Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   ateu,daca nu esti,privind in jur devii: (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2076)

ilma 31.07.2007 21:06:53

Pentru IERTARE!:)Dumnezeu sa ne ajute!

31.07.2007 21:08:26

AMIN:)

mihaela_dadp 01.08.2007 08:51:11

Citat:

În prealabil postat de jenica
Mihaela, ai si tu dreptatea ta..dar, te rog un singur lucru. Incercam sa iertam? Ce ar fi viata noastra fara IERTARE?...vine postul sa incercam macar...ce spui? incercam impreuna sa iertam?:)

Am incercat sa-mi spun o parere,atat.
Consider ca rolul forumului este sa ne spunem parerea despre ceea ce credem si sa ascultam si parerile celorlalti,sa le combatem cu argumente acolo unde este cazul si sa nu aruncam cu piatra in nimeni.
Cat de partea cu iertatul,n-am ce sa iert:EU NU JUDEC SI NU CONDAMN PE NIMENI.
Doamne ajuta si intareste-ne credinta!

mihaela_dadp 01.08.2007 09:07:13

Citat:

În prealabil postat de mirelat
mihaela, de ce insisti pe treaba cu taxele? ti s-a refuzat vreodata vreo slujba religioasa pentru ca nu ai dat o suma anume? nu face confuzie intre obiceiuri si obligatii. si, la urma urmei, daca tu nu poti trai numai cu aer, crezi ca altii pot?!

De ce insist?
Pai ia sa vedem?
De ce sa ma rog eu ,cand pot sa-i platesc pe altii s-o faca?Ce conteaza cum am obtinuit banii(furt,talharie,prostitutie,evaziune,etc)plate sc si D-zeu ma iarta!
Asta va fi mentalitatea,pentru ca nu toti au cunostintele tale sa inteleaga ca a plati nu este suficient.
Nu toti avem aceasi educatie religioasa!
Taxele din biserici nu fac altceva decat sa indeparteze credinciosii de credinta.
Vor considera credinta un negot!Dai - primesti!
Se pot gasii alte solutii pentru sustinerea manastirilor si bisericilor,insa nu prin intituirea taxelor.
Parerea mea.

ancah 01.08.2007 09:50:53

Draga Mihaela, sa speram ca nu vom ajunge la acel negot, caci daca vom privi rugaciunea contra taxa ca pe un negot, la ce bun sa ne mai rugam.
Se intelege ca noi ne spunem parerea aici pe forum. Fiecare are o parere proprie, dar asta nu inseamna ca avem dreptate 100%. Citind in Pateric, am aflat despre un avva ( regret ca in clipa asta imi scapa numele lui), ca mergand la targ cu cosuri, spunea pretul pe care il vroia odata si primea banii care i se ofereau , fara tocmeala. Atunci cand cumpara ceva, dadea pretul care i se cerea. Citind acest lucru, am invatat care e atitudinea corecta in atare situatii. Nu e obligatoriu pentru nimeni a face cum scrie acolo, dar mie acest lucru imi spune ceva si atunci daca am bani cumpar la pretul cerut si daca nu am bani, renunt la a mai cumpara.
Parerea mea e ca manastirea sau biserica pune un pret pe rugaciuni pentru ca ei din asta traiesc.
Am fost la Pr. Argatu acum multi ani, si imi pregatisem 300 lei sa-i dau pentru rugaciuni, stiut fiind ca se dau bani. Spre surprinderea mea, a notat pe acatistul meu 300 zile. Deci s-a rugat pentru mine aproape un an de zile si pot sa-ti spun ca am simtit acest lucru, caci absolut toate lucrurile s-au rezolvat asa cum trebuia. Deci pe atunci "pretul" era de 1 leu pe zi. Mult, putin, nu stiu, dar stiu ca rugaciunile m-au ajutat.
Cu alta ocazie am fost la Manastirea Maria Radna, care are o icoana facatoare de minuni. Dupa ce m-am rugat , am scos o hartie de 500.000 lei si in aceeasi clipa mi-a trecut un gand urat prin cap: precum ca ar fi prea multi bani pe care ii dadeam. In secunda urmatoare m-am rusinat foarte tare de gandul meu si mi-am cerut iertare. Mai tarziu am citit ca aceste ganduri vin de la diavol si atunci m-am linistit, caci n-as fi suportat gandul de a fi dat dovada de zgarcenie, dupa ce Fecioara Maria mi-a ascultat rugaciunea.
Vezi deci, Mihaela, de ce a reactionat lumea la vorbele tale. Nu ca nu ai avea dreptul la opinie, ci pentru ca acel gand poate nu a fost al tau.
Si apoi nu cred ca se pot plati rugaciunile. Ele sunt inestimabile prin efectul lor. Banii pe care ii dam se inscriu dupa parerea mea la milostenie.

ancah 01.08.2007 13:48:11

Oare orice gand de-al meu este al meu?

mirelat 02.08.2007 06:15:00

Citat:

În prealabil postat de ancah
Parerea mea e ca manastirea sau biserica pune un pret pe rugaciuni pentru ca ei din asta traiesc.

fratilor, fiecare avem pareri (mai degraba perceptii) personale, dar eu as zice sa terminam cu "intoxicatia" asta cum ca se pune pret pe rugaciuni... cel putin formularea este gresita si induce in eroare. eu stiu ca acatistele se primesc si cu multi si cu putin bani, si chiar fara bani.

mirelat 02.08.2007 07:32:05

Citat:

În prealabil postat de mihaela_dadp
Taxele din biserici nu fac altceva decat sa indeparteze credinciosii de credinta.
[...]
Se pot gasi alte solutii pentru sustinerea manastirilor si bisericilor,insa nu prin intituirea taxelor.
Parerea mea.

Parerea ta nu mi se pare ca are acoperire oficiala. As vrea sa vad si eu scris undeva, negru pe alb, pe hartie cu antetul Bisericii, care sunt aceste taxe de cat vorbesti. Ce zici, aduci dovada?

mirelat 02.08.2007 07:34:48

rectific: "aceste taxe de care tot vorbesti". exemple concrete, oficiale, nu din auzite.

mihaela_dadp 02.08.2007 08:26:22

Citat:

rectific: "aceste taxe de care tot vorbesti". exemple concrete, oficiale, nu din auzite.

Nu stiu de ce aveti impresia ca vreau sa hulesc preotii ??? NU ESTE ASA!
Sa inteleg ca nu stii de taxa de:inmormantare,botez,cununie,....mai nou de acatiste?
Dar ai vazut si auzit de cazul acela public in care un preot n-a vrut sa ingroape un crestin pentru ca nu platise contributia anuala la biserica ?.....stiu e altceva ,dar e tot o taxa.
Se spune ca mai bine previi decat sa ajungi sa vindeci,....de ce sa nu preintampinam asemenea acte si sa nu ne mai prefacem ca ele nu exista.
Eu una daca s-ar constiui un ONG care sa sustina bisericile si manastirile as dona cu mare drag cei 2% din impozitul din salarii,si cred ca multi crestini ca mine ar face-o.

mirelat 02.08.2007 20:48:14

Citat:

Sa inteleg ca nu stii de taxa de:inmormantare,botez,cununie,....mai nou de acatiste?

eu cand m-am cununat n-am platit nici o taxa. iar la acatiste daca dau ceva dau pentru ca asa consider eu, nu pentru ca m-ar obliga cineva. ti-am trimis adresa de e-mail pe MP ca sa imi trimiti xerocopia respectiva.

urzicuta 02.08.2007 23:02:57

Mihaela ai dreptate,preotul trebuie remunerat pentru munca lui,insa el nu trebuie sa ceara,sa se caliceasca,sa se prostitueze.Dar majoritatea sunt lacomi si lipsiti de educatie,e plin seminarul de baieti de bani gata,de parveniti.Si el trebuie sa se hraneasca,dar fara sa abuzeze de functia lui,fara sa comita nedreptati..zilnic aud ca au luat si pielea dupa el vreunui amarat care vrea sa-si boteze copilul ori sa se cunune.Trebuie sa invete sa traiasca modest,ca un om obisnuit.Oamenii trebuie sa ia atitudine ca si impotriva profesorilor,medicilor,invatatorilor,a celor care cer ori primesc mita.

ilma 03.08.2007 00:41:11

Of,pentru ce atatea batai de cap???? Revin si eu cu rugamintea Jenicai: Ce ziceti sa iertam ?E perioada de post,de curatie,de pace.Hai sa lasam toate preocuparile lumesti deoparte si sa IERTAM totul.Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

mirelat 03.08.2007 08:02:20

Citat:

contributia anuala la biserica

apropo, mi-am adus aminte ca odata mai demult, cand m-am dus la un preot cu mama sa ne citeasca niste dezlegari, a venit o doamna ca sa ia un calendar din acela de perete; insa parintele nu avea in momentul acela si mi-a atras atentia ca i-a spus cand sa vina sa il ia - cred ca era inceput de an - si i-a amintit sa plateasca tot atunci aceasta contributie anuala, o suma modica.

eu pana in momentul acela nici macar nu stiam ca exista asa ceva, iar parintii mei nu cred ca au platit-o vreodata. de unde eu deduc ca nu era chiar obligatorie, pana la urma tot la latitudinea fiecaruia ramanea.

poate de aceea sotul meu a fost f. scandalizat cand ne-am mutat aici in State si la biserica romaneasca la care mergem preotul a anuntat la un moment dat ca toata lumea sa incerce sa achite pana la sfarsitul anului cei 100 dolari/familie, asa-numita membrie/ membership; suma care de fapt este intr-adevar simbolica raportata la un an intreg, pentru o intreaga familie. probabil ca nici curentul electric necesar bisericii nu se poate achita din asta, dar macar mai acopera niste gauri pe ici pe colo. asa ca pana la urma tot la donatii ajungem... sa le facem din inima fara sa asteptam ceva in schimb, doar mila si ajutorul lui Dumnezeu in toate. amin!

mihaela_dadp 03.08.2007 08:23:37

Draga mirelat acum inteleg: traim in doua lumi diferite..............EU TRAIESC IN ROMANIA si vad lucrurile necosmetizate.
Poate tu ai impregnata in minte imaginea bisericii de alta data,de care si mie mi-e dor,insa realitatea e alta.
Am decis sa nu mai scriu pe acest forum.
O as intru ,o sa citesc ,eventual o sa trimit cateva mesaje private dar de scris n-o s-o mai fac............ma lupt cu morile de vant!
Iertare-mi cer acelora care s-au simtit lezati de afirmatiile mele,dar n-am facut altceva decat sa-mi spun parerea,NU JUDEC PE NIMENI!

03.08.2007 08:29:35

Nu Mihaela!!! Si eu adesea am spus ca nu mai scriu, chiar am rugat adminul sa imi streaga contul dar de fiecare data am revenit...ptr ca imi este mila de oameni. Pentru ca Daruind vei Dobandi...Te rog ramaii aici si Impreuna sa tindem spre Vesnicie. Nu ne putem mantui de unul singur. Nu te supara, e post sa facem putina nevointa si sa Rabdam TOATE. Nici o cununa nu e mai mare decat cea care o primim ptr. ca ne-am iubit dusmanii. Dar aici Nu sunt dusmani, suntem doar frati cui ideii diferite..te rog ramaii...
jenica:)
p.s. pe data de 25 iulie ultimul cuvant pe care l-am primit de la pr Arsenie a fost MANTUIND MANTUIESTE-TE!! mediteaza te rog si tu la acest cuvant..

mihaela_dadp 03.08.2007 08:34:45

Citat:

În prealabil postat de jenica
Nu Mihaela!!! Si eu adesea am spus ca nu mai scriu, chiar am rugat adminul sa imi streaga contul dar de fiecare data am revenit...ptr ca imi este mila de oameni. Pentru ca Daruind vei Dobandi...Te rog ramaii aici si Impreuna sa tindem spre Vesnicie. Nu ne putem mantui de unul singur. Nu te supara, e post sa facem putina nevointa si sa Rabdam TOATE. Nici o cununa nu e mai mare decat cea care o primim ptr. ca ne-am iubit dusmanii. Dar aici Nu sunt dusmani, suntem doar frati cui ideii diferite..te rog ramaii...
jenica:)
p.s. pe data de 25 iulie ultimul cuvant pe care l-am primit de la pr Arsenie a fost MANTUIND MANTUIESTE-TE!! mediteaza te rog si tu la acest cuvant..

:) stiu ca nu sunt singura care am gandit asta.

urzicuta 03.08.2007 11:13:48

Mihaela si eu o sa adopt aceeasi atitudine nu iubesc ignoranta,nici fatarnicia nici pe cei cu ochelari de cal.

ancah 03.08.2007 17:07:37

Citat:

Citat:

fratilor, fiecare avem pareri (mai degraba perceptii) personale, dar eu as zice sa terminam cu "intoxicatia" asta cum ca se pune pret pe rugaciuni... cel putin formularea este gresita si induce in eroare. eu stiu ca acatistele se primesc si cu multi si cu putin bani, si chiar fara bani.

Mirela draga, parca tu spuneai ca nu se poate trai din aer.
x x x
Nu inteleg de ce atata tevatura ca se dau niste bani pentru rugaciuni, care ne folosesc, dar nu obiectam sa dam bani multi pe haine si alte obiecte mai putin folositoare...
Nu este vorba de nici o intoxicatie. Este purul adevar, ca si cei care se roaga pentu
noi trebuie sa manance.

In toata discutia doar cuvantul "Taxa" mi se pare nepotrivit. Taxe platim la stat nu la biserica. Consider ca din capul locului s-a pus gresit problema. Cel care da un acatist si nu stie cati bani sa dea intreaba si i se raspunde. Dar de aici si pana la a institui o taxa pe rugaciune e cale lunga.

Pe undeva mi se pare ca tinem mai mult la banii nostri decat la rugaciune si e pacat.
Vrem sa fim ajutati, dar noi sa nu contribuim cu nimic, sau cu cat mai putin. Oare tot atata cerem pe cat suntem dispusi sa platim? Daca facem un raport intre ce cerem si ceea ce dam, vom realiza cat de putin dam si ce mult primim.

ancah 03.08.2007 17:17:43

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
Mihaela si eu o sa adopt aceeasi atitudine nu iubesc ignoranta,nici fatarnicia nici pe cei cu ochelari de cal.

urzicuta: Daca tot ai constatat ignoranta, fatarnicie si ochelari de cal, ajuta-ne sa ne depasim si sa depasim aceste handicapuri. Noi, sau cel putin unii dintre noi, am ajuns la varsta la care nu mai credem ca detinem adevarul absolut si suntem dispusi a schimba ceea ce e rau. Ignoranti? DA, caci cu cat citim, ne dam seama ce putin stim. Fatarnici? Da, caci privind in suflet realizam ca suntem departe de trairea adevarata. Ochelari de cal? Drept sa-ti spun, nu stiu. Eu nu port ochelari.

ancah 03.08.2007 17:48:10

mihaela_dadp: stiu ca nu sunt singura care am gandit asta

Draga Mihaela, sunt pe acest forum de mai bine de 6 luni si am auzit de nenumarate ori spunandu-se aproximativ aceleasi lucruri ca si cele afirmae de tine. Deci nu esti singura, care gandeste aceste lucruri.
Intrebarea mea e cum de ajungi sa gandesti asa, avand in vedere ca sunt foarte multi , care merg la biserica, dar nici prin gand nu le-ar trece sa gandesca ceva rau despre slujitorii bisericii. Nu trebuie sa-mi dai mie raspuns, dar poate ti-l dai tie.

Cand merg la biserica, ma duc pentru slujba de duminica, pentru maslu si altele asemanatoare. Sunt bucuroasa ca am un ban pe care-l pot da, in schimbul marelui bine pe care il primesc.
Consideri ca sunt rupta de realitate?
Pentru mine biserica e locul in care ma rog si in care il simt pe Dumnezeu mai aproape. Tu la care realitate te referi?

Daca te referi la veniturile preotilor, atunci intra in dialog cu urzicuta, care te va lamuri cat castiga un preot si cat ar trebui sa castige pentru un trai decent. Ori, parte din aceste venituri vin tocmai din banii de la acatiste.

mirelat 03.08.2007 20:21:46

ptr anca : imi pare rau, dar n-ai inteles esenta mesajului meu. mult zgomot ptr. nimic.

ptr mihaela : n-as zice ca vad lucrurile cosmetizate, oricum pana nu demult am trait tot in Romania.

Noesis 04.08.2007 10:14:33

Citat:

Daca te referi la veniturile preotilor, atunci intra in dialog cu urzicuta, care te va lamuri cat castiga un preot si cat ar trebui sa castige pentru un trai decent. Ori, parte din aceste venituri vin tocmai din banii de la acatiste.

Hai sa nu fim ipocriti si cu ochelari de cal cum spunea cineva, totusi. Multi preoti au mai mult decat un trai decent. Mi-as dori eu sa am masinile pe care le au unii dintre preoti, de fapt multi dintre ei. Unele chiar sfideaza decenta la cat sunt de scumpe. Din ce se fac, din ce nu se fac, banii sunt, si preotia poate fi banoasa.

ancah 04.08.2007 11:03:37

Citat:

ptr anca : imi pare rau, dar n-ai inteles esenta mesajului meu. mult zgomot ptr. nimic.

ptr mihaela : n-as zice ca vad lucrurile cosmetizate, oricum pana nu demult am trait tot in Romania.

Mirela: pentru tine era doar primul pasaj.
Poate nu am inteles mesajul asa cum vrei tu, Mirela, dar asta nu inseamna ca nu l-am inteles.

ancah 04.08.2007 11:16:08

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Citat:

Hai sa nu fim ipocriti si cu ochelari de cal cum spunea cineva, totusi. Multi preoti au mai mult decat un trai decent. Mi-as dori eu sa am masinile pe care le au unii dintre preoti, de fapt multi dintre ei. Unele chiar sfideaza decenta la cat sunt de scumpe. Din ce se fac, din ce nu se fac, banii sunt, si preotia poate fi banoasa.

Nu cred ca e cazul sa folosim cuvantul ipocrit in legatura cu situatia la care m-am referit. Urzicuta ne-a spus cam cat castiga sotul ei. Nici preotii pe care ii cunosc eu nu au o situatie financiara stralucitoare, in schimb sunt preoti foarte buni. Deci sa nu generalizam. Si eu am vazut casa unui preot in Timisoara si era imensa pentru doua persoane, dar asta nu inseamna ca toti preotii au asemenea case.
Eu nu inteleg cum dati voi de acesti preoti avizi de bani, ca eu nu am intalnit decat preoti, care sunt niste adevarati sfinti. Eu va cred pe voi ca nu mintiti, dar experienta mea nu este identica cu a voastra. Iar ca crestina, prefer sa spun adevarul, nu minciuni.
Si sa nu uitam: unii mai primesc si mosteniri.

urzicuta 04.08.2007 13:59:54

este adevarat sunt preoti instariti,noi cunoastem multi,care au avut si inainte de preotie bani,case,masini cumparate de parinti,chiar5 noi avem un apartament cochet cumparat prin 97 cu 12ooo dolari,iar acum valoarea lui a crescut..insa cei care ne vad casa gandesc ca a furat sotul meu....ori el a fost preotit abia acum cativa ani...
in general preotii parohi aceia instalati in functii cu 2o 3o de ani in urma au mai toti vile,masini..ei stiu cum dobandite, FEREASCA Dumnezeu de lacomie pentru ca stiu cat este de molipsitoare..sa-i lasam in plata Domnului..marturisesc ca de multe ori mi-a fost ciuda ca vine sotul cu atat de putini bani acasa..el ca sa intelegeti este ca un zilier,de doua-trei ori pe saptamana este acceptat la o Biserica este platit de preotul paroh,acelasi preot ii remunereaza pe preotii colaboratori cu sume infime pe langa ceea ce el primeste de la oameni,doua sute de mii max.cinci/slujba,botezurile si cununiile oficiindu-le impreuna cu preotul 2.Asa incat sotul meu nu cred ca depaseste 4 mil./luna.Sincer:) S-au zis deja destule pe topicul acesta,eu una nu mai scriu.

cristiboss56 04.08.2007 14:38:18

Vad ca a devenit o obsesie , castigul, banul, averea , elemente ce ne indeparteaza mult, mult de tot de la adevarata credinta. Oare nu mai avem ce dezbate pe acest forum. Ne smintim fara sa vrem, ne diluam in discutii si subiecte apropiate si placute celui potrivnic :BANUL , IMBUIBAREA , BOGATIA LUMEASCA . Oare cu acestea trebuie sa ne hranim sufletul si asa el plin de pacate . Discutiile degenereaza foarte mul, spre satisfactia celor fara de credinta. Pentru ca tot veni vorba de preotie , biserica in general si in particular, ar fi foarte placut si interesant, ca Urzicuta, sa initieze niste teme despre adevarata credinta si sa nu ne mai pierdem in teme de mahala

mirelat 04.08.2007 16:14:22

Citat:

sa-i lasam in plata Domnului..

bine zis.

dillema 04.08.2007 19:38:03

Citat:

Preotii au facut din Casa Domnului o afacere.....in ziua de azi greu gasesti un preot care sa te ASCULTE,credeti-ma .........multi si-au facut din parohii propriile afaceri ,ii intereseaza BANII si cu cat cotizezi mai mult cu atat sunt mai interesati de tine...
Cum si ce faceti sa va pastrati credinta?

Fiecare are menirea lui pe pamant cu darurile si harurile lui. Doctorul are harul de a vindeca trupuri, profesorul de a educa minti, preotul de a vindeca suflete. De ce ti se pare tie corect ca preotul trebuie sa se multumeasca cu resturile tale pe cand unui doctor iti dai si sufletul nu doar banii. Este un D-zeu care sa judece pe fiecare... asta imi place la unii "crestini" ca se trezesc judecatori asa dintr-o data fara sa rumege "realitatea"

dillema 04.08.2007 19:40:27

Citat:

În prealabil postat de Iustin44
Cand omul e sarac, da ai dreptate, dar tu se vede ca nu stii ce e omul mai ales romanul cand il lasi sa dea "cat vrea el". Cat mai putin, daca se poate nimic, s-a obisnuit gratis ca in comunism. pe cand la biserica Ii dai lui Dumnezeu care stie ca poti da mult mai mult dar te zgarcesti. "Cu masura cu care veti masura, cu acea masura vi se va da", a spus Mantuitorul.

Nici saracia nu este o explicatie...am vazut sarantoci care tranteau copii in stanga si dreapta fara a se casatori, fara pic de discernamant, betivi (luau pana si alocatia copiilor pe care o stangeau in carciumi)...c-am astia se trezesc sa faca "judecata"

dillema 04.08.2007 19:44:16

Citat:

În prealabil postat de dorinel78
bine ai spus urzicuta ,,iubirea de argint'
corect preotul are nev de bani. dar asta nu inseamna sa ceara. tb sa se multumeasca cu cat primeste. iar daca nu e platit de enorias el tot tb sa se roage. si s o faca cu bucurie inca. si ati mai uitat CEVA IMPORTANT ca preotul are si salariu platut de BOR.

De crezi in crestinism atunci crezi si in menirea preotului. Tie ti-ar conveni sa iti vinzi munca pe nimic si sa stai la mila fiecaruia? Cere romanilor sa faca o donatie...si ai sa vezi cum dispar "crestinii" si raman doar crestinii. Un preot are nevoie de bani ca doar nu traieste cu aer, ci folosind darurile date de D-zeu ...atat de mult subestimezi darul lui D-zeu??? de isi foloseste darul si harul discernamant este UNUl D-zeu care judeca.

dillema 04.08.2007 19:47:03

Citat:

este adevarat sunt preoti instariti,noi cunoastem multi,care au avut si inainte de preotie bani,case,masini cumparate de parinti,chiar5 noi avem un apartament cochet cumparat prin 97 cu 12ooo dolari,iar acum valoarea lui a crescut..insa cei care ne vad casa gandesc ca a furat sotul meu....ori el a fost preotit abia acum cativa ani...
in general preotii parohi aceia instalati in functii cu 2o 3o de ani in urma au mai toti vile,masini..ei stiu cum dobandite, FEREASCA Dumnezeu de lacomie pentru ca stiu cat este de molipsitoare..sa-i lasam in plata Domnului..marturisesc ca de multe ori mi-a fost ciuda ca vine sotul cu atat de putini bani acasa..el ca sa intelegeti este ca un zilier,de doua-trei ori pe saptamana este acceptat la o Biserica este platit de preotul paroh,acelasi preot ii remunereaza pe preotii colaboratori cu sume infime pe langa ceea ce el primeste de la oameni,doua sute de mii max.cinci/slujba,botezurile si cununiile oficiindu-le impreuna cu preotul 2.Asa incat sotul meu nu cred ca depaseste 4 mil./luna.Sincer:) S-au zis deja destule pe topicul acesta,eu una nu mai scriu.

si esti geloasa? Unde scrie ca e pacat sa fii bogat. Bravo lui ca s-a descurcat! Fa si tu un seminar (si cred ca nu stii ce inseamna sa studiezi la seminar) si o facultate de Teologie, sa ai cunostintele lui si mai vorbim. Daca ti s-ar intampla tie sa te imbogatesti peste noapte...? Nu cred ca ai mai face galceava aici.

sofiaiuga 04.08.2007 20:26:48

AM CITIT CE ATI SCRIS. EU MA VOI REFERI LA MANASTIRILE CARE CER TAXE INTRE 12-20 RON PT 40 LITURGHII[MI S-A SPUS ACUM LA UNELE MAN DIN MOLDOVA ,unde am fost de curind in pelerinaj].POM3ENIREA INTR-O MANASTIRE LA SF. LITURGHI ESTE F. IMPORTANTA si dc mergi intr-un pelerinaj nu o poti face decit mai rar, cei mai multi nu dispun de resurse inepuizabile dc ne gindim care sint salariile si pensiile in Romania acuma.Si crestinul romin,care cunoaste importanta pomenirii la sf. liturghie ar vrea sa se pomeneasca el si familia la mai multe manastiri. Manastirile au din ce trai cele mai multe au paminturi sau elestee ,mai vind luminari ,casete si dvd-uri cu muzica,conferinte,vind carti,icoane,pliante cu datele manastirii ,cu istoricul.Nimeni nu ii condamna pt aceasta este firesc ca sa fie VREDNIC LUCRATORUL DE PLATA SA . Dar mi se pare ca la sf. liturghie cel care se jertfeste GRATUIT pe altare pt noi pacatosii este IISUS HRISTOS MINTUITORUL,iar cei care au datoria sa-i pomeneasca si pe credinciposii mireni sint monahii in manastiri [caci la ele ma refer acuma].Aceaste pomeniri sint o OBLIGATIE a monahului ,care o are pe linga aceea de a-si curati sufletul de pacate,acea de a se ruga pt oameni si omenire. consider ca pomenirea la sf. liturghie a crestinului este una din cele mai importante lucrari pt ajutorul si mintuirea sufletelor pt care NU TREBUIE SA CEARA PLATA,caci aceasta este menirea luiasa cum menirea si obligatia medicului este sa vindece bolnavii sa-i salveze dc e cazul din ghearele mortii fizice ;si pt aceasta el nu-si face decit datoria,asa si monahii au datoria de ai pomeni pe mireni la sf. liturghie dc ei doresc fara A CONDITIONA O ANUMITA SUMA ,caci omul da atit cit poate.Aceasta atitudine face pe mirenii ortodocsi mai slabi in credinta sa se indoiasca de ortodoxie si sa se aplece poate spre secte care exploateaza acest fapt si spun ca la noi la ortodocsi se face negot cu lucrurile sfinte ;deci se da prin acest comportament apa la moara sectarilor. Deci atitudinea nu e justa nici d.p.d.v. evangelic si nici d.p.d.v. psihologic.ESTE o umila parere proprie.Sint DE FELICITAT acele manastiri care nu conditioneaza de o anumita suma pomenirea la 40 sf. liturghii ,in rest pot cere bani pt orice .dc omul nu este pomenit 40 zile pt ca nu avut suma de bani ceruta este problema monahului fata de DUMNEZEU si nu a mireanului.

dillema 05.08.2007 04:37:57

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
AM CITIT CE ATI SCRIS. EU MA VOI REFERI LA MANASTIRILE CARE CER TAXE INTRE 12-20 RON PT 40 LITURGHII[MI S-A SPUS ACUM LA UNELE MAN DIN MOLDOVA ,unde am fost de curind in pelerinaj].POM3ENIREA INTR-O MANASTIRE LA SF. LITURGHI ESTE F. IMPORTANTA si dc mergi intr-un pelerinaj nu o poti face decit mai rar, cei mai multi nu dispun de resurse inepuizabile dc ne gindim care sint salariile si pensiile in Romania acuma.Si crestinul romin,care cunoaste importanta pomenirii la sf. liturghie ar vrea sa se pomeneasca el si familia la mai multe manastiri. Manastirile au din ce trai cele mai multe au paminturi sau elestee ,mai vind luminari ,casete si dvd-uri cu muzica,conferinte,vind carti,icoane,pliante cu datele manastirii ,cu istoricul.Nimeni nu ii condamna pt aceasta este firesc ca sa fie VREDNIC LUCRATORUL DE PLATA SA . Dar mi se pare ca la sf. liturghie cel care se jertfeste GRATUIT pe altare pt noi pacatosii este IISUS HRISTOS MINTUITORUL,iar cei care au datoria sa-i pomeneasca si pe credinciposii mireni sint monahii in manastiri [caci la ele ma refer acuma].Aceaste pomeniri sint o OBLIGATIE a monahului ,care o are pe linga aceea de a-si curati sufletul de pacate,acea de a se ruga pt oameni si omenire. consider ca pomenirea la sf. liturghie a crestinului este una din cele mai importante lucrari pt ajutorul si mintuirea sufletelor pt care NU TREBUIE SA CEARA PLATA,caci aceasta este menirea luiasa cum menirea si obligatia medicului este sa vindece bolnavii sa-i salveze dc e cazul din ghearele mortii fizice ;si pt aceasta el nu-si face decit datoria,asa si monahii au datoria de ai pomeni pe mireni la sf. liturghie dc ei doresc fara A CONDITIONA O ANUMITA SUMA ,caci omul da atit cit poate.Aceasta atitudine face pe mirenii ortodocsi mai slabi in credinta sa se indoiasca de ortodoxie si sa se aplece poate spre secte care exploateaza acest fapt si spun ca la noi la ortodocsi se face negot cu lucrurile sfinte ;deci se da prin acest comportament apa la moara sectarilor. Deci atitudinea nu e justa nici d.p.d.v. evangelic si nici d.p.d.v. psihologic.ESTE o umila parere proprie.Sint DE FELICITAT acele manastiri care nu conditioneaza de o anumita suma pomenirea la 40 sf. liturghii ,in rest pot cere bani pt orice .dc omul nu este pomenit 40 zile pt ca nu avut suma de bani ceruta este problema monahului fata de DUMNEZEU si nu a mireanului.

Hai ca m-ai lamurit...Doctorul daca nu ii dai plata plus spaga nici nu se uita la tine. Si de cand un doctor are dreptul sa impuna taxe plus spaga iar preotul si bietii calugari din manastiri care se roaga pentru omenire fara sa iti zica tie facand tam-tam cum ai vrea matale. Chiar crezi ca acele casete si cruci vandute la tarabe le ajuta atat de mult incat sa sustina o manastire? Glumesti cred! Si crezi ca e de ajuns sa iti dea tie si la tot omul (are vine la manastire sa isi petreaca sejurul) sa dea si un blid de mancare pe spinarea lor? Ca doar ei muncesc acele putine pamanturi care tot ni le bagi in ochi. Vai de capul lor cum o duc, ca apoi sa ajute si saraci, copii orfani, drumeti osteniti! Sa va fie rusine! Oamenii aia mucesc pe branci si nu au weekend ca voi. Si daca pun taxa bine fac...si ar trebui sa o faca, altfel v-ati bate joc de ei cum ati facut-o si pana acum. Tot oameni sunt si au darurile, harurile si ispitele lor. Daca un doctor ti-ar cere o suma i-ai da chiar mai mult sa il multumesti. Preotul si cei din manastire au tot aceeasi menire si trebuie sa le rasplatesti fara tocmeala. De nu iti convine chiar sa nu te duci la manastire, cu asa ganduri nici nu ar trebui sa mai bantui pe acolo degeaba. Si iti repet D-zeu e ala care judeca si nu matale. Iudeii plateau la templu 10% din avutul lor plus sacrificii de animale la fiecare eveniment religios. Citeste in Biblie si ai sa te luminezi ca apostolii stimulau credinciosii sa faca donatii. Crestinii adevarati s-au stins demult, acum a ramas doar numele.
Cum un doctor iti cere plata si spaga, dupa cum primarul iti cere taxa si pana pentru fumul de la casa, dupa cum statul va fura din buzunare in vazul tuturor...nu mai comenta la cateva mii de lei de milostenie pentru manastiri sau serviciile preotilor. Ce va mananca pe voi e ca nu puteti suporta ca cineva sa aiba o situatie mai buna ca voi...si mai ales preotul. Crezi ca asteapta el alea cateva mii care le dati din an in Pasti? Crezi ca el a facut bani din zgarcenia voastra? Ma dezgusta modul de a gandi al unora

urzicuta 05.08.2007 11:58:01

draga dillema,dintotdeauna familia mea(mama,tata)au avut bani,mi-au oferit si imi ofera foarte mult-ei au o afacere-nu sunt invidioasa pe cei care au bani,mi-e ciuda (si asta nu ai inteles)cand vad cat suflet pune sotul meu in misiunea lui ,cat de rau se simte ca nu poate sa ne ofere un trai decent el si nu parintii nostri si cum este batjocorit,cum i se fac multe nedreptati..ai auzit de stapanul care opreste plata lucratorului..cam in situatia asta se afla el si tare mult mi-ar place sa deschida cineva un topic despre preotii parohi(spre supararea lui Cristiboss,nu intamplator boss)....ma opresc aici.

urzicuta 05.08.2007 12:08:34

Pentru Cristiboss...este a doua oara cand ma jignesti este evident ca te simti cumva atins de ceea ce am relatat despre preoti,sa lasam masca asta mieroasa si binevoitoare si sa spunem lucrurilor pe nume,pe cine deranjeaza adevarul?Poate doar pe cei care nu-l iubesc,eu sunt din fire cam justitiara si obisnuita sa spun tot ce am pe suflet intr-un mod f.direct...am fost invatata sa fiu sincera si de aceea am vrut sa-mi spun parerea,sa relatez niste fapte,niste nedreptati care se intampla multora si sunt convinsa ca se regasesc in descrierea mea..sper ca Patriarhul nou instalat sa ia masuri(pensionari,demiteri),sa aiba puterea sa faca dreptate si ordine in Biserica.Despre fostul Patriarh numai de bine.

05.08.2007 12:59:56

Citat:

draga dillema,dintotdeauna familia mea(mama,tata)au avut bani,mi-au oferit si imi ofera foarte mult-ei au o afacere-nu sunt invidioasa pe cei care au bani,mi-e ciuda (si asta nu ai inteles)cand vad cat suflet pune sotul meu in misiunea lui ,cat de rau se simte ca nu poate sa ne ofere un trai decent el si nu parintii nostri si cum este batjocorit,cum i se fac multe nedreptati..ai auzit de stapanul care opreste plata lucratorului..cam in situatia asta se afla el si tare mult mi-ar place sa deschida cineva un topic despre preotii parohi(spre supararea lui Cristiboss,nu intamplator boss)....ma opresc aici.

Da Urzicuta, e f. buna intiativa ta. Consider ca esti cea mai "indreptatita" sa deschizi acel topic despre preotii de mir daca iti doresti cu adevarat asta. Cat despre Cristian, vreau sa iti spun ca si eu sunt de acord cu el. Poate ca ar trebui sa ne vorbesti si despre bucuria de a fi preuteasa. Sunt sigura ca atunci cand ai ales a face acest pas, ai stiut perfect de MARE responsabilitate ti-ai asezat pe umeri.. Crede-ma dijn pacate cunosc si preutese care abia asteapta sa vina parintele cu banii de la calendare ca sa isi cumpere haine de firma...dar!! totodata stiu preutese care merg alaturi de parintele la cei bolnavi si ii ingrijesc si le spala rufele si le fac de mancare.. Acuma depinde de fiecare cum vede statul de preuteasa.. ca pe o "sluga" sau ca pe cea caruia trebuie sa "i se inchine" toate bunicile de la biserica:)
Crede-ma stiu foarte bine ca exista un mare adevar in ceea ce scrii dar asta nu iti da dreptul sa te revolti mai mult decat o face o sotie de muncitor! Sunt oamnei care traiesc din 200ron si poate nu se plang atat de mult cum o facem noi aici..care totussi avem calculatoare in casa si intrenet.. sa incercam sa fim realisti! Eu muncesc duminica, e PACAT!! dar totusi o fac...pe cine sa dau vina????.....sa ne asumam "vina" si sa nu mai aruncam gunoiul in curtea vecinului..

sofiaiuga 05.08.2007 14:19:36

dILEMA TE ROG NU GENERALIZA NU STROPI CU NOROI toata tagma medicala pt unii ,care intr-adevar muncesc mult si tre sa fie bine pregatiti profesional pt a face operatii grele ,iar aceasta educatie medicala continua se face CONTRA COST ,iar cu banii primiti de la onor statul roman,nu ar putea sa se mai perfectoineze nici un medic ci s-ar plafona ca venitul nu le permite decit ev .intretinerea familiei. Dar un monah a depus VOTUL SARACIEI SI NU MEDICUL ,deci situatia nici nu suporta comparatie!

mirelat 05.08.2007 23:07:54

draga urzicuta, sincer, nu vad ce jignire ti-a adus cristi... cat despre banii putini la inceput de drum in viata, sa stii ca asa e peste tot, nu numai in preotie. incepatorilor nu li se acorda din start statutul celor mai vechi.

urzicuta 06.08.2007 00:09:21

nu m-ati inteles,nu vreau sa am statutul celor cu jepp si vila cu piscina,vreau liniste,sa nu ne mai exploateze nimeni,sotul meu e exploatat ,i se opreste plata si fireste ca-mi creaza o stare de nemultumire acest fapt,nu-mi place mahalaua asa cum a anumit-o Cristi,insa cei care fac nrdreptati trebuie sa inceteze...ca incep sa am mania persecutiei!:)Sincer,daca as primi plocoane de la parinti,mosteniri,nu as refuza cum nu am refuzat nici pana acum ,dar nu as indemna sa bage mana in banii care revin Bisericii,mi-e frica sincer de Dumnezeu,Dillema draga eu am doi copii...pentru sufletul meu si pentru al lor mi-e frica,daca vrei fireste sa crezi ceea ce-ti spun ....:)si nu sunt vreo habotnica,dimpotriva sunt la polul opus(zic eu)atata vreme cat am preocupari lumesti..relaxeaza-te si tu un pic!

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:35:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.