![]() |
Citat:
|
Frate, Dumnezeu S-a făcut om și a devenit accesibil oricăruia dintre noi, oricât de păcătoși am fi. Nu-I place să rămână într-o transcendență totală, inaccesibilă. Chipul Lui îl poți regăsi în orice om, chiar și în cel mai păcătos, dacă poți lăsa deoparte zgura păcatelor lui, dacă poți, adică, să faci distincția dintre om și păcatul pe care-l face. Asta înseamnă cuvintele: „Iubește-l pe păcătos dar urăște păcatul lui”.
Și în momentul în care reușești să faci aceasta, adică să nu-l mai judeci, îi acorzi încredere, îi arăți poate chiar lui însuși că nu e așa de rău cum crede el, scoți, adică ce e mai bun din el având încredere în faptul că există acea sămânță bună în fiecare. Și ce e bun în tine se întâlnește cu ce e bun în el. Iar ce e bun în fiecare dintre noi nu este altceva decât pecetea chipului lui Hristos în sufletul nostru, cum explica de nenumărate ori Părintele Galeriu, spunând: Tatăl este Protochipul, Fiul (Hristos) este Chipul, iar noi suntem „după chipul”. |
Citat:
|
Aduc in fata o postare a userului Alexandru Anastasiu - despre inselare.
Pe mine m-a cutremurat aceasta relatare si cred ca fiecare ar putea avea de invatat din ea: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=923 (continuarea e in mesajele 924 si 926 pe aceeasi pagina) (mi s-a parut interesant ca personajul inselat credea ca este in comuniune cu ingerii, mergea la biserica, postea, citea rugaciuni, se inchina la icoane, folosea aghiasma etc... el credea ca se sfinteste, dar se indracea pt ca ii lipsea smerenia! Iar mesajele vrasmasului deghizat in inger erau despre iubire si pace. Interesant, nu?) |
Alta postare interesanta raspunde la intrebarea:"Pot "mucenicii" ereticilor(papiști,stiliști,monofiziți,uniați,etc. ) să se mântuiască?"
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=928 http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=929 http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=930 Pana acum cel mai complet raspuns gasit la intrebarea mai sus mentionata. Merita citit, chiar daca este destul de lung. |
Domnul Alexandru, are o gramada de posturi frumoase pe acest site. Toata stima.
|
Citat:
Si s-ar fi cuvenit sa o facem, copii credinciosi. Insa din pricina caderii protoparintilor, pe care o purtam in noi ca pe o rana vie, din neostoita noastra pasiune de a pacatui neincetat, in tot chipul, din cumplita noastra mandrie care ne copleseste si ne deformeaza stihiile in mare strambatate: abia ne mai amintim de El, rastignindu-L... Si nu, nu e posibil sa Il vedem pe Hristos cata vreme ne mentinem asa nevoind cu nici un chip sa castigam cu adevarat pe Duhul Sau Cel Sfant. Nu renuntam la ale noastre, asta-i tot. Cautam o viata tihnita, succesul, ascunsi dupa masti nesfarsite si disimulari felurite... Si-n timpul liber ne indeletnicim cu mantuirea, in imaginatia noastra deformata. Vai mie, ca am scris gandindu-ma cine sunt, de fapt... Vai mie, fratilor si surorilor... Vai mie cine am ajuns, de fapt... |
să sperăm că cei confuzi nu îi vor mai confuza în continuare pe ceilalți
Una din cele mai bune postări citite în ultima vreme pe acest forum:
Citat:
|
Cea mai buna postare: N.Priceputul
"Fără să mă gândesc prea mult, poate și sub influența unor întâmplări recente, cred că unul dintre cele mai mari păcate este avortul, care este și o trădare. O trădare îngrozitoare, a unei ființe atât de mici și de neajutorate, care are atâta nevoie de ocrotirea pântecelui în care s-a zămislit și de care atârnă viața sa. E cumplit ca tocmai mama, de care pruncul are disperată nevoie ca să trăiască și care în perioada embrionară este întregul lui univers, să-l trădeze atât de grav, dându-i moartea în chinuri în locul vieții și a dragostei.
Poate că cea mai mare virtute (sau așa o văd eu, la momentul ăsta) este curajul. Pentru că fără curaj nu poți fi credincios, nu te poți încrede cu adevărat în Dumnezeu, nu poți să te lepezi de toate ale lumii și de toate ale tale ca să-ți încredințezi viața lui Hristos. Trebuie să fii nebun pentru asta, adică să te negi pe tine însuți, să te lepezi de toate ca să te prinzi de mâna întinsă a Domnului. Iar a avea curaj nu este altceva decât a asculta îndemnul repetat al lui Hristos: „Nu vă temeți!”. Adică nu din noi vine aceasta, ci de la El. Curajul nu e nebunesc în sensul propriu al cuvântului (care ar însemna să te arunci în prăpastie fără a crede că Dumnezeu te prinde), ci e o desăvârșită încredere în Domnul. Totuși, nu prea sunt adeptul clasamentelor. Iată că, gândindu-mă, îmi vine în minte o altă virtute și nu știu dacă pe asta nu o admir și mai mult. Deși parcă toate sunt unul și același lucru până la urmă, având aceeași sursă: dragostea și credința. Mă gândesc la jertfa de sine de care dau dovadă unii, cum ar fi cei care au toată viața grijă, cu dumnezeiască îngăduință și milă, de o persoană handicapată. Renunță, practic, la viața lor, ca să-i fie aceluia sprijin, ca și acela să poată trăi și să se bucure, atât cât poate, de viață. Smerenia, fără îndoială, este și ea tot pe primul loc, ca să zic așa. Ea stârnește admirația cu atât mai mult cu cât sufletul celui la care o constați este mai mare. Se întâlnește la persoanele care fac mult bine, însă socotesc că n-au făcut nimic, cum sunt mamele cu mulți copii, care au trăit toată viața prin și pentru copiii lor, într-o uitare de sine aproape desăvârșită, ne-mai-având impresia că au jertfit ceva. Fac binele cu atâta naturalețe, ca pe o datorie intrinsecă, ca pe o chemare lăuntrică, simțind că n-ar putea să facă altfel. Deci, din nou legătura, căci văd smerenia legată de dragoste. Ea se dobândește și atunci când ai milă de cel sărman, când îți asumi și împărtășești cu el starea lui de sărac și murdar, de bolnav și, poate, nebun, de disprețuit." Multumim,D-le N.Priceputul foarte frumos si de folos! |
Laura 19
"Istoria pentru mine de exemplu este o pasiune. Eu am ajuns sa vreau sa descopar ortodoxia si m-am apropiat de Biserica, citind si cercetand istoria Romaniei, de la daci pana in 89. Nu am fost niciodata multumita de raspunsuri scurte si multe fara sens din manualele de istorie de la scoala sau cartile scrise de autori ateisti cunoscuti. Eu sunt de parere ca tocmai ptr. ca multi au uitat istoria neamului nostru, au uitat cine sunt si ce mostenire am primit de la strabunii nostrii, au uitat de importanta ortodoxiei. Nu poti sa citesti despre Sfintii care au calcat cu picioarele lor pamantul romanesc, despre Voievzii ortodocsi care au luptat ptr ortodoxie si neam, martirii din Transilvania-cititi despre unitatia din Transilvania sa vedeti cati ardeleni ortodocsi au murit si cate manastiri si biserici ortodoxe au fost distruse, mai ales intre anii 1761-1763- si din vremea comunismului care si-au varsat sangele ptr ortodoxie pe pamantul romanesc si sa nu simti frica la cat de grea este mostenirea pe care o avem; dar si bucurie. Depinde fiecare cum vede istoria. Si vietile Sfiintilor si istoria Bisericii Ortodoxe, tot istorie e. La fel si Biblie-istoria omenirii. Amu asa vad eu lucrurile. Nu vad absolut nici un rau sa aflam cat mai multe despre neamul nostru si despre cine suntem, caci pe deoparte e rusine mare sa nu stii cine esti. Pentru mine afland istoria neamului meu am aflat cine sunt eu, m-a facut sa vreau sa nu imi fac strabunii si natia de rusine, nu in fata lumii, ci Sus. Romanul adevarat este ortodox." |
Mirela, te tot straduiesti sa iti raspund in public.
OK iata cuvantul meu: mergi cu Domnul! Fii binecuvantata, draga mea, AMIN! |
Nu stiu daca e cea mai buna postare, dar cu siguranta este una din cele mai potrivite pentru ceea ce constat ca se intampla, mult prea des, pe acest forum:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=552 Paduraru: Topicul ne îndeamnă SĂ RĂMÂNEM ORTODOCȘI PÂNĂ LA CAPĂT. Se adresează numai și numai ortodocșilor. Mă întreb: oare de ce se bagă sectarii în discuție?!? Ce vreți dumneavoastră să ne arătați?!? Că dețineți adevărul absolut dacă dați vreo câteva citate răstălmăcite din Biblie?!? Că unii dintre dumneavoastră sunt, într-adevăr, un model de trăire morală și vor să fie bineplăcuți lui Dumnezeu, nu contest. Contest până la capăt rătăcirile acestea de la dogmele credinței. Biserica Ortodoxă ne-a lăsat toate îndemnurile de trăire duhovnicească. Că mulți dintre noi nu le respectăm, e drept; că noi cei care nu le respectăm ieșim în față, iarăși e drept. Dar sunt destui creștini ortodocși adevărați care nu se afișează în văzul lumii cu trăirea duhovnicească. Legat de titlul topicului, mai ales pentru cei care vor să ducă o viață bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, trebuie avute în minte mereu: dragostea lui Dumnezeu față de oameni, momentul în care ne vom prezenta cu faptele din timpul vieții la Judecată (atenție și la ascultarea de Biserica Una Sfântă Sobornicească și Apostolească). Apoi trebuie să țină legătura cu un duhovnic, să participe cât mai des la Sfintele Taine (Spovedanie, Împărtășanie, Maslu, Mirungere) având căință desăvârșită pentru păcatele săvârșite (dar și hotărâre fermă de a nu le mai repeta) și la Sfânta Liturghie în duminici și sărbători. Nu în ultimul rând, trebuie să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru mântuirea noastră, Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și sfinților pentru mijlocirea către Dumnezeu. Trebuie să avem dragoste față de semenii noștri, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm abaterile de la dreapta credință ale unora. Ținând cont de tot ce ne-a lăsat Biserica Ortodoxă (Una Sfântă sobornicească și Apostolească Biserică) vom putea rămâne ORTODOCȘI până la capăt în duh și în adevăr. E clar faptul că lupta nu va fi ușoară; vor năvăli însutit ispitele asupra noastră, dar având în ajutor rugăciunea și Sfânta Cruce, apoi mila bunului Dumnezeu, mijlocirea Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și a sfinților, vom reuși. Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinților Tăi, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Amin! __________________ |
M-ati facut curioasa si m-am uitat sa vad si eu care "sectant" se baga in discutiile ortodocsilor pe un asa subiect. Dar nu am vazut pe nimeni, afara de vreo doua postari ale profetului de carton, care, asa e el, se baga peste tot.
Dar probabil cand te frigi cu ciorba sufli si in iaurt. Sau cand ai in mana un ciocan toate in jur ti se par cuie. |
Cel mai mult mi-au placut postarile mele :)
Nici macar aceasta jumatate gluma jumatate lucru serios nu ar fi o problema. Trebuie doar sa ma vad in toti ceilalti , sa ma vad pe mine in fiecare om care vorbeste aici. Unii mi-au placut mai mult , unii m-au intrigat , dar in toti m-am vazut . Fiecare om e unic,si fiecare om e asemanator cu ceilalti. Si fiecare om pe care il intalnesc, pentru mine este o sarbatoare . Si stiu ca nu oamenii sunt neplacuti, ci doar patima mea mi-ar putea intuneca sufletul , ca sa nu fiu in stare sa apreciez miracolul intalnirii cu celalalt. Celalalt eu... |
@cristi Nu prea stiu de ce ai postat ce am scris eu aici, in sensul ca nu gasesc postarea mea printre "cele mai bune". :)
Mie mi-a placut aceasta postare, printre mule altele. Citat:
|
Marius22 :
"Harul dumnezeiesc nu se poate salaslui decat intr-un loc gatit lui, o inima curata. Odata ce patrunde in inima omului, harul se odihneste si oglindeste pe chipul aceluia, il lumineaza, il innobileaza, il infrumuseteaza. Chipul unuia ca acesta graieste in mod negrait si tainic cele ale inimii sale. Vazandu-i chipul, parca-i vezi inima." |
George.m :
"E trist cand oamenii ajung sa se teama de greutati mai mult decat de Dumnezeu, cand isi fac exclusiv voia lor, nesocotind-o pe cea divina. Nu e intamplatoare nici existenta unui fir de iarba, cu atat mai mult existenta unei persoane umane. Dumnezeu face oameni pentru a Se odihni in ei, pentru a-i uni cu El, pentru a-i ridica la Sine. Nedorindu-si copiii, sotii ii priveaza de bucuriile vesnice, ii priveaza de Hristos, le taie prin egoismul lor sansa extraordinara a existentei indumnezeite. Pravoslavnicii casatoriti nu ar trebui sa uite ca, prin ei, Dumnezeu vrea sa creeze oameni pentru a-i face dumnezei. Ne lipseste perspectiva vesniciei. Suntem ancorati exclusiv in imanent, neavand nicio grija de cele vesnice, netrecatoare. Uitam sa ne intrebam, adesea, daca voia noastra e una cu cea divina sau cu cea demonica." |
Zaharia_2009 :
". . .ortodoxia este Calea spre mintuire a omului data chiar de Dumnezeu ! Este firea omului intru care a fost zamislit si prin care se intoarce la Tatal. Asta este la propriu, asta este in realitate, in adevar . Fiind insa totusi un lucru nu usor, cu multe fete, ca sa poata fi data omului spre intelegere si practica a fost conceputa in mod didactic sub forma unei doctrine (o suma de dogme). Morala ortodoxa este cea mai inalta forma de morala , de regula de vietuire pt. mintuire, de sorginte divina . Din aceste puncte de vedere ortodoxia nu se poate compara sau asocia cu nimic din categoria ,,religii" . " |
nu stiu cat e de frumos sa se faca clasamente ,cu nume de forumisti,situati,cica, in top 10 al postarilor de la excelent in sus !
Nu pentru ca anumiti oameni nu ar merita sa fie pomeniti,ci pentru ca nu exista un etalon unic al aprecierii ,totul degenerand in impresie subiectiva ! De exemplu,mie imi plac postarile cu subiecte,ceva ma antrenante si mai dialectice,ca sa nu zic, mai viu disputate ! Adeseori am incercat sa nasc asemenea subiecte, delicate, sau tabu,sau scandalizante pt unii ! Cred ca numai in disputa,caracterele oamenilor ies la iveala cu adevarat, dincolo de ipocrizia lupului deghizat in blanita de oaie ! Insa in toiul celor mai aprige dispute, mereu am gasit postari intelepte,din partea unor oameni,foarte putini la numar (e drept) a caror parere mi-a atras atentia cu un maxim interes ! |
O postare inteleapta:
Citat:
|
cele mai bune postari sunt ale lui "osutafaraunu" .
|
Citat:
Normal,este de ac confesiune cu dvs si ceea ce scrie face sens pt dvs( nu si pt noi :)) |
O postare realista si care ar trebui sa ne dea de gandit despre cine este intr-adevar dusmanul nostru:
Citat:
|
Un raspuns dat initiatorului acestui thread , d-ul M.D.
POSTAT DE : tikkun_olam "Asta este opinia dumneavoastră, ca de obicei schismatică și eretică, și contrafactuală, și împotriva adevărului istoric. Iar când mai îndrăzniți să afirmați că ortodocșii nu erau nici atunci și nu ar fi nici acum uniți cu Hristos nu doar că huliți împotriva adevărului și a lui Hristos, dar huliți inclusiv împotriva cardinalului Ratzinger care a declarat Bisericile Ortodoxe biserici adevărate particulare ale Bisericii Universale. Cu alte cuvinte, cu o mândrie inimaginabilă huliți nu doar pe Hristos, ci și pe Benedict-Ratzinger, adică vă ridicați și huliți orice tip de autoritate vă stă în cale. Cred că este normal în ceea ce îi privește pe niște simpatizanți ai schismaticilor lefevrieni (SSPX-iști, așa ziși tradiționaliști catolici) care se pretind greco-catolici. Unii au pur și simplu în sânge acest duh al schismei pe care, deși acest duh schismatic este o lepră spirituală, nu vor să îl lepede cu nici un chip și să primească izbăvirea de boală. Țin încă o dată să reamintesc că nu Biserica Ortodoxă din Transilvania a făcut falsa unire cu Roma (apropo catolicii din ziua de astăzi au acceptat foarte clar că uniatismul, din punctul lor de vedere, nu mai constituie un model prin care să se facă adevărata unire, dacă aceasta va avea loc vreodată) (apropo, încă o dată vă ridicați împotriva propriilor dumneavoastră autorități) ci schismaticul Atanasie și cei împreună cu dânsul. Ieșind afară din Biserica Ortodocă, unindu-se în chip mincinos, în urma uneltirilor diavolești și în urma silniciilor istorice la care au fost supuși românii ortodocși atât de către catolici cât și de protetsanți, atât de unguri cât șio de austrieci, cu schismaticii și ereticii latini s-au separat de Sfânta Biserică Ortodoxă. Biserica Ortodoxă din Transilvania, în ciuda tuturor prigonirilor la care a fost supusă, a continuat să merargă mai departe, în ciuda durerii imense pe care i-a provocat-o căderea în schismă a lui Atanasie (Dumnezeu să îl ierte, dacă se mai poate), a celor împreună cu dânsul și a acelei părți din popor care nu știa adevărata stare a lucrurilor, mulți dintre ei neștiind măcar că au fost trecuți prin minciună la altă religie. Deci, una este Biserica Ortodoxă din Transilvania și alta este schisma falșilor uniți. Cele două fenomene nu se identifică. În clipa în care Atanasie & co. s-au lepădat de Biserica Ortodoxă, în acea clipă el și cei împreună cu dânsul au căzut din Biserica Ortodoxă iar mișcarea lor nu are nici cea mai mică reprezentativitate pentru Biserica Ortodoxă din Transilvania; este vorba doar despre schisma falșilor uniți însetați și ei, săracii, de secole de-a rândul de silnicire de privileghiomurile popilor catolici. Mai mult decât atât falșii uniți au "trecut la unire" cu condiția respectării Legii lor, care nu se reducea la ritual, calendar, sărbători, ci includea și doctrina de credință, adică aceea a Bisericii Ortodoxe; mai apoi documentele absolut dubioase ale falsei uniri au fost contrafăcute de schismaticii iezuiți traducerea opțiunii falșilor uniți din română în latină fiind falsificată și dându-se falsa impresie că greco-catolicii ar fi acceptat vreodată învățătura de credință a schismaticilor catolici." |
Si un bnn raspuns al domnului Dragomir
Nu pot să nu admir, încă o dată, modul exemplar în care Roma a știut să își păstreze cuvântul dat, chiar peste secole. Și astăzi, ca și atunci, Biserica mea are "țărămoniile, sărbătorile, posturile" ei, de nimeni "clătite", ca și "călindarul ei". Iar cinstitul vlădică Atanasie a murit, după 15 ani de la semnarea documentului de unire, în scaunul său, binemeritând de la Biserica lui Dumnezeu. În acest întâistătător al Bisericii Române Unite, ca și în urmașii săi Inocențiu Micu Klein și în toți până la Preafericitul Lucian, noi vedem călăuzele noastre luminate, care ne conduc sufletele spre Domnul. Tuturor episcopilor noștri, dintre care atâția au murit din ură față de Cristos și de Biserica Sa, și celor care nu mai sunt printre noi, și celor în scaun, le mulțumim, le suntem recunoscători și am vrea să fim asemenea lor.
|
Citat:
"Asta este opinia dumneavoastră, ca de obicei schismatică și eretică, și contrafactuală, și împotriva adevărului istoric. Iar când mai îndrăzniți să afirmați că ortodocșii nu erau nici atunci și nu ar fi nici acum uniți cu Hristos nu doar că huliți împotriva adevărului și a lui Hristos, dar huliți inclusiv împotriva cardinalului Ratzinger care a declarat Bisericile Ortodoxe biserici adevărate particulare ale Bisericii Universale. Cu alte cuvinte, cu o mândrie inimaginabilă huliți nu doar pe Hristos, ci și pe Benedict-Ratzinger, adică vă ridicați și huliți orice tip de autoritate vă stă în cale. Cred că este normal în ceea ce îi privește pe niște simpatizanți ai schismaticilor lefevrieni (SSPX-iști, așa ziși tradiționaliști catolici) care se pretind greco-catolici. Unii au pur și simplu în sânge acest duh al schismei pe care, deși acest duh schismatic este o lepră spirituală, nu vor să îl lepede cu nici un chip și să primească izbăvirea de boală. Țin încă o dată să reamintesc că nu Biserica Ortodoxă din Transilvania a făcut falsa unire cu Roma (apropo catolicii din ziua de astăzi au acceptat foarte clar că uniatismul, din punctul lor de vedere, nu mai constituie un model prin care să se facă adevărata unire, dacă aceasta va avea loc vreodată) (apropo, încă o dată vă ridicați împotriva propriilor dumneavoastră autorități) ci schismaticul Atanasie și cei împreună cu dânsul. Ieșind afară din Biserica Ortodocă, unindu-se în chip mincinos, în urma uneltirilor diavolești și în urma silniciilor istorice la care au fost supuși românii ortodocși atât de către catolici cât și de protetsanți, atât de unguri cât șio de austrieci, cu schismaticii și ereticii latini s-au separat de Sfânta Biserică Ortodoxă. Biserica Ortodoxă din Transilvania, în ciuda tuturor prigonirilor la care a fost supusă, a continuat să merargă mai departe, în ciuda durerii imense pe care i-a provocat-o căderea în schismă a lui Atanasie (Dumnezeu să îl ierte, dacă se mai poate), a celor împreună cu dânsul și a acelei părți din popor care nu știa adevărata stare a lucrurilor, mulți dintre ei neștiind măcar că au fost trecuți prin minciună la altă religie. Deci, una este Biserica Ortodoxă din Transilvania și alta este schisma falșilor uniți. Cele două fenomene nu se identifică. În clipa în care Atanasie & co. s-au lepădat de Biserica Ortodoxă, în acea clipă el și cei împreună cu dânsul au căzut din Biserica Ortodoxă iar mișcarea lor nu are nici cea mai mică reprezentativitate pentru Biserica Ortodoxă din Transilvania; este vorba doar despre schisma falșilor uniți însetați și ei, săracii, de secole de-a rândul de silnicire de privileghiomurile popilor catolici. Mai mult decât atât falșii uniți au "trecut la unire" cu condiția respectării Legii lor, care nu se reducea la ritual, calendar, sărbători, ci includea și doctrina de credință, adică aceea a Bisericii Ortodoxe; mai apoi documentele absolut dubioase ale falsei uniri au fost contrafăcute de schismaticii iezuiți traducerea opțiunii falșilor uniți din română în latină fiind falsificată și dându-se falsa impresie că greco-catolicii ar fi acceptat vreodată învățătura de credință a schismaticilor catolici." |
Un raspuns foarte bun, care puncteaza esenta problemei
Nu pot să nu admir, încă o dată, modul exemplar în care Roma a știut să își păstreze cuvântul dat, chiar peste secole. Și astăzi, ca și atunci, Biserica mea are "țărămoniile, sărbătorile, posturile" ei, de nimeni "clătite", ca și "călindarul ei". Iar cinstitul vlădică Atanasie a murit, după 15 ani de la semnarea documentului de unire, în scaunul său, binemeritând de la Biserica lui Dumnezeu. În acest întâistătător al Bisericii Române Unite, ca și în urmașii săi Inocențiu Micu Klein și în toți până la Preafericitul Lucian, noi vedem călăuzele noastre luminate, care ne conduc sufletele spre Domnul. Tuturor episcopilor noștri, dintre care atâția au murit din ură față de Cristos și de Biserica Sa, și celor care nu mai sunt printre noi, și celor în scaun, le mulțumim, le suntem recunoscători și am vrea să fim asemenea lor.
(Postat de domnul Mihnea Dragomir) |
Citat:
"Asta este opinia dumneavoastră, ca de obicei schismatică și eretică, și contrafactuală, și împotriva adevărului istoric. Iar când mai îndrăzniți să afirmați că ortodocșii nu erau nici atunci și nu ar fi nici acum uniți cu Hristos nu doar că huliți împotriva adevărului și a lui Hristos, dar huliți inclusiv împotriva cardinalului Ratzinger care a declarat Bisericile Ortodoxe biserici adevărate particulare ale Bisericii Universale. Cu alte cuvinte, cu o mândrie inimaginabilă huliți nu doar pe Hristos, ci și pe Benedict-Ratzinger, adică vă ridicați și huliți orice tip de autoritate vă stă în cale. Cred că este normal în ceea ce îi privește pe niște simpatizanți ai schismaticilor lefevrieni (SSPX-iști, așa ziși tradiționaliști catolici) care se pretind greco-catolici. Unii au pur și simplu în sânge acest duh al schismei pe care, deși acest duh schismatic este o lepră spirituală, nu vor să îl lepede cu nici un chip și să primească izbăvirea de boală. Țin încă o dată să reamintesc că nu Biserica Ortodoxă din Transilvania a făcut falsa unire cu Roma (apropo catolicii din ziua de astăzi au acceptat foarte clar că uniatismul, din punctul lor de vedere, nu mai constituie un model prin care să se facă adevărata unire, dacă aceasta va avea loc vreodată) (apropo, încă o dată vă ridicați împotriva propriilor dumneavoastră autorități) ci schismaticul Atanasie și cei împreună cu dânsul. Ieșind afară din Biserica Ortodocă, unindu-se în chip mincinos, în urma uneltirilor diavolești și în urma silniciilor istorice la care au fost supuși românii ortodocși atât de către catolici cât și de protetsanți, atât de unguri cât șio de austrieci, cu schismaticii și ereticii latini s-au separat de Sfânta Biserică Ortodoxă. Biserica Ortodoxă din Transilvania, în ciuda tuturor prigonirilor la care a fost supusă, a continuat să merargă mai departe, în ciuda durerii imense pe care i-a provocat-o căderea în schismă a lui Atanasie (Dumnezeu să îl ierte, dacă se mai poate), a celor împreună cu dânsul și a acelei părți din popor care nu știa adevărata stare a lucrurilor, mulți dintre ei neștiind măcar că au fost trecuți prin minciună la altă religie. Deci, una este Biserica Ortodoxă din Transilvania și alta este schisma falșilor uniți. Cele două fenomene nu se identifică. În clipa în care Atanasie & co. s-au lepădat de Biserica Ortodoxă, în acea clipă el și cei împreună cu dânsul au căzut din Biserica Ortodoxă iar mișcarea lor nu are nici cea mai mică reprezentativitate pentru Biserica Ortodoxă din Transilvania; este vorba doar despre schisma falșilor uniți însetați și ei, săracii, de secole de-a rândul de silnicire de privileghiomurile popilor catolici. Mai mult decât atât falșii uniți au "trecut la unire" cu condiția respectării Legii lor, care nu se reducea la ritual, calendar, sărbători, ci includea și doctrina de credință, adică aceea a Bisericii Ortodoxe; mai apoi documentele absolut dubioase ale falsei uniri au fost contrafăcute de schismaticii iezuiți traducerea opțiunii falșilor uniți din română în latină fiind falsificată și dându-se falsa impresie că greco-catolicii ar fi acceptat vreodată învățătura de credință a schismaticilor catolici." |
Mihailc
Structura ”bine definită” și rigiditatea legalistă a catolicismului sunt seducătoare doar pentru persoanele care au o teamă, posibil patologică, de maturizare și pericolele exercitării depline a libertății. E mult mai comodă cautarea în exterior a unor repere formale pentru unificarea propriei ființe, în reguli imuabile ce ignoră realitatea ipostatică a fiecărei persoane, decât cultivarea ascetică a propriului discernământ, pus permanent în situația de deosebi binele de rău și expus pericolului alegerilor greșite, care, paradoxal, dacă sunt depășite în direcția lui Hristos, zidesc ființa și o apropie cu încă un pas de propria înviere
|
Mihailc
Demetrius, una e să-ți asumi o cruce pe măsura ta și alta să-ți pună cineva o cruce standardizată în spate obligatoriu, ca o condiție sine qua non pentru aprofundarea unei vocații. Rigiditățiile catolicismului în ceea ce privește castitatea forțată, îl va conduce fie la o regândire în duh patristic a problemei slujirii ecleziale, fie la schismă ”în rate” și o decredibilizare masivă a mesajului său pastoral.
Desăvârșirea creștină se măsoară în libertate ontologică a persoanei, asumată liber în comuniune cu Biserica, adică lepădare de sine într-un mod foarte realist. Cu alte cuvinte: spune-mi cât poți să renunți la pretențiile ego-ului tău (implicit a celor considerate ca necesare) ca să-ți spun cât de creștin ești. În vârful scării adevăratelor virtuți ne așteaptă libertatea cea mai apropiată de absolut, proba supremă a credinței: mucenicia, renunțarea la tot, din dragoste pentru Hristos. Mucenicii sunt cei care agonisesc fulgerător sfințenia printr-o alegere cu miză uriașă, între viața întru moarte și moartea dătătoare de Viață. Pentru păgânii din toate timpurile, asta e cea mare nebunie, să dai pasărea din mână pe aia de pe gard, dar pentru Dumnezeu înseamnă izbânda desăvârșită a învierii lui Hristos, libertatea față de consecința ultimă a păcatului, moartea. |
O buna definitie a ortodoxiei
Desigur. Eu mă consider ortodox. Cred în tot ceea ce credeau Sfinții Părinți. Dar nu sunt în părtășie cu episcopii care au adoptat denumirea de "ortodox". Pentru mine, unitatea creștină s-a realizat deja: sunt, în același timp, ortodox și catolic, adică am dreapta credință pe care Sf Vasile, Sf Ioan și ceilalți cu ei au avut-o și mă împărtășesc cu Papa, văzând în el urmașul lui Petru.
(Mihnea Dragomir) |
antoniap
Necuratul si-a varat zdravan coada, dezbinand Biserica lui Hristos, biserica primara. Inovatiile aduse reprezinta tichia de margaritar pe capul chelului. Nu de astfel de inovatii are nevoie un traitor crestin pentru a-si atrage harul Duhului Sfant, ci de post, rugaciune si nevointa, de virtuti crestine si de lupta cu pacatul. Fara acestea suntem niste zerouri umflate si atat.
Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem ce sa agonisim si ce sa respingem in fiecare moment al vietii noastre. Caci viata noastra duhovniceasca este alcatuita dintr-un lung sir de alegeri. Fiecare trebuie sa poarte o cruce potrivita pentru el. Daca e prea mare, va cadea sub povara ei. Celibatul mi se pare o cruce prea mare pentru un preot catolic tanar, aflat in mijlocul lumii. E ca si cum ai pune paie langa foc si te-ai ruga apoi sa nu arda! Abia isi stapaneste gandurile de desfranare si patimile un monah postitor incercat. Nu e gluma. In Vietile Sfintilor scrie cat de greu este sa lupte cu gandul desfranarii, cu patimile in general, chiar si un pustnic. Cum sa vii sa-i ceri sa duca o astfel de lupta unui preot tanar care mai trebuie sa si povatuiasca enoriasele sa fie cuminti? E o cruce prea mare, pe care cred ca aceia care au pus-o pe umerii catolicilor au ales-o din trufie. Ar fi bine sa-si recunoasca neputintele si sa-si ia o cruce pe care pot s-o si duca. Dupa o perioada de sihastrie, timp in care s-a despatimit, Sfantul Serafim de Sarov a povatuit multi credinciosi si credincioase. Sa luam aminte la viata acestui sfant. |
bogdan81
Nu mai exista nici un fel de traditionalism in biserica catolica.
Iar cel care se pretinde ca e, e de fapt unul fals. Domnul Mihnea Dragomir acuza pe cardinalul Austriei de deviationism modernist si aprecia in schimb pe actualul papa Benedict. Dar ce fel de traditionalism poate promova Benedict atata timp cat si el si fostul papa sustineau teoria evolutiei, o teorie pagana si atee indiferent cum ar fi interpretata de unii fortand penibil o potrivire cu crestinismul. Un papa care sustine ca teoria evolutiei poate fi impacata cu credinta crestina e un eretic. Iar de traditionalism nici nu poate fi vorba. |
catalin2
E o diferenta uriasa, daca de multe ori presa scrie despre BO (sau si despre BC) aiurea, scriind lucruri neadevarate, in acest caz e un lucru adevarat, nu e un atac gratuit al presei. Chiar BC are aceste anchete si a pornit la elucidarea problemelor. Si nu e vorba de 2-3 cazuri izolate, ci de ceva mult mai grav, la scara mai mare. Si nu e ceva nesemnificativ, ca un pacat obisnuit, chiar si detinutii criminali se revolta impotriva acestui pacat (stim cum sunt tratati in inchisoare pedofilii de catre ceilalti condamnati, cel putin in SUA). Numai in SUA un raport din 2004 arata 4329 preoti acuzati si peste 10.000 de victime (sub 18 ani numai), intre 1950 si 2002.
Spre comparatie acum trei ani a fost o actiune ampla a politiei din Germania care a monitorizat internetul si a gasit 9000 de persoane care au descarcat pornografie infantila, din 92 de tari. http://www.realitatea.net/politia-ge...ri_497421.html Bineinteles ca sunt pedofili care nu stau pe net pentru asta, dar e un numar de comparatie. Nu trebuie sa judecam pacatele altora, dar nici sa spunem ca sunt normale. Legat de strangerea randurilor, tu nu ai observat ca multi se convertesc la catolicism si aproape nimeni la ortodoxie? Mai ales din cauza ecumensimului. Cati ortodocsi au fost pe forum care fusesera catolici? Dar apropae toti catolicii sunt fosti ortodocsi convertiti, la fel si pe forumul catolic. Ca si in cazul cand suntem acuzati pentru inchizitie si cruciade, de ce trebuie sa luam asupra noastra si a Bisericii pacatele altor culte doar din solidaritate gresit inteleasa. Cum spune parintele Cleopa, Biserica noastra este intreaga. |
Și pe cei cei care iubesc postările mele, și pe cei care le urăsc, îi invit să nu exportăm disputele interconfesionale chiar pe toate topicurile, nici să ajungem la jocuri copilărești în care cine strigă mai tare e considerat câștigător.
|
AlinB.
Citat: În prealabil postat de Mihnea Dragomir http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif Desigur. Eu mă consider ortodox. Cred în tot ceea ce credeau Sfinții Părinți. Dar nu sunt în părtășie cu episcopii care au adoptat denumirea de "ortodox". Pentru mine, unitatea creștină s-a realizat deja: sunt, în același timp, ortodox și catolic, adică am dreapta credință pe care Sf Vasile, Sf Ioan și ceilalți cu ei au avut-o și mă împărtășesc cu Papa, văzând în el urmașul lui Petru. Asa sustin si unii din neoprotestanti. Daca esti suficient de selectiv poti fi "ortodox" chiar si cu "Sola Scriptura". Doar Scriptura e ortodoxa, nu?? Iar cu "Sola" alaturi esti chiar ultra-ortodox. |
Citat:
Quod attinet unele exemple date de d-l Cristian, de "postari bune", acestea apartin problematicului, ca umanitate, savo/aletheia. Ma surprinde ca sunt citate, in aceasta calitate, asa mostre de limbaj isteric, tipice fiintei respective. Dar de, gretosul subiectivism al cazutei noastre specii se manifesta pentru a infinita oara... Insa, cum zice Mihnea, si perfect zice: sa o lasam mai moale cu certurile efectiv infantile! |
Citat:
AlinB. "Asa sustin si unii din neoprotestanti." |
Marimira
Sa luam aminte! continuare la Cuvintele pr.Dztru Staniloaie Interesant este de altfel ca pasiunea aceasta pentru adevar, adica pentru Revelatiunea divina, in orice dezbatere cu privire la refacerea unitatii crestine, caracterizeaza in mod deosebit constiinta ortodoxa. Dintre toate ramurile crestine, ea singura a ramas totdeauna pe langa rolul de-a fi martora a adevarului, de a sta langa adevar. Se prezinta si azi ca si in trecut din partea altor confesiuni crestine fel de fel de considerente si de atractii prin care ar vrea sa se faca pe ele centre de polarizare a crestinismului. Se induc motive politice, culturale, organizatorice, se ridica in slavi persoane omenesti si scaune din care ar izvori binefaceri coplesitoare peste lume. De adevarul lui Hristos si de Hristos insusi nu vorbeste insa nici o alta ramura crestina. Cel putin in fata ortodoxiei nu poate vorbi nici una, fiindca se jeneaza. Singura Biserica “dreptei credinte”, a “dreptului adevar”, vorbeste numai de adevarul lui Hristos, numai de adevarul revelat, pentru ca numai ea il are, numai ea a ramas pe langa el, respingand ispitele lumesti si primind mucenicia veacurilor. Ortodoxia sta singura pe langa scaunul lui Hristos, pana la plinirea vremii, cand adevarul ei va trebui sa castige toata omenirea ce e dornica sa faca mai intai pana la capat experienta “creatiilor” sale.
In al doilea rand faptul ca ortodoxia reprezinta adevarul nefalsificat poate fi dovedit din scrutarea comparativa a ei cu oricare alta ramura crestina. Formele crestinismului apusean sunt treptele unei continue diluari a adevarului integral al Revelatiei. S-au tot facut acolo concesii patimilor omenesti, pana ce crestinismul a slabit atat de mult in autoritatea si densitatea lui de factor supraomenesc, incat le-a fost usor acestor patimi sa-l inlature aproape cu totul. Ortodoxia singura a ramas sa infrunte de pe pozitia deplinei intransigente aceste patimi, sa zugraveasca omului un ideal [ne]relativizat, sa sustina in sufletul acestuia constiinta ca ortodoxia e ceva intr-adevar de dincolo de lume si chiar daca el nu poate atinge idealul ce i-l zugraveste ea, totusi tinde tot mai sus, continuu nemultumit cu ceea ce a realizat. Idealul de om al credintei rasaritene nu e un ins care stie doar sa-si ascunda sub aparente de civilizatie prea exageratele porniri patimase. Acesta e propriu Apusului. Ortodoxia este radicala, ea cere absolutul. Cere dezradacinarea reala a patimilor. Nu un om “civilizat”, moderat in toate, atent la aparente cu semenii, ci un om transfigurat pana in adancuri, purificat total, un intransigent al sfinteniei reale, transparente, cere ortodoxia prin spiritul ei ascetic si prin pilda sfintilor ei. Ea cere mult, caci stie ca numai cerand mult, se poate obtine de la majoritate macar putin si se satisface setea religioasa a omului, care nu se impaca cu diluari din partea Bisericii (…) Daca crestinismul apusean vrea sa renasca si sa-si recastige puterea pierduta acasa la el, trebuie sa se reidentifice complet cu ortodoxia, nu sa caute sa toarne si la noi apa oaselor lui imbatranite. Crestinismul apusean trebuie sa restabileasca pe Hristos in centrul constiintelor, inlaturand domnia omului...“ |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:14:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.