![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu stiu neaparat care sunt resorturile unei astfel de judecati,posibil ca ati petrecut aici insuficient timp ca sa cunoasteti in privat niste membri ,sa stabiliti contacte,prietenii si sa vedeti indivizii la lumina naturala. Acea stare pe care o aduceti in discutie,conform careia userii au caractere diametral opuse cu realitatea,tine de patologic si pt ca nu este o problema majoritara nu ne vom opri asupra ei. |
Citat:
|
Citat:
Reciteste mesajele mele si vei vedea ca nu am formulat ideea ca viata personala sa fie expusa in public dar am afirmat cu tarie ca in cadrul unui spatiu de tip ortodox, cum este si acest forum, TREBUIE sa discutam despre infranare, despre evitarea activitatilor lumesti, despre sfintenie, neprihanire, cum sa evitam pacatele si asa mai departe. Intr-un spatiu ortodox, nu se poate sa nu auzi astfel de discutii. Ca sa vii sa spui ca nu ai auzit pe nimeni vorbind despre comportamentul moral al tinerilor pana la casatorie, trebuie sa fii rupt de Ortodoxie...sunt atatea si atatea materiale pe aceasta tema, preotii vorbesc intr-una despre asta in Biserica, duhovnicii la fel. In ceea ce ma priveste, cand merg la sfanta spovedanie, sunt intrebata si de acest aspect, daca nu cumva am cazut in astfel de pacate de natura sexuala. Voi, care e clar pentru mine ca nu sunteti ortodocsi, ziceti ca nu va intreaba nimeni asa ceva, cand discutati cu fete bisericesti. Da-mi voie sa nu te cred! Nu faceti altceva decat sa mintiti pentru a pune Ortodoxia intr-o lumina nefavorabila. Dragi tineri (ca si eu sunt tanara), Ortodoxia pune mare pret pe feciorie si pe un comportament moral in cadrul casatoriei. Nu va sfiiti sa intrebati si sa discutati pe aceste subiecte. Acumuland cunostinta, cel rau (vrajmasul) nu va poate ispiti atat de usor, deoarece voi stiti voia lui Dumnezeu. Dar daca luati de bun ce spun acesti doi forumisti, ca astfel de discutii nu-si au rostul, ca nimeni nu abordeaza tema virginitatii in mediul lor, ca si cum ar fi...un fleac, aveti grija pentru ca preotii ortodocsi nu sunt ca acesti forumisti ci ei stiu bine ce este pacat si ce nu ! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
E ciudat ca nu ati comentat nimic la afirmatia: Citat:
|
Citat:
Nu-i asa ca e nepoliticos sa exprimi idei traznite? "bizantina" nu asta a concluzionat, ci faptul ca in mediul ortodox conversatiile despre cum sa fii o persoana morala (care includ discutii despre relatiile intime) nu sunt si nu pot fi prohibite, dimpotriva, de mare folos. dar se pare ca pe unii, astfel de discutii (desi nu s-au facut referiri personale ci s-a discutat principial) deranjeaza, deranjeaza atat de mult incat rabufnesc si tot ei cer acelor persoane, citez, "sa le fie rusine". dupa ce ca v-ati batut joc de preotia ortodoxa, afirmand niste mizerii, tot dumneata ii faci observatii "bizantinei" sa-i fie rusine (de ce sa-i fie rusine, ca a sustinut principiile si morala ortodoxa?). "UNOOM", la Ortodoxie lucrurile stau "putin" diferit ca la adventisti, de unde ai venit, noi chiar luam in serios Scripturile si sfintele traditii care ne vorbesc despre moralitate (despre lucrurile intime te intreaba si la Sfanta Spovedanie, dar de unde sa stiti voi asta daca nu treceti pe acolo!) |
Atentie la sminteli si ispite!!!
Sfântul Isaac Sirul spune că diavolii luptă diferit pe cei nepăsători și leneși, față de cei râvnitori și întăriți duhovnicește. Astfel, pe cei nepăsători îi luptă de la început cu tărie, ca să-i cuprindă frica și să li se pară de la început calea aspră și greu de străbătut. Pe cei râvnitori nu-i atacă de la început, când râvna lor pentru cele duhovnicești este mare. Iar cu cei evlavioși amână lupta până când vor cădea în lenevire și atunci îi atacă, micșorându-le râvna. Trebuie să luăm aminte, căci altfel vom cădea sub loviturile nemiloase ale diavolilor. Să nu ne încredem în puterile noastre, căci în orice clipă vicleanul diavol poate exploata slăbiciunile noastre. http://bisericasecreta.wordpress.com...volii-cap-iii/ |
Citat:
|
Nu știm, te miri?
|
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=NVQf2Fn2CL0 o fi si multa plictiseala... |
Citat:
|
Citat:
Este dificil pt non-vorbitorii de lb chineza sa acceseze un forum in lb chineza,exista bariera lingvistica... |
Citat:
pai, nu am nimic cu UNNOOM, ma bucur ca a scapat de adventisti (desi nu-s lamurit daca a devenit sau nu ortodox, se pare ca nu!), dar a hartuit-o in cel mai urat mod pe "bizantina", sugerandu-i sa nu se spovedeasca la preotul din localitatea ei, in eventualitatea ca acea localitate este mica, deoarece, atentie, este riscant pentru ca preotul poate sa divulge taina spovedaniei, beat fiind, pe sub mese????? cum poti scrie asa ceva???!!! si tot el ii reproseaza "bizantinei" sa-i fie rusine! i-am trimis un mail de incurajare "bizantinei", dar tanara surioara a noastra a decis sa paraseasca definitiv acest forum, deoarece a fost jignita de catre acest individ si mi-a marturisit ca ii curgeau lacrimi pe obraz cand raspundea la mail ! |
Cornel
Cunosc fete care au spus iubitilor lor ca nu sunt virgine si acestia le-am parasit. Am dorit sa ma retrag din discutie... dar daca nu pot face asta, voi argumenta: cunosc un caz real... si ma refer la ce am zis despre riscurile de a te expune in mediul tau social (si cu asta am incheiat). Singurul lucru pentru care imi cer scuze este exprimarea nepotrivita sau dura. |
Citat:
faptul descris mai sus e treaba lor, decizia lor; cazuri si cazuri, unii accepta fete care si-au pierdut virginitatea, altii nu. totusi, asta nu te disculpa de atacul adus Bisericii ortodoxe, preotilor ortodocsi si "bizantinei", pe care ai jignit-o grav. |
Citat:
Doamne, iti multumesc ca nu sunt ca vamesul acesta.. Parintii ne spun ca daca Dumnezeu nu ne-ar tine in fiecare clipa am face pacate teribile. Nu este al meu ca ma infranez, ci este grija lui Dumnezeu, care pe toate le tine. Noi trebuie sa cerem ajutor pentru infranare, dar nicidecum sa credem ca suntem virtuosi pentru ca facem asta. Legat de ce scrieti voi pe aici- si eu cred ca n-ar trebui sa vorbim despre feciorie/ sexualitate decat in cercuri foarte intime si cu mare grija. Nicidecum sa facem marturisiri gratuite despre virtutile sau pacatele noastre. Persoanele care sunt departe de Biserica foarte greu vor primi cuvantul- de cele mai multe ori se intoarce impotriva noastra si nu numai ca nu convinge, dar provoaca repulsie. Sa vorbim celor care ne-o cer si in rest sa ne rugam Domnului. |
Citat:
"Am dorit sa ma retrag din discutie... dar daca nu pot face asta, voi argumenta: cunosc un caz real... si ma refer la ce am zis despre riscurile de a te expune in mediul tau social " ( N-am mai folosit cuvantul preot intentionat! dar te intreb... daca ai fi in locul meu, ce concluzie ai trage daca cand ai intalni o astfel de situatie? ai avea incredere in acel preot? ... Nu atac functia de preot, iti vor da un exemplu echivalent ca sa iti dai seama la ce ma refer: psihologii sunt obligati sa pastreze secretul clientilor dar in liceul pe care l-am urmat o colega de clasa a spus psihologului o problema de-a ei mai spinoasa. Sa trezit ca aude de la un profesor ceea ce a zis psihologului... de asemenea acel profesor i-a a zis "vezi ca esti proasta?". Evident incidentul a fost aflat de tot liceul... si unii si-au pierdut increderea in acel psiholog. Acum fac o afirmatie: daca sunteti la scoala, nu va spuneti problemele spinoase psihologului din scoala voastra, mergeti mai bine la un cabinet privat! Si de asemenea suparati-va fiindca v-am spus sa nu va duceti cu problemele intime la psihologul din scoala voastra ci la unul care nu stie cine sunteti si din ce scoala sunteti! ) Daca tot ma acuzi, acuza-ma inteligent! |
Citat:
discutiile se poarta principial, despre ce este pacat si asa mai departe... |
Citat:
|
Citat:
|
Sper sa pot clarifica aceasta idee cu intrebatul despre virginitate. Toata lumea a crezut pe aici (in afara de cateva persoane mai deschise) ca eu protejez femeile desfranate si ca nu sunt de acord sa intrebi o femeie desfranata despre virginitate. Oameni buni, ceea ce am vrut sa subliniez este exact INVERSUL. Cu siguranta exista si barbati seriosi, crestini, care intreaba acest lucru o fata de la primele intalniri pentru ca tin la morala crestina. Dar cu restul ce ne facem? Sunt foarte foarte multi barbati care vor o fecioara din orgoliu (in primul rand). Nu vor sa fie comparati cu alti barbati, vor o fata curata si neatinsa doar pentru ei si vor sa-si alimenteze ego-ul masculin cu acest lucru. Sunt foarte multi care dupa ce intreaba, sunt multumiti de raspunsul pozitiv, ulterior incep sa spuna: Daca te culci cu mine, nu e nicio problema, eu te iubesc si ne vom casatori oricum.
Sa fim seriosi, e imposibil sa nu fi auzit de asa ceva si voi. Multe fete naive cred in vorbele dulci de genul acesta si cad in pacat. De aceea spun acest sfat pentru fetele virgine. Fiti precaute cand sunteti intrebate asa ceva, inca de la inceput. Ma indoiesc ca un barbat care cunoaste o fata azi, tot azi se gandeste sa se insoare cu ea si de aceea intreaba. De foarte multe ori intreaba, din motivele enumerate mai sus. La fel, daca auziti ca acesta este argumentul primordial pentru un barbat in alegerea unei sotii, puneti-va totusi niste semne de intrebare: 1) Nu esti singura fecioara de pe lumea asta. Daca el asta te-a intrebat la prima intalnire, ce il impiedica sa mai intrebe si alte fete si sa aleaga apoi fecioara cea mai frumoasa, cea mai bogata, cea mai desteapta. 2) Virginitatea, se pierde in noaptea nuntii. Daca pentru el asta a contat cel mai mult, cu restul cum ramane? Repet: Virginitatea este extrem de importanta. Dar un barbat care pretuieste o femeie cu adevarat, va vedea intai ce se ascunde in sufletul tau si nu se va gandi la alte lucruri de la inceput. |
Așa e Adrianna.
Următoarea temă? |
Citat:
|
Probabil că nu, cum nici Andra, nici Tartarunga, nici mai știu eu cum.
Dar tot aia ești. |
Citat:
|
Ei n-avem de unde ști... Prea ne crezi fraieri... Stilul e inconfundabil, degeaba negi.
|
Vad ca esti foarte convins ca sunt vreo lunatica ce vrea sa fie hirotonisita preoteasa. Esti liber sa crezi asta si ma bucur sa vedeti ca aici poti sa fi cine vrei si poti sa crezi despre restul lumii orice:)))
|
N-am zis că vrei să fii hirotonistă. Sau mă rog, dacă am zis asta am greșit: tu ești indignată că femeile nu pot fi hirotonisite.
Asta că tot suntem la topicul cu și despre frustrări. |
o marturie despre tinerii de aici
Fara sa ma pronunt direct la discutia voastra, as vrea sa povestesc ceva din experienta mea de profesor. Nu stiu daca corespunde sau nu cu realitatea din Romania, pentreu ca am plecat cam de mult si cand eram eu adolescenta acolo acum 23 de ani si mai bine, era poate altfel.
Eu am avut multi elevi crestini din orientul apropiat, armeni si sirieni, care erau cam asa: Fetele crescute foarte retras, fratii trebuiau sa le pazeasca (uneori, niste frati foarte putin respectabili ei insisi, trebuie sa zic), nu aveau voie sa iasa nici la polimbare cu un baiat decat daca era oficial logodite cu el cu vizite la familie, inel etc. Baietii in schimb (din exact acelasi mediu) erau lasati liber sa se poarte cum vor, ieseau cu altii la discoteci, in baruri, pe strada, lipseau noptile de acasa cateodata, si se laudau intre ei si mie (adica, ma provocau, evident) cu aventurile lor sexuale. Acu, nu stiu cat era adevarat din laudele lor, dar oricum, ideea era ca li se parea ca le mareste faima cat de activi erau din punctul asta de vedere. In schimb, cand vorbeam de casatorie, toti spuneau ca ei acum se distreaza, ca sunt tineri, dar cand o sa se casatoreasca (si toti vroiau, pentru ca sunt din natii la care familia este extrem de importanta), vor neaparat o fata fecioara. Si daca nu e fecioara, nu vor sa auda de ea, chiar daca sa zicem a fost violata, deci nu este vina ei. Daca le spuneam ca nu este normal ca ei ca baieti sa duca o astfel de viata si apoi sa pretinda de la fete altceva, imi ziceau ca nu e acelasi lucru. Daca le atrageam atentia ca ei cu fete se distreaza, si atunci cum zic ca respecta o fata virgina? Spuneau: ne distram cu alea neserioase, belgiene sau marocance, si dupa aia ne cautam una de-a noastra fecioara, ca sa ne casatorim. Am auzit tot din scoli ca in mediile musulmane de aici, unde virginitatea fetelor este de asemenea importanta, multe fete se duc la ginecolog sa le coasa himenul inainte de casatorie, ca sa para fecioare in noaptea nuntii. Sau ca practica sodomia ca sa 'nu-si piarda virginitatea'. (sa ma scuze cei mai pudici pt detalii, dar asta este viata actuala si nu are rost sa ne facem ca nu o cunoastem) Sincer, n-am auzit asta despre fetele crestine, dar cum 'ghetoul' lor e mai mic decat cel marocan (aici la Bruxelles, 38 la suta din populatie este de origine musulmana, majoritatea marocana) si armenii si arameenii au un spirit de clan foarte puternic, cred ca s-ar sti si conteaza mult si reputatia fetei, deci poate sunt mai cu grija. Este un exemplu luat strict din realitatea mlea cotidiana de profesor. Luati-l cum vreti. Mie personal imi arata ca exista cam multa duplicitate si dubla masura in aceasta chestiune. Imi arata si ca discutarea si tinerea acestor lucruri dpdv moral exterior nu este pana la urma asa de pozitiva. Ce conteaza este fecioria inimii si discretia in acest domeniu. Sunt in asentimentul lui Solveig. |
Citat:
|
Citat:
De asemenea, in situatii morale spinoase, confesiunea este riscanta... si am dat un exemplu care a suparat pe unii. Nu poti avea incredere in psihologii din mediul tau social sau care te pot expune public (cand zic psiholog, in cazul acesta, folosesc cuvantul pentru a descrie orice persoana la care un om poate merge pentru a cere sfat, suport moral, sprijin emotional o mana intinsa etc.). In mod evident este un risc confesiunea la lider religios musulman dar este si un oarecare risc care are a face cu imaginea publica si injosirea in alte medii religioase (mi-e cam frica sa zic care). Ma speriasem ca sunt printre putinii de pe acest forum care remarca unele situatii. |
Da, Unnom, cred ca trebuie ca cei care vor sa traiasca fecioria sa fie discreti si realisti fata de societatea in care traim. Si sa nu traiasca cu ideea ca este cea mai importanta virtute, deci sa faca ca fariseii.
Nu stiu, repet, cum stau lucrurile in Romania, si oricum nu in orice mediu. Am descris o realitate din mediile eigrante de aici care poate are tangenta cu Romania. Din cate spui tu, s-ar putea sa aiba, macar partial. |
Citat:
|
Da, am citit ce s-a scris aici.
Totusi, tineti minte ca veti fi judecati pentru tot ce faceti, dar si ziceti/invatati (ca invatati pe unul sau pe altul gresit, nu va ganditi ce pacate va adunati?) In sfintele Scripturi scrie: la 1 Corinteni cap. 7 :38 38. Așa că, cel ce își mărită fecioara bine face; dar cel ce n-o mărită și mai bine face. http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=7 cuvantul grecesc este parthenon adica virgina ! Atata am avut de spus ! (ca pe unii/unele deranjeaza, nu am ce le face) Apostolul Pavel punea problema maritisului unei fecioare/virgine ! p.s.: Fani71, ce ai scris tu acolo este irelevant; nu ne intereseaza cum se comporta barbatii musulmani, noi suntem crestin ortodocsi ! |
Citat:
Si nu am scris impotriva importantei vrginitatii. Am scris ca o societate care pune mare accent pe virginitatea 'exterioara' nu este neaparat atat de buna dpdv moral, pentru ca poate promova si un fel fariseistic si inegal al moralei crestine, nu promoveaza valoarea adevarata a fecioriei. As mai adauga ca intransigenta morala fata de altii nu este o virtute crestina. Cine are urechi de auzit sa auda, am scris deja ce am avut de zis. |
Citat:
Atata timp cat veniti cu alte discutii, chiar tangentiale la subiectul mentionat, nu dovediti nici macar ca sunteti o buna ortodoxa. |
Solveig, eu vreau sa discut despre morala crestin-ortodoxa. Ca tie nu-ti convine, nu citi ceea ce scriu. Multumesc.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:08:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.