Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5027)
-   -   Dogme babesti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12279)

camy_d 24.02.2011 21:53:01

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 341683)
Tu ai citit aici, in linkul dat de DianaGroza? http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html De pe site-ul PATRIARHIEI! Nu e babism. Si mie mi-a spus parintele meu.

Am citit și mă enervează, una scrie acolo, alta mi-a spus la spovedanie, trebuie făcută niște ordine în biserică.

dianagroza 24.02.2011 22:07:25

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 341740)
Am citit și mă enervează, una scrie acolo, alta mi-a spus la spovedanie, trebuie făcută niște ordine în biserică.

Te preocupa subiectul asta.
Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebi duhovnicul si indicat ar fi sa-i dai ascultare.

Miha-anca 25.02.2011 00:16:24

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 341532)
Sigur de asta nu te-a lăsat? Mulți mari duhovnici se feresc uneori, din smerenie, să le săruți mâna.

Sigur! A mentionat ca dupa Sf. Impartasanie nu se saruta nimic! Dar de ce te indoiesti? E prima data ca auzi acest lucru, sau nu vrei sa crezi?

Fani71 25.02.2011 09:46:24

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 341513)
Daca iti spune cineva sa imbratisezi un copac, sa saluti soarele, sa trimiti iubire semenilor prin ganduri, sa tii in casa un ametist sau sa gandesti pozitiv, zice ca esti new age....dar toate tampeniile astea ale babelor, le practica multi ortodocsi! Foarte interesant..

Aaaa, nu stiam ca se zice ca sa gandesti pozitiv este new age.
Banuiesc ca este ortodox sa gandesti negativ :-)))

glykys 26.02.2011 15:38:06

O chestie amuzanta pe care am auzit-o in biserica, spusa cu multa ingenuitate, pe cand cadeau pe jos firimituri de paine, stropi de vin, lumea se imbulzea la pomana: "Ia uite ce flamanzi sunt mortii astia! N-au mai mancat de mult..."

Dumitru73 26.02.2011 17:36:43

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 341740)

dupa ce te-ai impartasit, in ziua respectiva, nu se mai saruta nimic. nici macar icoana sau mana preotului.
este un lucru elementar.

Dumitru73 26.02.2011 17:39:06

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 342250)
O chestie amuzanta pe care am auzit-o in biserica, spusa cu multa ingenuitate, pe cand cadeau pe jos firimituri de paine, stropi de vin, lumea se imbulzea la pomana: "Ia uite ce flamanzi sunt mortii astia! N-au mai mancat de mult..."

asta e ca obiceiul de a varsa vin pe jos, inainte de a bea.
ca sa bea si mortii, se zice :)

camy_d 26.02.2011 20:50:45

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342269)
asta e ca obiceiul de a varsa vin pe jos, inainte de a bea.
ca sa bea si mortii, se zice :)

Obiceiul acesta era și în ”Legendele olimpului”, tipic păgânesc :21:

Melissa 27.02.2011 01:22:57

Apropos de babisme

Vi s-a intamplat si voua sa vedeti babe d`astea ocose care dau "dogmele" lor prin biserica,cum se cearta si se imping, cand stau la rand la spovedanie?Sau numai mie mi-e dat sa vad asa ceva????:-)))

Efectiv parca ar sta la coada la piata.Le-am atentionat de cateva ori si raspund ceva de genul "asa-i maica,asa-i"..apoi continua in soapta si printre dinti, sa isi explice una alteia care e prima,a doua,a treia,etc...

glykys 27.02.2011 12:53:06

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 342386)
Vi s-a intamplat si voua sa vedeti babe d`astea ocose care dau "dogmele" lor prin biserica,cum se cearta si se imping, cand stau la rand la spovedanie?Sau numai mie mi-e dat sa vad asa ceva????:-)))

Efectiv parca ar sta la coada la piata.Le-am atentionat de cateva ori si raspund ceva de genul "asa-i maica,asa-i"..apoi continua in soapta si printre dinti, sa isi explice una alteia care e prima,a doua,a treia,etc...

:))) La noi intrerup slujba efectiv, strigand: "Nu pe acolo! Lasati culoar!" Dar sunt tare simpatice cand se cearta si se imbrancesc la spovedanie, ca nu o fac cu rautate. De le-ar fi asta singurul pacat!...

Dumitru73 27.02.2011 17:03:43

ca tot suntem la capitolul babisme, as vrea sa ma refer la obiceiul de a pune haine, obiecte, pe jos in biserica, pentru a trec preotul peste ele in timpul vohodului mare.
nu stiu daca aceasta practica are o baza teologica, dar cred ca tine mai mult de superstitie.

imi amintesc ca in urma cu 15 ani mergeam la biserica sf. Stelian din Bucuresti.
in biserica slujeau un preot si un diacon ce era trecut bine de 70 de ani.
intr-o duminica la vohodul mare, lumea s-a adunat ca de obicei in fata, sa puna haine, sa atinga slujitorii altarului, sau sa fie atinsi pe cap cu sf. potirul si sf. disc, cum este obiceiul.
primul iesea diaconul, cu sf. disc.
desi era batran era inca in putere.
cu toate acestea, cineva ce a vrut sa-i sarute haina, s-a impiedicat de cei ce se trantise-ra pe jos si in cadere, din reflex, s-a apucat de haina diaconului. era chiar partea ce atarna sub maini.
ce a urmat?
diaconul a scapat din maini sfantul disc. sfintitele daruri s-au imprastiat pe jos. pe oameni, pe podea. multi s-au ridicat si au incercat sa se retraga, calcand in picioare sfintitele daruri.
a fost un moment oribil.
noi din strana priveam inmarmuriti. diaconul a ramas, pur si simplu, blocat cu mainile in fata cateva minute.
preotul insa a reusit sa se stapaneasca si a continuat slujba.
a durat mai mult ca de obicei, pentru ca a trebuit sa refaca proscomidia.

nici acum nu stiu daca este bun acest obicei. eu il consider gresit, superstitios, dar nu stiu care este pozitia oficiala a Bisericii.

camy_d 27.02.2011 17:05:57

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342515)
ca tot suntem la capitolul babisme, as vrea sa ma refer la obiceiul de a pune haine, obiecte, pe jos in biserica, pentru a trec preotul peste ele in timpul vohodului mare.
nu stiu daca aceasta practica are o baza teologica, dar cred ca tine mai mult de superstitie.

imi amintesc ca in urma cu 15 ani mergeam la biserica sf. Stelian din Bucuresti.
intr-o duminica la vohodul mare, lumea s-a adunat ca de obicei in fata, sa puna haine, sa atinga slujitorii altarului, sau sa fie atinsi pe cap cu sf. potirul si sf. disc, cum este obiceiul.
cu toate acestea, cineva ce a vrut sa-i sarute haina, s-a impiedicat de cei ce se trantise-ra pe jos si in cadere, din reflex, s-a apucat de haina diaconului. era chiar partea ce atarna sub maini.
ce a urmat?
diaconul a scapat din maini sfantul disc. sfintitele daruri s-au imprastiat pe jos. pe oameni, pe podea. multi s-au ridicat si au incercat sa se retraga, calcand in picioare sfintitele daruri.
a fost un moment oribil.
noi din strana priveam inmarmuriti. diaconul a ramas, pur si simplu, blocat cu mainile in fata cateva minute.

nici acum nu stiu daca este bun acest obicei. eu il consider gresit, superstitios, dar nu stiu care este pozitia oficiala a Bisericii.

Nu știam de acest obicei, dar a fost un moment penibil.

Raoul 27.02.2011 17:17:36

Nu e chestia de penibil,ci e chestia de pacat...

camy_d 27.02.2011 17:18:29

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 342526)
Nu e chestia de penibil,ci e chestia de pacat...

Da, e de multe chestii.

Dumitru73 27.02.2011 17:21:37

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342517)
Nu știam de acest obicei, dar a fost un moment penibil.

imagineaza-ti ca multi dintre cei ce merg la biserica nu cunosc cu exactitate fiecare moment al Liturghiei.
multi credeau ca sunt sfintele daruri, snu sfintitele daruri.
adica, multi au crezut ca insasi trupul lui Hristos a fost rasturnat si calcat in picioare.
nu am mai auzit astfel de intamplari.
repet, a fost oribil.

camy_d 27.02.2011 17:22:34

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342532)
adica, multi au crezut ca insasi trupul lui Hristos a fost rasturnat si calcat in picioare.

Păi nu așa a fost?

arwein 27.02.2011 17:27:09

Ca tot a adus Dumitru vorba de atingere- cred ca tot un sincretism (in cel mai bun caz) este atingerea icoanelor, a moastelor cu haine, batiste, poze sau acela de a atinge vestmantul preotesc in biserica in timpul slujbei, cand trece preotul si cadeste. Voi ce stiti despre legitimitatea acestor obiceiuri?

Dumitru73 27.02.2011 17:29:39

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342533)
Păi nu așa a fost?

pai cam ... nu ...
citeste explicatiile Sfintei Liturghii.

Dumitru73 27.02.2011 17:31:47

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 342536)
Ca tot a adus Dumitru vorba de atingere- cred ca tot un sincretism (in cel mai bun caz) este atingerea icoanelor, a moastelor cu haine, batiste, poze sau acela de a atinge vestmantul preotesc in biserica in timpul slujbei, cand trece preotul si cadeste. Voi ce stiti despre legitimitatea acestor obiceiuri?

credinta este ca se incarca de sfintenie.
intreb si eu: are baza teologica acest obicei?

camy_d 27.02.2011 17:33:54

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 342536)
icoanelor, a moastelor cu haine, batiste

Partea asta e bună, se sfințesc batistele.

Despre atingerea de veșmântul preoțesc pot să zic că atunci când femeia cu scurgere de sânge s-a atins de haina lui Iisus, El i-a zis ”Îndrăznește! Credința ta te-a mântuit.”

camy_d 27.02.2011 17:41:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342532)
imagineaza-ti ca multi dintre cei ce merg la biserica nu cunosc cu exactitate fiecare moment al Liturghiei.
repet, a fost oribil.

Agnețul nu se aduce pe Sf. Disc?

Dumitru73 27.02.2011 17:41:54

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342541)
Partea asta e bună, se sfințesc batistele.

Despre atingerea de veșmântul preoțesc pot să zic că atunci când femeia cu scurgere de sânge s-a atins de haina lui Iisus, El i-a zis ”Îndrăznește! Credința ta te-a mântuit.”

adica obiceiul are baza evanghelica?

am vazut biserici unde preotul nu intra in altar pana nu atinge toata lumea cu sf. potir, vrednici sau nevrednici.
o fi bine?

arwein 27.02.2011 18:01:59

Sa sfintesti batista? sa te stergi cu ea la nas dupa aia?:21:

Dumitru73 27.02.2011 18:02:04

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342542)
Agnețul nu se aduce pe Sf. Disc?

agnetul este pe sf. disc in timpul vohodului mare.
ro.orthodoxwiki.org/Agneț
dar sfintirea darurilor are loc in momentul epickezei:
ro.orthodoxwiki.org/Epicleza

AdrianAamz 27.02.2011 18:06:46

Citat:

ce a urmat?
a fost un moment oribil.

Citat:

repet, a fost oribil.

Momentul in care se iese din altar cu discul si potirul se numeste "vohodul mare" si are loc INAINTE de sfintirea Darurilor, care in acel moment sunt numai Cinstitele Daruri, iar NU "sfintitele Daruri".
"Sfintele Daruri" sau "sfintitele Daruri" inseamna unul si aceleasi lucru: Trupul si Sangele Domnului. Ele se sfintesc dupa ce se revine cu aceastea in altar.
Deci, ceea ce a cazut de pe discul purtat de diacon erau doar Cinstitele Daruri, si in acest caz nu s-a comis chiar un sacrilegiu.
E adevarat ca ceea ce s-a intamplat tot pacat este, fiindca totusi nu mai erau simple bucatele de paine, ci erau deja Daruri pregatite in vederea sfintirii.

camy_d 27.02.2011 18:16:04

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 342547)
Sa sfintesti batista? sa te stergi cu ea la nas dupa aia?:21:

Nu, s-o ții că-i sfințită.

Dumitru73 27.02.2011 18:16:06

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 342551)
Momentul in care se iese din altar cu discul si potirul se numeste "vohodul mare" si are loc INAINTE de sfintirea Darurilor, care in acel moment sunt numai Cinstitele Daruri, iar NU "sfintitele Daruri".
"Sfintele Daruri" sau "sfintitele Daruri" inseamna unul si aceleasi lucru: Trupul si Sangele Domnului. Ele se sfintesc dupa ce se revine cu aceastea in altar.
Deci, ceea ce a cazut de pe discul purtat de diacon erau doar Cinstitele Daruri, si in acest caz nu s-a comis chiar un sacrilegiu.
E adevarat ca ceea ce s-a intamplat tot pacat este, fiindca totusi nu mai erau simple bucatele de paine, ci erau deja Daruri pregatite in vederea sfintirii.

sfintit =/= sfant.

camy_d 27.02.2011 18:20:23

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342543)
adica obiceiul are baza evanghelica?

am vazut biserici unde preotul nu intra in altar pana nu atinge toata lumea cu sf. potir, vrednici sau nevrednici.
o fi bine?

Bănuiesc că aceea e baza, întâmplarea cu femeia cu scurgere de sânge.

Dumitru73 27.02.2011 18:27:25

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342561)
Bănuiesc că aceea e baza, întâmplarea cu femeia cu scurgere de sânge.

bunuiesti? in Liturghie nu exista banuiala.
atunci, ar trebui sa-i dam afara pe cei nebotezati cand se striga:
"Usile, usile; cu intelepciune sa luam aminte!”

camy_d 27.02.2011 18:30:39

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342571)
bunuiesti? in Liturghie nu exista banuiala.
atunci, ar trebui sa-i dam afara pe cei nebotezati cand se striga:
"Usile, usile; cu intelepciune sa luam aminte!”

Ce treabă are Liturghia catehumenilor cu atingerea vestmintelor preoțești?

Dumitru73 27.02.2011 18:36:43

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342573)
Ce treabă are Liturghia catehumenilor cu atingerea vestmintelor preoțești?

ce treaba are sfintirea omului cu atingerea vesmintelor preotesti?

camy_d 27.02.2011 18:37:47

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342591)
ce treaba are sfintirea omului cu atingerea vesmintelor preotesti?

Veșmintele preoțești au har. Acum spune-mi și tu cum ai ajuns la catehumeni?

Dumitru73 27.02.2011 18:45:04

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342592)
Veșmintele preoțești au har. Acum spune-mi și tu cum ai ajuns la catehumeni?

era un contraexemplu.
vrei sa-mi demonstrezi ca stii ce se petrece in timpul Liturghiei?

camy_d 27.02.2011 18:46:17

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342606)
era un contraexemplu.
vrei sa-mi demonstrezi ca stii ce se petrece in timpul Liturghiei?

Nu, vreau să pricep ce legătură e între catehumeni și veșmintele preoțești.

Dumitru73 27.02.2011 18:52:26

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342607)
Nu, vreau să pricep ce legătură e între catehumeni și veșmintele preoțești.

niciuna. ..

camy_d 27.02.2011 18:54:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342614)
niciuna. ..

Și atunci?

Dumitru73 27.02.2011 19:02:37

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342620)
Și atunci?

am zis ca era un contraexemplu...

camy_d 27.02.2011 19:03:56

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342626)
am zis ca era un contraexemplu...

Contraexemplu pentru ce?

Dumitru73 27.02.2011 19:09:05

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 342629)
Contraexemplu pentru ce?

las-o balta.
iti recomand sincer, sa citesti talcuirea Sfintei Liturghii.

camy_d 27.02.2011 19:15:00

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 342633)
las-o balta.
iti recomand sincer, sa citesti talcuirea Sfintei Liturghii.

Oricât de bine voi cunoaște Sf. Liturghie, nu voi înțelege ce ai vrut să zici. :21:

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:23:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.