![]() |
Citat:
În Egipt, planurile de construcție a unei căi rutiere între orașul Fayoum și regiunea unei oaze, traversând teritoriul mănăstirii copte Sfântul Macarie, pune în pericol celebrul sit arheologic din jurul bisericii care datează din secolul al IV-lea. Proiectul pune în pericol și aprovizionarea cu apă a mănăstirii și a terenurilor cultivate pe domeniile acesteia. Zilele trecute călugării copți au început o inițiativă de rezistență non-violentă. Mai mulți călugări s-au întins la pământ în fața buldozerelor conduse de muncitori care – potrivit surselor egiptene citate de agenția Fides – se apropiau de terenurile mănăstirii strigând ”Allah Akbar!”. |
Eu nu doar că îi respect pe copți, dar îi și iubesc. Sfânt din secolul IV:
http://lonews.ro/turism-pelerinaje/1...iloamului.html Sfântul Onufrie a dus o viață ascetică dură, pentru mai mult de șaizeci de ani, în timpul secolului IV după Hristos, în adâncimea deșertului egiptean. Sfântul Pafnutie a fost cel care a descoperit trupul neînsuflețit al acestuia, cu hainele uzate, având o barbă foarte lungă, după cum arată și icoana sfântului. La câteva zile după ce Sfântul Onufrie s-a mutat la Domnul, Pafnutie l-a îngropat, după ce și-a rupt propriul vesmânt pentru a-i acoperi goliciunea. |
Citat:
și aici: http://www.teologiepentruazi.ro/2015...i-isaac-sirul/ și un text "de suflet", aici: http://acvila30.ro/cuviosul-paisie-a...cii-au-sfinti/ În ce mă privește, știu despre Sfântul Isaac mai întâi ceea ce am citit cu ochii mei în Filocalia X - o lucrare ascetică de excepțională densitate, un text care te răscolește până în adâncul minții și al inimii, o lucrare prin care nu poți trece cap-coadă decât dacă ești hotărât să te desăvârșești în curăție pe măsură ce te hrănești cu seva ei sfântă. Ori, de mai ai unele ezitări, o pui înapoi în raft așteptînd zile mai bune... Cu un amestec de rușine și nădejde, totuși... Ca și Scara, ca și alte volume din Filocalia îți cere la schimb, pur și simplu,.... viața! Pentru a ți-o schimba, definitiv și fericit, deplin. Ați citit-o careva?....:) |
Poate ai dreptate, poate ca nu...dar imi pare ca nu se compara uriasa opera si eruditie a celor doi preoti Ica de la Sibiu cu parintele Piciorus. Prefer sa merg pe mana parintelui Ica jr. La urma urmei, trebuie sa primeze adevarul, nu agatarea de o traditie. Argumentul cu evlavia este emotional. Faptul ca eu imi amintesc in detaliu si cu emotie unele locuri din Bucurestiul de pana in 1989, distruse ulterior de nebunia capitalista, nu inseamna ca acele locuri mai exista in planul fizic. Ele sunt in alt plan acum. Evlavia ne poate determina sa cinstim anume persoane ca sfinti ai confesiunii noastre, si cu toate ca evlavia poate fi autentica ca si traire, asta nu inseamna ca faptele nu ii pot fi impotriva. Adevarul, istoric sau de viata personala, e adevar, indiferent cine il descopera si il face public: un ortodox, catolic, ateu, neoprotestant, extra-confesional.
Iar chestia cu Paisie Aghioritul imi pare a fi argument de baba evlavioasa care a visat noaptea trecuta ca ii spunea parintele de la biserica ceva, deci e musai adevarat si asteapta sa se implineasca acel ceva. :))) Vise, vedenii, etc. Nu e clar ca "vedenia" aceea era cu scop propagandistic? Normal ca grecii veniti la chilia staretului Paisie au crezut imediat ca e semn dumnezeiesc. Uneori parintii ne mai "mint", cand suntem mici, ca sa luam o doctorie amara. Spre binele nostru. Chestia asta cu minciunelele hagiografic-vizionare, e ceva similar, dar nu identic. Caci in primul caz parintii sunt incredintati ca fac bine copilului, incredintare intarita si de medic, fireste. In al doilea caz, diversii ieromonahi, stareti, preoti, ierarhi, etc. compun si dau mai departe acele povesti pioase cu viziuni si sfinti in scop pur si simplu de propovaduire. Intarire a credintei, a atasamentului fata de dogma, practica, etc. Nu e vorba de mai-binele, concret definit, al persoanei/persoanelor. |
Citat:
|
Si citeste mai departe. :) Nu, frate, degeaba, niciodata nu voi crede in sensul cu adevarat bisericesc al acestui verb. Voi simtiti aceasta chemare, si i va daruiti cu totul, fiindca o chemati cu totul in inima. La mine, credinta nu trece si nu va trece vreodata de nivelurile "livresc/filosofic" si "revelatie naturala".
P. S. Am o curiozitate: arata-i postarile mele, cele mai reprezentative, adica cele mai sceptice (ma las pe mana ta de psiholog la selectia asta :) ) lui Tudor, si intreaba-l. Apoi raspunde-mi in privat. |
Daca-i crede prin "revelație naturală", precum spui, ai crede ca noi, poate mai puternic și mai frumos, nevoindu-te minunat spre puteri mai mari. Dar ești încă tânăr. Și fratele Ioan, la vârsta ta, era la fel. Nădăjduim să înțelegi mai multe cu timpul, frate Adrian.
|
Nu, nu. "Revelatie naturala" = "Revelatie provenita din natura". Pentru mine, Natura este Biserica Nefacuta de Maini.
|
Da, da. Dute trăiește printre lei și tigri neîmblânziți, fără să fi creștin. Sau printre urși. Abea te așteaptă ăia mici a lor, să le fi adus hrană de părinții lor. Dar mulțime de Sfinți din Egipt trăiau printre lei și lângă ei, și leii le slujeau. Sau la fel Sfântul Serafim de Sarov din Rusia și mulțime de pustnici ruși, hrăneau urșii sălbatici și ursoaicele cu pui, din palma lor. Așa e omul îndumnezeit, nu numai că primește natura care a avut-o în Eden, dar primește Împărăția Cerurilor înăuntrul lui, încă din viața aceasta. Așa devine făcător de minuni și alte lucruri minunate. Acestea pentru tine... sunt departe. Poate nici nu le vei atinge vreodată. Totuși e un început bun, să contemplezi natura. Dumnezeu să te ierte și să ne ierte pe toți pentru înstrăinarea noastră de El.
|
Time out, please!
................:)
|
Citat:
Nu e niciun secret, am mai scris pe forum ca Diac. Ica (si probabil si tatal sau) are conceptii imbibate puternic cu unele ecumeniste. Si arata "adevarul" in functie de aceste conceptii. Si adventistii au adevarul lor si se straduie sa il conceapa mulat pe ce cred ei. Deci nu doar par. Piciorus, dar orice ortodox modest, cu dreapta credinta, are o intelegere mai exacta a adevarului. Pana la urma diac. Ica repeta ce spun catolicii sau protestantii in privinta Sfantului Isac. |
Coptii de azi, la fel ca toti monofizitii (miafizitii), sunt o fosta biserica, care din primul mileniu au adoptat o erezie si s-au separat de Biserica. Eretici erau cand erau in Biserica si adoptasera erezia, sau imediat dupa ce s-au separat. Acum sunt o adunare omeneasca autodenumita biserica, al fel cum orice cult cat de mic isi pune numele de biserica, nu e marca inregistrata, oricine isi poate pune denumirea asta.
|
Citat:
|
Citat:
|
Pai, Catalin, discutam de fapt tehnic: daca se poate stabili, pe baza unor manuscrise, dovedite de experti ca fiind autentice, ca acel Mar Ishaq e Sf. Isaac Sirul, atunci ce rost mai are sa te agati de o traditie? Atunci nu erau mijloacele de a dovedi vechimea si/sau autenticitatea unei surse ca acum. Pur si simplu.
Quod attinet coptii...pai ierarhii tai au acceptat, oficial, ortodoxia copta, vest-siriaca, armeana, etiopiana, etc. Din punct de vedere tehnic, al expertului care stie sa deosebeasca o coala ingalbenita, veche de 30 de ani, roasa pe alocuri de psocoptere, de un mansuscris cu adevarat vechi de aproape 1400 de ani, ce credem eu, tu, Alin, Emilian sau Mihai este chiar irelevant. Daca se dovedeste ca e autentica echivalarea lui Mar Ishaq din Ninive cu Sf. Isaac Sirul, atunci asta e adevarul. Hagiografiile sunt, o spune si parintele Pruteanu, in mare parte povesti. Educative bisericeste, dar tot povesti, la urma urmei. Doar nu crezi ca Sf. Cristofor avea efectiv cap de caine?! Oameni cu cap de caine sa gasesc doar in mituri, legende si Star Wars (unde se cheama bothani). :)))))))))) Eu asa numesc hagiografiile: "fabule ecleziastice". Excelente pentru copii si oamenii simpli, dar intelectualii, mai ales in aceasta era, nu ar trebui sa creada chiar orice compilatie ingemanata de fantezie si devotament eclezial. |
Citat:
Oare Sfânta Tradiție a Bisericii este totuna cu orice tradiție? Chiar așa, ce înțeles ai tu pentru Tradiție? * Tocmai pentru că trebuie (și ne dorim) să primeze adevărul și, mai ales, să trăim în Adevăr, avem absolută nevoie de Tradiție. Aceasta începe cu Hristos și continuă cu Duhul Lui Cel Sfânt, neîntrerupt, Care lucrează în Biserică, adică în comunitatea și comuniunea credincioșilor în Domnul. Că unii se dau purtători și învățați de Duhul Sfânt (în timp ce alții sunt cu adevărat oameni ai Domnului) - e deja altă discuție. Amintește-ți că însuși textul Scripturii vine din Tradiție, ca parte mică a Ei, inițial orală și apoi fixată în scris. Această tradiție vie, neîncetată, transmisă prin cuvintele și practicile apostolilor și ucenicilor, apoi prin vorbele și faptele vieții urmașilor acestora, păstrează viu și nealterat întreg Adevărul. Îți amintești de epistolele pauline? Sau de orice alte epistole din NT? Ele sunt mărturii limpezi ale conținutului, rolului, mesajului, forței Tradiției Bisericii. Și nu de puține ori Apostolul sau ceilalți sfinți autori avertizează asupra pericolului alterării învățăturii și practicilor - adică asupra pericolului pierderii Tradiției. Vrei să revezi textul biblic? * În concluzie, pentru a trăi în viața noastră Adevărul, avem mare nevoie de Tradiția Bisericii. Altminteri suntem în înșelare și-n toate celelalte (duhuri) rele, Adriane... De aici, din amestecul duhurilor lumesc și drăcesc în mintea și inima noastră vin multe încurcături, confuzii, greșeli și atâtea fapte rele/nefolositoare/păcătoase. Deși, în fond noi năzuim la tot adevărul, nu-i așa? Dar cum s-o facem fără dreptarul și busola Sfintei Tradiții? |
Pe firul Sfintei Tradiții a Bisericii noastre
Citat:
Haide, frate, să amintim câteva dintre ele! * "Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții." (Ioan, 8-12) "Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi." (Ioan, 8-31,32) "Cel care este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu." (Ioan, 8-47) "Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul.; căci nu va vorbi de la Sine, ci câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti." (Ioan, 16-13) "Eu pentru aceștia mă rog, nu pentru lume mă rog." (Ioan, 17-9) * "Sunt încă și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus, care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, mi se pare că nici în lumea aceasta n-ar încăpea cărțile ce s-ar fi scris." (In 21, 25) "Mergînd, învățați toate neamurile... învățîndu-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă" (Mt 28 - 19,20) "Drept aceea, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile, pe care le-ați învățat fie prin cuvânt fie prin epistola noastră." (2 Tes, 2,15) * Era într-o joi. Cerul era cenușiu. O zăpadă de peste 15 centimetri acoperea pământul. O pulbere albă încă cernea de sus când părintele Serafim a început să vorbească cu mine....... |
Și cum se aplică asta aici? Adevărul exprimat de experți care pot spune, fără interferente politice, "cutare din secolul sase si cutare din secolul trei sunt de fapt aceeasi persoana". Nimeni nu ataca Adevărul, ci doar "adevăruri" fluctuante de sinaxar.
|
Subiectul era Tradiția.
Aștept să îmi răspunzi la întrebarea pe care ți-o adresasem mai sus - dacă ai puțină vreme și dispoziție, desigur...:) |
Subiectul topicului nu era TradiÈia. TotuÈi, iti voi răspunde: definitia TradiÈiei a fost dată cel mai cuprinzător de către Sf. VincenÈiu de Lerin: "Ce întotdeauna, pretutindeni Èi de către întreaga Biserică s-a crezut". Însă o confuzie de sinaxar, fie ea veche de secole, Èi care nu este parte decat a unei tradiÈii locale, nu e ceva de aparat cu înverÈunare. Èi, ca să rămânem on-topic: coptii sunt perfect ortodocÈi. Ortodoxia globala a admis public si formal aceasta la Chambessy. Nu văd ce Èi de ce ar mai fi loc de contestat ceva.
Sunt atâÈia sfinÈi cinstiÈi deopotrivă în Apusul extrem Èi Orientul Îndepărtat... Nestorienii Èi coptii au fost întotdeauna cei mai buni Èi jertfiti creÈtini. Atacul filetist-atonit asupra spiritualităÈii crestine orientale, pe temeiuri ipocrit-dogmatice, îÈi are rădăcinile doar în fanatismul monastic greco-slav. |
Să-ți zic ce să faci cu diacriticile alea? :39:
|
Zi-i, nu te mai gândi!
|
Și mie mi se întâmplă chestia, când reeditez.
|
Citat:
|
Mă, eu nu pap litere.
|
Cu îngăduința colegilor care mențin activ topicul de față și cu speranța că vor economisi timp prețios evitând pălăvrăgeala inutilă pe marginea unor subiecte sensibile și aiuritor de prost înțelese în lumea credinței, îmi permit să fac următoarele observații:
- Cei mai mulți așa-ziși "antiecumeniști" de pe forum apără o "învățătură" ortodoxă care are mai multe în comun cu ideologia contrareformei stabilită la Conciliul de la Trento decât cu Duhul Bisericii Nedespărțite din primul mileniu. Bunăoară teoria "Sfintei Tradiții" considerată ca "izvor" separat al "revelației supranaturale". - Dacă-i pureci cu răbdare pe "antiecumeniști" observi stupefiat că demonizează cu zel dobitocesc pe Francisc de Asissi ca să-l compromită pe părintele Arsenie Boca, dar la o adică apără cu fanatism feroce și ignoranță desăvârșită filozofia celor șapte Taine croșetată pentru prima dată în istorie de scolasticul apusean Petru Lombardul în secolul XII și "plagiată" de ortodocși mult mai târziu. Asta ar însemna că apusenii sunt "căzuți din har" în funcție de interes, până la urmă i-o mai luminat și pe ei Dumnezeu din când în când de vreme ce pravoslavnicii și-au conturat identitatea modernă după teoriile lor. - Istoria creștinilor copți din Egipt nu poate fi tratată expeditiv pe schema antagonistă ortodox - eretic. Ca să-ți dai seama ce s-a întâmplat la Chalcedon trebuie să studiezi cu atenție toate documentele sinodale și izvoarele adiacente, culisele disputelor hristologice anterioare, ingerințele politicului și multe altele. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tu ai deschis un topic de pe urma citirii unor articole. Și ți-ai exprimat propria părere. Care-i nefondată, decât pe ideologii ecumeniste, libertine, chipurile: corecte. Când ai să citești cărțile primului post cel-am scris aici în topic, atunci vei fi informat, și vei fi obiectiv. Deocamdată ești subiectiv. La Sinodul de la Chambessy, nu au fost toți 14 Patriarhi ortodocși, împreună cu Patriarhul copților, ca să se discute formulele calcedoniene, deci e un sinod nerecunoscut de Ortodoxie. Ei au foarte multe practici ortodoxe, fiindcă au trăit acolo izolați în Egipt, înconjurați de ortodocși. Dar ei nu pot fi ortodocși, e simplu, fiindcă sunt monofiziți, iar asta-i erezie. Dacă nu crezi tu că-i erezie, e fiindcă nu cunoști dogmatică, dar acuzi pe nedrept, cu lejeritate pe alții că au "temeiuri ipocrit-dogmatice". Creștinismul, fără dogmatică, nu există. Prin dogmă, diferențiem unde-i "Acasă", sau Biserica și unde-i întunericul și erezia. "Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați." - I Corinteni 11, 19. De aceea, apoi ne spune Duhul Sfânt prin Pavel: "De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." Tit 3, 10-11. S-a abătut de la ce? De la învățătura Bisericii, revelată prin slujitorii ei, începând de la Sfinții Apostoli și terminând cu Sfintele Sinoade. Atunci, acela, ereticul, devine "singur de sine osândit". Și dacă insistă în eresul lui, tot Duhul Sfânt prin Pavel, ne vorbește: "Dintre aceștia sunt Imeneu și Alexandru, pe care i-am dat satanei, ca să se învețe să nu hulească." - I Timotei 1, 20 Erezia este hulă și trebuie dată satanei, căci de la satana vine și tot acolo merge. Predania, adică Sfânta Tradiție, e călcată, căci știm că Sfânta Tradiție a fost înaintea Bibliei. Deci aceia, ereticii, sunt anatema, adică lepădați de Biserică, dați satanei, căci slujitorul demonilor sunt ei. Asta spune Biblia, nu eu. "Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o â să fie anatema!" - Galateni 1, 8. Vedem? Deci așa de importantă e "dogma, învățătura, predania, tradiția" Bisericii, că fie el și înger dacă vine și vrea să o schimbe, e anatema, adică lepădat de Biserică, singur de sine osândit și dat satanei. Și mai precis merge: "Cel ce nu iubește pe Domnul să fie anatema!" - I Corinteni 16, 22. Ortodoxia nu e filetist-atonită, nu e fanatică, nu e doar monastică, nu e doar greacă și doar slavă. Ortodoxia e a întregului pământ. Ea nu are erezie, căci luptă împotriva ereziilor, cu scopul de a arîta turmei calea, "paște oile Mele," spune Hristos tuturor preoților și episcopilor, ea nu are cusur și greșeală, nimic de reproșat în învățăturile ei, că e în trezvie permanentă, ca fecioarele cele înțelepte, mereu pregătite cu untdelemn în candele. |
Citat:
Numărul Sfintelor Taine nu e o dogmă. Acest număr de șapte taine "oficiale" s-a folosit în Occident, în secolul al XVII-lea, nicidecum în secolul XII, de Petru Lombardul. Sfinții Părinți însă nu au dat un număr fix: deși unii au vorbit de șapte (număr simbolic al perfecțiunii), Sfântul Dionisie Areopagitul a vorbit de șase, iar Sfântul Ioasaf de Efes în secolul XV, a vorbit de zece, adică cele 7, plus: slujba înmormântării, călugăria (tunderea în monahism), binecuvântarea mare a apelor la Epifanie. Sfântul Ioan Gură de Aur, amintește de "Tainele Bisericii, existente în mintea lui Dumnezeu, din veșnicie." Ortodoxia, deci, nu are nimic cu niciun om, ci doar cu erezia. Ecumenismul e erezie, și încă cea mai mare. Nu există termenul de anti-ecumenist. E greșit. Există termenul de ortodox. Și atât. Ortodox, e unul și ecumenist, e altul. Ortodoxul, deci creștinul, nu e anti-ecumenist. El e creștin și atât. Iar unde apare erezie, ortodoxul, o studiază, o numește, o definește, o combate, o respinge, o luptă și o biruiește. Așa a fost încă de la Sfinții Apostoli, de la primul eretic Simon Magul, la fel, în același Duh Sfânt și aceași comunitate, azi ca și atunci. Sfânta Tradiție nu este separată de izvorul revelației. Sfânta Tradiție este ea însăți acel izvor. Izvorul care a dat Biblia. Fără Sfânta Tradiție, Biblia, nu ar fi existat. Știm deja că primii peste 150 de ani, creștinii, pe tot pământul, nu au avut Biblie. Se trasmitea învățătura creștinească, prin viu grai, de la unul la altul, era vorbită, și învățată. Ortodoxia nu are nimic cu ereticul Francisc din orașul Assissi, sau cu părintele Arsenie Boca. Ci doar cu erezia. Erezia lui Frank din Assissi, și deviațiile părintelui Arsenie Boca. La fel cum a făcut în fiecare secol, cu orice inovație care se ridica împotriva Bisericii. Nu e nimic greșit. La fel au făcut și Sfinții Apostoli, repet. Asta-i calea cea sănătoasă a creștinismului. Să ți se explice de ce și apoi să ții neschimbat calea, pe cărarea cea grea și îngustă, care duce la Viață și care puțini o află. Nu mulți. Puțini. Cei din fericirile rostite pe munte. Cei precum pruncii, în nevinovăție și iubire. Iar "schema antagonist ortodox-eretic", pe lângă tot ce am scris până acum, adaog: e ca și cum spui Sfinților Apostoli când apărau credința ortodoxă, adică credința creștină: "lăsați schema antagonist ortodox-eretică, că nu merge". Sau să fi spus la fel, Sfinților Părinți, la Sfintele Sinoade Ecumenice. Adică o absurditate. Precum am spus, una din responsabilitățile Bisericii, era de a ține turma lui Hristos, în siguranță de hristoșii mincinoși și de lupii în piele de oaie. Și până acum a reușit minunat. Și va reuși și mai departe, că spune Hristos: "nici porțile iadului nu o vor birui pe ea." Apropo de erezie: Văd că ți-ai pus o semnătură foarte ciudată, prin cuvintele lui Lev Gillet, cuvinte ce sunt anti-Biblie, anti-învățăturilor lui Hristos. Și nici la profil, văd că nu ești ortodox. Sau cel puțin nu mărturisești asta. Vorbești acum cu foarte multă lejeritate de ecumenism, adică așa simt, pe când mai acum ceva timp, vorbeai despre Sfintele Icoane. Nădăjduiesc, după aceste observații, că nu ai apostaziat de la credința creștină, de la ortodoxie. |
Igor_Paslusnik: cred că profesorii tăi ar intra în pământ de rușine să vadă ce scrii tu pe-aici. Pe bune...
Dacă prin ortodoxie înțelegi telenovela pietistă cu iz sectar din mintea ta, nici prin cap nu mi-ar trece să devin ortodox. Nu-mi pierd vremea să-ți demontez balivernele, sunt prea multe și amestecate într-un ghiveci indigest, iar timpul vieții e scurt și prețios. Îmi exprim doar speranța că nu sunt mulți cei care te iau în serios. Și mai sper ca ÎPS Ioan Selejan să nu facă greșeala să te admită vreodată la hirotonie. Încă stau să mă gândesc dacă o să-ți pun sau nu o "pilă" în scop preventiv. |
Citat:
|
Vorba fratelui Ioan_Cezar: " ...........:) "
Ce oameni cum-se-cade... și minunați, desigur ! Ispitiți, sărăcuții, ca toți, de-altfel. Mai ales nefiind ortodocși niciunul, dar cu pretenții. E minunat. Lumini între oameni. Sarea pământului. Sare emancipată (?) Frați și colegi, nu-mi pasă ce faceți, ce și cui dovediți. Mihail și Mihai, serios nu-mi pasă de răutatea voastră. Sunt faptele voastre și veți răspunde pentru ele voi nu eu. Vreau doar să mă puneți de față când mă atacați în fața unei persoane mai sus puse (de Dumnezeu). Bine? Atât vă cer. Ca să mă pot apăra, e omenește ce cer, nu? :) Și desigur să arătați și posturile mele, acolo sunt acuzat. Nu cer mult, este? Atât. Că eu tot ce vorbesc, tot ce afirm, susțin cu Biblia și în paralel cu învățăturile și scrierile Sfinților Părinți, dar voi tot ce scrieți (împotriva Ortodoxiei), nu puteți dovedi nimic. Absolut nimic. Vorbiți vorbe-n vânt. Vorbiți vorbe vorbite :) Iar datoria mea (de creștin) este să vă ajut. Sigur că nu vă place, din cauza mândriei voastre, dar tot datorie rămâne. Dovedită biblic, desigur. :) Frate Mihail C., hai pierdeți vremea, nu te mai considera atât de important, pierdeți vremea și dovedește-mi și demontează-mi balivernele, întro discuție cu bun simț și argumentată. Sunt foarte onorat să fiu învățat și ajutat. Am atâtea de învățat de la orice om... O zi minunată în continuare :) |
Citat:
Dacă ne-am cunoaște personal poate te-aș ajuta să-ți descoperi adevărata vocație, după ce treci pe la un specialist priceput să-ți mai rapare din avariile de la mansardă. Crede-mă, cea mai autentică iubire creștinească de care ai nevoie acum este ca cineva să te îndepărteze de orice posibilitate de a-i sminti pe alții! |
Am o serie de documente valoroase despre copti, Conciliile Efes 1, Efes 2, Chalcedon, dar din pacate sunt prea mari pentru a le urca pe site. Cum ajung in Buc, asta insemnand maine, o sa ma sfatuiesc cu cei mai priceputi participanti la topic, anume Mihail, Ioan Cezar si Mihai G., si voi face o selectie. (Sper sa nu imi sara Mandrivu' Glumetu' in cap in caz de vreo problema de fonturi).
Ce minunat e p2p-ul! te cruta de cheltuieli care ar imbogati pe unii si altii! Asta a propos de documente. Pentru inceput, voi cauta in "Le monophysisme severien" de Lebon. Il am in sdcardul tabletei pe care o frec acum, dar aici la tara wireless-ul e un test Sith de rabdare. :))))))))) Maine dupa amiaza (dimineata voi sunteti la Liturgii, fiecare dupa confesiunea sa), deci cam atunci. |
Despre mândrie
"Orice păcătos, care face pe placul patimii sale, poartă război împotriva lui Dumnezeu așa cum satana s-a răzvrătit cândva și a pornit război în cer împotriva lui Dumnezeu ca să iasă din supunerea față de El și să trăiască după voia sa.
Atunci când cel mândru, cel iubitor de slavă deșartă, cel iubitor de sine, cel iubitor de slavă omenească, cel iubitor de stăpânire, cel crud, cel mânios, cel invidios, cel semeț, cel îngâmfat, cel neascultător și alții își satisfac patima și pentru „eul” lor îi înjosesc pe alții, prin aceasta ridică sabia, ca să zic așa, asupra lui Dumnezeu, ca și cum I-ar zice lui Hristos: "Nu vrem să urmăm pildei Tale, nu vrem să fim blânzi și fără de răutate! Legea Ta nu ne place! Oamenii să ni se supună și să ne slujească nouă, nu noi lor!" Izbăvește-ne, Doamne, de o asemenea întunecare! Cu cei mândri, așa se și întâmplă de obicei. Dacă nu se opresc la timp, dacă nu se pocăiesc, devin potrivnici ai lui Dumnezeu. Prin orice păcat, chiar și printr-unul mic, în suflet slăbește harul lui Dumnezeu, iar prin păcatele de moarte, oamenii îl pierd cu desăvârșire și devin vrednici de pedeapsa veșnică. Cei mândri ies de sub stăpânirea legii lui Dumnezeu; ca atare, se lipsesc singuri de apărarea și ocrotirea dumnezeiască. Ei suferă înfrângere în toate căile lor. Trăind cu trupul, sunt deja morți cu sufletul și încă din timpul vieții trăiesc muncile gheenei: singurătatea, lâncezeala mohorâtă, tristețea, răutatea, ura, sterpiciunea, întunecarea și deznădejdea." (Schiigumenul Sava, Cum să biruim mândria) |
Simptomele și dezvoltarea bolii (mândriei)
Păcatul mândriei are îndezvoltarea sa câteva stadii și începe cu slava deșartă.
Simptomele slavei deșarte: setea de laude, nesuferirea mustrărilor, moralei și reproșurilor, purtarea bănuitoare și ranchiunoasă; bănuirea altora, greutatea în a cere iertare, căutarea căilor ușoare; omul joacă permanent teatru în prezența altora cu scopul de a prezenta o aparență evlavioasă, ascunzându-și cu multă grijă patimile și neajunsurile. Omul încetează să-și mai vadă păcatele, nu-și mai bagă de seamă defectele, începe să-și minimalizeze vinovăția ori să și-o nege cu totul, ba uneori chiar s-o arunce asupra altora, și în schimb începe să-și exagereze și propriile cunoștințe, propria experiență, propriile calități și virtuți. Pe măsura evoluției bolii, în părerea sa despre sine el devine mare, vrednic de slavă. De aceea se și cheamă această boală "mania grandorii". În starea aceasta, omul nu numai că-i osândește pe alții, ci începe să-i disprețuiască și să-i fie silă de ei, și chiar să le facă rău. Izbăvește-ne, Doamne, de asta! Iar când bolnavului i se pare că nimeni nu-l înțelege, nimeni nu-l iubește, ci toți îl persecută și vor să-i facă rău, boala aceasta se numește mania persecuției. Mania grandorii și mania persecuției sunt cele mai răspândite forme de boală sufletească. Aceste boli sunt legate de aprecirea excesivă a propriei persoane, atunci când sentimentul exagerat al propriei valori stârnește dispreț și atitudine dușmănoasă față de oameni. Cel mândru este întotdeauna nemulțumit de cei din jur și de condițiile sale de viață, și de aceea ajunge câteodată la deznădejde, hulă, înșelare, iar uneori și la sinucidere. În stadiul de început, mândria este greu de recunoscut. Doar un duhovnic încercat sau un psiholog încercat poate stabili fără greș această patimă atunci când ea se află în fașă. Omul se poartă aparent normal, însă un ochi experimentat recunoaște în el începutul bolii. Omul este mulțumit de sine. Este bine dispus: cântă, zâmbește, adeseori chiar râde și câteodată hohotește fără pricină; face pe originalul, pe spiritualul; caută să atragă cu orice preț atenția celor din jur; îi place să vorbească mult, iar în convorbirile lui se aude la nesfârșit "Eu", însă un singur cuvânt dezaprobator face ca dispoziția lui să se schimbe rapid, și el devine abătut, ca în urma unei laude să înflorească din nou. În general însă, în stadiul acesta dispoziția lui rămâne luminoasă. În continuare, dacă omul nu-și dă seama de păcătoșenia sa, dacă nu se pocăiește și nu se îndreaptă, boala lui duhovnicească evoluează și se acutizează. În om apare convingerea sinceră de faptul că este mai presus de alții. Această convingere se transformă în patima de a comanda, și el începe să dispună după bunul plac de atenția, de timpul și de puterile altora. Devine obraznic: se apucă de orice, chiar dacă nu face decât să strice și să încurce, în toate se bagă, chiar și în familiile altora. În stadiul acesta, dispoziția omului mândru se strică, fiindcă el întâmpină deseori rezistența celor din jur. El devine, treptat, tot mai irascibil, încăpățânat, certăreț, nesuferit de nimeni. Firește, oamenii încep să-l evite, dar el este convins de dreptatea sa și consideră că pur și simplu nimeni nu vrea să-l înțeleagă, și ca atare o rupe cu toți. Răutatea și ura, disprețul și îngâmfarea se instalează și prind rădăcini în sufletul lui. Sufletul îi devine întunecat și rece, mintea i se întunecă, și omul iese din orice supunere. Scopul lui este să iasă cum vrea el, să-i facă pe ceilalți să se simtă inferiori, să-i impresioneze și să-și demonstreze "dreptatea". Tocmai trufași de felul acesta creează schismele și ereziile. În următoarea etapă de dezvoltare a bolii, omul o rupe și cu Dumnezeu…Tot ce are, inclusiv calitățile și unele virtuți, și le atribuie sieși. El e convins că-și poate aranja viața fără ajutorul altora și că poate dobândi singur tot ce-i trebuie în viață. El se simte mare voinic chiar și atunci când are o sănătate plăpândă. Se îngâmfă cu "înțelepciunea" sa, cu cunoștințele sale, și se mândrește cu tot ce are – iar rugăciunea lui devine nesinceră, fără frângere de inimă, iar mai apoi încetează de tot să se mai roage. Starea lui sufletească se face negrăit de întunecată, dar totodată el e convins că e pe calea cea dreaptă și continuă să meargă cu grabă spre propria pierzare. (Schiigumenul Sava, Cum să biruim mândria) |
Citat:
Ți-am spus, dovedește unde mint. Dovedește unde spun inepții și unde port masca dreptei credințe. Că fi sigur că eu o să dovedesc de fiecare dată când tu sari calul și smintești turma lui Hristos. Și o să-ți arăt exact unde ai smintit și cum, de unde, când, pe ce, în ce, prin ce, tot ce e de arătat. Fără menjamente, fără resentimente și fără compromisuri. Respectându-te în tot acest timp, și fie că crezi sau nu, iubindu-te în tot acest timp. Citat:
Dacă vrei să ne cunoaștem personal, pentru un dialog în care ne respectăm reciproc, suntem obiectivi și argumentăm și vorbim pe rând, nu țipăm, nu suntem ironici și zeflemitori, atunci, da, ne întâlnim cu drag, dacă ai drum prin Timișoara. Altfel, nu ne putem fi de folos spre mântuire unul altuia, cu nimic. Citat:
Avem libertate de exprimare, de cuvânt, de decizie. Cum a avut Adam în Rai, să muște sau nu din fructul oprit. Și Dumnezeu era acolo, putea vorbi cu El, oricând. Și tot a făcut boacăna. Deci dialogul oamenilor, cu argumente și bun simț, nu presupune alungarea nimănui niciodată, orice spune. Se prezintă fiecare cu ideile lui și cine vrea urmează vreo idee prezentată sau își dezvoltă ideile proprii. Cu orice risc, desigur. Material și duhovnicesc. Raiul sau Iadul, se alege. Încă din această viață. Nu te îndepărtează nimeni cu scopul, chipurile, de "a-ți face bine". Asta tot din cauza mândriei, a neputinței de-a purta un dialog constructiv, logic și argumentat. Diavolul când nu suportă un om, îl vrea tăcut, fiindcă vorbele lui trezesc. Dumnezeu lucrează prin oameni, și diavolul la fel. Dar Dumnezeu nu vrea ca nimeni să tacă, ci fiecare să studieze, să înțeleagă, să aleagă. Dar Dumnezeu când nu Îl ascultă cineva, îl lasă în pace, continuând să bată la ușa inimii lui. Demonul, când vorbește, vrea să fie ascultat numai el, să nu mai vorbească nimeni, să nu mai aibe nimeni o altă idee, iar când nu e urmat de ceilalți, îi trage după el, făcând tot posibilul să-l urmeze toți ascultătorii lui, pe el. Așa și tu, când nu îți convine ceva, creezi filosofii ieftine, de prost gust, manipulatoare, în aparență de înaltă calitate, cel puțin expresivă, și ai pretenția apoi, desigur, în mândria ta, nerespectând calitatea de ființă umană, a celor cu care tu crezi că te lupți și îi biruiești, ai pretenția să îi posezi, să-i conduci, să le fi lider și ghid. Adică un comportament, cel puțin diabolic. Dumnezeu să te ierte. Aiurea, pe altcineva da probabil că manipulezi, dar pe mine nu. Nu-ți merge, nu permit să fiu manipulat. La dialogul constructiv, argumentat, obiectiv, cu bun simț, vi cu argumente, vi cu respectul datorat oricărui om indiferent de orice potență a tuturor inteligențelor (cognitivă, emoțională, etc.) are acel om, vi cu un dialog plin de compasiune și blândețe, și atunci, da vorbim cu drag, până atunci, te ignor. Nu meriți să te ignor. Dar te rog să mă ierți, sincer iartă-mă dacă ți se pare că ți-am vrut vreodată orice rău, îți mărturisesc că nu am vrut niciodată intenționat, dar așa a ieșit, că nu poți mulțumi pe toți. Iar cât mă privește... sunt alergic la răutate... :) P.S.: Ovidiu B., eu personal, îți mulțumesc pentru textul minunat. Punct ochit, punct lovit. Lupta împotriva întunericului e în fiecare zi a vieții noastre. |
Citat:
Până la postarea ta, reamintesc că toți ereticii, sunt anatema, adică nerecunoașterea lor ca parte a Bisericii lui Hristos, pentru invențiile lor și scoaterea din comuniune și dați satanei, precum ne învață Sfântul Apostol al Neamurilor, Pavel. În filmulețul de 4 minute de mai jos, este rostirea Anatemelor din Duminica Ortodoxiei, rostite de părintele Matei, la Biserica Panaghia, din Pireu, Grecia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, Serafim de Pireu, luptător declarat și deschis împotriva ereziei ereziilor, ecumenismul, precum părintele Matei și mulți alții: Atenție, chiar dacă e de 4 minute, filmulețul e cutremurător: https://www.youtube.com/watch?t=70&v=VK7VJSWLLzI Hristos a înviat ! |
Citat:
"Dacă te jignesc chiar și observațiile moderate cu privire la neajunsurile tale, iar laudele pentru calități pe care de fapt nu le ai îți fac plăcere, te încântă, să știi că ești mândru, și încă profund mândru." (Schiigumenul Sava, Cum să biruim mândria) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:26:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.