![]() |
Citat:
Si de ce n-a fost declarat "Sinod Ecumenic"? Si a fost "binecuvantat"? Exista expresia asta in hotararea respectiva? Sau a fost acceptat pentru ca altul mai bun nu era la vremea respectiva? Ce anume ar face un calendar fie el si defect bun de binecuvantat iar un calendar mult mai bun de anatemizat? |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Gata am gasit raspunsul. Chiar doua:
Citat:
Sa zicem ca e o figura de stil dar fara forta teologica. Deci argument zero. Citat:
Sa intelegem ca ceea ce a deranjat a fost de fapt "ruperea unitatii". Pai stai asa, pana la urma cine a rupt unitatea? Sunt biserici "pe vechi" si "pe nou" in deplina comuniune. Oare calendarul a rupt unitatea sau cei care au facut din calendar dogma? As mai fi curios sa aflu de ce a fost declarat "Consiliu Ecumenic" si nu "Sinod Ecumenic". Citat:
Daca imi poti argumenta ca tot Duhul Sfant a insuflat si calendarul.. |
Citat:
Ce minciuni? Un "top 10"? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Acuma, puteți spune același lucru și referitor la Filioque ? Citat:
Citat:
Citat:
|
...
fratilor catolicii nu sunt atat de categorici precum ii credeti voi cititi va rog conciliul vatican doi exista si in varianta electronica ...se foloseste un termen in ceea ce priveste faptul ca biserica catolica este cea adevarata -impropriu spus-acela ca <<adevarata Biserica a lui Hristos subzista in biserica catolica...>>
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu spun ca orice as vedea la un arhiereu ortodox ca ar face impotriva dogmei ortodoxe nu m-as rupe de Ortodoxie. Daca si Sf. Constantin Brancoveanu ar fi facut asta unde am fi ajuns. Pana la urma arhiereii sunt si ei oameni si pot sa greseasca dar noi nu putem sti modul lor de pocainta. Si crezi ca numai in Biserica Ortodoxa arhiereii gresesc si spun minciuni? Cred ca asa ca si tine isi justifica multi trecerea la o alta religie. Dar uite ca asa cum este Biserica Ortodoxa(modul in care o vezi tu) a pastrat Sf. Traditie neatinsa pana in ziua de azi nici de filioque nici de indulgente papale si alte asemenea. Dar cred ca orice am discuta mai departe fiecare va ramane cu convingerile lui asa ca... |
Citat:
"Fiul este "copilul nascut din fiinta Tatalui", adica fiinta Tatalui este principiul, radacina si izvorul Fiului. Logosul este Fiu, insa nu prin participare, pentru ca numai fapturile au harul divin prin participare. Fiind intelepciune si Logos al Tatalui, toate participa la El. Tatal naste pe Fiul asa cum soarele naste raza. Tatal si Fiul sunt absolut una, prin unirea dumnezeirii si a firii lor. Tatal lucreaza totul prin Fiul. Fiul este acela cu care Tatal indumnezeieste si lumineaza. In Sf. Treime se afla si Sf. Duh, Care nu este o creatura, ci Dumnezeu insusi, asa cum atesta Sf. Scriptura. Sf. Duh, care sfinteste si reinnoieste, nu poate fi asemenea lucrurilor pe care El le sfinteste si le reinnoieste. Ca izvor al vietii pentru fapturi, Sf. Duh nu poate fi El insusi o faptura; ca Mijlocitor al participarii noastre la firea divina, trebuie ca El insusi sa posede natura divina (Scrisoare catre Serapion 1, 22-24). El are cu Fiul aceeasi unitate pe care Fiul o are cu Tatal. El este Chipul Fiului, asa cum Fiul este Chipul Tatalui. El este de o fiinta cu Tatal si cu Fiul. Tatal lucreaza prin Fiul, in Sf. Duh. (Scrisoare catre Serapion1, 27, 24, 28) Mihnea Dragomir, ne-am bucura, daca ne-ati putea indica lucrarea in care Sf. Atanasie, participant la Sinodul de la Niceea, a mentionat textual ca "Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul". |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=9158&page=10 |
Citat:
Este o rusine Mihnea!..imi pare rau ca, fiind un intelectual, gindesti asa. |
Citat:
|
Citat:
Mihnea, teologia catolica pune accentul pe natura si nu pe persoane. E usor pentru un catolic sa spuna ca Sfantul Duh purcede si de la Fiul. Ortodoxul nu va afirma niciodata acest lucru. Ar insemna ca Fiul devine Tata, ori asta ar duce la anularea insusirilor persoanale. |
Citat:
Este adevarat, potrivit invataturii de credinta ortodoxe, Biserica are autoritatea deplina de a talcui Sfanta Scriptura pe temelia Sfintei Traditii. Acest lucru nu trebuie vazut ca o conspiratie si nici nu trebuie sa intelegem ca Biserica detine adevaruri ascuse in mod voit, cum le place unora sa presupuna. Si noi, ca membri ai Trupului lui Hristos, putem citi si interpreta Biblia, dar nu avem autoritatea de a impune interpretarea personala. Singurul lucru care confera autoritate interpretarii personale este sfintenia vietii si dobandirea Sfantului Duh. De aceea, sfintii care ne-au lasat talcuri la cartile Sfintei Scripturi, au facut-o deoarece acelasi Duh Sfant care i-a inspirat pe autorii scrierilor, s-a salasluit si in ei, descoperindu-le intelesul. |
Citat:
|
Citat:
Si am si o alta rugaminte: sa formulati pe romaneste, caci noi nu folosim latina in Biserica Ortodoxa; iar acesta este un forum ortodox, nu catolic. |
Asa este Anca!Dar nu uita ca noi suntem urmasii latinilor,romanilor,suntem un popor latin,romanic!Trebuie sa fim mandri de o limba asa frumoasa si de urmasi asa de laudat!Limba romana este foarte frumoasa si latina de altfel.:5::105::105:
|
Citat:
|
Citat:
Anca, daca citeai mai multa literatura stiai ca este citata mult prin carti formula asta. :-))) :53: |
Citat:
|
Citat:
Pe undeva ma gandesc si eu ca invatatura catolica (asa cum este prezentata de Mihnea Dragomir) vine cu propriul vocabular :1: si ma simt aiurea (ca eu nu am facut profil uman.. si abia inteleg cateva cuvinte in latina). (dar este in regula, mai invat si eu cate ceva.. nu stiam ca exista cuv. contritiune = cainta..:9:) |
Citat:
Am facut putina latina in scoala, asa ca am inteles ce inseamna; vroiam doar sa se vorbeasca romaneste, caci avem suficient limbaj religios in limba romana. Folosirea latinei ma face sa ma simt pe un forum catolic. Daca as dori acest lucru, m-as duce dirct pe catolica.ro. Totusi nu merg acolo, caci nu as sti ce sa mai cred despre "Extra Ecclesiam nulla salus". Pe de o parte este dogma a BC, pe de alta parte, a fost negata de Cardinalul Joseph Ratzinger, actualul papa: http://www.traditioninaction.org/Pro...rSalvation.htm :53: |
Da, cred ca vine cu propriul vocabular, ca si credinta ortodoxa - s-a vorbit de asta la un moment dat pe toicul despre arhaismele in limba bisericeasca (ortodoxa). Ei au latinisme, noi slavonisme...
Anca, te-am tachinat doar. Sper sa nu te superi. |
Citat:
Este de subliniat (deși mi se pare că am făcut-o mai demult) că această dogmă nu este NUMAI catolică, ci, începând a se cristaliza în perioada Bisericii Nedespărțite, este (sau ar trebui să fie) împărtășită și de ortodocși. Desigur, cu înțelesul pe care ei îl dau termenului de "Biserică", adică Biserica Ortodoxă. Sursele biblice și patristice ale acestei dogme sunt numeroase. Se poate să folosesc prea mult terminologie latină: e o deformare personală, iubesc și apreciez mult această limbă. Pe de altă parte, Biserica Catolică (inclusiv chiar Biserica Greco-Catolică) datorează enorm latinei, de aceea teologia noastră și chiar liturgica e plină de sintagme latine. La rândul meu, mi se pare ciudat când aud termeni precum "odovanie", "blagoveștenie", "procavăț", "grijanie". Nu că aș avea ceva împotriva lor, dar mi se par greu de ținut minte și cam străine spiritului limbii române. Nu neg că sunt subiectiv și că asemenea lucruri nu au nici o legătură cu credința. |
Multumesc, Mihnea Dragomir. Nu aveam de unde sti, ce fel de site este.
Totusi l-am auzit parca si pe papa spunand ca se pot mantui si altii, caci mantuirea nu este legata strict de Hristos. In privinta Bisericii, in cadrul careia se poate mantui omul, Conciliul Vatican II spune ca e vorba de Biserica Catolica. Ortodocsii spun, evident, ca e vorba de Biserica Ortodoxa ceea ce si cred ca este asa; iar mie imi ajunge atat. |
[quote=Mihnea Dragomir;240302 "grijanie". [/quote]
GRIJÁNIE, grijanii, s.f. (Bis.; pop.) Cuminecătură, împărtăsanie "Grijanie", fiind un termen popular- il stiu dintr-un cu totul alt context - nu se foloseste in Biserica, ci se spune "impartasanie". Noi avem capacitatea de a invata repede; auzim un cuvant, cautam ce inseamna, si il putem folosi apoi. Daca vrem. V-as fi recunoscatoare, daca ne-ati vorbi pe inteles, lasand latinismele, caci doar prea putini useri de aici sunt familiarizati cu termenii latini. |
Citat:
În schimb, este foarte posibil ca papa să fi spus că se pot mântui și alții, nu numai dintre catolici. Acest lucru nu contrazice dogma "Extra Ecclesiam", deoarece sunt 2 feluri de înțelegere ale acestei dogme: -prima interpretare posibilă consideră că nu se poate ca, dacă cineva este considerat de Dumnezeu drept, să nu fie îndrumat de Spirtul Sfânt spre Biserica Sa. Prin urmare, numai cei care aparțin formal Bisericii Catolice se pot mântui. Este un punct de vedere mai îngust, dar nu heterodox și nici lipsit de argumente biblice și nu numai. -a doua interpretare posibilă, larg împărtășită astăzi, consideră că apartenența formală la Biserica Catolică nu este absolut necesară mântuirii decât NUMAI în cazul celor cărora le-a descoperit Dumnezeu că Isus a întemeiat o instituție văzută, al cărei fundament este Petru și ale cărei coloane de susținere sunt ceilalți apostoli și cei următori lor într-un lanț neîntrerupt al descendenței apostolice: papa și episcopii săi. Dacă cineva nu ajunge la asemenea înțelegere, atunci se poate mântui și fără a fi "catolic cu acte". Să citim, în acest sens, ce învață Pius al IX lea în enciclica "Singulari quidem": Trebuie sa fie un adevar de credinta, in afara Bisericii Apostolice a Romei, nimeni nu poate fi salvat; aceasta este singura Arca a salvării; acela care nu va fi intrat în ea va pieri în potop; dar, pe de altă parte, este necesar să fim siguri că cei care lucrează în ignorarea religiei adevărate, dacă această ignoranță este invincibilă, nu sunt pătați de nici o vină în această privință în ochii lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Mihnea, mai bine le vorbesti oamenilor despre faptele meritorii si suprameritorii depozitate in Biserica. Din acest depozit ia papa si le distribuie oamenilor. Asa vor intelege mai usor afirmati ca "exista mantuire si in afara lui Hristos". Poate intr-o zi o sa va dati seama ca e o mare eroare sa sustii ca cineva a facut mai multe fapte bune decat ii era necesar pentru mantuire.
|
Da, subiectul propus este nu numai intersant, dar de cea mai mare importanță. Cu plăcere voi participa la o discuție despre comuniunea sfinților pe un topic dedicat. Acesta e rezervat pentru o altă chestiune, și anume "Extra Ecclesiam".
P.S: Cine a spus "există mântuire și în afara lui Hristos" ? Un autor, o sursă, ceva ? Sau, ca de obicei, vorbim din auzitelea ? |
Citat:
|
Citat:
Bun, Anca, si ce autoritate are tipul asta? Si eu pot sa scriu tot felul de chestii pe internet, nu inseamna ca am vreo autoritate. Este vreun sedevacantist, ceva? :21: :21: |
Citat:
|
Citat:
Pai eu te-am intrebat pe tine fiindca tu ai dat linkul ala. Mi se pare mai corect ca daca citezi ceva sau faci legatura spre ceva sa dai si o explicatie sau motivatie pentru care ti se pare relevant acel citat/legatura. Eu n-am auzit de Patrick Pollock. Dar ceea ce stiu este ca orice catolic care il numeste pe papa (sau fost papa in cazul asta) anti-papa se afla in afara Bisericii Catolice. Nu Patrick Pollock este reprezentantul BC, ci papa. Deci... Poate stii tu mai mult despre Patrick Pollock. |
Citat:
Din cate am citit, Pollock este si el catolic. |
Citat:
Deci te informezi despre catolici din surse anti-catolice, sau cel putin para-catolice. Interesant. Si da, spui ca u ai tangente cu BC. Dar asta nu inseamna, vad, ca nu ai pareri despre ea, sau ca nu te informezi, sau ca nu iti pasa. Deci de ce sa ne ascundem dupa deget? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:42:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.