Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Care este diferenta intre ortodocsi si catolici?.. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3090)

Laurentiu 24.08.2008 14:17:33

Eu stiu ca Parintele Cleopa spunea asa: Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie.

Laurentiu 24.08.2008 14:44:28

S-a intamplat in noiembrie 2006 :

Preotii catolici cer Papei dreptul la căsătorie

Papa Benedict a convocat o întâlnire a consilierilor de rang înalt de la Vatican, pentru a discuta despre numărul crescând al cererilor formulate de preoti catolici care ar dori să se căsătorească fără a abandona preotia.

Statisticile Vaticanului estimează că sunt 400 000 de preoti romano-catolici în lume. Între ei, 70.000 au trebuit să renunte la preotie, pentru a se căsători - dintre care 20 000 se află în acestă situatie doar în SUA.

Vârsta medie a preotilor e de peste 60 de ani si, în multe tări, tinerii nu aleg să devină preoti din cauza celibatului.

Un caz aparte

De asemenea, Papa i-a convocat pe consilierii de la vârful ierarhiei Sfântului Scaun, pe cardinalii care conduc diverse departamente pentru a discuta un caz îngrijorător.

Un prelat african, fostul cap al Bisericii Romano Catolice din Zambia , arhiepiscopul Emmanuel Milingo a fost excomunicat luna trecută pentru tentativa de a hirotoni patru preoti căsătoriti.

Cazul Milingo e emblematic.

El s-a căsătorit cu o femeie coreeană. După ce a consimtit să o părăsească, trăieste din nou cu ea în prezent si a pus bazele unei organizatii numite "Preotii căsătoriti, în prezent" care a plănuit o întrunire a peste 1000 de preoti aflati în această situatie, la New York, luna viitoare.
Chestiunea e extrem de spinoasă, însă nu e de asteptat nici o modificare a regulii celibatului obligatoriu. BBC

georgeval 24.08.2008 19:27:27

Citat:

În prealabil postat de ancah
Corectati-ma daca gresesc, dar parca am citit ca celibatul preotilor a fost hotarat la unul dintre Sf. Sinoade ecumenice, daca nu ma insel la la doilea. Din cate am inteles, acest lucru a fost contributia ortodocsilor la Marea Schisma.

Nu Anca, la sinodul VI ecumenic s-a stabilit: "Canonul 13 : Contra impunerii celibatului si a desfacerii casatoriei din cauza hirotoniei, ca in Biserica de Apus. Si stabileste : "Daca cineva ar indrazni ca impotriva canoanelor apostolice, sa impiedice pe cineva din cei sfintiti, un preot, zicem, sau diacon, sau ipodiacon, a se uni si impreuna, in chip legiuit cu sotia sa, sa se cateriseasca. De asemenea si preotul, sau diaconul, care pe motiv de evlavie, si-ar alunga sotia, sa se afuriseasca, iar staruind sa se cateriseasca"."

moro.d 24.08.2008 20:55:54

acelasi lucru s-a dorit si-n ortodoxie.
cand toti participantii Sinodului Ecumenic au spus ca nicio fata bisericeasca, inclusiv preotii de mir, sa nu se casatoreasca... atunci un pustnic (!!!) s-a ridicat si a spus "nu! nu fiindca firea omului este neputincioasa" si e lesne de inteles unde s-ar fi putut ajunge si la cate incalcari ale legii s-ar fi ajuns... exemplul concret il avem noi, astazi, in apus.
si a spus ca cine vrea sa-i slujeasca lui Dumnezeu in abstinenta, sa intre in manastire.

si fiindca era recunoscut pt viata lui sfanta, toti l-au ascultat.

nsd 26.08.2008 19:39:37

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
Citat:

În prealabil postat de nsd

De asemenea ca la ospatul de nunta cine nu are haina corespunzatoare este aruncat afara....
deci vezi ca insusi Domnul a sus ca nu toti se vor mantui.....
Biserica Catolica nu a spus despre nimeni ca sigur e osandit...
Deci uitati-va in ograda voastra, caci e mai bine...
SI ce treaba auaici indulgentele? ele nu inseamana deloc iertarea pacatelor....asa ca ar fi bine sa te informezi...

Si la ce artificii te referi cand spui ca Ortodoxia e sincera? (Dar cu trimitere la un document autentic, nu predica unui preot...)

Pilda cu haina corespunzatoare se refera judecata lui Iisus care va fi atunci iar voi nu aveti de unde sti ce va randui Mantuitorul.

Cat despre sinucigasi este clar faptul ca nu si-au dorit viata inca de aici...si de aceea Biserica nu le face slujbe, pentru ca viata este un dar de la Dumnezeu si nu are nimeni dreptul sa se sinucida.

In schimb Biserica Ortodoxa nu opreste pe nici un credincios sa se roage pentru cei care s-au sinucis.

DECI, am zis ca sunt persoane care se osandesc....persoane care se mantuiesc....cine si cum stie numai Dumnezeu.
dar pentru cei osanditi (nu cei care ii consideram noi asa, ci care sunt de fapt) degeaba ne rugam, caci nu au nici un folos din rugaciuni, iar cei ce sunt in Pardis deja se bucura de vederea lui Dumnezeu, si nu mai au sens rugaciunile noastre...
ne rugam pentru cei care putem sa-i mai ajutam....pe aceia Biserica Catolica ii considera ca sunt in Purgator.

Celibatul preotesc nu este de drept divin si nu este cerut de natura insesi a preotiei;Sfanta Scriptura nu prescrie celibatu pt preoti
. dar avem marturia lui tertulian "DE exhortatione castitatis" 13, PL 2, 930.; Sfantul Ieronim scrie: "la noi, ep, prezbiterii si diaconii sunt alesi sau feciorelnici sau vaduvi, dar cu siguranta curati pentru totdeauna dupa preotie" (Scrisoarea 48 ad pammachicum PL22, 510)
In Orient s-a decis norma la conciliul din trullo 692
In Occident la sinodul din elvira s-a zis: Episcopii, preotii si diaconii sa se abtina de la raporturi conjugale si sa renunte de a avea fii, cu pedeapsa pierderii demnitatii clericale.
In secolul V, Leon cel Mare a extins obligatia celibatului la toti slujitorii altarului, inclusiv la ipodiaconi

venypad 22.12.2008 13:59:34

Citat:

În prealabil postat de moro.d (Post 89312)
acelasi lucru s-a dorit si-n ortodoxie.
cand toti participantii Sinodului Ecumenic au spus ca nicio fata bisericeasca, inclusiv preotii de mir, sa nu se casatoreasca... atunci un pustnic (!!!) s-a ridicat si a spus "nu! nu fiindca firea omului este neputincioasa" si e lesne de inteles unde s-ar fi putut ajunge si la cate incalcari ale legii s-ar fi ajuns... exemplul concret il avem noi, astazi, in apus.
si a spus ca cine vrea sa-i slujeasca lui Dumnezeu in abstinenta, sa intre in manastire.

si fiindca era recunoscut pt viata lui sfanta, toti l-au ascultat.

Daca se accepta ca preotii sa nu se casatoreasca, se calca multe legi ale firii, pentru ca oamenii din neputinta cad in altele si mai mari, in pacate mult mai urate. Dar, noi avem preotii precum ni i-au lasat sfintii parinti, casatoriti (cei de mir) pastratori ai naturii umane, ai firii cele oranduite de Dumnezeu la crearea lumii.

tigerAvalo9 06.04.2010 01:16:26

Diferentele intre ortodocsi si catolici sunt minore.Ne razboim de parca suntem niste laici cu interese politice.Sa zici ca numai in ortodoxie exista dreptate si numai ortodocsii se vor mantui e foarte absurd.Am mai spus si o mai spun catolicii si ortodocsii trebuia sa fie Una,defapt trebuia sa fie Una si sa nu se desparta.

eodor nastasa 06.04.2010 02:48:26

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 231444)
Diferentele intre ortodocsi si catolici sunt minore.Ne razboim de parca suntem niste laici cu interese politice.Sa zici ca numai in ortodoxie exista dreptate si numai ortodocsii se vor mantui e foarte absurd.Am mai spus si o mai spun catolicii si ortodocsii trebuia sa fie Una,defapt trebuia sa fie Una si sa nu se desparta.

Trebuia, dar nu a fost sa fie. Intrebarea e cum sa se infaptuiasca asta ? Eu zic ca daca tot o sa fie, sa fie asa : se se-ntoarca cei plecati, acolo de unde au plecat. Chestiunea e, ca am auzit ceva voci ce vor sa fie tocmai invers...Nu stiu daca-i tocmai a buna...

Mihnea Dragomir 06.04.2010 08:35:14

Unirea se face foarte simplu. Chiar așa se cheamă Biserica mea: Biserica Română Unită (BRU).Acum, e rândul anglicanilor să se unească. Desigur, și a celorlalți ortodocși, rămași neuniți.

eodor nastasa 06.04.2010 17:10:43

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 231499)
Unirea se face foarte simplu. Chiar așa se cheamă Biserica mea: Biserica Română Unită (BRU).Acum, e rândul anglicanilor să se unească. Desigur, și a celorlalți ortodocși, rămași neuniți.

Nu-i chiar asa de simpla !

Unire sub care Autoritate ?

Ducutu 06.04.2010 17:42:07

Citat:

În prealabil postat de MARIUS_DANIEL (Post 61762)
Cat despre papa,insusi numele il defineste ca eretic.Papa inseamna in latina - tata -,un fel de Dumnezeu pe pamant,al catolicilor,iar noi ortodocsii ii spunem lui Dumnezeu din ceruri Tatal nostru.

Pai, si numele de parinte pe care il acordam preotilor...tot la tata ne duce cu gandul, ca sa nu mai vorbesc de numele de episcop sau patriarh.

In definitiv, toate aceste apelative ne duc cu gandul la Hristos, si la Apostoli, care ne sunt parinti intru ale credintei. Preotii si episcopii, patriarhii merita aceste nume de cinste, intru cat ne conduc spre Hristos si ne-au ajutat sa ne nastem intru viata harului, prin Botez.

Ducutu 06.04.2010 17:46:58

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 85541)
De exemplu purgatoriul:
Nu accepta si ortodocsii ca sunt suflete care se duc "sa isi faca canonul" in iad si dupa ce se curatesc prin chin in Iad merg la Rai?
Ca altfel pentru ce ar face rugaciuni pentru morti?
Nu este un foc curatitor creat de Dumnezeu asa cum zic catolicii dar este o suferinta personala care curateste.
Sfantul Marcu Eugenicul chiar zice aceasta detaliat.

Deci asa trebuie sa intelegem Purgatoriul si sa le explicam catolicilor.

In toate celalte religii crestine nu se crede ca starea mortilor mai poate fi schimbata.
Ori sunt in Rai ori sunt in Iad.

Catolicii stiu ca in purgatoriu nu este vorba de foc curatitor, daca aici ar fi vorba de foc material, caci, dupa moarte, pana la inviare, trupul e in mormant, iar sufletul...nu poate fi ars cu foc, ci se vorbeste de expresia biblica, chiar a lui Iisus, "ca prin foc"...

tigerAvalo9 06.04.2010 18:24:39

Cititi intrebarile si parerea mea de la topicul facut de mine:O intrebare,crestinism sau ura?Pana unde razboiul asta ortodocsi vs catolici?Pana unde absurbidatea?

Mihnea Dragomir 06.04.2010 19:25:55

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 231726)
Unire sub care Autoritate ?

Unire sub Autoritatea pentru care S-a rugat Isus ca să-i țină pe frați în unire, pentru a fi "o turmă și un păstor". Acesta este ministerul petrin.

odisseas 05.12.2010 17:25:43

cu atata ura impotriva "ereticilor"ne numim CRESTINI?

O sa sariti in aer de suparare dar va spun din capul locului ca sunt ERECTIC sau CATOLIC asa cum ne numiti dumnevoastra crestinii-ortodoxi dar vad ca ati inceput sa instalati Jihadul crestinatatii impotriva crestinatatii.Incet dar sigur ati devenit fanataci ca islamistii care considera ca numai religia lor este extraordinar de buna.De ce nu va legati calupuri de dinamita in jurul corpului si plecati prin lume sa ne ucideti.Oare cand vetii deschideti ochii si veti vedea ca popii nostrii si popii vostri au schimbat cu voia cui tot ce ne-a lasat BUNUL ISUS si Apostoliii lui.Cand Isus s-a ridicat la ceruri la dreapta TATALUI SAU nu le-a spus apostoliilor"plecati si propovaduiti cuvintul meu,nu adugati nimic de la voi si dat oamenilor numai ce v-am dat eu".Cu ce putere s-au facut icoanele la domniile voastre si statuiile la noi cind stim foarte bine ca acest lucru este interzis de TATAL DUMNEZEIESC.Cati dintre voi stiu ca atunci cand ne inchinam la CINA CEA TAINA apostolii din pictura nu sunt apostoli si Isus nu este Isus ci sunt betivii din tavernele italiei.Stiu acum o sa ma puneti la zid si o sa ma mitraliati.Cititi Biblia nu ca pe o carte de aventura ,cititi-o cu mare atentie si luati fiecare cuvant din biblie si comparatil cu ce ne invata preotii.Nu va-ti spus niciodata intrebartea de ce existe numai 4 evanghelii canonizate de biserica?si celelalte nu.Au existat numai 4 apostoli?Daca tot va preocupe religia le-ati citit macar pe internet(ma refer la evangheliile apocrife)cititile si va veti da seama ca preotii nostri si ai vostri au descoperit lucruri care nu le convin.Cititi si nu ne mai face-ti eretici.Eretici sunt preotii care au despartit biserica si o tin despartita in continuare.Pentru mine pe acest pamant exista doar crestini,nu catolici si nici ortodoxi pentru ca botezul l-am primit in numele SFINTEI TREIMI,nu l-am primt in numele bisericii catolice.CRACIUN FERICIT .

Daniel777 05.12.2010 17:40:44

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 231769)
Cititi intrebarile si parerea mea de la topicul facut de mine:O intrebare,crestinism sau ura?Pana unde razboiul asta ortodocsi vs catolici?Pana unde absurbidatea?

Nu este ura intre noi si catolici.Problema este ca nu se poate face o unire,fara ca una din parti sa cedeze adevarurile ei de credinta.Noi ortodocsii nu vrem sa le cedam pe ale noastre.Deci problema e sa fim lasati in pace,sa nu fim tarati intr-o unire in care am fi nevoiti sa cedam,asa cum s-a petrecut de mai multe ori in istorie.

cristian67 07.12.2010 22:22:10

Iata diferentele

Invataturile principale care ne despart dogmatic si canonic de catolici sunt :
1 – Intai este filioque. Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul Evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin Fiul. ( Ioan )
2 – Al doilea este suprematia papala. Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant ! Mai mare decat toti patriarhii ! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru !
3 – Infaibilitatea papala. Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el, ceea ce este iarasi o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa.
4 – Al patrulea este purgatoriul. Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.
5 – Azimile. Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii.
6 – Catolicii mai au o dogma noua : imaculata conceptie. Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
7 – Au substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : Luati, mancati … si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.
8 – Celibatul preotilor; preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie.
9 – Ei au si indulgentele papale. Alta ratacire. Papei, daca ii dai parale multe, poti sa faci oricate pacate, te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune.
10 – Si mai este un punct important : mirungerea. Catolicii nu miruiesc copiii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.
Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.
Iata acestea sunt punctele dogmatice si canonice principale care despart Biserica Ortodoxa de cea Romano-catolica. Iar cu protestantii nu avem nimic in comun. Ei au reformat total dogmele stabilite de Sfintii Parinti si au renuntat la cele sapte Sfinte Taine. Ei nu au ierarhie si taine si nu se pot mantui. Din cele sapte Taine mai au doar doua : Botezul si Euharistia, pe care o fac cu paine nedospita ca si catolicii. Din protestanti s-au nascut toate sectele neoprotestante care ataca tarile ortodoxe astazi.

Erethorn 08.12.2010 19:49:12

Citat:

În prealabil postat de cristian67 (Post 311138)
Invataturile principale care ne despart dogmatic si canonic de catolici sunt :
1 – Intai este filioque. Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul Evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin Fiul. ( Ioan )
2 – Al doilea este suprematia papala. Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant ! Mai mare decat toti patriarhii ! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru !
3 – Infaibilitatea papala. Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el, ceea ce este iarasi o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa.
4 – Al patrulea este purgatoriul. Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.
5 – Azimile. Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii.
6 – Catolicii mai au o dogma noua : imaculata conceptie. Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
7 – Au substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : Luati, mancati … si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.
8 – Celibatul preotilor; preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie.
9 – Ei au si indulgentele papale. Alta ratacire. Papei, daca ii dai parale multe, poti sa faci oricate pacate, te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune.
10 – Si mai este un punct important : mirungerea. Catolicii nu miruiesc copiii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.
Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.
Iata acestea sunt punctele dogmatice si canonice principale care despart Biserica Ortodoxa de cea Romano-catolica. Iar cu protestantii nu avem nimic in comun. Ei au reformat total dogmele stabilite de Sfintii Parinti si au renuntat la cele sapte Sfinte Taine. Ei nu au ierarhie si taine si nu se pot mantui. Din cele sapte Taine mai au doar doua : Botezul si Euharistia, pe care o fac cu paine nedospita ca si catolicii. Din protestanti s-au nascut toate sectele neoprotestante care ataca tarile ortodoxe astazi.

Când citați din alt autor, este politicos să arătați acest lucru, pentru ca să nu fiți bănuit că vreți să vă însușiți meritele sale, și este inteligent să o faceți, ca să nu puteți fi acuzat de erorile sale (care, apropos, sunt gârlă în citatul de mai sus, cum ar fi prostiile nemaipomenite alegate despre indulgențe sau despre Imaculata Concepție).

Noesisaa 08.12.2010 20:04:24

Este din parintele Cleopa. Nu cred ca a citit catehismul BC. :D

cristian67 09.12.2010 10:32:56

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 311387)
Când citați din alt autor, este politicos să arătați acest lucru, pentru ca să nu fiți bănuit că vreți să vă însușiți meritele sale, și este inteligent să o faceți, ca să nu puteți fi acuzat de erorile sale (care, apropos, sunt gârlă în citatul de mai sus, cum ar fi prostiile nemaipomenite alegate despre indulgențe sau despre Imaculata Concepție).

In legatura cu autorul aveti dreptate,am gresit,apoi ce spuneti dvs. ca erorile sunt garla,dati-mi voie sa nu va cred,continui sa dau crezare autorului,caruia nu i-am publicat numele pt. a-l proteja in acest fel,continui sa cred in ADEVAR,ma asteptam la reactia dvs.Cu respect.

Miha-anca 11.12.2010 03:01:47

Pentru cei interesati: "PAPI SI PATRIARHI, O perspectiva ortodoxa asupra pretentiilor romano-catolice". Editura Theosis 2010

George.m 13.12.2010 18:26:35

Diferenta esentiala intre ortodoxie si catolicism sta in mistica, in experierea lui Dumnezeu.
In Biserica Ortodoxa, exista o mistica a luminii, a vederii luminii necreate, a vederii lui Hristos in slava Sa, iar in Catolicism intalnim fenomenul stigmatelor.
Referitor la extazul ortodox, e graitor dialogul dintre Motovilov si Sfantul Serafim de Sarov:

Sfantul parinte i-a spus ca telul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant, explicandu-i care sunt marile binefaceri ale rugaciunii si ale vietii intru Duhul Sfant.

Motovilov l-a intrebat pe sfant de unde putem sti daca am dobandit sau nu Duhul Sfant. St Seraphim i-a vorbit pe larg cum ajung oamenii sa-l aiba pe Sfantul Duh si cum recunoastem duhul lui Dumnezeu in noi dar Motovilov vroia mai mult. Atunci parintele l-a luat de umeri spunandu-i: “Noi acum suntem amandoi intru Duhul Sfant, fiule. De ce nu ma privesti?” Motovilov i-a raspuns: “Nu va pot privi parinte pentru ca ochii va lumineaza ca fulgerul si fata va este mai stralucitoare ca soarele”.

Sf. Serafim i-a raspuns: “Nu te teme, prietene al lui Dumnezeu, acum si tu esti la fel de stralucitor ca mine. Inseamna ca si tu esti in lumina Duhului Dumnezeiesc, altfel nu m-ai putea vedea ca sunt asa”. Apoi sfantul l-a asigurat pe Motovilov ca Domnul ii va permite sa pastreze amintirea acestei experiente toata viata lui. “Nu s-a facut aceasta doar pentru tine ca sa intelegi, ci prin tine, pentru toata lumea.” (http://serafimdesarov.trei.ro/?page_id=6 )

Miha-anca 18.12.2010 20:58:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 312120)
Pentru cei interesati: "PAPI SI PATRIARHI, O perspectiva ortodoxa asupra pretentiilor romano-catolice". Editura Theosis 2010

Autorul acestei carti este Michael Whelton. Descriind prima sa intalnire cu istoriografia ne-catolica, Whelton scrie: "Era prima data cand am citit istorie din perspectiva Ortodoxa, perspectiva la fel de veche precum cea a Romei. La urma urmelor, in primul mileniu al erei crestine a existat o singura Biserica. Acesti istorici ortodocsi contraziceau toate credintele si premisele referitoare la papalitate si la conducerea Bisericii pe care le imbratisam noi, ca si Catolici. Am petrecut doi ani facand cercetari temeinice, verificand cu atentie opinile si concluziile lor pe baza surselor primare si a scrierilor unor reputati istorici seculari de la universitati de prestigiu, pe care i-am gasit de acord cu ortodocsii in punctele esentiale".
Spre deosebire de cei, care, dupa cum noteaza Whelton, au devenit catehumeni din cauza ca erau incantati de "atmosfera, de preot, de predici, de tamaie, de cor, de oamenii din parohie", Whelton si sotia lui au pasit pe drumul convertirii din ratiuni cumva Chestertonian-paradoxale si deci intrutotul crestine: "In vreme ce Biserica Ortodoxa a asezat intotdeauna misticul deasupra ratiunii, ceea ce a invins dorinta noastra emotionala de a ramane catolici, au fost tocmai argumentele rationale ortodoxe, in fata carora Biserica Romano-Catolica nu are nici un raspuns satisfacator. Poate ca ratiunile (argumetele) ortodoxiei sunt de nezdruncinat tocmai din cauza ca ratiunea nu a fost niciodata pusa pe primul loc in teologia Bisericii Ortodoxe. Apologetica rationala a Ortodoxiei nu se bazeaza pe toanele trecatoare ale ratiunii omenesti, ci pe viata mistica neschimbata a femeilor si barbatilor sfinti care de doua mii de ani dovedesc, nu in teorie ci in practica, ca 'credinta data odata pentru totdeauna' Bisericii este singura cale adevarata de mantuire." (Whelton, pg. 58)
Asadar temeiul, criteriul, contextul in care opereaza ratiunea ortodoxa e cel al realitatii sfinteniei. Ratiunea e ascetica, nu asceza, rationala (fenomenologica, neokantiana, evolutionista, etc.). Ratiunea Ortodoxa e cale, adevar si viata. Istoria nu e interval, ci prezenta a lui Dumnezeu aici si acum, pana la plinirea vremii, cu noi, in sfinti. Ceea ce aduce nou Ortodoxia nu e "spiritul", ci Dumnezeul inomenit pentru ca omul sa se faca Dumnezeu.
(prefata de Mircea Platon)

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:34:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.