![]() |
Posibil si o a treia: daca meditam un pic la intelesul termenului de ortodox, fie si la nivel etimologic (latina si greaca)...:)
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
sint ortodoxa cu taxele achitate la zi la biserica .nu sunt de acord 100% cu ortodoxia asta e tot.mai bine deschid alt subiect :ce va place ,ce nu va place,ce ar trebui schimbat la biserica ortodoxa ca sa nu mai plece enoriasi la alt cult.va dau un ex ce ar fi sa fim diciplinati in biserica asa cum sant catolicii?sa nu mai aud babutele cum converseaza in soapta in timpul slujbei.dar pt asta trebuie sa fie slujba de o ora (nu de patru ore)si cu participare si din partea noastra.nu-i asa ca ar fi bine sa fie in biserica scaune pt toata lumea?nu-i asa ca ar fi bine sa fie scoase din liturghii cuvintele vechi?ca sa nu fiu nevoita sa stau cu dictionarul de arhaisme la slujba.n-am parasit ortodoxia datorita preotului nostru care e un om extraordinar.mai dati voi exemple de imbunatatiri care pot fi aduse bisericii ortodoxe
|
Citat:
|
Citat:
Ca Dumnezeu e doar rasaritean, eu unul nu pot accepta asa. Nu asa cunosc, nu asa am aflat, nu asa simt. Dar asta e alta discutie. Revelatia cunoaste multe forme, trepte, momente evolutive, culminind prin Hristos Domnul. Pe de alta parte, formularea "Dumnezeu e ortodox!" mie imi place intr-o anumita masura. Aceea in care mi-ar fi placut si daca autorul ar fi spus "Dumnezeu este musulman!" sau "Dumnezeu este penticostal!". Imi plac toate aceste formulari, cata vreme le gasesc modalitati de exprimare ale dragostei si bucuriei unui credincios fata de Domnul. Este aici o formulare personala de credinta, de dragoste, de atasament. Foarte frumos! De ce nu? Nu ma grabesc deloc sa cred ca autorul a voit sa afiseze o atitudine de dispret fata de crestinii din alte culte. Iar daca a facut aceasta, o vad cu toata intelegerea, insa fara mare bucurie. Accept preferinta personala a autorului, desi nu o impartasesc intru totul; m-as fi bucurat sa fie mai generos in formulare si mai apropiat de Adevar. Dar asta doar daca a voit sa creeze o distanta radicala. In final o intrebare: oare ma grabesc daca incep sa presupun ca apar unele semne de ostilitate, in dialogurile de pe forum, din partea fratiei voastre? Daca veti consimti ca nu ma insel, va rog sa fiti bun si intelept cum mi-a parut ca va cunosc dintru inceput. Putem aluneca pe o panta periculoasa pentru dialog, pentru imbogatirea prin efort comun, pentru prietenie ca oameni si ca frati de credinta in Hristos. Domnul fie cu noi! Post binecuvantat! |
Citat:
Iarta-ma, te rog, si regret ca am lasat sa se inteleaga altceva din partea mea pentru fratia ta, decat prietenie si dragoste frateasca. Sunt acelasi, "ucenic" al lui Hristos. Fii binecuvantat. |
Citat:
P.S. Nu am avut ragazul sa elaborez un raspuns cuvenit la cuvantul tau pe textul din manualul de Dogmatica. Iti multumesc pentru pasul pe care l-ai facut acolo. Voi adauga si eu dezvoltarea mea cu prima ocazie. Cred ca vom construi o dezbatere folositoare. Domnul cu tine! |
Citat:
Dar penticostalilor nu le dau niciun ban, sa fim intelesi, nimic, pentru ca stiu ca nu au semnele si prin urmare sunt niste talhari! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
nu mi-ati raspuns la ce ar trebui imbunatatit la biserica ortodoxa.
|
Citat:
|
Citat:
Fapte 4:34 Căci nu era niciunul printre ei care să ducă lipsă: toți cei ce aveau ogoare sau case le vindeau, aduceau prețul lucrurilor vândute 35 și-l puneau la picioarele apostolilor; apoi se împărțea fiecăruia după cum avea nevoie. adica dadeau banii unora de incredere, nu? ori apostolilor, ori unora desemnati de apostoli, corect, da???!!! cine este apostol? am citit 2 Corinteni 12:12??? "penticostalul", fara niciun respect, incearca sa ne prosteasca zicand ca pastorii lui ticalosi sunt apostoli sau desemnati de apostoli! dar este asta adevarat? asta stau lucrurile? unde sunt semnele ??? Adica "penticostalul" vine cu tupeu si-mi baga cosul acela de nuiele comandat pe internet cu 75RON, ca sa-i dau putinii mei bani, pai nu merita sa i-l trantesc in cap??? cine esti, domne' dumneata, de-mi ceri mie bani? esti apostol? esti desemnat de vreun apostol? Ati vazut cu cata perfidie imi spune, ca daca eu am pensie de 400 RON, trebuie sa-i dau lui 40RON ca sa ma inmormanteze, sa ma insoare etc., si zice, ce mare lucru, 40RON! Pai banditule, la unul care are 400 RON, si 10 lei sunt mare lucru, daca ar avea 2000 RON s-ar desparti cu mai multa usurinta de 200 lei, ca-i raman 1800, insa aluia cu 400, ii raman doar 360, cum sa se descurce cu 360??? Vi se potriveste versetul: Iacov 5:3 - "v-ati strans comori in zilele din urma", ati jefuit pe copiii lui Dumnezeu, cu taxa, cu zeciuiala nebiblica (sunteti cumva leviti sa luati zeciuiala?), cu cosul!!! domnule, nu veni cu cosul la mine, ca ti-l rup in cap! ai inteles? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Draga mea, nu are cum sa fie acelasi Dumnezeu... Musulmanii cred in Allah si in Coran, iar chinezii in Buddha si Dharma. Noi, crestinii, credem in Dumnezeu Tatal, in Iisus cel rastignit pentru pacatele noastre, in Duhul cel Sfant, Domnul de viata facatorul si in Sfanta Scriptura. Am un sfat pentru tine si te rog sa nu mi-o iei in nume de rau: incepe prin a citi Sfanta Scriptura si de acolo Dumnezeu iti va indruma pasii spre Biserica Lui. Doamne ajuta |
Citat:
|
Citat:
Dar preotii si mirenii cocotati in sinoade strica acest legamnt spunind ca nu este decit la religia lor vazind astfel oamenii cu partinire asa incit in acest fel se cearta cu Dumnezeu iar acesti preotii care privesc cu partinire legat de acest Legamint sint deja blestemati de Dumnezeu (Maleahi 2 1-10) asa incit la vremea cuvenita vor fi inlaturati si facuti de ocara chair de catre Dumnezeu. Dumnezeu nu este la cel care doar crede ci la cel care il manifesta prin caracterul si iubirea lui nepartinitoare indiferent de credinta sau necredinta lui. Pina la urma cunoasterea este doar "in parte" nadejdea ramine dar dragostea ca ultima reduta care trebuie aparata. Allah este doar un alt nume al lui Dumnezeu ca si Domnul Savaot, Manitu, Parabrahma, Ahura Mazda, Yahve, etc. (desi Domnul Savaot tradus inseamna Domnul ostirilor) Pe Buddha majoritatea il considera doar sfint si f putini il vad ca pe Dumezeu , probabil ca ceva ceva era el din moment ce inaitea lui Iisus cu 500 de ani a enuntat 117 pilde si invaturi comune cu cele ale lui Iisus. iar Dharma este un termen care este utilizat pt a desemna cunoasterea morala si nu numai. Dharma vine din sanscrita si inseamna Legea lui Dumnezeu, legitatea interioara dupa care functioneaza orice vietuitoare- Legea firii. Dumnezeu insusi este Legea, cei care sint in Lege sint in Dumnezeu si Dumnezeu in ei. Iar Iisus este cuprins in acest Dumnezeu cu care este una. in VT scrie " Mie Mi se inchina toate popoarele de la o margine la alta a pamintului" ceea ce inseamna ca inchinarile gresite sint doar exceptii inca de atunci . |
Citat:
PS Nu cred ca acele comentarii referitoare la preoti si mireni isi afla rostul aici... Doamne ajuta |
Citat:
|
ca sa gasesc ce caut tb sa studiez toate doctrinele,poate ma ajutati voi si-mi ziceti unde gasesc un rezumat pt fiecare doctrina.PAVEL CORUT a studiat aproape toate religiile si a ajuns sa nu mai creada in nici una,dar crede in DZEU. daca e vorba de biserici in care m-am rugat si s-au implinit dorintele acelea sint BO si BRC care sint bisericile parintilor si rudelor mele.
|
Citat:
Cred că mult mai ziditoare ar fi studierea învățăturilor lui Hristos și ale apostolilor din Scriptură precum și urmarea modelului acesta în practica creștină. S-ar evita astfel atât ereziile, cât și adăugirile inoportune. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Dar totusi ce cauti? Ce ar trebui sa-ti dea o religie? Satisfactie sufleteasca, prosperitate materiala, sentimente frumoase, entertainment, o comunitate de oameni morali, sanatate, minuni... Sau poate mantuire? |
Citat:
|
normal ca am sa citesc doar despre religiile de baza.deocamdata sa vorbim de lucruri pe care le putem schimba.am mai pus intrebarea asta pt ortodocsi:nu-i asa ca ar trebui scoase cuvintele vechi din liturghii(nu inteleg slujba si tb sa stau cu dictionarul de arhaisme),nu-i asa ca ar tb scaune in biserica pt toata lumea(am vazut la manastirile grecesti ca au bancute pt toata lumea),nu-asa ca ar trebui slujba sa dureze o ora(nu patru ore ca ne plictisim,mai bine o ora si cu sens).nu-i asa ca ar trebui inlaturate obiceiurile care te duc la faliment(de ex praznicul la restaurant de lux).catolicii au facut bine pt biserica lor cind si-au tradus slujbele din latina in limba materna ca sa nu mai plece enoriasii la protestanti unde se slujea in limba materna.oare nu putem sa facem si noi un bine pt biserica nostra ca sa nu ne mai plece credinciosii la alta confesiune?nu-mi place ca in biserica e un dute vino in timpul slujbei,babutele susotesc despre politica,altii si mai rau vb pe mobil(nu prea tare)pai la 4 ore cit dureaza slujba cred si eu ca se plictisesc.am ajuns sa merg sa ma rog dupa slujba cind biserica e goala ca sa am liniste
|
Citat:
Ref la scaune, daca ma gandesc ca Hristos a fost rastignit pe cruce, pot sa stau si eu in picioare sau in genunchi, e un exercitiu bun. Nu cred ca slujba dureaza 4 ore. Sf Liturghie, fara Utrenie, dureaza cel mult 1 ora si jumatate, cel putin la noi la biserica. Praznicul la restaurant de lux nu este un obicei, poate o exceptie. Eu nu am auzit de aceasta cerinta. Nu stiu ce sa zic cu galagia, se mai intampla susoteli, si mai merge lumea prin biserica sa aduca pomelnicul la altar si dupa inceputul Sf Liturghii, dar nu chiar cum zici tu... Si unde dureaza slujba 4 ore?? Eu merg duminica la biserica pe la 8.30 iar la 11.00 slujba e gata, cu tot cu predica. Nu mi se pare prea lunga. E drept ca Utrenia incepe mai devreme, dar Sf Liturghie incepe pe la 9 si ceva, deci poti face un compromis cu timpul... Puteti, va rog, sa imi spuneti, la bisericile unde mergeti voi cat dureaza slujba de duminica? |
ok ,dar spun cit dureaza slujba dumunica am sa cronometrez exact.si am sa vin cu lista de cuvinte vechi,nu stiu daca le pot nota pe toate dar incerc.
|
am si o intrebare pt neoprotestantii care au parasit BO si au trecut la alta confesiune :care sint motivele (SINCER) pt care ati parasit BO ?
|
Citat:
|
Citat:
http://www.dervent.ro/liturghia.php (ti-as recomanda sa-l printezi si iei cu tine la slujba, daca ti se pare dificil de urmarit) 2 scaunele: este necuviincios (lipsa evlavie) sa stai jos in timpul Sfintei Liturghii. (daca citesti despre Sfanta Liturghie, intelegi si de ce). 3. Nu exista praznice la restaurant, eu nu stiu de asa ceva. |
Citat:
Merg de mai bine de 10 ani la sf.Liturghie ,dar nu stiu cuvinte pe care sa nu le inteleg din slujba. Credinciosii pleaca la alte confesiuni din cu totul alte motive ,nu din cauza slujbei.Majoritatea nici nu au fost pe la biserica ,au trecut pur si simplu. Chiar si o ora daca ar dura slujba ne plictisim daca nu suntem atenti la cuvinte. Daca nu putem fi atenti -pt.ca la biserica imprastierea poate fi mai mare decat oriunde -macar sa rostim dupa preot cuvintele slujbei si avem un castig foarte mare. Acel dute vino poate fi ignorat prin ocuparea unui loc mai in fata in biserica ,sau mergem la alta biserica unde e mai multa disciplina. Post cu bucurii ! |
Citat:
La Psaltire David vorbeste despre cei drepti pe care ii iubeste Dumnezeu .Si despre smerenie. Sa cautam sa dobandim smerenia. De aici vin toate :bucuria sufletesca ,iubirea de oameni si mantuirea |
cred ca nu ar fi nici o problema daca unele cuvinte s-ar inlocui cu unele actuale , pina la urma nu ar fi singurele , a folosi cuvinte pe care majoritatea nu le intelege e pina la urma o lipsa de respect.
legat de scaune, nu toate bisericile au asa multe scaune. unele au vreo 3-4 altele cu zecile , depinde de cit de mare e biserica si de media virstei poporului care frecventeaza. de ex la tara unde sint multi pensionari sint multe scaune pina la urma depinde de organizarea fiecarei parohii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:05:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.