Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Convertiri vs Convertiri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17376)

iana 04.04.2017 17:42:42

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646142)
E cam șmecherească afirmația, pentru ca un om să se împărtășească trebuie să aibă o anumită conduită înainte de împărtășanie care presupune și abstinență.
E ciudat că și în conferințe și pe net mirenii întreabă mai mult despre relații trupești, ce și cum în familie, decât se apuca preoții să țină predici, preoți care nu vorbesc neîntrebați.
Văd că în posturi crește brusc interesul pentru subiecte despre relații trupești, părăsiri, avorturi.
În privința avortului și a contracepției și romano-catolicii sunt vehemenți chiar dacă se petrece în familie, să arăți cu degetul B.O.R. pe tema asta e greșit.

Dumnezeu e Atotputernic și are măsura să păstreze Biserica Sa Dreptslăvitoare fără pată, utopia nu e ortodoxia ci imaginea preferențială din capul tău pe care ai vrea tu să o ții, în funcție de gusturile tale muzicale, de sensibilitățile estetice cu care ești ispitită.

Orice fel de aberație pusă pe seama unui Sfânt fie că-i știrbește atributele, fie că-i exagerează biografia e un adaos păcătos.
Doar Iisus Hristos a fost zămislit mai presus de fire fără de bărbat, pe când catolicii extind nejustificat această zămislire, fără legătură cu ce se învăța în Biserica Primară Cea Una, ci după cum decretează un papă.

Cu siguranță te vei împlini într-o adunare ce-și zice „biserică” prin care bate vântul, care nu mai știe ce să mai taie din slujbe și din post ca să-și păstreze enoriașii.
Văd că nu observi îmbătrânirea acută din cultele catolice din țară, mai acută chiar decât la ortodocși în multe locuri, nu observi cum se vând lăcașuri de cult catolice în Occident chiar și necreștinilor, de catehizați ce sunt probabil.

Și catolicii au burtoșii lor, încă n-am văzut cleric catolic sau greco catolic să fie slabi ca scândura de la post și ajunări, pentru ei e o scădere sau o „habotnicie bizantinistă” să ții posturile cum se țineau odată în Biserica cea Una.
În schimb călugări și preoți pe care se vede postul încă mai sunt la ortodocși.

Hristos a purtat barbă, moda fără barbă e o accentuare secularistă care din păcate e preluată din ce în ce mai des și de ortodocși, la fel și moda fastului și a catedralelor, scolasticizarea învățământului teologic și multe din scăderi au fost importate în România cu mare emfază de realizări progresiste de către clericii ortodocși școliți în Occident.

Dacă e să fii sinceră vezi că scăderea interesului față de biserică corespunde temporal și direct proporțional cu introducerea teologiei scolastice și a modelelor occidentale în Biserica Ortodoxă
Zâzania au bagat-o inovaționiștii de tip Athenagoras care fără să întrebe pliroma Bisericii au prezentat cu tamtam și au impus inchizitorial niște măsuri care s-au dovedit a fi dezamăgiri eclesiologice
.

Cât timp marii duhovnici și leii ortodoxiei au ținut dreaptă cârma, oamenii făceau cozi la ușile lor la spovedanie și poporul drept credincios era unit iar avântații nu-și permiteau să forțeze prea mult.

E o afirmație inexactă, incompletă și negativă, nu cred că în ditamai municipiul București sau Cluj sau alte orașe mari nu se găsește măcar o Biserică, dacă nu chiar 4-5 în care să se facă grup de cateheză cu tinerii.

Din ce văd există paraclise universitare destinate tocmai lucrului cu tinerii, există conferințe ortodoxe care au fost tot forme de catehizare făcute încă din anii 90 de către pr Galeriu, Papacioc și alți grei ai ortodoxiei, au fost excursii la mănăstirile lor și încă sunt tabere de comuniune ortodoxă.

Știu de la cunoscuți care s-au căsătorit cum înainte de cununie, preoții au făcut ore de catehism cu viitorii miri, până și spovedania e o formă continuă de catehizare.

Există tipăritură de carte ortodoxă de mare calitate, cele mai puternice librării creștine din țară sunt ortodoxe sophia, evanghelismos, egumenita, deisis, predania,areopag ,carte ortodoxă, christiana sunt doar câteva dintre ele.

Că nu vine cineva să-ți pună pliante colorate în poștă, păi scuză-mă mărturisirea de credință nu e o fițuică aruncată pe jos batută de vânt printre resturile de la langoși și pahare de cafea folosite.
Pastorația presupune o anumită delicatețe.

Nu stau sa comentez toate rastalmacirile si scoaterile din context pe care le-ati facut. Va rog totusi, nu ma acuzati de ceva ce nici n-am pomenit: n-am aratat cu degetul BOR in privinta avortului si a contraceptiei. este lipsa de bun simt sa procedati asa.

Iorest 04.04.2017 17:44:16

Lumina de la Ierusalim avea sens să apară într-un loc cu semnificație pentru creștinism la Biserica Sfântului Mormânt unde este lespedea Mântuitorului.

Zone de genul Fatma,Lourdes, Medjugorie ce relicve sacre adăpostesc, ce sacralitate au ?

Că așa s-au mai trezit unii să spună că a mai fost o cinzecime în afara celei din Ierusalim din timpul apostolilor, într-o clădire din Los Angeles pe la 1906.

Iorest 04.04.2017 17:53:56

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646149)
Nu stau sa comentez toate rastalmacirile si scoaterile din context pe care le-ati facut. Va rog totusi, nu ma acuzati de ceva ce nici n-am pomenit: n-am aratat cu degetul BOR in privinta avortului si a contraceptiei. este lipsa de bun simt sa procedati asa.

N-ai arătat expres în privința avortului și a contracepției dar ai reluat mai vechea temă că nu știu ce îndreptar s-ar băga în viața de familie legat de relațiile trupești dintre soț și soție în post.

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646078)
Ba multi invata altceva decat invata Biserica. Un exemplu care imi vine in minte acum, este legat de relatiile trupesti dintre sot si sotie in post. Nu stiu daca parintele Cleopa face referiri in indreptarul lui dar in alt indreptar sigur se fac. Sfantul Ioan gura de Aur nu si-a permis sa intre in detalii si sa impuna reguli care tin doar de cei doi.

La final zici:
Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646078)
Sfantul Ioan gura de Aur nu si-a permis sa intre in detalii si sa impuna reguli care tin doar de cei doi.

Unii consideră că avortul și contracepția precum și perversiunile între soți țin doar de cei doi, așa că această afirmație cu „regulile care țin doar de cei doi” poate presupune multe, acum înțeleg că nu la astea te refereai.

Urbanophon 04.04.2017 17:55:25

Iana, deci tu vrei sa te convertesti la catolicism? Poti exprima scurt si concis cu ce te-a dezamagit ortodoxia? Sau ce crede sufletul tau ca ii lipseste ortodoxiei? Dar cat de scurt poti...:)

GMihai 04.04.2017 17:57:07

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646150)
Lumina de la Ierusalim avea sens să apară într-un loc cu semnificație pentru creștinism la Biserica Sfântului Mormânt unde este lespedea Mântuitorului.

Dacă locul în care se întâmplă o minune este criteriul determinant pentru validitatea ei, rezultă că orice minune care se întâmplă sau se pretinde că se întâmplă la Ierusalim este reală ?!

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646150)
Zone de genul Fatma,Lourdes, Medjugorie ce relicve sacre adăpostesc, ce sacralitate au ?

La Fatima si la Lourdes s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Ce sacralitate mai mare doriți ?!!!! La Medjugorje nu se știe încă nimic, e posibil ca Biserica să nu recunoască aceste presupuse apariții.

iana 04.04.2017 18:00:13

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 646153)
Iana, deci tu vrei sa te convertesti la catolicism? Poti exprima scurt si concis cu ce te-a dezamagit ortodoxia? Sau ce crede sufletul tau ca ii lipseste ortodoxiei? Dar cat de scurt poti...:)

catolicismul

Urbanophon 04.04.2017 18:19:26

Papa, indulgente, inchizitie...e ceea ce crezi ca lipseste ortodoxiei?

iana 04.04.2017 18:24:23

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 646157)

ierahia e importanta, nu?
indulgente, pomelnice ...
nu mai citi carti protestante despre inchizitie...

GMihai 04.04.2017 18:25:21

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646155)
catolicismul

Scurt și la obiect, și destul de pertinent, cred eu.

De altfel, este unul dintre motivele care m-au convins și pe mine.

Din discuțiile anterioare cu suporteri ai ortodoxismului exclusivist (distinct de ceea ce consider că este Biserica Ortodoxă) mi-am cimentat opinia conform căreia aceștia nu pot explica în mod rezonabilde ce Biserica Ortodoxă nu a făcut și nu face eforturi misionare pe măsura Bisericii Catolice.

Se știe că există milioane (cel puțin) de oameni la care n-a ajuns învățătura BO. Dacă un adept al ortodoxismului exclusivist crede, pe de o parte, că toți cei care nu aparțin eclesiologic de BO vor merge în iad, pe de o parte, și că Domnul Iisus Hristos a poruncit "mergeți, învățați și botezați toate neamurile" (citez din memorie), aceștia se regăsesc într-o dilemă fără rezolvare: fie porunca Domnului nu are prea multă importanță, fie că modul în care interpretează ei soteriologia este fundamental eronat.

CristianR 04.04.2017 18:27:15

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646155)
catolicismul

Daca esti hotarata pe calea asta, nu-mi ramane decat sa-ti urez sa-ti ajute Dumnezeu spre mantuire; si sa nu constati candva ca ii lipseste... ortodoxia.

catalin2 04.04.2017 18:28:54

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 646141)
Și credința ortodoxă spune că pâinea și vinul se schimbă în mod real în Trupul și Sângele lui Hristos, și orice observație sau experiment științific va arăta că nu e nimic real. Așa că argumentul tău e egal cu zero.

De fapt argumentul tau e gresit, pentru ca nu ai inteles exact ce este Sfanta Impartasanie. Crestinii nu mananca sangele si carnea unui prunc, cum acuzau si romanii, ci manaca Trupul si Sangele sub forma de paine si vin. Trupul este painea, nu carne, iar Sangele este vinul, nu sange. Acestea nu sunt paine si vin obisnuite, pentru ca s-au transformat in Trup si Sange, dar tot sub forma de paine si vin.
Citat:

După logica ta, înseamnă că și aprinderea lumânării Patriarhului poate la fel de bine să fie o minune de la diavol, pentru că pentru combustie e nevoie doar de căldură.
Nu poate fi, daca ai inteles in ce consta minunea. Sfanta Lumina este numita o Lumina speciala, care nu arde. Flacara de la aragaz, bricheta, lumanari nu poate fi numita Sfanta Lumina. Iar caldura aceea are aceleasi proprietati ca o caldura obisnuita, ar trebui sa arda. In al doilea rand, minunea nu consta in aprinderea lumanarii Patriarhului. Intr-o explicatie a unui Patriarh al Ierusalimului acesta spune ca Lumina coboara pe lespede si Patriarhul aduna vata presarata acolo. http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lim-88534.html
Citez: "Dupa 15-20 de minute de fierbinte rugaciune, toata lumea din biserica observa o lumina puternica, ca o scanteie luminoasa de fulger, coborand in zigzag prin cupola mare a Bisericii, in multime se aud glasuri de emotie in toate limbile. Scanteia dumnezeiasca coboara deasupra Capelei Sfantului Mormant, ca un glob de lumina ce se sfarama in mici bucaati. Apoi intra inauntru ca o subtire raza de foc. Coboara pe lespedea Mormantului si aprinde vata presarata deasupra. Deja vata si lespedea se incarca de o roua divina, in timpul rugaciunii. In aceasta clipa Sfanta Lumina a venit!
Patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsa in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela Ingerului. Aici aprinde doua buchete mari de cate 33 de lumanari, in prezenta musulmanului, iar cupele aprinse le da, pe doua ferestre mici, afara, la cei doi diaconi ortodocsi."
Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 646141)
Eu n-am spus că e o prostie, ci o blasfemie să numești minunea pe care a făcut-o cel mai des Isus Hristos drept "păgână".

Iar eu am spus ca e doar nestiinta ta, pe langa faptul ca rastalmacesti. Nu intelegi ca exista si minuni care sunt facute de ingerii cazuti, de exemplu femeia care ghicea si spunea adevarul, avand duh pitonicesc. Ingerii cazuti nu stau doar si dau in cap cand prind pe cineva, cum poate intelegi tu, pot face chiar si lucruri bune, pe o scurta perioada. Ca sa intelegi trebuie sa citesti despre inselarile pustnicilor (Pateric, Limonariu, etc.) sau despre minunile din paranormal si religiile pagane. Eu, inainte sa devin credincios, am citit despre paranormal si religiile orientale, am citit si despre minunile pe care le fac yoginii sau spiritistii sau altii. Am practicat o tehnica paranormala ce presupunea si vindecarea unui pacient. Aveai in link povestea unui vrajitor din Africa ce putea vindeca pe oricine ii spunea ingerul cazut. E mai mult decat clar.
Asta nu inseamna ca nu sunt si vindecari de sorginte divina, nu am cum sa sustin asa ceva. Dar nu cred ca ai inteles, nu despre vindecari am spus eu, care pot fi de ambele feluri, ci de minunile care nu sunt in crestinism si sunt in religiile pagane. Am spus doar ca existenta unor vindecari nu inseamna neaparat prezenta harului si faptul ca sunt divine. Ar insemna ca orice trib are har si samanul e un sfant.

GMihai 04.04.2017 18:29:33

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 646157)

Papa, evident.

Inulgențele și inchiziția nu lipsesc ortodoxiei. Se cheamă pomeni și rugăciuni pentru cei adormiți, pe de o parte; în ce privește problemele de credință, poate ne ajutați D-vs.: cum se numește organul care, la nivel local sau extins, decide cu privire la ortodoxia unui punct de vedere exprimat public de un membru BO ?

iana 04.04.2017 18:37:16

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 646160)
Scurt și la obiect, și destul de pertinent, cred eu.

De altfel, este unul dintre motivele care m-au convins și pe mine.

Din discuțiile anterioare cu suporteri ai ortodoxismului exclusivist (distinct de ceea ce consider că este Biserica Ortodoxă) mi-am cimentat opinia conform căreia aceștia nu pot explica în mod rezonabilde ce Biserica Ortodoxă nu a făcut și nu face eforturi misionare pe măsura Bisericii Catolice.

Se știe că există milioane (cel puțin) de oameni la care n-a ajuns învățătura BO. Dacă un adept al ortodoxismului exclusivist crede, pe de o parte, că toți cei care nu aparțin eclesiologic de BO vor merge în iad, pe de o parte, și că Domnul Iisus Hristos a poruncit "mergeți, învățați și botezați toate neamurile" (citez din memorie), aceștia se regăsesc într-o dilemă fără rezolvare: fie porunca Domnului nu are prea multă importanță, fie că modul în care interpretează ei soteriologia este fundamental eronat.

Da. Ei spun ca ii primesc cu bratele deschise, sa vina linistiti, sa lase tot, ca ei stau si-i asteapta.( ma refer, la fel ca tine, la exclusivisti)

iana 04.04.2017 18:39:25

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 646161)
Daca esti hotarata pe calea asta, nu-mi ramane decat sa-ti urez sa-ti ajute Dumnezeu spre mantuire; si sa nu constati candva ca ii lipseste... ortodoxia.

Multumesc! Sa ne ajute Dumnezeu pe toti! Ortodoxia o iau cu mine nu o sterg cu buretele.

GMihai 04.04.2017 18:45:37

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 646162)
De fapt argumentul tau e gresit, pentru ca nu ai inteles exact ce este Sfanta Impartasanie. Crestinii nu mananca sangele si carnea unui prunc, cum acuzau si romanii, ci manaca Trupul si Sangele sub forma de paine si vin. Trupul este painea, nu carne, iar Sangele este vinul, nu sange. Acestea nu sunt paine si vin obisnuite, pentru ca s-au transformat in Trup si Sange, dar tot sub forma de paine si vin.

De fapt argumentul tău este greșit, pentru că nu ai înțeles exect ce a fost minunea Soarelui de la Fatima (bine, de altfel nu ai înțeles nici ce este Împărtășania, dar asta e o problemă mai gravă pe care o lăsăm pentru altă dată, cu precizarea că pâinea devine în mod real și substanțial Trupul lui Hristos, păstrând doar accidentele pâinii. Opinia ta este identică cu a protestanților).

Revenind la minunea Soarelui, la fel cum transformarea reală și substanțială a pâinii nu poate fi detectată de mijloace științifice, nici mișcarea reală și substanțială a Soarelui nu a putut fi detectată de mijloace științifice.

Citat:

Nu poate fi, daca ai inteles in ce consta minunea. Sfanta Lumina este numita o Lumina speciala, care nu arde. Flacara de la aragaz, bricheta, lumanari nu poate fi numita Sfanta Lumina. Iar caldura aceea are aceleasi proprietati ca o caldura obisnuita, ar trebui sa arda.

Ăsta este unul dintre presupusele aspecte ale Luminii Sfinte pe care cu certitudine îl contest. Am auzit de n ori că "lumina nu arde" și am văzut filmări pe youtube în care credincioși își treceau mâinile prin flacără, însă și eu îmi pot trece mâna pentru una-două secunde prin flacăra lumânării, fără să mă ard. Când o să-mi arăți măcar o filmare cu cineva care își ține mâna, sau o bucată de hârtie, în flacără timp de 5 secunde, o să te cred.

Citat:

Citez: "Dupa 15-20 de minute de fierbinte rugaciune, toata lumea din biserica observa o lumina puternica, ca o scanteie luminoasa de fulger, coborand in zigzag prin cupola mare a Bisericii, in multime se aud glasuri de emotie in toate limbile. Scanteia dumnezeiasca coboara deasupra Capelei Sfantului Mormant, ca un glob de lumina ce se sfarama in mici bucaati. Apoi intra inauntru ca o subtire raza de foc. Coboara pe lespedea Mormantului si aprinde vata presarata deasupra. Deja vata si lespedea se incarca de o roua divina, in timpul rugaciunii. In aceasta clipa Sfanta Lumina a venit!
Patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsa in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela Ingerului. Aici aprinde doua buchete mari de cate 33 de lumanari, in prezenta musulmanului, iar cupele aprinse le da, pe doua ferestre mici, afara, la cei doi diaconi ortodocsi."

Asta este ceea ce se spune; de văzut nu a văzut nimeni.... Șichiar dacă ar fi văzut,rămânem la aceeași ecuație: lumea (sau Patriarhul) vede o lumină (care după logica ta ar putea fi o halucinație indusă de diavol), iar un material combustibil (vată, lumânare, egal) se aprinde de la o sursă de căldură, la fel cum la Fatima hainele și pământul s-au uscat instantaneu de la o sursă de căldură.

Că Patriarhul pune vata în cupe de aur cu găurele, că aprinde de la foc 33 sau 99 de lumânări, sunt aspecte care nu au relevanță. Cea ce este relevant este că focul respectiv aprinde lumânările, deci se comportă ca o sursă obișnuită de energie calorică, și, repet, nu există nicio dovadă în sensul că nu ar arde.

Citat:

Eu, inainte sa devin credincios, am citit despre paranormal si religiile orientale, am citit si despre minunile pe care le fac yoginii sau spiritistii sau altii. Am practicat o tehnica paranormala ce presupunea si vindecarea unui pacient.

Se pare că ai fost la fel de naiv și ai înțeles la fel de puțin din superstițiile și scamatoriile pe care ți le-a vândut unii cu titlul de paranormal precum ești și în calitate de creștin, când îți închipui că Harul lui Dumnezeu este ceva pe care un trib sau o comunitate eclesială îl poate "avea" de parcă ar fi o sumă de bani într-un cont de bancă.

GMihai 04.04.2017 18:54:16

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646164)
Da. Ei spun ca ii primesc cu bratele deschise, sa vina linistiti, sa lase tot, ca ei stau si-i asteapta.( ma refer, la fel ca tine, la exclusivisti)

Și cum să vină, dacă nu au auzit în viața lor de BO ??????

Hristos și apostolii au stat liniștiți și au aștepat să vină viitorii credincioși la ei, sau și-au rupt pingelele cutreierând Palestina și apoi lumea cunoscută pentru a răspândi Cuvântul ??

Uite, există oameni pe pâmânt care n-au avut niciun contact, vreodată, cu civilizația: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontacted_peoples Conform "învățăturii" ultrazeloților ortodocsiști, aceștia vor merge în iad, pentrucă nu sunt ortodocși. Păiatunci de ce nu se îmbarcă dumnealor pe un vapor, cu Pidalionul și Catehismul ortodox sub braț, ca să meargă să-i învețe adevărul pe acei nefericiți ? Nu le-a poruncit Hristos să vestească Evanghelia în toată lumea ?

Iorest 04.04.2017 18:58:48

.............................

Urbanophon 04.04.2017 18:58:49

Sobra este rugaciunea, anevoioasa pana vine suspinul. Eu admirandu-l pe Michellangelo n-as putea suspina...ca nu pot sa-l admir cu barbia lipita de piept si ochii inchisi.

GMihai 04.04.2017 19:05:45

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646168)
Există misiune ortodoxă și în Africa ori nu știi, ori nu te-a interesat niciodată ortodoxia.
https://www.youtube.com/watch?v=S_7k1lkOjI4

Misiune și catehism face și B.O.R. cine nu vrea să vadă paraclisele unviersitare, conferințele, taberele ortodoxe, efortul duhovnicilor de a sta în scaunul spovedaniei fără să cârâie și 5 ore sau mai mult, efortul pentru a se scoate cărți de calitate, piața de carte mai diversificată ca niciodată, efortul de a sluji când alți fac zgomot de fond e tendențios.

Când erau preoții profesori de religie în anii 2000 repede se găseau voci care să urle că ce ne trebuie popi la catedră, dacă merg preoți la case de oameni imediat apar pe youtube oameni care fac miștouri că ce ne trebuie popii sau înjură, unii era să fie bătuți.

Dacă s-au dus preoți la paturile celor de la colectiv, au fost și rude de victime care i-au alungat după care urlau din toți bojocii că de ce nu vine P.F. Daniel acolo în mijlocul lumii să-și toarne cenșă în cap precum fariseul de Ioan Robu.

Domnule eram pe punctul să vă aprob și să vă mulțumesc pentru un punct de vedere admirabil; dar de ce n-ați rezistat tentației de a arunca, la final, cu noroi în Biserica Catolică ?......

catalin2 04.04.2017 19:08:36

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 646160)

Probabil te referi la convertirile fortate ale unor popoare la catolicsm, inclusiv convertirile sub presiune ale tuturor ortodocsilor din tarile cu conducere catolica. Spre deosebire de catolicism ortodoxia nu e persuasiva si nu forteaza pe nimeni.
Dar tu ai devenit catolic dupa ce ai fost ateu, asa cum ai spus, deci fara sa stii ceva despre ortodoxie inainte de convertire. Poate din neadevarurile pe care le spuneau greco-catolicii despre ortodoxie, pentru ca ai spus ca determinant pentru convertire a fost ce s-a intamplat cu greco-catolicii.

Lancelot 04.04.2017 19:18:50

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646168)
oameni care fac miștouri că ce ne trebuie popii sau înjură, unii era să fie bătuți.

Dacă s-au dus preoți la paturile celor de la colectiv, au fost și rude de victime care i-au alungat după care urlau din toți bojocii că de ce nu vine P.F. Daniel acolo în mijlocul lumii să-și toarne cenșă în cap precum fariseul de Ioan Robu.

Adică de la patul concret al victimelor erau respinși, dar în văzul lumii și în fața camerelor Patriarhul trebuia să facă cum doreau ei pentru a hrăni satisfacția meschină a unora care nici nu erau direct implicați.

Mare și perversă este prefăcătoria lumii când vine vorba de misiunea preoților și a Bisericii, mai ales că unii nu suportă nici reverenda, nici barba la preoți și dau cu pietre în Biserică dar se întreabă unde sunt preoții.

adica dupa ce au dat cu pietre si au aruncat cu minciuni in tinerii aia frumosi din Colectiv si in familiile lor, si-au dat seama cei de la patriarhie cat de rau a fost pentru Biserica si s-au dus si ei acolo ai fi vrut sa fie bine primiti? in loc sa intelegeti raul irecuperabil facut atunci de Biserica tot voi aruncati cu injurii? Rusine!

si ce daca au fost batuti? ce daca erau batuti iarasi si iarasi si iarasi? trebuia sa se intoarca mereu, sa incerce sa educe masele, sa ajute Biserica lui Hristos, asta e rostul clerului in primul rand! nu canoane, nu dogma, nu numararea mereu si mereu a cohorte de sfinti care mai de care mai, nu mai zic cum... stati in turnul vostru acolo si va doare-n cot de mujic, asta e clerul ortodox.

noi avem voie sa va punem la indoiala orice vrem, barbile sau burtile sau mercedesurile, voi v-ati obligat in fata lui Dumnezeu sa aveti grija de Biserica Lui, asta inseamna ca in primul rand trebuie sa va grijiti de noi, oamenii, credinciosii. iar noi nu suntem toti la fel, unii suntem mai buni, altii mai rai, voi trebuie sa fiti langa noi toti.

Iorest 04.04.2017 19:21:57

catalin2 04.04.2017 19:29:23

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646148)
am citit acelasi interviu ...fiecare cat intelege....

Nu... fiecare ce vrea sa inteleaga. Asa cum ai inteles doar ce ai vrut si din mesajele pe care ti le-am adresat, cu argumente care contraziceau ceea ce spuneai. Eu mi-am facut datoria , ti-am spus care e adevarul. Sper ca ai inteles ce spune ortodoxia, cine leapada dreapta credinta si se converteste la o erezie devine apostat si eretic, pierzand mantuirea. Asta daca nu se intoarce in Biserica (Ortodoxa). Poate nu stii, dar pe forum mai sunt doua persoane care au trecut de la ortodoxie la catolicism si au redevenit apoi ortodocsi.
Spuneai intr-un mesaj de bun simt, dar nu prea e dovada de respect faptul ca intri pe un forum ortodox si incepi sa te lauzi ca lepezi ortodoxia aducand motive inventate si ponegrind Biserica Ortodoxa. Adica spui ca esti deranjata ca BO nu accepta tainele catolice, dar nu te deranjeaza si nu spui nimic cand catolicii spun ca ortodocsii ajung in Iad. Spui de probleme din ortodocsi, facundu-te ca nu stii de probleme cu pedofilia si altele din catolicism. Nimic din ce spui nu se sustine, mai bine spui ca tu nu ai inteles nimic din ortodoxie si nu esti vrednica de ea, si nu ca ortodoxia si Biserica nu ar fi vrednica de tine.

Iorest 04.04.2017 19:34:40

GMihai 04.04.2017 19:45:42

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646176)
Dacă s-ar fi pus cap la cap evenimentele, omulețul a fost acolo pentru o baie de mulțime, cel mai probabil printre victime nu erau oameni din cultul său, nu s-a anunțat nicăieri asta, felul cum a procedat în fața camerelor și oprobiul care a venit după pe B.O.R. care făcea eforturi la paturile victimelor și la casele rudelor nu în fața camerelor tv nu mă putea face să trag altă concluzie.
Era ca și cum liderul cultului scientologic vine să se prosterneze în doliu prin fața camerelor deși nu are victime din cultul lui, nu e direct implicat în situație, dar dă bine să fie pe sticlă.

Înțeleg, deci, că dumneavoastră știți că n-au fost victime de confesiune catolică, și știți că Biserica Catolică n-a făcut nimic altceva, în afara declarației "pe sticlă" a monseniorului Robu.

Pentru că, dacă nu ați avea această certitudine, sunt convins că nu v-ați îngădui, prin prisma principiilor moralei creștine, să aruncați în spațiul public cuvinte precum "omulețul", sau "fariseul".

GMihai 04.04.2017 19:49:36

[quote=catalin2;646177] Adica spui ca esti deranjata ca BO nu accepta tainele catolice, dar nu te deranjeaza si nu spui nimic cand catolicii spun ca ortodocsii ajung in Iad.QUOTE]

Adevărul este că nici BO și nici BC nu mai susțin că doar credincioșii lor pot să se mântuiască.

Așa cum Catehismul Bisericii Catolice arată că și cei din alte credințe se pot mântui, și poziția recentă a Bisericii Ortodoxe este că și cei ce nu fac parte din BO se pot mântui, cu toate că, în trecut, ambele biserici și-au arogat monopolul raiului.

Iorest 04.04.2017 19:52:40

Lancelot 04.04.2017 19:54:47

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646178)
La acel moment de maximă intensitate nu a zis nimeni nimic negativ despre tinerii de la Colectiv, a fost o încercare de intoxicare cu un site care s-a șters după ce s-a lansat veninul în presă în care chipurile un preot îi acuza pe acei tineri.
Acel preot nefiind nimeni.

ba da, dar nu mai vreau sa-mi amintesc. eu am copilarit in zona, am facut gimnaziul si liceul la creanga, obisnuiam sa sarim gardul la popi sa furam corcoduse si caise si sa ne jucam in ruine, cei de la seminar sareau gardul ca sa joace fotbal la noi. chiar in seara aia tot ce era in institut trebuia sa iasa imediat, asa cum au iesit asistentele si infirmierele de la bucur, tot ce era in institut trebuia sa fie acolo, sa ajute cu orice, cu un cuvant bun, sa fie aproape de oameni, sa fie acolo!!!

Citat:

Ușor e să bați omul și după să-l întrebi ce are, oricum B.O.R. se ocupă cu catehizarea, catehizarea nu e doar o schemă abstractă de liniuțe cum au diferite secte.
Voi ăștia dacă nu vedeți creștini și preoți scuipați și bătuți ați fi în stare să scoateți concluzia că nu mai sunt vremuri misionare.
Mulți sunteți dornici de sânge și asta nu este de la Dumnezeu.
io sunt un om pasnic, detest grobianismul, am facut un pic de box cu maestrul calistrat cutov, nu lovesc niciodata un om cazut, fizic sau moral. un preot trebuie sa aiba si chemarea asta, sa fie gata s-o ia pe carca de la cativa barbari, dar sa ajute un suflet nevinovat, daca stie ca are nevoie.

Citat:

Dacă tu ai impresia că preotul e un chelner sau milogul tău pe care-l scuipi și-l trimiți la colț când nu ai chef de el și eventual îi arunci ceva oase pe jos, nu înseamnă că nu vă veți osândi pentru comportamentul câinesc.
Obligația asta la care faci mențiune e tot cuprinsă în niște canoane, ce să vezi și alte adunări și entități care se cred creștine au niște bariere/canoane față de care nu trec, dar tu dai doar în bisericile ortodoxe.
Și preoții nu au doar obligații, așa că dacă ai pretenția ca preotul să-și respecte obligația asumată canonic ar trebui să aplici și celelalte canoane, atlfel nu mai fă referire la ceva ce nu respecți/ nu te interesează.
e urata exprimarea ta si-mi pare rau ca ai formulat asa. de ce crezi ca-mi pasa ce fac altii? ma doare-n cot, ma intereseaza numai ce face Biserica Ortodoxa. orice-ati zice si orice-ati pseudoargumenta, eu, asa pacatos cum sunt, sunt egalul vostru! nici tu si nici altul de aici nu este mai bun ortodox decat mine, nu noi hotaram asta, nu noi judecam asta, intelegeti si nu ne mai priviti de sus, pe mine si pe alti cativa.
tot vorbiti de canoane, nu uitati ca fara oameni nu ar mai fi nicio biserica...

GMihai 04.04.2017 19:57:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 646173)
Probabil te referi la convertirile fortate ale unor popoare la catolicsm, inclusiv convertirile sub presiune ale tuturor ortodocsilor din tarile cu conducere catolica.

Convertiri forțate, precum a slavilor ?

Citat:

Spre deosebire de catolicism ortodoxia nu e persuasiva si nu forteaza pe nimeni.

Spre deosebire de ortodoxie catolicismul a luat în serios porunca Domnului și a încercat să facă misiune pe tot pâmântul.

Pe de altă parte, ai dreptate când spui că ortodoxia nu e persuasivă. Poate că nu știi ce înseamnă a fi persuasiv (adică a avea putere de convingere), dar asta e altă discuție....

Citat:

Dar tu ai devenit catolic dupa ce ai fost ateu, asa cum ai spus, deci fara sa stii ceva despre ortodoxie inainte de convertire.

Poate că ai puțină ținere de minte, pentru că ți-am mai spus cu ani în urmă că am știut mai multe despre catolicism și ortodoxie decât știu marea majoritate a credincioșilor ortodocși și catolici....

Dar, după logica ta, tu, devenind ortodox după ce ai fost practicant de paranormal, știi mult mai puțin despre catolicism decât știam eu despre ortodoxie.

Citat:

Poate din neadevarurile pe care le spuneau greco-catolicii despre ortodoxie, pentru ca ai spus ca determinant pentru convertire a fost ce s-a intamplat cu greco-catolicii.

Iarăși arăți că ai slabă ținere de minte. Domnul Dragomir avea argumentul ăsta.

GMihai 04.04.2017 20:00:45

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646182)
Dacă erau victime din cult ar fi menționat pe căi oficiale, de altfel ce rost mai avea apariția pe sticlă dacă celelalte lucruri făcute s-ar fi realizat în taină la locul efectiv al celor aflați în situație ?
Spune Hristos urlați-vă doliul și faceți gesturi pe la colțuri ? că așa a fost efectiv gestul.

Încă odată vă întreb: știți cu certitudine ?

Sau calomniați în spațiul public, în virtutea unor bănuieli ?

GMihai 04.04.2017 20:03:28

Ia zi, Cătăline, câți misionari ortodocși au fostla oamenii ăștia: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncontacted_peoples ?!

Urbanophon 04.04.2017 20:08:14

On-topic

Deci Iana se converteste pentru ca ii se pare mai catolic Papa de la Roma decat Papii din Biserica Ortodoxa.

Lancelot e suparat pe burti, mercedesuri si moaste. Inca nu stiu daca s-a convertit la alta credinta. Sau care e starea actuala.

Despre domnul din articolul dat ca exemplu, nu prea am inteles de ce s-a convertit. Din motive organizatorice...

Astept si alte exemple...daca mai stiti. Sa vad care e sursa dezamagirii in Biserica mea...

Lancelot 04.04.2017 20:16:23

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 646188)

Lancelot e suparat pe burti, mercedesuri si moaste. Inca nu stiu daca s-a convertit la alta credinta. Sau care e starea actuala.

;)

n-am talent, dar iti dai seama ce rap ar iesi? :)
eu nu-mi parasesc credinta, de altfel am si scris pe paginile anterioare ca motivele mele ar fi superficiale, n-as conta decat la numar.
dar problema e alta, trebuie sa intelegeti ca aceia care pleaca sunt de fapt niste oameni credinciosi, sunt mai devotati decat multi altii, sunt o reala pierdere, ei nu sunt cum as fi eu, la numar.

Iorest 04.04.2017 20:19:47

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 646164)

Altă chestie la care ar trebui să se gândească mulți e cât e numărul de enoriași și cât e durata slujbelor cultelor căror li se clamează catehizarea superioară.

Că dacă efectiv vin într-o biserică catolică 60 de persoane maxim și ai 2 ore de slujbă și 2 preoți la 60 de oameni, normal că ai tot timpul liber să faci scheme pe hârtii care nu ți le citește mai nimeni.
Catolicii niciodată nu s-au remarcat prin mersul din casă în casă eu n-am văzut în România, deci nici la ei nu le vin toți enoriașii la slujbe și la ei sunt oameni cărora nu le pasă chiar comunități întregi.

La fel e și cu sectarii și cu diferite denominațiuni dacă au 3 ore de program de discursuri Duminica, fără slujbe și fără nimic și 40 de enoriași, normal că se pot ocupa mult mai ușor de ei, dar nici așa nu-mi spune tu mie că în baptism merg toți duminical sau iau toți „Cina Domnului” dintr-o adunare.
Și evenimentele făcute pe stadioane pe care le fac neoprotestanții și alte săli presupune ca lumea să vină tot la ei, nu să meargă ei direct.

Ia să ai mă nene 3000-7000 de familii, din care familie = ori 2 membri de obicei, fiecare cu apucăturile lui și chiar câteva sute de bolnavi psihic într-un oraș mare de care să ai grijă să nu-și facă rău sau să nu facă ceva nociv în Biserică.

Păi stai tată să faci și slujbele, să ai și program de slujire zilnică precum la Catedrale, de 3 ore + vecernia sau maslu, nu de 2-3 ore Duminica și oameni mulți la spovedanie cu care petreci ore țintuit în scaun, fără să mergi la masă sau la toaletă, să ai și înmormântări și vezi după programul de muncă și uzura.

Urbanophon 04.04.2017 20:25:25

Lancelot, din cele cateva interactiuni de pe diferite topicuri te cred un om cerebral. Cred ca ai nevoie de un reset interior. Sa gasesti pustia si sa devi ascet. Elitele Imparatiei Cerurilor au trait in desert, departe de oameni, deci imposibil de a-si indeplini porunca milei si ajutorarea aproapelui. De asta cred ca ar avea nevoie si multi "dezamagiti", sa se pustiasca...sa priveasca doar spre interior o perioada. Sa cugete si daca primesc har, sa se roage. O sa vada ochii altcumva dupa...cand vine pacea inimii vezi simplu si profund. Ai grija de tine!

Lancelot 04.04.2017 20:27:52

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646190)

Ia să ai mă nene 3000-7000 de familii, din care familie = ori 2 membri de obicei, fiecare cu apucăturile lui și chiar câteva sute de bolnavi psihic într-un oraș mare de care să ai grijă să nu-și facă rău sau să nu facă ceva nociv în Biserică.

Păi stai tată să faci și slujbele, să ai și program de slujire zilnică precum la Catedrale, de 3 ore + vecernia sau maslu, nu de 2-3 ore Duminica și oameni mulți la spovedanie cu care petreci ore țintuit în scaun, fără să mergi la masă sau la toaletă, să ai și înmormântări și vezi după programul de muncă și uzura.

drept.

dar tu te referi la mediul urban, eu ma gandesc mereu la preotimea din mediul rural, mai ales la zonele defavorizate.

Lancelot 04.04.2017 20:32:19

Citat:

În prealabil postat de Urbanophon (Post 646191)
Lancelot, din cele cateva interactiuni de pe diferite topicuri te cred un om cerebral. Cred ca ai nevoie de un reset interior. Sa gasesti pustia si sa devi ascet. Elitele Imparatiei Cerurilor au trait in desert, departe de oameni, deci imposibil de a-si indeplini porunca milei si ajutorarea aproapelui. De asta cred ca ar avea nevoie si multi "dezamagiti", sa se pustiasca...sa priveasca doar spre interior o perioada. Sa cugete si daca primesc har, sa se roage. O sa vada ochii altcumva dupa...cand vine pacea inimii vezi simplu si profund. Ai grija de tine!

nope, nu merge. asta fac numai lasii, trebuie sa stai acasa, sa lupti pentru cei pe care-i iubesti, pentru nevasta, pentru copii. sa-i ajuti pe cei care depind de tine si, daca poti si esti om adevarat, sa-i ajuti pe cei in necaz, atat cat poti tu. sfatul tau este unul egoist, multi au ales calea asta si multi altii au descoperit in ei sfintenie, dar era numai egoism si lasitate.

GMihai 04.04.2017 20:33:11

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 646190)
Altă chestie la care ar trebui să se gândească mulți e cât e numărul de enoriași și cât e durata slujbelor cultelor căror li se clamează catehizarea superioară.

Că dacă efectiv vin într-o biserică catolică 60 de persoane maxim și ai 2 ore de slujbă și 2 preoți la 60 de oameni, normal că ai tot timpul liber să faci scheme pe hârtii care nu ți le citește mai nimeni.
Catolicii niciodată nu s-au remarcat prin mersul din casă în casă eu n-am văzut în România, deci nici la ei nu le vin toți enoriașii la slujbe și la ei sunt oameni cărora nu le pasă chiar comunități întregi.

La biserica catolică unde merg eu:

Zilnic, Liturghia dimineață și seara.

Duminica, 3 Liturghii, în limbile germană, maghiară și română.

Plus, adorație euharistică o dată pe săptămână, alte devoțiuni publice (Calea Crucii etc.)

Toți preoții sunt ieromonahi (călugări salvatorieni) ceea ce implică citirea Ceasurilor, sau a Breviarului.

Plus: înmormântări, botezuri, sfințirea caselor, spovadă, etc...

Deci ?

catalin2 04.04.2017 20:35:46

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 646166)
De fapt argumentul tău este greșit, pentru că nu ai înțeles exect ce a fost minunea Soarelui de la Fatima (bine, de altfel nu ai înțeles nici ce este Împărtășania, dar asta e o problemă mai gravă pe care o lăsăm pentru altă dată, cu precizarea că pâinea devine în mod real și substanțial Trupul lui Hristos, păstrând doar accidentele pâinii. Opinia ta este identică cu a protestanților).

Eu pot recunoate ca, de exemplu, in domeniul juridic si in alte domenii, e posibil sa stii mai multe lucruri decat mine. Sunt unele persoane care cred ca le stiu pe toate, chiar daca nu au prea multe cunostinte, probabil din mandrie.
Ceea ce am scris despre Sfanta Impartasanie e invatatura corecta, nu doar in ortodoxie, dar si in catolicism. Tu intelegi in mod gresit ca Trupul si Sangele din Sfanta Impartasanie este carne si sange. Iti repet, painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele, care sunt tot paine si vin, nu carne si sange. Deci ortodocsii, atunci cand se impartasesc mananca Trupul si Sangele, sub forma painii si vinului. Ca mananca sange si carne spuneau romanii, neintelegand ceea ce spun crestinii.
Deci nu are nicio legatura cu vedeniile. Despre ce s-a intamplat la Fatima am citit o multime de articole, din sursele catolice. De acolo stiu ca s-a constatat ca observatoarele astronomice nu au detectat nicio miscare a soarelui, nici macar o mica eclipsa. Tot de acolo am citit mesajele transmise si am vazut ca a spus de Purgatoriu. Trebuie sa intelegi ca nici macar un inger nu poate spune un neadevar, o erezie, din punct de vedere ortodox Puragtoriul este o dogma gresita, deci e exclus ca, prin prisma ortodocsilor, sa creada ca acolo a fost o aparitie divina si nu o aparitie a ingerilor cazuti. La fel cum la Lourdes acea aparitie a spus de o alta dogma considerata gresita din punct de vedere ortodox, neprihanita zamislire. Eu asta am afirmat si trebuie sa vezi ca e ceva logic, nu e o mare filozofie.
Citat:

Revenind la minunea Soarelui, la fel cum transformarea reală și substanțială a pâinii nu poate fi detectată de mijloace științifice, nici mișcarea reală și substanțială a Soarelui nu a putut fi detectată de mijloace științifice.

Transformarea painii in Trup nu poate fi detectata cu mijloace stiintifice pentur ca e ceva ce nu tine de lumea aceasta, nu au cum sa-L gaseasca la miscoscop pe Iisus acolo. In schimb Soarele e din lumea noastra, e ceva din planul material, se poate observa ca nu s-a miscat.
Citat:

Ăsta este unul dintre presupusele aspecte ale Luminii Sfinte pe care cu certitudine îl contest. Am auzit de n ori că "lumina nu arde" și am văzut filmări pe youtube în care credincioși își treceau mâinile prin flacără, însă și eu îmi pot trece mâna pentru una-două secunde prin flacăra lumânării, fără să mă ard. Când o să-mi arăți măcar o filmare cu cineva care își ține mâna, sau o bucată de hârtie, în flacără timp de 5 secunde, o să te cred.

Cum am mai spus, asta e baza minunii, Lumina Sfanta care nu arde, nu o flacara ca la aragaz. Care vine mai intai sub forma unui fulger de Lumina si apoi se duce la Mormant. Inca de acum multi ani am vazut pe acel rus care spune ca isi trece mana prin foc. Oricine poate face asta fara sa se arda, decat, cel mult, parul de pe mana. In schimb existau si atunci clipuri pe youtube in care unele persoane isi tineau fata in flacara mai multe secunde, fara sa ramana fara gene sau par in cap.
Citat:

Că Patriarhul pune vata în cupe de aur cu găurele, că aprinde de la foc 33 sau 99 de lumânări, sunt aspecte care nu au relevanță. Cea ce este relevant este că focul respectiv aprinde lumânările, deci se comportă ca o sursă obișnuită de energie calorică, și, repet, nu există nicio dovadă în sensul că nu ar arde.

Are ceva relevanta, cum crezi ca arde vata in mod obisnuit, ce ar mai vedea musulmanul din vata aia?
Citat:

Se pare că ai fost la fel de naiv și ai înțeles la fel de puțin din superstițiile și scamatoriile pe care ți le-a vândut unii cu titlul de paranormal precum ești și în calitate de creștin, când îți închipui că Harul lui Dumnezeu este ceva pe care un trib sau o comunitate eclesială îl poate "avea" de parcă ar fi o sumă de bani într-un cont de bancă.

Nu ai inteles, era o ironie.

Iorest 04.04.2017 20:43:42

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 646183)
e urata exprimarea ta si-mi pare rau ca ai formulat asa. de ce crezi ca-mi pasa ce fac altii? ma doare-n cot, ma intereseaza numai ce face Biserica Ortodoxa. orice-ati zice si orice-ati pseudoargumenta, eu, asa pacatos cum sunt, sunt egalul vostru! nici tu si nici altul de aici nu este mai bun ortodox decat mine, nu noi hotaram asta, nu noi judecam asta, intelegeti si nu ne mai priviti de sus, pe mine si pe alti cativa.
tot vorbiti de canoane, nu uitati ca fara oameni nu ar mai fi nicio biserica...

Canoanele sunt mai aspre pentru clerici, mi se pare chiar mai aspru să fi decăzut din funcția bisericească pe lângă oprirea de la împărtășanie, canoanele sunt tot pentru mântuirea omului adoptate, altfel s-ar ajunge să se presupună că Sfinții Părinți erau lipsiți de iubire, ceea ce e deja pe tărâmul hulelor.
Mie nici nu mi se pare că mai practică mulți acrivia, poate doar în mănăstiri unde duhovnicii sporiți își selectează în funcție de asta ucenicii călugări și nu e greșit să se practice acrivia în mănăstiri.
Se ia împărtășania destul de bine și confortabil de către mulți.

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 646183)
orice-ati zice si orice-ati pseudoargumenta, eu, asa pacatos cum sunt, sunt egalul vostru! nici tu si nici altul de aici nu este mai bun ortodox decat mine, nu noi hotaram asta, nu noi judecam asta, intelegeti si nu ne mai priviti de sus, pe mine si pe alti cativa.

Nici n-am încercat să argumentez că ești mai păcătos, tu sau alții, sau că aș fi mai bun ortodox, n-am cum să privesc de sus, oricum mă smerește Dumnezeu degrabă.
Problema era privind mântuirea și Origen era erudit, moral, bine crescut, avea o bibliotecă și Biserica n-a putut să-i rețină ereziile.
Nu spun c-ai fi tu Origen, dar au fost și oameni de calibru care au căzut pentru părerile lor după care s-au condus și au învățat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:01:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.