Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Pentru ce pleaca oamenii din Bisericile istorice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15091)

catalin2 11.06.2012 21:09:10

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452073)
Catalin, nu ma judeca pe mine, caci cine judeca fara sa fi vazut nu este el partinitor?
Cum sa ne intelegem? Nu am repetat mereu si mereu, ca in afara de Hristos si Cuvantul Lui eu nu propovaduiesc altceva pe acest forum?
De aceea vin cu copy-paste din bibliile online, ca sa nu cadem in cursa judecatii fara temei.

Eu nu te judec pe tine, am spus ca neoprotestantismul e asa, nu doar tu.
Nu avem cum sa ne intelegem pentru ca nu vorbim aceeasi limba, doar discutam. Ca sa ne intelegem ar trebui ca tu sa vii la adevar si sa marturisesti aceeasi invatatura dreapta. Tu o propovaduiesti doar pe cea neoprotestanta/protestanta, nu are importanta ca nu o spui pe cea penticostala, pentru ca e acelasi lucru. Noi o consideram o invatatura nu doar diferita, dar foarte daunatoare, otravitoare pentru suflet.
Pentru ca ai dat citatul ca ne mantuim prin har, dar nu l-ai inteles ca si protestantii. Mantuirea ne-a venit prin har, nu prin lege, protestantii au inteles ca nu mai e nevoie de fapte. Nimeni nu s-a mantuit prin lege, de aceea fara harul coborat la Cincizecime si aflat in Sfintele Taine din Biserica Ortodoxa nu are importanta ca cineva crede sau face nu stiu ce fapte. Nu sunt mantuitoare, sunt zero, cum ne spun toti sfintii. Pentru ca "Cine nu aduna cu Mine risipeste" si "Cine nu e cu Mine e impotriva mea".

MihaiG 11.06.2012 21:16:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452100)
Nefiin nici macar botezati ei nu sunt nici macar crestini,

Bine, în concepția lui Cătălin nici Papa de Roma nu este creștin....

ioanna 11.06.2012 21:20:15

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452106)

Sa inteleg ca Biserica Catolica recunoaste botezul neoprotestant?

MihaiG 11.06.2012 21:27:47

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452108)
Sa inteleg ca Biserica Catolica recunoaste botezul neoprotestant?

Biserica Catolică recunoaște botezul care îndeplinește trei condiții:

1. Intenția celebrantului - cel care botează dorește să boteze;

2. Materia - botezul se face cu apă; doar în împrejurări excepționale, când apa nu este disponibilă, cu altă materie cum ar fi, spre exemplu, nisip;

3. Formula trinitară : Te botez în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.

Dacă aceste trei condiții sunt îndeplinite, botezul este valid.

De aceea vom observa că nu putem vorbi despre "botezul neoprotestant" la grămadă.

Exempli gratia: botezul săvârșit în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este valid, pe când botezul săvârșit într-o biserică penticostală unitariană (există și așa ceva) sau în cadrul grupării Martorii lui Iehova nu este valid, deoarece aceștia din urmă au o teologie netrinitariană.

Annyta 11.06.2012 21:34:58

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 452059)
Bineinteles ca imi dau doar cu parerea, domnule Costel. Asta mi s-a si cerut. Si, ca patit, cred ca stiu totusi de ce se pleaca din BO mai bine decat unii care stau in interior si doar isi dau cu parerea. Stiu ca e o biserica perfecta, deplina, etc, (sau imi dau seama macar ce vreti dvs sa spuneti cu asta) insa nu este facuta cunoscuta oamenilor. Iar oamenii pleaca din lipsa de cunostinta.

Si cum ar putea omul sti ca trebuie neaparat sa se impartaseasca daca nu i se face catehizare?
Nu stiu daca dvs aveti copii, dar daca i-ati naste si i-ati lasa fara minimul de informatie in materie de spiritualitate ati putea sa le cereti sa urmeze aceste invataturi?

Mi se pare o argumentare foarte puerilă, aceea de a fi plecat pentru că nu știați "cu ce se mănâncă"... Dar ați întrebat vreodată vreun preot (ortodox, căci am înțeles că de la ortodocși ați plecat) despre ceea ce vă preocupă, sau vă lipsește? Ați întrebat și nu vi s-a răspuns? Nu ați fost invitată să participați la Sfânta Liturghie? Mă mir...

Și în fond acum ce doriți? Să ne convingeți că suntem vinovați? Dacă vă simțiți bine acolo unde sunteți, înseamnă că puteți să ne multumiți oricum, că nu v-am ținut cu forța.... Sau vă lipsește ceva și aveți regrete?

Îmi cer iertare dacă sunt malițioasă, dar se pare că ceva nu vă dă pace. Altfel nu văd ce doriți de la noi...

ioanna 11.06.2012 21:36:25

MihaiG

Citat:

Exempli gratia: botezul săvârșit în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este valid, pe când botezul săvârșit într-o biserică penticostală unitariană (există și așa ceva) sau în cadrul grupării Martorii lui Iehova nu este valid, deoarece aceștia din urmă au o teologie netrinitariană.
Adventistilor si penticostalilor trinitarieni care trec la BC li se face doar mirungerea? Avem senzatia ca sunt si botezati.

Annyta 11.06.2012 21:39:16

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 452078)
Din ceea ce ne invata pe noi Biserica, putem fi siguri de mintuire numai dupa ce vom fi fata catre fata cu Domnul nostru, dupa ce vom parasi aceasta lume. Daca credeti ca exista mintuire si in Biserica Ortodoxa nu inteleg de ce dumneavoatra nu ati inceput catehizarea in mediul in care traiati, ca doar asta e motivul pentru care ati parasit Biserica Ortodoxa.

Așa știu și eu...

catalin2 11.06.2012 21:59:58

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 451988)
Trebuie sa intreb cine este responsabil pentru necunostinta ortodocsilor care pleaca la np? Nu am vazut ortodox care sa Il fi cunoscut pe Hristos si sa plece in alte parti. Dar BO nu se ocupa de catehizarea propriilor credinciosi, asa ca ei cauta in alte parti.

Asta e diferenta in felul cum inteleg ortodocsii venirea la credinta si cum o inteleg neoprotestantii. Iisus a propovaduit si a facut mari minuni, dar evreii nu au devenit crestini. El e Dumnezeu, ce ar putea face un om mai mult?
La neoprotestestanti prozelitismul tine de convingere, de persuasiune. Ei trebuie sa faca totul, nu au ajutorul lui Dumnezeu, e ca si cum ar forma o organizatie, cooptand membri. Dar venirea la adevar se intampla altfel, mai intai omul acela trebuie sa fie pregatit, astfel Dumnezeu il ajuta si il lumineaza sa caute adevarul.
Convertirea la neoprotestanti este la fel cu aderarea la practici orientale. In ortodoxie calea este doar prin renuntarea la pacate si patimi. In paranormal ingerii cazuti ofera calea usoara, nu trebuie sa renunti la nimic si ai instant si trairi si minuni. Poti sa vindeci, sa experimentezi trairi, etc. In special la penticostali e la fel, sunt acelasi tip de minuni. Dar si al alti neoprotestanti, ti se ofera o solutie rapida, te botezi si gata, esti mantuit, efort zero.
Cel mai mare rol are atragerea, convingerea. Odata intrat acel nou venit in comunitate nu mai are scapare, doar de aceea se numeste secta. Nu doar in religie, dar si in general se spune ca in scurt timp cineva care adera la principiile unui grup va deveni la fel ca membrii acelui grup. In plus, daca la ortodocsi prin Botez si Mirungere ortodoxul primeste harul divin, la cei ce nu au Taine acestia primesc o puternica influenta de la ingerii cazuti, care le dau si trairi, emotii, extaz, etc.
Uite de exemplu ce spune un sfant, Sfantul Teodor Studitul: "„împărtășania de la eretic înstrăinează pe om de Dumnezeu și îl predă diavolului. După măsura deosebirii dintre lumină și întuneric, așa e și deosebirea dintre împărtășania drept slăvitoare (ortodoxă) și cea ereticească: cea drept slăvitoare luminează, cea ereticească întunecă; una îl unește cu Hristos, cealaltă – cu diavolul; una dă viață sufletului, cealaltă îl ucide. Împărtășania din mână eretică este otravă, nu simplă pâine.”
Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 451999)
Am vrut sa cumpar si eu o carte de dogmatica ortodoxa ca sa invat cate ceva, insa limbajul folosit da impresia ca ortodoxia este rezervata numai unui cerc restrans, obisnuit cu un anumit tip de vocabular, foarte descurajant. Si nu ma mir ca multi ortodocsi nu isi cunosc credinta. Mai caut insa carti mai pe inteles...

Nici nu e bine sa citeasca cineva incepator Filocalia sau alte carti mai pentru avansati. Catehismul pentru inceput, dar cel mai bine sa citeasca ce au facut cei ce i-au urmat lui Hristos, adcia vietile sfintilor: http://paginiortodoxe.tripod.com/vieti.html

Dasy de Mara 11.06.2012 22:04:22

Ptr ce pleaca oamenii din Bisericile istorice?

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 451964)
Deschid primul meu topic pe acest forum pentru a raspunde unei intrebari ce pare sincera. Deci:

Despre motivatia celor care au apartinut de bisericile istorice si le-au "parasit". Celor mai multi nici nu le-ar fi trecut prin cap ca ar parasi ceva. Au facut parte numai cu numele din aceste biserici. Nimeni nu le-a facut vreodata cateheza, nu li s-a spus ca au onoarea sa faca parte din cea mai faina biserica posibila, si unica pe deasupra. Au cautat mantuirea si nu au gasit-o, caci nu a avut cine sa le spuna despre ea. "Tatal nostru" invatat de la bunica nu se pune. Il au si altii, iar un copil nu intelege mare lucru din aceasta rugaciune, care, la prima vedere, pentru un ochi nedeprins cu invataturile sfinte, pare ca nu spune nimic despre mantuire.

Atunci a aparut un np, care le-a prezentat clar acest mesaj al mantuirii. Omul respectiv a inteles ca exista si pentru el o mantuire si s-a intors cu toata inima catre Dumnezeu. Mai tarziu au aparuti si ortodocsii/ catolicii sa ii spuna ca e pe o cale gresita, dar era deja prea tarziu, caci omul experimentase dovezi practice ale eficacitatii caii pe care merge, asa cum experimentase si golul sufletesc in timp ce apartinea bisericilor istorice. Iar o tona de teorie nu face cat un gram de practica. De aceea, dincolo de vorbele frumoase despre bisericile istorice, omul stie unde a fost si unde a ajuns...

__________________________________________________ __________________________

Fiecare-si cunoaste satpanul!!!!!!

Dasy de Mara 11.06.2012 22:08:08

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 452113)
Așa știu și eu...

__________________________________________________ ______________________
Dar cine-i ATOTTSTAPANITOR SI FACATORUL NOSTRU? VEZI LA CARE STAPAN SLUJESTI.

Mihailc 11.06.2012 22:08:58

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452061)
Stim in adevar ca Hristos este Cuvantul lui Dumnezeu, "exprimarea" voii Sale.

Insa Cuvantul lui Dumnezeu este si Cuvantul scris, Porunca sau Legea.

Iata doar cateva repere (din mai multe) prin care Cuvantul lui Dumnezeu este asemuit diferit, de la context la context:

"Semanatorul a iesit sa-si semene samanta... Iata ce inteles are pilda aceasta: Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu. (Luc.8:5,11)

"Dar El, drept raspuns, a zis: "Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc." (Luc.8:21)

"Daca Legea a numit "dumnezei" pe aceia carora le-a vorbit cuvantul lui Dumnezeu - si Scriptura nu poate fi desfiintata." (Ioan.10:35)

"Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu." (Efes.6:17)

Si chiar in textul Epistolei catre Evrei gasim aceasta referinta:

"Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta! (Evr.13:7)

Dacă în toate versetele pe care le-ai turnat mai sus, voi penticostalii credeți că e vorba de cuvântul scris atunci sunteți total analfabeți în cultura biblică (aia adevărată nu memoratul mecanic de versete).

Cineva făcea observația mai sus că penticostalii nu se înghesuie la scris cărți, însă se pare că nu prea au spor nici la citit lucruri elementare pentru înțelegerea Bibliei.

Logos poate să însemne înțeles, sens, logică, tâlc, sens etc. Abuzul de interpretare exprimat în formula ”Cuvântul lui Dumnezeu= Biblia” este una dintre marile inepții ale gândirii neoprotestante. Patristica târzie a arătat că Biblia este revelația lui Dumnezeu, dar revelația lui Dumnezeu nu se limitează la Biblie, chiar dacă este centrată pe Biblie și pe tâlcuirea ei adecvată în Biserică.

catalin2 11.06.2012 22:10:16

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452106)

Recunoste BO Tainele din afara ei? Citatul, va rog, nu consideratii filozofice personale. V-am rugat sa nu ma mai pomeniti ca si cand as spune ceva diferit de ortodoxie.
Am spus ca sub umbrela ecumenismului prozelitismul neoprotestant are mai multa aderenta. In schimb prozelitismul catolic e pe culmi prin intermediul ecumenismului, mai ales ca multi ortodocsi cred ca BC e o biserica la fel ca BO.

MihaiG 11.06.2012 22:12:16

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452112)
Adventistilor si penticostalilor trinitarieni care trec la BC li se face doar mirungerea? Avem senzatia ca sunt si botezati.

Nu mai sunt botezați.

catalin2 11.06.2012 22:15:23

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452109)
Biserica Catolică recunoaște botezul care îndeplinește trei condiții:
1. Intenția celebrantului - cel care botează dorește să boteze;
2. Materia - botezul se face cu apă; doar în împrejurări excepționale, când apa nu este disponibilă, cu altă materie cum ar fi, spre exemplu, nisip;
3. Formula trinitară : Te botez în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Dacă aceste trei condiții sunt îndeplinite, botezul este valid.
De aceea vom observa că nu putem vorbi despre "botezul neoprotestant" la grămadă.

Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II). Nu e valabila in BO, desigur. La mai multi catolici am intalnit gandirea ca daca ceva e intr-un fel in BC, rezulta ca e la fel si in BO. Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.

Dasy de Mara 11.06.2012 22:16:13

Botezul

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452112)

__________________________________________________ ________________________

Sa boteze poate si-i musai sa boteze orisicine, chiar si moasa, care vede ca un copil este nascut si nu vede sansa de supravietuire: Sa spuna: "se boteaza robul lui Dumnezeu "NUMELE" (ii dai nume) In numele Tatalui, Amin si al Fiului, Amin si al SFANTULUI Duh AMIN. In caz ca supravietuieste ii Spune preotului si ceea ce este legat de acest ritual nu mai face preotul ci implineste numai celelalte. Iar daca moare se ingroapa cu preot, se pune la pomelnic si cred ca poate si la Proscomidie sa fie pomenit.

MihaiG 11.06.2012 22:16:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452124)
Recunoste BO Tainele din afara ei? Citatul, va rog, nu consideratii filozofice personale.

Nu am ce citat să vă dau, pentru că în BO nu există o poziție unitară și clar definită cu privire la acest aspect, ceea ce se vede și din praxă.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452124)
V-am rugat sa nu ma mai pomeniti ca si cand as spune ceva diferit de ortodoxie.

Dar de ce nu, dacă spuneți ? Convingerea dumneavoastră personală nu ține întotdeauna loc de adevăr obiectiv.

De altfel, nu trebuie să mă credeți pe mine. Interesați-vă la episcopul dumneavoastră, sau la Patriarhie, cu această întrebare: Papa Benedict al XVI-lea este sau nu este creștin ?

Mihailc 11.06.2012 22:19:35

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452066)
O hermeneutica corecta ma face sa-l reproduc pe Fericitul Augustin astfel: "Iubeste pe Dumnezeu si poti sa faci ce vrei."

Ce ar intelege vecinul meu, din expresia "Iubește și fă ce ți-ai propus." care ultima oara cand a fost la biserica era in cristelnita?

Acum, ma va judeca oare Domnul, pentru ca L-am introdus intr-o expresie unde oricum isi are locul? Nu cred, vad insa ca a facut-o altcineva inaintea Lui.

...

Dar ca sa nu fiu o pricina de sminteala cu postarile mele ma vad nevoit sa aduc aici contextul respectiv.

„Intr-un cuvant, primeste aceasta scurta porunca: iubeste si fa ce vrei! Daca pastrezi tacerea, sa fie din iubire; daca strigi sa fie din iubire; daca indrepti, indreapta din iubire; daca ierti, iarta din iubire. Radacina interioara sa fie cea a iubirii, din aceasta radacina nu poate iesi decat bine.”

sursa:
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...si-fa-ce-vrei/

E o traducere eronată care a contaminat tot internetul (și nu numai). Și eu credeam cu ani în urmă în formula ”iubește și fă ce vrei”, până am fost corectat de către un călugăr catolic augustinian, latinolog competent și traducător a numeroase scrieri a episcopului de Hippona, printre care și celebrele ”Confesiuni”.

MihaiG 11.06.2012 22:25:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452126)
Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II). Nu e valabila in BO, desigur. La mai multi catolici am intalnit gandirea ca daca ceva e intr-un fel in BC, rezulta ca e la fel si in BO. Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.

O corecție necesară: Aceasta nu este o "teorie", ci este dogma Bisericii legată de sacramentul Botezului. Ea este adevăr revelat, și ca urmare este valabilă oriunde și oricând. Distincția între BC și BO este că BC recunoaște acest adevăr, iar BO (cel puțin în accepțiunea dumneavoastră), nu.

catalin2 11.06.2012 22:36:00

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452129)
Nu am ce citat să vă dau, pentru că în BO nu există o poziție unitară și clar definită cu privire la acest aspect, ceea ce se vede și din praxă.

Dar eu v-am dat nu unul ci multe citate despre acest lucru, dvs. nu imi puteti da niciunul. V-am explicat pe larg, cu citate, inclusiv practica iconomiei in BO. In cazul in care doar parerile dvs. sunt ca argument va rog ca pe viitor sa spuneti ceva doar daca aveti si argumente. Mai mult, va rog daca gasiti ca inainte de sec. XX (cand se foloseste limbajul corect politic) citate in care BO numeste catolicii altfel decat papisti.

catalin2 11.06.2012 22:38:27

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452133)
O corecție necesară: Aceasta nu este o "teorie", ci este dogma Bisericii legată de sacramentul Botezului. Ea este adevăr revelat, și ca urmare este valabilă oriunde și oricând. Distincția între BC și BO este că BC recunoaște acest adevăr, iar BO (cel puțin în accepțiunea dumneavoastră), nu.

Asadar dogma BC, bine ca intelegem amandoi acelasi lucru. Acesta este adoptata dupa Vatican II, dar este o alta poveste, nu intereseaza pe ortodocsi.

Mihnea Dragomir 11.06.2012 22:40:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452126)
Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II).

Conciliul Vatican II nu a schimbat concepția despre Botez. Catolicii nu au botezat niciodată (nici după, nici înainte de Conciliul Vatican II) persoane despre care există dovada că au fost botezate, de exemplu un certificat de botez emis de o parohie aflată în schismă, ori mărturia părinților sau nașilor.

Citat:

Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.
În timp ce este adevărat că BRU este o parte din BC, concepția că BO ar fi o parte din BC este o aiureală. Biserica se definește ca "instituția divino-umană care...". Prin urmare, există granițe vizibile: ori ești în Biserică, ori nu ești în Biserică. Aici, într-adevăr, Conciliul Vatican II a inaugurat un limbaj care îi poate zăpăci pe cei care nu cunosc tradiția catolică, prin sintagma "comuniune incompletă". Ca și "adevărate Biserici Particulare". O terminologie ecumenico-diplomatică, ce nu schimbă cu nimic adevărul de fond. Este ca și când despre un copil ai spune că este "un adevărat bărbat" în loc să-i spui ca și până atunci, anume "este un țânc". Dar, dacă îmi arătați un document conciliar care să susțină că BO este în BC, promit solemn să renunț la catolicism și să mă fac sedevacantist, susținând în mod public că Papa și Sinoadele Ecumenice au luat-o pe arătură.

MihaiG 11.06.2012 22:40:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452138)
Asadar dogma BC, bine ca intelegem amandoi acelasi lucru. Acesta este adoptata dupa Vatican II, dar este o alta poveste, nu intereseaza pe ortodocsi.

Și totuși, eu am dat această explicație la cererea expresă a unui user ortodox. De ce vă erijați în ceva ce nu sunteți, respectiv purtător de cuvânt al ortodoxiei sau al userilor ortodocși de pe forum ??!

catalin2 11.06.2012 22:41:11

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452130)
E o traducere eronată care a contaminat tot internetul (și nu numai). Și eu credeam cu ani în urmă în formula ”iubește și fă ce vrei”, până am fost corectat de către un călugăr catolic augustinian, latinolog competent și traducător a numeroase scrieri a episcopului de Hippona, printre care și celebrele ”Confesiuni”.

De fapt nu e o diferenta prea mare, doar ca e folosita pentru o alta interpretare. Adica pentru pietismul de tip ecumenist, doar sentimentele sa primeze, fara invatatura.

catalin2 11.06.2012 22:43:06

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452140)
Și totuși, eu am dat această explicație la cererea expresă a unui user ortodox. De ce vă erijați în ceva ce nu sunteți, respectiv purtător de cuvânt al ortodoxiei sau al userilor ortodocși de pe forum ??!

Nu m-a referit la postarea dvs., ci la postarea mea, adica extinderea discutiei spre cand s-a adoptat dogma, Vatican II, etc.

MihaiG 11.06.2012 22:45:27

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452136)
Dar eu v-am dat nu unul ci multe citate despre acest lucru, dvs. nu imi puteti da niciunul. V-am explicat pe larg, cu citate, inclusiv practica iconomiei in BO. In cazul in care doar parerile dvs. sunt ca argument va rog ca pe viitor sa spuneti ceva doar daca aveti si argumente.

Unul dintre cei mai mari sfinți ai BO, sfântul Constantin, a fost botezat pe patul de moarte de către un preot arian.

Acume, sigur că, aplicând cu larghețe principiul iconomiei, putem ajunge și la concluzia că, deși unul dintre cei mai mari sfinți ortodocși a fost botezat de un neortodox, de fapt BO nu recunoaște botezul heterodocșilor. Cu alte cuvinte, albul, prin iconomie, poate deveni negru și vițăvercea.

MihaiG 11.06.2012 22:46:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452143)
Nu m-a referit la postarea dvs., ci la postarea mea, adica extinderea discutiei spre cand s-a adoptat dogma, Vatican II, etc.

Și totuși, se pare că nu cunoașteți mare lucru despre Biserica Catolică.

La conciliul Vatican II nu s-a adoptat nicio dogmă.

Oricum, ca să revenim on topic, vă îndemn din nou să vă adresați Patriarhiei cu această întrebare: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?

catalin2 11.06.2012 22:53:24

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 452139)
Conciliul Vatican II nu a schimbat concepția despre Botez. Catolicii nu au botezat niciodată (nici după, nici înainte de Conciliul Vatican II) persoane despre care există dovada că au fost botezate, de exemplu un certificat de botez emis de o parohie aflată în schismă, ori mărturia părinților sau nașilor.

Este iconomia existenta si in BO si dintotdeauna in Biserica. Deosebirea era ca BC si recunoste mai nou aceste botezuri ca valide, in cazul BO ele nu sunt valide pana la venirea in BO, aplicandu-se doar iconomia.

Mihnea Dragomir 11.06.2012 22:58:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452146)
Oricum, ca să revenim on topic, vă îndemn din nou să vă adresați Patriarhiei cu această întrebare: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?

Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții. Cu ani în urmă, aveam o polemică cu un protestant. Omul susținea că "Biserica" lui protestantă este apostolică, explicându-mi că predică doctrina apostolică. I-am reprodus un act oficial prin care o comunitate protestantă dintr-o țară scandinavă, unde religia lor este religie de stat, se exprima în favoarea homosexualității și a preoților "căsătoriți" homosexual. Credeam că l-am dezarmat și că, spășit de greutatea evidenței, îmi va spune: "domnule, ai dreptate: asta dovedește că Biserica Evanghelică predică ceva contrar doctrinei apostolilor". Ei bine, nu: omul mi-a replicat, senin și ingenuu, că asta o fi învățătura Bisericii Evanghelice din Suedia, dar că aceea din România este alta.

MihaiG 11.06.2012 23:00:12

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452147)
Este iconomia existenta si in BO si dintotdeauna in Biserica. Deosebirea era ca BC si recunoste mai nou aceste botezuri ca valide, in cazul BO ele nu sunt valide pana la venirea in BO, aplicandu-se doar iconomia.

Nu este niciun fel de iconomie. Iconomia nu se aplică în ceea ce privește Sacramentele Bisericii. Un Sacrament este valid, sau nu. Punct.

Cum ar fi să apreciem că Euharistia celebrată de un preot arian devine validă, post factum, dacă preotul se convertește a doua zi la Biserica Catolică ?! Ceea ce ieri a fost pâine și vin devine Trupul și Sângele lui Cristos odată cu botezul preotului celebrant ?! Absurd.

catalin2 11.06.2012 23:01:04

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452145)
Unul dintre cei mai mari sfinți ai BO, sfântul Constantin, a fost botezat pe patul de moarte de către un preot arian.

Acume, sigur că, aplicând cu larghețe principiul iconomiei, putem ajunge și la concluzia că, deși unul dintre cei mai mari sfinți ortodocși a fost botezat de un neortodox, de fapt BO nu recunoaște botezul heterodocșilor. Cu alte cuvinte, albul, prin iconomie, poate deveni negru și vițăvercea.

Eusebiu de Cezareea a fost un episcop, nu a fost arian in afara Bisericii. Se considera ca avea unele confuzii teologice, printre care si un fel de semiarianism. Dar pana la sfarsit a facut parte din Biserica. Si sf. Grigorie a scris de apocatastaza, ca sa nu mai zicem de Fer. Augustin. http://ro.orthodoxwiki.org/Eusebiu_de_Cezareea
Arie in schimb a fost condamnat si exclus din Biserica.

catalin2 11.06.2012 23:04:03

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452149)
Nu este niciun fel de iconomie. Iconomia nu se aplică în ceea ce privește Sacramentele Bisericii. Un Sacrament este valid, sau nu. Punct.
Cum ar fi să apreciem că Euharistia celebrată de un preot arian devine validă, post factum, dacă preotul se convertește a doua zi la Biserica Catolică ?! Ceea ce ieri a fost pâine și vin devine Trupul și Sângele lui Cristos odată cu botezul preotului celebrant ?! Absurd.

Cum v-am spus, pererile noastre nu sunt dogma. Eu am dat citate, in unul din ele explica insusi sf. Vasile cel Mare (primul canon): http://www.scribd.com/doc/30063952/C...asile-Cel-Mare

MihaiG 11.06.2012 23:08:10

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 452148)
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții.

Și mai interesant este că, în paralel cu această contestare a autorității și ortodoxiei ierarhiei legitime a Bisericii, observ adesea tendința de a învesti cu o autoritate care frizează noțiunea de infailibilitate (dar în sensul cel mai larg, categoric diferit de cel catolic) pe acei sfinți care au exprimat opinii concordante cu a interlocutorului.

A se vedea userul "antiecumenism" - un model perfect al acestei atitudini. Patriarhul Daniel ? Un eretic, un ecumenist ! Duhovnicii ?! Hmmm... cam greu de găsit unul destul de ortodox pentru userul nostru. Sfinții care au scris împotriva ecumenismului ? Negreșelnici.

Doriana 11.06.2012 23:08:44

Citat:

În prealabil postat de Adriana98 (Post 452089)
Cred ca atitudinea asta de asteptare de a primi totul mura-n gura se trage în mare masura de la perioada dictaturii dracoviste.

Exista unii carora trebuie sa le dai mura in gura, deoarece sunt inca prunci, incapabili sa se alimenteze singuri. Intelegeti ca nu poti cere cuiva sa pastreze o credinta pe care nu o are, nu o cunoaste si nu i-a fost descoperita. Nu ii poti cere sa caute mantuirea in BO, cand nici macar nu stie ca BO ar avea asa ceva. De cele mai multe ori nu stie nici macar ca exista o mantuire, doar sufletul ii tanjeste dupa ea asa cum tanjeste copilul dupa hrana fara sa stie macar ca se cheama hrana, si nu are cine sa ii iasa in intampinarea acestei nevoi.

Dvs sunteti acum credincioasa pentru ca ati avut harul ca, la un moment dat, cineva sa va dea mura in gura, sa va spuna ca exista un Hristos care va mantuieste, o Biserica pe care nu ar trebui sa o parasiti si alte informatii de baza. Acum ati crescut mare si ati uitat, nu il mai intelegeti pe cel mic.

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 452111)
Mi se pare o argumentare foarte puerilă, aceea de a fi plecat pentru că nu știați "cu ce se mănâncă"... Dar ați întrebat vreodată vreun preot (ortodox, căci am înțeles că de la ortodocși ați plecat) despre ceea ce vă preocupă, sau vă lipsește? Ați întrebat și nu vi s-a răspuns? Nu ați fost invitată să participați la Sfânta Liturghie?

Dar dvs? Sunteti o credincioasa ortodoxa convinsa, va iubiti biserica, sunteti oricand gata sa o aparati in fata sectantilor, dar nu stiti inca de ce sunteti credincioasa si considerati ca mantuirea, centrul credintei crestine, e doar pentru avansati. L-ati intrebat pe parintele ce a facut Hristos pentru dvs si la ce foloseste credinta ortodoxa? L-ati intrebat ce semnifica acea Sf Liturghie la care mergeti si care este centrul ei? Si in aceasta situatie, in care ortodocsii vechi nu isi cunosc bazele credintei, ce asteptari aveti de la cei mai nebisericosi?

catalin2 11.06.2012 23:09:29

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 452148)
Problema ortodocșilor nu este că ei contestă ortodoxia Papei, lucru pe care îl găsesc normal, câtă vreme aș face la fel dacă aș mai fi ortodox. Problema lor este că ei contestă ortodoxia propriului Patriarh. Neavând un răspuns clar la întrebarea: "dacă vreau să aflu un răspuns ortodox, unde trebuie să dau telefon ?" ei se aseamănă mult cu (neo)protestanții.

Si catolicii aveau aceeasi invatatura, dar apoi s-au bazat pe infailibilitatea papei. Noi nu avem infailibilitate, la fel ca in primul mileniu, de aceea se si intruneau Sinoadele. Infailibila este doar invatatrua Bisericii, adevarul revelat. Cum era sa se ia rasaritenii pana acum dupa ce spuneau unii patriarhi condamnati apoi ca eretici?
Catolicii nu au tinut cont de asta si de aceea si acum cred in Filioque, cum marturiseste papa.

MihaiG 11.06.2012 23:15:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452154)
Noi nu avem infailibilitate,

Corect. Sută la sută corect.

Citat:

Noi nu avem infailibilitate, la fel ca in primul mileniu, de aceea se si intruneau Sinoadele.

Veți observa fără îndoială că, odată promulgată dogma infailibilității papale, nu s-a mai ținut niciun Conciliu. Sau ?

Citat:

Cum era sa se ia rasaritenii pana acum dupa ce spuneau unii patriarhi condamnati apoi ca eretici?

Îmi displace termenul "a se lua după" atunci când este aplicat ascultării poruncite de Domnul nostru Isus Cristos: "Cine de voi ascultă, de mine ascultă".

Atâta timp cât un ierarh al Bisericii nu a fost anatemizat, excomunicat, depus din treaptă sau cum mai vreți să-i ziceți, ascultarea de el este ascultare de Isus Cristos.

catalin2 11.06.2012 23:17:31

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452152)
A se vedea userul "antiecumenism" - un model perfect al acestei atitudini. Patriarhul Daniel ? Un eretic, un ecumenist ! Duhovnicii ?! Hmmm... cam greu de găsit unul destul de ortodox pentru userul nostru. Sfinții care au scris împotriva ecumenismului ? Negreșelnici.

Unii ortodocsi sunt mai transanti in legatura cu unii ierarhi, dar cred ca nu e cazul intotdeauna. Eretic e cel ce marturiseste o alta invatatura, pana acum declaratiile in general s-au pastrat in limitele limbajului propotocolar, ca sa nu se supere altii. In schimb sfinti care sa fi scris in favoarea ecumenismului nu prea exista, nici articole ortodoxe nu prea sunt, cu atat mai mult sfinti. Ecumenismul e o invatatura recenta, dupa parerea mea aproape in totalitate de sorginte protestanta. Luther si ai lui partizani s-au trezit excomunicati si fiind in afara BC (pe care o considerau singura Biserica) au zis ca nu mai conteaza pana al urma Biserica si preotii. Din cauza ca erau in afara. Si vedem cum conceptia asta sta si la baza ecumenismului.

catalin2 11.06.2012 23:18:53

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452156)
Corect. Sută la sută corect.

Daca nu e luat din cotext se continua cu: "Infailibila este doar invatatura Bisericii, adevarul revelat."

MihaiG 11.06.2012 23:23:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452159)
Unii ortodocsi sunt mai transanti in legatura cu unii ierarhi, dar cred ca nu e cazul intotdeauna. Eretic e cel ce marturiseste o alta invatatura, pana acum declaratiile in general s-au pastrat in limitele limbajului propotocolar, ca sa nu se supere altii.

Și totuși, ce vă împiedică să faceți experimentul pe care vi l-am propus ?

Eventual, puteți formula întrebarea așa: "Preafericite, vă rog să mă lămuriți, dar lăsând la o parte limbajul protocolar, fără să vă pese dacă se supără unii și alții: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?"

iuliu46 11.06.2012 23:24:13

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452065)
De multe ori preotii spun ca neoprotestantii sunt acaparati de un pacat pe care probabil nici nu-l recunosc ca si pacat, mandria.
Am observat la unii neoprotestanti (mai ales la cei ce si propovaduiesc) ca incearca sa para la exterior smeriti, dar e usor de observat ca sunt la interior macinati de acest pacat. De fapt asta predispune si dogma neoprotestanta, din momentul cand te botezi la ei esti mantuit (atata timp cat ramai credincios), esti sfant, mare teolog, asemanator lui Hristos.
Si la tine de exemplu se vede foarte deslusit aceasta discrepanta, la exterior incerci sa fii smerit, dar prin ceea ce spui arati de fapt ca te-a robit acest pacat. Tu de fapt crezi ca esti sfant, luminat de Duhul Sfant, orice spui e infailibil. Cam asta e si ceea ce face neoprotestantismul.
Daca ai inteles, prin apostazie se face cel mai mare pacat, in trecut unele canoane spuneau ca cel ce face acest pacat si se reintoarce la credinta nu se mai putea impartasi decat inainte de sfarstiul vietii.

Pai mandria e chiar boala din spatele neoprotestantismului si a altor erezii mai noi sau mai vechi.
Chiar de la inceput, de la "Sola Scriptura " mandria isi face de cap. Fiecare np vrea sa gaseasca adevarul in paginile Bibliei, ceea ce presupune ca sant lucruri inca nedescoperite de altii si ca el le poate descoperi. Cei care au mai multa initiativa se despart de secta respectiva si infiinteaza alta unde isi predica propriile "descoperiri " si in acelasi timp ii invata pe ceilalti ca si ei pot "descoperi adevarul " in paginile Bibliei. Asta este mecanismul si vedem azi unde s-a ajuns.

ucenic 11.06.2012 23:26:18

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452123)
Abuzul de interpretare exprimat în formula ”Cuvântul lui Dumnezeu= Biblia” este una dintre marile inepții ale gândirii neoprotestante...

Prietene, m-ai convins. Daca tot efortul bisericii primare, de a discerne in lumina Duhului Sfant, care sunt scrieri inspirate, sfinte, daca efortul lor de a le prinde in canonul biblic, pentru tine nu inseamna nimic... atunci ce mai pot zice?

Daca chiar si versete ca acesta...

"Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna." (2Tim.3:16,17)

... inca nu-ti spun nimic... atunci Domnul sa aibe mila de tine.

...

"Pocaiti-va si credeti in Evanghelie."" (Marc.1:15)

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:22:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.