![]() |
Citat:
NU mai asociati stiinta cu ateismul!!! A fi om de stiinta nu implica a fi ateu, si a fi crestin ortodox nu implica negarea stiintei!!! Dimpotriva prin stiinta noi vedem maretia creatiei si laudam pe Creator: "Doamne toate cu intelepciune le-ai facut!" (Psalmi) caci "Cerurile spun slava lui Dumnezeu" (Psalmi). ""Si cerurile vor povesti slava lui Dumnezeu"( Psalmi XVIII, 1.); prin aceste cuvinte nu vrea sa arate ca cerurile slobozesc glas, care sa se auda de urechi sensibile, ci ca ele, prin maretia lor, ne prezinta puterea creatorului, iar noi, observand frumusetea lor, laudam pe creator ca pe artistul cel mai desavarsit." Sfantul Ioan Damaschin Dogmatica. http://www.crestinortodox.ro/carti-o...pre-80045.html Obiectul stiintei este studiul universului, explicarea fenomenelor care au loc in univers pe baza legilor stiintei care guverneaza universul. Stiinta nu va putea spune niciodata nimic despre cauza legilor stiintei! Universul este in Dumnezeu (Fapte 17,28). |
Citat:
Din moment ce una depinde de cealata (adica existenta oului depinde de gaina si existenta gainii depinde de ou) este evident ca atat din punct de vedere logic cat si teologic nu poate fi vorba de simultaneitate (bineinteles simulatenitatea este legata de timp.) Conform afirmatiei tale, simultaneitatea celor doua implica faptul ca "Dumnezeu nu a facut doar o gaina" la inceput ci doua, doar ca una era sub forma de ou. :D Si ca sa complicam un pic lucrurile oul era zigot sau nu? (Sper ca stii la ce ma refer... adica la faptul ca gaina face ou si fara cocos insa daca nu a avut cocos, din oul gainii nu se poate dezvolta puiul. :) ). |
Citat:
Citat:
Într-un fel ai totuși dreptate, dpdv al evoluției a fost o "găină" pterodactil care a făcut un "ou" din care a ieșit o găină pasăre. Lăsând totuși inepțiile mele la o parte, ce a fost mai întâi, după cunoștințele tale? |
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Citat:
Daca am inteles bine chiar in zua in care a inceput sa ploua au intrat si animalele in arca. Apoi scrie: " Și a închis Domnul Dumnezeu corabia pe din afară." Deci nu era doar Noe care facea toate astea. In plus nu stim daca animalele si oamenii se raspandisera pe toate continentele. Noe era abia a zecea generatie de la Adam (sau a noua). Oamenii de stiinta vorbesc de migratia pe celelalte continente, inclusiv a oamenilor. Se mai scrie ca inainte de potop atmosfera era diferita, fara radiatii si altele, o atmosfera mai favorabila vietii. |
Citat:
Pe cine sa credem cand spui ca Noe nu a salvat toate animalele ci doar o parte? Ca Biblia spune altceva: "14.Din toate soiurile de fiare de pe pământ, din toate soiurile de animale, din toate soiurile de vietăți ce mișunau pe pământ, din toate soiurile de zburătoare, din toate păsările, din toate înaripatele." Cred ca ai gresit intrebarea, asta cred ca era intrebarea pe care o adresau credinciosii evolutionistilor? De fapt nu exista creationisti fundamentalisti, pentru ca in creatie cred toti ortodocsii, dar nu numai, ci aproape toate cultele ce se numesc crestine. Doar cativa catolici au adoptat unele conceptii evolutioniste. Deci doar tu te situezi pe partea gresita, nu ceilalti. Si sustii ceva ce este sustinut mai mult de atei. Am vazut un sondaj legat de religia oamenilor de stiinta din SUA si Anglia. In SUA era parca un procent sub 20%, iar in Anglia sub 10% a celor ce s-au declarat crestini, deci marea majoritate sunt atei. Iar raspunsul la intrebare ar trebui sa-l stii si tu, e scris in Biblie. In primul capitol spune cum Dumnezeu a creat animalele, nu a creat oua. Chiar capitolul legat de Noe ar trebui sa-ti dea de gandit, daca ar fi existat evolutia ce rost ar mai fi avut ca Noe sa adune in arca animalele. Mai mult, ele trebuai sa fie perechi ca sa se poata reproduce. Ce vrei mai mult ca sa crezi? Eugen, te sfatuiesc sa te intorci la invatatura Bisericii in privinta asta, pentru ca dupa cum observi ca sa sustii evolutionismul (teist sau semiteist, nu conteaza) trebuie sa contrazici ce scrie in Biblie. |
Citat:
Aceasta invatatura este scrisa in cartea Facerii, primele capitole. Absolut toti sfintii au sustinut acea invatatura, mentionand explicit ca acolo sunt 24 de ore. Aceasta a fost invatatura ortodoxa dintotdeauna si nu va fi o alta, pentru ca e descrisa clar in Biblie. Despre pamant, soare si cine si cum se invarte nu e scris foarte clar in Biblie. Inteligent design este o incercare de a da creationismului din Biblie o forma stiintifica, pentru a putea fi predat in scoli in locul aberatiei numita evolutionism. Noi nu prea avem nevoie, la noi s-a scos de tot evolutionismul, iar in locul sau se invata Biblia, care cuprinde si Facerea. Din cate am vazut nu e imbratisat cu totul in ortodoxie, pentru ca nu este numit Dumnezeu, ci un feld e arhitect al universului ca in masonerie. Dar asta s-a facut pentru ca nu se putea introduce in scolile din SUA datorita (cica) a libertatii religioase (hindusii de exemplu ar fi fost discriminati, o tampenie de fapt). Inteligent design a fost respins pana acum ca sa fie predat in SUA dar nu pe baza dovezilor stiintifice ci pentru ca s-a afirmat ca tine de religie, din cauza arhitectului universului, lucru neacceptat de oamenii de stiinta atei. Asadar noi nu avem nevoie deocamdata de inteligent design pentru ca avem Facerea ca invatatura oficiala ortodoxa. Se folosesc si informatii stiintifice in discutiile cu evolutionistii care incearca sa impuna credinta lor gresita. Asa ca daca sunt corecte sunt foarte bune. |
Citat:
Iar abiogeneza cel putin e o teorie moarta din nastere, nu a fost gasit nimic pana cum sa o confirme, nici macar o mica idee. Vad ca se discuta degeaba de mult timp despre faptul ca ortodoxia ar accepta o asemenea enormitate si erezie, adica o combinatie intre facerea si evolutionism sau alte teorii gen Big-Bang. Iata doar un exemplu despre ce considera ortodoxia, site-ul Episcopiei Argesului si Muscelului. Episcopul Calinic e un ierarh mai liberal fata de alti episcopi (in principal referitor la ecumienism). http://www.eparhiaargesului.ro/arhie...tina&Itemid=93 Desigur ca aceasta invatatura o gasesti in toata BOR si in toata ortodoxia (exectie cele cateva cazuri ce tin de Patriarhia Constantinopolului). Probabil un preot sau un ierarh care sustine un fel de evolutionism teist ar fi luat la intrebari si daca nu caterisit, cel putin credinciosii l-ar pune la punct in parohie. Asa cum s-a intamplat cu cel din Australia. Iata si citate de acolo: "După ce a dat luminii și întunericului câte un nume, le strânge pe amândouă la un loc și zice: Și a fost seară și a fost dimineață, zi una. Pentru ce nu s-a spus ziua întâi ci zi una? Pentru că se face referire la ciclul temporal al unei zile calendaristice, care surprinde atât sfârșitul luminii ca zi, cât și trecerea întunericului ca noapte. De aceea Scriptura vorbește mai întâi de sfârșitul zilei, apoi de sfârșitul nopții, pentru a întări că zilei îi urmează noaptea. Sfântul Efrem Sirul atrage atenția că nu la întâmplare stă scris că a fost seară și a fost dimineață, ci pentru a socoti corect că zilele creației ca durată au măsura obișnuită de 24 de ore, nici mai mult nici mai puțin. Deci trebuie evitate extremele potrivit cărora, fie că zilele creației ar însemna de fapt ere geologice, fie că zilele creației ar însemna doar clipe, mărturisind învățătura de credință a Părinților Bisericii potrivit cărora zilele creației trebuie înțelese în mod literal. Numai această interpretare, pe baza inspirației și discernământului dumnezeieștilor Sfinți Părinți, dă ocazia unui răspuns articulat întrebării insidioase care zice: "Dacă Dumnezeu e atotputernic, de ce nu a creat lumea într-o clipită, ci a avut nevoie de șase zile pentru aceasta?", dând posibilitatea exprimării următoarelor considerente: 1. în baza atotputerniciei, Dumnezeu putea să creeze lumea într-o clipită. Dar pentru că n-a adus la ființare pentru trebuința Lui nimic din cele ale lumii- căci n-are nevoie de nimic fiind desăvârșit, ci a făcut totul pentru om- de aceea le creează treptat în cadrele firești vieții pământești. El n-a făcut aceasta deodată pentru a dovedi că a creat cu totul liber de orice determinare, nefiind silit nici de vreo necesitate internă, nici de vreo constrângere externă. 2. crearea lumii în șase zile constituie tocmai un argument pentru atotputernicia lui Dumnezeu și totodată un argument pentru desființarea teoriilor acomodaționist-evoluționiste care insinuează că lumea a apărut (de la sine) în decursul a mai multe ere. Ori Dumnezeu a creat lumea în timp, dar nu cu ajutorul timpului. Deși a creat în timp, nu a depins de trecerea lui, dovedind că zidirea s-a făcut exclusiv prin puterea cuvântului Său. 3. iar faptul că la sfârșit a fost făcut omul, dezvăluie planul că lumea a fost zidită după modul divin, dar prin pogorământ, pentru modul uman. " |
Citat:
Daca chiar sunteti, raspunsul la intrebarile dvs. nu e decat o alta intrebare: de cand fac ortodocsii abstractie de ajutorul dat de Dumnezeu ? Sau poate una si mai interesanta: in numele carei ideologii un ortodox pune la indoiala planurile lui Dumnezeu si modul lor de indeplinire ? Hristos a spus: EU sunt Adevarul ! Oricare alt soi de adevar ne poate ajuta sa trecem clasa, examenul, etc. Dar fara Hristos nu vom trece de conditia de furnica... |
Citat:
Tu consideri stiinta ca fiind pseudo-stiinta, comunitatea stiintifica este de alta parere. Banuiesc ca si despre teoria relativitatii si mecanica cuantica spui la fel, ca sunt pseudo-stiinte. Ceea ce este extrem de trist, atat din punct de vedere stiintifc cat si teologic ortodox. Citat:
"Somnul ratiunii naste monstri" Francisco Goya. |
Asa, frati crestini !
va dati seama al cu joc il faceti ? "Nu va injugati la jug strain cu cei necredinciosi, caci ce insotire are dreptatea cu faradelegea? Sau ce impartasire are lumina cu intunericul? Si ce invoire este intre Hristos si Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?" (2 Cor.) Hristos a spus: "cine nu este cu Mine este impotriva Mea, si cine nu aduna cu Mine, risipeste." Si comunistii spun acelasi lucru. Problema este: ne mantuim in comunism, sau in Hristos ? Daca ne mantuim in Hristos, il putem privi pe comunist cu mila, fara insa a mai incerca sa ii aratam nimic. "Cine are, mai mult va avea; cine nu are, si ce are i se va lua." Se refera la credinta, se refera la relatia omului cu Hristos. Imi este mila de cei ce nu au credinta. Fiindca li se va lua pana si ce mai au ei... |
Citat:
Doar din oul zigot (fecundat) de gaina se poate dezvolta puiul de gaina. :P Iar oul fecundat implica existenta cocosului. :D |
Citat:
Recomand studiul corepsunzator al acestor lucruri. Citat:
Intreaba pe profesorii de dogmatica de la facultatile de telogie ortodoxa si iti vor raspunde detaliat. ei te vor indruma si te vor ajuta sa studiezi corespunzator Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin si stiinta (biologia) si vei vedea ce a fost mai intai. :) Teologia ortodoxa spune clar: Dumnezeu este creatorul! La porunca Lui pamantul (materia) a dat viata biologica (atat vegetala cat si animala) intr-o mare varietate de forme, de la simplu la complex, pe baza principiului (legii) vietii biologice pus de Dumnezeu in natura. |
Citat:
Mulți dintre cei necredincioși care hulesc învățătura Bisericii Ortodoxe, spun că teologia noastră (apostolică) se bazează pe “crede și nu cerceta”. Aceste cuvinte însă nu se găsesc nicăieri în Sfânta Scriptură sau în scrierile Sfinților Părinți și ale teologilor ortodocși. Dimpotrivă, suntem chemați să cercetăm[178], dar nu oricum, ci cu ochiul minții treaz, deoarece credința este o lucrare vie, activă, bazată pe adevăr, după cum însuși Hristos Dumnezeu ne îndeamnă “căutați și veți afla”[179] întrucât “lucrurile acestea pe care le fac Eu, mărturisesc despre Mine”[180] “și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi”[181], căci “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”[182]. [178] Ioan 5,39. [179] Matei 7,7; Luca 11,9. [180] Ioan 5,36; 10,25. [181] Ioan 8,32. [182] Ioan 14,6. "10. Iar nouă ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Său, fiindcă Duhul toate le cercetează, chiar și adâncurile lui Dumnezeu. 11. Căci cine dintre oameni știe ale omului, decât duhul omului, care este în el? Așa și cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu. 12. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca să cunoaștem cele dăruite nouă de Dumnezeu; 13. Pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești. 14. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. 15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni; " I Corinteni cap 2 |
Citat:
Eu ti-am dat ce crede BOR, tu nu ai cum sa-mi dai o dovada ca ar sustine BOR o erezie. Ti-am spus in mesajul privat ca am citit profilul tau, deocamdata nu ai nici studii teologice, nici stiintifice, poate le completezi acum. Care profesor de teologie sustine evolutionismul teist (sau semi)? Suntem in acelasi oras, da-mi mail-ul lui pe privat sa ii scriu si eu. |
Citat:
|
Citat:
Un exemplu elocvent este Sfantul Ioan Damaschin. Din nefericire unii nu inteleg Adevarul sau il inteleg gresit si astfel apare fundamentalismul si fanatismul religios care este extrem de nociv. |
Citat:
|
Sfantul Maxim Marturisitorul
Sa ne rugam asemenea Sfantului Maxim Marturisitorul care spune:
"Vino, Preaslăvite Cuvinte ai lui Dumnezeu, și ne împărtășește, pe măsura puterilor noastre, descoperirea cuvintelor Tale. Înlăturând grosimea învelișurilor, arată-ne, Hristoase, frumusețea înțelesurilor spirituale. Ia-ne de mâna dreaptă. adică de puterea minții noastre, și «ne călăuzește pe calea poruncilor Tale» (Ps. 119, 9-10) Și ne du «la locul cortului Tău cel minunat, până în lăuntrul casei lui Dumnezeu în glas de bucurie și de mărturisire a zvonului de sărbătoare», ca și noi. prin mărturisirea faptuirei și prin bucuria contemplației, să fim învredniciți a veni la locul negrăit al ospățului Tău și să ne ospătăm împreună cu cei care prăznuiesc acolo duhovnicește. cântând cunoștința celor negrăite cu glasurile netăcute ale minții. Și mă iartă pe mine, Hristoase. că îndrăznesc, la porunca slujitorilor Tăi celor vrednici, ceea ce este peste puterea mea. Luminează cugetarea mea neluminată, spre înțelegerea locului de față. ca să fii și mai mult slăvit, ca Unul Care dai orbilor vedere și faci limba bâlbâiților să grăiască cu claritate. " (Sf. Maxim Mărturisitorul, Răspunsuri către Talasie, 48, Filocalia, vol. 2, pp. 168-169) |
De ce îți întărești legăturile? Ia viața în propriile mâini înainte ca lumina ta să înceapă să pălească și să începi să cauți un ajutor pe care nu îl găsești. Viața aceasta ți-a fost dată pentru pocăință; nu o irosi pentru căutări în van.
Sfantul Isaac Sirul. |
"Cautati si veti afla" Adevarul "si Adevarul va va face liberi" spune Domnul Hristos Iisus!
Si astazi mai sunt unii care se inchina creatiei si nu Creatorului, considerand pamantul centrul universului, considerand ziua si calendarul mai importante decat Adevarul; uitand ca noi "asteptam cer nou si pamant nou in care domneste toata dreptatea" caci acest "cer si pamant vor trece"! Sunt "unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună și s-au închinat și au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin! " Romani cap 1 Sa nu credeti ca acestia sunt doar cei necredinciosi ci sunt si crestinii (chiar si ortodocsi) cu cuget fariseu care nu inteleg Sfintele Taine ale lui Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica Ortodoxa. Hristos Iisus vrea inchinare in Duh Sfant si in Adevar... si nu formalisme, nu fanatisme. Hristos Iisus este totul, El este scopul creatiei si centrul ei. Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El și pentru El. Coloseni 1,16 Fara Sfintele Taine care sunt numai in Sfanta Biserica a lui Hristos suntem morti. Viata adevarata a omului incepe cu Sfantul Botez si se desavarseste in Sfanta Taina a Euharistiei. Doar prin Sfintele Taine omul traieste si viata duhovniceasca intru Hristos Iisus is Sfanta Sa Biserica (Ortodoxa). |
Citat:
caci a avut si gaina ... Adam-ul si Eva ei. dpdv stiintific oul a aparut cu mult timp inaintea gainii. cred ca acum am fost mai complet :) |
Citat:
|
Citat:
Si nici nu poate fi asa, caci ar insemna ca pamantul ar fi "dat" la porunca lui Dumnezeu cate o pereche de indivizi maturi care se reproduc sexuat si nu doar un singur individ. Astfel intai ar fi fost gaina si cocosul. :D Evident ca aceasta este o ineptie teologica :D Sfanta Scriptura spune clar ca toate formele de viata biologica au aparut de la simplu la complex, in ordine. Din punct de vedere al dezvoltarii (complexitati) oul este mai "simplu" decat gaina. Precum samanta pomului este mai "simpla" decat pomul. Citat:
Zici ca oul gainii a aparut inaintea gainii, deci implicit acel ou trebuie sa fie zigot (fecundat) ceea ce implica existenta cocosului. :P Formuleaza o explicatie stiintifica elocventa. :D |
Citat:
In facerea gasim aici: 24.Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul ființe vii, după felul lor: animale, târâtoare și fiare sălbatice după felul lor". Și a fost așa. 25.A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, și animalele domestice după felul lor, și toate târâtoarele pământului după felul lor. Și a văzut Dumnezeu că este bine. |
Citat:
|
Citat:
nu zice ca a facut Dumnezeu toate vietuitarele pamantului, dupa felul lor? ce, neamul gainii e fara de inceput ca Dumnezeu? chiar era nevoie sa sa enumere si gaina? eu nu am zis "oul gainii", am zis asa cum zice si zicala-intrebare populara "oul". iar TE ne spune ca oul a aparut cu vreo 200 de milioane de ani inaintea gainii, o data cu aparitia dinozaurilor. |
Citat:
P.S. Am editat ulterior mesajul cu explicatii detaliate. |
Citat:
Biblia spune ca Dumnezeu a facut "neamul" (specia) gainii dar nu spune in ce ordine (cocos, gaina, ou). "11. Apoi a zis Dumnezeu: "Să dea pământul din sine verdeață: iarbă, cu sămânță într-însa, după felul și asemănarea ei, și pomi roditori, care să dea rod cu sămânță în sine, după fel, pe pământ!" Și a fost așa. 12. Pământul a dat din sine verdeață: iarbă, care face sămânță, după felul și după asemănarea ei, și pomi roditori, cu sămânță, după fel, pe pământ. Și a văzut Dumnezeu că este bine. ... 20. Apoi a zis Dumnezeu: "Să mișune apele de vietăți, ființe cu viață în ele și păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!" Și a fost așa. 21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape și toate ființele vii, care mișună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, și toate păsările înaripate după felul lor. Și a văzut Dumnezeu că este bine. ... 24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pământul ființe vii, după felul lor: animale, târâtoare și fiare sălbatice după felul lor". Și a fost așa. 25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, și animalele domestice după felul lor, și toate târâtoarele pământului după felul lor. Și a văzut Dumnezeu că este bine." Facerea cap 1 Intreaga creatie umreaza ordinea de la simplu la complex. |
Citat:
stai ca nu inteleg. Dumnezeu a facut intai ouale?! si semintele?! adica s-a pus pe semanat?! nu inteleg. |
Citat:
|
"Dintre o baba murdara pe picioare (venind de la camp) care crede si se inchina si un academician ateu, laureat Nobel, baba e om, iar ala e dihor."
Petre Tutea. Multa vreme l-am ocolit pe omul asta, l-am privit cu dispret... acum stiu ca are dreptate. Omul e om doar prin relatia cu Dumnezeu. Fara Dumnezeu, ramane doar "zoon". Baiatule impertinent "ai2", se pare ca intr-adevar stii sa scrii. Sa vedem cum stai si cu cititul. Daca reusesti sa stii sa si citesti, citeste "Faust", de Goethe. Daca nu ai sa intelegi, am sa-ti explic eu, la urma. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Sfântul Vasile învață: "Să răsară pământul iarbă verde. Și într-o clipită de vreme pământul, ca să păzească legile Creatorului, a trecut plantele prin toate fazele lor de creștere, începând cu odrăslirea, și le-a adus îndată la desăvârșire. Fânețele erau încărcate cu belșugul ierbii; câmpiile bine roditoare erau acoperite cu semănături care, prin mișcarea spicelor lor, dădeau imaginea valurilor mării. Orice fel de iarbă și orice fel de verdeață, fie dintre păioase, fie dintre legume, umpleau atunci din belșug întreg pământul. [...] Și pom roditor, a zis El, care să facă rod, căruia să fie sămânța lui într-însul după fel pre pământ. La acest cuvânt, toate pădurile s-au îndesit, toți arborii s-au ridicat iute în sus, cei care în chip firesc se ridică la mare înălțime: brazii, cedrii, chiparoșii, pinii; toate crângurile s-au acoperit îndată de tufani deși și de așa-numiții arbuști care slujesc la facerea ghirlandelor: trandafirul, mirtul și dafinul, care nu erau mai înainte pe pământ; toți, într-o clipită de vreme, au apărut, fiecare cu mirosul său, deosebiți prin însușiri foarte precise de alți arbuști, fiecare cunoscut prin însușirea sa.” Sfântul Efrem Sirul afirmă explicit: "Ierburile, la vremea facerii lor, s-au ivit într-o singură clipă, dar la înfățișare arătau ca de mai multe luni. Tot așa copacii, la vremea facerii, s-au făcut într-o singură zi, dar împlinirea și roadele care făceau să le atârne crengile la pământ îi arătau ca și cum ar fi fost de câțiva ani.” Iata si raspunsul la oul si gaina (desi era logic): Sfântul Grigorie al Nyssei subliniază și el că Dumnezeu nu a făcut doar semințele sau potențialitățile creșterii, ci însăși zidirea pe care o cunoaștem; semințele s-au ivit din primele plante făcute: "Căci citim în Scriptură, la începutul facerii lumii, că pământul a odrăslit mai întâi felurite ierburi, apoi, din fiecare plantă, a crescut sămânța; după ce aceasta a căzut în pământ, din ea a crescut iarăși același soi de plantă cum a fost la început. [...] Căci la început spicul n-a răsărit din sămânță, ci sămânța a crescut din spic; iar după aceea spicul a răsărit din sămânță.” Sfântul Ioan Gură de Aur scrie: "De-aceea îți arată [Moise], înainte de facerea soarelui, pământul acoperit cu de toate, ca să nu pui pe seama soarelui desăvârșirea roadelor, ci pe seama Creatorului universului.” Sfântul Vasile zice: "De aceea a dat Dumnezeu pământului această podoabă înainte de facerea soarelui, ca să înceteze cei rătăciți să se mai închine soarelui, ca unuia ce ar fi pricina vieții.” Și Sfântul Ambrozie spune: "Nască-se dar iarba cea verde mai înainte de ivirea luminii soarelui, fie lumina ei înaintea celei de soare. Fie ca pământul să odrăslească înainte de a primi întăritoarea îngrijire a soarelui, spre a nu se da prilej de sporire omeneștii rătăciri. Fie ca toți să cunoască că nu soarele e pricinuitorul creșterii plantelor… Cum ar putea soarele să dea puterea vieții plantelor crescătoare, când acestea au fost mai înainte făcute să crească de dătătoarea de viață putere ziditoare a lui Dumnezeu, înainte ca soarele să fi început a lua parte la astfel de viețuire ? Soarele e mai tânăr decât mugurii, mai tânăr decât ierburile.” Ierburile și copacii au dat sămânță după fel. Această zicere a Scripturii este una dintre cheile gândirii patristice; îi vom dedica o lungă discuție când vom ajunge la Ziua a Cincea a facerii, când făpturile însuflețite au fost și ele făcute să apară tot după fel." Deci stim exact cum. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Singura creatura directa a lui Dumnezeu pe pamant este OMUL (trup si suflet). Omul este cununa creatiei. Hristos este centrul si scopul creatiei (Coloseni 1,16). Intr-o postare anterioara spuneai ca oul (nu cel de gaina) a fost primul :D Dar eu te intreb oul acela (primul) era zigot (fecundat) sau nu? Repet: doar din oul zigot se dezvolta puiul de gaina. |
Citat:
Oamenii vor da inteleaga nu doar scopul vietii ci si lumea in care traim. Evanghelia arata omului scopul vietii. Omul se intraba nu doar CINE le-a facut pe toate ci si CUM. Hristos Iisus trimite Sfintei Sale Biserici Duhul Sfant care din Tatal purcede care ne invata pe noi TOATE, adica atat cele duhovnicesti cat si lumea (universul) in care traim. Scriptura spune clar ca numarul vietatilor "nu se poate numara" de catre om, de asemenea numarul plantelor "nu se poate numara" de catre om. Cum dar pot sustine creatinistii fundamentalisti (cu tendinte fanatiste) ca in corabia lui Noe ale carei dimensiuni sunt date precis in Sfanta Scriptura, au incaput cate 7 perechi din fiecare specie de animale (curate)? Putem intelege ca animalele, pasarile, insectele etc. au venit singure la corabia lui Noe caci Dumnezeu le-a adus prin harul sau, dar cum au incaput toate in corabie? Sa nu uitam ca trebuia si mancare pentru ele? Cata mancare consuma 14 elefanti adulti in 40 de zile? Faceti un calcul simplu. Despre plante, cum pot sustine creationistii fundamentalisti ca Noe a adunat din toate plantele de pamant cate un exemplar si ca nu i-a scapat nici o specie? Scriptura nu spune ca plantele au venit singure la corabie :D Sfanta Scriptura nu este un tratat stiintific, exact. Multi s-au pierdut si se pierd in "calcule" pe baza Biblilei. Sunt ridicoli cei care au calculat "sfarsitul lumii" pornind de la intelegeri gresite ale anului si ale zilei. Sfintii Parinti, in marea lor majoritate, resping interpertarea ad litteram a Sfintei Scripturi. Dumnezeu este Creatorul si omul este chemat sa contemple creatia si astfel sa slaveasca pe Creator. Dumnezeu a chemat pe Adam sa dea nume tuturor vietatilor animale si plantelor. Nu pot da nume la ceea ce nu cunosti, deci omul cu ajutorul lui Dumnezeu poate cunoaste si intelege creatia. "Cerurile spun slava lui Dumnezeu" (Psalmi) iar noi marturisim "Doamne toate cu intelepciune le-ai facut"(Psalmi) "Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El și pentru El. "(coloseni 1,16). Sunt de acord cu creatinosmul in interpretarea alegorica ortodoxa. Nu sunt de acord cu creationsmul fundamentalist (fanatist) care interpreteaza ad litteram Sfanta Scriptura, asemenea majoritatii cultelor protestante si neoprotestante, care sustin intelligent design. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:26:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.