Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Casnicia - razboiul duhovnicesc al mirenilor? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14520)

N.Priceputu 07.02.2012 13:49:11

Oricum, sunt binevenite și astfel de exemple, măcar pentru a înțelege care e diferența. E vorba, până la urmă, de iubire și de felurile ei, sau de lipsa ei.
„A iubi înseamnă a trăi viața celuilalt” - zicea de multe ori Părintele Galeriu, și se referea la orice iubire. Însă din perspectiva asta ne arăta ce înseamnă a-L iubi pe Hristos: să trăiești viața Lui.
Iubirea omenească se poate situa la niveluri diferite, și s-a vorbit pe un alt topic despre felurile sau numele iubirii. De multe ori, când o căsnicie eșuează, e din cauză că acea iubire nu s-a transfigurat, rămânând la un nivel trupesc-sufletesc (erotic). S-a spus, de atâtea ori în utlima vreme că asta nu durează decât câțiva ani. Dar asta e forma cea mai inferioară a iubirii, care ține de natură, și e sădită în om, zic eu, pentru scopurile firești, adică nașterea de prunci. Când aceasta se consumă, cuplurile pot intra în criză. Dar cine intră în căsătorie cu credința că „această taină mare este; în Hristos și în Biserică” are o altă perspectivă și este pregătit pentru o iubire veșnică, care crește, prin oricâte încercări ar trece. Știe de la început că va avea cruce de dus, uneori comună cu soțul, alteori propria cruce, sau pe a celuilalt. Dar tocmai această cruce asumată de amândoi le sudează, în cele din urmă, inimile.

TunsDiana 07.02.2012 13:55:23

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 427772)
Ba poate chiar evoluam cu ajutorul celuilalt, tocmai prin renuntarea la ceva negativ...asupra caruia putem medita ulterior.:5: Si eu consider ca e ceva absolut normal sa ai opinii, sa poti vorbi deschis cu celalalt...si nu neaparat la modul " Renunta la X-lucru, ca altfel plec!" ci in atatea alte moduri/nuante constructive.

Nici nu se pune problema sa spui cuiva sa renunte sau altfel pleci, sa dai ultimatumuri, asta e dovada de infantilism, imaturitate, egoism. Este bine sa se discute, sa se analizeze, sa existe comunicare.

fallen 07.02.2012 15:56:12

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 427780)
Da. Este o diferenta mare. Daca il ai pe Hristos esti mai iertator, iubesti mai mult, nu te impiedici in amanunte. Normal ca si crestinii au zile proaste in care sunt nervosi, suparati si nu sunt dispusi sa ierte, judeca etc dar totusi e o diferenta intre casatoriile dintre necredinciosi si cele dintre credinciosi. Ca dovada nr. mare de divorturi din ziua de azi. In plus, crestinii nu au voie sa divorteze decat pentru un singur motiv si anume adulterul.

Ba ar mai fi inca cateva: daca te bate sau te ameninta cu moartea, daca te sileste sa faci avort sau avorteaza fara voia ta sau comite alt pacat de moarte, daca trece la alta religie parca....
da-mi voie sa caut un citat

http://turnu.ro/invataturi_catehetice.htm.

ioan cezar 07.02.2012 16:29:13

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 427695)
Ce faci tu nu e bine si o faci pe spezele copiilor si ale nevestei tale!
Atunci cand il iubesti pe Dumnezeu, nu poti face abstractie de oameni. Nu ii vezi piedici in calea mantuirii si a nevoirii tale, ci te nevoiesti pentru ei, te jertfesti pentru ei. Tu deocamdata te jertfesti numai pentru tine, uitand de ceilalti.

Problema e ca citim prea multa literatura monastica si ne inchipuim ca vom atinge niste niveluri de sfintenie, in masura in care nu suntem capabili sa facem nici cele mai elementare lucruri crestinesti. Oare despre calcarea voii, despre ascultarea in familie, despre scopul casniciei nu am citit nicaieri?!

Trebuie un duhovnic care sa ne trezeasca la realitate si sa ne scoata fumurile din cap!

.......................
?...!

fallen 07.02.2012 16:54:22

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427820)
.......................
?...!

Tot al cu coarne, bata-l vina!
Dar mie mi s-a parut ca deja iti faceai mea culpa. Glykys nu e rea, asa e stilul ei.
Dar o parte importanta in lupta cu ispitele e sa nu te uiti inapoi. Probabil e o faza de tranzitie, o sa treaca pana la urma. (scuzati pleonasmul).

Ps: crezi ca ma poti ajuta cu o parere intr-o alta discutie? As aprecia f. mult sa am si opinia ta. (si nu numai)
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...743#post427743

dorinastoica14 07.02.2012 17:05:34

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 427695)
"Pocainta" si "nevointele" nu se fac dupa cum ne flutura noua prin cap, pentru ca altfel dauneaza si devin prilej de mandrie ba chiar de smintire a altora. Devin un scop in sine, un scop egoist, cand tu te rogi si al din jur moare de foame si e trist din cauza ta. Cand tu vrei sa te imbunatatesti, desi tara arde in jurul tau si in loc sa arunci galeti de apa, stai sa zici rugaciuni, inseamna ca problema nu e cu focul care se inteteste, ci e cu tine.

Ce faci tu nu e bine si o faci pe spezele copiilor si ale nevestei tale!
Atunci cand il iubesti pe Dumnezeu, nu poti face abstractie de oameni. Nu ii vezi piedici in calea mantuirii si a nevoirii tale, ci te nevoiesti pentru ei, te jertfesti pentru ei. Tu deocamdata te jertfesti numai pentru tine, uitand de ceilalti. Si cand am uitat de ceilalti, se cheama ca am uitat de Dumnezeu, chiar daca ni se pare ca Il avem mereu in gura si in minte. Nu o sa te intrebe Dumnezeu cate rugaciuni, cate metanii ai facut si cata barba ti-ai lasat (auzi, de parca barba ar fi pavaza impotriva ispitelor. Crezi ca se sperie diavolul de barba ta si zice asta e cucernic, il las in pace?), ci cum ti-ai respectat juramintele la casatorie, cum ti-ai crescut copiii, ce ai facut cu darurile pe care ti le-ai dat.

Fireste, ce spun eu e valabil pentru mireni, pentru oamenii care au familie, care ar trebui sa isi caute desavarsiea in familie, nu in alta parte. Problema e ca citim prea multa literatura monastica si ne inchipuim ca vom atinge niste niveluri de sfintenie, in masura in care nu suntem capabili sa facem nici cele mai elementare lucruri crestinesti. Oare despre calcarea voii, despre ascultarea in familie, despre scopul casniciei nu am citit nicaieri?!

Trebuie un duhovnic care sa ne trezeasca la realitate si sa ne scoata fumurile din cap!

Ana-Maria draga mea eu de multe ori am dat peste replici de-ale tale care m-au intrigat dar m-am abținut să spun ceva.
De data asta nu spun că nu ai dreptate, dar cum poți vorbi despre lucruri pe care le cunoști doar de la alții sau din lecturi?
Nu poți vorbi despre traiul în familie și despre complexitatea acestuia decât atunci când este parte din viața ta. Din câte știu nu ești căsătorită. Dacă între timp te-ai căsătorit... te rog să mă ierți

fallen 07.02.2012 19:39:44

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427653)
.... Ea se intristeaza, se inchide, ofteaza... Eu plec trintind usa... Unde sa merg? In bar sau in parc? In bar nu mai merg, slava Domnului, mai bine merg in parc si mai fac o ora de "Doamne, Iisuse...",

Poate toate astea se intampla pentru ca ai fost bolnav si inca esti in recuperare si toate eforturile pe care le faci sunt pentru a te recupera si pentru ca boala sa nu recidiveze. Cum ai spus si alta data, ai fost in iad si inapoi. Iadul poate nu te lasa sa pleci si sa uiti, dar faptul ca ai iesit e o victorie de nestramutat pe care nu trebuie sa o umbreasca amintirile neplacute (flash-back-uri, cum le spuneti voi). Asa ca mergi acasa, ia-ti copiii si nevasta in brate si multumeste-i lui Dumnezeu ca te-a ajutat sa te intorci la ei. Daca sunt furiosi, asteapta sa le treaca. Daca "pleaca la maica-sa" (metaforic vorbind), las-o cateva zile sa se linisteasca si du-te dupa ea, sunt sanse mari sa vina inapoi cu tine. Daca faci toate astea or sa vada ca "terapia" (rugaciuni, spovedanii) da (dau) rezultate, si merita sa te scuteasca de la unele indatoriri lumesti, care pot fi amanate. Dar eu totusi cred ca te auto-invinovatesti peste masura. Daca te-ai spovedit si ai fost iertat, poate n-ar trebui sa te mai marturisesti odata si-n fata intregii lumi. Stiu ca poate simti ca aici se face un fel de terapie de grup, dar nu toata lumea simte la fel.

cristiboss56 07.02.2012 20:11:27

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 427828)
Ana-Maria draga mea eu de multe ori am dat peste replici de-ale tale care m-au intrigat dar m-am abținut să spun ceva.
De data asta nu spun că nu ai dreptate, dar . . .

Are mare dreptate ! Adevarul doare , dar ramane adevar . . . !

tabitha 07.02.2012 20:32:57

:7: nu înțeleg de unde atâta răutate și plăcere de dat cu parul în ioan cezar...
hey, creștinilor de cauciuc, chiar aveți impresia că le știți pe toate, și despre ceilalți?!

glykys 07.02.2012 20:33:59

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 427828)
De data asta nu spun că nu ai dreptate, dar cum poți vorbi despre lucruri pe care le cunoști doar de la alții sau din lecturi?
Nu poți vorbi despre traiul în familie și despre complexitatea acestuia decât atunci când este parte din viața ta. Din câte știu nu ești căsătorită. Dacă între timp te-ai căsătorit... te rog să mă ierți

Doamna Dorina, in primul rand ca eu nu tin sa fiu pe placul nimanui. Am cochetat odata cu aceasta idee, dar acum nu. Spun ce am de spus, chiar daca nu e comod, daca interlocutorul gaseste ceva bun si folositor in vorbele mele, sa se foloseasca, daca nu, sa treaca mai departe si sa gandeasca ce vrea, eu sunt impacata ca am spus ce am avut de spus.

In al doilea rand, remarc un lucru, si din experienta mea din viata reala, si din cea de pe forum si chiar din vorbele dvs. din acest citat: ai batrani, ai cu experienta multa, care ar avea ce sa ii invete pe aia tineri, mici si prosti, unde sunt?! De ce nu ii invata, de ce se abtin, de ce nu impartasesc din experienta lor cand trebuie? Le e teama sa primeasca critici, sa fie mai prost vazuti? Uitati, un user care spune ca nu sunt rea - nu stiu la cate mesaje i-am replicat, spunandu-i ca nu e bine ce face, ca e pacat in fata Domnului sa traiasca necununati ani la randul - mi-a facut observatie, ca dvs., cum indraznesc eu sa vorbesc, din postura mea de om mai tanar si necasatorit, despre asemenea lucruri?

Va intreb, oare trebuie sa fiu casatorita ca sa stiu ca desfranarea e un pacat?! Pai am indraznit, pentru ca am vazut ca aproape nimeni nu a luat atitudine. Persoanele in varsta, cu copii si experienta de viata duhovniceasca, nu au zis nimic. Oare de ce?! Ca daca vad si tac, inseamna ca nu ma bag si ca iau si eu parte la pacat.

Osandim pacatul, si nu pacatosul; problema este ca adeseori pacatul devine o parte esentiala din om si de aceea poate unii nu mai reusesc sa faca distinctia.

Oare trebuie sa fiu casatorita ca sa stiu ca neglijarea familiei nu e in duhul lui Dumnezeu?! Oare trebuie sa fiu casatorita ca sa cunosc care sunt scopurile casatoriei? Cele mai multe scrieri despre casatorie tot de la monahi le avem, oare si lor ar trebui sa le reprosam ca au scris ce au scris in necunostinta de cauza, numai pentru ca nu ne convin noua?

De aia am ajuns unde am ajuns, ca nu mai avem invatatori, ca nu mai suportam sa primim critici, ne credem toti vamesi si ii vedem pe toti farisei... Si daca cei tineri vad ca cei batrani, care ar fi indreptatiti sa faca si sa zica, tac, o fac ei, fireste, cu toate riscurile care decurg de aici: cu mai putin tact, cu mai putina credinta, cu mai putina dragoste, fiecare la masura lui....

Si ca sa fiu in sfarsit on topic, mi-am permis sa scriu ce am scris, in virtutea faptului ca ii cunosc toata familia lui Ioan Cezar, ca am observat anumite lucruri, ca mi-a cerut candva ajutorul intr-un anumit aspect spiritual, deci in virtutea legaturilor care s-au creat, mi-am permis sa fac o mustrare, care sa ii fie spre luare aminte si nu spre ispitire. Ca am considerat ca acest ajutor trebuie sa fie de mustrare si nu de indreptatire este alegerea mea personala, pe care mi-o asum, cu tot devotamentul pentru un om in nevoie si in cautare si cu toate riscurile pe care le presupune. La fel cum dvs. ati gasit de cuviinta, din grija duhovniceasca, fireste, sa ma corectati, tot astfel am procedat si eu.

Imi cer iertare daca am suparat pe cineva cu tonul postarilor mele. Nu putem vorbi mereu cu dulceata, ca altfel riscam sa facem diabet! :)

ioan cezar 07.02.2012 20:42:39

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 427884)
:7: nu înțeleg de unde atâta răutate și plăcere de dat cu parul în ioan cezar...
hey, creștinilor de cauciuc, chiar aveți impresia că le știți pe toate, și despre ceilalți?!

Vai, Mirela, de ce imi rapesti bucuria acestei minunate experiente de viata in comuniune crestin ortodoxa?
Pai nu ai bagat de seama ca mai intai eu sunt din ... cauciuc?...:)
Doar ca imi vad de vidul meu anvelopar
si las, de-o vreme, mana de pe par.
Ca armasarul creste-acum...tantar!

Cat despre cunoasterea celorlalti despre toti ceilalti... eu le doresc: numai de bine!

tabitha 07.02.2012 20:44:29

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 427872)
Dar eu totusi cred ca te auto-invinovatesti peste masura. Daca te-ai spovedit si ai fost iertat, poate n-ar trebui sa te mai marturisesti odata si-n fata intregii lumi. Stiu ca poate simti ca aici se face un fel de terapie de grup, dar nu toata lumea simte la fel.

??!
Am impresia ca n-ati prins imaginea de ansamblu, panoramica, a postarilor lui Cezar (dvs. si alti cativa care repede au sarit sa-i dea sfaturi de indreptare, wow!). Iar treaba asta cu terapia de grup... as zice "fara cuvinte", dar mai bine zic : pacat ca nu vreti sa va vindecati !
Ah, si mai cititi odata ce scrie, si vedeti daca puteti identifica "bolnavul inchipuit" !

tabitha 07.02.2012 20:45:32

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427889)
Vai, Mirela, de ce imi rapesti bucuria acestei minunate experiente de viata in comuniune crestin ortodoxa?

oops! mai fac si eu gafe dintr-astea :)

ioan cezar 07.02.2012 21:01:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 427885)
De aia am ajuns unde am ajuns, ca nu mai avem invatatori

Si ca sa fiu in sfarsit on topic, mi-am permis sa scriu ce am scris, in virtutea faptului ca ii cunosc toata familia lui Ioan Cezar

Uite, Ana-Maria, aici in cuvintele tale poti sa privesti un pic mai mult, daca voiesti.
Te rog cu tot gandul bun, sa cugeti un pic tocmai la vorbele tale.

Cum e, asadar, cu invatatorii?... Mi-ai devenit invatatoare? Si inca, in acest mod?...
Cum e, apoi, cu asazisa "cunoastere a intregii familii"? Mai, mai, mai... Si eu care am lucrat 3 ani cu o familie, in sedinte bisaptamanale, uneori mai des, pe bani multi si riscuri teribile... si nu am cunoscut mai nimic din "miezul" tainei ei... Mai, mai, mai...

Him... chiar asa de simplu sa fie? Oare?...
Ce este invatatorul? Ce este cunoasterea?...
Cum e invatatorul, Doamne? Ce fel de om e?...
Cum cunoastem noi oamenii, Doamne? ...
Cum suntem noi, atunci cand ne raportam unii la altii?

Domnul sa ne ocroteasca, fratilor si surorilor!
Iar pe mine sa ma iertati ca v-am necajit.

P.S. Ana Maria, te rog sa nu iti faci griji prea mari pentru mine. Mie imi foloseste tot ce experimentez aici pe forum. Absolut tot. Am toata bunavointa, deoarece sunt dornic sa slefuiesc mai departe la biata mea faptura. Poti da cu barda, daca zici ca te sparie diabetul...:) Voi zice "Au" si-mi trece. Insa, daca tot esti ruda cu glucoza si glucagonul, nu uita ca pancreasul e un organ hipersensibil iar creierul are mare nevoie de dulceata, mai ales cand e prins in oarecare efort.

glykys 07.02.2012 21:20:20

Frate Ioan Cezar, te rog eu mult, du-te la sotia ta, imbratiseaz-o si cere-i iertare ca ai facut-o sa plangi, in timp ce stateai la palavre cu acesti farisei, falsi invatatori si crestini de cauciuc de pe acest forum, in timp ce avea nevoie de ajutorul tau fizic si concret! Du-te la Tudor, poate vrea sa ii spui o poveste, poate are nevoie de tatal lui si tu iti pierzi timpul cu noi! Ca tu ai marturisit si inca public, nu le-am scos eu din palarie.

M ierti ca noi, femeile, nu ne ridicam la asteptarile tale filosofice, psihologice, mistice si religioase si dorim ceva mai mult decat cuvinte imprastiate in vazduh.

Sa ne lumineze si sa ne ierte Dumnezeu pe toti! Eu atat am avut de spus despre acest subiect!

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427894)
Uite, Ana-Maria, aici in cuvintele tale poti sa privesti un pic mai mult, daca voiesti.
Te rog cu tot gandul bun, sa cugeti un pic tocmai la vorbele tale.

Cum e, asadar, cu invatatorii?... Mi-ai devenit invatatoare? Si inca, in acest mod?...
Cum e, apoi, cu asazisa "cunoastere a intregii familii"? Mai, mai, mai... Si eu care am lucrat 3 ani cu o familie, in sedinte bisaptamanale, uneori mai des, pe bani multi si riscuri teribile... si nu am cunoscut mai nimic din "miezul" tainei ei... Mai, mai, mai...

Him... chiar asa de simplu sa fie? Oare?...
Ce este invatatorul? Ce este cunoasterea?...
Cum e invatatorul, Doamne? Ce fel de om e?...
Cum cunoastem noi oamenii, Doamne? ...
Cum suntem noi, atunci cand ne raportam unii la altii?

Domnul sa ne ocroteasca, fratilor si surorilor!
Iar pe mine sa ma iertati ca v-am necajit.

iana 07.02.2012 21:29:27

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 427895)
Frate Ioan Cezar, te rog eu mult, du-te la sotia ta, imbratiseaz-o si cere-i iertare ca ai facut-o sa plangi, in timp ce stateai la palavre cu acesti farisei, falsi invatatori si crestini de cauciuc de pe acest forum, in timp ce avea nevoie de ajutorul tau fizic si concret! Du-te la Tudor, poate vrea sa ii spui o poveste, poate are nevoie de tatal lui si tu iti pierzi timpul cu noi! Ca tu ai marturisit si inca public, nu le-am scos eu din palarie.

M ierti ca noi, femeile, nu ne ridicam la asteptarile tale filosofice, psihologice, mistice si religioase si dorim ceva mai mult decat cuvinte imprastiate in vazduh.

Sa ne lumineze si sa ne ierte Dumnezeu pe toti! Eu atat am avut de spus despre acest subiect!

Tu chiar nu ai inteles nimic? Mai citeste inca o data, te rog, ce a scris ioan cezar, inainte de a continua cu "indreptarile", apropos de ce spuneam mai sus: sa nu ramanem cazuti in "ridicarea" in care credem ca ne aflam.

anna21 07.02.2012 21:52:13

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 427757)
Si totusi ai baga mana in foc ca daca respectivul cuplu nu merge la biserica, inseamna ca nu se iubesc si ca Hristos chiar lipseste de acolo?
Pe mine m-a ingrijorat ce a spus Anna21, ca ei se intelegeau mai bine cand nu mergeau la biserica si erau "atei" (ma rog, nu cred ca erau chiar atei).
De ce trebuie sa se intample asta? (Inafara de clasica explicatie ca-si baga dracul coada)?

Si altceva :ma tem ca e posibil ca relatia de "dominare" sa se continue chiar si in cadrul unui cuplu "practicant"...

Si ce daca "se iubesc" si se inteleg?
Si cum ar putea fi Hristos prezent in mijlocul unei familii care nu merge la biserica (pt ca nu vrea)? Cu forta?
Si daca cei doi "se iubesc" ajung prin asta in rai? Sau cum?

Ana-Maria N 07.02.2012 21:57:20

Citat:

in virtutea legaturilor care s-au creat, mi-am permis sa fac o mustrare, care sa ii fie spre luare aminte si nu spre ispitire. Ca am considerat ca acest ajutor trebuie sa fie de mustrare si nu de indreptatire este alegerea mea personala, pe care mi-o asum, cu tot devotamentul pentru un om in nevoie si in cautare si cu toate riscurile pe care le presupune.

Mustrarea daca trebuie s-o faci, fa-o doar fata de el, nu in vazul tuturor. Aveti unele lucruri de lamurit, lamuriti-le intre patru ochi...mai ales in virtutea legaturilor ce s-au creat intre tine, el si familia acestuia. Asta nu e mustrare, e osanda!
Sunt convinsa ca intentia ta e buna...si cred ca nici fratele Cezar nu s-a suparat prea tare. Insa, modalitatea in care ai ales sa atragi atentia nu e una tocmai placuta.

Yasmina 07.02.2012 22:07:30

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 427900)
Si ce daca "se iubesc" si se inteleg?
Si cum ar putea fi Hristos prezent in mijlocul unei familii care nu merge la biserica (pt ca nu vrea)? Cu forta?
Si daca cei doi "se iubesc" ajung prin asta in rai? Sau cum?

Nu exista motivul iubirii new-age care declara ca iubirea"purifica"?(deci zero pacate)...ba mai mult, ca propria sexualitate te aduce mai aproape de Divin?

cristiboss56 07.02.2012 22:07:43

Citat:

În prealabil postat de Ana-Maria N (Post 427902)
Mustrarea daca trebuie s-o faci, fa-o doar fata de el, nu in vazul tuturor. Aveti unele lucruri de lamurit, lamuriti-le intre patru ochi...mai ales in virtutea legaturilor ce s-au creat intre tine, el si familia acestuia. Asta nu e mustrare, e osanda!
Sunt convinsa ca intentia ta e buna...si cred ca nici fratele Cezar nu s-a suparat prea tare. Insa, modalitatea in care ai ales sa atragi atentia nu e una tocmai placuta.

Si eu am fost mustrat de Mirela in direct , dar nu m-am suparat ! Un adevarat prieten asa procedeaza . Pare ciudat pentru multi dintre noi asa ceva , dar asta-i prietenia adevarata . Nu ascunzand mizeria sub covor , realizam improspatarea si curatirea casei sufletului nostru , ci taind in carne vie ! E dureos , dar eficace ! Un om echilibrat va realiza in timp binele facut !Iti pun o intrebare : de esti desfranat si traiesti in desfranare , vi aici pe un forum Ortodox si imi ti lectii de credinta , de smerenie , de induhovnicire ? Asa procedeaza un om cat de cat normal ? Nu , cred !
Din tot sufletul iertare , dar metoda aplicata de glykis e ca un strigat , un strigat ultim de trezire din amorteala asta tampa si nesimtita !
Doamne ajuta !

Solveig 07.02.2012 22:08:27

Citat:

Doamna Dorina, in primul rand ca eu nu tin sa fiu pe placul nimanui. Am cochetat odata cu aceasta idee, dar acum nu. Spun ce am de spus, chiar daca nu e comod, daca interlocutorul gaseste ceva bun si folositor in vorbele mele, sa se foloseasca, daca nu, sa treaca mai departe si sa gandeasca ce vrea, eu sunt impacata ca am spus ce am avut de spus.

In al doilea rand, remarc un lucru, si din experienta mea din viata reala, si din cea de pe forum si chiar din vorbele dvs. din acest citat: ai batrani, ai cu experienta multa, care ar avea ce sa ii invete pe aia tineri, mici si prosti, unde sunt?! De ce nu ii invata, de ce se abtin, de ce nu impartasesc din experienta lor cand trebuie? Le e teama sa primeasca critici, sa fie mai prost vazuti? Uitati, un user care spune ca nu sunt rea - nu stiu la cate mesaje i-am replicat, spunandu-i ca nu e bine ce face, ca e pacat in fata Domnului sa traiasca necununati ani la randul - mi-a facut observatie, ca dvs., cum indraznesc eu sa vorbesc, din postura mea de om mai tanar si necasatorit, despre asemenea lucruri?

Va intreb, oare trebuie sa fiu casatorita ca sa stiu ca desfranarea e un pacat?! Pai am indraznit, pentru ca am vazut ca aproape nimeni nu a luat atitudine. Persoanele in varsta, cu copii si experienta de viata duhovniceasca, nu au zis nimic. Oare de ce?! Ca daca vad si tac, inseamna ca nu ma bag si ca iau si eu parte la pacat.

Osandim pacatul, si nu pacatosul; problema este ca adeseori pacatul devine o parte esentiala din om si de aceea poate unii nu mai reusesc sa faca distinctia.

Oare trebuie sa fiu casatorita ca sa stiu ca neglijarea familiei nu e in duhul lui Dumnezeu?! Oare trebuie sa fiu casatorita ca sa cunosc care sunt scopurile casatoriei? Cele mai multe scrieri despre casatorie tot de la monahi le avem, oare si lor ar trebui sa le reprosam ca au scris ce au scris in necunostinta de cauza, numai pentru ca nu ne convin noua?

De aia am ajuns unde am ajuns, ca nu mai avem invatatori, ca nu mai suportam sa primim critici, ne credem toti vamesi si ii vedem pe toti farisei... Si daca cei tineri vad ca cei batrani, care ar fi indreptatiti sa faca si sa zica, tac, o fac ei, fireste, cu toate riscurile care decurg de aici: cu mai putin tact, cu mai putina credinta, cu mai putina dragoste, fiecare la masura lui....

Si ca sa fiu in sfarsit on topic, mi-am permis sa scriu ce am scris, in virtutea faptului ca ii cunosc toata familia lui Ioan Cezar, ca am observat anumite lucruri, ca mi-a cerut candva ajutorul intr-un anumit aspect spiritual, deci in virtutea legaturilor care s-au creat, mi-am permis sa fac o mustrare, care sa ii fie spre luare aminte si nu spre ispitire. Ca am considerat ca acest ajutor trebuie sa fie de mustrare si nu de indreptatire este alegerea mea personala, pe care mi-o asum, cu tot devotamentul pentru un om in nevoie si in cautare si cu toate riscurile pe care le presupune. La fel cum dvs. ati gasit de cuviinta, din grija duhovniceasca, fireste, sa ma corectati, tot astfel am procedat si eu.

Imi cer iertare daca am suparat pe cineva cu tonul postarilor mele. Nu putem vorbi mereu cu dulceata, ca altfel riscam sa facem diabet! :)

Nu are rost sa te ocupi cu asemenea ganduri si sfaturi. Toti traim in desfranare. Poate unii nu mai fac pacate asa grosiere, dar toti suntem desfranati si intinati... si unii din cei care fac un anumit pacat se lupta de mii de ori mai mult cu el decat cei care nu il fac (pentru ca sunt tinuti de Domnul si nu prin osteneala proprie).
Exista situatii de trai in pacat (orice pacat ar fi) din care este omeneste imposibil sa iesi, dar si in aceste situatii (sau mai ales atunci), Domnul aude strigatul de ajutor al omului, oricat de stins ar fi..El nu e niciodata brutal,ne asteapta, are rabdare cu noi, are incredere in noi, cu usurinta ne lasa toate pacatele de fiecare daca cand ii cerem iertare...
Eu as vrea ca toata lumea sa vorbesca cu dulceata; cu dulceata Sf Serafim de Sarov care le spunea tuturor "bucuria mea".

cristiboss56 07.02.2012 22:11:06

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 427909)
Nu are rost sa te ocupi cu asemenea ganduri si sfaturi. Toti traim in desfranare..

E uite , ca are rost , si nu toti traiesc in desfranare ! Te rog sa-ti masori cuvintele , sa le cantaresti bine , iar de nu sti ce vrei a spune , tacerea e de aur . O cunosti pe glykis ?

Ana-Maria N 07.02.2012 22:12:06

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 427907)
Si eu am fost mustrat de Mirela in direct , dar nu m-am suparat ! Un adevarat prieten asa procedeaza . Pare ciudat pentru multi dintre noi asa ceva , dar asta-i prietenia adevarata . Nu ascunzand mizeria sub covor , realizam improspatarea si curatirea casei sufletului nostru , ci taind in carne vie ! E dureos , dar eficace ! Un om echilibrat va realiza in timp binele facut !Iti pun o intrebare : de esti desfranat si traiesti in desfranare , vi aici pe un forum Ortodox si imi ti lectii de credinta , de smerenie , de induhovnicire ? Asa procedeaza un om cat de cat normal ? Nu , cred !
Din tot sufletul iertare , dar metoda aplicata de glykis e ca un strigat , un strigat ultim de trezire din amorteala asta tampa si nesimtita !
Doamne ajuta !

Wow...eu ma retrag din judecarea in grup ce se petrece aici. Ce tot spui de desfranare frate? Si daca este careva desfranat trebuie sa faci o asa 'mustrare'? De ce nu faceti mustrarea intre sase ochi atunci si siliti si pe altii la judecata?

cristiboss56 07.02.2012 22:16:21

Citat:

În prealabil postat de Ana-Maria N (Post 427911)
Wow...eu ma retrag din judecarea in grup ce se petrece aici. Ce tot spui de desfranare frate? Si daca este careva desfranat trebuie sa faci o asa 'mustrare'? De ce nu faceti mustrarea intre sase ochi atunci si siliti si pe altii la judecata?

Nici mie nu-mi face placere a discuta astfel , dar , pentru ca exista un dar , "conflictul " a fost declansat de Ioan , nu numai in postarea de aici , ci este venit dintr un trecut nu prea indepartat . Dar e bine a ne opri de la dezbaterea asta si de a trece la subiectul in sine , fara nominalizari ce nu aduc vad rod aici !
Doamne ajuta !

Solveig 07.02.2012 22:18:48

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 427910)
E uite , ca are rost , si nu toti traiesc in desfranare ! Te rog sa-ti masori cuvintele , sa le cantaresti bine , iar de nu sti ce vrei a spune , tacerea e de aur . O cunosti pe glykis ?

Nu m-am exprimat prea bine; vroiam sa spun toti suntem desfranati (chiar daca nu toti traiesc in desfranarea aceea la care ne referim cand vorbim despre asta in mod obisnuit); toti avem mintea si inima intinate, inclusiv de pacatul desfrnarii, care e mai general. Nu m-am referit la nimeni, bineinteles. Am raspuns doar unor ganduri.

anna21 07.02.2012 22:22:03

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 427726)
Imi cer scuze, ai dreptate, nu aveam de ce sa ma bag in discutia deschisa de dl. N, dar initial am fost si eu ca si tine putin uimita de faptul ca si dlui, familist convins si cu experienta intampina dificultati.
Apoi am gasit de cuviinta sa-l incurajez pe "romanbun" care pare sa fie mai la inceput de drum, dpdv spiritual. Poate nu trebuia sa dezvalui ce mi-a spus duhovnicul, intr-adevar, m-am gandit si eu. Fiecare are situatia lui, nu seamana una cu alta, nu stim noi ce-i in casa omului.
Dupa parerea mea, sper sa nu se supere, cred ca Glykys vorbeste mai mult dpdv idealist despre casnicie, nu zic ca n-are dreptate, dar nu cred ca vb din propria experienta.
Pe Anna n-o inteleg prea bine de ce considera ca unii trebuie sa "suporte", iar altii nu. Nu e vorba ca ar avea vreun merit aia care rabda, bravo lor celor care se descurca cu propriile puteri, dar e vroba si de niste sentimente investite pe care nu le poti arunca la gunoi.
Si acum, pe bune, are cineva o viata perfecta? Ar trebui sa fim multumiti ca ne avem unul pe altul si un acoperis deasupra capului, si pe Dumnezeu care ne are in paza.

Draga mea, eu insist pt ca in postarile tale ma regasesc pe mine cu multi ani in urma, cand imi idolatrizam logodnicul (fara exagerare) si-mi insuseam cu constiinciozitate orice critica (oricat de neinsemnata) venita din partea lui.. Gandidu-ma ca vai, ce lucru extraordinar ca un barbat atat de perfect m-a ales pe mine atat de imperfecta (de fapt nici acum nu pricep ce s-a intamplat, dar nu mai are importanta).
Din postarile tale, te regasesc in aceeasi ipostaza (cu unele diferente) si in aceeasi eroare: cum ca trebuie sa te straduiesti sa-i implinesti asteptarile pt ca esti mai putin decat el.
NU, nu asteptarile lui trebuie sa le implinesti, ci poruncile lui Dumnezeu.
Nu trebuie sa te lasi facuta cu ou si cu otet de el pt. ca nefiind sotul tau, NU-I DATOREZI ASCULTARE.
Ceea ce pentru o femeie maritata este o scoala a rabdarii, pentru tine este doar o scoala a lipsei de demnitate.
Esti in aceeasi situatie a celor care postesc cu mancarea dar fumeaza (sau altele), dar in capul lor cred ca fac pe placul lui Dumnezeu.

Relatia de concubinaj nu este la fel ca si casatoria sau un fel de casatorie. Diferenta este enorma!
Chiar daca sunt ispite multe si probleme, atunci cand cer ajutorul lui Dumnezeu am speranta ca-l voi primi pentru ca ne-am unit in Taina Cununiei si cred ca nu ne lasa Dumnezeu chiar daca lucrurile merg greu. Am incredere ca nu ne lasa.
Cum as putea eu sa ma rog dintr-o relatie de concubinaj? Sa-I cer.. ce? Trai bun in pacat?

Apoi daca rabdarea in casnicie este buna, rabdarea in concubinaj iti distruge busola morala, sterge linia si asa greu de vazut intre bine si rau.

Ti se pare ca sunteti doi, dar nu sunteti. Este o iluzie. Cine v-a unit?

cristiboss56 07.02.2012 22:22:59

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 427326)
Eu sunt foarte nedumerita.
Nu mi-as fi imaginat casatoria ca o lupta cu celalalt.

Citez: "Pe de altă parte, lupta, atât cu sine cât și cu celălalt, începea să se intensifice, iar știință despre cum trebuie purtată, despre când trebuie să învingi și când să te lași învins, despre lucrurile la care trebuie să renunți și cele la care nu trebuie cu niciun chip să renunți nu aveam. "

Cum adica sa invingi sau sa te lasi invins? Miza care este? Orgoliul?

Ar fi chiar culmea sa ne luptam cu noi insine , mai ales ca suntem mandri nevoie mare . Cum sa ma lupt cu ea si ea cu mine , cand ea sunt eu , iar eu sunt ea , mai ales dupa mai bine de 25 de ani , ne confundam atat de usor si culmea semanam si fizic ! N-ai vazut ca dupa niste ani sotul seamana cu sotia si invers ? Deci cine lupta cu cine ?:106:

cristiboss56 07.02.2012 22:47:50

Citat:

În prealabil postat de Solveig (Post 427914)
Nu m-am exprimat prea bine; vroiam sa spun toti suntem desfranati (chiar daca nu toti traiesc in desfranarea aceea la care ne referim cand vorbim despre asta in mod obisnuit); toti avem mintea si inima intinate, inclusiv de pacatul desfrnarii, care e mai general. Nu m-am referit la nimeni, bineinteles. Am raspuns doar unor ganduri.

Imi cer si eu scuze , daca nu am inteles prea bine mesajul tau !
Doamne ajuta !

ioan cezar 07.02.2012 23:03:14

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 427895)

Revin cu aceeasi rugaminte: spre binele nostru, al tuturor de aici, revezi cuvintele tale imaginindu-ti o clipa ca porti alti ochi, alte porniri decat cele obisnuite. Uite, daca nu iti cer prea mult, priveste-le cu ... ochii mei (intrucat spui ca ma cunosti) sau, daca doresti si crezi ca este potrivit, priveste chiar cu ochii sotiei mele. Sau poate, si mai bine, priveste te rog prin ochii lui Tudor cuvintele pe care mi le-ai adresat. (Sa te imaginezi in locul Mariei inca nu iti cer, ar fi, poate, cu totul nepotrivit.)

Si eu ma retrag din acest (dificil) dialog. Cu adevarat nu voiesc sa ii supar pe cei care citesc acest topic frumos si folositor. Fratilor si surorilor, va cer iertare ca am semanat flori (in inchipuirea mea) si iata, au rasarit spini. Iertati-ma ca nu m-am priceput. Si, cine o putea, rog sa se roage si pentru mine, ca Domnul sa ma miluiasca. Faca-se Voia Lui! AMIN+

ioan cezar 07.02.2012 23:18:30

Citat:

Iti pun o intrebare : de esti desfranat si traiesti in desfranare, vii aici pe un forum Ortodox si imi tii lectii de credinta , de smerenie , de induhovnicire ? Asa procedeaza un om cat de cat normal ? Nu , cred !
Doamne ajuta !

Imi cer iertare daca am lasat impresia ca tin lectii.
Am crezut, uneori, ca impartasesc din experienta mea de viata si ca unele lucruri pot fi prilej de reflectie folositoare pentru semeni. Desigur, m-am ferit sa scriu mai mult de cateva vorbe despre reusitele mele, despre momentele bune ale relatiei mele cu semenii, deoarece las aceasta la dorinta celor care s-au folosit, de s-o fi intamplat, de prezenta mea. Incercam, cred, sa contrapun o vorba ziarului Libertatea si stirilor doamnei Esca.
Cred si acum ca "amorteala tampa si nesimtita" e atmosfera generala a vremurilor noastre in care, nu stiu prea bine de ce, eu unul nu ma simt prea grozav. Socotesc ca acesta e un dar al Domnului pentru mine si m-as simti cu adevarat neiubit de Dumnezeu daca as fi senin si ferice in mijlocul acestei lumi nefericite.
Ca dau din coate, e adevarat, slava lui Dumnezeu ca inca o mai fac. Nu ma asteptam insa, si regret situatia, ca fix langa coatele mele sa fie pocnite cateva figuri. Imi voi tine mainile in alta pozitie intre voi: cea a rugaciunii linistite, pentru iertarea mea si pentru mangaierea voastra cu harul Bunului Dumnezeu.

Cat despre desfranarea mea, de data asta nu va mai rog sa va rugati pentru mine, domnule CristiBoss. Dar daca o s-o faceti, ar putea desigur sa va foloseasca.

lore86 07.02.2012 23:35:36

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427930)

Cat despre desfranarea mea, de data asta nu va mai rog sa va rugati pentru mine, domnule CristiBoss. Dar daca o s-o faceti, ar putea desigur sa va foloseasca.

Adeseori se intampla ca daca suntem ca o carte deschisa sa fim raniti.Sau sa ranim, datorita slabiciunii celorlalti de a accepta pacatele noastre. Multe lucruri e bine sa ramana in taina la duhovnic. Din acest motiv s-a renuntat la spovedania publica.

In ceea ce priveste desfranarea, daca e la nivelul gandurilor e nevoie de rugaciune si duhovnic bun. Daca e la nivel practic, solutia e simpla fuguta la Biserica, la preot ptr a va cununa.
Mi-am propus sa nu intervin. Putina experienta nu imi da dreptul sa spun prea multe.
Dar vad ca s-a produs tulburare. S-au creat cam 2 fronturi.
Cred ca ar trebui sa fim cu luare aminte la noi insine, sa vedem unde sunt hibe si sa incercam sa dregem lucrurile.De dragul lui Hristos si a celor cu care traim.

Yasmina 08.02.2012 00:34:28

Eu sunt foarte mahnita pt intorsatura care a luat loc chiar pe acest thread care se anuntase foarte interesant si urma o traiectorie lina.
Cuvintele ne aduna,cuvintele ne imprastie!
Nu stiu,mai am atatea de spus dar nu mai vreau sa spun nimic,fie ca Domnul sa vb in constiinta fiecaruia.

tabitha 08.02.2012 02:01:43

putina atentie si mai mult discernamant nu strica

Citat:

Si eu am fost mustrat de Mirela in direct

Eu am ales "solutia finala" pana la urma (pe topicul acela cu Sfintii Zilei) , ptr ca am vazut ca nu vroiai cu nici un chip sa intelegi de vorba buna, a mea si a colegilor de forum. Erai ca intr-o orbire NE-duhovniceasca. Sorry ca trebuie sa-ti aduc aminte, dar sper ca nu revii la stilul acela de combat NE-necesar.

ioan cezar 08.02.2012 02:19:35

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 427933)
Multe lucruri e bine sa ramana in taina la duhovnic. Din acest motiv s-a renuntat la spovedania publica.

Sora Lore, va multumesc pentru cuvantul bun, plin de compasiune calda. Imi face bine, cata vreme traim ca oameni intre oameni.
Spovedania publica e pentru mine un concept oarecum strain, desi am fost foarte atent la cartile lui Dostoievski, care practic imi pare ca a militat pentru asta.
Spun strain, deoarece eu cred ca Spovedania este o Taina si se petrece doar sub Epitrahil. Orice altceva e, daca vrem, cel mult marturisire intre oameni, mai exact impartasire, de la om la om. Spovedania, in schimb, este marturisire inaintea Domnului.

Altminteri, si aici e rezistenta mea fata de gaselnita lui Dostoievski (pe care de fapt il resping cu tarie in acest punct), altminteri incepem sa credem ca Dumnezeu e raspandit in mod egal si nediferentiat peste tot in oameni, ca, nu-i asa, ce nevoie mai avem de Spovedanie cata vreme putem sa ne marturisim semenilor nostri indumnezeiti. Erezie, spun eu. Hula, as putea adauga. O asemenea pozitie nu pot accepta cu nici un chip.

Dar sa dezvaluim anumite lucruri din viata personala, asta are un anumit rost si poate fi de folos tuturor. Daca exista desigur bunavointa si receptivitate curata.
Pe unii insa ii sperie puternic sinceritatea. Cand cineva se tine intr-o oarecare onestitate si vorbeste pe sleau despre sine, risca reactii de panica violente din partea celor cu un anumit soi de dificultati personale. Iata, este un mecanism tipic: copilul speriat dinlauntrul celui care afla un lucru surprinzator, este aparat imediat de un parinte interior dominant, dictatorial, extrem de rigid si normativ. Aceasta se exprima prin atacuri furibunde la adresa oricarui om care detine puterea dezvaluirii de sine.
Dar fara dezvaluire nu putem trai nici intimitatea, nici prietenia, nici dragostea. Unii oameni pot trai si fara aceste lucruri. Au in loc surogate. Altii insa nu pot trai omeneste in afara intimitatii si a altor forme de relatii apropiate (prietenia, dragostea). Si apare mereu un conflict intre cele doua tabere.
Cei puternici insa inteleg vulnerabilitatea ascunsa a celor mascati. Si o depling. Si se tin la distanta pentru a nu provoca rani inutile. Mai ales daca sunt doritori sa cultive pacea si folosul pentru aproapele. Uneori insa nu poti banui unde si cine si cat va sari ca ars. Nu stii daca o vorba elementara (de pilda ca acum e trecut de miezul noptii) nu va declansa la unul un atac furibund asupra ta. Si atunci ce sa faci? Sa te ascunzi sub plapuma? E desigur o varianta, mai ales pe viscolul asta...:)
Totusi, cu ajutorul lui Dumnezeu, oamenii reusesc sa construiasca cu vremea un acord, daca nu din dragoste pentru aproapele, daca nu din frica de Dumnezeu, macar pentru a nu se trezi in postura de a stapani, ca Ivan cel Groaznic, peste un oras gol.

Asa cum ati constatat, unii oameni au trecut peste postarea mea, altii s-au oprit si au gasit-o folositoare iar altii au sarit ca arsi. Ce sa facem... suntem oameni, asadar nu toti alegem sa reactionam identic, desi textul este unul si acelasi.

Eeei, in Romania nu reusim sa invatam convietuirea...Acceptarea alteritatii ne da frisoane... Boala veche... La noi sinceritatea si marturisirea risca imediat sa te puna la zidul infamiei. Cine castiga? Habar n-am.

Ce sa fac acum, dupa ce s-a aprins iar un foc de paie... Sa cer iertare tuturor, desigur si sa fiu atent la pocainta mea. Ca viata unui ortodox, sa fim seriosi, ce altceva poate sa insemne?
Cu ajutorul lui Dumnezeu vom trece si peste viscolul de afara si peste furtunile dintre noi. Iar de focul din noi, doar BUnul Dumnezeu cred ca ne poate curata, cu Focul Sau Sfant.
Faca-se Voia Lui! AMIN+

tabitha 08.02.2012 02:21:28

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427928)

Si eu ma retrag din acest (dificil) dialog. Cu adevarat nu voiesc sa ii supar pe cei care citesc acest topic frumos si folositor. Fratilor si surorilor, va cer iertare ca am semanat flori (in inchipuirea mea) si iata, au rasarit spini. Iertati-ma ca nu m-am priceput. Si, cine o putea, rog sa se roage si pentru mine, ca Domnul sa ma miluiasca. Faca-se Voia Lui! AMIN+

Lasa Cezar, sa nu-ti para rau de florile pe care le-ai semanat (chiar daca, stim noi ca : nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.). Cine a avut ochi sa citeasca cele scrise de tine, a inteles unde bati. Cine prefera sa poarte ochelari de cal, poate da Domnul si-i mai scoate din cand in cand. Amin !

PS: Eu chiar te rog sa nu renunti sa ne dai aceste lectii de viata (sau mai bine zis, din viata), pentru ca multi se vor folosi din experienta ta, ca om si psiholog, si nu in ultimul rand, de talentul tau narator.

Mihnea Dragomir 08.02.2012 08:56:54

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427653)

Si tot asa, fratilor si surorilor, tot asa...
Deci: razboiul cu noi insine risca sa devina jihad nebunesc cata vreme nu il integram cu intelepciune in contextul mai larg al nevoilor familiei noastre, unde suntem iubiti si unde invatam mereu, bob cu bob, sa iubim.

Lazăr, prietenul Domnului, acela care a fost înviat din morți, a avut două surori: Marta și Maria. Amândouă erau plăcute Domnului, deși fiecare avea chemarea și drumul ei: Marta era cu acțiunea, Maria era cu contemplația.

Acuma noi, care am auzit chemarea lui Dumnezeu spre viața căsătorită, suntem angajați pe drumul Martei. De ce, atunci, tot vrem să urmăm calea cealaltă, calea Mariei ? Se presupune că am trecut de vârsta discernământului vocațional. Am depus, odată, voturile noastre, iar angajamentul luat, spre călugărie sau spre căsătorie, este angajament pentru o viață întreagă. Pentru cei tunși la căsătorie, orice impuls de a semăna călugărilor este ispită de dreapta, tot așa cum, pentru cei tunși la călugărie, impulsul de a fi asemenea mirenilor este ispită de stânga. Familia noastră trebuie să semene cu Sfânta Familie: dreptul Iosif, purtător de grijă al Sf Maria și al Pruncului Isus, este exemplul nostru. Biserica este familia noastră, de aceea îi mai spune "biserica domenstică", fiindcă acolo ne așteaptă Dumnezeu să Îi slujim. Ceilalți îl au ca exemplu pe Ioan Botezătorul. Locul nostru și crucea noastră este atelierul nostru de tâmplărie, locul lor și crucea lor este deșertul. Nu ar fi absurd să ne schimbăm locurile ? Nu este o ispită gândul: "da, dacă purtam eu crucea celuilalt, ce bine era !" ? Călugării, cu care vrem atât de mult să ne asemănăm, când își lasă ei nevoințele și slujirile și nevoințele vieții mănăstirești, ca să alerge la familiile lor ? Poate în vacanța călugărească ! Să învățăm, deci, din exemplul celor cu care vrem să semănăm: opțiunea noastră este definitinivă, ca și opțiunea lor. Să avem mereu în fața ochilor aceste personaje, pe care Dumnezeu, prin Cartea Sfântă, ni le propune ca exemple: Marta și Maria, Iosif și Ioan.

dorinastoica14 08.02.2012 09:32:45

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 427310)
Câți dintre cei ce s-au unit, iubindu-se, în Biserică, nu ajung, oare, după o vreme, uneori scurtă, alteori lungă, să aibă neînțelegeri, conflicte, ce pot ajunge la divorț (care poate însemna sfârșitul relației sau nu).

Să fie, oare, una din menirile tainei nunții tocmai acest război, purtat uneori pe viață și pe moarte (duhovnicească) cu cel pe care îl iubești, culmea, cu atât mai mult cu cât încleștarea e mai aprigă?

Ați constatat, cei care ați trecut prin focurile căsătoriei, o lămurire a aurului sufletului vostru sau al soțului? Ați simțit că fiecare luptă emoțională purtată cu celălalt e o provocare, uneori extrem de puternică, de a vă învinge propriul egoism sau din contră, de a vă apăra credința în fața atacurilor egoiste ale celuilalt?

Este, oare, normal în căsătorie acest război care vizează iubirea, în cele din urmă? Se poate trece, în urma unei lupte în doi de o viață, de la iubirea de sine la iubirea curată a celuilalt și la iubirea împreună, desăvârșită, a lui Dumnezeu?

Prin taina căsătorie săvârșită în biserică cei doi își lasă părinții fizici și se unesc în fața lui Hristos devenind un singur trup. Dacă la început legătura fizică este predominantă odată cu trecerea timpului legătura devine din ce în ce mai subtilă și mai complexă odată cu nașterea copiilor. Un părinte cătuia i-am mătrurisit o neliniște legată de problemele ce survin inerent într-o căsnicie mi-a spus că din punctul de vedere al bisericii nu există divorț. Aceasta înseamnă că oricât de greu ne-ar fi trebuie să luptăm (cu mijloacele duhovnicești) pentru a duce până la capăt acest (binespus) război.
Atunci când cei doi trăiesc în păcat despărțiți de biserică și de Sfintele Taine e posibil să se înțeleagă foarte bine căci îi leagă păcatul dar când unul își va lua crucea și va poni pe cărarea îngustă a credinței atunci vrăjmașul va porni mare război împotriva celui care s-a angajat în luptă și se va folosi de cel care nu este angajat în luptă pentru a-l ataca mereu și mereu pe cel care trăiește credința și se roagă.

TunsDiana 08.02.2012 10:19:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 427974)
Lazăr, prietenul Domnului, acela care a fost înviat din morți, a avut două surori: Marta și Maria. Amândouă erau plăcute Domnului, deși fiecare avea chemarea și drumul ei: Marta era cu acțiunea, Maria era cu contemplația.

Acuma noi, care am auzit chemarea lui Dumnezeu spre viața căsătorită, suntem angajați pe drumul Martei. De ce, atunci, tot vrem să urmăm calea cealaltă, calea Mariei ? Se presupune că am trecut de vârsta discernământului vocațional. Am depus, odată, voturile noastre, iar angajamentul luat, spre călugărie sau spre căsătorie, este angajament pentru o viață întreagă. Pentru cei tunși la căsătorie, orice impuls de a semăna călugărilor este ispită de dreapta, tot așa cum, pentru cei tunși la călugărie, impulsul de a fi asemenea mirenilor este ispită de stânga. Familia noastră trebuie să semene cu Sfânta Familie: dreptul Iosif, purtător de grijă al Sf Maria și al Pruncului Isus, este exemplul nostru. Biserica este familia noastră, de aceea îi mai spune "biserica domenstică", fiindcă acolo ne așteaptă Dumnezeu să Îi slujim. Ceilalți îl au ca exemplu pe Ioan Botezătorul. Locul nostru și crucea noastră este atelierul nostru de tâmplărie, locul lor și crucea lor este deșertul. Nu ar fi absurd să ne schimbăm locurile ? Nu este o ispită gândul: "da, dacă purtam eu crucea celuilalt, ce bine era !" ? Călugării, cu care vrem atât de mult să ne asemănăm, când își lasă ei nevoințele și slujirile și nevoințele vieții mănăstirești, ca să alerge la familiile lor ? Poate în vacanța călugărească ! Să învățăm, deci, din exemplul celor cu care vrem să semănăm: opțiunea noastră este definitinivă, ca și opțiunea lor. Să avem mereu în fața ochilor aceste personaje, pe care Dumnezeu, prin Cartea Sfântă, ni le propune ca exemple: Marta și Maria, Iosif și Ioan.

Multumesc frumos pentru expunere, am invatat multe din ea!

TunsDiana 08.02.2012 10:30:43

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427949)
Sora Lore, va multumesc pentru cuvantul bun, plin de compasiune calda. Imi face bine, cata vreme traim ca oameni intre oameni.
Spovedania publica e pentru mine un concept oarecum strain, desi am fost foarte atent la cartile lui Dostoievski, care practic imi pare ca a militat pentru asta.
Spun strain, deoarece eu cred ca Spovedania este o Taina si se petrece doar sub Epitrahil. Orice altceva e, daca vrem, cel mult marturisire intre oameni, mai exact impartasire, de la om la om. Spovedania, in schimb, este marturisire inaintea Domnului.

Altminteri, si aici e rezistenta mea fata de gaselnita lui Dostoievski (pe care de fapt il resping cu tarie in acest punct), altminteri incepem sa credem ca Dumnezeu e raspandit in mod egal si nediferentiat peste tot in oameni, ca, nu-i asa, ce nevoie mai avem de Spovedanie cata vreme putem sa ne marturisim semenilor nostri indumnezeiti. Erezie, spun eu. Hula, as putea adauga. O asemenea pozitie nu pot accepta cu nici un chip.

Dar sa dezvaluim anumite lucruri din viata personala, asta are un anumit rost si poate fi de folos tuturor. Daca exista desigur bunavointa si receptivitate curata.
Pe unii insa ii sperie puternic sinceritatea. Cand cineva se tine intr-o oarecare onestitate si vorbeste pe sleau despre sine, risca reactii de panica violente din partea celor cu un anumit soi de dificultati personale. Iata, este un mecanism tipic: copilul speriat dinlauntrul celui care afla un lucru surprinzator, este aparat imediat de un parinte interior dominant, dictatorial, extrem de rigid si normativ. Aceasta se exprima prin atacuri furibunde la adresa oricarui om care detine puterea dezvaluirii de sine.
Dar fara dezvaluire nu putem trai nici intimitatea, nici prietenia, nici dragostea. Unii oameni pot trai si fara aceste lucruri. Au in loc surogate. Altii insa nu pot trai omeneste in afara intimitatii si a altor forme de relatii apropiate (prietenia, dragostea). Si apare mereu un conflict intre cele doua tabere.
Cei puternici insa inteleg vulnerabilitatea ascunsa a celor mascati. Si o depling. Si se tin la distanta pentru a nu provoca rani inutile. Mai ales daca sunt doritori sa cultive pacea si folosul pentru aproapele. Uneori insa nu poti banui unde si cine si cat va sari ca ars. Nu stii daca o vorba elementara (de pilda ca acum e trecut de miezul noptii) nu va declansa la unul un atac furibund asupra ta. Si atunci ce sa faci? Sa te ascunzi sub plapuma? E desigur o varianta, mai ales pe viscolul asta...:)
Totusi, cu ajutorul lui Dumnezeu, oamenii reusesc sa construiasca cu vremea un acord, daca nu din dragoste pentru aproapele, daca nu din frica de Dumnezeu, macar pentru a nu se trezi in postura de a stapani, ca Ivan cel Groaznic, peste un oras gol.

Asa cum ati constatat, unii oameni au trecut peste postarea mea, altii s-au oprit si au gasit-o folositoare iar altii au sarit ca arsi. Ce sa facem... suntem oameni, asadar nu toti alegem sa reactionam identic, desi textul este unul si acelasi.

Eeei, in Romania nu reusim sa invatam convietuirea...Acceptarea alteritatii ne da frisoane... Boala veche... La noi sinceritatea si marturisirea risca imediat sa te puna la zidul infamiei. Cine castiga? Habar n-am.

Ce sa fac acum, dupa ce s-a aprins iar un foc de paie... Sa cer iertare tuturor, desigur si sa fiu atent la pocainta mea. Ca viata unui ortodox, sa fim seriosi, ce altceva poate sa insemne?
Cu ajutorul lui Dumnezeu vom trece si peste viscolul de afara si peste furtunile dintre noi. Iar de focul din noi, doar BUnul Dumnezeu cred ca ne poate curata, cu Focul Sau Sfant.
Faca-se Voia Lui! AMIN+

Mie una mi-a placut sinceritatea d-voastra si mi-a fost spre folos ce ati povestit legat de viata d-voastra de familie. T

Trebuie sa ii iertati pe cei care va ataca, probabil ca au zile mai proaste si se descarca pe d-voastra, ca doar oameni suntem, mai ales ca isi permit, din moment ce va cunosc personal.

Cred ca sinceritatea este buna pana la un anumit punct, nu e bine sa fii nici prea sincer, sa dezvalui multe din viata personala, pentru ca oamenii sunt rai si te ataca cand te astepti mai putin, se folosesc de slabiciunile tale, pentru ca le cunosc si esti vulnerabil in fata lor.

In mod normal ar trebui sa discutam doar pe baza de idei, civilizat, nu cu atacuri la persoana mai ales daca ne consideram crestini.

Am intrat si pe forumuri laice, unde se vorbeste urat, se ataca omul non-stop si nu ideile, chiar se injura, dar parca de la necredinciosi te astepti sa se comporte astfel, e mult mai dureros cand se intampla din partea unor oameni care ar trebui sa fie plini de compasiune, iubire si blandete.

mirabela 08.02.2012 10:45:26

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 427949)

Faca-se Voia Lui! AMIN+

terapeut....radiestezie?

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:28:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.