Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Ruptură în BISERICA ORTODOXĂ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19266)

simpllu 19.10.2018 14:48:58

Da! :)) O întrebare nu poate exista fără un om care să o formuleze. :))

O mică lămurire, deși sunt convins că ți s-a mai spus: învățătura Bisericii nu se rezumă doar la Sfânta Evanghelie, ci și la Sfânta Tradiție în sânul căreia a luat naștere Evanghelia. Ea nu este mai profundă sau mai însemnată decât Sfânta Tradiție, ci ”unul din chipurile ei”.

Pentru o mai bună lămurire, apelez la ”autoritatea” Sf. Siluan Athonitul: https://siluanathonitul.wordpress.co...-si-scriptura/

Asta așa ca să înțelegi stupizenia întrebării, asta din punctul meu de vedere ... ținând cont de faptul că știi despre ce vorbim.

DragosP 19.10.2018 19:04:40

S T A T U T U L
PENTRU ORGANIZAREA ªI FUNCÞIONAREA
BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
Dispoziþii generale
Art. 1 - Biserica Ortodoxã Românã este comunitatea
creºtinilor ortodocºi, clerici, monahi ºi mireni, constituiþi canonic
în parohii ºi mânãstiri din eparhiile Patriarhiei Române aflate în
interiorul ºi în afara graniþelor României, care mãrturisesc pe
Dumnezeu în Sfânta Treime, Tatãl, Fiul ºi Duhul Sfânt, pe temeiul
Sfintei Scripturi ºi al Sfintei Tradiþii ºi participã la viaþa Bisericii
prin aceleaºi Sfinte Taine, slujbe liturgice ºi rânduieli canonice.
Art. 2 - (1) Biserica Ortodoxã Românã, de origine apostolicã,
este ºi rãmâne în comuniune ºi unitate dogmaticã, liturgicã ºi
canonicã cu Biserica Ortodoxã universalã

P.S. Scuze pentru diacritice, sunt pe telefon și ies aiurea.
Ei Ali, judecă și tu daca ești sau nu parte a bisericii. Oprește-te doar la primul articol.

Ali Baba 19.10.2018 19:43:10

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 662404)
S T A T U T U L
Dispoziþii generale

Ei Ali, judecă și tu daca ești sau nu parte a bisericii. Oprește-te doar la primul articol.

lasa scuzele, stii doar ca esti tare la citate! :))

paradoxul stii care este? chiar daca eu insumi m-as considera in afara, Biserica tot inauntru m-ar considera.

DragosP 19.10.2018 20:07:09

Mda, stai oleacă greu cu înțelesul celor citite, e clar.

simpllu 19.10.2018 20:08:31

Ali, tu ești băiat bun, nu înțeleg de ce nu te dai tu pe breazdă. Ești în Biserică. :)
l.e. Ești botezat ortodox?

Ali Baba 19.10.2018 20:33:13

bineinteles!
stiam asta, simpllu. si uite, fa-i o bucurie preotului care ti-a spus, tocmai faptul asta, ca stiu ca Biserica nu ma lasa prada hienelor aproape orice-as face, imi da incredere sa fiu eu insumi si sa n-o mint. pe ea, pe Biserica, adica sa spun ce gandesc.

in urma cu 20-21 de ani am sfatuit doi bunici sa-si boteze ortodox nepotica pe ascuns, parintii (amici de-ai mei) erau trecuti la un cult neoprotestant. cred ca s-au hotarat cand mi-au vazut privirea...:))

simpllu 19.10.2018 20:46:43

Păcat că alegi jumătățile de măsură, asta și poate că nu ai un om potrivit care să-ți scoată cuiele din cap (ți-o spun prietenește!), deși tind să cred că încăpățânarea ta te ține departe de adevăr. Important este să-ți dorești să găsești un asemenea om, care să-ți lămurească toate problemele care te frământă. De un părinte, gen părintele Galeriu, ai avea nevoie. :)

Ali Baba 19.10.2018 21:14:40

dati repde pe protv, va canta un popa ortodox la vocea romaniei!

hai ca e timp, e un calup publicitar acum. sa vedem ce canta...:)) foarte interesanta aparitie va fi...

ps.i-as fi propus un country al lui kriss krisstoferson, pocaitul, me and bobby mcgee...:))

Ali Baba 19.10.2018 21:26:52

exceptional, a cantat un cantec al lui florin bogardo, s-au intors fetele si merge mai departe! :))

scuze de off topic, dar e o chestie iesita din comun...:))

simpllu 19.10.2018 21:28:02

E arhidiacon, popă în devenire. :)

simpllu 19.10.2018 21:31:55

Eu chiar căutam ceva la care să mai uit, mulțam. :)
E bun teologul... :))

Ali Baba 19.10.2018 21:35:52

wow, ce voce frumoasa are, speciala. ce-ar fi sa castige? si uite cum creste BOR, ca fat-frumos! :)) am si eu un favorit acum...:))

simpllu 19.10.2018 21:36:57

Iote cum îți mai schimbi și tu părerea despre bărboși. :))

Ali Baba 19.10.2018 21:37:44

pai vin si ei printre oameni, se umanizeaza.
edit. si io am purtat barba, sa agat gagici, cum mi-a dat cum am lasat-o sa creasca. :))

simpllu 19.10.2018 22:06:08

Sunt printre oameni, dar nu așa cum vrei să îi vezi tu ... și sunt oameni faini majoritatea.
Vezi vedeta populară, duminica la ora 21, a început sezonul 3.

catalin2 22.10.2018 22:10:33

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662408)
Ali, tu ești băiat bun, nu înțeleg de ce nu te dai tu pe breazdă. Ești în Biserică. :)
l.e. Ești botezat ortodox?

Daca tu crezi ca cineva care spune clar ca nu crede ar face parte din Biserica inseamna ca neintelegerile tale cu privire la invatatura sunt cu mult mai mari decat am crezut eu pana acum. Nu doar din punct de vedere religios e fara sens, dar si din punct de vedere logic. Adica este unul din credinciosii din Biserica, dar nu e credincios. Poate deveni in viitor, cand devine credincios, evident.

Penticostalul Traditional 23.10.2018 00:05:14

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 662404)
S T A T U T U L
Dispoziþii generale

Cea mai lunga postare, ever, a lu' Dragos :)

DragosP 23.10.2018 08:57:08

Decât mult și fără rost...

stefan florin 24.10.2018 08:38:05

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 662321)
eu cred ca au fost eretici aproape dintotdeauna, dar eu sunt un oarecare.

tolstoi spune:

"Comunicarea cu orice om este rugăciune. Ține minte că în fața ta nu se află un ucigaș, un desfrânat, un jandarm, un polițist, un rege, un spion, ci manifestarea lui Dumnezeu. Ține minte în fața cui te afli și poartă-te cu el cum te-ai purta cu cel mai sfânt lucru din lume."

dar si:

"sunt convins ca invatatura bisericii ortodoxe ruse este în teorie și in practica daunatoare si ca propaga minciuni insidioase, o colectie intreaga de superstitii si vrajitorii si ascunde complet intregul sens al doctrinei crestine."

nu a fost nici primul si nici ultimul, dupa parerea mea a fost si este adevarul adevarat in ceea ce-i priveste pe rusi.

si unde spune Tolstoi ca rusii ar fi eretici? Spune ca invatatura "popilor" era eretica? Nu! Ca stau mai prost cu practica, asta e alta problema. Chestia asta a fost dintotdeauna. Chiar Hristos a spus sa ascultam de ceea ce spun fariseii (invataturile lor) dar sa nu ne luam dupa faptele lor, ca ei spun dar nu fac. De aici a aparut si proverbul: fa ce spune popa, dar sa nu faci ce face popa!

Ali Baba 25.10.2018 16:57:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 662448)
Daca tu crezi ca cineva care spune clar ca nu crede ar face parte din Biserica inseamna ca neintelegerile tale cu privire la invatatura sunt cu mult mai mari decat am crezut eu pana acum. Nu doar din punct de vedere religios e fara sens, dar si din punct de vedere logic. Adica este unul din credinciosii din Biserica, dar nu e credincios. Poate deveni in viitor, cand devine credincios, evident.

asta pentru ca tu nu esti un crestin adevarat. tu nu intelegi ce este cu adevarat crestinismul, eu, daca L-as recunoaste pe Dumnezeu, as fi un bun crestin, pentru ca eu inteleg despre ce este vorba in crestinism. mai mult decat atat, eu stiu ce este Biserica si in alt topic a pus cineva un cuvant al preotului Necula din care razbate cate ceva. Biserica este locul care ii aduna pe cei care cred in Hristos, dar este mai mult decat atat, Biserica si-a asumat sa-i duca Cuvantul in lume si sa-i adune langa ea pe toti cei rataciti, ceea ce este cu mult mai important. din orice punct de vedere crestinesc ai incerca sa intelegi, unul care s-a ratacit de credinta este mai important pentru Biserica si pentru oricare preot decat unul care crede. daca ai fi un adevarat crestin ai intelege asta. crestinism nu inseamna respingere, nu inseamna segregare ci inseamna iubire. ce-ti zici tu sau altii, ce bate campii necredinciosul asta aici, ne spune el noua ce e crestinismul... da, va spune. iti spune, de fapt. pentru ca in momentul in care te bati cu pumnul in piept si spui ca Tu esti credincios, altul nu! ei bine, in momentul ala esti in alta parte, nu esti de partea cea buna... uite, nu e vorba de mine, de x sau de y, ci de tine. tu trebuie sa mergi la un preot si sa-i spui trairile tale, pentru ca la un moment dat ai sa-ti maresti cu mult starea asta, vei considera ca ai anumite drepturi. vezi tu, a fi credincios e mai greu decat a nu fi, pacatele-s mai mari si mai multe.

eu recunosc, nu cred. ma bate gandul de ani buni sa merg la spovedanie, dar cum pot sa ma duc si sa incep cu Doamne, stii ca nu cred in Tine! pentru ca numai asa as incepe, nu altfel. daca nu ar trebui sa incep cu asta mi-ar fi usor, dar nu merge, pentru ca daca iau hotararea asta trebuie sa spun cu glas tare si ceea ce-mi spun in minte.

simpllu 25.10.2018 21:20:45

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 662503)
eu recunosc, nu cred. ma bate gandul de ani buni sa merg la spovedanie, dar cum pot sa ma duc si sa incep cu Doamne, stii ca nu cred in Tine! pentru ca numai asa as incepe, nu altfel. daca nu ar trebui sa incep cu asta mi-ar fi usor, dar nu merge, pentru ca daca iau hotararea asta trebuie sa spun cu glas tare si ceea ce-mi spun in minte.

Ce te reține, un soi de teamă sau de rușine?

Btw pe un alt topic afirmi contrariul: https://www.crestinortodox.ro/forum/...5&postcount=26

Ești sigur că nu crezi în El sau mai degrabă nu-L iubești? :)

gpalama 25.10.2018 21:33:13

Citat:

Aberatii...

Tu crezi in Dumnezeu si se citeste de la o posta lucrul asta.
Si se vede cum te trage Duhul prin toate cele din jurul tau sa iti lamuresti indoielile si nelamuririle.
Prin forum si prin restul.
Si are rabdare cu tine si te asteapta sa te convingi...
Si te trage sufletul (se vede asta) spre spovedire si te impinge si constiinta... Dar tu nu vezi toate astea ce ti se intampla..

Du-te la spovedanie si vezi la fata locului. Planifici si visezi ce anume legat de spovedanie? Pt ca toti pleaca bucurosi de acolo... Succes si sa ne spui cum te simti dupa. Si lasa textele si scuzele, orice preot e bun.

Esti ca un bolnav de cancer care asteapta sa vada ca si ultimul bolnav de cancer este vindecat 100% de tratamentul vechi de zeci de ani doar ca sa se convinga el la fata locului pt ca altfel refuza tratamentul... Ce anume astepti sa te convingi? Moartea? Boala? Durerea?

Demetrius 26.10.2018 06:03:44

Citat:

...
eu recunosc, nu cred. ma bate gandul de ani buni sa merg la spovedanie, dar cum pot sa ma duc si sa incep cu Doamne, stii ca nu cred in Tine! ...

Asta este dovada ca, in adancul inimii tale, crezi pentru ca mustrarea constiintei tale a iesit la suprafata si nu vei avea liniste pana nu ingenunchezi in fata lui Iisus.
O alta dovada va veni cand vei simti linistea de la sfarsitul spovezii.

Pacatele care incarca a ta constiinta te zoresc spre Spovada, nu mintea ta.

Demetrius 26.10.2018 06:05:49

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662518)
...

Pretioasa intrebare!

simpllu 26.10.2018 15:51:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 662448)

Asta înseamnă să nu știi despre ce vorbești. El chiar crede că face din Biserică și are dreptate. El este mădular al Bisericii din ziua când a fost botezat. Că nu este activ, că este un mădular ”amorțit”, asta este cu totul altceva. Dar nu poți anula taina, la fel cum taina nu este lucrătoare fără voința credinciosului. Inițial am zis că nu-ți mai răspund pentru nu mă aștept la vreun progres din partea ta, dar cu asemenea intervenții mă obligi să scriu.

simpllu 26.10.2018 15:57:38

.................

catalin2 26.10.2018 19:11:17

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662534)
Asta înseamnă să nu știi despre ce vorbești. El chiar crede că face din Biserică și are dreptate. El este mădular al Bisericii din ziua când a fost botezat. Că nu este activ, că este un mădular ”amorțit”, asta este cu totul altceva. Dar nu poți anula taina, la fel cum taina nu este lucrătoare fără voința credinciosului. Inițial am zis că nu-ți mai răspund pentru nu mă aștept la vreun progres din partea ta, dar cu asemenea intervenții mă obligi să scriu.

Si gresit ai facut ca ai raspuns, aratandu-ti, inca odata, nestiinta si invatatura diferita de ortodoxie (plus aroganta ca esti un mare cunoscator si ai astepta un progres de la mine). Din cate am vazut eu pana acum din mesajele tale tu nu ai citit aproape nimic din invatatura ortodoxa, nu cunosti nici macar lucrurile de baza, cu toate acestea intri in orice discutie ca si cum ai stii. Esti un fel de varianta ortodoxa a lui Ali. Stii si mai putin decat ortodocsii de pe forum si ai si o invatatura gresita, diferita de cea ortodoxa (adica cea ecumenista), dar in loc sa stai mai deoparte sa inveti de la ei sau sa-i intrebi tu cu nasul pe sus intotdeauna, cautandu-ti doar aliati ca sa te aprobe.
Cel care a fost botezat dar nu crede se numeste ateu, nu credincios al Bisericii. Ateismul este apostazie. La fel cum cel ce devine adventist nu mai face parte din Biserica, desi a fost botezat ortodox. Tu nu intelegi ce este Biserica. Cei la care faci tu referire sunt credinciosii nepracticanti, nu atei. Aceia sunt considerati membri inactivi, care vor face parte deplin din Biserica atunci cand vor deveni si practicanti. Sunt sigur ca nu te intereseaza toate acestea si n-o sa accepti nicio corectare, esti prea plin de intelepciune si nu mai poate intra altceva din afara (evident ca n-o sa accepti niciodata ca eu as stii mai multe decat tine, tu le stii pe toate, fara sa le citesti).

catalin2 26.10.2018 19:17:24

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662518)
Ce te reține, un soi de teamă sau de rușine?

Btw pe un alt topic afirmi contrariul: https://www.crestinortodox.ro/forum/...5&postcount=26

Era si greu sa-si dea cineva seama ca el spune acolo ca el crede in existenta istorica a lui Iisus, nu ca e si credincios.

simpllu 26.10.2018 19:37:35

Măh deșteptule, tu în perioada rătăcirii tale vrei să spui cu nu ai fost mădular al Bisericii, ai fost rebotezat sau cum?

catalin2 26.10.2018 19:55:35

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662541)
Măh deșteptule, tu în perioada rătăcirii tale vrei să spui cu nu ai fost mădular al Bisericii, ai fost rebotezat sau cum?

E clar ca nu stii despre ce vorbesti, doar aroganta e de tine. Obsesia asta o au toti ecumenistii, sa-i bage pe toti in Biserica si in Rai (evident in credinta lor). Ce poti vorbi cu unul care nu stie nimic dar crede ca le stie pe toate si are doar o aroganta agresiva. Ca fara respect ai aratat cu indestulare pana acum ca esti, nu doar fata de mine.

simpllu 26.10.2018 20:14:00

Eu am vorbit strict de faptul dacă este sau nu în Biserică, mădular al Bisericii, nu de mântuire.
Totuși, un răspuns la întrebarea mea ai?

catalin2 26.10.2018 20:24:09

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662545)
Eu am vorbit strict de faptul dacă este sau nu în Biserică, mădular al Bisericii, nu de mântuire.
Totuși, un răspuns la întrebarea mea ai?

Am un raspuns la intebare, l-am si dat. Dar tu nu ai urechi sa asculti, esti prea plin de tine, pui doar intrebari retorice, crezand ca stii toate raspunsurile (nestiind nimic, de fapt). Eu ii raspund si el imi pune aceeasi intrebare, doar userul catolic mai facea asta.

simpllu 26.10.2018 20:53:00

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă Patriarhia Moscovei și Patriarhia Ecumenică la dialog pentru ajunge la un acord asupra situației din Ucraina

https://www.activenews.ro/stiri-soci...Ucraina-153193

simpllu 29.10.2018 00:20:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 662547)
Am un raspuns la intebare, l-am si dat. Dar tu nu ai urechi sa asculti

Dacă unul dintre copiii tăi o ia pe căi greșite, o să negi faptul că el este copilul tău? El nu mai este copilul tău? Nu te mai rogi pentru el? Nu mai lupți pentru a-l aduce pe calea cea bună?

catalin2 29.10.2018 16:00:50

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 662588)
Dacă unul dintre copiii tăi o ia pe căi greșite, o să negi faptul că el este copilul tău? El nu mai este copilul tău? Nu te mai rogi pentru el? Nu mai lupți pentru a-l aduce pe calea cea bună?

Asa cum observam si prima data, tu nu intelegi despre ce vorbim, nu ai cunostintele de baza ale invataturii crestine. In plus, orice ortodox atunci cand vrea sa afle un raspuns, cauta ce spune invatatura de credinta, revelatia, in schimb cineva care are credinta ecumenista cauta raspunsurile in intelepciunea lui, filozofand.
Am deschis chiar un subiect un trecut pe tema asta, cine face parte din Biserica, citand ce spune invatatura ortoodxa, nu pareri personale. https://www.crestinortodox.ro/forum/...ad.php?t=16208
Prima conditie, esentiala, este sa marturiseasca invatatura ortodoxa. Nici vorba sa faca ateii parte din Biserica. Nici macar cei ce au o erezie nu pot face parte (de exemplu cei ce adopta, in mod constient, invatatura ecumenista, in sensul ca au aflat ce spune invatatura ortodoxa), pentru ca se impotrivesc adevarului revelat.

Legat de ceea ce spui tu, Dumnezeu vrea ca toti sa se mantuiasca, ii ajuta pe toti, inclusiv pagani sau atei. Vrea ca toti sa ajunga in Biserica Sa, sa se poata mantui, dar dupa vointa omului, pentru ca altfel o dam in harul irezistibil de la calvinisti. Botezul nu se sterge niciodata, dar e doar primul pas, altfel toti cei care se boteaza se mantuiesc automat. Daca omul nu are credinta sau se converteste la alta credinta botezul nu-l mai ajuta cu ceva.

simpllu 29.10.2018 17:29:37

Iarăși o dai cu mântuirea, deși nu s-a pomenit de așa ceva. Noi vorbim de faptul dacă este sau nu în Biserică. Și de unde știi că nu crede, ai un aparat care măsoară de la distanță credința omului? El spune că nu are niciun gând de părăsire a Bisericii, chiar dacă nu o frecventează des. Prin botez el a devenit membru al Bisericii, în prezent ”mădular bolnav”. Dar știi tu pentru cât timp?

Ali Baba 30.10.2018 22:37:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 662592)
Asa cum observam si prima data, tu nu intelegi despre ce vorbim, nu ai cunostintele de baza ale invataturii crestine. In plus, orice ortodox atunci cand vrea sa afle un raspuns, cauta ce spune invatatura de credinta

"Efectele primirii Tainei Sfântului Botez sunt : iertarea păcatului strămosesc si a tuturor păcatelor săvârsite înainte de Botez în situatia celor ce se botează mai târziu ; renasterea, sau nasterea la o viată nouă duhovnicească, viată de curătie si sfintenie ; de asemenea, primirea în sânul Sfintei Biserici, adică numărarea celui botezat între fiii ei, putându-se împărtăsi de toate celelalte Sfinte Taine si de bunurile sufletesti pe care Sfânta Biserică le dăruieste membrilor ei (cum s-a mai arătat). De aici si denumirile date Tainei Sfântului Botez: «baie», «izvor sfânt», «luminare», «renastere», «nastere din nou», «sfintire», «pecetea lui Hristos», «baia vietii"-, «baia renasterii»i «baia pocăintei».'

crestinism inseamna sa dai, nu sa iei, sa oferi, nu sa interzici, asta face Biserica crestina, ofera! te primeste inlauntrul ei si-ti da. ce fac eu, tu, ce facem noi cu darul este altceva, dar ea, Biserica, nu te alunga.

ai grija ca dai semne de erezie!

" Devenim membri Bisencii prin harul Sfintelor Taine, indeosebi prin Sfântul Botez, Mirungere si prin Sfânta Euharistie sau Impărtăsanie Prin Sfantul Botez noi ajungem mădulare ale Bisericii, murind si inviind în chip tainic cu Hristos. Prin Sfânta Taină a Mirungerii dobandim harul cresterii în Hristos prin Duhul Sfânt iar prin Sfanta Impărtăsanie ne unim cu Hristos si devenim purtatori de Hristos, mâncând trupul si sângele Său. Mintuitorul insusi zice : «Cel ce mănâncă trupul Meu si bea sângele Meu, intru Mine petrece si Eu întru el» (Ioan VI, 56). Nu fac parte din Biserica luptătoare ereticii, schismaticii si cei care s-au lepadat de credintă, care singuri s-au asezat în afara Bisericii."

intelegi cat de mare este dragostea Bisericii pentru fiii ei? "care singuri s-au asezat in afara Bisericii". Biserica nu te alunga, numai oamenii o fac, unii ca tine...

Ali Baba 30.10.2018 23:27:36

si pentru ca am pomenit despre cei care fac parte din Biserica sau nu, hai sa va spun cine nu face parte, patriarhia Moscovei!

in 1927 mitropolitul serghie a dat o declaratie in care spune ca biserica ortodoxa rusa recunoaste puterea bolsevica ca putere legitima si alte asemenea enormitati. declaratie care a fost semnata de multi episcopi si preoti rusi, serghie al nostru fiind facut patriarh un pic mai tarziu. problema e ca patriarhul rusilor, Tihon, un adevarat martir al rusilor, a aruncat anatema peste serghie si peste toti adeptii lui. cei care nu au semnat au fugit din rusia, patriarhia moscovei nu s-a delimitat niciodata de declaratia lui serghie. anatema asta inseamna, printre altele, eliminarea celor anatemizati din Biserica.

suslik 30.10.2018 23:51:33

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 662617)
si pentru ca am pomenit despre cei care fac parte din Biserica sau nu, hai sa va spun cine nu face parte, patriarhia Moscovei!

in 1927 mitropolitul serghie a dat o declaratie in care spune ca biserica ortodoxa rusa recunoaste puterea bolsevica ca putere legitima si alte asemenea enormitati. declaratie care a fost semnata de multi episcopi si preoti rusi, serghie al nostru fiind facut patriarh un pic mai tarziu. problema e ca patriarhul rusilor, Tihon, un adevarat martir al rusilor, a aruncat anatema peste serghie si peste toti adeptii lui. cei care nu au semnat au fugit din rusia, patriarhia moscovei nu s-a delimitat niciodata de declaratia lui serghie. anatema asta inseamna, printre altele, eliminarea celor anatemizati din Biserica.

Paradoxal, dar ceva dreptate au si rascolnicii de la 1680, si disidentii de pe vremea lui Tihon. Cezaro-papismul sau serghianismul, sau "sinergia iustiniana" este reteta perfecta de secularizare si apoptoza spirituala a Bisericii.

simpllu 31.10.2018 00:36:43

Patriarhul Tihon a murit în anul 1925, iar Mitropolitul Serghie face declarația pe 16 iulie 1927. Nu prea înțeleg cum a fost posibilă presupusa anatemă a P. Tihon asupra M. Serghie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:41:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.