Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce este moartea(exista sau nu) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16076)

cezar_ioan 02.02.2013 20:12:30

Cat priveste lumina si Imparatia, inceputul e aici in viata aceasta a noastra, traind crestineste.
Iar deplinatatea e in Lumea Cea Noua, pentru cei care vor fi gasiti oi, iar nu capre.

Cat priveste factura, acestea sunt socoteli care nu se cuvin noua...:) Tatal nostru Cel din Ceruri are grija de toate. Sa nu ne ingrijim cu cele peste masura noastra, ci doar cu acelea pe care eram in masura sa le facem si, poate, nu le facem inca...

Noiembrie 02.02.2013 20:14:09

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500591)
Nu stiu fratilor, nu pot sa fac fata mai multora odata. Si nu pot pentru ca voi intre voi emiteti idei care se contrazic unele pe altele, si eu sunt prins la mijloc.

De exemplu, acum cateva posturi cineva spunea ca sufletul dupa moarte se alatura luminii, iar acum nu, in timpul vietii daca iti smeresti inima vezi de fapt lumina.

E halucinant, fiecare are o interpretare proprie a luminii si a tuturor chestiilor astea legate de Dumnezeu.

Eu va pun o intrebare simpla tutror celor care vad doar lumini: in final cine plateste factura la lumina ?

Fain raspunsul tau !

cezar_ioan 02.02.2013 20:17:08

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500596)
Dar te-ai gandit vreodata ca acel bumerang insufletit s-ar putea sa creada ca coboara atunci cand il arunci tu in sus, si de abia apoi sa creada ca urca, cand de fapt el coboara ?

Aicea-i intelepciunea.

Vezi, deja ai inceput sa inteleptesti... Stiam eu ca ma pot baza pe tine! Si asta e doar inceputul...

(Lasind gluma, experienta re-interpretarii sensurilor este deosebit de concreta si in ea sta buna parte din vietuirea crestina. De nu cumva chiar toata, intreaga viata crestina asta si este: experienta unei re-interpretari a existentei, din perspectiva Bisericii lui Hristos...)

Noiembrie 02.02.2013 20:17:38

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 500598)
Cat priveste lumina si Imparatia, inceputul e aici in viata aceasta a noastra, traind crestineste.
Iar deplinatatea e in Lumea Cea Noua, pentru cei care vor fi gasiti oi, iar nu capre.

Cat priveste factura, acestea sunt socoteli care nu se cuvin noua...:) Tatal nostru Cel din Ceruri are grija de toate. Sa nu ne ingrijim cu cele peste masura noastra, ci doar cu acelea pe care eram in masura sa le facem si, poate, nu le facem inca...

Domnule, sunt "berbec" si de curand am descoperit ce buna-i telemeaua de capra ! Tatusi nu vreau sa ajung in iad !
ps. stiu ca stii de gluma!

N.Priceputu 02.02.2013 20:17:54

Citat:

De exemplu, acum cateva posturi cineva spunea ca sufletul dupa moarte se alatura luminii, iar acum nu, in timpul vietii daca iti smeresti inima vezi de fapt lumina.

Ca să apropiem un pic punctele de vedere, hai să spunem că Lumina (și e vorba de Hristos) va fi văzută mai limpede, va străluci mai tare dincolo.

N.Priceputu 02.02.2013 20:23:11

@ cezar:
dacă ar fi să aplic o interpretare alegorică la parabola ta (sic!), aș zice că cel care aruncă bumerangul este însuși Dumnezeu, iar bumerangul este omul, care tinde să se întoarcă la Creator, trecând prin repetate schimbări de perspectivă asupra pământului, asupra cerului...

iliegh 02.02.2013 20:26:51

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 500605)
Ca să apropiem un pic punctele de vedere, hai să spunem că Lumina (și e vorba de Hristos) va fi văzută mai limpede, va străluci mai tare dincolo.

Ca sa le apropriem si mai mult, hai sa zicem ca de fapt nu exista nici o lumina, sau ca acest termen capata semnificatia metaforica de "ghid". Un ghid de conduita asa cum l-a aratat Hristos. Deci nu e vorba de vreo sursa de energie electromagnetica ci de un ansamblu de cunostinte referitoare la etica,moralitate si sentimente, care se pare ca numai IIsus l-a putut experimenta.

Ca acest ghid trebuie urmat de toti oamenii sunt de acord. Crestinii sunt cei care il propovaduiesc.

Ce era asa de greu de explicat ?
Deci nu straluceste nimic nici aici nici dincolo.

iliegh 02.02.2013 20:30:40

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 500608)
@ cezar:
dacă ar fi să aplic o interpretare alegorică la parabola ta (sic!), aș zice că cel care aruncă bumerangul este însuși Dumnezeu, iar bumerangul este omul, care tinde să se întoarcă la Creator, trecând prin repetate schimbări de perspectivă asupra pământului, asupra cerului...

asta era prea evident ca sa merite un post.
Ceea ce nu era evident era daca omul stie ca se departeaza de Dumnezeu sau nu. Sau macar daca stie ca cineva l-a aruncat.

cezar_ioan 02.02.2013 20:35:57

Citat:

În prealabil postat de Noiembrie (Post 500604)
Domnule, sunt "berbec" si de curand am descoperit ce buna-i telemeaua de capra ! Tatusi nu vreau sa ajung in iad !
ps. stiu ca stii de gluma!

Nu doar ca-i buna dar e si ieftina...! Unii au facut deja afaceri frumoase cu caprele, prin satul meu natal... Ca sa vezi, pacatosii!...:)

N.Priceputu 02.02.2013 20:36:31

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500609)
Ca sa le apropriem si mai mult, hai sa zicem ca de fapt nu exista nici o lumina, sau ca acest termen capata semnificatia metaforica de "ghid".

Nu poate să fie doar atât. Hristos însuși a spus că El este Lumina lumii. El este cel care luminează toate, după cum Soarele luminează Pământul și toate câte sunt pe el. Pentru ansamblul de cunoștințe morale nu S-ar fi întrupat Dumnezeu. Ar fi fost de ajuns ce i-a dictat lui Moise, sau ar fi putut să facă un update.
Însă nu de învățături impersonale e vorba, ci de o legătură și un dialog de la Persoană la persoană, de la Luminător la luminat, de la Sursa vieții la beneficiar.

cezar_ioan 02.02.2013 20:38:09

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500609)
Deci nu straluceste nimic nici aici nici dincolo.

Ba straluceste, Ilie. Pur si simplu, mai concret ca lumina soarelui.
Cel al carui nume il porti stie mai bine cum vine asta... Poate il intrebi?...:)

iliegh 02.02.2013 20:41:42

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 500615)
Nu poate să fie doar atât. Hristos însuși a spus că El este Lumina lumii. El este cel care luminează toate, după cum Soarele luminează Pământul și toate câte sunt pe el. Pentru ansamblul de cunoștințe morale nu S-ar fi întrupat Dumnezeu. Ar fi fost de ajuns ce i-a dictat lui Moise, sau ar fi putut să facă un update.
Însă nu de învățături impersonale e vorba, ci de o legătură și un dialog de la Persoană la persoană, de la Luminător la luminat, de la Sursa vieții la beneficiar.

Pai atunci dam in altceva. In fizica mai exact. Lasand la o parte interpretarea moralistica a luminii, daca vrei sa generalizam sensul de lumina in unul care sustine existenta univerrsului, atunci trebuie sa lasam deoparte un pic partea cu inima si sa discutam despre originea lucrurilor, cauza lor, care este o discutie despre fizica.

Asta e problema pe care o intampin cel mai des. Voi, cei invatati in religia crestina mai mult decat mine, mereu amestecati lucrurile. Cand vorbim despre geneza lucrurilor, o dati pe sentiment, pe iubire, pe faptul ca nu poti intelege daca nu ai iubire. Cand e vorba de lumina spirituala, voi ziceti ca nu, acea lumina nu este numai spirituala, e mai mult.

cezar_ioan 02.02.2013 20:42:01

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 500615)

Categoric.
Noi oamenii, cand suntem micuti, bebelusi, ne straduim tare mult, pentru ca ne dorim, sa invatam relatiile interpersonale cu parintii, cu fratii si surorile, cu oamenii...
Si iata, abia dupa aceasta incalzire, ne punem pe treaba si ravnim sa intram si in alta societate, mai aleasa...:)
Greu ne era cand eram mici, greu inca ne e si acum!
Atunci insa, cu ajutor, am invatat treptat. De ce nu am invata oare din nou?

iliegh 02.02.2013 20:47:55

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 500616)
Ba straluceste, Ilie. Pur si simplu, mai concret ca lumina soarelui.

Dezvolta un pic. Explica-mi natura acestei straluciri.
Daca e vorba tot de lumina spirituala, nu te mai osteni, inteleg aceasta abstractizare si sunt de acord cu ea.

cezar_ioan 02.02.2013 20:50:11

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500617)
Cand vorbim despre geneza lucrurilor, o dati pe sentiment, pe iubire...

Pai ce sa facem daca, vrem nu vrem, in spatele genezei dam de Dumnezeu?
Despre ce altceva sa vorbim? Despre cine altcineva?

Si cum sa nu fii cuprins si tu, chiar de esti ticalos cum iata, eu chiar sunt, cum sa nu fii si tu cuprins de iubire?
(Eu m-am straduit sa ma opun dar, iti marturisesc, nu am putut sa-I fac fata... Din pacate uit mereu experienta si iar ma straduiesc si tot asa o tinem... din stradanie in stradanie, ca, vezi lucru mare, eu am mereu rabdare cu Dumnezeu... Vezi cum e omul pacatos, Ilie? Rabduriu... in pacatele lui nenorocite...)

cezar_ioan 02.02.2013 20:54:30

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500620)
Dezvolta un pic. Explica-mi natura acestei straluciri.

Nu pot. Si nici nu pot sa vreau, de ma intelegi... Ce stiu eu? Am spus doar atat, pur si simplu.
Cat priveste natura, ea e Dumnezeiasca. Este Harul, asa cum Il percepe omul, uneori, in clipe rare.... Gasesti in Filocalia mai multe... Precum si la cuviosi din zilele noastre.

Pe forum sunt cateva threaduri despre rugaciune, despre sfinti, despre har etc. Gasesti pe acolo, de ai putin timp sa investesti.

EzioAuditore 02.02.2013 20:54:48

Citat:

in final cine plateste factura la lumina ?

Sunt multi pe forum care au talanti. Eu zic ca atunci cand Dumnezeu are timp, sa posteze factura pe forum, iar fratii evlaviosi si induhovniciti sa se ocupe de acest mic detaliu.

iliegh 02.02.2013 20:59:32

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 500622)
Nu pot. Si nici nu pot sa vreau, de ma intelegi... Ce stiu eu? Am spus doar atat, pur si simplu.
Cat priveste natura, ea e Dumnezeiasca. Este Harul, asa cum Il percepe omul, uneori, in clipe rare.... Gasesti in Filocalia mai multe... Precum si la cuviosi din zilele noastre.

Pe forum sunt cateva threaduri despre rugaciune, despre sfinti, despre har etc. Gasesti pe acolo, de ai putin timp sa investesti.

Bine, hai sa dau un exemplu simplu, daca tot veni vorba de Soare.
Pamantul se invarteste in jurul Soarelui datorita unei forte, pe care oamenii au botezat-o forta gravitatiei.

Suntem intr-un caz in care iubirea si sentimentele le lasam la o parte un pic, fiind vorba despre niste obiecte neinsufletite.

Daca Iisus este lumina lumii in sensul in care n.priceputul il zice, atunci cum isi manifesta Iisus lumina in acest caz al gravitatiei ? Presupunand ca da, Iisus a creat si Soarele si Pamantul. Acum in momentul asta, la mult timp dupa geneza, cum se manifesta lumina lui Iisus in cazul gravitatiei ?

N.Priceputu 02.02.2013 21:09:07

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500617)
Pai atunci dam in altceva. In fizica mai exact.

Mai curând în metafizică.

Citat:

Lasand la o parte interpretarea moralistica a luminii, daca vrei sa generalizam sensul de lumina in unul care sustine existenta univerrsului, atunci trebuie sa lasam deoparte un pic partea cu inima si sa discutam despre originea lucrurilor, cauza lor, care este o discutie despre fizica.
E o discuție și despre fizică, ea însăși fiind o consecință a creației. Pe scurt, ca să definim mai bine termenii, cum bine ziceai, trebuie să facem distincție între Creator și creatură (creație, materie), între Lumina necreată și cea creată; să nu le amestecăm.

Citat:

Cand vorbim despre geneza lucrurilor, o dati pe sentiment, pe iubire, pe faptul ca nu poti intelege daca nu ai iubire. Cand e vorba de lumina spirituala, voi ziceti ca nu, acea lumina nu este numai spirituala, e mai mult.
Despre geneză ce să spunem? Nu L-am văzut pe Autor. Îi vedem, însă, amprentele.

iliegh 02.02.2013 21:10:03

@Cezar : Nici un raspuns.

Vezi, de aia zic eu ca religia trebuie sa se limiteze doar la aspectul etic/moral al existentei, si nu ar trebui sa se bage in chestiuni de geneza si cauza-efect.

Adica, practic religia nu trebuie sa aibe ca scop explicarea existentei, ci doar imbunatatirea spirituala a oamenilor.

ioanna 02.02.2013 21:14:25

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500626)
Vezi, de aia zic eu ca religia trebuie sa se limiteze doar la aspectul etic/moral al existentei, si nu ar trebui sa se bage in chestiuni de geneza si cauza-efect.Adica, practic religia nu trebuie sa aibe ca scop explicarea existentei, ci doar imbunatatirea spirituala a oamenilor.

Stiinta ofera explicatia fenomenelor, filosofia ofera comprehensiunea lor,iar teologia iti arata sensul lor.

N.Priceputu 02.02.2013 21:15:14

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 500623)
Sunt multi pe forum care au talanti. Eu zic ca atunci cand Dumnezeu are timp, sa posteze factura pe forum, iar fratii evlaviosi si induhovniciti sa se ocupe de acest mic detaliu.

Vestea bună este că, în cele duhovnicești „celui care are i se va mai da”. Iar lumina este oferită gratis. Doar trebuie să ștergem ferestrele.
Deși, dacă mă gândesc bine, există și în domeniul ăsta niște „băieți deștepți”, care nu fac decât să reflecte lumina pe care o primesc gratis, dar pentru care ei primesc uneori și o mică plată materială, dacă cineva binevoiește să le dăruiască. Pentru că să vândă lumina n-au voie: „În dar ați primit, în dar să dați”.

iliegh 02.02.2013 21:18:04

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 500628)
Stiinta ofera explicatia fenomenelor, filosofia ofera comprehensiunea lor, puterea de patrundere in intelegerea lor, iar teologia iti arata sensul lor.

Care e sensul gravitatiei ?

EzioAuditore 02.02.2013 21:27:46

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 500628)
Stiinta ofera explicatia fenomenelor, filosofia ofera comprehensiunea lor,iar teologia iti arata sensul lor.

"E ușor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Dar când inima-ți frământă
Doruri vii și patimi multe,
Ș-a lor glasuri a ta minte
Stă pe toate să le-asculte,

Pentru-a tale proprii patimi,
Pentru propria-ți viață,
Unde ai judecătorii,
Ne'ndurații ochi de gheață?

Ah! atuncea ți se pare
Că pe cap îți cade cerul:
Unde vei găsi cuvântul
Ce exprimă adevărul?"

N.Priceputu 02.02.2013 21:27:48

@iliegh: până îți răspunde ioanna, pot să-ți ofer eu un gând: Dacă n-ar fi gravitația, bumerangul nu s-ar mai întoarce în mâna care l-a aruncat. Mai mult, toate s-ar risipi, nimic nu s-ar mai aduna, totul ar deveni un haos.

adam000 02.02.2013 21:42:04

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 500621)
Si cum sa nu fii cuprins si tu, chiar de esti ticalos cum iata, eu chiar sunt, cum sa nu fii si tu cuprins de iubire?
(Eu m-am straduit sa ma opun dar, iti marturisesc, nu am putut sa-I fac fata... Din pacate uit mereu experienta si iar ma straduiesc si tot asa o tinem... din stradanie in stradanie, ca, vezi lucru mare, eu am mereu rabdare cu Dumnezeu... Vezi cum e omul pacatos, Ilie? Rabduriu... in pacatele lui nenorocite...)

ce incerci sa spui subtil aici? ca in loc sa stim sa primim (in dar si fara efort), noi ne straduim (sa facem ceva ca sa obtinem, sau sa ni se dea)? asta era nuanta? si ca straduindu-ne, ne pierdem rabdarea nu cu noi (care oricum sintem niste incapabili, dar in caz ca nu vrem sa admitem asta din mandrie si sa cerem ajutorul Lui, ne straduim, intinzandu-ne rabdarea), ci ne inchipuim ca ne intindem rabdarea cu Dumnezeu (care am vrea sa ne dea repede rezultat stradaniei)?
Acesta este sensul la care te referi? nu inteleg

antiecumenism 02.02.2013 21:44:27

-ca tot vorbim despre moarte.. mie mi-a placut ce a zis Marin Sorescu: "De ce oamenii își pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte? "

ioanna 02.02.2013 21:57:54

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500630)
Care e sensul gravitatiei ?

Scopul gravitatiei nu-l poti separa de sensul altor legi fizice pentru ca se combina cu ele in guvernarea universului mentinand ordinea si echilibrul acestuia, ca intr-o matematica a relatiilor, exprimand totodata rationalitatea universului.

AlinB 03.02.2013 00:36:04

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 500454)
asa mai merge, pentru ca "memorie ancestrala" se poate referi si la memoria metempsihotica, a tuturor "karmelor", adica a reincarnarilor anterioare.

parca te dadeai ortodox, acum te dai reincarnationist?

AlinB 03.02.2013 00:37:24

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500626)
@Cezar : Nici un raspuns.

Vezi, de aia zic eu ca religia trebuie sa se limiteze doar la aspectul etic/moral al existentei, si nu ar trebui sa se bage in chestiuni de geneza si cauza-efect.

Adica, practic religia nu trebuie sa aibe ca scop explicarea existentei, ci doar imbunatatirea spirituala a oamenilor.

Ba uite ca le poate face pe amandoua.

AlinB 03.02.2013 00:40:10

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500624)
Bine, hai sa dau un exemplu simplu, daca tot veni vorba de Soare.
Pamantul se invarteste in jurul Soarelui datorita unei forte, pe care oamenii au botezat-o forta gravitatiei.

Suntem intr-un caz in care iubirea si sentimentele le lasam la o parte un pic, fiind vorba despre niste obiecte neinsufletite.

Daca Iisus este lumina lumii in sensul in care n.priceputul il zice, atunci cum isi manifesta Iisus lumina in acest caz al gravitatiei ? Presupunand ca da, Iisus a creat si Soarele si Pamantul. Acum in momentul asta, la mult timp dupa geneza, cum se manifesta lumina lui Iisus in cazul gravitatiei ?

In faptul ca in timp ce in intregul Univers se ciocnesc sau dispar galaxii intregi, sori colapseaza, etc. Pamantul cu atatea miliarde de fiinte este acolo unde a fost pus sa fie, Soarele isi face treaba care trebuie sa o faca si uite asa viata merge inainte.

AlinB 03.02.2013 00:45:56

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500569)
Ideea ca viata pe pamant este doar o forma de perfectionare a spiritului pentru a obtine in final viata vesnica este foarte raspandita in randul spiritistilor care cred in reincarnare.

Pentru ortodocsi, care nu cred in reincarnare, mie mi se pare cel putin absurd ca in numai 100 de ani sa ajungi sa te perfectionezi intr-atat incat sa fi eligibil de viata vesnica.

Nu cred ca un om poate in 80-100 de ani sa lepede toate patimile sufletului, astfel incat sa poata parcurge toate treptele scarii asa cum sunt ele descrise in Scara lui Ioan Scararul.

Practic 99,9999 la suta din locuitorii Pamantului sunt condamnati la iad, nici multi dintre cei mai buni crestini nu se pot califica in finale, intr-o viata de 80 de ani.

Scopul vietii este mantuirea.
Idealul in aceasta directie este sfintenia.
Mergand spre sfintenie, sigur iti vei gasi mantuirea, chiar si daca moartea te va surprinde imediat dupa ce ai facut primul pas (ex. talharul de pe cruce, care s-a pocait).

AlinB 03.02.2013 00:54:03

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 500542)
Sufletul are o putere de 20 W? (aceasta valoare numerica nu reflecta o cantitate de energie discreta)

"20 de W de energie"...????

In cazul in care un suflet de putere 20 W ar fi nemuritor, energia sa degajata ar fi infinita [20W x infinite secunde = infiniti jouli].

Cine are minime cunostinte de fizica si filosofie nu poate fi impresionat de aceste jonglerii pseudo-stiintifice.

Nici de acest pseudo-contra-argument.
Daca nici macar asupra mortii termice a Universului nu s-a putut ajunge la o concluzie care sa-l plaseze intr-un previbil sfarsit, cu atat mai putin in ceea ce priveste "ceva" ce tine de o mult mai subtila lume spirituala.

Sufletul nu este nici energie creata, nici energie necreata.

Conform cu convingerile tale budhiste, poate.

Conform invataturii ortodoxe, sufletul este creat de Dumnezeu, are un inceput, nu este nemuritor prin sine (cum este Dumnezeu) ci prin voia lui Dumnezeu.

Citat:

"Energia"/"sufletul" sunt fixatii ale mintii, asa cum este de fapt si "materia".
Deci din ce ai priceput tu din budhism, exista o supra-entitate peste suflet care se numeste "minte"?

Mena59 03.02.2013 01:20:55

Citat:

În prealabil postat de Noiembrie (Post 500147)
Ieri am citit pe internet niste articole in care se afirma ca stiintific s-ar fi dovedit ca moartea nu exista.Va prezint teoria in cauza si astept opiniile voastre.

"Cei mai mulți oameni se tem de moarte, cred în ea pentru că au fost învățați că vor muri. Ei se asociază cu corpurile lor, iar acestea mor, inevitabil. Conform unei noi teorii însă, specialiștii sugerează că moartea nu este un eveniment final.
Dr. Robert Lanza, director științific la „Advanced Cell technology" și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Wake Forest University, a oferit noua abordare a fenomenelor care se produc în momentul morții, din perspectiva fizicii cuantice.
Anumite observații nu pot fi prevăzute la modul absolut, există o gamă de observații posibile pentru fiecare probabilitate. Pentru a explica acest concept, specialitul a oferit exemplul universurilor multiple, aprofundat de biocentrism, o nouă teorie științifică.
Există un număr infinit de universuri, conform teoriei, și orice s-ar putea întâmpla se petrece într-unul sau altul. „Moartea nu există în aceste scenarii, la modul real. Toate universurile posibile există simultan, indiferent de ce se întâmplă într-unul din ele. Deși corpurile sunt destinate să se autodistrugă, sentimentul de a fi în viață, conștientizarea lui «cine sunt eu?» nu este nimic mai mult decât o sursă de energie de 20 de wați care funcționează în creier. Dar această energie nu dispare la moarte", a explicat Robert Lanza.
Una dintre axiomele științifice este aceea că energia nu moare niciodată, nu poate fi creată sau distrusă. Întrebarea la care cercetătorul a elaborat un răspuns în studiul său asupra morții este dacă această energie transcende dintr-o lume în alta.
20 de wați de energie
Indiferent de alegerile făcute de cel care observă o acțiune, cel care o efectuează va experimenta efectele acesteia, a explicat cercetătorul. Legăturile dintre evenimentele în care sunt implicați subiecții observați și universuri depășesc conceptele noastre clasice de spațiu și timp.
„Dacă cei 20 de wați de energie ar proiecta un rezultat sau altul pe un ecran, aceeași «baterie» ar fi responsabilă pentru proiecție, indiferent dacă fasciculele ar ajunge pe un ecran sau pe mai multe", a scris cercetătorul pe site-ul sau, roberlanza.com.
Percepția și experimentarea se traduc prin informații descifrate de creier, pentru care spațiul și timpul sunt doar instrumente de ordonare a acestora.
Într-o lume lipsită de spațiu și timp, moartea nu există. Chiar Einstein spunea către sfârșitul vieții: „Prietenul meu a plecat din această lume ciudată cu puțin înaintea mea. Aceasta nu înseamnă nimic. Oamenii ca noi știu că distncția dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie care persistă cu încăpățânare". Nemurirea nu înseamnă existență perpetuă într-un timp nesfârșit, ci locuiește, mai degrabă, în afara timpului cu totul, a explicat Lanza."

http://romaniapress-misterelelumii.b...iintifica.html

In mod sigur, de netagaduit, moartea exista. Odata cu pacatul originar, omul, si odata cu el toata suflarea de pe pamant s-a "infectat mortal". Porunca Lui Dumnezeu a fost clara "...caci in ziua cand veti manca din el (din pomul cunostintei binelui si raului) veti muri negresit"
Suflarea toata de pe pamant este muritoare. deci moartea exista. Singur omul, (cununa creatiei lui Dumnezeu) a fost facut cu Sfintele Lui Maini din lut curat. Doar lui, omului, Dumnezeu "i-a suflat in fata suflare de viata". Omul are suflare de viata (suflet) de la Dumnezeu deci sufletul omului este nemuritor si firesc este sa se intoarca la Dumnezeu.
In concluzie, exista moarte pt trupul material, iar sufletul este nemuritor...
Oricare alta teorie, descoperire, cat ar fi ea de stiintifica, este negheobie si citirea acesteia e pierdere de timp.

Mena59 03.02.2013 01:49:15

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 500477)
Deci spui ca sufletul este o fiinta vie care exista in afara materiei, si care de fapt animeaza materia, nu materia creeaza sufletul . Am inteles bine ?

Asta ar fi o definitie buna a sufletului de la care am putea porni de abia acum o discutie. Cel putin nu e ambigua si nu amesteca notiunile de materie cu imaterie.

Numai ca are o mare problema. E doar o chestiune de credinta. Cum poti demonstra existenta a ceva imaterial. Nu poti. Deci ramane doar o credinta, o presupunere, o chestiune luata ca atare pe cuvant.

Sufletul este suflarea de viata primita de la Dumnezeu. Si aminalele au viata in ele dar nu au suflet. Deci nu tot ce are viata si se misca are si suflet.

Nu poti demonstra exsistenta a ceva imaterial? Asa crezi?
Cum zicea si fratele Cezar, se poate demonstra prin efectele lui. De axemplu vantul. Bate vantul, sufla vantul, scoate pomi din radacina, ia acoperisuri. Este dovada ca acest imaterial exista foarte tare.

maria-luisa 03.02.2013 02:22:49

Citat:

În prealabil postat de Noiembrie (Post 500157)
Da Laura19, eu stiu foarte bine ca TOTUL e energie , are o vibratie anume, ca suntem suflete nemuritoare, dar ma intreb CUM pot demonstra STIINTIFIC si CORECT asta.
In alta ordine de idei, stii ca anul trecut am auzit la o predica intr-o biserica unde nu merg decat rar , eu frecventand o alta,preotul zicand ca exista cu siguranta si alte lumi si ca odata vom lua legatura cu ele, si ca noi suntem forme de energie.Nu mi-a venit sa cred!
Multumesc de raspuns si te mai astept la dialog si in alte parti.Doamne ajuta!

Este prea mult spus ca avem un suflet. Sufletul il construim intre noi atunci cand ajungem la " Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Pana atunci suntem doar niste parti risipite care cauta cum sa redevina un intreg.

maria-luisa 03.02.2013 02:29:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 500688)
Scopul vietii este mantuirea.
Idealul in aceasta directie este sfintenia.
Mergand spre sfintenie, sigur iti vei gasi mantuirea, chiar si daca moartea te va surprinde imediat dupa ce ai facut primul pas (ex. talharul de pe cruce, care s-a pocait).

ce inseamna "sfintenia"? Ce inseamna ca un om este mantuit?

Noiembrie 03.02.2013 09:48:09

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 500719)
Este prea mult spus ca avem un suflet. Sufletul il construim intre noi atunci cand ajungem la " Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Pana atunci suntem doar niste parti risipite care cauta cum sa redevina un intreg.

Stimata colega de forum, acceptiunea notiunii de suflet este vasta, insa eu inclin sa cred ca avem suflet si in sensul suflarii de viata ce ni s-a dat la nastere . Apoi ca ce simtim si cum, ca ne iubim aproapele tine de firea care poate intelege au ba, ce este bine si ce nu. La trecerea dincolo ne dam "ultima suflare", adica sufletul care poarta cu sine si firea . Mai mult nu vreau sa comentez.
ps. sa nu crezi ca n-am prins ideea cu reintregirea...redevenim cu adevarat "intregi" cand reusim sa ajungem "acasa" cum bine zicea Pelerinul.

maria-luisa 03.02.2013 21:09:39

Citat:

În prealabil postat de Noiembrie (Post 500734)
Stimata colega de forum, acceptiunea notiunii de suflet este vasta, insa eu inclin sa cred ca avem suflet si in sensul suflarii de viata ce ni s-a dat la nastere . Apoi ca ce simtim si cum, ca ne iubim aproapele tine de firea care poate intelege au ba, ce este bine si ce nu. La trecerea dincolo ne dam "ultima suflare", adica sufletul care poarta cu sine si firea . Mai mult nu vreau sa comentez.
ps. sa nu crezi ca n-am prins ideea cu reintregirea...redevenim cu adevarat "intregi" cand reusim sa ajungem "acasa" cum bine zicea Pelerinul.

Dincolo de filozofiile despre suflet, care este sensul pentru care omul vine pe aceasta lume? Doar ca sa traiasca o viata de animal, sa creada in lucruri pe care nu le-a atins niciodata, sau sa-si corecteze natura egoista pentru a ajunge sa-si iubeasca aproapele ca pe el insusi si astfel sa vina mai aproape de Dumnezeu, care este iubire? Este Dumnezeu iubire sau nu? Si daca da, cum altfel il poti simti decat iubindu-ti aproapele, iesind din carapacea egoista catre ceilalti si ajungand la asemanarea cu El?

Noiembrie 03.02.2013 21:24:41

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 500859)
Dincolo de filozofiile despre suflet, care este sensul pentru care omul vine pe aceasta lume? Doar ca sa traiasca o viata de animal, sa creada in lucruri pe care nu le-a atins niciodata, sau sa-si corecteze natura egoista pentru a ajunge sa-si iubeasca aproapele ca pe el insusi si astfel sa vina mai aproape de Dumnezeu, care este iubire? Este Dumnezeu iubire sau nu? Si daca da, cum altfel il poti simti decat iubindu-ti aproapele, iesind din carapacea egoista catre ceilalti si ajungand la asemanarea cu El?

Frumos ai scris acum si nu pot sa nu fiu de acord! Iubirea este lectia suprema, dar fiecare decide daca o invata sau nu. Dumnezeu este categoric iubire.Acea iubire totala, profunda si neconditionata . Din nefericire multi sustin ca Il iubesc pe Dumnezeu, dar cum au ocazia isi "lovesc" aproapele. Pacat. Mi-a placut raspunsul tau, Maria-Luisa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:20:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.