![]() |
In contextul a ceea ce am scris mai sus, expeditiile imparatilor de cucerire, masacrarea latinilor, nu au treaba cu Biserica, ci cu actiuni ale laicilor. In cazul lui Vasile, eretic, scrie ca a fost acuzat de erezie, iar imparatul a dat ordin sa fie omorat. Nu stim daca si patriarhul a consimtit, pentru ca de erezie au fost o gramada condamanti, fara sa fie omorati apoi.
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Pana una alta, BO nu a reprimat pe nimeni in mod sistematic, asa cum a facut BRC folosind institutia anume specializata in represiune care a fost inchizitia.
Si nici un ierarh al BO nu a dorit sa fie conducator suprem al lumii, pe plan spiritual si lumesc. Oricum, dvs. eludati problema inchizitiei, care a fost o institutie a BRC si care a actionat permanent si sistematic, punand in fata cazuri izolate din spatiul rasaritean. |
Ce a cautat Ioan Tzimiskes la Ierusalim ? Daca nu cumva gresesc, el a luptat impotriva arabilor, care ocupasera teritoriile bizantine din zona orientala, incepand cu secolul 7.
Daca tot ati citit istoria Bizantului, poate ati remarcat ca Palestina (si Asia Mica, si Siria si Egiptul) au facut parte din imperiul roman cu mult inainte de Ioan Tzimiskes... Basileul nu a facut altceva decat sa incerce alungarea invadatorilor arabi, recuperand teritoriile pe care imperiul le detinuse timp de secole. Or, nici un stat apusean din perioada cruciadelor nu poate pretinde ca avea de recuperat ceva in rasarit, din moment ce nu detinuse nimic in zona. Cruciatii nu s-au dus sa ofere libertate crestiniplor exiostenti in orient, ci s-au dus sa cucereasca feude si sa impuna confesiunea catolica. Daca dvs., catolic, ati locui intr-un stat fost crestin dar cotropit de musulmani, si as veni eu, ortodox, alungand musulmanii, cred ca v-ati bucura. Dar daca apoi as instaura o institutie bisericeasca ortodoxa si v-as spune ca de acum aceasta este autoritatea religioasa careia trebuie sa va supuneti, fiindca v-am adus eliberarea, nu cred ca m-ati mai considera vreun binefacator. |
PS
Nu mi-am dorit sa ajung sa particip la dispute pe acest forum, ci la schimb de experienta. Regret ca m-am lasat antrenat in genul acesta de discutii... ratiunea a fost biruita de inima palikarului. Imi cer iertare. Dar nu promit ca n-am sa mai intervin pentru Biserica mea. |
Tainele la ortodocsi si catolici
Citat:
Apoi nu este de mirare, ca bisericile catolice si cele protestante se destrama continuu. Enoriasii acestor biserici se retrag, pur si simplu bate vantul in biserici. Ei nu mai merg la biserica. Biserricile sunt vandute. Le cumpara ortodocsii de toate neamurile: rusi bulgari greci, si altii. Sa nu uitam orgiile, care si in prezent se savarsesc, fara frica de Dumnezeu, de catre preoti, nimicind copii si distrugand integritatea lor folosindu-i ca papusa sexuala, ca nu pot sa zic altfel. Cine poate spune ca intr-un asemenea "om" salasluieste Sfantul Duh? Mai este ceva, ei idolatrizeaza pe papa, pe cand ortodoxia il are pe patriarh ca primul din cei egali. Eu nu as fi facut uz de exemplul cu copacul, caci dintr-un copac creste ceea ce are trunchiul in informatia genetica, eu as numi-o CALE - "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" spune Mantuitorul" - caci abatandu-ne de la CALEA CEA BUNA ratacim. Fie ca Domnul Dumnezeu sa indrepte caile noastre ale tuturor. |
Citat:
Vazand ca Imperiul Roman de Rasarit (Bizantul) a mostenit, initial, aceste teritorii de la Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, s-ar putea argumenta ca latinii au venit in 1096 sa faca ceea ce bizantinii nu au fost in stare cu o suta de ani inainte, adica sa recupereze teritoriile cucerite initial de ROMA. |
Citat:
Problema este alta: Catalin2 a sustinut in mod netemeinic ca activitatea Inchizitiei ar contrazice infailibilitatea papala, ori eu am aratat foarte clar ca nu e cazul. |
Citat:
Mai mult, clerul ortodox il afurisise si ii daduse anatema. Dupa ce fusese multi ani in exil cucereste Constantinopolul si lanseaza zvonul ca latinii vor sa incendieze orasul. Catolicii si latinii avusesera o pozitie privilegiata sub vechiul imparat. Interesant e ca am citit intrun articol ca multi dintre latini erau vlahi, adica romani. Apusul organizeaza o expeditie de pedepsire, dar populatia il linseaza si ajunge un alt imparat. In legatura cu cruciada a patra. Dupa acea omorare a latinilor, care are loc in 1182, a urmat cruciada a treia, unde nu s-a razbunat nimeni, si abia dupa 20 de ani cruciada a patra unde au fost masacrati locuitorii Constantinopolului. De fapt s-a intamplat asa: cruciatii au fost solicitati pentru castigarea tronului, apoi au cerut banii de la noul imparat, acesta nu a acut toata suma si cruciatii au cucerit orasul. |
Citat:
Condamnati de erezie au fost multi in primul mileniu, inclusiv Arie si nu au fost omorati apoi. Scrie ca ierarhii l-a acuzat de erezie, nu stim daca acestia au fost de acord cu omorarea sa apoi. Cu atat mai mult cu cat scrie ca abia dupa opt ani a fost ars pe rug. In cazul Inchizitiei este altceva, cum scria in citat, cu aprobarea episcopului se dadea sentinta de moarte. Asta a spus chiar papa. Si desigur ca orice face un episcop nu implica Biserica, ca si dogma, invatatura. La fel ce face un cardinal de capul lui nu implica BC. In schimb ce face si ce afirma un papa ex cathedra implica BC, pentru ca asta este infailibilitatea. Nu noi am adoptat-o ca dogma. Asadar, in infailibilitate nu intra ce face un papa in particular, scrisorile trimise, chiar despre credinta, parerile persoanel despre credinta. In schimb intra orice spune si se adreseaza bisericii catolice. In materie de dogma si morala, fara problemele organizatorice. Asadar cand spune o noua dogma sau invatatura, cand intareste si afirma altele noi, etc. |
Citat:
Mai intai, ca pana in anul 395 a fost un singur imperiu roman (desi in secolele 3-4 a mai existat tipul de conducere cu doua centre de putere _apus si rasarit). Apoi, fiindca imperiul a fost definitiv impartit in doua zone (Apus si Rasarit) in anul 395, la moartea imparatului Teodosie cel Mare. El a facut aceasta impartire pe de o parte fiindca practica istorica demonstrase ca un imperiu atat de vast era mai usor de guvernat daca avea doua capitale, fiecare cu potentatii ei, iar pe de alta parte, pentru ca sa nu existe dispute pentru mostenirea tronului intre cei doi fii ai sai, Arcadius si Honorius. Nu a fost vorbade vreun transfer de mostenire dintr-o parte in alta. Pur si simplu a fost un fel de federalizare. Cat despre cruciati, din cate stiu eu, nu aveau ca deviza refacerea imperiului roman de apus sub drapelul Romei, asa cum incercati dvs. sa insinuati, ci veneau sub semnul crucii pentru a elibera de sub Islam teritoriile care apartinusera unui stat crestin. De fapt, ei urmareau sa-si faca noi feude, fiindca in Europa se cam terminase de impartit ceea ce era de impartit ca feude, si multi nobili erau nemultumiti de pozitia lor, nesuferind sa vada ca altii au teritorii mai mari si sunt mai bogati. Cat despre corpul expeditiaonar al ne-nobililor, de la 1096, erau oameni care au plecat spre orient tot cu ideea imbogatirii. Pana au reusit ei sa ajunga in teritoriile detinute de arabi, au devastat teritoriile exclusiv crestine prin care au trecut. Mai e ceva: populatia crestina (precum si cea evreiasca) subjugata de arabi reusise sa ajunga la o convietuire pasnica, in pofida faptului ca suferea de multe ingradiri. Dar agresiunea cruciatilor a inrautatit considerabil relatiile dintre musulmani si crestinii aflati in teritoriile ocupate de Islam, aprinzand noi focare de anticrestinism si creand noi valuri de prigoana anti-crestina. Si mai e ceva: Hristos poate fi aparat cu sabia in mana, atunci cand dusmanii vin sa il alunge din fiinta unei natiuni _ de acord. Dar nu poate fi impus cu sabia... De fapt, dvs. ce urmariti prin prezentarea inchizitiei si a cruciadelor ca fiind ceva pozitiv ? |
Citat:
In afara de traditia care spune ca Sf. Nicolae i-a tras o palma (sau doua), nu s-a atins nimeni de integritatea fizica sau de viata lui Arie. Arie a murit de o boala a sistemului digestiv, la varsta de vreo 80 de ani, chiar inainte de ziua in care se pregatea (in mod fortat) reprimirea lui in Biserica. BO nu a avut niciodata un organism de tip inchizitorial. Masurile de pedepsire corporala care s-au luat impotriva unor clerici, fie ei eretici sau dimpotriva, ortodocsi, le-au luat autoritatile de stat, nu cele ecleziastice. Sf. Maxim Marturisitorul nu a fost condamnat la schilodire de catre Biserica, ci de catre imparat si clica monotelita. |
Citat:
|
In cazul Templierilor, e clar ca a fost o "reglare de conturi", care nu avea de-a face cu probleme de invatatura de credinta _ adica, de natura dogmatica, sau morala...
Era problema de putere, de influenta si de bani. Dar nici o cazuistica, zic eu, nu justifica infiintarea unui organism de represiune cum a fost inchizitia. |
Citat:
|
Citat:
"Inca din 1254 Inocentiu IV a interzis pedeapsa cu moartea fara consimtamantul episcopal. Ordine asemanatoare au dat si papa Urban IV in 1262, Clement IV in 1265, Grigore X in 1273, Boniface VIII si Clement V. scopul acestora era ca sentinta sa nu fie influentata de posibilele capriciile sau lipsa de obiectivism a inchizitorilor." "Era o povara foarte grea pentru un inchizitor, aceea de a alege -indirect- intre viata si moarte." Asadar dupa ce inchizitorul spunea decizia care ducea la omorarea inculpatului, episcopul trebuia sa-si dea consimtamantul ca sa fie executat. Vedem aici o dubla incredintare a faptului ca papa si BC erau de acord si incuviintau omorarea unor eretici. Dar nici nu se pune problema ca BC nu ar avea legatura cu aceasta chiar in articolul de pe newadvent. Acolo se incepe cu parerea sfintilor si a BIsericii din primul mileniu despre chinuirea si omorarea ereticilor, toti fiind impotriva. Apoi explica de ce BC a adoptat o alta conceptie. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Se incepe cu exemplul sf. Pavel, care a exclus doar din comunitate niste eretici. Apoi scrie: De fapt, crestinii primelor trei secole nici nu concepeau alta atitudine. Continua cu un citat din Tertulian: "Cu alte cuvinte, el ne spune ca legea naturala permite oricarui om sa-si urmareasca vocea interioara, in practica unei anumite credinte, din moment ce este o chestiune de proprie vointa, nu de fortare." Apoi sf. Ciprian si Lactanius: "Religia este o chestiune de proprie dorinta, ea nu poate fi fortata nimanui. La ce folos este cruzimea? Ce legatura are roata de tortura cu pietatea?Cu siguranta adevarul nu are nimic de-a face cu violenta… Este adevarat ca nu exista nimic la fel de important precum religia si ca trebuie aparata cu orice pret. Este adevarat ca trebuie protejata, insa murind pentru ea, nu omorand pe altii; prin proprie tortura, nu prin violenta; prin credinta, nu prim crima." Ei spuneau de ce faceau laicii, in nicun caz nu facea Biserica asta. "Invatatii si invatatorii crestini, ai primelor trei secole, au insistat mult pe libertatea religioasa completa. Pe langa asta, de fiecare data cand comparau legea crestina si cea mozaica, subliniau faptul ca , in cea dintai pedeapsa ereticilor era spirituala, iar in cea din urma, ea se concretiza in torturi si moarte." "Totusi, sf. Hilar din Poltiers si multi altii au protestat vehement impotriva oricarei folosiri a fortei in religie, atat pentru raspandirea crestinismului, cat si pentru pastrarea credintei. In acest scop au cerut de multe ori inlocuirea decretelor crude din Vechiul Testament cu invataturile blande ale lui Christos. " Erau proteste impotriva puterii laice, de a folosi represalii. In schimb se arata ca arienii, donatistii si alti eretici si schismatici foloseau aceast forta. La executarea lui Priscilian "marele episcop din Milan, sf. Ambrozie, a descris executia respectiva drept o crima." In concluzie sfintii apuseni (pentru ca ei sunt analizati) spuneau: "Biserica nu ar trebui sa verse sange sub nici un pretext(sf. Augustin, sf. Ambrozie, sf. Leo si altii) " Dupa Schisma BC a adoptat pozita care era de fapt a ereticilor si schismaticilor din primul mileniu: biserica poate colabra cu statul in prigonirea ereticilor. |
Că, în primul mileniu, în același fel erau tratați ereticii în Răsărit ca și în Apus vedem din multe surse. Spre exemplu, "Sfântul" împărat Constantin, cel căruia ortodocșii îi spun "întocmai cu apostolii", a condus personal o campanie de represalii contra donatiștilor. Prietenul său Eusebiu, abia scapă cu exilul. Un edict constantinian îi pedepsește pe eretici cu confiscarea averii, un altul prevede condamnarea la moarte a celor care dețin cărți arianiste (sursa: http://www.1902encyclopedia.com/H/HER/heresy.html ).
|
Citat:
Apoi acele represalii tin mai mult de puterea seculara a imparatului, decat de vointa Bisericii. Nu prea cred ca Biserica l-a insarcinat sa duca niste represalii, asa cum nu a fost vina Bisericii ca a avut unele excese de imparat, omorand sotia si fiul. La fel, Sfantul Apostol Pavel, inainte de a deveni crestin ii prigonea pe crestini si lupta impotriva lui Hristos. Cum scrie si in articolul de pe wikipedia, odata cu botezul i s-au sters pacatele si astfel a devenit sfant. Sunt sfinti care au fost toata viata preoti pagani si s-au convertit cu putin timp inainte sa moara, fiind mucenici. Biserica a luat faptele sale bune. |
Citat:
Biserica trebuie sa se ocupe de vindecarea pacatosilor, iar nu de vanarea si pedepsirea criminalilor. Aceasta este cauza pentru care inchizitia a fost o mare greseala. |
Citat:
Este sarcina statelor creștine să facă astfel încât Legea lui Dumnezeu să devină Legea Cetății. Este sarcina lor să incrimineze păcatul, să îi urmărească pe păcătoși, să facă probatoriul și să administreze pedepse proporționale cu gravitatea păcatului și cu caracterul ocazional sau recidivat al păcatului. Iar păcatele ereziei și vrăjitoriei sunt de extremă gravitate. Pedeapsa este un aspect al justiției, iar justiția este un lucru bun. Prin urmare, pedeapsa justă este un lucru bun. Eu nu am citit în Evanghelie că păcătoșii nu ar trebui judecați de judecători, nici nu am citit că tribunalele nu mai sunt necesare. Din păcate, în statele de azi, care nu mai sunt creștine, erezia și vrăjitoria nu mai sunt incriminate, la fel cum hula nu mai e incriminată, prostituția nu mai e incriminată și uciderea de prunci nu mai este incriminată. În logica dv, ar trebui ca nici tâlhăria să nu fie incriminată, fiindcă trebuie să avem iubire față de tâlhari. Ucis între doi tâlhari, Domnul nostru nu a spus nicio clipă că pedepsirea lor nu ar trebui făcută: dv din ce Evanghelie citiți ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Arderea ereticilor si a vrajitoarelor pe rug. Cazuri celebre: Galileo Galilei (care avea dreptate omul si a murit pentru ideea sa); Ioana d'Arc. Stiti ca era de ajuns un singur denunt pentru ca omul respectiv sa fie saltat de inchizitor, chit ca era vinovat sau nu si ca adesea nici nu aveau parte de un proces concret. Au ars pana si pisici negre pe rug, culmea nebuniei! Cu saracele animale ce aveau? Dar nu trebuie sa fiti mai catolic decat Papa, ca pana si Ioan Paul II si-a cerut scuze in mod public pentru faptele abominabile ale inchizitiei. |
Citat:
În realitate, el a fost judecat, dar a retractat ereziile și nu a făcut nici măcar o zi de pușcărie. Caracterul creștin al Inchiziției se vede și din faptul că cei care retractau în mod public păcatul ereziei și promiteau să se îndrepte erau iertați. Care tribunal ar mai face, azi, așa ceva ? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Din ce citesc, imi dau seama ca v-ati bucura daca ar mai exista Inchizitia, ar face curatenie foarte repede si ar scapa de oameni incomozi. Uciderea ramane ucidere, oricine ar fi infaptuit-o, din ordinul nu stiu carui papa sau senior.
Si se mai zice despre ortodocsi ca-s extremisti. |
Citat:
Citat:
Motivul adevărat pentru care noi, astăzi, nu mai percepem vrăjitoria drept crimă este necredința noastră. Dacă am crede cu adevărat că acești vânduți diavolului pot, prin lucrarea lui, să omoare oameni, să răspândească răul, să nenorocească sute de familii, atunci condamnarea lor ni s-ar părea cel mai normal lucru din lume. |
Citat:
este extrem de grav. nu, Galileo nu a fost ars pe rug. dar a scapat de executie dupa ce si-a negat "erezia". adica un adevar stiintific elementar astazi. despre Ioana ... la fel ca evreii, intai ne ucidem proorocii, apoi le inaltam altare. tanjesti dupa puterea Inchizitiei. Statul sa pedepseasca pacatele?! este o enormitate. Statul nu poate pedepsi decat faptele penale, nu si pacate ce tin de modul de gandire. |
Citat:
Dacă eu aș lucra împreună cu dușmanii țării, spre nenorocirea multor fii și fiice ale ei, sunt convins că ați numi asta "trădare" și nu "păcat care ține de modul de gândire". Condamnarea mea la pușcărie, sau la exil, ori, în cazurile cele mai grave și reptate, chiar la moarte vi s-ar părea un lucru de la sine înțeles. Dar, dacă aș lucra cu dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor, spre nenorocirea acelorași fii și fiice, cu ce aș fi mai puțin vinovat ? Dacă eu aș veni cu o învățătură nouă și aș propaga-o în public, de la tribune și prin scriituri larg distribuite, în care aș susține că răul este bine și binele este rău, ați numi asta "apologia infracțiunii" și ați fi de acord că e o faptă care trebuie incriminată de codul penal. Dacă aș spune că regele țării nu este regele țării, că guvernul nu există ci este o aparență, că nu trebuie să ne supunem oamenilor rânduiți de regele nostru și nici să ascultăm de legea lui, atunci condamnarea mea vi s-ar părea un lucru normal. Dar, dacă voi spune că nu Dumnezeu este Rege, că nu de legea Lui trebuie să ascultăm, că ceea ce El ne-a învățat că e bine e, de fapt, rău și invers, dacă aș difuza tipărituri cu aceste lucruri și le-aș striga în piață, atunci cu ce aș fi mai puțin vinovat ? |
Citat:
iar in privinta lui poti spune aproape orice, vezi emesiunea lui Mircea Badea. asta este avantajul democratiei. poti spune ca Basecsu nu este Presedintele tau si ca cei ce l-au votat sunt niste dobitoci, asa cum zice MB, si nu iti face nimeni nimic. adica sa fiu pedepsit pentru ca nu mai cred in Dumnezeu? sau ca am ajuns sa cred in altfel? sunt curios in ce fel. |
Citat:
20. Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; 21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
nu uita ca desi BOR admite BC ca biserica sora, marii duhovnici ai neamului asta si nu numai, afirma ca BC este eretica. cum crezi ca te-ai descurca in fata unei inchizitii ortodoxe? marele tau noroc este ca ortodoxia nu a apelat niciodata la astfel de institutii DIABOLICE. |
Citat:
|
Citat:
De fapt, sunt convins că știți foarte bine că ortodoxia medievală nu a avut o instituție în genul Sfântului Oficiu fiindcă nu a avut capacitatea necesară: asta cere un număr suficient de preoți care, mai întâi, să știe să scrie și să citească. Ce Inchiziție, cu preoți care boscorodeau Liturghierul până acum 150 de ani ? Inchiziția presupune stat de drept: de unde stat de drept în lumea Fanarului ? Ce coduri de legi ? Cacaia iurisprudența ? Partea asta a lumii era guvernată prin hatișerifuri. Venea capuchehaia cu firmanul, aia era. Nici în Rusia lucrurile nu erau fundamental diferite, cel puțin până la Petru cel Mare, care a mai tuns bărbile vlădicilor și a occidentalizat un pic nărodul. În fine, suprastructura lui, că nărodul a rămas nărod. A stabilit împărăteasa că vechiul calendar e erezie ? Erezie e dom'le ! La carceră cu stavroverii ! Ce Congregație pentru Doctrina Credinței, ce apel la Papa, ce legi scrise și canoane ? Ucaz și gata ! Păi, nu ? |
Citat:
cred ca nu ai inteles. eu vorbeam de o Inchizitie medievala, nu de un tribunal modern unde acuzatorul este cel ce trebuie sa dovedeasca, nu acuzatul. tu crezi ca Torquemada ar fi tinut cont de argumentele mele, cum ca Iisus nu indeamna la uciderea sau pedepsirea evreilor, pacatosilor si necredinciosilor? tu faci misto de religia majoritara a tarii in care traiesti? |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:22:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.