![]() |
Citat:
Ramanea Zeus sau poate Zamolxis. |
Citat:
Citat:
Desigur acceptarea hristificarii implica acceptarea colucrarii cu harul lui Dumnezeu... in primul rand in ceea ce priveste mantuirea personala: "cu frica si cutremur (con)lucrati mantuirea voastra" (Filipeni 2,12) intru Hristos Iisus cu ajutorul harului Sau. Citat:
Astfel judecata si osanda, nu este un act bine plasat in timp, un eveniment unic (specific viziunii juridice a mantuirii, care repet este straina de ordodxie) ci este un proces continuu al constiintei umane, caci omul este chip al pecetii (Iisus Hristos). Chiar si atunci cand osanda este definitva, la judecata obsetasca, judecatorul este constiinta omului care devinde constient ca a ales moartea duhovniceasca... caci Hristos Iisus spune "pe cel ce vine la Mine nu il voi scoate afara"... "mila voiesc iar nu jertfa". Citat:
Judecatori pot fi doar Sfintii Lui Hristos Iisus care au atins indumnezeirea, ca treapta a mantuirii si astfel colulcreaza la nivel deplin cu harul lui Dumnezeu. Ei sunt cei ce afirma: "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine"(Galateni). Reaminesc ca in conformitate cu filocalia, iadul nu este un loc ci o stare, judecata nu are aspect juridic ci tamanduitor, adica omul este ajutat (de Hristos Iisus, de Sfintii Sai) sa constientizeze ce a ales: viata sau moartea. Puterea de judecata a celor din "grupul 4" mentionat de dvs este posibila doar in viata aceasta si nu se extinde si in viata de dupa... intrucat ei nu traiesc intru Hristos Iisus, nu sunt imbisericiti (nu sunt Botezati etc). Citat:
Citat:
Citat:
Asertiunea dvs este incorecta, intrucat cei din grupurile 4 si 5 nu au auzit de Evanghelie. Noul Legamant incepe la Taina Sfantului Botez... cand incepe hristificarea omului, viata duhovniceasca intru Hristos Iisus a carei culme este indumnezeirea prin har. Legea iubirii este scrisa in inima omului inca de la Adam, in mod firesc, caci omul este chip al pecetii (Iisus Hristos). Citat:
Jertfa lui Hristos are o valoare obiectiva (pentru toti oamenii indiferent de timp, epoca, cultura etc ) si un subiectiva (pentru fiecare persoana in parte). Fiecare om, indiferent de epoca, este liber sa aleaga viata sau moartea. Acest lucru nu s-a schimbat nici dupa intruparea si preaslavirea Domnului Iisus Hristos. Necredinciosii si paganii sunt la fel si inaite si dupa intruparea si jertfa si invierea Domnului Iisus Hristos. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
Mai mult, o admir pe Adriana pentru multe din insusirile pe care am constatat ca le detine si le pune in folosul semenilor, asa cum crede de cuviinta. E drept ca din pacate o face deseori cu de-a sila... Nu e suficient de atenta la reactia partenerului si de aici o anumita interpretativitate pe care si-o neaga insa o vede la altii, la mine de pilda.... (asta am vazut in special la doctori, la cei tineri mai ales, inca nedeprinsi sa monitorizeze relatia clinica, de la om la om, procesul interpersonal, ci doar universul rationamentelor proprii. In fine, e chestie de timp/experienta de viata, de psihologie medicala, adica de contactele nemijlocite cu bolnavul, cu cel viu desigur iar nu cu lamela tesuturilor-foste-vii din cabinetul anatomopatologului...) Consider totodata ca, totusi, din pacate, s-a cam aprins iar asta o face sa devina patimasa, suspicioasa, in fine ....e prea implicata emotional. De aici unele exagerari si devieri de la cursul care noua ni se pare a fi unul ortodox. Un singur lucru ma face sa am retineri si sa iau oarecare distanta: Adriana nu e atenta la limite... La multe feluri de limite... Asta nu imi miroase a bine, daca intelegi unde bat... Oricum, nu imi place in general pe forum cand se isca furtuni de suficienta de sine si lipsa de consideratie pentru interlocutor. Uneori si eu cad in capcana asta si regret mai apoi. Iuteala, asta regret, dispozitia patimasa spre conflict, spre afirmarea de sine, narcisista si desigur infantila, cu totul lipsita de exercitiul smereniei. Sa discutam ceva mai potolit, in definitiv doar suntem pe un forum si nu in calea turcilor. Oare nu mai reusim sa distingem calatoriile noastre in realitatea virtuala de Razboiul pentru Independenta?... E careva p-aici Penes Curcanul? De unde asadar atatia fulgi zburataciti prin ograda forumului?...:) |
Eugen,
Ce parere aveti de acest citat pe care Decebal a avut bunavointa sa il dea: 34. Si nu se vor mai invata unul pe altul si frate pe frate, zicand: “Cunoasteti pe Domnul” ca toti de la sine Ma vor cunoaste, de la mic pana la mare, zice Domnul, pentru ca Eu voi ierta faradelegile lor si pacatele lor nu le voi mai pomeni”. (Ieremia 31, 27-34) ? |
Citat:
Mai degraba opreste-te o clipa si cugeta tu insati mai intai: chiar asa, ce vrea sa zica acolo? Si mai ales, cui? Care toti? Inclusiv eu? Stateam eu un grija profetului Ieremia? Domnul ii vorbeste Profetului pentru mine? Nu. Acolo si in alte locuri Domnul vorbeste profetilor pentru cei carora profetii le purtau de grija. Lor MAI INTAI! Desigur, unele lucruri se potrivesc si noua si tuturor oamenilor din toate timpurile, insa nu putem omite ca Vechiul Legamant e una, iar Noul Legamant are o multime de aspecte specifice. Stim Cine le-a adus. DE CE CAUTAM SA SELECTAM DIN VT FRANTURI CARE NE CONVIN PENTRU A NE SUSTINE O IDEE FIXA SI REBELA, CAND MAI DEGRABA E POTRIVIT SA NE ADINCIM IN PACE, CU SMERENIE, IN LUMEA NOASTRA NOUA, A BISERICII? Apoi, in text e vorba, zic eu, mai degraba de sublinierea zadarniciei maririlor lumesti, de neluarea in considerare a ierarhiilor trecatoare. Stim bine ce raporturi a avut Profetul Ieremia cu puternicii zilei. Stim in ce context istoric a trait si a lucrat el. Fireste ca profetul nu ii menajeaza pe puternicii zilei care, aidoma altora din lungul sir de regi ai lui Israel, s-au abatut mereu si foarte semnificativ de la porunca lui Dumnezeu, de la chemarea lui de Dragoste, in fond. Erau impietriti cu inima. De aici, din particularitatile momentelor istoriei evreilor pana la a trage concluzii ca in inima mea e aceeasi ordine ca in inima lor, eu zic ca e cale lunga, prapastii in sir... Atentie la generalizarea pripita, te rog. Exista lucruri comune pentru tot omul din toate timpurile, exista totodata si aspecte particulare, specifice Noului Popor Ales, adica Bisericii. Nu desfiinta specificul crestinului cufundindu-l in lumea evreilor din VT! Noi nu suntem ei, dupa cum nici ei nu sunt noi... Opereaza te rog distinctiile, chiar de nu-i usor... |
Citat:
In acest sens doresc sa adaug: " În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu! " (II Cor 5,20) Maica Domnului si toti Sfintii lui Hristos Iisus doresc sa faca TOATA voia lui Hristos Iisus care este: "Mila voiesc iar nu jertfa" si "Pe cel cel vine la Mine Eu nu il voi scoate afara". Astfel Maica Domnului si Sfintii sunt pentru Dumnezeu, cautand exclusiv slava Sfintei Treimi... ei mijlocesc pentru noi (asemnea Sfantului Ilie Tesviteanul, sau a lui Moise care prin rugaciunea lor tineau in viata un intreg popor), ei ne aduc pe noi la Hristos Iisus ca sa fim tamaduiti, asemnea celor 4 prieteni care au adus pe olog la Hristos... si ologul a fost iertat, tamaduit pentru mantuire, datorita actiunii celor 4 prieteni. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
Apoi scrie de Noul Legamant, in urma caruia prin botez li se vor ierta pacatele, iar prin harul primit dupa Mirungere si prin Impartasanie vor putea sa il cunoasca direct pe Domnul. |
Citat:
Dar Legea era doar o prefigurare a mantuirii, o pregatire, nimeni nu s-a puttu mantui doar cu faptele Legii, chiar daca ei credeau in Dumnezeu cel Adevarat. Pentru ca mantuirea ne-a venit prin har, nu prin faptele Legii. Acesta a fost rostul intruparii, daca se putea realiza mantuirea si in alt mod intruparea si jertfa erau fara prea mare importanta. |
Citat:
Poate gasesti tu pasajul din Ieremia redat in NT de Ap. Pavel ca sa vedem cum l-a inteles si apostolul, ce zici? |
Citat:
|
Poate nu v-ati prins, dar Adriana nu este aici ca sa invete ci ca sa va invete, ori daca nu va lasati invatati, nu o scoateti la capat cu ea.
Orice i-ati spune pana la urma tot o sa zica la o cafelutza cu o colega tot "neo" ca ortodocsii de pe forumul ala sunt varza si cat s-au straduit tot nu au reusit sa-i biruie rationamentele de fier si binenteles, habar n-aveti de Sfanta Scriptura :) |
Citat:
Sau Internetul asta e asa inselator? Citat:
Mie nu mi se pare. Daca s-a dat ortodoxa de cateva ori, nu inseamna ca este. Nu stiu unde ai vazut tu ortodoxie, eu vad un sistem de gandire 100% neoprotestant. Citat:
Eu zic sa treci de faza de miros si sa folosesti si vazul :P |
Citat:
|
Citat:
|
Mesaj sters
|
Citat:
Cat despre citatele rupte din context, te cam incurca faptul ca tu ai nevoie sa consulti o biblioteca in timp ce profetia zice ca nu ai mai avea nevoie de nici un om sa te invete. Incurcata treaba pentru cine nu vrea sa inteleaga... Mai ales ca exista si un verset care spune lamurit de ce nu mai are omul nevoie sa il invete vecinul: pentru ca il invata direct Dumnezeu. Stii care-i citatul asta? Adu-l si pe asta impreuna cu celelalte care lipsesc si apoi vorbim... |
Citat:
Repet, pe nimeni n-a salvat Iisus fără să-I ceară, fără să se pocăiască, sau fără să recunoască că a greșit; nici demonii nu au făcut excepție, rugându-L și ei; mergeți să vedeți acolo unde m-ați trimis fără să aveți habar unde, dar vă dau eu adresa exactă: (Lc8,31) și (Mc5,10). 2- 6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(In14,6) , nu cu Mirele ”prin Mine” înseamnă [b]prin faptele Mele]/B], nu însoțindu-L pe Mire ca mireasă, ca membru al Bisericii, pentru care El să-Și dea viața. Nu vă scărpinați cu mâna dreaptă la urechea stângă. 3- O singură persoană ați ”vrut” să înțelegeți că L-a rugat? Nu vă contraziceți cumva degeaba? Ia să vedem câți L-au rugat: a)zece leproși(Lc17,13) b)doi orbi(Mt9,27) c)un tată Îi cere pentru fiul lui epileptic(Mc9,18) d)patru inși care l-au adus pe o targă(Mc2,4) e)femeie cu scurgere de doișpe ani(Lc8,47) f)un sutaș pentru sluga lui(Mt8,8) g)tâlharul din dreapta(Lc23,42) ... mai departe căutați dvs că mai sunt! 4- Nu pot să nu recunosc că chiar și din duh de ceartă, fățărie și vorbă deșartă, indirect, oricum pe Hristos Îl propovăduiți(Filipeni1,15-18), ca direct dvs să ieșiți la suprafață. Dumnezeu să vă dea sănătate! |
Citat:
Or, asta inseamna printre altele si ca, in Biserica, ne aflam in cu totul alt raport cu Dumnezeu decat inainte de Ioan Botezatorul cu al sau "Pocaiti-va...!" Intelegind aici trecerea la Lucrarea Domnului Hristos, Care aduce toata diferenta, saltul mantuirii. E o diferenta cutremuratoare, de nespus, pe care cum oare o putem omite cand privim orice stih / intamplare / cuvant proorocesc din VT? Nu in lumina Evangheliei citim, noi crestinii, VT? Nu in Duhul Sfant vorbeste Pavel? Oare nu este Apostolul cel care spune ca Hristos viaza in el? Oare facem abstractie de Viata si Lucrarea Mantuitorului? Dimpotriva, tocmai prin Acestea noi vedem, gandim, simtim, interpretam si faptuim. Traim... Oare nu toate (timpurile) au fost pentru / intru Lucrarea Lui mantuitoare? Iar de aici, pentru noi crestinii din aste doua milenii? Ce facem acum: privim / fugim inapoi?... Ne asezam cu mintea si interpretam INAINTE de Viata si Lucrarea lui Hristos? Toate cuvintele Apostolului sunt IN BISERICA, Adriana. Iar nu in istoria evreilor de pe vremea lui Noe, Isaac sau Iona... De aici o cu totul alta insemnatate, cu totul alt rod, cu totul alta e situatia credinciosului - a mea, a ta, a oricarui crestin... Noi doi, Adriana si Cezar, botezati in Hristos si madulare ale Bisericii, suntem in cu totul alta ipostaza decat evreii care alcatuiau vechiul popor peregrin... Ei Il iubeau asteptindu-L, noi Il iubim cunoscindu-L deja, cu harul Mangaietorului in noi, prin Botez, prin Mirungere, prin Sfanta Impartasanie. Una e sa mergi condus de Moise prin pustie si sa te hranesti cu mana, alta e sa fii partas la Sfanta Liturghie si sa te impartasesti cu Sfintele Taine. Noi talcuim istoria mantuirii din vremea patriarhilor si proorocilor PRIN DUHUL SFANT, CARE VIAZA IN SFINTII NOSTRI, IN INTREAGA TRADITIE VIE. Acei oameni, evreii din VT erau inainte de Jertfa si Rascumparare. Noi suntem in Biserica. Asadar, orice verset sau fapt din VT am folosi noi astazi (sau in timpul Apostolului) aceasta nu ne aduce inapoi la evreii ratacitori. Ci dimpotriva, ne departeaza si mai mult de conditia lor. SUNTEM IN ALTA IPOSTAZA PRIN HRISTOS. Suntem deja transfigurati, nascuti din nou, iar ce avem de facut e sa lucram via sfintirii noastre prin Duhul, in Biserica lui Hristos. Daca nu vedem in lumina noua, a Bisericii, continutul biblic din VT ... atunci nu suntem crestini, ci evrei ratacitori. Ori asta nu e adevarat, nu-i real. Ma rog, eu unul sunt crestin, nu sunt evreu dinainte de Hristos. Insist pentru constientizarea diferentelor, nu doar a asemanarilor. Altminteri ne facem nu altfel decat prigonitorii lui Hristos, ori pur si simplu aidoma lor, negind si respingind Lucrarea Lui. Prin ce ne deosebim de cei care l-au judecat si condamnat, cata vreme nu luam seama la diferentele dintre noi, crestinii, si ei, evreii? Are sens ce spun, oare? (Apelez la putina atentie din partea ta, la un strop de reflectie.) |
Citat:
De la premisa asta plec, altfel ar fi o incurcatura pe care eu as ocoli-o. Iar pentru a se lamuri vreunul dintre noi, prima conditie e sa avem bunavointa pentru un dialog onest. Poate ca fiecare forteaza un pic nota, uneori... Insa cu vremea lucrurile se limpezesc, nadajduiesc eu. Ii cerem Adrianei onestitate si multe altele. Propun ca mai intai sa le oferim noi, aratind ca suntem deja in posesia acestor folositoare insusiri. Altminteri cum de-i cerem ei? Avem inca de invatat cum sa dialogam de pe pozitii fie si diferite, ori de-a dreptul contrarii. Eu asa cred, facind referire aici mai intai la mine. A dezbate aceste teme cu bunavointa nu insemana ca suntem ecumenisti, in sensul lamurit de Catalin (mai ales). Nu. Noi suntem crestini, majoritatea ortodocsi, si se cuvine sa probam aceasta pana la capat, in toate aspectele dialogului nostru. Desi ne e greu deseori, intr-adevar. Dar cine alearga dupa confort si facil in astfel de situatii?... Eu unul ma straduiesc sa n-o fac si rog sa fiu iertat cand calc in strachini. |
Minciuna
Citat:
Nu numai ca nu am spus NICIODATA asa ceva, ci TU ai spus: Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=159 Ca atare TU si nicidecum eu, ai afirmat cele de mai sus! Aberatiile de care ma acuzi eu nu le-am spus NICIODATA! Tu si numai tu le-ai afirmat si nu o data ci de n ori! |
Citat:
Tu vad insa ca afirmi intrarea cu patimi in Rai, deci Ap. Pavel care zice pe dos fata de tine a mintit sau cum? |
Citat:
La ultima parte cu idolatria ti-am raspuns deja intr-o postare anterioara unde am scris clar: pentru Catalin. Te cunosc suficient de bine ca sa stiu ca sari mereu cu acest pseudo-argument asa ca ti-am raspuns cu anticipatie. Ori nu ai vazut raspunsul ori iti place sa te repeti inutil. Pentru prima parte vrei sa spui ca din "Iad" au fost scosi doar evrei? Era evreica sau pagana Imparateasa despre care Iisus insusi a spus ca ii va judeca pe evreii necredinciosi? |
Citat:
Eu ti-am mai spus ca nu am treaba cu ABERATIILE pe care le spui tu despre neoprotestanti. |
Citat:
Si fara sa ma opresc asupra tuturor greselilor, o mai subliniez pe una: necredinciosii si paganii nu sunt la fel si inainte si dupa intruparea si jertfa si invierea Domnului Iisus Hristos ci inainte erau necurati iar dupa au devenit curati, chiar Domnul fiind cel care a spus ca "i-a curatit". Tocmai prin sangele Sau i-a curatit si este ceea ce dvs. si altii nu puteti accepta desi spuneti ca Jertfa Domnului are valoare pentru toti oamenii, insa imi este evident ca nu patrundeti intelesul acestei afirmatii. Mai sunt si alte greseli, dar in fine. |
Citat:
31. Iată vin zile, zice Domnul, când voi încheia cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda legământ nou. 32. Însă nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor în ziua când i-am luat de mână, ca să-i scot din pământul Egiptului. Acel legământ ei l-au călcat, deși Eu am rămas în legătură cu ei, zice Domnul. 33. Dar iată legământul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel, după zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea înăuntrul lor și pe inimile lor voi scrie și le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor. Unde scrie deci acel apoi al tau: Citat:
|
Citat:
Si eu repet, Evanghelia va contrazice. Cum puteti spune ca v-am trimis fara sa am habar unde? Va rog frumos sa aratati aici unde anume acel posedat a facut macar una din cele enumerate de dvs: cerere, pocainta sau recunoasterea greselii. Posedatul tocmai ca a fost vindecat fara sa ceara vindecarea, fara sa se pocaiasca si fara sa isi recunoasca vreo greseala. Singurii care au vorbit au fost demonii. 2- Iisus a zis foarte bine, nici eu nu zic altceva, nu se ajunge in Imparatie decat prin Hristos: El si-a dat sangele Sau pentru iertarea pacatelor tuturor deci NUMAI prin El se ajunge. Asta nu anuleaza intr-un nici un caz faptul ca El este Mirele asa cum fusese prevestit din VT si asa cum arata chiar Domnul prin parabola celor zece fecioare care isi asteptau Mirele, si din care doar 5 erau intelepte. Ce-au facut cele 5 fecioare intelepte cand Mirele a venit? Au intrat cu El in camara si au inchis usa. Deci ambele abordari sunt valabile si adevarate conform Bibliei nu numai una din ele. Acum ca barbat va inteleg ca va este greu sa va vedeti mireasa, dar asta e, nu prea aveti de ales in Biblie. 3- Nu eu am vrut ci dvs., ati dat un exemplu razand cum ca asta ar fi toata Evanghelia. Mai departe normal ca mai sunt dar dvs. trebuie sa cautati, nu eu, pentru ca dvs. nu le stiti SI PE CELE in care oameni au fost salvati fara ca ei sa o ceara. Si chiar si in exemplele date, cand de exemplu a cerut paraliticul sa ii fie iertate pacatele, cand s-a pocait etc.? 4- Gresit. |
Citat:
Acel pasaj din Ieremia este preluat de Ap. Pavel si redat in NT tocmai pentru ca ne priveste pe noi, cei de acum, este el, apostolul, cel care o spune. De aceea te sfatuiam sa il citesti pe Pavel. |
Citat:
E cu totul altceva, Adriana, cum oare nu sesizezi nuanta? Orice ar prelua oricine si de oriunde, una e sa o spui din afara Bisericii iar alta ca om in care viaza insusi Sfantul Duh si Insusi Hristos. Tu te centrezi pe mesajul proorocului si excluzi Biserica si faptul ca Apostolul Ei vorbeste madularelor Ei. Ce crezi despre asta? E Sfantul Pavel, Adriana, e Apostolul Bisericii!!! Daca noi nu am fi botezati, atunci cuvantul Proorocului ar fi altceva, nu stiu ce... Dar noi suntem botezati si cel care ne vorbeste este Apostolul Bisericii. Pentru tine nu inseamna nimic Botezul si Biserica? Nu vezi deloc PRIN Acestea? Crestinul nu este, ontologic vorbind, un om ca toti ceilalti. Omul launtric, omul duhovnicesc nascut la Botez are alta natura si raportare la cuvantul Proorocului decat ceilalti oameni, mai bine zis decat omul trupesc si sufletesc. In fine, am spus tot ce aveam de spus pe tema asta. Deocamdata nu stiu ce ar mai fi de zis. Multumesc, insa, pentru dialog! Doamne ajuta! |
Citat:
Pentru a fi sigura ca am sesizat nuanta, o sa fortez putin doar pentru a-mi spune daca asta este nuanta sau nu: Deci daca am inteles bine punctul tau de vedere, un pagan (un musulman de exemplu) nu are cum sa spuna profetia pentru ca este in afara bisericii in timp ce un crestin bine-credincios poate sa o spuna pentru ca este din biserica. Daca am inteles nuanta, cum se face ca Domnul insusi ii spune lui Petru sa nu ii mai numeasca pe pagani necurati pentru ca El ii curatise? Si era vorba de pagani nebotezati, care nu faceau parte din Biserica iar Ap. Pavel arata ca era vorba de toti paganii. Cum a putut sa ii curete Domnul fara Botez? Explica-mi te rog si mie aceasta curateala a paganilor nebotezati, ca avem si azi o gramada in jur. Si exact ei sunt neamurile, ca tot ai pomenit de Apostolul neamurilor. Toti musulmanii, ateii, budistii etc sunt neamurile in timp ce crestinii nu fac parte din neamuri ci din poporul Domnului. |
Citat:
De altfel parerea mea e ca pe forum majoritatea persoanelor nu intra pentru a invata ceva, ci pentru a-si expune coneptiile. Altfel doar ar citi forumul. Mai sunt cei care au nevoie de comunicare cu alti ortodocsi credinciosi. De exemplu eu am intrat pe forum in principal ca sa scriu despre conceptiile ecumeniste si ce stiu eu despre asta. Pentru ca am vazut ca s-au raspandit la multi ortodocsi si chiar la unii preoti. |
Citat:
Tu ai spus asa: "Si chiar daca am ascultat o singura data un discurs de pastor, pot spune ca tu bati campii, nimeni nu afirma ca te-ai botezat te-ai mantuit, e gata." Eu am inteles ca tu spui ca protesatantii nu spun asa. Si ti-am explicat ca asa spun. Nu am spus ca si tu spui asta, ti-am explicat ce sustin ei. |
Citat:
|
Isi verifica inconstient noile convingeri si incearca sa afle astfel ceva mult mai profund si dureros, adunat cu anii... Probabil multi dintre noi facem acelasi lucru. Nu doar pe forum.
De aceea, cata vreme ma tin nervii si cata vreme nu se incalca minimalele reguli ale forumului si cata vreme am o oarecare satisfactie din discutiile astea, voi continua din cand in cand sa imi exprim punctul de vedere. Nu am nimic personal cu Adriana, ba mai mult ma ajuta sa iau contact cu lumi noi si necunoscute... Pe care le consider omenesti, desi citatul camuflat mai sus e din StarTrek. Partea cea mai buna e ca incep sa imi amintesc ceva: convingerile irationale profunde sunt aparate pana in panzele albe. De ce? Omul are setata teama adinca (si falsa) ca daca ar ceda si ar accepta ca a gresit, atunci ar pieri instantaneu. E o groaza de moarte aici, infantila, nerealista, care ne tine pe toti prizonieri ai unei iluzii sau alteia. De obicei noi oamenii avem mai multe lanturi, nu doar unul. Asa am aflat pana azi, asa ma cunosc si pe mine. Nu imi mai fac iluzii privind metanoia... Nu e deloc la indemana oricui, precum se sustine in catehismul de masa... Gogosi de adormit Mitzura... Adriana insa imi e de mare folos deoarece eu reincerc sa invat umilinta. Si nimic nu e mai umilitor decat sa duci poverile altuia, cu rabdare si dragoste de aproapele. Ehe, dar eu am mult de cerut lui Dumnezeu pe tema asta... Mare nevoie de modestie am eu. SI iata, Adriana, prin modul in care nu face clickul, ma ajuta in exercitiile mele chinuite. Nu pot decat sa-i fiu recunoscator. Am ce invata despre mine, cu sprijinul ei incomod. O iau ca pe o tocila a asperitatilor mele nebunesti si grotesti. In rest, scrie multe lucruri bune, cand nu se pierde singura in dueluri barbatesti. Dar, deh, nu-i nimeni perfect, nici macar femeile feministe, rebele... |
Citat:
In acel raspuns ti-am scris ce se intelege din ce m-ai intrebat tu. Adica tu intrebai daca se mantuiesc sigur si musulmanii, si hindusii (probabil prin faptele bune) daca as mai fi ortodox. Eu ti-am raspuns ca daca e asa cum spui tu inseamna ca si crestinimsul e doar o filozofie, te poti mantui si cu Mohamed sau Shiva, nu au importanta decat faptele. Asta in conceptia ta, ca tu ai pus acea intrebare. Noi il numim pe Hristos Mantuitor, nu unul din mantuitori. Apoi ti-am mai scris ca noi avem invatatura revelata, nu ce spui tu din invataturile tale, adica faptul ca se mantuiesc toti, nu conteaza in ce religie sunt, daca ei cred in Iisus, etc. |
Citat:
Am dat pe celalalt topic: "I Corinteni, cap. 6 "Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, 10.Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu." Deci tu spui ca mostenesc Imparatia toti cei enumerati acolo, sau scoti tu ce doresti, in functie de ce se potriveste cu ce spui? E adevarat ce spune Sfantul Apostol acolo? |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
Daca sunt greseli din puct de vedere filocalic va rog sa indicati lucrari elocvente (precizand inechivoc, autorul, capitolul, pagina). Nu pretind "infalilibilitatea" afrimatiilor... multe sunt echivoce... incerc sa scriu ceea ce am inteles, ceea ce am trait... "Stiu ca nu stiu nimic insa stiu ca pot sti mai multe decat stiu"(Socrate) "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu sigur ca nu stiu"(Socrate) Citat:
Pentru persoana umana, pacatul, patima, acceptarea (mai mult sau mai putin voita, mai mult sau mai putin intentionata) a conlucrarii cu duhurile necurate (demonice) este acceasi si inaite si dupa intruparea si preaslavirea Logosului (Domnul Dumnezeul si fratele nostru Iisus Hristos, Dumnezeu Adevarat si OM adevarat). Afirmatia dvs are o vadita tendita protestanta (implicit neoprotestanta) in ceea ce prinveste mantuirea (in sens juridic evident, care repet este straina de ortodoxie). Concret: Conform afirmatiilor dvs. si talharul nepocait de langa Hristos Iisus a fost curatit, impotriva vointei lui (de a nu se pocai, de a nu accepta mantuirea)... Astfel, se observa o vadita tenta de "apocatastaza". Referinte (pentru invatatura Sfintilor Parinti): MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006. SIMEON NOUL TEOLOG, Sfântul, Discursuri teologice si etice. Scrieri I, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2001. ISAAC SIRUL, Sfântul, Cuvinte catre singuratici despre viata duhului, taine dumnezeiesti, pronie si judecata. Partea a II-a recent descoperita, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2007 ISAAC SIRUL, Sfântul, Cuvinte catre singuratici. Partea a III-a recent regasita, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2007 Doamne ajuta. |
Citat:
Sunt de acord cu afrimatiile dvs, in sensul ca deplinatatea vietii duhovnicesti a persoanei umane este doar intru Hristos Iisus prin Sfintele Taine. Prin nasterea din Adam, persoana umana nu putea depasi stadiul iluminarii in viata duhovniceasca... insa numai si numai intru Hristos Iisus persoana umana poate fi indumnezeita prin har, aceasta stare fiind superioara celei de iluminare insa pe aceeasi linie duhovniceasca. Consider adecvat si pertinent sa afriman ca deplinatatea vietii duhovnicesti, specifica ontologiei umane (care incepe cu Adam si se desavarseste -este deplina- intru Hristos Iisus) este exclusiv in Sfanta Biserica, Prin Sfintetel Taine, conform Sfintilor Parinti. Din punct de vedere ontologic "ceva" se schimba in persoana umana care accepta hristificarea (in Sfanta Biserica prin Sfintele Taine, conform Sfintilor Parinti). Acel ceva insa vizeaza conlucrarea cu harul lui Dumnezeu care se manifesta intai in sufletul duhovnicesc al omului si apoi in trupul omului. (Sfintii Parinti, spre exemplu Sfantul Simeon Noul Teolog afirma inechivoc ca intai inviata sufletul intru Hristos Iisus si mai apoi trupul). Consider pertinent sa vorbim de un salt ontologic uman in cazul sfintilor care ating nivelul indumnezeirii prin har specific mantuirii Domnului Iisus Hristos. Insa acest salt ontologic vizeaza doar nivelul conlucrarii persoanei umane cu harul Duhului Sfant, care este deplin, structura ontologia a omului (trup si suflet duhovnicesc) creat, Adam, ramanand neschimbata (adica firii umane nu i se adauga ei ceva trupeste si/sau sufleteste... ci intreaga persoana umana -care cuprinde toata fiinta umana impreuna cu particularitatile specifice persoanei umane- trup si suflet duhovnicesc conlucreaza deplin cu harul lui Dumnezeu... find "trasa" in deplinatatea duhovniceasca conform cu vointa de hristificare a persoanei pe nivelul de indumnezire prin har). Este intocmai exemplului cu bara de fier inrosita in foc. Fierul este firea umana (trup si suflet) iar focul este harul lui Dumnezeu. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:44:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.