Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Ratacirile parintelui Arsenia boca,dezvaluite de mari duhovnici !!! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14750)

guardian knight 27.03.2012 21:41:05

cred !

Ca e mandru, ca orb, orb dar le scoate...
Asta e limbaj de parinte, de duhovnic?

Mai degraba ,cred ca formularea, era un spirit de gluma nevinovata la adresa parintelui Paraian !

Intreaga inregistrare,departe de a fi ceva condamnabil, cred ca e mai degraba o demonstratie de umanitate,o demonstratie de firesc al naturii umane,imperfecte,barfitoare,cusurgie !
Chiar si marii monahi, au momentele lor de slabiciune omeneasca,si poate ca e bine,ca ne arata asta...ca sa-i simtim ,oarecum aproape de noi,si astfel mai umani,sa ne putem si noi apropia de ei !
Numai staua care ramane in apropiere poate lumina mai bine ,iar de la cea foarte indepartata si lumina vine mai putina !

Poate e o tactica inconstienta a parintilor,pentru a ramane aproape de firea umana,si de noi cei simpli !!!

guardian knight 27.03.2012 21:47:43

parere !

Poate ca la origine s-a vrut a se aduce lumina cu acest subiect. Mediatizarea unor astfel de materiale naste insa mai multa confuzie, sminteala in randul nostru, al celor cu "dinti de lapte". Este un indemn fatis la judecarea acestor mari duhovnici ai neamului nostru, de care, poate ca nu suntem si nu am fost vrednici.

Nu cred ca naste,subiectul,chiar atata sminteala !
Din cate am vazut, adeptii parintelui Arsenie Boca,se mentin cu hotarare pe pozitiile lor !

Si ,nici,intentia subiectului nu a fost de sminteala ! Ar mai fi vorbit parintele Papacioc, atata de deschis si de sincer, daca si-ar fi inchipuit vreo secunda ca va induce sminteala in randurile celor simpli si vulnerabili ???

guardian knight 27.03.2012 21:56:32

insinuari !

Trebuie sa fii cu totul rauvoitor si lipsit de buna cuviinta ca sa sustii ca parintele traia cu o femeie. In facultate, colegii ii spuneau "sfantul", iar ca monah... avea amante... Sa fim seriosi.

Mai asculta de cateva ori bune pasajul,din inregistrare, sau pasajele (ca sunt mai multe) !

Mai degraba,cred ca parintele Papacioc,face niste insinuari,dar nu afirma direct nimica clar !

Din pacate, insinuarile,sunt foarte provocatoare ,in sensul "rauvoitor",gasit de tine !

Raoul 27.03.2012 23:00:24

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 437380)
Nu e vorba de nici o eroare umana. Ecranul telefonului s-a facut negru, iar cand am mers sa-l reparam ni s-a spus ca numerele de telefon vor putea fi recuperate, dar pozele sub nici o forma... Deci ce-ar trebui sa cred? Asa a fost vointa mea, iar parintele m-a... "ajutat" sau... ce sa fie oare?

Da,crezi ca ala de la service nu avea altceva de facut decat sa mai piarda timpul descarcandu-ti tie pozele? Numerele erau pe SIM cel mai probabil si ti-a zis ca nu se pierd,cum e si logic dealtfel. Telefonul probabil trebuia resoftat,de aceea ti-a spus ca se va pierde totul. Totusi,ce telefon era,nu stoca totul pe memorie externa (card)? Pana sa-l duci la service ai incercat sa il conectezi la PC prin cablu usb? Daca nu era "mort" poate ca aveai vreo sansa sa salvezi continutul multimedia.

Totodata se poate sa fie si adevarat. Eu de doua ori am patit ceva asemanator...

ovidiu b. 28.03.2012 11:05:54

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 437568)
Nu cred ca naste,subiectul,chiar atata sminteala !
Din cate am vazut, adeptii parintelui Arsenie Boca,se mentin cu hotarare pe pozitiile lor.

Ar fi culmea ca o înregistrare sau o părere a unui alt duhovnic să-mi schimbe poziția mea fața de părintele Arsenie Boca. Te întreb, dacă mâine mai apare o înregistrare cu un alt duhovnic în care își va exprima o părere total diferită (opusă) de cea din înregistrarea postată de tine, ce faci? te schimbi după cum bate vântul?

Printele Arsenie Boca, ca de altfel și părintele Arsenie Papacioc au fost mari duhovnici ai neamului nostru, demni de respect și cinstire. Pentru mine ei sunt și vor rămâne aceeași, indiferent de câte înregistrări vor mai apărea. Atâta timp cât ei au fost apărătorii și trăitorii adevărului întru Hristos, atăta timp cât ei au propovăduit dreapta credința, nu sunt dator decât să-i cinstesc și să le urmez sfaturile și învățăturile lasate de dânșii.

Lucris 28.03.2012 12:51:58

Sa îmi fie și mie cu iertare ca intervin... Din cate știm cu toții, Dumnezeu este cel care sfințește, nu? Si tot Dumnezeu este cel care stabilește pe cine ridica in cetele Sfinților și pe cine nu, nu-i asa? Din cate știu eu, oamenii doar CONSTATA pe cine a ridicat Dumnezeu în cetele Sfinților.... Așadar, de ce sa discutam despre ceva care ține de decizia lui Dumnezeu? Poate cineva, ORICINE, indiferent de rangul purtat, să schimbe o decizie a lui Dumnezeu? Poate cineva să impună lui Dumnezeu pe cine sa sfințească și pe cine nu? Cine știe mai bine decât Dumnezeu ce a fost în sufletul părintelui Arsenie Boca sau în sufletul fiecăruia dintre noi? Iar dacă Dumnezeu a hotarât să îl treacă pe părinte în ceata Sfinților, atunci, ce rol mai au discuțiile de orice fel, exceptând pe cele în care dăm cu toții Slavă lui Dumnezeu?
Va cer iertare ca am intervenit și eu...

guardian knight 28.03.2012 23:12:25

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 437701)
Ar fi culmea ca o înregistrare sau o părere a unui alt duhovnic să-mi schimbe poziția mea fața de părintele Arsenie Boca. Te întreb, dacă mâine mai apare o înregistrare cu un alt duhovnic în care își va exprima o părere total diferită (opusă) de cea din înregistrarea postată de tine, ce faci? te schimbi după cum bate vântul?

Printele Arsenie Boca, ca de altfel și părintele Arsenie Papacioc au fost mari duhovnici ai neamului nostru, demni de respect și cinstire. Pentru mine ei sunt și vor rămâne aceeași, indiferent de câte înregistrări vor mai apărea. Atâta timp cât ei au fost apărătorii și trăitorii adevărului întru Hristos, atăta timp cât ei au propovăduit dreapta credința, nu sunt dator decât să-i cinstesc și să le urmez sfaturile și învățăturile lasate de dânșii.

Ar fi interesant,daca,ai putea sa spui,aici in public,o experienta personala extraordinara,care eventual sa justifice (desigur in modul relativ in care il poate da o traire subiectiva !) atasamantul sau iubirea fata de parintele Arsenie boca !

guardian knight 28.03.2012 23:22:04

In incheiere !

Daca am infiintat acest subiect,am facut-o numai cu intentia de a purta o discutie sincera, cu toate nelamuririle ce se pot aduna si genera de pe urma unei atari inregistrari,ce continea niste subiecte atat de delicate !!!
Nu a fost intentia noastra de a-i judeca pe parintii implicati in subiect,si cred ca s-a vazut pe parcursul discutiei !

Desigur ca ambele parti implicate in subiect merita acelasi respect pe care il aveau si inainte !
Vom continua sa citim si sa cercetam cu interes scrierile parintelui Arsenie Boca, si pe cele ale parintelui Arsenie Papacioc !

Fara a avea insa o atitudine idolatra si fanatica,pentru ca in fata Domnului,orice om poate avea greseli, Domnul fiind singurul care stie cel mai bine pe fiecare !

ovidiu b. 29.03.2012 00:56:59

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 437808)
Ar fi interesant,daca,ai putea sa spui,aici in public,o experienta personala extraordinara,care eventual sa justifice (desigur in modul relativ in care il poate da o traire subiectiva !) atasamantul sau iubirea fata de parintele Arsenie boca !

Citind cea mai valoroasă lucrare a părintelui Arsenie Boca “Cărarea Împărăției”, de altfel și prima carte duhovnicească pe care am citit-o, acestă carte a trezit ceva în mine, mi-a resuscitat conștiința adormită, mi-a oferit multe răspunsuri la problemele vieții mele, răspunsuri pe care până atunci nu mi le găsisem, a trezit o sete de a cunoaște cât mai multe despre cele duhovnicești, m-a trezit la realitate, m-a determinat să-mi dau seama de greșelile mele, m-a determinat să mă apropii de Biserică și să iau cât mai în serios relația mea cu duhovnicul meu.

Minunea pe care părintele a făcut-o cu mine este aceea că m-a "înviat dintre cei morți", a determinat în mine înnoirea vieții mele pe temelia ei, Iisus Hristos, încreștinarea vieții mele. Slavă lui Dumnezeu pentru darurile Sale. Slavă lui Dumnezeu că m-a binecuvântat cu un asemenea dar. Slavă lui Dumnezeu întru sfinții Săi! Îi mulțumesc părintelui pentru rugăciunile sale, pentru că m-a ajutat și pentru că mă ajută (am convingerea că se roagă pentru noi, pentru toți - pentru ajutorul nostru), pentru învățăturile pe care ni le-a lăsat.

Iată o cuvântare care pe mine m-a marcat atunci și care sper să nu o uit până la sfărșitul vieții mele: “A găsi în tine pe Hristos Cel cu Cruce, temelia ta dumnezeiască, și a clădi pe ea viața ta, acesta este învierea cea din morți înainte de învierea cea de obște. Fericit și sfânt este acela ce are parte de învierea cea din morți.”

Și câteva îndemnuri:
- "Să fiți buni, să faceți fapte bune, să mergeți pe linia Bisericii și să fiți tot timpul pregătiți, cum vă învață preoții Bisericii”.

Asta o spunea și în timpul vieții sale celor care veneau de departe la el - "Mă, de ce ați venit la mine de la atâta distanță, că nu sunt eu mai bun decât preoții voștri. Mergeți la preoții voștri, spovediți-vă, întoarceți-vă, îdreptați-vă, luptați-vă cu voi înșivă...când spun ei vă împărtășiți, că nu sunt eu mai bun decât preoții voștri".

- "Trăiește în așa fel ca și cum ar trebui să mori astăzi. Lucrează în așa fel ca și cum ar trebui să trăiești veșnic! Prețuiește vremea! Ea mai scumpă decăt aurul".

Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui!

Raoul 29.03.2012 02:47:32

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 437364)
mai ales nordul Moldovei + Bucovina sunt regiuni foarte religioase.

Atat de religioase ca-ti cer si taxa ca sa intri in biserica. Super tare! Nah,ca nu m-am putut abtine,sa nu se interpreteze ca judec acele lacasuri doar ca nu sunt sub nicio forma deacord,efectiv depaseste cu mult puterea mea de intelegere.

Doamne-ajuta!

stefan florin 29.03.2012 10:20:36

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437829)
Atat de religioase ca-ti cer si taxa ca sa intri in biserica. Super tare! Nah,ca nu m-am putut abtine,sa nu se interpreteze ca judec acele lacasuri doar ca nu sunt sub nicio forma deacord,efectiv depaseste cu mult puterea mea de intelegere.

Doamne-ajuta!

asta e o gluma nu?

Adriana Cluj 29.03.2012 14:43:57

Nu stiu daca e cel mai potrivit thread unde sa scriu cele ce urmeaza.
Ma intrebam de multe ori cum au aflat/gasit oamenii moaste? cum au stiut ale cui sunt? cine a fost acel om care s-a invrednicit sa ajunga in randul Sfintilor lui Dumnezeu? de unde au stiut oamenii pana si cum il cheama? cum i s-a cunoscut viata? faptele? cum i s-a cunoscut sfarsitul mucenicesc? (atata timp cat, in anii de inceput ai crestinismului, sau chiar si mai tarziu, de foarte multe ori, nu exista nici o dovada scrisa a vietii acestuia)...

Mi-a cazut in mana o carte, la Manastirea Techirghiol, si am inteles.
Se numeste Karyes, Colina Sfintilor Rafail, Irina, Nicolae.
Se citeste foarte usor, cat face trenul de la Constanta la Cluj, fara intarziere :1:

http://www.librarie.net/carti/45077/...asiliki-Rallis

http://www.crestinortodox.ro/pelerin...os-120762.html

Raoul 29.03.2012 15:22:03

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 437836)
asta e o gluma nu?

Ce gluma,crezi ca-mi arde de asa ceva,si mai ales cu lucruri sfinte? E 10 ron intrarea pentru adulti si 8 sau 5 ron pentru copii,nu mai stiu. Parca 5 ron pentru copii,si 8 sau 12 ron taxa de fotografiere... Sa-mi fie cu iertare,nu am retinut bine,s-or mai si modificat de atunci. Daca nu platesti ramai la poarta manastirii,e simplu. Vrei sa intri,dai banu,si e totul in regula. Dai si alti bani,poti sa si fotografiezi etc. :64:

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 437850)
Ma intrebam de multe ori cum au aflat/gasit oamenii moaste?

Simplu,au sapat in locul unde banuiau ca se afla acele moaste (dupa multa rugaciune),sau in locuri aratate de Dumnezeu etc.

Citat:

cum au stiut ale cui sunt? de unde au stiut oamenii pana si cum il cheama?

Caramida care se pune sub capul fiecaruia la inmormantare,dupa randuiala,si care contine scris numele respectivului,nu ti se pare un argument suficient de solid?

Citat:

cum i s-a cunoscut viata? faptele?

Sunt scrieri,relatari,traditia etc.

Citat:

cum i s-a cunoscut sfarsitul mucenicesc? (atata timp cat, in anii de inceput ai crestinismului, sau chiar si mai tarziu, de foarte multe ori, nu exista nici o dovada scrisa a vietii acestuia)...

Dar nici nu scrie ca toti sfintii sunt cunoscuti si ca li s-a acordat acest statut. Sunt muuulti,asa cum spui tu,despre care nu se stie nimic. Cei cunoscuti sunt cei despre care s-au putut culege cateva date.[/quote]

Daniel_7 29.03.2012 15:23:10

Citat:

Ma intrebam de multe ori cum au aflat/gasit oamenii moaste? cum au stiut ale cui sunt? cine a fost acel om care s-a invrednicit sa ajunga in randul Sfintilor lui Dumnezeu? de unde au stiut oamenii pana si cum il cheama? cum i s-a cunoscut viata? faptele? cum i s-a cunoscut sfarsitul mucenicesc? (atata timp cat, in anii de inceput ai crestinismului, sau chiar si mai tarziu, de foarte multe ori, nu exista nici o dovada scrisa a vietii acestuia)...

Mi-a cazut in mana o carte, la Manastirea Techirghiol, si am inteles.
Se numeste Karyes, Colina Sfintilor Rafail, Irina, Nicolae.
Se citeste foarte usor, cat face trenul de la Constanta la Cluj, fara intarziere :1:

http://www.librarie.net/carti/45077/...asiliki-Rallis

http://www.crestinortodox.ro/pelerin...os-120762.html

Daca ai inteles,inseamna ca ne poti lamuri si pe noi in legatura cu Arsenie Boca!

Raoul 29.03.2012 15:31:49

Am gasit un mesaj mai vechi,pe un alt site:

eliza, on August 9th, 2010 at 1:02 am Said:
Am batut atata drum pana acolo sa vad albastrul de voronet, si am stat la poarta, nu ca nu as fi avut 13 lei sa intru, dar m-a revoltat faptul ca trebuie sa platesti sa vezi ceva ce apartine romanilor, un lacas de cult… imi venea sa dau cu pumnii in porti, sa spun cuiva ca nu e drept sa platesti. MUltumesc acestui site ca are poze, eu nu am intrat sa vad si nici sa fotografiez. sa le fie rusine, au facut o afacere din Biserica si Dumnezeu… Inteleg cu Dracula, turism cultural !, dar cu Dumnezeu?? trebuie sa scoatem bani, nu? crestinii sunt destul de prosti incat sa dea bani,de frica DOmnului sau a Staretilor?

Adriana Cluj 29.03.2012 15:38:42

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 437858)
Daca ai inteles,inseamna ca ne poti lamuri si pe noi in legatura cu Arsenie Boca!

Legatura...nu prea este.....decat faptul ca, printre altele, se discuta de propusa canonizare....

Nu am dorit sa lansez un alt thread pentru subiectul postat de mine si am precizat:
"Ma intrebam de multe ori cum... si am inteles".
Cum?.... Citind cartea, pe care am recomandat-o si altora interesati

DragosP 29.03.2012 15:44:09

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437859)
Am gasit un mesaj mai vechi,pe un alt site:

[b]eliza, on August 9th, 2010 at 1:02 am Said:

Bla, bla.
Câtă vreme mănăstirile respective sunt ajutate așa cum sunt cu bani de la comunitățile locale, pe mine nu mă deranjează să dau 13 lei la intrare. Cu atât mai mult cu cât dacă spui că n-ai, intri lejer. Și asta chiar la Voroneț, văzută de mine anul trecut.

Adriana Cluj 29.03.2012 15:46:30

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437859)
Caramida care se pune sub capul fiecaruia la inmormantare,dupa randuiala,si care contine scris numele respectivului,nu ti se pare un argument suficient de solid?

unii dintre ei nu au apucat sa aibe un mormant asa cum il descrii tu..........ucisi fiind de navalitori, etc
iar daca de la moartea lor au trecut 800-900 de ani, fara sa existe nici macar o litera scrisa undeva despre ei, despre viata lor, absolut nimic.... orice relatare din om in om, traditie, se poate uita, estompa, modifica, pierde..

Tocmai asta am vrut sa evidentiez, ca lectura acelei carti m-a lamurit.

Raoul 29.03.2012 15:51:20

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 437864)
unii dintre ei nu au apucat sa aibe un mormant asa cum il descrii tu..........ucisi fiind de navalitori, etc

Deci au fost ucisi de navalitori. Inseamna ca se stie totusi ceva despre ei,vezi? :)

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437862)
Bla, bla.
Câtă vreme mănăstirile respective sunt ajutate așa cum sunt cu bani de la comunitățile locale, pe mine nu mă deranjează să dau 13 lei la intrare. Cu atât mai mult cu cât dacă spui că n-ai, intri lejer. Și asta chiar la Voroneț, văzută de mine anul trecut.

Am fost si eu si imediat i-au sarit lu' tata in cap ca de ce a facut o poza cu telefonu! Primu lucru care l-au intrebat a fost: "Ati platit?"

Ceee?? De cand primeaza banul in viata si trairea monahala? Nu ma deranjeaza sa dau bani unei biserici/manastiri,dar sa NU fiu obligat! Efectiv mi se ridica parul pe mine cand primul lucru care il vad la poarta unei manastiri sa fie tabelul cu taxele aferente!

Adriana Cluj 29.03.2012 18:08:43

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437867)
Deci au fost ucisi de navalitori. Inseamna ca se stie totusi ceva despre ei,vezi? :)

N-am combatut pe nimeni, n-am dat cu paru' scriind despre acea carte, am relatat doar cum m-am lamurit eu... nu inteleg de ce vrei o discutie in contradictoriu...:18: nu e cazul.........
Da, atunci cand li s-au descoperit moastele, atunci s-a aflat si modul in care au sfarsit, fiind ucisi de turcii navalitori. Simplu.
Citeste mai bine cartea. S-ar putea sa-ti placa :1:

DragosP 29.03.2012 18:14:13

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437867)
Efectiv mi se ridica parul pe mine cand primul lucru care il vad la poarta unei manastiri sa fie tabelul cu taxele aferente!

Tunde-te dragul meu, pentru că ai să ai surpriza vizitând mai multe asemenea locuri, inclusiv prin străinătate, că se face cam la fel. Câtă vreme locurile respective sunt intrate în circuitul turistic, asta e!

Raoul 29.03.2012 20:30:03

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437890)
Tunde-te dragul meu, pentru că ai să ai surpriza vizitând mai multe asemenea locuri, inclusiv prin străinătate, că se face cam la fel.

Ce ma intereseaza pe mine strainii? Avem vreo legatura cu ei si mai ales vreo obligatie sa-i imitam?? Halal exemplu ai dat si tu,strainii...

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 437890)
Câtă vreme locurile respective sunt intrate în circuitul turistic, asta e!

Daca tie ti se pare normal ca (,) Casa Domnului ("Una Sfanta,Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" - ortodoxa!) sa devina parte a circuitelor turistice,atunci e problema ta. Mai ales daca te si complaci in ideea asta,parandu-ti-se totul normal. Asa sa zici la tot de acum incolo: "asta e!".

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 437888)
am relatat doar cum m-am lamurit eu... (...)
Citeste mai bine cartea. S-ar putea sa-ti placa :1:

Deja incepem sa avem comportament de copii mici,de genul "eu stiu da' nu-ti zic!". Super tare! Ai putea sa ne impartasesti si noua vreo idee,ceva,daca tot ti se pare atat de extraordinar. Eu unul nu cred ca am vreo indoiala in privinta sfinteniei celor deja canonizati,insa i-ar putea ajuta pe altii. Asa la recomandat carti toti suntem buni. Poate o sa postez si eu o scurta bibliografie intr-o zi (carti foarte bune,te asigur!),insa nu stiu cati se vor ingramadi sa citeasca. Iertare daca am necajit pe cineva.

Doamne-ajuta!

Laura19 29.03.2012 22:06:23

Nu stiu daca la Putna e taxa de intrare, dar e taxa de fotografiat. UE vrea sa faca din Sf.Munte Athos obiectiv turistic. Ce-am ajuns. Nu zice nimeni sa nu dai bani la manastire, la biserica. Dar una e cand dai tu si alta e cand esti obligat sa dai bani ca sa faci o amarata de poza si sa intri intr-o manastire. In primul si primul rand, Voronet este o manastire, un locas de cult, un simbol al ortodoxiei din Bucovina, mostnirea lasata de Sf.Stefan cel Mare, si abia apoi este monument turistic, desi manastirile n-ar trebui sa fie muzee. Ma indoiesc sincer ca Stefan ar fi vrut sa intri cu bilet de intrare in Voronet. Degeaba gasim noi scuze, dar taxele astea sunt motiv de a face bani. Asa cum Voronet si alte manastiri vechi construite de Domnitorii romani au rezistat peste 1000 de ani, asa poate sa reziste si in continuare. Pe vremea comunismului manastirile lui Stefan si alte manastiri vechi au rezistat datorita harului Lui Dumnezeu care s-a revarsat peste ele. Este greu de crezut ca in vremurile noastre fresca unei biserici se poate innoi singura. Are Domnul grija de Casa Sa, de Bisericile si Manastirile Sale. Haida sa facem din Bisericile si Manastirile istorice muzee si sa aruncam sacrul la gunoi. Orice ai zice, nu este normal si crestineste sa ceri taxa de intrare intr-o manastire.

@Roul. Eu cred ca Adriana vroia sa ne spuna unde putem gasi lamuriri in cazul in care am avea ceva intrebari,indoieli in privinta canonizarii Sfintilor care au trait acum mult timp. Era doar un indemn la citire,la invatatura. Eu asa am inteles din mesajul sau.

@Adriana. Ai cartea respectiva in format pdf sau doc? M-ar interesa sa o citesc.

ovidiu b. 29.03.2012 22:49:37

Cred că ați greșit threadu-ul...creați un topic pe tema/temele dorite...

Adriana Cluj 29.03.2012 23:05:09

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 437914)

Deja incepem sa avem comportament de copii mici,de genul "eu stiu da' nu-ti zic!". Super tare! Ai putea sa ne impartasesti si noua vreo idee,ceva,daca tot ti se pare atat de extraordinar. Eu unul nu cred ca am vreo indoiala in privinta sfinteniei celor deja canonizati,insa i-ar putea ajuta pe altii. Asa la recomandat carti toti suntem buni. Poate o sa postez si eu o scurta bibliografie intr-o zi (carti foarte bune,te asigur!),insa nu stiu cati se vor ingramadi sa citeasca. Iertare daca am necajit pe cineva.

Doamne-ajuta!

Raoul, mai stiu cate ceva din carte, dar nu tot, am retinut ce era important, cum se afla!
Si acuma am multe pe cap nu pot sta sa scriu din carte, trebuie sa fac curat ca vin sarbatorile, is aci, bat la usa! Nu sunt suparata, stai linistit. Nu-mi plac controversele, asa, si de trebe si de nu trebe... sunt destule zazanii pe aici, nu trebuie sa mai fie si intre noi..
Pe scurt, ti-as putea spune ca Sfintii se descopereau mai multor oameni de-odata, cate trei-patru, si mergeu toti in acelasi loc, sa caute, unde le indicau Sfintii. Sau le spuneau istoria lor, tot mai multor deodata...

Cartea chiar merita citita, se citeste usor, mie mi-a luat cat a durat drumul cu trenul de la Constanta la Cluj.

AlinB 30.03.2012 15:12:39

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 436780)
Persoanele interesate de subiect pot accesa linkul de mai jos !
Nu stiu ce comentarii vor fi,sau se vor aduna !

Te-ai trezit cam tarziu, campania asta a fost inceputa de cel (cei) care isi zic "Saccsiv" acum vreo 2 luni daca nu mai bine.

Bine ca s-a mai gasit un "inocent" care sa ridice problema.

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 437812)
Daca am infiintat acest subiect,am facut-o numai cu intentia de a purta o discutie sincera, cu toate nelamuririle ce se pot aduna si genera de pe urma unei atari inregistrari,ce continea niste subiecte atat de delicate !!!
Nu a fost intentia noastra de a-i judeca pe parintii implicati in subiect,si cred ca s-a vazut pe parcursul discutiei !

Desigur ca ambele parti implicate in subiect merita acelasi respect pe care il aveau si inainte !
Vom continua sa citim si sa cercetam cu interes scrierile parintelui Arsenie Boca, si pe cele ale parintelui Arsenie Papacioc !

Fara a avea insa o atitudine idolatra si fanatica,pentru ca in fata Domnului,orice om poate avea greseli, Domnul fiind singurul care stie cel mai bine pe fiecare !

Sau mai bine nu deschideai subiectul din moment ce era clar ca nu o sa duca nicaieri cu folos.

AlinB 30.03.2012 15:21:26

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 437929)
Dar una e cand dai tu si alta e cand esti obligat sa dai bani ca sa faci o amarata de poza si sa intri intr-o manastire.

Una e sa astepti sa dea cineva bani, cat catadicseste (multi din cei ca tine care se vaita pentru cativa roni, nu catadicsesc deloc) si alta e sa fie o taxa modica, pentru toata lumea.

In definitiv este un domeniu privat, iar mare majoritate a celor care ajung acolo ajung ca la un obiectiv turistic, de ce un muzeu ar putea sa ceara bani si manastirea nu?

Ei traiesc cu aer?

Citat:

In primul si primul rand, Voronet este o manastire, un locas de cult, un simbol al ortodoxiei din Bucovina, mostnirea lasata de Sf.Stefan cel Mare, si abia apoi este monument turistic, desi manastirile n-ar trebui sa fie muzee.
Ba uite ca pentru majoritatea este exact obiectiv turistic.
Vin, casca ochii cateva minute si hopa inapoi la autorcar sa o vedem si pe urmatoarea, sa avem cu ce ne lauda pe unde am fost weekend -ul asta.

Citat:

Ma indoiesc sincer ca Stefan ar fi vrut sa intri cu bilet de intrare in Voronet.
Cred ca mai degraba n-ar fi vrut sa intre deloc toti gura casca.
O biserica e la fel de buna ca oricare alta, de ce musai sa dai buzna la cea din Voronet?

Citat:

Degeaba gasim noi scuze, dar taxele astea sunt motiv de a face bani.
Serios. Si tu nu vrei sa faci bani. Si nu-ti trebuie.

Citat:

Asa cum Voronet si alte manastiri vechi construite de Domnitorii romani au rezistat peste 1000 de ani, asa poate sa reziste si in continuare.
Exact. Cu aer au trait 1000 ani, cu aer sa traiasca si acum.
Si sa fie renovate de ingeri.

Alooo, trezirea.

Citat:

Pe vremea comunismului manastirile lui Stefan si alte manastiri vechi au rezistat datorita harului Lui Dumnezeu care s-a revarsat peste ele.
Citat:

Este greu de crezut ca in vremurile noastre fresca unei biserici se poate innoi singura.
Dar nu si pentru tine, nu?
Esti "high" cumva?

Citat:

Are Domnul grija de Casa Sa, de Bisericile si Manastirile Sale.
Deci noi de ce sa mai avem?
Logic.

Citat:

Haida sa facem din Bisericile si Manastirile istorice muzee si sa aruncam sacrul la gunoi.
Nu stiu de ce am impresia ca atunci cand spui "sacru" te gandesti la buzunarul tau.

Citat:

Orice ai zice, nu este normal si crestineste sa ceri taxa de intrare intr-o manastire.
De la zgarciti care plang dupa 2 lei cand au cheltuit deja 200 sau mai bine sa fie plimbati prin tot nordul Moldovei ?
Si inca cum..
Poate macar asa cu forta, prind un loc mai departe de..caldura.

AlinB 30.03.2012 15:26:16

--------------------

AlinB 30.03.2012 15:29:16

--------------

Dumitru73 30.03.2012 15:33:14

taxe

chestia asta mi se pare pur romaneasca.
de obicei nu ti se cere taxa, daca te duci ca pelerin. poate daca te cazezi si mananci acolo.
dar turistul ... e turist. ce, la Roma nu platesti ca sa vezi catedralele?
ce mi se pare amuzant este ca ii vezi pe toti din autocar cum isi scot aparetale.
10 lei li se spune si ... minune ... nu mai e nici un aparat.
scump, domnule! scump! dupa cum zice o reclama.
pai sa dau 10 lei pentru niste poze?
banii astia ii dau pe 2 mici la terasa din fata manastirii.

ovidiu b. 30.03.2012 15:57:13

Fraților sunteți OFF TOPIC !!!

ovidiu b. 30.03.2012 16:06:52

Părintele Petru Moga, l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca: http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiun...gie/petru-moga - aproximativ după prima treime a filmului....

L-am preluat de pe topicul: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14767

antoniap 04.04.2012 17:15:53

Părintele Arsenie Boca

Nicador 07.04.2012 15:44:48

Nimic nu poate minti ceea ce simte sufletul (meu) legat de Parintele Arsenie, asa ca acel clip nu transmite inimii mele nimic.

Parinte Arsenie, multumesc.

Adriana Cluj 07.04.2012 15:47:11

Citat:

În prealabil postat de Nicador (Post 439078)
Nimic nu poate minti ceea ce simte sufletul (meu) legat de Parintele Arsenie,
Parinte Arsenie, multumesc.

Foarte frumos!

alexmatei 08.04.2012 00:17:56

Atentie mare !... Atentie mare !... Atentie mare !...

1. PARINTELE CLEOPA ESTE PREZENT LA DISCUTIE SI TACE ! FIECARE SA INTERPRETEZE CUM VREA GESTUL PARINTELUI CLEOPA; EU IL INTERPRETEZ CA PE UN GEST DE MARE NOBLETE DUHOVNICEASCA. POATE SI-A DAT SEAMA CA NU ARE CU CINE DISCUTA...

2. NU PUTEM STI CINE MAI ERA DE FATA SI CU CE SCOP A FOST PURTATA DISCUTIA.

3. "Ori spuneți că pomul este bun și rodul lui e bun, ori spuneți că pomul e rău și rodul lui e rău, căci după roadă se cunoaște pomul. Vă spun că pentru orice cuvânt deșert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății." (Mt. 12, 33, 36) Deci, vorbim de parintele Arsenie Boca...

4. DISCUTIA ARE UN NIVEL TEOLOGIC - PAREREA MEA - FOARTE SCAZUT CA UNEORI MA SI INDOIESC DE AUTENTICITATEA EI. PARCA VORBESC DOUA BABE IN FATA PORTII. NU NEG LUCRAREA DUHOVNICEASCA A ACESTOR "BABE" DAR TOTUSI IOANICHIE BALAN ESTE AUTOR BISERICESC, NU SE POATE SA-TI DAI ATAT DE NECALIFICAT CU PAREREA, SPRE EXEMPLU, PE TEMA CULTELOR ORIENTALE SAU A FOLOSULUI INVATAMANTULUI TEOLOGIC PENTRU CARE ATATIA INAINTASI AI NOSTRI S-AU JERTFIT. NU CRED CA ESTE IN INTERESUL PARINTELUI IOANICHIE SA AVEM O BISERICA DE PROSTI SI INCULTI.

5. DIN CATE STIU EU, PARINTELE CALISTRAT ARE EVLAVIE LA PARINTELE ARSENIE BOCA SI NU PUTEM SPUNE DE PARINTELE CALISTRAT CA NU STIE CE VORBESTE SAU ESTE VREUN TERCHEA-BERCHEA NEINFORMAT ORI DEZINTERESAT. PLUS CA SI LA ADRESA PARINTELUI CALISTRAT, IN VIATA FIIND, S-AU LUCRAT TOT FELUL DE CALOMNII FARA NICI UN REZULTAT.

6. FAPTUL DE A FACE PUSCARIE SI DE A VORBI MULT NU TE CALIFICA DREPT "INFAILIBIL" IN PARERI. POATE A FOST O DISCUTIE INCIDENTALA, PURTATA CU SCOP INSELATOR, INTR-UN ANUME CONTEXT.

7. IMPOTRIVA PARINTELUI ARSENIE BOCA A LUCRAT O INTREAGA ARMATA DE SECURISTI; PAI LA CAT A SCRIS SI A VORBIT, CE A RAMAS ACUM ESTE APROAPE DE ZERO. Recomand "Cararea Imparatiei" si "Cuvinte Vii" de parintele Arsenie; filocalie pura.

8. CRED CA CEL MAI MARE TEOLOG AL SECOLULUI XXI, ALATURI DE PAVEL FLOROVSKI, PARINTELE PROFESOR DUMITRU STANILOAE, NU DE "PROST" L-A ALES PE ARSENIE BOCA LA INTELEGEREA TEXTELOR MAI GRELE DIN FILOCALIE CU SCOPUL TRADUCERII LOR. DECI CREDEA MULT IN DUHOVNICIA SA.

9. MITROPOLITUL ANTONIE PLAMADEALA... SA TACA TOATA GURA... "TRADITIE SI LIBERTATE IN SPIRITUALITATEA ORTODOXA". PAI TOT SIROPUL LACRIMOGEN SCRIS DE PARINTELE IOANICHIE BALAN NU FACE CAT UN SFERT DIN ACEST MONUMENTAL TRATAT DE SPIRITUALITATE CRESTINA UNIVERSALA. SA NU UITAM CA PARINTELE ARSENIE BOCA I-A FOST DIACON ACESTUI MARE MITROPOLIT SI OM DE CULTURA AL BISERICII ORTODOXE CUM POATE PUTINI SE VOR MAI RIDICA, DACA NICI UNUL. ESTE O VORBA INTELEAPTA "CINE ESTE SMERIT CA ESTE PROST, ESTE MAI MULT PROST DECAT SMERIT".

10. SA STEA CINEVA LUNI DE ZILE BAGAT INTR-O PESTERA, DE BUNA-VOIE, SAPATA PERSONAL IN VARF DE MUNTE, NEVOINDU-SE SI SA-MI SPUNA MIE CA OMUL ACELA NU-L IUBESTE PE DUMNEZEU.

SA DESCHIDA GURA CINE SE RIDICA SE RIDICA ASA, ABIA LA COATELE ACESTOR MARI NUME. ASA CA SECURISTII CU INREGISTRARILE LOR DE PRIN VECEURI, SA IASA LA PENSIE, ALTE REALITATI SUNT ACUM. SA IA TOATE ARHIVELE SECURITATII, CU TOATE INREGISTRARILE SI SA SI LE INDESE... PE UNDE POT SI INCAPE.

ASA CA, IN FATA ACESTOR ARGUMENTE, TRAG UNA DIN TREI CONCLUZII: ORI INREGISTRAREA ESTE FALSA, ORI ESTE PURTATA CU SCOP INSELATOR, ORI A FOST UN MOMENT DE LIPSA DE TREZVIE DIN PARTEA PARINTILOR CARE SE PARE CA O POARTA.

AlinB 08.04.2012 01:46:15

Totusi, inregistrare este autentica?
Cand a fost facuta?
De cine?
De ce nu a aparut pana acum?

Carmen FUNIERU 08.04.2012 14:41:31

Este impostor?

Scurte mărturii:

http://www.youtube.com/watch?v=JxjhnoGZRe4&feature=related

ionutza_2015 09.04.2012 11:46:44

Sf Pasti la mormantul Parintelui Arsenie Boca

Buna ziua!

Stiti cumva daca in noaptea Invierii pe mormantul parintelui Arsenie Boca se aprinde sigura lumanarea, precum la Ierusalim?

Multumesc

Adriana Cluj 09.04.2012 11:51:37

...........................................

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:32:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.