Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Homosexualitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5043)
-   -   Dupa 7 ani de la prima postare aici. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17645)

Inorogul 09.02.2015 18:14:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580397)
Musiu Inorog a lasant o capcana si Ovidiu a cazut in plasa.

Am revenit aici pentru a spune ca m-am intins prea mult cu acel ultim comentariu. Nu am intins o capcana pt. ca, imi recunosc vina, mai degraba am acuzat decat am afirmat ceva. Este o parere pe care trebuia sa o pastrez pentru mine, nu sa o expun public ca si cum ar aceasta ar solicita un raspuns, cand in realitate ea are la baza un trolling... involuntar.
...Nu caut sa intru in polemica pe aceasta tema; cel putin nu in acest fel, aratand cu degetul.

Scuze!

AlinB 09.02.2015 18:26:27

Mai sunt si trolareli care ajuta pe oameni sa-si mai puna la punct defecte de gandire :)

guardian knight 09.02.2015 18:26:51

Citat:

În prealabil postat de Newage919 (Post 577555)
Homosexualitatea nu este o boala. Pana in anii 60-70 a fost considerata o boala mentala intr-adevar. Dar de atunci, dupa multe cercetari si faptul ca este mult prea prezenta in natura, s-a constatat si ras-constatat ca nu este de fapt o boala.

Da, numai ca aceasta "constatare",cine a facut-o ?
Nu cumva tot homosexualii ???

CristianR 09.02.2015 18:28:57

Citat:

Eu i-as fi dat dreptate Inorogului, cel putin in parte: e posibil sa fie o schimbare reala, dar nu neaparat o "minune".

Nici eu nu neg posibilitatea ca manifestările astea, specifice penticostalilor, să aibă un puternic impact asupra celor care participă la ele și să producă chiar niște mutații. Un psiholog ar putea să ne lămurească mai bine.

abaaaabbbb63 09.02.2015 18:31:03

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 580406)
Nici eu nu neg posibilitatea ca manifestările astea, specifice penticostalilor, să aibă un puternic impact asupra celor care participă la ele și să producă chiar niște mutații. Un psiholog ar putea să ne lămurească mai bine.

Sau un genetician.

AlinB 09.02.2015 18:32:06

Cred ca aia sunt mai degraba statisticieni.
Si stii cum se zice: exista minciuni, minciuni nerusinate si .....

Studiu ala e o gluma.
Ceva gen: hai sa vedem ce gene comune gasim printre gay.
Bun, cutare. Pai sa vedem, ce mai au in comun astia cu gena asta, pe langa ca sunt gay?
Hai sa mai vedem niste chestii gen culoare ochi, par, altceva nu mai stim (desi genele pot determina o infinitate de caracteristici, nu neaparat evidente somatic). N-am gasit altceva? (nu ca am fi in stare sa cautam). Atunci sa zicem ca aia e gena "gay".
Si sa ne luam si un safeguard, in caz ca vin altii mai destepti si ne dau peste bot intr-o zi.

Zicem asa:

"Whatever the results (studiu este de fapt vag si incomplent - fapt recunoscut nn) Sanders stresses that complex traits such as sexual orientation depend on multiple factors, both environmental and genetic. Even if he has hit on individual genes, they will likely only have at most a small effect on their own, as has also been seen in studies of the genetic basis for intelligence, for example. [/quote]

Haha, deci uite cum studiul "pro-gay" zice ca gayismu' e cel mai probabil tratabil, pentru ca genetica e fix-pix in tabloul de ansamblu.

http://www.newscientist.com/article/...gay-genes.html

Bun, deci ne-am lamurit ca nici macar avocatii fenomenului nu'si dau silinta sa citeasca sursele care le citeaza, d'apai sa le analizeze logic si impartial..

ovidiu b. 09.02.2015 18:49:48

Citat:

Eu i-as fi dat dreptate Inorogului, cel putin in parte: e posibil sa fie o schimbare reala, dar nu neaparat o "minune".

Nu am exclus posibiliateta unei schimbări reale. Cât despre minune, da am exclus-o.

antoniap 09.02.2015 22:32:39

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/cas...lumea-intreaga

MarcelEmil 09.02.2015 23:02:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580408)
Cred ca aia sunt mai degraba statisticieni.
Si stii cum se zice: exista minciuni, minciuni nerusinate si .....

Studiu ala e o gluma.
[...]
Si sa ne luam si un safeguard, in caz ca vin altii mai destepti si ne dau peste bot intr-o zi.

Zicem asa:

Citat:

"Whatever the results (studiu este de fapt vag si incomplent - fapt recunoscut nn) Sanders stresses that complex traits such as sexual orientation depend on multiple factors, both environmental and genetic. Even if he has hit on individual genes, they will likely only have at most a small effect on their own, as has also been seen in studies of the genetic basis for intelligence, for example.
Haha, deci uite cum studiul "pro-gay" zice ca gayismu' e cel mai probabil tratabil, pentru ca genetica e fix-pix in tabloul de ansamblu.

http://www.newscientist.com/article/...gay-genes.html

Bun, deci ne-am lamurit ca nici macar avocatii fenomenului nu'si dau silinta sa citeasca sursele care le citeaza, d'apai sa le analizeze logic si impartial..

Textul citat și subliniat nu-ți sprijină alegațiile. Cred că mai degrabă nu l-ai înțeles. Ceea ce spune el este că sunt implicate mai multe gene, fiecare cu propriul aport, mic, nu una singură (individuală) cu aport mare, și dă exemplu de altă situație similară, cazul inteligenței.

Că sunt mai multe gene implicate o spune atât articolul științific original cât și articolul de popularizare, din care ai citat, cât se poate de clar, prin identificarea a 5 zone diferite în care sunt localizabile genele suspectabile a avea legătură cu homosexualitatea.

Că în orientarea sexuală a unei persoane nu este implicată o genă unică, dacă este implicată vreuna, era clar de pese 50 ani, pentru toată lumea care știe câte ceva despre orientările sexuale și despre genetică dar aceste cunoștințe nu pot fi cerute fanaticilor anti-gay. Dacă ar fi o genă unică pentru homosexualitate atunci ar exista doar homosexuali (cei care au gena) și heterosexuali (cei care n-au gena), fiind exclusă existența bisexualilor. Similar, dacă ar exista o astfel de genă pentru heterosexualitate. Mai mult, dacă sunt implicate gene în orientarea sexuală atunci ele trebuie să fie în număr mare și / sau să nu fie doar ele implicate ci și factori de mediu iar această concluzie este impusă de existența continuumului heterosexual-homosexual, mai precis de existența bisexualității cu grade diferite de atracții heterosexuale și homosexuale. Existența continuumului heterosexual-homosexual a fost pusă în evidență în anul 1948, de către Kinsey și alții, confirmată ulterior. Când vorbesc despre "factori de mediu" specialiștii în genetică înțeleg tot ceea ce nu este codificat în gene și aceștia pot fi: biologici, chimici, fizici, sociali, psihologici, etc. sau chiar aleatori.

În altă ordine de idei, și pentru înțelegerea problemei, dau un exemplu similar. Cred că toată lumea este convinsă și aici că înălțimea unei persoane este influențată genetic. Înălțimea unei persoane este și ea situată într-un continuum. Nu există o genă a persoanelor de 1,80 m înălțime, alta pentru cei cu 1,81 m înălțime etc. Numărul genelor implicate în înălțimea unei persoane este apreciat a fi de peste 200! În plus față de gene sunt și alți factori implicați, în special hormonali, direct sau indirect.

Ioan_Cezar 10.02.2015 00:10:51

Exemplul ales pentru a lămuri teoria acelui continuum aduce un spor de înțelegere, cred. Pe de altă parte el se referă doar la variații cantitative (mai mulți sau mai puțini centimetri), în timp ce homosexualitatea e o chestiune calitativă.
Problema nu constă în cât de mult sau cât de puțin face un homosexual, ci în ce anume face (subiectiv și comportamental). El face altceva decât un heterosexual.
Acest "altceva", această "calitate" diferită are nevoie de explicații ceva mai largi decât cele oferite exclusiv de datele materialiste ale geneticii (clasice).
În articolele pe care le postasem se insistă asupra unui model sistemic, unde sunt luați simultan în calcul mai mulți factori care interacționează. De "jocul" acestui întreg sistem depinde comportamentul sexual, iar nu de un singur factor (anume, genetic/ereditar).
Orientarea sexuală este de obicei produsul unor alegeri succesive pe care o persoană le-a făcut de-a lungul vieții (alegeri care constituie un răspuns la o serie de stimulări/presiuni). Aceste alegeri nu sunt însă atât de evidente, uneori nu sunt conștientizate nici de persoana în cauză decât cu ajutorul unor laborioase și delicate investigații.
Precum bine se cunoaște, adeseori viața noastră poate fi modificată substanțial doar ca urmare a unei simple bătăi din aripi a unui fluture... Tocmai acest raport între un factor aparent insignifiant și consecințele uneori drastice, de proporții uriașe, arată, cel puțin în înțelegerea mea, două lucruri:
a) că omul este o ființă extrem de vulnerabilă și cu o viață imprevizibilă (cel puțin în datele mai tainice, esențiale, iar nu doar în cele formal/exterioare - constatabile de oricine);
b) că viața oamenilor nu este lăsată la voia întâmplării, ci este cunoscută și sprijinită, uneori chiar condusă; altminteri ea ar înceta cu totul sau ar urma un destin mereu implacabil. În ce mă privește cred că Cel Care ne cunoaște și ne sprijină mereu viața este Bunul Dumnezeu, fără de Care nimic nu ar putea ființa, nici măcar o clipită.

În ciuda oricăror constrângeri (și, din câte cunosc, condiția homosexualului este o constrângere foarte complexă și severă), din fericire (mai exact din Pronie Dumnezeiască) omul are posibilitatea în orice clipă a vieții să ceară și să folosească ajutorul divin. Singura problemă este dacă noi oamenii apelăm la această inegalabilă Resursă sau o ignorăm. Cred că la această alegere se reduce totul, în ultimă instanță. Pe acest temei, al liberului arbitru de a trăi/lucra cu Dumnezeu sau fără Dumnezeu, cred că se desfășoară și viața noastră și Judecata ei.
Suntem, așadar, liberi să alegem. Și să trăim consecințele alegerilor noastre de fiece zi, de fiece gând, construindu-ne astfel un destin personal. Și colectiv.

iuliu46 10.02.2015 01:31:14

Nu stiu de ce am impresia ca domnul Marcel a mai fost pe aici demult. Da nu-i nimic, mergem inainte ca doar suntem fundamentalisti anti gay si nu fundamentalisti pro gay ca domnia sa :

Alin are dreptate. In articolul respectiv se spune : " While our study results provide further evidence for early (prenatal) biological influences on variation in male sexual orientation, we also emphasize that genetic contributions are far from determinant but instead represent a part of the trait’s multifactorial causation, both genetic and environmental."

Asta ca fapt divers, oricum nu conteaza pentru ca nu stiu de ce ar trebui sa credem toti ca sunt unii care vor sa descopere adevarul si nu sa serveasca o anumita ideologie.
Deci nu conteaza ca e una sau mai multe gene ci spune ca genele respective reprezinta doar o parte din cauza pentru care unii o iau razna. Deci omul creste gay si din alte motive, nu doar pentru ca are genele intr-un anumit fel.

Acum sa vedem, poate fac studii si pentru bisexuali, trisexuali, onanisti, zoofili si pedofili. E tare incalcita genetica asta. Sigur exista gene care-i fac pe unii ( macar in parte ) sa fie atrasi de gaste. :21:

MarcelEmil 10.02.2015 01:39:30

Calitativ vs cantitativ.

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 580432)
Exemplul ales pentru a lămuri teoria acelui continuum aduce un spor de înțelegere, cred. Pe de altă parte el se referă doar la variații cantitative (mai mulți sau mai puțini centimetri), în timp ce homosexualitatea e o chestiune calitativă.
Problema nu constă în cât de mult sau cât de puțin face un homosexual, ci în ce anume face (subiectiv și comportamental). El face altceva decât un heterosexual.
Acest "altceva", această "calitate" diferită are nevoie de explicații ceva mai largi decât cele oferite exclusiv de datele materialiste ale geneticii (clasice).

Răspuns acum numai la această problemă, urmând ca în măsura timpului disponibil să scriu cam ceea ce se știe acum despre homosexualitate și să abordez erorile frecvente în spațiul public, voite sau din necunoaștere, vis-a-vis de acest subiect.

Orice abordare calitativă poate fi transformată în una cantitativă atunci când este posibilă instituirea unei unități de măsură și a unei metode de a măsura. În cazul orientărillor sexuale este posibilă prin măsurarea reacțiilor la stimuli erogeni specifici.

Convențional continuumul heterosexual-homosexual este împărțit în 7 zone, de către așa numita scară Kinsey: Zona 0 pentru heterosexualitate, zona 6 pentru homosexualitate iar zonele intermediare 1-5 fiind pentru amestecuri de atracții homosexuale și heterosexule, în grade diferite. Unii, printre care mă număr, înțeleg prin bisexualitate toate zonele 1-5 iar alțíi rezervă acestă denumire doar pentru zona centrală, 3. Această scară este utilizată în toate cercetările sociologice și psihologice asupra orientărilor sexuale.

MarcelEmil 10.02.2015 02:47:14

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 580441)
Alin are dreptate. In articolul respectiv se spune : " While our study results provide further evidence for early (prenatal) biological influences on variation in male sexual orientation, we also emphasize that genetic contributions are far from determinant but instead represent a part of the trait’s multifactorial causation, both genetic and environmental."

Nu știu în care aspecte zici că are dreptate pentru că el nu vorbește depre factori determinanți. Nici eu n-am vorbit despre așa ceva.

Despre factorii de mediu, în engleză "environmental", am scris și eu și am explicat și ce înseamnă aceștia pentru geneticieni.

În domeniul orientărilor sexuale se cunosc unii factori care contribuie la acestea, dar până în prezent nici unul nu este dovedit a fi determinant (hotărâtor) De asemenea se cunoaște că unii factori care au fost sau mai sunt invocați în etiologia orientării sexuale în realitate n-au nicio contribuție. Faptul că un factor nu este determinant nu însemnă că el este ignorabil ("fix-pix").

Iau un exemplu care vă este foarte la îndemână și care mi-a venit în minte în timp ce scriam altceva pentru acest forum, în care există un factor determinant dar alături de el nici ceilalți factori nu sunt neglijabili: Cred că suntem de acord că factorul determinant pentru orice însănătoșire, dintr-o boală oarecare, este voia lui Dumnezeu. Dacă tratamentul medical este "fix-pix", pentru că nu este factor determinant, atunci de ce să mai fie administrat? De ce să nu desființăm spitalele și facultățile de medicină?

Ioan_Cezar 10.02.2015 03:58:30

Citat:

În prealabil postat de MarcelEmil (Post 580442)

Orice abordare calitativă poate fi transformată în una cantitativă atunci când este posibilă instituirea unei unități de măsură și a unei metode de a măsura.

Nu doar când e posibilă (și deseori nu este posibil!) dar mai ales atunci când are sens și este relevantă pentru specificul fenomenului studiat. Întrucât nu măsurăm doar pentru că e posibil sau doar de dragul de a măsura...
Dar dacă ai în vedere strict acțiunea de măsurare a distribuției unei variabile, afirmația este adevărată, desigur. Și cu toate acestea măsurarea este doar un aspect al cunoașterii, iar fenomenele complexe cum sunt cele care țin de personalitate nu pot fi epuizate cognitiv prin măsurare, oricât de minuțioasă ar fi ea.
Această abordare care scoate în față măsurarea e specifică domeniului experimental și statisticii. Are o valoare indiscutabilă în cunoașterea științifică, în limitele date de cadrul epistemologic respectiv. Însă, așa cum probabil cunoști, măsurarea cantitativă oferă doar un tip de date asupra unui fenomen, însă nu ne poate spune nimic despre natura fenomenului studiat, despre semnificațiile lui etc.
Apoi, să nu uităm că nici o măsurare și nici o prelucrare statistică, oricât de savante ar fi, nu pot înlocui interpretarea celor aflate prin măsurare. Practic, în urma unor măsurări avem sarcina să răspundem la întrebări de genul: și ce relevanță au aceste date, ce înseamnă ele, ce impact au, unde și cât contează etc. Orice măsurare e continuată prin interpretări și explicații în acord cu o teorie sau o paradigmă supraordonată. Sper că ești de acord - e banal ce spun aici...

Revenind la problematica strictă a homosexualității, fie ea și modelată ca o poziție pe o scală propusă de cineva, tot ne rămân întrebările de tip calitativ:
a) ce motivație susține modul de a fi al homosexualului; în ce constă ea, cum s-a format și cum se menține
b) care sunt scopurile urmărite, spre ce tinde psihologia și comportamentul persoanei respective
c) ce particularități au trăirile lui afective, emoțiile și sentimentele, pasiunea (considerată morbidă)
d) ce fel de voință are acest om, cum este orientată, ce trăsături îi sunt mai pregnante sau dimpotrivă, slab funcționale
e) care îi sunt mecanismele de apărare specifice; ce trăsături de personalitate îi sunt specifice și cum se raportează între ele
f) ce putem spune despre dinamica relațiilor dintre inconștientul pulsional și celelalte instanțe ale psihismului
g) ce evenimente sunt semnificative în drumul de viață al acestui om? care este scenariul său de viață înlăuntrul căruia trăiește și îi implică și pe alții?
h) are el un anumit specific al vieții spirituale? în ce raport se află cu Dumnezeu și cu semenii?
Aceste întrebări devin și mai complexe dacă ne referim acum nu doar la o persoană ci la un cuplu de homosexuali sau la asociații întregi precum și la relațiile lor cu heterosexualii, apoi cu instituțiile statului, cu Biserica etc.

Tabloul interogației e desigur mult mai vast și mai profund, însă am enumerat aceste întrebări doar pentru a argumenta aspectul calitativ, pe care îl consider esențial atunci când dorim să cunoaștem o persoană și însușirile personalității, cu atât mai mult o comunitate care nu e astăzi deloc discretă și minoră...
Acest aspect, calitativ, îmi pare de departe mult mai important comparativ cu orice modelare cantitativă. Care, la rândul său, are și ea rolul ei, anume când se subordonează corect unei ipoteze ce poate fi operaționalizată și abordată în forma unor variabile măsurabile.

La sfârșit o întrebare: aspectele morale și duhovnicești ale problemei homosexualității au ceva de câștigat, în planul reflecției noastre, prin abordările cantitative? Dacă da, ce anume?
Mie mi se pare că deplasarea atenției asupra problemei măsurării servește de minune mascării aspectului-cheie al homosexualității: natura patologică și căderea morală. Specificul acestora nu poate fi redus la nici o abordare cantitativă. Sunt ireductibile la cifre, oricâte statistici am încropi, ca o găteală, primprejurul lor...

MarcelEmil 10.02.2015 07:09:46

Cu tot ceea ce scrieți în prima treime a textului, respectiv în zona
Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 580444)
Nu doar când e posibilă [...] - e banal ce spun aici...

sunt de acord.

Problemele pe care le ridicați în partea centrală a textului, respectiv în zona
Citat:

Revenind la problematica strictă a homosexualității, [...] nu e astăzi deloc discretă și minoră....

sunt legitime. N-am răspuns pentru toate iar pentru cele cărora le-aș putea răspunde sunt necesare detalieri și timp. Le rețin și o să revin asupra lor.

Citat:

Acest aspect, calitativ, îmi pare de departe mult mai important comparativ cu orice modelare cantitativă. Care, la rândul său, are și ea rolul ei, anume când se subordonează corect unei ipoteze ce poate fi operaționalizată și abordată în forma unor variabile măsurabile.

Cele două laturi, cantitativă și calitativă nu se exclud ci se completează. Totuși, aspectele cantitative sunt reci, insensibile la considerente de ordin politic, moral, religios etc. iar interpretările lor, pe care le subsumați calitativului, cel puțin principial n-ar trebui să le contrazică flagrant.

Citat:

Mie mi se pare că deplasarea atenției asupra problemei măsurării servește de minune mascării aspectului-cheie al homosexualității: NATURA PATOLOGICĂ și căderea morală. Specificul acestora nu poate fi redus la nici o abordare cantitativă. Sunt ireductibile la cifre, oricâte statistici am încropi, ca o găteală, primprejurul lor...

Sintagma "natura patologică" are mai multe înțelesuri.
- Dacă se interpretează în sens medical, așa cum pare la prima vedere, atunci, părerea mea este că ea excede competențelor din sferele moralei, socialului și religiei. Este strict de competența medicilor să spună ce este boală a corpului sau a minții.
- Dacă se are în vedere homosexualitate ca "boală sufletească", cum este calificată deseori, atunci este strict de competența bisericiilor s-o considere astfel, pentru că bisericile au în grijă sufletele, și nimeni dinafara lor n-ar trebui să se amestece în această privință. Aici am avut în vedere în vedere definiția sufletului, așa cum apare în DEX '98: 3. "(În filozofia idealistă și în concepția religioasă) Substanță spirituală care dă omului viață și care este socotită de origine divină și cu esență veșnică."
- Unii consideră homosexualitatea ca o patologie ideologică a societății, asemeni comunismului, nazismului, antisemitismului etc. Nu sunt de aceași părere pentru că toate patologiile societății sunt pur ideologice pe când homosexualitatea nu are nici o componentă ideologică. Faptul că în jurul ei se duc lupte ideologice n-o transformă în ideologie. Activismul pro sau anti homosexuali (homofobia) pot fi calificate ca patologii sociale.

MarcelEmil 10.02.2015 08:36:07

Unele aspecte privind moralitatea.

Citat:

La sfârșit o întrebare: aspectele morale și duhovnicești ale problemei homosexualității au ceva de câștigat, în planul reflecției noastre, prin abordările cantitative? Dacă da, ce anume?

Întotdeauna și pentru oricine un plus de informație este un câștig.

Important este ca o biserică să ia decizii pe baza cunoașterii faptelor. Faptele, în special cele de științifice, nu sunt întotdeauna așa cum credem că ar trebui să fie. Parcurgând în ultima săptămână acest forum am constatat că în sânul bisericii se propagă multe informații care contravin realității și multe confuzii. (Am găsit pe acest forum informația că "Biserica Creștină (Ortodoxă) oferă consiliere duhovnicească și SPITALICEASCĂ pentru păcatul sodomiei" care, în mod evident, este greșită.) Informațiile greșite, în mod inevitabil, pot conduce la concluzii greșite. Părerile, opiniile, credințele de tot felul, atunci când se constată că sunt în contradicție cu datele științifice cred că ar trebui schimbate. Soarele nu se învârte în jurul Pământului chiar dacă vreo 10 sfinți de primă mărime, printre alții, au susținut acest lucru și nu cred că, în prezent, vreun profesor de religie îi învață pe copii așa ceva chiar dacă aceasta a fost opinia bisericii mai multe secole.

Biserica Catolică, de exemplu, are propriile institute de cercetare și patronează universități, în domenii cât se poate de laice. Probabil că apreciază că are ceva de câștigat din această stare a lucrurilor. Voi încerca să arăt în altă ocazie cum și-au schimbat alte biserici creștine părerea despre homosexuali și despre homosexualitate dar schimbările produse în alte părți nu-s obligatorii și la noi.

Citat:

Mie mi se pare că deplasarea atenției asupra problemei măsurării servește de minune mascării aspectului-cheie al homosexualității: natura patologică și CĂDEREA MORALĂ. Specificul acestora nu poate fi redus la nici o abordare cantitativă. Sunt ireductibile la cifre, oricâte statistici am încropi, ca o găteală, primprejurul lor...

Judecățile morale trebuie să se circumscrie unor limite de aplicabilitate. Natura, de exemplu nu poate fi judecată după principii morale. Dacă plouă sau nu plouă nu-i treaba moralei iar ploaia nu este nici morală, nici imorală și nici amorală. Ceea ce simte omul fără voia lui se abstrage judecăților morale. Faptul că unei persoane îi este foame sau sete, că îi vine să râdă sau să plângă nu intră în competența moralei. În particular, homosexualitatea, la fel ca și heterosexualitatea, este instinctuală și ca atare este parte a naturii, indiferent cum am considera originea ei, biologică sau non-biologică, la fel cum parte a naturii sunt foamea, setea, râsul, plânsul etc. Comportamentul sexual, inclusiv homosexual, poate intra în sfera de reglemantare a moralei.

Există, că ne place sau că nu ne place, mai multe sisteme morale. Fiecare biserică și fiecare societatea are sistemele ei morale, în general diferite de la o zonă geografică la alta, de la o perioadă istorică la alta, și există un șir nesfârșit de sisteme morale create de către filosofi. Conviețuirea dintre oameni face necesară tolerarea altor sisteme morale, indiferent cât de putenice ar fi convingerile noastre asupra corectitudinii unui anume sistem moral. (Anul acesta se împlinesc 10 ani de când o româncă, învățată prin mănăstirile Moldovei că ecumenismul este lucrătura diavolului, a găsit de cuviință, cu mintea ei slabă, să ucidă, în Franța, un pastor nonagenar care-și dedicase viața ecumenismului.) În baza acestei toleranțe necesare, în opinia mea, nici statul nu trebuie să impună bisericii obligații care ar contraveni normelor morale ale acestora și, similar, nici biserica statului. Astfel, dând exemple inspirate din ceea ce am citit că se întâmplă în alte părți, statul nu trebuie să impună bisericilor să oficieze cununii între persoane de același sex și nici bisericile să nu se opună ca statul să reglementeze oficierea de căsătorii civile între persoane de același sex.

Am citit deseori acuzații de relativism moral, susținute dinspre poziții religioase, și de excesiv conservatorism, susținute de pe poziții liberale, și nu doar la noi în țară ci pretutindeni pe unde am acces la informații. Da, moala nu este un dat, nici măcar cea religioasă deși se susține deseori contrariul, ci evoluează în timp. Sinodul Apostolic de la Ierusalim (cca. 46) a produs o revoluție în sistemul moral prin renunțarea la Legea lui Moise. Evoluțiile canoanelor reflectă evoluția moralei. În unele biserici / societăți morala evoluează mai repede, în altele mai încet. Dacă analizăm cauzele profunde ale schismelor și multitudinii de biserici creștine existente în prezent constatăm că ele sunt în primul rând generate de evoluții diferite ale sistemelor morale.

Nu arareori, chiar în cadrul aceluiași sistem moral, intră în conflict unele norme morale. Conflictul trebuie rezolvat. Un exemplu la îndemână, din sistemul moral al BOR, rezolvat corect, este cel al avortului atunci când sarcina pune în pericol viața mamei. Într-o împrejurare cardinalul Vienei a făcut o alegere de natură morală, ca între două rele, argumentând în favoarea uniunilor civile între persoane de același sex în maniera: decât un lanț de legături pasagere este preferabilă o legătură stabilă. Cum apreciați acestă alegere admițând, măcar ipotetic, că nu există altă alternativă? (Deși teoretic alternativa există în practică ea nu este viabilă.) Iau ca exemplu, ipotetic și pur teoretic, că ar intra în conflict dreptul la viață și la sănătate al unui homosexual, pe care sunt convins că BOR nu-l neagă, și dreptul clerului BOR de a-i acuza pe homosexuali. Mai precis, cum ar trebui să acționeze BOR în condițiile în care s-ar dovedi că homofobia susținută de către biserică îi omoară pe homosexuali? În opinia mea ar trebui ca în această împrejurare biserica să lupte împotriva homofobiei

DragosP 10.02.2015 09:13:16

"Norocul" nostru e că vine din când în când pe aici căte un semidoct și ne zice cât de proști suntem și nu știm că homosexualitatea ca și multe alte aberații sexuale (să ne oprim doar la ele) sunt ceva natural și Biserica ar trebui să țină cont de concluziile "cercetătorilor britanici".

Inorogul 10.02.2015 10:02:11

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 580432)
Precum bine se cunoaște, adeseori viața noastră poate fi modificată substanțial doar ca urmare a unei simple bătăi din aripi a unui fluture...

Nu vreau sa deturnez discutia si sa fac prea mult offtopic. Gasesc foarte interesanta aceasta afirmatie si sunt curios cum impaca o astfel de viziune pronia si providenta divina cu liberul arbitru. Una dintre scuzele oferite: "schimbarea nu este substantiala" nu pare sa stea in picioare in acest caz.

Inorogul 10.02.2015 11:28:12

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 580453)
"Norocul" nostru e că vine din când în când pe aici căte un semidoct și ne zice cât de proști suntem și nu știm că homosexualitatea ca și multe alte aberații sexuale (să ne oprim doar la ele) sunt ceva natural și Biserica ar trebui să țină cont de concluziile "cercetătorilor britanici".

Iti inteleg nedumerirea si nemultumirea. Este posibil ca toate actiunile care in prezent au conotatii morale negative sa isi gaseasca "justificare" genetica. Justificare in sensul ca nu mai putem discuta despre un liber arbitru. Toti factorii extrerni si interni care conduc la un anumit eveniment constituie circumstante atenuante si fac notiunea de liber arbitru inutila.

Suna ciudat insa daca tu, DragosP, sau eu Inorogul, am fi avut o constructie fizica identica, pana in cel mai mic detaliu si am fi "beneficiat" de un context social identic (care nu se rezuma la atat, ci se extinde la totalitatea trairilor generate de mediul extern) cu al persoanei asupra careia facem judecati, a spune ca nu am face sau nu am fi facut aceleasi lucruri devine un nonsens.
Extrem de banal insa, daca erai Hitler si nu Dragos, ai fi actionat identic cu Hitler.
Liberul arbitru devine o simpla iluzie. Daca tu, Dragos, te razandesti de 100 de ori aspura unui lucru nu inseamna ca ti-ai exercitat liberul arbitru, ci ca nu puteai sa procedezi altfel decat asa cu am procedat deja, razgandindu-te de 100 de ori.

Faptul ca am mustata si freza ca a lui Hitler nu ma indreptateste sa spun ca eu nu as fi facut ceea ce a facut el. Sunt aproape o infinitate de alti factori care nu coincid in cazul nostru si niciunul dintre acestea nu poate fi imputat din punct de vedere moral. ...Asa cum spune domnul Cezar, bataile din aripi ale unui fluture pot modifica substantial viata.

Problema intervine atunci cand aceste diferente devin imputabile din punct de vedere moral. Responsabilitatea morala a unei persoane fata de propria sa constructie fizica si fata de factorii externi este cel mult insignifianta, daca nu chiar inexistenta.

In mai toate cazurile in care se efectueza judecati de ordin moral, cel care judeca se transpune incomplet in pielea celui pe care il judeca si decide, in mod incorect, ca ar fi procedat altfel decat cel pe care il judeca. Fie isi asuma doar partial contextul social al respectivului (ex: si eu am trei copii acasa si am fost batut de un tata alcoolic cand eram mic dar tot nu fur; contextul este asemanator dar incomplet), fie uita cu desavarsire de factorii fizici (care cuprind si inteligenta nativa).

Chiar daca nu putem vorbi despre o responsabilitatea morala, in sens filosofic, nu inseamna ca aceasta o exclude pe cea sociala. Orice comportament pe care societatea, de comun acord, il considera incompatibil cu aceasta este descurajat si sanctionat. Pe cale de consecinta, in cele mai multe cazuri cel care savarseste actul anti-social este izolat.

Va rog sa nu considerati parerea mea ca fiind una specific secularista, atee etc.. In spatiul "forumistic" se dezbate cu arodare inca ideea de iluzie a liberului arbitru dar cea cu inexistenta raspunderii morale este cel mai probabil nepopulara :).

PS: foarta interesanta dezbaterea dintre domnul Cezar si domnul Marcel. Din punctul meu de vedere comunitatea are numai de castigat din acestea.

DragosP 10.02.2015 11:52:46

Mă dezamăgești.
Credeam că știi că toate gândurile/acțiunile noastre sunt strict produsul/rezultatul unor banale reacții chimice.

AlinB 10.02.2015 11:55:48

Citat:

În prealabil postat de MarcelEmil (Post 580427)
Textul citat și subliniat nu-ți sprijină alegațiile. Cred că mai degrabă nu l-ai înțeles. Ceea ce spune el este că sunt implicate mai multe gene, fiecare cu propriul aport, mic, nu una singură (individuală) cu aport mare, și dă exemplu de altă situație similară, cazul inteligenței.

Tu poti sa zici ce vrei, ala de a facut studiul a zis cu totul altceva.

Citat:

Că sunt mai multe gene implicate o spune atât articolul științific original cât și articolul de popularizare, din care ai citat, cât se poate de clar, prin identificarea a 5 zone diferite în care sunt localizabile genele suspectabile a avea legătură cu homosexualitatea.
Te rog sa citezi exact unde sunt alte concluzii decat cele citate de mine, din afirmatiile dl. Sanders:

Citat:

Whatever the results, Sanders stresses that complex traits such as sexual orientation depend on multiple factors, both environmental and genetic. Even if he has hit on individual genes, they will likely only have at most a small effect on their own, as has also been seen in studies of the genetic basis for intelligence, for example.
Adica sa-ti traduc pentru intelegerea ta, ca probabil nu prea le ai cu limba engleza.

Omul zice asa: corientarea sexuala depinde de mai multi factori, atat de mediu cat si genetici, chiar si daca s-ar gasi genele care determina orientare sexuala (pentru ca nu s--au gasit asa ceva, sunt doar indici statistici bazati pe asumtii care se pot dovedi falimentare) cel mai probabil ele in sine au un efect minor.

Citat:

Că în orientarea sexuală a unei persoane nu este implicată o genă unică, dacă este implicată vreuna, era clar de pese 50 ani, pentru toată lumea care știe câte ceva despre orientările sexuale și despre genetică dar aceste cunoștințe nu pot fi cerute fanaticilor anti-gay.
Deocamdata nu se stie nici macar daca e implicata vreo una.
Avem aici pe forum cel putin un exemplu din care rezulta ca acest comportament homosexual este si dobandit.
Stiu si eu personal vreo 2 astfel de cazuri, persoane heterosexuale care in anumite circumstante au ajuns sa dobandeasca un comportament homosexual.

In unul din cazuri fiind vorba de presiuni exterioare, in celalat fiind vorba de o sexualitate dezordonata care in ultima instanta a ajuns sa "exploreze" si latura asta.

De ce nu se fac studii in acest sens?
Pai cum sa se faca, comunitatea homosexuala s-ar simti ofensata.

Citat:

Dacă ar fi o genă unică pentru homosexualitate atunci ar exista doar homosexuali (cei care au gena) și heterosexuali (cei care n-au gena), fiind exclusă existența bisexualilor.
Evident fiind orbit de doctrina "homosexualitatea este indusa de gene" (desi in lipsa unui studiu mai bun decat cel anuntat, nu exista dovezi in acest sens) nu poti judeca limpede.

Daca ai pricepe ca in buna parte comportamentul homosexual sau bisexual este indus de factorii de mediu, in esenta cei de ordin social/comportamental, atunci ai pricepe.

Citat:

Mai mult, dacă sunt implicate gene în orientarea sexuală atunci ele trebuie să fie în număr mare și / sau să nu fie doar ele implicate ci și factori de mediu iar această concluzie este impusă de
Exact asta zice si cercetatorul ca DACA ar fi astfel de gene (studiul nu indica asta in mod clar ci doar face niste statistici de un rationament indoielnic) de fapt ele trebuie sa aiba o influenta minimala, convarsitoare este influenta mediului.

Citat:

existența continuumului heterosexual-homosexual, mai precis de existența bisexualității cu grade diferite de atracții heterosexuale și homosexuale. Existența continuumului heterosexual-homosexual a fost pusă în evidență în anul 1948, de către Kinsey și alții, confirmată ulterior. Când vorbesc despre "factori de mediu" specialiștii în genetică înțeleg tot ceea ce nu este codificat în gene și aceștia pot fi: biologici, chimici, fizici, sociali, psihologici, etc. sau chiar aleatori.
Sigur ca exista bisexualitate si nu e conditionata genetic.
Cred ca mai degraba e conditionata moral.

Atunci cand omul se degradeaza moral iar componenta sexuala este rupta de cea umana, caracterul si in ultima instanta sexul partenerului ajunge sa nu mai conteze.

Mai mult, atunci cand persoana are si dificultati in a realationa sexul opus sau pur si simplu e marcata de esecurile pe aceasta directie, se creeaza o falsa problema cu sexul opus si atunci apare orientarea homosexuala.

In concluzie, o societate cu o moralitate degradanta, va produce mai multe persoane bisexuale/homosexuale decat una traditionala une astfel de persoane sunt marginalizate, nu neaparat in mod activ.

Pe asta probabil mizeaza si "reeducarea" homosexuala, fara ea, ar fi un fenomen marginal si multi care au astfel de probleme si le-ar corecta cu timpul.

AlinB 10.02.2015 12:01:06

Citat:

În prealabil postat de MarcelEmil (Post 580443)
Iau un exemplu care vă este foarte la îndemână și care mi-a venit în minte în timp ce scriam altceva pentru acest forum, în care există un factor determinant dar alături de el nici ceilalți factori nu sunt neglijabili: Cred că suntem de acord că factorul determinant pentru orice însănătoșire, dintr-o boală oarecare, este voia lui Dumnezeu. Dacă tratamentul medical este "fix-pix", pentru că nu este factor determinant, atunci de ce să mai fie administrat? De ce să nu desființăm spitalele și facultățile de medicină?

Mai usor cu pianul pe scari, va jucati cu teologie/filosofie/rationament care te depasesc.

In cazul asta mai exact, asta cu voia lui Dumnezeu seamana cu Pisica lui Schrödinger.
Atat timp cat nu aplici tratamentul (deschizi cutia sa vezi starea pisicii) n-ai de unde sa stii care este "voia", ea este o superpozitie cuantica a tuturor variantelor posibile de evolutie a starii de sanatate.

Ca sa nu mai vorbim ca la nivel "basic" voia lui Dumnezeu nu anuleaza libertatea omului.

Daca omul alege sa moara, refuzand un tratament medical care i-ar salva viata, Dumnezeu nu il impiedica si nici nu inseamna ca asta a fost voia lui.

Daca vrei o paralela mai inspirata pentru ceea ce inseamna factor genetic fata de ala de mediu, educatie, ambitie, etc. ti-as recomanda un film:
Gattaca (1997) http://www.imdb.com/title/tt0119177/synopsis

In cazul subiectului in discutie lucrurile stau si mai simplu, in loc ca "stiinta" sa piarda timpul incercand sa justifice ceea ce este mai degraba dobandit social/comportamental mai bine ar identifica aceste cazuri si ar propune solutii pentru ele.

E ca si cand ai constata ca ai in societate 3% oameni schiopi si in loc sa-ti propui sa-i ajuti sa mearga normal, promovezi ideea ca a fi schiop e tot una cu a nu fi si sa se descurce asa, eventual aia care nu sunt, sa mai taraie si ei un picior din cand in cand.

Inorogul 10.02.2015 12:06:42

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 580475)
Credeam că știi că toate gândurile/acțiunile noastre sunt strict produsul/rezultatul unor banale reacții chimice.

Din punctul meu de vedere asta nu simplifica cu nimic problema :).

AlinB 10.02.2015 12:29:33

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 580475)
Mă dezamăgești.

Asta e o ironie sau ce?
Poate vrei sa spui ca tot ce facem are ca expresie o reactie chimica, cum functioneaza creerul sau mai ales aspecte delicate cum ar fi constiinta si liberul arbitru sunt inca un mister.

DragosP 10.02.2015 12:46:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580486)
Asta e o ironie sau ce?

Te las pe tine să te lămurești.:65:

iuliu46 10.02.2015 16:14:23

Uitati aici pasul urmator - desene animate din Suedia pentru copiii prescolari - probabil ca in curand o sa puna si un fund acolo sa nu discrimineze pe nimeni.

http://www.sbs.com.au/news/article/2...ks-controversy

Cine crede ca non fanaticii promotori ai "orientarilor sexuale" se vor opri pana nu vor face praf orice urma de normalitate se inseala.

Inorogul 10.02.2015 17:11:02

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 580509)
Uitati aici pasul urmator - desene animate din Suedia pentru copiii prescolari - probabil ca in curand o sa puna si un fund acolo sa nu discrimineze pe nimeni.

http://www.sbs.com.au/news/article/2...ks-controversy

Cine crede ca non fanaticii promotori ai "orientarilor sexuale" se vor opri pana nu vor face praf orice urma de normalitate se inseala.

Banuiesc ca stiai ca suedezii nu sunt tocmai un exemplu pe piosenie (conform unui sondaj din 2010 doar 18% dintre cetateni au raspuns ca ei cred in Dumnezeu si 45% "believe there is some sort of spirit or life force"). In plus casatoriile intre persoane de acelasi sex sunt legale din 2009.
In exprimarea eventualele obiectii pe care unii parinti le pot avea ma indoiesc ca se folosesc de pasaje din scrieri sfinte. ...Sau daca o fac, ma indoiesc ca sunt considerate valide.
Este inca un mister aceasta societate care functioneaza la parmetrii economici inalti. Ce este cu adevarat ciudat - faptul ca stau foarte bine la rata criminalitatii comparativ cu alte state mai putin secularizate, ca sa zic asa.
Nu cred ca Suedia au nevoie de sfaturi cu caracter moral venite dintr-o tara care le-ar putea gazdui puscariasii in cel mult 2-3 celule :).

DragosP 10.02.2015 17:15:22

Adevărata spălare pe creier. De mici.

Ioan_Cezar 10.02.2015 17:41:39

Marcel Emil, îți mulțumesc pentru dialog și îndeosebi pentru modul în care îl porți...:) Încerc să mă mențin și eu pe o poziție cât mai rodnică în planul înțelegerii temei topicului, făcînd unele comentarii, după puteri. Voi răspunde mai întâi punctual la câteva afirmații, arătînd astfel cum văd eu lucrurile.

"Părerile, opiniile, credințele de tot felul, atunci când se constată că sunt în contradicție cu datele științifice cred că ar trebui schimbate."
Înțeleg de aici că, în opinia ta, datele științifice sunt reperul infailibil pentru judecata oamenilor, precum și pentru viața lor afectivă, morală etc. Cu alte cuvinte, ceea ce ne luminează viața și ne orientează în hățișul problemelor de tot felul, ceea ce ne oferă valori și împlinire, ceea ce ne rostuiește ca oameni și ne face să ne bucurăm de viață sunt... datele științifice!...:)
Permite-mi să îmi exprim rezerva față de acest gând. Și să îmi stăpânesc un zâmbet...:)
Ei bine, colegule, eu cred că datele științifice sunt foarte variate, adeseori contradictorii, de obicei comandate (slujind unor scopuri și interese din afara științei - politică, sănătate, afaceri, educație, sport etc.), mai mereu perisabile (exceptînd axiomele și principiile, care și ele, totuși, cunosc o istorie), și în orice caz datele științifice sunt doar punctul de plecare al unor investigații ulterioare care se fac prin interpretare, prin valorizare, prin filosofia de viață a unuia sau mai multora etc. Datele științifice sunt materialul brut pentru prelucrări ulterioare.
Datele științifice sunt un input
pentru alte prelucrări științifice și îndeosebi pentru alte zone ale reflecției, simțămintelor, alegerilor și acțiunilor omenești. Viața omului nu se reduce la datele științifice, nu poate fi epuizată cognitiv sau altminteri prin ele, nu poate fi înnobilată sau salvată în absolut etc.
Datele științifice sunt doar un tip de cunoștințe, iar noi oamenii operăm și cu alte feluri de cunoștințe precum și cu resurse unde cunoștințele contează mai puțin, în prim plan trecînd valorile, atașamentele, relațiile etc. În fine, datele științifice nu pot aduce nimic substanțial în planul vieții spirituale, care "nu este din lumea aceasta" deși se manifestă și în lume.
Pe cât de variate sunt datele științifice de la o epocă la alta, pe cât de versatile și efemere, pe atât de stabile și puternice, însuflețitoare și mântuitoare sunt datele spirituale, acelea care se obțin prin conlucrarea vie dintre om și Bunul Dumnezeu la un nivel diferit de cel al cugetării naturale, supuse timpului și vremurilor...
Nu se cuvine să facem idol din datele științifice. Să le lăsăm să "trăiască" la locul lor, ca instrumente cu o validitate mereu discutabilă. Și mereu limitată.

*

"În particular, homosexualitatea, la fel ca și heterosexualitatea, este instinctuală și ca atare este parte a naturii, indiferent cum am considera originea ei, biologică sau non-biologică, la fel cum parte a naturii sunt foamea, setea, râsul, plânsul etc."
Potențialul uman se dezvoltă, vrem nu vrem, pe o cale sau alta, cu o finalitate sau alta. Orice înclinație ereditară poate fi cultivată sau frânată. Contează mereu ce valori alegem să cultivăm în viața noastră, ce fel de oameni năzuim să fim.
Instinctualitatea e doar punct de pornire, nu însă și țelul spre care tindem. Foamea, setea etc. sunt și ele cultivate, ele nerămânînd în stadul primar, instinctual. Omul este și o ființă rațională, morală, spirituală - iar nu doar instinctuală.
Râsul și plânsul sunt, la omul care a devenit om, acte de cultură iar nu manifestări instinctuale. Altminteri fericirea ar fi atunci când te gâdil... Sau când te scarpini...
Homosexualitatea este instinctuală la fel cum mersul cu bicicleta este instinctual. La fel cum scrisul, cum cântecul, cum vorbirea, cum rugăciunea... În măsura în care toate aceste acțiuni sunt instinctuale, la fel și homosexualitatea este instinctuală....:)
În realitate, homosexualitatea este o condiție care exprimă întâlnirea și cooperarea unui sistem vast de factori, cum dealtfel se întâmplă în orice alt aspect al vieții omului. Nu ajută cu nimic să ignorăm sau să negăm de-a dreptul complexitatea lucrurilor de dragul unui singur factor. Atașamentul acesta exagerat e dovedit steril și păgubos.

*
"În opinia mea ar trebui ca în această împrejurare biserica să lupte împotriva homofobiei."
Cine a spus că nu luptă?
Biserica luptă împotriva păcatului, a unor stări de spirit (duhuri) potrivnice vieții în Adevăr, iar nu împotriva păcătosului (din care, dealtfel, Biserica luptătoare este și alcătuită). Biserica, mai întâi prin Capul Ei, Hristos Domnul, iubește pe păcătos și voiește ca el să fie viu și împlinit conform hărăzirii lui dintru început. Privește pe Hristos în icoana Schimbării la Față și află astfel cum a fost hărăzit să devină omul!
Biserica voiește să ajute pe oamenii care solicită ajutor și chiar o face, prin mijloacele Ei dumnezeiești. Biserica voiește să ajute pe toți oamenii, pentru că Întemeietorul Ei, Dumnezeu, S-a întrupat și a trăit printre noi ca Om, S-a răstignit, a murit și a înviat pentru învierea și sfințirea noastră, a oamenilor.
Este alegerea noastră, a oamenilor, să primim și să ne folosim de Duhul lui Hristos sau să Îl respingem.

AlinB 10.02.2015 17:43:52

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 580511)
Nu cred ca Suedia au nevoie de sfaturi cu caracter moral venite dintr-o tara care le-ar putea gazdui puscariasii in cel mult 2-3 celule :).

Deci si pedofilia ar fi ok daca Suedia o va legaliza intr-o zi, nu-i asa?
Asta demonstreaza, dupa capul tau, ca pedofilii sunt oameni f. ok, mai ok decat cei care nu sunt.

abaaaabbbb63 10.02.2015 18:05:15

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580517)
Asta demonstreaza, dupa capul tau, ca pedofilii sunt oameni f. ok, mai ok decat cei care nu sunt.

Cred ca echivalarea pedofiliei cu homosexualitatea nu este tocmai o comparatie corecta, din acest motiv: Homosexualitatea se intampla intre doi oameni adulti, cu discernamant si putere de decizie, fara nici o obligatie. Pedofilia, pe de alta parte, se face violent si cu forta, asupra unei fiinte inocente, fara sau cu un discernamant mult prea fraged pentru a fi considerat la fel de stabil ca discernamantul unui adult.

La fel si cu zoofilia (alta chestie comparata cu homosexualitatea).

Pedofilia, zoofilia, etc n-o sa fie niciodata legalizate nicaieri.

Prin afirmatia de mai sus nu sustin, nici nu sunt impotriva homosexualitatii. Incerc sa corectez ceea ce consider eu o eroare de logica.

Inorogul 10.02.2015 18:18:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580517)

N-am spus nici macar ca este OK ce fac ei acum. Nu recunosc nicio autoritate morala, deci asta include Suedia :). Moralitatea este, in cel mai bun caz, subiectiva. Ca sa raspund strict pe subiect: daca Suedia va legaliza pedofilia nu va schimba cu absolut nimic perceptele mele morale. ...La fel si daca ar aparea Dumnezeu si mi-ar porunci sa-mi ucid copilul. Simplul fapt ca a fost decretata de catre cineva ca nefiind imorala sau fiind morala nu schimba cu nimic situatia. Moralitatea mea nu are la baza decretari.

AlinB 10.02.2015 18:18:47

Binenteles ca nu esti la curent cu doctrina pedofila..care arata ca e gresit pusa problema cu discernamant/consimtamant si de fapt si de drept copilul s-ar bucura foarte ca sunt studii "stiintifice" (ca alea care justifica imuabilitatea orientarii sexuale) care zic asta.

La fel si cu zoofilia, pai e dragoste de animale, ce animalele nu au viata sexuala, nu se bucura cand fac sex, de ce n-ar consimti printre multele atentii care le primesc de la stapani sa primeasca si asta?

Ba mai mult, se poate muri din atata dragoste, vezi:
http://www.imdb.com/title/tt0874423/?ref_=fn_al_tt_3

Citat:

Acum 50 ani ai fi spus acelasi lucru despre homosexualitate.

Acum exista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Categor...phile_activism

Citat:

Prin afirmatia de mai sus nu sustin, nici nu sunt impotriva homosexualitatii. Incerc sa corectez ceea ce consider eu o eroare de logica.
NU poti face asta apeland la ignoranta + alte "erori de logica"

AlinB 10.02.2015 18:19:36

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 580525)
N-am spus nici macar ca este OK ce fac ei acum. Nu recunosc nicio autoritate morala, deci asta include Suedia :). Moralitatea este, in cel mai bun caz, subiectiva. Ca sa raspund strict pe subiect: daca Suedia va legaliza pedofilia nu va schimba cu absolut nimic perceptele mele morale.

Era vorba de eroare de logica pe care ai comiso, nu de perceptele tale morale.

abaaaabbbb63 10.02.2015 18:35:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 580526)
Binenteles ca nu esti la curent cu doctrina pedofila..care arata ca e gresit pusa problema cu discernamant/consimtamant si de fapt si de drept copilul s-ar bucura foarte ca sunt studii "stiintifice" (ca alea care justifica imuabilitatea orientarii sexuale) care zic asta.

Acum exista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Categor...phile_activism

Din fericire nu supravietuiesc prea mult aceste idei.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophi...dvocacy_groups

Citat:

La fel si cu zoofilia, pai e dragoste de animale, ce animalele nu au viata sexuala, nu se bucura cand fac sex, de ce n-ar consimti printre multele atentii care le primesc de la stapani sa primeasca si asta?

Nu ar consimti pentru ca nu pot sa o faca... evident. E cam aceeasi situatie cu violul cand victima este lesinata/ drogata etc. De aceea ambele sunt ilegale.

Citat:

Acum 50 ani ai fi spus acelasi lucru despre homosexualitate.

Ba dimpotriva, sunt destul de sigur ca si acum 50 de ani as fi ramas la aceeasi parere ca acum: Nu ma intereseaza ce fac altii in privat, atata timp cat nimeni nu are de suferit.

iuliu46 10.02.2015 20:16:03

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 580524)

Zoofilia a fost legala in ...Suedia pana la inceputul anului trecut. Cred ca sunt si astazi tari in care este legala. Singura problema este ca oamenii care finanteaza miscarile pro gay, le finanteaza si pe cele cu delfinii, asa ca aceste doua idei merg mana in mana. Ca nu despre saracii gay este vorba ci despre inginerie sociala, sa nu mai ramana nici o fundatie solida pe care sa poata sta societatea ci totul sa fie relativ.

Cat despre pedofilie se fac si acolo pasi siguri. Una este indoctrinarea copiilor inca de mici cu sexualitate. A doua este din nou ingineria sociala. Si intamplari de genul asta :

http://www.businessinsider.com/italy...n-love-2013-12

Deci copilul de 11 ani era "indragostit".

abaaaabbbb63 10.02.2015 21:01:22

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 580540)
Zoofilia a fost legala in ...Suedia pana la inceputul anului trecut. Cred ca sunt si astazi tari in care este legala.

What..the...

Tocmai am descoperit ca zoofilia este legala in Romania. Cred ca trebuie sa-i scriem unui deputat sa faca un proiect de lege, ceva?!?!

Parascheva16 11.02.2015 09:40:49

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 580540)
Zoofilia a fost legala in ...Suedia pana la inceputul anului trecut. Cred ca sunt si astazi tari in care este legala. Singura problema este ca oamenii care finanteaza miscarile pro gay, le finanteaza si pe cele cu delfinii, asa ca aceste doua idei merg mana in mana. Ca nu despre saracii gay este vorba ci despre inginerie sociala, sa nu mai ramana nici o fundatie solida pe care sa poata sta societatea ci totul sa fie relativ.

Cat despre pedofilie se fac si acolo pasi siguri. Una este indoctrinarea copiilor inca de mici cu sexualitate. A doua este din nou ingineria sociala. Si intamplari de genul asta :

http://www.businessinsider.com/italy...n-love-2013-12

Deci copilul de 11 ani era "indragostit".

Zoofilia a fost legala si in Germania. Au avut si bordele, dar cu animale. In Germania, ca si in Suedia, grupurile care se lupta ptr. apararea drepturilor animalelor au sarit in sus si au facut zoofilia ilegala. Deci, desi e ilegala, nu e vorba ca ar fi o deviatie omeneasca, ci ca animalele sufera.
*
Zicea Alin ca animalele au viata sexuala. Majoritatea animalelor se imperecheaza ptr. reproducere, nu ptr. placere. F.putin mamifere, cum ar fi delfinii, fac sex ptr. placere. Eu chiar nu inteleg cum poti sa afirmi ca un animal consimte la sex cu un om, cand animalele nu au constiinta, ele merg numai dupa instict!?

Parascheva16 11.02.2015 09:41:51

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 580530)

Ba dimpotriva, sunt destul de sigur ca si acum 50 de ani as fi ramas la aceeasi parere ca acum: Nu ma intereseaza ce fac altii in privat, atata timp cat nimeni nu are de suferit.

Oamenii in cauza au de suferit, acei altii in privat. :)

Yasmina 11.02.2015 10:00:32

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 580618)
Zoofilia a fost legala si in Germania. Au avut si bordele, dar cu animale. In Germania, ca si in Suedia, grupurile care se lupta ptr. apararea drepturilor animalelor au sarit in sus si au facut zoofilia ilegala. Deci, desi e ilegala, nu e vorba ca ar fi o deviatie omeneasca, ci ca animalele sufera.
*
Zicea Alin ca animalele au viata sexuala. Majoritatea animalelor se imperecheaza ptr. reproducere, nu ptr. placere. F.putin mamifere, cum ar fi delfinii, fac sex ptr. placere. Eu chiar nu inteleg cum poti sa afirmi ca un animal consimte la sex cu un om, cand animalele nu au constiinta, ele merg numai dupa instict!?

Alin era sarcastic si vb din pct de vedere al zoofililor care chiar cred ca nu abuzeaza de animale ci ca"le iubesc"iar ele au oarece satisfactii de pe urma asta(satisfactii sexuale).
In primul rand,este abuz de animale si coborarea omului la rangul cel mai de jos,mai jos decat dobitocul cel mai dobitoc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:21:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.