![]() |
Citat:
Voi da niste exemple ca sa ma fac inteles. In secolul IV, Sfintii Atanasie, Grigorie Teologul si Vasile cel Mare au fost cei care au definit sensul teologic al notiunilor grecesti de "ousia", "physis", "prosopon" si "hypostatis". Pana la ei nu exista o claritate terminologica a teologiei trinitare, desi fondul credintei era acelasi de la intemeierea Bisericii. Sfintii amintiti mai sus au fost considerati de unii contemporani ai lor ca fiind "inovatori", realitatea este ca ei nu au facut decat sa exprime credinta in termeni foarte clari, pe care ii folosim si noi astazi. Putem sa spunem acelasi lucru despre Anselm de Canterbury cu "teoria satisfactiei" din soteriologie? Este vorba de doar de cuvinte noi exprimand o veche credinta? Parerea unanima este ca el a inovat din toate punctele de vedere, teoria lui fiind cu totul straina de credinta primului mileniu crestin. Mai spui tu ca "greselile Papei sunt asemenea greselilor Patriarhului". Nu este deloc asa. Patriarhul Nestorie a fost ereziarh (=incepator al unei erezii) si a fost condamnat de Biserica la sinodul III ecumenic (Efes 431). Papa Pius al IX-lea a introdus doua dogme gresite (Imaculata Conceptie - 1854; infailibilitatea papala -1871) si romano-catolicii nu au avut decat doua optiuni: sa se supuna fara cracnire (asa a procedat majoritatea) sau sa se desparta de BRC (vechii catolici, vreo 2 milioane cu totii). Credeti oare ca nu au existat argumente teologice chiar din partea teologilor romano-catolici impotriva dogmelor sus-amintite? Ba da, au fost destule, numai ca datorita principiului gresit de a asculta neconditionat de papa, au avut castig de cauza camarila papala (Curia romana), reprezentata atunci de ultramontanisti. |
Acum ii dau dreptate lui Grigorie.
Pentru ca dragostrea pentru fratii nostrii apuseni trebuie sa o manifestam si in ceea ce spunem, dar si in felul cum o spunem. Da, unitatea e posibila, pentru ca Adevarul e posibil, iar unitatea e numai in Adevar. |
Citat:
Calea compromisurilor e periculoasa. Azi putin, maine putin, pana cand te trezesti ca nu-i mai intelegi pe Parinti si incepi sa-i reinterpretezi sau sa-i consideri depasiti. Asa s-a intamplat cu scolasticii, care au transmis urmasilor o traditie falsificata. Ca sa descoperi apoi falsul este mult mai greu si doar foarte putini reusesc, pentru ca e nevoie de multa onestitate si insistenta. Pentru curiosi, amintesc doua nume: abatele Guettee si abatele Placide Desseille. |
Sa traiti!
Am citit cate ceva pe aici si am ramas profund dezamagit. Nu-mi vine sa cred despre ce discutati voi. Asemenea subiecte.... Anyway, voi chiar vreti sa va mantuiti? Daca da, de ce acuzati biserica Romano-Catolica? In fond este o religie. Este asemanatoare in chip celei dinainte de despartire. La fel si cea ortodoxa. Nu va este bine? Daca va fi nevoie va veti lupta pentru a nu se unii Bisericile? Noi toti suntem Biserica si separat suntem tot Biserica. Ati inebunit? Sa aparati o religie sau alta inseamna defapt sa va lepadati de ceea ce este in inima voastra. In inima voastra nu este o religie, este intelepciunea, lumnina, iubirea sau cum vreti voi sa-i mai spuneti Lui Dumnezeu. Cum adica sa va lepadati de Dumnezeu daca va aparati religia? Va-ti gandit vreodata ca tot ce este in jur este creat de El? Da, chiar si Raul... Credeti ca sunt nebun? (pt. cine nu stie, a fi nebun in contextul acesta inseamna a nu crede in Dumnezeu) ... Deja deveniti fanatici. Sa va explic ce inseamna si asta: sa ganditi cu inima si sa simtiti cu mintea. Pai daca incepeti sa simtiti cu mintea (acolo se afla constiinta voastra), Dumnezeu fiind in inima voastra, poate va incepe sa planga cand va vedea ca este lasat singur in locul sfant din om, in sanctuarul care-l face pe om asemenea lui Dumnezeu in chip si asemanare. Daca fiinteaza la fel ca dumnezeu in chip si asemanare, inseamna ca si El se va mania, la fel ca omul si va fi vai.... Mai terminati cu prostiile si ganditi-va nu cum sa nu face-ti rau (ca nu puteti sa nu face-ti) ci cum sa face-ti bine.(nu sa dati bani la cersetori, sa luati animale in casa, sa bate-ti umarul aproapelui numai din respect, sau alte fapte care par extraordinare pentru oameni. ) In final, daca vreti sa va aparati religia despre care tot spuneti ca e dreapta sau potrivita, lumina sau adevar, intrati in inima voastra cat mai adanc si va ve-ti inalta cat mai sus (pentru ca inaltime=adancime). Acolo intrebati-va daca mertitati macar sa traiti, si daca va credeti demni de viata, atunci puteti sa dati jos religii si secte, state si guverne) Sper ca n-am batut campii, si ca cineva sa citeasca tot ce am scris. In speranta ca unii din oameni se vor gandii la Dumnezeu ca ceva ce este cunoscut, dar neaflat (utopie) si ca trebuie sa il afle, pe tot parcusul vietii lor va las in pace si impacare. (adica impacat cu Dumnezeu, aproapele, si cu tine insuti). La revedere! |
devinator,
nu, n-am innebunit inca, si ne simtim destul de bine. :D "Sper ca n-am batut campii, si ca cineva sa citeasca tot ce am scris. " -noi speram ca cineva sa stearga tot ce ai scris. A, si inainte de a mai posta, studiaza Dictionarul Ortografic si persoana a doua a verbului in limba romana. |
Citat:
Dupa credinta crestina Dumnezeu nu este creatorul raului. Aici nu incape nicio indoiala. Daca tu crezi altfel, atunci te situezi in afara cadrului crestin. |
Revin.
Se pare ca aici se gasesc persoane care uita ceva. Nu este cel mai important sa spui "Sunt crestin ortodox" sau ca apartii altei religii. Important e sa vrei sa cunosti ce este in inima ta. Sa inteleg ca majoritatea celor care posteaza pe acest forum sunt convinsi ca romano-catolicii se indreapta spre Iad? Aduceti si voi niste argumente mai sanatoase, care sa exprime ce vreti voi sa spuneti si nu ce au spus alti oameni pe care vreti nu vreti ii citati. Cat despre nasterea Raului, spuneti-mi si mie cine L-a facut...(nu cine L-a facut Rau, ci cine L-a creat) - eu cred ca Dumnezeu este Tatal Raului prin creatie... Pacat ca libertatea de a impartasii parerea este atacata cu dorinte jalnice...(de exemplu stergerea unui post pe acest forum) Imi pare rau ca ganditi asa, dar nu ma derajeaza sa fiu luat peste picior pentru credinta mea. Intrucat aici sunt desconsiderate idei care vin in urma unor studii, si in urma a unei educatii crestine, cred ca in mod indubitabil nu am ce cauta pe acest forum. Un profet nu este dorit in patria sa si pleaca. La revedere! |
E simplu sa-ti iei jucariile si sa pleci.Dar e si las. Raspunde tu cu argumente la tot ce au spus Grigorie, Traditie, antiecumenism, nu ne mai jigni si vei fi "primit in patria ta", "profetule".
|
www.ortodoxie-catolicism.com
|
devinator scrie lucruri interesante...cu unele nu sunt de acord iar despre unele nu stiu ce sa zic.
nu dumnezeu a creat raul. dumnezeu a creat fiinte libere, si ele prin libertatea lor au adus raul in creatie. daca eu am un fiu si acel fiu creeaza o opera de arta, nu inseamna ca eu am creat opera de arta. nu e asa logica. |
Citat:
Sfintii Parinti folosesc adesea analogia Bine-rau / Lumina-intuneric. Asa cum intunericul este absenta luminii, la fel raul este absenta binelui. Lumina / Binele sunt cele care exista cu adevarat. (Si in fizica lumina este alcatuita din fotoni, in timp ce intunericul este absenta luminii). Ce a permis Dumnezeu este posibilitatea de a face intuneric. Folosind un ecran opac, se poate opri trecerea luminii. Si gata, s-a "creat" intunericul. In planul moral, ecranul care sta la dispozitia fiintelor rationale (ingeri si oameni) este libertatea. Cum este folosita aceasta libertate face sa existe deschidere pentru har sau opacitate fata de acesta. De ce lasa Dumnezeu si aceasta posibilitate de a folosi libertatea in sens distructiv? Pentru ca numai prin existenta libertatii, prin alegerile sale libere, omul creat "dupa chipul lui Dumnezeu" poate ajunge la "asemanarea cu Dumnezeu". Nu este o alta cale pentru a putea dobandi iubirea divina. Iubire care presupune relatia personala si libertatea acesteia, altfel n-ar mai fi iubire. |
Citat:
crestinismul adevarat era simplu numai evolutia noastra umana ...schismatica...ne-a facut sa vedem altfel ceea ce e atat de simplu si normal iisus ne-a lasat Adevarul simplu si clar , de ce ne punem deasupra lui facand ce vrem noi....majoritatea in biserica ortodoxa cam fac ce cred ei si traditia ortodoxa... numai sfintii ortodocsi s-au integrat in lumina lui Hristos de ce oare ? pentru ca au trait in asceza, nu pentru ca au trait simplu si curat, foarte simplu si foarte curat iar curatenia inseamna lumina, iubire si credinta, rugaciune ce ingemaneaza toate astea asa cum calugarii fransciscani desculti traiau simpli si smeriti muncind pentru altii, asa cauta si in ziua de astazi calugarii si calugaritele fransciscane sau clarisse sa traiasca...nu au nimic de a face cu zen-ul... cei ce practica zen-ul nu cred in Dumnezeu si nici nu au de a face cu crestinismul cineva pangareste adevarurile catolice pentru a obtine un efect aproape diabolic, alimentand ura si divergentele de ce nu putem noi ortodocsii si catolici sa fim Oameni si sa ne comportam ca atare !!! |
Macar de ar fi asa
AM PLATIT SECOLE PENTRU CREDINTA NOASTRA PENTRU CA AM INDRAZNIT SA FIM ORTODOXI SI VOM MAI PLATI PANA LA NOTA FINALA....ORI NE VOM UNI CU BISERICA DE LA ROMA OR VOM PIERI!!
AM FOST LASATI SA FIM CALCATI DE MUSULMANI DUPA ANI NE-AU LASAT SA FIM DISTRUSI DE COMUNISM ACUM A VENIT RANDUL CAPIATLISMULI DEMOCRATIC SA-SI IA PORTIA !NU MA CREDETIß::ISTORIA IMI STA LA BAZA ...mai MULT VATICAN INSEAMNA VATIS -ADORARE CAN-SARPE NOI SUNTEM ERETICI?DA SUNTEM HEREZIA INSEAMNA A AVEA LIBERTATEA DA A ALEGE SI ORTODOXII AU ALES SA FIE ERETICI! DA SUNTEM DAR NU IN OCHII DOMNULUI IN OCHII VATICANULUI SUNTEM! MACAR DE AM RAMANE ASA..DUMNEZEU SA NE AJUTE! Citat:
|
Nu se promoveaza BC prin denigrarea Bisericii Romane.
Denigrarea nu este o metoda de promovare ci contra. Cei necredinciosi cand vad asemenea dispute nici nu se mai gandesc sa citeasca Evanghelia. Va garantez. Tinta noastra nu este BOR (chiar daca ei au ce au cu noi) ci sa atragem ateii spre Domnul care din greseala in mod real sunt foarte multi. Faceti un sondaj printre cei 90% dintre ortodocsi si vedeti cati stiu crezul sau cati au fost la o liturghie in viata lor si ramaneti surprinsi. Nu mai vorbim de cati se spovedesc si de cati profaneaza Sfintele Taine atat mireni cat si preoti (la traditionalul comert cu ,,pasti''). Ca sunt contributori la BOR nu inseamna ca si cred in ceva. Faptul ca au o credinta confuza nu inseamna mai rau decat ereziile sectarilor ? Ca iata ca se poate si mai rau. Pana la urma o erezie (credinta falsa) poate fi scuzabila (nimeni nu detine adevarul absolut. Chiar si sfintii s-au mai inselat uneori) insa batjocura la adresa Domnului NU. Mai bine nu intri intr-o Biserica Ortodoxa decat sa profanezi (cununii pe banda rulanta si cu fite etc). Asa ceva provoaca mania Domnului si de aceea o ducem cu o ducem in Romania.
Pe de alta parte daca e vb. de BC acesta nu este un stat ci o Imparatie transstatala care incearca sa creeze pe sol Imparatia Cerurilor (precum in cer sa si pe pamant). |
Nu paote sa fie Unire cu ereticii nu poate fi. daca vor sa treaca la legea noastra sa ramanem noi neschimbati e bine, dar ei vor sa vina cu papisme ale lor in BISERICA NOASTRA asa ceva nu este voie;sa stean legea lor daca nu le convine la noi n-are ce sa caute acesti ERETICI decat daca recunosc ca BISERICA ORTODOXA ROMANA DE RIT NOU este cea adevarata nu stil vechi.
O sai pedepseasca DUMNEZEU ca sunt eretici si deformeaza Biblia si Scripturile. Cea iesit din protestantism numai baptisti si iehovisti adventisti. Cea facut caloticismul numai preoti homosexsuali si INCHIZITIE? Ajut-ai DOamnte sa vina la calea cea drepta a Ortodocxiei anim. |
Pai te contrazici.
Adevarata Biserica Ortodoxa (pentru un ultraortodox antipapist) este cea de stil vechi. Dupa calendarul Iulian. Insa va garantez ca v-ar lua o viata sa calculati dupa cel Iulian (nemodificat in mod fatarnic) cu luni intercalare ca sa iasa rotatia pe orbita solara a globolui. Asta de stil nou este dupa calendarul papistas - cel Gragorian. Asa ca daca suntem eretici ,,jos'' si cu data actuala a Nasterii Domnului calculata de Papa Gregorius al XIII-lea pe la 1600 si inapoi la ortodoxismul sovietic. Ortodoxismul de stil nou este ca Sf.Petru cand incerca sa mearga pe apa. S-a trezit la un moment dat cand a inceput sa se scufunde ca nu era nici la Dumnezeu si nici la oameni.
Atentie la limba romana, nu o mai schingiuti asa rau mai ales ca nu da bine pentru un nationalist ! |
Citat:
|
Ne inchinam la calendar ?????
Sa ne inchinam la calendar ?? Asta din ce Evanghelie o fi ? Aia dupa Iuda Iscarioteanu probabil. :79:
|
Stiti minunea cu serpii Maicii Domnului din Insula Kefalonia? Dupa ce s-a trecut la calendarul gregorian toti se intrebau daca serpii vor aparea dupa calendarul vechi sau dupa cel nou. Si ce credeti ca s-a intamplat? :)
|
Calendarul gregorian nu este un calendar dupa natura, dupa fenomenele naturale. Oricum acuma cu poluarea fenomenele naturale nu mai au de mult perioadele ciclice pe care le aveau. Calendarul gregorian tine seama strict de sistemul solar si este cea mai importanta descoperire din ultima mie de ani fiind cel mai precis calendar (eroare de 1 zi la 5 ani). Inclusiv oamenii de stiinta de la NASA (si pe aia numai de ultracatolicism nu puteti sa-i acuzati intrucat sunt oameni de stiinta) calculeaza tot cu calendarul gregorian. Inclusiv BOR calculeaza tot in gregorian (mai putin Invierea Domnului pe care in schimb o pune tot in calendarul gregorian - cel cu 365 zile si cu 1 ianuarie prima zi a anului). Vedeti anul trecut cata eroare a dat data Pastelui calculele dupa iulian, de 1 luna, in schimb ce pastele calculat in gregorian a rezultat exact cum spune regula prima duminica cu luna plina dupa echinoctiu. Vedeti ca sunt trecute fazele lunii pe net. Calendarul Iulian are erori mari de aceea nu este utilizat pentru calcule serioase nicaieri in lumea oamenilor de stiinta.
|
Citat:
aparitiile erau determinate de credinta si au avut loc exact atunci cand credinta le-a determinat |
Citat:
Mantuitorul nu spune nicaieri ca un anumit apostol a fost mai cu har intre cei doisprezece. Si chiar la insitentele unora dintre apostoli(de a sta de-a dreapta Mantuitorului) Mantuitorul este foarte clar si transat cand spune: cel ce vrea sa fie primul intre voi sa slujeasca celorlalti. Mantutorul nu a sustinut niciodata primatul unuia dintre apostoli. Asta sustine doar papa din ratiuni pur LUMESTI(studiaza te rog obiectiv istoria BC si o sa afli despre ce vorbesc). Ultima parte a frazei tale: "cei mai multi sfinti dinainte de schisma tineau ritul acum numit catolic" pot sa zic ca ma dat gata. Pai floaredecolt cei mai "grei" sfinti parinti ai bisericii de dinainte de schisma au trait in Rasarit pe teritoriul actual al bisericilor ortodoxe si au respectat hotaririle Sinoadelor Ecumenice, ceea ce fac si ortodocsii de astazi. Iar inainte de ruperea bisericii latine de biserica ortodoxa(care in fapt s-a produs mult mai devreme de marea schisma) si papii si ceilalti episcopi latini respectau hotararile Sinoadelor Ecumenice fiind astfel ortodocsi(care se traduce "drept slavitori" sau mai pe inteles cei care tin credinta cea dreapta). De altfel, sa stii ca Biserica Ortodoxa cinsteste foarte multi sfinti: papi episcopi, preoti si simpli mireni ai bisericii Romei: Sf. Silvestru - papa al Romei, Sf. Ambrozie -episcop de Milano.... Ritul actual catolic nu e decat o erezie, una foarte mare asemanatoare celor condamnate in cadrul Sinoadele Ecumenice. Cum sfintii nu au fost eretici, ci dimpotriva au luptat impotriva ideiilor propagate de eretici(unii primind chiar moarte muceniceasca s-au fiind scingiuiti in diverse moduri: taieria maine drepte, taierea limbii sau orbirea) afirmatia ta o consider complet gresita. Citat:
Si ce ti se pare complicat in ortodoxie? Iar daca totusi ti se pare complicat sa stii ca procesul mantuirii nu e unul usor/simplu, ci reprezinta un urcus greu cu mai multe sau mai putine caderi asta depinzand de fiecare. Noi, ortodocsii nu putem zice precum zic unii care azi se intituleaza crestini: gata, eu sunt crestin, sunt al lui "Isus", sunt mantuit. Dupa cum stii lucrurile bune cu greutate se obtin. Nici cei mai mari sfinti ai bisericii nu erau siguri de mantuire in ultimele lor ceasuri(si ce viata duceau acestia) ci isi puneau nadejdea in mila lui Dumnnezeu, pentru ca o greseala in ultimile ceasuri de viata(mandrie, slava desarta) ar fi putut darama tot ce au construit cu truda o viata intreaga. Ortodoxia pastreaza tot ce Mantuitorul Hristos a transmis apostolilor direct si apoi ce acestia au primit prin Duhul Sfant. Ortodoxia fera prin Sfintele Taine tot ce omul are nevoie pentru a se mantui. Iar Sfintele Taine sa stii ca nu sunt inventia ortodocsilor. Cred ca ai auzit de cina cea de taina - prima Liturghie savarsita pe pamant chiar de Mantuitorul Hristos(Liturghie pe care Mantuitorul Hristos ne cere sa o repetam chiar in timpul cinei, in amintirea numelui Lui)si implicit prima Euharisitie(Sf. Impartasanie - trupul si sangele Mantuitorului: Mancati... Beti dintru acesta toti, acesta este sangele meu...), ai auzit si de nunta din Cana Galilei cand Mantuitorul a binecuvantat nunta - unirea dintre un barbat si o femeie prin prezenta Sa, s-au de botezul Domnului in apele Iordanului cand Duhul Sfant si-a facut simtita prezenta in chip de porumbel(vezi pogorarea Duhului Sfant asupra neofitului aflat in scaldatoarea Sf. Botez), s-au de Cincizecime cand Duhul Sfant s-a pogorat peste apostoli primind harul pe care il vor da mai departe prin sfintirea de episcopi, preoti si diaconi(instituirea tainei preotiei). Cred ca ai auzit si de Taina iertarii pacatelor - Spovedania instituita tot de Mantuitorul Iisus Hristos cand ii indeamana pe apostoli sa propovaduiasca invatatura s-a de credinta dandu-le si puterea de a ierta pacatele: "Carora le veti ierta pacatele iertate vor fi si in cer, iar celora ce le veti tine tinute vor fi si-n cer". Citat:
Cred ca nu ai cunoscut cu adevarat ortodoxia, si nu stii ce inseamna Sf. Traditei astfel nu se explica cuvintele tale. S-au si mai grav ai luat contact "cu o forma de ortodoxie deformata". Citat:
- munca: Mantuitorul pana sa-si inceapa activitatea de propovaduire a evangheliei a muncit ca simplu tamplar - la fel si calugarii ortodocsi au diferite asculatari(pe timp de zi, noaptea fiind rezervata rugaciunii): cei inzestrati picteaza sau sculpteaza, altii au in grija gradina, bucataria, animale, etc. Pe scurt fac diverse activitati prin care isi asigura traiul: "cine nu lucreaza nici sa nu manance", impletite cu rugaciunea neincetata pentru a se ferii de ispite(rostirea continua in minte a unor rugaciuni scurte: Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ma) - rugaciunea si postul - tot dupa exemplul Mantuitorului care se retragea noaptea pentru rugaciune si a petrecut timp de 40 de zile in pustia Quarantinei in post si rugaciune. La fel si calugarii ortodocsi - daca ai avea curiozitatea sa mergi intr-o manastire ortodoxa unde se respecta regulile monahale o sa poti afla ca monahii se roaga foarte mult noaptea atat in obste la Sf. Slujbe cat si in particular dormind foarte putin - doar cateva ore pe noapte. Si in plus sa stii ca nu se roaga doar pentru ei, ci se roaga pentru intreaga lume atat pentru ortodocsi, cat si pentru oameni de alta confesiune. Sa stii ca in ecteniile din Sf. Slujbe exista cereri in care preotul su diaconul se roaga pentru unitatea de credinta - ceea ce nu vei gasi in ritualul altor confesiuni. Citat:
Citat:
|
Citat:
nu calitatea de catolic determina aceste manifestari, ci omenitatea pacatoasa chiar este de folos sufletului dumneavoastra sa credeti astfel? |
Citat:
|
Citat:
este o opinie doar ca nu prea are legatura cu esenta Catolicismului sau a papalitatii iata de ce Citat:
numai ca "In nomine papam rex" au actionat persoane care nu prea aveau legatura cu esenta Catolicismului desigur, este si vina papalitatii ca a permis aceasta folosire Citat:
numai ca "el" este cel care a folosit Catolicismul pentru represalii adica una dintre persoanele de mai sus Citat:
cam asa cum este acum cu supra-taxa pentru casatoria ortodoxa, de exemplu (am auzit ca se va reglementa curand problema) Citat:
bisericile si manastirile ortodoxe aveau pamanturi muncite la fel Citat:
Papa a fost implicat asa cum a fost implicata Elena in Razboiul Troian adica, unii aveau nevoie de justificari pentru actiunile lor si le-au gasit oriunde numai sa nu ii implice pe ei |
Citat:
Citat:
Nu am aflat pana acum ca papa(din cate stiu eu chiar una din elementele esentiale ale catolicismului, pentru voi "vicarul lui Hristos pe pamant") sa fi condamnat pana acum vreun ordin al cavalerilor cruciati(calugari in primul rand si apoi soldati - asta daca asocierea este permisa din punctul de vedere al nostru, al crestinilor) pentru atrocitatile de care s-a facut vinovat, si nici nu avea cum, toate acestea actionand cu binecuvantarea papei. Cred ca stii ce a insemnat inchizitia(organizata si patronata de papa), si actiunile ordinului calugarilor iezuiti pentru impunerea fortata a catolicismului. A fost condamnat(nici macar avertizat, sa nu mai zicem de excomunicarea pe care o aplica doar celor ce aveau pareri divergente cu ale lui) de papa pana acum vreun inchizitor(criminal) sau iezuit? Nu! Doar a avut nerusinarea ca pe unii sa-i beatifice. Foarte romantica comparatia cu Elena din Troia.... Citat:
Citat:
Ce a facut mult adulatul si ridicatul in slavi de catre tine papa pentru a stopa devierile pe care le-am enumerat eu mai sus? Iti spun eu: nimic! "Vicarul lui Hristos pe pamant" asa cu se auto numeste, infailibilul(cel fara de greseala, care are dreptate in toate) papa isi avea si el metresele lui, fusese si el ridicat la rangul de cardinal cand inca nu-i mijise barba(ca sa intelegi despre ce vorbesc cel mai usor ar fi sa te informezi cu privire la papii si cardinalii din familia de Medici). |
voua
limita este a omului nu a Lui Dumnezeu ! Un crestin autentic nu cunoaste ura si stie respectul fata de valorile alltora.Hristos a vindecat leprosul samaritean chiar de era de alt neam cu dansul!Pentru bine nu exista legi....cand un om cade pe strada nu il intrebi daca e crestin ortodox.Numai Dumnezeu ESTE ADEVARUL !Biserica catolica a avut pacatele sale dar a avut si Sfinti sai .Noi ca crestini trebuie sa stimsa facem diferenta ! Sa iubim mai mult si sa lasam Judecata Lui Dumnezeu
Sfantul Francisc Sfantul Augustin si multi altii reprezinta un model spiritual pentru oricine !Doamne ajuta |
Asa cum am mai afirmat si in alte locuri, am fost botezata ortodox, educata romano-catolic si sunt casatorita in biserica ortodoxa.
Nu sunt in masura sa emit judecati de nici un fel referitor la o posibila unire. Nu stiu care este stadiul discutiilor intre cele doua biserici. Nici daca s-a facut sau nu un progres. Un lucru insa stiu - parintii mei (Dumnezeu sa-i ierte) m-au educat in dragostea fata de Dumnezeu si fata de aproapele. Din pacate, din vina mea si doar din vina mea, nu traiesc la inaltimea invataturii pe care mi-au dat-o. De la preotul copilariei mele (catolic, Dumnezeu sa-l ierte) am invatat delicatetea fata de semeni, nu din vorbe doar, ci din exemplul lui personal, am invatat importanta inegalabila a sacrificiului Mantuitorului nostru. Tot de la acest preot am invatat s-o iubesc, de fapt s-o ador pe Preacurata Fecioara Maria. Din viata Sfantului Anton de Padova si a Sfantului Francisc am invatat ca saracii sunt dragi Domnului si ca trebuie tratati cu foarte mare consideratie. Datorita acestei educatii sunt acum ceea ce sunt!!! |
Citat:
|
Intamplator am gasit o intrebare pe un forum, a unei tinere care dorea sa treaca de la ortodoxie la catolicism. Cata atentie si bunsimt in raspunsurile primite din partea forumistilor catolici! era sfatuita sa ia mai intai legatura cu duhovnicul ortodox, apoi sa nu faca aceasta alegere ca sa fuga de aspecte care nu-i plac in biserica nativa, ci doar daca s-ar simti mai implinita ca crestina, mai aproape de iubirea Domnului ca si credincioasa catolica.
Am avut ceva rabdare sa citesc si cateva pagini de aici, de la subiectul prezent. Ce scrasnete de dinti, ce porniri razboinice ultimative, ce declaratii, etichete si sentinte veninoase! Ce risipa de energie ca sa raspundem, sa ne impunem noi punctul de vedere, sa ne justificam, sa convingem! Nu mai e nimeni credincios ca noi, numai noi o sa intram cu fruntea sus in imparatia cerurilor, restul pas! da' o sa avem noi grija sa ne uitam la amaratii ramasi dincolo de porti si sa le radem in nas tuturor! vai de capul nostru... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:53:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.