Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Pedeapsa pentru pacate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4682)

patinina34 10.05.2009 22:11:29

Pedeapsa pentru pacate
[COLOR=purple]Biblia ne spune ca pacatul este cea mai dureroasa realitate in viata fiecarui om si ca vina existentei pacatului in viata noastra ne apartine in intregime. Pacatul are consecinte inspaimantatoare asupra omului, caci infaptuirea pacatului duce intotdeauna la moarte spirituala, la despartirea de Dumnezeu, la o pedeapsa pe masura, ne spune Sfanta Scriptura.[/COLOR] Oameni ai caror nume stralucesc pe paginile Cartii Sfinte, au recunoscut realitatea trista a pacatului din viata lor si s-au pocait.

David, psalmistul, cand si-a dat seama de acest adevar crud din viata lui, a strigat disperat: [COLOR=purple]"Iata ca sunt nascut in nelegiuire, si in pacat m-a zamislit mama mea"[/COLOR] (Psalm 51:5), iar proorocul Isaia cand a avut in fata lui viziunea sfinteniei lui Dumnezeu in Templul din Ierusalim, a ramas zguduit de cele vazute si a zis: [COLOR=purple]"[/COLOR][COLOR=purple]Vai de mine! Sunt pierdut, caci[/COLOR] [COLOR=purple]sunt un om cu buze necurate[/COLOR] ... (pacatos)" ([COLOR=blue]Isaia 6:5[/COLOR]). Exemplele pot continua.

Intr-adevar, Biblia are nenumarate exemple de oameni care au recunoscut ca sunt pacatosi.
Dar tot in Sfanta Scriptura gasim si o multime de oameni care in viata de fiecare zi, ori numai in diferite situatii sau imprejurari din viata, au savarsit pacatul, complacand-se si preferand sa ramana in situatia trista in care au ajuns. Biblia ne spune ca [COLOR=purple]" nu este om care sa nu pacatuiasca"[/COLOR] ([COLOR=blue]1 Regi 8:46[/COLOR]). In adevar nu a existat om in lumea aceasta care sa nu fi infaptuit pacat ([COLOR=purple]exceptie Omul, Isus Hristos[/COLOR]). Au fost oameni care au facut pacate prin omiterea indeplinirii poruncilor Domnului, si au fost oameni care au savarsit pacate prin comiterea unor fapte prin care au incalcat poruncile lui Dumnezeu. Au fost savarsite pacate individuale ori in grup; au fost pacate mari sau socotite mai putin mari; au pacatuit imparati, guvernatori, oameni cu putere de decizie, dar au pacatuit si oameni simpli; au fost pacate facute de lideri religiosi si au fost pacate facute de oameni care refuzau sa-L recunoasca pe Dumnezeu; s.a.m.d. Dar in toate cazurile, urmarea pacatului a fost moartea fizica si moartea spirituala. Textele biblice ne demonstreaza fara pic de retinere ca vina existentei pacatelor in viata tuturor tipurilor de oameni a fost din vina lor si numai din vina lor. Situatia nu este mai buna nici astazi.

Privind la pacatele descrise in Biblie vedem ca ele sunt exact la fel si in viata oamenilor de acum. Nici o diferenta. Si astazi se infaptuiesc crime, furturi, curvii, preacurvii, defaimari, hule, desfranari, certuri, necuratii, vrajitorii, betii, imbuibari, vrajbi, pizme, zavistii, inchinari la idoli, minciuni, si alte lucruri contrare caracterului sfant a lui Dumnezeu.

Vrei o realitate mai dureroasa in viata decat acesta?

E viata de pacat al oamenilor, aleasa de ei impotriva tuturor incercarilor lui Dumnezeu, de-al asculta in ceea ce El vrea de la noi.

Daca esti un cautator serios si sincer dupa adevar nu poti sa nu ajungi la concluzia care este deja scrisa pe paginile Sfintei Carti: [COLOR=purple]"Caci toti au pacatuit, toti sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu"[/COLOR] ([COLOR=blue]Romani 3:23). [/COLOR]
[COLOR=#0000ff][/COLOR]
[COLOR=#0000ff][/COLOR]
Daca privesti cu atentie si vrei sa tii cont de ceea ce spune Sfanta Scriptura, vei constata ca si in viata ta au fost sau sunt pacate asemanatoare cu cele prezentate de Biblie. Fie ca ai avut momente de neascultare de poruncile Domnului, fie ca ai avut o conduita nepotrivita fata de cerintele lui Dumnezeu, fie ca te-ai dovedit egoist si rau in relatiile cu semenii. Ori vrei ori nu vrei sa recunosti, aceste "scapari" ale tale sunt pacate si ele sunt privite de Dumnezeu ca atare. Aceste "greseli" ale tale te fac sa tii distanta fata de Dumnezeu, nu-i asa? Cum atunci nu-ti dai seama ca ele sunt pacate?

Si daca sunt "scazaminte" in viata ta, despre care oricum am lua-o, o gasesti mai corecta ca a altora, atunci si viata celorlalti oameni este marcata de pacate.

Pacatul este dominanta vietii noastre pamantesti! Generalizarea pacatului in omenire este o realitate; cea mai cruda realitate! Biblia are dreptate. Crede deci, ce-ti spune Biblia!

[COLOR=purple]Biblia ne spune ca pacatul nu are caracter vesnic. El a fost zamislit in inima omului, dar dupa ce inima a fost innoita, savarsirea din nou a pacatului poate fi oprita[/COLOR]

patinina34 10.05.2009 22:15:28

Scurta si cuprinzatoare definitie a pacatului:

Păcatul este o infidelitate si o nedreptate fată de Dumnezeu si semenii nostri. Păcatul este despărțirea de Dumnezeu, ieșirea din comuniunea cu El, este îndepărtarea de viața dumnezeiască și veșnică pentru care a fost creat omul. Păcatul este o stare nenaturală, el nu ține de ființa omului pentru că Dumnezeu nu l-a făcut pe om păcătos...

windorin 11.05.2009 09:31:46

Durerea ce o vor simti pacatosii nu este pentru pacatele lor, ci pentru lipsa dragostei lor fata de Dumnezeu, oameni si natura.

Celui care mult iubeste, mult i se va ierta. Nu pacatele sau neputintele sunt problema, ci neiubirea, care ne desparte de tot de e bun si frumos. Daca pacatuiesti, insa iti iubesti pana la jertfa semenii, drumul spre rai iti este deschis, de ii vei si iubi pana in sfarsit.

Sa nu vorbim prea mult despre pacate, ci mai mult despre cele pe care suntem datori sa le facem.

ory 11.05.2009 16:46:58

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 135713)
Durerea ce o vor simti pacatosii nu este pentru pacatele lor, ci pentru lipsa dragostei lor fata de Dumnezeu, oameni si natura.

Celui care mult iubeste, mult i se va ierta. Nu pacatele sau neputintele sunt problema, ci neiubirea, care ne desparte de tot de e bun si frumos. Daca pacatuiesti, insa iti iubesti pana la jertfa semenii, drumul spre rai iti este deschis, de ii vei si iubi pana in sfarsit.

Sa nu vorbim prea mult despre pacate, ci mai mult despre cele pe care suntem datori sa le facem.

Sincer,windorin,ti-as pune in rama aceste cuvinte,imi plac si cred in ele mai mult decat in muuuulte dintre "predicile"de pe-aici despre om si pacat.
Bravo tie,ai grait cu inima,iar ea este singura care poate da verdictul cuvintelor fara sans.

windorin 11.05.2009 17:38:55

Am spus acestea, caci tin minte cuvintele unui parinte, care spunea sa avem grija la lupta cu pacatele, sa nu devina insasi continutul vietii noastre. Se refera la faptul ca asceza este atat lupta cu patimile, cat si urmarirea celor sfinte si a virtutilor. Daca accentuam doar o latura a ascezei, asceza ne va strica viata si mintea.

Pe langa aceasta, sfintii nu sunt acei oameni fara pacate, ci aceia care au avut dragoste si pocainta. Nu poate omul trai o zi fara sa pacatuiasca, iar sfintii fiind oameni inseamna ca pacatuiau zilnic, chiar si daca mult mai putin decat ceilalti. Tot pacate erau. Insa "dragostea sterge multime de pacate", dupa cum zice Apostolul.

Anca-Miha 11.05.2009 19:58:17

Cam ce fel de pacate mai au sfintii? Presupun ca de cele grosiere, ca ale noastre, au scapat, nu? Ca nu cumva sa se creada ca e permis a avea pacate si in ciuda acestora putem intra in rai.

cristiboss56 11.05.2009 22:29:30

Dumitru Stăniloaie spunea undev cam așa :"Păcatul este pe de o parte căldura păcătoasă, iar pe de altă parte cinism rece " . Iar Sfântul Prooroc David spune despre căldura harică a inimii "Înfierbântatu-s-a inima me înlăuntru meu și în cugetul meu se va aprinde foc"( Ps. 36,6 ) .
Când trupul se încălzește de la inimă, iar mintea rămâne curată, fără patimi și legată parcă de adâncul inimii, acest lucru este fără îndoială lucrare a harului, iar nu a rătăcirii.

windorin 12.05.2009 08:59:24

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 136106)
Cam ce fel de pacate mai au sfintii? Presupun ca de cele grosiere, ca ale noastre, au scapat, nu? Ca nu cumva sa se creada ca e permis a avea pacate si in ciuda acestora putem intra in rai.

"Nu poate trai omul o singura zi si sa nu pacatuiasca." Prin urmare, tot omul pacatuieste zilnic. Sfintii nu au pacatele pacatosilor de rand, despartiti de Dumnezeu, insa pacatul tot pacat este.

Nu exista pacat mic si pacat mare. Cel care a ajuns sa'L cunoasca pe Dumnezeu, sa se bucure de slava Lui, si pacatuieste cu o minciuna sau cu o vorba urata, aceea se face mai grava decat crima celui care nu'L cunoaste pe Dumnezeu. Deoarece, cu cat ne apropiem de Dumnezeu, cu atat cresc si pretentiile si puterile de a lupta cu pacatul.

In Pateric avem parinti care cadeau in desfranare, insa aceasta nu ii impiedica de la a dobandi raiul, pentru ca la secunda dupa caderea lor, ei se pocaiau cu o pocainta rara. Iar acea pocainta stergea totul, precum pocainta Mariei Egipteanca a sters o viata de pacate greu si de inchipuit.

Nu lipsa pacatelor sfinteste, ci dragostea si pocainta. Cu toate acestea, cine iubeste pe Dumnezeu, pe aproapele si lumea, pocaindu'se pentru neputintele si caderile sale, acela nu prea mai poate pacatui asa mult.

Florin-Ionut 12.05.2009 10:48:56

Va reamintesc ca topicul se numeste Pedeapsa pentru pacate.

scrabble 12.05.2009 11:28:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 110017)
1 Petru 2, 18-23:
"Slugilor, supuneți-vă stăpânilor voștri, cu toată frica, nu numai celor buni și blânzi, ci și celor urâcioși.
Căci aceasta este plăcut lui Dumnezeu, să sufere cineva întristări, pe nedrept, cu gândul la El.
Căci, ce laudă este dacă, pentru greșeală, primiți bătaie întru răbdare? Iar dacă, pentru binele făcut, veți pătimi și veți răbda, aceasta este plăcut lui Dumnezeu.
Căci spre aceasta ați fost chemați, că și Hristos a pătimit pentru voi, lăsându-vă pildă, ca să pășiți pe urmele Lui,
Care n-a săvârșit nici un păcat, nici s-a aflat vicleșug în gura Lui,
Și Care, ocărât fiind, nu răspundea cu ocară; suferind, nu amenința, ci Se lăsa în știrea Celui ce judecă cu dreptate."

Pentru greseala suntem datori cu "bataia intru rabdare". Ba mai mult, se vede clar ca Dumnezeu ne vrea caliti in suferinte, spre desavarsirea noastra si pentru incercarea credintei.

Nu mai citi singur din Biblie, ca te smintesti! Nu stiai ca anumite parti nu trebuie citite de mireni?

:71:

Florin-Ionut 12.05.2009 11:41:35

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136362)
Nu mai citi singur din Biblie, ca te smintesti! Nu stiai ca anumite parti nu trebuie citite de mireni?

:71:

Deocamdata nu stiu care parti sunt interzise, asa ca pana aflu, citesc tot. :) Si pana or avea preotii mai mult timp liber ca sa-mi clarifice intrebarile trebuie sa ma descurc altfel...

windorin 12.05.2009 12:15:18

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136362)
Nu stiai ca anumite parti nu trebuie citite de mireni?

Daca e gluma, ok, daca nu e gluma nu e bine, caci nu exista pasaje pentru mireni si pasaje pentru calugari in Sfanta Scriptura. Temeiurile de la Sfantul Ioan Gura de Aur, pentru aceasta, sunt numeroase.

scrabble 12.05.2009 12:31:02

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 136390)
Daca e gluma, ok, daca nu e gluma nu e bine, caci nu exista pasaje pentru mireni si pasaje pentru calugari in Sfanta Scriptura. Temeiurile de la Sfantul Ioan Gura de Aur, pentru aceasta, sunt numeroase.

Da-mi voie sa ma citez pe mine si apoi pe tine:

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 123133)
Tocmai am citit intreg psalmul 108 si este in intregime un blestem. E o ruga catre divinitate sa se abata tot ce-i mai rau asupra dusmanului celui ce se roaga.

De ce n-ar trebui citit de mireni psalmul 108? Poate n-ar trebui interpretat, ca multe alte texte din scripturi, insa nici sa-l citeasca omul n-are voie?

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 123138)
Tocmai de aceea nu trebuie citit acest psalm, ca este inteles in acest mod, ca "o rugaciune" spre raul dusmanului, pe care Hristos ne spune sa-l iubim. Si cu siguranta citirea acestuia ne ne-ar face sa ne iubim mai mult vecinul sau colega de serviciu, pe care nu o suportam, ci mai mult sa ii uram si sa ne intarim in rautatea inimii noastre.

Nu mai gasesc mesajul celui care a spus initial ca Psalmul 108 nu este pentru mireni, se vede treaba ca a fost sters.

anita 12.05.2009 12:43:04

Citat:

Sa stii ca abia acum am inteles ce a vrut sa spuna Mantuitorul la modul general.
Eu ma gandeam ca e valabil doar pentru femeia pacatoasa.
Multumesc pentru explicatie .
E minunat ca putem avea iertare de pacate ,chiar si pentru putina iubire de care dam dovada.

Hector 12.05.2009 12:47:40

Citat:

Tocmai de aceea nu trebuie citit acest psalm, (108) ca este inteles in acest mod, ca "o rugaciune" spre raul dusmanului, pe care Hristos ne spune sa-l iubim. Si cu siguranta citirea acestuia ne ne-ar face sa ne iubim mai mult vecinul sau colega de serviciu, pe care nu o suportam, ci mai mult sa ii uram si sa ne intarim in rautatea inimii noastre.
Nu este adevarat. Psalmul 108 este un psalm profetic care se refera la Iuda. Este un blestem pentru Iuda. In acest sent trebuie gandita citirea sa. Nu se refera la dusmani in general, ci la vanzatorul Iuda.

anita 12.05.2009 12:53:39

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 136415)
Nu este adevarat. Psalmul 108 este un psalm profetic care se refera la Iuda. Este un blestem pentru Iuda. In acest sent trebuie gandita citirea sa. Nu se refera la dusmani in general, ci la vanzatorul Iuda.

Este recomandabil sa nu citim acest psalm.
Mai ales ca nu ii vad folosul.
Blestemele sunt la adresa demonilor (vrajmasilor) si putem avea probleme din aceasta cauza ,din cele mai diverse probleme.
David a trait in perioada cand era valabil dictonul 'dinte pentru dinte' si nu iubirea dusmanilor.
In psaltire el vorbeste des despre vrajmasi ,care in context insemna o persoana sau mai multe sau vrajmasul omenirii ,diavolul.

anita 12.05.2009 12:55:23

Posibil sa se refere si la Iuda ,nu m-am gandit .
Asa cum psalmul 117 se refera la intrarea in Ierusalim a Mantuitorului.

AlinB 12.05.2009 13:06:07

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 136421)
Este recomandabil sa nu citim acest psalm.
Mai ales ca nu ii vad folosul.
Blestemele sunt la adresa demonilor (vrajmasilor) si putem avea probleme din aceasta cauza ,din cele mai diverse probleme.
David a trait in perioada cand era valabil dictonul 'dinte pentru dinte' si nu iubirea dusmanilor.
In psaltire el vorbeste des despre vrajmasi ,care in context insemna o persoana sau mai multe sau vrajmasul omenirii ,diavolul.

In general toti psalmii in care se vorbeste de "dusmani", pentru crestin, intelese intr-un sens duhovnicesc se refera la diavol.

Nu o data parintii au ridiculizat ideea cum ca "sa nu citesti din Psalatire ca te strici cu dracu'".
Cu diavolul are razboi oricine doreste sa traiasca crestinesc.
Doar cei caldicei n-au probleme.

AlinB 12.05.2009 13:07:47

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136402)
Da-mi voie sa ma citez pe mine si apoi pe tine:

Nu mai gasesc mesajul celui care a spus initial ca Psalmul 108 nu este pentru mireni, se vede treaba ca a fost sters.

A fost o neintelegere din partea lui windorin, a se vedea postarea de mai sus.

Florin-Ionut:

poti sa citesti TOATA Sf. Scriptura.
Dar mai bine incepe cu Noul Testament.

scrabble 12.05.2009 14:19:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 136434)
A fost o neintelegere din partea lui windorin, a se vedea postarea de mai sus.

Florin-Ionut:

poti sa citesti TOATA Sf. Scriptura.
Dar mai bine incepe cu Noul Testament.

Ce-ar fi sa-l lasi le windorin sa raspunda?

Si da, am citit Noul Testament. Si Vechiul.

windorin 12.05.2009 19:12:47

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136402)
Da-mi voie sa ma citez pe mine si apoi pe tine. Nu mai gasesc mesajul celui care a spus initial ca Psalmul 108 nu este pentru mireni, se vede treaba ca a fost sters.

Din cele spuse de mine, nimic nu trimite la impartirea credinciosilor in calugari si mireni. Iar acel "nu trebuie citit" nu tinteste in nici o potentiala categorie, ci doar in acei credinciosi incepatori, care ar putea gasi in el temei pentru neiubire sau pizma. Am accentuat rostul necitirii lui, iar nu motivele inceputului discutiei din acel topic. Este foarte evident, din intregul pasaj citat.

scrabble 12.05.2009 20:07:11

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 136703)
Din cele spuse de mine, nimic nu trimite la impartirea credinciosilor in calugari si mireni. Iar acel "nu trebuie citit" nu tinteste in nici o potentiala categorie, ci doar in acei credinciosi incepatori, care ar putea gasi in el temei pentru neiubire sau pizma. Am accentuat rostul necitirii lui, iar nu motivele inceputului discutiei din acel topic. Este foarte evident, din intregul pasaj citat.

Tu ai zis aici ca nu exista pasaje din Biblie care sa fie oprite de la citit de catre mireni. Apoi eu ti-am aratat unde ai scris ca exista cel putin un pasaj (Psalmul 108) care nu trebuie citit. Acum spui ca nu trebuie citit de crestinii incepatori, la fel cum zicea si cineva in topicul trecut ca nu trebuie citit de mireni, ca sminteste.

De aici decurge ca Biblia are portiuni care pot sminti daca nu sunt citite avand un "indrumator in duh" sau daca mireanul care citeste nu a ajuns la o anumita intelegere, daca nu este "crestin profesionist". Apropo, nu stiam ca exista crestini incepatori si crestini profesionisti.

Contextul din discutia cealalta nu are schimba cu nimic datele problemei - te-ai contrazis singur.

cristiboss56 12.05.2009 21:17:43

Te-ai transformat în vânător de greșeli ?

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136731)
Tu ai zis aici ca nu exista pasaje din Biblie care sa fie oprite de la citit de catre mireni. Apoi eu ti-am aratat unde ai scris ca exista cel putin un pasaj (Psalmul 108) care nu trebuie citit. Acum spui ca nu trebuie citit de crestinii incepatori, la fel cum zicea si cineva in topicul trecut ca nu trebuie citit de mireni, ca sminteste.

De aici decurge ca Biblia are portiuni care pot sminti daca nu sunt citite avand un "indrumator in duh" sau daca mireanul care citeste nu a ajuns la o anumita intelegere, daca nu este "crestin profesionist". Apropo, nu stiam ca exista crestini incepatori si crestini profesionisti.

Contextul din discutia cealalta nu are schimba cu nimic datele problemei - te-ai contrazis singur.

Nici la degetul mic a lui Dorin nu ajungi. Să întrevăd o preocupare întru pocăință ? Pe departe așa ceva pentru tine. Apropo sra. . . , sau cu te-ai autointitulat, nu mai scoate din context postările altora și în mod special ale lui Dorin. Sper că ai înțeles !

georgeval 12.05.2009 21:40:34

Cred ca abordarea nu trebuie privita din punct de vedere juridic. Pacatul trebuie privit ca boala spirituala.Nu cred ca Dumnezeu poate fi asemanat cu un judecator lumesc care imparte sentinte. Legea morala nu este una inflexibila care nu cunoaste iertarea.

windorin 13.05.2009 08:20:07

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 136731)

De aici decurge ca Biblia are portiuni care pot sminti daca nu sunt citite avand un "indrumator in duh" sau daca mireanul care citeste nu a ajuns la o anumita intelegere, daca nu este "crestin profesionist". Apropo, nu stiam ca exista crestini incepatori si crestini profesionisti. Contextul din discutia cealalta nu are schimba cu nimic datele problemei - te-ai contrazis singur.

Nu m'am contrazis singur. Daca nu poti intelege diferenta, nu mai incerc sa iti arat asta. Daca mizezi pe faptul unei contraziceri, afla ca daca luam doua pasaje scoase din context, de la orice sfant, afla ca toti se vor autocontrazice. Pana si in Scriptura exista acele locuri mai greu de inteles care par sa nu fie in armonie cu altele, cu toate ca sunt.

Scriptura, Patericul, Filocalia, Vietile Sfintilor, sunt carti ale crestinilor, nu ale calugarilor. In Biserica de Rasarit diferenta dintre calugari si mireni este o rana a carei origine o vad in spiritul scolastic apusean, cu tendinta clara de a imparti si sistematiza toate. Asta spun si voi spune pana la sfarsit. Insa, in acestea exista "locuri cu anevoie de inteles, pe care cei nestiutori le rastalmacesc, ca si pe celelalte scripturi, spre a lor pierzanie" (II Petru 3,16)

De aceea, decat sa pice in ispita unei rele intelegeri, este mai bine ca sa nu citeasca toti acele parti, precum Psalmul 108. Nici calugarul si nici mireanul sa nu citeasca acest psalm, daca nu are un parinte care sa il indrume in intelegerea lui.

Iar existenta crestinului incepator si a celui intelegator este o realitate a carei concretete nu mai are nevoie de nici o intemeiere. Spun doar atat, ca intotdeauna s'a vorbit despre cei care mananca "lapte" si cei care mananca "carne", adica de cei ce nu pot primi inca toate, caci mintea lor nu s'a schimbat (metanoia) spre intelegerea acestora, si de cei care pot intelege cuvantul si nu se smintesc de el.

Cine are urechi de auzit sa auda.
Voi reveni cu pasaje din Sfantul Ioan Gura de Aur, pentru nediferentierea calugarilor de mireni.

anita 13.05.2009 09:40:19

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 136761)
Nici la degetul mic a lui Dorin nu ajungi. Să întrevăd o preocupare întru pocăință ? Pe departe așa ceva pentru tine. Apropo sra. . . , sau cu te-ai autointitulat, nu mai scoate din context postările altora și în mod special ale lui Dorin. Sper că ai înțeles !

Nu suntem aici sa facem comparatie intre forumisti.
Faptul ca este pe forum si e interesat de credinta este un lucru pozitiv.
Nu stim cum ajunge fiecare la Dumnezeu ,necunoscute sunt caile Lui.

ioan_si.atat 13.05.2009 11:28:10

Referitor la pedeapsa pentru pacatele noastre, eu nu as vedea lucrurile asa. Ci mai degraba as spune ca faptele noastre, bune sau rele, isi vor primi negresit rasplata. In ce moment si in ce fel numai Dumnezeu stie. De asemenea, foarte importanta este alungarea mandriei in cazul faptelor bune si dorinta de pocainta pentru cele rele. Pentru ca El le vede pe toate si poate ierta multe omului care Il iubeste.

offtopic: Oricate raspunsuri ii veti da lui Scrabble, sunt convins ca le va rastalmaci sau scoate din context. Asa este natura lui: crede ca detine adevarul absolut. Si ar fi un bun partener de discutie daca in toate teoriile lui nu ar fi plecat de la o premisa gnostica. Poate il va lumina Dumnezeu mai devreme sau mai tarziu. Pana atunci, sa nu ne deranjeze prea tare ca va incerca sa despice firul in patru si sa arate ca are dreptate.

Doamne-ajuta!

tigerAvalo9 13.05.2009 15:58:58

Pedepsele pentru pacate sunt aproape in fiecare zi,te impiedici de bordura zici ca din neatentie ,racesti rau sau usor zici ca de la curent,iti rupi o mana zici ca din neatentie dar toate acestea sunt semne si pedepse de la Dumnezeu.Oamenii le iau ca pe lucruri lumesti iar apoi se intreaba,de ce oare eu?

ory 13.05.2009 17:58:13

Citat:

Subscriu din nou la cele scrise de Dorin...Nimic din ceea ce am citit nu mi-a dovedit un adevar mai mare ca acesta.Cel putin,asa cred si eu!!!

windorin 14.05.2009 09:49:59

Iarasi, este important motivul inimii pentru fuga de pacate. Dragostea sau teama?

Dragostea pentru Cel ce ne iubeste trebuie sa fie aceea care sa ne faca sa savarsim cele care'L bucura si sa ne pazim de cele care'L mahnesc, iar nu teama, ca de ceva superior si cu ravna de a pedepsi.

Sa ne straduim sa traim iubirea lui Dumnezeu, ca din iubire sa facem toate. Iar iubind, multe nu ne vor mai speria, precum spalatul pe cap duminica sau altele asemenea.

cristiboss56 14.05.2009 18:14:27

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 137519)
Iarasi, este important motivul inimii pentru fuga de pacate. Dragostea sau teama?

Dragostea pentru Cel ce ne iubeste trebuie sa fie aceea care sa ne faca sa savarsim cele care'L bucura si sa ne pazim de cele care'L mahnesc, iar nu teama, ca de ceva superior si cu ravna de a pedepsi.

Sa ne straduim sa traim iubirea lui Dumnezeu, ca din iubire sa facem toate. Iar iubind, multe nu ne vor mai speria, precum spalatul pe cap duminica sau altele asemenea.

[COLOR=Red]Dragostea sau tema ? Amandoua : dragostea pentru cele bine placute Lui si teama de a nu gresi , o teama cu folos ce ne tine in trezie.[/COLOR]

anemona 14.05.2009 18:18:34

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 95111)
Stim bine ca Dumnezeu ne iarta orice daca de pocaim sincer. Si ne iarta iarasi si iarasi, pana ce reusim, cu ajutorul Lui, sa ne dezpatimim.

Citeam undeva ca pacatele sunt sterse, insa de-a lungul vietii vom fi pedepsiti intr-un fel sau altul pentru greselile noastre. Asa este?

La fel se poate pune problema pentru urmasii nostri: vor fi ei pedepsiti pentru pacatele noastre, chiar daca ne-au fost iertate?

sunt noua p forum:) buna tuturor!!!am simtit nevoia s ascriu aici pt ca nu am inteles ce vrei de fapt tu ionut...vrei raspuns ul la intrebarile tale vrei sa inteti mai multe lucrur sau vrei s aaduci critici sau sa ne inveti sa scriem si sa vb corect romaneste?cred ca ar fi cazul ca macar aici sa fim mai buni si sa lasam superioritatea deoparte!!!tot respectul pt. domnul cristi cum a raspuns provocarii:)

tigerAvalo9 15.05.2009 10:49:22

Citat:

În prealabil postat de anemona (Post 137805)
sunt noua p forum:) buna tuturor!!!am simtit nevoia s ascriu aici pt ca nu am inteles ce vrei de fapt tu ionut...vrei raspuns ul la intrebarile tale vrei sa inteti mai multe lucrur sau vrei s aaduci critici sau sa ne inveti sa scriem si sa vb corect romaneste?cred ca ar fi cazul ca macar aici sa fim mai buni si sa lasam superioritatea deoparte!!!tot respectul pt. domnul cristi cum a raspuns provocarii:)

Bun venit ,Anemona.Iti sugerez sa nu ataci pe nimeni fiindca nu-i ortodox.

cristiboss56 16.05.2009 15:33:16

Avva Zoisma a zis că cel ce dorește să umble pe calea cea adevărată și dreaptă, când se tulbură se lovește pe sine zicând : "De ce te mânii suflete al meu? De ce te tulburi ca cei ce fac spume ? Chiar din aceasta arăți că ești bolnav căci de n-ai fi bolnav nu ai suferi. De ce încetând să te ocărăști pe tine îl învinovățești pe fratele tău că ți-a arătat boala cu fapta și cu adevărul . Ia aminte la porunca lui Dumnezeu : < Când era ocărât, nu ocăra, când pătimea, nu amenința> ( I Petru 2,23 ) ci suferea totul. Și zicea că de va trăi cineva anii lu Matusalem și nu va umbla pe calea cea dreaptă pe care au umblat toți sfinții, adică cea a necinstirii lor de către oameni, a iubirii și a răbdării bărbătești , nu va înainta câtuși de puțin ci iși va cheltui anii în deșert".
Cel ce rabdă va sta de-a dreapta Celui răstignit și după răstignire, înviat, pentru că s-a lăsat și el răstînit de ocări și și-a predat grija de sine dascălului său, ca Hristos, Tatălui. Omorând cu totul voia sa egoistă, a înviat în dragostea lui Hristos. Sfinții Părinți ne spun că mustrarea te face atent la tine însuți, te face să-ți dai seama că e ceva rău în tine sau care face altuia impresia că nu ești cum trebuie în vreo privință oarecare. Drept urmare, te silește să te vindeci și in acea privință și deci a câștiga mântuirea. E o cruce care ne desăvârșește, insuși primirea mustrării pricinuind pocăința de greșeli, aducând în cele din urmă iertarea lor. Există o boală pentru curățirea de păcate și este o alta pentru smerenia cugetului. "Bunul și Prebunul nostru Domn și Stăpân, când vede pe unii mai trândavi în nevoință, smerește trupul lor prin boală ca printr-o nevoință mai nedureroasă. Dar uneori ea vine și pentru a ne curăți sufletul de gândurile rele sau de patimi", ne arată Maxim Mărturisitorul.

cristiboss56 17.05.2009 23:38:31

Să ne ferim de trei mari păcate , așa cum ne învață Sfinții Părinți !

Dintre toate păcatele câte-s amintite , Domnul Hristos mai ales trei păcate a avut în vedere și i-a îndemnat pe oameni să le lase : 1 - Necredința în Dumnezeu : " Cel ce va crede și se va boteza se va mântui ; iar cel ce nu va crede se va osândi"( Marcu 16,6 ). 2 - Sminteala , adică derutarea de la credință a celor ce cred ; zice Domnul Hristos : " Cel ce smintește pe fratele , ar fi mai bine să i se lege o piatră de moară și să fie aruncat în mare " ( Luca 17, 2 ) , adică să se scufunde în mare și să moară el, decât să smintească pe unul dintre cei ce cred. 3 - Fățărnicia, adică faptul că te arăți într-un fel în afară si ești în alt fel înăuntru. I-a și mustrat pe farisei pentru fățărnicia multora din ei, când le-a zis că seamănă cu mormintele văruite, care pe dinafară sunt împodobite , dar înăuntru sunt pline de oase de morți ( Matei 23 , 27 ) . Să ne ferim de ncredință , de cei ce ne smintesc și nu în ultimul rând de fățărnicie, căci toate câte or veni asupra noastră , au legătură cu cele de mai sus.

Florin-Ionut 18.05.2009 08:32:13

Citat:

În prealabil postat de anemona (Post 137805)

Salut Anemona,

Subiectul este Pedeapsa pentru pacate. Pot sa apara si scurte discutii in afara topicului, dar e bine sa ramanem totusi la discutia initiala.

Ionut

cristiboss56 18.05.2009 22:30:54

Sfânta Biserică ne învață că pedeapsa păcatului este grea. Pedeapsa vine nu numai din partea cugetului nostru și a semenilor noștri, ci ea vine mai ales din partea lui Dumnezeu, Care , la Judecata din urmă, va da fiecăruia după faptele sale. Atunci, cei buni vor primi răsplata vieții celei de veci, iar cei răi vor fi lăsați în suferințele pe care singuri și le-au pregătit, prin neascultarea și îndreptarea de Dumnezeu și de poruncile Lui ( Matei 25, 31 - 46 ) .
"Când ridicați mâinile voastre către Mine, Eu îmi întorc ochii în altă parte, și când înmulțiți rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge ; spălați-vă, curățiți-vă ! Nu mai faceți rău înaintea ochilor Mei. Incetați odată ! ( Isaia 1, 15-16 ) . Este ca un strigăt, prin care ni se descoperă de ce atunci când ne rugăm nu suntem ascultați de Dumnezeu. Ne arată calea pe care o avem de urmat : spălați-vă , curățați-vă ! Câți înțeleg aceasta, câți înțelegem până la urmă a urma acest îndemn ? Suferința dată pentru păcatele nemărturisite și neândreptate la timp, vine ca un duș rece, pe neașteptate , întru trezirea noastră. Din păcate, repet din păcate toate cele ce vin asupra noastră, sunt mult prea blânde și percepute doar ca pedepse, nedreptăți, ghinioane, sau orice altceva decât ca un semn al strâmbătății noastre și a celor dinaintea noastră. Să nu uităm cuvintele din Sfânta Scriptură : Nebune, în noaptea aceasta vor cere de la tine sufletul tău , și : în ce te va găsi moartea, în aceea vei fi judecat.

cristiboss56 23.05.2009 20:59:45

Să învățăm a răbda toate scârbele, necazurile, năpastele , bolile. . .

Zis-a un părinte oarecare : "Ceara de nu se va înfierbânta cu foc spre a se muia, nu este cu putință a se întipări pecetea ce o vei pune pe dânsa. Asemenea și omul, de nu va fi muiat prin focul scârbelor, al bolilor, al ostenelilor, al ispitelor și al neputințelor, nu se poate tipări într-însul pecetea Sfântului Duh, că pentru aceasta zice Domnul către Apostolul Pavel : < Ajunge ție darul Meu, că puterea Mea întru neputință se săvârșește>".
Însuși Sfântul Apostol Pavel zice în cartea sa : " Cu dulceață este mie a mă lăuda pentru neputințele mele, ca să se sălășuiască în mine puterea lui Hristos". Să învățăm a răbda pentru Domnul cu mulțumire toate scârbele , necazurile , năpastele , bolile și orice ispită va veni, după Voia lui Dumnezeu, întru folosul nostru. Prin răbdarea scârbelor cu mulțumire, va intra omul în Impărăția Cerului, precum însuși Domnul zice : " Cu multe scârbe se cade a intra în Împârăția Cerului".

pace_voua 23.05.2009 22:05:18

Foarte adevarat!

Si apoi sa nu uitam ca pe cei pe care ii iubeste Domnul ii si mustra, nu e indiferent fata de ei;

In plus, "cate-or fi, le-om duce toate, de-a fi pace, de-i razboi";

in viata asta fiecare avem poveri de dus, unele din partea greselilor altele din partea stramosilor dar "cel care va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui";

in plus, nimic altceva nu e mai important in viata decat salvarea sufletului caci nu stim daca in secunda urmatoare, ziua, saptamana etc. vom mai exista in planul fizic;

de aceea toate sa le facem in numele Creatorului, Yahve, Allah, sau cum doriti cand nu le facem in numele Lui nu e bine; sunt in numele altcuiva inseamna ca;

si apoi inca ceva: Dumnezeu stie ce face cu noi si toate cate ni le da sunt spre folosul nostru;

daca noi intelegem la timp atunci nu ni le mai da

Florin-Ionut 23.05.2009 22:08:58

Deci morala este ca pacatele noastre vor fi pedepsite. Vom primi ceea ce meritam, de preferinta inainte de moarte. De rabdat toate cu stoicism si fara sa cartim, cu ajutorul Celui care cunoscut suferinta extrema.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:37:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.