![]() |
Citat:
|
nicidecum, dar dumneata tot asa vei suci cuvintele, orice ti-ar spune cineva, si orice-ar scrie....
edit: cam asta inseamna prozelitism, fara dictionar... |
Citat:
|
:1: n-am zis-o eu!!!
|
Citat:
Daca dumneavoastra credeti ca nu a avut cum sa faca apostolat (pentru ca e 1700-1900 de ani prea tarziu) atunci cum ati defini ceea ce a facut parintele? Am citit o alta definitie pe forum: ortodocsii nu fac prozelitism ci misiune. Credeti ca parintele Necula a facut misiune? |
Citat:
|
ca sa nu va mai puneti mintea pe bigudiuri:
http://www.youtube.com/watch?v=myEzo...feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=F1OoE...feature=relmfu http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfanta_lumina.htm poate ajuta.... mai mult decat cuvintele sucite si ras-sucite |
Citat:
Sigur că da, am specificat faptul că părintele a mers acolo pentru a mărturisi Ortodoxia. În acest sens, în mesajul precedent, am scris astfel: "Cred că părintele și-a îndeplinit foarte corect misiunea: a mărturisit cu dragoste și convingere Ortodoxia, rămânând foarte sincer în dialog (a menționat încă de la începutul prelegerii scopul prezenței sale la acea conferință, fără a încerca să manipuleze sau să folosească tehnici de "captatio benevolentiae"), păstrând, în același timp, păstrând o atitudine foarte deschisă, tolerantă și diplomatică (în sensul pozitiv al cuvântului)". De asemenea, în finalul mesajului, am menționat clar că socotesc relativismul ("concepțiile ecumeniste", așa cum preferați dvs să spuneți) ca fiind una dintre cele mai grave ispite ale vremii noastre. Părintele profesor Necula n-a relativizat credința ortodoxă, nu a afirmat că toate cultele ar fi la fel de corecte, ci, dimpotrivă, într-un mod foarte deschis și sincer, a mărturisit convingerile sale ortodoxe, vorbindu-le ascultătorilor săi despre încrederea în Maica Domnului, despre cinstirea icoanelor (menționând chiar că unii creștini și-au dat viața pentru aceasta) și despre alte aspecte ale Ortodoxiei. Să aveți o seară binecuvântată! |
Citat:
Ați scris așa: "Din pacate exista si persoane care confunda delimitarea care se face intre ortodoxie si erezie cu intoleranta, habotnicia si izolarea". N-am condamnat delimitarea Ortodoxiei de erezie, ci calificarea arbitrară a unora drept "eretici", doar pentru că, din diverse motive, nu s-au născut ortodocși sau, dezamăgiți de atitudinea NOASTRĂ, au părăsit Biserica cea una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Mai clar: respingerea preacinstirii Maicii Domnului, de exemplu, este o gravă erezie. În schimb, dacă un creștin neoprotestant îmi va spune că el n-o venerează pe Sfânta Fecioară, nu-l voi numi "eretic", ci îl voi trata cu tot respectul și încrederea cuvenite unui creștin care, ca și mine, crede și-L iubește pe Domnul Hristos. Îi voi respecta libertatea de credință și-i voi vorbi (dacă va fi de acord să discutăm pe această temă) despre Maica Domnului din perspectivă ortodoxă, despre relația noastră cu ea, despre bucuria de a o avea drept Măicuță a noastră și călăuzitoare către Fiul ei Cel iubit. O voi mărturisi deschis pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu, cu bucurie și dragoste față de ea, dar nicio clipă nu-l voi judeca pe interlocutorul meu că n-o cinstește! De ce nu-l voi judeca? În primul rând, fiindcă așa m-a învățat Hristos (Matei7, 1); apoi, fiindcă cel căruia îi vorbesc (a câta oară va trebui să repet?) crede în Tatăl, Fiul și Sfântul Duh (Unicul Dumnezeu adevărat) și, din cauza unor împrejurări istorice triste, amăgit fiind, a ajuns incapabil de a înțelege adevărata semnificație a preacinstirii Maicii Domnului. Ideile eterodoxe sunt erezii, dar cei care au aderat la ele din sinceritate sunt creștini, frați ai noștri neinformați care, fără s-o știe, au nevoie de ajutorul nostru, au nevoie, în primul rând, de exemplul nostru personal pentru a reveni la Ortodoxie. Nu ei sunt autorii dezbinării dintre creștini și să nu uităm cuvintele atât de dure și de reale ale părintelui N. Steinhardt, monahul mărturisitor de la Rohia: "cei ce se declară slujitorii lui Hristos și se urăsc ori defaimă unii pe alții sunt niște mincinoși nerușinați" (Dăruind vei dobândi). Dacă un semen de-al meu neortodox Îl mărturisește pe Hristos Dumnezeu, cu ce drept aș putea da eu verdicte în privința sufletului lui? Cum aș îndrăzni să-l numesc "eretic", de vreme ce Dumnezeul meu și al lui a spus clar: "pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară"? Dacă Hristos primește pe oricine crede în El, mă pot împotrivi eu acestei hotărâri divine? "Altfel, vrand nevrand este exclusivist, deci..?" Știți cum a fost în Biserica primară cu acei creștini proveniți dintre evrei, care practicau circumcizia și-i mai sfătuiau și pe alții s-o practice, acordând acestui act o valoare soteriologică? Probabil că știți la ce mă refer și probabil că știți cum au reacționat Sfinții Apostoli în fața acestei grave încercări de iudaizare a creștinismului: au mărturisit cu tărie adevărul, au fost chiar severi și au polemizat cu iudaizanții (vezi Ep. către Galateni), dar nu i-au considerat ca excomunicați și vrednici de iad pe acei creștini încremeniți în obiceiurile iudaice de care nu se puteau elibera. Ați mai spus că: "Dar din pacate, dupa cum stii, nu toti cei care isi spun crestini impartasesc aceeasi credinta si in acelasi Dumnezeu (chiar daca il numesc la fel)". Da, eu mă refeream la cei care cred în Sfânta Treime, în Întruparea, Răstignirea și Învierea Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos... pe scurt, la cei care acceptă adevărurile revelate fundamentale ale creștinismului (dogma trinitară și cea hristologică). Nu m-am referit la cei ce au căzut victime ale unor erezii antitrinitare și hristologice (așa cum sunt, de exemplu, unitarienii urmașii sabelienilor din primele veacuri). Desigur că și aceștia din urmă au dreptul de a fi iubiți... dar m-aș gândi mult dacă să-i numesc sau nu "creștini", săracii. :( Sincer, îmi pare rău pentru ei... :( Acum nădăjduiesc că mi-ați înțeles mai bine ideea. NU sunt relativistă, NU împărtășesc idei sincretice, ci sunt doar o ortodoxă tolerantă față de cei de alte credințe și foarte deschisă față de creștinii din celelalte confesiuni. Toate cele bune! |
Citat:
In al doilea rand, la fel de important, sau cel mai important lucru, conteaza ce se propovaduieste, pentru ca toti pot propovadui orice idee, si martorii fac asta, si scientologii, etc. Ortodoxia propovaduieste adevarul care duce la mantuire, altii propovaduiesc neadevaruri care rup de la mantuire. Asta e cel mai important. |
Citat:
Un mesaj mai clar pe tema asta l-a scris Anna: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...937#post434937 Nu poate fi o scuza pentru nimeni ca nu a stiut adevarul, doar ca nu va fi judecat si pentru asta, dar problema lui e ca nu a cautat adevarul. Si delasarea este un pacat, ca toate celelalte. Iisus ne-a spus ca cine cauta adevarul il va gasi, fie chiar si printr-o minune, revelatie, daca nu e cineva sa i-l spuna. Sa citim ce spune Sfantul Serafim de Sarov despre faptele bune care sunt mantuitoare doar in credinta, ca fapte ale credintei, alte fapte bune nu sunt mantuitoare, doar ca facandu-le cineva ajunge la cunoasterea adevarului. Fiecare om este dator sa afel adevarul si sa il cunoasca pe Dumnezeu cel Adevarat, nimeni nu are scuza ca era idolatru in trecut. O alta idee, nu are importanta ca cineva doar crede, asta e o idee protestanta, noi stim ca o credinta fara fapte este moarta, adica zero. Si e vorba de faptele credintei, nu de faptele bune fara legatura cu drepta credinta. Faptele credintei sunt in legatura cu urmarea lui Hristos, nu doar credinta in El, aici intra inclusiv venirea in Biserica Sa, botezul, spovedania, impartasirea, etc. In al doilea rand, erezia era considerata o rupere de Dumnezeu, un fel de mica idolatrie, o inchinare la o conceptie gresita despre divinitate, o altfel de inchinare, nu in Duh si Adevar. Si o ultima idee, crestini erau considerati cei care erau in Biserica Sa, botezati. Mi se pare ca exisat chiar o specificare in acest sens la primul sinod din Cartagina. Un hindus care crede in Iisus nu se poate spune ca e crestin, doar cand devine crestin si nu mai e hindus. |
Citat:
Apostolul Pavel se contextualiza ori de cate ori relationa cu cineva. Cu iudeul se facea iudeu, cu grecul, grec. Totul avand drep scop „dobandirea”, castigarea, convingerea, atragerea lor la Hristos. 1 Corinteni 9:19-22. In Ioan 6:44 si 12:32 ni se spune ca nimeni nu vine la la mantuire daca nu este „tras” de Tatal sau de Domnul Isus. Parintele Necula, de asemeni a facut multe artificii (in senul bun al cuvantului) pentru a-i convinge pe penticostali: - s-a dus fara frica in mijlocul lor (cu toate avertizarile, amenintarile si anatemele talibanilor ortodocsi) - i-a numit frati si prieteni - le-a vorbit pe un ton cald si pasional despre Hristos si ortodoxie Citat:
Este o lupta pe viata si pe moarte intre cele doua imparatii iar Fiul tocmai de aceea a venit in aceasta lume pentru a stamuta pe multi in Imparatia Sa. Coloseni 1:13 Citat:
Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti: „Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.” 1Timotei 2:4 Citat:
Cel putin asa cred ei. Nu este legitim acest demers din partea unui baptist ca si din partea unui ortodox? Fiecare dintre ei este sincer, bine intentionat si crede ca face voia lui Dumnezeu. De fapt intrebarea mea suna asa: „ - De ce ortodocsii ii acuza pe neoprotestanti de prozelitism atata vreme cat ei fac exact acelasi lucru, si il considera chiar a fi ceva bun?” |
Citat:
|
Citat:
Am intrebat care a fost contextul legal pentru persecutiile penticostalilor de care ati mentionat. Nu mi-ati raspuns. Citat:
Citat:
Dar daca au ajuns in inchisoare, a existat un context legal, fie ca si pretext. Deci sa nu ne ascundem dupa deget. Citat:
Puteti incepe cu ce v-am intrebat. |
Citat:
Daca vine cand este invitat si pleaca cand este rugat atunci nu e prozelistism. |
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=gGNCVOVihek |
Citat:
In primul rand daca se poate spune cum fac penticostalii si neoprotestantii apostolat printre crestini, Apostolii nu mergeau sa-i recrestineze pe cei pe care ii botezasera deja. Rezulta ca neoprotestantii vor doar sa-i atraga la cultul lor, in special pe cei din alte culte cresinte, pentru ca in tarile unde nu sunt crestini nu au prea mare succes. Si mai rezulta ceva, ca neoprotestantii cred ca doar cultul lor este cel bun si, mai mult, prin rebotezare ca ortodocsii sau altii nu au botezul si deci nici macar nu sunt crestini. Asadar ceea ce spun neoprotestantii pe forum cu toti suntem la fel e de fapt mai mult praf in ochi pentru ortodocsii naivi cu conceptii ecumeniste, nu asta propovaduieste cultul lor. Exista posibilitatea ca neoprotestantii de pe forum chiar sa creada in aceste conceptii ecumeniste, sa nu o faca intentionat, dar una e ce spun si alta e ce fac sau ce spune si face cultul lor. In al doilea rand, cum am spus de mai multe ori, nu numai penticostalii, ci si oricine dintr-un cultulet sau religie crede ca face bine si e adevarat ce crede. Probabil sunt sute de mii de astfel de credinte, desigur ca nu la toti e adevarul, nu are importanta ca ei asa cred. Important nu e ce spune omul, ci ce spune si arata Dumnezeu. Sfantul Ilie le spunea profetilor falsi ca zeii la care se roaga sunt muti si surzi, nu le dau niciun semn. La fel vitelul de aur sau idolii, erau muti si surzi. Martirii din primele secole de crestinism le spuneau romanilor ca zeii lor sunt muti si surzi, nu le dau niciodata un semn ca i-ar auzi. Mantuitorul nu doar explica, ci si demonstra, facea minuni multe. Si a spus ca cei ce vor crede vor face la fel si chiar minuni mai mari. In ortodoxie, de aproape 2000 de ani au existat tot timpul minuni nenumarate si mari. Numai un exemplu, peste o saptamana apare la Ierusalim, la Mormantul Mantuitorului o Lumina Sfanta chiar de Pasti, observata de cel putin 1000 de ani. Desi si alte culte fac slujba acolo, doar la ortodocsi apare. In schimb la cei ce nu sunt ortodocsi, sau la neoprotestanti nu se intampla niciodata nimic. E adevarat, cu penticostalii e un caz mai aparte, la ei sunt minuni care exista si in alte religii pagane. Si al catolici sunt astfel de minuni, intr-o proportie mai mica, probabil de aceea catolicii au si acceptat oficial miscarea carismatica, au vazut o asemanare cuc e se intampla si la ei de 1000 de ani incoace. Asadar nu e nevoie de nicio teorie, discutie contradictorie, adevarul este clar aratat chiar de Dumnezeu. |
Citat:
Dupa parerea mea citatul se refera la adaptarea discursului in functie de cui se adreseaza. In continuarea citatului spune si ca la fel s-a facut slab cu cei slabi. Nu putea sa mearga la greci si sa le spuna de Moise, profeti, de Lege, cand ei nu auzisera vreodata de asa ceva. Citat:
Citat:
Citatul din 1 Timotei 2:4 e corect, dar nu are legatura cu aceasta, bineinteles ca Domnul doreste sa vina toti la mantuire, toti sunt chemati, dar "putini alesi". Iar aceasta expresie nu are interpretarea gresita data de Fer. Augustin sau calvinism, ci se refera la cei ce profita de aceasta oportunitate. Prin faptele lor buna si inima curata sunt chemati, un exemplu este sutasul Corneliu din Biblie, a fost chemta pentru ca avea dinainte fapte bune (si rugaciunea). De aceea cineva se poate naste ortodox si sa nu fie chemat din cauza lui. Citat:
Sintetizez in doua puncte: 1. Apostolat inseamna marturisirea adevarului. Prozelitismul se face in primul rand de neoprotestanti in cadrul altor culte numite crestine si se face pentru marirea numarului de membrii. Implica si tehnici de persuasiune, convingere, au fost date si pe forum exemple, scopul este convingerea omului sa renunte la cultul sau si sa se converteasca la cultul respectiv. Toate aceste culte au fost la inceput formate de un fondator cu cativa ucenici, apoi au cautat sa se mareasca prin prozelitism. De aceea sunt numite si secte. Desi cuvantul "secta", conform definitiei din dictionar se poate referi la orice grup ce se desprinde din Biserica (deci si la alte culte eterodoxe), catolicii de exemplu nu au fost un mic grup ce s-a extins, ci s-a format prin scindare, schisma. La fel monofizitii, dar si lueranii pot fi inclusi aici. Neoprotestantii nu fac parte din aceasta categorie. 2. Am explicat mai sus de ce nu are importanta ce crede fiecare si ca adevarul nu se stabileste in functie de ce crede fiecare om, e aratat de Dumnezeu. In principal prin mnuni, adica fenomene extraordinare care se pot evidentia fata de cele obisnuite. |
Citat:
Si n-a mai revenit pentru ca? Personal nu consider ca prezenta lui Pustan acolo a fost prozelitism, dar sunt cred multe alte cazuri de prozelitism, neoprotestanti la "evanghelizare" care n-au plecat cand li s-a cerut si s-au ajuns la tot felul de conflicte, ei binenteles fiind "martirii". |
Citat:
Problema imi pare deci ca, poate, din pacate uneori cautam gresit, sau ne pare (convinsi prea usor de altii, oameni carismatici si mesteri in manipulari de tot soiul sau unii ticniti de-a binelea) ca am si gasit; sau obosim, sau precum spuneai devenim delasatori, poate din pierderea sperantei etc. Da, asta e intr-adevar un spatiu de probleme si pericole, asta-i buba... Am aci o prejudecata, pesemne. Eu cred cu tarie ca tot omul cauta adevarul si Adevarul. Asa e construit omul de Insusi Dumnezeu, cred eu. Sa fie cautator de Insusi Domnul si sa inteleaga lucrarea Lui in lume (includ aici si curiozitatea unora in directia cunoasterii pe care o numim stiintifica, naturalista chiar). Traind multi ani printre copii, de la bebelusi la elevii de liceu, in virtutea profesiei, precum am vietuit si vietuiesc si printre studenti, am vazut mereu ca oamenii cauta adevarul de la cele mai fragede varste pana la cele mai inaintate. Fiecare in felul sau, in intimitatea lui doar de el stiuta si de Dumnezeu. Dind uneori marturie, chiar involuntar, ca sa pricepem si noi, aproapele... Necazul e, dupa mine, ca unii se grabesc sa creada despre Adevar ca chiar L-au gasit, cand e dovedit de mii si mii si milioane de ori ca nu Il cunosc decat din auzite sau din inchipuiri ori intelegeri "logice", reci... Acestia sunt de fapt si cei mai aspri judecatori ai semenilor. Si cei mai strigatori (urlatori?) ai gasirii Adevarului, vai... Ceilalti judeca mai putin pe aproapele deoarece, cred eu, n-au nici timp nici energie de pierdut. Ei au treaba: cauta Adevarul! Iar de L-au gasit, iarasi au treaba: trudesc sa Il pastreze, sa si-L apropie cat mai deplin, sa se apropie de El. Dar poate ma insel, desigur, din varii motive (cum ar fi, nu-i asa, tendinta mea ecumenista...:) Iertare pentru ca n-am rezistat ispitei de a strecura o ironie. |
Citat:
Dar fiecare va gasi in functie si de faptele sale, de smerenie si celelalte. Si aici m-am referit de fiecare data la poveste sutasului Corneliu. Evreii desi cunosteau adevarul si chiar asteptau un Mesia nu au crezut nici dupa ce au vazut minunile facute, iar Iisus ne spune de ce, din cauza impietririi inimii datorita pacatelor. In schimb sutasul, desi era pagan, au venit ingerii sa ii spuna adevarul. Sa ne inchipuim ca nu se poate intampla ca cineva sa mertie sa vina in adevar si sa nu aiba cum pentru ca Domnul nu il poate ajuta, pentru ca Domnul e Atotputernic, poate orice. Dar trebuie ca acela sa doresca si sa merite (adica faptele sale). Chiar de curand am gasit relatarea unul budist din America, am dat si link-ul, spune cum a ajuns la ortodoxie, avand revelatii. Citat:
Dar in ultimul timp conceptiile moderniste, ecumensite, vor sa schimbe aceasta invatatura, de fapt toata credinta, spunand ca adevarul nu conteaza sau e pe planul doi, importanta e intelegerea, fericirea in corectitudinea politica. Si fiecare e preocupat de ceea ce crede, daca s-a molipsit de aceste conceptii e normal sa se simta apropiat de cei ce le impartasesc, indiferent ca sunt ortodox, penticostali, catolici si sa nu se mai simta apropiat de adevarurile ortodoxe si de fratii ortodocsi. Martiri si marturisitori ai credintei au fost atunci cand au fost prigoniri sau erezii. In momnetele cand toti marturiseau adevarul nu aveau ce marturisitori sa fie, din moment ce toti erau marturisitori. La fel si in zilele noastre sau pe forum, daca toti ar spune inavatura ortodoxa nu ar mai trebui sa fie cineva sa o reaminteasca. Dar daca si unii ortodocsi spun alte inavaturi e normal sa fie si din cei surprinsi ca gasesc asa ceva si spun ei adevarul. Si normal ca celor dinaite nu le place acest lucru, ei pazesc doar ca sa nu se supere nimeni ca aude ceva critic despre cultul sau, au grija mai mult de eterodocsi decat de ortodoxie si inventeaza tot felul de explicatii, filozofii, aratand ca ei sunt iubitorii de oameni, ceilalti sunt doar teoreticieni, logici, critici, etc. Cine ii impiedica pe cei cu tendinte ecumensite sa nu mai caute tot felul de explicatii pentru ce cred si sa citeasca invatura ortodoxa? Daca am inteles bine ai spus ca ai inceput sa citesti vietile sfintilor, e un lucru bun, impreuna cu rugaciunea ajungem sa vedem si adevarul. Pentru ca toata viata trebuie sa cautam adevarul si sa crestem. |
Citat:
Dar ce pot zice sau face decat ca oamenii (si in primul rand eu, precum pot constata zilnic) colaboreaza din plin la petrecerea vietii lor, prin alegeri de-a dreptul incredibile, in sensul cel mai nedorit, cel mai nefast cu putinta pentru mantuire? Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe toti, asa incat sa Il cunoastem, de se va putea, fiecare in parte si impreuna. P.S. Am mai spus si zau ca nu fac decat sa strig cu durere: ideologia si mistificarea din bisericile noastre de azi omoara Ortodoxia. Suntem tot mai degeaba in Biserica, batem drumurile degeaba, nalucim si murdarim totul. E un fenomen de masa. Din fericire, mereu raman, cred cu tarie, oameni care poarta prin viata lor curata toate aceste nenorociri ale semenilor. Fara ei, fara oamenii cu adevarat ai lui Dumnezeu, lumea ar fi cu totul pierduta. E lumina, sunt faclii, insa intr-un ocean tot mai adinc de intuneric si minciuna. Asa vad, asa simt, asa cred. ma iau pe mine ca martor al unor batalii pe care, in duhul adevarului marturisesc ca le pierd, vai mult mai des decat le castig. Si vad aceasta la multi altii. Dumnezeu sa ne miluiasca. |
http://s17.postimg.org/wiequqx7j/p_n...isc_erezie.jpg
Pr Constantin Necula ne arata încă o data cum stă treaba... Intr-o postare gretoasa zice cam asa: ''In duhul Sfântului Francisc de Assisi. Pace si Bine! Respect Parintelui! Avem nevoie de pace si bine!'' In afara de faptul ca-l numeste pe un eretic franciscan drept ''preot'' ne mai zice si de ereticul Francisc de Assisi c-ar fi sfânt...sa fie prajitura mai dulce... Postarea o gasiti aici: https://www.facebook.com/parintele.n...53775978994837 „In pustnicie, au ajuns, asemenea lui Malpas, la cea mai vartoasa inselare demonica Francisc de Assisi, Ignatiu de Loyola si alti nevoitori ai latinilor (Dupa caderea Bisericii de Apus de la cea din Rasarit), recunoscuti de ei ca sfinti. “Atunci cand Francisc a fost rapit la cer” spune scriitorul Vietii acestuia, “Dumnezeu Tatal, vazandu-l, S-a intrebat, fiind pentru o clipa in nedumerire: cui sa dea intaietate, Fiului Sau Celui dupa fire, sau fiului dupa har – Francisc”. Ce poate fi mai cumplit, mai had decat aceasta hula, ce poate fi mai intristator decat aceasta amagire !" Sursa: Sfantul Ignatie Briancianinov,"despre inselare" |
Citat:
|
Raglene, tu fara obsesiile tale gretoase nu te poti manifesta? Nu iti poti zavora in cutia devlei ura fata de preotii si ierarhii nostri? Ce deosebire este intre cei ca tine si hipsterii ateist-militanti, care arunca cu pietre in Sf. Biserica?! Cel putin ei fac voia tatalui lor soros care este in loja si i-a basit, pardon, nasit pre ei. Tu zici ca faci voia lui Dumnezeu. Care dumnezeu? Ca Dumnezeul si Domnul nostru, Care este "intamplator" si Parintele Bisericii, in nici un caz.
|
Citat:
Părintele Arsenie Papacioc: "Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. Noi discutăm aspectul dogmatic. Bunăoară ei au băgat pe Filioque. Au spus că Duhul Sfânt purcede si de la Fiul. Prin asta se întelege micsorarea Sfântului Duh. Care nu este un adevăr. Mântuitorul spune: Care de la Tatăl purcede (Ioan 15, 26). Deci, este limpede." |
Si totusi, raportat la ce a spus Sfantul Ignatie Briancianinov?
|
nu conteaza pt ei ce zice un sfant...
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Si totusi, raportat la ce a spus Sfantul Ignatie Briancianinov?
|
Citat:
Eu zic așa: stuff cu toți...alții mai buni că aștia nu-s buni de nimic. |
Atunci hai sa-l facem pe Sfantul Ignatie Briancianinov.
Eu nu stiu cum sa incep, incropeste tu ceva. |
Când o să ajung la măsura Sfântului Ignatie Briancianinov poate o să mă apuc de asemenea "iginerii".
|
Pai nu e mai bine ca pana atunci sa-l tinem pe el ca reper si sa-i ajustam nitel pe astia mai micuti, chiar daca nici la masura astora nu suntem?
Strambi fiind, dar daca e sa judecam drept, asta e inca o gafa pe linia rock -ului "viu". Nici de faptul ca am putea da macar o da dreptate lui crisstiann nu trebuie sa ne temem, ca pana si un ceas stricat arata ora exacta, cu precizie atomica, de doua ori pe zi.. |
Să-l ținem ca reper este bine, dar nu să-i corectăm noi pe ăștia mai mici. Pentru asta a lăsat Domnul episcopi, duhovnici.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:37:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.