Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   ciudatenie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12204)

colaps 14.02.2011 19:45:18

Precursori ai idealului monastic creștin

Modelele din vechime ale idealului monastic creștin sunt nazireii și profeții lui Israel. Un nazireu era o persoană care urma un fel de viață distinct, pentru Dumnezeu, ca urmare a unui jurământ special.

"Vorbește fiilor lui Israel și zi către ei: Dacă bărbat sau femeie va hotărî să dea făgăduință de nazireu, ca să se afierosească nazireu Domnului, să se ferească de vin și de sicheră; oțet de vin și oțet de sicheră să nu bea și nimic din cele făcute din struguri să nu bea; nici struguri proaspeți sau uscați să nu mănânce. În toate zilele, cât va fi nazireu, să nu mănânce, nici să bea vreo băutură făcută din struguri, de la sâmbure până la pielită. În toate zilele făgăduinței sale de nazireu să nu treacă brici pe capul său; până la împlinirea zilelor, câte a afierosit Domnului, este sfânt și trebuie să crească părul pe capul lui. În toate zilele, pentru care s-a afierosit pe sine să fie nazireul Domnului, să nu se apropie de trup mort: Când va muri tatăl său, sau mama sa, sau fratele său, sau sora sa, să nu se spurce prin atingerea de ei, pentru că afierosirea lui Dumnezeu este pe capul lui. În toate zilele cât va fi nazireu, este sfântul Domnului. (Numeri 6,2-8)

Profeții (proorocii) lui Israel erau închinați Domnului ca semn de pocăință. Unii din ei trăiau în condiții foarte grele, despărțindu-se ei înșiși sau fiind siliți să se despartă de oameni din pricina poverii mesajului pe care îl purtau. Alți prooroci trăiau ca membri ai comunităților, ai unor școli amintite de câteva ori în Scriptură dar despre care s-au făcut multe speculații, dar despre care se știe în realitate foarte puțin. Proorocii dinainte de Avraam, Enoh și Melchisedec, iar dintre profeții evrei în special Ilie și ucenicul acestuia, Elisei sunt importanți pentru tradiția monastică creștină. Cel mai frecvent citat ca "model" al vieții monastice (și în special pustnicești), închinat Domnului este Sfântul Ioan Botezătorul, mazireu și prooroc în același timp. Și Ioan a avut ucenici care stăteau împreună cu el și pe care se presupune că îi învăța să adopte un mod de viață asemănător cu al său:

n zilele acelea, a venit Ioan Botezătorul și propovăduia în pustia Iudeii, spunând: Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor. El este acela despre care a zis proorocul Isaia:
"Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui". Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă, și cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana era lăcuste și miere sălbatică. Atunci a ieșit la el Ierusalimul și toată Iudeea și toată împrejurimea Iordanului. Și erau botezați de către el în râul Iordan, mărturisindu-și păcatele. (Matei 3,1-6)

Modelele feminine ale monahismului sunt Maica Domnului și cele patru fecioare, fiicele Sfântului Diacon Filip (din cei șapte) :

Iar noi, sfârșind călătoria noastră pe apă, de la Tir am venit la Ptolemaida și, îmbrățișând pe frați, am rămas la ei o zi. Iar a doua zi, ieșind, am venit la Cezareea. Și intrând în casa lui Filip binevestitorul, care era dintre cei șapte (diaconi), am rămas la el. Și acesta avea patru fiice, fecioare, care prooroceau. (Fapte 21,7-9)

Idealul monahal se bazează și pe modelul Sfântului Apostol Pavel, despre care se crede că nu s-a căsătorit și care, pentru a se întreține, făcea corturi:

Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. Celor ce sunt necăsătoriți și văduvelor le spun: Bine este pentru ei să rămână ca și mine. (I Corinteni 7,7-8)

Dar adevăratul model al monahismului creștin, de obște sau pustnicesc,este Iisus Hristos:

Gândul acesta să fie în voi care era și în Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, Ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce. (Filipeni 2,5-8)

În plus, și Biserica primară era un model pentru viața monahală. Primii creștini trăiau în comun, împărțind tot ce aveau, după cum se arată în Faptele Apostolilor.

colaps 14.02.2011 19:56:08

Originile monahismului creștin

Întemeierea monahismului creștin s-a făcut în deșert, în Egiptul secolului al IV-lea, ca un alt mod de a trăi mucenicia. Există voci care atribuie apariția monahismului în această perioadă schimbărilor care au avut loc în Imperiul Roman la nivelul societății ca urmare a convertirii sfântului împărat Constantin cel Mare la creștinism si al transformării creștinismului în religie tolerată pe teritoriul Imperiului. Aceasta a pus capăt persecuției creștinilor și poziției lor de grup religios mic, persecutat, ducând totodată la creșterea numărului "creștinilor cu numele" în Biserică. Ca reacție la aceasta, mulți dintre cei care doreau să păstreze intensitatea vieții duhovnicești a creștinismului primelor secole au fugit în deșert pentru a-și petrece viața în post și rugăciune, eliberați de influența și tulburarea lumii exterioare. Sfârșitul persecuțiilor a însemnat și că mucenicia devenea mai puțin probabilă, astfel că asceza a început să devină un mod de viață distinct.

Sfinții Antonie cel Mare și Pahomie cel Mare au fost întemeietorii timpurii ai monahismului egiptean, deși primul creștin despre care se știe că a trăit ca monah a fost Sfântul Pavel Tebeul. Ortodoxia îl consideră și pe Sfântul Vasile cel Mare ca fondator al regulilor monahale, urmând și exemplul Părinților Deșertului. Sfântul Benedict de Nursia, a cărui Regulă se bazează pe cea a Sf. Vasile, este adesea considerat întemeietorul monahismului apusean.

Încă de timpuriu au existat probabil persoane care și-au trăit viața în izolare - eremiți -, după exemplul celor patruzeci de zile petrecute de Hristos în deșert. Nu există mărturii arheologice confirmate ale acestora, și mărturiile scrise cuprind doar aluzii. Sf. Antonie cel Mare a trăit ca eremit (sihastru sau pustnic), urmat fiind de alții, care trăiau în apropiere, dar nu în același loc cu el. Pe de altă parte, Sfântul Pavel Tebeul trăia nu foarte departe de avva Antonie, în singurătate absolută, iar avva Antonie îl considera a fi un monah desăvârșit.(După ce l-a întâlnit pentru prima dată, avva Antonie, întorcându-se, le-a zis ucenicilor: "Vai mie, fiilor, că sunt călugăr păcătos și mincinos, sunt călugăr doar cu numele ! L-am văzut pe Ilie, l-am văzut pe Ioan Botezătorul în deșert și l-am văzut pe Pavel - în Rai!"). Acest fel de monahism se numește eremitic ("după felul eremitic") sau, în limbajul bisericesc ortodox românesc, pustnicie (sau sihăstrie).

Sfântul Pahomie cel Mare, un ucenic al avvei Antonie, a ales să îi adune pe monahi într-o comunitate în care monahii trăiau în colibe - sau chilii (din grecescul κελλια) - individuale, dar munceau în comun, mâncau în comun și participau la slujbe comune. Acest fel de organizare monastică se numește rânduială cenobitică (bazată pe o comunitate) sau, în limbajul bisericesc, viață de obște. Cea mai mare parte a mănăstirilor urmează rânduiala cenobitică. Capul unei mănăstiri a luat numele siriac de Abba ("Părinte"), în română avva.

În cele din urmă, s-a format obiceiul ca unii monahi, puțini la număr, deja formați în viața comună, să părăsească viața de obște și să urmeze calea vieții pustnicești. A încerca acest lucru fără a fi fost format duhovnicește în viața de obște era văzut ca un gest de sinucidere spirituală, ce ducea adesea la căderea în înșelare sau amăgire spirituală.

mihaila_alin 14.02.2011 21:12:12

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 337682)
Cretinule ignorant unde vezi tu manastiri in Biblie?Unde vezi tu monasticism in adevaratul sens al cuvantului asa cum exista azi?Monasticismul budist a existat din sec 4 i. Hr. Monasticismul crestin a luat nastere in sec III in Egipt, parintele lui fiind Sf. Antonie cel Mare.Monasticismul in adevaratul sens al cuvantului(mai multi calugari sa locuiasca sub acelasi acoperis sub indrumarea unui conducator,manastiri,etc) ii este atribuit Sf. Pachomius,tot un egiptean... In Egipt se pare ca se formase un nucleu destul de solid al misionarilor budisti, pana la acea vreme(sec III)... De acolo si unele influente de tip budiste inca din crestinismul primar din Egypt cum ar fi reincarnarea(vezi evanghelia lui Toma, evanghelia gnostica a lui Marcu, etc).. Sa fie doar coincidente?Eu nu cred.. si monasticismul crestin s-a inspirat tot din budism..

Scholars have explored connections between Buddhism and Christianity. Albert Joseph Edmunds believed the Gospel of John to contain Buddhist concepts[1] and others have compared the infancy account of Jesus in the Gospel of Luke to that of the Buddha in the later Lalitavistara Sutra (a Mahāyāna/Sarvāstivāda biography dating to the 3rd century CE.[2]). During the life of Jesus Christ[3] and the period in which texts like the Gospel of Thomas were composed, Buddhist missionaries lived in Alexandria, Egypt.[4] The Buddhist Jack McQuire believes that in the 4th century, Christian monasticism developed in Egypt, and it emerged with a corresponding structure comparable to the Buddhist monasticism of its time and place.[3]

http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism_and_Christianity

De acum in colo am sa fiu foarte dur fata de ignoranta si prostia voastra.

batate binile ca ai continuat cenaclul de batjocuri mai voua nu va e rusine sa va spuneti ortodocsi si sa va purtati ca paghinii mai rau, rog adminul sa inchida acest topic.

mihaila_alin 14.02.2011 21:20:06

[quote=cristinadaciana;337696]
Citat:

Cretinule ignorant unde vezi tu manastiri in Biblie?Unde vezi tu monasticism in adevaratul sens al cuvantului asa cum exista azi?....

Unde sunteti ? Dispareti cand trebuie ? Sau este normal sa se foloseasca pe forum adresarea "cretinule ignorant" ? Vedeti citatul de mai sus si autorul.
De! Se pare ca asta-i ortodoxismul romanesc.

acuma nu te supara pe mine ca nu pot tot timpul sa fiu pe crestin ortodox.
cel ce face dreptate este adminul deci sa il rugam sa ia masuri.

Danut7 14.02.2011 21:35:32

dreptatea este la Dan

xanixade 14.02.2011 22:07:42

Citat:

Cretinule ignorant unde vezi tu manastiri in Biblie?Unde vezi tu monasticism in adevaratul sens al cuvantului asa cum exista azi?Monasticismul budist a existat din sec 4 i. Hr. Monasticismul crestin a luat nastere in sec III in Egipt, parintele lui fiind Sf. Antonie cel Mare.Monasticismul in adevaratul sens al cuvantului(mai multi calugari sa locuiasca sub acelasi acoperis sub indrumarea unui conducator,manastiri,etc) ii este atribuit Sf. Pachomius,tot un egiptean... In Egipt se pare ca se formase un nucleu destul de solid al misionarilor budisti, pana la acea vreme(sec III)... De acolo si unele influente de tip budiste inca din crestinismul primar din Egypt cum ar fi reincarnarea(vezi evanghelia lui Toma, evanghelia gnostica a lui Marcu, etc).. Sa fie doar coincidente?Eu nu cred.. si monasticismul crestin s-a inspirat tot din budism..

Scholars have explored connections between Buddhism and Christianity. Albert Joseph Edmunds believed the Gospel of John to contain Buddhist concepts[1] and others have compared the infancy account of Jesus in the Gospel of Luke to that of the Buddha in the later Lalitavistara Sutra (a Mahāyāna/Sarvāstivāda biography dating to the 3rd century CE.[2]). During the life of Jesus Christ[3] and the period in which texts like the Gospel of Thomas were composed, Buddhist missionaries lived in Alexandria, Egypt.[4] The Buddhist Jack McQuire believes that in the 4th century, Christian monasticism developed in Egypt, and it emerged with a corresponding structure comparable to the Buddhist monasticism of its time and place.[3]

Depinde de mai multe puncte de vedere... monastici, daca vrei sa o luam asa, ar fi pana si vechii prooroci din Vechiul Testament... cat despre post, tot asa, plus ca si inainte, si dupa Moise s-a postit, iar chiar prima pilda a postului ar fi......... Caderea din rai.... mai citeste sfintii parinti si nu wikipedia.... asa ca?

xanixade 14.02.2011 22:11:36

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 337660)
Ba esti...si cu un ton arhicunoscut cauti cearta , dar nu-ti ofer satisfactie , iar tonul tau obraznic imi vorbeste suficient! Am dreptul la opinie , ca-ti convine ca nu ! Sa fii sanatos!

Nu caut cearta, daca ti s-a parut iti cer scuze... :))

Danut7 14.02.2011 22:47:42

Citat:

În prealabil postat de xanixade (Post 337808)
Depinde de mai multe puncte de vedere... monastici, daca vrei sa o luam asa, ar fi pana si vechii prooroci din Vechiul Testament... cat despre post, tot asa, plus ca si inainte, si dupa Moise s-a postit, iar chiar prima pilda a postului ar fi......... Caderea din rai.... mai citeste sfintii parinti si nu wikipedia.... asa ca?

monastici cred ca vine mai mult de la manastire... ascetism da, a existat de demult, pe alocuri la evreii, dupa cum zici Scriptura.. si in crestinismul primar, urmasii lui Ioan(Botezatorul), esienii , nazirenii cred ca erau de-ai ascestismului... dar ascetismul cum il avem acum nu se naste pana mai tarziu prin sec 3 sau 4... inceputul monasticismului apare pe undeva prin Egipt, prin Sf. Antonie cel Mare si Pahomie cel Mare, Sf Vasile fiind si el intemeietor al regulilor monahale, dupa cum a spus colaps.. apoi Sf. Vasile cel Mare avea o vorba.. sa luam din toate ce e bun, precum albinele care cauta in flori... parerea mea personala, asta si dupa ce am auzit de la altii e ca unele aspecte ale monasticismului crestin au fost inspirate si din buddhism..

colaps 14.02.2011 23:39:40

Măi, noi nu ne luăm după zvonuri, spusele altora, minciunile de pe wikipedia sau după alte surse suspecte.

Cel mai bine, dacă vrem să știm care-i adevărul legat de monahism, să citim acest izvor de înțelepciune:

Cine poate vorbi adevărul mai bine decât Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Pahomie cel Mare, Sfântul Ioan Casian și Sfântul Benedict ?

calator prin ploaie 15.02.2011 09:26:21

Citat:

În prealabil postat de xanixade (Post 337812)
Nu caut cearta, daca ti s-a parut iti cer scuze... :))

Ca o lady ce sunt iti spun ca nu trebuie sa te scuzi dar sa fii atent la ton...In rest deh, si eu am zile mai putin bune...

Vlad-Alexandru91 15.02.2011 10:29:07

[quote=cristinadaciana;337100]
Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 337096)
Iertați-mi îndrăzneala unui sfat frățesc: spuneți invers: "soțul meu și cu mine". Pare un detaliu minor și totuși veți câștiga ENORM învățându-vă să spuneți, de fiecare dată, astfel. Un exercițiu spiritual ușor de făcut.

Dar poate ca femeia are rolul de lider. Mie mi se pare normala exprimarea.

Nu începeți iar....

Vlad-Alexandru91 15.02.2011 10:32:33

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 337176)
Dupa felul de a vorbi ( scrie de fapt ) tind sa cred ca sunteti foarte nefericit. Si inca mai cred ca proveniti dintr-o zona foarte defavorizata cultural iar acum locuiti intr-un oras, posibil mai mare si nu reusiti sa va integrati .
Cu toate scuzele de rigoare.

Și vrei să te mai numești creștină?

Vlad-Alexandru91 15.02.2011 10:39:53

Citat:

Hai frate, nu vă mai jigniți așa..suntem frați creștini...Dacă și între noi ne jignim, unde ajungem?

Vlad-Alexandru91 15.02.2011 10:41:19

[quote=cristinadaciana;337696]
Citat:

Cretinule ignorant unde vezi tu manastiri in Biblie?Unde vezi tu monasticism in adevaratul sens al cuvantului asa cum exista azi?....

Unde sunteti ? Dispareti cand trebuie ? Sau este normal sa se foloseasca pe forum adresarea "cretinule ignorant" ? Vedeti citatul de mai sus si autorul.
De! Se pare ca asta-i ortodoxismul romanesc.

Dacă greșește un frate, înseamnă că religia ortodoxă este de vină? Văd că îți place să critici la greu pe români:|
Nu uita câte a îndurat neamul acesta pentru a păstra cuvântul lui Hristos!

mihaila_alin 15.02.2011 12:09:28

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 337560)
Mai Aline, daca esti ardelean asa cum declari, fi ardelean atunci.Daca faci o observatie Cristinei, fa-o priteneste,corect,civilizat,frumos.Folosesti expresia "de nu va muiati", care nu indeamna la ascultare ci la mistocareala.Apoi spui "cer adminului", ca si cand adminul e majordomul tau.Poate il rogi pe admin sau ii sugerezi,etc...Si nu te supara,daca tot il admiri pe Colaps, fa-o direct,nu te folosi de altii ca sa-ti afirmi afinitatea.In alta ordine de idei, la cat e plin forumul de remarci deplasate, chiar nu inteleg de ce te-ai luat de Cristina,care a spus un lucru pe care toata lumea il stie : DIFERENTA INTRE ARDEAL SI MOLDOVA, e ca de la cer la pamant!Ea fiind in Bistrita,simte asta foarte bine.Si pana la urma, si-a exprimat o parere.Care-i problema?

daca-i moldovean nu e frate cu noi?ba e frate si poate mai mult decit alti,si e roman gol,ai fost in moldova sa gusti din autenticitate,eu am fost si am o alta parere.si nu uita au un spirit luptator:Stefan cu o mina de razasi a tinut pre turci la dunare si pe tatari la nistru si asta nu e tot.
mutumesc de observatie.
domnul cu tine.Amin.

mihaila_alin 15.02.2011 12:13:23

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 337562)
Melissa for you :53:

bucura-te tare.
domnul cu noi.Amin.

calator prin ploaie 15.02.2011 12:19:31

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 337959)
bucura-te tare.
domnul cu noi.Amin.

Mihaila Alin....NU ARE legatura dialogul tau cu Melissa....regret daca asa a sunat !

FiulRisipitor 15.02.2011 13:09:18

Citat:

Cretinule ignorant ...

:))
Vai saracul ce l-ati luat l-a intrebari... (deabia acum am vazut postarile voastre)
Eu cred ca a fost o greseala de tastare ca a vrut sa scrie "crestinule" si nu "cretinule" iar faptul ca sunt "ignorant" l-am acceptat ca pe o cearta pe buna dreptate, pentru ca uneori chiar sunt ignorant...

cristinadaciana 15.02.2011 13:19:29

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 337976)
Vai saracul ce l-ati luat l-a intrebari... (deabia acum am vazut postarile voastre)
Eu cred ca a fost o greseala de tastare ca a vrut sa scrie "crestinule" si nu "cretinule" iar faptul ca sunt "ignorant" l-am acceptat ca pe o cearta pe buna dreptate, pentru ca uneori chiar sunt ignorant...

E posibila si varianta asta. Eu mi-am schimbat tastatura si asta nu e asa sensibila ca cealalta si se intampla sa nu se tasteze unele litere. Am totusi obiceiul de a ma uita asupra a ceea ce-am scris dupa ce am postat si butonul "edit" ma ajuta. Dar nu e cazul colegului nostru..si ne puten da seama si din "amenintarea" din final.

colaps 15.02.2011 13:33:49

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 337983)
E posibila si varianta asta. Eu mi-am schimbat tastatura si asta nu e asa sensibila ca cealalta si se intampla sa nu se tasteze unele litere. Am totusi obiceiul de a ma uita asupra a ceea ce-am scris dupa ce am postat si butonul "edit" ma ajuta. Dar nu e cazul colegului nostru..si ne puten da seama si din "amenintarea" din final.

Tastatura e de vină... mama ei de tastatură! ;)

mihaila_alin 15.02.2011 14:44:37

Doar atunci,

[quote=cristinadaciana;337100]
Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 337096)
Iertați-mi îndrăzneala unui sfat frățesc: spuneți invers: "soțul meu și cu mine". Pare un detaliu minor și totuși veți câștiga ENORM învățându-vă să spuneți, de fiecare dată, astfel. Un exercițiu spiritual ușor de făcut.

Dar poate ca femeia are rolul de lider. Mie mi se pare normala exprimarea.

femeia are rol de lider cind se va invata sa cinte cocoseste si in fata lui Dumnezeu ce a creat aceasta rinduiala fireasca.

Vlad-Alexandru91 15.02.2011 14:45:39

Citat:

În prealabil postat de FiulRisipitor (Post 337976)

Ahhh...la asta nu m-am gândit :))...săracul, ce l-am repezit toți...

cristinadaciana 15.02.2011 14:57:05

[quote=mihaila_alin;338022]
Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 337100)
femeia are rol de lider cind se va invata sa cinte cocoseste si in fata lui Dumnezeu ce a creat aceasta rinduiala fireasca.

M-ati dat gata! Va folositi acum de Biblie ca sa dovediti ca barbatii sunt superiori femeii ?

Melissa 15.02.2011 15:24:37

Citat:

În prealabil postat de maria40 (Post 337073)
Ieri eu si cu sotul meu am fost sa ne spovedim la duhovnicul nostru.....mergem aproape in fiecare luna la spovedanie. Azi dimineata pe la 4:30 am auzit in casa un zgomot si m-am trezit brusc din somn. Nu m-am ridicat imediat din pat ci am mai stat vreo doua minute si am asteptat.....m-am gandit ca poate am visat....nu visasem. Pe hol, jos, pe podea, era umbrela care initial fusese sus pe polita cuierului. Ceea ce m-a speriat, insa, a fost distanta prea mare dintre cuier si locul unde era, acum, umbrela. Era la 1,30 m de cuier.....ca si cum ar fi avut aripi sa "zboare". Nu s-a trezit nimeni din familia mea ca sa presuspun ca ar fi miscat-o ei din locul in care ar fi cazut initial asa ca.....nu stiu ce sa cred!!! Doamne pazeste-ne de cursele diavolesti!

Reconstituiti evenimentul.Pune-ti umbrela unde era si ajutati-o cu un mic imbold( ca si cand a cazut singura din cauza pozitionarii gresite) si observati la ce distanta cade.Sunt sigura ca o gasiti aproximativ in acelasi loc.

Melissa 15.02.2011 15:32:10

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 337955)
daca-i moldovean nu e frate cu noi?ba e frate si poate mai mult decit alti,si e roman gol,ai fost in moldova sa gusti din autenticitate,eu am fost si am o alta parere.si nu uita au un spirit luptator:Stefan cu o mina de razasi a tinut pre turci la dunare si pe tatari la nistru si asta nu e tot.
mutumesc de observatie.
domnul cu tine.Amin.

Mesajul meu facea referire la atitudinea ta fatza de Cristina.
Referitor la moldoveni, ador Moldova, pacat ca este locuita!

I.Calin 15.02.2011 15:45:53

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 338042)

Cândva mă făceai șovin că am ceva cu ungurii horthyști care au spintecat femei românce scoțându-le copii din burtă...

Îmi place însă atitudinea ta tolerantă cu proprii frați români (ce să mai zic de străini, cred că i-ai ucide).

Sau ce să mai înțeleg din:

"ador Moldova, pacat ca este locuita!"

Melissa 15.02.2011 15:53:16

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 338048)
Cândva mă făceai șovin că am ceva cu ungurii horthyști care au spintecat femei românce scoțându-le copii din burtă...

Îmi place însă atitudinea ta tolerantă cu proprii frați români (ce să mai zic de străini, cred că i-ai ucide).

Sau ce să mai înțeleg din:

"ador Moldova, pacat ca este locuita!"

Am vrut sa spun prin "pacat ca-i locuita" ca imi pare rau ca inca mai sunt moldoveni acolo si nu au emigrat cu totii in ardeal...:71:
PS-si fi onest si recunoaste ca ai avut o exprimare extremista in acel mesaj referitor la unguri

I.Calin 15.02.2011 15:55:12

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 338054)
Am vrut sa spun prin "pacat ca-i locuita" ca imi pare rau ca inca mai sunt moldoveni acolo si nu au emigrat cu totii in ardeal...:71:
PS-si fi onest si recunoaste ca ai avut o exprimare extremista in acel mesaj referitor la unguri

Recunosc, nici n-am zis vreodată altceva. Fă bine și recunoaște că te-ai lăsat cam dusă un pic de val. Asta e: ni se întâmplă uneori. Și sunt convins că nici tu nu o faci din rea voință.

Doamne ajută!

mihaila_alin 15.02.2011 15:55:30

Sa vezi

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 338042)

No amu mesajul tau se aseamana cu a imparatului austriei cind era intrun virf de deal cu belvedere la noi in ardeal,in vremuri de memorie il intreaba pe un servitor:cine locuieste in acel sat[facea referire la satul meu natal]servitorul ii raspunde:romani,la care imparatul zice:Pacat.Oare nu esti si tu de vita austriaca cumva?facind referire la moldoveni.si ce vrei sa spui ca, cristina a avut o exprimare corecta cu care nu trebuie sa imi fie rusine?.daca crezi cumva ca a procedat corect nici nu mai e necesar sa imi raspunzi in vriun fel,tara asta e a tuturor romanilor,precum ardealul si acest forum este al romanilor oriunde sar afla.te salut romanie oriunde te-ai afla.
Slavit Sa Fie Domnul.Amin.

mihaila_alin 15.02.2011 16:23:24

nu dau gata pe nimeni

[quote=cristinadaciana;338028]
Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 338022)

M-ati dat gata! Va folositi acum de Biblie ca sa dovediti ca barbatii sunt superiori femeii ?

o nicidecum stimata doamna am vrut sa intaresc cuvintul scripturii care dovedeste acest lucru.da ce-ti veni cu superioritatea aceasta ca eu nu zisei nimica de ia,sa nu fie rezultat al incrincenari dv. si neascultarii de cuvintul lui Dumnezeu care spune:femeia trebuie sa se supuna barbatului precum barbatul bisericii si biserica lui Hristos Domnul,a lui sa fie slava in veci.Amin

uite logica:Dumnezeu la creat pe adam si luindu-i coasta sa a creat tovarase de viata si pacat, pe eva,care fiind pacalita de sarpe a pacalit pe bietul adam ce dormea in timpul pacalirii ei.si mai pacaleste si azi eva,vorbeste urit cu colaps,si nu recunoaste fiind-ca e moldovean si are oi mai multe multe si cornute si ungureanul[ardelianul]vrea sa ii dea in cap cu baltagul si sa ii ia oile cele pierdute ale casei lui israel,pt cine are urechi de auzit.eu zic sa va impacati crestineste iertindu-va unul pe altul, ca de aveti de impartit ceva, acela sa fie Dumnezeu cel tare si puternic,si asa sa rideti de cel ce este prilej de ispita sa se duca pe pustii.Binecuvintarea Domnului cu al sau har cu a sa iubire de oameni,totdeauna acum si pururea si-n vecii vecilor.Amin.

colaps 15.02.2011 16:42:45

Măi, haios mi se pare topicul ăsta. Tare haios. E dovada clară că pe meleagurile noastre virtuale, se poate începe discuția de la un lucru și să se sfârșească la cu totul altul.

Hai să urmărim firul conversației ca să vedem cât de haios e:

Umbrelă posedat ... mâner încovoiat ... gresie nealunecoasă ... spuneți invers: "soțul meu și cu mine" ... femeie rol de lider ... emisiune Discovery fantome ... superstiții New Age ... satana ... îngeri ... anatema ... hinduși și budiști ... secolul 21 ... ascetism inspirat ... părintele Paisie ... tastatura posedată ... Vasile cel Mare ... Moldova, Ardeal ... reconstituire evenimente a la CSI ... unguri horthyști ... femeia, bărbat, superioritate.

cristinadaciana 15.02.2011 16:45:08

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 338081)
Măi, haios mi se pare topicul ăsta. Tare haios. E dovada clară că pe meleagurile noastre virtuale, se poate începe discuția de la un lucru și să se sfârșească la cu totul altul.

Umbrelă posedat ... mâner încovoiat ... gresie nealunecoasă ... spuneți invers: "soțul meu și cu mine" ... femeie rol de lider ... emisiune Discovery fantome ... superstiții New Age ... satana ... îngeri ... anatema ... hinduși și budiști ... secolul 21 ... ascetism inspirat ... părintele Paisie ... tastatura posedată ... Vasile cel Mare ... Moldova, Ardeal ... reconstituire evenimente a la CSI ... unguri horthyști ... femeia, bărbat, superioritate.

.....si in final, colaps :D

camy_d 15.02.2011 16:48:06

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 338081)

Așa se întâmplă, pornești de la subiect și ajungi la cu totul altul :21:

calator prin ploaie 15.02.2011 20:00:30

suuper

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 338083)
.....si in final, colaps :D

:21:

ai simtul umorului si sper sa-l guste si colaps, in toate variantele lui 1,2,3,4

Melissa 16.02.2011 01:54:45

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 338057)
No amu mesajul tau se aseamana cu a imparatului austriei cind era intrun virf de deal cu belvedere la noi in ardeal,in vremuri de memorie il intreaba pe un servitor:cine locuieste in acel sat[facea referire la satul meu natal]servitorul ii raspunde:romani,la care imparatul zice:Pacat.Oare nu esti si tu de vita austriaca cumva?

Nu-s de vitza austriaca, dar ii dau dreptate la-mparat.Il inteleg!:10: (glumesc)
Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 338057)
facind referire la moldoveni.

La o maternitate au nascut o ardeleanca,o moldoveanca si o negresa.Vine medicul si spune taticilor: "am o veste buna si una rea,cu care sa incep?"..."Cu vestea buna!"-raspund taticii in cor."Eeeeiiii,toti 3 aveti baieti!"....Bucurie mare,tipete de veselie,etc..."si vestea rea?"..."Pai vestea rea este ca moasele au incurcat copiii si nu mai stim care a cui este.Dar propun sa veniti toti 3, sa vedeti nou-nascutii si sa alegeti care credeti ca e al vostru."..Ok...merg cu totii si se pun de acord, ca primul care alege sa fie ardeleanul,pt ca sotia lui nascuse prima.Se uita ardeleanul la baieti ( 2 albi si 1 negru),se tot uita,se scarpina in cap, se da un pas inapoi, se uita din nou...si intr-un final, ia copilul negru in brate si zice "ASTA-I AL MEU!"....Sar ceilalti cu gura pe el "Ce ai mah, esti nebun?Nu vezi ca- i negru???"...La care ardeleanu zice raspicat "Apoi mai bine negru, decat moldovean!"...:21:

PS- nu am personal nimic cu ungurii,daramite cu romanii ,fie ei si moldoveni.:47:Fiecare zona are plusurile si minusurile ei.(dar parca in Moldova sunt mai multe minusuri:21:- te tachinez )

Adriana Cluj 16.02.2011 09:45:32

Errare.... perseverare....

Citat:

În prealabil postat de cristinadaciana (Post 337509)
Asta explica totul. Daca din Moldova te-ai mutat in Ardeal e ca si cum te-ai fi mutat in alta tara.

Vad ca nu te lasi..........Nu incerca sa jignesti. Esti pe un forum crestin..

mihaila_alin 16.02.2011 09:54:53

pt.Melisa si restul din care si eu fac parte.

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 338319)
(dar parca in Moldova sunt mai multe minusuri:21:- te tachinez )

dragi frati crestini cenaclul continua:rizind glumind sa incins hora celui nazdravan si el sta intrun colt rizind si dansind de bucurie o tarina ca la noi,din cind in cind se mai opreste cind hora se "moaie" isi freaca areapile-i solzoase,si mai pune gateje pe foc.scriptura spune:vorbiti intre voi in psalmi si in laude si in cintari duhovnicesti,laudind si cintind Domnului,in inimile voastre.EF.cap.5v19.nu stiti oare ca nedreptii nu vor mostenii imparatia lui Dumnezeu?nu va amagiti:nici desfrinatii,nici inchinatorii la idoli,nici adulterii,nici malahienii,nici sodomitii.nici furii,nici lacomii,nici betivii,nici BATJOCORITORII,nici rapitorii nu vor Mostenii imparatia lui Dumnezeu.1Cor.cap.6v9-10.deci fratilor iata ca legea e aspra ce facem?ca sa mostenim viata vesnica.atita timp cit gluma nu jigneste pe nimeni,ci este un galop de sanatate,e bine,dar daca fratii se simt loviti si jigniti[o treime din tara] asta-i de la cel rau.
In numele Domnului IIsus Hristos va rog cu staruinta incetati cenaclul birfelor.

calator prin ploaie 16.02.2011 10:08:28

Melissa
citat
PS- nu am personal nimic cu ungurii,daramite cu romanii ,fie ei si moldoveni.Fiecare zona are plusurile si minusurile ei.(dar parca in Moldova sunt mai multe minusuri- te tachinez )

In orice banc, exista un sambure de adevar...

cocorel 16.02.2011 10:24:32

calatorule

Citat:

În prealabil postat de calator prin ploaie (Post 338363)
Melissa
citat
PS- nu am personal nimic cu ungurii,daramite cu romanii ,fie ei si moldoveni.Fiecare zona are plusurile si minusurile ei.(dar parca in Moldova sunt mai multe minusuri- te tachinez )

In orice banc, exista un sambure de adevar...

Se presupune ca de aia intram pe aici ca sa nu mai judecam dupa statistici si medii.Hai sa fim crestini si sa renuntam la prejudecati.Ce faceai daca te nasteai in Moldova ,gandeai ca acum si citeai bancuri cu samburi de adevar?

calator prin ploaie 16.02.2011 11:55:52

Cocorel....mama mea e nascuta in Dorohoi...chit ca nu e de origine romana..Ex sotul meu tot moldovean...O buna prietena tot asa.....Si chiar fac haz ei pe seama lor...N-am nimic cu ei...ba chiar, un secretel, ase imi plac cozonacii lor si mancarurile in general...Soacra mea, chit ca era cum era , da facea o papa bunaa, bunaaa....si asta e lucrul pe care-l regret...

ps. daca fara voie te-am ofensat, te rog sa ma ierti !

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:02:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.