![]() |
Citat:
in fond, wertigo se gandea ca apa s-ar fi stricat datorita necredintei drepte a preotului... Citat:
eu va spun ca nu este asa in Catolicsmul cunoscut si trait de mine Citat:
dar ce spuneti de practicile ortodoxe care includ aceste gedsturi?!? eu spun ca nu sunt ortodoxe, asa precum nici filmele despre care vorbiti nu sunt catolice |
Maria, Biserica ortodoxa canta: "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din mormanturi viata daruindu-le". Hristos nu apare niciodata in iconografie, slabit de putere, asa cum apare in catolicism. In catolicism Fiul trebuie sa aduca satisfactie Tatalui. In ortodoxie, Hristos prin jertfa Sa, intareste firea omeneasca. El este imparat si atunci cand este rastignit. In icoana ortodoxa, Hristos nu este robit de suferinta. Ce doresc sa spun prin aceste randuri? Ca Hristos nu a inviat printr-un act venit din partea Tatalui, ci prin propria Sa putere, putere pe care a imprimat-o si in crucea Sa. De aceea credinciosii isi fac semnul crucii, convinsi ca prin ea le vine si lor in ajutor, puterea lui Hristos cu care a intarit firea omeneasca.
|
Citat:
dar de ce credeti ca la catolici ar fi altfel? va bazati doar pe interpretarile unor artisti la noi in biserica parohiala Isus este reprezentat inviat - si deasupra altarului, si in vitraliile cu Calea Crucii - o imagine care arata clar, asa cum ne vorbeste la predica si parohul, ca nu trebuie sa ne oprim la Jertfa de pe Cruce, intrucat Crestinismul reprezinta triumful asupra patimilor si mortii, Invierea! si daca tot vorbim despre cum il vedem noi, ortodocsi sau catolici, pe Isus, si mai suntem si in asteptata Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, cum este traita aceasta asteptare? la noi, la catolici, saptamanile acestea ne straduim sa fim mai buni unii cu altii, sa facem cadouri cunoscutilor si gesturi de bunavointa cu necunoscutii, sa invatam colinde si sa cantam cantece de asteptare a Nasterii - asa ca la o nastere... la ortodocsi, care este diferenta intre Postul Craciunului si Postul Pastelui? aceleasi chipuri incruntate, pe care sa se vada cat mai evident postul alimentar... |
Mantuitorul a spus ca va veni ,nu o zi de post,ci vor veni zile cand Mirele se va lua de la ei si atunci vor posti in acele zile. Cand s-a luat mirele de la ei, miercuri cand a fost vandut si vineri cand a fost rastignit. Pe timpul Mantuitorului erau farisei care tineau o zi de post iar cei mai cu ravna doua. Mantuitorul spune ca de nu va prisosi dreptatea noastra mai mult decat a fariseilor nu vom intra in imparatia cerului. Ortodocsii care au fost in iad si sau intors au vazut ca acolo erau siliti sa manance necuratii , spurcaciuni, materii urat mirositoare cei care nu respectasera postul ortodox. Papa de la Roma nu tine postul asa ca inca din viata aceasta cand se impartaseste cu asa zisul trup si sange primeste samanta lui satana. Nu-mi pare rau ca sunt in iad tone de calugari si calugarite catolice .
|
Maria, cei care au chipuri incruntate in vreme de post, nu postesc. Nu acesta este adevaratul chip al crestinului ortodox care posteste. El e ca o lumina. Si dupa cum lumina nu are nicio insotire cu intunericul, la fel nici postul cu incruntarea. Si nu uita, ortodocsii au invatat sa daruiasca mai mult in post: se opresc si de la lapte, oua, branza.
|
Citat:
este ca in colindul ortodox in care se vorbeste despre cum Fecioara Maria ar fi blestemat caii care nu ar fi primit-o in staulul lor... cum poti sa gandesti ca Fecioara Maria blesteama? cum poti sa gandesti ca un crestin care tine cu buna credinta o regula in biserica sa l-ar mania pe Dumnezeu? cum poti sa gandesti ca sunt altii mai pacatori decat tine? in fata lui Dumnezeu nu are nicio valoare cu cat mai putin pacatuiesti tu fata de altii! Citat:
Citat:
|
Nod in papura
Citat:
Nu cred ca sunt simple intrebari, sunt atacuri pe fata, acest forum s -a transformat in camp de lupta, de atac al altor religii, nu de a discuta ceva cu adevarat de folos sufletelor noastre. Sunt si eu ortodoxa, am intrat aici sperand ca gasesc chiar franturi dumnezeiesti , dar sunt ft dezamagita de atata rautate . Aici ma refer mai ales la postarile domnului Emanuel, am citit cateva si ma iau fiori reci. Vad ca prea multi sunt bolnavi de ura, sunt carcotasi. Daca considerati pe x sau y eretici, lasati-i domnule pe calea lor, voi, cei in "dreapta credinta " urmati-va calea, nu vad de ce trebuie sa folosim forumul crestin ortodox pentru a ataca pe altii sau a instiga la intoleranta? Doamne, iarta-ne pe toti ! |
Citat:
|
Citat:
Pacat ca nu-l intelegi pe Emanuel. A dat foarte multe explicatii folositoare... Este un forum de discutii; se discuta pe anumite teme, si e normal sa se faca schimb de pareri. Nu inteleg de ce a argumenta este egal pentru unii cu a urî. A spune adevarul si a-l sustine nu are legatura cu ura; ca nu ne convine, e altceva... Dar ai citit postarile lui PadreCory inainte de a te exprima?!? Are multe postari, si daca esti ortodoxa, vei recunoaste in ce duh scrie. Dar de ce ai postat aici la catolici? Avem cateva topicuri in care ne scriem doleantele, in ceea ce-i priveste pe formisti. |
continuare...
de exemplu pe "Biserica Ortodoxa si Massmedia" topicul "Forumul nostru". |
Citat:
Este doar parerea ta ca Emanuel este bolnav de rautate; dar nu uita ca ai judecat. |
De ce atata inversunare ?
Citat:
Domnule Emanuel, vedeti-va d-voastra confratii moldoveni , adica incepeti cu dansii judecata si apoi infierati pe altii........cate nenorociri se intampla acolo ? E suficient sa urmarim stirile zilnic sa vedem ca acolo e prapad. Iar fanatismul asta religios iar nu-i a buna. Nu e treaba mea sa judec crucea catolicilor, nu e treaba mea sa judec cum tin ei postul.... Daca ne petrecem timpul judecand, nu mai avem timp sa ne rugam , nici sa facem fapte bune. Este ft bine sa ne aparam religia, dar nu sa atacam aiurea . Haideti sa admitem adevarul, si anume ca la noi, la ortodocsi , sunt ft multi care tin posturile cu strictete si apoi , ft "crestineste" , fac porcarii in viata de zi cu zi, gandesc de rau sau se cearta cu propriile rude. Nu suntem nici noi perfecti, si nu vreau sa fiu inteleasa gresit, ceea ce am zis nu este valabil pt toata lumea, cum si -n Moldova sunt si oameni de bine. Ideea ar fi sa facem curatenie intai in propria ograda. Ori aici ce facem? Vad ca ne intoarcem la razboaiele religioase....ce trist ! Am citit inclusiv Subiectul "paste fericit pt fratii catolici" .....si acolo s-a ajuns tot la atacuri...... Chiar nu ne putem abtine? Nu va cere nimeni sa simpatizati cu catolicii si nici nu trebuie, dar va rog, ajunge ! Un om de cultura va admite si respecta ca atare alte culturi si rituri . Le va cerceta , isi va vedea de drumul sau si le va tolera . ( nu simpatiza sau imbratisa) . Chiar la ortodocsi sunt destule diferente la slujbe- dupa obiceiul locului etc. Am discutat cu mai multi preoti si am constatat ca nu reusesc nici ei sa se puna totalmente de acord cu micile detalii din rituri si traditii. Eu nu mi-as permite sa spun public altora , de alta religie, fie ei hindusi , iudaici sau catolici ca religia mea este singura cale dreapta, perfecta sau ca restul, adica ei, sunt toti eretici. Chiar nu mi-as permite. In alte tari, pentru astfel de postari, ati avea mari porbleme cu justitia, nu s-ar permite asa ceva. De ce sa ma erijez eu in judecatorul altora? Universul e prea mare si noi, fiecare -n parte, muuuuult prea mici. Am o veste pentru d-voastra- Acum mi-am amintit: La fel de multa intoleranta am vazut la Evreii practicanti, adica ft religiosi. Am fost nevoita sa stau cateva zile in casa unora de acest fel si am ramas perplexa. Ei se considera poporul ales, natia perfecta, toti sunt inamicii lor, vad atacuri si conspiratii impotriva lor peste tot, tot ce nu e evreiesc trebuie exterminat , etc Nu suporta sa vada o cruce, nu intra -n biserica nici ca o simpla curiozitate, in fine, sunt exclusivisti ,extremisti si intoleranti. Mi-a lasat un gust ft amar experienta , eu mereu empatizasem cu suferinta acestui popor si venisem cu inima deschisa si in schimb am primit multa ura. Imi pare rau, dar chiar am intoleranta la fanatisme, de orice fel . |
Citat:
Bine ai venit pe la noi Intradevar avem nevoie de ajutor pentru a promova respectul pentru alte religii si toleranta pentru cei diferiti de noi(buricul pamintului) |
Emanuel a fost banat; deci lui nu-i mai folosesc aceste ganduri. Dar noi iti multumim ca ne arati ca se poate si mai bine... Daca mai postezi incearca sa te tii de topic. Altfel esti off-topic, ca aici.
|
Citat:
Eu sa stii ca iti dau dreptate. Si eu am fost socata de virulenta unora, de invectivele si anatemele pe care le dau in dreapta si in stanga, de triumfalism.. Nu asta este ortodoxia. Trist! Sa stii insa ca Emanuel2007 a fost banat. Dupa parerea mea, pentru ca intr-adevar exagera. |
Da, ciurez, asa este, sunt de acord. Sunt insa si discutii pozitive pe acest forum si mai sunt si altii care gandesc ca tine sau in orice caz, nu sunt talibani. ;-)
Intr-adevar, nu asta e subiectul aici. |
Citat:
Scuze si pentru off-topic. |
Citat:
|
Citat:
|
Mantuirea
Eu cred ca si catolicii practicanti, cat si protestantii se mantuiesc, chiar daca nu au cunoscut ortodoxia, pt ca Mantuirea este universala, conform Cartii lui Iona. Mai de plans este a face o cruce stramb, tu drept fiind. Si a spus cineva ca credinta omului se cunosate dupa cum face semnul crucii. Daca flutura mana, daca o stramba, etc. Am sesizat la catolici ca fac o singura data Semnul Sf Cruci si cu verticalitate.;). Trebuie sa fim atenti. Sa nu profanam Semnul Sfant.
|
Nu sunt adeptul confuziei, ci al constientizarii actului. Adica, degeaba fac semnul sfintei cruci asa cum ne invata Biserica Ortodoxa, daca eu sunt cu mintea in alta parte. Nu ajung in rai pentru ca am facut nu stiu cate semne ale sfintei cruci. Va cantari mult altceva: de cate ori m-am intalnit cu Hristos prin acest semn. Iar daca pana acum nu am simtit nimic facand semnul sfintei cruci, ar fi cazul sa fiu mai atent. Altfel e bataie de joc, caci e un semnul crucii e o invitatie ca Hristos sa vina sa se intipareasca cu puterea Sa in mine, iar eu ii intorc spatele prin faptul ca sunt cu gandul departe de El.
|
Chiar in mizeria asta a ajuns BOR ?
Chiar in mizeria asta a ajuns BOR sa defaimeze pana si CRUCEA fie ea si catolica ? Prost caracter mai promoveaza ! Halaal invataturi. Aici cu siguranta ca trebuie sa ne intrebam de mama lor. La asemenea atacuri mizerabile chiar pana la adresa Sfintei Cruci nu se poate raspunde decat intr-un anumit fel pur romanesc.
|
Pentru ca am citit tot threadul si am observat ca nu a adus nimeni lamurirea necesara, referitor la semnificatia pe care o atribuie catolicii palmei intinse cu care se face semnul crucii, imi permit sa intervin; e foarte simplu, nu palma in sine are o semnificatie, ci cele cinci degete, care simbolizeaza cele cinci rani ale Mantuitorului.
|
Am si eu o nelamurire referitor la semnul sfintei cruci la catolici: de ce se duc la buze ( se saruta) degetele cu care s-a facut crucea? As vrea raspunsul din partea unui catolic. Multumesc anticipat.
|
tu vrei sa afli? sau te afli in treaba?
tu vrei sa afli? sau sa te afli in treaba? produci confuzii prin aparenta ta nedumerire... si sunt sigur ca ai mai citit si tu cate ceva pe ici pe colo...
Citat:
|
tu ii cunosti pe toti cei din BOR?
Vorbesti vorbe! Fii mai atent cand faci catalogari! Ce inseamna BOR pt tine? Un conglomerat aleatoriu sau un organism viu, constituit din parti ale Dumnezeului celui Viu? Ma refer la cei care chiar traiesc credinta in BOR si nu la cei care isi revendica doar apartenenta la BOR ca niste membri ai unei institutii.
Citat:
|
Citat:
Prin semnul Sfintei Cruci, pe care, simbolic, gestic, o suprapun persoanei mele, eu imi asum purtarea Crucii Mantuitorului. Dupa ce am "desenat" crucea, sarut, simbolic, - nu mana, ci insasi Crucea. |
TREI CRUCI
Pe Golgota e-o cruce intreita, Ai zice ca si crucile sunt trei, Asa e pe icoane zugravita, Asa se scrie-n duhuri chipul ei. Pe crucea cea din dreapta tintuita Prin dragostea de Fiul, Maria Maica Lui ! Si poarta grea in palmele-i sfintite Durerea toata a ranelor de cui. Nu, Mama nu-i sub cruce numai. Iata Ca sangera si Ea pe cruce sus. Zdrobita si cu spini incununata Icoana vie a dulcelui Iisus. Si nu numai o cruce poarta Maica milostivirii Ci-n unirea vesnicei iubiri, Cu Fiul Ei dumnezeiesc Ea poarta In duh durerea-ntregii omeniri. Si iata-n numele Treimei Sfinte Golgota astfel s-a desavarsit. A treia cruce, sa luam aminte E Crucea neamului iubit. |
nici aici nu scapam de anglicisme?
off-topic, banned... dar folositi cuvinte romanesti! pareti mai intelectuali, superiori daca recurgeti la neologisme? sau le preluati din inertie? (off-topic=in afara discutiei; banned=surghiunit, interzis, admonestat) asa cum niste simandicosi folosesc si cand trebuie, si cand nu trebuie conjunctia "si" dupa prepozitia "ca".... Ba Ciurez merge si mai departe si spune "banat"! Ce fel de Banat? Banatul Severinului, Banatul Olteniei, Banatul Sarbesc... Caci in L Engleza nu exista sub nicio forma "banat"....
Citat:
|
Erethorn, multumesc pt. lamurire!
|
cine poate sa-mi spuna cum se face corect semnul Sfintei Cruci pentru ca in catehismul ortodox scrie ca atunci cand spunem ,, Al Fiului '' se duce mana la piept iar altii spun ca se duce la buric ca daca te opresti la piept faci crucea intoarsa. Am auzit ca la manastirea Sihastria este schitat ca semnul Sfintei Cruci se face pana la buric.Deci cum e corect?
|
Citat:
|
re!!!
am studiat cate ceva in urma cu 10-15 ani dar cred ca se face o eroare... catolicii isi fac cruce doar intr-un mod iar despre subiectul cruce spre stanga,cruce spre dreapta se face la cei de religie REFORMATA, tot etnie maghiara dar foarte diferita de CATOLICISM.si in final va intreb pe toti....exista MAI MULTI DUMNEZEI???ca eu stiu doar unul .bineinteles fiecare il slaveste in religia si felul lui,iar in fata LUI toti suntem egali fie ca suntem ortodoxi,reformati,catolici,budhisti si toate cate mai sunt. cine are curajul sa spuna ca religia lui este mai superioara decat a altuia/alteia ???
|
re!!!
sigur am postat mesajul gresit si i-mi cer scuze dar era ptr rubrica crucea catolica!!!
|
Citat:
Am gasit insa ca si catolicii faceau semnul sfintei cruci la fel ca ortodocsii, de la dreapta la stanga si cu cele trei degete adunate, reprezentand sfanta Treime; si ca l-au schimbat abia prinsec. XIII-lea. http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...inocen%C5%A3iu Oare de ce s-a facut aceasta schimbare? |
Nu s-a facut nicio schimbare, in sensul ca nu exista o regula sau un canon care sa impuna un anumit mod de a face cruce.
Chiar in parohia mea romano-catolica, sunt persoane care isi fac cruce de la dreapta la stanga, sau cu trei degete, dupa modelul rasaritean. Este pur si simplu un obicei, o cutuma. Ce anume a determinat-o nu cred ca importa decat, eventual, din punct de vedere al istoriei riturilor. |
Citat:
Am fost placut surprinsa sa aflu ca unii greco-catolicii isi fac semnul sfintei cruci la fel ca noi, ortodocsii. |
Toti greco catolicii isi fac cruce ca ortodocsii, eu vorbeam de biserica mea, romano catolica.
Si, dupa cum bine ati spus, conteaza semnificatia. |
Citat:
Modalități particulare mai sunt: -cele trei "cruci mici", cu degetul mare, în timpul dinaintea citirii Sf Evanghelii, făcute în dreptul frunții, gurii și inimii. -gestul sacerdotal al Sf Cruci cu muchea întregii palme întinse, făcut cu scopul de a sfinți apa sau unele obiecte, în general de cult, ori cu scopul binecuvântării credincioșilor în cadrul procesiunilor. Modalitățile diferite de a face Sf Cruce, ca și modalitățile particulare de a face Sf Rozariu ori alte devoțiuni sunt aspecte ale bogăției cultului nostru și a felului deosebit în care oameni aflați în cele mai diferite culturi și tradiții particulare, dar având aceeași credință, îi aduc cinstire lui Dumnezeu, îngerilor și sfinților Săi. La urma urmei, aceasta este o expresie a catolicității Bisercii noastre. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:51:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.