![]() |
Citat:
Din punct de vedere al Sfintei Scripturi, stim clar care este ziua intaia si care este ziua a saptea. Eu nu spun sa paziti sambata ci sa paziti ziua a saptea (porunca a patra). Cercetati finalul celor patru evanghelii si veti vedea clar care este ziua a saptea. Spuneti ca nu ati gasit scris sambata ci sabat. Expresia "sabat" inseamna odihna si a fost preluata de alte popoare in diferite forme: sabata (la italieni), el sabato (la spanioli), subota (la rusi), sumbot (la maghiari) sambata (la romani),etc. Chiar si traducerile ortodoxe ale Sfintei Scripturi folosesc ambele forme: cea evreiasca (sabat) sau cea romaneasca (sambata). In esenta, este una si aceeasi zi a saptamanii, ziua a saptea. |
Citat:
cine le aranjeaza dupa cum doreshte? am facut eu calendarul sau ziua? -"Nu vi se pare curios faptul ca exista o sumedenie de tipuri de calendare, de nici nu mai stim in ce an sau ce luna suntem." nu mi se pare curios fiindca omul pacatos shi fatzarnic a mutat pana shi sarbatorile shi are impresia ca shtie vremile dupa fatza cerului, ca sunt nori roshi zice ca va fi bine sau ca e mohorat zice ca va fi furtuna..."da-ne un semn din Cer ca sa te credem"; "fatza Cerului o shtitzi deosebi... insa vremile nu putetzi!" (Domnul citat aproximativ) "Dar, tot pamantul stie cand e sambata sau duminica (cu diferentele de fus orar)." shi daca shtie, cand anume shtie? cum shtie? ba nu shtie tot pamantul ca daca ar shtii ce zile sunt ar cinsti... "Desi, celelate masuratori ale timpului au repere clare (anul cu miscarea de revolutie a pamantului, ziua cu miscarea de rotatie, luna cu ciclul complet al fazelor lunii) totusi, doar saptamana a ramas neschimbata de-a lungul timpului. Parca a pazit-o Dumnezeu." se vede ca nu prea cunoshti reperele anului, lunii shi ale zilei, iar saptamana spui ca a ramas neschimbata? de ce ca sunt 7 zile in ea? ca numeri dumneata 7 zile? poi inseamna ca n-ai citit ca pe vremea lui Ioshua o zi a fost cat doua asha incat a stat neclintit soarele pe cer aproape o zi intreaga... deci despre ce repere vorbeshti dumneata? "Parca a pazit-o Dumnezeu." poi n-a pazit Dumnezeu doar saptamana ci.... dar nicintr-un caz ca sa ai dumneata impresia ca ne inchinam la masurarea timpului in 7 zile ca sa potzi dumneata tzine sambata pentru ca de acolo vine, de la Sabaot... este o randuiala sfanta in toate... iar cei ce au stricat randuiala sunt tocmai evreii tai, caci in ea au pus jugul de a face rau shi n-au permis a se face ascultarea lui Dumnezeu, a primi shi a face binele de la El... "Aceste doua capitole nu vorbesc despre schimbarea zilei de odihna, ci de schimbarea zilei cand vom putea intra in odihna Lui. Dar, pana atunci, ramane ca o arvuna si un exemplu, odihna zilei a saptea (cap 4:4)." poi schimbarea zilei cand vom putea intra in odihna Lui cum spui dumneata este Duminica respectiv ziua sfarshitului, alte zile nu sunt, cand unii vor invia spre viatza veshnica shi altzii spre judecata shi osanda... dar voi ashteptatzi una din sambetele voastre? poi ashteptatzi-le ca doar n-am sa va clatesc cu indreptari de la starea voastra... poi a shi zis Hristos ca vai de noi daca ziua respectiva va fi sambata sau va fi iarna... sambata e ziua 7-a iar Duminica e ziua intai sau ziua 8-a, asha este scris, iar daca in ziua 7 s-a odihnit de toata lucrarea Sa shi a sfintzit-o, in ziua intai shi a 8-a a inviat toata lucrarea Sa shi a salashluit-o in Rai, caci toata lucrarea shi creatzia era stricata din pricina omului satanizat... care tzinea sambata ca sa nu se faca voia lui Dumnezeu in ea... ci sminteala shi poticnire... deci: "ASTAZI, DACA AUZITI GLASUL LUI, NU VA IMPITRITI INIMILE" (Evrei cap 3:14 si 4:7). caci este scris ce au patzit parintzii voshtrii/noshtrii care s-au rasvratit shi nepasat shi au avut impresia ca sunt sfintzishori shi dreptzi shi vrednici... iata ca unii sunt mai rai ca shi cei de atunci ca nu mai cerbice ci cerbote... dar este scris ca este scris! "sa-tzi aminteshti..." voi ce va amintitzi din ce a facut Domnul referitor la sabat? la sambata? in toata scriptura... dar Duminica ce a facut? daca tot vretzi sa aplicatzi corect legea shi proorocii. "ca prin lege am murit fatza de lege ca sa vietzuiesc Lui Hristos" |
"iata ca unii sunt mai rai ca shi cei de atunci ca nu mai cerbice ci cerbote... "
m-am referit la mine ca iar tzi-am raspuns... ??? |
vasinec:
"Dumnezeu a facut o fagaduinta, pe care nu a putut sa o duca la indeplinire, din cauza neascultarii si a razvratirii evreilor." era pe vremea lui Ioshua Navi cand shi soarele a stat dar shi luna! aproape o zi intreaga, pana ce evreii au intrat in pamantul fagaduintzei, caci Dumnezeu shi-a tzinut promisiunea... caci plangea blandul Moise mereu sa nu-i lepede Dumnezeu shi sa iasa vorbe din cauza lor ca nu a putut sa-i duca shi sa le dea ce le-a promis... Dar a fost sa fie atunci cu ei Voievodul Oshtirilor shi s-au facut minuni ca shi in tzara egiptului, daca nu cumva mai mari, shi Domnul i-a dat in mainile lor pe totzi aceia ca sa-i ucida... mai putzin pe desfranata shi familia ei care a adapostit shi nu a vandut pe evreii trimishi sa iscodeasca... |
7. Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
8. Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi de odihnă. Dumnezeu hotărăște din nou o zi de odihna asta reiese din aceste 2 versete, nu ,,de schimbarea zilei cand vom putea intra in odihna Lui.,, 16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, 17. Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos. (Col 2,16) Textul acesta pentru cine e? Voi il incalcati si nesocotiti. Iata ca sambata voastra draga e ,,umbră celor viitoare,,. |
Citat:
O traducere gresita, in mod voit, poate "arata clar" tot ce doresti sa arate. Ati citat din Evrei cap. 4:4-11. In cartea Evrei, capitolele 3 si 4, trateaza problema intrarii in odihna lui Dumnezeu. Poporul ales, evreii, au avut o sansa. Pe vremea lui Iosua, Dumnezeu le-a promis, cu conditia ascultarii de poruncile Sale, ca vor intra in tara unde vor avea odihna. Dar pentru ca ei si-au impietrit inimile si nu au ascultat de Domnul, nu au intrat in odihna Lui. Dar Dumnezeu nu renunta niciodata la promisiunile Sale si a hotarat o alta zi in care, cei credinciosi, vor intra in odihna Lui. Dar, sa revenim la traducerea pe care o folositi dvs. In Evrei cap.4:8 nu se vorbeste de o alta zi "de odihna"(nu gasiti expresia aceasta in textul grecesc original) ci, pur si simplu, de o alta zi (cand vor intra in odihna Lui). |
Citat:
"A STERS ZAPISUL CU PORUNCILE LUI, CARE STATEA IMPOTRIVA NOASTRA SI NE ERA POTRIVNIC, SI L-A NIMICIT PIRONINDU-L PE CRUCE. A dezbrãcat domniile si stãpînirile, si le-a fãcut de ocarã înaintea lumii, dupã ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. Nimeni dar sã nu vã judece cu privire la mîncare sau bãuturã, sau cu privire la o zi de sãrbãtoare, cu privire la o lunã nouã, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos." Iata ce scrie in Deuteronom 31:26: "Luati CARTEA ACEASTA A LEGII, si puneti-o lîngã chivotul legãmîntului Domnului, Dumnezeului vostru, CA SA FIE ACOLO MARTORA IMPOTRIVA TA." In acea carte a legii (sau zapis), pusa langa chivot (nu in chivot, unde erau puse tablele cu cele 10 porunci), era vorba, printre altele, de diferitele ceremonii si ritualuri, care cuprindeau invataturi referitoare la mancare, bautura, zile, etc. In Vechiul Testament, erau numite "zile de sabat" (a nu se traduce sambata - nu era vorba de ziua a saptea a saptamanii) si acele zile in care aveau loc anumite ceremonii. De exemplu, in Levitic cap. 16 este descris ceremonialul din "Ziua Ispasirii". Aceasta zi este numita "o zi de sabat, o zi de odihna, in care sa va smeriti sufletele"(Levitic 16:31). Dar nu era vorba de ziua a saptea a saptamanii. Ceremonia avea loc in ziua a zecea, a lunii a saptea si simboliza lucrarea de curatire finala pe care o face Domnul nostru Iisus Hristos. Sabatele ceremoniale (ex: "Ziua Ispasirii") erau "umbra lucrurilor viitoare, iar trupul era a lui Hristos" (Coloseni 2:17). Acestea simbolizau lucrarea Mantuitorului. Dar, sabatul zilei a saptea (sambata) era scris pe piatra, in porunca a patra, si nu avea nici o legatura cu lucrarea Mantuitorului. Dumnezeu a "sfintit si binecuvantat ziua a saptea" cand inca nu intrase pacatul in lume si nu se vorbea de necesitatea unui Mantuitor. Odata cu rastignirea Domnului Iisus Hristos, a fost pironit pe cruce zapisul (cap 2:14) care era pus langa chivot, nu pietrele Legii (puse in chivot). Dvs. incercati sa desfiintati una din cele 10 PORUNCI. |
Iata traducerea lui Cornilescu:
Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi. 4:9 Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. O odihnă ca cea de Sabat este asemanatoare cu Sabatul, dar nu e Sabatul, ci altceva, cum e Duminica care e asemanatoare cu Sabatul, dar nu e Sabatul. Si traducerea lui Cornilescu e gresita? Nu mai cauta tot felul de subrefugii si pretexte, problema e la modul vostru gresit de talcuire a Bibliei. . Protestantii care sunt deschisi sa analizeze cinstit starea curenta a lumii protestante ar trebui sa se intrebe de ce, daca doctrina fundamentala Sola Scriptura este de la Dumnezeu, a rezultat in peste doua zeci de mii de grupuri diferite care nu sunt de acord cu privire la ce spune Biblia sau chiar cu privire la ce inseamna a fi crestin. De ce (daca Biblia este suficienta separata de Sfanta Traditie) un baptist, un adventist, un harismatic sau un metodist isi afirma fiecare credinta in Biblie fara a cadea insa de acord cu privire la intelesul ei. Iata o situatie, o concluzie pe care si protestantii o gasesc problematica. Din nefericire, protestantii dau vina pe orice cu exceptie cauzei primare. Idea de Sola Scriptura este atat de fundamentala pentru Protestantism incat a o pune la indoiala este ca si cum ai pune la indoiala pe Dumnezeu; si totusi, asa cum a spus Domnul, ,,pomul bun aduce roade bune, dar pomul rau aduce poame rele’’ (Matei 7:17). Daca judecam Sola Scriptura dupa roadele ei suntem obligati sa tragem concluzia ca acest pom trebuie ,,taiat si aruncat in foc’’ (Matei 7:19). |
Citat:
Sunt nevoit sa ma repet. Voi relua ceva ce am postat chiar pe pagina anterioara a acestui topic. Evrei cap 4:9. Iata cum suna versetul in original, cu traducea cuvant cu cuvant: "Ara [ Deci ] apoleipetai [ ramane inca ] Sabatismos [ sarbatoarea Sabatului ] to lao [ poporului ] tu Theu [ lui Dumnezeu ]." Mai pe inteles: "Deci, ramane inca sarbatoarea sabatului poporului lui Dumnezeu". Trebuie sa aveti "multa bunavointa" daca vreti sa sustineti ca acest verset schimba ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu inca de la facerea pamantului. Spuneti dvs. daca este corecta traducerea lui Dumitru Cornilescu (ma refer doar la acest verset). Eu nu am gasit expresia "ca cea" in textul original. Si, daca cititi Evrei cap 3 si 4, veti vedea ca nu este vorba de schimbarea zilei de odihna ci de ziua in care vom intra in odihna Lui Dumnezeu. P.S. Nu voi raspunde incercarilor dvs. de a umple, fara rost, spatiul acestui topic. |
Aceste discutii si contraziceri interminabile nu si-ar avea rostul daca voi v-ati da seama ca numai Biserica din sanaul careia a iesit canonul Sfintei Scripturi are prioritatea in a o si talcui caci ,,Biserica Dumnezeului celui viu este stalpul si temelia adevarului,,(I Tim 3,15) nu Biblia care nu se poate talcui singura in mod obiectiv, ci este talcuita in mod subiectiv de oamenii vostri dupa mintea lor dar dupa cum spune Solomon in Pilde:14,12 Unele căi par drepte în ochii omului, dar sfârșitul lor sunt căile morții. si
12,15. Calea celui nebun este dreaptă în ochii lui, iar cel înțelept ascultă de sfat. Te intreb pe tine: de al cui sfat au ascultat Miler si sotii White cand au talcuit Biblia dupa mintea lor? cumva dupa cel al Bisericii? NU ci de propria lor mandrie, iar tu nu esti decat un demn urmas al lor, caci n-am gasit la tine pic de smerenie. 17. Și de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș. Amin! |
Citat:
Nu e nevoie sa-mi raspundeti la intrebare; ne abatem de la subiectul topicului. Poate mai aveti ceva de adaugat referitor la ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu. |
Emana atata suficienta si mandrie din tine, ca nu mai are rost sa o lungesc. Oricum, era clar ca vomm ajunge intr-o fundatura pentru ca ,,litera ucide iar Duhul face viu,,.
Daca eu pe baza acestui text: 12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. 13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale; 14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu. 15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie. iti spun ca asa cum evreilor li s-a dat sabatul ca semn si aducere aminte ca au fost scosi din robia Egiptului, tot asa ni s-a dat noua, crestinilor ziua Domnului, Duminica tot ca semn si aducere aminte ca Hristos ne-a scos din robia mult mai mare a mortii, a iadului si a pacatului. Iata de ce mai tinem noi Duminica si temeiurile scripturistice: Pentru noi, crestinii dreptmaritori, sarbatoarea cea mai mare este Invierea lui Hristos, zi de bucurie, caci insusi Domnul a intampinat in acea zi pe femeile mironosite zicandu-le: "Bucurati-va !" (Matei, 28, 9). Ziua invierii este ziua in care Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a eliberat pe noi de robia pacatului (I Petru, 2, 24), asa cum oarecand Iehova a eliberat poporul Sau ales, din robia Egiptului. Ziua invierii este ziua sfintita prin insusi scump Sangele Sau, este ziua incredintarii ca am inviat din moartea pacatului si ca vom invia si din moartea trupeasca spre viata vesnica, daca vom adormi in credinta neindoita in Hristos, caci zice Sfantul apostol Pavel: "Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre si atunci si cei ce au adormit in Hristos au pierit" (I Cor., 15, 17-18). In alt loc: "Si daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra" (I Cor., 15, 14). Deci dupa marturia marelui apostol Pavel credinta crestinului nu valoreaza nimic fara incredintarea deplina ca Hristos a inviat a treia zi din morti, asa cum El insusi spunea mai inainte. Si daca Invierea lui Hristos este atat de insemnata pentru orice crestin, nu se cade oare sa fie mereu in mintea sa si sa o cinsteasca, serband-o imbracat in hainele albe ale curatiei, ca si ale ingerilor care au pravalit piatra de pe mormant (Matei, 28, 3; Marcu, 16, 5; Luca, 24, 4; I Ioan, 20, 11-12) ? Duminica - ziua izbavirii noastre - se mai numeste in Sfanta Scriptura si "una a sambetelor" sau "ziua intaia a saptamanii" (Matei, 28, 1; Marcu, 16, 1; Luca, 24, 1; Ioan, 20, 1), "a treia zi" (Matei, 16, 21; 17, 23; Marcu, 8, 31; 9, 31; 10, 34; Luca, 9, 22; 24, 7) sau "dupa opt zile" (Ioan, 20, 26) sau "ziua Domnului" (Apoc., 1, 10). Cele trei zile despre care vorbeste Sfanta Scriptura sunt zilele in care Mantuitorul a stat in mormant, numarul lor fiind preinchipuit de cele trei zile cat a stat proorocul Iona in pantecele chitului (Matei, 12, 40); numarul lor corespunde, de asemenea, numarului zilelor in care Mantuitorul a spus ca va ridica templul daramat (Ioan, 2, 19-22). Si ceea ce spusese mai inainte ucenicilor Sai, ca va invia a treia zi din morti (Matei, 17, 23; Marcu, 9, 31). Mantuitorul a adeverit prin invierea Sa (Marcu, 16, 9, Matei, 28, 1-10). In ziua intaia a saptamanii s-a savarsit, la Emaus, prima Liturghie prin "frangerea painii" de catre Mantuitorul (Luca, 24, 30). In seara zilei celei dintai a saptamanii, Mantuitorul S-a aratat ucenicilor Sai, care erau adunati, cu usile incuiate, de frica iudeilor, zicandu-le: "Pace voua" (Ioan, 20, 19-20). In ziua cea dintai a saptamanii (Duminica), Mantuitorul a suflat peste ucenicii Sai, dandu-le puterea de a lega si a dezlega pacatele oamenilor. Apoi, tot in ziua Duminicii S-a aratat Mantuitorul iarasi ucenicilor Sai si lui Toma pe care l-a incredintat despre Invierea Sa (Ioan, 20, 26). Si tot Duminica S-a aratat Mantuitorul in Galileea (Marcu, 16, 14). Duminica S-a pogorat Sfantul Duh peste sfintii apostoli (Fapte, 2, l-10). In ziua Duminicii, sfintii apostoli savarseau "frangerea painii", adica Sfanta Liturghie (Fapte, 20, 7-12). In ziua Duminicii se facea, de catre apostoli, strangerea de ajutoare pentru crestini (I Cor., 16, 1-2), astfel ca Duminica, sfintita prin invierea Domnului - ca zi de slavire a Sa - devenea si sarbatoarea dragostei de frati. Despre ziua Duminicii a zis psalmistul: "Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne veselim intr-insa" (Ps. 117, 24), iar prin Apocalipsa i S-a descoperit evanghelistului Ioan tot in ziua Duminicii (Apoc., 1, 10). Vrei sa intelegi, bine, nu vrei sa intelegi si sa te gandesi cu mintea omului de pe urma: MAI SI DACA EU GRESESC SI ORTODOCSII AU DREPTATE, CE VOI RASPUNDE LA JUDECATA? |
Citat:
|
Citat:
2. "In ziua Domnului" (Apocalipsa 1:10). Este total gresita traducerea "in ziua duminicii". Cand apostolul Ioan a scris cartea apocalipsei (sfarsitul sec. 1) nici nu exista denumirea de "duminica", data a zilei intaia a saptamanii. Daca cititi edictul dat de Constantin cel Mare in anul 321 (sper sa nu ma insele memoria) veti vedea ca pentru ziua intaia a saptamanii se folosea expresia de "dies solis" (ziua soarelui); nici vorba de "ziua domnului". Mai tarziu a aparut, ca "o necesitate" expresia latina "dies domini"(duminica), atribuita primei zile a saptamanii. Care este in realitate ziua Domnului? Domnul Iisus Hristos se declara Domn al sambetei (Marcu 2:28). "Ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului"(Porunca a patra - iesirea 20:8-11). |
Citat:
Frangerea painii era un obicei crestin, la fel ca postul si rugaciunea. Acest obicei se desfasura in fiecare zi a saptamanii (Faptele apostolilor 2:46). Este gresit sa acaparam acest obicei, sa-i dam o semnificatie dupa voia noastra si sa-l restrangem la o zi anume. |
Citat:
47. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viață veșnică. 48. Eu sunt pâinea vieții. 49. Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit. 50. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. 51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. 52. Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm? 53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. 54. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. 55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. 56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. 57. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. 58. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac. Iata textul arata si nemurirea sufletului fata de moartea care-l face pe om sa nu mai stie nimic din V.T. 10. Am fost în duh în zi de duminică (ziua Domnului)și am auzit, în urma mea, glas mare de trâmbiță, Ce inseamna duminica si de unde vine desteptule care le stii pe toate fara sa fi fost invatat!? In latineste se spune dies Domini (Ziua Domnului) care s-a transformat in Domenica la italieni si la noi Duminica. Esti atat de naiv sa crezi ca acei crestini care au indurat chinuri de neinchipuit doar pentru ca sa nu se lepede nici macar de forma de Hristos(vezi Actele Martirice), puteau atat de usor sa accepte din partea Imparatului, fie el si Constantin cel Mare, sa schimbe ziua dedicata lui Dumnezeu doar ca sa-i faca lui pe plac. Constantin a legiferat ceea ce exista, altfel crestinii s-ar fi rasculat, asa ca nu mai veni cu baliverne deastea lipsite de logica! |
Citat:
Constantin cel Mare nu a facut decat sa legifereze un obicei pagan, patruns in crestinism. In edictul pe care l-a emis, se folosea termenul de "dies solis" (ziua soarelui). Mai sunt si alte sarbatori pagane, care au patruns in crestinism. Paganii au fost crestinati in masa si nu se putea sa-i "dezveti" de obiceiurile lor. Asa ca s-au luat sarbatori pagane si li s-a dat o conotatie crestina, ca sa fie toata lumea multumita. In primul secol, cel rau a incercat sa distruga Biserica lui Hristos, provocand masacrarea a mii de crestini. Dar cum aceasta metoda nu avea succes (dimpotriva) a ales o metoda mai dibace. Sa incurajeze un crestinism amestecat cu obiceiuri pagane. Otrava se serveste cel mai bine, amestecata cu o mancare buna. |
E curios ca tu nu vrei sa spui, desi tu stii, ca Ziua Domnului a coincis cu ziua soarelui si nu cu sabatul pe care crestinii nu-l mai tineau si desi Floriile denumesc o sarbatoare pagana, in fapt noi serbam Intrarea in Ierusalim a Domnului, sarbatorita de evrei si copii lor.
Daca tu crezi ca Biserica s-a ,,paganizat,, e problema ta ca nu citesti Scrierile Parintilor Apostolici, ale Sf. Iustin care descriu fidel viata Bisericii din acele timpuri, plus modul de inchinare, slujbele, Sf. Liturghie. Eu prefer sa cred in cuvintele Mantuitorului:20. Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, 21. Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis.,, Biserica Ortodoxa a ramas fidela invataturilor primite de la Sf. Apostoli Andrei si Filip. |
Citat:
Faptul ca in primul secol, crestinii serbau ziua a saptea este recunoscut si de catre istoricii ortodocsi Calist Botoseneanu si Ieromonahul Gabriel Rascaru (vor mai fi si altii, dar nu-i stiu eu). Gabriel Rascaru Ieromonahul, in Liturgica Bisericii Ortodoxe , ed. 1876, pg. 94, scrie: "Sambata s-a serbat intrucat priveste ca Lege morala si in secolele primitive ale crestinismului". Nu ma leg de alte invataturi pentru ca subiectul topicului este despre ziua a saptea. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Crestinii sărbătoresc duminica pentru că e ziua Invierii si a Cincizecimii, E ziua creatiei in care Domnul a spus: Sa fie lumina!, Ziua biruintei Vietii asupra mortii si a Luminii impotriva intunericului. Citat:
Ioan 5.18. Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci si pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu. Col.2 16. Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la Sâmbete, Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos. Acesta e părerea sfintilor apostoli Ioan si Pavel referitoare la tinerea sâmbetelor. Aceasi idee despre anumite traditii iudaice (imbrătisate azi de secta adventistă a Elenei White) o găsim exprimată clar in evangheliile lui Matei si Marcu: "Si pe când mergea El intr-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, in drumul lor, au inceput să smulgă spice. Si fariseii Ii ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine?... Si le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este domn si al sâmbetei. ". Marcu 2.23-28. Cum să le ceră Hristos care era Dumnezeul intrupat, (Fiul Omului), Acelasi care a creat lumea si a dat legile, ucenicilor Săi să tină sâmbăta fariseilor, dacă El Insusi, nu a tinut-o? Citat:
Romani 14. 6 "Cel ce tine ziua, o tine pentru Domnul; si cel ce nu tine ziua, nu o tine pentru Domnul. Si cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci multumeste lui Dumnezeu; si cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, si multumeste lui Dumnezeu". si mai ales sfatul pe care il dă crestinilor din Colose: "Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la Sâmbete, Care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos" |
Citat:
|
Citat:
"Cand au iesit afara, NEAMURILE i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor"(Faptele apostolilor 13:42). Si "neamurile" (neevreii) pazeau sambata. Apostolul Pavel nu ar fi avut nici o dificultate sa le spuna sa pazeasca ziua intaia a saptamanii. Nu a facut asta, pentru ca si Sfantul apostol se inchina in ziua de sabat: "In ziua sabatului, am iesit afara pe poarta cetatii, langa un rau, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune."(Faptele apostolilor 16:13) |
Citat:
Noi nu tinem "sabatul iudaic" ci tinem ziua sfintita si binecuvanta de Dumnezeu. |
Citat:
Domnul Iisus Hristos a manifestat o grija deosebita pentru sabat (ziua a saptea). La "dezlegat" de toate regulile impuse de farisei. Acestia au facut din ziua a saptea o zi de povara. Ingreunasera ziua a saptea cu o sumedenie de reguli, unele chiar absurde. Domnul Iisus Hristos a readus ziua a saptea la statutul de zi binecuvantata. A facut din aceasta zi o sarbatoare pentru oameni ("sabatul este pentru om, nu omul pentru sabat"-Marcu 2:28). Noi nu pazim "sabatul iudaic"(sau sabatul fariseic) ci pazim sabatul al carui Domn este Iisus Hristos.("Fiul omului este Domn si al sambetei). Versetele din epistola catre Coloseni au mai fost discutate, de multe ori. Nu are rost sa ne repetam. |
Citat:
Domnul Iisus Hristos nu a schimbat nici una din cele 10 porunci (inclusiv porunca a patra, refritoare la pazirea zilei a saptea) ci ne-a ajutat sa le intelegem adevarata semnificatie. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca a fost sfintita ziua intaia, inseamna ca avem doua zile sfintite? Ca "Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o"(Facerea 2:3). Sau, ce a sfintit si binecuvantat Dumnezeu, inca de la creatie si a scris ca porunca pe tablele de piatra, a fost sters? |
Citat:
Sa nu uitam ca S-a aratat la 8 zile(adica tot in zi de Duminica), de ce nu in ziua Sabatului? Cred ca ne-a vorbit destul de clar. Sa nu uitam ca Dumnezeu ne mai vorbeste si lucrand. |
,,Cel mai potrivit raspuns ar fi fost daca insusi Domnul Iisus Hristos ne-ar fi spus despre sfintirea zilei intaia a saptamanii. A mai stat pe pamant inca 40 de zile, dupa inviere.,,
De ce crezi tu ca Mantuitorul si Apostolii nu au vorbit si scris in mod clar despre toate invataturile ce ne diferentiaza pe noi ortodocsii de miile de secte asazis crestine (duminica/sabatul, suflet nemuritor si constient/suflet amortit la voi adventistii), (botezul cu Duhul Sfant la penticostali), (botezul copiilor/botezul adolescentilor, cinstirea Sfintilor, a Maicii Domnului, a icoanelor si Sf. Moaste/ necinstirea lor)comuna la toate sectele, etc? Pentru ca toti crestinii sa faca ascultare in Domnul de ierarhia Biserici intemeiata de El pentru a fi in unitate, nu in dezbinare invatand dupa cum il taie mintea. 16. ,,Cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi se leapada de Mine; iar cine se leapada de Mine se leapada de Cel ce M-a trimis pe Mine.,,(Luca 10,16), ,,10. Va indemn, fratilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toti sa vorbiti la fel si sa nu fie dezbinari intre voi; ci sa fiti cu totul uniti in acelasi cuget si in aceeasi intelegere.(1Cor.1,10) ,,3. Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca intr-insa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a facut si le-a pus in randuiala.,, Cui a dat Dumnezeu atunci tinerea zilei a saptea cand nu era nici Adam nici urmasii lui? De ce a avut Dumnezeu nevoie de odihna cand El numai a zis si s-a facut? Iar Adam si Eva ce-au lucrat ei in rai cand in ajunul zilei fura creati? Unde scrie in Biblie ca de la Adam pana la Moise au tinut oamenii ziua a saptea cand in Biblie nu scrie nicaieri de numele zilelor saptamanii? Sabatul era ,,legatura vesnica,, si ,,semn,, intre Dumnezeu si poporul evreu ca si Pastile, taierea in prejur care era mai mare decat sabatul: ,,16. Sa pazeasca deci fiii lui Israel ziua odihnei, praznuind ziua odihnei din neam în neam, ca un legamant vesnic. 17. Acesta este semn vesnic între Mine si fiii lui Israel, pentru ca în sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar în ziua a saptea a încetat si S-a odihnit".Iesire 31,16), 9. Apoi a mai zis Dumnezeu lui Avraam: "Iar tu si urmasii tai din neam in neam sa paziti legamantul Meu. 10. Iar legamantul dintre Mine si tine si urmasii tai din neam in neam, pe care trebuie sa-l paziti, este acesta: toti cei de parte barbateasca ai vostri sa se taie imprejur. 11. Sa va taiati imprejur si acesta va fi semnul legamantului dintre Mine si voi. 12. In neamul vostru, tot pruncul de parte barbateasca, nascut la voi in casa sau cumparat cu bani de la alt neam, care nu-i din semintia voastra, sa se taie imprejur in ziua a opta. 13. Numaidecat sa fie taiat imprejur cel nascut in casa ta sau cel cumparat cu argintul tau si legamantul Meu va fi insemnat pe trupul vostru, ca legamant vesnic. De ce a pus Dumnezeu taierea imprejur in ziua a opta si nu intr-a saptea? Pentru a prefigura faptul ca in ziua a opta ( intaia sau a Domnului) prin invierea Sa va taia imprejur legea si inimile oamenilor printr-un legamant nou care are nevoie de o alta zi de odihna:31. ,,Iata vin zile, zice Domnul, cand voi incheia cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda legamant nou. 32. Insa nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor in ziua cand i-am luat de mana, ca sa-i scot din pamantul Egiptului. Acel legamant ei l-au calcat, desi Eu am ramas in legatura cu ei, zice Domnul. 33. Dar iata legamantul pe care-l voi incheia cu casa lui Israel, dupa zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea inauntrul lor si pe inimile lor voi scrie si le voi fi Dumnezeu, iar ei Imi vor fi popor.,,Ieremia 31,31-33 16. Si in ziua aceea ii va izbavi Domnul Dumnezeul lor; ca pe o turma va paste El pe poporul Sau, si ei vor fi ca niste pietre de diadema, stralucind in tara Sa.(Zaharia9,16) 8. Iar in ziua aceea vor izvori din Ierusalim ape vii: jumatate se vor indrepta catre marea cea de la rasarit, iar cealalta jumatate catre marea cea de la apus. Si asa va fi si vara si iarna. 9. Si va fi Domnul Imparat peste tot pamantul; in vremea aceea va fi Domnul unul singur si tot asa si numele Sau unul singur. (Zaharia14,8) 24. Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea. (Psalm 117,24) ,,Ziua aceea,, este ziua bucuriei, a Invierii Domnului fara de care zadarnica ar fi credinta noastra daca El nu ar fi inviat. |
Citat:
Daca as fi de acord cu ceea ce vreti dvs. sa-mi sugerati, ce trebuie sa fac? Sa consider ca nu mai e valabil faptul ca "Dumnezeu a binecuvantat si sfintit ziua a saptea"? In acelasi timp, ma sfatuiti sa nu mai pazesc una din cele zece porunci (asa cum le-a scris Insusi Dumnezeu pe piatra)? Printre altele, cam asta ar insemna schimbarea zilei binecuvantate si sfintite de Dumnezeu. |
Citat:
Nu cred ca am cerut cuiva sa-si schombe confesiunea sau sa calce poruncile din decalog. Am cerut doar sa-L marturiseasca pe Hristos cel rastignit si inviat, iar Duminica ramane ziua Invierii. |
Citat:
Avand in vedere cele spuse in ultima postare, nu inteleg de ce v-ati alaturat celor care se iau de adventisti, pentru ca respecta toate cele 10 porunci (inclusiv porunca a patra), si pazesc ziua a saptea a saptamanii. |
Noi nu ne luam de voi pentru credinta voastra ci pentru faptul ca faceti prozelitism, ducand la dezbinare multime de familii si dezbinand in ultima instanta poporul roman care pana la venirea voastra era unitar in credinta
|
Citat:
Referitor la dezbinare: nu este scopul nostru. Dar, personal mi-as dori o "dezbinare" care misca lucrurile decat o "unitate" moarta. Insusi Mantuitorul spunea: "Credeti cã am venit sã aduc pace pe pãmînt? Eu vã spun: nu; ci mai degrabã dezbinare. Cãci, de acum înainte, din cinci, care vor fi într-o casã, trei vor fi dezbinati împotriva a doi, si doi împotriva a trei. Tatãl va fi dezbinat împotriva fiului, si fiul împotriva tatãlui, mama împotriva fiicei, si fiica împotriva mamei; soacra împotriva norei, si nora împotriva soacrei." (Luca 12:51-53) Asa ca, aveti grija cand acuzati de dezbinare! |
Citat:
12. Si toti care voiesc sa traiasca cucernic in Hristos Iisus vor fi prigoniti. (2Tim 3,12 Ia spune cand au fost prigoniti adventistii si cati martiri si Sfinti Mucenici aveti voi ca sa se implineasca acest cuvant? Iar daca textul de la Luca ar spune ce vrei tu, de ce Sf Pavel spune: ,,10. Va indemn, fratilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toti sa vorbiti la fel si sa nu fie dezbinari intre voi; ci sa fiti cu totul uniti in acelasi cuget si in aceeasi intelegere.,, (1Cor 1,10) si insusi Mantuitorul spune: Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau, in care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi.(Ioan 17,11) Voi si inaintasii vostri au rupt camasa fara cusatura a Mantuitorului dezbinand Biserica Sa. iata ce spune Biblia despre voi: 29. Caci eu stiu aceasta, ca dupa plecarea mea vor intra, intre voi, lupi ingrozitori, care nu vor cruta turma. 30. Si dintre voi insiva se vor ridica barbati, graind invataturi rastalmacite, ca sa traga pe ucenici dupa ei. (Fap. Ap 20,29-30) 1. Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire; 2. Si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita; 3. Si din pofta de avere si cu cuvinte amagitoare, ei va vor momi pe voi. Dar osanda lor, de mult pregatita, nu zaboveste si pierzarea lor nu dormiteaza.(2Petru 2,1-3) 7. Mereu invatand si neputand niciodata sa ajunga la cunoasterea adevarului. 8. Dupa cum Iannes si Iambres s-au impotrivit lui Moise, asa si acestia stau impotriva adevarului, oameni stricati la minte si netrebnici pentru credinta. 9. Dar nu vor merge mai departe, pentru ca nebunia lor va fi vadita tuturor, precum a fost si a acelora. (2Tim 3,7-9) 10. Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti: Bun venit! 11. Caci cel ce-i zice: Bun venit! se face partas la faptele lui cele rele. (2Ioan 10-11) 17. Fratilor, faceti-va urmaritorii mei si uitati-va la aceia care umbla astfel precum ne aveti pilda pe noi.(temei pentru Sfanta Traditie) 18. Caci multi, despre care v-am vorbit adeseori, iar acum va spun si plangand, se poarta ca dusmani ai crucii lui Hristos. 19. Sfarsitul acestora este pieirea. Pantecele este dumnezeul lor, iar marirea lor este intru rusinea lor, ca unii care au in gand cele pamantesti.(Filipeni 3,17-19) |
Citat:
Bietii de adventisti sâmbătari, ei doar vor să cinstească cele zece porunci, iar ignorantii de noi nu vrem să ii intelegem!!! Iarasi minti cu nerusinare domnule Vasinec/mariann. Seta adventistă inseamnă si altceva decât ceea ce voi interpretati ca "respectarea celor 10 porunci". Adventisti neagă duminica ca zi de sărbătoare pe care om cinstesc toti crestinii. Asa cum ai spus si tu, că e o sărbătoare păgână la origine. Adică "ziua soarelui". Adventistii propovăduiesc Mileniul, adventistii propovăduiesc coruperea Bisericii la câteva generatii după Hristos si reinstaurarea Bisericii adevărate odată cu intemeierea sectei lor. Adventisii propovăduiesc inexistenta Iadului ca loc de chin vesnic, inexistenta constienta a sufletului după moarte, obligativitatea unor practici iudaice cum e consumul anumitor alimente si zeciuiala. Adventistii neaga cinstirea icoanelor si a sfintilor. Si toate aceste aspecte fac din ea o erezie extrem de periculoasă. Si dacă tot spui că noi ne luăm de tine si spunem neadevăruri despre secta ta, de ce nu te duci asa cum ti s-a mai spus pe un forum al celorlalte secte neoprotestante, baptiste sau penticostale să ii convingi pe ei de justetea doctrinei adventiste. Aveti anumite lucruri in comun voi adventistii cu ceilalti eretici care isi spun "evanghelici". Ai incercat vreodată să convingi un baptist sau un penticostal de valabilitatea unor norme adventiste pe care ei nu le practică in "bisericile " lor? Incercă să ii convingi , un aceasi insistentă cu care vrei să ne convingi pe noi cu "argumente scripturale", pentru că si ei ca si adventistii sustin principiul "Sola Scriptura" si resping traditia Bisericească. Si să ne anunti când te-au dat afară de pe forumul lor. |
Citat:
Ce minciuni am spus? Am aratat tot timpul de ce tin adventistii ziua a saptea. Unele din principale motive sunt faptul ca Dumnezeu a binecuvant si sfintit aceasta zi iar porunca a patra ne invata sa sarbatorim ziua a saptea. De asemenea, nu am ascuns faptul ca eu cred ca sarbatorirea zilei intaia a saptamanii este de origine pagana si nu divina. Cu toate ca adventistii au o credinta diferita de a celorlati, referitor la ziua de odihna, totusi, sunt invatati sa nu faca duminica activitati prin care sa sfideze credinta celor ce pazesc aceasta zi. Referitor la celelalte insiruiri postate de dvs.: noi am mai avut discutii pe topicul "Despre penticostali, baptisti, adventisti". O sa readuc in "prim plan" acel topic si va astept sa continuam discutiile. Ati avut dreptate cand m-ati numit vasinec/marian. "Mariann" a fost eliminat. Nu stiu de ce. La fel ca si "litanu" (tot eu eram). Iar nu stiu de ce. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:39:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.