Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   zilele creatiei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15845)

UNNOOM 17.12.2012 15:57:48

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489222)

El a confirmat in ideea ca in Romania (ce nu locuiesc acum) pozitia Adventista este "puternic literalist-creationista".

Hmmm!!
Abia au iesit din comunism.

ioanna 17.12.2012 16:05:42

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489216)
Esti sigur?
http://www.oxigen2.net/2010/07/geolo...ian-alexandru/
Uite aici un adventist care este evolutionist!

Un om care e crestin (indiferent care denominatiune) crede in Dumnezeu, "Facatorul cerului si al pamantului, a tuturor celor vazute si nevazute", deci are o viziune creationista asupra lumii, chiar daca leaga o teorie stiintifica (cum e evolutionismul) de un principiu superior ei, dandu-i un sens spiritual si conferind invataturii o valoare simbolica sau neaga teoria respectiva. Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.

Ciprian Mustiata 17.12.2012 16:46:36

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 489226)
Un om care e crestin (indiferent care denominatiune) crede in Dumnezeu, "Facatorul cerului si al pamantului, a tuturor celor vazute si nevazute", deci are o viziune creationista asupra lumii, chiar daca leaga o teorie stiintifica (cum e evolutionismul) de un principiu superior ei, dandu-i un sens spiritual si conferind invataturii o valoare simbolica sau neaga teoria respectiva. Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.

De cand orice dominatie accepta crezul? Care crez? Cel catolic sau cel ortodox? (sper ca stii despre ce vorbesc), cel din Niceea (325) sau din Constantinopol (381)? (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicene_...d_Creed_of_381 )

Indiferent daca orice crestin ar accepta Crezul in esenta, interpretarile asupra textelor sfinte si a crestinatatii s-a schimbat odata cu observatia lumii inconjuratoare.

Ca sa zic de ce este gresita definitia ta, este ca a fi crestin este diferit de pozitiile teologice ale bisericii primelor secole. A fi crestin pur si simplu inseamna urmas al lui Hristos:
Citat:

A Christian is a person who adheres to Christianity, an Abrahamic, monotheistic religion based on the life and teachings of Jesus of Nazareth as recorded in the Canonical gospels and the letters of the New Testament. "Christian" derives from the Koine Greek word Christ, a translation of the Biblical Hebrew term Messiah
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian

Daca definitia este ca orice ortodox accepta Crezul, si vrea sau nu vrea trebuie sa puna undeva cuvantul "creatie" in vederea lui asupra realitatii, tot nu implica ca aceasta creatie este literala.

Indiferent de perspectiva dvs. asupra crestinatatii mele, creatia in sens simbolic este in acelasi fel in care Domnul Iisus este miel, este larg acceptata in lumea academica.

Probleme insa raman pentru cei ce neaga Teoria Evolutiei si in cele mai multe cazuri nu ataca cel putin in cazul in care ei stiu ca au o pozitie gresita a oponentului (asa cum v-am dat referinta pe acest sit). Desi ei poate vor fi salvati, ei cu siguranta incalca porunca a IX-a (sa nu marturisesti stramb) daca publica informatii ce nu-s adevarate despre stiinta.

De asemeni, a ascunde stiinta, deoarece anumiti oameni vor putea deveni "idolatri ai stiintei" si vor pierde perspectiva ortodoxa sau crestina in general tot mi se pare gresita, deoarece daca fiul meu ar vedea un ortodox, si acest ortodox mi-ar zice ceva fiului meu despre Ortodoxie, dumneavoastra nu ati considera ca ar fi corect ca eu sa imi opresc fiul meu sa cunoasca Adevarata Credinta, ce considerati ca Ortodoxia o sustine, dar nu vedeti apropiat ca cineva ce dezbate un punct de vedere adevarat si neutru fata de Ortodoxie (dar ce nu e neutru de perspectiva dumneavoastra asupra Ortodoxiei).

ioanna 17.12.2012 16:52:28

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489232)
De cand orice dominatie accepta crezul? Care crez? Cel catolic sau cel ortodox? (sper ca stii despre ce vorbesc), cel din Niceea (325) sau din Constantinopol (381)? (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicene_...d_Creed_of_381 )

De ce nu cititi cu atentie ce scriu? N-am vorbit de Crez, ci de prima propozitie din Crez. Vreti sa spuneti ca exista crestin care nu crede in Dumnezeu, Facatorul (Creatorul)? Se mai poate numi crestin daca nu crede in Dumnezeu sau in Logosul creator (Hristos)? Un crestin care confera teoriei evolutiei un sens spiritual, tot o viziune creationista asupra lumii are, din moment ce leaga evolutia de un principiu superior ei. D-voastra acceptati teoria evolutiei si spuneti va sunteti baptist, deci sunteti un om credincios, credeti in Dumnezeu, deci nu negati rolul sau in creatie.

UNNOOM 17.12.2012 17:03:00

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489232)

Indiferent daca orice crestin ar accepta Crezul in esenta, interpretarile asupra textelor sfinte si a crestinatatii s-a schimbat odata cu observatia lumii inconjuratoare.

Ca sa zic de ce este gresita definitia ta, este ca a fi crestin este diferit de pozitiile teologice ale bisericii primelor secole. A fi crestin pur si simplu inseamna urmas al lui Hristos:

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian

Daca definitia este ca orice ortodox accepta Crezul, si vrea sau nu vrea trebuie sa puna undeva cuvantul "creatie" in vederea lui asupra realitatii, tot nu implica ca aceasta creatie este literala.

Indiferent de perspectiva dvs. asupra crestinatatii mele, creatia in sens simbolic este in acelasi fel in care Domnul Iisus este miel, este larg acceptata in lumea academica.

Probleme insa raman pentru cei ce neaga Teoria Evolutiei si in cele mai multe cazuri nu ataca cel putin in cazul in care ei stiu ca au o pozitie gresita a oponentului (asa cum v-am dat referinta pe acest sit). Desi ei poate vor fi salvati, ei cu siguranta incalca porunca a IX-a (sa nu marturisesti stramb) daca publica informatii ce nu-s adevarate despre stiinta.

De asemeni, a ascunde stiinta, deoarece anumiti oameni vor putea deveni "idolatri ai stiintei" si vor pierde perspectiva ortodoxa sau crestina in general tot mi se pare gresita, deoarece daca fiul meu ar vedea un ortodox, si acest ortodox mi-ar zice ceva fiului meu despre Ortodoxie, dumneavoastra nu ati considera ca ar fi corect ca eu sa imi opresc fiul meu sa cunoasca Adevarata Credinta, ce considerati ca Ortodoxia o sustine, dar nu vedeti apropiat ca cineva ce dezbate un punct de vedere adevarat si neutru fata de Ortodoxie (dar ce nu e neutru de perspectiva dumneavoastra asupra Ortodoxiei).

Am senzatia ca sunteti adventist/fost adventist si ca faceti parte din valul "deconstructivist" (si care spera sau nu sa reconstruiasca ceva dupa ce au ajuns la radacina). Din acest val fac parte:
-cei care incearca sa puna teologia adventista in acord cu evidentele oferite de stiinta,
-adventistii deveniti atei si care mai merg sau nu la biserica (numiti peiorativ pe oxigen2.net atei de ziua a 7-a) si
-cei care incearca sa vada ce anume din teologia adventista poate fi metamorfozat in ceva relevant

Ciprian Mustiata 17.12.2012 17:03:27

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 489234)
De ce nu cititi cu atentie ce scriu? N-am vorbit de Crez, ci de prima propozitie din Crez. Vreti sa spuneti ca exista crestin care nu crede in Dumnezeu, Facatorul (Creatorul)? Se mai poate numi crestin daca nu crede in Dumnezeu sau in Logosul creator (Hristos)? Un crestin care confera teoriei evolutiei un sens spiritual, tot o viziune creationista asupra lumii are, din moment ce leaga evolutia de un principiu superior ei.

Tocmai de asta ziceam: Crezul nu face parte dintre orice "om care e crestin (indiferent care denominatiune)". In practica protestantii au diferite pozitii despre Logosul creator ca e sau este pasaj simbolic. Dar este pentru dumneavoastra? Iar o intelegere absolut simbolica pierde esenta de "creationism".

Dumneavoastra cum oferiti evolutiei un sens spiritual? Il puteti spune - nu neaparat credintele dumneavoastra - dar cum vedeti cineva compatibil cu credintele dumneavoastra ce intelege evolutia intr-un sens spiritual. Cum vedeti spiritual asteroidul ce ar fi lovit planeta noastra si ar ucide aproape toti dinozaurii (mai putin pasarile)?

UNNOOM 17.12.2012 17:05:53

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 489226)
Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.

O sa fiti surprinsa... lumea este mare (asta daca nu vreti sa inchideti ochii in fata realitatii)! Nu fiti reductionista!

ioanna 17.12.2012 17:11:03

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489236)
Iar o intelegere absolut simbolica pierde esenta de "creationism".

De ce sa piarda esenta de creationism? O creatie continua nu mai e creatie? Pana si cei cu viziuni deiste, nu nega rolul divinitatii, ci cred intr-o creatie initiala care apoi evolueaza dupa legi interne, deci tot creationism e, pentru ca la baza sta un act creator.

UNNOOM 17.12.2012 17:12:18

@ioanna
Originea dogmei:
http://www.oxigen2.net/2011/03/anno-...iginea-dogmei/

ioanna 17.12.2012 17:26:03

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489239)
@ioanna
Originea dogmei:

Cunosc originea dogmei, insa ms. , o sa ma uit mai tarziu, nu strica o noua parere :)
Acum trebuie sa ma retrag. O seara placuta!

catalin2 17.12.2012 18:54:39

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 488761)
Sondaj:
Cand cititi “zilele creatiei” la ce va ganditi ?

1. durata, zile in sensul de interval de timp de 24 de ore
2. functiune, zile in sensul de zile de munca ale Domnului
3. alt raspuns

Orice crestin ortodox care a citit Sfanta Scriptura intelege ca e vorba de zile. Niciun taran nu se va intreba daca e vorba de ere, de alegorie metafizcia sau alte filozofii. In cel mai bun caz il va intreba pe preot care ii va spune ca e vorba de zile.
Un intelectual, in cazul in care e abia la inceput si stie si alte teorii omenesti, dupa ce va citi in catehism si invatatura ca un credincios nu e bine sa talcuiasca Sfanta Scriptura dupa cum se gandeste el, va cauta ce spun sfintii si invatatura. Si va gasi cum talcuiesc toti sfintii acele pasaje. Adica ce inseamna "ziua" scrisa acolo si cum au talcuit sfintii. Iar sfintii, in unanimitate, talcuiesc ca ziua este cea normala, iar in fiecare zi creatia a durat o clipita: Domnul a zis si imediat s-a infaptuit.
Si astfel a aflat raspunsul. :)

catalin2 17.12.2012 19:03:04

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 489146)
Din neferice in BO sunt cele doua mari ramuri: compatibilistii si incompatibilistii.
http://orthodoxwiki.org/Evolution
Se pare ca pana in prezent incompatibilistii sunt mai activi in BOR. Sper ca situatia sa se schimbe curand intrucat riscam sa repetam gresala colegilor romano-catolici cu ostracizarea lui Galileo Galilei.

Situatia s-a si schimbat intre timp, singurul compatibilist, pr. Costache nu mai apartine de BOR, ci de BO Greaca, deci au ramas toti la Facerea din Sfanta Scriptura. In mod sigur nu o sa renunte pentru o teorie lumeasca falsa, la fel cum catolicii introdusesera in invatatura o teorie ce tinea de stiinta. Facerea a fost de 3500 de ani, si va ramane si dupa renuntarea la teoria evolutionista de oamenii de stiinta (am convingerea ca se va intampla asta in viitor).
Cei ce sustin evolutionismul teist vor fi in pozitia celor ce sustin pamantul plat sau geocentrismul, desi stiinta va abandona in acele timpuri teoria evolutionista ei vor spune ca e totusi adevarata, vor gasi si un sfant care ar fi spus asta.

Dumitru73 17.12.2012 19:06:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 489271)
Orice crestin ortodox care a citit Sfanta Scriptura intelege ca e vorba de zile. Niciun taran nu se va intreba daca e vorba de ere, de alegorie metafizcia sau alte filozofii. In cel mai bun caz il va intreba pe preot care ii va spune ca e vorba de zile.
Un intelectual, in cazul in care e abia la inceput si stie si alte teorii omenesti, dupa ce va citi in catehism si invatatura ca un credincios nu e bine sa talcuiasca Sfanta Scriptura dupa cum se gandeste el, va cauta ce spun sfintii si invatatura. Si va gasi cum talcuiesc toti sfintii acele pasaje. Adica ce inseamna "ziua" scrisa acolo si cum au talcuit sfintii. Iar sfintii, in unanimitate, talcuiesc ca ziua este cea normala, iar in fiecare zi creatia a durat o clipita: Domnul a zis si imediat s-a infaptuit.
Si astfel a aflat raspunsul. :)

cooooorect!
mulți din părinții români au spus la fel. dacă nu mă înșel și pr. Cleopa.
citeam, chiar la un autor ateu, care spunea ceva gen:
nu îi înțeleg pe unii creștini (se referea la cei ce cred că Pământul este plat, Universul foarte mic, iar stelele ca niște beculețe într-un vraf de Crăciun). în loc să-și adapteze discursul și să spună: iată cât de măreț este Dumnezeu, ei preferă să-L vadă că pe un zeu micuț, incapabil să creeze ceva atât de măreț cum este Universul.

asta e valabil și pentru cei ce spun că zilele creației au durat mai mult decât scrie.

EzioAuditore 17.12.2012 23:36:10

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 489147)
conceptia iudeo-crestina considerca ca harul Duhlui Sfant da viata atat biologica cat si duhovniceaca, iar sufletul omului nu exista prin sine (asa cum sustin platonicii si neoplatonicii) ci doar datorita harului lui Dumnezeu.

Astfel sufletul omului nu este nicidecum o substanta infuzata in trupul omului, ci este "ceva" care apare in momentul zamislirii pruncului uman ca rezultat al actiunii harului Duhului Sfant, iar sufletul omului se dezvolta intr-o legatura indisolubila reciproc dependenta si influentabila cu trupul. Astfel putem vorbi de suflet de copil si trup de copil, suflet de adult si trup de adult, minte de copil si trup de copil...

Daca lucrurile stau asa, atunci de ce mai e nevoie de botez?
Atata timp cat omul are harul din momentul creatiei prin suflet, de ce mai este nevoie de o nastere din nou prin botez ?
De ce vine Iisus si spune :Ioan 3
"3. Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.
5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.
6. Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este.
7. Nu te mira că ți-am zis: Trebuie să vă nașteți de sus."

Pentru ce trebuie omul infiat prin har atata timp cat il are din momentul conceptiei? conform spuselor dvs.

stefan florin 18.12.2012 00:17:35

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 489276)
cooooorect!
nu îi înțeleg pe unii creștini (se referea la cei ce cred că Pământul este plat, Universul foarte mic, iar stelele ca niște beculețe într-un vraf de Crăciun). în loc să-și adapteze discursul și să spună: iată cât de măreț este Dumnezeu, ei preferă să-L vadă că pe un zeu micuț, incapabil să creeze ceva atât de măreț cum este Universul.

asta e valabil și pentru cei ce spun că zilele creației au durat mai mult decât scrie.

daca e asa cum spui tu, atunci de ce Dumnezeu nu a creeat totul in 6 secunde in loc de 6 zile? Dumnezeu e atotputernic si putea creea totul in mai putin de o secunda, nu?

Ciprian Mustiata 18.12.2012 08:45:04

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 489424)
daca e asa cum spui tu, atunci de ce Dumnezeu nu a creeat totul in 6 secunde in loc de 6 zile? Dumnezeu e atotputernic si putea creea totul in mai putin de o secunda, nu?

Pentru ca pasajul are simbolism: nu poti tine secunda sabatului! Dar poti tine ziua sabatului in amintirea lui Dumnezeu.

osutafaraunu 18.12.2012 09:23:58

Iertare încă o dată pentru contribuția mea la prelungirea off-topic-ului, dar vedeți dumneavoastră cum la fiecare subiect ne lovim inevitabil de marile și controversatele probleme ale creștinismului? Cele care nu au fost rezolvate în practica curentă...

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 489412)
Daca lucrurile stau asa, atunci de ce mai e nevoie de botez?
Atata timp cat omul are harul din momentul creatiei prin suflet, de ce mai este nevoie de o nastere din nou prin botez ? [...]
Pentru ce trebuie omul infiat prin har atata timp cat il are din momentul conceptiei? conform spuselor dvs.

Pentru că este nevoie și de o confirmare a persoanei în cauză că acceptă acest dar-har. Un contract nu poate fi semnat decât de o persoană matură, iar delegarea se face printr-o procură semnată de aceeași persoană matură.:58:

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 489424)

Deși ar fi putut, nu a făcut-o, tocmai pentru a ne da nouă oamenilor sabatul - așa cum bine ți-a spus și Ciprian.:58:

Cornel Urs 18.12.2012 10:04:16

de ce ascultati de ineptiile Ellenei White, o "profeta" care nici macar batic nu purta in biserica !

UNNOOM 18.12.2012 10:15:01

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489482)
nici macar batic nu purta in biserica !

Ellen White a aparut in contextul in care se nastea miscarea feminista in America... este normal ca o biserica aparuta in acel context istoric sa aiba o viziune progresista!

Sa nu uitam ca Ellen White a avut un merit deosebit in dezvoltarea sistemului medical modern.

De asemenea cred ca aceasta femeie a fost un geniu fiindca a avut puterea sa iasa de sub gheatza izolarii si sa conduca o religie. A stiut instinctiv in ce directie trebuie indreptata o religie si care sunt schimbarile de care are nevoie.

Imi place o afirmatie de-a ei care este valabila nu doar in domeniul religios ci in orice alt domeniu: o biserica lipsita de controverse este o biserica moarta (fac un apropo discret la perioada de aur a ortodoxiei si la inghetarea ei doctrinara de dupa acea perioada).

Sa dam Cezarului ce este al Cezarului.

Din pacate religia adventista nu a mai fost capabila sa mearga mai departe dupa moartea ei. Ellen White a avut mereu curajul sa recunoasca ca nu stie sau ca trebuie o schimbare doctrinara atunci cand este cazul. Ea sigur, tinand cont de tiparul ei de gandire, ar fi acceptat usor Teoria Evolutiei daca ar fi avut acces la dovezile din genetica.

Cornel Urs 18.12.2012 10:16:32

stimabile, cand vine vorba de credinta in Dumnezeu, elementele "progresiste" nu au ce cauta !

Cornel Urs 18.12.2012 10:18:18

nu stiu exact care e invatatura adventista, dar mie un adventist mi-a spus ca el crede ca Dumnezeu a creat in zile de 24 de ore, si nu in ere, asa cum sustine stiinta.

UNNOOM 18.12.2012 10:21:51

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489487)
stimabile, cand vine vorba de credinta in Dumnezeu, elementele "progresiste" nu au ce cauta !

Asta este o gandire specifica unora din bisericile tip "buncar"!

Mai trebuie sa condami o femeie nu doar la a fi cu batic pe cap ci si la fi asternut de pat si incubator si vei reprezenta o ramasita a dinozaurilor medievali care refuza sa dispara.

Cornel Urs 18.12.2012 10:27:23

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489489)
Asta este o gandire specifica unora din bisericile tip "buncar"!

Ortodoxia este o religie de tip conservator si este singura aprobata de Dumnezeu, invataturile si practicile sunt cele apostolice. Restul au imbratisat diferite forme moderniste si au cazut astfel in plasa satanica.

UNNOOM 18.12.2012 10:34:58

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489490)
Ortodoxia este o religie de tip conservator si este singura aprobata de Dumnezeu, invataturile si practicile sunt cele apostolice. Restul au imbratisat diferite forme moderniste si au cazut astfel in plasa satanica.

Priveste cum a inceput Evul Mediu Intunecat:

http://www.descopera.ro/cultura/9187...a-lumii-antice

"În martie 415, la ordinul lui Chiril, o gloată de fanatici creștini a atacat-o pe Hypatia în plină stradă. Aceștia au dat-o jos din carul în care se afla, au dezbrăcat-o și au târât-o într-o biserică aflată în apropiere. Aici, Hypatia a fost măcelărită, iar rămășițele ei au fost purtate pe străzile din apropiere, ca apoi să fie arse."

De asemenea, cuvintele Hypatiei strabat mileniile:

"Fabulele ar trebui să fie predate copiilor ca fabule, miturile ca mituri, iar miracolele ca reprezentări literare. A preda copiilor superstițiile ca adevăruri este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri. Mintea copilului le acceptă și le crede, iar doar printr-o mare suferință, ce durează ani, va scăpa de această credință. De fapt, oamenii vor lupta în numele unei superstiții la fel de repede ca în numele unui adevăr - uneori chiar mai repede, deoarece o superstiție este intangibilă, astfel că nu poate fi demonstrată a fi falsă, iar adevărul este un punct de vedere, deci poate fi schimbat"

Aceasta femeie a fost o femeie fara batic pe cap care si-a castigat dreptul de a sta in fata barbatilor pe picior de egalitate.

osutafaraunu 18.12.2012 10:37:16

Citat:

Ortodoxia este o religie de tip conservator si este singura aprobata de Dumnezeu, invataturile si practicile sunt cele apostolice.

Domnule Urs, vremea lozincilor sforăitoare a trecut de mult...http://yoursmiles.org/psmile/orator/p0902.gif

Cornel Urs 18.12.2012 10:39:52

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 489493)
Domnule Urs, vremea lozincilor sforăitoare a trecut de mult...http://yoursmiles.org/psmile/orator/p0902.gif

va provoc la o discutie, dar nu aici ca sa nu facem varza acest topic, sa demonstrati ca adventismul are radacini pure apostolice; eu oricand va pot arata cu lux de amanunte, de ce Ortodoxia se sprijina pe temelia apostolilor si a profetilor !

MihaiG 18.12.2012 10:40:48

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489492)
"În martie 415, la ordinul lui Chiril,

Pardon, Sfântul Chiril.

Cornel Urs 18.12.2012 10:40:53

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489492)
Priveste cum a inceput Evul Mediu Intunecat:

http://www.descopera.ro/cultura/9187...a-lumii-antice

"În martie 415, la ordinul lui Chiril, o gloată de fanatici creștini a atacat-o pe Hypatia în plină stradă. Aceștia au dat-o jos din carul în care se afla, au dezbrăcat-o și au târât-o într-o biserică aflată în apropiere. Aici, Hypatia a fost măcelărită, iar rămășițele ei au fost purtate pe străzile din apropiere, ca apoi să fie arse."

De asemenea, cuvintele Hypatiei strabat mileniile:

"Fabulele ar trebui să fie predate copiilor ca fabule, miturile ca mituri, iar miracolele ca reprezentări literare. A preda copiilor superstițiile ca adevăruri este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri. Mintea copilului le acceptă și le crede, iar doar printr-o mare suferință, ce durează ani, va scăpa de această credință. De fapt, oamenii vor lupta în numele unei superstiții la fel de repede ca în numele unui adevăr - uneori chiar mai repede, deoarece o superstiție este intangibilă, astfel că nu poate fi demonstrată a fi falsă, iar adevărul este un punct de vedere, deci poate fi schimbat"

Aceasta femeie a fost o femeie fara batic pe cap care si-a castigat dreptul de a sta in fata barbatilor pe picior de egalitate.

ce legatura are ce relatati aici, cu invataturile biblice si ale sfintilor parinti, invataturi care nu pot fi schimbate !

Ciprian Mustiata 18.12.2012 10:43:33

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489488)
nu stiu exact care e invatatura adventista, dar mie un adventist mi-a spus ca el crede ca Dumnezeu a creat in zile de 24 de ore, si nu in ere, asa cum sustine stiinta.

Domnule Urs, imi puteti spune unde stiinta zice ca au fost ere? In care plantele au fost create separat de animale? Si cum se numesc erele?

Citat:

Desi este off-topic ce ati spus, permiteti sa va raspund: Ortodoxia s-a schimbat, cel putin cu cateva ocazii.
Am raspuns aici:
Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 483642)
Biserici crestine erau in secolul ...

(erau mai multe perspective in crestinatate, si mai apoi in cadrul Ortodoxiei
Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 484108)
Deci nu ...

(evolutia si sclavia au fost pozitii ce s-au schimbat cel putin in cadrul BOR)

In rest, lasand frazele pompoase si offtopic-ul, cum puteti referentia ca "practicile sunt cele apostolice". Va multumesc daca o faceti ;)

UNNOOM 18.12.2012 10:44:57

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489497)
ce legatura are ce relatati aici, cu invataturile biblice si ale sfintilor parinti, invataturi care nu pot fi schimbate !

Vad ca nu pot fi schimbate! Vedeti sa nu fiti spulberati de valul ratiunii care se ridica fara crestinism:

http://www.youtube.com/watch?v=1PT90dAA49Q
(alegeti subtritarea care va convine de la CC)

http://podcast.sceptici.ro/

Patrie si Credinta 18.12.2012 10:46:21

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 489276)
cooooorect!

era Carl Sagan.

How is it that hardly any major religion has looked at science and concluded, "This is better than we thought! The Universe is much bigger than our prophets said, grander, more subtle, more elegant. God must be even greater than we dreamed"? Instead they say, "No, no, no! My god is a little god, and I want him to stay that way."

Sagan, ateu sau nu, a fost un om intelept. Avea un pic cam mult scientism in el pt gustul meu, a fost ateu, dar era sincer, si avea intentii bune.

Cornel Urs 18.12.2012 10:50:28

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489499)

In rest, lasand frazele pompoase si offtopic-ul, cum puteti referentia ca "practicile sunt cele apostolice". Va multumesc daca o faceti ;)

da, in cateva cuvinte: s-au pastrat rugaciunile, liturghia, sfintele masluri pentru bolnavi, slujbele de exorcizare, Biblia, sfanta traditie, absolut tot.

dumneavoastra, la baptisti, ce aveti? NIMIC. doar niste predici rasuflate, audiate de unii care stau ca la banchet, picior peste picior.

Cornel Urs 18.12.2012 10:52:58

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489499)
Domnule Urs, imi puteti spune unde stiinta zice ca au fost ere? In care plantele au fost create separat de animale? Si cum se numesc erele?

erele geologice ale istoriei Pamantului sunt: precambrian, cambrian, ordovician, silurian, devonian, carbonifer, permian, triasic, jurasic, cretacic, tertiar, cuaternar.

Cornel Urs 18.12.2012 10:56:23

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489500)
Vad ca nu pot fi schimbate! Vedeti sa nu fiti spulberati de valul ratiunii care se ridica fara crestinism:

nu am cum sa fiu spulberat de "valul ratiunii care se ridica fara crestinism", tocmai datorita faptului ca ma tin legat de aceste invataturi ortodoxe (care, sic, nu se schimba !)

Ciprian Mustiata 18.12.2012 10:57:44

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489504)
da, in cateva cuvinte: s-au pastrat rugaciunile, liturghia, sfintele masluri pentru bolnavi, slujbele de exorcizare, Biblia, sfanta traditie, absolut tot.

dumneavoastra, la baptisti, ce aveti? NIMIC. doar niste predici rasuflate, audiate de unii care stau ca la banchet, picior peste picior.

Presupunand ca lista este adevarata (unde sunt sursele!? ca primii crestini aveau asta!?) Daca nu intelegeti ce este o sursa, va rog cititi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_source

Legat de fraza: "la baptisti, ce aveti? NIMIC" bineinteles ca ce ziceti este fals, ca in lista dumneavoastra este cel putin: "rugaciunea, Biblia" ce este clar ca nu e "NIMIC". Ce imi arata ca nu sunteti consistent cu dumneavoastra.

Cine v-a invatat sa judecati cum e la altii? Daca asta intelegeti ca este "la baptisti", trebuie sa va educati, stiu ca asta e dureros pentru dumneavoastra. Poate niste rugaciune, si niste versete din Biblia dumneavoastra despre smereenie ce ziceti ca le aveti poate va vor ajuta.

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489505)
erele geologice ale istoriei Pamantului sunt: precambrian, cambrian, ordovician, silurian, devonian, carbonifer, permian, triasic, jurasic, cretacic, tertiar, cuaternar.

Cititi la ce am raspuns: e un raspuns incomplet. Potrivitile aceste ere pe "erele creatiei" ce ati spus ca stiinta le dovedeste in Geneza. Va multumesc!

Cornel Urs 18.12.2012 11:00:48

pai, haideti sa vedem, dumneavoastra, in afara faptului ca ati umflat buzunarele doldora de bani ai pastorilor cultului baptist, cu ce v-ati ales? sau cu ce va alegeti? ca mergeti la o biserica de tip club, pentru socializare?

Cornel Urs 18.12.2012 11:02:25

Citat:

În prealabil postat de Ciprian Mustiata (Post 489507)
Cititi la ce am raspuns: e un raspuns incomplet. Potrivitile aceste ere pe "erele creatiei" ce ati spus ca stiinta le dovedeste in Geneza. Va multumesc!

pai stiinta nu dovedeste nimic in Geneza (nici nu-si propune asta, stiinta este exclusiv apanajul omului), dar nici Geneza nu putem sa o intelegem chiar asa, ci sub o forma metaforica, ma gandesc...

Ciprian Mustiata 18.12.2012 11:19:54

Prima afirmatie:
Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489488)

A doua afirmatie:
Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489511)
pai stiinta nu dovedeste nimic in Geneza (nici nu-si propune asta, stiinta este exclusiv apanajul omului), dar nici Geneza nu putem sa o intelegem chiar asa, ci sub o forma metaforica, ma gandesc...

Deci asa cum am zis, sunteti inconsistent si o fraza contrazice pe alta. Daca credeati ca ati scapat "aruncand noroi" despre baptisti si adventisti, dar intre timp credeti ca asta va permite sa compensati minciuna si greseala, mai bine e sa va masurati cuvintele. Atat cuvintele mele cat si ale unui adventist popular pe aici in mesajele citite au fost cu respect, si chiar regulile forumului cer asta (stiu ca cere 2 minute din timpul dumneavoastra, dar va rog sa le mai citit o data: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=15661 )

Cornel Urs 18.12.2012 11:26:27

draga,
nu este nicio contradictie in cuvintele mele.

am spus:

- adventistii cred ca Dumnezeu a facut lumea in zile a cate 24 de ore;
- stiinta imparte timpul in ere si nu in zile a cate 24 de ore;
- stiinta nu se bazeaza pe Biblie.

unde este contradictia?

Ciprian Mustiata 18.12.2012 11:36:30

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 489514)
draga,
nu este nicio contradictie in cuvintele mele.

am spus:

- adventistii cred ca Dumnezeu a facut lumea in zile a cate 24 de ore;
- stiinta imparte timpul in ere si nu in zile a cate 24 de ore;
- stiinta nu se bazeaza pe Biblie.

unde este contradictia?

Prima fraza spune: "Dumnezeu a creat in zile de 24 de ore,(prima afirmatie) / si nu in ere, asa cum sustine stiinta. (a doua afirmatie ce arata ca prima afirmatie e infirmata de stiinta)"
Stiinta nu imparte timpul in ere, sau o face la fel de mult cu impartirea timpului in zile si ani.
Deci fraza cerea o corectie, si dumneavoastra nu ati spus-o, si asta am remarcat cu aceasta subliniere. Asta e deoarece erele sunt impartine in milioane de ani, iar ziua de Creatie, indiferent de insemnatatea ei, stiinta e ambivalenta asupra ei.

Apoi, ati facut o greseala chiar in ultimul raspuns spunand: "adventistii cred ca Dumnezeu a facut lumea in zile a cate 24 de ore" cand fraza initiala era: "un adventist mi-a spus ca el crede ca Dumnezeu a creat in zile de 24 de ore".

Sunt ortodocsi pe acest forum ce cred ca si acel "un adventist" legat de creatia de 24 de ore (presupunand ca toti ce au votat ca ziua e 24 de ore nu erau toti adventisti). Deci fraza este construita deceptiv ca sa arate ca adventistii (fundamentalisti) gresesc cel putin in acord cu metoda stiintifica, dar fara a arata aceeasi problema in cadrul "incompatilistilor" ortodocsi.

Sper ca aceste clarificari arata destul de bine de ce intrebarile au fost puse si doar in ultima pozitie (desi este gresita deoarece nu toti adventistii cred, din cate se poate vedea pe acest forum) clarifica mult mai bine pozitia dumneavoastra.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:54:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.