Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   despre familia numeroasa si eticheta de "pocaiti" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16353)

Yasmina 12.04.2013 09:22:39

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 514771)
Sunt de acord cu AlinB aici. Intrebarea pe care o pun mereu si mereu este de ce nu se opresc oamenii? De ce nu se abtin, mai ales daca nu au cu ce creste copii si au probleme de sanatate?
Eu asta nu inteleg.
Sau daca ii faca, sa-i dea in crestere la altii care nu au.

Adica ce sunt acestia un fel de soi de prasila :) ?

Pai intr-un fel sau altul asta fac-ii dau altora sa-i creasca punandu-i in orfelinate sau mai rau asezandu-i la rascruce de drumuri.Poti lua cu incredere de acolo caci nu cred ca va veni nimeni sa-ti faca o oferta la usa.
Sau poti incerca sa intrebi din sat in sat daca sunt familii sarace cu copii multi,le-ai face o vizita si i-ai intreba direct.
Este o modalitate mult mai putin probabila,urmata poate si de intregi hartuiri din partea familiei copilului,neplaceri ,time consuming etc.
Mult mai simplu este calea legala,parerea mea.

sophia 12.04.2013 13:34:37

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 514830)

Pai intr-un fel sau altul asta fac-ii dau altora sa-i creasca punandu-i in orfelinate sau mai rau asezandu-i la rascruce de drumuri.Poti lua cu incredere de acolo caci nu cred ca va veni nimeni sa-ti faca o oferta la usa.
Sau poti incerca sa intrebi din sat in sat daca sunt familii sarace cu copii multi,le-ai face o vizita si i-ai intreba direct.
Este o modalitate mult mai putin probabila,urmata poate si de intregi hartuiri din partea familiei copilului,neplaceri ,time consuming etc.

Nu ai inteles ideea mea.
Ma gandeam la evitarea orfelinatului (traumatic pentru copii) si a birocratiei.
Inainte vreme (cei mai tineri probabil ca nu stiu), oamenii se mai ajutau intre ei, fara multe formalitati.

Solutii s-ar gasi, daca s-ar vrea. Dar in fine, trebuie sa fie totul cat mai complicat si ne-omenesc.

In alte tari se poate si mai simplu, se ajuta si rude intre ele, sau prietene sau asa.

Eu am vrut cu ani in urma sa adopt copilul unei prietene care a ramas orfan pana la urma de amandoi parintii. Dar nu eram casatorita. Statul nu m-ar fi lasat.

Si daca sunt de prasila cum spui tu, nu stiu. Dar or fi unii care sunt foarte activi sexual (nu pot fara) si vin si copiii cu gramada.

Multi insa nici nu vor sa dea copiii.

Nu stiu, sunt situatii mai greu de inteles.
Chiar si ceea ce spuneai tu.
Nici eu nu inteleg de ce tocmai cei saraci fac multi copii si nu se gandesc. Sunt si sanatosi si fertili totusi.
Iar cei mai cu posibilitati sunt cei care nici nu fac multi copii, dar au si multe probleme de fertilitate.

Le compenseaza Dumnezeu cumva, dar tot nu inteleg.

Dar ma doare cumplit acest permanent conflict intre cele doua grupuri (cei cu (multi) copii si cei care nu pot sa fac si isi doresc). Cei dun urma sunt atat de dispretuiti si de raniti.
Nu se poate face o colaborarea armonioasa din care sa poata profita si unii si altii? Sa dai macar in baby-sitting la vecini sau prieteni fara copii.
Sa organizezi ceva impreuna, inclusiv lectii. Sa-i lasi si pe cei fara copii sa se apropie de ei si sa contribuie cumva. Au si ei destule de dat, nu numai material.

Nu. Le dam in cap, scriem articole in care sa-i facem praf pe cei fara copii (vezi cele puse de Cristi la alta sectiune) si etc.

Ekaterina 12.04.2013 13:57:14

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 514844)
Eu am vrut cu ani in urma sa adopt copilul unei prietene care a ramas orfan pana la urma de amandoi parintii. Dar nu eram casatorita. Statul nu m-ar fi lasat.

Este nefiresc ca statul sa nu permita unei persoane singure sa adopte un copil. In viata reala exista si femei care isi cresc singure copilul si nu este considerat ceva nefiresc, doar ca este mai greu. Mai binele este dusmanul binelui. In loc sa fie adoptat de o singura persoana ramane in orfelinat sa se nenoroceasca acolo.

Citat:

Nici eu nu inteleg de ce tocmai cei saraci fac multi copii si nu se gandesc. Sunt si sanatosi si fertili totusi.
Iar cei mai cu posibilitati sunt cei care nici nu fac multi copii, dar au si multe probleme de fertilitate.

Sa fii si bogat, sa ai si tot ce vrei, copii, casa, etc, ar fi fost prea minunat pentru viata asta care nu este perfecta. Nu exista om care sa nu poarte o suferinta in aceasta viata. Din exterior credem ca altii sunt fericiti, ca sunt mai impliniti ca noi, dar nu stim suferinta fiecaruia.

Citat:

Dar ma doare cumplit acest permanent conflict intre cele doua grupuri (cei cu (multi) copii si cei care nu pot sa fac si isi doresc). Cei dun urma sunt atat de dispretuiti si de raniti.
Nu se poate face o colaborarea armonioasa din care sa poata profita si unii si altii? Sa dai macar in baby-sitting la vecini sau prieteni fara copii.
Sa organizezi ceva impreuna, inclusiv lectii. Sa-i lasi si pe cei fara copii sa se apropie de ei si sa contribuie cumva. Au si ei destule de dat, nu numai material.

Nu. Le dam in cap, scriem articole in care sa-i facem praf pe cei fara copii (vezi cele puse de Cristi la alta sectiune) si etc.

Sophia, nu exista un conflict real intre cei cu multi copii si cei fara copii, este doar ceva imaginar. Nu reusesc nici unii nici altii sa se puna in locul celorlalti. De exemplu cineva care nu are copii nu intelege cat de greu ii este unei persoane cu multi copii. Eu am doar doi, dar daca cineva ar veni o ora pe zi sa se joace cu ei, ar fi ceva de nedescris. I-as fi recunoscatoare fara sa pot exprima in cuvinte. Dar nu vine nimeni. Pentru ca nu se pune si in locul tau, asa cum poate eu avand copii nu inteleg in intreaga ei dimensiune aceasta suferinta, dar asta nu inseamna ca o dispretuiesc. Din contra, le doresc tuturor sa aiba copii, cand aud de familii care dupa multa asteptare vor avea un copil, ma bucur cu adevarat si le doresc tot binele.

cristina2012 12.04.2013 14:17:05

Citat:

În prealabil postat de Andra_07 (Post 514723)
Sunt sigura ca e minunat sa ai multi copii. Felicitari pentru asta!

Multumesc de urari si tie si celorlalti.

Citat:

Insa ce-ai descris in mesajul de mai sus, este un pic terifiant, sincer. E greu sa extragi numai parti bune.
Cine a zis ca sunt numai parti bune, dar nici terifiant e... depinde si din ce unghi privesti... un lucru e cert, sa ai multi copii, sa treci prin mai multe sarcini nu e confortabil... Dar chiar ca nu am gasit nicaieri prin Biblie, pe la Sf. Parinti, pe la vreun duhovnic cat de marunt, vreo vorba in favoarea confortului.
Citat:

Mie, una, mi se pare mult mai in regula sa ai 2-3 copii, asupra carora sa-ti indrepti toata dragostea, atentia si resursele financiare.
Si mie mi se pare tot asa, dar uite ca nu eu tin Universul, iar Dumnezeu nu mi-a cerut parerea.
Uite, el e al 4-lea, el a sfidat regula de 2-3... crezi ca nu merita si el un loc pe pamantul asta plus toata dragostea, atentia si resursele noastre financiare?

http://www.crestinortodox.ro/forum/p...pictureid=4379

Citat:

Iar treaba asta cu omoratul copiilor, este o exagerare.
Ei as... cand stii foarte sigur ca nu mai vrei niciun alt copil, metodele nonabortive nu ofera siguranta absoluta... de fapt, nici un fel de contraceptie nu e 100% sigura.

Citat:

S-a tot vorbit ca daca nu mai vrei copii atunci singura solutie e abstinenta. Unii tineri se casatoresc pana in 25 de ani si fac 2 copii inainte de varsta de 30 de ani. Daca ei considera ca doar atatia prunci pot creste, ce le sugerati? Abstinenta pana la moarte?
Eu nu le sugerez nimic, au un duhovnic care sa le sugereze ce este mai bine pentru familia lor. Idealul insa il cunoaste toata lumea (care se intereseaza de pozitia Bisericii).

Citat:

Si totusi va mirati ca se destrama atatea familii.
Nu familiile credincioase au cea mai mare rata de divort. Rareori familiile care se destrama au ca problema de baza contraceptia.
Citat:

Numai extreme din cate vad. Ori faci copii "fara numar", chiar daca n-ai dupa ce bea apa. Ori faci 1-2 si apoi traiesti cu sotul/sotia intr-un regim "fratesc". Dar o calea sanatoasa de mijloc nu vedeti?
Cale de mijloc ar mai fi, dar nu e sanatoasa...

maria-15 12.04.2013 14:22:00

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 514848)

ca sa vezi,eu sunt sigura de contrariul.cel putin asa vad in jurul meu: "ia uite dom'le ca nici casa n-are,ce i-or mai fi trebuit (multi) copii?"

Ekaterina 12.04.2013 15:41:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514822)
Intr-adevar, sunt detalii care nu le stim, dar nu putem sa nu observam ca e mai usor sa faci copii pe banda cand altii iti fac casa si eventual ii intretin.

Nu cred ca trebuie sa privim aceste familii cu multi copii caracterizate de nesimtire si lene, ci sa intelegem contextul in care traim. Crezi ca Dumnezeu nu le poarta de grija? Este obligat pentru ca a trimis acolo multi copii, iar sotii au mainile curate si napatate de sange. Sa ceri la altul nu este o bucurie, oamenii cu bun simt fac asta cu mare greutate. De cele mai multe ori nu cer, dar oamenii cu suflet bun inteleg ce implica aceasta cruce (caci mai mult decat bucurie este cruce) si ajuta de bunavoie. Prin acest ajutor, atrag si harul lui Dumnezeu. Daca te duci cu o punga de alimente la o familie cu multi copii, si aceasta a fost primita cu recunostinta si pentru acest gest toti de la mic la mare te vor pomeni in rugaciune, cred ca tu esti cel mai castigat. Familiile cu multi copii (crestine si cu frica de Dumnezeu) nu baga mana in portofelul nimanui, nu cersesc, primesc cu recunostinta. Dumnezeu mai trimite oameni buni sa ii ajute. Dar omul inainte de a vedea partile bune (ca parintii nu au omorat copii, ca traiesc in mare simplitate si buna cuviinta, copiii sunt bine educati, etc) are o mare frica ca trebuie sa dea el bani sau altii ca sa creasca acesti copii. De unde aceasta teama?

Citat:

Am putea fi mai multi asa, intrebarea este - cine ne face case la toti?

Daca o sa ajungem si noi in situatia lor, Dumnezeu o sa ne lumineze intr-un fel si o sa avem ceea ce ne este imperios necesar. Este crestineste sa ajuti, asa cum poti, material, cu o vorba buna, cu o zi de munca etc. Daca si Catedrala Mantuirii Neamului se face cu donatii, dar o casa pentru cativa copii? Este rusinos sa apelezi la ajutor atunci cand tu traiesti in lene, nesimtire, nepasare.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514823)
Pai cum asa, locuiau la sat si nu au nici macar o gospodarie a lor, sotul muncind prin vecini?
Nu e vorba doar sa ai ce sa le pui pe masa, ci sa te ocupi si de educatia lor.
Avand o gospodarie si o bucata de pamat care sa o lucreze, numarul copiilor ar fi fost de inteles (si ocupatia lor) dar asa?

Nu imi aminteasc bine, dar parca aveau o casuta veche care devenise neincapatoare. La sat stim ca este mai greu cu locurile de munca, nu este rau ca lucra prin vecini, mai grav era daca nu voia sa faca acest lucru. Dar omul era muncitor si facea tot ce putea pentru familie. Copiii mergeau la scoala, nu erau tinuti acasa, se ocupau de educatia lor.

Citat:

Foarte frumos din partea lui, daca e vorba de cel cu 11 copii, profesor universitar - ei bine, in ceea ce il priveste sunt sigur ca nu ii intretin altii copii.

Dar preotul nu este ajutat? Cati crestini nu se gandesc si la preot cu toata bunatatea, il respecta si il remunereaza generos.

Citat:

Ar fi trebuit sa fie bolnavi copiii ca sa ne punem intrebarea daca este ok sa procedezi astfel?

Nu era asta ideea. Ci faptul ca in ziua de astazi foarte multi copii sunt bolnavi: autism, cancer, sindrom down, etc., chiar este o mare binecuvantare sa ai copii sanatosi. Altfel cheltuiesti cu unul cat pentru toti.

Citat:

Si atentie, nu vorbim de oameni care s-au angajat pe drumul asta (cu primii copii) stiind ca nu au resurse, ci problemele au aparut pe parcurs, o data ce capul familiei s-a imbolnavit si nu a mai fost capabil sa munceasca, el fiind si cel care sustinea material familia.
Insa o data ce stiau ca au astfel de probleme, ma intreb daca sa mai aduci pe lume un copil nu este o problema serioasa de responsabilitate.

Asta nu inseamna ca in vreo unul din cazuri trebuiau sa renunte la vreo sarcina, ci doar sa se gandeasca bine la ce fac cand intra in acelasi pat.

Nu este bine sa-i judecam. Nici Biserica nu se baga in patul sotilor, nu stim noi care a fost nevointa lor, cat timp s-au abstinut si cat au rezistat.

Citat:

Oare in cazul lor, propaganda "ortodoxa" de tipul "faceti cati copii puteti ca are pe urma grija Dumnezeu" nu si-a spus cuvantul?

Si crezi ca Dumnezeu nu are grija? Dar noi vrem sa avem singuri grija, sa nu ne punem in situatii neplacute (cred ca cea mai neplacuta situatie este atunci cand apelezi la altul). Poate grija lui Dumnezeu se reflecta si prin bunatatea oamenilor care au grija si de semenii aflati in nevoi. Daca nu ar exista acesti oameni cum am mai face milostenie?

Yasmina 12.04.2013 17:58:02

Citat:

Nu ai inteles ideea mea.
Ma gandeam la evitarea orfelinatului (traumatic pentru copii) si a birocratiei.
Inainte vreme (cei mai tineri probabil ca nu stiu), oamenii se mai ajutau intre ei, fara multe formalitati.

Solutii s-ar gasi, daca s-ar vrea. Dar in fine, trebuie sa fie totul cat mai complicat si ne-omenesc.

In alte tari se poate si mai simplu, se ajuta si rude intre ele, sau prietene sau asa.

Si daca sunt de prasila cum spui tu, nu stiu. Dar or fi unii care sunt foarte activi sexual (nu pot fara) si vin si copiii cu gramada.

Multi insa nici nu vor sa dea copiii.

Nu stiu, sunt situatii mai greu de inteles.
Chiar si ceea ce spuneai tu.

Le compenseaza Dumnezeu cumva, dar tot nu inteleg.

Se poate face ceva pe cont propriu daca nu adoptie atunci macar o forma de intrajutorare cu copiii: scos in parc,la joaca ,plimbat la vreun muzeu.
Uite eu imi amintesc cu placere de prietena mamei care era necasatorita si deci fara copii si-i cerea permisunea mamei sa ma scoata in parc,mergeam la muzee,la teatru,era foarte draguta cu mine si o ajuta si pe mama care pana sa-l intalneasca pe tatal meu vitreg a fost o mama singura.

Esti foarte sensibila vizavi de aceasta problema si eu te inteleg,dar solutiile se gasesc privind cu mai multa detasare si mai multa incredere ca Domnul va gasi o solutie si pentru familia voastra.

Cristi nu a postat lucruri in defavoarea familiilor sterile ci in defavoarea mai noilor descoperiri stiintifice (fertilizarea in vitro,mame surogat etc).
Si cred ca nu si-ar fi permis sa le posteze daca insasi biserica nu ar fi fost de acord cu aceasta.
Parerea mea este ca nimeni nu le da in cap celor care nu pot avea copii ci chiar se gaseste un dram de intelegere pt frustarile si dramele prin care trec.
Insa trebuie sa ai grija si cum iti exprimi empatia fata de o persoana cu probleme caci in majoritatea cazurilor ,oamenii se simt lezati in mandria proprie si nu vor sa le arati mila,ii enerveaza sa fie tinta milei si sa le aduci mereu aminte de problemele lor.

Imi pare rau daca comentariile mele te-au suparat candva,daca as stii ca fac mai mult rau decat bine activand pe acest forum mai mult ca probabil ca mi-as da peste degete in loc sa mai scriu vrute si nevrute pe aici.

Patrie si Credinta 12.04.2013 18:10:19

e o alta problema dpmdv. ok, te ajuta Dumnezeu(evident) prin oameni buni care vin si te ajuta sa ii cresti.
Problema mea este:
noi ne rugam "pentru unirea tuturor","mantuirea tuturor",ca "toti sa vina la cunostinta..." si toate cele nu?
deci daca noi vrem ca toata lumea sa devina ortodoxa practicanta, deci sa urmeze si ei aceasta cale. de unde scoatem destule resurse pt ca sa facem copii cat primim sa primeasca destul cat sa poata trai si dezvolta la un nivel decent?

AlinB 12.04.2013 18:11:06

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 514830)

Pai cand nu-ti poti controla sexualiatea ajungi si aici.

Citat:

Cunosc un atfel de caz, in care copii au fost infiati cu acordul mamei.
Deci se poate.

Poti sta in fata unei clinici de avort si gasi copii de infiat, si-ti faci de doua ori pomana pentru sufletul tau.

Yasmina 12.04.2013 19:23:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514871)
Pai cand nu-ti poti controla sexualiatea ajungi si aici.

Cunosc un atfel de caz, in care copii au fost infiati cu acordul mamei.
Deci se poate.

Poti sta in fata unei clinici de avort si gasi copii de infiat, si-ti faci de doua ori pomana pentru sufletul tau.

Este o solutie minunata dar daca nu este si legala,lasata doar la comuna intelegere verbala orice se poate intampla,adica sa te astepti si la situatia in care mama naturala vine si iti ia copilul :)

AlinB 12.04.2013 19:27:57

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 514827)
Din aceste discutii reiese ca familiile mai instarite sau care isi permit sa aibe aibe copii multi li se ingaduie sa fie active sexual;cele care nu au de nici unele ar trebui sa se abtina si sa faca mai putini copii...

Sexualitate -> responsabilitate.

Citat:

Nu stiu care este pozitia lui Dumnezeu in aceasta problema,daca oamenii totusi trebuiesc adusi pe lume ca si" pasarile cerului" fara nici o grija?
E o interpretare total deplasata la Matei 6:26

Citat:

Se spune undeva ca abstinenta este condamnata daca simti ca nu mai faci fata provocarilor unei familii cu 4 copii,sa zicem?
Din motivul asta in nici un caz.
Chiar par. Mihoc spunea asta intr-o conferinta.
Daca vrei sa traiesti ca si calugiar in casnicie, asta este, daca nu vrei asta, atunci accepta consecintele.
Desigur, mai exista si calea compromisului, dar nu este un ideal.

Citat:

Pozitia mea este pro familii mari acolo unde se permite dar sunt impotriva lipsei de educatie si a traiului arhaic cand ne referim la generatiile tinere.
Este suparator sa vezi oameni pe la 30, 40 de ani care nu stiu sa faca nimic,au o diploma de Bac'cu chiu cu vai sau nici pe aia,nu stiu o meserie,nu au urmat nici o scoala,nu au lucrat decat ocazional fara calificare.
Astia abia se pot intretine pe ei,dar sa mai faca si un cird de copii?
Exact.
Nu stiu de unde au intels unii, ca ortodox este sa faci cati copii se poate, indiferent de conditii si circumstante.
Desigur, nu este nici ortodox sa condamni pe cei care au mai multi de 2 copii, tot indiferent de conditii si circumstante.

Citat:

Ma afecteaza problemele acestea deoarece am cazuri in familie si este foarte separator sa vezi cum acestor specimene le este draga lenea si delasarea in schimb vin cu cersitul pe la usi si te seaca emotional cu dramele lor de fiecare data.
Te lasa inima sa nu le dai?Dar daca noi gresim si-i mentinem in aceasta stare bolnavicioasa?Dar daca ai fii ferm si le-ai spune sa-si faca un rost caci pomana nu este vesnica?
Cred ca e ok sa le dai dar nu tot ce cer si tot cat cer. :)
Datul trebuie conditionat de o angajarare a lor efectiva din a iesi din starea respectiva, deci pusi sa aleaga: ori se schimba ori renunta sa ceara.

AlinB 12.04.2013 19:35:14

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 514874)
Este o solutie minunata dar daca nu este si legala,lasata doar la comuna intelegere verbala orice se poate intampla,adica sa te astepti si la situatia in care mama naturala vine si iti ia copilul :)

Se fac niste acte.

stefan florin 12.04.2013 19:41:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514876)
Se fac niste acte.

exact amice!!

AlinB 12.04.2013 19:53:08

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 514861)
Nu cred ca trebuie sa privim aceste familii cu multi copii caracterizate de nesimtire si lene,

Nici macar n-am folosit cuvintele astea.

Citat:

ci sa intelegem contextul in care traim. Crezi ca Dumnezeu nu le poarta de grija? Este obligat pentru ca a trimis acolo multi copii,
Cred ca ti-a scapat ceva.
Ce o fi oare?

Citat:

iar sotii au mainile curate si napatate de sange.
Crezi ca e suficient atat?

Citat:

Familiile cu multi copii (crestine si cu frica de Dumnezeu) nu baga mana in portofelul nimanui, nu cersesc, primesc cu recunostinta. Dumnezeu mai trimite oameni buni sa ii ajute. Dar omul inainte de a vedea partile bune (ca parintii nu au omorat copii, ca traiesc in mare simplitate si buna cuviinta, copiii sunt bine educati, etc)
Tu vorbesti de un ideal, eu vorbec de realitate si respnsabilitate.
Chiar si in contextul ideal enuntate de tine, tot se poate pune problema responsabilitatii, pe care ma mir cum o ocolesti sistematic.

Citat:

are o mare frica ca trebuie sa dea el bani sau altii ca sa creasca acesti copii. De unde aceasta teama?
Cine a enuntat aceasta teama?
Eu unul, stiu ca n-am scris nimic despre asta.

Citat:

Daca o sa ajungem si noi in situatia lor, Dumnezeu o sa ne lumineze intr-un fel si o sa avem ceea ce ne este imperios necesar.
Poate n-ai inteles, nu vorbesc de cei care au facut 5 copii stiind ca ii pot intretine si peste noapte a venit o nenorocire peste ei si au ajuns la mila altora.

Citat:

Nu imi aminteasc bine, dar parca aveau o casuta veche care devenise neincapatoare. La sat stim ca este mai greu cu locurile de munca, nu este rau ca lucra prin vecini, mai grav era daca nu voia sa faca acest lucru. Dar omul era muncitor si facea tot ce putea pentru familie.
Pai asta nu inteleg: ai o casa veche, mica, nici o bucata de pamant (trebuie sa lucrezi pentru altii) si faci 5 copii (sau mai multi) si tot nu te poti opri.

Care este logica?

Citat:

Copiii mergeau la scoala, nu erau tinuti acasa, se ocupau de educatia lor.
La scoala din sat.
Sa ne gandim si mai departe: ce inseamna >5 copii la liceu, in conditiile astea.
Sau la facultate.
Sau sa ramana in sat, doar cu generala (eventual 10 clase) si ei ca zilieri?

Citat:

Nu era asta ideea. Ci faptul ca in ziua de astazi foarte multi copii sunt bolnavi: autism, cancer, sindrom down, etc., chiar este o mare binecuvantare sa ai copii sanatosi.
Pai asta ar mai fi lipsit, dupa ce au facut atatia copii sa-i mai "ajute" Dumnezeu si u o boala serioasa a unuia dintre ei.

Nu ca n-ar fi cazuri si de familii credincioase si cu copii bolnavi.
Inseamna ca aceia nu sunt la fel de virtuosi?

Citat:

Nu este bine sa-i judecam. Nici Biserica nu se baga in patul sotilor, nu stim noi care a fost nevointa lor, cat timp s-au abstinut si cat au rezistat.
Cum sa-i judec cand nu am toate datele?

Eu as vrea sa stiu care e logica.
Sa inteleg ca dupa tine, ar fi incercat abstinenta dar n-au reusit?
Si cel mai fericit compromis care l-au gasit, a fost sa faca totusi copii in continuare?

Citat:

Daca nu ar exista acesti oameni cum am mai face milostenie?
Stai linistita, sunt atatia in nevoi pe lumea asta, nu e nevoie de un astfel de "ajutor", sa faci copii ca sa-i creasca ceilalti.

lore86 12.04.2013 19:53:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514875)
Nu stiu de unde au intels unii, ca ortodox este sa faci cati copii se poate, indiferent de conditii si circumstante.
Desigur, nu este nici ortodox sa condamni pe cei care au mai multi de 2 copii, tot indiferent de conditii si circumstante.

Cred ca ortodox este sa te lasi in voia Domnului, iar daca nu mai vrei copii sa practici cu succes "sfanta infranare".
Nu stiu de unde inteleg unii ca ortodox e sa faci un anumit numar de copii, minimalizand roulul lui Dumnezeu in procesul creatiei si al proniei lui in viata omului, judecand dupa conditiile viabile pe care le considera unii in momentul de fata.(dar de momentul de maine, oare cati mai sunt siguri? )

Ati amintit cazul pr Mihoc. Sunt curioasa, cati dintre voi stiu cum a pornit la drum parintele Mihoc si cate lipsuri a indurat pana a ajunge una dintre cele mai frumoase si respectate familii din tara.(in mom de fata are 13 copii, 12 proprii si unul infiat.)

AlinB 12.04.2013 20:07:35

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 514879)
Cred ca ortodox este sa te lasi in voia Domnului, iar daca nu mai vrei copii sa practici cu succes "sfanta infranare".

Corect.

Insa daca se ajunge la compromis, care este oare cel mai onorabil, al contraceptiei (ne-avortive) sau al aducerii pe lume a cator mai multi copii in conditiile in care esti constient(a) ca nu poti sa te ocupi cum trebuie de ei?

Citat:

Nu stiu de unde inteleg unii ca ortodox e sa faci un anumit numar de copii, minimalizand roulul lui Dumnezeu in procesul creatiei si al proniei lui in viata omului, judecand dupa conditiile viabile pe care le considera unii in momentul de fata.
Faptul ca iti cantaresti resursele si motivatiile si spui ca vrei un numar anume de copii si nu mai mult, nu cred ca e neaparat "neortodox".

E de ajuns sa vezi cum se ocupa unii chiar de 1-2 copii si nu poti sa nu-i feliciti in gand ca au decis sa se opreasca acolo.

A, cum te opresti poate fi sau nu ortodox.
Dar inca o data, e nevoie de un raspuns la dilema enuntata mai sus.
Poti sa dai unul ortodox?

Citat:

(dar de momentul de maine, oare cati mai sunt siguri? )
Nu este cu nimic condamnabil sa lasi ziua de maine in grija Domnului, stiind ca pana azi ai luat cele mai intelepte decizii in baza a ceea ce cunosti.

Citat:

Ati amintit cazul pr Mihoc. Sunt curioasa, cati dintre voi stiu cum a pornit la drum parintele Mihoc si cate lipsuri a indurat pana a ajunge una dintre cele mai frumoase si respectate familii din tara.(in mom de fata are 13 copii, 12 proprii si unul infiat.)
Nu cunosc istoria familiei dumnealui (tu o cunosti?) dar nu cred ca era zilier cand ajunsese deja la al 5lea copil.

lore86 12.04.2013 20:28:19

Iti inteleg si punctul tau de vedere. Cred ca e bazat, in primul rand pe o realitate trista pe care o vedem in multe familii cu multi copii.
Dar ceea ce vreau sa spun e ca se poate si altfel. Se poate si in familia crestina sa existe copii mai multi si parintii sa se stradui cu toate eforturile lor ptr a le asigura o cretere fireasca(aici alte polemici, deoarece e atat de subiectiv"firescul").

Atunci cand omul isi recunoaste neputinta in fata Domnului si cere ajutor ptr a s eridica, se creeaza contextul potrivit ptr ca Domnul sa-si desavarseasca lucrarea(Le-a ales pe cele smerite, ca sa le rusineze pe cele mari).
Iar atunci cand omul si recunoaste neputinta dar nu le lasa in grija Domnului, pe principiul "atata pot si mai mult nu vreau" inchide usile Domnului, care cine stie ce plan mare ar fi avut cu ei.

Exista si o atreia categorie care actioneaza fara sa gandeasca si desi sunt neputinciosi nu misca nici macar un degetel ca sa schimbe ceva. Aici intervine saracia, mizeria, boala, analfabetizarea etc.

Dar Hristos ne cheama la recunoasterea neputintei, urmata de decizia ferma si concreta de a schimba ceva in viata noastra. Si atunci, in cele neputincioase se desavrseste lucrarea Duhului si apar si binecuvantarile.

lore86 12.04.2013 20:57:11

Stii, Aline se mai intampla un lucru interesant. E modul sublim in care Domnul isi face lucrarea cu "mult prea rationalii".
Sunt cazuri in care familia, desi are potential atat material cat si sufletesc, dupa atente analize, ajung la concluzia ca nu pot creste mai mult decat 1-2 copii. Si atunci intervine elementul special. sotia poarta una, doua sarcini pe care Domnul le inmulteste, adica le face gemelare, sau in cazuri mai rare chiar tripletare(oare asa se zice?). Si asa, pornind la drum cu gandul ca face 1-2 copii, omul se trezeste cu 4.

asta ca Domnul sa-i arate omului ca poate mai mult, si el(omul) habar nu are de cat de multe poate duce.

Patrie si Credinta 12.04.2013 22:37:41

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 514891)
Dar ceea ce vreau sa spun e ca se poate si altfel. Se poate si in familia crestina sa existe copii mai multi si parintii sa se stradui cu toate eforturile lor ptr a le asigura o cretere fireasca(aici alte polemici, deoarece e atat de subiectiv"firescul").

se poate. doar ca de ce mai multe ori nu e asa, nu noi astia speriati, iresponsabili, lenesi, sau cum ne-o mai fii denumind unii si alti pe cei care gandim,nu prea ne place ca cea mai probabila cale sa fie doar subzistenta. sau sa mori efectiv de foame in 2 saptamani daca te da afara de la servici.

stefan florin 13.04.2013 10:06:17

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 514879)
Cred ca ortodox este sa te lasi in voia Domnului...

ce intelegi tu prin asta doamna?

Ekaterina 13.04.2013 15:26:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514878)
Tu vorbesti de un ideal, eu vorbec de realitate si respnsabilitate.
Chiar si in contextul ideal enuntate de tine, tot se poate pune problema responsabilitatii, pe care ma mir cum o ocolesti sistematic.

In tot ce am scris am facut referire la cazul prezentat de tine din Revista Familia Ortodoxa. Oricum, discutiile pe acest subiect nu au rod sau rost. Nu facem decat sa judecam, in situatii concrete fiecare va actiona prin prisma valorilor, credintei si felului de a intelege viata.

In toata discutia se pierde din vedere si rolul lui Dumnezeu. Barbatul si femeie se intalnesc in intimitate, dar daca Dumnezeu nu trimite suflet nu apare copilul. Poate Dumnezeu are un plan cu fiecare in parte, poate pentru fiecare familie randuieste un numar de copii. Stiu eu ca om daca este mai bine sa opres acest plan? Este foarte delicat, pierdem din vedere si perspectiva vesniciei.

Bineinteles ca iau in vedere problema abstinentei, dar oare toti suntem la aceasta masura? Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca barbatul care se apropie de femeie fara dorinta de a avea copil, pacatuieste. Este oare asta masura tuturor? O sa spunem ca trebuie sa ajungi la masura asta daca este prapadit si nu stai bine financiar, altfel faci copii sa ii creasca altii?! Ne deranjeaza acest aspect.

Citat:

Nu ca n-ar fi cazuri si de familii credincioase si cu copii bolnavi.
Inseamna ca aceia nu sunt la fel de virtuosi?

Nu se pune problema asa. Aici noi nu putem sa ne dam cu parerea. Am spus doar ca este o mare binecuvantare cand ai un copil sanatos, dar cand ai zece si sunt sanatosi. Este o adevarata minune.

Citat:

Sa inteleg ca dupa tine, ar fi incercat abstinenta dar n-au reusit?
Si cel mai fericit compromis care l-au gasit, a fost sa faca totusi copii in continuare?

Este posibil si asta. Daca sotia este insarcinata, in acea familie este abstinenta. Poate s-au abtinut si dupa o lunga perioada de timp, nu stim noi cat s-au nevoit si cand nu au mai putut sa traiasca astfel. Spui ca alte metode nu sunt ortodoxe, dar totusi in cazul lor le vezi mai potrivite. In afara de faptul ca au multi copii si nu au bani suficienti, se descurca greu si cu ajutorul altora de multe ori, ce te deranjeaza la aceste familii?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:51:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.