![]() |
Citat:
De fapt, sunt chiar două. În primul rând, așa zisa "definiție" nu este definiția Purgatorului, așa cum învață Biserica Catolică. Este o invenție a ta. Deci, prima minciună. În al doilea rând, culmea !!! chiar în așa zisa "definiție", ai introdus termenul "iad". Și atunci, cum să pretinzi că ar învăța catolicii că nu există Iad ?!!!!! Minciuna a doua. |
Sanctitatea Sa, pentru Patriarhul Constantinopolului, este un termen care nimeni nu îl mai folosește, decât în scrisori oficiale, nu ca formulă de adresare în vorbirea fluentă, normală, ci în comunicate, scrisori, ca semn omagial, pentru funcția administrativă deținută, nimic mai mult. Nimănui în Ortodoxie, nu-i place această formulă de adresare, și Patriarhul de Constantinopol, știe că nu-i cu nimic mai presus decât oricare alt Episcop, fiind toți egali. Dacă îi spui Preafericit, fi sigur că nu se va supăra.
Patriarhul eretic al Romei, recunoaște că este egal cu ceilalți Patriarhi ai Ortodoxiei ? Nu prea curând. Va accepta titlul de Preafericit, alături de ceilalți Patriarhi ? Cu siguranță poate, peste mulți ani, dacă ar lepăda ereziile. Deci unde-i minciuna mea ? Se consideră Sanctus, în latină, care este Sfânt. Ba mai grav, se consideră Vicarul lui Hristos pe pământ. Unde scrie așa ceva în Biblie, sau la Sfinții Părinți ? Și se consideră infailibil. Adică că ce spune el, este fără de greșeală. Asta-i dogmă ! A franco-latinilor. Pe "Sfântul Scaun", stă "Sfântul Părinte", care este infailibil, adică fără de greșeală, în ce spune. Asta pocnește mințile oricărui creștin care a studiat creștinismul primului mileniu. E o aberație, cel puțin, spun asta soft, din conpasiune față de neputința Patriarhului eretic al Romei, ca să nu spun erezie. Apoi Purgatoriu ? Am studiat ce este dogma eretică a purgatoriului, mai mult decât tine, dar te las pe tine, să o reamintești, și să vorbim pe marginea ei. Hai să văd de unde faci copy-paste. Vorbim de purgatoriu și de iad. Să încerci să fi biblic. O să desființez fiecare firimitură din ereziile care le scrii. De fiecare dată. Îți promit ! Cu mila Domnului. |
Citat:
Culmea este că n-ai avut ce să faci, pus în fața realității, și ai recunoscut că aceeași formulă de adresare se folosește și pentru Papa și pentru Patriarhul ortodox: SANCTITATE. Mai departe, numai mintea ta orbită de ură împotriva Bisericii poate să considere că ceea ce pentru unul este normal, pentru celălalt este o blasfemie. În rest, văd că faci ceea ce ți-a intrat în obicei: prins cu mâța în sac, încerci să schimbi subiectul. Discuția nu este despre primatul papal, ci despre minciuna ta că Papa s-ar fi considera "Sfânt"; minciună pe care ți-am demontat-o arătând că pentru el se folosesc exact aceleași formule de exprimare ca și pentru un Patriarh Ortodox. P.S. Și nu te mai ocoși atâta, că nu dictezi tu subiectul discuției. Subiectul discuției va rămâne minciuna ta, astfel încât totți cei care citesc să vadă și să se convingă de faptul că habar nu ai despre ce vorbești; exact la fel cum s-au convins cu toții că ai mințit când ai susținut că nu ești userul Daniel_ortodox, adică Botoș Remus Emilian. Abia după aceea vom trece la următoarea minciună. |
Nu, nu am mințit. Niciun Patriarh ecumenic nu se consideră sfânt. Sanctitate, este termen folosit doar în scrisori oficiale, repet. Și se folosește extrem de rar, ca formă de respect pentru funcția administrativă ce o are. Dar el este egal cu toți ceilalți episcopi.
Da, fiecare care citește, știe ce este Sanctitate, când și cum se folosește, pentru Ortodoxie. Aproape că nu se folosește. Pe când în ereziile franco-latine, chiar și în engleză tradus se folosește Holy Father. E normal ? Sigur că nu. Nu urăsc Biserica, urăsc ereziile "romano-catolicilor" adică franco-latinilor, protestanților și neo-protestanților. Și fiindcă nu am schimbat subiectul, îți dovedesc: Citat:
(iar numele meu real, desigur, este confidențial, îți reamintesc a 8-a oară, nu am mințit cu nimic, doar că nu vorbesc despre asta) |
Citat:
Pentru că singurul tău argument în favoarea acestei prostii este o formulă de adresare care, ți-am dovedit, se folosește și în cadrul Bisericii Ortodoxe: Sanctitatea Sa. Până când nu recunoști minciuna și nu îți ceri scuze, nu mergem mai departe. P.S. Cred că nu ai înțeles foarte bine ce și cum discutăm pe aici. Nu discutăm despre dogme, pentru că ai dovedit în repetate rânduri că nu cunoști nici învățăturile Bisericii Ortodoxe, darămite pe cele ale Bisericii Catolice. Aici discutăm despre tine, respectiv despre urâtul tău obicei de a minți, și despre eventualele explicații pentru acest obicei. |
Obiceiul meu de a minți nu există.
Patriarhul Constantinopolului, nu stă pe un scaun Sfânt, iar el nu este Sfânt. Sanctitate, este o formulă de adresare din scrisori, și comunicate oficiale, nu se folosește în modul uzual și permanent, precum la Patriarhul eretic al Romei, căruia mereu i se spune "Sfânt" Părinte, stă pe un scaun "Sfânt", și nu poate să greșească în ce spune, se declară fără de greșeală, infailibil. Niciun Patriarh al Ortodoxiei, nu se declară fără de greșeală, nu spune că este infailibil și nu spune că nu poate greși. Toți Patriarhii Bisericii Creștine, sunt egali, față de Patriarhul Romei care nu vrea să se considere egal cu ceilalți, contrar Bibliei. N-am pentru ce să-mi cer scuze, acesta e Adevărul, și este dogmă pentru franco-latinitate, se numește dogma primatului papal și dogma infailibilității papale. La fel ca dogma purgatoriului. Și desigur, acele dogme, sunt erezii, adică minciuni. Diavolești. Recapitulăm de oricâte ori e nevoie. |
Citat:
Acuma, un singur lucru nu am putut stabili, și anume dacă pretenția ta de a fi licențiat în teologie nu este cumva și ea o minciună. Spun asta având în vedere gravele carențe pe care le prezinți în ceea ce privește teologia ortodoxă: cum ai recunoscut singur că n-ai auzit niciodată despre botezul dorinței, cum ai susținut aberația că Sf. Ioan Gură de Aur ar fi fost anatemizat la un Sinod Ecumenic, cum ai susținut mai deunăzi că nu e obligatoriu să ținem Duminica, cum ai susținut infailibilitatea sfinților, cum ai susținut că un sfânt din sinaxarul ortodox arde în iad, și tot felul de alte năstrușnicii heterodoxe, ca să nu mai pun la socoteală adeziunea ta la secta cipofobă. |
Frățior rătăcit, repet a 9-a oară: numele meu personal, real, nu te privește pe tine, nu te ajută la mântuire, e confidențial și personal, la fel cum nu te privește licențierea mea, nu-ți ajută nici asta la mântuire.
Botezul dorinței, am vorbit despre el chiar acolo în același topic unde am spus că nu am auzit de botezul dorinței la eretici, caută acolo în topic, nu mai știu unde e, la ereziile lui Augustin parcă, de acel botez la atei, eretici, păgâni și creștinii nepracticanți. Botezul dorinței, este o teologumenă, nu e dogmă, fiindcă nu e menționat în mod expres în Biblie. Recunosc că nu am studiat mult despre el, fiindcă oricum nu e valabil niciun botez, dacă mori eretic, de moarte naturală sau accident, adică dacă nu ești ucis de alți oameni, când doar atunci poate fi valabil botezul dorinței, prin botezul sângelui vărsat, ca și tâlharul de pe cruce. E mai mult botezul sângelui. Botezul dorinței, este o teologumenă frumoasă, dar rămâne teologumenă și nimic mai mult. O teologumenă poate fi și o prostie. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost condamnat eretic la Sinodul 5 Ecumenic, despre vei citi tu, în privat, când ai timp și dispoziție. Apoi imediat, în același an, s-a descoperit că ereziile erau ale altui scriitor, și Sfântul Ion Gură de Aur, a fost reabilitat, fiind cel mai mare Sfânt, după Sfântul Apostol Pavel. Da, susțin, în virtutea discernământului, că nu este obligatoriu pentru mântuire, ca un creștin să cinstească Duminica, dacă îi este pusă în pericol susținerea familiei, prin concedierea lui, dacă nu o face. Va ține o altă zi, în locul duminicii. Susțin mai departe asta, fiindcă e Adevărul. Sfinții, sunt plini de Duhul Sfânt în scrierile lor, nu au nicio erezie, și da, scrierile lor, sunt de valoarea Bibliei, fiindcă nu conțin greșeli, sunt inspirate și revelate de Duhul Sfânt, care a inspirat și pe Sfântul Apostol Pavel, de exemplu, altfel nu ar fi sfinți. Dacă Sfântul Apostol Pavel este infailibil, atunci și Sfântul Ioan Gură de Aur sau Ignatie Briancianinov este infailibil. Susțin asta, fiindcă este Adevărul. Fericitul Augustin, este fericit, nu sfânt. Sinaxarele nu dau autoritate de Sfinți nimănui, nu sunt dogme, nu sunt mântuitoare. Sunt doar evenimente istorice de mărturisire, unde se pot strecura lucruri evlavioase, mai puțin exacte din punct de vedere dogmatic, patristic sau biblic. Fericitul Augustin, da, ca o teologumenă a mea, este eretic, nici măcar fericit, și niciodată sfânt. Susțin asta, fiindcă este dovedit, este Adevărul. "Secta cipofobă", nu există, este mărturisit de inginerul programator IT, de la IBM, cum am și dovedit, că a introdus numărul biblic 666, în codul de bare clasic, găsit pe toate produsele din comerț. A recunoscut lucru ăsta, după ce a fost tras la răspundere, după ce Sfântul Paisie Aghioritul e spus asta tuturor guvernelor ortodoxe. Este Sfântul Paisie Aghioritul pentru tine, sectar cipofob ? Revin la dogmele franco-latine: vreau să vorbim despre dogma primatului papal, dogma infailibilității papale și dogma purgatoriului. Oricând vrei și ești pregătit, eu te aștept, sunt aici pentru a te ajuta. |
Citat:
Oricum, cireașa de pe tort, în opinia mea, este "o teologumenă a mea.. este Adevărul". Priceless. P.S. Produsele alea pe care le vinzi tu la magazinul din Iulius Mall, nu au și ele cod de bare ? |
Da, da, demonstrandum, demonstrandum. Părerea ta. Eronată. Ca să nu zic eretică. Ai cules, ai scos din context, ce ți-a plăcut. Ca să induci în eroare, ca să nu zic ca să induci în minciună și înșelare, în erezie și întuneric.
Nu, produsele ce le vând eu, majoritatea nu au cod de bare, doar câteva cărți. Dar cum stă treaba cu dogma primatului papal, cu dogma infailibilății papale și cu dogma purgatoriului ? Sunt erezii sau nu sunt ? E demonstrandum sau nu e demon-strandum ? E cu cireașă sau fără cireașă ? |
Citat:
Păi și când vinzi cărțile alea, și le scanezi codul de bare, nu intră Necuratul în tine ? |
Singura teologumenă ce am afirmato în viața mea, este afirmația: "susțin dogmatic, patristic și biblic, că Fericitul Augustin, nu este Sfânt, nu trebuie cinstit nici ca Fericit, el fiind eretic și trebuie scos din Calendarul Bisericii Dreptslăvitoare a lui Hristos, nu trebuie amintit nici cu titlul de fericit, cum este trecut acum, fiindcă un eretic nu are ce să caute acolo."
În rest, tot ce am scris, a fost numai mărturisirea Adevărului, și apărarea Bisericii lui Hristos, de erezie și întuneric și înșelare. Codurile de bare de pe puținele produse care au coduri de bare, nu le scanăm, pentru că am refuzat sistemul de scanare și sistemul de plată cu cardul bancar. Pur și simplu ignorăm codurile de bare, ne descurcăm și fără ele, cum s-a descurcat lumea și fără ele, ca acum 10 ani, înainte de apariția lor. Necurații nu intră în oameni, la scanarea produselor. Produsele nu sunt vinovate cu nimic, sistemul demonic e vinovat, al controlului și sclaviei. Dar îți scuz ironia. Deci e demonstrandum sau nu e demonstrandum dogmele primatului papal, infailibilității papale și purgatoriului ? E cu cireașă pe tort, nu ? Sau e fără cireașă ? :) |
Citat:
Doi, ai citit vechiul testament? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
http://lataifas.ro/medicina_naturist...antibacterian/ Tot lipsit de argumente. "Ortodoxia este adevarata pentru ca asa simt eu" poate fi un argument puternic pentru propria persoana, dar pentru altii nu. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Este și program cu Coranul, pe net, unde bagi un cuvânt și îți dă toate surele care conțin acel cuvânt. Da, citit Vechiul Testament. Tu l-ai citit ? Dar coranul l-ai citit ? Dacă nu, de ce vorbești prostii ? Numai de dragul de a-ți pierde timpul ? Citat:
Te rog lămurește-mă, că sunt prost. Citat:
Eliminarea gândurilor, ca să fie înlocuite cu Duhul Sfânt, cu Hristos, Cheia care duce la Tatăl, cu rugăciunea, cu Iubirea, cu virtuțiile. Nu cu golirea de tot și toate. Problemele micuțe și lumești, nu trebuie eliminate, ci rezolvate. Ele nu distrag mintea. Nimic și nimeni lumesc, nu distrage mintea de la Hristos, decât păcatul, mândria, care alungă harul, dar la cel mai mic gând de smerenie, harul vine înapoi. Iar meditație, în creștinism, nu există. Una-i concentrare, care se face conștient, și alta-i meditație, care se face prin ruptura de realitate. Rugăciunea inimii, sau rugăciunea neîncetată, nu oprește activitățile vieții de zi cu zi, cum face meditația yoghină, Doamne ferește. Și iluminare în creștinism, nu există. Iluminare, înseamnă lipsa și refuzul luminii. De aceea are un i în fața cuvântului luminare, ce dă cuvântul iluminare. În Biserică, există luminare, adică primirea și trăirea conștientă a harului, înmulțirea virtuțiilor, asemănarea cu Hristos și cu Sfinții, sau altfel spus, vederea Luminii Necreate, prin care Hristos și Harul Duhului Sfânt, vin și se pogoară asupra creștinului, îl umple (nu îl golesc), îl despătimesc, îl liniștesc, în perfectă stare de luciditate a minții, îi ascut mintea și întreaga ființă, pentru lupta cu întunericul demonic, și îl pregătesc pentru următorul pas: îndumnezeirea, sau dobândirea Duhului Sfânt, când atunci, omul, va intra în Iubire, și va fi... nu știu, altfel, îmi doresc să ajung acolo, să aflu. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ar mai fi de spus. Dar ajung acestea. |
Citat:
Nu scanăm, fiindcă nu găsim niciun folos al scanării, ne descurcăm și fără scanare, minunat, ca și înainte de apariția scanării. Sistemul democrat, care asigură libertatea, ne asigură și posibilitatea refuzului scanării, și refuzului plății cu cardul bancar, plată digitală, nu avem nevoie de așa ceva, atâta timp cât e același randament, și chiar mai bun. Dogmele primatului papal, infailibilității papale, purgatoriului ? Nimic, nimic ? Plouă tare, așa-i ? Să-ți iei umbrelă, data viitoare. Pe Hristos, nu hristoșii mincinoși, hristoși-demoni, că te pierzi, și-i păcat de sufletul tău. |
Citat:
Citat:
Citat:
Poate omui sa se ascunda in loc tainic, unde sa nu-l cad Eu? zice Domnul. Sau nu umplu Eu cerul si pamantul? Deeeeeciii.... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9569711 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...12091/abstract Uite aici, dovedit stiintific (daca ai rabdare sa citesti aceste lucrari stiintifice). Ideea este ca nu poti in nici un fel sa dovedesti ca o religie este adevarata si celelalte sunt false, decat daca mori si vezi ce este pe partea cealalta. Tot ce faci este sa arati de ce celelalte religii sunt diferite de ortodoxie, si atat. |
Citat:
Din orizontala unde necredinciosul își petrece tot timpul într-adevăr așa se vede lumea. Dar unii oameni s-au îmbogățit cu planuri noi de ființare (prin Botez și credință, prin împreună-lucrarea cu Harul Duhului Sfânt în Biserică) și tocmai asta nu poate pricepe un ateu sau un agnostic sau, în fine, un necredincios. E limpede că nu poți înțelege ceea ce nu ai cucerit și primit în dar. Constat mereu că reduci lucrurile la o dimensiune a lor și vrei să îl convingi pe Igor sau pe orice alt creștin că ai dreptate, că vezi adevărat. În mod fatal nu poți vedea din perspectiva lui pentru că nu o ai. Iar perspectiva lui este cea a Bisericii și au acces la ea doar cei din Biserică în care lucrează Harul Duhului Sfânt. De pildă Sfinții, care ne-au lăsat multe scrieri despre acest univers aparte accesibil omului - viața de credință, viața duhovnicească, viața în Hristos. Oamenii îmbunătățiți (ai atâte materiale scrise de unul sau altul dintre cei numiți Gheron!) ne tot povestesc cum stă treaba, cum se vede "de partea cealaltă". Și apoi, îți amintești din Scriptură de povestea cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv? Mai ții minte ce răspuns a primit bogatul care vroia să se întoarcă și să spună adevărul? Poți pricepe asta? E simplu de tot. Doar smerește-ți mintea un pic (lărgind-o, astfel) și gata, ai făcut înțelegere nouă. Meta-noia îi zice. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Impresia că toate religiile sunt înșirate în același plan și că sunt aceeași Mărie cu altă pălărie vine doar din necunoaștere. Ai auzit și tu pe la școala ateistă pe care ai absolvit-o, pe la teveu, prin baruri și prin marea presă lumească ideea asta cu egalitatea dintre religii și, dintr-un spirit "obiectiv" și dornic de "adevăr" ai sărit s-o îmbrățișezi. Numai că te-ai cam grăbit, nebănuind că ai îmbrățișat o minciună, o pânză artificială scornită din mintea unor alți viețuitori pe orizontală (unii destul de mlădioși și sâsâitori,ce-i drept) care au destule motive să o țeasă la nesfârșit. Nu știi, nu cunoști și nu simți, pentru că nu ai experiența concretă a vieții în Biserică. Dar dacă, prin Harul Domnului, ți s-ar lua perdeaua de preconcepții străine de pe ochi și nu ai mai fi orb, atunci te-ai mira și, cu o anumită durere pentru semeni și pentru propria ta viață de mai înainte, te-ai întreba: dacă așa este Adevărul, de ce eu nu L-am cunoscut până acum? Și de ce atâția oameni încă nu Îl cunosc și nici nu Îl vor cunoaște vreodată? La aceste întrebări și la multe altele vei primi atunci răspunsuri pe măsura puterii tale de înțelegere și a folosului de care te vei bucura tu și cei care sunt în vreo relație cu tine, direct sau indirect. Deocamdată însă ești în afara cestiunii și, desigur, te simți bine așa pentru că te-ai obișnuit cu condiția orbului și cu obrăznicia cu mască politicoasă a necredinciosului ateu. Dar înțelege că sunt și lumi mai cuprinzătoare gătite pentru om! În Casa Tatălui nostru multe lăcașuri sunt... Ți-o spune unul care a cunoscut și el temnița întunericului, cândva și care nu s-ar întoarce în ea pentru nimic în lume. Dincolo de faptul că necredincioșii doar mimează logica și bunul simț, întrucât nu le pot duce niciodată mai departe de unele limanuri ale raționalismului împietrit, ai putea cugeta într-o clipă de îndoială de sine că, atunci când unul îți tot repetă în baza experienței atât a orbirii cât și a luminii că ești orb, se cuvine să verifici cu atenție ipoteza. Noi cei care am început să deslușim ceva prin pâclă, așa am făcut. Așa facem și azi când scrutăm întunericul căruia i-am aparținut și noi cândva și din care am fost scoși prin Mila Domnului. Caută să crești, pentru a te ridica la oferta Vieții, în loc să zaci în aceeași stare așteptînd la nesfârșit să se micoreze Viața pe măsura ta. A făcut-o, nu-i vorbă, cândva, dar pentru că acea micșorare și golire a avut preț de Sânge și, pentru că mai apoi a fost dăruit Duhul Sfânt, acum nu mai e timp de leneșă nepăsare ci doar de efortul cățărării și al lepădării de moarte prin lepădare de sine. Căci dacă te complaci în sfidarea și bagatelizarea Adevărului, dacă Îl așezi pe Dumnezeu Întrupat în același plan cu oamenii și cu idolii, nu doar că nu ai parte de nespusele daruri ale Lui încă de aici, dar vei primi, după dreptate, acel cutremurător (să nu fie!) "Facă-se voia ta!". Și cum vei simți și gândi atunci când, săltat în planul Veșniciei, vei vedea că voia ta a fost să alegi o veșnică suferință în ciuda Celui Care ședea la ușa ta și aștepta să renunți la satisfacțiile facile ale mândriei? Nu te cutremură, omule, ceasul morții? Cât de nepăsător (anesteziat, oare?) poți fi față de propria viață dacă privești ceasul acela al sfârșitului fără pic de cutremur, fără pic de speranță... Să arunci la coș o întreagă viață de om doar pentru că îți plăcea cum sună o idee rebelă și seacă... Mă crucesc și, iartă-mă că mărturisesc, spun "Doamne ferește!". |
Citat:
Iar dacă se întâmplă minuni, în toate planurile vieții omului (fizic, psihic, social etc.), prin rugăciunile unor oameni către Cer, aceasta arată simplu că sfințirea vine de Sus, iar nu de la buruieni. Similar, iar asta o scriu pentru "postitorii" de pe forum, îmbunătățirea unui om nu vine din legumele ori frunzele cu care înlocuim carnea, laptele și ouăle, nici din abstinența prin care și-au chinuit testiculele și ovarele (iar un dobitoc și-a tăiat și penisul, nenorocitul, înțelegînd strâmb Cuvântul), ci vine numai din binecuvântarea, adusă printr-un om al lui Dumnezeu, aceluia care și-a pus toată nădejdea în Hristos. Binecuvântarea duhovnicului deschide ușa postului către Cer. Așadar rugăciunile acelea ale preotului sunt, da, "cheia" prin care natura trecătoare se deschide Harului și care astfel, prin mângâierea Lui, ea se transfigurează și devine altceva decât a fost și încă mai pare. Capătă, deci, alte însușiri. Iar asta da, în scopul lămuririi depline a necredincioșilor, a fost demonstrat de mii și mii de ori. Inclusiv "științific", pentru cine are timp și dorință reală să se informeze. Nu mai pomenesc de învierea morților, de vindecarea orbilor etc., că și voi știți acestea. Dar nu le credeți. |
Citat:
|
Citat:
În Coranul în limba română scrie că pe musulmani îi așteaptă 72 de femei virgine la Allah, la fel și în Coranul din Engleză. S-au fi simțit și ei un pic lezați, și au început să scoată exprimarea aia, dând vina pe o traducere greșită din originalele lor, pe care oricum 90% din populația globului nu o cunoaște. Dacă vor să-ți scoată basma curată de idioțenia aia, cinste lor. Dar mai rămâne Jihadul, declarațiile lui allah că va da musulmanilor care ucid cât mai mulți infideli râuri de lapte și miere. Infideli, cu notă de subsol: evreii și creștinii. Pe asta n-o mai pot scălda. Niciodată. Și o practică din belșug. Citat:
Legea Talionului: ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, nu a dat-o Dumnezeu, ci a inventat-o Moise. Era lege morală, nu lege Dumnezeiască, cum sunt și cărți istorice, în Biblie, nu doar profetice. De aceea Hristos, vine și o desființează Legea lui Moise, a Talionului. Evreii când au început să ucidă au părăsit pe Dumnezeu, și au ajuns robi la egipteni, la babiloniei, etc. E mult de vorbit aici. Deci dacă ai studiat teologie, vei ști lucrurile astea, dacă nu, vorbești prostioare, cum ți-e obiceiul. Citat:
Da? Deci Dumnezeu este peste tot, respirăm pe Dumnezeu, fără să ne dăm seama, dar nu intervine în acțiunile oamenilor, fiindcă atunci nu ar mai fi nevoie de credință, am vedea îngerii, demonii, am fi toți creștini și... multe altele. Dumnezeu nu vrea asta, fiindcă starea noastră muritoare, este trecătoare, temporală. Pământul și materia ce se oxidează și moare, este temporară. Va veni un timp, când timpul și moartea și păcatul, nu vor mai fi. Tu ai spus că "divinul umple orice", cu caracterul budist de meditație. Eu am respins acel lucru, fiincă budismul, spune că Budha ajută vrei nu vrei, pe toți oamenii. E o aberație. Și am spus "divinul nu umple orice", cu sensul neîncălcării libertății omului. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
În butoaiele imense de la Sfânta Bobotează, nu se pune busuioc, doar se face semnul Sfintei Cruci, cu Crucea și busuiocul, în timpul Sfintei Slujbe a Sfințirii Apei, și acea apă, nu se strică nici peste 2-3 ani. Am acasă apă de Bobotează, din anul 2011, și e mai dulce și mai bună decât a fost atunci. În fine, dacă nu crezi, harul nu stă la tine, și apa se poate strica. Sunt multe de vorbit și aici. Citat:
Biblic, Patristic, Dogmatic, Istori, Canonic :) am spus și mai sus. Dacă vrei, vorbim despre asta. Oricât de detaliat dorești. Spor la mântuire. |
Citat:
Cum e de fapt? |
Citat:
|
Citat:
"Dacă însă cineva va merge până acolo încât să-l omoare pe aproapele său cu vicleșug și va fugi la altar, chiar și de la altarul Meu să-l iei și să-l omori." (Ieșirea cap. 21 versetul 14, în mod evident Dumnezeu este cel care dă această Lege, referindu-se la Sine însuși - "altarul Meu"). Iar după aceea, în cap. 24, după ce se sfârșește relatarea legilor proclamate de Dumnezeu: A venit Moise și a adus la cunoștința poporului toate cuvintele lui Dumnezeu și toate rânduielile. Iar poporul întreg a răspuns într'un glas: "Toate cuvintele pe care le-a grăit Domnul le vom face și le vom asculta!" Emiliane, ești sigur că ai făcut Teologia ? |
Ți se arată și se explică clar și limpede, sub nasul tău, dar n-ai ochi, ești orb:
Dumnezeu spune: "Iată acum legiuirile pe care tu le vei pune în vedere lor:" (Ieșirea 21, 1) Deci spune acolo "tu" le vei pune în vedere lor, adică el, Moise, legiuirile pentru casnici și pentru criminali, pentru ucideri, le pune el în vedere la evrei. Sfinții Părinți, spun că Moise, când vorbea cu Dumnezeu, i-a cerut la Dumnezeu să dea câteva legi morale, legiuiri pentru popor, iar Dumnezeu după ce l-a ascultat, a aprobat legiuirile ce a vrut să le dea Moise și le-a susținut Dumnezeu, pentru a fi spuse evreilor. Deci au fost create de Moise, împreună cu Dumnezeu, la idea lui Moise și susținute de Dumnezeu, care le-a îmbunătățit și le-a dat varianta finală, spre a fi urmate de popor. Nu erau ca cele 10 porunci, dictate și date direct de Dumnezeu. Fiindcă Dumnezeu știa că legile lui Moise, sunt temporare, până la venirea lui Hristos, Desăvârșitorul Legii. Iar Hristos vine și spune clar: "Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa." (Matei 5, 38-40) Lasă ironiile, Mihăiță, pune mâna pe Patristică, sau dacă tot vrei să ataci, fă pe nevinovatul și întreabă: aici cum e? Că noi nu avem voie să tâlcuim Scripturile după mintea noastră, că nu ducem în hăuri ! "Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." - II Petru 3, 16. Nu răstălmăci, și nu înțelege niciodată după literă. "să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu." - II Corinteni 3, 6. |
Citat:
Și mai aflu de la tine că băieții ăștia de au format Biserica de la începuturi erau alde "multă lume"... Nu erau așa multă lume, câțiva Apostoli, acolo, și vreo 3000 de se nimeriseră, pesemne din întâmplare, hîm?... Cât despre miile de sfinți mărturisitori, de seama unora ca Sfântul Ioan Hrisostom, Sfântul Isaac Sirul ori Sfântul Ioan Damaschin, precum și alții, cu miile de același calibru ori pe-aproape (unii au rămas peste secole cu numele de Hristofor, Teofor sau Teolog)- rămâi la același "multă lume crede multe"? Niște primitivi, nu-i așa? Oieri analfabeți din vechime, nu? Și niște creduli, așa-i? Precis că ei băteau câmpii înaintea lui abaaab când scriau omiliile alea din Filocalia, drept este? Ia zi prietene, acuma pe bune ca între amici, ai citit în viața ta vreo pagină din Ioan Hrisostom? Dar din Isaac Sirul? Ori, poate, "măcar" din Grigorie Palama? Zi sincer, citiși? Și dacă ai citit... nimic frate, nimic? Nici măcar Fericitul Augustin nu te-a pus pe gânduri? Numa Marx și Engels, Lenin și cu Stalin ți-au mers la inimă? Oh!..... |
Citat:
Iar tu ai afirmat că ar fi fost "inventate" de către Moise. Încă o dată, Emiliane, chiar ai absolvit Teologia ? |
Nu ai înțeles. Ți-am explicat mai sus, te rog să mai citești odată, fără ironii ieftine.
Iată acum legiuirile pe care tu (!) le vei pune înaintea oamenilor. Deci legiurile pe care Dumnezeu le-a vorbit cu Moise, fiindcă Moise i le-a cerut să fie date, iar Dumnezeu le-a aprobat și la însărcinat să le dea, că sunt rezultat final, aprobat de Dumnezeu. Te rog să mai citești odată postul anterior și să fi mai atent. Spor la mântuire. |
Citat:
|
Citat:
Să vorbim despre ...apă. Ei bine, nu vrei să mergi tu într-un magazin și să numeri câte produse alternative la apă (apă, frate!, apă de la puț sau de la chiuvetă) sunt pe rafturi? Începând cu fanta și cola, trecînd prin sute de feluri de "sucuri" și terminînd cu zecile de feluri de vin făcut din pastilă. Și nici una nu e naturală, nu e băutură adevărată, nu e sfânta apă, ci e produs contrafăcut de om, doar-doar i-o mai satisface pohta de falsuri care să-i gâdile hachițele, nesfârșitele scorneli ale plictisului. Ei, așa e și cu Adevărul. Unul Este, și S-a revelat nouă, tuturor, în lucrarea Lui pământească și apoi, încă mai deplin, în Biserică. Dar oamenii au atâta nevoie de fals și de distracție dulcică încât au inventat mii de alternative. Boală veche, se pare. E drept că, pentru a avea un strop de apă curată, fără pastile, uneori trebuie să sapi zeci de metri la adâncime, deh!.... Dar alternativa comodă care e? Să lași cazmaua și târnăcopul (vezi echivalentele lor pentru viața de credință) și să aștepți... ploaia. Sau taraba ambulantă doritoare de leneși - buni clienți, nu? Și culmea e că pentru fraiereala asta băieții isteți îți mai iau și o grămadă de bani! Zilnic! Și te mai și intoxică! Urmînd ca, după zeci de ani de păcăleală, uneori, să te întorci prin forța împrejurării ciuruitelor mațe, tot la apa cea binecuvântată. Fie și pentru a stropi florile de pe mormânt. Dar unii nici măcar pe asta n-o mai fac! |
Citat:
Ideea este ca da, sunt de acord ca un adevar exista. Ce nu sunt de acord este ca cineva sa fie sigur ca l-a gasit el si nu altii. De aceea aleg sa raman la "nu stiu". "Nu stiu adevarul, nu stiu care apa este mai pura, Borsec sau Dorna." |
Citat:
Ce te faci, când vine unul și spune că numai apa din puțul lui e veritabilă, că nu e contaminată cu nuștiu ce care se găsește în pământul unde ți-ai săpat tu puțul, sau că apa lui icsulescu nu e veritabilă, că icsluescu a săpat puțul în forma greșită, că găleata cu care scoate el apă e singura care nu contaminează, iar găleata ta e prea largă/adâncă/verde, și așa mai departe ? |
Citat:
Creștinismul e cea mai autentică și vie explicație. E cea mai dulce învățătură, cea mai înaltă iubire, cea mai sensibilă blândețe, cea mai frumoasă morală, cea mai reală simțire, pentru ce se întâmplă după moarte și înainte de moarte în viața de zi cu zi. |
Citat:
Este foarte frumos ca tu crezi asta din inima. Dar cred ca nu te astepti ca acest lucru sa fie considerat obiectiv, nu? Eliade, de fiecare data cand vorbea furmos despre ortodoxie, nu o facea in raport cu alte religii, si intotdeauna avea grija sa puna "cred" sau "credem" la inceputul propozitiilor. Eliade nu a facut nici o propaganda impotriva unei alte religii. |
Citat:
Din punctul de vedere al analizelor și comparațiilor religiilor, învățăturilor religiilor, practicilor fiecăruia, creștinismul va ieși obiectiv, net superior tuturor celorlalte religii care există sau care au existat vreodată pe pământ. Dar asta e valabil, numai pentru cine vrea să facă studii aprofundate, analizele fiecărei credințe, învățăturile lor. Trebuie să ai timp, răbdare, și un pic de tărtăcuță în cap. Majoritatea oamenilor nu fac aceste analize și comparații, se complac să rămână în religia în care s-a născut, fără să studieze, să analizeze să compare religia lui cu a celorlalți oameni. E alegerea lor, dar eu am studiat, comparat, analizat, citit mult din fiecare, și m-am oprit la creștinism, cu adevărat. Apoi am disecat și fiecare "confesiune" creștină de-a firu-n păr, și mi-a ieșit Ortodoxia. Da, Eliade a fost neutru, am spus, a fost imparțial și nepărtinitor. Și a vorbit frumos despre creștinism în general și despre Ortodoxie în particular, și a spus că Ortodoxia i se pare și lui că e cea mai autentică învățătură creștină. Și m-am mirat, cum de Dumnezeu m-a pus chiar în Dreapta Credință ? De ce ? Fiindcă nu alegi unde te naști, ce părinți ai, în ce țară ești, în ce regim politic, în ce timp, la ce părinți. Vi pur și simplu. Trimis de Dumnezeu. Paul Evdochimov, spunea că Dumnezeu Tatăl, are un dialog tainic, cu fiecare suflet, când îl creează, și îl întreabă la un nivel inconștient, dacă vrea să se nască. Și dacă sufletul spune da, îl pune în pântecul unei mame, dacă spune că nu vrea, îl lasă să mai aștepte. Și când trimite câte unul, creează altul în locul lui. Asta ca o paranteză. Deci Ortodoxia, e cea mai de bun simț dintre toate "confesiunile creștine", cea mai vie, o simți că e adevărată și atât. Cu cât o studiezi mai mult, și citești și simți slujbele, cu atât mai tare de îndrăgostești de Ortodoxie, și oricâte păcate vezi apoi, le ierți toate parcă spontan, e inexplicabil. |
Citat:
|
Citat:
Și dacă spui că toate confesiunile creștine sunt bune și adevărate, nu ar mai exista erezii, dogmatică, Biserică. Fiecare ar crede ce vrea. Nu mai au rost Sfintele Sinoade Ecumenice, învățăturile Sfinților Părinți, Sfintele Canoane, ce mai... nu mai are rost Biblia și deci creștinismul. Vezi ce periculoasă e erezia ecumenismului ? Nu degeaba o numesc părintele Dumitru Stăniloaie, pan-erezia ereziilor. Și Sfântul Iustin Popovici și alții. Nu e vorba că doar apa dintrun puț e bună sau rea, față de alte puțuri. Nu așa înțelegi diferențele. Ci spunem: doar Ortodoxia are tehnica și capacitatea de a fora fântâni, și a scoate apă din puț. Restul religiilor și restul confesiunilor, nu pot face decât o gropiță și să aștepte ploaia, cum spunea fratele Ioan mai sus. Dar Ortodoxia, forează puțuri multe și dă apă oamenilor. Fiecare Biserică a lui Hristos, Ortodoxă, e un puț forat, care dă din belșug apa vie a lui Hristos, tuturpr celor care doresc să bea. Acea apă veritabilă la oricine, care doar Ortodoxia o poate scoate și o poate da oamenilor. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:16:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.