Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Se poate tine "post partial?" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13080)

anna21 10.08.2011 23:38:38

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 375856)
In primul rand durerile cele mai cumplite de stomac se datoreaza stresului. Poate ca sotul chirurg ar fi trebuit sa-si dea seama si de asta, nu te doare stomacul ca tii post, ci pentru ca esti stresata de faptul ca ei nu sunt de acord cu asta. Nu zic ca nu poate exista si o cauza organica (gastrita hiperacida sau chiar ulcer ) care se precipita pe fondul consumului de produse vegetale, sau din contra la reluarea regimului cu produse animale. Astea s-ar putea tine cat de cat usor sub control cu medicatie, fie ea si naturista. trebuie sa stii insa ca daca ai facut ulcer, nu vei scapa de el niciodata, simptomele vor reveni si vor disparea de la sine cu sau fara medicatie, iar daca ai tulburari neurovegetative (traduse prin crampe, balonari, dureri abdominale) acestea pot avansa si pot afecta in timp si alte aparate si sisteme (cel mai frecvent cardiovascularul). Asa ca ar face bine dnul doctor sa se gandeasca un pic si la sanatatea ta pe termen lung inainte sa bage frica in tine, dar pentru asta ar trebui sa aiba o revelatie divina, ca altfel nu vad cum ,ca eu sunt convinsa ca si el e convins ca iti face tot binele din lume.

Sper sa nu te supere mesajul meu, dar cred ca aici proiectezi foarte mult.
Ar trebui oare sa citesc: "lui nu ii pasa destul de mine, de stresul pe care-l traiesc pt ca nu accepta mersul meu la biserica, postul etc..?"

(Numai ca la mine in familie e cu totul alta situatie, eu nu ma consider dependenta emotional de el, nu cer afectiune etc... ci la mine in familie primeaza binele copiilor.)

"Dl. doctor" chiare a vazut multi oameni in suferinta reala. Imi relateaza cazuri ingrozitoare, unele emotionante etc.. Eu chiar cred ca boala este aia in care nu te poti ridica din pat. Altele sunt mofturi.

Eu cred ca alea le-am patit ca nu tineam post real, ci imi cumparam lapte de soia si-l turnam in cafea sa aiba gust mai bun. Si-mi cumparam si alte lucruri deosebite, "de post", ca nu-mi parea suficienta hrana simpla.

Citat:

Chiar daca minciuna ta a fost salvatoare, e totusi regretabil ce s-a intamplat. Si e regretabil sa ai o casnicie bazata pe astfel de minciuni. Sa stii ca va trebui mereu sa o acoperi pe una cu alta, pana nu vei mai sti nici tu ce sa crezi. Eu nu stiu daca ceea ce te detrmina pe tine de fapt sa minti e credinta in Cristos ci frica de ceilalti. Poate ca postul n-ar trebui totusi sa fie un razboi cu restul lumii, ci sa fie mai mult in sufletul nostru. (si nici sa nu ne duca la imbolnaviri, caci am auzit de curand ca totusi Dumnezeu nu apreciaza cand ne batem joc de noi singuri).
Partea asta parca ar fi din gura soacrei mele care-mi tot spunea ca "nu prin post iti arati credinta. credinta o ai in inima."
Tocmai azi ma gandeam ca Sfanta Maria Egipteanca a mancat din doua paini timp de ani intregi. Noua ni se pare ca ne imbolnaveste postul. Dupa cum au observat atatia: pacatele ne imbolnavesc.

Si sunt minciuni.. si minciuni. Daca am de ales intre a face ceva ce eu cred ca este bine (dar isc scandal si neintelegeri) si a face ceva incorect, dar care multumeste pe toti.. pai atunci mai bine mint, dar fac ce trebuie.
Altfel cum? Sa fiu "onesta" cu sotul, dar nu cu Dumnezeu?
(In primul rand multi oameni nu au capacitatea de a intelege unele lucruri, oricat te-ai stradui sa le explici. Le lipseste educatia religioasa de baza pe care trebuiau sa o primeasca in familie!)
Si mi s-a intamplat sa aud chiar minciuni despre mine.. :), nici alea nu ma obosesc sa le dezmint. Fiecare sa creada cat poate si cat intelege.
Dar cel mai rau este sa nu stii tu ce este adevarul.

Ca se potriveste in discutie, iti voi povesti de prietena mea care intreba ca tine: "poti tine post.. partial?". Ca traia in concubinaj.
Dar o perioada nu se apropiau unul de altul si mancau de post. Doar ca toata situatia era absurda, pt. ca ei erau concubini, locuiau impreuna, practic traiau in minciuna.
Si eu nu stiam ce sa-i spun.. I-am zis sa posteasca, ca ma gandeam ca daca Dumnezeu vede asta, poate se indura de ei sa le dea gandul cel bun, sa iasa din pacat (dar tot i-am zis sa se marite, ca-i pacat).
Si au stat mult timp in relatie, ani intregi.. pana cand s-au despartit (evident din cauza ca el nu dadea semne de insuratoare, ci tot amana indefinit).
Acum este alt om, a iesit din rolul de femeie docila (pe care si-l asuma femeile in astfel de relatii). Nu mai e dependenta afectiv.. Statea cu teama ca ar pierde ceva, pana cand a inteles ca de fapt nu are nimic de pierdut.

Soaree 10.08.2011 23:49:38

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388031)
Acum este alt om, a iesit din rolul de femeie docila (pe care si-l asuma femeile in astfel de relatii). Nu mai e dependenta afectiv.. Statea cu teama ca ar pierde ceva, pana cand a inteles ca de fapt nu are nimic de pierdut.

Si barbatii adora sa profite de astfel de femei ... dependente emotional. Nu am inteles faza asta la unele femei. Se plange ca primeste pumni, dar prin atitudinea ei cere pumni.

coralina 10.08.2011 23:53:53

Eu sunt de parere ca postul sa fie tinut dupa putinta fiecaruia. Unii lesina daca nu mananca un sandvis inainte de-a pleca la munca, altii rezista pana la amiaza fara sa manance sau sa bea. Straduinta conteaza si sunt convinsa ca Dumnezeu nu o trece cu vederea.
Conceptul de "post partial" are o semantica intortochiata; in comparatie cu nevointa unui pustnic care mananca o felie de paine la 3 zile, postul unui mirean care nu poate renunta la ulei poate parea unul "partial". In mod similar, la spovedanie duhovnicii nu dau sfaturi identice pentru probleme identice ale diferitor persoane.

Nu sunt de acord cu cele afirmate de anna21 cum ca postul celor care traiesc in concubinaj este absurd. Iisus Hristos a venit pentru cei pacatosi, nu pentru cei virtuosi.

Doamne ajuta!

Pr. Gheorghe 10.08.2011 23:58:05

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 367769)

In conformitate cu invatatura ortodoxa, postul este un obiect si nu un scop in sine. Scopul unic si desavarsit al oricarui crestin este mantuirea sufletului. Fiecare crestin insa are un traseu intim si individual de parcurs pentru a ajunge la asemanarea cu Dumnezeu, la sfintenie. Pe tot acest parcurs, Dumnezeu este in permanenta in apropierea noastra, "asteptand" sa-L rugam (prin rugaciune, credinta, fapte bune divese, acte de cult, etc.) sa intervina in sprijinirea si calauzirea noastra. Postul este unul din "obiectele" pe care le folosim in ajutorul nostru pentru a asculta (a dovedi ascultarea), ori pentru a multumi (lui Dumnezeu), ori pentru a razbate in lupta de zi cu zi fata de cel care poate pierde si trupul si sufletul pentru vesnicie.

Postul nu trebuie incarcat cu puteri pe care nu le are, dar nici nu trebuie lipsit, dezbracat, de lucrarea lui de baza: fortarea liberei vointe spre a face binele prin ascultare inteleapta si infranare curatitoare. Postul nu poate fi (si nu este) la fel pentru toti crestinii. Exista o serie de reguli de baza ale postului, ce au scopul de a asigura buna intelegere si asezarea initiala corecta, dar postul se dimensioneaza individual, prin sfatuire in duhovnicie, in functie de scopul principal: mantuirea.

Crestinul este dator sa se spovedeasca inainte de a tine post, spre a cere prin duhovnic binecuvantarea lui Dumnezeu pentru lucrarea ce urmeaza sa fie inceputa. Crestinul este dator sa accepte, in smerenie, calauzirea duhovnicului in fiecare lucrare ce o savarseste cu scopul de a castiga raiul. Alta randuiala este de la drac, iar dracul stie sa "te gadile intr-un mod placut pe la urechi" cu mandria propriilor virtuti, unele inchipuite doar, daca asa crede ca te face sa cazi!

In concluzie, orice crestin inainte de a dori sa tina post trebuie sa-si doreasca cu totala tarie sa se mantuiasca. Apoi va folosi si postul si orice alt sprijin ii va pune Dumnezeu la indemana dupa cuvantul celui pe care tot Dumnezeu l-a trimis sa fie calauza. Nimeni nu poate castiga mantuirea ca autodidact, ci mantuirea se poate obtine doar prin ucenicie in ascultare iubitoare.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

anna21 11.08.2011 00:03:10

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 388037)
Nu sunt de acord cu cele afirmate de anna21 cum ca postul celor care traiesc in concubinaj este absurd. Iisus Hristos a venit pentru cei pacatosi, nu pentru cei virtuosi.

Doamne ajuta!

Desigur, Iisus Hristos a venit pentru cei pacatosi, ca sa-i insanatoseasca.
Dar totusi, asta nu inseamna ca poti trai in concubinaj, de ex. si sa te impartasesti, nu? Si asta inseamna destul.

Ca atunci cand traiesti in concubinaj, deja ai ales: pacatul, iar nu pe Hristos..

Apoi tii post? Asta nu indica decat o anumita superstitie, iar nu credinta reala. Plus ca risti sa te minti: ai ales ceea ce este mai usor, te minti ca esti oarecum ok, dar ignori esentialul: ca nu te poti uni cu Hristos pt ca te-ai unit deja cu dracul desfranarii. (suna cam urat, dar in mod intentionat, pt ca este ignorata dimensiunea acestui pacat.. ba mai este confundat si cu casatoria!!!)

coralina 11.08.2011 00:19:17

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388041)
Dar totusi, asta nu inseamna ca poti trai in concubinaj, de ex. si sa te impartasesti, nu? Si asta inseamna destul.

Ca atunci cand traiesti in concubinaj, deja ai ales: pacatul, iar nu pe Hristos..

Apoi tii post? Asta nu indica decat o anumita superstitie, iar nu credinta reala. Plus ca risti sa te minti: ai ales ceea ce este mai usor, te minti ca esti oarecum ok, dar ignori esentialul: ca nu te poti uni cu Hristos pt ca te-ai unit deja cu dracul desfranarii. (suna cam urat, dar in mod intentionat, pt ca este ignorata dimensiunea acestui pacat.. ba mai este confundat si cu casatoria!!!)

Modul in care argumentezi tu face ca situatiile de gen sa para simple: cei care traiesc in concubinaj (de o luna, un an, 10 ani sau 40 de ani) trebuie sa se casatoreasca religios sau sa se desparta. Insa nu e deloc simplu; unele cupluri au copii impreuna, case, un rost, gospodarii, samd. Cateodata chemarea la credinta vine "mai tarziu" in viata si nu concomitent pentru cei doi soti.
Ma bucur ca tu nu esti intr-o asemenea situatie, insa iti garantez ca celor care sunt nu le e usor. Si nici nu cred ca indraznesc sa se considere "ok" daca tin post. Doar la Dumnezeu e judecata!

DragosP 11.08.2011 07:17:08

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388041)

Nu mai judeca tu după mintea ta ce e în casa și în viața altuia!
Cum judeci tu, așa vei fi judecată!

Mihnea Dragomir 11.08.2011 08:48:03

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 388065)
Nu mai judeca tu după mintea ta ce e în casa și în viața altuia!
Cum judeci tu, așa vei fi judecată!

Principiul "să nu judeci" înseamnă "nu te pronunța asupra stării (harice ori căzute) a celuilalt" și nu "să nu faci judecăți morale". Judecăți morale ("aceasta e bine", "aceasta e rău") putem face și este bine să facem. Despre această deosebire am scris aici.

Problema morală ridicată aici este dacă e de folos postul în condițiile traiului în concubinaj. Nu îmi dau seama dacă răspunsul pastoral este diferit de răspunsul teologic. Răspunsul pastoral e mai greu de dat. Dimpotrivă, răspunsul teologic este limpede ca lacrima, deoarece ne lămurește Marele Arhiereu: "Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.
Cine ține la sufletul lui îl va pierde, iar cine-și pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi." (Mat 10:35 sqq).

Dar cine este acela care Îl iubește pe Domnul ? Ne lămurește tot El, aici: "Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește".

DragosP 11.08.2011 08:56:53

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388078)
Principiul "să nu judeci" înseamnă "nu te pronunța asupra stării (harice ori căzute) a celuilalt" și nu "să nu faci judecăți morale". Judecăți morale ("aceasta e bine", "aceasta e rău") putem face și este bine să facem.

De acord cu tine. Dar cred că ești de acord cu mine că e o deosebire între a zice "e păcat să trăiești în concubinaj" și a zice "trăiești în concubinaj? ești un păcătos, degeaba mai ții post!".

Mihailc 11.08.2011 09:02:40

Dar dacă cineva ține post, în păcat fiind, tocmai pentru a primi sprijin să iasă din păcat cum interpretați?

I.Calin 11.08.2011 09:24:04

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 388045)
Modul in care argumentezi tu face ca situatiile de gen sa para simple: cei care traiesc in concubinaj (de o luna, un an, 10 ani sau 40 de ani) trebuie sa se casatoreasca religios sau sa se desparta. Insa nu e deloc simplu; unele cupluri au copii impreuna, case, un rost, gospodarii, samd. Cateodata chemarea la credinta vine "mai tarziu" in viata si nu concomitent pentru cei doi soti.
Ma bucur ca tu nu esti intr-o asemenea situatie, insa iti garantez ca celor care sunt nu le e usor. Si nici nu cred ca indraznesc sa se considere "ok" daca tin post. Doar la Dumnezeu e judecata!

Dacă le este așa greu, ce-i împiedică să "legalizeze" o stare de fapt? Să fie, oare, lipsa de încredere reciprocă?
Ș'apoi dacă "unele cupluri au copii împreună, case, un rost, gospodării", să înțeleg că parteneriatul lor este temporar și se va finaliza, ulterior, într-o despărțire? (De fapt, ce despărțire? Ei, cu adevărat, nu au fost împreună niciodată: au posedat, după cum ai spus, lucruri în comun și eventual s-au posedat reciproc lăsându-se, de altfel, posedați de știm noi ce...)

Un mod simplu de a vedea lucrurile și nu simplist, adică: păcatul ne fură, uneori, privirile și ne arată "complicațiile și nuanțele" deciziilor și ale vieților noastre dându-le un aer de complexitate "înălțător", dar... un lucru oricât de "frumos" ar fi el este sortit degradării, ce să mai spun de trupurile noastre din care facem idoli ori cu câte accesorii am aranja stimabilele viitoare cadavre și oricâte perle ideatice s-ar înălța din creierele noastre geniale.

Oricum, până la urmă, realitatea ființei noastre în materie de parteneriat conjugal înseamnă "da ori ba", restul sunt manifestări (fie ele oricât de complicate) ale neputinței noastre de a pricepe rostul real al cununiei.

Mihnea Dragomir 11.08.2011 09:31:10

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 388086)
Dar dacă cineva ține post, în păcat fiind, tocmai pentru a primi sprijin să iasă din păcat cum interpretați?

Sprijinul supranatural pentru aceasta se obtine prin spovada.

Postul este si el de folos, dar DUPA aceea, cand suntem in stare de har. Altfel, este dieta.

I.Calin 11.08.2011 09:32:15

Despre postul parțial...

Să luăm aminte, totuși, la ce ne-a spus părintele Gheorghe și cristiboss...

Adaug doar: după umila mea părere, în privința postului, antinomia parțial - total nu prea dă roade (eventual, pentru sfinți), ci mai degrabă parțial - imparțial... cu orice formă a păcatului nu doar cu felul sau abuzul de mâncare. Adică, să încercăm să fim imparțiali în selecția noastră cu păcatele care nu trebuie săvârșite, oricare ar fi acestea. Și nu numai pe durata posturilor.

Mihailc 11.08.2011 10:10:32

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388096)

Postul este si el de folos, dar DUPA aceea, cand suntem in stare de har. Altfel, este dieta.

Adineauri am sunat un protopop greco-catolic care a infirmat "tipiconul" de mai sus, pe temeiul că persoana are mare nevoie de sprijin "supranatural" până să ajungă la mărturisirea păcatelor. Sunt rare cazurile când convertirea survine brusc, cel mai adesea e luptă dificilă cu tot felul de factori și forțe care se opun mișcării spre "starea de har". Nevoia de a posti, și aici partea alimentară e doar un aspect, este semnul unei crize care poate conduce la metanoia dacă voința Domnului și nevoința omului lucrează împreună.

georgeval 11.08.2011 10:20:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388096)

Poate nu inteleg eu dar si in starea de har ne aflam intr-un anumit post sufletesc, daca cel alimentar a incetat.

anita 11.08.2011 10:49:28

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 388086)

In pacat traind(necununati) postul este si el de folos deoarece nu mai adauga un pacat(netinerea postului) la cele existente.
Tinerea postului e o infranare ,o nevointa placuta lui Dumnezeu si o treapta spre sporirea in credinta ,o intarire pentru a face fata vrajmasului mantuirii.
Stim ca sf.Justina tinea post pentru a rezista atacurilor unui tanar ce o tragea spre pacat.
Cu cat inaintam in credinta tinerea postului devine mai anevoioasa .

Mihnea Dragomir 11.08.2011 13:58:39

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 388123)
Stim ca sf.Justina tinea post pentru a rezista atacurilor unui tanar ce o tragea spre pacat.

Da, fiindcă Sf Iustina ținea post fiind în stare de har sfințitor. Numai faptele făcute în această stare au merit, pe când în stare despărțită de Cristos faptele nu sunt aducătoare de merit: nici postul, nici rugăciunea, nici pomana.

Presupunând (prin absurd, Doamne iartă-mă) că sfânta ar fi cedat atacurilor, atunci nu ar mai fi ținut post nicio clipă, ci ar fi alergat la spovadă.

Mihnea Dragomir 11.08.2011 14:10:28

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 388123)
In pacat traind(necununati) postul este si el de folos deoarece nu mai adauga un pacat(netinerea postului) la cele existente.

Judecata nu va fi un bilanț contabil al faptelor bune și faptelor rele. Nu se mântuiesc cei la care bilanțul este scris cu verde, nici nu sunt damnați cei la care este scris cu roșu. Există această reprezentare populară și chiar iconografică, potrivit căreia Dumnezeu umblă cu cântarul în mână, punând pe un talger cele bune, pe celălalt cele rele. Dar ea nu descrie exact credința noastră. De fapt, Domnul judecă dintr-o singură privire. Toți cei care mor în stare de grație sfințitoare sunt mântuiți, pe când toți cei care mor în stare căzută, adică rupți de izvorul cel viu care este Cristos, vor fi damnați. Ieșirea din starea căzută (în cazul persoanelor anterior botezate) se poate face într-un singur fel: prin spovadă. Deci, dacă cineva ține postul ca la carte și merge în fiecare Duminică la biserică, dar rămâne, la momentul trecerii dintre vii, cu păcatul curviei pe suflet, atunci va fi damnat. Dacă am furat, dacă am trăit în curvie, dacă am ucis, atunci pot să țin și toate posturile din lume, pot să înalț și biserici, fiind printre "fericiții și pururea pomeniții": până ce nu mă spovedesc așa cum trebuie (adică având hotărârea sinceră de a ieși din starea de păcat) trăiesc despărțit de Domnul.

Mihnea Dragomir 11.08.2011 14:27:09

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 388107)
Adineauri am sunat un protopop greco-catolic care a infirmat "tipiconul" de mai sus, pe temeiul că persoana are mare nevoie de sprijin "supranatural" până să ajungă la mărturisirea păcatelor.

Sigur nu era vreun cardinal cel cu care ați vorbit la telefon ? Aveți aici ce spune despre aceasta un preot ortodox, pr Gheorghe în cuvinte limpezi:

Citat:

În conformitate cu învățătura ortodoxă (...)Crestinul este dator sa se spovedeasca inainte de a tine post

Lavrentiu 11.08.2011 15:28:54

Ce interesanta e aceasta teoretizare a postului. Il tin daca sunt in har, daca sunt spovedit, etc etc. Sau: daca tii post dar nu esti "in har" il tii degeaba etc. Mi se pare ca vorbim ca sa nu il tinem.

Mai bine sa gustam din post si din roadele lui si astfel sa judecam postul. Orice lucrare duhovniceasca nu se poate intelege decat prin experienta, dupa cum zice si psalmul: "Gustati si vedeti ca bun este Domnul!"

anita 11.08.2011 15:35:37

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388193)
Da, fiindcă Sf Iustina ținea post fiind în stare de har sfințitor. Numai faptele făcute în această stare au merit, pe când în stare despărțită de Cristos faptele nu sunt aducătoare de merit: nici postul, nici rugăciunea, nici pomana.

Presupunând (prin absurd, Doamne iartă-mă) că sfânta ar fi cedat atacurilor, atunci nu ar mai fi ținut post nicio clipă, ci ar fi alergat la spovadă.

Toti care tin post pt.Hristos ,eventual urmat de spovedanie si impartasanie, sunt in har.
Harul pleaca atunci cand pacatuim si nu ne caim pt.faptele rele.
Cu cat lista de pacate e mai mare ,cu atat sansa de a te apropia de Dumnezeu si a te curati e mai mica.
Deci chiar in curvie traind o persoana ,daca tine post ,deci nu il nesocoteste pe Dumnezeu ,sansele de a lasa pacatul sunt mai mari.
Exemplu acea tanara de care vorbea Anna21 ,a postit si Dumnezeu a miluit-o ,l-a facut pe acel barbat sa o paraseasca si ea la randul ei sa lase pacatul.

coralina 11.08.2011 16:11:22

Eu nu am auzit de la nici un preot ca trebuie sa te spovedesti inainte de a tine post. Se obisnuieste invers, sa tii post si apoi sa te spovedesti.
Deci cum e "corect": spovada - post - spovada? In fiecare post preotii spovedesc credinciosii de doua ori, la inceput si la sfarsit?

Mihnea Dragomir 11.08.2011 16:20:47

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 388232)
Toti care tin post pt.Hristos (...) sunt in har.

Teribilă înșelare ! Harul (aici mă refer la Harul Sfințitor și nu la harurile lucrătoare) nu vine prin nici o faptă a omului. Nici prin post, nici prin rugăciune. Nici prin pomană. Nici ajutând oricâte bătrânici să treacă strada. Nici mergând la 7 biserici și sărutând 77 de icoane, nici chiar învățând Psaltirea pe de rost. Odată pierdut prin păcatul de moarte, nu există nicio altă cale de a reintra în stare de grație decât Sfintele Taine. Dintre Sfintele Taine, numai Botezul și Spovada pot fi făcute celor căzuți, de aceea le mai numim și "Sacramentele pentru cei morți". Dar cât de greu este să ne spovedim cum trebuie ! Iată că mai ușor ne este să mâncăm fasole 40 de zile, decât să cădem la Cristos și să-i spunem: "Părinte, am păcătuit ! Sufletul meu este mort și numai Tu îl poți învia ! Toarnă, te rog, asupra biet sufletului meu din uleiul Tău și din vinul Tău !". Numai așa El ne va răspunde: "mergi în pace. Să nu mai păcătuiești !"

Citat:

Deci chiar in curvie traind o persoana ,daca tine post ,deci nu il nesocoteste pe Dumnezeu ,sansele de a lasa pacatul sunt mai mari.
Păcatul trebuie lăsat atunci. Pe loc. Imediat ce auzim vocea lui Dumnezeu care ne întreabă: "Ce ai făcut ?" El pe toți ne cheamă să ne luăm crucea noastră și să-I urmăm Lui. Ca să crească în noi, trebuie ca noi să murim păcatului. Nu se poate cu jumătăți de măsură. Nu se poate cu negociere. "Trăiesc în curvie, Doamne, dar ia uite ce postitor sunt !" Curvia, ca orice păcat, înseamnă să ne batem joc de Cristos. În aceste condiții, să nu ne amăgim cu postul sau alte forme de jertfă. El milă voiește, iar nu jertfă.

anita 11.08.2011 16:29:50

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388242)
Teribilă înșelare ! Harul (aici mă refer la Harul Sfințitor și nu la harurile lucrătoare) nu vine prin nici o faptă a omului. Nici prin post, nici prin rugăciune. Nici prin pomană. Nici ajutând oricâte bătrânici să treacă strada. Nici mergând la 7 biserici și sărutând 77 de icoane, nici chiar învățând Psaltirea pe de rost. Odată pierdut prin păcatul de moarte, nu există nicio altă cale de a reintra în stare de grație decât Sfintele Taine. Dintre Sfintele Taine, numai Botezul și Spovada pot fi făcute celor căzuți, de aceea le mai numim și "Sacramentele pentru cei morți". Dar cât de greu este să ne spovedim cum trebuie ! Iată că mai ușor ne este să mâncăm fasole 40 de zile, decât să cădem la Cristos și să-i spunem: "Părinte, am păcătuit ! Sufletul meu este mort și numai Tu îl poți învia ! Toarnă, te rog, asupra biet sufletului meu din uleiul Tău și din vinul Tău !". Numai așa El ne va răspunde: "mergi în pace. Să nu mai păcătuiești !"

Păcatul trebuie lăsat atunci. Pe loc. Imediat ce auzim vocea lui Dumnezeu care ne întreabă: "Ce ai făcut ?" El pe toți ne cheamă să ne luăm crucea noastră și să-I urmăm Lui. Ca să crească în noi, trebuie ca noi să murim păcatului. Nu se poate cu jumătăți de măsură. Nu se poate cu negociere. "Trăiesc în curvie, Doamne, dar ia uite ce postitor sunt !" Curvia, ca orice păcat, înseamnă să ne batem joc de Cristos. În aceste condiții, să nu ne amăgim cu postul sau alte forme de jertfă. El milă voiește, iar nu jertfă.

Parintele Dionisie Ignat nu este de aceesi parere.
Toti cei care se nevoiesc pt.Hristos sunt sub har ,caci se presupune ca au lasat pacatul.
Eu asta am spus mai apoi ,nu m-am referit la cei care tin post pur si simplu fara a se fi lasat de pacate prin taina sf.Spovedanii.

anita 11.08.2011 16:31:25

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 388238)
Eu nu am auzit de la nici un preot ca trebuie sa te spovedesti inainte de a tine post. Se obisnuieste invers, sa tii post si apoi sa te spovedesti.
Deci cum e "corect": spovada - post - spovada? In fiecare post preotii spovedesc credinciosii de doua ori, la inceput si la sfarsit?

Se obisnuieste si inainte si dupa.
Dar e de preferat inainte.
Se tine 3 zile inainte.

Soaree 11.08.2011 17:18:23

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 388246)
Se obisnuieste si inainte si dupa.
Dar e de preferat inainte.
Se tine 3 zile inainte.

Nimic n-am inteles din acest mesaj.

caty_deea 11.08.2011 17:42:00

Citat:

În prealabil postat de Soaree (Post 388266)
Nimic n-am inteles din acest mesaj.

Te poti spovedi si la inceputul,dar si la sfarsitul postului.Dar asta cred ca este valabil la posturile lungi cand are preotul timp.La cele mai scurte,cum ar fi acesta de exemplu,nu este timp in 2 saptamani sa se spovedeasca sute de oameni de 2 ori.Dar cei mai ravnitori pot incerca (bineinteles fara sa abuzeze de rabdarea duhovnicului).La urma urmei te poti spovedi de cate ori ai nevoie.

fallen 11.08.2011 19:41:53

Dupa atata timp, ma bucur ca am infiintat acest topic, s-au descoperit multe lucruri.

Dar mai e o nelamurire care nu-mi da pace : sa traiesti casatorit (cununat) cu o persoana pe care n-o iubesti, asta nu e pacat? Oare n-ar trebui sa ne gandim mult si bine daca el/ea e alesul, jumatatea sau acea persoana care Domnul Iisus a zis ca va deveni una cu tine? Daca acea persoana cu care ne unim, il va urma si ea pe Cristos impreuna cu noi, sau din contra, va trage in directia opusa? Cati dintre oamenii care se cununa in biserica stiu ca trebuie sa-L urmeze si chiar sunt hotarati sa mearga pe aceasta cale? Daca ai ascultat o porunca a Lui si anume faptul ca te-ai cununat, crezi ca e de ajuns ca sa te mantuiesti?

Si daca totusi ai facut o alegere care s-a dovedit a fi gresita, si anume te-ai cununat cu o persoana care in timp s-a dovedit a nu fi credincioasa, neurmand poruncile Domnului de nici un fel, credeti ca El te va condamna daca te desparti de acea persoana? Nu El a zis ca cine nu-L va urma nu e vrednic de El? (fac aceasta paranteza gandindu-ma la drama acelor persoane de aici care traiesc o casnicie nefericita cu persoane necredincioase)

Nu spun toate astea ca sa iau apararea concubinajului, caci m-am convins ca are si el o multitudine de neajunsuri, majore, as putea spune.
Desi, totusi cred ca pana la urma e vorba de respectul de sine al fiecaruia in impunerea punctelor de vedere proprii, adica nu conteaza daca esti in concubinaj, casnicie sau liber, afirmarea ideilor si punerea lor in practica nu ar trebui sa fie conditionata de statusul marital.
Nu stiu ce scrie in "Leviticul" despre "juruinta " femeilor ( cum ca femeia este "eliberata" de obligatiile pe care si le asuma daca tatal sau sotul ei nu ii permite sa faca acel lucru) mai este inca valabil in vreo societate civilizata, atat in fata oamenilor cat si in fata lui Dumnezeu.
Nu stiu daca la Judecata de Apoi poti sa spui "nu m-a lasat sotul sa fac fapte bune, sa merg la biserica sa ma spovedesc, mi-a cerut el sa fac avorturi, etc" si sa fi iertata, pe cand daca el nu ti-a fost sot, nu vei fi iertata.

Cred insa ca urmarea cailor Domnului trebuie sa fie o lupta individuala a fiecaruia (indiferent de statusul marital sau orientarea sexuala) si nu trebuie sa fie nimic mai presus decat ea, iar iubirea fata de aproape (familie, prieteni, chiar si concubini atunci cand e cazul) trebuie sa fie o componenta a acestei lucrari a noastre, atata timp cat cineva dintre acestia nu se pune impotriva, din scopuri pur egoiste (adica de ce sa ajuti pe altii in detrimentul meu, de ce sa miluiesti saracii in loc sa strangem noi bani, de ce sa mergi la biserica in loc sa stai cu mine, etc). Fericiti sunt aceia care au alaturi de ei pe cineva cu care sa "lucreze" impreuna, dar asta se intampla mai rar. De aceea multe din "poruncile" Domnului Isus raman in stadiul de "idealuri" pe care foarte putini reusesc sa le atinga.
Insa calea aceasta nu este una usoara, piedici sunt la tot pasul, influenta dusmanilor vazuti si nevazuti, cum scrie prin carti e foarte mare, si credinta noastra (a unora dintre noi) foarte slaba si de aceea suntem neputinciosi . E foarte greu sa vezi persoanele dragi, cum au luat-o pe un drum gresit, si nu vor sa se indrepte, ba chiar daca incerci sa le atragi atentia zic ca le vrei tu raul; altii ar vrea sa beneficieze de mila Domnului, dar nu-si dau seama ca faptele pe care le-au facut si continua sa le faca, nu sunt lucruri bune.

M-am pierdut in detalii, nici nu mai stiu ce vroiam sa zic.

Mai vroiam sa aflu mai multe detalii (Domnul Mihnea parea ca e in tema) despre ce inseamna "harul" si de cate feluri este.

Cat despre spovedanie, inca nu m-am lamurit daca si cand ar trebui sa mai merg si in ce conditii. Adica : nu acum ca e post si e multa lume care vrea neaparat (si are dreptul) sa se si impartaseasca; nu acum pentru ca trebuie mai intai sa iau hotararea de a nu mai pacatui; nu acum pentru ca nu regret suficient toate pacatele pe care le-am facut si inca le mai fac; dar cred ca cel mai bine ar fi sa ma consult cu preotul in aceasta privinta, desigur cand n-o sa-mi mai fie rusine sa-l abordez si n-o sa mai am idei preconcepute de genul "poate n-are timp, poate n-are chef, poate nu stie ce sa-mi spuna si-l pun intr-o situatie neplacuta, poate nu o sa mai vrea sa ma primeasca la spovedanie pentru ca am continuat sa pacatuiesc, etc." Toate astea sunt lucrarea diavolului care desigur se intampla numai cu voia si permisiunea mea, dupa cum am lamurit-o intr-o alta discutie pe acest forum.

In orice caz, va multumesc si va doresc toate cele bune tuturor care ati scris aici si sper, cu voia Domnului, sa ne auzim cu bine!

anna21 11.08.2011 19:44:00

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388199)
Judecata nu va fi un bilanț contabil al faptelor bune și faptelor rele. Nu se mântuiesc cei la care bilanțul este scris cu verde, nici nu sunt damnați cei la care este scris cu roșu. Există această reprezentare populară și chiar iconografică, potrivit căreia Dumnezeu umblă cu cântarul în mână, punând pe un talger cele bune, pe celălalt cele rele. Dar ea nu descrie exact credința noastră. De fapt, Domnul judecă dintr-o singură privire. Toți cei care mor în stare de grație sfințitoare sunt mântuiți, pe când toți cei care mor în stare căzută, adică rupți de izvorul cel viu care este Cristos, vor fi damnați. Ieșirea din starea căzută (în cazul persoanelor anterior botezate) se poate face într-un singur fel: prin spovadă. Deci, dacă cineva ține postul ca la carte și merge în fiecare Duminică la biserică, dar rămâne, la momentul trecerii dintre vii, cu păcatul curviei pe suflet, atunci va fi damnat. Dacă am furat, dacă am trăit în curvie, dacă am ucis, atunci pot să țin și toate posturile din lume, pot să înalț și biserici, fiind printre "fericiții și pururea pomeniții": până ce nu mă spovedesc așa cum trebuie (adică având hotărârea sinceră de a ieși din starea de păcat) trăiesc despărțit de Domnul.

Un catolic face cateheza ortodocsilor. :)

Un punct de vedere ortodox (similar cu ceea ce sustine Mihnea Dragomir) il gasim la Sf. Serafim de Sarov:
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...mnului-ori-nu/

Si parintele Rafail Noica:
“Cata vreme nevointa noastra nu dobandeste un rezultat, macar un rezultat oarecare, ne nevoim eretic. Si aici, ar trebui sa definesc erezie si ortodoxie, dar deocamdata ma tin la pocainta. Ce inseamna ca ne nevoim eretic? Nelucrator, poftim! Cati nu s-au spovedit [spunand] ca cer pocainta si lacrimi lui Dumnezeu si nu vin. „Am o inima impietrita!” Si, incep sa vad sau sa intrevad ca nevointa noastra e gresita. Dumnezeu ne cheama hăis si noi tragem cea si ne miram de ce nu ne putem nevoi, de ce nu primim vreun rezultat: suntem eretici. Noi, ortodocsii, astazi traim eretic. La nivel faptic de cele mai multe ori traim eretic fiindca si intelegem eretic! Cuvintele sunt corecte, formulele sunt corecte dar intelegerea este total aiurea (…).

anna21 11.08.2011 19:49:31

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 388322)
Dupa atata timp, ma bucur ca am infiintat acest topic, s-au descoperit multe lucruri.

Dar mai e o nelamurire care nu-mi da pace : sa traiesti casatorit (cununat) cu o persoana pe care n-o iubesti, asta nu e pacat? Oare n-ar trebui sa ne gandim mult si bine daca el/ea e alesul, jumatatea sau acea persoana care Domnul Iisus a zis ca va deveni una cu tine? Daca acea persoana cu care ne unim, il va urma si ea pe Cristos impreuna cu noi, sau din contra, va trage in directia opusa? Cati dintre oamenii care se cununa in biserica stiu ca trebuie sa-L urmeze si chiar sunt hotarati sa mearga pe aceasta cale? Daca ai ascultat o porunca a Lui si anume faptul ca te-ai cununat, crezi ca e de ajuns ca sa te mantuiesti?

Si daca totusi ai facut o alegere care s-a dovedit a fi gresita, si anume te-ai cununat cu o persoana care in timp s-a dovedit a nu fi credincioasa, neurmand poruncile Domnului de nici un fel, credeti ca El te va condamna daca te desparti de acea persoana? Nu El a zis ca cine nu-L va urma nu e vrednic de El? (fac aceasta paranteza gandindu-ma la drama acelor persoane de aici care traiesc o casnicie nefericita cu persoane necredincioase)

Ce sofisme! Uimitor.
Intrebarea 1: sa traiesti casatorit (cununat) cu o persoana pe care n-o iubesti, asta nu e pacat?
Raspuns: mai putin pacat decat concubinajul. (casatoria este o cruce, nu o telenovela siropoasa. Mai treci si prin faza nu-l iubesc azi)
Si acum, sa fim seriosi.. ce este aia "il iubesc" sau nu-l iubesc"?
Il iubesti = ii doresti mantuirea, te rogi din toata inima pentru mantuirea amandurora, tii post si te nevoiesti pt aceasta.
Cam asa vad eu lucrurile.

Il iubesc nu este neaparat acelasi lucru cu vreau sa-l pup.. :). Sa nu facem confuzii. La un moment dat gasisem pe net exemple absolut uimitoare despre iubirea crestina, in care evident cei doi au mers impreuna catre mantuire (uneori nu s-au vazut pt restul vietii, dar se iubeau si se rugau unul pentru celalalt).

fallen 11.08.2011 20:05:15

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388328)
Ce sofisme! Uimitor.
Intrebarea 1: sa traiesti casatorit (cununat) cu o persoana pe care n-o iubesti, asta nu e pacat?
Raspuns: mai putin pacat decat concubinajul.
Si acum, sa fim seriosi.. ce este aia "il iubesc" sau nu-l iubesc"?
Il iubesti = ii doresti mantuirea, te rogi din toata inima pentru mantuirea amandurora, tii post si te nevoiesti pt aceasta.
Cam asa vad eu lucrurile.

Il iubesc nu este neaparat acelasi lucru cu vreau sa-l pup.. :). Sa nu facem confuzii. La un moment dat gasisem pe net exemple absolut uimitoare despre iubirea crestina, in care evident cei doi au mers impreuna catre mantuire (uneori nu s-au vazut pt restul vietii, dar se iubeau si se rugau unul pentru celalalt).

Da, exact, au "mers" amandoi.
Sper ca si al tau sot se roaga pentru mantuirea ta si se nevoieste pentru asta la fel ca si tine. Ma rog, cu siguranta se nevoieste si el, in felul lui, ca munca doctorilor nu se poate numi altfel decat mucenicie (desigur, daca e facuta asa cum trebuie). Adica vreau sa spun ca daca tu te rogi si postesti si te straduiesti sa fii o sotie si mama buna, iar el e la spital si vindeca oameni, atunci e ok, amandoi faceti bine in fata Domnului (chiar daca el nu ajunge asa des la biserica), important este ca crede in Dumnezeu.
Fiecare savarseste lucrarea Domnului in felul sau; unii sunt medici, altii sunt pompieri, altii fac paine, altii curata orasul, altii sunt profesori iar altii sunt preoti si calugari si se roaga pentru noi ceilalti si ne invata caile Domnului.

Asa si eu pot spune ca il iubesc pe barbatul meu si ii doresc mantuirea si ma rog si postesc pentru el si ma nevoiesc, doar ca nu pot sa-l oblig sa ma ia de nevasta, cel mult pot sa ma rog ca-i va veni mintea la cap si se va intoarce la credinta, ca pana atunci cu siguranta nu se va intampla nimic bun. Iar daca lucrul asta nu se va intampla, nu ar trebui sa il iau eu nici daca ma cere, nu ar trebui sa ma lepad eu de Cristos si de credinta mea. (Doamne, da-mi taria si nu ma lasa in ispita ).

fallen 11.08.2011 20:18:26

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388325)
Un catolic face cateheza ortodocsilor. :)

Un punct de vedere ortodox (similar cu ceea ce sustine Mihnea Dragomir) il gasim la Sf. Serafim de Sarov:
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...mnului-ori-nu/

Si parintele Rafail Noica:
“Cata vreme nevointa noastra nu dobandeste un rezultat, macar un rezultat oarecare, ne nevoim eretic. Si aici, ar trebui sa definesc erezie si ortodoxie, dar deocamdata ma tin la pocainta. Ce inseamna ca ne nevoim eretic? Nelucrator, poftim! Cati nu s-au spovedit [spunand] ca cer pocainta si lacrimi lui Dumnezeu si nu vin. „Am o inima impietrita!” Si, incep sa vad sau sa intrevad ca nevointa noastra e gresita. Dumnezeu ne cheama hăis si noi tragem cea si ne miram de ce nu ne putem nevoi, de ce nu primim vreun rezultat: suntem eretici. Noi, ortodocsii, astazi traim eretic. La nivel faptic de cele mai multe ori traim eretic fiindca si intelegem eretic! Cuvintele sunt corecte, formulele sunt corecte dar intelegerea este total aiurea (…).

Ca sa va raspund la amandoi, eu cred ca toti incercam sa contrabalansam faptele rele pe care le-am facut cu fapte bune.
Daca duminica de exemplu sau de Sfanta Marie suntem de garda la spital (presupunand ca ajutam oameni si salvam vieti, nu ca alergam asistentele sau ne barfim colegii sau "sictirim" pacientii), doar n-o sa ne pedepseasca Dumnezeu ca nu suntem la biserica?
Daca un mare doctor, chirurg sau mai stiu eu ce savant care lumineaza omenirea si face bine inaintea Domnului, e homosexual, de exemplu, credeti ca n-o sa se mantuiasca?
(Apropo, parca Leonardo da Vinci se spunea ca a fost homosexual, daca nu ma insel)
Nu stiu sincer in momentul asta ce sa zic, care dintre noi este mai eretic/a..,

Mihnea Dragomir 11.08.2011 20:25:13

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 388322)
Dar mai e o nelamurire care nu-mi da pace : sa traiesti casatorit (cununat) cu o persoana pe care n-o iubesti, asta nu e pacat?

Nu.

De-a lungul mai multor decenii, iubirea poate să pălească. Se întâmplă adesea ca doi oameni căsătoriți să nu se mai iubească, sau cel puțin să nu se iubească cu intensitatea de la început. Aceasta nu înseamnă să ne "descununăm", fiindcă angajamentul cununiei este angajament pentru o viață și nu pentru perioada cât avem anumite sentimente.

Citat:

Oare n-ar trebui sa ne gandim mult si bine daca el/ea e alesul, jumatatea sau acea persoana care Domnul Iisus a zis ca va deveni una cu tine? Daca acea persoana cu care ne unim, il va urma si ea pe Cristos impreuna cu noi, sau din contra, va trage in directia opusa?
Sigur că da. Credința este principalul criteriu atunci când, cumpănind bine, ne alegem partenerul de viață.

Citat:

Daca ai ascultat o porunca a Lui si anume faptul ca te-ai cununat, crezi ca e de ajuns ca sa te mantuiesti?
Respectând toate poruncile lui Dumnezeu, suntem absolut siguri că ne vom mântui în baza dreptății lui Dumnezeu. Din păcate, din cauza slăbiciunii noastre, adesea nu trăim așa cum El ar vrea. În cazul acesta, ne rămâne speranța de a ne mântui în baza îndurării lui Dumnezeu. De aceea, Biserica se roagă pentru orice om, oricât de păcătos. Atâta timp cât omul este viu, se roagă pentru convertirea lui, adică pentru întoarcerea lui la Cristos. Când nu mai este în lumea aceasta, se roagă spre îndurarea lui Dumnezeu.

Citat:

Fiecăruia, Domnul îi oferă un instrument de mântuire. Acela este crucea noastră. La unii, crucea este o boală. La alții, o infirmitate sufletească. Cel care s-a căsătorit cu un necredincios are de dus o cruce grea, dar care devine ușoară când este purtată cu ajutorul lui Cristos.

Dimpotrivă, dacă cineva se va despărți de soțul (soția) sa, zicând că celălalt nu e destul de credincios este asemenea bolnavului care îl hulește pe Dumnezeu. El rejectează instrumentul mântuirii sale.

Citat:

Nu stiu daca la Judecata de Apoi poti sa spui "nu m-a lasat sotul sa fac fapte bune, sa merg la biserica sa ma spovedesc, mi-a cerut el sa fac avorturi, etc" si sa fi iertata, pe cand daca el nu ti-a fost sot, nu vei fi iertata.
Să nu ne amăgim. Un soț necredincios care face presiuni asupra femeii sale are multă vină. Dacă e vorba de un avort, el împarte vina pentru acest teribil păcat. Aceasta înseamnă că un același păcat a avut doi autori și nu că a fost un păcat pe jumătate. Când ne căim, noi trebuie să ne căim de păcatele noastre, nu de păcatele celuilalt. Cât de mult semănăm cu primii noștri părinți ! A spune "nu m-a lăsat soțul" este asemenea cu ce a făcut Adam, care a dat vina pe Eva și cu ce a făcut Eva, care a dat vina pe șarpe.

Citat:

Mai vroiam sa aflu mai multe detalii (Domnul Mihnea parea ca e in tema) despre ce inseamna "harul" si de cate feluri este.
Harul, (la singular și scris de obicei cu majusculă), este de un singur fel: Harul Sfințitor. Acesta este o stare a sufletului. Harul este pentru suflet ceea ce este oxigenul pentru trup. Dumnezeu este Acela care dă sufletelor Harul, așa cum dă trupurilor oxigenul. Se dobândește prin Botez. Se pierde prin păcat de moarte (păcat capital). Se poate redobândi prin Spovadă. Odată dobândit, poate crește prin celelalte Taine și, în mod deosebit, prin Împărtășanie, ca uniune mistică cu Cristos.

Sub aceeași denumire, dar la plural și scris de obicei cu literă mică, se înțeleg harurile de alt fel: lucrătoare, sacramentale, etc. De exemplu, prin Spovadă eu nu numai că redobândesc Harul pierdut, dar mai dobândesc ceva: un ajutor supranatural spre a nu mai face același fel de păcat. O asemenea urmare a Spovezii este ceea ce teologii catolici numesc "harul sacramental sau "grația sacramentală". Spre exemplu, păstorii noștri au observat cât este de adictiv la tineri obiceiul nenorocit al masturbării. Tânărul ajunge în asemenea stare, încât păcatul, devenit viciu (=împietrire în păcat) îl subjugă. Vrea să scape, dar nu prea poate. Se zbate ca pasărea prinsă în laț. Dacă tânărul își conștientizează păcatul și este hotărât să termine cu el, precondițiile unei bune spovezi sunt întrunite. El se spovedește. Sufletul lui parcă prinde aripi și este mai ușor acum. Dar cât îl va ține ? Până săptămâna viitoare, când va cădea din nou. Până ce, în mod imprudent, va ține din nou în mână o revistă pe care nu ar trebui să o citească. Atunci va cădea din nou. Atunci va trebui să se spovedească din nou și să se împărtășească. Cu timpul, căderile lui vor fi mai rare. Până când nu se va mai masturba de loc, ba nici măcar ispita nu a va mai simți și se va mira singur. Ei bine acest efect al spovezii este "harul sacramental".

anna21 11.08.2011 20:52:03

Cateva observatii:
1. Dumnezeu NU este contabil!
Doar vrasmasul face calcule cu plus si minus.

Dumnezeu nu calculeaza. Ne spovedim pe sfert (cine-si stie TOATE pacatele?), ne caim minuscul, dar suntem iertati.

2. Calculul acoperirea pacatelor cu fapte bune este de o mare mandrie si ipocrizie.
Cu ce fapte "bune" compensezi un avort? Poti aduce alta fiinta la viata? Doar Dumnezeu face asta.
Cu ce fapte bune compensezi desfranarea?
Etc.

3. Negru pe alb scrie in Scripturi: homosexualii ( nepocaiti, spovediti, canonisiti..) NU se mantuiesc.
Indiferent cat de geniali au fost ( talentul nu e un merit personal).

4. Sa crezi ca te mantuiesti prin fapte este erezie.
Crezi ca inainte de Hristos nu se faceau fapte bune, admirabile etc? Si nimeni nu s-a mantuit. Dreptii au fost mutati in rai DUPA jertfa lui Hristos.
Sa spui ca te mantuiesti (in necredinta) prin fapte " bune" este hulirea lui Hristos in opinia mea.
Dumnezeu ne mantuieste, nimeni nu e vrednic de asta!

glykys 11.08.2011 21:12:30

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388344)

4. Sa crezi ca te mantuiesti prin fapte este erezie.
Crezi ca inainte de Hristos nu se faceau fapte bune, admirabile etc? Si nimeni nu s-a mantuit. Dreptii au fost mutati in rai DUPA jertfa lui Hristos.
Sa spui ca te mantuiesti (in necredinta) prin fapte " bune" este hulirea lui Hristos in opinia mea.
Dumnezeu ne mantuieste, nimeni nu e vrednic de asta!

Cu alte cuvinte, Mantuire = credinta + fapte bune + har.

Lavrentiu 11.08.2011 21:15:27

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 388337)
Harul, (la singular și scris de obicei cu majusculă), este de un singur fel: Harul Sfințitor. Acesta este o stare a sufletului. Harul este pentru suflet ceea ce este oxigenul pentru trup. Dumnezeu este Acela care dă sufletelor Harul, așa cum dă trupurilor oxigenul. Se dobândește prin Botez. Se pierde prin păcat de moarte (păcat capital). Se poate redobândi prin Spovadă. Odată dobândit, poate crește prin celelalte Taine și, în mod deosebit, prin Împărtășanie, ca uniune mistică cu Cristos.

Sub aceeași denumire, dar la plural și scris de obicei cu literă mică, se înțeleg harurile de alt fel: lucrătoare, sacramentale, etc. De exemplu, prin Spovadă eu nu numai că redobândesc Harul pierdut, dar mai dobândesc ceva: un ajutor supranatural spre a nu mai face același fel de păcat. O asemenea urmare a Spovezii este ceea ce teologii catolici numesc "harul sacramental sau "grația sacramentală". Spre exemplu, păstorii noștri au observat cât este de adictiv la tineri obiceiul nenorocit al masturbării. Tânărul ajunge în asemenea stare, încât păcatul, devenit viciu (=împietrire în păcat) îl subjugă. Vrea să scape, dar nu prea poate. Se zbate ca pasărea prinsă în laț. Dacă tânărul își conștientizează păcatul și este hotărât să termine cu el, precondițiile unei bune spovezi sunt întrunite. El se spovedește. Sufletul lui parcă prinde aripi și este mai ușor acum. Dar cât îl va ține ? Până săptămâna viitoare, când va cădea din nou. Până ce, în mod imprudent, va ține din nou în mână o revistă pe care nu ar trebui să o citească. Atunci va cădea din nou. Atunci va trebui să se spovedească din nou și să se împărtășească. Cu timpul, căderile lui vor fi mai rare. Până când nu se va mai masturba de loc, ba nici măcar ispita nu a va mai simți și se va mira singur. Ei bine acest efect al spovezii este "harul sacramental".

Aici avem nevoie de putina atentie si deosebire, intrucat invatatura ortodoxa despre har difera substantial de cea catolica. Aceasta datorita faptului ca noi, ortodocsii, credem ca harul este o lucrare ("energie") necreata, nefiind asadar o "stare a sufletului". Aceasta invatatura, conform careia harul este necreat este o mare deosebire intre ortodoxie si catolicism.

Nu vreau sa starnesc aici o discutie despre har, doar atrag atentia ca aici sunt cateva diferente foarte importante si concrete de care trebuie tinut seama.

Soaree 11.08.2011 22:11:20

Am citit intreg threand-ul acesta si m-ati zapacit de tot.

Raman la cuvintele parintelui Gheorghe.

coralina 11.08.2011 22:46:18

Anna21, ai afirmat de cateva ori pe forum ca nu ai fost credincioasa dintotdeauna. Imagineaza-ti cum ar fi fost ca la tinerete, cand te-ai casatorit cu sotul tau, sa nu fi facut si cununia religioasa pentru ca oricum nu conta asa de mult pe-atunci pentru tine. Daca ar fi fost asa, acum ca ai devenit practicanta a ortodoxiei, ai fi avut o problema pentru ca sotul tau este ateu.
Cum ai fi procedat in aceasta situatie? Ti-ai fi luat copiii si-ai fi plecat de la el, ai fi divortat de el?

anna21 11.08.2011 23:26:41

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 388372)
Anna21, ai afirmat de cateva ori pe forum ca nu ai fost credincioasa dintotdeauna. Imagineaza-ti cum ar fi fost ca la tinerete, cand te-ai casatorit cu sotul tau, sa nu fi facut si cununia religioasa pentru ca oricum nu conta asa de mult pe-atunci pentru tine. Daca ar fi fost asa, acum ca ai devenit practicanta a ortodoxiei, ai fi avut o problema pentru ca sotul tau este ateu.
Cum ai fi procedat in aceasta situatie? Ti-ai fi luat copiii si-ai fi plecat de la el, ai fi divortat de el?

Poate da, nu am cum stii.
Totusi te mai ajuta si Dumnezeu. Daca vrei exemple personale, din cauza necredintei ar fi putut refuza sa botezam copiii, dar nu a facut-o. Mai mult, a acceptat efortul botezarii copilului in Rom, cand puteam sa o facem in tara in care traim. Ceea ce nu e logic. Dar Dumnezeu te ajuta.
Parintii unei prietene s-au cununat cand ea avea 14 ani. Si nici macar nu sunt f evlaviosi (barbatul e chiar indiferent)... Deci se poate.

fallen 12.08.2011 07:31:33

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 388383)
Poate da, nu am cum stii.
Totusi te mai ajuta si Dumnezeu. Daca vrei exemple personale, din cauza necredintei ar fi putut refuza sa botezam copiii, dar nu a facut-o. Mai mult, a acceptat efortul botezarii copilului in Rom, cand puteam sa o facem in tara in care traim. Ceea ce nu e logic. Dar Dumnezeu te ajuta.
Parintii unei prietene s-au cununat cand ea avea 14 ani. Si nici macar nu sunt f evlaviosi (barbatul e chiar indiferent)... Deci se poate.

Dar daca nu te-ar fi lasat sa faci mai copii, daca ti-ar fi cerut sa avortezi, ce ai fi facut?

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:46:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.