Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Nelamuriri Biblie/Religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12924)

Eugen7 30.05.2011 15:06:57

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 364947)
Si cum pot sti daca parintii au talcuit-o cum trebuie, care sunt dovezile?

Sfântul Ioan Damaschin (ultimul Sfânt Părinte al Bisericii), vorbește în secolul al VIII-lea despre un Univers sferic (închis și mărginit de Dumnezeu) aflat în mișcare de expansiune in celebra lucrare Dogmatica afirmând că “toți care au spus că cerul este sferic susțin că el se depărtează în chip egal de la Pământ și în sus și în lături și în jos”[1], căci “numai Dumnezeirea este nemișcată, mișcând toate”[2] prin lucrarea Sa, iar „cerul este totalitatea zidirilor văzute și nevăzute... și spunem că la facerea universului am primit și facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însușindu-și învățătura lui Moise, spun că este o sferă”[3].

[1]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.
[2]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap IV.
[3]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.

Raziel 30.05.2011 16:40:19

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 364951)
Intre stiinta si religie (ortodoxa crestina) nu exista opozitie ci distinctie.

Sunt intrebari la care stiinta nu va putea raspune niciodata. Una dintre ele este urmatoarea: Care este cauza legilor stiintei?

Opozitia exista atunci cand este contrazisa dogma, desigur.
Niciodata sau imposibil sunt cuvinte aruncate cu prea mare usurinta de oameni.Multe au fost numite imposibile iar acum sunt lucruri de care ne folosim cu totii si ni se par banale.

Citat:

Bineinteles. Ce lagatura are gravitonul cu Dumnezeu?
Din mecanica cuantica "lipsesc" (nu au fost descoperite) doua particule fundamentale: gravitonul si bosonul Higgs (particula care da masa materiei, numita metaforic si "particula lui Dumnezeu" sau "particula zeu").

Poate are, poate nu are, ce vroiam sa subliniez este faptul ca, daca stiinta nu a reusit sa raspunda la intrebarile fundamentale ale vietii, crestinii(sau oamenii indiferent de religia lor) aduc asta ca argument in favoarea existentei lui Dumnezeu, faptul ca ceva din stiinta nu are raspuns inca asta nu insemna automat ca exista Dumnezeu ci doar ca poate Dumnezeu este sursa acestor lucruri.

Citat:

Nu confunda energia intunecata cu materia intunecata. Si iarasi nu confunda rolul lor in univers. Expansiunea accelerata a universului este cauzata numai de energia intunecata.
Materia intunecata este un tip de materie asupra careia actioneaza doar forta gravitationala (ea nu poate interactiona cu ea insasi).

Nu confund absolut nimic, cititi cu atentie, asta am zis si eu, expansiunea este generata de materia intunecata si accelerarea ei de energia intunecata.

Citat:

Ba chiar te rog sa intri in detalii despre materia intunecata :)
Bineinteles daca doresti sa primesti un raspuns care sa contina cateva idei de baza despre creationismul stiintific.

Materia intunecata poate fi compusa din materie non-barionica, axioni (particule usoare), neutrini sterili(particule ipotetice care nu pot actiona decat gravitational, dar pot face mixturi cu alte tipuri de neutrini, sau WIMP (weakly interacting massive particles) particule care pot interactiona doar gravitational si slab. Neinteractionand electromagnetic, nu pot fi observate.Si inca se fac cercetari cu privire la compozitia materiei intunecate.
Creationismul stiintific dupa parerea mea nu exista, Dvs apelati la un mic santaj, dar va spun sincer ca nu ma astept la un raspuns din partea Dvs cu privire la aceasta chestiune.

Citat:

Nu ti-am cerut sa explici tu singularitatea initiala ci ti-am cerut sa imi explui explicatia stiintifica a acestei singularitati. Ce vrea sa exprime ea.
In nici un caz singularitatea initiala nu poate fi asociata cu divinitatea. Divinitatea trebuie sa fie o fiinta personala, "exterioara" universului (materie, spatiu, timp, legile stiintei).

Exact, aste este conceptia crestina(si nu numai) ca Dumnezeu este o persoana(iar eu nu prea ma impac cu aceasta conceptie).Singularitatea poate fi asociata cu divinitatea nu neaparat ca ea este Dumnezeu ci cum ca ea este cauzata de divinitate, am intalnit ambele pareri.Nu mai vreau sa intru in teoria Big-Bang-ului ca nu o impartasesc pe deplin.

Citat:

Ipoteza lui Poincare este strict matematica. Nu are legatura cu fizica.
Conjectura lui Poincare spune cel mai simplu obiect in orice numar de dimensiuni este sfera.
Vizioneaza filmul urmator ca sa intelegi despre ce este vorba.
http://www.youtube.com/watch?v=wzsfvTKWqOs

Grigori Perelman nu a rezovat "singularitatea initiala"!

Stiu si eu lucrurile astea, eu n-am spus ca Conjectura lui Poincare are legatura cu fizica, am spus la inceputul mesajului ca nu sunt fizician pentru ca avea legatura cu celelalte intrebari puse de Dvs.
Oricum matematica are leg. cu fizica, fara matematica fizica n-ar fi posibila.

Citat:

In oricare din cele 3 variante universul este inchis, adica nu se poate "iesi" din el.
Daca consideri necesar pot reveni cu informatii suplimentare.

Daca se poate sau nu iesi din el asta nu poate sa stie nimeni cu certitudine

Raziel 30.05.2011 16:45:00

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 364954)
Sfântul Ioan Damaschin (ultimul Sfânt Părinte al Bisericii), vorbește în secolul al VIII-lea despre un Univers sferic (închis și mărginit de Dumnezeu) aflat în mișcare de expansiune in celebra lucrare Dogmatica afirmând că “toți care au spus că cerul este sferic susțin că el se depărtează în chip egal de la Pământ și în sus și în lături și în jos”[1], căci “numai Dumnezeirea este nemișcată, mișcând toate”[2] prin lucrarea Sa, iar „cerul este totalitatea zidirilor văzute și nevăzute... și spunem că la facerea universului am primit și facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însușindu-și învățătura lui Moise, spun că este o sferă”[3].

[1]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.
[2]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap IV.
[3]Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.

Din cate stiu eu atunci era la moda geocentrismul, nu vad care este lagatura..

catalin2 30.05.2011 18:27:32

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 364954)

Ce legatura o fi avand cu Big-bang-ul nu stiu.
Iata si o lista ampla de citate din sfintii parinti despre Facerea.
http://oldbelieving.wordpress.com/20...d-creationism/

catalin2 30.05.2011 18:34:10

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 364922)
Multumim pentru link-uri.
Sunt de acord cu pozitia Bisericii Romano-Catolice fata de "Intelligent Design". Desi se vrea pro divinitate (sustinand un creationism ad litteram), "intelligent design" reuseste tocmai opusul.

Consider ca Biserica Ortodoxa, asemena Bisericii Romano-Catolice, trebuie sa combata pseudo-stiinta sustinuta de Intelligent Design.

In ceea ce priveste evolutionismul teist, sunt nevoit sa repet ca nu sunt intru totul de acord cu el, deoarece consider ca omul (atat trup cat si suflet) este creatia directa a lui Dumnezeu. In ceea ce priveste viata biologica (trupeasca, emotionala) intre om si animale este o stransa legatura, ceea ce arata ca este vorba de un singur prinicipiu de viata biologica pe care l-a pus Dumnezeu in natura.

De asemenea ADN ul arata clar ce face diferenta intre specii.

Doamne ajuta.

Din moment ce nu sustineti evolutionismul teist care sustine aberatia ca noi ne tragem din maimute (bine, stramosul comun al maimutelor), asadar e o teorie gresita, de ce trebuie sa sustineti parti din ea?
In acel;e link-uri sunt prezentate cele doua grupuri care sustin evolutionismul teist.
Un grup e in SUA, am dat exemplul cu episcopul care s-a contrat cu Parintele Serafim. Primul link e scris de un preot de acolo, care a facut teologia luterana printre altele.

Al doilea grup este in Anglia, un episcop are aceste pareri. Acesta e un fosta anglican convertitit la ortodoxie. Al doilea link prezinta aceasta pozitie.

Teoria cu zilele care sunt ere e contrazisa chiar de Biblie, credc a special scrie acolo ca a fost seara si dimineata, ca sa se arate ca e vorba de o zi. La era nu exista seara si dimineata.

catalin2 30.05.2011 18:38:12

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 364931)
Nu numai ca universul este in expansiune dar exista si o accelerare a acestui fenomen, cauza celor 2(asa cum este explicata in prezent de stiinta) este materia intunecata si energia intunecata, despre materia intunecata se stie cate ceva(nu intru in detalii se pot gasi pe net o gramada de informatii si fiecare poate trage propria concluzie) dar energia intunecata este invaluita in mister(inca).

Iar accelerarea se pare ca e o dovada ca nu a existat un Big-Bang.
Eu am mai discutat si cu atei despre evolutionism, dar aici trebuie sa spun si din punct de vedere ortodox, pentru ca se sustine ca ortodoxia ar accepta asa ceva. Cu cineva care nu e ortodox bineinteles ca nu au relevanta citatele din sfinti despre crearea lumii. Pentru un ortodox, da.

Abandon 30.05.2011 20:09:28

Sunt fel si fel de interpretari ale Scripturi cu privire la modul raspandirii speciei umane.. Mai nou se spune ca Dumnezeu a creat omul si pe Adam.E un joc de cuvinte aici.Adam in ebraica inseamna om.Unii interpreteaza ca Dumnezeu a creat pe Adam un individ si o multitudine de oameni.Si de aici curg alte si alte interpretari, intre care si cea care sustine teoria evolutionista.Altii (fundamentalistii) spun ca intreaga specie umana se trage dintr-o pereche primordiala Adam si Eva.In Biblie se vorbeste despre nevasta lui Cain insa nu ni se spune cine era ea si nici nu ni se da numele ei.Fundamentalistii spun ca, nevasta lui Cain a fost sora lui si ca relatiile frate sora au fost permise pana la Avraam cu scopul perpetuarii neamului omenesc.Cu privire la orasul Nod sfintii parinti bisericesti spun ca acest oras a fost construit de Cain dupa ce acesta l-a omorit pe Abel.

16: Si s-a dus Cain de la fata lui Dumnezeu si a locuit în tinutul Nod, la rasaritdeEden.Nod:

localitate necunoscuta, dar al carei nume pare a sugera ideea de pribegie, ratacire,viata nomada

270.

Denumirea ei a fost pusa în legatura cu ebr. nad

ratacitor

si ar înmnatinutul lipsit de liniste, tinutul mizeriei, o viata departe de Dumnezeu

http://www.scribd.com/doc/47783772/3...uire-la-Facere

Cu privire la testele de carbon, un post de pe un alt forum :

"Testul cu carbon de mult timp a cazut in desuetudine. Faptul ca inca mai invoci acest argument derizoriu dovedeste o lipsa la nivelul cunostintelor tale cu valoare de adevar. Cerceteaza cazul acelui soldat din garda imperiala a lui Napoleon ce a fost datat de oamenii de stiinta ca ar fi trait acum doua milioane de ani, dar din cercetarea mai atenta nefolosindu-se testul carbon s-au gasit elemente cu insemnele garzii lui Napoleon."

Raziel 30.05.2011 23:21:58

adevarul

Nu conteaza ca esti ortodox, catolic sau orice, ceea ce trebuie sa conteze este adevarul, adevarul obiectiv nu bazat pe nu stiu ce trairi, nu ca asa zice cutare sau cutare, punctul de vedere al ortodoxiei nu exista daca el nu este sustinut cu argumente obiective stiintifice nu teologice, nu dogmatice.
Acum o religie care sustine anumite "adevaruri" absolute printr-o carte care nici macar nu exista in original ci doar copii ale copiilor ale copiilor ale copiilor in care s-au strecurat nenumarate greseli, adaugiri, omisiuni etc, o carte care se contazice foarte des, o carte unde trebuie interventii ale asa zisilor sfinti parinti sa lamureasca anumite chestiuni, o carte pe care 2 crestini n-o inteleg la fel, nu mai zic de grupuri numeroase(dovada fiind sectele), cum poate fi ea de incredere? cum ne putem baza pe ea? cum putem spune ca este sfanta?
Nu inteleg de ce Dumnezeu, fiind atotputernic, nu s-a asigurat ca noi sa avem originalul si astfel sa nu mai fie atatea confuzii si indoieli prind existenta lui.

In legatura cu datarea bazata pe carbon, ea este viabila numai la fosile de pana la aprox 60000 de ani, pentru datarea varstei pamantului sunt mai multe metode una din ele este datarea radiometrica folosind meteoriti.

LapetiteMoc 30.05.2011 23:27:31

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 365086)
Nu conteaza ca esti ortodox, catolic sau orice, ceea ce trebuie sa conteze este adevarul, adevarul obiectiv nu bazat pe nu stiu ce trairi, nu ca asa zice cutare sau cutare, punctul de vedere al ortodoxiei nu exista daca el nu este sustinut cu argumente obiective stiintifice nu teologice, nu dogmatice.
Acum o religie care sustine anumite "adevaruri" absolute printr-o carte care nici macar nu exista in original ci doar copii ale copiilor ale copiilor ale copiilor in care s-au strecurat nenumarate greseli, adaugiri, omisiuni etc, o carte care se contazice foarte des, o carte unde trebuie interventii ale asa zisilor sfinti parinti sa lamureasca anumite chestiuni, o carte pe care 2 crestini n-o inteleg la fel, nu mai zic de grupuri numeroase(dovada fiind sectele), cum poate fi ea de incredere? cum ne putem baza pe ea? cum putem spune ca este sfanta?

In legatura cu datarea bazata pe carbon, ea este viabila numai la fosile de pana la aprox 60000 de ani, pentru datarea varstei pamantului sunt mai multe metode una din ele este datarea radiometrica folosind meteoriti.

Raziel, mama, du-te si fa un dus ca te-a doborat caldura ! :6:

catalin2 31.05.2011 13:00:13

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 365086)

E normal, pentru cineva care nu e credincios nu conteaza citatele din sfinti sau Biblie.
De aceea argumentele sunt doar stiintifice, ti-am mai explicat ca cele cu citate din sfinti si Biblie sunt doar pentru cei ortodocsi.
Exista mult mai multe tipuri de datari, aproape toate contrazicand datarea clasica.
Am dat de mai multe ori aceasta, uite aici o paleta mai larga de datari: http://www.creationism.info.ro/pagini/cs/cs9.html

Eugen7 31.05.2011 13:26:26

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 365000)
expansiunea este generata de materia intunecata

Oferiti mai multe informatii. Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
Materia (fie ea intunecaa fie "ordinara" adica atomii) "franeaza" expansiunea accelerata a universului prin gravitatie.

Citat:

si accelerarea ei de energia intunecata.

expansiunea accelerata a universului este cauzata numai de catre energia intunecata.

Citat:

Materia intunecata poate fi compusa din materie non-barionica, axioni (particule usoare), neutrini sterili(particule ipotetice care nu pot actiona decat gravitational, dar pot face mixturi cu alte tipuri de neutrini, sau WIMP (weakly interacting massive particles) particule care pot interactiona doar gravitational si slab. Neinteractionand electromagnetic, nu pot fi observate.Si inca se fac cercetari cu privire la compozitia materiei intunecate.

Informatiile oferite sunt corecte din punct de vedere stiintific. Doresc sa va felicit si sa va multumesc.

Citat:

Oricum matematica are leg. cu fizica, fara matematica fizica n-ar fi posibila.

Matematica ofera "unelte" (aparatul matematic) pentru fizicienii care studiaza fenomenele din univers. In fuctie de complexitatea teoriei stiintifice creste si complexitatea aparatului matematic folosit. Spre exepplu: marimi scalare, marimi vectoriale, tensori...

Citat:

Daca se poate sau nu iesi din el asta nu poate sa stie nimeni cu certitudine

Cam stim. Ipoteza lui Poincare este un argument foarte solid in acest sens.
Spatiu-timpul au un inceput si nu exista in "afara" universului. Chiar si in ipoteza care sustine forma "plata" pentru univers, liniile de spatiu-timp de la "margine" tind catre infinit (ceea ce implica ca nu se poate "iesi" din univers).

Eugen7 31.05.2011 13:29:41

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 365005)
Din cate stiu eu atunci era la moda geocentrismul, nu vad care este lagatura..

Expansiunea uniforma a universului este relativ la orice puct din spatiu. Sfantul Ioan Damaschin prezinta cazul particular in care planea Pamant este luata ca sistem de referinta, pentru a vorbi de expansiunea uniforma a universului... si asta inca din sec 7 d.HR. Sfantul Ioan Damaschin vorbeste de relativitatea timpului, mai exact a duratelor temporale.

Pana in sec XX stiinta a sustinut un univers static. In mecanica clasica spatiu si timpul sunt ca o arena fixa. Timpul este absolut.

Eugen7 31.05.2011 13:33:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 365025)
Ce legatura o fi avand cu Big-bang-ul nu stiu.

Daca universul este in expansiune asa cum il prezinta Sfantul Ioan Damaschin, inseamna ca daca dam timpul "inapoi" ajungem la "momentul" creatiei in care spatiul, timpul, materia nu existau.

Teoria Big Bang sustine acelasi lucru (ca si creationismul Biblic) ca materia, spatiul si timpul au un inceput, iar universul este in expansiune si va avea un sfarsit.

Mihaela09 02.06.2011 22:46:36

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 363493)
catalin2 daca este asa de ce Biserica condamna incestul daca el este chiar punctul de plecare al doctrinei?

Scotland The Brave multumesc pentru sugestie, o sa caut scrierile Parintiilor.
Am stat de vorba cu multi oameni ai Bisericii niciunul nu m-a lamurit, mi-au dat raspunsuri la fel de ilogice, unul a fost chiar categoric si mi-a zis sa nu mai pun atatea intrebari ca voi ajunge in iad:))
Am mai citit din discutii aici pe forum desi, recunosc, nu am putut avea rabdare prea multa pentru ca se vorbea mult pe langa subiect, asa ca m-am hotarat sa deschid o discutie proprie.
In continuare astept pareri de la userii forumului.
Multumesc!

Crede si nu cerceta! E bine sa fugi de ceea ce nu intelegi pe moment, trebuie sa ai rabdare in asteptarea luminarii! Toate au timpul lor de intelegere, tu doar sa te rogi...

stefan florin 04.06.2011 15:05:54

am si eu o nelamurire

ma puteti ajuta sa inteleg la ce anume se refera apostolul Pavel cand zice asta:

27. "Căci toate le-a supus sub picioarele Lui". Dar când zice: "Că toate I-au fost supuse Lui" - învederat este că afară de Cel care I-a supus Lui toate.
28. Iar când toate vor fi supuse Lui, atunci și Fiul însuși Se va supune Celui ce I-a supus Lui toate, ca Dumnezeu să fie toate în toți.

Epistola I catre Corinteni cap 15 vers 27-28. De aici reiese ca Hristos este subordonat Tatalui.Mentionez ca sunt crestin ortodox.Va rtog sa ma ajutati sa inteleg aceste versete.Va multumesc!

LapetiteMoc 04.06.2011 19:54:40

atentie !!!!!

Citat:

În prealabil postat de Mihaela09 (Post 366039)
Crede si nu cerceta! E bine sa fugi de ceea ce nu intelegi pe moment, trebuie sa ai rabdare in asteptarea luminarii! Toate au timpul lor de intelegere, tu doar sa te rogi...

"Crede si nu cerceta" este o fraza vehiculata de Biserica Catolica in perioada inchizitiei. NU exista o asemenea fraza nici in Biblie, nici in scrierile Sfintilor Parinti. Ei, sfintii Parinti, au cercetat pentru a ne lasa invataturi intaritoare.

Doamne, ajuta!

Erethorn 04.06.2011 20:10:46

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 366530)
"Crede si nu cerceta" este o fraza vehiculata de Biserica Catolica in perioada inchizitiei. NU exista o asemenea fraza nici in Biblie, nici in scrierile Sfintilor Parinti. Ei, sfintii Parinti, au cercetat pentru a ne lasa invataturi intaritoare.

Doamne, ajuta!

Cred că e a enshpe mia oară când trebuie să intervin pentru a atrage atenția că acesta este un uriaș neadevăr și o intoxicație. (nu vă acuz pe dumneavoastră de rea intenție, dar vă rog frumos să vă documentați și altădată să nu mai repetați afirmația de mai sus).

"Crede și nu cerceta" este o frază inventată și folosită de către filosoful păgân și anticreștin Celsus, în secolul II, pentru a face mișto de creștini.

catalin2 04.06.2011 21:42:55

Fraza a fost inventata atunci, dar asta nu inseamna ca nu au mai folosit-o si altii, chiar si comunistii pentru a dicredita religia.

konijiro 04.06.2011 22:15:50

Citat:

OK, fraza nu e prezenta in ortodoxie, cel putin nu in cuvintele acestea.

Dar spune-mi, atitudinea nu e tot asta? Cercetarea implica si un anumit grad de gandire independenta, pentru ca daca nu ar fi asa, nu ar fi cercetare, ci doar repetare papagaliceasca.

Avand asta in vedere, de ce parerea general acceptata in ortodoxie este ca Biblia poate fi citita, dar nu si interpretata dupa puterile intelectuale si educatia fiecaruia (nu ca majoritatea ortodocsilor din Romania ar fi pus vreodata mana pe ea)?
De ce de fiecare data cand vrei sa faci asta, esti automat trimis la Sfintii Parinti, sau la nu stiu care duhovnic? Asta e un simplu apel la autoritate, si nimic mai mult. Cercetarea e departe de a fi incurajata. Sau, ma rog, e incurajata atata timp cat ajungi la concluziile deja gasite si acceptate ca adevarate.

Asa, ca, in loc sa ne agatam de cuvinte, poate ar fi bine sa facem un efort sa vedem ce e in spatele lor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:02:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.