Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pedeapsa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12674)

catalin2 18.04.2011 18:22:32

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355192)
Ceea ce trebuie reținut, ca punct de plecare în orice discuție pe această temă, este că nu există un loc în spațiu desemnat cu numele de Iad. Există o stare numită Iad și această stare este lipsa dragostei lui Hristos.

De acord in rest, aici am o nelamurire. Eu stiu ca Raiul si Iadul sunt locuri, nu doar stari. Adica mergi undeva, nu doar simti o stare. N-am gasit in catehism unde e invatatura despre Rai si Iad.

AlinB 18.04.2011 18:28:21

Prima senzatie care am avut-o citind prima parte a argumentarii a fost ca e un fel de "Biblie satanista".

De ce? Sistemul de valori este rasturnat.

Responsabilitatii i se spune "mandrie" iar iresponsabilitatea (a da vina pe cei din jur) este un act de virtute, o "iluminare".

1. Trecand la partea cu copilul, umanitatea nu se defineste prin capacitatea de a folosi toaleta sau limbaj, ea se defineste prin alegerile care le facem.

Exemplul cu copilul izolat de societate este total irelevant din pacate si la acest capitol. Faptul ca un om marcat de pacatul stramosesc si fara sansa unei educatii nu va avea rafinamentul sistemului de valori a unui crestin practicant de exemplu, nu inseamna ca nu are nici unul, asa cum nici macar un canibal nu inseamna ca nu are nici unul sau ca nu impartaseste macar cat de cat din binele moral absolut.

Exemplu se poate extinde si la alte cazuri in care din cauza unor probleme mentale acei oameni par a fi rupti de lumea care o impartaseste majoritatea, sufleteste vorbind nu inseamna ca sunt nulitati si indiferent de zestrea lor morala in sufletul lor exista cu certitudine alegeri.

2. Faptul ca exista religii diferite cu definitii diferite a ceea ce e bine si ce rau, nu inseamna ca una cel putin n-ar avea sistemul de valori corect sau ca nu ar exista un sistem de valori corect (unul din asa zisele argumente atee).

3. Diferentele de ordin genetic si gusturile nu au nici o legatura cu liberul arbitru care este o chestiune care are legatura cu moralitatea.

4. Credinta nu este o alegere atat rationala cat una morala. Un om inclinat spre o viata pacatoasa nu va fi niciodata inclinat sa creada spre un Dumnezeu care il sanctioneaza mai devreme sau mai tarziu pentru ceea ce face.
Cel care prefera o morala ambigua si superficiala care sa-i ascunda defectele morale si pacatele comise va prefera sa creada argumentele superficiala ale unui ateu decat sa analizeze impartial chestiunea credintei.

Un om in care credinta in bine n-a murit indiferent de dezamagirile care le-a avut fata de cei din jur, va alege sa creada in jertfa lui Hristos si nu agnosticismul sau anti-teismul.

5. Gresit cand spui daca s-ar fi nascut altundeva si altcandva ar fi fost alt om. Au fost oameni nascuti in medii rele cu parinti rai, au ajuns sfinti.
Altii dimpotriva, au avut tot ce aveau nevoie si totusi au ajuns rai.

Ai avea dreptate daca ai mai spune "din alti parinti".
Avem din pacate anumite inclinatii sufletesti mostenite de la generatiile anterioare, un fel de zestre sufleteasca nu mai putin importanta decat zestrea genetica. Dar tot putem alege si fara doar si poate ca Dumnezeu va tine seama de contextul alegerilor noastre.

Dar nu cred ca se va grabi asa mult sa disculpe pe unii asa cum incerci tu.

6. Nu Dumnezeu "stie" (tentativa de manipulare verbala) ci tu presupui sau asa vrei sa crezi, cautand ca si ateul, o solutie pentru izbavire.
Dar nu din pacate, acolo unde trebuie, ci deformand realitatea si pe Dumnezeu, pentru a se potrivi cu lipsa ta de responsabilitate.

luciand 18.04.2011 20:12:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355239)
De acord in rest, aici am o nelamurire. Eu stiu ca Raiul si Iadul sunt locuri, nu doar stari. Adica mergi undeva, nu doar simti o stare. N-am gasit in catehism unde e invatatura despre Rai si Iad.

Paradisul dinainte de căderea în păcat a lui Adam era un loc (spațial) pe pământ.
Raiul și iadul de după alungarea lui Adam au rămas "locuri" în transcendent, în imaterial. Cum pot, de altfel, să stea sufletele imateriale, lipsite de trupurile materiale, într-un loc material?
Lucrul acesta se explică prin faptul că după căderea în păcat, trupul nestricăcios al lui Adam a devenit trup stricăcios. Trupul lui Adam de dinainte de cădere era aidoma celui al lui Hristos, cel de după Înviere: un trup care nu avea nevoie să mănânce, un trup care putea "trece prin ușile încuiate". Și asta pentru că Adam (omul) a fost făcut „după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, iar chipul lui Dumnezeu este Fiul, adică Hristos. Spre deosebire de acel trup nestricăcios, trupul pe care-l avem astăzi este îmbrăcat cu acele "haine de piele" (dermatinoi chitones) pe care le-a dat Dumnezeu omului dupa căderea în păcat.
Ei bine, Raiul și iadul vor căpăta din nou o dimensiune materială la a doua venire al lui Hristos în Slava Sa, când omul va învia cu trupul. Dar va fi trupul care va fi lepădat hainele de piele ale mortificării (pe care le-a primit odată cu căderea) și se va fi îmbrăcat din nou cu trupul nestricăcios al lui Hristos înviat!

catalin2 18.04.2011 20:36:17

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355262)
Paradisul dinainte de căderea în păcat a lui Adam era un loc (spațial) pe pământ.
Raiul și iadul de după alungarea lui Adam au rămas "locuri" în transcendent, în imaterial. Cum pot, de altfel, să stea sufletele imateriale, lipsite de trupurile materiale, într-un loc material?

Desigur, nu un loc pe pamant, dar un loc in lumea cealalta. Chiar daca raman doar sufletele, si acestea sunt limitate in spatiu, doar Dumnezeu e infinit. Din ce imi aduc aminte ce am citit, chiar se spunea in mod special ca e un loc si nu doar o stare. Sa ne gandim, dupa ce moare un om sufletul acesta se duce undeva, adica in Rai sau in Iad. Intrun loc e Raiul si in alt loc, separat, e Iadul.

luciand 18.04.2011 21:05:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355268)
Desigur, nu un loc pe pamant, dar un loc in lumea cealalta. Chiar daca raman doar sufletele, si acestea sunt limitate in spatiu, doar Dumnezeu e infinit. Din ce imi aduc aminte ce am citit, chiar se spunea in mod special ca e un loc si nu doar o stare. Sa ne gandim, dupa ce moare un om sufletul acesta se duce undeva, adica in Rai sau in Iad. Intrun loc e Raiul si in alt loc, separat, e Iadul.

Da, dar cum e lumea cealaltă? E nematerială. Este o altă dimensiune, pe care noi nu o percepem. Ne este doar revelată, și nu tuturor - doar celor mai buni dintre noi (eu sigur nu fac parte dintre aceștia). Ca să-ți faci o idee, cât de cât, gândește-te cum este a patra dimensiune a Universului cunoscut - timpul, față de celelalte trei dimensiuni spațiale (carteziene). Intuitiv, diferența de "substanță" dintre transcendent și material este asemănătoare cu cea dintre spațiul cartezian - cele trei dimensiuni inainte-înapoi, stânga-dreapta, sus-jos și timp. E greu, într-adevăr!
Mai gândește-te cât de greu a acceptat omenirea Teoria Relativității, care spune că noi, atunci când ne deplasăm o facem nu doar în spațiu ci și în timp. Cum adică să călătorești în timp?... Este imperceptibil la viteze normale. Se poate evidenția doar la viteze comparabile cu viteza luminii (cca. 300.000 km/s). Probabil cunoști experimentul (matematic) cu cei doi frați gemeni, dintre care unul stă pe pământ, iar celălalt se deplasează cu o viteză apropiată de viteza luminii (care este limita superioară - interval deschis - a vitezelor ce pot fi atinse în acest univers). Dacă pentru fratele care stă pe loc, trece un interval de timp dat, pentru cel care se deplasează cu viteze mari, durata deplasării este mai scurtă. Și asta pentru că două evenimente, în acest univers, sunt separate nu doar de spațiu sau doar de timp; ele sunt separate de spațiu-timp. Poți să folosești toată deplasarea în timp (dacă stai pe loc), sau poți să folosești deplasarea în spațiu și timp (nu se poate folosi toată deplasarea în spațiu, întrucât nu există viteze infinite, mai mult, cea mai mare viteză existentă în acest univers este cea a luminii). Deci, ca să închei, fratele care a stat pe loc a ajuns, la întâlnirea cu cel care s-a deplasat, mai bătrân!
Iartă-mi divagația, sper că nu te-am plictisit prea tare. Dar am încercat să sugerez prin lucruri deja știute, dar greu de acceptat și înțeles, lucrurile neștiute, mărturisite doar de către Sfinți și infinit mai greu de acceptat și înțeles!
Cât despre separația dintre Rai și iad, recitește, te rog, parabola cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv (pe care am invocat-o mai devreme) și gândește-te (prin prisma a ceea ce am încercat eu să sugerez mai sus) că dacă cele două locuri nu au un "corp" material, nu pot fi separete în mod material.

Scotland The Brave 18.04.2011 22:16:17

Eu am citit toate opiniile postate si am niste neclaritati.In Evanghelia dupa Matei,Mantuitorul spune: ,,Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui"(Matei 25:41).Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva? In completare:Judecata de Apoi.Apocalipsa 20:10-15.In sustinere:ce spun evanghelistii despre Iad>Matei(3:12)Marcu(9:44-49)Luca(16:23-24),Apostolul Pavel(II Tesalonicieni 1:9).

Eu inteleg asa:Iadul exista si acest aspect ne poate inspaimanta.Ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa analizam cam cat pacatuim.Hristos,in persoana,a spus ca acel chin este vesnic.Nu am gasit nici un argument biblic care sa imi arate ca situatia poate fi schimbata.Daca cineva are un asemenea argument biblic il rog sa il posteze.Realitatea Iadului este terifianta.Nu am gasit un argument biblic care sa amelioreze situatia.

Trei intrebari:
1.Poate fi ameliorata situatia sufletelor damnate?Rog argumente. 2.Iadul este diferit fata de cum este descris in The Holy Bible?Rog argumente.3.In cazul in care chinul damnatilor nu este vesnic ce a vrut sa spuna Mantuitorul?Rog argumente.

Precizare:eu voi folosi doar Biblia.Nu am nici o poblema sa fie argumente postate din Parintii Bisericii, Apostolici, Traditie,Pateric,Filocalie.Eu o sa compar ce spuneti cu ce scrie in Biblie ca sa inteleg optica argumentarii.Cu multumiri.

MariS_ 19.04.2011 00:11:59

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355289)
Eu am citit toate opiniile postate si am niste neclaritati.In Evanghelia dupa Matei,Mantuitorul spune: ,,Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui"(Matei 25:41).Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva? In completare:Judecata de Apoi.Apocalipsa 20:10-15.In sustinere:ce spun evanghelistii despre Iad>Matei(3:12)Marcu(9:44-49)Luca(16:23-24),Apostolul Pavel(II Tesalonicieni 1:9).

Eu inteleg asa:Iadul exista si acest aspect ne poate inspaimanta.Ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa analizam cam cat pacatuim.Hristos,in persoana,a spus ca acel chin este vesnic.Nu am gasit nici un argument biblic care sa imi arate ca situatia poate fi schimbata.Daca cineva are un asemenea argument biblic il rog sa il posteze.Realitatea Iadului este terifianta.Nu am gasit un argument biblic care sa amelioreze situatia.

Trei intrebari:
1.Poate fi ameliorata situatia sufletelor damnate?Rog argumente. 2.Iadul este diferit fata de cum este descris in The Holy Bible?Rog argumente.3.In cazul in care chinul damnatilor nu este vesnic ce a vrut sa spuna Mantuitorul?Rog argumente.

Precizare:eu voi folosi doar Biblia.Nu am nici o poblema sa fie argumente postate din Parintii Bisericii, Apostolici, Traditie,Pateric,Filocalie.Eu o sa compar ce spuneti cu ce scrie in Biblie ca sa inteleg optica argumentarii.Cu multumiri.

O sa incerc eu sa raspund la intrebari, dar nu pentru a lamuri pe cineva, ci doar imi expun viziunea pe care mi-am format-o citind si Biblia si Sfintii Parinti. La Sfintii Parinti am fost selectiv, recunosc. Deci e o discutie intre prieteni, nu o incercare de a convinge pe cineva ca dreptatea ar fi la mine. Nu detin nici dreptatea, nici adevarul. Afirm asta din capul locului, ca sa fiu sincer si cu tine si cu mine.

Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).

Citat:

Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).
Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva?
Aici si eu inteleg la fel. Bine, e de discutat de ce natura e acel foc. E material, nu e material? Asta e alta discutie. Deci exista un loc cu viata vesnica si un loc cu osanda vesnica. Dar nu se spune si cine produce chinurile. Unii subinteleg pe Dumnezeu, altii nu. Dar osanda exista. O sa spun si cum se poate ea explica, fara sa admitem ca Dumnezeu e cauza. Trebuie pentru asta sa ma refer la fenomenul Pitesti. Stiu ca ai avut pe cineva din familie care a suferit acolo si te rog sa ma ierti ca readuc in memorie acel tragic episod. Dar nu am altul mai bun. Fenomenul Pitesti e un iad in miniatura. Chinurile de acolo au fost diabolice. Dar fara contributia lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a dorit acele chinuri si torturi, doar le-a ingaduit. Si toate acelea s-au petrecut aici pe pamant unde inca Harul, Lumina si Bunatatea dumnezeiasca nu ne-au parasit complet. Inchipuie-ti acum cum e acolo unde Harul, Lumina si Bunatatea LIPSESC CU DESAVARSIRE. Literele mari nu sunt tipate ci sunt ca subliniere la maxim. Raspunsul e ca acolo rautatea atinge cote inimaginabile si abominabile. Cred ca Dumnezeu nu poate nici macar gandi asemenea atrocitati, asemenea cosmaruri, asemenea monstruozitati, darmite sa le provoace sau, si mai rau, sa le doreasca. Asa cred eu.
Insa, ideea de Iad si de pedeapsa vesnica e folosita si cu scop pedagogic. Unde iubirea de Dumnezeu nu reuseste sa convinga e nevoie si de frica de pedeapsa. Pentru asta, cred ca Dumnezeu a permis sa existe si o viziune dura asupra Judecatii Sale: sa ne mantuie macar de frica, daca din dragoste nu vrem.
Har, smerenie si jertfa de sine.

catalin2 19.04.2011 11:09:18

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355277)
Da, dar cum e lumea cealaltă? E nematerială. Este o altă dimensiune, pe care noi nu o percepem. Ne este doar revelată, și nu tuturor - doar celor mai buni dintre noi (eu sigur nu fac parte dintre aceștia). Ca să-ți faci o idee, cât de cât, gândește-te cum este a patra dimensiune a Universului cunoscut - timpul, față de celelalte trei dimensiuni spațiale (carteziene). Intuitiv, diferența de "substanță" dintre transcendent și material este asemănătoare cu cea dintre spațiul cartezian - cele trei dimensiuni inainte-înapoi, stânga-dreapta, sus-jos și timp. E greu, într-adevăr!

S-ar putea sa spunem acelasi lucru dar sa explicam diferit. Raiul si Iadul nu sunt locuri materiale, bineinteles, dar sunt locuri in lumea cealalta, diferita de a noastra, cu alte dimensiuni. Uite un articol aici, de exemplu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...are-69167.html
E logic ca e si un fel de loc (repet, nu in acceptiunea pamanteasca), din moment ce sufletele sunt duse acolo, iar acolo se afla in comuniune cu alte suflete. Doar stare am intalnit pe site-uri ezoterice, dar ei au notiuni diferite despre cum e viata de dupa, cum sunt sufletele, etc.
Iar dupa marea judecata primesc sufletele si trupuri.
Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355277)
Mai gândește-te cât de greu a acceptat omenirea Teoria Relativității, care spune că noi, atunci când ne deplasăm o facem nu doar în spațiu ci și în timp. Cum adică să călătorești în timp?...

Eu si acum sunt sceptic in legatura cu teoria realtivitatii, am mai discutat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...+relativitatii
Einstein era adeptul panteismului, la fel ca cel ce l-a influentat, Spinoza. In panteism divinitatea face parte din lumea creata, pare ca Einstein a incercat sa introduca notiuni din lumea cealalta in lumea noastra, finita (parerea mea).

catalin2 19.04.2011 11:25:24

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355289)
Trei intrebari:

In Matei 25 e prezentata judecata finala, care are loc dupa a doua venire a Mantuitorului. Cand murim avem parte de o judecata particulara, iar cei morti sunt dusi pana la judecata finala in Rai sau Iad. Dupa judecata finala locul unde vor sta cei judecati este definitiv, nu se mai poate schimba. Pana atunci cei din Iad pot trece in Rai (nu cred ca si invers), doar prin rugaciunile celor de pe pamant. In sensul acesta avem doi sfinti care s-au rugat chiar pentru pagani (nebotezati) si acestia au fost trecuti din Iad in Rai. Sfanta Tecla s-a rugat pentru fata unei mame (aceasta murise nebotezata, fiind pagana), iar Sfantul Grigorie cel Mare (papa) s-a rugat pentru imparatul Traian, iar Dumnezeu i-a spui apoi sa nu se mai roage pentru paganii morti.
De asemenea, stim de la sfinti si din viziuni ca orice rugaciune pentru cei morti aduce o crestere a acestora, fie ca sunt in Iad sau in Rai.
Din moment ce se spune sa ne rugam unii pentru altii, iar rugaciunile ii ajuta pe cei vii, e normal ca ii ajuta si pe cei ce au murit, pentru ca acestia sunt tot vii, desi nu mai au trup. Am gasit un articol: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ala-69159.html
Aceste invataturi sunt in Biserica Ortodoxa.

luciand 19.04.2011 11:48:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355379)
S-ar putea sa spunem acelasi lucru dar sa explicam diferit. Raiul si Iadul nu sunt locuri materiale, bineinteles, dar sunt locuri in lumea cealalta, diferita de a noastra, cu alte dimensiuni. Uite un articol aici, de exemplu: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...are-69167.html
E logic ca e si un fel de loc (repet, nu in acceptiunea pamanteasca), din moment ce sufletele sunt duse acolo, iar acolo se afla in comuniune cu alte suflete. Doar stare am intalnit pe site-uri ezoterice, dar ei au notiuni diferite despre cum e viata de dupa, cum sunt sufletele, etc.
Iar dupa marea judecata primesc sufletele si trupuri.

Corect. Exact asta am spus și eu. Termenul "stare" este luat din fizică (și chimie), nu are de-a face cu ezotericii (nu citesc și nu mă interesează așa ceva). Evident că după a doua venire a lui Hristos în Slavă, vom învia cu trupurile, dar cu trupuri asemenea cu ale lui Hristos de după Înviere.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355379)
Eu si acum sunt sceptic in legatura cu teoria realtivitatii, am mai discutat aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...+relativitatii
Einstein era adeptul panteismului, la fel ca cel ce l-a influentat, Spinoza. In panteism divinitatea face parte din lumea creata, pare ca Einstein a incercat sa introduca notiuni din lumea cealalta in lumea noastra, finita (parerea mea).

Einstein era un evreu a cărui familie devenise catolică, din câte știu eu. Din lucrările lui se întrevede un om care crede în Dumnezeu. Care-i exact forma credinței lui, nu știu. Dumnezeu știe. Spinoza, era tot evreu, de credință mozaică (parcă). Nu cred că are vreo relevanță în cazul de față.
Deocamdată toate experimentele și măsurătorile verifică Teoria Relativității restrânse, iar ca și caz particular legea gravitației lui Newton. Până se va găsi o dovadă contrară, această teorie are valoare de rezultat. Până la urmă nici Newton nu era ortodox, dar asta nu infirmă legea gravitației.
Oricum, nu despre asta era vorba. Era doar un mod plastic de a imagina o dimensiune nouă... Poate nereușit...

catalin2 19.04.2011 12:24:51

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355386)
Einstein era un evreu a cărui familie devenise catolică, din câte știu eu. Din lucrările lui se întrevede un om care crede în Dumnezeu. Care-i exact forma credinței lui, nu știu. Dumnezeu știe. Spinoza, era tot evreu, de credință mozaică (parcă). Nu cred că are vreo relevanță în cazul de față.
Deocamdată toate experimentele și măsurătorile verifică Teoria Relativității restrânse, iar ca și caz particular legea gravitației lui Newton. Până se va găsi o dovadă contrară, această teorie are valoare de rezultat. Până la urmă nici Newton nu era ortodox, dar asta nu infirmă legea gravitației.
Oricum, nu despre asta era vorba. Era doar un mod plastic de a imagina o dimensiune nouă... Poate nereușit...

Eu cred ca are importanta, fiind o teorie putem vedea care a fost gandirea ce a influentat aceasta teorie. Spinoza era un evreu ce a adoptat panteismul, daca imi aduc bine aminte chiar a fost exclus din cauza asta din comunitatea lui. Einstein era un admirator al lui Spiniza, a luat si conceptia s-a religioasa. Einstein era adept al panteismului, deci nu credea intrun Dumnezeu personal (cum si spunea in mai multe articole).
In aceasta conceptie divinitatea face parte din lume, tot ce e creat este parte din divinitate. Iar divinitatea si pentru panteisti este infinita si alte atribute. Asadar Einstein a cautat probabil sa gaseasca dovezi stiintifice ale panteismului.
In mesajele scrise de mine la acel subiect am analizat si dovezile teoriei relativitatii. Am scris inclusiv despre povestea cu gemenii, considerata chiar si in stiinta o fantezie niciodata realizabila, doar o constructie a imaginatiei. dar sa nu deviem de la subiect.

Scotland The Brave 19.04.2011 12:59:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355381)
In Matei 25 e prezentata judecata finala, care are loc dupa a doua venire a Mantuitorului. Cand murim avem parte de o judecata particulara, iar cei morti sunt dusi pana la judecata finala in Rai sau Iad. Dupa judecata finala locul unde vor sta cei judecati este definitiv, nu se mai poate schimba. Pana atunci cei din Iad pot trece in Rai (nu cred ca si invers), doar prin rugaciunile celor de pe pamant. In sensul acesta avem doi sfinti care s-au rugat chiar pentru pagani (nebotezati) si acestia au fost trecuti din Iad in Rai. Sfanta Tecla s-a rugat pentru fata unei mame (aceasta murise nebotezata, fiind pagana), iar Sfantul Grigorie cel Mare (papa) s-a rugat pentru imparatul Traian, iar Dumnezeu i-a spui apoi sa nu se mai roage pentru paganii morti.
De asemenea, stim de la sfinti si din viziuni ca orice rugaciune pentru cei morti aduce o crestere a acestora, fie ca sunt in Iad sau in Rai.
Din moment ce se spune sa ne rugam unii pentru altii, iar rugaciunile ii ajuta pe cei vii, e normal ca ii ajuta si pe cei ce au murit, pentru ca acestia sunt tot vii, desi nu mai au trup. Am gasit un articol: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ala-69159.html
Aceste invataturi sunt in Biserica Ortodoxa.

Din ce spuneti eu inteleg urmatoarele aspecte(sa ma corectati unde gresesc):faptul ca acel Papa s-a rugat pentru un pagan a fost o exceptie si nu o regula din moment ce Cel de Sus i-a solicitat sa nu se mai repete.Inainte de Judecata Finala se poate schimba situatia unui suflet prin mijlocirea celor vii.Cui se aplica acesta regula?Tuturor celor din Iad sau numai unora dintre ei?Cum se face diferenta?

Un om moare si sufletul sau ajunge la Cel de Sus.Inteleg ca dvs spuneti ca de acolo acel suflet,inainte de Judecata finala,poate ajunge in Iad sau in Rai.Desi el ajunge acolo in baza hotaraii Celui de Sus,omul de pe pamint,desi pacatos,poate schimba decizia Celui fara de pacat si determina schimbarea sortii acelui suflet.Asta nu afecteza judecata Celui de Sus?Este ca si cum as spune ,,Esti drept dar ai mila de el desi merita tot ce i-ai dat".Intrebare:credeti ca Cel de Sus nu stie exact cat merita fiecare?Este nevoie sa-i spuna cineva anume?Daca eu solicit mila pt acel pacatos este ca si cum as spune ca Cel de Sus nu a avut mila fata de EL,poate a fost prea aspru.

A nu se intelege ca as fi un critic al acestei invataturi dogmatice.Cred ca orice individ isi doreste cat mai multe sanse de penitenta si mila,fie si pe lumea cealalta.Si eu mi-as dori asta,nu doresc sa fiu ipocrit.Toti vrem o judecata cat mai dreapta si ferma fata de altii si cat mai flexibila fata de noi.Nu am auzit de um om care sa se roage ca Cel de Sus sa nu aiba nici un fel de mila de el si sa-l judece cu cea mai mare severitate.In cazul acesta cred ca ramine Raiul fara ocupanti.Personal,cu privire la acesta posibilitate(schimbarea destinatiei sufletor dupa moarte),biblic vorbind,sunt sceptic.Exista insa,asa cum ati mentionat si dvs si alte surse,care par sa spuna o poveste diferita,sau daca nu diferita cel putin din alta perspectiva.Pentru mine este foarte interesanta abordarea acesta din mai multe motive ce tin,printre altele, de istoria religiilor,nu neaparat de crestinism.

As remarca ca acest tip de abordare,fie si daca as analiza-o strict laic,are o caracteristica extrem de importanta:este aducatoare de speranta.Omul,psihologic vorbind,a avut mereu nevoie de acest gen de sustinere mai ales cand mediul in care traieste ii ofera putine sperante de acest tip.Cred ca nu se crede nimeni suficient de ,,sfant"incat sa refuze un ajutor din partea Celui de Sus,fie si cat de mic ar fi.Probabil,sau mai bine zis sigur,toti vom avea raspunsul,mai devreme sau mai tarziu,dupa cum ne este hotarit momentul cand ne vom desparti de acesta lume.

MariS_ 19.04.2011 18:36:54

Contul meu a avut o sincopa: nu imi mai permitea logarea. La incercarea repetata de a ma loga imi spunea ca "accesul pe site mi-a fost restrictionat". Curios! Sa fie o pedeapsa? Ca tot suntem pe firul "pedeapsa"! Dar nu am fost avertizat defel. Sa fii jignit prin tacere? Sau a fost o simpla eroare de soft? Nu mai are importanta acum. Le multumesc celor ce au facut efortul sa rezolve problema.

catalin2 19.04.2011 18:41:40

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 355459)
Contul meu a avut o sincopa: nu imi mai permitea logarea. La incercarea repetata de a ma loga imi spunea ca "accesul pe site mi-a fost restrictionat". Curios! Sa fie o pedeapsa? Ca tot suntem pe firul "pedeapsa"! Dar nu am fost avertizat defel. Sa fii jignit prin tacere? Sau a fost o simpla eroare de soft? Nu mai are importanta acum. Le multumesc celor ce au facut efortul sa rezolve problema.

Mi s-a intamplat si mie asta de doua ori, este o eroare de soft.

MariS_ 19.04.2011 18:50:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355460)
Mi s-a intamplat si mie asta de doua ori, este o eroare de soft.

Multumesc frumos, cata. Da, uneori softul mai da si rateuri. E facut tot de om si cum omul nu e perfect... nici el nu poate fi! No, nu-i bai, nu era bai nici daca era altfel, doar ca prefer verde-n fata. Ca eu nu insist sa stau acolo unde nu sunt dorit. Imi vedeam de ale mele si era bine si-asa.

Melissa 19.04.2011 20:57:15

Citat:

Si eu am patit de vreo 2-3 ori luna trecuta.Daca dau restart, se remediaza eroarea si ma pot loga imediat. Dar pana m-am prins, m-am suparat si eu bine..:-)

Scotland The Brave 19.04.2011 23:40:23

Pt MariS

Am citit cu atentie opinia ta si iti multumesc pt ea si pe acesta cale ii multumesc si lui catalin2 pt bunavointa.M-a pus pe ganduri finalul postarii tale unde spui asa ,,Pentru asta, cred ca Dumnezeu a permis sa existe si o viziune dura asupra Judecatii Sale: sa ne mantuie macar de frica, daca din dragoste nu vrem.".

Nu cred ca vrem dragoste pentru ca nici nu stim exact ce inseamna dragostea crestina dar sa mai si traim asta.O sa incerc sa fiu cat mai scurt si mai concis.In Epistola lui Iacov 3:17 se spune ca exista un anumit tip de intelepciune care vine de sus,un har care vine de la Cel de Sus.EL este sursa iar acesta intelepciune este descrisa in felul urmator: ,,Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica".

Acesta este intelepciunea data de Cel de Sus.Ea este transmisa omului prin Duhul Sfant: ,,Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor."(Galateni 5:22-23).Acest tip de dragoste este dragostea crestina.Actiunea Duhului Sfant are mai mult efecte,asigur pe toata lumea ca sunt extrem de clar descrise in The Holy Bible,dar eu ma voi rezuma doar la dragostea mentionata.A nu se confunda cu dragostea pur fizica sau strict cum este ea inteleasa in mod uzual de oameni.Ca de obicei,The Holy Bible nu lasa pe nimeni in intuneric si arata cum trebuie sa fie acesta dragoste,tocmai pentru a nu fi confundata cu dragostea noastra trecatoare,pur egoista de multe ori.

Dragostea crestina arata in urmatorul mod: ,,Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie,nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar,acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul."(I Corinteni 13:4-7).Acesta este dragostea crestina in sens biblic,nu alta si daca nu ne incadram in ea este doar pentru ca noi continuam sa fim copii ai maniei.Ca sa rezum:dragostea crestina vine de la Cel de Sus,prin actiunea Duhului Sfant,este radical transformatoare si are anumite caracteristici.Ea este o intelepciune in esenta pt ca are la origine intelepciunea dumnezeiasca,pentru ca este mantuitoare pentru om,nu doar il consuma la modul efemer si atat.

Apostolul Ioan ne avertizeaza sa nu tinem ,,lumina sub obroc"(Matei 5:15)ci ea trebuie exteriorizata,traita,aplicata.Motivul este simplu:asa a facut Hristos,Mantuitorul nostru: ,,Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati.Dar cine are bogatiile lumii acesteia, si vede pe fratele sau in nevoie, si isi inchide inima fata de el, cum ramane in el dragostea de Dumnezeu?Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul."(I Ioan 3;16-18)

Acum putem fiecare sa ne gandim cat de des vedem o asemenea dragoste in jurul nostru,cauzele pentru care nu o vedem si ce trebuie facut.De consecinte in cazul in care nu reusim nici nu doresc sa amintesc.

MariS_ 19.04.2011 23:56:50

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355499)
Am citit cu atentie opinia ta si iti multumesc pt ea si pe acesta cale ii multumesc si lui catalin2 pt bunavointa.M-a pus pe ganduri finalul postarii tale unde spui asa ,,Pentru asta, cred ca Dumnezeu a permis sa existe si o viziune dura asupra Judecatii Sale: sa ne mantuie macar de frica, daca din dragoste nu vrem.".

Nu cred ca vrem dragoste pentru ca nici nu stim exact ce inseamna dragostea crestina dar sa mai si traim asta.O sa incerc sa fiu cat mai scurt si mai concis.In Epistola lui Iacov 3:17 se spune ca exista un anumit tip de intelepciune care vine de sus,un har care vine de la Cel de Sus.EL este sursa iar acesta intelepciune este descrisa in felul urmator: ,,Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica".

Acesta este intelepciunea data de Cel de Sus.Ea este transmisa omului prin Duhul Sfant: ,,Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor."(Galateni 5:22-23).Acest tip de dragoste este dragostea crestina.Actiunea Duhului Sfant are mai mult efecte,asigur pe toata lumea ca sunt extrem de clar descrise in The Holy Bible,dar eu ma voi rezuma doar la dragostea mentionata.A nu se confunda cu dragostea pur fizica sau strict cum este ea inteleasa in mod uzual de oameni.Ca de obicei,The Holy Bible nu lasa pe nimeni in intuneric si arata cum trebuie sa fie acesta dragoste,tocmai pentru a nu fi confundata cu dragostea noastra trecatoare,pur egoista de multe ori.

Dragostea crestina arata in urmatorul mod: ,,Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie,nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar,acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul."(I Corinteni 13:4-7).Acesta este dragostea crestina in sens biblic,nu alta si daca nu ne incadram in ea este doar pentru ca noi continuam sa fim copii ai maniei.Ca sa rezum:dragostea crestina vine de la Cel de Sus,prin actiunea Duhului Sfant,este radical transformatoare si are anumite caracteristici.Ea este o intelepciune in esenta pt ca are la origine intelepciunea dumnezeiasca,pentru ca este mantuitoare pentru om,nu doar il consuma la modul efemer si atat.

Apostolul Ioan ne avertizeaza sa nu tinem ,,lumina sub obroc"(Matei 5:15)ci ea trebuie exteriorizata,traita,aplicata.Motivul este simplu:asa a facut Hristos,Mantuitorul nostru: ,,Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati.Dar cine are bogatiile lumii acesteia, si vede pe fratele sau in nevoie, si isi inchide inima fata de el, cum ramane in el dragostea de Dumnezeu?Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul."(I Ioan 3;16-18)

Acum putem fiecare sa ne gandim cat de des vedem o asemenea dragoste in jurul nostru,cauzele pentru care nu o vedem si ce trebuie facut.De consecinte in cazul in care nu reusim nici nu doresc sa amintesc.

Subscriu la cele de mai sus. Adaug doar atat: din pacate nu aceasta dragoste, asa frumos descrisa de tine, ii aduce pe cei mai multi la Biserica, cat frica de Judecata si frica de Iad. Aceasta frica ii "convinge" pe credinciosi, iar Biserica STIE asta. Putini sunt aceia care vin din dragoste si Biserica STIE si asta. Cel ce aduna cu doua lopeti strange mult mai mult decat daca ar folosi una singura!

quinquagesimussecundus 20.04.2011 08:23:04

Citat:

Mă bucur că s-a rezolvat eroarea tehnică, binecuvântata dumneavoastră prezență pe forum este dorită de mulți. Sunteți un factor de stabilitate, nu ca mine un recalcitrant ce refuză să dispară. Mă speriasem pe moment că valul epurărilor a trecut de la adventiști la ortodocși...

catalin2 20.04.2011 12:58:55

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355408)
Din ce spuneti eu inteleg urmatoarele aspecte(sa ma corectati unde gresesc):faptul ca acel Papa s-a rugat pentru un pagan a fost o exceptie si nu o regula din moment ce Cel de Sus i-a solicitat sa nu se mai repete.Inainte de Judecata Finala se poate schimba situatia unui suflet prin mijlocirea celor vii.Cui se aplica acesta regula?Tuturor celor din Iad sau numai unora dintre ei?Cum se face diferenta?

Un om moare si sufletul sau ajunge la Cel de Sus.Inteleg ca dvs spuneti ca de acolo acel suflet,inainte de Judecata finala,poate ajunge in Iad sau in Rai.Desi el ajunge acolo in baza hotaraii Celui de Sus,omul de pe pamint,desi pacatos,poate schimba decizia Celui fara de pacat si determina schimbarea sortii acelui suflet.Asta nu afecteza judecata Celui de Sus?Este ca si cum as spune ,,Esti drept dar ai mila de el desi merita tot ce i-ai dat".Intrebare:credeti ca Cel de Sus nu stie exact cat merita fiecare?Este nevoie sa-i spuna cineva anume?Daca eu solicit mila pt acel pacatos este ca si cum as spune ca Cel de Sus nu a avut mila fata de EL,poate a fost prea aspru.

Scuze, nu am avut timp sa raspund pana acum.
Sfanta Tecla e din timpul Apostolilor, sfantul Grigorie cateva secole mai tarziu. Dumnezeu i-a spus sa nu se mai roage pentru cei adormiti pagani, nu pentru toti. Biserica (Ortodoxa) se roaga doar pentru cei ce au Botezul. Nu se roaga pentru cei ce sunt in afara ortodoxiei (pentru ca nu considera ca au Botezul cu Duhul Sfant), dar nici pentru cei ce nu au fost Botezati, de exemplu bebelusii morti nebotezati. De asemenea, nu se roaga pentru cei ce s-au sinucis, regula ar fi si pentru cei ce au murit in pacate grele si nu s-au spovedit sau impartasit, dar azi nu se mai stie asta cand moare cineva, ce a facut. Credinciosii se pot ruga in particular.

In legatura cu rugaciunea, de aceea am scris ca e la fel cu rugaciunea unul pentru altul. Aici punem de fapt problema de ce este rugaciunea. Vezi si cum Avraam l-a rugat pe Dumnezeu pentru Lot in cazul Sodomei si Gomorei.

luciand 20.04.2011 13:04:51

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 355403)
Eu cred ca are importanta, fiind o teorie putem vedea care a fost gandirea ce a influentat aceasta teorie. Spinoza era un evreu ce a adoptat panteismul, daca imi aduc bine aminte chiar a fost exclus din cauza asta din comunitatea lui. Einstein era un admirator al lui Spiniza, a luat si conceptia s-a religioasa. Einstein era adept al panteismului, deci nu credea intrun Dumnezeu personal (cum si spunea in mai multe articole).
In aceasta conceptie divinitatea face parte din lume, tot ce e creat este parte din divinitate. Iar divinitatea si pentru panteisti este infinita si alte atribute. Asadar Einstein a cautat probabil sa gaseasca dovezi stiintifice ale panteismului.
In mesajele scrise de mine la acel subiect am analizat si dovezile teoriei relativitatii. Am scris inclusiv despre povestea cu gemenii, considerata chiar si in stiinta o fantezie niciodata realizabila, doar o constructie a imaginatiei. dar sa nu deviem de la subiect.

Am spus că nu are relevanță în contextul de față, nu că n-ar avea importanță! Probabil că are, dar acum hai să ne bucurăm de consensul în ceea ce privește subiectul ridicat în acest topic.
Cătălin, uite ce-ți propun eu:
Suntem în Săptămâna Patimilor lui Hristos, slăbiți de post, de ce să ne încrâncenăm pe o temă așa de greoaie?
Mai bine, hai să privim detașați meciul de „volei” care se încinge pe topicul acesta! Uite ce frumos se ridică „mingile” la fileu, uite ce grațios zboară ele prin văzduhul virtual! Uite în ce armonie desăvârșită se bat prietenește pe umăr „echipele adverse” uite ce „dragoste” universală și necondiționată răzbate de prin toate colțurile! Nu-i așa că-i penibil…. ah, pardon!... sublim! Fără reguli, fără constrângeri, într-o armonie perfectă, cu sau fără blănuri de oaie…. ah, iar am greșit!... miel voiam să zic, că doar se apropie Paștile!
Ce zici?

catalin2 20.04.2011 13:17:01

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355499)
Nu cred ca vrem dragoste pentru ca nici nu stim exact ce inseamna dragostea crestina dar sa mai si traim asta.

La Sfanta Liturghie se spune inainte de impartasanie "cu frica, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati" si am auzit urmatoarea explicatie: frica este prima treapta a credintei, cea mai de jos. Cineva e credincios pentru ca ii este frica, frica sa nu piarda Raiul. Urmatoarea treapta este credinta, care vine pe calea gandirii. Cineva e credincios pentru ca el a inteles ceea ce scrie in Biblie, ce spune Biserica, crede tot ce a inteles.
Ultima treapta, ce amia inalta, e cea a dragostei, fata de Dumnezeu si oameni. Probabil la aceasta ajung putini credinciosi. Dar fiecare treapta e buna, in functie de ceea ce poate cineva.

catalin2 20.04.2011 13:27:43

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355568)
Am spus că nu are relevanță în contextul de față, nu că n-ar avea importanță! Probabil că are, dar acum hai să ne bucurăm de consensul în ceea ce privește subiectul ridicat în acest topic.
Cătălin, uite ce-ți propun eu:
Suntem în Săptămâna Patimilor lui Hristos, slăbiți de post, de ce să ne încrâncenăm pe o temă așa de greoaie?
Mai bine, hai să privim detașați meciul de „volei” care se încinge pe topicul acesta! Uite ce frumos se ridică „mingile” la fileu, uite ce grațios zboară ele prin văzduhul virtual! Uite în ce armonie desăvârșită se bat prietenește pe umăr „echipele adverse” uite ce „dragoste” universală și necondiționată răzbate de prin toate colțurile! Nu-i așa că-i penibil…. ah, pardon!... sublim! Fără reguli, fără constrângeri, într-o armonie perfectă, cu sau fără blănuri de oaie…. ah, iar am greșit!... miel voiam să zic, că doar se apropie Paștile!
Ce zici?

Am zis si eu sa nu continuam cu teoria relativitatii, care nu are relevanta in cazul subiectului.
In rest cred ca e bine sa judecam cat putem de putin (ca deloc nu prea vem noi puterea), mai ales daca nu sunt greseli mari de credinta sau nu deranjeaza pe cineva si nu se ataca o persoana care spune adevarul.

Scotland The Brave 20.04.2011 14:11:17

Pt domnul Catalin2

Nu va mai pot multimi decat in varful picioarelor si in soapta pt precizari intrucat se supara domnul Lucian pe mine.Intrucat dansul este convins de existenta lupilor cu aspect de miel si de existenta unui blat intre echipa protestanta(formata din 1,unul,one, om pe tot forumul)si echipa ortodoxa(mai multi jucatori)nu-mi ramine decat sa va fac conspirativ cu ochiul si sa trec la urmatoarea etapa a planului malefic :) Il simpatizez pe domnul Lucian datorita umorului dansului si cunostiintelor teologice evidente.Acum va rog sa ma scuzati,dar trebuie sa ma intorc la incalcitul meu plan conspirativ desi am fost dat in vileag :)

luciand 20.04.2011 20:10:09

Cătălin, sper că nu te superi, dar se pare că ai devenit canal de comunicații, antenă de retransmisie, amplificator de sunet „scris”!
Te rog să-i spui Bravului domn Scoțian că nu trebuie să vorbeasă în șoaptă. Nu doarme nimeni – din contra!
Te rog să-i mai spui că nu m-am mai distrat de mult așa bine :24:.

Și eu îl simpatizez, în primul rând pentru sinceritate și calitatea umană de care dă dovadă. Sinceritatea e doar una din calități, ar mai fi și umorul, dorința de cunoaștere și (nu în ultimul rând) rațiunea care răzbate din logica sa (calitate ce se dovedește foarte rară prin zonă). Departe de mine gândul de a judeca (osândi) pe cineva, în schimb judec (trec prin filtrul discernământului), tot timpul, faptele, vorbele și intențiile celor din jur. Și asta pentru că Îl ascult pe Hristos care spunea: „fiți vicleni ca șerpii și blânzi ca porumbeii” și, totodată, pe Sfântul Vasile cel Mare care ne spune să culegem ca albina informații din toate locurile dar să le trecem prin filtrul rațiunii și dicernământului nostru (diacrisis).
Dacă Bravul domn Scoțian ar fi fost puțin mai atent ar fi observat că am specificat clar că nu mă refer la persoana dumnealui deoarece fiind sincer din start (probabil prin educație) iese din aria bănuielilor mele. Îi înțeleg, totuși, reacția și chiar o admir pentru că datorită ei se dovedește încă o dată totala sinceritate care răzbate din persoana sa.
Restul rămâne cum am stabilit!

Scotland The Brave 20.04.2011 20:13:23

Citat:

În prealabil postat de luciand (Post 355631)
Cătălin, sper că nu te superi, dar se pare că ai devenit canal de comunicații, antenă de retransmisie, amplificator de sunet „scris”!
Te rog să-i spui Bravului domn Scoțian că nu trebuie să vorbeasă în șoaptă. Nu doarme nimeni – din contra!
Te rog să-i mai spui că nu m-am mai distrat de mult așa bine :24:.

Și eu îl simpatizez, în primul rând pentru sinceritate și calitatea umană de care dă dovadă. Sinceritatea e doar una din calități, ar mai fi și umorul, dorința de cunoaștere și (nu în ultimul rând) rațiunea care răzbate din logica sa (calitate ce se dovedește foarte rară prin zonă). Departe de mine gândul de a judeca (osândi) pe cineva, în schimb judec (trec prin filtrul discernământului), tot timpul, faptele, vorbele și intențiile celor din jur. Și asta pentru că Îl ascult pe Hristos care spunea: „fiți vicleni ca șerpii și blânzi ca porumbeii” și, totodată, pe Sfântul Vasile cel Mare care ne spune să culegem ca albina informații din toate locurile dar să le trecem prin filtrul rațiunii și dicernământului nostru (diacrisis).
Dacă Bravul domn Scoțian ar fi fost puțin mai atent ar fi observat că am specificat clar că nu mă refer la persoana dumnealui deoarece fiind sincer din start (probabil prin educație) iese din aria bănuielilor mele. Îi înțeleg, totuși, reacția și chiar o admir pentru că datorită ei se dovedește încă o dată totala sinceritate care răzbate din persoana sa.
Restul rămâne cum am stabilit!

Nu am vazut bine din cauza kiltului pe care mi l-a ridicat vantul peste ochi si din cauza scotch-ului consumat pe post de apa :35: Va rog sa ma credeti,este din cauza climei:) Va salut si eu cu drag si respect.Dumnezeu sa va apere

luciand 20.04.2011 20:24:48

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 355632)
Nu am vazut bine din cauza kiltului pe care mi l-a ridicat vantul peste ochi si din cauza scotch-ului consumat pe post de apa :35: Va rog sa ma credeti,este din cauza climei:) Va salut si eu cu drag si respect.Dumnezeu sa va apere

E de înțeles. Cum sâmbătă și duminică a fost dezlegare la vin și cum prin zona unde vă aflați cel mai slab "vin" are aromă de irish cream, se putea întâmpla oricui. De fapt vă invidiez pentru chestia asta. La noi se găsește doar horincă și cu asta nu pot nicicum să păcălesc pe nimeni că ar fi vin!
Pe de altă parte, dacă mă acuză cineva că am râs în hohote în Săptămâna Mare, cu toată simpatia, voi da vina pe dumneavoastră pentru asta!
Vă doresc un praznic luminos, Doamne ajută!

Zarathustra_revenind 22.04.2011 14:40:17

Si atunci de ce nu cade ipoteza numita ''Dumnezeu''?

Citat:

În prealabil postat de Lucemferre (Post 354742)
Cine își închipuie că este liber să aleagă între bine și rău se înșeală. E doar o iluzie. Egoul ne împiedică să admitem că nu suntem liberi în gândire, în motivații, în alegeri sub nicio formă. Cum se poate să recunoaștem că suntem constant influențați de cei din jurul nostru de când deschidem ochii până când murim. Adică n-aș mai fi Eu- cel care are puterea de a decide, cel care e unic, cel care merită toate laudele pentru deciziile bune pentru că au fost ale mele...mintea mea le-a imaginat și pus în practică. Mândria în om e atât de mare încât nimeni dintre noi nu va accepta vreodată că întotdeauna a fost influențat de ceilalți pentru că eticheta generală pentru "influențabil" este "slab/șters/lipsit de personalitate".

Din păcate, însă, realitatea e că noi suntem produsul celor din jurul nostru. Noi suntem produsul societății. E greu de acceptat o asemenea ipoteză pentru că în felul acesta am pierde sentimentul de ființă specială. Adică n-aș mai fi strict produsul unui Creator care are un plan special cu mine, care, în dragostea Sa, mi-a dat și libertatea de alegere (deci rațiunea mea este una liberă, puterea de alegere stând strict în mâna mea). Dar cu toate acestea, dacă un copil este izolat de la naștere de societate, fără să aibă contact cu aceasta cât crește el nu va ști să vorbească (e de înțeles, totuși; dacă nu a auzit, nu are de unde să știe cuvintele), nu știe să folosească o toaletă, e complet lipsit de interes de activitățile umane, și nu poate nici măcar să stea drept pe două picioare. Ciudat, având în vedere că nu ne tragem din animale. Cu toate acestea, un om fără un mediu uman e asemenea unui animal, unei primate. [Deci, Colaps, dacă citești, cum e cu sufletul și cu faptul că tot ceea ce ne definește pe Pământ nu stă în creier. Adică sufletul ar trebui să se impună cumva asupra minții, nu? Bine, nu să vorbească, să meargă drept, să folosească diverse chestii dacă nu a avut cine să-l învețe, dar măcar să manifeste interes față de ceilalți. Acea dragoste manifestată de "suflet" ar trebui să nu se stingă sub nicio formă, căci e mai presus de minte și de trup.]

Așadar, mediul în care creștem are cea mai mare valoare în devenirea noastră ca om. Felul în care percepem lumea - mai emotivi, mai activi, mai agresivi, mai liniștiți, ține de gene. Genele sunt cele care dictează interesul nostru de fond care, mai târziu, va da naștere tuturor pasiunilor noastre. Un copil mai activ va fi mult mai sociabil decât unul timid, liniștit, în lumea sa, deci va manifesta interes pentru tot ce ține de contactul cu ceilalți și pasiunile lui vor fi cele care îl vor ține în permanentă legătură cu ceilalți. Pe de altă parte, un copil mai retras are trăirile afective mai intense și o imaginație mai fantezistă. El va fi interesat de activități care-i vor hrăni aceste sentimente: muzica, pictura, cititul etc. Deci deja apare o limită: nu suntem liberi să alegem ce ne place.
Mai departe, cât suntem copii, absorbim o uriașă cantitate de informație de orice fel, pentru că interesul pentru lume este cât se poate de viu. În funcție de felul cum percepem lumea (dictat de gene) tragem și niște concluzii, cu mintea noastră de copil. Tot ce vedem, tot ce auzim, tot ce trăim își lasă amprenta asupra personalității noastre și asupra felului în care gândim, deci și asupra raționamentelor care vor conduce la deciziile pe care le vom lua. Dvs. sunteți credincioși în primul rând pentru că ați auzit de Dumnezeu. Chiar dacă nu ați crescut într-o familie cu părinții credincioși, tot ați auzit de cineva Atotputernic în brațele căruia, atunci când nu a mai fost nicio soluție, v-ați căutat refugiul. Nu mă înțelegeți greșit: eu cred că Dumnezeu există, chiar dacă am dubii referitoare la persoana Sa. Credința e doar un exemplu. Dar de ce ar condamna Dumnezeu un ateu dacă nu ateul a ales să nu creadă în existența Lui? Poate pentru că a crescut într-o familie de oameni de știință atei, gândirea lui a fost influențată din copilărie (ce păcat poți să-i găsești unui copilaș) și pur și simplu nu poate să creadă în ceva ce sfidează fizica. Dvs. de ce sunteți pe forum? Că așa vreți. Dar de ce vreți așa?

Tot ce voim are o motivație. Motivația s-a născut în urma unui eveniment independent de persoana noastră. Un hoț nu a ales să fie hoț, un călugăr nu a ales să fie călugăr chiar dacă amândoi au gândit: EU am să... Eu-ul nostru e doar o însumare a tuturor experiențelor din viața noastră și a tuturor contactelor cu ceilalți. Prin noi trăiește câte o parte din toți cei pe care i-am întâlnit cu eticheta de: așa da sau așa nu. Etichete au fost puse pe baza educației primite de părinți, de inteligență (iar genetică), de pasiuni etc. Deci e clar că omul rău nu are nicio vină pentru că e rău. Pentru că dacă s-ar fi născut într-un alt moment, într-un alt mediu și ar fi întâlnit, poate, chiar și-o singură persoană potrivită la momentul potrivit nu ar mai fi fost rău.

Și atunci, de ce ne amenință Dumnezeu cu iadul, focul, pedeapsa etc.? Doar știe că de noi nu depinde mai nimic.
Mai mult, de ce, dacă ne-a dat "libertatea" de-a alege, ne pedepsește dacă nu luăm decizia corectă. Să-i spui cuiva: ești liber să alegi între A și B, dar dacă alegi B ești pedepsit nu e libertate. E constrângere. Și de ce, dacă alegem greșit și vedem că am ales rău nu mai putem să revenim asupra deciziei? Parcă Dumnezeu era dragoste. Unde e dragostea când știm că vom fi lăsați în întunericul cel mai de afară dacă nu intrăm din prima. Dar de ce să nu putem intra și din a doua dacă suntem liberi să facem lucrul acesta?

Interesante si destul de realiste observatii, daca inteleg corect din ce ai postat vrei sa spui ca noi suntem produsul anumitor contexte (sociale,culturale, genetice sau de alta natura) in care ne nastem si traim.
Insa un asemenea punct de vedere este mai curand naturalist in sensul strict ca el nu admite existenta a ceva in afara naturii. Daca in fond suntem ceea ce altii au facut deja din noi, poate plus ceea ce facem noi cu ceea ce deja au facut acestia, atunci in aceasta viziune nu mai e loc si pentru ceva supranatural, care transcende adica lumea materiala, lume materiala reprezentata tocmai de contextele despre care vorbesti si care par a ne limita destul.
Ne ramane totusi un mic spatiu de manevra pe care il putem numii libertate tocmai prin ceea ce facem noi cu ceea ce altii au facut deja din noi, libertate care nu are semnificatii absolute ci din contra: contextuale sau relative.
Libertate care in fond ar putea sa se dovedeasca chiar destul de irelevanta in unele conditii precum de pilda: in lipsa cunostiintelor necesare despre o situatie data nu iti foloseste prea mult sa poti alege intre mai multe solutii gresite.
Iar in aceste conditii intrebarea corecta nu ar fi de ce pedepseste divinitatea, ci daca chiar exista divinitatea, aceasta fiind in principiu ceva aflat in afara contextelor despre care vorbim . Cu alte cuvinte, cel putin asa cum inteleg eu lucrurile, pentru a crede in divinitate este nevoie sa separi intai realitatea (sau mai bine zis perspectiva ta asupra ei) in doua : natural si supranatural. Ori o viziune monista asupra realitatii ar trebui, pentru a fi consecventa, sa fie si atee implicit.

florin.oltean75 22.04.2011 16:24:56

Citat:

În prealabil postat de Lucemferre (Post 354742)
Și atunci, de ce ne amenință Dumnezeu cu iadul, focul, pedeapsa etc.? Doar știe că de noi nu depinde mai nimic.
Mai mult, de ce, dacă ne-a dat "libertatea" de-a alege, ne pedepsește dacă nu luăm decizia corectă. Să-i spui cuiva: ești liber să alegi între A și B, dar dacă alegi B ești pedepsit nu e libertate. E constrângere. Și de ce, dacă alegem greșit și vedem că am ales rău nu mai putem să revenim asupra deciziei? Parcă Dumnezeu era dragoste. Unde e dragostea când știm că vom fi lăsați în întunericul cel mai de afară dacă nu intrăm din prima. Dar de ce să nu putem intra și din a doua dacă suntem liberi să facem lucrul acesta?

Revolta ta este justificata doar in contextul unei intelegeri dogmatice inguste de genul:
stim ce/cine este Dumnezeu, vesnicia, viata, moartea, rasplata si pedeapsa.

In aceste limite ordinar concepute,
rationalitatea se sufoca iar revolta pare pe deplin justificata.

In esenta, nu se cunoaste ce este trupul, constiinta si fluxul proceselor.

Natura lor adevarata este identificata doar atunci cand mintea devine patrunzatoare,
prin lucrarea virtutii cu ajutorul Lui Dumnezeu.

Altfel spus, cu ochii acoperiti nu poti descrie realitatea,
supozitiile fiind foarte indepartate de adevar.

Acest model dogmatic simplist de rai - iad - vesnicie pentru multi este eficace.
Iti sugerez sa studiezi si alte modele, pentru a depasi dificultatea de ordin rational
care blocheaza calea virtutii.

In alte modele, poti incerca de o infinitate de ori sa intri in rai, daca de o infinitate de ori ai ratat.

Modelul crestin al sansei unice (doar o viata pentru premiul cel mare)
are menirea sa mobilizeze toate resursele fiintei pentru a reusi Acum.

Sansa a doua se spune, in alte modele existentiale, ca exista,
dar este atat de indepartata (miliarde de eoni),
ca din punct de vedere practic este o vesnicie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:34:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.