pocainta este calea dureroasa de intoarcere spre adevarul care ne naste din nou spre iubire.
Ce e mai minunat decat sa te nasti ca sa fii iubit si sa iubesti? Chemarea lui Dumnezeu e o chemare la iubire, la bucurie! Întoarcerea din pribegia și rătăcirea noastră , întoarcerea Acasă , e calea Pocăinței . Iubindu-ne mai mult pe noi înșine și bucurându-ne mai tot timpul de cele trecătoare, cu greu auzim chemarea lui Dumnezeu, dragă Iosif. |
Nu mai am de spus nimic, Cristi...pentru ca orice as spune tu-mi rastalmacesti cuvintele ca sa ajungi doar unde vrei, detasat de ceea ce vreau sa exprim.
Hai, hai sa lasam balta subantelesurile si frustrarile pe forum. Fii sanatos ! Daca nu este respect...nu stiu ce valoare mai au niste cuvinte,....fie ele si despre iubire. Sper sa stearga admin-ul acestea si sa ne revizuim atitudinea. Personal, imi cer scuze ! SCUZE, AM VRUT SA SPUN ACESTEA LA " topicul despre vise ' |
Lui Dumnezeu i s-a facut mila de om, iar omului vaznd mila lui Dumnezeu i s-a facut mila de pacate... shi astfel le face mereu cu multa shi mare mila de pacate... deci asha a intzeles omul pocaintza... iar Dumnezeu de atata amar de vreme inca nu a reushit sa-l convinga pe om ca nu moartea pacatosului o doreshte ci ca sa se intoarca shi sa fie viu... nu a reushit fiindca omul vrea sa se vindece de neputintze in sanatoriul desfranarii burdeloqqqlhuliceshtii caci ii place mai mult ashah cum arata el BarbarbarbarBARa exact ca un băietz-ash jegxz... ca un szme_u, ca un mic mantuitor plin de solutzii shi rezolvari amagitoare... referitor la problema, la scocoteala, aici e intzelepciunea!, la shmecherie, caci a fentat, a fraierit pe cineva shi de aia se simte el asha important-exportant fiind prieten de catarama cu fiara pustiirii ce se va autointrona la loc sfant.
Deci lui Dumnezeu i s+a facut mila de om, iar omului i s-a facut mila de pacate. |
Cand esti iubit si nu iubesti, pocainta este singura cale spre odihna.
|
Pocainta presupune vederea pacatelor proprii si parasirea lor. Valoarea si necesitatea pocaintei reies si din faptul ca Parintii Bisericii o numesc "al doilea Botez". Dupa Taina Botezului, pe care am primit-o ca prunci, cu trecerea timpului, am cazut din har prin felurite pacate. Dumnezeu ne-a pus insa inainte calea pocaintei, pe care urmad-o, dobandim din nou harul Sfantului Duh. De aceea, orice demers al nostru de a trai in Dumnezeu, are intotdeuna ca baza pocainta. Mai mult, chiar si dupa ce primim harul dumnezeiesc, nu renuntam la pocainta, ci ea trebuie sa devina pentru noi, pana la sfarsitul vietii, un mod de a fi.
|
Citat:
|
Sfinții Părinți despre iertarea păcatelor
Semnul iertării păcatelor îl are cineva în aceea că le URAȘTE ȘI NU LE MAI FACE, căci câtă vreme mai cugetă la ele și inima lui are plăcere de ele, este semn că încă nu i s-au iertat , ci este ținut încă de ele . " Ți s-au iertat păcatele când ai cerut cu adevărat iertare pentru ele și ai cerut cu adevărat iertare pentru ele când nu-ți mai place să persiști în ele ci te dezgustă provocându-ți repulsie, deci nu mai vrei să le săvârșești în continuare. Dacă încă îți place să le faci înseamnă că sunt încă întipărite în ființa ta, că n-au fost câtuși de puțin șterse de acolo pentru că n-ai voit cu putere să ceri să ți se șteargă cu adevărat. NU ȚI SE IARTA UN PACAT DACA CONTINUI SA FII ATAȘAT DE EL. " ( Sf. Maxim Mărturisitorul )
|
Nu este de ajuns o singura convertire. Nu este de ajuns sa ne pocaim o singura data. Din contra, viata noastra trebuie sa fie o convertire zilnica si o neincetata pocainta.
Chiar daca am fost mantuiti prin jertfa Mantuitorului, trebuie fim "lucratorii" propriei noastre mantuiri, in fiecare zi, prin supunerea voii noastre lui Hristos. Daca zilnic pacatuim, tot zilnic sa ne pocaim. Chiar daca in fiecare zi cadem, in aceeasi zi sa ne ridicam. Noi am fost mantuiti, dar si mereu ne mantuim. |
Pocainta este a nu fi niciodata multumiti de starea noastra duhovniceasca actuala.
Nu pesimism sau deznadejde, ci a nu ne vedea suficient de pregatiti, de buni, de curati, de duhovnicesti. A simti neincetat ca se poate mai mult. Iar aceasta se face numai uitandu'ne inaintea noastra, la preotii cu viata imbunatatita, la sfinti, la Hristos. |
pocaintza am impresia ca e renuntzarea la pofta cea rea de a mintzi pentru slava de la oameni...
macar o latura a pocaintzei este sa nu mai fi fatzarnic, lasand mereu altora posibilitatea sa-shi faca impresia ca ai fi sfant, vrednic sau ales... deci e un fel de a-tzi presara cenusha in cap pana ce sacul in care eshti imbracat se face alb ca zapada... de la lacrimi shi rugaciuni. |
Citat:
|
Ignatie Briancianinov
N-am pasit pe urmele pocaintei, pentru ca inca nu vad pacatul meu. Si nu-mi vad pacatul fiindca mai lucrez inca in folosul pacatului. Caci cel ce se indulceste de pacat nu-si poate vedea pacatul, precum nu-l poate vedea nici cel ce-si ingaduie sa guste din el macar numai cu gandul si cu consimtirea inimii.
Numai acela poate sa- i vada pacatul care, s-a lepadat cu o hotarare libera de orice prietenie cu pacatul, care sta ca un strajer treaz, la poarta casei sale, cu sabia in mana, cu cuvantul lui Dumnezeu; care respinge si taie cu aceasta sabie pacatul, in orice infatisare s-ar apropia el. Cine va savarsi aceasta mare lucrare, cine va declara razboi pacatului, smulgand cu sila pacatul din mintea, inima si trupul lui, aceluia ii da Dumnezeu un mare dar: “vederea pacatului sau”. Fericit este sufletul care si-a vazut pacatul cuibarit in sanul sau! |
Pocăința , s-o înțelegi din învățături, dar s-o rostești prin cuvintele tale , din sufletul tău, căci altfel ea , Pocăința, sună a lozincă și nimic mai mult . . . !
|
Pocainta,cred eu,inseamna sa iti vezi pacatele,sa le regreti si sa nu le mai faci.NICIODATA.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:28:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.