Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sunt legile Sabatului obligatorii pentru crestini in ziua de astazi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14307)

MihaiG 09.05.2012 10:04:23

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444166)
Am cautat chiar de prima data cand m-am inscris pe acest forum un topic despre Sabat, pentru a putea discuta insa majoritatea le-am gasit inchise. Dar iata ca acesta este deschis.
Pot sa aduc o dovada incontestabila ca Sabatul este sfant si trebuie tinut cu mare atentie!
Iata cuvintele Domnului Isus :
Matei 24:20 Rugați-vă ca fuga voastră să nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat.
cand avea sa fie aceasta fuga? in anul 70 e.n., an in care a avut loc caderea Ierusalimului si cei avertizati de Domnul au fugit din acest oras. Cand a avut loc nasterea bisericii crestine? multi sunt de parere ca la evenimentul Penticostei pe care-l situam in anul 33 e.n. deci cu 37 ani inaintea fugii din Ierusalim. Ce ne spune asta? ca biserica crestina a continuat sa tina Sabatul cel putin 37 de ani dupa nasterea ei, pentru ca avem ca dovada cuvintele lui Isus, care anuntau o necesitate de a se starui in rugaciune pentru ca fuga sa nu fie intr-o Sambata. De ce? este evident de ce, pentru ca crestinii urmau sa se odihneasca atunci, si nu puteau sa-si desfasoare asa cum trebuie fuga! la fel si in cazul femeilor insarcinate, acestea ar fi avut probleme deoarece trebuiau sa-si ia cu ele bunurile agonisite si sa se deplaseze intr-un ritm alert, incarcate fiind!
Daca nu exista obligativitatea tinerii Sabatului, ce conta ca fugeau intr-o marti, miercuri sau in orice alta zi a saptamanii, inclusiv Sambata???

Interesant că, atunci când interpretați "the olivet discourse", nu aveți nicio problemă să-l interpretați în cheie praeteristă, că, deh, vă susține teoria cu sâmbăta; când vine vorba de interpretarea Apocalipsei, vă feriți de praeterism ca dracu de tămâie, că, deh, numai prin interpretare istoricistă puteți susține că Biserica Romei este târfa Babilonului.

Să trăiască dublul standard la anul și la mulți ani !

AlinB 09.05.2012 10:23:36

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444156)
Domnul Isus, cand a fost intrebat, a spus: daca vrei sa intri in viata, tine poruncile (Matei 19:17). Care? evident, Decalogul.

De doua ori gresit.

1. Contextul este inainte de Cruce.
Esti suficient de inteligenta cred/sper ca sa vezi diferenta daca stii macat cat de cat punctul de vedere al "opozitiei".

2. "Care, evident" sunt cuvinte din Scriptura sau va apartin?
Nu incercati sa vedeti putin contextul? Poate gasiti o interpretare mai buna.

Citat:

Acum, de ce sa nesocotim ceea ce ne spune Insusi Mantuitorul??? Pentru ce crezi ca au fost grupate zece porunci pe tablele de piatra? deoarece sunt fundamentale pentru omenire si obligativitatea Sabatului este la pozitia nr.4 !
Au fost fundamentale pentru evrei si inca mai sunt pentru cei care inca il mai asteapta pe Mesia.
Un test daca vreti - cercetati NT si o sa vedeti mai exact ce se spune despre Legea Veche.

Ce era scris pe tablele de piatra sunt doar o submultime din valoare multimii valorilor morale care nu se reduc nici pe departe la cele 9 porunci morale a 4a fiind una ceremoniala ca si celalalte 2 sabate care le tineau evreii.

stefan florin 09.05.2012 10:24:52

Citat:

Am cautat chiar de prima data cand m-am inscris pe acest forum un topic despre Sabat, pentru a putea discuta insa majoritatea le-am gasit inchise. Dar iata ca acesta este deschis.
Pot sa aduc o dovada incontestabila ca Sabatul este sfant si trebuie tinut cu mare atentie!
cand avea sa fie aceasta fuga? in anul 70 e.n., an in care a avut loc caderea Ierusalimului si cei avertizati de Domnul au fugit din acest oras. Cand a avut loc nasterea bisericii crestine? multi sunt de parere ca la evenimentul Penticostei pe care-l situam in anul 33 e.n. deci cu 37 ani inaintea fugii din Ierusalim. Ce ne spune asta? ca biserica crestina a continuat sa tina Sabatul cel putin 37 de ani dupa nasterea ei, pentru ca avem ca dovada cuvintele lui Isus, care anuntau o necesitate de a se starui in rugaciune pentru ca fuga sa nu fie intr-o Sambata. De ce? este evident de ce, pentru ca crestinii urmau sa se odihneasca atunci, si nu puteau sa-si desfasoare asa cum trebuie fuga! la fel si in cazul femeilor insarcinate, acestea ar fi avut probleme deoarece trebuiau sa-si ia cu ele bunurile agonisite si sa se deplaseze intr-un ritm alert, incarcate fiind!
Daca nu exista obligativitatea tinerii Sabatului, ce conta ca fugeau intr-o marti, miercuri sau in orice alta zi a saptamanii, inclusiv Sambata???

asa si? Unde zice aici Hristos aici ca trebuie sa tinem sabatul?

AlinB 09.05.2012 10:38:21

Citat:

Nu este un argument, este iarasi o fantezie tipic adventista.
Esti adventist(a) sau ai doar simpatii pe linia asta?

Remarc aceeasi tragica greseala - plecam de la baza Scripturistica si alunecam intr-o interpretare care nu mai are nici o legatura cu ea.

"Este evident de ce" nu este un truc suficient pentru a transfera autoritatea Scripturii asupra interpretarii adventista.

Tu chiar ai impresia ca daca evreii ar fi trebuit sa fuga din fata unui pericol iminent ar fi preferat sa moara ca sa nu incalce sabath -ul?

A mentionat cumva Dumnezeu care este distanta maxima pe care nu trebuie sa o parcurga evreul in Sabath pentru a se considera o deplasare care incalca porunca odihnei?

Nu, au fost fixate de rabini si au variat cu timpul incepand de pe la 2000 cubit pana la 8000 cubit (cam 3km).

Daca te-ai hrani din Scriptura si nu din troaca pseudoteologiei adventiste ai afla si de ce nu era indicat ca fuga sa fie in ziua de sabat - nu pentru ca ar fi tinut crestinii sabatul ci pentru ca portile orasului ar fi fost inchise.

Neeemia 13:19

AlinB 09.05.2012 10:53:33

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444143)
Mă rog... unora ne reușește mai bine, alții suntem mai stângaci... Fiecare confesiune se poate "lăuda" cu fariseii ei.

Din pacate ceea ce este definitoriu se pare pentru confesiunile neoprotestante as putea zice chiar ca educatie religioasa este lauda cu propriile reusite (chiar si inexistente) si aratarea cu degetul spre greselile altora (de care nici ei insisi nu sunt scutiti).

Citat:

Sunt de acord. Însă este esența, celelalte porunci pot fi circumscrise acestora 10. Uite, de exemplu:
Depinde cat de mult te intinzi cu interpretarea.

Citat:

Aceasta intră în porunca a X-a (Ieșirea 20,17): să nu dorești/poftești cu invidie la poziția aproapelui tău...
Daca ai sa citesti cu atentie se vorbeste de dorinta de a poseda bunuri care sunt indivizibile
Adica ce este a lui, nu poate fi si al meu.
Daca vecinul tau are o vaca, este un pacat sa-ti doresti vaca lui dar nu este un pacat sa doresti o vaca ca a lui.

Iar invidia precede dorinta, daca iti doresti de ex. sa fii numita diaconita si alta ti-o ia inainte pentru ca are o contributie mai mare, invidia care urmeaza nu prea se incadreaza la porunca a 10a (poti sa fii si tu numita nu trebuie sa-i iei locul) deci pentru adventist se pare ca e legitima.

Citat:

Aceasta se încadrează la porunca a VIII-a (Ieșirea 20,15).
Chiar nu faci diferenta intre zgarcenie si hotie?

Iar inselarea fratelui e iarasi interpretabil clasificabila la capitolul hotie, daca profiti de vulnerabilitatea cuiva intr-o situatie de criza si respectivul cade de acord sa renunte la o mare suma de bani care i se cuvine pe drept in favoarea altcuiva poti usor spune ca de fapt nu l-ai inselat (a fost de acord, nu?)

Ah, si putem vorbi si de foame de bani, nu se pare ca este condamnata nicaieri in VT.

AlinB 09.05.2012 11:03:53

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444141)
Cum nu ziceai (vezi întrebarea de mai sus).

O fi cartea părintelui Cleopa remarcabilă în a ne vinde en gros et en detail gogoși cu privire la ce NU s-a întâmplat, dar totuși... nu e Biblia!

Ciuat sau nu dar asta am spus eu mai intai despre afirmatiile adventistilor.

Acolo ai sa gasesti ceea ce n-ai sa gasesti in pseudo-teologia matale, trimiteri Scripturistice exacte nu interpretari fanteziste a la Ellen White.

Citat:

O știam mai demult, dar acum e prima dată când văd un ortodox recunoscând acest lucru. Catolicii recunosc deschis că Biserica [Catolică] a transferat sfințenia sabatului asupra duminicii, din ceea ce-mi spui înțeleg că porunca duminicii este o "poruncă bisericească". Mă declar mulțumit cu acest răspuns.
Ei nu recunosc, doar sustin. E mai simplu pentru ei asa.

Regreabil dar exista un punct de vedere asemanator si in teologia ortodoxa - e mai usor cu prostimea sa le fluturi decalogul in fata decat sa intri in fineturi teologice.

Eu prefer varianta parintelui Cleopa care tangential vorbind este sustinuta si de neoprotestanti - sabathul a fost desfiintat pe Cruce ca si celelalte doua sabath -uri ceremoniale.

Cred ca stii si pasajul la care se face referinta.

JoyDivision 09.05.2012 11:18:35

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444177)
asa si? Unde zice aici Hristos aici ca trebuie sa tinem sabatul?

dar unde scrie ca Sabatul a fost abolit (in tot Noul testament) si inlocuit cu Duminica??

MihaiG 09.05.2012 11:20:56

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444190)
dar unde scrie ca Sabatul a fost abolit (in tot Noul testament) si inlocuit cu Duminica??

Pe aceeași pagină unde scrie că Dumnezeu este Unul în Ființă și întreit în Persoane.

JoyDivision 09.05.2012 11:25:19

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444192)
Pe aceeași pagină unde scrie că Dumnezeu este Unul în Ființă și întreit în Persoane.

precizati, va rog, versetele.

JoyDivision 09.05.2012 11:36:44

Domnul Isus ne spune despre Sabat, ca este pentru om:

Marcu 2:27 Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om,

deci nu pentru o perioada dupa care urmeaza sa fie abolit, ci pentru omenire, este porunca lui Dumnezeu pentru orice copil al Sau.

MihaiG 09.05.2012 11:44:38

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444195)
precizati, va rog, versetele.

Cred că n-ați sesizat ironia. Sola Scriptura este o doctrină greșită, doamnă. Faptul că dogma Treimii nu este prezentată ad literam în Biblie nu înseamnă că nu este adevărată. Idem și pentru abolirea sabatului.

JoyDivision 09.05.2012 11:49:05

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 443971)
Dumnezeu s-a odihnit de toate lucrurile Sale in ziua a saptea pe care a sfintit-o si a binecuvantat-o (Facerea 2, 2:3) Este extrem de lipede textul, nu este nominalizata o zi anume, dintr-un calendar anume, ci a 7-a zi te odihnesti, dupa ce 6 zile ai muncit.

iti spun eu o chestie "extrem de limpede"...

Căci în șase zile a facut DOMNUL cerurile, pamântul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvîntat DOMNUL ziua de odihnă

deci, de ce a binecuvantat Domnul ziua a saptea, care este, Sambata ? pentru ca in sase zile etc.etc., deci? nu se nominalizeaza o zi, putand fi oricare? nu, de o mie de ori nu ! se face trimitere directa la Sabat, iata:

Exodul 16:23 Și Moise le-a zis: „Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului;

deci nu orice zi, ci a saptea, care e Sabatul.

MihaiG 09.05.2012 11:57:05

A șaptea zi o ținem și noi. A șaptea zi după șase zile de muncă.

Unde scrie în biblie că sabatul evreiesc este tot una cu sâmbăta gregoriană ?

Unde scrie în biblie că prima zi a creației este duminica ?

ioanna 09.05.2012 12:25:09

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444203)
iti spun eu o chestie "extrem de limpede"...
.

Inca astept raspunsul la intrebarea pe care ti-am pus-o:
Citat:

Sa inteleg ca tu, penticostala fiind, consideri ca nu respecti porunca a 4-a? In mod constient si deliberat o incalci?

JoyDivision 09.05.2012 12:30:50

doamna ioanna, nu sunt penticostala, niciodata nu am spus ca apartin acestei confesiuni.

ioanna 09.05.2012 12:32:48

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444219)
doamna ioanna, nu sunt penticostala, niciodata nu am spus ca apartin acestei confesiuni.

Carei confesiuni apartii? Din postarile tale asa s-a inteles.

JoyDivision 09.05.2012 12:34:54

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444209)
Unde scrie în biblie că prima zi a creației este duminica ?

nu scrie asta, insa scrie ca prima zi a saptamanii este Duminica.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=16

am cautat intr-o biblie ortodoxa textul:

Marcu 16:9 Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni.

si in Vulgata:

surgens autem mane prima sabbati apparuit primo Mariae Magdalenae de qua eiecerat septem daemonia"

acum !
comparati cu:

Matei 28:1
La sfârșitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena și cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.

stefan florin 09.05.2012 12:36:34

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444223)

Marcu 16:9 Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni.

asta era la evrei. Nu inseamna ca si la creatie a fost la fel

MihaiG 09.05.2012 12:37:46

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444223)

si in Vulgata:

surgens autem mane prima sabbati apparuit primo Mariae Magdalenae de qua eiecerat septem daemonia"

acum !
comparati cu
Matei 28:1
La sfârșitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena și cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.

Și unde scrie că prima zi a săptămânii este prima zi a creației ?

JoyDivision 09.05.2012 12:39:00

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 444221)
Carei confesiuni apartii? Din postarile tale asa s-a inteles.

mai trebuie sa spun? eu zic ca e evident avand in vedere invataturile pe care le expun! apartin unei ramuri adventiste, tata este pastor insa eu inca nu am facut botezul, deci e fortat spus apartin, inca nu apartin. :))

JoyDivision 09.05.2012 12:39:49

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444226)
Și unde scrie că prima zi a săptămânii este prima zi a creației ?

scrie ca Sabatul este ziua de Sambata si este a saptea zi, mai mult nu trebuie.

JoyDivision 09.05.2012 12:42:14

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444224)

Dar conform cu textele biblice, cele 10 porunci mai precis porunca a 4-a s-a intemeiat pe principiul ca Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si a 7-a s-a odihnit.
Daca Dumnezeu a nominalizat Sambata ca fiind ziua a 7-a si zi de odihna, peste tot in Biblie as apare si Duminica apare ca prima zi, de ce sa schimbam???

MihaiG 09.05.2012 12:46:55

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444230)
Dar conform cu textele biblice, cele 10 porunci mai precis porunca a 4-a s-a intemeiat pe principiul ca Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si a 7-a s-a odihnit.
Daca Dumnezeu a nominalizat Sambata ca fiind ziua a 7-a si zi de odihna, peste tot in Biblie as apare si Duminica apare ca prima zi, de ce sa schimbam???

Pentru că în ziua dintâi, duminica, Dumnezeu a refăcut lumea. Iar această refacere a presupus, printre altele, abolirea Legii ceremoniale, inclusiv a ținerii sâmbetei.

ioanna 09.05.2012 12:50:26

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444227)
mai trebuie sa spun? eu zic ca e evident avand in vedere invataturile pe care le expun! apartin unei ramuri adventiste, tata este pastor insa eu inca nu am facut botezul, deci e fortat spus apartin, inca nu apartin. :))

Adventist de ziua a 7-a? Nu cunosc prea bine celelalte ramuri advente, sunt cvasi inexistente aici. Daca esti de ziua a 7-a, atunci inteleg aceasta absolutizare a relativului in privinta Sabatului, dovada puterii instinctului religios remarcat la orice adventist sambatar.

Iti apreciez rezistenta pe forum, nici nu se simte diferenta de fus orar ... :) Am crezut ca apartii cultului penticostal, chiar te intrebasem de traditia penticostala din SUA, diferentele fata de cele din Romania, te intrebasem de "vedenii", "vorbirea in limbi" etc. Din ceea ce ai postat, nu ai lasat impresia ca ai fi adventista, pana acum.

Ok, deci un alt fan al doamnei White :)

JoyDivision 09.05.2012 12:55:04

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 444235)

Iti apreciez rezistenta pe forum, nici nu se simte diferenta de fus orar ... :)

ziua am job + facultate, noaptea dorm, invat, si scriu pe forum.

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 444235)
chiar te intrebasem de traditia penticostala din SUA, diferentele fata de cele din Romania, te intrebasem de "vedenii", "vorbirea in limbi" etc.

iar eu am raspuns in functie de cunostintele acumulate din discutiile cu prietenele mele penticostale.

ioanna 09.05.2012 13:10:17

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444240)
iar eu am raspuns in functie de cunostintele acumulate din discutiile cu prietenele mele penticostale.

Te-as fi scutit de intrebari, daca as fi stiut ca esti adventista :) In fine, despre Sabat s-a tot discutat, pe mai multe topicuri, vezi "Despre viclenia sectantilor". Faptul ca esti adventista explica de ce consideri Rastignirea mai importanta decat Invierea, de ce neglijezi importanta Zilei Invierii (Duminica) si alte conceptii particulare, straine de ortodoxie. Am crezut ca esti penticostala, de aceea raspunsurile tale faceau o nota usor discordanta cu gandirea celorlalti penticostali de pe forum.

AlinB 09.05.2012 17:24:47

Citat:

Col. 2:14-16.

Nu ma mai obosesc sa traduc, cred ca te descurci cu engleza:

http://www.bible.ca/7-Col2-14-16.htm

osutafaraunu 09.05.2012 17:38:29

Pentru că d-șoara JoyDivision nu a dat un răspun , îmi permit eu s-o fac.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444176)
De doua ori gresit.

1. Contextul este inainte de Cruce.

Uite aici context după Cruce: 1 Ioan 2,4; 1 Ioan 5,3; 2 Ioan 1,6; Apoc.12,17; Apoc.14,12.

Citat:

2. "Care, evident" sunt cuvinte din Scriptura sau va apartin?
Nu incercati sa vedeti putin contextul? Poate gasiti o interpretare mai buna.

Evident era vorba de Decalog, citește un verset mai încolo (Matei 19,18.19) unde Mântuitorul citează 5 din acele "porunci" aparținând Decalogului. Deci cum stăm cu "contextul" domnule AlinB?

Citat:

Au fost fundamentale pentru evrei si inca mai sunt pentru cei care inca il mai asteapta pe Mesia.

Sunt fundamentale pentru orice om, dar mai ales pentru creștini. Desigur, un ortodox nu va recunoaște acest adevăr incontestabil din cauza poruncii a II-a și a IV-a călcate sistematic la nivel de dogmă; dar este o aberație să mai consideri creștină o persoană ce nesocotește Decalogul (chiar făcând abstracție de cele două porunci în cauză).

Citat:

Ce era scris pe tablele de piatra sunt doar o submultime din valoare multimii valorilor morale care nu se reduc nici pe departe la cele 9 porunci morale a 4a fiind una ceremoniala ca si celalalte 2 sabate care le tineau evreii.

De unde [iar] atâta siguranță în afirmația că porunca a IV-a ar fi "ceremonială"? Îți reamintesc că încă n-ai răspuns la:

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444001)
Ce anume e ceremonial în porunca a IV-a? Și care porunci morale sunt în legile ceremoniale?

AlinB 09.05.2012 17:41:22

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444197)
Domnul Isus ne spune despre Sabat, ca este pentru om:

Marcu 2:27 Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om,

deci nu pentru o perioada dupa care urmeaza sa fie abolit, ci pentru omenire, este porunca lui Dumnezeu pentru orice copil al Sau.

Aiurea, iar falsificati scriptura.

In primul rand eroare de logica.

Daca cineva afirma "palaria a fost facuta pentru om nu omul pentru palarie" nu inseamna ca toata lumea e obligata sa poarte palarie.

osutafaraunu 09.05.2012 17:41:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444180)
Daca te-ai hrani din Scriptura si nu din troaca pseudoteologiei adventiste ai afla si de ce nu era indicat ca fuga sa fie in ziua de sabat - nu pentru ca ar fi tinut crestinii sabatul ci pentru ca portile orasului ar fi fost inchise.

"Dacă te-ai hrăni din Scriptură și nu din ..." teologiei ortodoxe, ai afla că profeția Mântuitorului era ambivalentă: ea se referea atât la distrugerea Ierusalimului, cât și la timplul sfârșitului. Ce "porți ale orașului" mai sunt închise astăzi în zi de sabat?:58:

osutafaraunu 09.05.2012 17:46:49

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444186)
Depinde cat de mult te intinzi cu interpretarea.

Atât cât s-a întis și Hristos reducând cele două table ale Decalogului la esența esenței: Mat.22,37-40.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444186)
Daca ai sa citesti cu atentie se vorbeste de dorinta de a poseda bunuri care sunt indivizibile
Adica ce este a lui, nu poate fi si al meu.
Daca vecinul tau are o vaca, este un pacat sa-ti doresti vaca lui dar nu este un pacat sa doresti o vaca ca a lui.

Iar invidia precede dorinta, daca iti doresti de ex. sa fii numita diaconita si alta ti-o ia inainte pentru ca are o contributie mai mare, invidia care urmeaza nu prea se incadreaza la porunca a 10a (poti sa fii si tu numita nu trebuie sa-i iei locul) deci pentru adventist se pare ca e legitima.

Acum te-ai întins tu interpretarea... Dacă scopul poruncii este iubirea sinceră a semenului (1 Tim.1,5), nu vei invidia, nu vei urî, nu vei dori și nu vei pofti nimic din ce este al aproapelui tău. Vizibi/invizibil, ori divizibil/indivizibil.

osutafaraunu 09.05.2012 17:52:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444187)
sabathul a fost desfiintat pe Cruce ca si celelalte doua sabath -uri ceremoniale.

Cred ca stii si pasajul la care se face referinta.

Te referi probabil la Col.2,14, adică la pironirea pe Cruce a zapisului. Ei bine, zapisul conținea poruncile ceremoniale (era așezat lângă chivot), iar Decalogul conținea poruncile morale (era așezat în chivot). Și ne lovim din nou de problema neelucidată de tine: Ce găsești "ceremonial" în porunca a IV-a din Decalog?

osutafaraunu 09.05.2012 17:55:16

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444224)

Atât la evrei, cât și la ortodocși este prima zi a săptămânii. Iar Dumnezeu a început lucrarea creației în prima zi a săptămânii, că doar n-a inversat axa timpului.

osutafaraunu 09.05.2012 17:57:10

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444232)
Pentru că în ziua dintâi, duminica, Dumnezeu a refăcut lumea.

Dumnezeu va reface lumea abia la sfârșitul timpului (Apoc.21,1.5.). Hristos a început refacerea omului (și aceasta doar din punct de vedere spiritual, nu și fizic), Soarele, Luna, animalele, plantele sunt tot cele vechi de la Creație. Astfel că paralela sâmbătă/duminică este absolut forțată.

osutafaraunu 09.05.2012 18:01:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444292)
Aiurea, iar falsificati scriptura.

Iată cum sună textul într-o Scriptură "nefalsificată". E mai penetrant și deranjant pentru urechea ortodoxului:

"Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2,27 - versiunea ortodoxă)

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444292)

Daca cineva afirma "palaria a fost facuta pentru om nu omul pentru palarie" nu inseamna ca toata lumea e obligata sa poarte palarie.

Logica ta e strâmbă rău: omul se poate sustrage obligativității pălăriei, însă timpului nu. Am fost creați în timp, iar ziua a șaptea a fost creată special pentru noi oamenii. Ziua întâia a fost creată tot de Dumnezeu, dar cu siguranță nu pentru odihnă...

stefan florin 09.05.2012 18:37:02

Citat:

Testamentul Nou a "invechit" pe cel dinaintea lui, numit "Vechi", si a innoit toate vechile asezaminte, intre care, desigur, si sambata. Asezamantul vechi nu era desavarsit; el era mai mult ca o umbra, o icoana (Evr., 10, 1; Col., 2, 16-17). Iata pentru ce a trebuit sa se intemeieze "...un Testament mai bun", "...un Testament Nou" (Evr., 8, 5-8). "Si zicand "unul Nou" Domnul a invechit pe cel dintai" (Evr., 8, 13), care a fost pus numai la "vremea indreptarii", adica pana cand avea sa fie indreptat si desavarsit de altul nou (Evr., 9, 10 ; 10, 9). "Caci daca Testamentul cel dintai ar fi fost fara prihana, nu s-ar fi cautat loc pentru al doilea" (Evr., 8, 7 ; Gal., 2, 21). Iar pentru al doilea, toate cele ale Vechiului Asezamant "...au trecut, iata, toate s-au facut noi" (II Cor., 5, 17). Odata cu celelalte asezaminte ale Legii Vechi a fost scoasa din vigoare si inlocuita si sarbatoarea sabatului (Rom., 7, 1-6; Gal., 2, 18-19).
Acestea avandu-le in vedere, marele apostol Pavel scrie impotriva acelora ce voiau sa se mai tina cele ale Legii Vechi si invinuiau pe cei ce i nu le mai tineau, adresandu-se acestora din urma astfel: "Nimeni deci sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la sambete, sau luna noua, care sunt umbra celor viitoare, iar trupul este al lui Hristos" (Col., 2, 16-17). Cei ce voiesc sa dobandeasca mantuirea trebuie sa fie urmasi ai lui Avraam. Acestia insa nu sunt descendentii trupesti ai patriarhului, ci cei care au credinta lui in implinirea fagaduintelor mesianice; iar acestia sunt crestinii, deveniti fii ai lui Dumnezeu si eliberati de sub poruncile nefolositoare ale legii (Gal., cap. 3-5) pe care Hristos, prin poruncile Evangheliei, a sters-o ca pe un zapis ce ne era potrivnic (Col., 2, 14): "caci daca dreptatea vine prin Lege, atunci Hristos a murit in zadar" (Gal., 2, 16-21). Nu din faptele Legii vine mantuirea, ci prin credinta cea in Hristos Iisus, "caci dreptul prin credinta va fi viu" (Avac., 2, 4 ; Rom., 1, 17). Deci, Testamentul Vechi trebuie sa se bucure in crestinism de cinstea ce i se cuvine, dar in nici un caz el nu trebuie pretuit mai mult decat cel Nou sau in paguba celui Nou.
Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Care n-a venit sa strice Legea sau proorocii (Matei, 5, 17), a tinut toate poruncile Legii in afara de una singura: aceea a sambetei. Caci daca El mergea, ca fiecare iudeu, sambata la sinagoga, mergea cu scopul de a propovadui poporului adunat aici sau pentru a vindeca pe bolnavi, dar nicidecum pentru a ne da noua, crestinilor, pilda ca trebuie sa serbam sambata. Iudeii mai aveau obiceiul de a se aduna si vineri seara pentru rugaciunea in sinagoga, dupa cum se aduna si azi. Daca Mantuitorul nostru Iisus Hristos S-ar fi dus si in aceasta zi in sinagoga, ar urma pentru noi ca trebuie sa serbam si vinerea?
Tu esti ispitita sa admiti ca Hristos si apostolii au respectat sambata. Da, dar in ce fel ? Se stie atat numai, ca El a facut o multime din minunile Sale sambata, fapt pentru care era amenintat cu moartea (Ioan, 5, 16). Sambata au fost vindecati: omul cu mana uscata (Matei, 12, 9-14; Marcu, 3, 1-6; Luca, 6, 6-11); femeia cu duhul neputintei (garbova) (Luca, 13, 10-17); bolnavul de idropica (Luca, 14, 1-6); omul cu duhul necurat (Marcu, 1, 21-26; Luca, 4, 31-37); slabanogul bolnav de 38 de ani (Ioan, 5, 1-18) si orbul din nastere (Ioan, 9, 1-18). Trei din aceste vindecari: a omului cu mana uscata, a femeii garbove si a omului cu duh necurat au fost facute nu numai sambata, ci si in sinagoga.

stefan florin 09.05.2012 18:39:52

Citat:

Pentru noi, crestinii dreptmaritori, sarbatoarea cea mai mare este Invierea lui Hristos, zi de bucurie, caci insusi Domnul a intampinat in acea zi pe femeile mironosite zicandu-le: "Bucurati-va !" (Matei, 28, 9). Ziua invierii este ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a eliberat pe noi de robia pacatului (I Petru, 2, 24), asa cum oarecand Iehova a eliberat poporul Sau ales, din robia Egiptului. Ziua invierii este ziua sfintita prin insusi scump Sangele Sau, este ziua incredintarii ca am inviat din moartea pacatului si ca vom invia si din moartea trupeasca spre viata vesnica, daca vom adormi in credinta neindoita in Hristos, caci zice Sfantul apostol Pavel: "Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre si atunci si cei ce au adormit in Hristos au pierit" (I Cor., 15, 17-18). In alt loc: "Si daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra" (I Cor., 15, 14). Deci dupa marturia marelui apostol Pavel credinta crestinului nu valoreaza nimic fara incredintarea deplina ca Hristos a inviat a treia zi din morti, asa cum El insusi spunea mai inainte. Si daca Invierea lui Hristos este atat de insemnata pentru orice crestin, nu se cade oare sa fie mereu in mintea sa si sa o cinsteasca, serband-o imbracat in hainele albe ale curatiei, ca si ale ingerilor care au pravalit piatra de pe mormant (Matei, 28, 3; Marcu, 16, 5; Luca, 24, 4; I Ioan, 20, 11-12) ?
Duminica - ziua izbavirii noastre - se mai numeste in Sfanta Scriptura si "una a sambetelor" sau "ziua intaia a saptamanii" (Matei, 28, 1; Marcu, 16, 1; Luca, 24, 1; Ioan, 20, 1), "a treia zi" (Matei, 16, 21; 17, 23; Marcu, 8, 31; 9, 31; 10, 34; Luca, 9, 22; 24, 7) sau "dupa opt zile" (Ioan, 20, 26) sau "ziua Domnului" (Apoc., 1, 10). Cele trei zile despre care vorbeste Sfanta Scriptura sunt zilele in care Mantuitorul a stat in mormant, numarul lor fiind preinchipuit de cele trei zile cat a stat proorocul Iona in pantecele chitului (Matei, 12, 40); numarul lor corespunde, de asemenea, numarului zilelor in care Mantuitorul a spus ca va ridica templul daramat (Ioan, 2, 19-22). Si ceea ce spusese mai inainte ucenicilor Sai, ca va invia a treia zi din morti (Matei, 17, 23; Marcu, 9, 31). Mantuitorul a adeverit prin invierea Sa (Marcu, 16, 9, Matei, 28, 1-10). In ziua intaia a saptamanii s-a savarsit, la Emaus, prima Liturghie prin "frangerea painii" de catre Mantuitorul (Luca, 24, 30). In seara zilei celei dintai a saptamanii, Mantuitorul S-a aratat ucenicilor Sai, care erau adunati, cu usile incuiate, de frica iudeilor, zicandu-le: "Pace voua" (Ioan, 20, 19-20). In ziua cea dintai a saptamanii (Duminica), Mantuitorul a suflat peste ucenicii Sai, dandu-le puterea de a lega si a dezlega pacatele oamenilor. Apoi, tot in ziua Duminicii S-a aratat Mantuitorul iarasi ucenicilor Sai si lui Toma pe care l-a incredintat despre Invierea Sa (Ioan, 20, 26). Si tot Duminica S-a aratat Mantuitorul in Galileea (Marcu, 16, 14). Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste sfintii apostoli (Fapte, 2, l-10). In ziua Duminicii, sfintii apostoli savarseau "frangerea painii", adica Sfanta Liturghie (Fapte, 20, 7-12). In ziua Duminicii se facea, de catre apostoli, strangerea de ajutoare pentru crestini (I Cor., 16, 1-2), astfel ca Duminica, sfintita prin invierea Domnului - ca zi de slavire a Sa - devenea si sarbatoarea dragostei de frati. Despre ziua Duminicii a zis psalmistul: "Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne veselim intr-insa" (Ps. 117, 24), iar prin Apocalipsa i S-a descoperit evanghelistului Ioan tot in ziua Duminicii (Apoc., 1, 10).
Cred ca ti-am aratat destule marturii din Sfanta Scriptura, despre serbarea Duminicii de catre crestinii de la inceput si, totodata, si pentru care pricina ei tineau Duminica zi de odihna, in locul sambetei. Sa stii insa ca, pe langa marturiile din Sfanta Scriptura, pe care le-ai auzit mai sus, mai sunt foarte multe marturii vrednice de crezare, de la sfintii barbati apostolici, adica de la ucenicii sfintilor apostoli, care au fost urmatorii lor si impreuna-vorbitori cu ei. Unul din acestia a fost si Sfantul Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei (+ 107). Acesta, in scrisoarea trimisa crestinilor din Magnezia (cap. 9), zice asa:
"Cei care au trait in randuielile cele vechi (adica evreii n.n.) si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci Duminica, in care si viata noastra a rasarit" (Scrierile Parintilor Apostolici, trad. de Pr. D. Feciorii, Buc., 1979, p. 167). Apoi Sfantul Iustin Martirul (+ 155) scrie, pe la mijlocul veacului al doilea dupa Hristos: "Duminica ne adunam cu totii la un loc, pentru ca aceasta este ziua in care Dumnezeu, la zidirea lumii, a despartit lumina de intuneric si in care Mantuitorul nostru a inviat din morti..." (Apologia 1, cap. 67). Asemenea marturii mai gasim si in Asezamintele Sfintilor Apostoli (cartea a II-a, cap. 59), in canoane si la o multime de sfinti parinti si scriitori bisericesti din veacurile II-IV, ca de pilda: Tertulian, Sfantul Irineu, Sfantul Ambrozie, Sfantul Ioan Gura de Aur si altii.

osutafaraunu 09.05.2012 19:10:33

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444305)
Testamentul Nou a "invechit" pe cel dinaintea lui, numit "Vechi", si a innoit toate vechile asezaminte, intre care, desigur, si sambata...[etc.,etc.]

JoyDivision a întrebat" unde scrie că sabatul a fost abolit și înlocuit cu duminica", înțelegând prin aceasta că e vorba de Biblie nu de articolul părintelui Cleopa încleiat atât de stângaci aici.

Te pomenești că a "înnoit" și la fel de vechiul așezământ al căsătoriei, călcarea lui cu atâta osârdie de creștinii nominali fiind "desigur" tot o dovadă suficientă, nu-i așa?

Mai întreb o dată, poate-mi răspunde cineva într-un final...

Ce este "ceremonial" în instituția Sabatului (ori a Căsătoriei - că tot scrisesem despre similitudinea celor două instituții) ca să merite atâta "desființare" din partea creștinilor?

Demetrius 09.05.2012 19:11:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 444299)
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 444299)

Logica ta e strâmbă rău: omul se poate sustrage obligativității pălăriei, însă timpului nu. Am fost creați în timp, iar ziua a șaptea a fost creată special pentru noi oamenii. Ziua întâia a fost creată tot de Dumnezeu, dar cu siguranță nu pentru odihnă...

Și-atunci care o fi fost timpul în care pălăria era obligatorie pentru a ”prinde” ziua a șaptea?

Că or fi și azi ”adepți ai pălăriei de ziua a șaptea”, cred cu putere.

osutafaraunu 10.05.2012 09:02:34

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 444306)
Cred ca ti-am aratat destule marturii din Sfanta Scriptura, despre serbarea Duminicii de catre crestinii de la inceput si, totodata, si pentru care pricina ei tineau Duminica zi de odihna, in locul sambetei.

Ai arătat tot ce puteai arăta, anume opt (8) versete în toată Sfânta Scriptură în care se face vorbire despre întâia zi a săptămânii. În niciunul din aceste cazuri nu se vorbește despre poruncirea, sfințirea, ori binecuvântarea duminicii și nici despre faptul că ucenicii ar fi schimbat ziua odihnei din sâmbătă în duminică. Ba, încă din două reiese că duminica era pentru creștini o zi de lucru.

În contrapartidă, în Sfânta Scriptură există sute de versete despre sâmbătă (ziua a 7-a a săptămânii) și bineînțeles versete care atestă poruncirea, sfințirea și binecuvântarea sabatului.

Dar pentru asta trebuie să citești Scriptura fără prejudecată și cu un spirit de rugăciune. Să te ajute Domnul la aceasta! Amin!

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:33:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.