Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si modernitate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1276)

10.03.2007 09:50:29

intr-adevar nu "apostrofarea" este metoda, poate ca este si vina noastra a parintilor ca nu i-am educat in spirit crestin. Hai sa fim sinceri cu noi insine, noi ca parinti de cate ori ne-am ingrijit sa le da educatie religioasa din copilarie??...daca ar fi avut temelia buna nu s-ar fi clatinat cand bate vantul....dar ne este mai comod sa dam vina pe biserica, pe societate, pe oricine altcineva dar nu pe noi...eu mereu am sustinut ideea ca atunci cand un copil a plecat "bine" de acasa chiar daca se rataceste pe cale isi aminteste la un moment dat de cunostintele de acasa!! nu putem cere bisericii si societatii sa faca intr-un an ceea ce noi nu am facut in 10 sau 20 de ani.....Doamne ajuta

iosif 10.03.2007 16:38:46

cate dintre familiile noastre se roaga impreuna inainte de masa si dupa masa? Cati multumesc lui Dumnezeu pentru darurile primite? De aici pleaca multe lucruri....

Avem impresia falsa ca modernitatea il exclude pe Dumnezeu. Ni se pare ca altfel stau lucrurile acum. De fapt, religia ramane aceeasi, nu se schimba...oamenii se schimba. Religia ramane in continuare aceeasi legatura constienta si libera cu Dumnezeu. Oamenii sunt cei care se schimba, nu religia, nu Biserica...

iosif 12.03.2007 12:20:54

Dar oare de ce au impresia oamenii ca modernitatea exclude Biserica, religia?

iosif 16.03.2007 09:19:11

deja se vorbeste de postmodernitate, perioada postcrestina...in ce masura sunt justificate aceste notiuni?

iosif 17.03.2007 22:10:40

??

ancah 17.03.2007 22:41:41

Modernitatea exclude Biserica? Poate in acelasi felin care o tara nu poate fi si regat si republica in acelasi timp.
Da, exista tari care se pot declara partial postcrestine, nu pentru ca a disparut crestinatatea complet, ci pentru ca a disparut curajul marturisirii. Oamenilor Žle e frica de ridicol si prefera sa se declare atei, decat sa recunoasca credinta lor. Sper ca Romania sa nu ajunga pana acolo...
Iar postmodernitatea pe mine ma duce cu gandul la interesul crescand al unora pentru credinta crestina, deci o revenire la perioada clasica a crestinismului, daca ma pot exprima astfel. Apele se despart: asa cum unii se distanteaza de credinta, considerand-o atipica modernismului, altii dimpotriva se intorc spre credinta, recunoscand in ea o adevarata comoara spirituala.

Negroponte 17.03.2007 23:44:04

:)De ce modernitatea slabeste biserica?De ce trupul vrea mancare buna,comoditate,lux,distractii si cate altele?Pentru ca sufletul este lasat flamand si slabeste si chiar moare.Si modernismul inseamna tirania trupului asupra sufletului.Cum spunea parintele Arsenie Boca:"trupul este o buna sluga,dar un rau stapan"Asa ca,:sa traim in lume,dar nu pentru ea,ci pentru Dumnezeu.

iosif 18.03.2007 14:48:43

Eu cred ca progresul e voit de Dumnezeu, cred ca El a pus in natura lucrurilor aceasta evolutie spre mai bine. Nu stiu daca moderinitatea este in sine un rau, ci omdul in care vedem noi modernizarea societatii, modul in care o realizam.

sofiaiuga 18.03.2007 21:42:14

Citat:

În prealabil postat de iosif
??

BISERICA DE-A LUNGUL VEACURILOR A FOST SI ESTE ACEEASI IN CIUDA MODENISMULUI,DOAR CRESTINII SINT DIFERITI UNII MAI FIERBINTI, ALTII MAI CALDICEI ;DAR NI SE SPUNE IN APOCALIPSA CA DC SINTEM CALDICEI D-ZEU NE VARSA DIN GURA LUI[BIS. DIN LAODICEA E CEA MAI APROPIATA SITUATIEI ACTUALE.CITEZ:"FIINCA TU ZICI:SINT BOGAT SI M-AM IMBOGATIT SI DE NIMIC NU AM NEVOIE!SI NU STII CA CA TU ESTI CEL TICALOS SI VREDNIC DE PLINS SI SARAC SI ORB SI GOL"[APOCALIPSA cap.3 paragraf17].ESTE INTERESANT ACI LA ACEST ASPECT A SE CITI CAPITOLUL BISERICA SI CRESTINISM din carteaIISUS HRISTOS IERI,AZI SI IN VECI autoe EPISCOP DANIIL STOENESCU.

iosif 18.03.2007 23:40:59

Biserica aceeasi, credinciosii altfel...interesant punct de vedere. Intr-adevar, slava Domnului ca randuieste oameni care sa pastreze aceasta credinta vie si adevarata.

Ce poate face Biserica pentru a-i ajuta pe oameni sa nu cada in cursele modernitatii?

Mirean 19.03.2007 14:53:18

Citat:

Biserica aceeasi, credinciosii altfel...interesant punct de vedere. Intr-adevar, slava Domnului ca randuieste oameni care sa pastreze aceasta credinta vie si adevarata.

Ce poate face Biserica pentru a-i ajuta pe oameni sa nu cada in cursele modernitatii?

Lumineaza-ma: care sunt "cursele modernitatii"? Concret!
Astept cu maximum de interes...

iosif 20.03.2007 19:30:54

Consumismul, secularizare, globalizare, individualizare...

odin 20.03.2007 20:25:16

Citat:

Magistral dezbatute de Diac. Prof. Ica Junior in introducerea la `Libertatea moralei` a lui Yannaras.

Mirean 20.03.2007 23:04:34

Citat:

Si cu ce ar diferi fata de problematica secolelor trecute?
Problemele erau in esenta la fel, forma difera.
Fiecare generatie considera ca problemele timpului ei sunt cele mai grele....
Asta cu consumism si cu individualizare mai e cum mai e...
Dar ce fac reprezentantii Bisericii pentru a preintampina efectele globalizarii si secularizarii?

iosif 21.03.2007 14:16:28

Globalizarea devine deja necesara, este o tendinta economica si politica care nu poate fi ignorata. Biserica nu este o supraputere, ea nu se poate implica in aceasta evolutie in sensul impiedicarii ei, pentru ca economia sta la baza socialului, iar economia fara relatii politice e imposibil de realizat.

Biserica are efectiv datoria de a-i ajuta pe oameni as inteleaga care sunt provocarile noi ale contemporaneitatii, sa inteleaga in ce lume traim si sub ce forme apar ispitele, cum se concretizeaza pacatul in ziua de azi.

Mirean 21.03.2007 14:56:49

Citat:

Globalizarea devine deja necesara, este o tendinta economica si politica care nu poate fi ignorata. Biserica nu este o supraputere, ea nu se poate implica in aceasta evolutie in sensul impiedicarii ei, pentru ca economia sta la baza socialului, iar economia fara relatii politice e imposibil de realizat.

Biserica are efectiv datoria de a-i ajuta pe oameni as inteleaga care sunt provocarile noi ale contemporaneitatii, sa inteleaga in ce lume traim si sub ce forme apar ispitele, cum se concretizeaza pacatul in ziua de azi.

Parca ai cita din cartea lui Ica Jr.
Intrebarea este: Poate Biserica sa se adapteze la noile provocari?
Parearea me este ca DA, cu conditia sa schimbe aparatul administrativ invechit, in special cel central. Ma refer la consilierii ramasi pe aceleasi functii inca din perioada anterioasa Revolutiei.

iosif 21.03.2007 20:09:12

Inca n-am citit cartea aceea frate, insa o sa o citesc. Aparatul acela se va schimba cu siguranta....

Laurentiu 21.03.2007 20:10:55

Stie cineva ceva despre cartea lui Enoh descoperita prin 1700{aproximativ} in Etiopia?

Mirean 22.03.2007 16:08:49

Citat:

Inca n-am citit cartea aceea frate, insa o sa o citesc. Aparatul acela se va schimba cu siguranta....

Uite, eu nu cunosc eoiscopi prea multi.
Dar Sofronie, noul ep de Oradea, pe care am avut ocazia sa il ascult, imi place tare mult. Vorbeste clar, spune lucrurilor pe nume, raspunde direct intrebarilor ce i se pun si ar reale calitati de diplomat, ceea ce in situatia actuala este un real avantaj.
Nu ca altii ar fi mai prejos, dar asta imi place...
Parerea mea....

vsovi 22.03.2007 16:41:55

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
Stie cineva ceva despre cartea lui Enoh descoperita prin 1700{aproximativ} in Etiopia?

Elipticule, cartea lui Enoh? ce esti dumneata asha de curios? Si cum de a fost gasita prin Etiopia, si de catre cine ... si iar ne intoarcem la treburile nasoale care or sa vina... ce anume ai dori dumneata s-o citesti? Poi itzi zic eu despre ce era, despre ceruri si cosmologie, despre aparatul lui Uriel (nu stiu daca este vorba despre Arhanghel) si despre catastrofele megalitice si mai ales despre o serie de judecatzi si judecatori intergalactici... si cate si mai cate... cate au fost si vor mai fi. Dumneata ce vrei sa spui despre cartea respectiva?

iosif 22.03.2007 21:32:56

Infranare in era consumista...nu suna cam ciudat? Nu cumva se adancesc discrepantele intre crestinism si societatea moderna? Poate ramane acest lucru fara consecinte?

ancah 23.03.2007 02:13:56

Iosif:Globalizarea devine deja necesara

Frate Iosif, nu cred ca globalizarea e necesara. Au devine inevitabila prin interesele unor cercuri influente.

iosif 23.03.2007 10:21:00

Si asa e bine spus, Anca draga. Necesitatea globalizarii reiese din evolutia de pana acum.

Mirean 23.03.2007 15:57:01

Citat:

Infranare in era consumista...nu suna cam ciudat? Nu cumva se adancesc discrepantele intre crestinism si societatea moderna? Poate ramane acest lucru fara consecinte?

Nu suna ciudat deloc. Sociatatea esti "tu". Asa ca...liber esti....faci ce vrei. chiar si infranare.

iosif 23.03.2007 18:58:41

Societate nu sunt eu, suntem noi!

Mirean 23.03.2007 19:10:27

Citat:

Societate nu sunt eu, suntem noi!

"tu" si "tu" si "tu" si "tu" si "tu".........
Asta era sensul.:D

iosif 23.03.2007 19:13:33

Crezi ca in societatea aceasta religia devine o chestiune pur personala fara legatura directa cu sfera publica?

06dec 24.03.2007 07:49:25

Modernismul,nu va reusi niciodata sa rezolve problemele sociale,oricât de adevărat ni s-ar părea la prima vedere.Desi Biserica ni se pare ca nu rezolva problemele celor sarmani,sa vedem ce ne spune cuviosul Lavrentie al Cernigovului:In ultimele timpuri, adevărații creștini vor fi deportați, iar bătrânii și neputincioșii vor fugi după dânșii.

Mirean 24.03.2007 09:19:44

Citat:

Crezi ca in societatea aceasta religia devine o chestiune pur personala fara legatura directa cu sfera publica?

Ceva de genul spuneam si eu, dar nuantat....

iosif 24.03.2007 13:45:35

Eu ma intreb daca modernismul s-a nascut din nevoia de a rezolva problemele sociale. Nu cred, cred ca e in evolutia lucrurilor determinata bieninteles de optiunile si resursele umane.

Mirean 24.03.2007 16:29:35

Citat:

Eu ma intreb daca modernismul s-a nascut din nevoia de a rezolva problemele sociale. Nu cred, cred ca e in evolutia lucrurilor determinata bieninteles de optiunile si resursele umane.

Cred ca modernismul este o acceptiune a actualitatii in sensul ca fiecare generatie, la randul ei, s-a crezut victima sau beneficiara modernismului.

iosif 24.03.2007 18:13:27

Evolutia e voita de Dumnezeu, darul cresterii este primit dintr inceput. Modul in care crestem este insa important.

Mirean 24.03.2007 18:39:33

Citat:

Evolutia e voita de Dumnezeu, darul cresterii este primit dintr inceput. Modul in care crestem este insa important.

Intru totul de acord cu tine...:D

iosif 26.03.2007 01:12:50

Uneori ne facem falsa impresie ca Biserica in procesul ei de actualizare permanenta a Traditiei ar trebui sa isi schimbe viziunea asupra pacatului. Interesant e ca motivatia lor suna cam asa: daca toata lumea face, inseamna ca nu e chiar asa pacat. Cunoasteti astfel de situatii?

andreea_teo 26.03.2007 01:29:27

Citat:

Interesant e ca motivatia lor suna cam asa: daca toata lumea face, inseamna ca nu e chiar asa pacat. Cunoasteti astfel de situatii?

daaa... si inca o gramada. daca pacatul a ajuns sa patroneze peste tot in lume asta nu trebuie sa ne determine sa-l idolatrizam. sa nu uitam cuvintele Mantuitorului ca intelepciunea lumii acesteia este nebunie inaintea lui Dumnezeu

iosif 27.03.2007 21:48:00

Eu cred ca situatia nu poate fi vazuta doar dintr-un singur unghi. Nu doar carmuitorii Bisericii au lipsuri, ci si credinciosii. Biserica este un organism viu, e greu sa functioneze corect cand madularele sunt cum sunt.

Crestinii moderni, sa le zicem asa, sunt crestinii care nu au inteles faptul ca Biserica prin tezaurul invataturilor ei ramane mereu actuala, ca de fapt problemele omenirii sunt mereu aceleasi, chiar daca manifestate sub alte forme.

Sa nu fie judecata, ci mai degraba o privire obiectiva catre noi insine....in oglinda adevarului si noi trebuie sa ne vedem bolile, rautatile, patimile, toate acestea care si ele participa la imaginea Bisericii in societatea moderna.

iosif 28.03.2007 20:29:15

Se vorbeste mult despre relatia dintre stat si Biserica de-a lungul timpului. Cum vedeti voi aceasta relatie in societatea moderna contemporana?

sofiaiuga 28.03.2007 23:06:46

Citat:

Se vorbeste mult despre relatia dintre stat si Biserica de-a lungul timpului. Cum vedeti voi aceasta relatie in societatea moderna contemporana?

relatia a specificat-o FIUL LUI DUMNEZEU cind umbla pe pamint, adica sa dam cezarului [statului] ce-i datoram si bisericii iar ce-i datoram[respect si incredere].In apocalipsa biserica ortodoxa este reprezentata de bis. din PHILADELFIA ,careia DOMNUL i-a lasat o usa deschisa si i-a spus sa pastreze pina la sfirsit ceea ce are.Cu alte cuvinte noi trebuie sa ne schimbam [in bine] cum ne invata biserica si nu biserica sa se ia dupa modernismele vremii.Adevarul ca oamenii ,societatea nu evolueaza d.p.d.v. spiritual ci involueaza [noi nu mai avbem credinta primilor crestini]si atunci sper ca nu dorim nimeni sa se ia si biserica dupa lume.Ar trebui sa fie invers noi sa ascultam de biserica.

cozia 30.03.2007 02:15:23

Citat:

Nici un sistem nu este ideal si nu cred ca ar putea fi aplicat in orice tara insa in cazul Esticilor, a Ortodocsilor cred ca cele doua ar trebui sa ramina separate insa cu conditia ca Statul sa asculte, sa fie sfatuita de Biserica Ortodoxa:)

Mirean 30.03.2007 16:26:01

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

Nici un sistem nu este ideal si nu cred ca ar putea fi aplicat in orice tara insa in cazul Esticilor, a Ortodocsilor cred ca cele doua ar trebui sa ramina separate insa cu conditia ca Statul sa asculte, sa fie sfatuita de Biserica Ortodoxa:)

Pai in momentul de fata statul si Biserica sunt, formal, despartite.
Ca pe vremea imparatului Justinian - simfonia puterilor....
Pe de alta parte apare o "anomalie": statul legifereaza in domeniul ecleziastic.
Dar problema nu este atat de mare. Pe langa faptul ca Biserica are reprezentanti in Parlament, deciziile pe care le ia statul in domeniul bisericesc apar dupa consultari cu reprezentantii cultelor.
Legea cultelor, promulgata de presedinte anul trecut, in decembrie, sprijina cultele.
In ciuda protestelor nationale si internationale legea a intrat in vigoare.
Oricum, cultele s-au consultat în privinta formei acesteia inainte de a face o propunere in acest sens Parlamentului.
Statul nu trebuie sa asculte de Biserica, ci sa se consulte cu acesta in problemele ecleziastice.
Nu avem un stat teocratic di unul democratic...

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:59:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.