Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Un Paste fericit! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16332)

Dumitru73 01.04.2013 20:20:24

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513196)
Păi pentru tine, după spusele tale, chiar n-are importanță. Nu te declari ateu?

era o întrebare ipotetica.
iar mama și sora mea sunt ortodoxe practicante.
am și spus că mâncarea urma să o mănânce tata.

DragosP 01.04.2013 20:27:38

Qed...........

DragosP 01.04.2013 20:29:12

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 513197)
asta nu este o vină.
dacă te nasteai în Italia erai catolic și spuneai că ortodocșii sunt cei rupți de Biserica, în Afganistan erai musulman cu kalasnikovul în mâna și urlai "Allah e mare", în Tibet te intrebai ce ai fost în viața anterioara și tot așa.
tine de geografie.

Vorbești vorbe. Să fii sănătos, dar fă-o pentru tine!

heaven 01.04.2013 21:07:48

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513195)
Eu nu sunt supărat pe nimeni.
N-am de ce: fiecare pasăre pe limba ei piere.
Eu știu care este părerea duhovnicului meu, nu e cazul să-l întreb. Dar o s-o fac mâine, dacă are importanță.

Cât despre ’vina’ celor botezați în alte rit-uri/religii: nu e vina lor decât în măsura în care refuză Adevărul, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu ei și, mai mult, să particip la sărbători care contrazic/neagă sărbătorile mele.

Atunci,Dragos,daca esti atat de impacat cu tine insuti nu inteleg care este problema pana la urma...iar,in al doilea rand,nu inteleg cine si unde te-a obligat pe tine sa fii de acord cu ceva?
Nu stiu daca ai observat,dar aici te afli pe forum la sectiunea "Biserica Romano-Catolica",prin urmare nu la cea ortodoxa.
Iar in al treilea rand,niste oameni se bucura sincer: unii ca au primit niste urari din partea fratilor lor de alta confesiune,iar altii ca i-au putut bucura pe acestia.Ma intreb cei care cauta sa faca valuri pe forum se intreaba oare cat de crestineste este sa aduca dezbinare peste bucuria altor oameni,doar pentru ca nu pot accepta ca unii semeni aleg sa nu gandeasca sau sa simta ca ei?
Adica,priviti putin la roadele acestui comportament: care este beneficiul lui?Cine a avut de castigat de aici?Care este pur si simplu latura constructiva a acestuia?Ati convins pe cineva sa treaca la ortodoxism prin aceasta maniera de a "astupa cu pumnul gura altora"?Sau,poate ca vreun ortodox care nu gandea ca voi si-a schimbat parerea?Cred ca dimpotriva... In schimb,consecintele vizibile cu ochiul liber sunt: dezbinare,jigniri si a strica bucuria altora in acest mod.Asta va face placere domniilor voastre,din asta va hraniti acest ortodoxism pe care atat de sus si tare il proclamati?
Personal,daca nu as avea exemple precum lore,yasmina,sophia,NPriceputu,dar si multi alti colegi de forum care si-au deschis sufletul catre fratii nostrii care apartin altor confesiuni,aproape ca nici nu mi-ar mai veni sa utilizez denumirea de ortodox si sa ma multumesc cu cea de simplu crestin.Pentru ca,din pacate,la unele persoane mi se pare ca interpretarea pe care o dau ortodoxiei ajunge sa fie antagonica cu cea a crestinismului...
Si cred ca mai bine va pastrati energia raspunzandu-va dvs,nu mie,pentru ca,personal nu ma intereaza nici evaluarile,nici etichetele:ma lasa rece daca sunt numita ortodoxa,ecumenista sau in oricare alt mod.Personal pretuiesc mai mult smerenia,faptele izvorate din inima si modul in care un om,arata ca stie sa fie OM.
O seara frumoasa si linistita tuturor!

ioanna 01.04.2013 21:23:21

Sarbatori fericite romano-catolicilor si reformatilor.

DragosP 01.04.2013 21:26:15

M-am analizat și mi-a dat o lacrimă: mi-am dat seama nu cine a avut de câștigat ci cine a avut de pierdut!

PS. Vreau să văd și eu care-s jignirile aduse de mine.

Dumitru73 01.04.2013 21:26:23

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513201)
Vorbești vorbe. Să fii sănătos, dar fă-o pentru tine!

ți-a fost frică de un comentariu responsabil.

Dumitru73 01.04.2013 21:28:31

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 513208)
Sarbatori fericite romano-catolicilor si reformatilor.

o atitudine frumoasă.

ioanna 01.04.2013 21:30:38

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 513139)
Nu socotiți că ne stricăm postul pentru că spunem Hristos a înviat! unui catolic sau îi dorim să se bucure, atunci când crede el, de învierea Domnului.

Scara mea isi ea o derogare de la post de "pastele ungurilor", caci atunci primim platourile cu prajituri si oua rosii de la vecinii maghiari pe care le returnam de pastele ortodox. Asa a fost dintotdeauna.:71: Era frumos cand ne despartea o saptamana si ei sarbatoreau pastele de Floriile noastre, deci tot o zi festiva.

iuliu46 01.04.2013 21:40:36

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 513210)

Dumitru, ceea ce ai scris tu se numeste genetic fallacy. Uite ca in cazul tau nu a functionat, deci inainte sa fi scris asta te puteai uita in oglinda.

DragosP 01.04.2013 21:41:27

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 513210)

Desigur dragă. Se vede?

N.Priceputu 01.04.2013 21:45:29

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 513212)
Scara mea isi ea o derogare de la post de "pastele ungurilor", caci atunci primim platourile cu prajituri si oua rosii de la vecinii maghiari pe care le returnam de pastele ortodox. Asa a fost dintotdeauna.:71: Era frumos cand ne despartea o saptamana si ei sarbatoreau pastele de Floriile noastre, deci tot o zi festiva.

În cazul ăsta, ce pot să zic? Dumnezeu să vă ierte! :)

ioanna 01.04.2013 21:50:15

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513130)
Daca fratele catolic te-ar fi invitat la masa si l-ai fi refuzat, indiferent de motiv, nu l-ai fi ranit? L-ai fi ranit doar daca refuzai carnea, ouale si cozonacul? Dar daca afla mai tarziu ca darurile lui au ajuns la gunoi cum s-ar fi simtit? De ce sa le accept eu si sa le dau mai departe unui amarat din strada?

Nu e nicio jignire sa refuzi, daca tii postul integral, doar intelege, adica in niciun caz nu trebuie sa primesti doar pentru a arunca la gunoi, insa daca postesti miercurea si vinerea +ultima saptamana atunci accepti, ca asa e frumos. Daca stie ca tu postesti, nu te invita la masa pentru a-ti da " de dulce". Eu vecinei mele nici cafea nu-i fac, ca asa si-a impus ea postul, asa ca vizitele saptamanale la cafea au devenit intalniri la ceai :) Ea fiind aproape vegetariana, renunta in post la cafea, ca sa simta ca e post, renunta la ceva care-i place.

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513130)
Sau ce exemplu de crestin ortodox as fi daca primesc darurile iar fratele meu catolic ar spune altui catolic: "ei, uite, vezi, ortodul mananca si in post bucate de dulce, i-am dat eu! La astia numai gura e de ei".

Exagerezi. Tinand cont ca ei in post renunta doar la carne (pe durata intregului post sau anumite zile) ,nu comenteaza postul alimentar al altuia, care oricum e mai "sever" decat al lui. Astia-s romano-catolicii, caci reformatii nu tin post.Greco-catolicii au preluat practica romano-catolicilor, deci mananca oua, lapte, branza in post, renunta la carne, care pot sau fiecare isi impune un post propriu.

Dumitru73 01.04.2013 22:05:32

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 513213)
Dumitru, ceea ce ai scris tu se numeste genetic fallacy. Uite ca in cazul tau nu a functionat, deci inainte sa fi scris asta te puteai uita in oglinda.

fiecare are dreptul să creadă ce vrea. să creadă evidența, sau să o nege.
iar tu spui că un exemplu concret este aberație.

iuliu46 01.04.2013 22:14:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 513222)
fiecare are dreptul să creadă ce vrea. să creadă evidența, sau să o nege.
iar tu spui că un exemplu concret este aberație.

Pai tu spui :

"dacă te nasteai în Italia erai catolic și spuneai că ortodocșii sunt cei rupți de Biserica, în Afganistan erai musulman cu kalasnikovul în mâna și urlai "Allah e mare", în Tibet te intrebai ce ai fost în viața anterioara și tot așa.
tine de geografie."

Deci refuzi altora posibilitatea de a cunoaste adevarul, dar pentru tine personal crezi totusi ca e posibil sa cunosti adevarul. ( atata cat il poate cineva cunoaste ).

AlinB 01.04.2013 22:45:24

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 513087)
Eu zic ca daca vecinul avea repect pentru sarbatoarea ta nu iti aducea oua si carne.
O parere nu o lua de buna.

Corect.
Nu trebuie sa-l urasti pentru asta, dar poti sa-i aduci aminte, cu buna cuviinta, ca tu tii inca post.
Nu vad de ce unii "ortodocsi" se scandalizeaza de un astfel de refuz.

cristiboss56 01.04.2013 22:51:54

Sarbatori fericite !

"Iată invitația pe care o adresez tuturor: să primim harul Învierii lui Hristos! Și să îi cerem lui Hristos cel înviat să transforme moartea în viață, ura în dragoste, răzbunarea în iertare, războaiele în pace", a declarat Papa Francisc în mesajul "Urbi et Orbi" (adresat Romei și lumii) rostit în 65 de limbi, inclusiv în română, în fața a 250.000 de credincioși adunați la Vatican pentru Sfânta Liturghie pascală, scrie Corriere della Sera.
"Dragi credincioși, frați și surori din întreaga lume, vă urez Paște fericit! Hristos a înviat!", a continuat Suveranul Pontif.
"Paștele reprezintă exodul, trecerea omului din robia păcatului, de la rău, la libertatea dragostei, la bine. Oamenii trebuie să treacă și acum prin acest exod, trebuie să traverseze acest deșert! Este vorba în special despre deșertul care este în interiorul oamenilor atunci când lipsește iubirea de Dumnezeu și de aproapele, când lipsește conștiința faptului că suntem administratorii a ceea ce Dumnezeu a creat", a explicat Papa

AlinB 01.04.2013 22:56:36

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 513111)
Acum treaba cu milostenia: daca fratele meu, catolic fiind a avut bucuria sa imi dea o bucata de carne, cum a putea s-o refuz? Cum as putea sa-i refuz milostenia?

Este si un soi de bucurie neghioaba, care tine cont doar de propria persoana si deloc de cel de langa el.
Pai ce o fi in capul lui cand face astfel de daruri?
Nu stie ca cel de langa el tine post? Pai atunci sa-l informam, cu buna cuviinta desigur, daca e un om simtit, n-are de ce sa se supere.
Daca sunt alte motive, mai putin scuzabile, atunci cu atat mai mult n-are de ce sa-i pice rau "agiornamentul" informational.

Citat:

Daca nu o consum, ca la noi e post, cu siguranta o pot da mai departe vre-un sarman inghetat ce rataceste hoinar pe strazi.Asadar, nu il supar nici pe fratele meu catolic, si hranesc si un flamand.
Si de ce sa caut eu un catolic flamand si sa nu caute el unul, lasandu-l totodata in ignoranta vizavi de cum sta treaba cu postul la ortodocsi?

Citat:

Acum, daca un ateu ar vrea sa faca si el o milostenie ce ati face? L-ati refuza doar ca e ateu si nu are acelasi convingeri religioase?
Ateii NU fac milostenie.
Sau in orice caz, in cazuri rarisime cand fac, isi canaresc mai bine faptele decat o fac multi credinciosi.
Adica nu da vecinului indestulat "milostenie" ci da la unul care dupa cum zice vorba, chiar ii plangi de mila.

Citat:

Aici nu discutam de dogme, ci discutam de faptul de a fi om. De a te comporta omeneste fata de fratele tau, asa incat sa nu il ranesti.
Pai daca faptul ca ortodoxul tine post il raneste, nu e problema ortodoxului, ci e problema lui - el este cel ingust la minte.

Citat:

Hristos al meu a inviat odata ptr todeauna, zdrobind puterea iadului.
Asadar, consider ca nu gresesc daca zic "Hristos a inviat!"
Pai e ok daca daca dai nas in nas cu un catolic care te "provoaca" la un "Hristos a inviat", dar forumul e altceva si mai ales daca tu ortodox ai initiativa, e o problema. Nu extrem de grava, dar pe undeva este.

cristiboss56 01.04.2013 22:58:54

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513147)
Mulțumim Cristi! Dar mai sunt 5 săptămâni de post, nevoințe și rugăciuni în duh și adevăr, după cum ne învață Sfinții Părinți.

Dragos , suntem pe thredul catolic , sau ura a devenit chiar o virtute la noi ortodocsii ?
Apoi , nevointele astea grele nu se fac pe net , asta asa ca fapt divers , caci te vad de dimineata pana noaptea aici pe forum , cu pusca in mana , dar sper sa n-ai cartuse reale , si sunt sigur ca nu ai , caci esti unul din amicii mei preferati de pe forum .
In rest , hai sa nu fim mai rai decat putem noi duce , si sa le uram vecinilor nostri : Sarbatori fericite !:53:
*fuguta acum la rugaciune in duh si adevar , dupa cum ne invata Sfintii Parinti . . . .

DragosP 01.04.2013 23:37:02

Cine ziceai că urăște pe cine de dimineața până seara? :39:

Patrie si Credinta 02.04.2013 02:40:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 513238)
Ateii NU fac milostenie.
Sau in orice caz, in cazuri rarisime cand fac, isi canaresc mai bine faptele decat o fac multi credinciosi.
Adica nu da vecinului indestulat "milostenie" ci da la unul care dupa cum zice vorba, chiar ii plangi de mila.

la asa afirmatie ma enervez eu, teist.

ioanna 02.04.2013 09:18:52

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 513237)
"Iată invitația pe care o adresez tuturor: să primim harul Învierii lui Hristos! Și să îi cerem lui Hristos cel înviat să transforme moartea în viață, ura în dragoste, răzbunarea în iertare, războaiele în pace", a declarat Papa Francisc în mesajul "Urbi et Orbi" (adresat Romei și lumii) rostit în 65 de limbi, inclusiv în română, în fața a 250.000 de credincioși adunați la Vatican pentru Sfânta Liturghie pascală, scrie Corriere della Sera.

Cei de la Corriere au scris stirea inainte, doar anul acesta Papa s-a remarcat prin absenta urarii traditionale catolice de Paste in mai multe limbi, preferand varianta italiana.

floricica 02.04.2013 10:21:07

Odata, nu demult, in timpul unei predici, un preot batran a spus:" dragii mei, intre a sti si a cunoaste exista asa o diferenta, ca de la cer la pamant".Imediat m-am gandit ca nu poate fi asa, doar daca stii inseamna ca si cunosti, nu?
Batranul preot a continuat: "da, asa este cum va spun.! MULTI STIU despre Dumnezeu dar PUTINI iL CUNOSC pe Dumnezeu".
Si de atunci ma tot gandesc si tot cuget...iara si iara si iara!
Frati crestini ortodosci, "fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii".
Nu va mai scuzati punand in fata ura pentru celelalte confesiuni si aducand in fata asa zisa dragoste pentru aproapele caci stim bine ca NU este asa. Este doar slabiciunea noastra de a "da bine" in fata altor persoane, de a ne pune bine cu vecinul, de a arata ce buni crestini suntem noi, ca dam pe dinafara de atata dragoste si bunatate, uitand cu desavarsire, de fapt, de ce si pentru ce suntem noi ortodocsi.

ioanna 02.04.2013 10:40:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 513238)
Pai e ok daca daca dai nas in nas cu un catolic care te "provoaca" la un "Hristos a inviat", dar forumul e altceva si mai ales daca tu ortodox ai initiativa, e o problema. Nu extrem de grava, dar pe undeva este.

Celor care sarbatoresc Pastele inaintea noastra le spun Sarbatori fericite. N-am intalnit niciun romano-catolic sau reformat care sa ma intampine cu "Hristos a inviat" si nici n-am auzit ca ei intre ei sa se salute asa. Romani romano-catolici nu cunosc personal, insa pe maghiari chiar nu i-am auzit spunand. Doar pe greco-catolici i-am auzit spunand "Hristos a inviat". Romanii catolici din Cluj sunt marea majoritate greco-catolici, de aceea in vorbirea populara si familiara clujeana spunem " pastele ungurilor". "Sarbatori fericite" poti spune oricui care sarbatoreste ceva, fara a apela la formule specifice cultului/religiei respective si nespecifice tie.

floricica 02.04.2013 10:52:23

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 513217)
Nu e nicio jignire sa refuzi, daca tii postul integral, doar intelege, adica in niciun caz nu trebuie sa primesti doar pentru a arunca la gunoi, insa daca postesti miercurea si vinerea +ultima saptamana atunci accepti, ca asa e frumos. Daca stie ca tu postesti, nu te invita la masa pentru a-ti da " de dulce". Eu vecinei mele nici cafea nu-i fac, ca asa si-a impus ea postul, asa ca vizitele saptamanale la cafea au devenit intalniri la ceai :) Ea fiind aproape vegetariana, renunta in post la cafea, ca sa simta ca e post, renunta la ceva care-i place.

Exagerezi. Tinand cont ca ei in post renunta doar la carne (pe durata intregului post sau anumite zile) ,nu comenteaza postul alimentar al altuia, care oricum e mai "sever" decat al lui. Astia-s romano-catolicii, caci reformatii nu tin post.Greco-catolicii au preluat practica romano-catolicilor, deci mananca oua, lapte, branza in post, renunta la carne, care pot sau fiecare isi impune un post propriu.

Ioana, nu inteleg de ce trebuie sa umblam cu jumatatile, chiar cu sferturile de masura! De ce sa postim doar miercurea si vinerea+ultima sapatamana de post? DE CE? Facem noi deslegari?
Daca am avea pentru Domnul macar jumate din dragostea pe care o aratam fratilor nostri, atunci am putea sa postim tot postul. Caci nu cu puterile noastre putem face asta, dar daca eu vreau (din dragoste pt Domnul) macar atata lucru sa fac, sa postesc, atunci vine EL cu mila Sa si imi da puterea sa o fac.Caci nefacand lucrurile mici nu le vom putea face nici pe cele mari.
Dar daca dragoste nu e de ajuns...............

ioanna 02.04.2013 10:56:02

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513266)
Ioana, nu inteleg de ce trebuie sa umblam cu jumatatile, chiar cu sferturile de masura! De ce sa postim doar miercurea si vinerea+ultima sapatamana de post? DE CE? Facem noi deslegari?
.

Eu nu spun cum sa posteasca lumea, fiecare posteste dupa randuiala bisericeasca sau asa cum poate. In postul anterior doar am subliniat ca un om care posteste 40 de zile, nu trebuie sa accepte mancare " de dulce" din politete. Cei care accepta cu siguranta nu tin post alimentar sau tin un post partial.

De ce tin unii post partial? Banuiesc ca asa si-au propus stiind ca il pot duce pana la capat.Pana la urma post inseamna renuntarea la tot ceea ce iti face in mod deosebit placere.

floricica 02.04.2013 11:08:44

Cei care accepta cu siguranta nu tin post alimentar sau tin un post partial.[/quote]

Si este corect? In fata lui Dumnezeu este corect asa? Imi arat dragostea fata de aproapele in acest fel DAR..... dragostea pentru Dumnezeu, de care vorbeam mai sus, unde este?

DragosP 02.04.2013 11:14:46

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513261)
Nu va mai scuzati punand in fata ura pentru celelalte confesiuni si aducand in fata asa zisa dragoste pentru aproapele

Am fost la duhovnic și am discutat cu dumnealui mult pe tema asta.
Ideile principale sunt în rândurile următoare.

Nici măcar "sărbători fericite" să nu spunem, pentru a nu sminti. Știm bine că vom da socoteală de smintelile noastre și smintelile provocate altora.
Nu mai zic de urarea "Paște fericit" care tot la sminteală se încadrează.
Cel mai bine e să ne vedem de ale noastre.

Și a încheiat cu îndemnul de a merge fiecare la duhovnicul său și să poarte o discuție pe această temă.

ioanna 02.04.2013 11:15:39

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513269)
Si este corect? In fata lui Dumnezeu este corect asa? Imi arat dragostea fata de aproapele in acest fel DAR..... dragostea pentru Dumnezeu, de care vorbeam mai sus, unde este?

Dumnezeu primeste tot ce vine dintr-o inima curata. Fiecare isi randuieste postul, caci fiecare stie mai bine ce ii face cu adevarat placere si pe care alege sa ocoleasca timp de 40 de zile. Unii tin randuiala bisericeasca la care mai adauga unele restrictii, altii o tin partial, deci fiecare se nevoieste dupa puteri.

floricica 02.04.2013 11:38:47

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 513271)
Dumnezeu primeste tot ce vine dintr-o inima curata. Fiecare isi randuieste postul, caci fiecare stie mai bine ce ii face cu adevarat placere si pe care alege sa ocoleasca timp de 40 de zile. Unii tin randuiala bisericeasca la care mai adauga unele restrictii, altii o tin partial, deci fiecare se nevoieste dupa puteri.

Da,ai dreptate, sunt de acord cu tine. Dar mai am ceva de spus: cel ce are intr-adevar o inima curata, acela L-a cunoscut pe Dumnezeu nu doar a auzit despre El si nici nu cred ca poate fi adus in aceasta discutie. Postul pentru acesta reprezinta cea mai mica si mai neinsemnata nevointa iar de post partial ce sa mai vorbim...?
Discutiile pot merge la infinit, hai sa ne oprim aici pana nu ni se atrage atentia ca ne-am abatut de la subiectul principal.

floricica 02.04.2013 12:04:32

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513270)
Am fost la duhovnic și am discutat cu dumnealui mult pe tema asta.
Ideile principale sunt în rândurile următoare.

Nici măcar "sărbători fericite" să nu spunem, pentru a nu sminti. Știm bine că vom da socoteală de smintelile noastre și smintelile provocate altora.
Nu mai zic de urarea "Paște fericit" care tot la sminteală se încadrează.
Cel mai bine e să ne vedem de ale noastre.

Și a încheiat cu îndemnul de a merge fiecare la duhovnicul său și să poarte o discuție pe această temă.

Da. Vai de cel ce se sminteste insa si mai vai de cel prin care vine sminteala.
Iar daca ne gandim ca vom da socotela si pentru gandurile noastre ar trebui sa mergem sa ne cautam duhovnici iscusiti care sa opereze adanc buboaiele sufletului nostru.
Caci luand aminte la scrierile inaintasilor nostri, cu viata imbunatatita, stim de unde va veni sminteala!

ioanna 02.04.2013 12:07:21

Citat:

În prealabil postat de floricica (Post 513273)
Discutiile pot merge la infinit, hai sa ne oprim aici pana nu ni se atrage atentia ca ne-am abatut de la subiectul principal

Am inteles ce ai spus, insa trebuie sa tii cont ca nu toate lumea poate tine postul integral, iar postul partial (miercurea, vinerea +ultima saptamana) sau alte forme de posturi personale pe care si le propun din anumite motive, e pentru ei o mica reusita, daca la finalul postului scapa de o patima pe care o aveau inainte.

Dumitru73 02.04.2013 18:44:21

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 513225)
Pai tu spui :

"dacă te nasteai în Italia erai catolic și spuneai că ortodocșii sunt cei rupți de Biserica, în Afganistan erai musulman cu kalasnikovul în mâna și urlai "Allah e mare", în Tibet te intrebai ce ai fost în viața anterioara și tot așa.
tine de geografie."

Deci refuzi altora posibilitatea de a cunoaste adevarul, dar pentru tine personal crezi totusi ca e posibil sa cunosti adevarul. ( atata cat il poate cineva cunoaste ).

nu refuz nimănui dreptul la cunoaștere.
era un exemplu cu ce ai fi putut fi tu, credincios fiind.

cristiboss56 02.04.2013 22:20:37

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 513245)
Cine ziceai că urăște pe cine de dimineața până seara? :39:

Chiar am subliniat ca nu ai cartuse reale , deci nu-i vorba de ura reala , in adevaratul sens al cuvantului , dar ne cam place noua sa judecam , sa dam lectii si sa facem vraiste mai toate threadurile de pe acest forum .
Tema aici era atat de simpla : o urare , si atat !
Dar cum toti suntem mari filozofi , de la o simpla urare , uite unde s-a ajuns !
Oare nu era mai corect ca cel care nu doreste sa aduca aceasta urare, simpla pana la urma , sa ignore subiectul , sa nu o faca pur si simplu ?
Nu era ma "crestineste" astfel ?
De ce avem acest "dar" de a face varza orice subiect , orce tema , si sa urmam exemplul jocului de gradinita :" telefonul fara fir" . Se incepe cu teoria batului de chibrit , si se ajunge la bomba atomica:35:

, ca un exemplu !
Cel mai mare campion la "telefonul fara fir" ramane inconfundabilul vsovivi , si ca un ultim exemplu , te rog sa intri aici : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...334#post513334

Demetrius 02.04.2013 22:55:24

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 513369)
Oare nu era mai corect ca cel care nu doreste sa aduca aceasta urare, simpla pana la urma , sa ignore subiectul , sa nu o faca pur si simplu ?
Nu era ma "crestineste" astfel ?

Se cuvine(pentru creștin) aplecare față de tot aproapele, iar aproapele poate fi oricine, cu atât mai mult în acest caz(tot creștini).
Iisus a trimis pe apostoli la toate neamurile de pe Pământ.

DragosP 02.04.2013 23:27:15

Eu am zis ce am avut de zis.
Mai spun doar ’mai bună e pacea decât dreptatea’ și fiți binecuvântați!

Pelerin spre Rasarit 03.04.2013 00:34:29

M-am tot gandit si cred ca eu personal l-am judecat pe Dragos prea aspru si cred ca l-am intristat prin cuvintele mele.Imi pare tare rau.In locul lui poate si eu as fi procedat la fel.Nu cred ca a avut un gand rau ci doar a procedat cum a crezut el mai bine dpdv al invataturii credintei in care traieste.Pur si simplu isi iubeste credinta si a simtit ca ceva nu este bine din perspectiva lui,multi am procedat,intr-o forma sau alta,de multe ori la fel ca el.Eu cel putin sigur am facut-o,in alte circumstante, si prin urmare o sa arunc piatra pe fundul marii si nu in Dragos :)

Si ca sa termin mediocra mea interventie cumva onorabil as dori sa va spun ca in aceasta perioada sfanta pt dvs cred ca o lectura frumoasa si ziditoare ar fi capitolele 13-17 din Evanghelia dupa Ioan.Aceste capitole sunt o extraordinara imagine a sufletului Mantuitorului,care in apropierea jertfei Sale a gasit dumnezeiasca putere de a nu se gandi la EL ci tot la cei pe care i-a iubit atunci si mereu.In gradina Ghetsimani framantarea Sa profunda a razbatut la suprafata si cu atat mai mult este cutremurator sa incerci a intelege acele clipe de la Cina cand desi spectrul intunecat al suferintei si mortii se apropiau EL gasea puterea de a-i alina pe altii,de a se jertfi pe Sine.Mereu am crezut ca versetul 13:1 din Ioan este unul dintre cele mai frumoase si impresionante din Biblie,prin profunzimea la ceea ce transmite,cand stai sa meditezi la el,la semnificatia sa,la contextul in care era spus si la ce urma sa se intimple.Il citez drept incheiere pentru a stinge toti dogoarea vrajbei noastre si a merge fiecare in pace acolo unde il cheama inima:

,,Iar înainte de sărbătoarea Paștilor, știind Iisus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit."

fallen 03.04.2013 09:06:59

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 513038)
Sărbători pascale binecuvântate tuturor colegilor de forum romano-catolici și protestanți! Să vă bucurați, alături de toți cei dragi, de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, Izvorul vieții și Biruitorul morții!
Hristos a înviat!

Hristos a inviat!
(scuze de intarziere, insa nu-i bai, oricum a inviat odata pt totdeauna, pt toat alumea, si este vesnic viu)

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 513042)
Bucurii duhovnicești tuturor celor care astăzi sărbătoresc Învierea Domnului, cu speranța că într-un viitor nu prea îndepărtat îl vom sărbători împreună!

Amin!

fallen 03.04.2013 09:10:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 512982)
Pentru fratii su surorile de rit apusean, doua mici cadouri de Pasti.

Mai intai, o pictura florentina:

http://www.apartes-uchroniques.org/p...o_Florence.jpg

Si o cantare al carei autor este un laic cu merite exceptionale pentru Biserica, un deschizator de drumuri: Viva El Camino Neocatecumenal !

http://fr.gloria.tv/?media=422888

Minunata pictura! Mutumim!

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 513002)
pentru unii a înviat deja.

astăzi am primit, de la o vecină catolică, un fel de pomană: miel, ouă roșii, pui, etc.
le mănâncă tata. dar ce ar trebui să facă un ortodox? să refuze?

Mi se pare ca spune Apostolul ca "ce ne este pus in fata, in numele Domnului, sa nu refuzam"
Cel mai bine ar tb sa stie cei din Ardeal care au mai multi vecini catolici.
Ceea ce ma surprinde insa(placut) este un asemena gest din partea lor, mie mi s-au parut fratii catolici oarecum refractari la "cadourile" si obiceiurile noastre

floricica 03.04.2013 10:10:47

Doar atat mai am de spus: In prima duminica din postul mare, numita si a Ortodoxiei, se citesc in bisericile ortodoxe (dar bineinteles ca in Romania nu se mai practica acest lucru, probabil nici in facultatile de teologie nu se mai invata asta) anatemele impotriva TUTUROR ereziilor. Caci exista o singura "sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica"
Si daca ne mai gandim ca pentru unii, locul Domnului Hristos este luat de arhanghelul Mihail....
Atunci???? Crestine ortodox, care suspini dupa dragostea lui Hristos!
E sfasietor de trist daca din fata amvonului, din fata Sfantului Altar se predica altceva.
Sau poate avem nevoie de un Vladimir Pustan sa vina sa ne predice ceea ce noi nu stim!
Si cum cele spuse nu reprezinta decat o teorie a chibritului, astept bombele sa-mi bubuie in cap. Si eventual sa-mi faceti si niste "complimente" pe langa. Dar nu-mi pasa!
Caci daca noi vom tacea, intr-o buna zi vor vorbi pietrele.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:12:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.