Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Ecumenism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15392)

Tartaruga 18.08.2012 17:41:17

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465766)
Doar că Christos a întemeiat Biserica Sa, Trupul Său Tainic, și aici în Biserică se află calea, nu în afara Bisericii așa cum sugerează erezia ecumenistă.Dacă Biserica nu era necesară atunci Christos îi lăsa de mult de capul lor pe oameni ca să găsească ei singuri calea și să se descurce singuri. Dar nu a procedat așa, ci și-a întemeiat Biserica pentru ca prin Biserică să lucreze mântuirea. Ecumeniștii eretici promovează mântuirea în afara Bisericii și prin urmare mântuirea în afara lui Christos. Orice ar zice persoane mai credule și mai mult sau mai puțin sincer idealiste, francmasonii de la Consiliul Mondial al Ereticilor au o cu totul altă agendă.

Draga Decebal,

Biserica nu este altceva decat ansamblul (comunitatea) credinciosilor ce cred in Hristos. Ca atare, rescriind postarea ta folosind pentru "Biserica" exact ceea ce reprezinta ea, rezulta asa:

"Doar ca Christos a intemeiat ansamblul de credinciosi ai Sai care cred in El (= a intemeiat Biserica Sa, Trupul Sau Tainic), si aici in comunitatea credinciosilor care cred in El (= Biserica) se afla Calea, nu in afara comunitatii de credinciosi care cred in El (= nu in afara Bisericii) asa cum sugereaza erezia ecumenista. Daca comunitatea de credinciosi ce cred in Hristos (= Biserica) nu era necesara, atunci Hristos ii lasa de mult de capul lor pe oameni ca sa gaseasca ei singuri calea si sa se descurce singuri. Dar nu a procedat asa, ci si-a intemeiat comunitatea de credinciosi care cred in El (= Biserica) pentru ca prin comunitatea de credinciosi ce cred in El (= Biserica) sa lucreze mantuirea. Ecumenistii eretici promoveaza mantuirea in afara comunitatii de credinciosi ce cred in Domnul (= Biserica) si prin urmare mantuirea in afara lui Christos. Orice ar zice persoane mai credule si mai mult sau mai putin sincer idealiste, francmasonii de la Consiliul Mondial al Ereticilor au o cu totul alta agenda".

Atata timp cat tu crezi ca crestinii care cred in Hristos (= Biserica) poarta eticheta de "ortodox din Biserica Rasariteano-Catolica sau Ortodoxa Catolica a Rasaritului), este normal sa scrii ceea ce ai scris. Cand insa credinciosii care cred in Hristos (= Biserica) sunt exact ceea ce spune si numele: credinciosi ce cred in Hristos si ii pun Cuvantul in practica, atunci comunitatea crestinilor (Biserica) este mult mai mare cuprinzand oameni cu diverse etichete: ortodocsi, catolici, protestanti etc., cu buni si rai, cu grau curat si cu neghina etc. Si astfel camasa Domnului este de fapt intreaga, conform tragerii la sorti stabilita inca din VT... Daca ortodocsii sunt graul iar restul neghina, doar Dumnezeu o poate judeca. Eu insa v-am dat un exemplu in care catolicii practica mai bine decat ortodocsii: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta". Ca atare un ortodox care nu respecta mizand pe pogoraminte omenesti, cade singur in plasa neghinei...

Uitati un articol interesant despre camasa lui Hristos:

http://stiri.lacasuriortodoxe.ro/tem...-10-iulie.html

:)

Decebal 18.08.2012 17:51:48

Astea sunt opiniile dumitale personale și nu au nici o valabilitate și autoritate pentru Biserica lui Christos. Biserica are autoritatea de a stabili astfel de lucruri, iar nu un oarecare utilizator Tartaruga de pe un forum. Nu toți care cred în Christos fac parte din Biserica lui Christos. Ereticii nu fac parte din Biserică, și implicit și ereticii ecumeniști nu fac parte din Biserica lui Christos. Ei ar vrea, căci vrabia mălai visează, doar că Biserica lui Christos nu stă la comun cu toți ereticii și cu toate ereziile. Ereticilor le place să stea la comun că doar nu au prea multe de pierdut, Sfânta Biserică însă nu se amestecă cu toți ereticii și nu consideră pe toți rătăciții ca făcând parte din ea.

Tartaruga 18.08.2012 18:00:38

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465782)
Astea sunt opiniile dumitale personale și nu au nici o valabilitate și autoritate pentru Biserica lui Christos. Biserica are autoritatea de a stabili astfel de lucruri, iar nu un oarecare utilizator Tartaruga de pe un forum. Nu toți care cred în Christos fac parte din Biserica lui Christos. Ereticii nu fac parte din Biserică, și implicit și ereticii ecumeniști nu fac parte din Biserica lui Christos. Ei ar vrea, căci vrabia mălai visează, doar Biserica lui Christos nu stă la comun cu toți ereticii și cu toate ereziile. Ereticilor le place să stea la comun că doar nu au prea multe de pierdut, Sfânta Biserică însă nu se amestecă cu toți ereticii și nu consideră pe toți rătăciții ca făcând parte din ea.

Ehe, tocmai ca nu oamenii au puterea sa stabileasca asa ceva ci Capul lor: Hristos. Nu degeaba camasa a fost trasa la sorti, si inca tragere la sorti anuntata din VT: tocmai pentru ca Biserica va deveni ceea ce doreste Domnul: o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn.

Iar din aceasta singura credinta face parte si:

"Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta"

fie ca va place, fie ca nu.

Asa cum ortodocsii au dat pogoraminte pentru a anula acest Cuvant al Domnului iar pogoramintele au fost puse in practica calcandu-se astfel peste Cuvantul lui Hristos pentru a-si legaliza pacatul, tot asa incearca astazi unii sa legalizeze alte pacate, tot sub umbrela crestinismului. Neghina se dezvolta deci peste tot, dar acea "o singura credinta" de care a vorbit Domnul va avea doar grau curat...

Decebal 18.08.2012 18:01:52

Ecumenismul – Semnul vadit al apropiatei veniri a Antihristului

Citat:

Semnul vadit al apropiatei nasteri (n.n. veniri) a Antihristului celui mare este politica ecumenista a Ortodoxiei oficiale, ecumenism care a ajuns „dogma” (adica adevar neschimbator) impotriva sfintelor dogme lasate de Insusi Hristos – Dumnezeu in vremea vietii Lui si apoi de Sfantul Duh-Dumnezeu, prin Sfintii Apostoli si prin Sfintii Parinti ai Bisericii. Sa vedem ce spun despre acest rau pe care il traim nemijlocit cativa dintre Sfintii Parinti ai vremii noastre. De pilda, Cuviosul Iustin Popovici: „Ecumenismul e numele de obste pentru crestinismele mincinoase, pentru «Bisericile» mincinoase ale Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene, cu papismul in frunte; iar toate aceste crestinisme mincinoase, toate aceste «Biserici» mincinoase, nu sunt nimic altceva decat erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de «atot-erezie» (pan-erezie). De ce? Fiindca, de-a lungul istoriei, feluritele erezii tagaduiau sau sluteau anume insusiri ale Dumnezeu-omului Domnului Hristos, in timp ce ereziile acestea europene Il indeparteaza pe Dumnezeu-omul in intregime si-L pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism, protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este «legiune» .
Continuare și mai multe la:

http://apologeticum.wordpress.com/20...antihristului/

ioan cezar 18.08.2012 18:14:11

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 465742)
Dumnezeu garantează acest lucru. Când El a dat via evreilor, a garantat prin Legământ. Vechiul Testament și Vechiul Legământ sunt două denumiri diferite pentru același lucru.
Când a dat via creștinilor, a garantat acest lucru prin însuși Sângele Fiului. Ne-a mai spus că acest nou legământ este veșnic, după cum auzim la Canon "Hic est enim calix sanguinis mei: novi et aeterni testamenti" adică "Acesta este Potirul sângelui Meu, al noului și veșnicului legământ".

Deci, de fiecare dată când Dumnezeu a făcut un astfel de legământ, a făcut-o public: i-a anunțat pe oameni. Sunt sigur că, dacă (de dragul ipotezei) ar mai face un legământ prin care să ia via de la creștini și să o dea celor care cred în Quetzalcoatl, am ști prin semne vizibile. Eu nu pot să cred într-un dumnezeu care ar stabili noi condiții pentru mântuirea oamenilor, ascunzând în același timp oamenilor aceste condiții.

Imi place foarte mult acest argument. Multumesc, Mihnea!

ioan cezar 18.08.2012 18:22:09

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465776)
Draga Decebal,

Biserica nu este altceva decat ansamblul (comunitatea) credinciosilor ce cred in Hristos. Ca atare, rescriind postarea ta folosind pentru "Biserica" exact ceea ce reprezinta ea, rezulta asa:

"Doar ca Christos a intemeiat ansamblul de credinciosi ai Sai care cred in El (= a intemeiat Biserica Sa, Trupul Sau Tainic), si aici in comunitatea credinciosilor care cred in El (= Biserica) se afla Calea, nu in afara comunitatii de credinciosi care cred in El (= nu in afara Bisericii) asa cum sugereaza erezia ecumenista. Daca comunitatea de credinciosi ce cred in Hristos (= Biserica) nu era necesara, atunci Hristos ii lasa de mult de capul lor pe oameni ca sa gaseasca ei singuri calea si sa se descurce singuri. Dar nu a procedat asa, ci si-a intemeiat comunitatea de credinciosi care cred in El (= Biserica) pentru ca prin comunitatea de credinciosi ce cred in El (= Biserica) sa lucreze mantuirea. Ecumenistii eretici promoveaza mantuirea in afara comunitatii de credinciosi ce cred in Domnul (= Biserica) si prin urmare mantuirea in afara lui Christos. Orice ar zice persoane mai credule si mai mult sau mai putin sincer idealiste, francmasonii de la Consiliul Mondial al Ereticilor au o cu totul alta agenda".

Atata timp cat tu crezi ca crestinii care cred in Hristos (= Biserica) poarta eticheta de "ortodox din Biserica Rasariteano-Catolica sau Ortodoxa Catolica a Rasaritului), este normal sa scrii ceea ce ai scris. Cand insa credinciosii care cred in Hristos (= Biserica) sunt exact ceea ce spune si numele: credinciosi ce cred in Hristos si ii pun Cuvantul in practica, atunci comunitatea crestinilor (Biserica) este mult mai mare cuprinzand oameni cu diverse etichete: ortodocsi, catolici, protestanti etc., cu buni si rai, cu grau curat si cu neghina etc. Si astfel camasa Domnului este de fapt intreaga, conform tragerii la sorti stabilita inca din VT... Daca ortodocsii sunt graul iar restul neghina, doar Dumnezeu o poate judeca. Eu insa v-am dat un exemplu in care catolicii practica mai bine decat ortodocsii: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta". Ca atare un ortodox care nu respecta mizand pe pogoraminte omenesti, cade singur in plasa neghinei...

Uitati un articol interesant despre camasa lui Hristos:

http://stiri.lacasuriortodoxe.ro/tem...-10-iulie.html

:)

Imi amintesc ca un filosof grec, caruia nu ii mai retin numele acum, a spus pe patul de moarte cam asa: "dintre voi, dragii mei discipoli, nu m-a inteles nimeni, cu exceptia acestuia, X; insa si el m-a inteles gresit..."....:)))

La fel si cu crezutul in Hristos. Poti sa crezi, dar prost. Adica gresit. Adica sa ai crezutul, dar sa iti lipseasca taman credinta. Care e in dar de la Duhul Sfant. AMIN+

iustin10 18.08.2012 19:00:11

Trataruga
Daca chiar vrei sa discuti cu un ortodox trebuie sa ai in vedere ca el nu poate accepta nici o atingere a dogmei. Orice atingere aduci infailibilitatii ortodoxiei,si faptului ca este singura care detine adevarul,va fi respinsa din start . Daca ai avut 9 idei frumoase intr-o postare,si a 10-a neaga evident cu ceva dogmele ,toata postarea ta va fi respinsa.
Pentru ca ortodoxul crede ca dogma sa este adevarul .El crede ca nu exista mantuire in afara harului,ca harul nu se poate dobandi decat prin Taine ,deci ,tot restul credinciosilor,neavand Tainele si nerecunoscand aceleasi dogme ,nu pot fi in Biserica,deci nu sunt ai lui Hristos.
Ecuatia e simpla: esti de acord cu dogma ortodoxa ,esti credincios,nu esti de acord cu ea,esti eretic.
Acest mod de abordare insa este prea simplu.
Nu ni se cere doar sa fim ortodocsi,sa practicam toate Tainele,sa nu credem in erezii.Ni se cere mai mult de atit . Eu as zice ca este obligatoriu sa fii ortodox,dar nu este suficient.
Se uita partea cealalta a credintei , care e de fapt scopul ei : si anume ca ortodoxul trebuie sa ajunga la virtutea suprema ,care este dragostea.
Ca nu numai posturi indelungi si rugaciuni citite ne duc acolo , ci si modul armonios in care ne traim viata ,si reusim sa intelegem ca Hristos este pretutindeni,cum de fapt invata si Crezul ortodox.
Daca se tine doar o cumpana a balantei ,fara a avea grija si de latura traita a credintei,se poate usor ajunge la mustrarea fariseilor :
"Voi dati zeciuiala din marar si izma,si uitati partea cea mai importanta a Legii :dreptatea ,mila , judecata"
Daca te chinui 40 de zile sa tii post ,chinuie te si 40 de secunde sa iti abtii gura de la orice repros,sa faci o bucurie unui om, sa il intelegi . Arata stralucirea ta in jur,si nimeni nu te va mai respinge,ca ai fi prea ortodox. La sfinti veneau si cei de celelalte confesiuni ,pentru ca raspindeau lumina in jurul lor ,si dadeau o raza de speranta sufetelor.
Nu se poate sa tii doar o cumpana a credintei ,dar sa fii autosuficient,sa jignesti , sa dispretuiesti,vaaaai,in numele apararii credintei ? Cand vreodata lumina s-a amestecat cu intunericul ?
Legea trebuie indeplinita in ansamblul ei ,sa indeplinesti si ansamblul dogmelor ortodoxe,dar sa ai si sufletul curat si plin de dragoste,asa cum,culmea ,multi ne-ortodoci il au !
Pai atunci la ce iti mai foloseste ortodoxia? Ca mai mult e un prilej de cadere ,daca iti sufoca sufletul.
Ortodoxia e buna ,drepata , si este singura cale care te duce la desavarsire . Dar ortodoxia prost inteleasa,poate fi o arma mai de temut decat erezia.
Asta as vrea sa se gandeasca toti care isi spun ortodoxi. E drept ca restul lumii e eretica si cazuta ,dar oare ei insisi sunt cu adevarat ortodocsi?

Tartaruga 18.08.2012 19:01:12

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 465800)
Imi amintesc ca un filosof grec, caruia nu ii mai retin numele acum, a spus pe patul de moarte cam asa: "dintre voi, dragii mei discipoli, nu m-a inteles nimeni, cu exceptia acestuia, X; insa si el m-a inteles gresit..."....:)))

La fel si cu crezutul in Hristos. Poti sa crezi, dar prost. Adica gresit. Adica sa ai crezutul, dar sa iti lipseasca taman credinta. Care e in dar de la Duhul Sfant. AMIN+

Draga Ioan,
Probabil nu ai vazut ceea ce ti-am scris intr-o postare anterioara, e vina mea ca nu s-a vazut, acum am pus in bold sa se vada ca iti raspundeam si tie.
Ca atare fie dupa credinta ta si ramai in pace!

Tartaruga 18.08.2012 19:17:25

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465811)
Trataruga
Daca chiar vrei sa discuti cu un ortodox trebuie sa ai in vedere ca el nu poate accepta nici o atingere a dogmei. Orice atingere aduci infailibilitatii ortodoxiei,si faptului ca este singura care detine adevarul,va fi respinsa din start . Daca ai avut 9 idei frumoase intr-o postare,si a 10-a neaga evident cu ceva dogmele ,toata postarea ta va fi respinsa.
Pentru ca ortodoxul crede ca dogma sa este adevarul .El crede ca nu exista mantuire in afara harului,ca harul nu se poate dobandi decat prin Taine ,deci ,tot restul credinciosilor,neavand Tainele si nerecunoscand aceleasi dogme ,nu pot fi in Biserica,deci nu sunt ai lui Hristos.
Ecuatia e simpla: esti de acord cu dogma ortodoxa ,esti credincios,nu esti de acord cu ea,esti eretic.
Nu ni se cere doar sa fim ortodocsi,sa practicam toate Tainele,sa nu credem in erezii.Ni se cere mai mult de atit . Eu as zice ca este obligatoriu sa fii ortodox,dar nu este suficient.
Se uita partea cealalta a credintei , care e de fapt scopul ei : si anume ca ortodoxul trebuie sa ajunga la virtutea suprema ,care este dragostea.
Ca nu numai posturi indelungi si rugaciuni citite ne duc acolo , ci si modul armonios in care ne traim viata ,si reusim sa intelegem ca Hristos este pretutindeni,cum de fapt invata si Crezul ortodox.
Daca se tine doar o cumpana a balantei ,fara a avea grija si de latura traita a credintei,se poate usor ajunge la mustrarea fariseilor :
"Voi dati zeciuiala din marar si izma,si uitati partea cea mai importanta a Legii :dreptatea ,mila , judecata"
Daca te chinui 40 de zile sa tii post ,chinuie te si 40 de secunde sa iti abtii gura de la orice repros,sa faci o bucurie unui om, sa il intelegi . Arata stralucirea ta in jur,si nimeni nu te va mai respinge,ca ai fi prea ortodox. La sfinti veneau si cei de celelalte confesiuni ,pentru ca raspindeau lumina in jurul lor ,si dadeau o raza de speranta sufetelor.
Nu se poate sa tii doar o cumpana a credintei ,dar sa fii autosuficient,sa jignesti , sa dispretuiesti,vaaaai,in numele apararii credintei ? Cand vreodata lumina s-a amestecat cu intunericul ?
Legea trebuie indeplinita in ansamblul ei ,sa indeplinesti si ansamblul dogmelor ortodoxe,dar sa ai si sufletul curat si plin de dragoste,asa cum,culmea ,multi ne-ortodoci il au !
Pai atunci la ce iti mai foloseste ortodoxia? Ca mai mult e un prilej de cadere ,daca iti sufoca sufletul.
Ortodoxia e buna ,drepata , si este singura cale care te duce la desavarsire . Dar ortodoxia prost inteleasa,poate fi o arma mai de temut decat erezia.
Asta as vrea sa se gandeasca toti care isi spun ortodoxi. E drept ca restul lumii e eretica si cazuta ,dar oare ei insisi sunt cu adevarat ortodocsi?

Iustin,
Si eu am fost botezata ortodox intr-o zi de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Am sora ortodoxa in manastire, o alta sora tot ortodoxa foarte practicanta (personajul dintr-o minune pomenita candva pe acest site) si al carei sot va incepe o a doua facultate, Teologia, si intr-un cuvant toata familia, nasii, familiile fratilor si surorilor parintilor, toti sunt ortodocsi. Sora mea din manastire era in Ascor-ul din Cluj pe cand era studenta, si studenta fiind, a primit o icoana de la o prietena catolica. La inceput nu avea nici o problema cu ea, dupa ce insa a fost indoctrinata bine impotriva catolicilor, stii ce a zis? Ca a intrat intr-o zi intr-o biserica catolica si a simtit ca oamenii astia nu se mai mantuiesc. Ca atare a dat icoana primita de la prietena ei catolica unui prieten de al meu italian, catolic. Cred ca nu am simtit o tristete mai mare in ceea ce o priveste decat atunci cand am vazut-o intr-o fotografie cu fetele din manastire publicata pe un site ortodox ultra... al carui nume il trec sub tacere. Am simtit ca si cum imaginea ei ar fi fost manjita cu cele scrise apoi de autori si m-am intrebat cum isi permit sa se foloseasca asa de imaginea altora?
Cealalta surioara, casatorita, cand am pasit pentru prima oara, cu ani in urma, intr-o biserica catolica, a inceput sa planga spunandu-mi ca sunt pe drumul spre Iad. Din fericire i-a trecut, a inteles pana la urma ca Domnul are caile Lui doar de El stiute asa ca mi-a dat sa il citesc pe Rafail Noica care ei ii place foarte mult si cu care gasea ca as avea asemanari.

Ortodocsii sunt un grup foarte heterogen de oameni, si multi mi-au spus sa nu ii mai bag in seama pe cei de pe net pentru ca... si trec sub tacere motivul, pentru a nu jigni nici pe mine, nici pe altii...

Decebal 18.08.2012 19:25:42

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465821)
Ortodocsii sunt un grup foarte heterogen de oameni, si multi mi-au spus sa nu ii mai bag in seama pe cei de pe net pentru ca... si trec sub tacere motivul, pentru a nu jigni nici pe mine, nici pe altii...

Hai, te rog spune-ne acum, că nu cred că poate fi vorba de o jignire, dealtfle și noi avem carapacea tare, dar spune-ne explicit și cine sunt acei unii.

Decebal 18.08.2012 19:42:11

Citat:

Dar nu este vorba numai de dogme, Iustin, este vorba de un întreg complex de spiritualitate, dogmatică, Tradiție, viață, nu doar ortodoxie ci și ortopraxie. Ortodocșii nu înțeleg Ortodoxia altfel decât ca viață în Sfântul Spirit, dar la modul autentic și înlăuntrul Bisericii, nu în afara acesteia. Din nefericire există și mulți smintitori sau oameni neutentici în Biserică, însă calkea nu este dezbinarea de Biserică ci rămânerea înlăuntru și lupta pentru adevăr și îndreptare, lupta pentru ortodoxie. Pentru că lupta pentru ortodoxie sau pentru creștinism se dă în fiecare zi. Noi nu negăm lucrurile bune pe care le au alții și care ne așează într-o oarecare comuniune de credință, chiar și îndepărtată, doar că în așa zisul "dialog" ecumenic Biserica Ortodoxă nu prea are ce dialoga. După cum am spus, Ortodoxia se impune, noi nu o punem în discuții. În discuții o pun doar cei nesiguri, doar cei care nu au credință adevărată ca dar de la Dumnezeu, dar ortodocșii care chiar cred în această credință revelată de Dumnezeu nu o pun la îndoială. Exsită mai multe căi pe cate îți poți trăi viața; noi, ortodocșii, credem și am primit prin Tradiție, iar unii mai și cunoaștem, adică nu ne bazăm doar pe credință, că Biserica Ortodoxă este Biserica lui Christos și că Christos mântuiește prin ea, chiar și în ciuda nevredniciei unora dintre membri ei, chiar și, din nefericire, de la vârful ei fiind. Ortodoxia este deci un întreg complex viu, impulsionat de Sfântul Spirit, o întreagă spiritualitate, mod de închinare, mod de viață pe calea cea strâmtă în definitiv, iar această Ortodoxie poartă o matrice care se impirmă în sufletele creștinilor ortodocși iar această matrice îi face să simtă, prin Sfântul Spirit, heterodoxia unora precum ereticii ecumeniști, ale unora precum Adriana Tartaruga și a multor altora, iar aceasta ne oprește de la comuniune cu ei; bine, nu doar aceasta, dar și aceasta. Dogmele sunt legate de spiritualitate, de viața morală, de închinarea liturgică, de Sfânta Scriptură, de Tradiția Sfântă, toate legându-se între ele într-un mod organic informat de Dumnezeu.

Decebal 18.08.2012 20:06:45

Citat:

Păi nici nu există mântuire în afara Harului, domnule Iustin, asta este învățătura foarte clară a Noului Testament. Mântuirea este prin har, prin credință și prin viața creștină autentică. Nu există mântuire în afara lui Christos și în afara harului lui Dumnezeu. Poate exista o viață, mai mult sau mai puțin comună, cu mai mult sau mai puțină răsplată, cu mai multe sau mai puține merite, cu mai mult sau mai puțină dezvoltare, dar viață de mântuire nu există în afara Bisericii. Asta nu înseamnă că ceilalți ar fi condamnați dar în același timp nici nu îi putem considera ca fiind cunoscători ai adevărului lui Dumnezeu și deci ai mântuirii în Christos. Numai în comunitatea Bisericii și numai prin harul lui Christos și al Sfântului Duh omul poate avea acces la viața de mântuire, la viața transformată, la viața reînnoită prin Duhul jertfei și al învierii lui Christos, prin Duhul înălțării Sale la Cer, numai aici este, să zic așa, poarta adevărată deschisă către Cer, numai aici există adevăratul Har transformator, adevărata naștere din Dumnezeu la o viață nouă în Christos, la o viață făgăduită și dăruită lui Christos, la o viață de mântuire, de nestricăciune. Aspecte pozitive se pot întâlni și la heterodocși și la cei de alte religii, dar deplinătatea posibilității accesului la mântuire o poți avea numai prin Biserica lui Christos.

Tartaruga 18.08.2012 20:50:14

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465836)
Păi nici nu există mântuire în afara Harului, domnule Iustin, asta este învățătura foarte clară a Noului Testament. Mântuirea este prin har, prin credință și prin viața creștină autentică. Nu există mântuire în afara lui Christos și în afara harului lui Dumnezeu. Poate exista o viață, mai mult sau mai puțin comună, cu mai mult sau mai puțină răsplată, cu mai multe sau mai puține merite, cu mai mult sau mai puțină dezvoltare, dar viață de mântuire nu există în afara Bisericii. Asta nu înseamnă că ceilalți ar fi condamnați dar în același timp nici nu îi putem considera ca fiind cunoscători ai adevărului lui Dumnezeu și deci ai mântuirii în Christos. Numai în comunitatea Bisericii și numai prin harul lui Christos și al Sfântului Duh omul poate avea acces la viața de mântuire, la viața transformată, la viața reînnoită prin Duhul jertfei și al învierii lui Christos, prin Duhul înălțării Sale la Cer, numai aici este, să zic așa, poarta adevărată deschisă către Cer, numai aici există adevăratul Har transformator, adevărata naștere din Dumnezeu la o viață nouă în Christos, la o viață făgăduită și dăruită lui Christos, la o viață de mântuire, de nestricăciune. Aspecte pozitive se pot întâlni și la heterodocși și la cei de alte religii, dar deplinătatea posibilității accesului la mântuire o poți avea numai prin Biserica lui Christos.

Ca atare Decebal,
Dupa cuvantul tau, daca nu ai Har, nu ai mantuire. Poti tu sa afirmi ca tu ai Harul si colegii de forum catolici de exemplu, nu l-ar avea? Poti sa faci o astfel de afirmatie, da sau nu?
Si apoi mai sufla Duhul Sfant unde vrea El asa cum scrie in Biblie, sau s-a terminat cu asta si acum sufla unde vor oamenii (crestini ortodocsi) sa sufle?...

iustin10 18.08.2012 20:57:35

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465836)

Da,teoretic aveti dreptate .
Dar practic,folositi aceasta invatatura pentru a exclude. Ca si cum dv,omul ,a-ti avea viata reinnoita prin har,a-ti trai deja in curatenie ,si ati sti prin asta ca ceilalti nu se pot mantui.
Chiar sfant de a-ti fi,tot nu aveti de unde sa cunoasteti caile lui Dumnezeu,si tot nu vad ce folos duhovnicesc v-ar aduce exprimarea de pareri sau chiar sentinte fata de ceilalti.
Cel mult pot stii ca prin har si prin Biserica ma pot mantui.Pentru ca eventual am gustat si am vazut .Dar nici pina la clipa Judecatii nimeni nu poate stii ca el insusi se va mantui,cu atat mai mult nu poate stii de ceialalti.
Daca stiti aceste adevaruri ,daca le cunoasteti deja ,spuneti-le ,vorbiti din comoara inimii. Iar daca nu aveti ce sa spuneti despre trairea ortodoxa, atunci ce sens are sa faceti pe politistul? Oare nu va avea grija Domnul sa judece via Sa ?
Si daca pe cel de departe il va rasplati la fel ca pe cel de aproape,sunteti pregatit sa nu simtiti ranchiuna in suflet?
La mantuire se ajunge prin ortodoxie,o cred si eu din toata inima .
Dar mantuirea nu este altceva ,decat a raspandi dragoste in jur .Vorbiti cu dragoste si va voi crede . Iar daca nu aveti sa spuneti cuvinte de mangaiere (cu exceptia mesajului de mai sus care chiar mi-a placut :) ) mai bine indreptati-va atentia asupra credintei ,decat sa va raniti sufletul inutil.
Daca spuneti cred in Ortodoxie ,si aratati cat de minunata este ,va pastrati pe cale cea dreapta .Dar daca va apucati sa excludeti pe unu si pe altu,desi va bizuiti pe citate adevarate ,sufletul va este in pericol,ca al unui copil care ia sabia si incepe sa se joace cu ea.

iustin10 18.08.2012 21:10:55

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465848)
Ca atare Decebal,
Dupa cuvantul tau, daca nu ai Har, nu ai mantuire. Poti tu sa afirmi ca tu ai Harul si colegii de forum catolici de exemplu, nu l-ar avea? Poti sa faci o astfel de afirmatie, da sau nu?
Si apoi mai sufla Duhul Sfant unde vrea El asa cum scrie in Biblie, sau s-a terminat cu asta si acum sufla unde vor oamenii (crestini ortodocsi) sa sufle?...

Prin har ne mantuim,ca singuri nu putem face nimic. Dar harul vine de la Domnul.
Cine are har,il da si cellorlalti,nu se apuca sa ii demaste in piata mare ca ei nu ar avea.
Cine are har,lasa 2 banuti la poarta celui sarac,si pleaca mai departe in discretie.
Eu cred ca se confunda disponibilitatea lui Dumnezeu de a darui harul ,cu obligativitatea.
Ortodoxia ne pregateste pentru a primi harul,ni-l da prin Taine, dar asta nu inseamna ca pentru vreun merit al nostru.
Noi tot ce putem face ,este sa il laudam pe Dumnezeu pentru mila si intelepciunea Sa ,si sa iubim pe aproapele,folosind astfel cu intelepciune harul primit.
Cine are har sa vorbeasca si ceilalti sa asculte.Iar cine nu il are inca,sa se roage,si macar sa nu ii judece pe ceilalti.

Decebal 18.08.2012 21:15:42

Citat:

Aici nu vorbeam neapărat despre mine sau despre alți inși, iar pe de altă parte afirmațiile mele le mențin în condiția în care sunt ortodoxe. Nu pot să spun prea multe despre catolicii de aici de pe forum, ca inși, ca oameni; din ce am văzut până acum îmi este foarte clar că ei nu cunosc și nu înțeleg Ortodoxia, posibil să fi înțeles ceva din ea dar foarte fragmentar. Ceea ce pot să spun este că eu cred că catolicismul este eretic. Nu tăgăduiesc că sunt mai dezvoltați decât ortodocșii din multe puncte de vedere, nu tăgăduiesc că avem ce învăța de la ei, dar consider catolicismul eretic și heterodox. Ar fi multe de spus despre catolicism, am prea multe argumente că este vorba despre o bomboană otrăvită învelită într-un staniol foarte strălucitor. Dealtfel am deschis mai multe probleme chiar numai eu, care sunt un neica-nimeni în Biserica Ortodoxă, pe acest forum și văd că nu prea fac față provocărilor. Dacă luăm și criticile teologilor și sfinților Bisericii Ortodoxe deja lucrurile încep să se complice și mai mult. Nu exclud că există catolici care se pot mântui dar consider catolicismul erezie și heterodoxie.

iustin10 18.08.2012 21:33:36

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465853)
Ceea ce pot să spun este că eu cred că catolicismul este eretic. Nu exclud că există catolici care se pot mântui dar consider catolicismul erezie și heterodoxie.

Nu dv considerati asta personal, ci BO o considera . A-ti inceput ziua facndu-ma eretic,si o sfarsiti facand un miliard de oameni eretici.
BO poate sa afirme aceasta erezie ,pentru ca are multe minti luminate care s-au ocupat de asta .Dar eu neputinciosul si pacatosul ,ce castig daca ma apuc sa ii fac acum eretici pe altii?
E suficient ca nu ma simt bine ducindu-ma la ei,ca nu simt nici o emotie,parca nu as intra intr-o biserica .Dar sa ma mai apuc sa ii exclud,la ce imi foloseste mie personal?
Cu ce sunt mai aporpae de mantuire prin asta?
Asa cum excludeti pe catolici,asa veti exclude pe protestanti,pe restul omenirii,pe ecumenisti ,pe ortodocsii ce nu tin calendarul,pe cei din familia dv,si cercu se va restrange tot mai mult... De ce ? Pentru ca va luati dupa cuvinte si nu dupa inima.Inima ar trebui sa va spuna :traieste si iubeste ,si da slava lui Dumnezeu. In nici un caz inima dv nu a fost lasata cu menirea de a respinge un miliard de oameni pe care nu i-ati vazut niciodata ,printr-o simpa propozitie.

Decebal 18.08.2012 21:49:43

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465854)
Nu dv considerati asta personal, ci BO o considera . A-ti inceput ziua facndu-ma eretic,si o sfarsiti facand un miliard de oameni eretici.

Te rog frumos, domnu Iustin, despre care miliard de catolici vorbiți? Așa crezi dumneata că este vorba despre un miliard? Păi cu ortodocșii sunt ăia 200-300 de milioane de care se vorbește? Ei bine, nici catolicii nu sunt miliardul ăla din statistici. Este vorba despre statistici în mod evident mincinoase și făcute așa pentru publicul larg. Oamenii cu discernământ mai dezvoltat știu că este vorba despre o simplă glumă. Și catolicii știu asta și o știu foarte bine. Și da, reafirm că, în credința mea, catolicismul este eretic și heterodox. Asta nu înseamnă că tot ceea ce spun ei ar fi greșit, ci doar că este eretic și heterodox.

Am uitat să spun, este și schismatic.

catalin2 18.08.2012 22:01:00

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465821)
Iustin,
Si eu am fost botezata ortodox intr-o zi de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Am sora ortodoxa in manastire, o alta sora tot ortodoxa foarte practicanta (personajul dintr-o minune pomenita candva pe acest site) si al carei sot va incepe o a doua facultate, Teologia, si intr-un cuvant toata familia, nasii, familiile fratilor si surorilor parintilor, toti sunt ortodocsi. Sora mea din manastire era in Ascor-ul din Cluj pe cand era studenta, si studenta fiind, a primit o icoana de la o prietena catolica. Cealalta surioara, casatorita, cand am pasit pentru prima oara, cu ani in urma, intr-o biserica catolica, a inceput sa planga spunandu-mi ca sunt pe drumul spre Iad. Din fericire i-a trecut, a inteles pana la urma ca Domnul are caile Lui doar de El stiute asa ca mi-a dat sa il citesc pe Rafail Noica care ei ii place foarte mult si cu care gasea ca as avea asemanari.

Eu cred ca cele doua surori sunt deosebite, te felicit pentru familia ta. Nu cumva supararea fata de ortodoxie vine de la vreo suparare fata de cineva din familie? Poate cineva a spus ceva care te-a suparat si ai vrut sa faci altcumva decat acea persoana?
In legatura cu ce mai spus unii pe mesaje private, pe forum citesc persoane felurite, de la atei pana la ortodocsi. Sunt si ortodocsi care practica din alte religii, care se ocupa cu paranormalul, cei de la MISA se considera ortodocsi 100%. Nu e bine sa ascultam pe oricine zice ceva, ci doar daca e adevarat, iar adevarul este in invatatura ortodoxa, in catehism sau alte scrieri, nu la ce conceptii au oamenii. Multi nu cunosc invatatura ortodoxa prea bine si cred ce au auzit, in general conceptii protestante venite cu ecumenismul.

iustin10 18.08.2012 22:01:51

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465858)
Te rog frumos, domnu Iustin, despre care miliard de catolici vorbiți? Așa crezi dumneata că este vorba despre un miliard? Păi cu ortodocșii sunt ăia 200-300 de milioane de care se vorbește? Ei bine, nici catolicii nu sunt miliardul ăla din statistici. Este vorba despre statistici în mod evident mincinoase și făcute așa pentru publicul larg. Oamenii cu discernământ mai dezvoltat știu că este vorba despre o simplă glumă. Și catolicii știu asta și o știu foarte bine. Și da, reafirm că, în credința mea, catolicismul este eretic și heterodox. Asta nu înseamnă că tot ceea ce spun ei ar fi greșit, ci doar că este eretic și heterodox.

Deci nu numai eu sunt obligat la contradictii:in cuvinte :) Adica nu tot ce spun ei este gresit dar este eretic. Exista erezii gresite si erezii mai putin gresite,si chiar non-erezii in ceea ce zic ei.
Si ?
Care e atitudinea dv practica acum,dupa ce a-ti stabilit ca catolicii sunt eretici?
Nici una. Aceiasi ca a mea ,evitati sa mai intrati in bisericile lor.
Sau daca sunteti in tren cu un catolic ,nu vorbiti cu el? La ce folosesc aceste departajari?
Oare acesta e sensul credintei ,sa stabilim ce e este eretic la altii ?
Aceasta constatare triuumfala a dv nu a produs absolut nimic pozitiv in viata dv. In viata Bisericii da,a produs,pentru ca atunci chiar aveau de impartit,si chiar era necesara departajarea .Dar altfel,dupa 1000 de ani,repetati ca un papagal(fara sens de jignire ci doar de imitare) ,fara sa fie cazul , o decizie dureroasa care a trebuit sa fie luata acum 1000 de ani.
Ce este actual inca, si va fi actual mereu ,este sa traim in dragoste cu ceilalti. Aceasta daca a-ti repeta-o mereu si a-ti si face-o ,v-ar fi de mare folos
Dar a repeta zilnic ca altii sunt eretici, e timp pierdut,caci nu ne aduce nimic pozitiv in viata

Tomita 18.08.2012 22:20:15

Citat:

Ortodoxia transmite valori prin Sf. Biserica. Daca nu ar fi Sf Biserica nu ar fi Sf Taine, nu ar avea copii si nu numai de unde sa invete, nu ar mai fi comunitate crestina..sihastrii sunt exceptii (iti trebuie multa tarie de caracter si multa credinta).
Pe mine sincer nu prea ma intreseaza de alte religii, cine se mantuieste...nu e treaba mea sa judec si in general, nu prea ma uit la capra vecinului.
Eu trebuie sa incerc sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu.
Nu exclud alti oameni din cauza religiei (acesta este si motivul pentru care am iesit cu un musulman fara sa stiu ce credinta are), nu am nicio problema sa vorbesc/lucrez/ajut etc. astfel de persoane.
Toate bune si frumoase pana vor sa distruga Biserica/valorile crestin ortodoxe.
Atunci am dreptul sa ma supar.

catalin2 18.08.2012 22:27:21

Citat:

Trataruga

E corect, dar nimnei nu spune altceva, anume ca nu doar invatatura si dogma e importanta, doar ea e numai filozofie. E nevoie de trei lucruri, in acelasi timp: dreapta credinta, harul si faptele credintei.
Ecumenismul a adus invatatura si trairea protestanta si in ortodoxie. Cel ce capata aceste conceptii incepe sa creada ca un protestant si chiar modul de gandire sa fie ca cel al protestantilor. Si cum protestantii se considera sfinti si aproape infailibili, si ortodoxul care capata aceste conceptii ajunge sa nu mai accepte invatatura ortodoxa, si sa considere ca el stei mai multe decat sfintii si BO, ca a ajuns mai intelept decat toti sfintii ortodocsi.
Invatatura ortodoxa nu e facuta de oameni, ci de Dumnezeu, e invatatura revelata de Dumnezeu. Cel ce se impotriveste, chiar ortodox fiind, crede ca e un zeu, are el o noua invatatura dupa cum crede el, chiar mai buna decat a lui Dumnezeu. Isi pune intelepciunea sa mai presus cea revelata, iar aceasta e data de mandrie. Sfantul Igantie a scris chiar despre acest lucru, cel care crede ca ratiunea lui e cea mai inteleapta din cate exista: http://www.impantokratoros.gr/despre_erezie.ro.aspx
Mai sunt si persoane care nu cunosc invatatura ortodoxa, dar atunci cand o afla trebuie sa isi schimbe invatatura gresita.
Protestantismul liberal ce sta la baza conceptiilor ecumeniste respinge invatatura, opunandu-se fundamentalismului protestant. Dar sfintii ne spun ca erezia e cel mai mare pacat, mai mare ca pacatele de moarte. majoritatea sfintilor pe care ii cinstim si-au dat viata pentru apararea impotriva unei erezii sau a paganismului, sunt sfintii martiri.
Daca in cele 10 porunci spune sa nu minti despre un om, daca cineva spune neadevarul despre Dumnezeu nu e un pacat?

iustin10 18.08.2012 22:35:38

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 465866)
Pe mine sincer nu prea ma intreseaza de alte religii, cine se mantuieste...nu e treaba mea sa judec si in general, nu prea ma uit la capra vecinului.
Eu trebuie sa incerc sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu.
Nu exclud alti oameni din cauza religiei (acesta este si motivul pentru care am iesit cu un musulman fara sa stiu ce credinta are), nu am nicio problema sa vorbesc/lucrez/ajut etc. astfel de persoane.
Toate bune si frumoase pana vor sa distruga Biserica/valorile crestin ortodoxe.
Atunci am dreptul sa ma supar.

O gandire sanatoasa. Dar nu inteleg supararea de la sfarsit . Mai bine ar fi zis,intristare,aia o simt si eu. Dar suparare? Cand te superi , deja incepi sa vorbesti agresiv , sa iti faci griji desarte ca fara tine biserica ar putea fi afectata,sa te maresti,sa fi reutacios cu aproapele .
Supararea e buna,dar pe tine insati . Cinre crezi ca ar putea distruge biserica pe care Domnul o fagaduieste " si portile locuintei mortilor nu o vor birui"
Lasati supararea si folositi arma bunavointei dupa cum e scris : "da de baut dusmanului tau,si vei gramadi carbuni aprinsi pe capul lui"

catalin2 18.08.2012 23:27:58

Citat:

Ca atare Decebal,

Conceptia ecumenista este de fapt cea protestant liberala. Ei nu au o intelegere a harului, cred ca e un fel de binecuvantare. Macar catolicii cred ca e o energie, creata, e adevarat. Harul e cel venit la Cincizecime, dovada ca pana atunci nici Apostolii nu-l aveau. Harul se dadea apoi de Apostoli prin punerea mainilor, echivalentul azi este Mirungerea. De ce faceau asta, nu aveau toti cei care credeau si har? Nu, asta e o invatatura aparuta dupa 1500, adica in protestantism. Tot ei cred si ca jertfa lui Hristos se rasfrange asupra fiecarui om, ca a schimbat firea omului in general.
Asadar catolicii nu au nici macar intelegerea harului, ei cred ca e o energie creata de Dumnezeu, noi credem ca e o energie divina, ce izvoraste din Dumnezeu. Harul constant il are cel ce s-a despatmit, ceea ce nu e cazul nostru. Noi primim har, apoi facand pacate il pierdem si tot asa.
Catolicii de pe forum si de pe alte forumuri sunt in marea majoritate fosti ortodocsi, deci au botezul, dar au cazut in apostazie. Cei care nu au fost botezati in BO nu au botezul pentru ca e o singura Biserica si doar in ea sunt Sfinte Taine. Fostii ortodocsi care se intorc la ortodoxie dar si catolici primesc de obicei Mirungerea, pentru ca se considera ca au pierdut harul.

ioan cezar 18.08.2012 23:28:52

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465870)
Dar nu inteleg supararea de la sfarsit . Mai bine ar fi zis,intristare,aia o simt si eu. Dar suparare?

Lasati supararea si folositi arma bunavointei dupa cum e scris : "da de baut dusmanului tau,si vei gramadi carbuni aprinsi pe capul lui"

Pai vi s-a dat, si tie si testoasei, si de baut si de mancat. Vi s-a tot dat, da' nu va mai satura Dumnezeu!!!
Dupa care mai si scuipati acolo unde-ati lins. Si veniti sa ne tineti morala si altele.
Pai, asta-i caracter??? Voi limite nu aveti? Nici urma de bun simt?...

In fine, treaba voastra... Veti fi avind nefericiri prea mari si deh, trebuie sa vi le poarte si voua cineva, pe unde s-o nimeri... Bine. Le port de-acum si eu.

catalin2 18.08.2012 23:40:36

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465863)
Deci nu numai eu sunt obligat la contradictii:in cuvinte :) Adica nu tot ce spun ei este gresit dar este eretic. Exista erezii gresite si erezii mai putin gresite,si chiar non-erezii in ceea ce zic ei.
Si ?
Care e atitudinea dv practica acum,dupa ce a-ti stabilit ca catolicii sunt eretici?
Nici una.

Biserica nu s-a ocupat de 2000 de ani de cei din afara Bisericii, ci de cei din Biserica. De aceea nu au fost sinoade despre invatatura musulmana, hindusa, gnostica, etc. Pentru ca nu avea importanta ce rataciri erau in afara Bisericii, ci doar cele ce afectau pe credinciosi si mantuirea.
Ecumensimul aduce o gandire deformata, protestanta, asupra ortodoxiei. Nu s-ar tot spune daca multi ortodocsi nu ar fi capatat aceste invataturi protestante. Pentru ortodocsi in primul rand se scriu aceste lucruri despre alte culte, pentru ca unii au ajuns sa creada ca protestantii liberali ca nu are importanta invatatura dreapta, ci doar practica. IPS Antonie Plamadeala si toti sfintii spun ca dreapta invatatura este obligatorie pentru mantuire, si asta pentru ortodocsi, cu atat mai mult pentru eterodocsi.
Deci in primul rand pentru ortodocsi sunt spuse toate acestea. Dar si pentru eterodocsi, ca sa afle adevarul cine vrea sa auda, sa se poata mantui. Cel ce iubeste pe cineva care nu e ortodox ii spune ca adevarul e in ortodoxie si trebuie sa vina in Biserica Ortodoxa ca sa se poata mantui, cel ce ii spuen ca poate sa stea la el in cult nu stie ce spune, de fapt face lucrarea vrajmasului, crezand ca face un bine, isi face un mare pacat.
In toate religiile exista si o cat de mica parte adevarata, dar nu are nicio importanta, e ca si cu oamenii si castravetele, ca au cam acelasi procentaj de apa, asta nu inseamna ca si castravetii sunt ca noi. Si Arie avea 99% din invatatura ortodoxa.

Tartaruga 19.08.2012 02:58:41

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465852)
Prin har ne mantuim,ca singuri nu putem face nimic. Dar harul vine de la Domnul.
Cine are har,il da si cellorlalti,nu se apuca sa ii demaste in piata mare ca ei nu ar avea.
Cine are har,lasa 2 banuti la poarta celui sarac,si pleaca mai departe in discretie.
Eu cred ca se confunda disponibilitatea lui Dumnezeu de a darui harul ,cu obligativitatea.
Ortodoxia ne pregateste pentru a primi harul,ni-l da prin Taine, dar asta nu inseamna ca pentru vreun merit al nostru.
Noi tot ce putem face ,este sa il laudam pe Dumnezeu pentru mila si intelepciunea Sa ,si sa iubim pe aproapele,folosind astfel cu intelepciune harul primit.
Cine are har sa vorbeasca si ceilalti sa asculte.Iar cine nu il are inca,sa se roage,si macar sa nu ii judece pe ceilalti.

Sunt deacord Iustin.

Tartaruga 19.08.2012 03:03:48

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465853)
Aici nu vorbeam neapărat despre mine sau despre alți inși, iar pe de altă parte afirmațiile mele le mențin în condiția în care sunt ortodoxe. Nu pot să spun prea multe despre catolicii de aici de pe forum, ca inși, ca oameni; din ce am văzut până acum îmi este foarte clar că ei nu cunosc și nu înțeleg Ortodoxia, posibil să fi înțeles ceva din ea dar foarte fragmentar. Ceea ce pot să spun este că eu cred că catolicismul este eretic. Nu tăgăduiesc că sunt mai dezvoltați decât ortodocșii din multe puncte de vedere, nu tăgăduiesc că avem ce învăța de la ei, dar consider catolicismul eretic și heterodox. Ar fi multe de spus despre catolicism, am prea multe argumente că este vorba despre o bomboană otrăvită învelită într-un staniol foarte strălucitor. Dealtfel am deschis mai multe probleme chiar numai eu, care sunt un neica-nimeni în Biserica Ortodoxă, pe acest forum și văd că nu prea fac față provocărilor. Dacă luăm și criticile teologilor și sfinților Bisericii Ortodoxe deja lucrurile încep să se complice și mai mult. Nu exclud că există catolici care se pot mântui dar consider catolicismul erezie și heterodoxie.

Intrebarea mea era foarte simpla: au catolicii Har sau nu? Daca raspunsul este "nu", atunci ar fi trebuit sa aveti curajul sa spuneti ca niciunul din colegii catolici de pe site nu are Har. Daca raspunsul este "da", atunci tot ce ati spus pana acum devine partial fals.
Intrebarea mea a fost o provocare doar ca sa vad pana unde mergeti cu curajul sustinerii propriilor pareri. Si vad ca nu ati avut curaj pana la capat. Ce anume v-a retinut? Teama de Dumnezeu sau altceva?

Tartaruga 19.08.2012 03:36:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 465862)
Eu cred ca cele doua surori sunt deosebite, te felicit pentru familia ta. Nu cumva supararea fata de ortodoxie vine de la vreo suparare fata de cineva din familie? Poate cineva a spus ceva care te-a suparat si ai vrut sa faci altcumva decat acea persoana?
In legatura cu ce mai spus unii pe mesaje private, pe forum citesc persoane felurite, de la atei pana la ortodocsi. Sunt si ortodocsi care practica din alte religii, care se ocupa cu paranormalul, cei de la MISA se considera ortodocsi 100%. Nu e bine sa ascultam pe oricine zice ceva, ci doar daca e adevarat, iar adevarul este in invatatura ortodoxa, in catehism sau alte scrieri, nu la ce conceptii au oamenii. Multi nu cunosc invatatura ortodoxa prea bine si cred ce au auzit, in general conceptii protestante venite cu ecumenismul.

Interesant este ca surioara mai mica mi-a spus la un moment dat ca ei au devenit credinciosi datorita mie (familia mea a fost atee iar eu am fost prima convertita printr-o minune). Am ramas gura casca pentru ca eu eram convinsa ca ele (surorile) au devenit credincioase in urma orelor de religie la scoala si ca apoi au convins-o si pe mama. Dar se pare ca nu...
Ca atare, pentru a-ti raspunde la intrebare: nimeni din familie nu m-a suparat. La catolici m-a dus o prietena greco-catolica care imi spusese ca preotul lor le zicea ca pot merge si la fratii ortodocsi daca nu au o biserica de a lor. Familia ei fusese ortodoxa dupa mama si catolica dupa tata, insa copiii au fost crescuti ortodocsi pana in ziua in care mama sa a patit ceva la Spovedanie (ce nu imi permit sa scriu aici), ca atare pentru a se proteja si pe ea si fetele ei, a trecut la catolici. Eu nu am patit nimic de genul asta desi in anturajul meu mai am o prietena care a patit-o si inca in casa parinteasca, ci cu mine a fost altceva: imi place slujba la catolici si nici vorba sa simt ca n-ar fi Har si ca nu s-ar mantui ci dimpotriva, am vazut multa credinta la multi, iar mai tarziu am vazut acelasi lucru la protestanti, multi oameni cu credinta. Exista si fara credinta sau cu credinta dupa ureche, peste tot exista si mai putin credinciosi, ca si la ortodocsi. De aceea nu pot accepta ca doar ortodocsii ar fi grozavi in timp ce restul vraiste. Ca atare, cu prietena greco catolica mergeam fie la ei fie la noi.

Nu stiu daca am raspuns intrebarii, dar alt raspuns nu am, nu este vorba de nici o suparare ci de adevar.

Tartaruga 19.08.2012 03:47:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 465877)
Conceptia ecumenista este de fapt cea protestant liberala. Ei nu au o intelegere a harului, cred ca e un fel de binecuvantare. Macar catolicii cred ca e o energie, creata, e adevarat. Harul e cel venit la Cincizecime, dovada ca pana atunci nici Apostolii nu-l aveau. Harul se dadea apoi de Apostoli prin punerea mainilor, echivalentul azi este Mirungerea. De ce faceau asta, nu aveau toti cei care credeau si har? Nu, asta e o invatatura aparuta dupa 1500, adica in protestantism. Tot ei cred si ca jertfa lui Hristos se rasfrange asupra fiecarui om, ca a schimbat firea omului in general.
Asadar catolicii nu au nici macar intelegerea harului, ei cred ca e o energie creata de Dumnezeu, noi credem ca e o energie divina, ce izvoraste din Dumnezeu. Harul constant il are cel ce s-a despatmit, ceea ce nu e cazul nostru. Noi primim har, apoi facand pacate il pierdem si tot asa.
Catolicii de pe forum si de pe alte forumuri sunt in marea majoritate fosti ortodocsi, deci au botezul, dar au cazut in apostazie. Cei care nu au fost botezati in BO nu au botezul pentru ca e o singura Biserica si doar in ea sunt Sfinte Taine. Fostii ortodocsi care se intorc la ortodoxie dar si catolici primesc de obicei Mirungerea, pentru ca se considera ca au pierdut harul.

Eu in schimb eram convinsa ca miscarea a fost initiata de catolici, iar catolicii numai protestanti liberali nu sunt, cel putin nu la nivel de varfuri.
Cat despre ceea ce cred ortodocsii despre protestanti eu m-am lamurit ca nu-i adevarat pentru ca am vorbit direct cu ei si nici vorba sa fie cum ziceti. Nici la ei nu exista mantuire fara Har, fara credinta, fara fapte, fara botez, fara Spovedanie, fara Impartasire etc. Tocmai ca ei se tin de Biblie, fac studiu biblic mult mai intens decat catolicii si ortodocsii, si nu il fac doar pentru a pierde timpul ci pentru a pune in practica cele din Biblie iar in Biblie scrie absolut totul necesar omului pentru mantuire, nu lipseste absolut nimic.
Multi vorbesc din ceea ce citesc pe ici pe colo fara sa mearga vreodata la sursa, adica in comunitatea lor si sa vada exact ce se intampla. Eu am vazut pentru prima oara la catolici ca una mi se spusese in BO despre ei si cu totul altceva vedeam "pe teren". La catolici mi-a placut faptul ca au reusit sa nu accepte divortul si recasatorirea. Si chiar azi am vorbit cu o prietena italianca care mi-a spus ca o persoana divortata nici macar nas(a) de botez nu mai poate fi, daramite recasatorie religioasa, este exclus. In Franta insa sunt mai laxi, nu accepta recasatoria si divortul, dar accepta casatorie (pentru prima data) chiar in absenta confirmarii, ceea ce imi pare cel putin ciudat.
La protestanti imi place ravna lor pentru Cuvantul lui Dumnezeu din Biblie si faptul ca rugaciunea ocupa un loc foarte important in viata lor la modul la care nu incep nici o activitate cat de marunta fara sa ceara sa se faca dupa voia lui Dumnezeu spre slava Sa, insista mereu ca totul sa fie facut doar spre slava lui Dumnezeu, ori asta pentru mine este o smerenie mult mai profunda decat a se proclama toata ziua singurii credinciosi de pe planeta.
Ortodoxia are mai multa frumusete pentru ca are multa filozofie influentata de greci, insa la nivel de cunoastere biblica si practica a rugaciunii spre slava lui Dumnezeu sta mai prost pentru ca foarte putini ortodocsi cunosc Biblia, iar rugaciunile sunt foarte dispersate cu toti sfintii care primesc acatiste si paraclise. Din punctul meu de vedere, treapta cea mai superioara a rugaciunii este tocmai aceea in care omul nu mai doreste altceva decat sa se faca voia lui Dumnezeu in toate si sa dea slava pentru ea indiferent care ar fi. Acest fel de rugaciune l-am vazut mai ales la protestanti.
De aceea (si din multe alte motive) eu nu pot fi deacord cu prezenta Harului doar la ortodocsi. Credinta este cea din Biblie si ea este practicata de multi non ortodocsi iar Harul se da ca in Biblie: botez si rugaciune, ca atare se da si la non ortodocsi. Roadele vorbesc de la sine, iar cine are ochi de vazut vede, cine nu- nu...

Tartaruga 19.08.2012 04:21:20

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 465880)
Biserica nu s-a ocupat de 2000 de ani de cei din afara Bisericii, ci de cei din Biserica. De aceea nu au fost sinoade despre invatatura musulmana, hindusa, gnostica, etc. Pentru ca nu avea importanta ce rataciri erau in afara Bisericii, ci doar cele ce afectau pe credinciosi si mantuirea.
Ecumensimul aduce o gandire deformata, protestanta, asupra ortodoxiei. Nu s-ar tot spune daca multi ortodocsi nu ar fi capatat aceste invataturi protestante. Pentru ortodocsi in primul rand se scriu aceste lucruri despre alte culte, pentru ca unii au ajuns sa creada ca protestantii liberali ca nu are importanta invatatura dreapta, ci doar practica. IPS Antonie Plamadeala si toti sfintii spun ca dreapta invatatura este obligatorie pentru mantuire, si asta pentru ortodocsi, cu atat mai mult pentru eterodocsi.
Deci in primul rand pentru ortodocsi sunt spuse toate acestea. Dar si pentru eterodocsi, ca sa afle adevarul cine vrea sa auda, sa se poata mantui. Cel ce iubeste pe cineva care nu e ortodox ii spune ca adevarul e in ortodoxie si trebuie sa vina in Biserica Ortodoxa ca sa se poata mantui, cel ce ii spuen ca poate sa stea la el in cult nu stie ce spune, de fapt face lucrarea vrajmasului, crezand ca face un bine, isi face un mare pacat.
In toate religiile exista si o cat de mica parte adevarata, dar nu are nicio importanta, e ca si cu oamenii si castravetele, ca au cam acelasi procentaj de apa, asta nu inseamna ca si castravetii sunt ca noi. Si Arie avea 99% din invatatura ortodoxa.

Primii crestini s-au mantuit cu ceea ce scrie in Biblie, fara nici o alta invatatura suplimentara. Daca ei s-au mantuit, oricine altul se poate mantui exact in acelasi mod. Iar multi nu vor decat mantuirea, nu-i intereseaza mai mult. Este foarte simplu conceptul. Si este scris si in Biblie:

"Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea".

Ce faceau cei din zilele lui Ioan Botezatorul? Nu faceau altceva decat sa creada, sa se lepede de pacate, sa se boteze cu apa si Duh Sfant si sa persiste in aceasta lasare de pacate, in frangerea painii si in rugaciune. Foarte simplu, insa exact aceasta simplitate care ii atrage pe protestanti este respinsa de ortodocsi fiind convinsi ca fara toate textele incondeiate ortodoxe nu ar exista Har. Gandul omului nu este insa si gandul lui Dumnezeu ci gandul Lui este cel citat mai sus. De aceea grija omului trebuie mai degraba sa fie straduinta si silirea pentru a pune mana pe Imparatie.

Ajung mereu la concluzia ca se vorbeste mult si se face putin, iar meteahna asta a multei vorbiri eu am prins-o la ortodocsi din pacate.

Dar acum ca imi sunt toate mai clare in ceea ce cautam, prefer sa trec la fapta de acum inainte si sa dispar cat de mult posibil din virtual.

Va multumesc tuturor pentru ceea ce ati impartasit cu mine, bune si mai putin bune!
Multa pace!

Decebal 19.08.2012 06:17:56

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465893)
Cat despre ceea ce cred ortodocsii despre protestanti eu m-am lamurit ca nu-i adevarat pentru ca am vorbit direct cu ei si nici vorba sa fie cum ziceti. Nici la ei nu exista mantuire fara Har, fara credinta, fara fapte, fara botez, fara Spovedanie, fara Impartasire etc. Tocmai ca ei se tin de Biblie, fac studiu biblic mult mai intens decat catolicii si ortodocsii, si nu il fac doar pentru a pierde timpul ci pentru a pune in practica cele din Biblie iar in Biblie scrie absolut totul necesar omului pentru mantuire, nu lipseste absolut nimic.

Nu știu dacă în Biblie scrie chiar totul, dar faptul că scrie ceea ce scrie nu înseamnă că interpretarea celor scrise este cea corectă, cea adevărată. Interpretarea Bibliei se face în cheia și duhul Sfintei Tradiții, ori tocmai asta este ceea ce resping protestanții din principiu, mai mult neoprotestanții. Nu contest că se fac confuzii între diverse tradiții și Sfânta Tradiție, dealtfel nu este deloc ușor de păstrat Tradiția Sfântă, dar astea nu sunt motive pentru rupere de Biserică în comunități separate, protestante.

Protestanții, cu toată credința lor heterodoxă și chiar eretică, nu reprezintă totuși Biserica lui Christos. Sunt prea multe dovezi care arată diferențele între Biserica Ortodoxă și comunitățile sau sectele protestante. Ceea ce clamează protestanții nu este ceva ce ortodocșii nu fac sau nu pot să facă; minunile harului dumnezeiesc lucrate în Biserica Ortodoxă sunt însă lucruri care nu apar, nu au apărut și nu pot apărea în acele comunități. Chiar în urmă cu câțiva ani a avut loc o minune dumnezeiască de izvorâre de mir de la niște moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud, moaște pe care le avea Danion Vasile. Așa ceva la protestanți nu se vede și nu se poate vedea. Pe de altă parte și dacă s-ar consideră botezul lor valid, deși lucrurile sunt foarte problematice, tot ar fi lipsiți de alte Sfinte Taine precum și de Sfânta Tradiție. Ei sunt lipsiți de Duhul adevăratei înțelegeri a Sfintei Scripturi fiiind rupți de Biserica Duhului. Cu toată așa zisa lor credință sunt departe de credința cea adevărată, sunt departe de deplinătatea harului, sunt departe de plinătatea adevărului, sunt departe de Biserică. Nu întâmplător protestanții nu au sfinți, așa cum are Biserica Ortodoxă; nivelul lor maxim la care pot ajunge este cu mult inferior nivelului la care se poate ajunge în Biserica Ortodoxă.

Decebal 19.08.2012 10:52:52

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465893)
Din punctul meu de vedere, treapta cea mai superioara a rugaciunii este tocmai aceea in care omul nu mai doreste altceva decat sa se faca voia lui Dumnezeu in toate si sa dea slava pentru ea indiferent care ar fi. Acest fel de rugaciune l-am vazut mai ales la protestanti.

Ce ai văzut tu la protestanți nu este nici pe departe treapta cea mai înaltă a rugăciunii. Ba dimpotrivă când vine vorba de rugăciune, protestanții se mențin la unele din cele mai jos trepte. Nu că ar fi ceva în neregulă neapărat cu respectivele trepte, doar că este departe de cultul rugăciunii în Biserica Ortodoxă. Văd că repeți din nou puncte de vedere profund heterodoxe și profund străine de ortodoxie, cuprinsă fiind de mreaja teatralității stilului de rugăciune sectant protestant.

Tartaruga 19.08.2012 11:26:46

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465897)
Nu știu dacă în Biblie scrie chiar totul, dar faptul că scrie ceea ce scrie nu înseamnă că interpretarea celor scrise este cea corectă, cea adevărată. Interpretarea Bibliei se face în cheia și duhul Sfintei Tradiții, ori tocmai asta este ceea ce resping protestanții din principiu, mai mult neoprotestanții. Nu contest că se fac confuzii între diverse tradiții și Sfânta Tradiție, dealtfel nu este deloc ușor de păstrat Tradiția Sfântă, dar astea nu sunt motive pentru rupere de Biserică în comunități separate, protestante.

Protestanții, cu toată credința lor heterodoxă și chiar eretică, nu reprezintă totuși Biserica lui Christos. Sunt prea multe dovezi care arată diferențele între Biserica Ortodoxă și comunitățile sau sectele protestante. Ceea ce clamează protestanții nu este ceva ce ortodocșii nu fac sau nu pot să facă; minunile harului dumnezeiesc lucrate în Biserica Ortodoxă sunt însă lucruri care nu apar, nu au apărut și nu pot apărea în acele comunități. Chiar în urmă cu câțiva ani a avut loc o minune dumnezeiască de izvorâre de mir de la niște moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud, moaște pe care le avea Danion Vasile. Așa ceva la protestanți nu se vede și nu se poate vedea. Pe de altă parte și dacă s-ar consideră botezul lor valid, deși lucrurile sunt foarte problematice, tot ar fi lipsiți de alte Sfinte Taine precum și de Sfânta Tradiție. Ei sunt lipsiți de Duhul adevăratei înțelegeri a Sfintei Scripturi fiiind rupți de Biserica Duhului. Cu toată așa zisa lor credință sunt departe de credința cea adevărată, sunt departe de deplinătatea harului, sunt departe de plinătatea adevărului, sunt departe de Biserică. Nu întâmplător protestanții nu au sfinți, așa cum are Biserica Ortodoxă; nivelul lor maxim la care pot ajunge este cu mult inferior nivelului la care se poate ajunge în Biserica Ortodoxă.

Decebal,

Si eu mi-am pus problema acestor minuni: moaste si izvorare de mir, insa dupa ce am citit chiar pe acest site ca practica pastrarii moastelor a fost combatuta de Sf. Antonie cel Mare ca si cum ar fi fost o practica pagana, am inceput sa fiu mai reticenta in ceea ce priveste aceste minuni, originea si scopul lor.
Cert ramane faptul ca ele nu existau la cei din vremea lui Ioan Botezatorul ori aceia puneau mana pe Imparatie prin straduinta.
Legat de restul postarii, ceea ce am observat frecvent in discursurile ortodoxe este multa necredinta in cuvantul biblic sub pretextul gresitei interpretari. Practic arata o necredinta in insasi promisiunile Biblice ca Duhul Sfant se da la cei ce cer pentru ca, daca noi dam o paine si nu o piatra copiilor nostri, Dumnezeu Tatal cu atat mai mult da cele bune celor ce cer. Protestantii cer cu credinta ca vor primi, asa cum scrie in Biblie, in timp ce ortodocsii au fost invatati sa inlocuiasca mereu aceasta credinta ca vor primi cu o credinta care pe de o parte le spune ca nu ar fi vrednici sa primeasca iar pe de alta parte le spune ca se primeste doar daca asta si aialalta. Deci eu vad o credinta foarte slaba in Cuvantul Domnului si una foarte puternica in cuvantul oamenilor care au invatat cum sa nu creada omul in Cuvantul Domnului. Sub pretextul relei interpretari, ca si cum ar fi ceva de interpretat la faptul ca ceri Duh Sfant cu perseverenta si Tatal ti-l da asa cum si orice om mai putin bun decat Dumnezeu da copiilor sai painea si nu piatra, deci sub pretextul relei interpretari, s-a anulat credinta omului in Cuvantul lui Dumnezeu. Si am fost convinsa multa vreme de faptul ca Adevarul intreg se gaseste numai in Ortodoxie pentru ca nici o alta nu-i asa bogata in atatea invataturi si minuni, acum insa, dupa ce am studiat dincolo de aparente si tabuuri, sunt convinsa ca ceea ce luam drept adevar si bogatie nu este altceva decat filozofie si inteligenta greceasca si egipteana izvorata din radacinile lor culturale pagane extrem de bogate. Mesajul Domnului este mult mai simplu, de aceea prevenise ca nu toti vor fi capabili sa-l inteleaga ci vor reusi doar cei simpli si neinvatati. Perfect adevarat iar Ortodoxia este din pacate dovada de cum se poate ajunge la necredinta in Cuvantul Domnului din cauza aglomerarii invataturii umane. Si cu cat s-a aglomerat mai multa, cu atat a sufocat mai mult biserica si a sfasaiat-o in bucatele pentru ca i-a dat tot mai multe invataturi pe care oamenii sa se poata dezbina, ajungandu-se la anomalia de azi ca trebuie citite zeci si sute de carti in Ortodoxie pentru a ti se spune apoi ca oricum nu le-ai inteles bine si nu ai priceput Ortodoxia. Si uite cum silirea punerii mainii pe Imparatie a trecut de mult pe un loc secundar...
Se va face o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn asa cum a dorit Domnul, iar asta va duce la dezbracarea credintelor de tot ceea ce nu era de fapt de la Dumnezeu, dezbracarea deci de idolatria umana. Caci este cea mai subtila idolatrie, punerea invataturii umane deasupra celei Dumnezeiesti cu pretextul ca aceasta din urma nu poate fi inteleasa, negandu-se astfel insasi promisiunile lui Dumnezeu.
Si iar am vorbit cam mult in detrimentul practicii. Cum stiu ca aceste discutii se pot intinde la infinit si cum stiu ca nu este in practica ortodoxa ca userii sa se roage ca discutia sa se fie spre slava lui Dumnezeu si spre vadirea Adevarului Sau si spre afirmarea Vointei Sale, prefer sa ma opresc aici pentru ca altfel totul devine desertaciune omeneasca.
Multa pace!

Decebal 19.08.2012 12:41:56

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 465913)
Si eu mi-am pus problema acestor minuni: moaste si izvorare de mir, insa dupa ce am citit chiar pe acest site ca practica pastrarii moastelor a fost combatuta de Sf. Antonie cel Mare ca si cum ar fi fost o practica pagana, am inceput sa fiu mai reticenta in ceea ce priveste aceste minuni, originea si scopul lor.

Nu știu ce ai citit tu și unde însă minunile de moaște neputrezite, chiar întregi, cum este cazul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, și chiar izvorâtoare de mir cum este cazul unor sfinte moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud sunt mult prea evidente ca să mai fie contestate. Mai mult în unele cazuri avem situații clare de canonizare iar lucrurile nu mai pot fi puse la îndoială. Astfel de minuni dumnezeiești nu se întâlnesc la nici o sectă protestantă și asta arată că acolo nu este adevărata Biserică a lui Christos. Și nici nu are cum să fie pentru că Biserica a apărut acum 2000 de ani, protestanții acum 500 de ani.

Citat:

Cert ramane faptul ca ele nu existau la cei din vremea lui Ioan Botezatorul ori aceia puneau mana pe Imparatie prin straduinta.

Evident că nu existau, în primul rând pentru că nu exista încă Învierea Domnului, iar pe de altă parte pentru că încă nu exista viața ascetică și mistică specifică Bisericii Ortodoxe. Iar în Biserica Ortodoxă despre asta este vorba, chiar dacă unii mai deturnează lucrurile, anume de a pune mâna pe împărăție cu străduință prin harul lui Dumnezeu.

Citat:

Legat de restul postarii, ceea ce am observat frecvent in discursurile ortodoxe este multa necredinta in cuvantul biblic sub pretextul gresitei interpretari.

Aici te înșeli, nu este vorba despre necredință în discursul Bibliei, ci de necredință în interpretările protestante care sunt rupte de duhul Sfintei Tradiții, încercând să își afirme propriile lor tradiții. Iar în cazul protestanților și al celor neo- avem cazuri clare de erezii datorate interpretărilor lor făcute de mintea lor și pentru că, chipurile, așa le-ar fi spus lor Duhul Sfânt. Este vorba aici despre niște suprasolicitări ale cuvântului biblic și de o supraestimare a raporturilor lor cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt. dar ei, săracii, nici măcar nu prea știu prea multe despre Duhul dar își permit, suprasolicitând realitatea obiectivă, suprasolicitând cu așa zisa lor credință, să facă tot felul de afirmații și să atribuie orice întâmplare sau mai știu eu ce unei intervenții favorizante chipurile a Duhului pentru ei. Asistăm în mod evident la cazuri clare de fanatism și fundamentalism protestant, depărtat aproape complet de Duhul Bisericii lui Christos.

Citat:

Practic arata o necredinta in insasi promisiunile Biblice ca Duhul Sfant se da la cei ce cer pentru ca, daca noi dam o paine si nu o piatra copiilor nostri, Dumnezeu Tatal cu atat mai mult da cele bune celor ce cer. Protestantii cer cu credinta ca vor primi, asa cum scrie in Biblie, in timp ce ortodocsii au fost invatati sa inlocuiasca mereu aceasta credinta ca vor primi cu o credinta care pe de o parte le spune ca nu ar fi vrednici sa primeasca iar pe de alta parte le spune ca se primeste doar daca asta si aialalta. Deci eu vad o credinta foarte slaba in Cuvantul Domnului si una foarte puternica in cuvantul oamenilor care au invatat cum sa nu creada omul in Cuvantul Domnului. Sub pretextul relei interpretari, ca si cum ar fi ceva de interpretat la faptul ca ceri Duh Sfant cu perseverenta si Tatal ti-l da asa cum si orice om mai putin bun decat Dumnezeu da copiilor sai painea si nu piatra, deci sub pretextul relei interpretari, s-a anulat credinta omului in Cuvantul lui Dumnezeu.

Asta este părerea sectarilor neoprotestanți și nu pun prea mult preț pe ea pentru că nu sunt ei în măsură să se pronunțe asupra Sfintei Tradiții a Bisericii. Ei întâi trebuie să vină și să învețe despre ce este vorba și abia apoi vor mai avea vreo legitimitate ca să comenteze ceva. Sunt lipsiți de legitimitate în această temă cu toată interpretarea lor de două surcele a Bibliei. Prin toată agitația lor extrem de superficială și de fals credincioasă nu fac decât săp slujească împărăției veacului acestuia, din care nici nu au ieșit și nici nu vor ieși atâta timp cât vor rămâne în afara Bisericii. Toată agitația lor nu poate fi privită decât ca pregătirea terenului pentru ca Biserica lui Christos să își îndeplinească misiunea. Agitația lor superficială și credința lor de suprafață și prefabricată nu are cum să reziste în fața puterilor întunericului veacului acestuia. Numai prin Biserică vor ajunge și ei să înțeleagă cu adevărat Evanghelia mântuirii. De aceea le solicităm și pe această cale să se întoarcă la Biserica lui Christos pentru a cunoaște adevărul în mod autentic, nu doar la nivelul superficialității protestante și neoprotestante.

Citat:

Si am fost convinsa multa vreme de faptul ca Adevarul intreg se gaseste numai in Ortodoxie pentru ca nici o alta nu-i asa bogata in atatea invataturi si minuni, acum insa, dupa ce am studiat dincolo de aparente si tabuuri, sunt convinsa ca ceea ce luam drept adevar si bogatie nu este altceva decat filozofie si inteligenta greceasca si egipteana izvorata din radacinile lor culturale pagane extrem de bogate.

Cu astfel de declarații te-ai cam descalificat în materie de Ortodoxie și ne arăți încă o dată consecințele fenomenului spălării pe cap și al îndoctrinării protestante, fenomene ale cărei victimă ești în mod evident. Tu care nici măcar nu știi aproape nimic despre Ortodoxie, și mai mult nu doar că nu ai știință, dar nici nu înțelegi despre ce este vorba, ai ajuns să îți permiți, într-un duh evident revoltat protestant, să cataloghezi Tradiția Bisericii Ortodoxe drept filozofie grecească și egipteană și te-ai descalificat. Nu tăgăduiește nimeni că există influențe ale altor culturi însă ceea ce Părinții Bisericii au încercat, și au și reușit în bună măsură, a fost să încreștineze aspectele bune găsite în cultura și civilizația unor popoare cum erau grecii. Mai mult pentru creștinism acele lucruri erau și sunt necesare pentru că Biserica trebuie să fie în pas cu dezvoltările culturii, ale filozofiei, ale gândirii umane în general, multe dintre conceptele științelor și filozofiilor păgâne fiind integrate și încreștinate. Acest fenomen a însemnat foarte mult pentru Biserica Creștină pentru că Biserica a avut apoi capacitățile umane, filozofice, culturale de a construi o filozofie, o cultură, o civilizație creștină, întemeiată în mod fundamental pe Christos dar extrăgând și aspectele benefice, sau părțile de adevăr, din culturile altora. Acest fenomen este vizibil chiar din Noul Testament unde se observă în mod clar influențe culturale în cazul Sfântului Pavel, spre exemplu din Religiile de Mistere, dar nu numai.

Citat:

Mesajul Domnului este mult mai simplu, de aceea prevenise ca nu toti vor fi capabili sa-l inteleaga ci vor reusi doar cei simpli si neinvatati. Perfect adevarat iar Ortodoxia este din pacate dovada de cum se poate ajunge la necredinta in Cuvantul Domnului din cauza aglomerarii invataturii umane. Si cu cat s-a aglomerat mai multa, cu atat a sufocat mai mult biserica si a sfasaiat-o in bucatele pentru ca i-a dat tot mai multe invataturi pe care oamenii sa se poata dezbina, ajungandu-se la anomalia de azi ca trebuie citite zeci si sute de carti in Ortodoxie pentru a ti se spune apoi ca oricum nu le-ai inteles bine si nu ai priceput Ortodoxia. Si uite cum silirea punerii mainii pe Imparatie a trecut de mult pe un loc secundar...

Aici te înșeli din nou, pentru că mesajul Domnului este de cea mai mare complexitate și doar tratat cu superficialitate se poate spune că este un mesaj simplu și pentru cei neînvățați. Are și el simplitatea lucrurile lui, dar în esență este de cea mai mare complexitate așa cum este de fapt întreaga revelație dumnezeiască. Din nou constat că ești victima efectiv a unui proces de îndoctrinare și spălare pe creier de tip protestant și că vorbești despre Ortodoxie fără să ai habar în realitate despre ce este vorba.

Citat:

Se va face o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn asa cum a dorit Domnul, iar asta va duce la dezbracarea credintelor de tot ceea ce nu era de fapt de la Dumnezeu, dezbracarea deci de idolatria umana. Caci este cea mai subtila idolatrie, punerea invataturii umane deasupra celei Dumnezeiesti cu pretextul ca aceasta din urma nu poate fi inteleasa, negandu-se astfel insasi promisiunile lui Dumnezeu.

Elemente de îndoctrinare tipic protestante.

Citat:

Si iar am vorbit cam mult in detrimentul practicii. Cum stiu ca aceste discutii se pot intinde la infinit si cum stiu ca nu este in practica ortodoxa ca userii sa se roage ca discutia sa se fie spre slava lui Dumnezeu si spre vadirea Adevarului Sau si spre afirmarea Vointei Sale, prefer sa ma opresc aici pentru ca altfel totul devine desertaciune omeneasca.

Faptul că nu se fac astfel de afirmații în public nu înseamnă că nu se fac deloc, doar că nu este necesară o astfel de teatralitate și fățărnicie specifică protestanților care trăiesc în lumea lor de închpuiri și de basme despre ei înșiși. De fapt prin ceea ce fac, protestanții sunt slujitorii cei mai fideli ai deșertăciunii omenești, ai fățărniciei, ai slavei exterioare a împărăției lumii acesteia, așa cum se întâmplă și în cazul altora plini de lipsă de discernământ spiritual autentic și de autobinecuvântare și falsificare a revelației divine sub chipul mincinos al păstrării ei celei mai fidele.

iustin10 19.08.2012 13:04:24

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 465878)
Pai vi s-a dat, si tie si testoasei, si de baut si de mancat. Vi s-a tot dat, da' nu va mai satura Dumnezeu!!!
Dupa care mai si scuipati acolo unde-ati lins. Si veniti sa ne tineti morala si altele.
Pai, asta-i caracter??? Voi limite nu aveti? Nici urma de bun simt?...

In fine, treaba voastra... Veti fi avind nefericiri prea mari si deh, trebuie sa vi le poarte si voua cineva, pe unde s-o nimeri... Bine. Le port de-acum si eu.

Adica tu zici ca ne intoarcem impotriva Bisericii care ne a hranit. Si in plus mai facem si morala inutila. Faptu ca adaugi si pe altii la inima ta ,nu inseamna ca iti elimini mama ,care este Biserica. Nu am zis nimic rau impotriva Bisericii pe care o iubesc si o consider corabia spre mantuire.Ci am zis impotriva atitudinii multora,care folosesc aceasta corabie de salvare,ca pe un crucisator ,si nu le pasa de cei care se zbat in apa
Eu nu sunt 100% sigur ca atitudinea aceasta e ortodoxa si dreapta . De aia imi permit sa o si critic. Nu ca imi pasa atat de mult de protestanti si altii .Pentru ca Dumnezeu stie cel mai bine ce va face cu toti.Ci imi pasa de fratii ortodocsi,ca sa nu se lase amagiti de forma,si sa uite fondul. Sa nu fie politistii altora,ci proprii lor politisti . Daca am dreptate sau nu, se va vedea ,si o sa o recunosc . Dar cata vreme nu distrug ceea ce este ,ci doar indemn sa nu se uite nici de poruncile Domnului , deocamdata nu vad gresala mea,dar nici nu exclud sa gresesc,si sa nu am eu insumi dreptul sa judec pe altii.

ioan cezar 19.08.2012 14:11:38

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 465932)
Adica tu zici ca ne intoarcem impotriva Bisericii care ne a hranit. Si in plus mai facem si morala inutila. Faptu ca adaugi si pe altii la inima ta ,nu inseamna ca iti elimini mama ,care este Biserica. Nu am zis nimic rau impotriva Bisericii pe care o iubesc si o consider corabia spre mantuire.Ci am zis impotriva atitudinii multora,care folosesc aceasta corabie de salvare,ca pe un crucisator ,si nu le pasa de cei care se zbat in apa
Eu nu sunt 100% sigur ca atitudinea aceasta e ortodoxa si dreapta . De aia imi permit sa o si critic. Nu ca imi pasa atat de mult de protestanti si altii .Pentru ca Dumnezeu stie cel mai bine ce va face cu toti.Ci imi pasa de fratii ortodocsi,ca sa nu se lase amagiti de forma,si sa uite fondul. Sa nu fie politistii altora,ci proprii lor politisti . Daca am dreptate sau nu, se va vedea ,si o sa o recunosc . Dar cata vreme nu distrug ceea ce este ,ci doar indemn sa nu se uite nici de poruncile Domnului , deocamdata nu vad gresala mea,dar nici nu exclud sa gresesc,si sa nu am eu insumi dreptul sa judec pe altii.

Bine Iustin. Tu le stii mai bine pe ale tale.
Nu vreau sa te mai supar, faci cum consideri, desigur. Toate cele bune!

ioan cezar 19.08.2012 15:28:13

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 465930)
Nu știu ce ai citit tu și unde însă minunile de moaște neputrezite, chiar întregi, cum este cazul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, și chiar izvorâtoare de mir cum este cazul unor sfinte moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud sunt mult prea evidente ca să mai fie contestate. Mai mult în unele cazuri avem situații clare de canonizare iar lucrurile nu mai pot fi puse la îndoială. Astfel de minuni dumnezeiești nu se întâlnesc la nici o sectă protestantă și asta arată că acolo nu este adevărata Biserică a lui Christos. Și nici nu are cum să fie pentru că Biserica a apărut acum 2000 de ani, protestanții acum 500 de ani.

Evident că nu existau, în primul rând pentru că nu exista încă Învierea Domnului, iar pe de altă parte pentru că încă nu exista viața ascetică și mistică specifică Bisericii Ortodoxe. Iar în Biserica Ortodoxă despre asta este vorba, chiar dacă unii mai deturnează lucrurile, anume de a pune mâna pe împărăție cu străduință prin harul lui Dumnezeu.

Aici te înșeli, nu este vorba despre necredință în discursul Bibliei, ci de necredință în interpretările protestante care sunt rupte de duhul Sfintei Tradiții, încercând să își afirme propriile lor tradiții. Iar în cazul protestanților și al celor neo- avem cazuri clare de erezii datorate interpretărilor lor făcute de mintea lor și pentru că, chipurile, așa le-ar fi spus lor Duhul Sfânt. Este vorba aici despre niște suprasolicitări ale cuvântului biblic și de o supraestimare a raporturilor lor cu Dumnezeu prin Duhul Sfânt. dar ei, săracii, nici măcar nu prea știu prea multe despre Duhul dar își permit, suprasolicitând realitatea obiectivă, suprasolicitând cu așa zisa lor credință, să facă tot felul de afirmații și să atribuie orice întâmplare sau mai știu eu ce unei intervenții favorizante chipurile a Duhului pentru ei. Asistăm în mod evident la cazuri clare de fanatism și fundamentalism protestant, depărtat aproape complet de Duhul Bisericii lui Christos.

Asta este părerea sectarilor neoprotestanți și nu pun prea mult preț pe ea pentru că nu sunt ei în măsură să se pronunțe asupra Sfintei Tradiții a Bisericii. Ei întâi trebuie să vină și să învețe despre ce este vorba și abia apoi vor mai avea vreo legitimitate ca să comenteze ceva. Sunt lipsiți de legitimitate în această temă cu toată interpretarea lor de două surcele a Bibliei. Prin toată agitația lor extrem de superficială și de fals credincioasă nu fac decât săp slujească împărăției veacului acestuia, din care nici nu au ieșit și nici nu vor ieși atâta timp cât vor rămâne în afara Bisericii. Toată agitația lor nu poate fi privită decât ca pregătirea terenului pentru ca Biserica lui Christos să își îndeplinească misiunea. Agitația lor superficială și credința lor de suprafață și prefabricată nu are cum să reziste în fața puterilor întunericului veacului acestuia. Numai prin Biserică vor ajunge și ei să înțeleagă cu adevărat Evanghelia mântuirii. De aceea le solicităm și pe această cale să se întoarcă la Biserica lui Christos pentru a cunoaște adevărul în mod autentic, nu doar la nivelul superficialității protestante și neoprotestante.

Cu astfel de declarații te-ai cam descalificat în materie de Ortodoxie și ne arăți încă o dată consecințele fenomenului spălării pe cap și al îndoctrinării protestante, fenomene ale cărei victimă ești în mod evident. Tu care nici măcar nu știi aproape nimic despre Ortodoxie, și mai mult nu doar că nu ai știință, dar nici nu înțelegi despre ce este vorba, ai ajuns să îți permiți, într-un duh evident revoltat protestant, să cataloghezi Tradiția Bisericii Ortodoxe drept filozofie grecească și egipteană și te-ai descalificat. Nu tăgăduiește nimeni că există influențe ale altor culturi însă ceea ce Părinții Bisericii au încercat, și au și reușit în bună măsură, a fost să încreștineze aspectele bune găsite în cultura și civilizația unor popoare cum erau grecii. Mai mult pentru creștinism acele lucruri erau și sunt necesare pentru că Biserica trebuie să fie în pas cu dezvoltările culturii, ale filozofiei, ale gândirii umane în general, multe dintre conceptele științelor și filozofiilor păgâne fiind integrate și încreștinate. Acest fenomen a însemnat foarte mult pentru Biserica Creștină pentru că Biserica a avut apoi capacitățile umane, filozofice, culturale de a construi o filozofie, o cultură, o civilizație creștină, întemeiată în mod fundamental pe Christos dar extrăgând și aspectele benefice, sau părțile de adevăr, din culturile altora. Acest fenomen este vizibil chiar din Noul Testament unde se observă în mod clar influențe culturale în cazul Sfântului Pavel, spre exemplu din Religiile de Mistere, dar nu numai.

Aici te înșeli din nou, pentru că mesajul Domnului este de cea mai mare complexitate și doar tratat cu superficialitate se poate spune că este un mesaj simplu și pentru cei neînvățați. Are și el simplitatea lucrurile lui, dar în esență este de cea mai mare complexitate așa cum este de fapt întreaga revelație dumnezeiască. Din nou constat că ești victima efectiv a unui proces de îndoctrinare și spălare pe creier de tip protestant și că vorbești despre Ortodoxie fără să ai habar în realitate despre ce este vorba.

Elemente de îndoctrinare tipic protestante.

Faptul că nu se fac astfel de afirmații în public nu înseamnă că nu se fac deloc, doar că nu este necesară o astfel de teatralitate și fățărnicie specifică protestanților care trăiesc în lumea lor de închpuiri și de basme despre ei înșiși. De fapt prin ceea ce fac, protestanții sunt slujitorii cei mai fideli ai deșertăciunii omenești, ai fățărniciei, ai slavei exterioare a împărăției lumii acesteia, așa cum se întâmplă și în cazul altora plini de lipsă de discernământ spiritual autentic și de autobinecuvântare și falsificare a revelației divine sub chipul mincinos al păstrării ei celei mai fidele.

Apreciez foarte mult acest raspuns al tau, Decebal. Felicitari!
As voi sa adaug si eu o observatie. Cat am sesizat pe pielea mea precum si la altii.
Crestinul care nu a avut parte, din varii motive, de o buna cateheza, isi poate forma un sistem fix de conceptii pseudo-crestine pe care le ia drept adevar incontestabil. Sunt convingerile lui. Le apara deoarece le-a primit deja, le-a intarit afectiv, le-a acordat din timpul, energia, mintea lui. Cumva, o astfel de persoana e prizoniera intr-un turn bine zidit unde se simte confortabil, cel putin o vreme. De acolo din confortul turnului subiectiv asista cu neincredere, uneori cu amuzament, alteori cu iritare la ceea ce se intampla in Biserica. Daca mai are si nenorocul sa intalneasca alte persoane zidite in turnuri de amagiri asemanatoare, grosimea zidurilor creste si mai mult, oamenii devin fortarete veritabile ale ratacirii. Si asa isi duc viata, uneori pana la capat. Ei sunt ca personajele lui Platon din "Mitul pesterii". Sunt incredintati ca urmele de pe pereti, ceea ce vad ei fulgurind pe-acolo, este insasi realitatea, nebanuind ca au de-a face doar cu semne care i-ar putea conduce, daca s-ar urni din loc si ar porni la drum, catre realitate, catre Adevar.
Si fireste, daca vine unul de afar sa le spuna "haideti la drum, oameni buni", ei vor spune ca au de-a face cu un nebun si, la o adica, il vor elimina. E spus in "Nu dati margaritare porcilor...".

Crezind asadar ca au ajuns deja in Imparatie, ca inima lor e deja afierosita Domnului, ca Duhul Sfant deja lucreaza in ei, ca, practic, l-au inhatat pe Dumnezeu, acesti oameni au o certitudine si o plafonare straine de continua calatorie a crestinului pe Cale. Ei nu inteleg ca drumul pe Calea lui Hristos este neincetat si sinuos, si se comporta de parca ar fi ajuns deja la tinta. Pentru aceasta pied, desigur, harul si raman prizonieri mai departe ai imaginatiei de tot felul. In orice caz bat pasul pe loc, stagneaza, dorm si viseaza ca umbla, in loc sa umble efectiv, asa cum ne invata Biserica. Iar a umbla inseamna a tine toate randuielile, atat inlauntrul tau cat si in fapte. Doar asa putem afirma ca urmam poruncile Domnului si ca suntem bineplacuti Lui.

Apoi sa ne dam seama ca acesti oameni, cautatori si ei ai lui Dumnezeu, candva, ca tot omul, au avut parte nu doar de o cateheza insuficienta si/sau stramba, ci si de experiente de-a dreptul traumatizante, uneori, in Biserica. Oameni care se cred induhovniciti, pastori care nu se ridica la nivelul demnitatii slujirii lor dumnezeiesti din varii motive, alti credinciosi care fie nu au stiut cum sa procedeze intr-o imprejurare anume fie sufera de mandrie si alte tare derivate, cunoscuti care au avut de suferit de pe urma unor neorinduieli din Biserica etc. (o multime de factori) - toate acestea, dublate de mieroasele si amagitoarele promisiuni si "libertati" oferite de amicii nostri "alternativi", au contribuit la ratacirea unora, la parasirea de catre ei a Bisericii. Dezamagiti si raniti, fireste ca ei raspund cu furie atunci cand intalnesc un crestin. Si/Sau privesc detasat, cu ironie superioara, dau lectii din imaginara lor inaltime. Care e, de fapt, cadere.

Suntem asadar implicati in mod direct, cu totii, in viata semenilor. Adevarat este ce spunem noi insine adeseori, anume ca daca nu ducem noi mai intai o vietuire crestina, daca nu dobandim pacea-linistea-dragostea-blandetea prin darul Mangaietorului, devenim mai degraba pricina de poticnire pentru altii decat calauze spre Hristos.

Mult rau am facut eu insumi, cand credeam ca fac bine. Incep sa ma indoiesc tot mai mult ca dezbaterile de aici unde sunt eu implicat au vreun folos duhovnicesc si cred ca totul se rezuma la nevoi de petrecere a timpului pe care, altminteri, il purtam in solitudine... Poate ar trebui sa ne imprietenim mai mult cu solitudinea noastra, macar o vreme, inchinind-o cu umilinta si nadejde Domnului nostru iubit, Imparatului Cerurilor, Iisus Hristos, slavit fie in veci. AMIN+

Tomita 19.08.2012 17:51:18

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 465950)
Incep sa ma indoiesc tot mai mult ca dezbaterile de aici unde sunt eu implicat au vreun folos duhovnicesc si cred ca totul se rezuma la nevoi de petrecere a timpului pe care, altminteri, il purtam in solitudine... Poate ar trebui sa ne imprietenim mai mult cu solitudinea noastra, macar o vreme, inchinind-o cu umilinta si nadejde Domnului nostru iubit, Imparatului Cerurilor, Iisus Hristos, slavit fie in veci. AMIN+

Orice lucru are folosului lui si ceea ce e minunat e sa vezi ca si un lucru rau se poate transforma in ceva bun.
Ultima parte suna bine.

Tartaruga 19.08.2012 19:05:39

Pentru Decebal

Uitati Decebal unde vorbeste Sfantul Antonie cel Mare impotriva obiceiului cu moaste:
http://www.crestinortodox.ro/calenda...are-98788.html

Uitati niste moaste catolice cu trup intreg conservat dupa schisma, gasiti pe pagina poza si cu moastele:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Vincent_de_Paul
Sa nu imi replicati ca-i catolic si nu protestant, ca nici la catolici n-ar trebui sa existe dupa teoriile ortodoxe. Si sa nu veniti cu tot felul de teorii cum ca n-ar fi ca cele ortodoxe cum fac unii care habar nu au despre ce vorbesc, zicand ca moastele catolice ar fi de la diavol, pentru ca astfel de teorii nu fac decat sa sublinieze si mai mult ridicolul incapatanarii in prejudecatile proprii.

Cat despre restul comentariilor dvs. sunt semnul prejudecatilor in care va scaldati. Am fost si eu candva de mulut in aceeasi stare iar cand omul este prizonier ei, vorbeste ca si dvs. si ca si altii de pe aici, fara sa isi dea seama ca de fapt, de dupa gratiile si lanturile prejudecatilor, striga neputinciosi la cei ce traiesc deja: "Adevarul va va face liberi".

Acum permiteti-mi sa ma retrag de pe forum. Mi-am calcat cuvantul o data pentru a va respecta pe dvs. avand in vedere ca ati tinut sa raspundeti cu intrebare. Data urmatoare sper sa ma respectati dvs. pe mine si sa nu mai puneti intrebari acum ca mi-am anuntat iesirea de pe forum ca sa nu ma puneti in situatia de a parea fara obraz sau fara raspuns pentru faptul ca nu voi mai raspunde. Cine are ochi de vazut si urechi de auzit vede si aude pana la urma, cine nu- nu.

Si sa nu uit: este de-a dreptul inexact ceea ce ati spus despre cei din vremea lui Ioan Botezatorul: Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai mari asceti in timp ce Domnul era opusul dupa propriile Sale cuvinte din Biblie, El manca si bea in timp ce Ioan Botezatorul nu prea facea nici una nici alta, iar fariseii erau oricum nemultumiti si cu una si cu alta, ca doar carcoteala era de capul lor, si apoi, cei din vremea lui Ioan Botezatorul nu aveau cum lua Imparatia cu asalt fara Invierea Domnului. Domnul este cheia, restul sunt doar ajutoare celor putin credinciosi ce au nevoie sa vada pentru a crede. Mai fericiti sunt insa cei ce cred fara sa vada, iar acestia sunt cu siguranta protestantii.
Eu nu am citit nici o carte protestanta, aceasta cu cursul alpha este prima pe care am pus mana si abia sunt la pagina 20, si tocmai de aceea imi este clar ca oricine citeste Biblia, indiferent in ce Biserica ar fi, o intelege cam la fel pana la urma. In Ortodoxie insa Biblia este cel mai putin citita. Se citesc zeci de carti despre credinta si Biblia inca nu. Fiecare face cum crede.
Va salut inca o data pe toti si sper sa imi respectati iesirea de pe forum in sensul de a nu mai pune intrebari la care cu siguranta nu voi mai raspunde.
Fiti cu totii binecuvantati.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:43:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.