Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   se cade? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2601)

moro.d 03.03.2008 21:58:11

stiti ce ma amuza pe mine? :) cred ca nu exista topic in care sa nu se planga de "cearta" macar un user.. si cu toate astea, aceleasi persoane, sustin cu tarie: nuuu, cum sa parasim forumul? ce, suntem lasi?
"adevarul" e ca daca eviti cearta esti ultima carpa..

ma rog, de voi nu-mi amintesc exact, dar stiu ca sunt cateva persoane care nu prea inteleg care-i treaba cu forumul..

cred ca voi lua o vacanta in postul acesta... si, daca nu ma obisnuiesc cu ea, voi reveni pe forum. dar din cate ma cunosc, atunci cand iau o "vacanta" e foarte probabil s-o iau definitiv.

mirelat 04.03.2008 02:57:46

Citat:

În prealabil postat de urzicuta
se cade ca femeile care produc sminteala in Biserica(nu din voia lor)sa se spovedeasca pentru aceasta?

pana la urma care e raspunsul la intrebarea asta, ca topicul a cam deviat.

ory 04.03.2008 10:55:16

Nu oameni buni!,nici pe departe nu contest adevaratele valori ale vietii monahale,si nici importanta feciorie.Nici pe departe nu Insa,trebuie sa delimitam fecioria din punct de vedere medical si fizic,si fecioaria fizica incununata si de cea morala si spirituala,fiindca in aceste contexte lucrurile pot lua cu usurinta alte intelesuri,ori confuzii.Fiindca,exact cum se vorbea pe un alt topic,nu stiu la ce foloseste fecioria aceia fizica,din punct de vedere spiritual,daca persoana in cauza adopta sistematic masturbarea,si nu numai,chiar si apropierea de femei si satisfacerea poftelor trupesti pe diferite cai...lucruri frecvent intalnite la "feciorelnici",si nu doar la adolescenti.Trebuie sa facem aceasta mica-mare diferenta,atunci cand punem considerentul spiritual pe seama fecioriei.
Si inca odata,NU CONTEST CATEGORIC,VALORILE ADEVARATEI VIETI MONAHALE!!!

moro.d 04.03.2008 15:53:26

da, aici tind sa-i dau dreptate lui ory..
chiar imi amintesc de o adolescenta care facea sex oral fiindca stia ca e pacat sa-ti pierzi virginitatea inainte de cununie..
asta se numeste o atitudine formala si cred ca sunteti suficient de maturi pt a intelege cat de "fecioara" era fata din punct de vedere duhovnicesc..

un parinte vorbea de fecioria in cuplu; prin cununie acestia se unesc si astfel formeaza un trup.. deci fecioria (duhovniceasca) se pastreaza in continuare.
am zis asta ca o paranteza :)

alynnna 04.03.2008 16:22:04

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Citat:

În prealabil postat de urzicuta
se cade ca femeile care produc sminteala in Biserica(nu din voia lor)sa se spovedeasca pentru aceasta?

pana la urma care e raspunsul la intrebarea asta, ca topicul a cam deviat.

http://sihastru.net/mirem/ceor/canon.html

mirelat 04.03.2008 20:46:22

dar fara link-uri, in cateva cuvinte nu se poate? oricum, sihastrii care stau pe net nu mi se par sihastri adevarati.

alynnna 05.03.2008 11:22:23

Mirelat, pe acel link gasesti cum clasifica sfintii parinti pacatul. Am considerat ca mai mult folos aduce acel link decat parerea mea, care poate fi eronata. :)

mirelat 05.03.2008 14:14:16

alina, intrebarea nu era despre cum se clasifica pacatul, nu caut nici un studiu exhaustiv pe tema asta. dar, daca tot ai citit tu pe acel link poate sintetizezi in cateva cuvinte un raspuns la intrebarea cu care s-a inceput acest topic. multumesc ptr intelegere.

alynnna 05.03.2008 15:00:20

Citand urzicuta

Daca constientizeaza ca au gresit, inseamna ca au si ele partea lor de vina si DA trebuie sa spovedeasca.
:)

mirelat 06.03.2008 06:37:48

raspunsul n-are relevanta, dupa parerea mea.

denisse 05.04.2008 00:13:20

Preotii mai inainte de a fi preoti sunt oameni, si ei pot gresi la fel de usor ca oricare dintre noi, si ei au slabiciuni, si ei pot fi vulnerabili . Da si mie mi sa- intamplat ca un preot ,ba chiar si calugar sa aiba o atitudine putin neobijnuita fata de mine dar am raspuns cu smerenie si rabdare si am evitat sa ma mai intalnesc cu acesta fata in fata.Nu trebuie sa judecam , cel mai bine este sa evitam sa se intample asa ceva , sa nu dam ocazia sau sa ispitim un slujitor al Domnului pt ca atunci vina va fi a noastra.......a femeilor.Sa va reamintesc tinuta in Sf. Biserica, stimate Doamne si domnisoare, poate ati uitat,spre rusinea mea rar reusesc sa intrunesc toate articolele vestimentare a.i. sa corespunda cu o tinuta adecvata asa cum urmeaza: fusta lunga, haina, vesmant care sa nu arate formele si sa tipe pe noi,haine obijnuite care sa nu atraga privirile in Biserica dar care sa fie de bun gust in acelasi timp, batic care sa acopere parul, nefardata, nemachiata,nerujata, fara unghii vopsite in culori stridente. Sf. Biserica este loc de reculegere si de rugaciune si acolo cred ca nu conteaza ca o doamna este mai prost imbracata decat cealata.Toti suntem goi si egali in fata lui Dumnezeu.
Iertare si Bunul Dumnezeu sa va ajute si sa va apere de toate nedreptatile.

cristiboss56 17.04.2008 11:24:18

Citat:

În prealabil postat de denisse
Preotii mai inainte de a fi preoti sunt oameni, si ei pot gresi la fel de usor ca oricare dintre noi, si ei au slabiciuni, si ei pot fi vulnerabili . Da si mie mi sa- intamplat ca un preot ,ba chiar si calugar sa aiba o atitudine putin neobijnuita fata de mine dar am raspuns cu smerenie si rabdare si am evitat sa ma mai intalnesc cu acesta fata in fata.Nu trebuie sa judecam , cel mai bine este sa evitam sa se intample asa ceva , sa nu dam ocazia sau sa ispitim un slujitor al Domnului pt ca atunci vina va fi a noastra.......a femeilor.Sa va reamintesc tinuta in Sf. Biserica, stimate Doamne si domnisoare, poate ati uitat,spre rusinea mea rar reusesc sa intrunesc toate articolele vestimentare a.i. sa corespunda cu o tinuta adecvata asa cum urmeaza: fusta lunga, haina, vesmant care sa nu arate formele si sa tipe pe noi,haine obijnuite care sa nu atraga privirile in Biserica dar care sa fie de bun gust in acelasi timp, batic care sa acopere parul, nefardata, nemachiata,nerujata, fara unghii vopsite in culori stridente. Sf. Biserica este loc de reculegere si de rugaciune si acolo cred ca nu conteaza ca o doamna este mai prost imbracata decat cealata.Toti suntem goi si egali in fata lui Dumnezeu.
Iertare si Bunul Dumnezeu sa va ajute si sa va apere de toate nedreptatile.

Intru totul de acord. Totusi respectand acele minime reguli de tinuta si la propriu si la figurat, cred ca situatiile neplacute in smintirea celor din jur, ar fi evitate pentru ca pacatul cel mare il poarta cel(cea) ce sminteste . Cu putina, minima purtare de grija , diavolul si lucrarea lui in astfel de situatii, nu ar avea prea mult spor si reusita.

mirelat 20.04.2008 06:36:38

Citat:

În prealabil postat de denisse
haine obijnuite care sa nu atraga privirile in Biserica dar care sa fie de bun gust in acelasi timp

"obisnuite" se scrie cu s nu cu j, am vazut ca multi fac greseala asta.

hainele de bun gust, oricat ar fi de decente tot atrag atentia; hainele care nu atrag atentia, sau o atrag in mod neplacut, sunt cele dezlanate, nespalate, in culori tipatoare, etc.

in alta ordine de idei, fusta lunga si baticul pe cap sunt obligatorii numai la calugarite.

7th_Brigade_TzHL 21.04.2008 11:47:58

1 Corinteni 11
4. Orice bărbat care se roagă sau prooroceste, având capul acoperit, necinsteste capul său.
5. Iar [color=red]orice femeie care se roagă sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul[/color]; căci tot una este ca si cum ar fi rasă.
6. [color=red]Căci dacă o femeie nu-si pune văl pe cap, atunci să se si tundă[/color]. Iar dacă este lucru de rusine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-si pună văl.
7. Căci bărbatul nu trebuie să-si acopere capul, fiind chip si slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.
8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.
9. Si pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
10. De aceea si [color=red]femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri.[/color]

anita 21.04.2008 12:31:02

Citat:

[
in alta ordine de idei, fusta lunga si baticul pe cap sunt obligatorii numai la calugarite.

Am citit o carte despre biserica ortodoxa unde un preot-doctor in teologie scria ca femeile trebuie sa poarte capul acoperit in biserica.Acel preot slujeste la o biserica din orasul meu si este un bun duhovnic.
Eu cred ca daca un preot spune asta , noi nu trebuie sa contrazicem.Ce ar insemna daca preotii sau oamenii de litere s-ar amesteca intr-un domeniu care nu este al lor ,de ex.informatica sau mai greu de atins proiectarea asistata de calculator ?
Daca nu vrem sa purtam ceva pe cap ,asta e problema fiecaruia ,dar sa nu scriem ca asta e bine pt.toata lumea pentru ca unele tinere care citesc s-ar putea sa o ia ca pe un lucru adevarat si demn de urmat.
Si asa credinta in randul tinerilor este foarte slaba si nu o spun din auzite.

cristiboss56 21.04.2008 17:59:30

Intru totul de acort cu cele scrise de tine draga Anita, cu un singur amendament sa zic asa. Tineretul spre bucuria tuturor, a inceput sa se indrepte in numar din ce in ce mai mare spre Biserica Ortodoxa. Iata si acest forum crestin ortodox este accesat de foarte multi tineri. Asa ca imi pare rau dar Anita, ma bucur sa constat contrariul celor afirmate de tine, cu scuzele de rigoare.

mirelat 21.04.2008 20:45:29

anita et co., sunt atatia alti preoti buni care nu fac caz de purtarea baticului, fustelor lungi, samd. deci, sa nu generalizam cum ca acestea sunt obligatorii ptr mirence in ziua de azi. cine vrea sa le poarte, f. bine. cine nu, nu-i mai sariti in cap, asta era ideea.

Noesis 22.04.2008 00:04:08

Citat:

anita et co., sunt atatia alti preoti buni care nu fac caz de purtarea baticului, fustelor lungi, samd. deci, sa nu generalizam cum ca acestea sunt obligatorii ptr mirence in ziua de azi. cine vrea sa le poarte, f. bine. cine nu, nu-i mai sariti in cap, asta era ideea.

Ai dreptate mirelat.

Cine nu se simte bine in biserica fara batic si fusta lunga, sa le poarte. Cine nu se simte bine cu ele, atunci sa poarte alte haine decente si sa se simta bine, si asta fara sa judeci pe celelalte. Ce mare branza. Asa de simplu. Numai sa se mearga la biserica, si sa inveti ceva de acolo, asta e importnat.

ancah 22.04.2008 01:56:52

Sa revenim la calugar...

anita 22.04.2008 08:34:40

Citat:

Cati preoti fac caz de purtarea baticului?
Eu nu am vazut si nu am auzit vreunul sa spuna asta.Ei sunt multumiti ca mergem oricum la biserica.
Am zis altceva ,daca noi vrem sa venim asa la biserica ,descoperite , sa nu mai indemnam pe altele la asa ceva.Nu se cuvine sa lansam noi reguli de mers la biserica ,nu ne e dat noua sa facem asta.
Cat despre tineri ,sunt extrem de putini cei care merg la biserica in raport cu numarul mare de tineri care nu merg.
M-ar bucura sa fie mai multi ,dar ma uit in jurul meu si chiar preotul care este profesor la un colegiu din oras ,de altfel colegiu cu copii foarte bine pregatiti constata asta cu amaraciune.
Ispitele sunt prea mari .Din pacate nici noi nu am fost prea atasati de biserica in tinerete si asta se vede in copiii nostri.

mirelat 23.04.2008 06:09:46

anita, eu nu am indemnat fetele sa mearga la biserica descoperite, am spus doar sa fie lasate in pace d.ac.p.d.v. si sa nu mai fie bodoganite ca nu se imbrobodesc si nu se impiedica in fuste lungi, ca nu in asta sta credinta.

si ne mai intrebam apoi, vai, de ce nu vin tineri/tinerele la biserica?!

anita 23.04.2008 08:48:47

Dar cine le bodogane sa mearga la biserica ?
Eu nu imi indemn copiii sa mearga ,desi uneori le mai adresez cate o invitatie ,din mers ,dar ei vor merge cand vor considera .Copiii nu merg la biserica din cauza emisiunilor la TV ,(vezi MTV,cu concursuri ,care isi injura mai bine mama ,sau pink my car ,etc), din cauza muzicii rock ,manele ,distractii ,internet ,viata fara griji si nu in ultimul rand a educatiei din familie.
Si apoi cum eram si noi la varsta lor?
Tot asa ,dar acum vad multi copiii care vorbesc urat si nu isi respecta parintii ceea ce pe vremea adolescentii mele se intampla mai rar.

7th_Brigade_TzHL 24.04.2008 20:32:52

Solomon 22:6 Deprinde pe tanar cu purtarea pe care trebuie s-o aiba; chiar cand va imbatrani nu se va abate de la ea.

Trebuie sa ii inveti pe copii de Dumnezeu, nu sa ii lasi in voia intamplarii. Pentru ca anii critici din copilarie il pot influenta pe un copil sa isi aminteasca de Dumnzeu pana la caruntete. Aici trebuie implicare activa in educarea copiilor. Le trebuie date niste norme, principii, adevaruri.

ory 25.04.2008 15:49:35

Just Mirela,....JUST!,ai dreptate.

ory 25.04.2008 15:51:49

Chiar Preasfintitul mi-a spus intr-o zi sa nu ma mai imbrac mereu in negru la biserica,fiindca sunt totusi tanara si nici nu am a purta doliu.Iar eu am venit a doua zi cu o bluza rosie...INCAPATANATA CE SUNT!

7th_Brigade_TzHL 25.04.2008 18:46:59

Ecclesiastul 9
7. Du-te si mananca cu bucurie painea ta si bea cu inima buna vinul tau, pentru ca Dumnezeu este indurator pentru faptele tale.
8. [color=red]Toata vremea vesmintele tale sa fie albe si untdelemnul sa nu lipseasca de pe capul tau![/color]

Matei 6
16. Cand postiti, [color=red]nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor[/color] ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor.
17. Tu insa, cand postesti, [color=red]unge capul tau si fata ta o spala,[/color]

costel 04.05.2008 00:56:24

Sunt persoane care nu vin imbracate cum trebuie pentru ca nu fac o distinctie clara intre biserica si ceea ce se petrece in lume. Aceste persoane cred ca ne intalnim si pentru a ne arata altora. Dar sa fim onesti cu noi si sa recunostem ca si noi alergam cu privirea in jur si nu o coboram in noi insine. Daca ochiul este in afara, trebuie sa intelegem ca se agata irecuperabil de chipurile acestei lumi.

ory 05.05.2008 13:49:53

Se cade?Ori nu se cade?...Pai nu se cade!!!,dar ce sa facem daca suntem oameni,ispititi de propriile instincte adaugate parca,cu rivalitate in trupul nostru trecator,sfidator de trecator.
Incercam sa fim altfel,sa traim altfel...sa ne rugam altfel Lui Dumnezeu,de aceia devenim confuzi si ne afundam tot mai mult in legi pe care nu le putem noi insine intelege,apoi ajungem sa ne intrebam;se cade?Cate nu se cade sa facem,si totusi facem fara pic de sfiala!!!!Pentru ca simtim mai mult decat putem exprima noi in literatura aceasta omeneasca,pentru ca noi cugetam destul de intens la ceea ce simtim si realizam,pentru ca ne-am indepartat prea mult de acele zece porunci date cu strasnicie,si le-am diversificat intelesurile in asa masura incat ele au pierit ingropate in non sens.Nu trebuie sa ne fortam in viata de castitate,nu trebuie sa ne obligam la foame si "fariseism",nu trebuie muncim pana ce ne cad madularele atasate de unelte,trebuie doar sa nu uitam ca suntem oameni,ca avem o menire clara pe pamant,dar si o viata de trait si de administrat intr-un mod decent,rational.Trebuie sa admitem ca a fost data inmultirea neamurilor pe amant,ca ne-a fost dat sa muncim pamantul pentru a ne dobandi hrana cea de toate zilele,ca a fost combatuta nemultumirea prin smerenie,trebuie sa fim simpli pentru a fi mai aproape de adevarata noastra valoare pamanteana,altfel ne complicam,altfel gresim mai cu precadere fata de legile spirituale pe care noi insine le invocam.Astef credinta devine o teorie impopotonata in atatea si-atatea metafore,iar realitatea imbracata in acest interminabil;se cade?

mihailt 05.05.2008 14:36:52

Daca femeia vine imbracata cuvincios adica sa nu aiba haine transparente sau stramte care este problema?

Daca vine imbracata cu haine mai transparente sau mai stramte da nu isi da seama si isi da apoi seama probabil poate sa spuna asta la Sfanta Spovedanie.
Oricum daca eu vad o femeie si simt ma lupta pofta curviei oara dansa e de vina?

Ca mi se intampla si mie uneori asa ceva.
Nu sunt si eu de vina?

Ca dupa cuvantul Sfantului Maxim Marturisitorul curvia ne lupta ori daca mancam si dormim prea mult sau daca suntem mandri - caz in care prin ingaduinta lui Dumnezeu se intampla asa ceva ca sa ne smerim .

Da ce Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos nu o fi vazut nu stiu cate femei imbracate necuvincios? Si ce s-a smintit la vederea vreuneia?
Nu.

Sau Sfantul Apostol Pavel cand se ducea si predica credeti ca nu a vazut trupuri dezgolite de femei?
Si ce s-a smintit?
Nu.

Deci faptul ca petrec despartit de Dumnezeu e cauza.

Iar daca anumite surori vin la Sfanta Biserica mai asa imbracate trebuie sa ne bucuram ca au venit si sa asteptam sa le lumineze Dumnezeu. Iar daca le mustram sa le mustram cu dragoste si cu mila .

Dumneavoastra nu stiti ca la manastirea Sfanta Maria de la Techirghiol veneau membri MISA goi in biserica si Parintele Arsenie Papacioc niciodata nu i-a judecat?

mihailt 05.05.2008 14:55:31

Ia uitati aici o povestire despre actualul patriarh al Serbiei PF Parinte Pavle:

"Dificultățile diaconului. În clădirea Patriarhiei adesea se repovestește dialogul Patriarhului purtat cu diaconul care-l însoțește peste tot, pe când plecau să facă slujbă în biserica de la Banovo brdo.
- Cum vom merge? Cu automobilul? - întrebă diaconul.
- Cu autobuzul! - răspunse Patriarhul cu hotărâre.
- E aglomerație, e înăbușitor in autobuz, și nici nu-i aproape...
- Mergem! - zise din nou scurt Sfinția Sa.
- Dar... - mergând în urma Sa, diaconul avansă un argument nou, major - Sfinția Voastră, este vară, multă lume merge la Ada Ciganlija [cel mai vestit ștrand], autobuzele sunt pline de lume despuiată. Nu e potrivit...
- Știți, părinte - se întoarse Patriarhul Pavle - fiecare vede ceea ce dorește! "

(http://www.laurentiudumitru.ro/minunate-apoftegme-patriarhul-Serbiei-Pavle.php)

costel 05.05.2008 15:17:25

Da Mihai, bine este sa ne uitam mai des la noi insine si dupa aceea in jurul nostru. Asa vom avea mai multe sanse de a privi nepatimas. De vreme ce cobori in tine cu gandul de a face curat, e imposibil sa "iesi" la fel. Ceva in tine si cu tine se schimba. Sa nu uitam ca maica patimilor este iubirea de sine. Iar cauza, nu sunt dorintele sau simtamintele, ci ignorarea sau necunoasterea lui Dumnezeu.

mihailt 05.05.2008 15:49:29

Aia cu MISA si cu Parintele Arsenie nu stiu sigur - ce am citit am vazut zis de o maica de la manastirea Sfanta Maria care zicea ceva in genul ca "intrau aceia goi in biserica".
Acum nu am mai gasit acel citat.
Zic asta ca nu cumva sa creada cineva in mod gresit ca Parintele Arsenie incurajeaza yoga care zice dansul nu e o cale care sa duca la cunoasterea Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos (adica care nu duce la Mantuire.)

iana 05.05.2008 16:37:23

Sa aiba grija fiecare de interiorul sau iar cele exterioare sa vina tot din interior ca altfel uitam care-i scopul. Iar in ce-i priveste pe altii, nu ne-am ridicat niciunul la cer ca sa-i privim de sus, iar daca totusi o facem inseamna ca suntem mult mai jos decat ei. Mandria si judecarea aproapelui ne omoara.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:36:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.