Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Crucea catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2965)

MariaB 15.12.2008 09:10:24

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 103988)
Cum poti afirma ca apa sfintita s-a stricat din cauza necredintei cuiva.

am spus "poate"
in fond, wertigo se gandea ca apa s-ar fi stricat datorita necredintei drepte a preotului...

Citat:

Ceea ce trebuie retinut e ca in catolicism accentul cade pe cruce si nu pe persoana lui Hristos.

asta vreti sa retineti din ce cedeti despre Catolicism
eu va spun ca nu este asa in Catolicsmul cunoscut si trait de mine

Citat:

Nu e intamplator ca vedem in unele filme ca diavolul este inlaturat doar printr-o simpla incrucisare a doua bete.

vorbiti despre filme catolice? acelea nu sunt catolice
dar ce spuneti de practicile ortodoxe care includ aceste gedsturi?!?
eu spun ca nu sunt ortodoxe, asa precum nici filmele despre care vorbiti nu sunt catolice

costel 15.12.2008 11:13:40

Maria, Biserica ortodoxa canta: "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din mormanturi viata daruindu-le". Hristos nu apare niciodata in iconografie, slabit de putere, asa cum apare in catolicism. In catolicism Fiul trebuie sa aduca satisfactie Tatalui. In ortodoxie, Hristos prin jertfa Sa, intareste firea omeneasca. El este imparat si atunci cand este rastignit. In icoana ortodoxa, Hristos nu este robit de suferinta. Ce doresc sa spun prin aceste randuri? Ca Hristos nu a inviat printr-un act venit din partea Tatalui, ci prin propria Sa putere, putere pe care a imprimat-o si in crucea Sa. De aceea credinciosii isi fac semnul crucii, convinsi ca prin ea le vine si lor in ajutor, puterea lui Hristos cu care a intarit firea omeneasca.

MariaB 15.12.2008 11:46:50

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 104442)
Maria, Biserica ortodoxa canta: "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din mormanturi viata daruindu-le". Hristos nu apare niciodata in iconografie, slabit de putere, asa cum apare in catolicism. In catolicism Fiul trebuie sa aduca satisfactie Tatalui. In ortodoxie, Hristos prin jertfa Sa, intareste firea omeneasca. El este imparat si atunci cand este rastignit. In icoana ortodoxa, Hristos nu este robit de suferinta. Ce doresc sa spun prin aceste randuri? Ca Hristos nu a inviat printr-un act venit din partea Tatalui, ci prin propria Sa putere, putere pe care a imprimat-o si in crucea Sa. De aceea credinciosii isi fac semnul crucii, convinsi ca prin ea le vine si lor in ajutor, puterea lui Hristos cu care a intarit firea omeneasca.

foarte frumos spus
dar de ce credeti ca la catolici ar fi altfel?
va bazati doar pe interpretarile unor artisti
la noi in biserica parohiala Isus este reprezentat inviat - si deasupra altarului, si in vitraliile cu Calea Crucii - o imagine care arata clar, asa cum ne vorbeste la predica si parohul, ca nu trebuie sa ne oprim la Jertfa de pe Cruce, intrucat Crestinismul reprezinta triumful asupra patimilor si mortii, Invierea!

si daca tot vorbim despre cum il vedem noi, ortodocsi sau catolici, pe Isus, si mai suntem si in asteptata Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, cum este traita aceasta asteptare?

la noi, la catolici, saptamanile acestea ne straduim sa fim mai buni unii cu altii, sa facem cadouri cunoscutilor si gesturi de bunavointa cu necunoscutii, sa invatam colinde si sa cantam cantece de asteptare a Nasterii - asa ca la o nastere...

la ortodocsi, care este diferenta intre Postul Craciunului si Postul Pastelui?
aceleasi chipuri incruntate, pe care sa se vada cat mai evident postul alimentar...

wertygo 15.12.2008 15:00:32

Mantuitorul a spus ca va veni ,nu o zi de post,ci vor veni zile cand Mirele se va lua de la ei si atunci vor posti in acele zile. Cand s-a luat mirele de la ei, miercuri cand a fost vandut si vineri cand a fost rastignit. Pe timpul Mantuitorului erau farisei care tineau o zi de post iar cei mai cu ravna doua. Mantuitorul spune ca de nu va prisosi dreptatea noastra mai mult decat a fariseilor nu vom intra in imparatia cerului. Ortodocsii care au fost in iad si sau intors au vazut ca acolo erau siliti sa manance necuratii , spurcaciuni, materii urat mirositoare cei care nu respectasera postul ortodox. Papa de la Roma nu tine postul asa ca inca din viata aceasta cand se impartaseste cu asa zisul trup si sange primeste samanta lui satana. Nu-mi pare rau ca sunt in iad tone de calugari si calugarite catolice .

costel 15.12.2008 16:03:31

Maria, cei care au chipuri incruntate in vreme de post, nu postesc. Nu acesta este adevaratul chip al crestinului ortodox care posteste. El e ca o lumina. Si dupa cum lumina nu are nicio insotire cu intunericul, la fel nici postul cu incruntarea. Si nu uita, ortodocsii au invatat sa daruiasca mai mult in post: se opresc si de la lapte, oua, branza.

MariaB 16.12.2008 20:02:03

Citat:

În prealabil postat de wertygo (Post 104465)
Ortodocsii care au fost in iad si sau intors au vazut ca acolo erau siliti sa manance necuratii , spurcaciuni, materii urat mirositoare cei care nu respectasera postul ortodox. Papa de la Roma nu tine postul asa ca inca din viata aceasta cand se impartaseste cu asa zisul trup si sange primeste samanta lui satana. Nu-mi pare rau ca sunt in iad tone de calugari si calugarite catolice .

sa gandesti astfel nu este nici macar ortodox, ca sa nu mai spun crestineste...
este ca in colindul ortodox in care se vorbeste despre cum Fecioara Maria ar fi blestemat caii care nu ar fi primit-o in staulul lor...
cum poti sa gandesti ca Fecioara Maria blesteama?
cum poti sa gandesti ca un crestin care tine cu buna credinta o regula in biserica sa l-ar mania pe Dumnezeu?
cum poti sa gandesti ca sunt altii mai pacatori decat tine?
in fata lui Dumnezeu nu are nicio valoare cu cat mai putin pacatuiesti tu fata de altii!

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 104473)
Maria, cei care au chipuri incruntate in vreme de post, nu postesc. Nu acesta este adevaratul chip al crestinului ortodox care posteste. El e ca o lumina.

da, crestinul este ca lumina - insa mai mult teoretic...

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 104473)
nu uita, ortodocsii au invatat sa daruiasca mai mult in post: se opresc si de la lapte, oua, branza.

daca se opresc de la ele, le daruiec altora?!?

ciurez 04.06.2009 23:33:28

Nod in papura

Citat:

În prealabil postat de ancah (Post 67785)
Si mie mi se pare interesant cu ce aer de superioritate dau explicatii catolicii. Probabil ca nu prea au auzit de smerenie.
Ma iertati, PadreCory, dar imi dati impresia ca aveti un bat in mana cand ne vorbiti. La urma urmei, intrebarile ortodocsilor sunt o manifestare de interes pentru practica catolica, diferita de cea ortodoxa. Nimic altceva.

Imi pare rau sa te contrazic, dar pe acest forum ortodocsii sunt cei care n -au smerenie si sunt agresivi, intoleranti si se cred perfecti si atotstiutori.

Nu cred ca sunt simple intrebari, sunt atacuri pe fata, acest forum s -a transformat in camp de lupta, de atac al altor religii, nu de a discuta ceva cu adevarat de folos sufletelor noastre.
Sunt si eu ortodoxa, am intrat aici sperand ca gasesc chiar franturi dumnezeiesti , dar sunt ft dezamagita de atata rautate .

Aici ma refer mai ales la postarile domnului Emanuel, am citit cateva si ma iau fiori reci.

Vad ca prea multi sunt bolnavi de ura, sunt carcotasi.
Daca considerati pe x sau y eretici, lasati-i domnule pe calea lor, voi, cei in "dreapta credinta " urmati-va calea, nu vad de ce trebuie sa folosim forumul crestin ortodox pentru a ataca pe altii sau a instiga la intoleranta?

Doamne, iarta-ne pe toti !

ciurez 04.06.2009 23:38:19

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 81326)
nu vsovi , crucea care si-o fac pe piept nu este inversata dupa modelul crucii inversate a lui petru ... este inversata din rautate , ca sa fie altfel decat ortodocsii ... Tatal nu se poate pune in partea de jos caci asta este o ratacire ... nici macar la petru nu a avut sensul asta ... petru a cerut sa fie rastingnit cu capul in jos , pentru a nu fi la fel cu rastingnirea Mantuitorului , adica : daca Mantuitorul rastignit fiind , se uita de sus in jos , El fiind Dumnezeu venit de sus pentru mantuirea oamenilor , petru rastignit fiind se uita de jos in sus , el fiind un simplu om ca noi toti , care era rastignit pentru Dumnezeu si cerea indurare de la El ( se uita in sus ) ... deci rastignirea lui petru nu are sens ca Tatal este in jos , caci asta este o ratacire ... crucea catolica nu este inversata cu susul in jos , ci pur si simplu stanga cu dreapta , ceea ce nu are nici o legatura cu rastignirea lui petru ...
ps : :)

Emanuel, cu tristete constat, ca tu esti cel bolnav de rautate....

Anca-Miha 04.06.2009 23:46:44

Citat:

În prealabil postat de ciurez (Post 143453)
Imi pare rau sa te contrazic, dar pe acest forum ortodocsii sunt cei care n -au smerenie si sunt agresivi, intoleranti si se cred perfecti si atotstiutori.

Nu cred ca sunt simple intrebari, sunt atacuri pe fata, acest forum s -a transformat in camp de lupta, de atac al altor religii, nu de a discuta ceva cu adevarat de folos sufletelor noastre.
Sunt si eu ortodoxa, am intrat aici sperand ca gasesc chiar franturi dumnezeiesti , dar sunt ft dezamagita de atata rautate .

Aici ma refer mai ales la postarile domnului Emanuel, am citit cateva si ma iau fiori reci.

Daca considerati pe x sau y eretici, lasati-i domnule pe calea lor, voi, cei in "dreapta credinta " urmati-va calea, nu vad de ce trebuie sa folosim forumul crestin ortodox pentru a ataca pe altii sau a instiga la intoleranta?

Vad ca suntem atacati la noi acasa.
Pacat ca nu-l intelegi pe Emanuel. A dat foarte multe explicatii folositoare...
Este un forum de discutii; se discuta pe anumite teme, si e normal sa se faca schimb de pareri. Nu inteleg de ce a argumenta este egal pentru unii cu a urî. A spune adevarul si a-l sustine nu are legatura cu ura; ca nu ne convine, e altceva...
Dar ai citit postarile lui PadreCory inainte de a te exprima?!? Are multe postari, si daca esti ortodoxa, vei recunoaste in ce duh scrie.
Dar de ce ai postat aici la catolici? Avem cateva topicuri in care ne scriem doleantele, in ceea ce-i priveste pe formisti.

Anca-Miha 04.06.2009 23:49:33

continuare...
de exemplu pe "Biserica Ortodoxa si Massmedia" topicul "Forumul nostru".

Anca-Miha 04.06.2009 23:52:55

Citat:

În prealabil postat de ciurez (Post 143456)
Emanuel, cu tristete constat, ca tu esti cel bolnav de rautate....

Din pacate in ceea ce priveste crucea, are dreptate Emanuel. Daca citesti tot topicul, vei gasi si ce inseamna fiecare gest pe care il faci facandu-ti cruce.
Este doar parerea ta ca Emanuel este bolnav de rautate; dar nu uita ca ai judecat.

ciurez 05.06.2009 00:07:57

De ce atata inversunare ?

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 80786)
crucea catolica de la stanga la dreapta este eretica si atata ... nu mai avem ce discuta ... daca era buna era valabila si la ortodocsi ... catolicii nu aveau de ce sa inventeze o alta cruce decat cea ortodoxa pe care si au avut-o in primul mileniu ... au inventat alta cruce din mandrie ca sa nu fie la fel ca ortodocsii ... in plus blestemata de cruce catolica se face unind toate degetele mainii drepte ceea ce simbolizeaza eretica dogma cum ca noi ne rugam firii dumnezeiesti si nu persoanelor sfintei treimii ... erezia asta ca credinciosul se roaga firii si nu persoanelor se bazeaza pe alta erezie , cea a lui filioqve ... asta sa stie catolcii : crestinul nu se roaga firii ci are o rugaciune personala , fata catre fata , se roaga PERSOANEI dumnezeiesti ...

Acest teribil Emanuel, care considera ca detine adevarul absolut , care-i face pe toti eretici in stanga si-n dreapta, si mai si proclama "nu mai avem ce discuta" ......

Domnule Emanuel, vedeti-va d-voastra confratii moldoveni , adica incepeti cu dansii judecata si apoi infierati pe altii........cate nenorociri se intampla acolo ?
E suficient sa urmarim stirile zilnic sa vedem ca acolo e prapad.
Iar fanatismul asta religios iar nu-i a buna.
Nu e treaba mea sa judec crucea catolicilor, nu e treaba mea sa judec cum tin ei postul....
Daca ne petrecem timpul judecand, nu mai avem timp sa ne rugam , nici sa facem fapte bune.
Este ft bine sa ne aparam religia, dar nu sa atacam aiurea .

Haideti sa admitem adevarul, si anume ca la noi, la ortodocsi , sunt ft multi care tin posturile cu strictete si apoi , ft "crestineste" , fac porcarii in viata de zi cu zi, gandesc de rau sau se cearta cu propriile rude.
Nu suntem nici noi perfecti, si nu vreau sa fiu inteleasa gresit, ceea ce am zis nu este valabil pt toata lumea, cum si -n Moldova sunt si oameni de bine.
Ideea ar fi sa facem curatenie intai in propria ograda.

Ori aici ce facem? Vad ca ne intoarcem la razboaiele religioase....ce trist !

Am citit inclusiv Subiectul "paste fericit pt fratii catolici" .....si acolo s-a ajuns tot la atacuri......
Chiar nu ne putem abtine?
Nu va cere nimeni sa simpatizati cu catolicii si nici nu trebuie, dar va rog, ajunge !

Un om de cultura va admite si respecta ca atare alte culturi si rituri .
Le va cerceta , isi va vedea de drumul sau si le va tolera . ( nu simpatiza sau imbratisa) .

Chiar la ortodocsi sunt destule diferente la slujbe- dupa obiceiul locului etc.
Am discutat cu mai multi preoti si am constatat ca nu reusesc nici ei sa se puna totalmente de acord cu micile detalii din rituri si traditii.

Eu nu mi-as permite sa spun public altora , de alta religie, fie ei hindusi , iudaici sau catolici ca religia mea este singura cale dreapta, perfecta sau ca restul, adica ei, sunt toti eretici. Chiar nu mi-as permite.
In alte tari, pentru astfel de postari, ati avea mari porbleme cu justitia, nu s-ar permite asa ceva.

De ce sa ma erijez eu in judecatorul altora?
Universul e prea mare si noi, fiecare -n parte, muuuuult prea mici.

Am o veste pentru d-voastra- Acum mi-am amintit: La fel de multa intoleranta am vazut la Evreii practicanti, adica ft religiosi.
Am fost nevoita sa stau cateva zile in casa unora de acest fel si am ramas perplexa.

Ei se considera poporul ales, natia perfecta, toti sunt inamicii lor, vad atacuri si conspiratii impotriva lor peste tot, tot ce nu e evreiesc trebuie exterminat , etc

Nu suporta sa vada o cruce, nu intra -n biserica nici ca o simpla curiozitate, in fine, sunt exclusivisti ,extremisti si intoleranti.

Mi-a lasat un gust ft amar experienta , eu mereu empatizasem cu suferinta acestui popor si venisem cu inima deschisa si in schimb am primit multa ura.

Imi pare rau, dar chiar am intoleranta la fanatisme, de orice fel .

andreicozia 05.06.2009 00:18:47

Citat:

În prealabil postat de ciurez (Post 143461)

Un om de cultura va admite si respecta ca atare alte culturi si rituri .
Le va cerceta , isi va vedea de drumul sau si le va tolera . ( nu simpatiza sau imbratisa) .

Imi pare rau, dar chiar am intoleranta la fanatisme, de orice fel .

Bine spus Ciurez,
Bine ai venit pe la noi
Intradevar avem nevoie de ajutor pentru a promova respectul pentru alte religii si toleranta pentru cei diferiti de noi(buricul pamintului)

Anca-Miha 05.06.2009 00:25:11

Emanuel a fost banat; deci lui nu-i mai folosesc aceste ganduri. Dar noi iti multumim ca ne arati ca se poate si mai bine... Daca mai postezi incearca sa te tii de topic. Altfel esti off-topic, ca aici.

Fani71 05.06.2009 01:01:52

Citat:

În prealabil postat de ciurez (Post 143453)

Bine ai venit pe forum!
Eu sa stii ca iti dau dreptate.
Si eu am fost socata de virulenta unora, de invectivele si anatemele pe care le dau in dreapta si in stanga, de triumfalism.. Nu asta este ortodoxia. Trist!
Sa stii insa ca Emanuel2007 a fost banat. Dupa parerea mea, pentru ca intr-adevar exagera.

Fani71 05.06.2009 01:06:50

Da, ciurez, asa este, sunt de acord. Sunt insa si discutii pozitive pe acest forum si mai sunt si altii care gandesc ca tine sau in orice caz, nu sunt talibani. ;-)
Intr-adevar, nu asta e subiectul aici.

ciurez 05.06.2009 01:08:23

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 143470)
Emanuel a fost banat; deci lui nu-i mai folosesc aceste ganduri. Dar noi iti multumim ca ne arati ca se poate si mai bine... Daca mai postezi incearca sa te tii de topic. Altfel esti off-topic, ca aici.

Imi cer scuze, n -am fost atenta ca fusese banned.
Scuze si pentru off-topic.

Anca-Miha 05.06.2009 01:14:35

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 143488)
Da, ciurez, asa este, sunt de acord. Sunt insa si discutii pozitive pe acest forum si mai sunt si altii care gandesc ca tine sau in orice caz, nu sunt talibani. ;-)
Intr-adevar, nu asta e subiectul aici.

Multumim pentru parerea ta sincera.

Fani71 05.06.2009 01:15:54

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 143491)
Multumim pentru parerea ta sincera.

Multumesc pentru ironie. ;-)

Metronom 08.07.2009 13:32:42

Mantuirea

Eu cred ca si catolicii practicanti, cat si protestantii se mantuiesc, chiar daca nu au cunoscut ortodoxia, pt ca Mantuirea este universala, conform Cartii lui Iona. Mai de plans este a face o cruce stramb, tu drept fiind. Si a spus cineva ca credinta omului se cunosate dupa cum face semnul crucii. Daca flutura mana, daca o stramba, etc. Am sesizat la catolici ca fac o singura data Semnul Sf Cruci si cu verticalitate.;). Trebuie sa fim atenti. Sa nu profanam Semnul Sfant.

costel 08.07.2009 14:43:00

Nu sunt adeptul confuziei, ci al constientizarii actului. Adica, degeaba fac semnul sfintei cruci asa cum ne invata Biserica Ortodoxa, daca eu sunt cu mintea in alta parte. Nu ajung in rai pentru ca am facut nu stiu cate semne ale sfintei cruci. Va cantari mult altceva: de cate ori m-am intalnit cu Hristos prin acest semn. Iar daca pana acum nu am simtit nimic facand semnul sfintei cruci, ar fi cazul sa fiu mai atent. Altfel e bataie de joc, caci e un semnul crucii e o invitatie ca Hristos sa vina sa se intipareasca cu puterea Sa in mine, iar eu ii intorc spatele prin faptul ca sunt cu gandul departe de El.

orlandosorin 21.07.2009 04:11:36

Chiar in mizeria asta a ajuns BOR ?

Chiar in mizeria asta a ajuns BOR sa defaimeze pana si CRUCEA fie ea si catolica ? Prost caracter mai promoveaza ! Halaal invataturi. Aici cu siguranta ca trebuie sa ne intrebam de mama lor. La asemenea atacuri mizerabile chiar pana la adresa Sfintei Cruci nu se poate raspunde decat intr-un anumit fel pur romanesc.

Erethorn 28.12.2009 17:59:19

Pentru ca am citit tot threadul si am observat ca nu a adus nimeni lamurirea necesara, referitor la semnificatia pe care o atribuie catolicii palmei intinse cu care se face semnul crucii, imi permit sa intervin; e foarte simplu, nu palma in sine are o semnificatie, ci cele cinci degete, care simbolizeaza cele cinci rani ale Mantuitorului.

caliyo 28.12.2009 19:05:27

Am si eu o nelamurire referitor la semnul sfintei cruci la catolici: de ce se duc la buze ( se saruta) degetele cu care s-a facut crucea? As vrea raspunsul din partea unui catolic. Multumesc anticipat.

marioad24 28.12.2009 19:59:03

tu vrei sa afli? sau te afli in treaba?

tu vrei sa afli? sau sa te afli in treaba? produci confuzii prin aparenta ta nedumerire... si sunt sigur ca ai mai citit si tu cate ceva pe ici pe colo...
Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 80666)
poate da, poate nu
in orice caz e sigur ca nu stim daca de la dreapta la stanga sau de la stanga la dreapta - despre asta era vorba!

cat despre afirmatia:
chiar si Mantuitorul cand binecuvanta facea semnul sfintei cruci
trebuie sa recunoasteti ca este FALSA

crucea a devenit simbol religios, in sensul conoscut de crestini, abia in momentul cucificarii Mantuitorului!!!

marioad24 28.12.2009 20:11:04

tu ii cunosti pe toti cei din BOR?

Vorbesti vorbe! Fii mai atent cand faci catalogari! Ce inseamna BOR pt tine? Un conglomerat aleatoriu sau un organism viu, constituit din parti ale Dumnezeului celui Viu? Ma refer la cei care chiar traiesc credinta in BOR si nu la cei care isi revendica doar apartenenta la BOR ca niste membri ai unei institutii.
Citat:

În prealabil postat de orlandosorin (Post 155283)
Chiar in mizeria asta a ajuns BOR sa defaimeze pana si CRUCEA fie ea si catolica ? Prost caracter mai promoveaza ! Halaal invataturi. Aici cu siguranta ca trebuie sa ne intrebam de mama lor. La asemenea atacuri mizerabile chiar pana la adresa Sfintei Cruci nu se poate raspunde decat intr-un anumit fel pur romanesc.

Erethorn 28.12.2009 20:13:02

Citat:

În prealabil postat de caliyo (Post 194697)
Am si eu o nelamurire referitor la semnul sfintei cruci la catolici: de ce se duc la buze ( se saruta) degetele cu care s-a facut crucea? As vrea raspunsul din partea unui catolic. Multumesc anticipat.

Trebuie retinut ca semnificatia unor aspecte particulare (de genul cu cate degete, in ce directie) ale semnului Crucii nu reprezinta o problema de dogma a Bisericii Catolice. Prin urmare, pot sa-ti spun doar ce semnificatie atribuie gestului un credincios catolic oarecare.

Prin semnul Sfintei Cruci, pe care, simbolic, gestic, o suprapun persoanei mele, eu imi asum purtarea Crucii Mantuitorului. Dupa ce am "desenat" crucea, sarut, simbolic, - nu mana, ci insasi Crucea.

Negroponte 28.12.2009 20:21:48

TREI CRUCI

Pe Golgota e-o cruce intreita,
Ai zice ca si crucile sunt trei,
Asa e pe icoane zugravita,
Asa se scrie-n duhuri chipul ei.

Pe crucea cea din dreapta tintuita
Prin dragostea de Fiul, Maria Maica Lui !
Si poarta grea in palmele-i sfintite
Durerea toata a ranelor de cui.

Nu, Mama nu-i sub cruce numai. Iata
Ca sangera si Ea pe cruce sus.
Zdrobita si cu spini incununata
Icoana vie a dulcelui Iisus.

Si nu numai o cruce poarta Maica milostivirii
Ci-n unirea vesnicei iubiri,
Cu Fiul Ei dumnezeiesc Ea poarta
In duh durerea-ntregii omeniri.

Si iata-n numele Treimei Sfinte
Golgota astfel s-a desavarsit.
A treia cruce, sa luam aminte
E Crucea neamului iubit.

marioad24 28.12.2009 20:38:28

nici aici nu scapam de anglicisme?

off-topic, banned... dar folositi cuvinte romanesti! pareti mai intelectuali, superiori daca recurgeti la neologisme? sau le preluati din inertie? (off-topic=in afara discutiei; banned=surghiunit, interzis, admonestat) asa cum niste simandicosi folosesc si cand trebuie, si cand nu trebuie conjunctia "si" dupa prepozitia "ca".... Ba Ciurez merge si mai departe si spune "banat"! Ce fel de Banat? Banatul Severinului, Banatul Olteniei, Banatul Sarbesc... Caci in L Engleza nu exista sub nicio forma "banat"....
Citat:

În prealabil postat de ciurez (Post 143490)
Imi cer scuze, n -am fost atenta ca fusese banned.
Scuze si pentru off-topic.

caliyo 28.12.2009 20:51:16

Erethorn, multumesc pt. lamurire!

TIBS 16.04.2010 16:50:33

cine poate sa-mi spuna cum se face corect semnul Sfintei Cruci pentru ca in catehismul ortodox scrie ca atunci cand spunem ,, Al Fiului '' se duce mana la piept iar altii spun ca se duce la buric ca daca te opresti la piept faci crucea intoarsa. Am auzit ca la manastirea Sihastria este schitat ca semnul Sfintei Cruci se face pana la buric.Deci cum e corect?

TIBS 16.04.2010 21:30:05

Citat:

În prealabil postat de ancah (Post 80221)
Fiecare miscare, care se face de crestini pentru a-si insemna fetele lor cu semnul Sfintei Cruci isi are insemnatatea ei tainica, plina de intelepciune Dumnezeiasca:

a) Mana dreapta, aleasa pentru facerea semnului Sfintei Cruci,simbolizeaza puterea Dumnezeirii: "Dreapta Ta, Doamne, s-a preamarit intru tarie, Mana Ta cea dreapta Doamne, a sfaramat pe vrajmasi, si cu multimea slavei Tale, ai zdrobit pe cei potrivnici" (Ies.15,6; Ps.117,26)
Mana dreapta mai simbolizeaza pe Domnul nostru Iisus Hristos, puterea Tatalui. "Iisus Nazarineanul...barbat Pooroc, puternic in lucru si in cuvant, inaintea lui Dumnezeu si a tot poporul" (Lc.24,19)

b)Prin cele trei degete ale mainii drepte, cu care facem semnul Sf. Cruci, noi marturisim credinta noastra in cele trei fete Dumnezeiesti: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

c) Cele doua degete adunate si lipite de podul palmei simbolizeaza cele doua firi ale Domnului nostru Iisus Hristos: firwea dumnezeiasca si firea omeneasca.Acestea ne mai inchipuiesc pe Adam si Eva, stramosii nostri; iar pdul palmei:Paradisul, in care ei au fost asezati de Dumnezeu spre afi fericiti, si pamantul blestemat, in care ei au fost asezati, dupa scoaterea din Rai, spre a-l munci.

d)Ridicarea mainii drepte la cap inseamna inaltimea cerului, capul cerului sau cerul cerurilor.

e)Punerea degetelor in frunte, cu rostirea cuvintelor: "In numele Tatalui", inseamna marturisirea dreptei noastre credinte in Dumnezeu Tatal, Parintele Luminilor, de la care ne vine tot darul desavarsit (Iac.1,17) Aici noi marturisim tainic primul articol al Simbolului Credintei: "Cred intr-Unul Dumnezeu Tatal,Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Aceasta miscare sau o parte a semnuluisfintei Cruci, ne aminteste intotdeauna, ca precum de la capul sanatos cu o minte cultivata si luminata, izvorasc ganduri, cuvinte, scrieri, lucrari bune si sfinte; tot asa cu mult mai mult, pana la nemarginire, in ceruri si pe pamant toate lucrarile bune si darurile binefacatoare, izvorasc de la Tatal Ceresc, Parintele Luminilor. Prin miscarea si cuvintele acestea, noi ne rugam lui Dumnezeu, ca sa ne lumineze mintea si cugetele si lucrarile noastre, ca ori ce vo face sa fie bineplacut, spre Slava Lui, spre binele obstesc si spre mantuirea si fericirea noastra vremelnica. Aceasta miscare ne mai reaminteste datoria de a ne pastra mintea curata, ca lucrand dupa invataturile Dumnezeiesti, sa facem numai fapte bune, pe care vazandu-le oamenii,sa preamareasca pe Tatal nostru cel Ceresc. "Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, ca vazand ei faptele voastre cele bune, sa preamareasca pe Tatal vostru Care este in ceruri" (Mt.5,16; 1Petru2,12;

f) Pogorarea mainii drepte,de la frunte in jos si punerea celor trei degete la pantece cu cuvintele: "Si al Fiului" simbolizeaza Mantuitorului: Nasterea Lui din Tatal mai-nainte de toti vecii, intruparea cu corp omenesc si pantecele fecioresc al pururea Fecioarei Maria si nasterea sub vremi, activitatea Mesianica, patima de buna-voie, crucificarea, moartea, pradarea iadului, scoaterea dreptilor si Invierea Sa. Prin aceasta miscare a partii semnului sfintei Cruci, noi marturisim art.2, 3, 4 si 5 din simbolul credintei: "Cred... Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-nascut, Care din Tatal S-a nascut mai-inainte de toti vecii.Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut; Cel de-o fiinta cu Tatal prin Care toate s-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru anoastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de laduhul Sfant, si din Fecioara Maria si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si S-a ingropat si a inviat a treia zi dupa Scripturi...". Pantecele inchipuie pamantul. Prin aceasta miscare aratam ca noi pamantenii suntem gata a iubi pe Dumnezeu din toata inima, findca El ne-a adus din nefiinta, ne tine si ne poarta pururea grija de noi.

g) Ridicarea mainii drepte de la pantece, suirea ei si atingerea umarului drept cu cele trei degete ale ei, inchipuie slavita inaltare a Domnului nostru Iisus Hristos la ceruri si starea Lui de-a dreapta Tatalui (Mc.16,19; Lc 24,50; Ap 1,9; Lc 20, 42; 22,70; F.Ap 7, 55-56; Evr 12,2; Apoc 3,21;4,2; 5,13; 7,10) Aceasta o marturisim noi crestinii in art.6 al simbolului credintei: "Si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui". Cuvintele "Si al Sfantului Duh", ce le pronuntam indata ce atingem cu degetele in umarul drept, ne reaminteste fagaduinta data de Mantuitorul Apostolilor pentru trimiterea Sf. Duh asupralor, si implinirea ei a zecea zi dupa inaltarea Sa la ceruri. Acestea ne-o adeveresc Dumnezeiestile Scrispuri ale Noului Testament: "Eu voi ruga pe Tatal si alt Mangaietor va va da voua, ca sa ramana cu voi in veci. Duhul Adevarului.. Iar Mangaietorul Duhului Sfant pe care il va trimite Tatal intru numele Meu, acela pe voi va va invata toate si va va aduce aminte voua toate cele ce am grait voua... Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care eu voi trimite voua de la Tatal, Duhul adevarului, Care de laTatal purcede. Acela va marturisi pentru Mine... Acela va va povatui la tot adevarul...Voi veti lua putere venind Duhul Sfant peste voi...In ziua cincizecimii - a cincizecea dupa Invierea Domnului - erau toti Apostolii adunati in acelasi loc. Atunci deodata a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut casa unde stateau ei. Niste limbi de foc au fost vazute impartindu-se deasupra lor si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi dupa cum le da lor Duhul a grai" (Ioan 14,16-26; 15,26; 16,13; F.Ap. 1,8; 2,1-4) Aceasta o marturisim si noi zilnic, prin cuvintele art,8 al simbolului de credinta, zicand: " Cred...Si intru Duhul Sfant Domnul de viata Facatorul, Care de la Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, care a grait prin prooroci"...

h)Ducerea mainii de la umarul drept,la umarul stang, si cuvantul "Amin" arata: I. Incheierea semnului Sfintei Cruci si II. si incheierea tuturor socotelolor omenesti,adica a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, Judecata Universala, rasplata faptelor si asezarea definitiva a sufletelor in locurile pe care si le-au agonisit in viata asceasta vremelnica. (MC.10,40; Mt.20,23; 25,34)

Aceaasta o marturisesc Dumnezeiestile Scrispturi, Sf, Traditie, si o marturisim si noi zilnic princuvintele art.7: " SI iarasi va sa vina cu marire sa judece vii si mortii, a Carui Imparatie nu va avea sfarsit". Prin atingerea umarului drept si stang cu cuvintele: "Si al Sfantului Duh, Amin", noi inchinam lui Dumnezeu toate puterile noastre trupesti si sufletesti, rugandu-L a ne da putere si dragoste aprinsa pentru a_l sluji spre buna placere a Lui.

i) Coborarea mainii de la umarul stang in jos catre pamant inchipuie umilinta mare pe care noi o aratam inaintea lui Dumnezeu, pentru iubirea Lui cea mare (Ioan3,16) Coborarea mainii dupa facerea Sf. Cruci mai inchipuie caderea sufletelor incarcate de pacate, neparasite si neispasite, de la infricosata Judecata in iadul intunecos, viermele neadormit...unde se vor munci in veci.

Semnul Sfintei Cruci ne reaminteste de Jertfa vie a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, de pe Crucea infipta pe Golgota. Acest semn Dumnezeiesc ne aminteste despre ceea ce a facut Dumnezeu pentru mantuirea noastra si despre ceea ce trebuie sa facem noi pentru dragostea Lui.

Protosinghelul Nicodim Mandita "Sfaturi pentru pregatirea, mergerea so starea in SFANTA BISERICA ORTODOXA" Ed. Agapis 1997

abia acum am vazut mesajul asta, e explicat foarte clar dar in Catehism scrie piept nu pantece

chellenger93 26.09.2010 00:13:22

re!!!

am studiat cate ceva in urma cu 10-15 ani dar cred ca se face o eroare... catolicii isi fac cruce doar intr-un mod iar despre subiectul cruce spre stanga,cruce spre dreapta se face la cei de religie REFORMATA, tot etnie maghiara dar foarte diferita de CATOLICISM.si in final va intreb pe toti....exista MAI MULTI DUMNEZEI???ca eu stiu doar unul .bineinteles fiecare il slaveste in religia si felul lui,iar in fata LUI toti suntem egali fie ca suntem ortodoxi,reformati,catolici,budhisti si toate cate mai sunt. cine are curajul sa spuna ca religia lui este mai superioara decat a altuia/alteia ???

chellenger93 26.09.2010 00:15:17

re!!!

sigur am postat mesajul gresit si i-mi cer scuze dar era ptr rubrica crucea catolica!!!

Miha-anca 12.10.2010 02:48:00

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 194679)
Pentru ca am citit tot threadul si am observat ca nu a adus nimeni lamurirea necesara, referitor la semnificatia pe care o atribuie catolicii palmei intinse cu care se face semnul crucii, imi permit sa intervin; e foarte simplu, nu palma in sine are o semnificatie, ci cele cinci degete, care simbolizeaza cele cinci rani ale Mantuitorului.

Interesanta explicatia despre cele cinci degete intinse.
Am gasit insa ca si catolicii faceau semnul sfintei cruci la fel ca ortodocsii, de la dreapta la stanga si cu cele trei degete adunate, reprezentand sfanta Treime; si ca l-au schimbat abia prinsec. XIII-lea.
http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...inocen%C5%A3iu
Oare de ce s-a facut aceasta schimbare?

Erethorn 12.10.2010 10:34:16

Nu s-a facut nicio schimbare, in sensul ca nu exista o regula sau un canon care sa impuna un anumit mod de a face cruce.

Chiar in parohia mea romano-catolica, sunt persoane care isi fac cruce de la dreapta la stanga, sau cu trei degete, dupa modelul rasaritean.

Este pur si simplu un obicei, o cutuma. Ce anume a determinat-o nu cred ca importa decat, eventual, din punct de vedere al istoriei riturilor.

Miha-anca 12.10.2010 21:15:14

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 296371)
Nu s-a facut nicio schimbare, in sensul ca nu exista o regula sau un canon care sa impuna un anumit mod de a face cruce.

Chiar in parohia mea romano-catolica, sunt persoane care isi fac cruce de la dreapta la stanga, sau cu trei degete, dupa modelul rasaritean.

Este pur si simplu un obicei, o cutuma. Ce anume a determinat-o nu cred ca importa decat, eventual, din punct de vedere al istoriei riturilor.

... si bineinteles numai daca semnul crucii semnifica ceva si e importat sa ni-l facem intr-un fel anume.
Am fost placut surprinsa sa aflu ca unii greco-catolicii isi fac semnul sfintei cruci la fel ca noi, ortodocsii.

Erethorn 12.10.2010 21:22:42

Toti greco catolicii isi fac cruce ca ortodocsii, eu vorbeam de biserica mea, romano catolica.

Si, dupa cum bine ati spus, conteaza semnificatia.

Mihnea Dragomir 12.10.2010 21:41:16

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 296606)
Si, dupa cum bine ati spus, conteaza semnificatia.

De menționat că în Biserica Romano-Catolică există o pluralitate de feluri în care se face această devoțiune. Felul cel mai des întâlnit este cel practicat și în România, adică având cele cinci degete ale mâinii întinse. În sudul Italiei, ca și în unele țări din America Latină, se practică semnul sfintei cruci cu degetul mare al mâinii drepte, credinciosul începând, în acest caz, prin sărutarea acestui deget. În alte locuri se mai practică gestul sfintei cruci doar cu degetele 2, 3 și 4 întinse, în timp ce policele și auricularul sunt îndoite și unite la vârf în podul palmei.
Modalități particulare mai sunt:
-cele trei "cruci mici", cu degetul mare, în timpul dinaintea citirii Sf Evanghelii, făcute în dreptul frunții, gurii și inimii.
-gestul sacerdotal al Sf Cruci cu muchea întregii palme întinse, făcut cu scopul de a sfinți apa sau unele obiecte, în general de cult, ori cu scopul binecuvântării credincioșilor în cadrul procesiunilor.

Modalitățile diferite de a face Sf Cruce, ca și modalitățile particulare de a face Sf Rozariu ori alte devoțiuni sunt aspecte ale bogăției cultului nostru și a felului deosebit în care oameni aflați în cele mai diferite culturi și tradiții particulare, dar având aceeași credință, îi aduc cinstire lui Dumnezeu, îngerilor și sfinților Săi. La urma urmei, aceasta este o expresie a catolicității Bisercii noastre.

Miha-anca 12.10.2010 22:53:15

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 296610)
-cele trei "cruci mici", cu degetul mare, în timpul dinaintea citirii Sf Evanghelii, făcute în dreptul frunții, gurii și inimii.

In cazul acesta ce semnificatie are degetul mare?

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.