Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Dumnezeu nu vrea sa avem familie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17316)

Yasmina 27.01.2015 09:26:22

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 578994)
Cum, 100-200 RON ? :7:

adica un million vechi?2 milioane?
Nu este o avere,mai ales ca sfintesti casa nu asa des...

Yasmina 27.01.2015 09:44:31

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 579116)
Da oaie, din pacate da; multi au tupeu sa CEARA atat. Nu am nimic cu cei care vor sa dea la biserica bani peste ceea ce cere preotul; foarte bine, dar daca nu am de unde, eu (si mult mai multi decat pare) ce facem? Ne lasam casa nesfintita, nu mai deschidem preotului pentru botez, nu ne mai botezam copiii, nu ne mai cununam? Ce facem?!
In oras cunosc un singur preot (si fiul sau de fapt, deci 2) care au intr-adevar preturi pentru toate buzunarele pentru servicii (asa sunt trecute pe tabelul cu taxele - aici macar au un tabel cu taxe); in schimb, la catedrala mare de exemplu, au niste preturi de te usca, si fiecare preot (sunt 3) are preturi diferite... se poate asa ceva?!
Eu in mod normal apartin de catedrala mare, dar nici macar la Liturghie nu am fost acolo de mai mult de 2 sau 3 ori; merg la biserica de langa mine sau la biserica de lemn din alt cartier daca am posibilitatea. Iar de spovedit si impartasit, la bunica in sat si probabil voi merge si la preotul care m-a cununat (si cel la care m-am spovedit dupa ani buni e nespovada; cel de la biserica de lemn).

Au "tupeul" ? Nu chiar...
Gandeste-te ca presteaza un serviciu in timpul lor liber si se deplaseaza acasa la tine.
Apoi sfintirea casei este ca orice alt lucru serios din casa ta,nu il lasi la urma ca nu ai bani...(serios 1-2 mil ?).
Mai bine amani sa-ti iei un covor nou sau o lustra si sfintesti casa mai intai.
De ce ar trebui preotii s-o faca gratuit,nu inteleg?Doar pt ca noi nu dam nici 2 bani pe lucrurile sfinte?
Caci daca am da importanta,am plati pretul si nu am mai carti!

Monnis 27.01.2015 09:58:43

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 579121)
Au "tupeul" ? Nu chiar...
.....
De ce ar trebui preotii s-o faca gratuit,nu inteleg?Doar pt ca noi nu dam nici 2 bani pe lucrurile sfinte?
Caci daca am da importanta,am plati pretul si nu am mai carti!

Intr-adevar, asta este "marea problema", ati sintetizat corect toate asa-zisele dileme legate de tarifele neadecvate pe care le practica preotii in Romania.

CristianR 27.01.2015 10:36:32

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 579118)
adica un million vechi?2 milioane?
Nu este o avere,mai ales ca sfintesti casa nu asa des...

Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât. Cred că unul singur mi-a spus cât, dar a fost vorba de 20 de lei, nu de 200 (care chiar este mult).

Pe de altă parte, un preot nu este un prestator de servicii. El nu ar trebui să aibă tarife. El este omul lui Dumnezeu și ceea ce face pentru Dumnezeu face, nu pentru el însuși. Este într-o permanentă misiune, prin fiecare gest pe care îl face și prin care Îl vestește pe Dumnezeu. Creștinul, la rândul său, știe că preotul este om ca și el și are trebuințe materiale, iar el este dator să nu neglijeze aceasta. Părintele Galeriu spunea, despre timpurile grele de după război, că familia sa n-a dus lipsă de nimic, oamenii alegând mai degrabă să-și rupă ei de la gură, decât să fie lipsit preotul, având un binemeritat respect pentru părinte.
Tot lucrul bun se face cu dragoste.

stefan florin 27.01.2015 11:36:42

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 579123)
Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât. Cred că unul singur mi-a spus cât, dar a fost vorba de 20 de lei, nu de 200 (care chiar este mult).

Pe de altă parte, un preot nu este un prestator de servicii. El nu ar trebui să aibă tarife. El este omul lui Dumnezeu și ceea ce face pentru Dumnezeu face, nu pentru el însuși. Este într-o permanentă misiune, prin fiecare gest pe care îl face și prin care Îl vestește pe Dumnezeu. Creștinul, la rândul său, știe că preotul este om ca și el și are trebuințe materiale, iar el este dator să nu neglijeze aceasta. Părintele Galeriu spunea, despre timpurile grele de după război, că familia sa n-a dus lipsă de nimic, oamenii alegând mai degrabă să-și rupă ei de la gură, decât să fie lipsit preotul, având un binemeritat respect pentru părinte.

bine punctat!
ps: oare cati forumisti stiu ca preotii sunt bugetari?

Monnis 27.01.2015 12:15:49

Citat:

Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât.

Nici eu nu am avut nicio experiență în care preotul să-mi menționeze vreun tarif sau să-mi dea de înțeles că banii nu sunt suficienți. Mai mult decât atât, acum câțiva ani, la Patriarhie, eram cu copiii mei și cu cei ai surorii mele, ne-am închinat la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov și am lăsat două acatiste cu bănuți -sume absolut decente- pentru a fi pomenite familiile noastre 40 de zile. Preotul care ne-a miruit, a venit apoi după mine să-mi înapoieze din bani, menționându-mi că am mulți copilași și e prea mult cât am lăsat. I-am explicat că nu sunt toți ai mei și că poate păstra bănuții, dar pentru mine a fost o dovadă în plus că marea majoritate a preoților slujesc din dragoste de Dumnezeu și nu pentru bani.

fallen 27.01.2015 13:43:41

Daca iti faci vila de 100.000 euro, e normal cand o sfintesti,prima data, sa dai 100-200 lei, chiar si 100 euro...
Noi insa de-abia ne vom ajunge cu reparatiile si mobilierul strict necesar la noua locuinta ( n-as vrea sa fiu nevoita sa iau aragazul pe picioare cu 2 ochiuri cum avea mamaia, si nici dulapul de bucatarie pe care l-a adus al meu de la taica-su din magazie, care e cojit pe jos....cand mi-a spus ca i-au estimat 100 de milioane meseriasii ca ar costa toate reparatiile de la a la z, si ca nu ne mai raman bani de mobila, mi-a picat fata...)..gasesc ca ar fi de bun simt sa dau preotului meu, daca vine special, tinand cont ca nici nu mai suntem in parohia lui, macar 50 de lei, dar daca nu o sa am atunci, o sa ii dau macar vreo 20 si ii mai dau pe parcurs, cand ma mai duc la slujba..... iar la noul paroh din zona pe bune ca n-as avea tupeu sa ii zic sa vina sa-mi faca sfestanie ca mi-am cumparat casa si m-am mutat, dar nu mai am bani... ( clar fara 50 ron n-as indrazni sa-l chem)...
( acum nici la meseriasi nu o sa dam atatia bani niciodata, o sa facem noi tot ce se poate face, si ei doar ce nu putem noi, adica fire, tevi, geamuri, gled, indreptat peretii, zidarie, etc, baia s-ar putea sa ramana asa si mi-e destul de sila, oricat as spala-o si dezinfecta-o, sper sa nu curga apa din wc sau sa fie robineti stricati, etc...)
A, si ar mai fi un aspect: daca ar fi sa gaseasca vreun meserias care sa ceara mai putin inclusiv pe materiale, pe motiv ca le "procura"de la firma unde lucreaza, si la noi vine in timpul liber? Nu ne-ar putea afecta negativ "karma", treaba aceasta? ( destul ca am trait in pacat si am muncit in zile de sarbatoare, acum daca mai folosim si materiale de furat, cred ca ....o sa platim cu varf si indesat :(....)

Monnis 27.01.2015 14:37:53

Fallen, veți reuși cu siguranță să faceți sfeștania, dacă asta vă doriți (fără bani, cu 20 lei sau 50 lei, astea sunt detalii). Trebuie să vă lămuriți întâi dumneavoastră de ce doriți să vă treacă "un popă" pragul noii locuințe (sper că nu pentru a influența pozitiv "karma"), apoi vă va fi foarte simplu să îi explicați și lui "Almeu" semnificația sfeștaniei.
Doamne ajută, să realizați toate cele de folos!
P.S. Mi-ați reamintit că e cazul să îl rog și eu pe părintele să ne facă o sfeștanie!

fallen 27.01.2015 15:58:58

Si daca nu reusesc sa il fac sa inteleaga? Mai bine nu mai fac? Mi-e frica sa mai incerc sa ii explic ceva, pt ca daca nu ii lumineaza Dumnezeu mintea si nu vrea sa inteleaga, intlege numai aberatii si ma mai ia si la misto sau sfarseste prin a-mi rastalmaci spusele si a pune vorbe blasfemiatoare in gura preotului, bisericii sau chiarDomnului...( biserica/popii/Cristos/spun, fac dreg, va invata cutare sau cutare...)...
Nici parintii mei nu cred ca au facut sfestanie in casa vreodata, si nici nu cred ca considera necesar sa o faca. Probabil cred ca daca vine preotul cu botezul odata pe an e de ajuns. Soacra-mea a facut " in luna martie pt ca atunci se leaga farmecele..". Ma gandesc ca daca ma mutam la ai mei, era si mai mare deranjul sa aduc preotul acolo, e si mai departe, si apoi ar fi si indreptatit sa spuna ca daca oamenii aia nu au facut-o niciodata, de ce ar veni in casa lor???
( Spunea un parinte din diaspora care are cont pe facebook ca dansul a hotarat sa nu se mai duca cu Botezul la familiile care nu au venit niciodata la biserica nici macar de Craciun, mai ales ca sunt si imprastiati pe o raza de 100 km, nu ca acasa pe aceeasi strada...)

Yasmina 27.01.2015 18:56:22

Citat:

Nici eu nu intalnit preoti care sa aiba tarife sau sa ceara o suma anume,ci doar "cat doresc/ma lasa inima".
Dar oare cat sa ma lase inima in fata unui om mai vrednic decat mine in fata lui Dumnezeu?unui om caruia ii pasa de viata mea,de devenirea mea si care mai isi face si timp sa se roage pt iertarea mea?

Probabil ca exista o psihologie fina de genul :asta este f elegant imbracat si cu o tona de aur pe el,daca ii cer 100,200 nu gresesc deoarece are de unde!
Si nu este gresit,este normal sa ceri mai mult celor care arata ca isi permit sa traiasca pe picior mare,ar fi chiar anormal sa ceri si celor bogati si celor saraci doar 20 de lei.

Monnis 27.01.2015 21:47:03

QUOTE=fallen;579157]Si daca nu reusesc sa il fac sa inteleaga? Mai bine nu mai fac? Mi-e frica sa mai incerc sa ii explic ceva..)[
Atat timp cat "Almeu" nu este de acord sa vina preotul, sigur ca nu puteti trece peste dorinta lui, riscati sa faca o scena si il puneti si pe parintele intr-o situatie dificila, poate chiar periculoasa...
Pana se lamureste treaba cu sfintirea casei, intrebati preotul daca puteti dumneavoastra stropi cu agheazma.
Daca va este frica sa discutati, aratati-i prin atitudine avantajul de a avea alaturi o femeie crestina. Eu am gasit aici un articol de folos http://www.doxologia.ro/familie/refl...sotii-crestine
Doamne ajuta!

fallen 28.01.2015 13:45:25

Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat. Si ar mai fi o problema ca nu cumva sa intervina ceva sa trebuiasca sa plece cu vreo treaba, sau asa pur si simplu, tocmai atunci cand voi fi stabilit sa vina preotul, si daca vine si nu-l gaseste, sa zica ca l-am mintit...
Cand ma gandesc cate impedimente ar putea interveni...mai ca imi vine s-o las balta...desi nu mi se pare tocmai intelept, acolo a stat o femeie foarte in varsta, doar ca nu a murit in acea casa; acum partea buna ar fi ca e posibil ca totusi sa fi fost credincioasa si sa fi facut sfestanii. Oricum o sa facem curatenie, o sa renovam, dar sfintirea o facem pentru viitorul nostru in acea casa, nu pentru a alunga spiritele rele...

ioana5760 28.01.2015 15:46:32

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579293)
Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat. Si ar mai fi o problema ca nu cumva sa intervina ceva sa trebuiasca sa plece cu vreo treaba, sau asa pur si simplu, tocmai atunci cand voi fi stabilit sa vina preotul, si daca vine si nu-l gaseste, sa zica ca l-am mintit...
...

Nu cred ca ai ales bine sa ramai langa acest barbat, tu tragi hais, el cea, te inhami la prea multe probleme si nu esti decat la inceput de drum. Nu te supara, e doar parerea mea.

ioana5760 28.01.2015 15:49:41

La sfestanie trebuie sa vina 3 preoti? Trebuie facuta si o masa? Masa cu aperitive, friptura etc sau e suficient numai niste pateuri de cumparat si un suc?

Inorogul 28.01.2015 15:51:52

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579293)
Nu azis ca nu e de acord, a zis ca daca vreau eu...dar nu mai insist deocamdata sa nu se razgandeasca. Atata doar ca el nu tine neaparat.

Aproximativ in aceeasi situatie cu partenerul dumneavoastra m-am aflat eu. Casa noua... presiuni mari venite din partea familiei, in special a soacrei, la care tin foarte mult.
Am lasat-o pe soacra mea sa faca demersurile necesare pentru a invita preotul. Teoretic nu aveam nimic impotriva dar in mod cert nu eram eu cel care avea sa se ploconeasca pentru "o mica favoare". Preotul de a carui parohie apartin a refuzat sa vina sa oficieze, intr-un mod ceva mai ...nepoliticos, atitudine care a dezamagit-o foarte mult pe soacra mea iar pe mine m-a facut sa ma auto-felicit pentru decizia de a nu ma implica pentru ca, probabil, as fi cedat nervos (sunt mai sensibil la grohotismele celor care se pretind fiinte superior morale si le trec mult mai usor cu vederea pe ale celorlalti). Mi-am menajat soacra pe cat posibil; n-am insistat pe acest subiect si nu am dorit sa invart cutitul in rana, ca sa zic asa.

Drept urmare am pus eu mana pe telefon si am inceput sa "trag sfori". ...Am observat ca atunci cand un ateu isi exprima astfel de dorinte apropiatii devin foarte saritori, pana aproape de voluntariat :). A oficiat slujba un prieten, sosit de la peste 100 km distanta si am facut poze ca sa dovedesc ca dorinta familiei a fost indeplinita. Evident ca am platit tot (transport + sfestanie), in ciuda complezentelor.

Ideal ar fi sa nu trebuiasca sa va limitati din punct de vedere teritorial la un preot. Daca aveti preferinte nu ezitati sa vi le manifestati. ...Problema ar fi ca o astfel de "mutare" ar incalca niste regulamente interne pe care nu am de gand sa le discut in acest context. Din cate stiu trebuie facute cereri si o deplasare in parohia altui preot necesita aprobare de sus ...dar tot de pe Pamant.

Exemplul meu nu poate fi extrapolat. Desi, in mare, atitudinea partenerului coincide cu cea pe care am trait-o si eu, expunerea dumneavostra are particularitati pe care nu le-am regasit la mine. Consider ca atitudinea inteleapta este cea pe care a adoptat-o deja: "nu tin neaparat dar nici nu ma opun". Mai precis, eu am considerat ca pretul a fost unul corect pentru a cumpara linistea familiei si as fi fost de o ipocrizie fara margini sa devin, brusc, chibzuit material, stiind ca in nenumarate ocazii anterioare am aruncat, constient sau inconstient, bani pe fereastra. Compromisul evident pe care l-am facut este ca, fara sa doresc, am contribuit la consolidarea aceluiasi sistem care iriga nelinistea irationala a familiei de la bun-inceput. ...Dar aceasta este doar una dintre multitudinile de dileme morale cu care m-am confruntat pana in prezent. Am invatat de mult ca viata nu are doar doua culori: alb & negru si ca balanta se mentine in echilibru cu multe astfel de compromisuri.

Succes!

Inorogul 28.01.2015 15:56:55

Citat:

În prealabil postat de ioana5760 (Post 579306)
Nu cred ca ai ales bine sa ramai langa acest barbat, tu tragi hais, el cea, te inhami la prea multe probleme si nu esti decat la inceput de drum. Nu te supara, e doar parerea mea.

Dumnezeule Mare, ce hal de sfat e asta?!?!?!
...E doar parerea mea :).

alina_ghita 28.01.2015 16:49:07

cine suntem noi sa judecam?

Cine suntem noi sa judecam? Singurul judecator este doar Dumnezeu-Tatal, atat; da, exista si oamnei ce judeca, dar sa uite:,, inainte de a arunca cu piatra....'' cine sunt ei insasi.
Spun acest lucru din proprie experienta: persoanele straine cele cu , care intru in contact, au ,,bunul'' obicei de a ma judeca, motivele sunt ale lor, e doar treaba lor, si atat;am o deviza ,,ai aruncat cu piatra in mine fara sa-ti fac nimic, ai grije ca piatra pe care ai aruncat-o in mine, te loveste pe tine,,.Mare atentie.

ioana5760 29.01.2015 10:00:25

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 579309)
Dumnezeule Mare, ce hal de sfat e asta?!?!?!
...E doar parerea mea :).

Nu judec, fiecare alege pentru el, eu doar constat din tot ce s-a povestit. Acest barbat nu e pentru familie, face ceva numai tras-impins ...

fallen 29.01.2015 14:38:26

Citat:

În prealabil postat de ioana5760 (Post 579307)
La sfestanie trebuie sa vina 3 preoti? Trebuie facuta si o masa? Masa cu aperitive, friptura etc sau e suficient numai niste pateuri de cumparat si un suc?

Asta ar mai lipsi, Doamne fereste! Poate doar daca sfintiti vreo fabrica, vreo institutie, cine stie...pentru o simpla locuinta sau firma e de ajuns un singur preot, si daca vreti un suc, o cafea, un aperitiv. Acum daca refuza, nu-i bai...doar sa va fie prieten apropiat, ruda, eventual venit de departe, il puteti pofti si la masa...

Pe vremuri bunica-mea avea un vecin preot, care are parohie undeva la tara, dar a venit cand l-au rugat cam la toate inmormantarile si parastasele celor din familie ( chiar mi s-a parut ca il vad lacrimand la inmormantarea cuiva din familie), si odata cand au renovat a venit sa faca si sfestanie, si atunci normal ca a ramas la masa...dar in general e asa cum spune Inorogul, nu au voie sa faca asemenea servicii decat in parohia lor sau in institutiile pe care le deservesc ( parintele pe care il cunosc eu spre exemplu serveste la o astfel de institutie, si desi multa lume il mai solicita pt servicii la domiciliu, de obicei refuza...probabil se mai duce doar la cei foarte apropiati...)

fallen 29.01.2015 14:47:32

Citat:

În prealabil postat de ioana5760 (Post 579306)

Ba da, vrea familie, dar poate nu si-a dat prea bine seama cu se mananca...sau poate eu nu mi-am dat seama, desi nu suntem la inceput de drum, suntem de 8 ani impreuna...doar ca eu poate aveam o viziune mai independenta despre familie, nu de supunere neconditionata si nici de acceptare a unor compromisuri. Desi la inceput am acceptat, poate prea multe, numai de frica sa nu esuez in a-mi pastra familia, ulterior am inceput sa ma incapatanez pe anumite chestii. Daca initial as fi acceptat sa stam asa, fara sfestanie, acum consider necesar sa o facem. Desi se pare ca consum prea multa energie in acest scop, tinand cont cate multe altele ar mai fi de facut in casa aia...pentru alea nu ma agit atata....ma mai supar, ma mai ia stomacul d nervi cand imi comunica ca a luat cate o decizie ( o sa luam cutare, sau n-o sa mai luam cutare) care nu prea imi convine, insa cred ca pana la urma toate astea se vor rezolva fara sa fie nevoie sa nu dorm noaptea sau sa am batai de cap, pecand un inceput bun, cu binecuvantare de la Dumnezeu, mi-ar spori mult mai mult confortul psihic...

( bine, stiu ca acum o sa ziceti ca daca nu m-am cununat, de ce mai insist sa fac sfestanie, sau sa beneficiez de alte servicii religioase care teoretic mi-ar aduce binecuvantare de la Dumnezeu...si cati nu sunt ca mine, care tin la astfel de servicii, eventual platite, sperand sa se elibereze de poveri si de neajunsuri, dar nu lefac exact pe cele care ar trebui mai mult....dar nu e de judecat, unii poat chiar nu stiu, altii nu considera necesar, altii cred ca nu e cu putinta, pentru ei...cate nu sunt, femei batrane, care merg la molifte, platesc acatiste, pentru sanatate, pentru mosteniri, pentru " dezlegare de vraji si blesteme", dar ele fie uita, fie nu considera ca e pacat ca au trait sau traiesc necununate, sau cu barbati insurati, sau ca au facut avorturi fara numar, sau ca isi pizmuiesc fratii sau alti membri aifamiliei si le vor raul, sau poate pur si simplu stiu toate astea si le pare rau, se pocaiesc, poate chiar s-au spovedit, dar lumea nu are cum sa isi dea seama ce in sufletul fiecaruia, lumea vede si judeca doar ce spui si faci...)

AlinB 29.01.2015 17:29:48

Familie nu inseamna sa ai aproape gratis mama+ingrijitoare+partenera de sex.

fallen 30.01.2015 09:50:25

Da, asa e, ai dreptate.
Familie inseamna sa ti se spuna si sa iti permiti sa le spui sau chiar sa le impui celorlalti, ce analize sa faca sau sa nu faca, ce sa manance, cat si la ce ora, eventual ce si cate medicamente sa ia sau sa nu ia, samd.
Familie inseamna o comunitatea care se abuzeaza reciproc unii pe alti ( sotii intre ei, copiii pe parinti, mai tarziu poate si parintii pe copiii), care pe cat se poate, pana la epuizare uneori, pana cand unii isi iau campii sau chiar zilele sau se nenorocesc pe viata;
Si pentru femeie, familie inseamna sa ai pe unul care sa castige mai bine ca taica-tu, si eventual sa fie mai tanar, mai frumos si mai simpatic; dezavanatajul ca nu va mai fi si mama cu tine si va trebui sa preiei tu atributiile ei, adica sa te duci la serviciu, sa faci cumparaturi,mancare, curatenie, iar ceilalti sa fie nemultumiti de serviciile tale si sa-ti faca numai mizerii; iar sotul va deveni foarte curand la fel de batran, burtos si ciufut ca si tata, va munci toata ziua ca un animal, va veni acasa va manca va bea va ragai si apoi va face scandal ca nu e buna mancarea, ca ee mizerie in casa, ca el trage ca un bou iar noi ceilalti nu stim decat sa cerem bani, sa cheltuim si sa facem stricaciuni prin casa, sa abuzam si sa ne batem joc de munca lui...,
Iar copiii vor creste si nu le va mai conveni ce le oferim si vor spune ca ne urasc, ca nu mai au nevoie de noi, sa-i punem la treaba, sa invete, sa-si faca lectii, sa-si faca curat in camere, ci vor gagii/gagici sa-i scoata in oras si sa-i duca la cofetarie, sa se distreze si sa se iubeasca, nu sa ii persecutam noi pentru o amarata de ciorba, un acoperis si niste toale care le oferim....
Asta e din pacate, familia e n rau necesar; putini dintre noi sunt in stare sa se descurce singuri din salariul propriu, sa-si asigure si locuinta, si casa si masa, si eventual sa mai faca si tot ce le place, fara sa aiba nevoie sa tolereze pe altcineva alaturi, ca sa le fie bine....
Si eu am fost socata, neplacut impresionata, dezgustata, cand a inceput sa ruleze " Love and marriage"( familia Bundy), am zis ca nu se poate sa fie asa, e doar un pamflet, o parodie...la fel ca la si alte familii autohtone, Morometii, Las Fierbinti, etc...dar iata ca pentru unii acestea au fost exemple vii si demne de urmat, pana la urma....

CristianR 30.01.2015 10:15:44

Asta sunt familii moarte, și care sunt multe, probabil. Oamenii vii formează familii vii. Vestea bună este că oricine poate învia, dacă vrea. Iar viața asta a sufletului tău se comunică și celor pe care-i iubești, căci nici ei n-or fi cu totul opaci la dragostea ta. Deci să-L căutăm pe cel Viu.

AlinB 30.01.2015 10:20:40

Cu atatea repere de "normalitate" care le ai, alegerile tale sunt mai usor de inteles.

fallen 30.01.2015 10:30:48

Referitor la ce discutam despre serviciile religioase de sfintirea casei si altele: sunt 2 motive pentru care cei abilitati presteaza astfel de servicii:
1) pentru ca asta e meseria lor si sunt platiti ca sa o faca
2) pentru ca te cunoaste, tine la tine si la familia ta, si vrea sa iti fie bine in noua locuinta
Acum daca nu te cunoaste, habar n-are cine esti, te vede prima data in viata lui, singurul motiv pt care ar putea veni ramane primul, oricar ar fi el de slujitor al Domnului...

Dar poate ca mutarea asta e o incercare si pentru mine sa imi dau seama daca credinta in Dumnezeu e autentica sau am fost doar impresionata de charismele unui anume slujitor ( care mi s-ar fi parut ca chiar ar tine sau i-ar pasa de soarta si de bunastarea noastra ...), cand defapt nu in oameni tre sa ne punem nadejdea ci numa-n Dumnezeu...deci cica dovada maxima de credinta este sa crezi ca Dumnezeu lucreaza chiar si atunci cand sti sigur ca nici chiar cel care slujeste nu crede ceea ce face si spune....
Deci poate ar trebui sa ma duc la noua parohie, la cateva slujbe, sa ma cunoasca preotul, poate sa ma si spovedesc la el, sa merg apoi la el sa fac moliftele si sa botez copilul ( daca mai vine, pana la urma, daca nu mi-l ia Dumnezeu inapoi sau...), asta desigur daca aceepta sa ni-l boteze in conditiile in care nu suntem cununati, sa astept sa vina de cateva ori in casa noastra cu Botezul, sa ne cunoasca, si apoi...poate indraznesc sa il solicit sa ne faca si sfestanie, asta desigur daca nu zice ca n-are voie sa faca la cei necununati...e cam dureros cand vrei sa-ti crestinezi macar copilul, chiar daca tu nu ai dus o viata asa cum trebuie, vrei sa-ti sfintesti si casa, si tocmai slujitorii bisericii sunt cei care iti pun bete in roate...pai ce-o sa zica al meu daca aude ca nu vrea sa ne faca sfetanie si sa ne boteze copilul? Ca nu mai are nevoie de nici in serviciu religios, ca Dumnezeu daca vrea ne ocroteste oricum ( sau nu)...cati prieteni de-ai mei nu au renuntat sa mai mearga la biserici, se roaga la ei acasa, pentru ca au auzit sau au vazut ca slujitorii fac si dreg...sau se duc la popa ala din garaj, care tine de " mitropolia independenta":)))

AlinB 30.01.2015 11:00:23

La cate ai suportat pana acum nu are sens sa te certi pentru un lucru minor (sfestania) in comparatie cu altele care le-ai amanat, vizavi de viata crestina.
Si nici nu cred ca ajuta cat ajuta sa duci tu o viata apropiata de ceea ce astepta Dumnezeu de la tine in schimbul Jertfei Sale.

Intr-un fel e de admirat nevointa ta, sa dea Dumnezeu sa gasesti mantuirea, atat pentru tine cat si pentru cei care te nevoiesti.

Nu, nu are dreptul sa-ti refuze botezul copilului.

fallen 30.01.2015 11:24:02

Ziceam macar daca s-ar mantui copilul, eu chiar m-am rugat la Dumnezeu s la Maica Domnului sa nu imi dea copii dac nu o sa fiu in stare sa-i botez si sa ii cresc crestineste...( desi au mai existat si oameni care pe parcursul vietii s-au autoeducat si crestinat, pecand altii s-au smintit)...
Insa intelegerea nu implica ca daca nuiese bine la testul dublu ( iese risc marit de sindrom Down sau altceva), incercam sa facem altul " mai bine" data viitoare....:(...
Si apoi testul divin pare sa fie innplina desfasurare, inca mai am timp sa ma dovedesc vrednica sau nevrednica, iar Dumnezeu sa mi-l lase sau sa mi-l ia...( desi El a hotarat deja si stie inca din momentul conceptiei daca e zdravan sau beteag)...iar daca e sa il pierd aparent fara voia mea, am inteles ca tot intru sub canon, nu am voie sa mai intru in biserica40 de zile si apoi tre sa fac molifta ca dupa nastere, si apoi teoretic n-am voie sa ma impartasesc inca 7 ani, asta desigur cumulandu-se cu celelate canoane sau opriri pe perioada delimitata sau nelimitata...

Corinusha 30.01.2015 11:34:35

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579554)
Da, asa e, ai dreptate.
Familie inseamna sa ti se spuna si sa iti permiti sa le spui sau chiar sa le impui celorlalti, ce analize sa faca sau sa nu faca, ce sa manance, cat si la ce ora, eventual ce si cate medicamente sa ia sau sa nu ia, samd.
Familie inseamna o comunitatea care se abuzeaza reciproc unii pe alti ( sotii intre ei, copiii pe parinti, mai tarziu poate si parintii pe copiii), care pe cat se poate, pana la epuizare uneori, pana cand unii isi iau campii sau chiar zilele sau se nenorocesc pe viata;
Si pentru femeie, familie inseamna sa ai pe unul care sa castige mai bine ca taica-tu, si eventual sa fie mai tanar, mai frumos si mai simpatic; dezavanatajul ca nu va mai fi si mama cu tine si va trebui sa preiei tu atributiile ei, adica sa te duci la serviciu, sa faci cumparaturi,mancare, curatenie, iar ceilalti sa fie nemultumiti de serviciile tale si sa-ti faca numai mizerii; iar sotul va deveni foarte curand la fel de batran, burtos si ciufut ca si tata, va munci toata ziua ca un animal, va veni acasa va manca va bea va ragai si apoi va face scandal ca nu e buna mancarea, ca ee mizerie in casa, ca el trage ca un bou iar noi ceilalti nu stim decat sa cerem bani, sa cheltuim si sa facem stricaciuni prin casa, sa abuzam si sa ne batem joc de munca lui...,
Iar copiii vor creste si nu le va mai conveni ce le oferim si vor spune ca ne urasc, ca nu mai au nevoie de noi, sa-i punem la treaba, sa invete, sa-si faca lectii, sa-si faca curat in camere, ci vor gagii/gagici sa-i scoata in oras si sa-i duca la cofetarie, sa se distreze si sa se iubeasca, nu sa ii persecutam noi pentru o amarata de ciorba, un acoperis si niste toale care le oferim....
Asta e din pacate, familia e n rau necesar; putini dintre noi sunt in stare sa se descurce singuri din salariul propriu, sa-si asigure si locuinta, si casa si masa, si eventual sa mai faca si tot ce le place, fara sa aiba nevoie sa tolereze pe altcineva alaturi, ca sa le fie bine....
Si eu am fost socata, neplacut impresionata, dezgustata, cand a inceput sa ruleze " Love and marriage"( familia Bundy), am zis ca nu se poate sa fie asa, e doar un pamflet, o parodie...la fel ca la si alte familii autohtone, Morometii, Las Fierbinti, etc...dar iata ca pentru unii acestea au fost exemple vii si demne de urmat, pana la urma....

Asta e o viziune a naibii e sumbra (da, am folosit cuvantul intentionat)!!! Deci serios?! Asa vezi viitorul? Daca chiar asa il vezi, e nasol; pentru ca asta arata mai mult decat resemnare, inseamna ca gata, nu mai lupti, ca renunti pur si simplu, ca nu te mai intereseaza si ca te complaci.
Da, toti avem probleme, dar daca stai asa pasiva si induri tot, vina e exact a ta, pentru ca nu o sa iesi niciodata din situatia asta daca nu vrei; barbatul va sti ca nu pleci e langa el sau ca te intorci in x xile/saptamani; tu practic esti dependenta de el (si el stie asta din pacate)...
Totusi, poate schimbarea de locuinta, anturaj si zona o sa va faca bine; sanse sa fiu bine exista, trebuie doar sa vezi sansele alea si sa profiti de ele, astfel incat sa devina din ce in ce mai bine; si sa faceti amandoi compromisuri; sa ajungeti la calea aceea de mijloc, la echilibru; se poate; trebuie doar munca, intelegere si EMPATIE.

ioana5760 30.01.2015 12:00:59

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579565)
Ziceam macar daca s-ar mantui copilul, eu chiar m-am rugat la Dumnezeu s la Maica Domnului sa nu imi dea copii dac nu o sa fiu in stare sa-i botez si sa ii cresc crestineste...( desi au mai existat si oameni care pe parcursul vietii s-au autoeducat si crestinat, pecand altii s-au smintit)...
Insa intelegerea nu implica ca daca nuiese bine la testul dublu ( iese risc marit de sindrom Down sau altceva), incercam sa facem altul " mai bine" data viitoare....:(...
Si apoi testul divin pare sa fie innplina desfasurare, inca mai am timp sa ma dovedesc vrednica sau nevrednica, iar Dumnezeu sa mi-l lase sau sa mi-l ia...( desi El a hotarat deja si stie inca din momentul conceptiei daca e zdravan sau beteag)...iar daca e sa il pierd aparent fara voia mea, am inteles ca tot intru sub canon, nu am voie sa mai intru in biserica40 de zile si apoi tre sa fac molifta ca dupa nastere, si apoi teoretic n-am voie sa ma impartasesc inca 7 ani, asta desigur cumulandu-se cu celelate canoane sau opriri pe perioada delimitata sau nelimitata...

AlinB, ma bucur ca ai revenit printre noi, ne-a lipsit stilul tau, imi place cum gandesti.
Fallen draga, nu mai fi asa de pesimista legat de copil si de viitor, lasa lucrurile sa curga normal cu sarcina, gandeste pozitiv. N-am inteles, ce faci daca nu iese bine testul dublu?

AlinB 30.01.2015 12:10:26

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579565)

Chiar ai nevoie de un duhovnic bun. Poate si un psiholog daca nu reuseste sa o scoata la capat.

Ce tehnica misto, ar trebui sa o invete toate adolescentele.

Gen, fac sex cu toti baietii care imi plac si in paralel ma rog la Doamne Doamne sa nu raman gravida decat daca o sa am o familie minunata, copii crestini si un cont gras in banca.
Supeeeeeer.

Iar cu sarcina, nu te mai strea atat si nu mai da bani pe tot felul de teste ca sa-ti faci pe urma ispite.
Daca n-ai pe ce altceva da 3-400 lei, fa 2-3 ecografe de-a lungul sarcinii, mai mult pentru amuzament pana la urma si e suficient.

Roaga-te mult si bine si ce va fi va fi.
Te agiti prea mult si asta face rau si la copil si inainte de nastere si dupa.

ioana5760 30.01.2015 12:15:59

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 579399)
Asta ar mai lipsi, Doamne fereste! Poate doar daca sfintiti vreo fabrica, vreo institutie, cine stie...pentru o simpla locuinta sau firma e de ajuns un singur preot, si daca vreti un suc, o cafea, un aperitiv. Acum daca refuza, nu-i bai...doar sa va fie prieten apropiat, ruda, eventual venit de departe, il puteti pofti si la masa...)

Serios, am participat la asa ceva, a fost invitata si preoteasa la masa, masa cu de toate.
De asta intrebam cum se face.

AlinB 30.01.2015 12:24:19

Super.
Asta da socializare, nu facebook :)

Corinusha 30.01.2015 12:30:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 579577)
Chiar ai nevoie de un duhovnic bun. Poate si un psiholog daca nu reuseste sa o scoata la capat.

Iar cu sarcina, nu te mai strea atat si nu mai da bani pe tot felul de teste ca sa-ti faci pe urma ispite.
Daca n-ai pe ce altceva da 3-400 lei, fa 2-3 ecografe de-a lungul sarcinii, mai mult pentru amuzament pana la urma si e suficient.
Roaga-te mult si bine si ce va fi va fi.
Te agiti prea mult si asta face rau si la copil si inainte de nastere si dupa.

1. Total de acord.

2. Dulblu test e obligatori acuma din pacate.Nu stiu daca nu cumva si triplu test. Doar trebuie sa scoata si clinicile bani de undeva, nu? Sunt mai multe teste si analize obligatorii in sarcina decat credeam initial...

gand: oare cum de pana acum cativa ani se putea trai bine mersi si fara zeci de ecografii (unele femei chiar exagereaza cu ele, chiar daca nu e o problema cu sarcina), si fara n analize si masuratori? Mai mult te sperie testele astea decat sate linisteasca. Si la masuratori, sa iti zica madicul ca e cu cativa mm mai mic sau cu cateva, putine, grame mai mic ca deja intri in semi panica. si atunci, nelinistesti si pruncul din burtica odata cu tine, ii faci rau facandu-ti tie rau? raspuns garantat: da.

Cate avorturi au vrut sa faca medicii femeilor care nu au iesit la dublu test in parametrii si totusi copiii au iesit perfect sanatosi...
Dar oare cate femei au avortat copii perfect sanatosi la recomanarea medicului bazat pe rezultatl dublu-testului?

AlinB 30.01.2015 12:45:05

Ce povesti spui tu acolo?
Obigatoriu prin ce lege?

Stiu pe cineva care mergea la o ginecoloaga unde era obligatoriu ecograf 3D si pozele la bebe, platite binenteles separat 10 RON/buc si era musai sa fie 2-3 buc.
Si da, la fiecare vizita, o consultatie din asta te usura de vreo 200RON sau ceva mai mult, la banii de acum 4-5 ani.

S-a dus in continuare acolo desi sunt probabil o duzina de ginecologi in orasul respectiv?
Sigur ca s-a dus.

Nu, copilul e chiar inteligent, nu e retardat desi parintii pot lasa impresia asta.

Corinusha 30.01.2015 12:59:31

obligatoriu, vorba vine, dar sunt maternitati unde nu nasti daca nu ai anallizele astea, pe langa cele obligatirii. Si in plin travaliu nu stiu daca ii mai arde cuiva sa mearga de la medic la medic, de la maternitate la maternitate.

de-asta e important ca de la inceputul sarcinii sa sti unde si cu cine nasti si sa iti pui conditiile... in mod normal dublu si triplu test se recomanda daca esti ai peste 35 de ani.

AlinB 30.01.2015 13:50:02

Aiurea, nu e adevarat.

La cele "de stat" nu-ti pun nici o conditie, alea private nu refuza ele 40-50 milioane sau cat o mai fi acum doar ca n-ai facut niste teste.

DragosP 30.01.2015 13:56:10

Spre sută frăție, spre sută...
Celule stem, nenorociri, alea-alea...

fallen 30.01.2015 16:31:14

Am gasit un doctor care nu mi-a cerut nici un ban pana acum, pentru el si pt ecografii si ce analize sunt suportate de casa. Nu mi-a dat sa fac cu bani decat profilul Torch ( pt toxoplasmoza si alte boli infectioase, a zis ca e obligatoriu pt ca am lucrat cu animale) si pt bitest, partea de sange, nu si ecografia de la 12 sapt ( si afar de astea a zis ca tb sa mai fac o ecografie la 24 sapt, 3d, nu stiu daca cu bani sau fara, si una pe la 33-34 sapt plus alte analize de sange, banuiesc ca din cele uzuale. Si asta mi se pare firesc tinand cont ca de la primele analize a trecut jumatate de an....si al meu tot zice ca-s prea multe, ca alte femei nu le fac..parca stiu toate precupetele cate analize au facut si pt ce si mai ales pe ce-au dat banii,ca de laudat toate se lauda ca au aruncat cu milioane...

Psihilogul la care mergeam mi-a dat cu flit, ultima data nici nu m-a bagat in seama, poate pt ca a fost mutat pe o sectie mai speciala, unde tre sa se ocupe de persoane cu anumite probleme ( toxicomani); nu am de gand sa mai caut altul, am inteles ca toti sunt ca, nebuni;
Duhovnicul de asemeni mi-a dat cu flit, a considerat mai important sa se ocupe de un boschetar care nu-i dadea pace, intrebandu-ma si pe mine intre timp ce mai vreau si eu...acum ma gandesc ca o sa dureze ceva pana gasesc pe altul, daca asta chiar nu mai vrea sa aiba de-a face cu mne...

Cu familia, nu stiu ce sa zic, eu credeam ( speram) ca familia mea nu este asa ca-n filmele sus-mentionate, si nici ca viitoarea familie ar putea ajunge asa, si cred ca nici ei nu ar vrea asta. Insa ma tem ca se poate aluneca pepanta asta fara sa iti dai seama...in momentul cand incepe sa te amuze situatia, sa dai exemple si citate, si sa te regasesti in vreunul din asemenea personaje...deja ma tem ca esti pe " drumul cel bun"...:(
Cu doctorul n'as vrea sa stric relatia, a fost si coleg cu sor-mea, acum nu stiu cum ar reactiona daca as refuza analizele....ma intreb insa daca nu cumva in situatia in care refuzi sa faci analizele care sunt obligatorii pt varsta ta (""), sau daca afli ca nu e in regula si refuzi sa faci avort, sa iti refuze si sistemul medical, sa te puna sa semnezi ca in cunostinta de cauza vrei sa faci copilul si nu ai pretentia la ajutor social si alte ingrijiri gratuite dn partea statului...

fallen 04.03.2015 14:39:42

Pana la urma se pare ca Dumnezeu vrea sa avem familie, dar...daca se va face sau nu mantuire casei noastre, asra cred ca mai depinde si de noi...
Am intrebat preotul daca e tarziu sa facem botezul si eventual cununia dupa Pastele urmator( desi al meu asa voia initial, ba chiar zicea ca " la un an" se face botezul...) si a zis ca e foarte tarziu...se pot face inca din toamna asta, octombrie-noiembrie...acum nu stiu daca vom fi pregatiti, fizic si material, atat de repede, mai ales pt amandoua...desi al meu ar vrea sa scape repede, cu ambele, fara cheltuiala si taraboi mare, nu-l interesaza ce zice lumea, cum suntem imbracati, daca nu suntem prea grasi, etc...iar cu nasii a zis ca daca nu gaseste el o varianta mai buna sa aleg eu pe cine vreau ( gasesc)...oricum, nu e de ici de colo, nu atat din pct meu de vedere cat al acelor care boteaza/cununa, trebuie sa ia bine aminte cu ce oameni se incurca, ca asa zici ca faci o fapta buna, dar risti sa dai peste niste nesimtiti profitori...bine nu e cazul nostru, sa abuzam de bunavointa cuiva, mai ales el nu cere nimic la nimeni ( doar eu as putea " pretinde" sa-l mai duca si dansii din cand in cand la impartasit, cand nu as putea eu, sau daca as fi nevoita sa lucrez in weekenduri sau sa pkec din tara la munca...), dar nici nu va da pe afara de recunostinta, cu vizite, cadouri, etc, cum se face...
Ar mai fi un aspect care ma pune pe ganduri : chiar daca e sa ne crestinam, sa fim legitimi in fata lui Dumnezeu, tot nu vom mai avea posibilitatea sa mai avem alti copii, chiar daca Ek vrea sa ne dea...( o singura camera, si pt aia am muncit 20 de ani si am investit tot ce-am avut, nu e doar o casa unde vom sta o vreme si daca nu ne mai ajunge o schimbam, ca asa puteam sta cu chirie...stiu ca nu e normal sa tii mai mult la casa in sine decat la familie, dar...fiecare avem slabiciunile noastre...)...asa ca s-ar putea daca nu e sa fie, sa nu fie pt noi ( mantuirea)...desi, daca am face cum vrea el, sa dormim cu totii intr-un singur pat ( eu initial voiam sa iau copilului patut special si sa-l invat sa doarma singur, mai ales ziua cand mai avem si altetreburi, sa nu fie dependent de noi si sa vrea numai in brate - acum astept pareri pro si contra) - nu stiu cum ar mai putea fi posibil sa ne mai inmultim...ba chiar am citit ca copilul mic face " special "( instinctiv) scandal noaptea in primii ani de viata, pt a-i impiedica pe parinti sa mai procreeze, o vreme, ca sa il poata ingriji mai bine doar pe el...

stefan florin 04.03.2015 14:42:30

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 579591)
Spre sută frăție, spre sută...
Celule stem, nenorociri, alea-alea...

........................)

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:50:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.