Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Existenta lui Dumnezeu, demonstrata matematic (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3344)

idealist 02.06.2010 20:26:23

Da, toata matematica se aplica, asta insemnand, ca teoremele, definitiile din matematica decriu comportarea oricarui sistem fizic asta pentru fizicieni, eu cred mai mult nu doar descriu ci chiar sunt.

topcat 02.06.2010 22:35:48

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 255911)
Da, toata matematica se aplica, asta insemnand, ca teoremele, definitiile din matematica decriu comportarea oricarui sistem fizic asta pentru fizicieni, eu cred mai mult nu doar descriu ci chiar sunt.

Exista destule modele fizice (si deci matematice) care nu au corespondenta in lumea reala.
Un exemplu mai simplu ar fi un calcul al unei lungimi folosind radicalul, in care rezultatul negativ nu are corespondenta reala.
Existind o bijectie intre lumea reala si o teorie matematica, pot sa fie (vezi Mathematical Universe Hypothesis).

maria-luisa 02.06.2010 23:44:21

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 255949)
Exista destule modele fizice (si deci matematice) care nu au corespondenta in lumea reala.
Un exemplu mai simplu ar fi un calcul al unei lungimi folosind radicalul, in care rezultatul negativ nu are corespondenta reala.
Existind o bijectie intre lumea reala si o teorie matematica, pot sa fie (vezi Mathematical Universe Hypothesis).

eu tot mai sper ca intr-o zi 1+1 pot deveni 1 si in lumea "reala"...O depinde de perceptie, de acel "o" care poate face totul posibil? :)

idealist 03.06.2010 22:04:03

maria-louisa, sa stii ca lumea reala nu e ce se vede. Atentie, sa nu intelegem prin nevazut=spiritual.
Numerele imaginare au o reprezentare in modelul Tiller-Einstein. S-au facut speculatii ca acest model reprezinta lumea de dincolo asa cum este inteleasa in religii. Pe scurt ar fi o lume in care sensul timpului este inversat si masa negativa. Cred ca e mai usor de inteles reprezentarea analizei ca si perechi de numere (0,0), (0,1) etc.
Unde se afla aceste numerele complexe? Pe planul proiectiv, o varietate abstracta(ceva ce nu face parte din lumea noastra).Exista ea? Da. De ce? Pentru ca matematica este un adevar.

maria-luisa 03.06.2010 22:16:04

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 256209)
maria-louisa, sa stii ca lumea reala nu e ce se vede. Atentie, sa nu intelegem prin nevazut=spiritual.
Numerele imaginare au o reprezentare in modelul Tiller-Einstein. S-au facut speculatii ca acest model reprezinta lumea de dincolo asa cum este inteleasa in religii. Pe scurt ar fi o lume in care sensul timpului este inversat si masa negativa. Cred ca e mai usor de inteles reprezentarea analizei ca si perechi de numere (0,0), (0,1) etc.
Unde se afla aceste numerele complexe? Pe planul proiectiv, o varietate abstracta(ceva ce nu face parte din lumea noastra).Exista ea? Da. De ce? Pentru ca matematica este un adevar.

Eu cred ca exista o realitate nevazuta, care genereaza si aceasta realitate vizibila, lumea fizica in care traim. Mai cred ca prin fiecare gand al nostru atragem ceva bun sau rau in lumea vizibila. Nu sunt prea buna la matematica, oricum la altceva ma refeream cand am spus ca 1+1 ar putea fi 1. :)

ce este acest model Tiller-Einstein?

HoratiuM 04.06.2010 19:04:05

Fabula cantat ad asino surdo

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 255592)
Poate ca reprezinta o intoarcere, dar in baza noilor cunostinte acumulate intre timp.
Daca imi demonstrezi ca Kant putea ajunge la mecanica cuantica prin filozofia sa ma inchin lui.

La ce te referi cind spui psihanaliza? La faptul ca, totusi, creierul uman nu e o tabula rasa, cumva?
La ce te referi cind vorbesti de Frege? Ca nu se poate fara a lua in considerare macar o axioma?

Sa spunem ca argumentul ontologic e valid, trecind peste rationamentul circular ce il implica: ce te face sa crezi ca dumnezeul ce rezulta din el ar fi chiar Dumnezeul biblic?

Am arătat deja că nu există nici o necesitate pentru orice fel de afirmație, doctrină, teorie să fie validată numai prin metodologia științei pozitiviste. Acum îmi ceri nici mai mult nici mai puțin să ți-l validez pe Kant în funcție tocmai de asta, deoarece nu există pentru tine altceva decât acest univers de discurs. Nu vei avea niciodată acces nici la obiectivitatea cunoașterii, nici la cultură și nici la adevăratele probleme ale științei până ce nu vei accepta că se poate gândi și din alte universuri de discurs.

Acum - Kant era newtonian la vremea lui. Cu toate acestea, doctrina lui privitoare la raportul dintre subiectiv și obiectiv - noi cunoaștem doar diferențiat sau determinat, adică doar fenomenele, nu și noumenele, adică lucrul-în-sine - și-a găsit o clară oglindire în mecanica cuantică: particulele subatomice nu există sau nu apar decât atunci când sunt determinate prin măsurătoare (cu problema nedeterminării aferente, așa cum a fost formulată de Heisenberg - poziția și viteza nu pot fi cunoscute simultan). Atunci când nu le vedem, noi nu știm unde se află acestea și nici cum arată. Dar problema nu apare doar la Kant, ci și la Schelling care, în "Sistemul idealismului transcendental", expune o corelativitate între subiectiv și obiectiv și o reciprocă determinare a lor (Eul transcendental și Natura). Apoi, la Hegel avem în "Știința Logicii" discutarea problemei atracției și repulsiei din magnetism ("Atracția și repulsia multor unu") unde arată că logica formală care funcționează pe principiul identității și al terțului exclus, nu funcționează în aceste fenomene. Ci soluția este cea a unui terț inclus, adică a unei formule trancendente bivalenței.

Astfel că putem afirma că întreaga fizică de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX nu a făcut decât să pună în act problemele filosofiei transcendentale germane. După cel de-al Doilea Război Mondial situația s-a schimbat deoarece spiritul științific și-a "mutat" centrul de greutate din Europa, în SUA. Or, în paradigma americană de gândire, în ciuda numeroșilor oameni de știință de origine germană care au emigrat peste Atlantic, nu există o contaminare filosofică prodigioasă și fundamentală a bazelor științei, așa cum s-a întâmplat acest lucru pe Vechiul Continent. Ci e vorba, mai degrabă, de schizofrenia dintre știință și cunoașterea filosofică, iar cea de-a doua este în întregime dominată de empirism, relativism, pragmatism, pozitivism - în speță, de ceea ce se chema în disputele medievale cu titlul de nominalism.

Efectele? Destul de clare: după ultimele teorii științifice ale lui Einstein, Bohr, Heisenberg etc. fizica nu mai cunoaște decât modele teoretice, până în ziua de astăzi. Și eu cred că așa vor și rămâne lucrurile până ce nu vor fi reluate premisele gândirii filosofice continentale.

Psihanaliza și Frege nu se referă la creier, ci la ceea ce îl transcende. Psihanaliza spune că psihicul uman este divizat sau trebuie să se divizeze între conștient și inconștient, iar modul în care are loc acest lucru (refularea originară), împreună cu celelalte stadii și complexe ale psihicului (stadiul oral, anal, genital, stadiul oglinzii; complexul tactil, specular, auditiv, complexul oedipian) sunt responsabile de modul în care un subiect este mai aproape sau mai departe de normalitate. Psihanaliza mai spune că refularea originară este cea care deschide drumul către gândire și simbolizare, deci drumul către semnificanți, către înțelesuri, iar problemele evolutive ale biologiei nu au aici nici o relevanță căci tot ceea ce se întâmplă cu omul pe acest parcurs este dincolo de orice fel de comportament animal și determinațiile genetice nu au, practic, vreo influență, cel puțin nu una relevantă.

Frege spune în "Fundamentele aritmeticii" că entitățile matematicii, numerele, nu derivă din experiența simțurilor (și o și demonstrează) așa cum își închipuia un J.St. Mill în jocul cu pietricelele. Deci nici vorbă de evoluție în cunoaștere.

Argumentul ontologic este circular numai dacă e formalizat, adică dacă e gândit prin logica formală. Dacă are loc o analiză a conceptelor care intră în joc în cazul său, se vede că este valid. De altfel, chiar Dawkins l-a formulat: nu ai tu ca motto la replicile tale de pe forum un citat din "Gena egoistă" în care Dawkins spune: "La început a fost simplitatea"? Ei, considerată în mod riguros, afirmația este tocmai o altă formulare a argumentului ontologic.

De ce Sf. Treime și nu Paramatman, de pildă? Simplu, pentru că Dumnezeu e Absolutul și orice considerare a Absolutului duce la antinomie: Absolutul trebuie să-Și dețină propriul negativ, propria diferență față de Sine; iar această diferență, fiind absolută și ea, fiind, adică Diferență, nu mai are cum să fie privativă. Deci e totuna cu Absolutul, ceea ce face că unitatea dintre Absolut și Diferența Lui trebuie să fie totală și absolută și Ea, fără a mai continua printr-o nou diferență și o nouă uniune etc.. Iar doctrina trinitară spune exact acest lucru: Tatăl, Fiul și Duhul sunt Una fiind, totodată, diferiți. Iar Unitatea Lor este nemijlocită, exhaustivă (eschatologică), dar lasă reală și diferența Celor Trei ca Persoane. E singura doctrină de metafizică teologică despre care știu eu și care a ajuns la aceste concluzii.

Celelalte religii și metafizici nu ajung până la acest adevăr ultim, deși există în cele mai multe dintre ele o formă sau alta de manifestare sau de cunoaștere a Principiului. Doar că, nefiind vorba despre Revelație (iar antinomia Principiului, așa cum este formulată în creștinism, nu putea fi aflată decât prin Revelație), celelalte tradiții cunosc dual și accentuat: accentul e pus când numai pe unitate (hinduismul Vedelor și al Vedantei, doctrina parmenidiană, spinozistă, platonismul, aristotelismul), fie pe dualitate sau chiar pe multiplu (gnosticism, sistemul Samkhya, politeism etc.).

O notă aparte o reprezintă celelalte două tradiții avraamice (Iudaismul și Islamul), singurele în care Dumnezeul revelat, precum în creștinism, este și Subiect, nu doar Substanță (vorba lui Hegel). Dar și aici, deși Dumnezeu este viu, este subiect, taina ultimă încă nu e dezvelită. O dată, deoarece încă nu se întrupase Fiul; a doua oară, deoarece Trinitatea, după ce divinitatea lui Hristos este, inițial acceptată, sunt respinse amândouă ca să nu se cadă în politeismul din care neamurile arabe tocmai ieșiseră.

Există, așadar, o piramidă a religiilor, unde vârful este ocupat de cele care sunt cele mai apropiate de adevăr. În ce mă privește, vârful e ocupat de cele trei tradiții avraamice, dintre care, deocamdată, creștinismul e deasupra (există interpretarea că Islamul ar fi trebuit să fie al treilea moment al Revelației: religia Duhului; istoria a luat, însă, un alt curs și Islamul a rămas la stadiul de religie veterotestamentară). Sub aceste tradiții, vin celelalte: hinduismul monist, apoi buddhismul, apoi religiile dualiste ale Orientului Mijlociu și Extrem, apoi sistemele politeiste etc.. Cu cât ne îndepărtăm de vârf cu atât mai distorsionat e adevărul religios. Jos de tot, la bază, avem sistemele tribale de tip animist. Peste tot, în afara celor trei Tradiții, există scântei de adevăr. Dar sunt atât de amestecate cu diverse elemente religioase eterogene, culturale și istorice care s-au suprapus, încât aflarea esenței acestei scântei de adevăr dinăuntrul acestor tradiții este, practic, imposibilă.

În ce privește mântuirea (anticipez aici întrebarea), nu cred că se vor mântui numai creștinii și cu atât mai puțin numai creștinii ortodocși. Fiecare se va mântui după cum gândește și după cum își păzește legea simbolică ce l-a întemeiat ca subiect. Adică fiecare va fi judecat exact după gândurile, cuvintele și faptele sale, nu după vreo lege sau normă pe care nu ar (re)cunoaște-o. Care e diferența, atunci? Mare. În Împărăție nu vor intra gândurile, cuvintele și faptele incompatibile cu Ea, ci fiecare dintre noi va pierde din el însuși acele lucruri care țin de tot ceea ce e nevrednic. Al doilea, dacă am ajuns la concluzia că în creștinism S-a dat Adevărul, indiferent ce alte variante ale Adevărului sunt în alte tradiții, ar fi o nebunie să trăiesc după ele. Așadar, fiecare să facă ceea ce crede că e mai bine, dar să știe că va răspunde pentru toate câte i s-au dat.

HoratiuM 04.06.2010 19:27:50

Te înșeli

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 255911)

Apreciez poziția ta doctrinară de tip idealist și cunoștințele de matematică. Dar "topcat" are dreptate: tranziența matematicii nu e totală. Întreabă un matematician cu mai multă experiență. Mi se pare că Nae Ionescu și-a dat doctoratul la München (1919) având ca subiect fundamentarea matematicii pe baza logicii formale. În lucrare, dacă am înțeles bine, el analizează cazuri de intranziență a matematicii. A publicat și în "Gazeta matematică", în 1922, un articol similar pentru care a primit premiul pentru filosofie matematică în 1923 (http://www.interceptor.ro/Amos_NewsV...onescu-3-63066).

topcat 05.06.2010 11:38:23

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 256469)
Am arătat deja că nu există nici o necesitate pentru orice fel de afirmație, doctrină, teorie să fie validată numai prin metodologia științei pozitiviste. Acum îmi ceri nici mai mult nici mai puțin să ți-l validez pe Kant în funcție tocmai de asta, deoarece nu există pentru tine altceva decât acest univers de discurs. Nu vei avea niciodată acces nici la obiectivitatea cunoașterii, nici la cultură și nici la adevăratele probleme ale științei până ce nu vei accepta că se poate gândi și din alte universuri de discurs.

Indiferent de universul de discurs, cred ca esti de acord ca ele trebuie sa aibe cel putin un punct comun.
Citat:

soluția este cea a unui terț inclus, adică a unei formule trancendente bivalenței.

Neaparat a unui tert inteligent?
Citat:

Astfel că putem afirma că întreaga fizică de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX nu a făcut decât să pună în act problemele filosofiei transcendentale germane. După cel de-al Doilea Război Mondial situația s-a schimbat deoarece spiritul științific și-a "mutat" centrul de greutate din Europa, în SUA. Or, în paradigma americană de gândire, în ciuda numeroșilor oameni de știință de origine germană care au emigrat peste Atlantic, nu există o contaminare filosofică prodigioasă și fundamentală a bazelor științei, așa cum s-a întâmplat acest lucru pe Vechiul Continent. Ci e vorba, mai degrabă, de schizofrenia dintre știință și cunoașterea filosofică, iar cea de-a doua este în întregime dominată de empirism, relativism, pragmatism, pozitivism - în speță, de ceea ce se chema în disputele medievale cu titlul de nominalism.

Adica, stiinta nu e buna decit daca include tertul rational si transcedental? Ce te impidica sa-l introduci tu? Ce te impiedica sa introduci Spiritul Absolut in mecanica cuantica?
Citat:

Efectele? Destul de clare: după ultimele teorii științifice ale lui Einstein, Bohr, Heisenberg etc. fizica nu mai cunoaște decât modele teoretice, până în ziua de astăzi. Și eu cred că așa vor și rămâne lucrurile până ce nu vor fi reluate premisele gândirii filosofice continentale.

Si care e problema cu modelele teoretice? De ce trebuie neaparat sa existe modele practice? De ce nu ar exista si in stiinta ceva misterios, invizibil, inimaginabil? De ce vrei sa "vedeti" cum functioneaza universul?
Citat:

Psihanaliza și Frege nu se referă la creier, ci la ceea ce îl transcende. Psihanaliza spune că psihicul uman este divizat sau trebuie să se divizeze între conștient și inconștient, iar modul în care are loc acest lucru (refularea originară), împreună cu celelalte stadii și complexe ale psihicului (stadiul oral, anal, genital, stadiul oglinzii; complexul tactil, specular, auditiv, complexul oedipian) sunt responsabile de modul în care un subiect este mai aproape sau mai departe de normalitate. Psihanaliza mai spune că refularea originară este cea care deschide drumul către gândire și simbolizare, deci drumul către semnificanți, către înțelesuri, iar problemele evolutive ale biologiei nu au aici nici o relevanță căci tot ceea ce se întâmplă cu omul pe acest parcurs este dincolo de orice fel de comportament animal și determinațiile genetice nu au, practic, vreo influență, cel puțin nu una relevantă.

Nu cred ca sustine cineva ca omul nu are si ceva in plus fata de animale sau determinism genetic.

Citat:

Frege spune în "Fundamentele aritmeticii" că entitățile matematicii, numerele, nu derivă din experiența simțurilor (și o și demonstrează) așa cum își închipuia un J.St. Mill în jocul cu pietricelele. Deci nici vorbă de evoluție în cunoaștere.

Iarasi, nu cred ca sustine cineva ca numerele au aparut odata cu aparitia omului.

Citat:

Argumentul ontologic este circular numai dacă e formalizat, adică dacă e gândit prin logica formală. Dacă are loc o analiză a conceptelor care intră în joc în cazul său, se vede că este valid.

Vrei te rog sa detaliezi aceasta analiza?

HoratiuM 06.06.2010 19:16:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 256601)
Indiferent de universul de discurs, cred ca esti de acord ca ele trebuie sa aibe cel putin un punct comun.

Exact. Numai că aceea ce universurile de discurs au în comun stă dincolo de ele. Calea de a tematiza însă ceea ce stă dincolo de ele este filosofia. Sau teologia, după caz.

Citat:

Neaparat a unui tert inteligent?

Vorbeam despre fizică. Și despre întemeierea paradigmatică a fizicii de până la al Doilea Război Mondial pe demersurile presupuse de interogațiile transcendentale ale filosofiei germane. Nu prea sesizez ce ai înțeles tu din postarea mea de ai ajuns la noțiunea de "terț inteligent". Mai citește-o o dată.

Citat:

Adica, stiinta nu e buna decit daca include tertul rational si transcedental? Ce te impidica sa-l introduci tu? Ce te impiedica sa introduci Spiritul Absolut in mecanica cuantica?

Știința prin definiție se așează pe poziția unui terț de vreme ce, în dualitatea subiect/obiect presupusă de cunoaștere, ea aspiră să depășească poziția subiectului și să descrie în mod adecvat obiectul, păstrându-și, totuși, distanța față de el.

Cât despre "introducerea Spiritului Absolut în mecanica cuantică" - iarăși, mai citește o dată postările mele mai cu atenție. Faci niște salturi interpretative față de cuvintele mele mai ceva decât saltul cuantic.

Citat:

Si care e problema cu modelele teoretice? De ce trebuie neaparat sa existe modele practice?

Model teoretic este acel corp de afirmații și formulări demonstrative din domeniul științei care nu acoperă în mod coerent totalitatea faptelor științifice din domeniul sau din ramura domeniului științific pe teritoriul căruia sunt asertate și care nici nu sunt confirmate plenar de experiment. Din această cauză mai multe modele teoretice, chiar și dacă sunt incompatibile, se pot adeveri ca interpretări alternative ale unui domeniu științific dat. Motiv pentru care și vor rămâne modele teoretice până ce unul dintre ele va reuși să le elimine pe celelalte și să asume toate fenomenele studiate în domeniul respectiv - moment în care devine teorie. Exemplu: modelul teoretic al stringurilor în fizică; modelul teoretic (eu așa îl consider) al evoluționismului.

Teorie este acel corp de afirmații și formulări demonstrative din domeniul științei care acoperă în mod coerent totalitatea faptelor științifice dintr-un domeniu științific sau o ramură a unui domeniu științific dat și care este și plenar confirmat prin experiment. O teorie, de regulă, nu are concurent într-o domeniu științific sau într-o ramură specializată a unui domeniu științific. Exemplu: teoria newtoniană a mecanicii clasice, teoria relativității, interpretarea de la Conpenhaga a mecanicii cuantice.

Aceste lucruri fac parte din abecedarul epistemologic al omului de știință. Tu ziceai ceva de "modele practice"? Și cu ce ziceai că te ocupi? Cu fizica?.../:)

Citat:

De ce nu ar exista si in stiinta ceva misterios, invizibil, inimaginabil? De ce vrei sa "vedeti" cum functioneaza universul?

Noi vrem să distrugem misterul Universului?!?!? Noi vrem să vedem cum funcționează Universul?!?!?

Și eu, care credeam că voi, oamenii de știință și ateii, vă ocupați cu asta... Nu cumva ateismul vrea să elimine "misterele" și "religiozitatea"?

Dar știi că ești curios? Te contrazici singur.

Citat:

Nu cred ca sustine cineva ca omul nu are si ceva in plus fata de animale sau determinism genetic.

Ar fi bine. Atunci nu ar mai trebui să mai citim postări precum cele în care încercai să ne demonstrezi cum totul poate fi redus la interpretarea evoluționistă a naturii.

Citat:

Iarasi, nu cred ca sustine cineva ca numerele au aparut odata cu aparitia omului.

Nu asta e problema. Și nu asta spune evoluționismul sau, în matematică, intuiționismul sau constructivismul. Ci afirmația este sau poate deveni, după caz: nu există un domeniu inteligibil, meta-fizic, pe care matematica să-l acceseze. Ci totul s-ar reduce la modul în care relațiile fizice acționează asupra psihicului nostru prin intermediul sistemului nervos central, iar relațiile materiei ar fi cele pe baza cărora noi am face raționamentele noastre logice și matematice. Mai mult, J. St. Mill afirma nici mai mult, nici mai puțin că noi dobândim conceptul de număr undeva prin copilărie prin interacțiunea pe care o avem cu multiplicitatea lucrurilor empirice.

Citat:

Vrei te rog sa detaliezi aceasta analiza?

În primul rând, trebuie remarcată deosebirea dintre existență și ființă. Existența înseamnă manifestarea concretă, materială a unui lucru determinat. Determinație înseamnă negație (Spinoza) tocmai întrucât lucrului care este formulat ca având doar anumite proprietăți, îi sunt negate o multitudine de alte proprietăți. Prin urmare, aceasta înseamnă limitare, iar elementul fundamental prin care se exprimă limita este negativul.

Ființa, pe de altă parte, se aplică în mod nediscriminativ, oricui și la orice. Se aplică și lucrului limitat, și limitei sale (dacă lucrul e limitat în mod real, atunci limita trebuie să fie reală, deci în ființă). Mai mult, i se aplică până și posibilității unui lucru de a fi într-un fel sau altul sau chiar de a trece din inexistență în existență. Căci, pentru a spune că un lucru oarecare e posibil, e nevoie ca posibilitatea lui să fie reală. Prin urmare, ființa se aplică și actului și potenței, și posibilului și imposibilului, și afirmației și negației, și existentului și inexistentului, și materiei și formei, și determinării și nedeterminării, și empiricului și idealului, și vizibilului și invizibilului etc.. Prin aceasta, ființa totalizează Realul sau, mai bine, este totuna cu el. (Realul nu e totuna cu realitatea, deci. Prin realitate numim, din câte se știe, doar concretul empiric, vizibilul.) De aceea Absolutului Îi sunt proprii toate predicatele absolute - care nu Îi mai sunt posibile sau imposibile, ci Îi sunt toate, simultan, reale - și, odată cu acestea, și predicatul ființei (impropriu spus cel al existenței deoarece Dumnezeu nu e un lucru determinat; împotriva lui Gaunilon și a lui Kant, Dumnezeu nu e nici insulă, nici o sută de taleri). De altfel, ar fi impropriu să spunem că ființa nu este. Căci, dacă ființa nu este, atunci este neființa.

Mai mult, așa cum spunea Leibniz în "Monadologia", o substanță infinit absolută prin simplul fapt că e posibilă este deja în act. Ce este posibilul? (Nu mă refer aici la ce este posibilitatea unui lucru sau a altuia. Ci la ce este posibilul în sine.) Înseamnă egalitatea lui a fi cu a nu fi. Adică suspendarea existenței unui obiect în posibilitate înseamnă păstrarea sa între ființă și neființă. Dar, dacă în acest posibil pur ființa care e la egalitate cu neființa nu ar fi simultan nemijlocit reală, întregul posibil ar cădea în cealaltă latură care i-a rămas: el s-ar reduce la neființă și nimic nu ar mai apărea de vreme ce nimic nu ar mai fi posibil.

Acum - ființa în sine, la rândul ei, cum o considerăm? Actuală sau posibilă? Ființa, însă, nu mai poate fi doar posibilă, căci atunci nu am mai avea decât neantul, neființa și nu ar mai exista nimic. Nici noi. Deci ea este actuală și, mai mult, nu există o altă ființă, încă și mai adâncă decât ființa, de la care ființa să își ia ființa. Dar, dacă am considera-o, totuși, doar ca posibilă, vedem că ființa considerată doar ca posibilă presupune realitatea ființei din posibilul însuși, sub care ea e situată, de vreme ce e considerată doar ca posibilă. Adică ființa presupune realitatea ființei chiar și când este considerată ca o pură posibilitate. De unde și raționamentul - poate greu de înțeles - al lui Leibniz prin care se spune că Dumnezeu și dacă e doar posibil, este strict real, este act pur, prezență pură (și tocmai deoarece e pură este și inasignabilă - adică nu putem sesiza prezența lui Dumnezeu prin absolut nimic determinat; de aia se spune că e invizibil).

Deci este impropriu să spunem că ființa e posibilă, căci atunci ființa ar trebui să-și poată lua sau nu ființa de altundeva. Și de unde și-ar putea-o lua decât tot de la ființă?

De asemenea, este impropriu să spunem că ființa există. Căci aceasta presupune trecerea ființei de la o potență aflată în ființă la act prin determinarea ei. Or, atunci nu mai e vorba despre ființa absolută, nedeterminată, ci este vorba despre existența determinată a obiectelor din lumea noastră.

Toți criticii argumentului ontologic fac aceste confuzii, de unde și neînțelegerea argumentului.

Callyope 06.06.2010 19:24:24

21 grame

Si existenta sufletului este demonstrata...matematic! :)
Are 21 de grame!

topcat 07.06.2010 09:17:25

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 256970)
Știința prin definiție se așează pe poziția unui terț de vreme ce, în dualitatea subiect/obiect presupusă de cunoaștere, ea aspiră să depășească poziția subiectului și să descrie în mod adecvat obiectul, păstrându-și, totuși, distanța față de el.

Din cite stiu eu, stiinta construieste modele ale caror predictii sa se potrivesca cu experimentele. Faptul ca acele modele descriu sau nu obiectul e doar o dorinta a subiectului.
In legatura cu nominalismul, stiinta a aratat ca unele universalii, precum binele, frumusetea, sint relative, unele concepte nu sint universale, precum culorile, si ca dreptatea universala e o timpenie. De asemenea, a relativizat marimea, cantitatea sau timpul.
Citat:

Tu ziceai ceva de "modele practice"? Și cu ce ziceai că te ocupi? Cu fizica?.../:)

Spuneam de modele pe care ti le poti imagina. Nimeni nu-si poate imagina o cuanta sau un cimp, oricita imaginatie ar avea.
Citat:

Noi vrem să distrugem misterul Universului?!?!? Noi vrem să vedem cum funcționează Universul?!?!?
Și eu, care credeam că voi, oamenii de știință și ateii, vă ocupați cu asta... Nu cumva ateismul vrea să elimine "misterele" și "religiozitatea"?
Dar știi că ești curios? Te contrazici singur.

Vorbeam de modelele vizuale sau intuitive.
Citat:

Ar fi bine. Atunci nu ar mai trebui să mai citim postări precum cele în care încercai să ne demonstrezi cum totul poate fi redus la interpretarea evoluționistă a naturii.

Creierul a fost creat de evolutia naturala.
Citat:

Nu asta e problema. Și nu asta spune evoluționismul sau, în matematică, intuiționismul sau constructivismul. Ci afirmația este sau poate deveni, după caz: nu există un domeniu inteligibil, meta-fizic, pe care matematica să-l acceseze. Ci totul s-ar reduce la modul în care relațiile fizice acționează asupra psihicului nostru prin intermediul sistemului nervos central, iar relațiile materiei ar fi cele pe baza cărora noi am face raționamentele noastre logice și matematice. Mai mult, J. St. Mill afirma nici mai mult, nici mai puțin că noi dobândim conceptul de număr undeva prin copilărie prin interacțiunea pe care o avem cu multiplicitatea lucrurilor empirice.

Nu e vorba numai de psihicul nostru (la nastere nu sintem o tabula-rasa).

topcat 07.06.2010 10:04:28

Citat:

Toți criticii argumentului ontologic fac aceste confuzii, de unde și neînțelegerea argumentului.

Din cite stiu eu, exista mai multe versiuni ale acestui argument.
Te-as ruga sa il prezinti mai pe larg (ca unui semidoct), ca sa fiu sigur ca vorbim acelasi lucru.

flying 07.06.2010 14:35:44

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257090)
Din cite stiu eu, exista mai multe versiuni ale acestui argument.
Te-as ruga sa il prezinti mai pe larg (ca unui semidoct), ca sa fiu sigur ca vorbim acelasi lucru.

@topcat , te-a facut praf ,praf ,eu incerc sa caut unde e coada si unde sunt mustatile lu' topcat si nu mai reusesc.

eu nu stiu filozofie prea multa dar eliminand toate numele de filozofi si numele de opere si concentrandu-ma doar pe logica elementara din ce spune HoratiuM tu ai fost doar un soricel cu care s-a jucat .e drept ca si soriceii au meritul lor ,acela de a da posibilitatea martorilor evenimentului sa vada CUM se joaca si ce stie o pisica . totusi e un lucru trist ca soricelul nu si-a dat seama ca a pierdut de mult ...dar asta e problema soricelului.

topcat 07.06.2010 14:54:42

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 257164)
@topcat , te-a facut praf ,praf

M-a facut praf in sensul ca?

arwein 07.06.2010 17:12:17

Top- cat?

Ma tot intrebam ce cauta un ateu declarat pe un forum religios, si da-i discutii, argumentatie etc. Un travaliu demn de o cauza mai buna. De cand citesc postarile lui HoratiuM imi dau seama ca fara atei nu ar fi fost posibile, adica daca toti suntem in consens- ce rost ar mai avea sa vina unul mai destept si sa ne convinga de ceva ce noi deja credem? Ca are argumente mai bine fundamentate decat tine- e un lucru cert (nu te superi, nu? e mai tare!); cateodata ma si intreb daca nu o faci special- adica esti din genul acela de oameni care se face "avocatul diavolului" (sper ca intelegi ca in sens literal) pentru a provoca discutii ce au concluzie contrara asteptarilor sale aparente. ca sa mai scoata din amorteala si din caldurica forumistii autosuficienti in convingerile lor.

Marius22 07.06.2010 18:03:57

A adopta calea matematicii pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu, mi se pare dovada celei mai mari lipse de pragmatism din partea omului. Astfel, omul isi alege cea mai lunga cale, una fara de sfarsit.

Este ca si cum un om ar incerca sa intocmeasca o ecuatie a carei necunoscuta este faptul daca acesta a avut sau nu parinti.

La fel si in cazul lui Dumnezeu, necunoscuta insasi se intemeiaza pe o evidenta: Dumnezeu exista!

topcat 07.06.2010 19:03:47

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 257227)
Ca are argumente mai bine fundamentate decat tine- e un lucru cert (nu te superi, nu? e mai tare!)

Ai vrea sa-mi spui care sint acele argumente?

arwein 09.06.2010 19:50:56

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 257258)
Ai vrea sa-mi spui care sint acele argumente?

Argumentele sale din domeniul filozofiei sunt net superioare celor ale tale. Este muuuult mai in tema decat tine, lucru care se vede daca citesti postarile lui atent. In ceea ce te priveste- ai multa pregatire in domeniul fizicii, dar asta nu face ca TOATE argumentele tale sa fie valide, dupa cum si postarile tale sunt inegale. Am impresia ca ai ajuns sa cazi in contemplarea propriei inteligente si nu-ti mai vezi clar limitele. Ia-o ca pe observatie, nu ca pe o critica. Suntem anonimi, asta face sa avem sansa ca raspunsurile noastre sa fie sincere- iar sansa de a capata raspunsuri fara multe conditionari din viata de zi cu zi trebuie valorificata. Tu ai vrea sa-ti reiau aici argumentatia lui- e fara folos, pentru ca deja ti-ai astupat urechile.

topcat 09.06.2010 22:32:44

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 257895)
Argumentele sale din domeniul filozofiei sunt net superioare celor ale tale. Este muuuult mai in tema decat tine, lucru care se vede daca citesti postarile lui atent. In ceea ce te priveste- ai multa pregatire in domeniul fizicii, dar asta nu face ca TOATE argumentele tale sa fie valide, dupa cum si postarile tale sunt inegale. Am impresia ca ai ajuns sa cazi in contemplarea propriei inteligente si nu-ti mai vezi clar limitele. Ia-o ca pe observatie, nu ca pe o critica. Suntem anonimi, asta face sa avem sansa ca raspunsurile noastre sa fie sincere- iar sansa de a capata raspunsuri fara multe conditionari din viata de zi cu zi trebuie valorificata. Tu ai vrea sa-ti reiau aici argumentatia lui- e fara folos, pentru ca deja ti-ai astupat urechile.

Sincer, o traducere pe romaneste a postarilor sale cred ca ne-ar prinde bine la toti. :)
Neintelegerile au pornit de la afirmatia lui Horatiu, cum ca Kant poate fi demonstrat. Sustin inca ca e o afirmatie gratuita.
Desigur, sint multe chestii pe care nu le inteleg, multe de care mi-am dat seama mai pe urma ca eram pe total linga (de exemplu cum e cu tertul inclus, pentru care exista o solutie in fizica).
Cred ca, azi, filozofia, la fel ca religia, trebuie sa se modeleze dupa ceea ce se descopera in domeniile fizicii si biologiei si nu invers.

Traditie1 10.06.2010 07:03:04

Citat:

Sincer, o traducere pe romaneste a postarilor sale cred ca ne-ar prinde bine la toti. :)
Neintelegerile au pornit de la afirmatia lui Horatiu, cum ca Kant poate fi demonstrat. Sustin inca ca e o afirmatie gratuita.
Deci nu înțelegi ce ți s-a spus dar susții ceva fără argumente. Îți dai seama de ridicolul pretențiilor tale?

Citat:

Desigur, sint multe chestii pe care nu le inteleg, multe de care mi-am dat seama mai pe urma ca eram pe total linga (de exemplu cum e cu tertul inclus, pentru care exista o solutie in fizica).
Grav nu e că ești pe lângă ci că te bagi în lucruri care te depășesc cu pretenția că ai ceva de spus. Asta dovedește că ai o apreciere de sine mai mare decât ar trebui.

Citat:

Cred ca, azi, filozofia, la fel ca religia, trebuie sa se modeleze dupa ceea ce se descopera in domeniile fizicii si biologiei si nu invers.
Ori faci trolling ori ești de o naivitate mișcătoare. Ce spui tu nu o să se întâmple niciodată pentru că teologii sunt atât de logici să înțeleagă că El, Creatorul nu poate fi accesat de ceea ce îi este inferior, de creatură iar filozofii nu sunt atât de limitați încât să confunde absolutul cu relativul, așa cum faci tu.

topcat 10.06.2010 09:34:14

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 258000)
Deci nu înțelegi ce ți s-a spus dar susții ceva fără argumente. Îți dai seama de ridicolul pretențiilor tale?

Am recunoscut ce n-am inteles, era o chestiune neesentiala.
Traducerea ar fi buna, pentru ca e destul de greu sa legi termenii obscuri folositi de termeni comuni. Dar nu imposibil.
Citat:

Grav nu e că ești pe lângă ci că te bagi în lucruri care te depășesc cu pretenția că ai ceva de spus. Asta dovedește că ai o apreciere de sine mai mare decât ar trebui.

Ad hominem
N-am nimic impotriva sa iau lectii de la tine, esti liber sa contrazici, cu argumente, orice am spus.
Citat:

Ori faci trolling ori ești de o naivitate mișcătoare. Ce spui tu nu o să se întâmple niciodată pentru că teologii sunt atât de logici să înțeleagă că El, Creatorul nu poate fi accesat de ceea ce îi este inferior, de creatură iar filozofii nu sunt atât de limitați încât să confunde absolutul cu relativul, așa cum faci tu.

Sint naiv de felul meu.
Ma intreb numai unde era logica teologilor pina la Copernic, de exemplu.
Ar trebui atunci sa iei in calcul filozofia lui Kant in ceea ce priveste binele, care se cam contrazice cu "logica" teologica: morala se fundamenteaza pe principii apriorice (existente in ratiune inainte de orice experienta), dar ea nu e data de Dumnezeu sau de natura.
Desigur, Kant habar nu avea de ceea ce Darwin va descoperi citiva zeci de ani mai tirziu, anume ca, intr-adevar, morala exista in ratiune inainte de orice experienta, dar ea nu vine de nicaieri ci vine prin mostenire genetica si e construita in generatiile trecute de evolutia naturala.

idealist 10.06.2010 09:56:01

topcat nu crede religia a fi produsul relevatiei. Fara relevatie religia poate fi considerata a fi o alta filosofie, un compendiu de texte cu sursa de inspiratie in viata sociala a popoarelor si ceva descoperiri stiintifice cum se prezenta chestiunea pe vremea comunismului.
In ce spune e ceva adevar, intre toate ramurile stiintei a fost un transfer de informatii, asa ca nu se poate spune ca exista o ramura fara importuri, ce-si extrage adevarurile doar din medoda stiintifica sau metoda deductiva.
La inceput filosofii erau si fizicieni, matematicieni etc. De aceea poate unele fapte cu valoare de adevar extrase prin experiment si exercitiu au intrat in corpul filosofiei.
Totusi filosofii au fost primii care au descoperit logica. Rezultatele ce s-au perpetuat din logica pot fi considerate proprii filosofiei.
Modul pur in care au folosit logica i-a facut sa nu ajunga la unele rezultate care s-au obtinut in stiinta.
Trebuie sa stim cu ce notiuni operam. De cand consideram teologia a fi pasibila la folosit logica, metoda stiintifica, nu mai vorbim de teologie.

topcat 10.06.2010 10:14:44

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 258023)
topcat nu crede religia a fi produsul relevatiei. Fara relevatie religia poate fi considerata a fi o alta filosofie, un compendiu de texte cu sursa de inspiratie in viata sociala a popoarelor si ceva descoperiri stiintifice cum se prezenta chestiunea pe vremea comunismului.
In ce spune e ceva adevar, intre toate ramurile stiintei a fost un transfer de informatii, asa ca nu se poate spune ca exista o ramura fara importuri, ce-si extrage adevarurile doar din medoda stiintifica sau metoda deductiva.
La inceput filosofii erau si fizicieni, matematicieni etc. De aceea poate unele fapte cu valoare de adevar extrase prin experiment si exercitiu au intrat in corpul filosofiei.
Totusi filosofii au fost primii care au descoperit logica. Rezultatele ce s-au perpetuat din logica pot fi considerate proprii filosofiei.
Modul pur in care au folosit logica i-a facut sa nu ajunga la unele rezultate care s-au obtinut in stiinta.
Trebuie sa stim cu ce notiuni operam. De cand consideram teologia a fi pasibila la folosit logica, metoda stiintifica, nu mai vorbim de teologie.

Corect.
Ai putea sa imi dai un exemplu de revelatie ce nu putea fi obtinuta prin rationament si a fost verificata stiintific?

Traditie1 10.06.2010 11:00:35

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 258014)
Am recunoscut ce n-am inteles, era o chestiune neesentiala.
Traducerea ar fi buna, pentru ca e destul de greu sa legi termenii obscuri folositi de termeni comuni. Dar nu imposibil.

Nu ai înțeles, de aceea făceai confuziile acelea penibile.

Citat:

Ad hominem
N-am nimic impotriva sa iau lectii de la tine, esti liber sa contrazici, cu argumente, orice am spus.
Nu mă mai aduce pe mine în discuție. Ți-au demonstrat alții suficient că bați câmpii făcând aiurea pe deșteptul.

Citat:

Sint naiv de felul meu.
Ma intreb numai unde era logica teologilor pina la Copernic, de exemplu.
Ar trebui atunci sa iei in calcul filozofia lui Kant in ceea ce priveste binele, care se cam contrazice cu "logica" teologica: morala se fundamenteaza pe principii apriorice (existente in ratiune inainte de orice experienta), dar ea nu e data de Dumnezeu sau de natura.
Desigur, Kant habar nu avea de ceea ce Darwin va descoperi citiva zeci de ani mai tirziu, anume ca, intr-adevar, morala exista in ratiune inainte de orice experienta, dar ea nu vine de nicaieri ci vine prin mostenire genetica si e construita in generatiile trecute de evolutia naturala.
Vorbeam de teologii contemporani și mă referam la ideea ta hazlie ca religia ar trebui să se bazeze pe descoperirile științei.

Tu te auzi ce aberații scoți? Morala nu e dată nici de Dumnezeu nici de natură? Atunci de cine? Oricum, minți, Kant lega originea moralei de Dumnezeu, după cum a spus și în celebra sa formulă: cerul înstelat și legea morală din noi sunt dovada existenței lui Dumnezeu.

Ce spui despre Darwin și descoperirea lui este o altă absurditate/minciună. Darwin nu știa nimic de genetică (vezi de exemplu această pagină) și oricum e o inepție să spui că comportamentul sau ideile cuiva sunt modelate de genetică, care transmite doar informații legate de conformația fizică.

topcat 10.06.2010 11:44:05

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 258040)
Nu ai înțeles, de aceea făceai confuziile acelea penibile.

Care? A fost doar una
Citat:

Nu mă mai aduce pe mine în discuție. Ți-au demonstrat alții suficient că bați câmpii făcând aiurea pe deșteptul.

Daca nu ma atacai ad hominem nu aveam de ce sa te aduc pe tine in discutie.
Daca bat cimpii chiar asa, cred ca ti-ar fi foarte usor sa imi arati ce gresesc.
Citat:

Vorbeam de teologii contemporani și mă referam la ideea ta hazlie ca religia ar trebui să se bazeze pe descoperirile științei.

Banuiesc ca stii diferenta intre a se modela si a se baza. Nu am spus ca ar trebui sa se bazeze pe nimic.
Citat:

Tu te auzi ce aberații scoți? Morala nu e dată nici de Dumnezeu nici de natură? Atunci de cine? Oricum, minți, Kant lega originea moralei de Dumnezeu, după cum a spus și în celebra sa formulă: cerul înstelat și legea morală din noi sunt dovada existenței lui Dumnezeu.

Iti dau citatul exact, nu cel pervertit de religie:
“Two things awe me most, the starry sky above me and the moral law within me.”

Citat:

Ce spui despre Darwin și descoperirea lui este o altă absurditate/minciună. Darwin nu știa nimic de genetică (vezi de exemplu această pagină) și oricum e o inepție să spui că comportamentul sau ideile cuiva sunt modelate de genetică, care transmite doar informații legate de conformația fizică.

Nu stia de genetica dar banuia ca trebuie sa fie un mecanism care sa transmita informatii intre generatii, prin mostenire.
E chiar asa o surpriza pentru tine sa afli ca prin gene se transmit si caracteristici comportamentale? Sau ca creierul e construit tot de gene?

idealist 10.06.2010 13:54:04

Intreaga credinta cum o marturisim este bazata pe relevatie. Ti-am mai spus Dumnezeu, religia nu se amesteca cu stiinta. Asa ca nu-ti voi oferi o dovada stiintifica a relevatiei.
Aceasta este pentru ca, stiinta este un sistem de achizitie de cunostiinte doar despre lumea materiala.
Nu sunt de acord cu titlul topicului.
Eu daca as vedea credinta demonstrata matematic si verificata stiintific(Stii cum doreau naivi sovieticii sa il descopere pe Dumnezeu prin calatorii cosmice) as sti ca aceea nu este credinta si ce s-a descoperit nu este Dumnezeu. Atentie o entitate cu eticheta credinta si o entitate cu eticheta Dumnezeu.
Lumea spirituala e daca nu intelegi altfel, o lume ce nu poate fi descrisa cantitativ. Deci nici vorba sa aplicam rationamentul deductiv, experimentul(care lucreaza tot cu cantitati).

ai2 16.06.2010 08:46:22

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 258105)
Intreaga credinta cum o marturisim este bazata pe relevatie. Ti-am mai spus Dumnezeu, religia nu se amesteca cu stiinta. Asa ca nu-ti voi oferi o dovada stiintifica a relevatiei.
Aceasta este pentru ca, stiinta este un sistem de achizitie de cunostiinte doar despre lumea materiala.
Nu sunt de acord cu titlul topicului.
Eu daca as vedea credinta demonstrata matematic si verificata stiintific(Stii cum doreau naivi sovieticii sa il descopere pe Dumnezeu prin calatorii cosmice) as sti ca aceea nu este credinta si ce s-a descoperit nu este Dumnezeu. Atentie o entitate cu eticheta credinta si o entitate cu eticheta Dumnezeu.
Lumea spirituala e daca nu intelegi altfel, o lume ce nu poate fi descrisa cantitativ. Deci nici vorba sa aplicam rationamentul deductiv, experimentul(care lucreaza tot cu cantitati).

Cum faci diferenta intre revelatie si halucinatie?

Atreides 18.06.2010 18:33:01

Existenta lui Dumnezeu a fost demonstrat matematic?
Cand l-or demonstra si din punct de vedere fizic, chimic, biologic, astrofizic, istoric, geografic, geologic, antropologic, paleontologic, anatomic, zoologic, atunci o sa incep sa cred si eu in el.

Traditie1 18.06.2010 20:56:34

Citat:

În prealabil postat de Atreides (Post 260576)
Existenta lui Dumnezeu a fost demonstrat matematic?
Cand l-or demonstra si din punct de vedere fizic, chimic, biologic, astrofizic, istoric, geografic, geologic, antropologic, paleontologic, anatomic, zoologic, atunci o sa incep sa cred si eu in el.

Trebuia să citești primul mesaj din topic și înțelegeai despre ce e vorba:

Un preot si profesor de matematica polonez a castigat Premiul Templeton, ceamai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza Times. Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu cat introduce indoieli asupra existentei materiale a lumii.

Cât despre hotărârea de a crede sau nu, ea este o decizie morală de care atârnă viitorul tău în veșnicie. Dumnezeu vrea ca noi să credem fără dovezi ca să ne dovedim credincioșia. Dacă decizi să nu crezi, tu vei regreta.

zaharia_2009 18.06.2010 23:23:10

revin pt. o datorie mai veche !

Citat:

În prealabil postat de C-tin (Post 64859)
Mai bine ne-am descoperi pacatele si ne-am pocai ca sa ne salvam si noi dar si locul pe care stam.

...in continuare textul....
Un preot si profesor de matematica polonez a castigat Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza Times. Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu cat introduce indoieli asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte pentru prima data si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Juriul nu tine cont de apartenenta religioasa a candidatilor, de rasa sau de sex.

Prieten cu fostul papa Ioan Paul al II-lea, Michael Heller este profesor de filosofie la Academia Pontificala de teologie din Cracovia. Polonezul s-a specializat in formule complexe care fac posibila explicarea oricarei notiuni prin intermediul calculelor matematice.

Pentru performantele sale stiintifice, Heller a fost desemnat castigatorul Premiului Templeton, care este mai consistent decat premiile Nobel. Cercetatorul va primi din partea fundatiei care acorda anual aceste distinctii peste 1,6 milioane de dolari. In varsta de 72 de ani, profesorul Michael Heller este cel de-al 38-lea castigator al premiului. Distinctia ii va fi inmanata de catre ducele de Edinburg, la 7 mai, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Buckingham Palace.

Fundatia Templeton a fost fondata de americanul de origine britanica Sir John Templeton, numit cavaler de regina Elisabeta a II-a pentru activitatile sale filantropice. Fondatorul a fixat valoarea premiului astfel incat s-o depaseasca pe cea a Nobelului, deoarece considera descoperirile spirituale superioare celor "provenite din ambitii omenesti".

Cu ceva timp in urma am scris citeva rinduri despre subiectul propus in care-mi aratam mirarea (pt. o minarie la scara mondiala atit de premiere cit si de marcare a momentului , atitudinii si persoanei- lucreaza oculta si nu doarme precum asazisii oameni duhovnicesti !!!) pt. acest eveniment penibil si in care lansam idea ca pornindu-se de la legile si principiile termodinamicii coroborate cu teoria sistemelor se demonstreaza existenta lui D.zeu si inca si mai mult , trasaturile esentiale ale lui ca fiinta . Am sa simplific cit pot de mult demonstratia fara a intelege ca aceasta nu este si temeinica sau eronata . Sau mai bine zis , cind veti vedea ca va ia in pene ispititorul si incepe sa va bata cu asemenea idei incepeti singuri si studiati si cautati si cercetati si veti descoperi singuri adevarul . Deci :
- formula stabilita de Einstein pt. calculul energiei in fizica cuantica este E=mc2 (adica ,,c" este la patrat). ;ori aceasta formula continind in ea viteza luminii ,,c"presupune implicit existenta miscarii caci miscarea se face cu viteza care la rindul ei miscare presupune existenta timpului deoarece miscarea numai in timp se desfasoara ! Elementele fizice fundamentale, microparticulele materiei, precum protonul care chiar daca are o viata sa zicem eterna egala cu 10*32 (adica 10 la puterea 32) ani totusi are un inceput si sfirsit; deasemenea aparitia si disparitia extrem de rapida a altor microparticule , instantanee, insemneaza la urma urmei crearea si distrugerea materiei dar care se desfasoara tot in timp . Cu alte cuvinte materia nu este eterna,vesnica, din moment ce componentele materiei (microparticulele)au inceput si sfirsit , oricit de mare ar fi intervalul dintre ele, adica exista in timp !
Vesnicia, adica ceea ce inseamna plasarea inafara timpului,presupune lipsa miscarii, adica situatia inversa cu demonstratia de mai sus. Principiul al treilea al termodinamicii (pt. care fizicianul Nernst a primit premiul Nobel in 1920) ne spune ca asa ceva nu se poate intimpla sau imagina decit la temperatura de zero absolut (0 absolut= - 273 grade C) cind orice miscare a particulelor ,,ingheata"in lipsa oricarei energii la dispozitia atomilor. Dar, punerea in miscare a acestui sistem material inchis (pe care ni l-am imaginat ca ar putea exista la temperatura de O absolut si ca ar fi vesnic, opus materiei care am vazut ca nu este vesnica ci are un timp de aparitie si de disparitie precum la microparticulele atomice , supraatomice , s.a.m.d.) necesita energie. Primul principiu al termodinamicii ne spune ca raportul (sau totalul) dintre energie si materie dintr-un asemenea sistem este mereu constant . Asta inseamna ca energia de care este nevoie ca sa transformam un sistem etern in unul neetern precum universul nostru,si sa punem in miscare sistemul etern , inghetat si vesnic din afara timpului trebuie sa vie neaparat din afara lui deoarece, asa cum am spus si ma repet iar, raportul energie materie propriu este constant , adica nu are de unde de la interior . Aceasta insemneaza ca acest sistem , care reprezinta universul nostru, este musai sa fie deschis energetic spre altceva din afara lui , ca din el (iarasi ma repet)nu are de unde deoarece raportul energie/materi... este constant , deci nu este de unde ! Cu alte cuvinte , materia nu isi este siesi suficienta pt. a fi vesnica si pt.a putea forma acest univers aflat in continua schimbare, miscare.
Dar sa revenim, de unde ia universul aceasta energie din afara lui ca sa existe, ca sa nu fie la temperatura de O absolut si deci sa nu fie vesnic deoarece este format din miocroparticule care se nasc si mor unele instantaneu iar altele cu viata f. lunga , gen proton ? Pai de unde ? de la o cauza externa de el !
Deci sa tragem o concluzie preliminara : universul are 2 variante de a fi : etern sau nu . Ca sa fie etern, inafara timpului,ar fi trebuit sa fie construit in principal din particule eterne (doar cu data de nastere),sa existe la temperatura de O absolut si sa nu aibe nici un fel de miscare nici el , universul, in sine si nici elementele componente . Dar este construit din microparticule ierarhizate pina la molecule , aflate in miscare cuantica cu o energie data de formula lui Einstein , care se nasc si dispar (o durata de existenta limitata in timp) si care nu este inghetat la O absolut ci este cald. Energia necesara ca sa miste un sistemn inghetat etern pina la unul cald si neetern nu se poate lua din interiorul lui (din sorii si exploziile solare) deoarece raportul energie/materie este constant si atunci este musai sa fie luat din afara sistemului, de la o sursa sau o cauza externa.
Continuam : aceasta cauza externa care ii da tot timpul energie universului tinindu-l in viata si transformindu-l din vesnic in neetern se crede ca l-a si creat (din moment ce se ingrijeste de el pompindu-i energie) din ce ? din nimic , deoarece inainte de univers ce credeti ca a fost ? neant , desigur ! Dar la ora actuala noi aven cunostinte doar despre universul nostru si si acelea extrem de modeste, si nu stim sa mai existe un alt univers decit cel in care existam. Ori despre cauza care pompeaza energie in sistemul nostru fiind din afara lui noi nici nu stim dar mai ales nu putem sti nici o data nimic pe baza cunostintelor noastre. Nici macar nu putem cugeta la ceasta cauza , noi judecam, cugetam doar la ce este universul nostru ca pt. acesta avem cunostinte cel putin filosofice. Putem insa deduce despre ea ca este nemateriala (daca ar fi materiala ar fi din universul nostru !) si ca deci nu cunoaste nici schimbare , nici miscare,adica deci este infara timpului, este vesnica !! Mare constatare am putut face !!!!!!
Sa continuam ideatia logica : daca aceasta cauza externa de universul nostru a putut face din nimic acest univers inseamna ca este si atotputernic fata de el . Daca l-a facut din nimic inseamna ca nu a actionat dintro necesitate obiectiva sau intimplatoare ci l-a facut pur si simplu pt. ca asa a vrut. Dar daca are vointa se evidentiaza o caracteristica absolut esentiala a acestei cauze , adica inseamana ca este o PERSOANA si nu o forta impersonala .
Deci sa facem ultima concluzionare : daca acea cauza externa de univers l-a creat pe acesta din nimic si pt. ca asa a voit insemneaza ca :
- este ziditorul universului pe care l-a facut din nimic
- este atotputernic fata de universul lui
- este proniator/purtator de grija fata de universul lui pompind mereu energie in el pt. a supravietui.
- este imasterial si etern
- are vointa proprie fiind deci persoana

Toate aceste caractere nu le are decit o singura cauza cunoscuta de mintea omului numita DUMNEZEU !

Am facut o invitatie serioasa si profunda tuturor carora vor sa cerceteze dar inainte de orice trebuie sa tinem cont de cel mai mare adevar :
in tot ceea ce tine de existenta lui Dumnezeu noi trebuie sa ne ferim de marele pacat al necredintei care ne indeamna sa-l cautam pe Ziditor tot altfel decit el insusi s-a descoperit , adica noi trebuie sa-i credem pe sfintii parinti marturisitori , pe Maica Domnului cea mai mare marturisitoare a dumnezeirii prin nasterea ei insasi si in primul si primul rind trebuie sa-l credem pe Hristos insasi . Daca vom face toate acestea nici nu va mai fi nevoie de nici o stinta pt. a-l descoperi pe D.zeu !!

gabriel 30 19.06.2010 00:03:12

Dumnezeu nu trebuie demonstrat matematic,Dumnezeu trebuie simtit,trait, si urmat,nu demonstrat.Oamenii de stiinta incearca sa demonstreze incertitudinile,cautarile,sperantele si asteptarile lor,nu atat pe Dumnezeu,ceea ce arata ca fiecare om,chiar si ateu,cauta "ceva"....

idealist 23.06.2010 08:55:50

Trebuie sa ceri si dovezi pt credinta ta eventual revelatii nu dovezi stiintifice, altfel poti fi exploatat de oameni avizi de profit. Ca in acest episod din Outer Limits, A New Life, in care un predicator colecta sclavi obedienti pentru vanzare pe alte planete, din cei amatori a se supune unei vieti de munca si rugaciune.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:22:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.