Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Cultul crestin baptist (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14038)

osutafaraunu 27.10.2011 14:10:32

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408115)
Unde scrie EXPLICIT in Biblie de marturisirea publica (nu interpretari si reinterpetari)

1 Tim.6.12

Citat:

si unde scrie explicit, daca trebuie sa treaca omului de votul unui comitet, asa cum se face in cadrul unor bisericilor neoprotestante?

Aceasta ține de organizarea bisericii. Intrând într-o biserică, normal trebuie să-ți dai acceptul respectării principiilor ei și în același timp să primești acceptul primirii în sânul ei.

Citat:

Apoi am o nedumerire, marturisirea in ce limbaj trebuie facuta? se accepta prin semne sau trebuie sa fie viu grai?

Și prin viu grai, dar mai ales printr-o viață ce demonstrează că a fost schimbată (pocăința). Niciuna din aceste două modalități de mărturie n-o poate realiya bebelul:58:

P.S. Observ că vă editați, re-editați și re-re-editați fiecare postare parcă dinadins spre a mă deruta. Vă rog nu-mi cereți același lucru. Mulțumesc.

osutafaraunu 27.10.2011 14:11:29

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408088)
Aici va dau dreptate: botezul e deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos” , deci o initiere pe calea credintei.

Conform acestui text, ați putea afirma că bebelușul are o "deschidere a cugetului" spre a primi botezul? Are el un "cuget deschis" spre a primi învățătura de credință, poate el înțelege [prin cugetul lui] cine e Dumnezeu și că L-a înviat pe Iisus Hristos?

ioanna 27.10.2011 14:15:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408118)
Aceasta ține de organizarea bisericii. Intrând într-o biserică, normal trebuie să-ți dai acceptul respectării principiilor ei și în același timp să primești acceptul primirii în sânul ei.
Și prin viu grai, dar mai ales printr-o viață ce demonstrează că a fost schimbată (pocăința). Niciuna din aceste două modalități de mărturie n-o poate realiya bebelu.

Saracii surdo-muti, ei sunt discriminati de Biserica Adventista de Ziua a 7-a.

Citat:

Observ că vă editați, re-editați și re-re-editați fiecare postare parcă dinadins spre a mă deruta.
Sunt nevoita sa o fac, imi apar niste semne [color] nu stiu ce, trebuie sa dau edit ca sa le scot.

later edit: reiau o observatie foarte buna:De altfel, noi cunoaștem tot din Sfintele Scripturi atâtea cazuri când pentru credința cuiva Dumnezeu S-a îndurat de cel pentru care acesta se ruga. Să ne amintim că Mântuitorul a vindecat pe sluga sutașului din Capernaum pentru credința stăpânului său ; a vindecat pe fiica femeii canaanence pentru credința mamei sale, și a înviat pe fiica lui Iair pentru credința tatălui său, și pe fiul văduvei din Nain pentru credința mamei sale. Și atunci să nu credem noi că botezul poate fi săvârșit pruncilor pe temeiul credinței nasilor lor?

ovidiu b. 27.10.2011 14:24:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408117)
Sper că n-aveți pretenția să accept formulări de genul "Fiule, aceasta e o taină!", când e lucru unanim acceptat și demonstrat că bebelușul nu are nici discernământul acceptării unei filozofii de viață (cum e creștinismul), nici puterea de a da mărturie despre aceasta...

TÁINĂ, taine, s. f. 1. Ceea ce este neînțeles, nedescoperit, nepătruns de mintea omenească.

ps: poate acum vă ajută...deși s-au explicat destul de clar lucrurile...roul nașilor și așa mai departe.

osutafaraunu 27.10.2011 14:32:02

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408121)
Saracii surdo-muti, ei sunt discriminati de Biserica Adventista de Ziua a 7-a.

Vă înșelați. În ambele sensuri.

Citat:

Sunt nevoita sa o fac, imi apar niste semne [color] nu stiu ce, trebuie sa dau edit ca sa le scot.

Se întâmplă adesea când lipiți texte altfel formatate. Lipiți-le în prealabil în Notepad, de acolo putând să le preluați fără nicio problemă.

Citat:

later edit: reiau o observatie foarte buna:De altfel, noi cunoaștem tot din Sfintele Scripturi atâtea cazuri când pentru credința cuiva Dumnezeu S-a îndurat de cel pentru care acesta se ruga. Să ne amintim că Mântuitorul a vindecat pe sluga sutașului din Capernaum pentru credința stăpânului său ; a vindecat pe fiica femeii canaanence pentru credința mamei sale, și a înviat pe fiica lui Iair pentru credința tatălui său, și pe fiul văduvei din Nain pentru credința mamei sale. Și atunci să nu credem noi că botezul poate fi săvârșit pruncilor pe temeiul credinței nasilor lor?

Sunt cazuri total diferite. Când e vorba de mântuirea personală, nu poți mandata pe altcineva să răspundă în locul tău.

osutafaraunu 27.10.2011 14:34:03

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408122)
TÁINĂ, taine, s. f. 1. Ceea ce este neînțeles, nedescoperit, nepătruns de mintea omenească.

ps: poate acum vă ajută...deși s-au explicat destul de clar lucrurile...roul nașilor și așa mai departe.

Eu m-am referit la al sens al termenului "taină" (cu t mic).

ovidiu b. 27.10.2011 14:57:19

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408126)
Eu m-am referit la al sens al termenului "taină" (cu t mic).

În posturile mele termenul "taină" este cu t mare. Ca de obicei, dumneavoatră shimbați sensul.

osutafaraunu 27.10.2011 14:58:58

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408136)
În posturile mele termenul "taină" este cu t mare. Ca de obicei, dumneavoatră shimbați sensul.

Exact, aceasta era ideea!:4:

nutucutu 27.10.2011 15:04:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408125)
Sunt cazuri total diferite. Când e vorba de mântuirea personală, nu poți mandata pe altcineva să răspundă în locul tău.

Cazurile sint identice. Cind a fost vorba de mintuirea noastra, domnul nostru Isus Cristos nu ne-a lasat singuri ci a venit in ajutorul nostru; pentru ca noi umblam rataciti ca niste oi fara pastor. Parintii crestini Il imita pur si simplu pe DOmnul nostru: intr-o problema asa importanta ca mintuirea nu-i lasa pe prunci sa se lupte singuri, ci ii spala in baia nasterii celei de-a doua oara, iar astfel, spalati se pacate, ii consacra Domnului.

PS Vi s-au cerut baze scripturistice pentru care va botezatii copii tirziu si nu le-ati adus. Inca le mai astept

osutafaraunu 27.10.2011 15:25:04

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408140)
intr-o problema asa importanta ca mintuirea nu-i lasa pe prunci sa se lupte singuri

Doamnă, în privința mântuirii atât copiii cât și maturii nu putem să "ne luptăm" singuri, ori ajutați de nași, căci mântuirea este opera lui Hristos. Dacă ne-am fi putut "lupta" pentru mântuirea noastră n-am mai fi avut nevoie de Mântuitor. Singura noastră nevoie e să acceptăm această mântuire oferită haric prin credință. Ori tocmai aici e problema bebelușului: el nu știe încă să ceară și să accepte harul lui Dumnezeu. El cere și acceptă deocamdată doar suzeta.

Citat:

PS Vi s-au cerut baze scripturistice pentru care va botezatii copii tirziu si nu le-ati adus. Inca le mai astept

Este ca și cum v-aș cere bazele scripturistice pentru care vă botezați copiii așa de devreme (atenție: bebelușii, nu casa).

Și încă un lucru: problema e pusă greșit. Noi nu trebuie să ne botezăm copiii, ci să-i lăsăm pe ei să se boteze, să solicite botezul.

"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui..." (Marcu 16,16)

ovidiu b. 27.10.2011 15:38:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408119)
Conform acestui text, ați putea afirma că bebelușul are o "deschidere a cugetului" spre a primi botezul? Are el un "cuget deschis" spre a primi învățătura de credință, poate el înțelege [prin cugetul lui] cine e Dumnezeu și că L-a înviat pe Iisus Hristos?

Poate acest aspect vă lămurește mai bine...dar aveți nevoie și de credință.

13. "Atunci I s-au adus copii, ca să-și pună mâinile peste ei și să Se roage; dar ucenicii îi certau.
14. Iar Iisus a zis: Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor.
15. Și punându-Și mâinile peste ei, S-a dus de acolo." (Matei 19, 13-15)

Mai mult au înțeles mamele care-și aduceau la El pruncii, ca să-Și pună mâinile peste ei și să-i binecuvânteze. Ucenicii îi certau pe ei care îi aduceau. Iisus, văzând aceasta, S-a supărat și le-a zis "Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți...".
Iată o supărare a lui Iisus. Supărare, că, copiii nu sunt lăsați de mici să vin la Iisus.
Copilăria este intervalul vieții mai apropiat de sfințenie, mai capabil de credință.

Și, luând un copilaș în brațe, le-a zis: „Oricine va primi în numele Meu pe unul din acești prunci, pe Mine Mă primește; și oricine Mă primește pe Mine, Îl primește pe Cel ce M-a trimis pe Mine” (Marcu 9,37, Biblia din 1914).
Copiii ajung în brațele lui Dumnezeu, fiindcă sunt cei mai aproape de El. Modul lor de a fi e cel mai iubit de Dumnezeu.
Înțelepții Îl înțeleg pe Dumnezeu ca pe o necesitate în explicarea lumii. Copiii Îl au ca pe un Tată de pe celălalt tărâm. Iată de ce copiii sunt în Adevăr, pe când înțelepții în afara Lui. Găsești ceva și cu mintea lor, numai dacă ai o inimă curată de copil. Aceasta te duce de-a dreptul în brațele Adevărului.

În ochii copiilor, seninătatea e de culoarea cerului. Nu e Dumnezeu mai real în Împărăția copiilor decât într-un tratat de mecanică cerească?
Dumnezeu și copiii au înrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfinții sunt niște mari copii!

ioanna 27.10.2011 15:43:14

Citat:

Cazurile sint identice. Cind a fost vorba de mintuirea noastra, domnul nostru Isus Cristos nu ne-a lasat singuri ci a venit in ajutorul nostru; pentru ca noi umblam rataciti ca niste oi fara pastor. Parintii crestini Il imita pur si simplu pe DOmnul nostru: intr-o problema asa importanta ca mintuirea nu-i lasa pe prunci sa se lupte singuri, ci ii spala in baia nasterii celei de-a doua oara, iar astfel, spalati se pacate, ii consacra Domnului.

In cazul unei persoane nascute intr-o familie crestina,copilul il va cunoaste pe Hristos inca din primele clipe ale vietii, prin intermediul parintilor. Faptul ca unele biserici amana botezul pana la 18ani, n-are baza scripturistica, tine mai degraba de epoca. Daca bisericile neoprotestante ar fi aparut in sec.II, atunci varsta adulta s-ar fi considerat preadolescenta 10-11ani, insa cum au aparut la sf.sec.XIX, cand pragul majoratului era deja 18ani, o varsta stabilita in mod conventional, practica botezul la aceasta varsta. La noi, in cazul unui copil provenit dintr-o familie ortodoxa, se face botezul in primele luni, insa in cazul unui adult care vrea sa treaca la Ortodoxie, atunci el devine catehumen si are o perioada de pregatire inainte de a i se administra botezul. Chiar exista o liturghie a catehumenilor.
Copiii sunt primii chemati de Hristos ca sa intre in Imparatie: “Lasati pruncii sa vie la Mine si nu-i impiedecati, caci a unora ca acestora este imparatia lui Dumnezeu” (Luc. 18,16). Nasii au indatorirea de a se implica in educatia copilului, asumandu-si acesta responsabilitate la botez.

ovidiu b. 27.10.2011 15:55:05

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408138)
Exact, aceasta era ideea!:4:

Mă bucur că recunoașteți și că vă scoateți la iveală rolul dumneavoastră aici pe forum - adică de a suci sensurile Adevărului cu modul dmv. personal de a interpreta Biblia.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408138)
Noi nu trebuie să ne botezăm copiii, ci să-i lăsăm pe ei să se boteze, să solicite botezul.

Din nou rupeți din context versete și le schimbați sensul. Uite ce spune la Marcu 16, 14-15 :
15. Și le-a zis: Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura.
16. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.

Apelați la minimum de logică și observați este un îndemn a Mântuitorului de propovădui Evanghelia întregii făpturi că nu a zis "la cei supuși propovăduiți", ci "la toată făptura", sau de se vor supune, sau de nu. Bineînțeles că doar păgânul care va crede ("cel ce va crede") se va boteza. Dar vă întreb păgânul și-a întrebat copiii dacă vor să se boteze? Oare nu i-a botezat?

Chiar din timpul sfintilor apostoli se săvârsea botezul copiilor : Lidia si casa ei (Fapte 16, 15) ; temnicerul si casa lui (Fapte 16, 33) ; Crispus si casa lui (Fapte 18, 8) ; Stefanas si casa lui (1 Cor. 1, 76).

Erethorn 27.10.2011 16:18:03

15. Și le-a zis: Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura.
16. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.

O interpretare in cheia logicii primare a versetelor de mai sus ne releva urmatoarele:

1. Versetul al doilea (cel ce va crede etc.) nu poate fi desprins din contextul primului verset. Versetul al doilea realizeaza a clasificare - cei mantuiti si cei osanditi. Care este extensiunea multimii pe care acest verset o clasifica ? Cu alte cuvinte, cine sunt cei pe care versetul doi ii imparte in mantuiti si osanditi ?

Evident, aceasta multime este definita in primul verset. Cei despre care al doilea verset vorbeste sunt cei carora li se va fi propovaduit Evanghelia. Prin definitie, in aceasta multime nu putem include nou nascutii, pentru ca unui nou nascut nu-i poti propavadui nimic, lipsindu-i capacitatea de intelegere.

2. Deoarece clasifica o sub-multime a speciei umane (nu se refera la toti oamenii, ci se refera doar la cei carora li se va fi propovaduit Evanghelia), clasificarea din versetul al doilea nu poate fi extinsa la intreaga specie umana.

Nu putem generaliza si nu putem spune, in temeiul acestor versete, ca un chinez caruia nu i s-a propovaduit Evanghelia sau un nou-nascut caruia nu i s-a propovaduit Evanghelia se va osandi.

Per a contrario, nu putem spune, in temeiul acestor versete, ca mantuirea (sau Botezul) sunt conditionate pentru copii aflati inainte de varsta intelegerii de receptarea formala (propavaduire) a mesajului evanghelic.

nutucutu 27.10.2011 17:15:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408143)
Doamnă, în privința mântuirii atât copiii cât și maturii nu putem să "ne luptăm" singuri, ori ajutați de nași, căci mântuirea este opera lui Hristos. Dacă ne-am fi putut "lupta" pentru mântuirea noastră n-am mai fi avut nevoie de Mântuitor. Singura noastră nevoie e să acceptăm această mântuire oferită haric prin credință. Ori tocmai aici e problema bebelușului: el nu știe încă să ceară și să accepte harul lui Dumnezeu. El cere și acceptă deocamdată doar suzeta.

Exact, opera mintuirii este a Domnului nostru. Iar noi, pentru ca dorim ca copiii nostri sa se mintuiasca, prin botez, ii incredintam Domnului. Ca Domnul sa ii desavirseasca si nu noi, pentru ca noi nu sintem in stare de nimic.
Citat:

Este ca și cum v-aș cere bazele scripturistice pentru care vă botezați copiii așa de devreme (atenție: bebelușii, nu casa).

Și încă un lucru: problema e pusă greșit. Noi nu trebuie să ne botezăm copiii, ci să-i lăsăm pe ei să se boteze, să solicite botezul.

Va cer baze scripturistice pentru ca dumneavoastra dati la o parte toata Traditia Bisericii si spuneti ca aveti TOATE raspunsurile in sfinta Scriptura. Iata ca Sfinta Scriptura nu va ofera toate raspunsurile si ca insasi temelia pe care e cladita credinta dumneavoastra (temelie care se numeste "sola Scriptura") este gresita.

Iar eu cred ca problema e pusa gresit: ca si in cazul venirii Mintuitorului nostru pentru a ne salva, El nu a asteptat ca noi sa ii cerem sa vina. A venit in ajutorul nostru pentru ca, evident, noi nu puteam sti ce e bine pentru noi. Asa si in cazul copiiilor; ei nu stiu ce e bine pentru ei. Ca si parinti trebuie sa dam tot ce e mai bun copiilor nostri, inclusiv botezul.
Si nu in ultimul rind, acel verset pe care il dau toti neorotestantii/sctantii referitor la cine va crede si se va boteza se va mintui: acolo este un SI pe care dumneavoastra il ignorati si adaugati 1 si 2 care nu sint trecute in verset. Pentru mintuire sint necesare AMBELE conditii: credinta SI botezul; iar neoprotestantii care isi boteaza copiii la maturitate se joaca cu mintuirea copiilor lor, un lucru lipsit de responsabilitate si maturitate (spirituala) as spune eu.

osutafaraunu 27.10.2011 17:30:51

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408144)
Poate acest aspect vă lămurește mai bine...dar aveți nevoie și de credință.

13. "Atunci I s-au adus copii, ca să-și pună mâinile peste ei și să Se roage; dar ucenicii îi certau.
14. Iar Iisus a zis: Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor.
15. Și punându-Și mâinile peste ei, S-a dus de acolo." (Matei 19, 13-15)

Mai mult au înțeles mamele care-și aduceau la El pruncii, ca să-Și pună mâinile peste ei și să-i binecuvânteze. Ucenicii îi certau pe ei care îi aduceau. Iisus, văzând aceasta, S-a supărat și le-a zis "Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți...".
Iată o supărare a lui Iisus. Supărare, că, copiii nu sunt lăsați de mici să vin la Iisus.
Copilăria este intervalul vieții mai apropiat de sfințenie, mai capabil de credință.

Și, luând un copilaș în brațe, le-a zis: „Oricine va primi în numele Meu pe unul din acești prunci, pe Mine Mă primește; și oricine Mă primește pe Mine, Îl primește pe Cel ce M-a trimis pe Mine” (Marcu 9,37, Biblia din 1914).
Copiii ajung în brațele lui Dumnezeu, fiindcă sunt cei mai aproape de El. Modul lor de a fi e cel mai iubit de Dumnezeu.
Înțelepții Îl înțeleg pe Dumnezeu ca pe o necesitate în explicarea lumii. Copiii Îl au ca pe un Tată de pe celălalt tărâm. Iată de ce copiii sunt în Adevăr, pe când înțelepții în afara Lui. Găsești ceva și cu mintea lor, numai dacă ai o inimă curată de copil. Aceasta te duce de-a dreptul în brațele Adevărului.

În ochii copiilor, seninătatea e de culoarea cerului. Nu e Dumnezeu mai real în Împărăția copiilor decât într-un tratat de mecanică cerească?
Dumnezeu și copiii au înrudirea pe care noi, cei mari, o pierdem. Sfinții sunt niște mari copii!

Frumoase cuvinte ale părintelui Boca! Doar că nu faceți aplicația corespunzătoare episodului biblic. Căci:

1. Hristos nici nu i-a botezat pe copiii respectivi, nici nu a vorbit despre botez. Era pur și simplu vorba de binecuvântarea lor (lucru ce se practică atât în Biserica Baptistă, cât și în celelalte biserici neoprotestante).

2. Copiii aceia nu erau bebeluși, ci niște copii mai mărișori care-L iubeau pe Domnul Iisus și-I ascultau cu interes cuvintele Lui.

3. Aveți cumva impresia că neoprotestanții nu-i lasă pe copilași să vină la Domnul Iisus? Ați face o teribilă greșeală!

osutafaraunu 27.10.2011 17:33:28

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408145)
Faptul ca unele biserici amana botezul pana la 18ani, n-are baza scripturistica

Aș fi curios care biserică "amână botezul până la 18 ani"... să ridice mâna!:39:

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408145)
Daca bisericile neoprotestante ar fi aparut in sec.II, atunci varsta adulta s-ar fi considerat preadolescenta 10-11ani

Îmi face impresia că nu cunoașteți sensul termenului "adult".

osutafaraunu 27.10.2011 17:44:16

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408147)
Mă bucur că recunoașteți și că vă scoateți la iveală rolul dumneavoastră aici pe forum - adică de a suci sensurile Adevărului cu modul dmv. personal de a interpreta Biblia.

Acum cine sucește sensurile postărilor mele?:106:

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408147)
Apelați la minimum de logică și observați este un îndemn a Mântuitorului de propovădui Evanghelia întregii făpturi că nu a zis "la cei supuși propovăduiți", ci "la toată făptura", sau de se vor supune, sau de nu. Bineînțeles că doar păgânul care va crede ("cel ce va crede") se va boteza. Dar vă întreb păgânul și-a întrebat copiii dacă vor să se boteze? Oare nu i-a botezat?

Chiar din timpul sfintilor apostoli se săvârsea botezul copiilor : Lidia si casa ei (Fapte 16, 15) ; temnicerul si casa lui (Fapte 16, 33) ; Crispus si casa lui (Fapte 18, 8) ; Stefanas si casa lui (1 Cor. 1, 76).

Oricâtă strădanie ați aplica logicii dumneavoastră, textele respective nu vor glăsui niciodată că, "casa" însemna bebeluși de câteva zile! Ba dimpotrivă, studiind text cu text în context, veți observa că botezații din acele texte în prealabil au ascultat predica și s-au hotărât pentru botez... lucru greu de acceptat pentru un nou născut.

osutafaraunu 27.10.2011 17:48:45

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408169)
Exact, opera mintuirii este a Domnului nostru. Iar noi, pentru ca dorim ca copiii nostri sa se mintuiasca, prin botez, ii incredintam Domnului. Ca Domnul sa ii desavirseasca si nu noi, pentru ca noi nu sintem in stare de nimic.

Și atunci de unde această disperare de a-i vârî rapid într-o "apă magică", ca și cum aceasta îi va mântui iar nu Hristos?

Citat:

Va cer baze scripturistice pentru ca dumneavoastra dati la o parte toata Traditia Bisericii

Tradiția nu este o instanță superioară lui Hristos și Cuvântului Său. Altfel am putea spune că e de la Dumnezeu lăsat și botezul cailor conform tradiției ortodoxe (am folosit acest exemplu neutru din punctul dvs. de vedere).

Citat:

Si nu in ultimul rind, acel verset pe care il dau toti neorotestantii/sctantii referitor la cine va crede si se va boteza se va mintui: acolo este un SI pe care dumneavoastra il ignorati si adaugati 1 si 2 care nu sint trecute in verset.

Bun. Și atunci de ce nu este scrisă invers fraza "cine se va boteza și apoi va crede, se va mântui" - așa cum practicați dumneavoastră botezul pruncilor?

Citat:

Pentru mintuire sint necesare AMBELE conditii: credinta SI botezul; iar neoprotestantii care isi boteaza copiii la maturitate se joaca cu mintuirea copiilor lor, un lucru lipsit de responsabilitate si maturitate (spirituala) as spune eu.

Nu credeți că ar putea fi lipsă de maturitate și botezul forțat al unor ființe lipsite de apărare și discernământ (bebelușii)? Oare spaniolii nu au făcut aceeași greșeală (desigur la un nivel mult mai grav) creștinând cu forța triburile amerindiene? Căci doar -nu-i așa?- ei știau ce e mai bine pentru ei (argumentul folosit de dvs.) și doreau mântuirea sufletelor lor!

Ca să nu mai vorbim de imensa resposabilitate ce și-o asumă încălcând liberul arbitru în care nici măcar Dumnezeu nu intervine!

Mihailc 27.10.2011 19:30:28

Trices, ce fericit trebuie să fi tu acum când atâta lume trimite apă din abundență la moara inepțiilor tale.
Ai auzit vreodată de comuniune în iubire? Bănuiesc că nu, fiindcă în ong-urile voastre se confundă cu asocierea serelistă în vederea cuceririi cu orice preț și mijloace, a meritelor iluzorii care, cică, vă asigură învierea ego-urilor preocupate exclusiv de propria supraviețuire veșnică în paradisurile manelistice imaginate infantilismul vizionar al neoprotestanților.

Trices și galeria, atenție! În Biserica Ortodoxă nu există taină sau ierurgie din care să lipsească dragostea și comuniunea. La Botez și Mirungere alteritatea iubitoare a comunității euharistice este focalizată în nașii de botez, cei care își asumă responsabilitatea enormă creșterii duhovnicești a pruncului îmbisericit, în colaborare cu duhovnicul și părinții după trup.
Pentru că Trices&co sunt îndrăgostiți de literă și scârbiți de Duh, oferim o referință și din Sfânta Scriptură referitoare la practica de mai sus: ”Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos.” (Galateni 6:2). Pentru creierele spălate din ong-ul AZ7 și numai, facem precizarea că versetul nu profețește practica postmodernă a mamei surogat, ci se referă la sarcini de altă natură.

În schimb, scăldatul simbolic în piscine și jacuzzi din repertoriul neoprotestant, practică ce poartă abuziv numele de botez, n-are nicio treabă cu jertfa, comuniunea, iubirea întru Hristos. Sunt simple reprezentații de showbizz confesional, agiornate la modele și năravurile veacului în care se petrec și cam atât.

Pestisorul de Aur 27.10.2011 19:37:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 408153)

O interpretare in cheia logicii primare a versetelor de mai sus ne releva urmatoarele:

1. Versetul al doilea (cel ce va crede etc.) nu poate fi desprins din contextul primului verset. Versetul al doilea realizeaza a clasificare - cei mantuiti si cei osanditi. Care este extensiunea multimii pe care acest verset o clasifica ? Cu alte cuvinte, cine sunt cei pe care versetul doi ii imparte in mantuiti si osanditi ?

Evident, aceasta multime este definita in primul verset. Cei despre care al doilea verset vorbeste sunt cei carora li se va fi propovaduit Evanghelia. Prin definitie, in aceasta multime nu putem include nou nascutii, pentru ca unui nou nascut nu-i poti propavadui nimic, lipsindu-i capacitatea de intelegere.

2. Deoarece clasifica o sub-multime a speciei umane (nu se refera la toti oamenii, ci se refera doar la cei carora li se va fi propovaduit Evanghelia), clasificarea din versetul al doilea nu poate fi extinsa la intreaga specie umana.

Nu putem generaliza si nu putem spune, in temeiul acestor versete, ca un chinez caruia nu i s-a propovaduit Evanghelia sau un nou-nascut caruia nu i s-a propovaduit Evanghelia se va osandi.

Per a contrario, nu putem spune, in temeiul acestor versete, ca mantuirea (sau Botezul) sunt conditionate pentru copii aflati inainte de varsta intelegerii de receptarea formala (propavaduire) a mesajului evanghelic.

Aaa... Marcu 16:16.Marcu 16:16 arata mai multe lucruri.

1."Cine va crede si se va boteza se va mantui" ca si caz ideal, cerinta standard.

2.Ca se poate ca sa te botezi si sa nu crezi "dar cine nu va crede se va osandi".

3.Tot prin aceeasi afirmatie "dar cine nu va crede se va osandi" arata ca este posibil sa nu te botezi si sa crezi si sa fii mantuit.

Cerinta de baza este credinta si ascultarea poruncilor(botez) , dar accentul se pune pe credinta si delimitarea se face prin credinta.Cea mai esentiala cerinta este credinta.

nutucutu 27.10.2011 19:54:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408177)
Și atunci de unde această disperare de a-i vârî rapid într-o "apă magică", ca și cum aceasta îi va mântui iar nu Hristos?

Nu avem disperare: avem dorinta de a ne indeplini cea mai mare datorie care ne revine ca parinti: de a ne incredinta pruncii Domnului nostru Isus Cristos.
PS1 "Apa magica"? A n-a postare cind luati in deridere rinduiala lasata de Dumnezeu.
PS2 Avind in vedere ca aveti o credinta de forma si nu de fond, ritualul botezului la dumneavoastra fiind doar forma, normal ca nu puteti intelege semnificatia botezului care inseamna mult mai mult decit o baie in care e implicat un om cu dorinte de mai bine.
Citat:

Tradiția nu este o instanță superioară lui Hristos și Cuvântului Său. Altfel am putea spune că e de la Dumnezeu lăsat și botezul cailor conform tradiției ortodoxe (am folosit acest exemplu neutru din punctul dvs. de vedere).

Ati ignorat intrebarea, ca de obicei, cind ar fi fost mai simplu sa spuneti ca nu exista nici o baza scripturistica pentru jocul de-a botezul pe care il practicati dumneavoastra, in confesiunea pe care o aveti.

Citat:

Bun. Și atunci de ce nu este scrisă invers fraza "cine se va boteza și apoi va crede, se va mântui" - așa cum practicați dumneavoastră botezul pruncilor?

Pentru ca nu are importanta ordinea. Important pentru mintuire este sa fie respectate AMBELE conditii, lucru pe care dumneavoastra il refuzati copiilor dumneavoastra si va jucati cu mintuirea lor.
Citat:

Nu credeți că ar putea fi lipsă de maturitate și botezul forțat al unor ființe lipsite de apărare și discernământ (bebelușii)? Oare spaniolii nu au făcut aceeași greșeală (desigur la un nivel mult mai grav) creștinând cu forța triburile amerindiene? Căci doar -nu-i așa?- ei știau ce e mai bine pentru ei (argumentul folosit de dvs.) și doreau mântuirea sufletelor lor!

Ca să nu mai vorbim de imensa resposabilitate ce și-o asumă încălcând liberul arbitru în care nici măcar Dumnezeu nu intervine!

Exact cum e lipsit de maturitate sa-i administram antibiotic copilului care s-a ales cu o infectie, pentru ca i-am incalca liberul arbitru, asa e lipsit de maturitate sa nu ne botezam copiii de mici. Daca ne ingrijim de sanatatea lor trupeasca, cu atit mai mult trebuie sa ne ingrijim de sanatatea lor spirituala. Si nu exista mod mai bun de a ne ingriji de aceasta sanatate a lor decit incredintindu-i Domnului, prin botez.

catalin2 27.10.2011 19:58:49

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408101)
BC nu are har deloc sau ca nu e incorporata pe deplin in trupul Lui Hristos? (cu har mai putin) Totusi si catolicii au avut succesiune apostolica, preotie si sfinti- persoane inzestrate cu har care au facut minuni.Probabil BC priveste BO ca fratele risipitor, in timp ce pentru noi crestinsimul rasaritean e fratele cuminte, in timp ce crestinismul apusean e cel rispitor. Care e pozitia oficiala a BO fata de BC? ca despre bisericile protestante desprinse din BC,iar mai confesiunile neoprotestante desprinse din ele e clara, in privinta harului.

Nu exista har partial, de exemplu nu se poate transforma painea si vinul pe jumatate in Trupul si Sangele Domnului. Asadar doar in BO exista har lucrator, celelalte culte nu au deloc. Iar asta nu e doar conceptia BO, este conceptia Bisericii inca de la inceput, am dat citate din Sfanta Scriptura. Inca din sec. III (deci inainte de recunoasterea oficiala a crestinismului) sinoadele locale din Cartagina afirma ca cei ce se despart de Biserica nu mai au Taine.
Iar canonul I al sf. Vasile cel Mare e si mai clar, e canon oficial al BO. Dar despre aceste lucruri am scris tot timpul de cand am intrat pe forum, m-am plictisit si eu sa le tot repet. Uite am facut si un topic special: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560

Teoria ramificarii harului e o teorie ecumenista de provenienta protestanta. Aceasta spune ca harul se ramifica in toate cultele (sau in mai multe).
Noi spunem intotdeauna Crezul impotriva acestor teorii: "Cred intru Una, Sfanta, Sobornieasca si Apostoleasca Biserica".
Despre existenta harului si minunilor in BC am scris chiar si pe forumul catolic (dau link-ul asta pentru ca e o analiza mai completa): http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...locatia#p57096
Interesant e ca desi unii ortodocsi au idei ecumensite acestea nu se regasesc niciunde, sunt doar cateva pareri razlete ale unor preoti, chiar ierarhi si parintele Teofil. In rest peste tot putem citi doar conceptia Bisericii dintotdeauna.

Pestisorul de Aur 27.10.2011 20:01:00

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 408085)
La fel se intampla si in cazul "botezului" la vechii evrei. Botezul crestin e prefigurat in Vechiul Testament de legamantul lui Avraam cu Dumnezeu, circumcizia facandu-se la 8 zile de la nastere si de trecerea evreilor prin Marea Rosie. Logica ne spune ca existau si copii in poporul Lui Israel, nu doar adulti. In Noul Testament se precizeaza valoarea de botez a legamantului si a trecerii:

În El ați și fost tăiați împrejur, cu tăiere împrejur nefăcută de mână, prin dezbrăcarea de trupul cărnii, întru tăierea împrejur a lui Hristos.
Îngropați fiind împreună cu El prin botez, cu El ați și înviat prin credința în lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce L-a înviat pe El din morți. (Coloseni 2:11,12)
„Și toți, întru Moise, au fost botezați în nor și în mare(I Corinteni 10, 2)

Cu alte cuvinte, botezul copiilor este biblic, permis de Dumnezeu.

O icoana a botezului infantil este micutul Moise.Cand a implinit 3 luni mama lui Moise l-a pus pe acesta intr-un cos ca sa-l salveze de Faraon si l-a trimis agale pe Nil.Prin "botezul" sau Moise a fost nascut din nou.A inceput o noua viata.A intrat in apa rob pentru ca era fiu de robi evrei la Egipteni si a iesit liber.A intrat condamnat la moarte "caci toti cei nou-nascuti de parte barbateasca din pruncii evreilor sa fie ucis" si a iesit liber.A fost adoptat de fata lui Faraon.A intrat in apa fiu de rob si a iesit fiu de imparat.Cu credinta, buna-credinta mama lui l-a pus in arca, dupa cum se spune si in Noul Testament "din credinta mama lui Moise cand acesta s-a nascut vazand ca e frumos.. Iesind din apa Moise a primit nume.

ovidiu b. 27.10.2011 20:04:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408173)
Frumoase cuvinte ale părintelui Boca! Doar că nu faceți aplicația corespunzătoare episodului biblic.

1. Hristos nici nu i-a botezat pe copiii respectivi, nici nu a vorbit despre botez. Era pur și simplu vorba de binecuvântarea lor (lucru ce se practică atât în Biserica Baptistă, cât și în celelalte biserici neoprotestante).

2. Copiii aceia nu erau bebeluși, ci niște copii mai mărișori care-L iubeau pe Domnul Iisus și-I ascultau cu interes cuvintele Lui.

3. Aveți cumva impresia că neoprotestanții nu-i lasă pe copilași să vină la Domnul Iisus? Ați face o teribilă greșeală!

Frumoase cuvintele părintelui pentru cine are ochi și urechi! Păcat nu ați înteles nimic din ceea ce am vrut să scot în evidentă.

ovidiu b. 27.10.2011 20:37:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408176)
Oricâtă strădanie ați aplica logicii dumneavoastră, textele respective nu vor glăsui niciodată că, "casa" însemna bebeluși de câteva zile! Ba dimpotrivă, studiind text cu text în context, veți observa că botezații din acele texte în prealabil au ascultat predica și s-au hotărât pentru botez... lucru greu de acceptat pentru un nou născut.

Faptele Apostolilor amintesc de convertirea Sf. Pavel, când: "Anania a intrat în casă și, punându-și mâinile pe el, a zis: Frate Saule, Domnul Iisus, cel ce ți s-a arătat pe calea pe care veneai, m-a trimis ca să-ți capeți vederea și să te umpli de Duhul Sfânt. Și îndată a căzut de pe ochii lui ceva ca niște solzi; și a văzut și, sculându-se, s-a botezat" (Fapte 9,17). Tot Sf. Pavel, închis în temniță, a convertit pe temnicerul din Tiatira "care, luându-l pe el și pe Sila în același ceas al nopții, le-a spălat rănile și s-a botezat îndată, el și ai lui toți" (Fapte 16,33).

29. Iar el, cerând lumină, s-a repezit înăuntru și, tremurând de spaimă, a căzut înaintea lui Pavel și a lui Sila;
30. Și scoțându-i afară (după ce pe ceilalți i-a zăvorât la loc), le-a zis: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?
31. Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta.
32. Și i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu și tuturor celor din casa lui.
33. Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată.

osutafaraunu 27.10.2011 21:14:06

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 408202)
PS1 "Apa magica"? A n-a postare cind luati in deridere rinduiala lasata de Dumnezeu.

Deoarece Hristos n-a numit apa botezului nici "sfințită", nici nu i-a atribuit valențe mântuitoare proprii (Hristos mântuiește, nu H2O), cum altfel aș putea numi acea apă ce cu atâta grijă spuneți că trebuie vărsată "într-un loc curat" și care mîntuiește ex opere operato? Supranaturală, făcătoare de minuni? Găsiți-i dumneavoastră un sinonim care să nu vă deranjeze.

Citat:

PS2 Avind in vedere ca aveti o credinta de forma si nu de fond, ritualul botezului la dumneavoastra fiind doar forma, normal ca nu puteti intelege semnificatia botezului care inseamna mult mai mult decit o baie in care e implicat un om cu dorinte de mai bine.

Și o spuneți cu atâta convingere, deși am postat un fragment din doctrina adventistă privitoare la botez... N-ați citit?

Citat:

Pentru ca nu are importanta ordinea.

Bine doamnă, puneți căruța înaintea boilor și vedeți ce va ieși!

Citat:

Important pentru mintuire este sa fie respectate AMBELE conditii, lucru pe care dumneavoastra il refuzati copiilor dumneavoastra si va jucati cu mintuirea lor.

Îmi pare rău că nu sesizați evidența. Cum adică, le refuzăm credința și botezul copiilor noștri? Dacă cred și vor să se boteze (așa cum cere textul), sunt liberi s-o facă. Să nu aveți impresia că dacă nașul crede și îl duce la botezat pe bebe, s-a împlinit porunca hristică... mă văd obligat să vă atenționez.

Citat:

Exact cum e lipsit de maturitate sa-i administram antibiotic copilului care s-a ales cu o infectie, pentru ca i-am incalca liberul arbitru, asa e lipsit de maturitate sa nu ne botezam copiii de mici.

Vă rog nu mai veniți cu exemplul acesta (era să zic stupid), că iar ajungem la concluzia "apei magice"... Apa botezului nu este un antibiotic.

osutafaraunu 27.10.2011 21:15:27

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408205)
Păcat nu ați înteles nimic din ceea ce am vrut să scot în evidentă.

și nici dumneavoastră din ce v-am postat punctual. Ori ați făcut abstracție de cele trei puncte, fiind prea evidente...

Pestisorul de Aur 27.10.2011 21:16:19

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408173)
Frumoase cuvinte ale părintelui Boca! Doar că nu faceți aplicația corespunzătoare episodului biblic. Căci:

cuvantul grecesc folosit acolo e paidion care inseamna copil mic sau sugaci... cuvantul grecesc pentru copil mare e teknon.

osutafaraunu 27.10.2011 21:25:37

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408215)
31. Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta.
32. Și i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu și tuturor celor din casa lui.
33. Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată.

Întrebări:
1. Cum a grăit Cuvântul lui Dumnezeu bebelușilor din casa lui, și cum au înțeles ei această predică?
2. Cum s-au botezat acei bebluși (că nu scrie că au fost botezați)?
3. În versetul următor omis de dumneavoastră:

34. Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu.

cum au putut acei bebeluși să se veselească și mai ales cum au crezut în Dumnezeu?

osutafaraunu 27.10.2011 21:47:40

Citat:

În prealabil postat de Pestisorul de Aur (Post 408225)
cuvantul grecesc folosit acolo e paidion care inseamna copil mic sau sugaci... cuvantul grecesc pentru copil mare e teknon.

Adevărat, în Mat.19,13 apare [παιδίον], însă NT folosește expresii pentru copii și mai mici: [νήπιος] prunci (1 Cor.3.1; 14,20) și chiar [άρτιγέννητος βρέφος] nou-născuți (1 Petru 2,2) - aceste ultime două categorii corespunzând grupei de vârstă la care se administrează botezul ortodox.

Reamintesc că nu despre ei e vorba în Mat.19,13 și nici măcar despre botez.

ovidiu b. 27.10.2011 21:57:27

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408226)
Întrebări:
1. Cum a grăit Cuvântul lui Dumnezeu bebelușilor din casa lui, și cum au înțeles ei această predică?
3. În versetul următor omis de dumneavoastră:

34. Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu.

cum au putut acei bebeluși să se veselească și mai ales cum au crezut în Dumnezeu?

Deci nici acum nu este evidentă concluzia? și anume cuvântul "casa" sunt "toți" , adică toți din casă?...Să înțeleg că trebuia să scrie bebeluși ca dumneavoastră să fiți de acord cu acest pasaj din Biblie?
Păi tocmai din versetul uitat de mine reiese încă o dată că: cuvântul "casă" face referire la cei din casă.
Să ne facem înțeleși: a crede și a te boteza rupt din context la Marcu 16, 16 - am explicat de 2 ori cât se poate de clar că face referire la propovăduirea Evangheliei.

Botezul copiilor

Nimenea nu se mântuiește fără botez, cum spune însuși Iisus Hristos către Nicodim: "De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea intra în împărăția lui Dumnezeu" (Ioan 3,5). După înviere, Isus a poruncit Apostolilor să boteze toate națiunile, zicând: "Datu-mi-s-a toată puterea în cer și pe pământ. Drept aceea mergând, învățați toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh" (Matei 28,19); iar la Marcu citim: "Mergeți în toată lumea, vestiți Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede se va osândi" (Marcu 16,16).

Obiecție: Din acest text de la Marcu, unii sectari susțin că numai cei ce cred și se botează se pot mântui. Însă copiii mici nu pot crede, deci nu-i permis să fie botezați.

Răspuns: Isus ne spune: "De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea intra în împărăția lui Dumnezeu". Însă pruncii pot intra în împărăția lui Dumnezeu, după cum spune însuși Mântuitorul: "Lăsați pruncii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu" (Luca 18,16). Prin urmare, dacă nimeni nu se poate mântui fără botez, iar copiii pot moșteni împărăția lui Dumnezeu, înseamnă că ei pot fi botezați. Isus nu condiționează vârsta și vedem că El iubea copiii, deci putem fi siguri că nu i-ar fi lipsit de viața harului până la vârsta adultă. Căci, dacă fără botez omul nu poate deveni creștin, ar însemna că un copil nebotezat, care moare, nu ajunge în fericirea eternă. Care părinte nu dorește să fie împreună cu copiii săi în paradis?

Răscumpărarea este un dar gratuit făcut de Iisus. Copilul trebuie botezat la naștere pentru a deveni creștin și a se putea împărtăși de comoara spirituală a creștinilor. Așa cum nu copiii au supărat pe Dumnezeu, ci Adam, tot așa ei pot deveni creștini prin promisiunile făcute de nași în locul lor. Când vor face prima cuminecare, ei vor reînnoi singuri toate promisiunile făcute la botez. Citim în Faptele Apostolilor: "Și o femeie cu numele Lidia, vânzătoare de porfiră din cetatea Tiatirelor, asculta. Acesteia, Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel. Iar după ce s-a botezat și ea, și casa ei..." (Fapte 16,14-15); "Și el, luându-i la sine (Temnicerul), în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui" (Fapte 16, 33); "Am botezat și casa lui Ștefana..." (I Cor. 1,16).

Se vede clar că Apostolii au botezat și copiii, căci altfel s-ar fi menționat: "toată casa, afară de copii". Casele, pe vremea aceea, nu puteau să fie fără copii, căci copiii erau o binecuvântare a lui Dumnezeu. Sf. Ireneu (120-202), ucenic al Sf. Policarp care l-a cunoscut bine pe Sf. Ioan Evanghelistul, ne spune: "... au fost botezați copii sugari, tineri, feciori și bătrâni" (Cartea scrisă împotriva ereticilor în primul veac după Cristos, intitulată Adversus Haereses, cap. II, 22, 4).

Pestisorul de Aur 27.10.2011 22:08:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408232)
Adevărat, în Mat.19,13 apare [παιδίον], însă NT folosește expresii pentru copii și mai mici: [νήπιος] prunci (1 Cor.3.1; 14,20) și chiar [άρτιγέννητος βρέφος] nou-născuți (1 Petru 2,2) - aceste ultime două categorii corespunzând grupei de vârstă la care se administrează botezul ortodox.

Reamintesc că nu despre ei e vorba în Mat.19,13 și nici măcar despre botez.

Repeta postul dar nu mai scrie cu diacritice grecesti ci in dialectul nostru ca sa inteleaga toata lumea.

osutafaraunu 27.10.2011 22:19:07

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 408236)
Deci nici acum nu este evidentă concluzia? și anume cuvântul "casa" sunt "toți" , adică toți din casă?...Să înțeleg că trebuia să scrie bebeluși ca dumneavoastră să fiți de acord cu acest pasaj din Biblie?
Păi tocmai din versetul uitat de mine reiese încă o dată că: cuvântul "casă" face referire la cei din casă.

Sunt de acord cu acest pasaj biblic, doar că nu reiese defel că printre cei din casă se aflau bebeluși. Citiți încă odată argumentele mele sub formă de întrebări. Sunt concise, clare, nu kilometrice ca pasajul lipit de dumneavoastră nu știu de unde (nici nu mă mai chinui să caut care e sursa).

osutafaraunu 27.10.2011 22:23:58

Citat:

În prealabil postat de Pestisorul de Aur (Post 408239)
Repeta postul dar nu mai scrie cu diacritice grecesti ci in dialectul nostru ca sa inteleaga toata lumea.

Îmi cer scuze, dar încerc să fiu cât mai documentat, altfel sunt interpelat pentru orice imprecieze.

Expresiile folosite în exemplele mele sunt:
paidion (copilaș) - Mat 19,13
nepios (prunc) - 1 Cor.3,1; 14,20
artigennetos brefos (nou-născut) 1 Petru 2,2

Pestisorul de Aur 27.10.2011 22:27:50

Citat:

În prealabil postat de Pestisorul de Aur (Post 408239)

Intre timp cuvantul al doilea la care te refereai tu nepios apare in 1Corinteni 13:11 cand "eram un copil vorbeam cele ale copilului" .. implica negativitatea , este folosit cu sens negativ si se traduce figurativ copilaresc, infantil , imatur.. acesta este si sensul cu care apare in Biblie ca si crestinul imatur. al treilea cuvant adolon inseamna fara vina, pur.

http://concordances.org/greek/3516.htm

http://www.searchgodsword.org/lex/gr....cgi?number=97

lore86 27.10.2011 22:32:51

Citat:

din punct de vedere gramatical e gresit.
Se arata reflexivul, asadar copiii dvs se boteaza singuri?sau sunt botezati de catre un tert?in cazul acesta pastor?
Asadar copiii nu se boteaza ci sunt botezati?
ce facem cu un copil orfan, dar care traieste ca un delicvent?fura , minte, injura?
Cine raspunde ptr pacatele lui?
in cazul in care moare nebotezat, nici nu are cum altfel, de vreme ce ii botezati maturi, cine raspunde ptr pacatele lui?unde ajunge sufletul lui?

lore86 27.10.2011 22:39:24

Citat:

Exact cum e lipsit de maturitate sa-i administram antibiotic copilului care s-a ales cu o infectie, pentru ca i-am incalca liberul arbitru, asa e lipsit de maturitate sa nu ne botezam copiii de mici. Daca ne ingrijim de sanatatea lor trupeasca, cu atit mai mult trebuie sa ne ingrijim de sanatatea lor spirituala. Si nu exista mod mai bun de a ne ingriji de aceasta sanatate a lor decit incredintindu-i Domnului, prin botez.

cred ca cel mai frumos lucru spus pana acum.
Am dreptul ca parinte sa decid ce e bine ptr copilul meu.Cand va fi mare va alege daca sa imi urmeze calea sau nu.
si fiica-mea ar iesi din casa in rochita de vara cand vede prima raza de soare, dar nu-i respect liberul albitru. O imbrac adecvat. Atata vreme cat nu are capacitatea de a decide ce e bine si ce nu ptr ea, imi rezerv dreptul de a hotari spre binele ei.

osutafaraunu 27.10.2011 23:03:00

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 408251)
din punct de vedere gramatical e gresit.
Se arata reflexivul, asadar copiii dvs se boteaza singuri?sau sunt botezati de catre un tert?in cazul acesta pastor?
Asadar copiii nu se boteaza ci sunt botezati?

Admit că aveți dreptate. E un fel de a spune. "M-am operat de apendicită"- bineînțeles că chirurgul m-a operat, nu eu...:4:

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 408251)
ce facem cu un copil orfan, dar care traieste ca un delicvent?fura , minte, injura?
Cine raspunde ptr pacatele lui?
in cazul in care moare nebotezat, nici nu are cum altfel, de vreme ce ii botezati maturi, cine raspunde ptr pacatele lui?unde ajunge sufletul lui?

Nu cred că trebuie să ne substituim modului în care Dumnezeu rezolvă problemele acestui Univers. Avem noi alte griji... să ne ocupăm de ele. Știe El mult mai bine cum să procedeze și pe cine să mântuiască.

ovidiu b. 27.10.2011 23:06:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 408241)
Sunt de acord cu acest pasaj biblic, doar că nu reiese defel că printre cei din casă se aflau bebeluși. Citiți încă odată argumentele mele sub formă de întrebări. Sunt concise, clare, nu kilometrice ca pasajul lipit de dumneavoastră nu știu de unde (nici nu mă mai chinui să caut care e sursa).

Se vede clar că Apostolii au botezat și copiii, căci altfel s-ar fi menționat: "toată casa, afară de copii". Casele, pe vremea aceea, nu puteau să fie fără copii, căci copiii erau o binecuvântare a lui Dumnezeu.

Chiar din timpul sfintilor apostoli se săvârsea botezul copiilor : Lidia si casa ei (Fapte XVI, 15) ; temnicerul si casa lui (Fapte XVI, 33); Crispus si casa lui (Fapte XVIII, 8) ; Stefanas si casa lui (1 Cor.I, 76). Hmmm ...oare toate casele să fi fost fără de copii?

Era să spun bingo văzând că sunțeți de acord cu pasajul. Sunteți confuz rău de tot și ca să argumetez cât se pote de clar postez 2 citate care vă aparțin:

Citat:

Citat:

Sunt de acord cu acest pasaj biblic, doar că nu reiese defel că printre cei din casă se aflau bebeluși.

ps: salată de legume a ieșit aici că tot spuneați că mâncați multe fibre.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:11:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.