Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   secte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1640)

ancah 28.02.2008 21:43:19

Iarta-ma , litanul, dar ce are una cu alta? E ca si cand ai aduna mere si cu pere...

litanul 28.02.2008 21:58:03

Citat:

În prealabil postat de ancah
Iarta-ma , litanul, dar ce are una cu alta? E ca si cand ai aduna mere si cu pere...

Anca, imi cer scuze, dar chiar nu am inteles bine ce vrei sa ma intrebi. "Ce are una cu alta?" Care este legatura intre acele sarbatori pagane si o sarbatoare crestina? Sau ce anume cu ce anume? Te rog, pentru mine (ca sunt mai taune), fii mai explicita. Nu vreau sa ma trezesc ca dau un raspuns care nu are nici o legatura cu ce m-ai intrebat. Multumesc.

tot_jean 28.02.2008 22:14:24

litanul cred ca vre sa zica ca acele sarbatori pagine au fost asimilate de biserica.

ancah 28.02.2008 23:03:15

Tot_jean a inteles pe dos.
Ceea ce vroiam sa spun e, ca indiferent ce alte sarbatori ar fi fost in vechime in timpul anului, ele nu mai sunt valabile si noi crestinii sarbatorim ceea ce e crestinesc a sarbatori, si anume Nastera si Invierea Domnului. si in biblie se spune:
" Dezbracand (de putere) incepatoriile si stapaniile, le-a dat de ocara in vazul tuturor, biruind asupra lor prin cruce. Nimeni deci sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete." (Coloseni,2,15-16)
Deci chiar daca paganii sarbatoreau anumite lucruri in aceste zile, acele lucruri nu mai au legatura cu noi,caci noi Il avem pe Domnul nostru, care difera de zeii carora li se inchinau paganii. Domnul a sfintit aceste zile si sunt ale Lui acum.
Daca n uitam pe un calendar ortodox, vom vedea ca fiecare zi e prilej de sarbatoare, caci ori sunt zilemari, precum Nasterea Domnului si Invierea; Inaltarea, schimbarea la fata,Pogorarea Duhului Sfant, Boboteaza , Adormirea Maicii Domnuluisi multe altele, ori sunt zile ale Sfintilor, care si-au dedicat viata crestinatatii: Astfel avem ziua Sf. Vasile, a Sf. Gheorghe, A Sf. Dumitru, Sf. Maria, etc, astfel incat pe parcursul unui an traim toata istoria crestinatatii ortodoxe. Legat de marile sarbatori, avem si perioade de post, prin care ne curatim de pacate prin infranare de la mancare si rele sub toate formele, impacre cu dusmanii, spovedanie si ca o incununare, impartasania cu Trupul si Sangele Domnului.

Voi va referiti la traditia populara, care nu are legatura cu biserica. As da aici unele exemple: "Capra", "Sorcovitul" de Craciun, sau "Stropitul" de Pasti. Sunt manifestari ale bucuriei oamenilor, si nu sunt inspirate de Duhul Sfant.

litanul 29.02.2008 07:45:31

Citat:

Tot_jean a inteles pe dos.
Ceea ce vroiam sa spun e, ca indiferent ce alte sarbatori ar fi fost in vechime in timpul anului, ele nu mai sunt valabile si noi crestinii sarbatorim ceea ce e crestinesc a sarbatori, si anume Nastera si Invierea Domnului. si in biblie se spune:
" Dezbracand (de putere) incepatoriile si stapaniile, le-a dat de ocara in vazul tuturor, biruind asupra lor prin cruce. Nimeni deci sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete." (Coloseni,2,15-16)
Deci chiar daca paganii sarbatoreau anumite lucruri in aceste zile, acele lucruri nu mai au legatura cu noi,caci noi Il avem pe Domnul nostru, care difera de zeii carora li se inchinau paganii. Domnul a sfintit aceste zile si sunt ale Lui acum.
Daca n uitam pe un calendar ortodox, vom vedea ca fiecare zi e prilej de sarbatoare, caci ori sunt zilemari, precum Nasterea Domnului si Invierea; Inaltarea, schimbarea la fata,Pogorarea Duhului Sfant, Boboteaza , Adormirea Maicii Domnuluisi multe altele, ori sunt zile ale Sfintilor, care si-au dedicat viata crestinatatii: Astfel avem ziua Sf. Vasile, a Sf. Gheorghe, A Sf. Dumitru, Sf. Maria, etc, astfel incat pe parcursul unui an traim toata istoria crestinatatii ortodoxe. Legat de marile sarbatori, avem si perioade de post, prin care ne curatim de pacate prin infranare de la mancare si rele sub toate formele, impacre cu dusmanii, spovedanie si ca o incununare, impartasania cu Trupul si Sangele Domnului.

Voi va referiti la traditia populara, care nu are legatura cu biserica. As da aici unele exemple: "Capra", "Sorcovitul" de Craciun, sau "Stropitul" de Pasti. Sunt manifestari ale bucuriei oamenilor, si nu sunt inspirate de Duhul Sfant.

Anca,nu m-am referit la "sorcova", "capra" sau alte obiceiuri populare. M-am referit la invaturi si obiceiuri din biserica dar care au o stransa legatura cu obiceiuri si invataturi pagane. Versetul din epistola catre coloseni cap. 2:16 este scos din context. Nu are nicicum intelesul pe care il dai. Am mai discutat acest verset intr-un raspuns dat lui Iustin, tot pe acest topic. Nu e bine sa folosesti versete din Biblie pentru ati argumenta unele pareri. Nu pentru asta a fost lasat Cuvantul lui Dumnezeu.
Nu vreau sa mai "vorbesc" despre greselile bisericii ortodoxe. Nu-mi face placere acest lucru. Daca va fi cazul, imi voi argumenta parerile fara sa fac referire la invataturile altora.

ancah 29.02.2008 13:19:53

litanul: Chiar daca in limbile germanice numele zilei a saptea este legat de soare : Sonntag, in limbaromana el este legat de Dumnezu: Duminica, ziua Domnului.
Chiar daca pe 25 decembrie (probabil ca pe vremea aceea i se spunea altfel lunii decembrie) s-a sarbatorit candva ziua vreunui zeu, asta nu inseamna ca acea zi e spurcata si nu o putem transforma noi, crestini, intr-o mare sarbatoare. Din cate am citit ziua Nasterii Domnului a fost calculata dupa pozitia astrelor pe cer.
In plus, nu stiu de ce complici atata lucrurile, in loc sa le iei cum sunt, adica sa accepti ziua Nasterii Domnului Dumnezeului nostru pe 25 decembrie ?!? Nu vad unde te duce. Iti da mai multa credinta? Iti da mai multa cunoastere? Sau doar te abate de la ceea ce e adevarat: Dumnezeul nostru IIsus Hristos.
Parintele Steinhardt, cand a inceput sa studieze biblia, a auzit despre semnele de intrebare, care se pun referitor la unele capitole din biblie. si atunci a spus: am inceput sa studiez biblia ca sa ma intaresc in credinta, nu sa-mi sadesc dubii. Ia aminte la cuvintele Pr. Steinhardt!

litanul 29.02.2008 17:51:41

Citat:

litanul: Chiar daca in limbile germanice numele zilei a saptea este legat de soare : Sonntag, in limbaromana el este legat de Dumnezu: Duminica, ziua Domnului.
Chiar daca pe 25 decembrie (probabil ca pe vremea aceea i se spunea altfel lunii decembrie) s-a sarbatorit candva ziua vreunui zeu, asta nu inseamna ca acea zi e spurcata si nu o putem transforma noi, crestini, intr-o mare sarbatoare. Din cate am citit ziua Nasterii Domnului a fost calculata dupa pozitia astrelor pe cer.
In plus, nu stiu de ce complici atata lucrurile, in loc sa le iei cum sunt, adica sa accepti ziua Nasterii Domnului Dumnezeului nostru pe 25 decembrie ?!? Nu vad unde te duce. Iti da mai multa credinta? Iti da mai multa cunoastere? Sau doar te abate de la ceea ce e adevarat: Dumnezeul nostru IIsus Hristos.
Parintele Steinhardt, cand a inceput sa studieze biblia, a auzit despre semnele de intrebare, care se pun referitor la unele capitole din biblie. si atunci a spus: am inceput sa studiez biblia ca sa ma intaresc in credinta, nu sa-mi sadesc dubii. Ia aminte la cuvintele Pr. Steinhardt!

M-am legat de ziua de 25 decembrie pentru ca am gasit articolul acela din "Ziarul Lumina". Pentru mine nu este o poticnire. Dar sa stii ca nu este deloc o coincidenta ca la aceeasi data la care se serbeaza nasterea Mantuitorului, aveau loc sarbatori pagane. Astfel de "coincidente" mai sunt (ex: pe 20 iulie se serba ziua zeului tunetului- nu stiu cum ii zice; crestinii ce au zis: hai sa-i zicem Sf. Ilie ca si el era cu ploile). S-au facut compromisuri destul de urate ca sa-i impaci pe paganii ce se "crestinau". Nu a fost bine deloc. Eu apreciez mult mai mult metodele folosite de crestii din primul secol: mai bine mort decat vre-un compromis. Mureau pentru ca refuzau sa arunce cateva boabe de tamaie pe altarul lui Jupiter - puteau sa faca acest gest dar in sinea lor sa se inchine lui Dumnezeu. Citeste Daniel cap. 3. Cei trei tineri au preferat sa ajunga in cuptorul cu foc decat sa se "aplece", impreuna cu ceilalti, in fata chipului de aur. Puteau sa se inchine, in sinea lor, adevaratului Dumnezeu sau puteau sa se aplece sa se lege la sireturi (nu stiu daca aveau). Citeste istoria bisericii si vezi ce rezultate a avut dupa ce a inceput sa faca compromisuri "nevinovate". Nu a mai fost niciodata biserica aceea pura si puternica din primul secol. Personal, nu am nevoie deloc sa fac vre-un compromis. Consider ca este crestinesc ceea ce ne-au lasat Domnul Iisus Hristos si apostolii sai. Serbarea zilei de nastere era un obicei pagan. Apostolul Pavel spune: "Pentruca, oridecateori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti MOARTEA DOMNULUI, pana va veni El" (1 Corinteni 11:26). Ceva depre nasterea Domnului nu ne-a spus nimeni. S-a "inventat" mai tarziu. Dar, sa zicem, ca asta nu e o problema. Sa privim altfel. Pot sa tin si eu toate obiceiurile si sarbatorile, fara sa ma gandesc ce origine au. Multi fac asa. Dar asta nu-mi foloseste la nimic. Nu fac decat sa ma complic. Eu vreau sa fiu mantuit si ajung in Imparatia Domnului Iisus Hristos. DUMNEZEU NU-MI CERE SA-MI COMPLIC VIATA DE CREDINTA. "TI S-A ARATAT, OMULE, CE ESTE BINE, SI CE ALTA CERE DOMNUL DE LA TINE, DECAT SA FACI DREPTATE, SA IUBESTI MILA SI SA UMBLI SMERIT CU DUMNEZEUL TAU"(Maleahi 6:8). "DREPTATEA, MILA SI CREDINCIOSIA; PE ACESTEA TREBUIA SA LA FACETI" - spune Mantuitorul (Matei 23:23). Nu am gasit in invataturile Domnului Iisus Hristos si ale apostolilor aproape nimic referitor la viata bisericeasca, la obiceiuri, ritualuri, etc. Crestinul se inchina Domnului prin felul cum se poarta in viata de zi cu zi. Pot fi un bun crestin si intr-un loc unde nu exista biserici si nu se tin sarbatori, taine sau alte obiceiuri. Am nevoie doar de invataturile Domnului Iisus Hristos.
Referitor la ziua intaia a saptamanii (dies solis), exista o dezbatere pe alt topic ("Secte si culte" - "Despre cinstirea Duminicii"). O completare totusi: duminica vine de la "dies domini" (cam asa ceva) care inseamna "Ziua Domnului". Oamenii au ales sa numeasca astfel ziua intaia, sau ziua soarelui. Dar Domnul Iisus Hristos spune altceva: "Fiul Omului este Domn si al Sambetei"(Marcu 2:28). Deci, dupa cum spune Domnul, "Ziua Domnului" este una. Dupa cum spune omul, ziua Domnului este alta. Noi cui ne inchinam? omului sau Domnului?

ancah 29.02.2008 23:20:49

Referitor la sarbatoarea Nasterii Domnului: Dumnezeu se coboara printre oameni, si noi, oamenii sa nu-L sarbatorim? Daca sarbatoarea Nasterii Domnului nu e importanta, avand origini "pagane", atunci cum iti explici ca stim totul legat de venirea pe lume a micului Iisus, incepand cu Bunavestirea prin Arhanghelul Gabriel, apoi tresarirea pruncului in pantecele mamei lui, Elisabeta, cand vine la ea Fecioara Maria; nasterea Pruncului si steaua, care ii duce pe magi, etc ar mai fi multe de adaugat. Imparatul cerului S-a nascut Om si Dumnezeu totodata, iar noi sa trecem nepasatori pe langa aceasta zi? Cati Dumnezei mai stii, care s-au intrupat pentru binele omenirii si pentru mantuirea ei?

In privinta bisericii primare putem spune ca era curata din pricina multimii harului, pe care il aveau Apostolii, si prin ei si credinciosii. Acestia din urma intelesesera atat de bine mesajul, incat mergeau pana la moarte.
litanule, zici ca nu ai face compromisuri, dar la o adica, te-ai pleca in fata altarului lui antihrist, cu gandul la Dumnezeu? Acesta nu e un compromis? Nu stiu, daca ai face acest lucru, dar tu ai venit cu exemplul. In privinta credintei in Iisus Hristos nici un compromis nu e mic.
Daca ai avea curiozitatea sa citesti ce se spune in Pateric, ai afla, ca in vremurile cele de pe urma, va fi putin har, dar ca omul va putea rezista prin smerenie.
Vad ca te preocupa mult etimologia cuvantului "duminica". Pentru toti romanii e ziua Domnului si e suficient. Caci iata ce scrie in biblie, Evrei,4.:
7. " Dumnezeu hotaraste din nou o zi, astazi rostind prin gura lui David, dupa atata vreme, precum s-a zis mai sus:"Daca veti auzi astazi glasul Lui, nu invartosati inimile voastre".
8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu nu ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
9. Drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu."

litanul 02.03.2008 13:06:39

Citat:

Referitor la sarbatoarea Nasterii Domnului: Dumnezeu se coboara printre oameni, si noi, oamenii sa nu-L sarbatorim? Daca sarbatoarea Nasterii Domnului nu e importanta, avand origini "pagane", atunci cum iti explici ca stim totul legat de venirea pe lume a micului Iisus, incepand cu Bunavestirea prin Arhanghelul Gabriel, apoi tresarirea pruncului in pantecele mamei lui, Elisabeta, cand vine la ea Fecioara Maria; nasterea Pruncului si steaua, care ii duce pe magi, etc ar mai fi multe de adaugat. Imparatul cerului S-a nascut Om si Dumnezeu totodata, iar noi sa trecem nepasatori pe langa aceasta zi? Cati Dumnezei mai stii, care s-au intrupat pentru binele omenirii si pentru mantuirea ei?

In privinta bisericii primare putem spune ca era curata din pricina multimii harului, pe care il aveau Apostolii, si prin ei si credinciosii. Acestia din urma intelesesera atat de bine mesajul, incat mergeau pana la moarte.
litanule, zici ca nu ai face compromisuri, dar la o adica, te-ai pleca in fata altarului lui antihrist, cu gandul la Dumnezeu? Acesta nu e un compromis? Nu stiu, daca ai face acest lucru, dar tu ai venit cu exemplul. In privinta credintei in Iisus Hristos nici un compromis nu e mic.
Daca ai avea curiozitatea sa citesti ce se spune in Pateric, ai afla, ca in vremurile cele de pe urma, va fi putin har, dar ca omul va putea rezista prin smerenie.
Vad ca te preocupa mult etimologia cuvantului "duminica". Pentru toti romanii e ziua Domnului si e suficient. Caci iata ce scrie in biblie, Evrei,4.:
7. " Dumnezeu hotaraste din nou o zi, astazi rostind prin gura lui David, dupa atata vreme, precum s-a zis mai sus:"Daca veti auzi astazi glasul Lui, nu invartosati inimile voastre".
8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu nu ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
9. Drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu."

Anca, mi-am recitit mesajele sa vad unde nu m-am exprimat cum trebuie. Dar am impresia ca tu mi le rastalmacesti.
Pentru mine este foarte importanta nasterea Domnului, tot timpul anului. Nu este importanta acea zi de 25 decembrie. De asemenea, foarte importante sunt si Botezul Domnului, lucrarea si invataturile Sale (pe care caut sa le iau ca exemplu), Jertfa, Invierea si Inaltarea Sa. Si, bineinteles, promisiunea Intoarcerii Sale.
In alta ordine de idei: unde am zis eu ca m-as apleca in fata vre-unui altar? Eu am vrut sa-mi arat aprecierea pentru cei ce nu s-au aplecat nicicum. Si ma rog la Dumnezeu sa-mi dea putere sa fiu si eu ca ei. Spui ca "in privinta credintei in Iisus Hristos nici un compromis nu e mic". Esti sigura ca asa este si credinta ta?
Se pare ca ma acuzi de lipsa de smerenie. Citind mai departe am inteles ca pentru tine smerenie inseamna sa nu cercetezi (imi spui ca ma preocupa etimologia unui cuvant). Anca, eu sunt un credincios nu un credul. Ce vine de la Dumnezeu, cred fara sa verific. Ce vine de la oameni, nu pot sa nu verific (in ceea ce priveste credinta). Nu vreau sa risc sa ajung pe un drum gresit. Amagirile celui rau sun rafinate. Va face "semne si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi"(Matei cap 24:24). Pentru mine Mantuirea este foarte importanta.
Referitor la ziua de odihna: subiectul este destul de larg dezbatut pe un alt topic (l-am citat intr-un mesaj anterior). Versetele pe care le-ai scris au doua probleme: sunt traduse gresit (se pare ca intentionat- mai ales versetul 9) si se refera la ziua de intrare in odihna lui Dumnezeu. Sa incerc o explicatie scurta: Iosua a fost imputernicit de Dumnezeu sa treaca Iordanul, impreuna cu poporul ales, in tara Canaanului (tara promisa). Dumnezeu promite poporului sau ca va intra in tara, va fi izbavit de dusmani si va avea ODIHNA(ex:Deuteronom cap 12:10). Doar toate aceste promisiuni erau conditionate de credinciosia poporului. Dar, pentru ca poporul ales nu i-a fost credincios lui Dumnezeu (dimpotriva), nu a avut parte de aceea odihna promisa. A stat mai mult prin robie (vezi Vechiul Testament). Dumnezeu insa nu renunta la planurile sale si va veni O ALTA ZI cand cei credinciosi vor intra in odihna sa. Dar pana atunci "ramane odihna de sabat pentru poporul lui Dumnezeu" (Evrei cap. 4:9 - traducerea corecta).
Spui ca pentru toti romanii ziua intaia e ziua domnului. Ziua carui domn? Iisus Hristos spune ca este "Domn al Sambetei". Si ce importanta are ce au hotarat romanii? Este treaba lor. Crestinismul este o credinta universala si prea putin imi pasa ce hotaraste un om sau o natiune. Cand este vorba de inchinare, sa ne inchinam "in duh si adevar" Dumnezeului nostru.

ancah 03.03.2008 21:32:40

litanul: Citeste Daniel cap. 3. Cei trei tineri au preferat sa ajunga in cuptorul cu foc decat sa se "aplece", impreuna cu ceilalti, in fata chipului de aur. Puteau sa se inchine, in sinea lor, adevaratului Dumnezeu sau puteau sa se aplece sa se lege la sireturi (nu stiu daca aveau).

Tu asa ai fi facut? Te-ai fi inchinat cu gandul la Dumnezeu? Asta se cheam jumatate de masura, sau inchinarea la doi satapani, ceea ce stii bine ca nu e admisibil.

Iustin44 04.03.2008 10:49:31

pentru litanul gasesti raspunsul la intrebarile tale la aceasta adresa:
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Apologetica/CrizaIdentitatii.htm

alynnna 04.03.2008 15:14:49

http://www.crestin.ro/vezi_studiu.php?id_art=38
Foarte bun articol!

litanul 04.03.2008 18:38:02

Citat:

litanul: Citeste Daniel cap. 3. Cei trei tineri au preferat sa ajunga in cuptorul cu foc decat sa se "aplece", impreuna cu ceilalti, in fata chipului de aur. Puteau sa se inchine, in sinea lor, adevaratului Dumnezeu sau puteau sa se aplece sa se lege la sireturi (nu stiu daca aveau).

Tu asa ai fi facut? Te-ai fi inchinat cu gandul la Dumnezeu? Asta se cheam jumatate de masura, sau inchinarea la doi satapani, ceea ce stii bine ca nu e admisibil.

Anca, zi-mi, te rog, ce limbaj sa folosesc ca sa ma intelegi. Eu apreciez si am dat ca exemplu ceea ce au facut cei trei tineri din Daniel cap.3, nu ceea ce puteau sa faca (daca ar fi acceptat compromisuri) dar nu au facut. Eu nu accept nimic din ceea ce este pagan(in viata de credinta). Nu eu sunt cel ce accepta compromisuri de genul "asa cred toti romanii".
Un test prin care oricine isi poate verifica corectitudinea invataturilor: sa poti sa sustii ceea ce spui sau ce faci cu "ASA ZICE DOMNUL".

litanul 04.03.2008 19:05:33

Citat:

În prealabil postat de Iustin44
pentru litanul gasesti raspunsul la intrebarile tale la aceasta adresa:
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Apologetica/CrizaIdentitatii.htm

Niciodata nu am cautat raspunsuri in articole de slaba calitate (ca cel pe care mi l-ai recomandat). Nu are legatura cu adevarul ci cu intentia de a demonstra cu obsesie ceva neadevarat.

tot_jean 04.03.2008 19:54:32

Citat:

În prealabil postat de alynnna

un articol foarte penibil si stupid.daca e citit poti incadra BO drept "secta".
e un articol confuz si scris "dupa ureche".

ancah 04.03.2008 22:27:17

Citat:

În prealabil postat de litanul
Citat:

Anca, zi-mi, te rog, ce limbaj sa folosesc ca sa ma intelegi. Eu apreciez si am dat ca exemplu ceea ce au facut cei trei tineri din Daniel cap.3, nu ceea ce puteau sa faca (daca ar fi acceptat compromisuri) dar nu au facut. Eu nu accept nimic din ceea ce este pagan(in viata de credinta). Nu eu sunt cel ce accepta compromisuri de genul "asa cred toti romanii".
Un test prin care oricine isi poate verifica corectitudinea invataturilor: sa poti sa sustii ceea ce spui sau ce faci cu "ASA ZICE DOMNUL".

Limbajul folosit ne reprezinta. Un limbaj neclar, arata o gandire neclara.
Pentru mine era suficient sa-mi spui de cei trei tineri, care au intrat in cuptor pentru credinta lor. Ei pentru mine sunt sfinti, caci si-au dat viata fara sa clipeasca pentru Iisus Hristos. Stie cineva cum ii cheama pe acesi sfinti?
Vor veni vremuri, in care credinta in Iisus Hristos va fi egala cu condamnarea la moarte. Cati dintre noi sunt pregatiti a urma exemplul celor trei tineri?!?
E bine de retinut, ca nuajuta sa ne facem ca ne inchinam fiarei cu gandul la Dumnezeu. Refuzul de a ne inchina Antihristului va trebui sa fie fara dubiu.

ancah 05.03.2008 01:03:20

Scuze pentru eroare. Voi rectifica afirmatia referitoare la cei trei tineri aici:

"Proorocul Daniel a fost aruncat în groapa leilor, dar pentru că postise, a ieșit nevătămat, ca și cum ar fi fost aruncat între oi (Dan. 6, 16-23). Dar și cei trei tineri, care au postit la rândul lor, au fost aruncați în foc și au ieșit de acolo cu trupurile luminoase și neatinse de flăcări (Dan. 3, 19-27). Dacă focul a fost adevărat, atunci cum de nu i-a ars pe acești oameni? Dacă trupurile lor erau adevărate, cum de nu au fost vătămate? Cum? Întreabă postul să-ți spună. El o să te lămurească în legătură cu această taină, pentru că taină este, cu adevărat, ca trupurile să fie date fiarelor sălbatice sau focului și să nu pățească nimic. Vezi ce luptă peste fire și apoi ce biruință peste fire? Adu-ți aminte mereu de puterea postului și primește-l cu sufletul deschis, pentru că este nebunie curată să ne îndepărtăm de el, atunci când și de colții leilor ferește, și de foc scapă, și pe diavoli îi îndepărtează, potolind văpaia patimilor, liniștindu-ne gândul și aducându-ne alte și alte binefaceri."

alynnna 05.03.2008 10:14:12

Cine nu crede ca pe Fiul Lui Dumnezeu l-a nascut Dumnezeu Tatal nici nu merita sa in numeasca pe Dumnezeu Tata! Sau minte cand il numeste astfel. Sau ii da asaaa un titlu onorific asa cum spun copii unui batranel pe strada "tataie". Dar poate vor zice unii Dumnezeu este Tata pentru toti oamenii. La unele ca acestea raspundem, Dumnezeu este Ziditorul nu Tatal oamenilor. Dumnezeu i-a creeat nu i-a nascut pe oameni. Daca un fierar are fii, os din osul lui si mai are si niste unelte mestesugite de el oare nu se va face deosebire intre acelea si fii lui? Asadar cine il numeste pe Dumnezeu Tata, fara insa a recunoaste pe Fiul Sau cel vesnic, singurul prin care din creaturi putem ajunge si noi fii, minte! Apostolul spune raspicat: Oricine tagaduieste pe Fiul nu are nici pe Tatal!(Ioan 2,23)

litanul 05.03.2008 19:30:00

Citat:

Scuze pentru eroare. Voi rectifica afirmatia referitoare la cei trei tineri aici:

"Proorocul Daniel a fost aruncat în groapa leilor, dar pentru că postise, a ieșit nevătămat, ca și cum ar fi fost aruncat între oi (Dan. 6, 16-23). Dar și cei trei tineri, care au postit la rândul lor, au fost aruncați în foc și au ieșit de acolo cu trupurile luminoase și neatinse de flăcări (Dan. 3, 19-27). Dacă focul a fost adevărat, atunci cum de nu i-a ars pe acești oameni? Dacă trupurile lor erau adevărate, cum de nu au fost vătămate? Cum? Întreabă postul să-ți spună. El o să te lămurească în legătură cu această taină, pentru că taină este, cu adevărat, ca trupurile să fie date fiarelor sălbatice sau focului și să nu pățească nimic. Vezi ce luptă peste fire și apoi ce biruință peste fire? Adu-ți aminte mereu de puterea postului și primește-l cu sufletul deschis, pentru că este nebunie curată să ne îndepărtăm de el, atunci când și de colții leilor ferește, și de foc scapă, și pe diavoli îi îndepărtează, potolind văpaia patimilor, liniștindu-ne gândul și aducându-ne alte și alte binefaceri."

Eroarea abia acum a aparut. In articolul pe care l-ai postat. In Daniel cap. 3 si Daniel cap. 6 nu este vorba de post (nici macar nu gasim acest termen in cele doua capitole). Este vorba de cu totul altceva. Vezi ce inseamna sa nu citesti Sfanta Scriptura si sa iei de bun ce spune alt om? Daca citesti cele doua capitole vei gasi ceva adevarat si mult mai miscator decat in acel articol. Vei afla, printre altele, si cum se numesc cei trei tineri, pe care ii consideri sfinti.
Daca vrei ceva despre post, iti recomand Isaia cap. 58 si Matei cap. 6. Cuvantul lui Dumnezeu este adevarat si plin de intelepciune. Nu-l inlocui cu invataturi slabe.

ancah 05.03.2008 21:28:52

litanul: ramai la parerea ta; eu ii cred pe Sfintii Parinti, caci ceea ce au scris ei, este inspirat de Duhul Sfant. Pentru mine e garantie pentru veridicitatea lor.
Dealtfel citatul e referitor la cei trei tineri, pe care eu ii identificasem cu niste sfinti. Dar uitasem ca sfintii au aparut abia in NT.
Iar despre post pot citi oricand in Omiliile scrise de Sf. Vasile si Sf. Ioan Gura de Aur, pe care ti le recomand si tie.
Sa nu confundam un om obisnuit cu un om indumnezeit. Eroarea a fost a mea si numai a mea.
Intelepciunea lui Dumnezeu e infinit mai mare decat a unui om; de aceea am nevoie de lamuririle sfintilor, care si ei au mult mai multa intelepciune decat ar putea avea un om obisnuit, indiferent cat de inalte studii ar avea, pentru a patrunde mai bine cuvintele pline de intelepciune ale lui Dumnezeu. Deasemeni, stiut este ca nu avem voie sa interpretam singuri Scripturile.
Si in final ce inseamna altceva post, decat a face ceea ce e placut lui Dumnezeu si a te retine de la ceea ce nu Ii e placut Lui? Din acest punct de vedere atat proorocul Daniel, cat si cei trei tineri erau postitori, caci faceau voia lui Dumnezeu.

Dar ma intreb, cam cata mandrie se ascunde in cuvintele tale: "Nu-l inlocui cu invataturi slabe.". Oare nu stii ca sfintii vorbesc cu cuvintele Duhului Sfant?

litanul 06.03.2008 14:14:45

Citat:

litanul: ramai la parerea ta; eu ii cred pe Sfintii Parinti, caci ceea ce au scris ei, este inspirat de Duhul Sfant.
Dar uitasem ca sfintii au aparut abia in NT.
Dar ma intreb, cam cata mandrie se ascunde in cuvintele tale: "Nu-l inlocui cu invataturi slabe.". Oare nu stii ca sfintii vorbesc cu cuvintele Duhului Sfant?

Corect: fiecare cu alegerea lui. Numai ca nu inteleg de ce alegi unii "Sfinti Parinti" care nu prea cunosc Sfanta Scriptura. Nu poti sa-i alegi dor pe cei care a caror invatatura este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu?
Sfantul Ilie este din Vechiul Testament.
Consideri ca este mandrie indemnul de a considera orice alta invatatura, ca fiind slaba, in comparatie cu Cuvantul lui Dumnezeu? Mai ales cand postezi articole care arata amatorismul celui care l-a scris. Cuvintele Duhului Sfant sunt in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Cei care au scris Sfanta Scriptura, in mod sigur, au fost inspirati de Duhul Sfant. Pentru restul... nu am nici o garantie.

ancah 06.03.2008 21:23:56

Citat:

Citat:

litanul: ramai la parerea ta; eu ii cred pe Sfintii Parinti, caci ceea ce au scris ei, este inspirat de Duhul Sfant.
Dar uitasem ca sfintii au aparut abia in NT.

Corect: fiecare cu alegerea lui. Numai ca nu inteleg de ce alegi unii "Sfinti Parinti" care nu prea cunosc Sfanta Scriptura. Nu poti sa-i alegi dor pe cei care a caror invatatura este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu?
Sfantul Ilie este din Vechiul Testament.
Consideri ca este mandrie indemnul de a considera orice alta invatatura, ca fiind slaba, in comparatie cu Cuvantul lui Dumnezeu? Mai ales cand postezi articole care arata amatorismul celui care l-a scris. Cuvintele Duhului Sfant sunt in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Cei care au scris Sfanta Scriptura, in mod sigur, au fost inspirati de Duhul Sfant. Pentru restul... nu am nici o garantie.

Cred ca de acum orice cuvant in plus e de prisos.

7th_Brigade_TzHL 29.03.2008 14:14:32

Citat:

Numai ca nu inteleg de ce alegi unii "Sfinti Parinti" care nu prea cunosc Sfanta Scriptura. Nu poti sa-i alegi dor pe cei care a caror invatatura este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu?

Aici observ lipsa de smerenie a celor care cred ca sunt mari cunoscatori ai cuvantului lui Dumnezeu.
Poi lipsa de smerenie in citirea si cunoasterea scripturii poate sa te bage in niste capcane teribile:
Romani 12:16. Cugetati acelasi lucru unii pentru altii; nu cugetati la cele inalte, ci lăsati-vă dusi de spre cele smerite. [color=red]Nu va socotiti voi insiva intelepti.[/color]
Eu din ce am citit la sfintii parinti acestia cunosc bine Sfanta Scriptura, si vorbesc in acod cu ea.

litanul 30.03.2008 20:19:19

Citat:

În prealabil postat de 7th_Brigade_TzHL
Citat:

Numai ca nu inteleg de ce alegi unii "Sfinti Parinti" care nu prea cunosc Sfanta Scriptura. Nu poti sa-i alegi dor pe cei care a caror invatatura este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu?

Aici observ lipsa de smerenie a celor care cred ca sunt mari cunoscatori ai cuvantului lui Dumnezeu.
Poi lipsa de smerenie in citirea si cunoasterea scripturii poate sa te bage in niste capcane teribile:
Romani 12:16. Cugetati acelasi lucru unii pentru altii; nu cugetati la cele inalte, ci lăsati-vă dusi de spre cele smerite. [color=red]Nu va socotiti voi insiva intelepti.[/color]
Eu din ce am citit la sfintii parinti acestia cunosc bine Sfanta Scriptura, si vorbesc in acod cu ea.

Apostolul Pavel a apreciat aceasta "lipsa de smerenie". Iata ce spune Sfanta Scriptura despre cei din Berea: "Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna, si CERCETAU SCRIPTURILE IN FIECARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNEA , ESTE ASA" (Faptele Apostolilor 17: 11). Lor le-a vorbit insusi marele apostol al neamurilor, Pavel. Si ei au avut "lipsa de smerenie" sa-l verifice cu Scriptura.

ancah 31.03.2008 00:35:37

litanul: Lor le-a vorbit insusi marele apostol al neamurilor, Pavel. Si ei au avut "lipsa de smerenie" sa-l verifice cu Scriptura.

Aceasta nu e lipsa de smerenie.

litanul 31.03.2008 15:02:24

Citat:

litanul: Lor le-a vorbit insusi marele apostol al neamurilor, Pavel. Si ei au avut "lipsa de smerenie" sa-l verifice cu Scriptura.

Aceasta nu e lipsa de smerenie.

Citeste si ghilimelele. Expresia nu-mi apartine.

ancah 31.03.2008 20:36:50

litanul: cand dai un citat indica te rog si sursa.

litanul 03.04.2008 19:22:15

Citat:

Pe pagina asta au scris doar trei persoane. Citatul este al uneia dintre ele. Cred ca te grabesti sa dai replici fara sa citesti ce se discuta.

litanul 03.04.2008 19:24:08

Citat:

Citat:

Pe pagina asta au scris doar trei persoane. Citatul este al uneia dintre ele. Cred ca te grabesti sa dai replici fara sa citesti ce se discuta.

Rectific: trei persoane, in afara de tine.

ancah 03.04.2008 23:02:19

Scuze, litanul. Am crezut ca citatul dintre ghilimele e din biblie, sau dintr-o carte citita de tine. Iar daca citezi un user, atunci fii bun si scrie "citat..." ca sa stie toata lumea despre cine e vorba.

Eutifiev_EMI 31.05.2008 23:10:04

Citat:

În prealabil postat de veilur
De ce va e frica de argumentele lor? Va este teama ca dau citate din biblie? Pai asta pot face si eu daca ma apuc sa invat biblia pe de rost, desi nu cred ca voi putea, dar ma rog, nu sa stii versete este important, ci cum te vezi tu ca om. Eu nu ii dau la o parte nici pe cei sectanti pentru ca si ei sunt totusi in credinta, dar au acea ideologie gresita ca ar avea garantia mantuirii, de fapt asta este singurul lucru ce ii diferentiaza pe ei, faptul ca se considera deja mantuiti, ceea ce i-a facut sa fie eretici. In rest, unii dintre ei sunt chiar mai credinciosi decat noi, dar degeaba pentru ca nu au nici un folos din cauza sigurantei lor ca vor fi mantuiti. Si ma mai mira inca un lucru, faptul ca cei sectanti duc o viata chiar mai crestina decat noi ortodocsii; stau si ma gandesc ce ar fi daca cei ortodocsi ar avea vointa celor sectanti de a trai crestineste, cred ca ar fi un lucru extraordinar. Ce paradox, cei ortodocsi au credinta care trebuie, dar nu au ravna celor sectanti, iar cei sectanti au ravna, dar nu au credinta care trebuie, este exact invers decat ar trebui sa fie. Asa este in lume, ce are unul nu are celalalt...

Dumneavoastra credeti ca a invata pe din afara totalitatea Sctipturilor inseamna sa sti Biblia ? Sau credeti ca daca sti ca 8 x 8 = 64, inseamna ca sti cat este 8x8 ? NU ! Sti cat face 8x8 si totodata tabla inmultirii, cand sti sa explici si DE CE sau CUM 8x8 fac 64 . Sa sti Biblia pe de rost, fara ca sa sti care este MESAJUL, nu suna cu nimic maiprejos decat o arama sunatoare si cu nimic mai presus de cat un chival zinganitor.

Ati pe de rost un poem, nu inseamna ca sti si CE SPUNE poemul.
Ori eu cred ca e mai important sa sti CE SE SPUNE DESPRE..., decat sa sti sa reciti.

Eu unul pledez mai mult pe abilitatea unui spirit analitic,decat pe ambitioasa capacitate de a demonstra prin concurenta ca esti capabil de a acumula o considerabila gramada de cuvinte.

A invata pe din afara, este impropriu spus.Pe ntru ca a invata inseamna a asimila si acumula informaitii rationale CALITATIVE , in timp ce a memora mecanic, inseamna a aduna o multitudine de informatii indescifrabile irationale CANTITATIVE.Dumneavoastra credeti ca a invata pe din afara totalitatea Sctipturilor inseamna sa sti Biblia ? Sau credeti ca daca sti ca 8 x 8 = 64, inseamna ca sti cat este 8x8 ? NU ! Sti cat face 8x8 si totodata tabla inmultirii, cand sti sa explici si DE CE sau CUM 8x8 fac 64 . Sa sti Biblia pe de rost, fara ca sa sti care este MESAJUL, nu suna cu nimic maiprejos decat o arama sunatoare si cu nimic mai presus de cat un chival zinganitor.

Ati pe de rost un poem, nu inseamna ca sti si CE SPUNE poemul.
Ori eu cred ca e mai important sa sti CE SE SPUNE DESPRE..., decat sa sti sa reciti.

Eu unul pledez mai mult pe abilitatea unui spirit analitic,decat pe ambitioasa capacitate de a demonstra prin concurenta ca esti capabil de a acumula o considerabila gramada de cuvinte.

A invata pe din afara, este impropriu spus.Pentru ca a invata inseamna a asimila si acumula informaitii rationale CALITATIVE , in timp ce a memora mecanic, inseamna a aduna o multitudine de informatii indescifrabile irationale CANTITATIVE.

Eutifiev_EMI 31.05.2008 23:22:36

Citat:

În prealabil postat de seminaristul
Avantajul daca pot zice asa al neoprotestantilor e ca sunt putini si se pot organiza usor, organizeaza cursuri biblice in care invatza scriptura pe de rost,mai mult sau mai putin, astfel incat sa de-a impresia k ei detin adevarul, dar majoritatea citatelor sunt scoase din context, plus de asta mai folosesc si traduceri falsificate(traducerea Cornilescu), profita din plin de necunostinta unora din ortodocsii nostrii pe care reusesc sa-i ademeneasca la ei.
sau sa nu vorbesc de baptisti care au organizat un turneu prin tara cu un preot ortodox trecut la ei

Spuneti ca traducerea D. Cornilescu este falsificata .Puteti sa veniti si cu argumente?

Z.Lidia 02.06.2008 12:40:12

Citat:

În prealabil postat de Eutifiev_EMI
..Sa stii Biblia pe de rost, fara ca sa stii care este MESAJUL, nu suna cu nimic mai prejos decat o arama sunatoare si cu nimic mai presus de cat un chival zinganitor.

...
Ori eu cred ca e mai important sa stii CE SE SPUNE DESPRE..., decat sa stii sa recitesti.

Asta e o alta diferenta, fata de ortodocsi: unii se cred in stare sa analizeze singuri Biblia. Noi ne smerim un pic si incercam sa ascultam pe oamenii care si-au dedicat viata credintei: preotul, in biserica, Sfintii care au scris carti.
Ei spun: "dar acestia sunt oameni, CA SI MINE! Nu am nevoie de ajutorul lor, ca sa inteleg!"
Dar, le avem si noi, ortodocsii pe ale noastre: consider ca suntem prea izolati, in comuniunea Bisericii, prea putin ne ajutam unii pe altii. Mai e ceva: mentalitatea noastra: sunt botezat, sunt ortodox, credincios, dar nu am nicio datorie in aceasta calitate, sunt prea ocupat cu viata. Mai degraba noi ne consideram deja ortodocsi, decat sectantii! Ma refer la noi, cei caldicei. De aceea te uiti, Veilur, la ceilalti si vezi ca parca sunt sectantii mai credinciosi. Pentru ca ii vezi pe cei ortodocsi cu numele, majoritatea, dupa parerea mea.

Iustin32 12.10.2008 15:39:10

Citat:

În prealabil postat de Eutifiev_EMI (Post 76017)
Spuneti ca traducerea D. Cornilescu este falsificata .Puteti sa veniti si cu argumente?

in Biblia lui Cornilescu cuvintele ,,dreapta credinta,, au fost inlocuite cu ,,evlavia,, care inseamna cu totul altceva si denatureaza intelesul adevarat in urmatoarele versete:

''Si cu adevarat mare este taina dreptei credinte.''(I Timotei 3,16)
''Iar de basmele cele lumesti si babesti fereste-te si deprinde-te cu dreapta credinta.''(I Timotei 4,7
''Iar de invata cineva alta invatatura si nu se tine de cuvintele cele sanatoase ale Domnului nostru Iisus Hristos si de invatatura cea dupa dreapta credinta...''(I Timotei 6,3)
''Pavel, robul lui Dumnezeu si apostol al lui Iisus Hristos, dupa credinta alesilor lui Dumnezeu si dupa cunostinta adevarului cel intocmai cu dreapta credinta.''(Tit 1,1)

vasinec 14.10.2008 09:09:38

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia (Post 76132)
Asta e o alta diferenta, fata de ortodocsi: unii se cred in stare sa analizeze singuri Biblia. Noi ne smerim un pic si incercam sa ascultam pe oamenii care si-au dedicat viata credintei: preotul, in biserica, Sfintii care au scris carti.

"Au primit Cuvantul cu toata ravna, si CERCETAU SCRIPTURILE IN FIECARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNE ESTE ASA"(Faptele Apostolior 17:11). In acest verset este vorba de niste oameni care-l verificau pe insusi Sfantul Apostol Pavel. Iar faptul acesta nu a fost considerat lipsa de semrenie; dimpotriva, a fost motiv de apreciere ("aveau o inima mai aleasa"-prima parte a versetului 11).

Sa facem diferenta intre smerenie si credulitate.

mihai07 14.10.2008 13:02:47

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 95628)
"Au primit Cuvantul cu toata ravna, si CERCETAU SCRIPTURILE IN FIECARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNE ESTE ASA"(Faptele Apostolior 17:11). In acest verset este vorba de niste oameni care-l verificau pe insusi Sfantul Apostol Pavel. Iar faptul acesta nu a fost considerat lipsa de semrenie; dimpotriva, a fost motiv de apreciere ("aveau o inima mai aleasa"-prima parte a versetului 11).

Sa facem diferenta intre smerenie si credulitate.

Omule ti s-a mai spus sa nu mai scoti veresete din context. Dar vad ca nu intelegi. Asa va intata ellen?

vasinec 14.10.2008 15:39:44

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 95678)
Omule ti s-a mai spus sa nu mai scoti veresete din context. Dar vad ca nu intelegi. Asa va intata ellen?

Din ce context l-am scos? Puneti dvs. versetul in ce context doriti (tematic, biblic, etc) si spuneti-mi ce ati inteles. Interpretati, va rog, versetul postat.

mihai07 14.10.2008 16:06:37

19.Și avem cuvântul proorocesc mai întărit, la care bine faceți luând aminte, ca la o făclie ce strălucește în loc întunecos, până când va străluci ziua și Luceafărul va răsări în inimile voastre, 20.Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; 21.Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt.

vasinec 14.10.2008 18:10:31

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 95736)
19.Și avem cuvântul proorocesc mai întărit, la care bine faceți luând aminte, ca la o făclie ce strălucește în loc întunecos, până când va străluci ziua și Luceafărul va răsări în inimile voastre, 20.Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; 21.Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt.

Ati postat niste versete. Dati va rog si o interpretare. Eu stiu ca versetele din Biblie se completeaza nu se anuleaza. Daca sunteti de acord cu mine, luati versetele postate de dvs. impreuna cu cel din Faptele Apostolilor 17:11 (postat de mine) si spuneti-mi ce trebuie sa inteleg. Ca sa nu spuneti ca eu scot versete din context.

mihai07 14.10.2008 19:13:44

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 95744)
Ati postat niste versete. Dati va rog si o interpretare. Eu stiu ca versetele din Biblie se completeaza nu se anuleaza. Daca sunteti de acord cu mine, luati versetele postate de dvs. impreuna cu cel din Faptele Apostolilor 17:11 (postat de mine) si spuneti-mi ce trebuie sa inteleg. Ca sa nu spuneti ca eu scot versete din context.

Pai tu ce intelegi din ele? Hai ca tu esti asa luminat care talcuieste biblia.
Eu din versetelea astea inteleg ca nu toata lumea poate talcui biblia. Dar voi adventistii sunteti luminati toti si puteti :eek:

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:26:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.