Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pentru Fumatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15623)

antiecumenism 12.10.2012 13:57:52

-da si e curios cel putin la respectivul doctor care sta 4 zile intr-o chilie,unde nu bea si nu mananca si ma gandesc ca nici nu fumeaza si dupa aceea face niste exorcisme dupa care se duce la o tigara; adica nu vad rostul de a mai fuma daca a ajuns la acel nivel de a exorciza,nivel la care zicea parintele ca nu au ajuns alti preoti

catalin2 12.10.2012 14:17:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 476042)
Mai mare dragul să vă urmăresc drăgălășeniile voastre, uit de toate neplăcerile cauzate pe forum... chiar așa!:6:

Tu ai inceput cu poza si acum stai si te bucuri de roade.

catalin2 12.10.2012 14:19:23

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 476093)
-da si e curios cel putin la respectivul doctor care sta 4 zile intr-o chilie,unde nu bea si nu mananca si ma gandesc ca nici nu fumeaza si dupa aceea face niste exorcisme dupa care se duce la o tigara; adica nu vad rostul de a mai fuma daca a ajuns la acel nivel de a exorciza,nivel la care zicea parintele ca nu au ajuns alti preoti

Da, e ciudata povestea asta.

ioan cezar 13.10.2012 02:49:31

A PUNE CARUL INAINTEA BOILOR

Cum oare nu pricepem ca, fumator sau nefumator ajungem in iad sau in rai PENTRU ALTE PRICINI, mult mai importante inaintea Dragostei si Dreptatii lui Dumnezeu?
Inca nu pricepem ce sunt aceia farisei fatarnici?
Cum oare talcuim noi cuvantul acesta? Nu oare ca pe o conditie prost asumata a omului? Nu ca pe o mare neintelegere si confuzie (incat si-a atras apelativul "nebuni ce sunteti")?

Preocuparea pentru fumat este o chestiune secundara, comparativ cu lucrarea de innoire a mintii, care trebuie sa ramana prioritara si centrala. Asta si nimic altceva spune Parintele Rafail.

Prioritar este ca mintea omului, tot sufletul lui, sa tanjeasca la Dumnezeire.

Si cum incepe aceasta?
Prin porunca soldateasca? Asa lucreaza Dumnezeu?
Prin interdictie juridica? Politieneasca? Doftoriceasca?
Nu oare prin asteptare?...... A lui Dumnezeu, catre noi, care ne miscam cu mult mai lent ca melcul spre Lumina...
Oare nu asteapta Domnul, prin insasi pricina de poticnire din noi (care este mereu patima), sa sesizam mai intai ca suntem cum suntem? Adica lipsiti de puterea cea buna, de dragoste, de carma dreapta?...
Nu tinteste oare, Domnul, ca mai intai sa ne oprim pentru o clipa din iuresul existentei noastre confuze si sa ne fixam mintea asupra neputintei noastre, smerindu-ne astfel cugetarea si incepind a nazui Lumina?...

Treptat, pe masura lucrarii iubitoare de Dumnezeu (care nu poate fi rupta de harul lui Dumnezeu), persoana simte/pricepe inutilitatea si dauna patimii, oricare ar fi aceasta. Nu de la inceput insa, nu inainte de oarecare lucrare duhovniceasca, intrucat nici nu are cum fara aceasta, fara harul lui Dumnezeu!
Poate ca face un demers mintal, asta da, in sensul de cugetare intelectuala sau hotarare mintala. Pentru asta nici nu e nevoie de Biserica, e suficient sa iti simti corpul tulburat de o patima sau sa asculti "sfatul medicului". Dar de la medicalism la induhovnicire e cale lunga... Si inca, de aici pana la fiorul inimii e cale tot asa de lunga... Se vede dealtfel ca asa stau lucrurile, decum apare o ispita mai serioasa. Atunci, din pacate, gata cu "sfintenia" si curatia de care eram asa incantati... Intrebati-i pe cei incercati, de nu credeti!

Ce fete cuminti au fost candva, ce puritane si "sfinte", curvele de astazi! Ca doar nu s-au nascut asa pervertite, ci au devenit astfel, prin misterioasa cale a vietii lor nefericit conduse. La fel e si cu betivii, cu hotii si criminalii etc. Candva au fost si ei ingerasi adorabili, ca toti copiii lumii. Dar ce usor au trecut de la inocenta la perversiune!
Va amintiti povestea cu Leonardo da Vinci si modelul sau? Fostul model al lui Hristos a devenit peste ani modelul perfect al lui Iuda. Nu ne spune nimic aceasta?

Crestinul care conditioneaza rugaciunea (sau alte lucrari bisericesti) cu lasatul de fumat, pune problema inversat: de fapt se cuvine mai intai rugaciunea, Marturisirea, Maslul si, ca rod al acestora, ca semn al inceputului primirii nevointei/dragostei noastre de catre Dumnezeu pica si fumatul ca o frunza moarta. La fel e cu toate bolile. Istetii astia mentalisti si impietriti cu inima care zic: mai bolnavule, lasa-te de fumat/betie/curvie etc., apoi vorbim de cele duhovnicesti, zic precum medicul care, cand te vede, iti spune: mai intai fa-te bine si pe urma vino sa iti dau doctoria!
Pai cum sa ma fac bine daca nu am doctorie? (adica o lucrare buna a rugaciunii, o spovedanie buna etc.)
Pai atunci la ce ne mai foloseste Biserica? sa ne fatzaim pe-acolo? Sa punem pana la palarie? Ma tem ca da, tocmai asa se si intampla, pe sub text... Biserica nu mai e o necesitate absoluta, vitala ci, aflam, necesitatea e sa abandonam fumatul, oja de pe unghii, masina cam luxoasa etc. Mai la coada, in sfarsit, sa vina si Biserica! In timpul liber, mai ales daca e vreme urata si nu merge o plimbare prin parc sau iesirea la o terasica...
IN REALITATE BISERICA E PRIMORDIALA, IAR CELELALTE SUNT SECUNDARE. Nu au nici o valoare si nici o putere reala, singure de capul lor si in afara lucrarii duhovnicesti in Biserica.
"Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu!"... zice Cuvantul...

Insa unul, iata un exemplu, s-a luptat 38 ani cu un gand, anemic ce-i drept insa periodic gandul revenea. Nu il interesa nici fumatul nici altele, omul se lupta cu gandul care il sacaia uneori la rugaciune. Pe toate le aranja ori nazuia sa le ordoneze in functie de lupta la rugaciune cu acel gand. Iar nu invers! Nu aranja rugaciunea dupa ale vietii, ci ale vietii dupa rugaciune.
Ce intelegem oare de aici, daca nu prioritatea absoluta a rugaciunii, adica alipirea/tanjirea/ostoirea noastra dupa Dumnezeu...

De fumat ne arde noua?
Da, intrucat nu prea ne arde de Dumnezeu.

Cand punem atata dezbatere pe fumat, eu inteleg ca am gasit o portita de flecareala numai buna pentru a evita adevarata lucrare: insanatosirea mintii prin tanjirea si suirea mintii (sau coborarea, in umilinta) catre Domnul.

Oamenii care acorda mare atentie patimilor, dezbatind la nesfarsit lumea patimii, sunt de fapt indragostiti de patima. Dovada: timpul pe care il acorda, il cheltuiesc de fapt cu patima, fie si la nivel mintal, al discutiei, al gandurilor/cugetarilor. Ura fata de un viciu arata de fapt atasamentul puternic fata de acesta! Dispretuirea lui, neacordarea atentiei sunt adevaratele semne ale despatimirii. Cand nici nu-mi pasa, cand nu mai face parte din preocuparile mele mintale, eu fiind absorbit, atras, luminos centrat pe Dumnezeu, atunci e limpede ca am parasit cu adevarat viciul acela. Sau ca sunt in orice caz pe drumul cel bun.

Cum v-ar parea, prieteni, sa vorbim mai degraba despre draci, decat despre Hristos?
Ca dracii sunt cu mult mai daunatori decat tigara, nu-i asa?
Dar uite ca noi nu facem asta ci, daca amintim de ei o clipa, imediat ne indreptam cu mintea catre Hristos, in Care ne este adevarata destinatie si implinire, precum am fost creati.

La fel ar trebui procedat cu orice patima. Sa parasim subiectul si sa il folosim doar ca treapta pe care batem pentru a sui gandul la Hristos si la cele minunate ale vietii crestinesti. Cam asta am voit sa spun, de fapt. Nu ca iubesc sau scuz sau mai stiu eu cum, fumatul. Fereasca Sfantul!

Nu scriu aici deoarece sunt preocupat de fumat, intrucat nu sunt. Ci pentru ca sunt preocupat cu mecanismele launtrice ale despatimirii. Care nu e lasarea fumatului (asta e un efect, un rod, iar nu o cauza) ci metanoia mintii prin indragostire tot mai serioasa de Hristos, in Biserica Lui.
Domnul sa ne miluiasca! AMIN+

ioan cezar 13.10.2012 03:30:04

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 476085)
Am ascultat porțiunea referitoare la fumat.
Deci după ce faci (și crești) vreo 20 de copii (cu aceeași nevastă), poți fuma liniștit. :39:

Dupa ce-i faci? Nu! (contrar obiceiului pacatos pe care am auzit ca il au unii, dupa...)

Dar in timp ce-i cresti (jde ani in sir), him... s-ar putea sa cam fie cazul uneori...:)

Suzana 13.10.2012 08:54:50

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 475757)
Eu sunt fumător de pipă, așa cum am zis.

Pe de altă parte, poziția BC în privința fumatului este ceva mai nuanțată.

BC nu condamnă fumatul în sine, la fel cum nu condamnă nici consumul de alcool în sine.

[/i]

...si, probabil, nu condamna nici consumul de droguri, in sine, toata chestia este sa nu exagerezi! mai iei un hasis din cand in cand, o marijuana, ca doar n-o fi foc!

...mare ti-e gradina, Doamne !

MihaiG 13.10.2012 09:40:01

Citat:

În prealabil postat de Suzana (Post 476241)
...si, probabil, nu condamna nici consumul de droguri, in sine, toata chestia este sa nu exagerezi! mai iei un hasis din cand in cand, o marijuana, ca doar n-o fi foc!

...mare ti-e gradina, Doamne !

Din Catehism:

2291. Folosirea drogurilor aduce daune foarte grave sănătății și vieții umane. În afara indicațiilor strict terapeutice, constituie o greșeală gravă. Producerea clandestină și traficul de droguri sunt practici scandaloase; ele sunt o cooperare directă, prin incitare, la practici care contravin în mod grav legii morale

E mai usor sa aruncam cu pietre decat sa ne informam in prealabil, Suzana ?

cristiboss56 13.10.2012 10:15:20

Daca ne poticnim la gandul asta al fumatului , uitand in primul rand de rugaciune , de milostenie , de iertare si in general de toate cele bune si placute lui Dumnezeu , mai nimic nu realizam . Cu siguranta apucatura asta fumigena nu-i bine placuta Lui , si atunci avandu-le pe celelalte bune si placute Lui , ne va ajuta si in privinta asta , dar sa nu cautam motiv de poticnire in fumegarea unora , caci uitam pana la urma esentialul , si atunci cu siguanta e mare PACAT !
Doamne ajuta neputintei noastre !

Suzana 13.10.2012 11:32:36

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 476248)
Din Catehism:

2291. Folosirea drogurilor aduce daune foarte grave sănătății și vieții umane. În afara indicațiilor strict terapeutice, constituie o greșeală gravă. Producerea clandestină și traficul de droguri sunt practici scandaloase; ele sunt o cooperare directă, prin incitare, la practici care contravin în mod grav legii morale

E mai usor sa aruncam cu pietre decat sa ne informam in prealabil, Suzana ?

nicotina este tot un drog, informati-va.

s-a demonstrat ca provoaca dependenta + efecte nocive sanatatii.

gudronul, la fel.

MihaiG 13.10.2012 13:17:01

Citat:

În prealabil postat de Suzana (Post 476260)
nicotina este tot un drog, informati-va.

s-a demonstrat ca provoaca dependenta + efecte nocive sanatatii.

gudronul, la fel.

Art. 2291 din CBC face referire la drogurile care produc alterari ale starii de constiinta -nu este cazul tutunului - pe de alta parte, unele dintre aceste substante nu produc dependenta fizica. Este bine sa nu amestecam borcanele.

Pe de alta parte, dupa cum probabil ati observat, nici in cazul acestor droguri nu putem vorbi despre o interdictie absoluta a folosirii lor.

Morfina poate fi folosită în mod licit d.p.d.v. moral în anumite circumstanțe.

A se citi aici, pentru cine e suficient de deschis la minte: http://www.lcolby.com/

catalin2 13.10.2012 14:02:30

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 475904)
Duhovnicul meu n-a fost îngăduitor nici măcar o clipă: "Fumezi Dragoș? Îmi pare rău, ne vedem la spovedanie de câte ori ai nevoie, dar de împărtășit cel puțin după 6 luni de când îmi spui că te-ai lăsat!" Slavă Domnului, fac 5 ani!

Unei rude i-a spus preotul sa nu mai calce in biserica pana nu se lasa de fumat. Dar asta dupa mult timp de cand stia ca fumeaza.

catalin2 13.10.2012 14:03:34

In trecut nu se stia exact ce este cu fumatul si ca e nociv.

cristiboss56 13.10.2012 14:23:57

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476278)
In trecut nu se stia exact ce este cu fumatul si ca e nociv.

Nu chiar , dar asta nu-i o scuza pana la urma ! Fiecare dupa puterea si vointa lui , dar nu trebuie sa facem din asta o - ntreaga teorie , uitand de pacatele celelalte .
Doamne ajuta !

cristiboss56 13.10.2012 14:25:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 476277)
Unei rude i-a spus preotul sa nu mai calce in biserica pana nu se lasa de fumat. Dar asta dupa mult timp de cand stia ca fumeaza.

Gresit , foarte gresit ! Nu astfel se aduce vindecare . . . !

Cornel Urs 13.10.2012 16:00:14

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 476264)
Art. 2291 din CBC face referire la drogurile care produc alterari ale starii de constiinta -nu este cazul tutunului - pe de alta parte, unele dintre aceste substante nu produc dependenta fizica.

deci interziceti drogurile halucinogene, dar nicotina, care nu afecteaza mentalul, nu o interziceti; ce conteaza ca nicotina distruge plamanii, laringele, imbolnaveste inima, stomacul etc etc.?

cat sunteti de rataciti, voi catolicii....

antiecumenism 13.10.2012 18:03:13

Citat:

-eu consider ca greseste acel preot,sunt pacate mult mai grave decat fumatul,si oricum de asta merg oamenii la biserica ca sa renunte la pacate
-de ce nu zic preotii ca sa nu mai intre in biserica :masonii,securistii-comunisti-satanisti,magicienii,vrajitorii,cei care controleaza oamenii psihic,yoghinii,si oricare alt satanist orice vrajitorie ar face (pt ca a controla oamenii psihic,ati folosi puterea mintii ca sa influentezi un om,sa-l controlezi fara voia lui inseamna :satanism); de ce nu zic preotii astfel de lucruri ?
-pt ca cei care practica astfel de satanisme sunt mai departe de milioane de ori de Dumnezeu decat cei care fumeaza

Cornel Urs 13.10.2012 19:01:49

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 476310)
-de ce nu zic preotii ca sa nu mai intre in biserica :masonii,securistii-comunisti-satanisti,magicienii,vrajitorii,cei care controleaza oamenii psihic,yoghinii,si oricare alt satanist orice vrajitorie ar face (pt ca a controla oamenii psihic,ati folosi puterea mintii ca sa influentezi un om,sa-l controlezi fara voia lui inseamna :satanism); de ce nu zic preotii astfel de lucruri ?

preotii ii simt pe toti acestia, prin harul Duhului Sfant, aveti incredere ca asa stau lucrurile.

catalin2 13.10.2012 20:53:29

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 476283)

Asta si spuneam, ca nu a fost de prima data, era dupa mai multi ani. Unii preoti daca nu te lasi de un pacat spun ca nu te mai pot spovedi, ca nu te poate ajuta si sa cauti alt duhovnic.
Iar preotul de care vorbeam e chiar foarte ingaduitor, nu e drastic.

Hartford 13.10.2012 23:57:15

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 476283)

Subscriu la ce a scris Cristi. Cu asa atitudine nu aduci pe nimeni la Hristos.

Patrie si Credinta 14.10.2012 01:42:11

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 476248)
Din Catehism:

Hmm, deci catolicii au adaugat si mica exceptia pt scopuri terapeutice. Interesant, nu au uitat nici cazurile astea.

crustamet 14.10.2012 13:34:54

pentru a te lasa de fumat

E simplu sa te lasi de fumat. Prima data trebuie sa sti ca vrei sa te lasi de fumat, apoi este un proces simplu de urmat si greu de facut. Nu trebuie sa faci altceva decat sa-i atribui fumatului cel mai urat lucru posibil cum ar fi de exemplu "Tigara este cel mai rau lucru posibil pentru mine". De fiecare data cand vrei sa-ti aprinzi o tigara, e simplu, iti amintesti de fraza asta si invata sa zici NU.
Restul vine de la sine, dupa 2, 3 zile de chin o sa vezi ca te ajuta si dumnezeu ca sa te lasi, adica te face sa uiti ca iti trebuie tigara.
Piedici: ar fi multe. Prima piedica ar fi cafeaua care nu se bea fara tigara :) sau alcoolul.
A doua piedica ar fi "cand se intoarce roata.". Daca in trecut ai invatat oamenii sa fumeze fi sigur ca o sa se intoarca roata :) . Aici cad multi oameni inapoi in pacatul fumatului. Daca treci de astea doua piedici, poti sa te declari nefumator si sa nu mai pui niciodata tigara in mana.

Demetrius 14.10.2012 20:37:54

Citat:

În prealabil postat de crustamet (Post 476419)
E simplu sa te lasi de fumat. Prima data trebuie sa sti ca vrei sa te lasi de fumat, apoi este un proces simplu de urmat si greu de facut. Nu trebuie sa faci altceva decat sa-i atribui fumatului cel mai urat lucru posibil cum ar fi de exemplu "Tigara este cel mai rau lucru posibil pentru mine". De fiecare data cand vrei sa-ti aprinzi o tigara, e simplu, iti amintesti de fraza asta si invata sa zici NU.
Restul vine de la sine, dupa 2, 3 zile de chin o sa vezi ca te ajuta si dumnezeu ca sa te lasi, adica te face sa uiti ca iti trebuie tigara.
Piedici: ar fi multe. Prima piedica ar fi cafeaua care nu se bea fara tigara :) sau alcoolul.
A doua piedica ar fi "cand se intoarce roata.". Daca in trecut ai invatat oamenii sa fumeze fi sigur ca o sa se intoarca roata :) . Aici cad multi oameni inapoi in pacatul fumatului. Daca treci de astea doua piedici, poti sa te declari nefumator si sa nu mai pui niciodata tigara in mana.

Cred ca ai dreptate ca e simplu sa te lasi; totusi cea mai mare piedica este asa cum spui prima data: sa sti ca vrei sa te lasi, nu sa ai impresia ca vrei sa te lasi, apoi totul vine de la sine prin repetarea frazei, care se transforma in rugaciune prin "forta" ei psihologica.

catalin2 14.10.2012 21:04:22

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 476368)
Subscriu la ce a scris Cristi. Cu asa atitudine nu aduci pe nimeni la Hristos.

Duhovnicii folosesc cand blandetea, cand duritatea, dupa caz. Pentru cineva deznadajduit nu vor folosi duritatea.
In cazul fumatului sau a alcoolului se pare ca cele mai bune rezultate sunt date de un soc, de exemplu ca isi pericliteaza sanatatea. Cunosc pe cineva care fuma zilnic, a avut o problema de sanatate si s-a speriat, de atunci nu a mai fumat niciodata, a spus ca nici nu mia poate suporta tigarea si nu-si da seama de ce a fumat pana acum. La fel cineva care era alcoolic, doar cand a ajuns pe marginea prapastiei a renuntat la alcool.
Acelei cunostinte probabil preotul i-a spus ca nu mai poate sa o impartaseasca (nu stiu decat ce a spus ca i-a zis preotul, nu exact ce i-a spus acel preot). Si dupa zeci de ani de fumat din greu s-a gandit ca e o problema fumatul si a cautat si niste solutii, tigarea electronica.

DragosP 15.10.2012 08:17:52

Citat:

Asta-i o tâmpenie, iertată-mi fie intervenția. Mie nu mi-a interzis să intru în biserică, mi-a refuzat Sfânta Împărtășanie, nu mi-a convenit atunci, dar am înțeles până la urmă.

ioan cezar 19.10.2012 23:14:26

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 476593)
Asta-i o tâmpenie, iertată-mi fie intervenția. Mie nu mi-a interzis să intru în biserică, mi-a refuzat Sfânta Împărtășanie, nu mi-a convenit atunci, dar am înțeles până la urmă.

Slava Domnului, ca ai facut in sfarsit precizarea... Nu indrazneam sa intervin, ca sa nu ma intelegi mai stiu eu cum, din cine stie ce pricini-neajunsuri ale comunicarii pe internet...
Acum insa ma bucur ca ai pus distinctia cuvenita.

Ramane insa o problema, pentru mine, daca Sfanta Impartasanie e un premiu pentru buna-purtare (un "Globul de Aur" al actoriei bisericesti) sau un sprijin unic, de neinlocuit, al credinciosilor in Hristos, pacatosi cu totii, desigur, fiecare in felul si la nivelul varstei lui duhovnicesti...

E un premiu sau mai degraba un medicament sufletesc vital?

Cele randuite didactic si schematic le stiu...
De aici si nelamurirea mea, cum ca o ordine scolareasca sau soldateasca nu are cum sa fie in spiritul Duhului, ci mai degraba al omului catre om... Si nu ma impotrivesc, totusi!

Dar este Sfanta Impartasanie chiar numai pentru sfinti? Pentru desavarsitii in vietuire? Aici? Pe pamant? In babilonul lumii noastre?....

Nu stiu.
Nu dau verdicte.
Doar am marturisit nedumerirea mea. Sa fiu iertat....

DragosP 20.10.2012 09:42:28

Nu frate, normal că nu e numai pentru sfinți.
Înțeleg ce zici dar chiar nu sunt în stare să dezvolt subiectul.
Pot zice eventual doar despre mine.

cristiboss56 23.10.2012 00:00:31

Citat:

Combinatia asta , cu adevarat este nenorocita , tigarea o cere pe cafea si invers ! Sunt tabieturi groaznice si greu de invins , dar nu imposibil .
Doamne ajuta !

ioanna 23.10.2012 14:48:36

Citat:

Beau cafea de ani de zile fara tigara, n-am fumat niciodata, deci se poate, nu e o piedica insurmontabila, trebuie doar sa-ti schimbi tabietul cu altul nou.

DragosP 23.10.2012 14:49:25

Suma viciilor e constantă.

ioanna 23.10.2012 15:03:39

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 477980)
Suma viciilor e constantă.

Personal nu consider consumul de cafea un viciu, atata timp cat e unul echilibrat, nu unul in exces, care sa-ti faca rau si sa-ti creeze dependenta. As putea oricand sa nu mai consum, insa nu vad de ce a-si face-o, poate doar asa, ca exercitiu de disciplinare a gandurilor.

Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos.
Toate îmi sunt permise, dar nu mă voi lăsa stăpânit de nimic

Cred ca e valabil si in cazul fumatului. Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta, atunci cand ajungi sa consideri "tigara" unitatea de masura a timpului: mai fumez o tigara si dupa mergem, cat te-am asteptat am fumat o tigara, luam o pauza de tigara, pana se incalzeste ciorba fumez o tigara, cat timp vorbesc la telefon fumez o tigara etc. Cum nu-s fumatoare, nu pot sa dau sfaturi, insa cei care-i cunosc si s-au lasat de fumat au facut-o brusc, de la o zi la alta si-au propus sa nu mai puna tigara in gura si n-au mai facut-o.

antiecumenism 24.10.2012 10:05:54

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 477983)
Personal nu consider consumul de cafea un viciu, atata timp cat e unul echilibrat, nu unul in exces, care sa-ti faca rau si sa-ti creeze dependenta. As putea oricand sa nu mai consum, insa nu vad de ce a-si face-o, poate doar asa, ca exercitiu de disciplinare a gandurilor.

Cred ca e valabil si in cazul fumatului. Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta, atunci cand ajungi sa consideri "tigara" unitatea de masura a timpului: mai fumez o tigara si dupa mergem, cat te-am asteptat am fumat o tigara, luam o pauza de tigara, pana se incalzeste ciorba fumez o tigara, cat timp vorbesc la telefon fumez o tigara etc. Cum nu-s fumatoare, nu pot sa dau sfaturi, insa cei care-i cunosc si s-au lasat de fumat au facut-o brusc, de la o zi la alta si-au propus sa nu mai puna tigara in gura si n-au mai facut-o.

-cafeaua nu cred ca face rau dar tigara da ,chiar si una deci e clar ca nu trebuie sa fumam nici macar una ,pt ca de la una se poate ajunge la mai multe ...si la viciu,pacat si ne-ar face rau si sanatatii...
-
Pentru cei ce socotesc că a bea cafea e păcat

Laurențiu Dumitru

"Răspuns unei doamne: Puneți pe aceeași treaptă cafeaua cu țigara. Nu însă și cu judecarea aproapelui. Pentru că noi ne raportăm întotdeauna la purtările sfinților, vă spun că în obștea Cuviosului Iosif Isihastul (+1959) se consuma mereu cafea înainte de privegherea de toată noaptea. Nu mai spun că ești servit deseori în Athos cu o ceșcuță, dacă te-ai ostenit cu drumul (e parte din obișnuita kerasma). Cafeaua e un bun revigorant, ca și ceaiul negru. Și astfel ucenicii lui Gheron Iosif ajungeau să facă până la 3.000 de metanii pe noapte, cugetând la veșnicie ochii plini de lacrimi. O să găsiți și-n viața Sf. Ioan Iacob Hozevitul că și el consuma cafea, dar nu numai.

Cât despre cafenele ortodoxe (reale, nu virtuale), vreau să precizez că de când am citit cartea monahilor americani John Marler și Andrew Wermuth – „Tinerii vremurilor de pe urmă – ultima și adevărata răzvrătire” și am aflat de celebra cafenea ortodoxă „Monk’s Rock”, am visat și am așteptat să vină ziua când vor apărea și la noi cafenele/ceainării –librărie ortodoxe.

Într-o țară eminamente ortodoxă, o alternativă la nebunia barurilor și pub-urilor pline de fum de țigară, alcool, gălăgie și muzică house, era mai mult decât necesară. Creștinii noștri, și în special tinerii din Biserică, se plâng că nu au unde să-și petreacă timpul liber, că nu prea sunt cluburi liniștite, că nu prea sunt cenacluri ori șezători duhovnicești unde să petreacă un timp cu folos, în răcoarea serii, în compania unor prieteni.

Au apărut astfel de locuri în câteva orașe din țară. Din păcate două cafenele/ceainării/prăvălii ortodoxe pe care le-am vizitat, și-au închis porțile. Doamne, ajută!

PS: A trebuit să revin cu o precizare, pentru că doamna nu credea în ruptul capului că Sf. Ioan Iacob ar fi putut consuma cafea! Iată un citat din Viața Sf. Ioan Iacob: (...) Aici se odihnea pe o rogojina asternuta pe o scandura, se ruga, medita sau scria poezii. Printr-o scobitura facuta in piatra se ajungea in a doua incapere, de 6 metri patrati, in care pustnicul manca din putina hrana pe care i-o aducea din manastire ucenicul sau, schimonahul Ioanichie Paraiala (paine, pesmeti, masline, ceai, cafea). Alaturi se gasea a treia incapere, care era de fapt o "pestera" a mormintelor, caci aici erau asezate spre vesnica odihna trupurile celor ce se nevoisera aici. Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sarbato...tul-73084.html .

ovidiu b. 24.10.2012 11:17:47

Eu unul din două motive nu aș bea cafea: 1. - decalcifiază, 2. - e toxică. Cofeina este un drog slab care afectează sistemul nervos. Cofeina este un drog ce dă dependență.

Studiile medicale au depistat principalele probleme de sănătate corelate consumului de cafea:

1. Probleme cardiovasculare
Cofeina determină creșterea pulsului cardiac, a tensiunii sângelui în vase și poate contribui la apariția unor boli cardiace.

2. Stress-ul
Cofeina stimulează excreția hormonilor de stress care determină apariția unor înalte nivele de anxietate, iritabilitate, tensiuni și dureri musculare, indigestie, insomnie și deteriorarea imunității.

3. Tulburări emoționale
Anxietatea și iritabilitatea sunt tulburări simptomatice asociate consumului de cofeină dar la fel de grave sunt și depresiile și tulburările de atenție. Depresia poate apărea ca urmare a încetării efectului stimulant al cofeinei, efect ce se pierde în timp. Ea mai poate apărea pe parcursul perioadei de recuperare după ce o persoană a abandonat consumul de cofeină, datorită echilibrării compoziției chimice din creier. În loc să crească activitatea mentală, cofeina determină, de fapt, scăderea fluxului de sânge către creier cu până la 30%, conducând la efecte negative asupra memoriei și performanțelor intelectuale.

4. Probleme gastrointestinale
Multe persoane simt arsuri la stomac după ce beau cafea deoarece aceasta crește secreția de acid clorhidric ceea ce sporește riscul de ulcer. Cafeaua, inclusiv cea decofeinizată, scade presiunea valvei dintre stomac și esofag astfel încât conținutul puternic de acid al stomacului trece în sus către esofag determinând arsuri și maladia refluxului gastro-esofageal. Dat fiind consumul mare de cafea din America de Nord, nu este deloc surprinzătoare vânzarea în mari cantități a medicamentelor cunoscute ca antiacide.

5. Deficiențe de nutriție
Cofeina inhibă absorbția unor substanțe nutritive și produce eliminarea prin urină a calciului, potasiului, magneziului, fierului și altor minerale, toate esențiale unei bune stări de sănătate.

6. Probleme de sănătate specific masculine
Cafeaua este iritantă pentru tractul urinar și pentru vezica urinară.

7. Probleme de sănătate specific feminine
Chisturile fibromatoase de sân, PMS, osteoporoza, problemele de infertilitate, pierderile de sarcină, nașterile de copii sub-ponderali și problemele de menopauză precum bufeurile de căldură sunt toate exacerbate de consumul de cofeină. Femeile care iau anticoncepționale sunt în mod special expuse riscului datorită capacității lor reduse de detoxifiere față de cofeină.

8. Îmbătrânirea precoce
Multe persoane descoperă, în jurul vârstei de 40 de ani că nu mai tolerează același nivel de cofeină ca atunci când aveau 20 sau 30 de ani. Producerea melatoninei DHEA și a altor hormoni vitali începe să scadă iar cofeina accelerează acest declin. În plus, ea deshidratează organismul și contribuie la îmbătrânirea precoce a pielii și rinichilor. S-a dovedit că procesul de reparare al ADN-ului este inhibat de cofeină, iar capacitatea de detoxifiere a ficatului este încetinită de aceasta.

9. Tulburări de aciditate
Cei peste 208 acizi conținuți de cafea pot conduce la indigestie și la o mare diversitate de probleme începând de la hiper-aciditatea asociată inflamaților artritice, reumatice și tegumentare. Multe persoane acuză senzația de arsură în stomac după ce beau cafea deoarece aceasta crește secreția de acid în stomac. Starea de sănătate presupune un echilibru de PH alcalin în organism.

10. Pierderea mineralelor esențiale
Cafeaua inhibă absorbția unor substanțe nutritive și cauzează eliminarea prin urină a calciului, magneziului, potasiului, fierului și altor minerale, toate fiind elemente esențiale, necesare sănătății. Femeile trebuie să se preocupe de osteoporoză la momentul apariției semnelor menopauzei. Studiile arată că femeile care beau cafea prezintă o mai mare incidență a osteoporozei decât cele care nu beau. Nici bărbații nu sunt imuni la osteoporoză.

Psihiatrii, alergologii si toxicologii de la CaffeinWeb.com avertizeaza de potentialui cofeinei de a induce boli psihice in oameni sanatosi.

Aproape 80% din populatia globului folosesc ocfeina si 25% din populatie este diagnosticata cu o dereglare mintale. Studii clinice au aratat ca persoanele bolnave mintal sunt de fapt numai intoxicate de la cofeina. Cofeina mareste deasemena suferintele organice ale pacientilor care nu sufera de boli mintale.

Cine bea zilnica cafea este greu de vindeca cu mijloace naturale caci cofeina are un efect energetic atat de puternic incat anuleaza efectul vindecator al tuturor remediilor naturiste.

ovidiu b. 24.10.2012 11:28:14

Cicoarea

"Cafeluța de cicoare" este înlocuitorul ideal al cafelei fiind un produs dietetic natural care nu conține cofeină. Cicoarea înviorează mintea și psihicul, îndepărtează oboseala și astenia, stimulează digestia și mărește capacitatea de efort intelectual. Principiile active care intră în compoziția cicorii, stimulează digestia, curăță ficatul și splina, detoxifică organismul, scad colesterolul și glicemia, calmează ușor sistemul nervos, au efect ușor laxativ, stimulează, dar și inhibă pofta de mâncare.

ovidiu b. 24.10.2012 11:56:20

Citat:

Cred ca e valabil si in cazul fumatului. Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta

De la o țigare ajungi să devii dependent. Nu cred că un fumător a început cu un pachet sau două pe zi, ci treptat a ajuns la această "performanță". Chiar și fumatul pasiv face rău și poate crea dependență, oare de ce nu ți-ar face rău o țigare, două? Nu cred că este cazul să vorbim de nicotină și de dependența creată de nicotină, de cleștele acestui viciu care e este fumatul, mă gândesc că le cunoști. Când ai să găsești fumători care nu sunt dependenți am rugămintea să-mi faci și mie cunoștință cu ei. Apropo în această categorie nu intră cei care își aprind o țigare doar pentru a fi mai importanți sau care vor să fie în rând cu lumea. Chiar și aceștia din neștiință fac aceasta, căci dacă ar ști cărui risc se expun, nu ar face-o.

ps: Sunt fumători care nu pun țigarea în gură o săptămână sau chiar două, dar când le vine pofta nu-i mai poți opri. La fel sunt fumători care după ce s-au lăsat de fumat reiau acest viciu după 6, 8 luni sau chiar mai mult.

Cornel Urs 24.10.2012 15:11:58

Citat:

Personal nu consider consumul de cafea un viciu, atata timp cat e unul echilibrat, nu unul in exces, care sa-ti faca rau si sa-ti creeze dependenta.

desigur, asta spun si medicii, un consum moderat chiar face bine sanatatii si este indicat si in anumite afectiuni.

nimeni nu a devenit dependent de la cafea consumand zilnic o mica cescuta, de asemenea cafeaua ca si vinul este un aliment, aducand beneficii corpului.

Citat:

"toate" cu exceptia celor pacatoase, evident.

Citat:

Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta,

fumarea unei singure tigare se poate evidentia la radiografie si poate da dependenta.

in plus de asta, tigarile nu sunt aliment, consumul lor nu se justifica sub nicio forma, in nicio cantitate.

ovidiu b. 24.10.2012 16:05:30

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 478172)
desigur, asta spun si medicii, un consum moderat chiar face bine sanatatii si este indicat si in anumite afectiuni.

Dacă ei consumă tone de cafea, ar fi culmea să spună că nu e bună. Și totuși mulți bolnavi sunt privați de cafea. De ce? Datorită "beneficiilor" sau datorită toxicității cafelei?

Citat:

nimeni nu a devenit dependent de la cafea consumand zilnic o mica cescuta

Mie îmi sună mai mult a dependență, ceva consumat zilnic.

Citat:

de asemenea cafeaua ca si vinul este un aliment, aducand beneficii corpului.

Și cu cele 10 "beneficii" de mai sus ce facem? :39:

ovidiu b. 24.10.2012 16:12:31

Cercetările au demonstrat un lucru: cofeina creează dependență!

Efectele de sevraj ale renunțării la cofeină sunt oboseala, stare generală proastă, dureri de cap, probleme de concentrare, nervozitate și irascitabilitate. Aceste simptome dispar după o săptămână fără consum de cafea. Consumatorii de cafea sunt mai puțin vioi la trezire decât persoanele care nu o consumă.
Cofeina poate aduce unele beneficii mentale și emoționale pe timp scurt, însă, pe o perioadă îndelungată, poate determina scăderea nivelului de energie, scăderea libidoului, rigiditatea încheieturilor, scăderea elasticității vaselor de sânge, creșterea nivelului de oboseală, creșterea concentrației de homocisteină (unul din cel mai buni indicatori ai riscului de apariție a infarctului miocardic), scăderea nivelului de melatonină (hormonul care provoacă starea de somn) etc.

MihaiG 24.10.2012 16:14:49

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478180)

Mie îmi sună mai mult a dependență, ceva consumat zilnic.

Așa, ca pâinea, sau ca apa ?

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 478180)
Și cu cele 10 "beneficii" de mai sus ce facem? :39:

Cerem o sursă a informațiilor, nu le luăm de bune doar pentru că se întâmplă sau nu să ne convină. Mi se par absolut exagerate și scoase din context.

Vedeți că și eu am postat, mai devreme, un link spre un articol în care sunt citate rezultatele unor cercetări.

De exemplu: cercetările au arătat că fumătorii de pipă trăiesc mai mult decât nefumătorii. Ei, cu cercetarea asta ce facem ?

ovidiu b. 24.10.2012 16:18:49

Dacă vrei să le iei de bune, e bine, dacă nu, e treaba ta. Uite aici sursa: http://www.ganoterapia.ro/efectele-cofeinei.html

ps: În schimb poți experimenta efectul consumului de cafea...nemaiconsumând cafea te odihnești mai bine, nu mai ești atât de agitat etc Te invit să experimentezi. Doar așa vei putea da credibilitate celor 10 "beneficii".

ovidiu b. 24.10.2012 16:23:03

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 478182)
Așa, ca pâinea, sau ca apa ?

Ia zi-mi cât poți trăi fără apă?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:35:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.