Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tara mea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4171)

MarinaAlca 26.08.2008 05:34:36

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca
Pentru ca s-a mentionat despre sf Liturghie oficiata intr-o alta limba decat cea romana...mie personal imi suna strain tot ceea ce nu se rosteste in limba romana... toti credinciosii dau replicile in engleza iar eu in romana fapt ptr care adeseori zaresc cate un cap intors sau o privire cu coada ochiului a cate unui curios care se holbeaza la mine ca la un extraterestru, dar nu imi pasa!Poate ca sunt subiectiva acum si poate e cam devreme sa afirm asta, dar fara ipocrizie spun ca ptr mine AICI NU ESTE "acasa" si nici nu cred ca va fi vreodata!!! Este doar tzara adoptiva si nimic mai mult!

Ce ma deranjeaza cel mai tare este cand stau de vorba cu prieteni plecati de cativa ani buni din Romania si observ cu stupoare ca vorbesc romaneste cu accent de strain.... ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!! stiu ca nu trebuie sa ii judec dar opinia mea este ca se simt mult mai interesanti cand stalcesc putin in mod intentionat limba romana!!!!!!!!!!!! Recunosc ca si eu incep sa am dificultati in gasirea cuvintelor in limba materna si asta ma ingrijoreaza ff tare, fapt ptr care incerc sa converse cat mai mult cu prietenii din tara... sa scriu cat mai des in limba romana.... mi se pare pur si simplu rusinos sa ajung la stadiul in care nu mai pot expirma la fel de limpede si coerent limba materna!:(:(:(

alynnna 26.08.2008 08:05:20

Draga marina nu stiu daca intodeauna este rea vointa. Gandeste-te ca printre voi cei ce cunoasteti semnificatia Sf Liturghii sunt si persoane care vin acolo doar ptr ca le place sau obisnuinta. Pentru unii ca acestia e f.b. ca se savarseste in limba materna slujba, astfel le da prilej la fiecare Liturghie sa se trezeasca. Nu comparam pe cei ce pleaca de 1 luna 2 in strainatate si uita drumul spre casa.. cu cei ce traiesc acolo de zeci de ani si firesc este sa uite limba romana.:) Sa stii ca eu iubesc f.mult limba greaca si uneori raspund in greceste desi sunt romanca si traiesc in RO.:)

Hartford 27.08.2008 04:53:03

Citat:

Pentru ca s-a mentionat despre sf Liturghie oficiata intr-o alta limba decat cea romana...mie personal imi suna strain tot ceea ce nu se rosteste in limba romana... toti credinciosii dau replicile in engleza iar eu in romana fapt ptr care adeseori zaresc cate un cap intors sau o privire cu coada ochiului a cate unui curios care se holbeaza la mine ca la un extraterestru, dar nu imi pasa!Poate ca sunt subiectiva acum si poate e cam devreme sa afirm asta, dar fara ipocrizie spun ca ptr mine AICI NU ESTE "acasa" si nici nu cred ca va fi vreodata!!! Este doar tzara adoptiva si nimic mai mult!

Eu de exemplu cind sint aici as dori sa vin in Rom cind sint in Rom abia astept sa vin in America. Multi dintre romani zic la fel , e foarte greu pentru noi chiar daca sintem aici de multi ani ,nu ma refer la tineret cei nascuti aici. Sint si exceptii printre romani nu v-or sa auda de Romania dar tot le mai plac "mititeii". La noi la Liturghie raspusurile se dau numai in romaneste Crezul si Tatal nostru il spunem in ambele limbi.Aceesi problema si la greci discutii si iar discutii din cauza limbii unii vor in englezeste altii in greceste.Apropo de greci au un nou preot roman o sa slujeasca in greceste si engleza, multi preoti romani trec la greci,abia astept sa vad cum cinta parintele in greceste si enlezeste :)

C-tin 28.08.2008 17:09:43

Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare...

Interesant e románul autohton cu biserica si manastirea la doi pasi si nu merge la ele???
Dupa ce ajunge printre straini, strabate lumea ca sa vada o manastire:)

De trei ori am fost la Man. Prislop, si tot de atatea ori soferul ocazional care ma ducea din Hunedoara, la manastire(cca 25km), mi-a spus ca el nu trecuse pragul manastirii pana atunci si traia "la dou pasi" de aceasta manastire.

Hartford 28.08.2008 17:35:12

Citat:

Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare este cand stau de vorba cu prieteni plecati de cativa ani buni din Romania si observ cu stupoare ca vorbesc romaneste cu accent de strain.... ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!! stiu ca nu trebuie sa ii judec dar opinia mea este ca se simt mult mai interesanti cand stalcesc putin in mod intentionat limba romana!!!!!!!!!!!! Recunosc ca si eu incep sa am dificultati in gasirea cuvintelor in limba materna si asta ma ingrijoreaza ff tare, fapt ptr care incerc sa converse cat mai mult cu prietenii din tara... sa scriu cat mai des in limba romana.... mi se pare pur si simplu rusinos sa ajung la stadiul in care nu mai pot expirma la fel de limpede si coerent limba materna!:(:(:(

"ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!!"

Marina dupa mai multi ani de stat acolo unde esti o sa-ti schimbi parerea. Primesti accent fara sa-ti dai seama.Important e sa nu uiti de unde ai plecat:)

ancah 28.08.2008 18:26:12

Citat:

În prealabil postat de alynnna
Draga marina nu stiu daca intodeauna este rea vointa. Gandeste-te ca printre voi cei ce cunoasteti semnificatia Sf Liturghii sunt si persoane care vin acolo doar ptr ca le place sau obisnuinta. Pentru unii ca acestia e f.b. ca se savarseste in limba materna slujba, astfel le da prilej la fiecare Liturghie sa se trezeasca. Nu comparam pe cei ce pleaca de 1 luna 2 in strainatate si uita drumul spre casa.. cu cei ce traiesc acolo de zeci de ani si firesc este sa uite limba romana.:) Sa stii ca eu iubesc f.mult limba greaca si uneori raspund in greceste desi sunt romanca si traiesc in RO.:)

Iti multumesc pentru ingaduinta cu care privesti acesta problema a limbii materne, vorbite de cei plecati de mult timp din tara.
Am totusi un exemplu, care pe mine ma uimeste, si anume Regele Mihai, care a plecat cand avea 27 ani si s-a reintors cand avea mult peste 70. Sa fim atenti cu cata acuratete vorbeste limba romana, desi nu a trait in tara si nu a avut decat putine persoane cu care sa vorbeasca romaneste. Pentru mine este o minune ca si-a pastrat nealterate cunostintele de limba romana si ca vorbeste atat de bine si fara accent romaneste.

MarinaAlca 29.08.2008 09:15:44

Citat:

În prealabil postat de C-tin
Citat:

Ce ma deranjeaza cel mai tare...

Interesant e románul autohton cu biserica si manastirea la doi pasi si nu merge la ele???
Dupa ce ajunge printre straini, strabate lumea ca sa vada o manastire:)

De trei ori am fost la Man. Prislop, si tot de atatea ori soferul ocazional care ma ducea din Hunedoara, la manastire(cca 25km), mi-a spus ca el nu trecuse pragul manastirii pana atunci si traia "la dou pasi" de aceasta manastire.

Nu am putut intelege corelarea intre cele afirmate de tine si citatul meu "ce ma deranjeaza cel mai tare"...:)
eh, or fi prea obositi neuronii mei si nu isi mai fac treaba cum se cuvine:D:D:D

MarinaAlca 29.08.2008 09:17:08

Citat:

În prealabil postat de ancah
Citat:

În prealabil postat de alynnna

Iti multumesc pentru ingaduinta cu care privesti acesta problema a limbii materne, vorbite de cei plecati de mult timp din tara.
Am totusi un exemplu, care pe mine ma uimeste, si anume Regele Mihai, care a plecat cand avea 27 ani si s-a reintors cand avea mult peste 70. Sa fim atenti cu cata acuratete vorbeste limba romana, desi nu a trait in tara si nu a avut decat putine persoane cu care sa vorbeasca romaneste. Pentru mine este o minune ca si-a pastrat nealterate cunostintele de limba romana si ca vorbeste atat de bine si fara accent romaneste.

toata aprecierea mea Ancah... ai punctat perfect ceea ce am dorit si eu sa spun!

MarinaAlca 29.08.2008 09:25:19

Citat:

În prealabil postat de Hartford
Citat:

Citat:

"ptr mine este ceva total dezagreabil!!!!!!!"

Marina dupa mai multi ani de stat acolo unde esti o sa-ti schimbi parerea. Primesti accent fara sa-ti dai seama.Important e sa nu uiti de unde ai plecat:)

NU CRED SI NU VREAU!!! si daca nu vreau voi lupta cu toate puterile mele ptr a face ceva in sensul asta... eu am convingerea ca se poate mentine nealterata pronuntia atata timp cat exista bunavointa si permanenta conversatie in limba romana...
Uite imi vine in minte un alt exemplu din timpul facultatii: aveam 2 colege amandoua din Piatra-Neamt.. la inceputul anului I ambele vorbeau cu puternic accent moldovenesc...pe parcurs una din ele, care se rusina cu faptul ca provenea din acea parte a tarii, a scapat de accent si puteai jura ca s-a nascut in Bucuresti.. cealalata care se mandrea cu obarsia ei mi-a marturisit ca nu doreste sa isi piarda niciodata accentul si chiar asa s-a si intamplat.. uite ca au trecut mai bine de 15 ani de cand locuieste in Bucuresti dar si-a pastrat neatins dialectul ce o reprezinta.....TOATA STIMA MEA PTR ACEASTA PERSOANA!

mirelat 24.10.2008 07:32:11

Rm. Valcea

poate sa-mi spuna si mie cineva ce este cladirea aceasta?

http://lh6.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20112.jpg

mihai07 24.10.2008 09:57:22

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97368)

Este unul dintre mall-urile din Rm Valcea
Nu prea se potriveste in peisaj, dar deh

MarinaAlca 24.10.2008 11:18:20

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97368)

Mirela, daca nu ma inseala memoria parca spuneai ca in octombrie vei face o calatorie in Romania.. sa inteleg ca te-ai si intors de acolo?? daca da, asteptam cu nerabdare poze.....:6:

mirelat 25.10.2008 05:32:01

poze din vacanta in RO 2008

:103:cu placere, Marina, numai ca anul asta n-am facut prea multe poze "de pus in rama"... o sa postez totusi cateva dupa ce ma dumiresc de ce nu mai merge feature-ul insert image si cum altfel s-o scot la capat..

mirelat 25.10.2008 05:37:13

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 97394)
Este unul dintre mall-urile din Rm Valcea
Nu prea se potriveste in peisaj, dar deh

multumesc de lamurire, mihai. este intr-adevar o imagine poate prea futurista pentru un orasel ca Rm Valcea, dar n-as zice totusi ca e complet nepotrivita. sper insa sa nu hraneasca cine stie ce orgolii locale pe-acolo...

tigerAvalo9 25.10.2008 11:39:31

Chiar daca Romania este prost vazuta,poate o tara saraca si plina de probleme cand pleci si stai mult in alta tara ,cand te intorci in tara natala poate sa fie si cea mai slaba de pe Pamant iti pare bine si te simti ca acasa,si mie nu-mi place ce e Romania,nu prea exista civilizatie ,nu prea se compara cu alte tari ca Italia,Franta,USA dar totusi mi-ar fi greu sa stau 1 luna fara ea.

mirelat 25.10.2008 19:10:31

Biserica Sf. Treime si Prefectura din Craiova

http://lh5.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20106.jpg

http://lh5.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20104.jpg

mirelat 25.10.2008 19:18:11

Valea Jiului, Manastirea Lainici

http://lh4.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20055.jpg

http://lh6.ggpht.com/arielsosausa/SP...ture%20056.jpg

tigerAvalo9 26.10.2008 00:31:50

Ultimile 2 poze sunt foarte frumoase mirelat ,pe unde e? prin ce zona?

mirelat 26.10.2008 04:41:49

Ma bucur ca ti-au placut pozele, tiger. Valea Jiului, unde se afla si Manastirea Lainici, este intre Tg. Jiu si Petrosani (adica judetele Gorj si Hunedoara).

MarinaAlca 26.10.2008 07:45:00

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97723)
Ma bucur ca ti-au placut pozele, tiger. Valea Jiului, unde se afla si Manastirea Lainici, este intre Tg. Jiu si Petrosani (adica judetele Gorj si Hunedoara).

Multumesc, multumesc pentru poze:6:( pentru noi cei ce suntem departe, nu trebuie sa fie imagini de "pus in rama" precum spuneai tu draga Mirela.... este suficient a vedea o simpla bucata de pamant, de copac, de casa.. orice apartine de Romania).. privind pozele tale, gandul mi-a zburat intr-o clipita la excursiile pe care le faceam in zonele montane sau la mult iubitele pelerinaje... ba chiar privindu-le cu atata dor, am simtit parca in nari, miros de brad..... de pamant romanesc:6:

mirelat 26.10.2008 14:22:36

iarba verde de acasa

Bucuria ta e si bucuria mea, Marina draga. Am mai pus cateva poze intr-un album (cu acces public, ptr membri).

iar cand o sa am ceva mai mult timp o sa fac un album cu niste poze din nordul Moldovei, foarte dragi mie; acelea sunt facute acum cativa ani, dar eu una le simt proaspete de fiecare data cand ma uit la ele..

MarinaAlca 26.10.2008 23:12:50

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97779)
Bucuria ta e si bucuria mea, Marina draga. Am mai pus cateva poze intr-un album (cu acces public, ptr membri).

iar cand o sa am ceva mai mult timp o sa fac un album cu niste poze din nordul Moldovei, foarte dragi mie; acelea sunt facute acum cativa ani, dar eu una le simt proaspete de fiecare data cand ma uit la ele..

Frumoase si pozele din album.... chiar si tantosele gropi din Bucuresti:21:
Si fiindca sunt curioasa ca o pisica, la intalnirea din Bucuresti, in poze esti alaturi de alti membrii ai forumului??? :1:

Hartford 27.10.2008 01:26:55

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97723)

Of of ..si cind ma gindesc ca si eu am trecut vara asta pe acolo imi vine asa iar un dor de Tara mea fie ea si cu gropi.Multumim Mirela si sper ca ai avut o vacanta frumoasa si ti-ai incarcat bateria macar pe un an.:1:

mirelat 27.10.2008 01:35:15

of of, ca sa fiu si eu in ton cu tine, Vassy draga.. n-am resusit sa-mi incarc bateriile chiar la maxim, si din pacate vor trebui sa reziste mai mult de un an.. :105:

Hartford 27.10.2008 01:51:03

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97898)
of of, ca sa fiu si eu in ton cu tine, Vassy draga.. n-am resusit sa-mi incarc bateriile chiar la maxim, si din pacate vor trebui sa reziste mai mult de un an.. :105:

Mirela draga cum pot vedea si eu (cu acces public, ptr membri)?

mirelat 27.10.2008 02:03:05

dai click pe numele meu, ca sa-mi vezi profilul.. si pe pagina respectiva, unedva in dreapta, este si albumul din vacanta. scrie-mi pe MP daca nu reusesti sa-l vezi, sa-ti dau mai multe amanunte. :11:

mirelat 27.10.2008 02:06:50

lamuriri

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 97901)
...(cu acces public, ptr membri)?

albumele de pe forum pot si publice (le pot vedea toti membrii inregistrati, nu si vizitatorii) sau private (le pot vedea numai anumiti useri, care primesc acces de la cel care a creat albumul). eu am un album public si unul privat, deocamdata.

Hartford 27.10.2008 02:20:20

albumul tau

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97905)
albumele de pe forum pot si publice (le pot vedea toti membrii inregistrati, nu si vizitatorii) sau private (le pot vedea numai anumiti useri, care primesc acces de la cel care a creat albumul). eu am un album public si unul privat, deocamdata.

bine bine si eu fiind membru cum le vad explica si mie nepregatita

mirelat 27.10.2008 02:30:08

incearca sa dai click aici:

http://www.crestinortodox.ro/forumac...ber.php?u=2254

sau aici:

http://www.crestinortodox.ro/forumac....php?albumid=8

Hartford 27.10.2008 02:35:59

albumul

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 97907)

Mersi Mirela am reusit am dat clik pe numele tau , multe nu stiu eu sint rau pregatita.Noapte buna

mirelat 27.10.2008 02:39:54

:28: somn usor si o saptamana cu spor! :67:

tigerAvalo9 27.10.2008 10:53:31

Este inceput de saptamana ,la mine pe strada deja a inceput agitatia.Mirela ai fost la manastirea Putna?

vsovi 27.10.2008 13:14:55

Domnule, daca te gandeshti la tzara ta, atunci gandeshte-te shi la tine shi pune-te la adapost fatza de speculatorii de bani, de viitoarele scaderi sau creshteri ale leului sau ale valutei, shi pune-tzi economiile, in proportzie egala aproximativ, LEU-Valuta (eur/dolar). Shi astfel scade leul, itzi creshte euro sau dolarul shi nu te doare, shi invers, itzi scade euro itzi creshte leul shi nu te doare asha de tare... shi ieshi din cercul vicios al speculatorilor. Te pazeshti de aiai vazutzii ca sa ai timp sa potzi lupta shi sa te pazeshti de aia nevazutzii care te despart de Dumnezeu sau te umple de fatzarnicie shi desfranare... pentru slava de la oameni. :67:

vsovi 27.10.2008 13:27:46

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 97962)
Domnule, daca te gandeshti la tzara ta, atunci gandeshte-te shi la tine shi pune-te la adapost fatza de speculatorii de bani, de viitoarele scaderi sau creshteri ale leului sau ale valutei, shi pune-tzi economiile, in proportzie egala aproximativ, LEU-Valuta (eur/dolar). Shi astfel scade leul, itzi creshte euro sau dolarul shi nu te doare, shi invers, itzi scade euro itzi creshte leul shi nu te doare asha de tare... shi ieshi din cercul vicios al speculatorilor. Te pazeshti de aia vazutzii ca sa ai timp sa potzi lupta shi sa te pazeshti de aia nevazutzii care te despart de Dumnezeu sau te umple de fatzarnicie shi desfranare... pentru slava de la oameni. :67:

eu asta am facut chiar azi...

dar zice Domnul ca daca ai bani la CEC sau banca shi n-ai ajutat pe saraci, n-ai facut ceva bun cu ei, atunci la nimic nu-tzi foloseshte, ca ma gandesc ca ar trebui sa facem shi noi cum a facut fratele Domnului, caci fratzi shi prieteni sunt cei ce fac Voile Domnului, sf Apostol Toma, care a facut comori in cer unui imparat de prin Asia, dandu-i toata averea saracilor... shi acesta s-a maniat la inceput dar cand fratele imparatului a revenit din lumea de dincolo i-a povestit cat de bogat este shi i-a propus sa-i dea lui toata averea shi sa-i dea lui toata comoara din cer sau nu shtiu cum s-au impartzit... caci murise shi i-a permis ingerul sa revina la viatza shi sa-i marturiseasca...

cristiboss56 27.10.2008 14:01:28

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 97967)
eu asta am facut chiar azi...

dar zice Domnul ca daca ai bani la CEC sau banca shi n-ai ajutat pe saraci, n-ai facut ceva bun cu ei, atunci la nimic nu-tzi foloseshte, ca ma gandesc ca ar trebui sa facem shi noi cum a facut fratele Domnului, caci fratzi shi prieteni sunt cei ce fac Voile Domnului, sf Apostol Toma, care a facut comori in cer unui imparat de prin Asia, dandu-i toata averea saracilor... shi acesta s-a maniat la inceput dar cand fratele imparatului a revenit din lumea de dincolo i-a povestit cat de bogat este shi i-a propus sa-i dea lui toata averea shi sa-i dea lui toata comoara din cer sau nu shtiu cum s-au impartzit... caci murise shi i-a permis ingerul sa revina la viatza shi sa-i marturiseasca...

Despre milostenie, multe si cu folos ne-a lasat Sfantul Ioan Gura de Aur : Porunca milosteniei nu a fost data numai pentru cei bogati, ci si pentru cei care au putin, ba chiar si pentru cei care abia reusesc sa-si castige painea cea de toate zilele. Pentru ca nimeni nu este atat de sarac, incat sa nu aiba cei doi bani ai vaduvei din Evanghelie( Marcu 12, 42). Celui care da ceva din putînul pe care il are, se poate sa-i socoteasca mai mult decat celor ce dau mult, din multele lor bogatii. Valoarea milosteniei nu depinde de cat dam, ci de gandul cu care dam.

mirelat 29.10.2008 03:28:56

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 97939)
Este inceput de saptamana ,la mine pe strada deja a inceput agitatia.Mirela ai fost la manastirea Putna?

nu, anul asta n-am ajuns asa departe...

mirelat 29.10.2008 04:33:28

Albumul "Frumoasa noastra Romanie"

Marina, f. frumos albumul tau cu tara noastra. multe manastiri de acolo nu le-am vazut niciodata. apropo, nu stiam ca la Pisiota se cresc struti!

MarinaAlca 29.10.2008 06:28:51

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 98239)
Marina, f. frumos albumul tau cu tara noastra. multe manastiri de acolo nu le-am vazut niciodata. apropo, nu stiam ca la Pisiota se cresc struti!

Ma bucur ca v-au placut.. nu am eu veleitati de iscusit fotograf, dar m-am straduit sa fie cat mai clare...
Daaaaaaaa! La Pisiota este inimoasa si energica maica stareta Irina... deosebita fiinta...
In revista Lumea Credintei (in urma cu un an sau doi?? nu mai tin minte exact)a fost publicat un articol despre impresionanta poveste a vietii monahiei Irina, despre convertirea ei, despre mama ei(mama ei s-a calugarit ulterior si si-a urmat fiica la Pisiota.. asadar sunt impreuna acum.. f. impresionant)

MarinaAlca 29.10.2008 06:40:56

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 98239)

Dar ce parere ai despre exploziile florale de la multe din manastirile din Romania????Eu una ma simt ca vrajita de iscusinta cu care maicile reusesc sa creeze acele oaze de frumusete... adeseori stateam si ma intrebam ce secrete au?? cum fac de intotdeauna florile lor arata atat de bine, proaspete, colorit unic... mi-am zis in sinea mea ca nu numai dragostea cu care le ingrijesc dar si rugaciunea ajuta mult plantele intr-o dezvoltare armonioasa
FFFFFF impresionata am fost in curtea manastirii Sf Ana de la Orsova... nu cred sa fi existat o alta manastire (dintre cele pe care am avut sansa sa le vizitez pana acum)care sa ma fi atras mai mult in ceea ce priveste gradina... Cand am intrat pe poarta manastirii am ramas cu gura cascata la propriu.. am zis ca deja nu mai sunt pe pamant.. nu cred ca exagerez... din pacate nu am avut aparat de fotografiat cu mine.. poate alti membrii ai forumului au fost in pelerinaj acolo si ne vor invrednici cu niste poze, ptr a admira din nou splendoarea si unicitatea acelei manastiri:53:

MarinaAlca 29.10.2008 06:54:42

M-am uitat de curiozitate si pe net .. dar imaginile gasite de mine,cu Manastirea Sf Ana, nu redau atmosfera ce te invaluie cand esti acolo.. in carne si oase...

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:07:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.