![]() |
razvan m
ziceai undeva ca biserica are membrii bolnavi,sau ceva de genu,cred ca tu esti cel mai bolnav membru.chiar ca ai merita sa te ignore toata lumra:76:
|
Citat:
Asa este cum spui tu,cu 2 diferente.Muntele nu arata identic,din orice parte ai privi.Pe partea stinga,pe unde urca protestantul,este un versant abrupt de stinca,cu cascade,cu caderi de roci,cu serpi veninosi si vulturi,etc...iar pe partea dreapta,pe unde urca ortodoxul,este o carare lin serpuita,chiar daca mai lunga,cu izvoare de apa rece si curata,cu pomi fructiferi,cu ruguri de mure si zmeura,etc. Iar a doua diferenta,in timp ce protestantul stind pe pitoane sau suspendat in fringhii mai trebuie sa consulte si ghidul ( probabil Sfinta Scriptura ),ortodoxul nu are numai ghidul,ci ca tovaras de drum, chiar pe Cel care a scris ghidul,pe Dumnezeul nostru Iisus Hristos ( in Taina Sfintei Impartasanii...Daca nu va minca cineva...) precum si pe cei care deja au urcat muntele,si ne-au lasat scris din experientele lor ( Sfintii Parinti...oameni in care traieste Dumnezeu....fiinte compuse adica,...cumva, precum mama si copilul inca nenascut ) Din relatarile lui National Geografic,statistic vorbind,din 100 de oameni care au urcat pe partea dreapta,95 au ajuns in virful muntelui iar restul au adormit pe drum...iar din 100 care au urcat pe partea stinga,unul a ajuns sus,dar a fost luat de urgenta cu helicopterul pentru resuscitare,35 nu au ajuns sus dar sint in spitatele de ortopedie si pot fi recuperati,iar restul inca mai sint cautati . PS.la catolici,care tot pe stinga urca muntele,dispar vulturii si caderile de roci...adica ceva mai multe sanse de supravietuire |
:-)
Stiti bancul?
Un om moare si mai intai i se da voie sa faca un tur de recunoastere prin rai. Multe minuni vede, intr-o parte catolicii, intr-o parte protestantii etc, dar la un moment dat, ajungand langa o casa bine imprejmuita si inchisa, Sf. Petru ii spune in soapta: 'Aici sunt ortodosii!' 'Bine, dar de ce vorbesti in soapta?' intreaba omul. 'Ei cred ca sunt singuri!' |
...
Parintele Arsenie Papacioc spune ca singura credinta care ii poate garanta omului mantuirea este ortodoxia. El spune ca cei de alta credinta nu stie daca se mantuiesc sau nu. Stie sigur ca cineva ortodox fiind, trece la alta credinta, nu mai are mantuire in veac, daca nu se intoarce la ortodoxie. Doamne ajuta!
|
Grea intrebarea. E usor sa zici ca nu se mantuiesc cei din afara ortodoxiei, sunt diferite citate din scripturi care inclina balanta spre a crede asa. Dar sa nu uitam de dragostea Lui Dumnezeu, si nu in ultimul rand de dreptatea Sa.
Parca in Dogmatica Ortodoxa a prof Isidor Todoran si Ioan Zagrean, am citit ca cei de alte religii, care nu au cunoscut crestinismul pot fi judecati dupa legea in care s-au nascut. Dar si aceasta idee referitoare la cunoastere este discutabila. Pentru ca degeaba aud eu de Buda ca nu ma duc la 5000-5500 km distanta sa ma fac budist, nici acela nu vine la mine sa se faca Crestin, chiar daca aude (vag) despre Iisus. Acum se pune o intrebare la care numai caile cele nestiute si judecatile cele nepatrunse cu mintea ale lui Dumnezeu, pot sa stie. Ce se va intampla cu oamenii care au trait in cele doua Americi, inainte de contactul cu Europenii. Ei nici nu stiau ca mai exista si alti oameni de cealalta parte a ,,apei celei mari", cu atat mai mult sa afle de crestinism. Sau cei din extremul orient, care se nasteau si mureau fara sa vina la ei informatii despre crestini. Crestinismul s-a raspandit acolo unde au fost colonii. Inainte nu se stia de crestinism decat in europa, N Africii, cel mult Orientul Apropiat si in mica parte in india. Exiata in insula Noua Guinee niste triburi care pana prin anii 1960-1970, habar nu aveau ca exista in lume si altceva decat ei si triburile din jurul lor. Si acum mai sunt triburi pe acolo foarte izolate, care vad pentru prima oara in viata un om alb si sunt fascinati de tehnologia albilor. Intrebarea este, cu acestia ce va fi. Vorbim probabil despre sute de milioane de oameni de-a lungul intregii perioade precoloniale. Dar mai ales cu cei care au trait inainte de colonizari si de contactul cu europenii. Nu ar fi drept ca ei sa se osandeasca pentru ca s-au nascut, au trait si au murit fara sa cunoasca crestinismul, ortodoxia. Ce poti sa le reprosezi acestora, care in afara de satul lor, cetatea lor, nu stiau mai nimic. Exista mai multe categorii de oameni care sunt din afara crestinismului, ortodoxiei. Mai ales ca trebuie sa se faca diferenta dintre eretici, eterodocsi, pagani etc. Cat despre eretici, cred si aici ca ar trebui sa se faca doua diferentieri: cei nascuti in erezia respectiva, care probabil sunt nascuti la zeci sau chiar sute de ani de la infaptuirea schismei si caderea in eres a respectivei biserici, si pe de alta parte cei care aposteaza spre o erezie. Sfintii Parinti cand vorbesc cu asprime fata de eretici, ii au in vedere mai mult pe apostati, decat pe cei nascuti in eresul respectiv. Nu e vina la fel pentru amandoua categoriile de oameni. Un parinte (nu imi mai aduc aminte care) spunea ca cei care nu sunt ortodocsi se pot mantui in masura in care fac cele ale ortodoxiei. Parintele Cleopa punea odata o intrebare retorica: Dar voi credeti ca milioane de protestanti nu se vor mantui? Dar cel mai mult da de furca ideea ca Dumnezeu fiind drept si iubitor, nu ar fi cu putinta ca sa creeze un om doar pentru a-l osandi la muncile vesnice. Pentru ca daca din 6,6 miliarde de oameni, 350 de milioane fiind ortodocsi, oare Dumnezeu a creat alti 6 250 000 000 doar pentru a-i osandi, pentru a merge in Iad? Nu e logic. E drept ca teoretic au posibilitatea de a fi ortodocsi, dar in practica, ce sanse exista sa se converteasca, cat de realiste sunt posibilitatile ca ei sa devina cerestini? Religia in care te nasti se infiripa foarte adanc in sufletul omului. Pai daca ar veni la mine un mahomedan si mi-ar spune: inchina-te lui Alah, l-as lua pe fuga. Eu imi iubesc credinta mea! Tot asa si hindusul la care merge un crestin si ii spune: Converteste-te la crestinism. Mai ales ca sunt oameni foarte sinceri in credinta lor si nevoitori. Eu cred ca sunt lucruri prea complexe ca sa le putem cuprinde cu mintea si sa stim sugur ce va fi cu ei. Se pot mantui, e posibil ca Dumnezeu sa gaseasca o modalitate de a-i mantui. Oare va zice cineva: ,,Dumnezeu nu poate sa faca un lucru sau altul pentru ca....." Dumnezeu este atotputernic, El face ce vrea si lucreaza precum pofteste. Nu este ingradit de legi. |
Citat:
|
Citat:
Smaranta draga, Chiar nu vrei/nu poti sa citesti in intregime acel post al meu ca sa-ti dai seama ca acea "minune" legata de existenta membrilor sanatosi si bolnavi ai Bisericii nu este a mea, ci este doar o perla din gandirea multi-caterisitului mitropolit grec Kiprian de Oropsos si Fili? Sau doar vrei sa te afli in treaba sa afle lumea de existenta ta pe acest forum ortodox... Sincer vorbind, cand vad la cate aberatii le dai frau liber aici, fara sa gandesti...tu chiar crezi ca ... eu cred ca exista uin Biserica membri sanatosi si membri bolnavi??? Acea biserica ar fi o pseudo-biserica, o biserica eretica si atat - asta cred. Si pe viitor...citeste cu atentie toate posturile cap-coada...iar daca nu ai rabdare, abtine-te de la comentarii rautacioase si nebinevenite. Dumnezeu sa te ajute! Razvan |
Citat:
TOTAL GRESIT! Daca ma nasteam in China nu stiam si nu auzeam despre Iisus Hristos si putin probabil sa ma inchin Lui.Dar daca eram un om cinstit nu insemna ca nu ma mantuiam pentru ca am fost invatat cu religia budista de acolo.Eu cred ca e egoism sa zici ca doar ortodoxia este adevarata,numai Dumnezeu are dreptul sa judece.Dupa parerea mea toti oamenii ,chiar si de alte religii vor fi mantuiti dupa legea firii. |
Citat:
|
Citat:
Dragi forumisti, daca vreti sa va jucati cu focul si sa va riscati mantuirea personala, atunci nu va ramane decat sa continuati sa dezvoltati acest topic cu tot soiul de idei nastrusnice cu care diavolul va alimenteaza mintile, sucindu-vi-le in toate modalitatile cu putinta. Deci, nu ne intereseaza pe noi creatia, mantuirea unora care s-au nascut eretici. Are grija bunul Dumnezeu si de sufletele acestora, nu trebuie sa avem si noi o grija inutila in plus... |
Citat:
Ca sa fim putin mai pragmatici, sa vedem ce spune Sfanata Scriptura despre cei care nu se vor mantui. Care sunt acestia? [COLOR=blue]"Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu? Nu va inselati in privinta aceasta[/COLOR]: nici curvarii, nici inchinatorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomitii, nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mostenii imparatia lui Dumnezeu. Si asa erati unii din voi (Mantuire fara schimbare nu exista). (1 Corinteni 6:9-11) "Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute, si acestea sunt: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide, pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun dinaninte, cum am mai spus, [COLOR=blue]ca cei ce fac astfel de lucruri, nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu[/COLOR]."(Galateni 5:19-21) Nu mai dau si alte versete. Nu am gasit nicaieri in Sfanta Scriptura referiri la mantuire in functie de apartenenta la o "biserica". Mai bine am cerceta Sfanta Scriptura ca sa vedem cum stam. Sa nu ne amagim (cum spunea Sfantul Apostol Pavel). |
Citat:
Apoi, pe vremea cand a fost scrisa Sfanta Scriptura exista Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica? Nu, ci exista doar Biserica Ortodoxa Catolica [in sensul de Universala, nu in cel eretic, de papal, avandu-l cap pe un papa infailibil si nu pe Hristos]. Inutil sa mai prelungesc discutia cu cei care cred ca si in biserica papala exista mantuire, caci nu exista...cititi in acest sens scrierile Sfantului Nicolae Velimirovici referitoare la biserica catolica si nu mai iscati, dragi forumisti atatea polemici inutile, caci BISERICA PAPALA ESTE O ADUNARE ERETICA, AVAND IN FRUNTEA SA UN OM CARE SE CREDE INFAILIBIL SI NU PE DOMNUL IISUIS HRISTOS!!! |
Erata:
"existau Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica" in loc de "exista Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica" |
Citat:
te rog sa imi spui si alte scrieri ale Sf Parinti despre BC.multumesc! |
Din cate observ, simplitatea si limpezimea Sfintei Scripturi in problema mantuirii este ocolita. Cuvantul lui Dumnezeu leaga mantuirea de caracterul nostru. Ce rost are sa diascutam de apartenenta la vreo biserica. Daca esti hot sau mincinos, sau betiv sau curvar, etc. nu ai ce cauta in imparatia lui Dumnezeu, indiferent de biserica din care faci parte.Simplu. Asa ne invata Cuvantul lui Dumnezeu. Decat sa ne batem capul sa vedem din ce biserica trebuie sa facem parte mai bine ne-ar preocupa caracterele noastre. Sa ne rugam bunului Dumnezeu sa ne dea putere sa ne formam niste caractere frumoase, placute Domnului si bune pentru imparatia Sa.
|
Citat:
Monica, am postat titluri de scrieri ale Sf. Nicolae Velimirovici si ale altor Sfinti despre erezia bisericii catolice pe topicul referitor la stigmatele asa-zisilor sfinti catolici. Litanu, Sa stii ca prima conditie pentru a te putea mantui este sa nu faci parte din vreo biserica eretica [catolica, protestanta, anglicana], ci din Adevaratul, Preasfantul si Preadulcele Trup al lui Hristos, Care este Insasi Biserica Ortodoxa. Vad ca la tine adrenalina curge in valuri [fenomen specific adolescentei] in toate madularele tale doar din dorinta de a ma contrazice. N-ai decat. Contrazicandu-ma nu dobandesti mantuirea ta personala. In niciun caz. Alte raspunsuri nu merita sa-ti mai fie date, stiind inchistarea ta in doua-trei idei fixe. Vei vorbi tu cu tine incepand de acum daca tii cu orice pret sa fii incapatinat si inchistat in idei fixe. Domnul sa te ajute in aceasta privinta! |
Citat:
Nu cu mine va contraziceti ci cu Sfanta Scriptura. Spuneti ca eu am idei fixe. Despre mantuire as mai avea multe de spus, dar numai in armonie cu Sfanta Scriptura. Am incercat sa scot in evidenta numai un o conditie a mantuirii: necesitatea formarii unui caracter frumos. Ideile dvs. sunt mai rigide si nici nu sunt in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu. Nu cred ca le puteti argumenta prin ceea ce ne-a invatat Mantuitorul sau Apostolii Sai. |
...
Citat:
|
Citat:
Daca desconsiderarea a ceea ce ne spun Sfintii Apostoli in paginile Scripturii, tine de o viziune asupra Bibliei, nu mai am nimic de comentat. |
Citat:
Doctor Watson are o lista cu cei mai mai creatori de bancuri din lume: 1.ecumenistii ( cei cu bancul de mai sus ) 2.George Bush ( fostul presedinte USA ) 3.rabinii si bancherii evrei ( Itzic,Stroul et Co ) ...am dat numai podiumul,aurul argintul si bronzul. „Conform gindirii unitare a Parintilor si a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci si unica… Biserica este una si unica, pentru ca ea este trupul Unuia si Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu exista Biserica, iar unde nu exista Biserica, acolo nici Euharistia nu exista. In afara acestei identitati, adica a Bisericii si a Euharistiei, se afla erezia, falsa biserica si antibiserica. Biserica, prin dumnezeiasca Euharistie, este unitate soborniceasca si unirea lui Hristos cu credinciosii si a credinciosilor cu Hristos. Si in Euharistie si in Biserica, Dumnezeul-Om Hristos este Unul si, de asemenea, este „toate si intru toti.” (Col. 3:11). Din unica si nedespartita Biserica a lui Hristos, in diferite timpuri, s-au desprins si s-au taiat ereticii si schismaticii, care au si incetat sa fie madulare ale Bisericii. Unii ca acestia au fost… romano-catolicii si protestantii si unitii si toata cealalta legiune eretica si schismatica. Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene cu papismul in frunte, iar toate aceste pseudo-crestinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decit erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de „pan-erezie” (erezie universala). De ce? Fiindca in cursul istoriei, felurite erezii tagaduiau sau denaturau anumite insusiri ale Dumnezeului-Om Hristos, in timp ce ereziile acestea europene indeparteaza pe Dumnezeul-Om in intregime si pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism, protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este „legiune”. „Prin dogma despre infailibilitatea papei, papa a fost de fapt declarat drept Biserica si el, un om, a luat locul Dumnezeului-Om. Acesta e triumful final al umanismului, dar este in acelasi timp si „moartea a doua” a papismului iar prin el si cu el, a oricarui umanism. Totusi, inaintea Adevaratei Biserici a lui Hristos care de la aratarea Dumnezeului-Om Hristos exista in lumea noastra paminteasca ca Trup divino-uman, dogma despre infailibilitatea papei este nu numai erezie, ci o panerezie, fiindca nici o erezie nu s-a ridicat atit de radical si atit de integral impotriva Dumnezeului-Om Hristos si a Bisericii Lui, asa cum a facut papismul prin dogma despre infailibilitatea papei – om. Nu exista nici o indoiala ca dogma aceasta este erezia ereziilor, chinul chinurilor, o razvratire nemaivazuta impotriva Dumnezeului-Om Hristos. Dogma aceasta este, vai, cea mai ingrozitoare surghiunire a Domnului nostru Iisus Hristos de pe pamint, o noua tradare a lui Hristos, o noua rastignire a Domnului – numai ca nu pe crucea cea de lemn, ci pe crucea de aur a umanismului papist. Si toate acestea sunt iad, iad, iad pentru sarmana fiinta paminteasca ce se numeste om. Acolo unde il inlocuiesc pe Dumnezeul-Om Hristos cu omul, fie si cu cel numit infailibil, acolo se desparte trupul de Cap. Si dupa cum din aceasta pricina Biserica dispare de acolo, tot asa se pierde si ierarhia apostoleasca divino-umana si succesiunea apostolica sacramentala.” Sfintul Iustin Popovici (+1979) (Biserica Ortodoxa si ecumenismul, 2002) Draga Fani,dupa cite inteleg ai absolvit "facultatea de " teologie " " si probabil ca ti s-a facut vaccin cu ecumenita de la fundatia soros et brave NWO ( noua ordine mondiala )...ca si Gardasilul da efecte de sterilitate si halucinatii.Acest vaccin nu are decit un singur antidot,Biserica lui Dumnezeu in care straluceste Iisus Hristos, Dumnezeul nostru,PreaSfinta Fecioara Maria,Maica Sa si Sfintii Parinti in care Dumnezeu a binevoit a se salaslui.Lasa-i pe epigoni,roaga-te pentru ei, dar cauta invataturile Sfintilor,oamenii ceresti, mintuiti...alaturi de care,sa speram ca intr-o buna zi vom fi si noi. PS. in mesajul anterior am specificat ca un protestant din 100 a urcat muntele,poate si 2-3 catolici...stii ca in povestea cu baronul Munhausen,care cazind intr-o mlastina,s-a salvat de la inec tragindu-se de par in sus...adica este greu fara Sfinta Euharistie ( Iisus Hristos ) sa te mintuiesti. |
Pentru cei care vor sa afle cuvintele citorva Sfinti despre dreapta credinta,despre Biserica lui Dumnezeu ( ortodoxa ) si despre catolici si altii,aici:
http://www.mirem.8k.com/sfinti.html spicuiri... Sfintul Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului (+828) „Si chiar daca foarte putini ramin inlauntrul Ortodoxiei si a bunei credinte, acestia sunt Biserica si in miinile lor se gaseste autoritatea si apararea asezamintelor Bisericii. Si daca acestia ar trebui sa sufere pentru buna credinta, aceasta va fi vesnica lauda pentru ei si li se va darui mintuirea sufletului.” Sfintul Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (sec.X) „Cea mai buna comuniune este comuniunea in credinta si in dragostea cea adevarata… Nu exista nimic mai minunat decit Adevarul! Exista doar o singura Biserica a lui Hristos, apostoleasca si soborniceasca. Nu mai multe, nici macar doua. Iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc si sinod al razvratitilor. .....” (Epistola I catre papa Nicolae) Sfintul Grigorie Palama (+1340) „Cei ce sunt in Biserica lui Hristos apartin adevarului, iar citi nu apartin adevarului, nu sunt nici in Biserica lui Hristos.” Anatema impotriva ecumenismului a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei „Anatema celor ce ataca Biserica lui Hristos invatind ca Biserica Sa este impartita in asa-zise „ramificatii” ce se deosebesc in doctrina si in felul de viata, sau ca Biserica nu exista vizibil, ci va fi formata in viitor cind toate „ramificatiile” – sectele, denominatiunile si chiar religiile - vor fi unite intr-un singur trup, si care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun ca botezul si euharistia ereticilor sunt eficace pentru mintuire, prin urmare, celor ce cu buna-stiinta sunt in comuniune cu acesti eretici inainte-mentionati sau celor ce sustin, raspindesc sau pazesc erezia lor ecumenista sub pretextul dragostei fratesti sau al presupusei uniri a crestinilor despartiti, sa fie Anatema!” (Data de Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din diaspora, Vancouver- Canada, august 1983, iscalita de toti episcopii, spre a fi adaugata la sfirsitul anatemelor din Credinta Ortodoxiei, si pomenita mereu in prima Duminica a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei) |
marturie
Citat:
Va spun dragi pentru ca aveti ravna pentru credinta. Dar dupa parerea mea e gresit orientata. Sherlock Holmes, tu spui ca teologia e una si sfintenia e alta. Eu stiu ca "adevaratul teolog e cel care se roaga si cel care se roaga e teolog", si ca "lex orandi, lex credendi" (legea rugaciuii este tot una cu legea credintei)- asta au spus niste sfinti parinti, de care am invatat eu la facultatea de teologie. Nu in Romania, de altfel, dar la o facultate ortodoxa la care vin si multi romani, printre alte natii. Deci sunt de acord, teologia academica nu te sfinteste neaparat, dar te poate ajuta sa mergi pe calea mantuirii si a sfinteniei, daca incerci sa o si traiesti. Cel putin eu in speranta asta am studiat-o, pentru ca aveam deja alta dilpoma cu care imi castigam viata cand am inceput. Nu cred, deci, ca este bine sa punem teologii intr-un colt, si traitorii intr-altul. Sa va spun, nu teologic-academic, ci simplu, crestineste, de ce nu-mli place mie antiecumenismul. Nu imi place din urmatoarele motive: 1) Pentru ca de multe ori antiecumenistii au un limbaj lipsit de dragoste, acru, autojustificator si incrancenat. Nu plang (ca sfantul Siluan pentru pacatosi) pentru cei care se afla in afara Bisericii mantuitoare, care nu au credinta apostolica in deplinatatea ei. Ei denunta. Judeca. Condamna. Or Hristos ne spune sa judecam pomul dupa rod. As zice ca chiar daca tehnic, literal ati avea dreptate, Dumnezeu depaseste planul asta si este atotmilostiv, atotiubitor, si vrea ca toti sa se mantuie. Dar hai sa nu intru in 'teologie' - ma duce valul fara sa vreau. 2) Pentru ca, dimpotriva, am intalnit oameni care apreciaza la ceilalti crestini ce au bun, ii iubesc, vorbesc cu ei, chiar in contradictoriu, cu dragoste, smerenie si prietenie, si pe acestia eu ii consider adevaratii ecumenisti. Ei sunt modesti, si desi au credinta puternica, nu cred ca numai ei se vor mantui. 3) Sau, daca le e teama sa nu fie asa, se roaga cu ardoare si plang pentru ceilalti. O prietena de-a mea ortodoxa care nu are de loc, dar de loc tendinte sentimentale imi amintesc ca a plans dupa o sjujba catolica unde nu ne-am putut impartasi impreuna cu prietenii catolici cu care petrecusem o saptamana de discutii duhovnicesti despre martiri. A fost singura data cand am vazut-o plangand. 4) Pentru ca stau in Occident de 20 de ani, si sunt inconjurata de milioane de neortodocsi, si am o multime de prieteni neortodocsi pe care ii iubesc. Unii sunt credinciosi catolici, unii chiar atei. Nu pot sa cred ca mantuirea este aproape exclusiv pentru ortodocsi (de altfel nici tu, Sherlok Holmes (sau nu erai tu?), nu ai spus asa in mesajul cu Muntele, care partial mi-a placut) De altfel, faptul ca eu acum sunt ortodoxa practicanta se datoreaza si unei persoane catolice, care inainte de studiul teologiei, inainte chiar ca eu sa cunosc prea multe lucruri, mi-a atins inima cu trairea ei profund crestina, care i se vedea pe fata, cu bucuria, delicatetea, inteligenta ei crestine. De atunci am mai cunoscut si pe altii asa. Da, dragii mei, cu riscul de a va soca, as mai putea spune si ca iubesc Occidentul. Il iubesc pentru ca m-a acceptat, pe mine si familia mea, pentru ca pot trai aici tocmai din bagajul adus din tara unde m-am nascut : mai intai din studiul lingvistic printre altele si al limbii romane, pe urma din predarea religiei. Pentru ca apreciez, cu toate defectele acestuia, libertatea si o anumita naivitate a occidentalilor care nu au cunoscut de mai demult decat noi o societate tiranica. Pentru ca am prieteni occidentali tipici, si ii vad zi de zi. 5) Pentru ca unii din autorii care m-au adus si m-au mentinut pe mine la ortodoxie si care imi bucura inima si mintea si ma fac sa-L iubesc pe Dumnezeu sunt, in mod ciudat, neortodocsi : C.S. Lewis (un anglican) si G.K.Chesterton (un catolic) (poate o sa infiintez cu thread despre ei daca o sa am timp, sa vedeti ce frumos si bine scriu – si cu UMOR ; umorul este, dupa pareera mea, Sherlok Holmes, o caracteristica crestina, nu neaparat ecumenista) 6) Stand in Occident ca ortodoxa de atata vreme am avut prilejul sa ma intalnesc cu multi ortodocsi convertiti de la alta confesiune la ortodoxie. Mai ales ca am fost in parohii mixte, care foloseau limba tarii in care se aflau. Pot spune ca multi dintre ei nu ar fi ajuns ortodocsi daca nu ar fi exista dialoguri si intalniri ecumenice. Nu am cunoscut mai pe nimeni care sa se fi convertit citind textele dure impotriva altor confesiuni, fie ele si de la sfintii parinti noi si vechi. Or fi existand, nu zic ! Dar cred ca sunt rari. As putea si eu sa va aduc citate si argumentari, am si eu multe. Mie mi se pare insa ca tocmai sportul asta, ‘aruncarea cu citate’ :-), este o practica teologica lipsita de sfintenie. Am dat si eu in ispita asta de multe ori si o sa mai dau, probabil. As vrea deci doar sa spun ca spun ca mantuirea ii apartine lui Dumnezeu ; numai El stie cine o sa fie mantuit. Poate ca noi, ortodocsii, care am primit mai mult decat ceilalti, care avem plenitudinea – ca eu asa cred, ca si alti ‘proecumenisti’, altfel n-as mai fi ortodoxa aici, in occident – vom fi judecati mai aspru decat cei care au pimit mai putin. Noua ni se cere mai mult.. asta sa facem, nu sa stam la discutii despre posibilitatea mantuirii celorlalti, daca nu o facem din grija si dragoste. Hristos spune in Evanghelia judecatii care se citeste la inceputul Postului ca cei care ‘l’au vazut flamand si nu l-au hranit, etc’ nu vor ajunge in Imparatia cerurilor. Oare cati dintre noi ortodocsii ajungem pe acele culmi ale dragostei de Dumnezeu si ale aproapelui, ca sa credem ca vom fi mantuiti fara dragostea, iertarea si milostenia lui Dumnezeu ? - uite, ca iar am dat in teologie.. O fi inevitabil! … Si un ultim gand : daca din dragoste si din dorinta ca ei sa se faca ortodocsi le spunem astfel de lucruri aspre neortodocsilor sau le publicam pe situri publice, atunci as vrea sa va zic, din experienta mea (si am trait pana acum in 3 tari din vestul Europei), ca felul asta de discursuri nu ajuta occidentalii, care sunt obisnuiti cu alt fel de a vorbi. Aici in Occident mai mult musulmanii extremisti vorbesc in acest fel. Ei atunci ne trateaza de talibani si nu se mai uita a doua oara la noi. S-ar putea ca ei, citind astfel de lucruri, chiar sa piarda o sansa se a se interesa de ortodoxie. Cam atat deocamdata. Hristos a inviat! As vrea sa ne scriem in acest duh. Daca am jignit pe cineva va rog sa ma iertati. PS Sper sa nu fiu banata acum, pentru ca am vazut la conditii ca nu se accepta 'propaganda ecumenista' Nu cred ca astza am vrut eu sa fac aici, dar cine stie cum o sa fiu interpretata? In cazul asta, va zic ramas bun! |
nu ma pot abtine..
.. de la un comentariu la:
Citat:
Nicaieri in Biserica ortodoxa canonica nu a fost vreo anatema impotriva 'ecumenismului' ca erezie sau ratacire. Dar de fapt nici eu nu impartasesc prima fraza din aceasta anatema, de altfel, nici multi dintre proecumenistii pe care ii cunosc. Exista un articol de Miche Stavrou in revista Contacts, despre 'Grantitele Bisericii', si asta ar fi mai aproape de opinia mea actuala. Dar vad ca iar dau in teologie.. Daca va intereseaza pot sa va fac un rezumat. |
Citat:
Eu stau in Romania si am prieteni atei sau ortodocsi (cu botezul) cu care pot sa discut in mod liber si civilizat, fara a-i ameninta ca-i v-a manca iadul (cu toate ca gandesc asta) si sa le dau citate din biblie. Nu cred in convertirea prin citate , ci prin puterea exemplului. Citatele sunt bune pentru cei care iti inteleg "limba". Pentru mine ecumenismul este un alt drum usor, nascocit de om ca raspuns al comoditatii lui. Oamenii cauta comoditatea in viata de zi cu zi si cred ca e normal sa-si foloseasca mintea pentru a realiza asta. Dar sa cauti credinta comoda sau sa cauti comoditatea mintii , nu poate duce decat la involutie. |
Citat:
|
Dar in zadar striga unii si altii ca ar exista mantuire in bisericile catolica, protestanta si anglicana - chiar mi-e mila de acesti asa-zisi crestini, sunt doar una sau mai multe adunari de eretici. Cum se pot mantui totusi acei f. putini dintre ei care n-au auzit de Ortodoxie - caci marea lor majoritate au auzit, insa nu vor sa se indrepte; se simt mai comod in adunarile lor mincinoase impotriva lui Dumnezeu??? Facand fapte bune si fiind mantuiti de Domnul Hristos prin legea firii, nu prin Legea lui Hristos - Noul Testament.
|
Adevarat a inviat!
draga Fani, "Daca cineva contraface macar o mica parte a chipului regelui pe moneda regala, in felul acesta o falsifica; la fel si in credinta cea adevarata, acel care va schimba chiar cit de putin în ea, o vatama pe toata. Caci daca, pe de o parte, dogma este rastalmacita, si inger de ar fi, sa nu-l credeti. Nimic nu foloseste viata virtuoasa, daca credinta nu este sanatoasa." Sfintul Ioan Gura de Aur http://www.crestinortodox.ro/vietile...oan-maximovici http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...r-de-astazi-i/ http://ro.wikipedia.org/wiki/Seraphim_Rose ...acestia sint doar citiva dintre Sfintii lui Dumnezeu din rocor,care sint ai nostri ai tuturor...la fel si Anatema impotriva ecumenismului a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei este acum o invatatura,marturisire a Bisericii,prin comuniune ( cum a fost si inainte,prin Sfintii lui Dumnezeu ). Vezi ca toata aceasta anatema este o singura fraza...sa inteleg ca esti de acord cu ea ? Ce spunem noi la Crez ? ... Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mintuire S-a pogorit din ceruri Si S-a intrupat de la Duhul Sfint si din Maria Fecioara Si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pilat din Pont, Si a patimit si S-a îngropat. Si a inviat a treia zi dupa Scripturi . Si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, A carui Imparatie nu va avea sfirsit. ... Adica desi exista legea iudaica a Vechiului Testament ( care mai este tinuta si astazi de majoritatea evreilor ),desi existau budisti ( si sint sute de milioane si astazi ),hindusi ( alte sute de milioane )...etc,totusi nu exista mintuire pentru toti acesti oameni in credintele lor. Daca exista mintuire si in alte credinte,de ce s-a mai intrupat Dumnezeu Cuvintul,de ce au propavaduit Apostolii,de ce au murit martirii si marturisitorii,de ce Sfintii Parinti au tinut sinoade ecumenice si i-au scos in afara Bisericii pe multi alti " crestini " si invataturile lor mincinoase ,de ce sa ne mai rugam pentru ei,de ce sa mai plingem pentru ei ( cei care o fac )... "Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se mintuiasca si la cunostinta adevarului sa vina (I Timotei 2, 4)...dar fara de Adevar ( Iisus Hristos ) in om ,cum sa se mintuiasca ? Caci aceasta este si mintuirea....unirea omului cu Dumnezeu -Omul Iisus Hristos in vesnicie,Dumnezeu in om si omul in Dumnezeu. http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...a-bisericii-1/ http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...a-bisericii-2/ Cu dialogul ecumenic sint de acord 983 % ( dar nu acesta oficial,al ierarhilor ecumenisti si teologilor de meserie...acesta este...este...este ...saracii de ei,merg din greseala in greseala pina la victoria finala...uita-te de unde au inceput acum o suta de ani ( invataturi,practici...) si unde au ajuns astazi ....si ce le va cadea probabil in ( prin ) cap in anii ce vin)...si nici macar unul dintre ei Sfint,nu moaste frumos mirositoare,nu minuni,nu in constiinta Bisericii,nu proslavit de Dumnezeu,s-a depus praful peste ei...Dumnezeu sa-i ierte! Cum sa se propavaduiasca ortodoxia si sa fie adusi oamenii in Biserica lui Dumnezeu.. ar trebuie sa invatam cite ceva de la Sfintii Apostoli ( in Epistolele catre evrei,romani,tesaloniceni,efeseni,corinteni...nici unul crestin pe vremea aceea ),de la Sfintul Siluan ( unul din sfintii mei de suflet ) precum si de la Sfinti in general....aici sint de acord cu tine. PS.dar dintr-un om mintuit,nemuritor,indumnezeit...adica Sfint,nu ai cite ceva despre granitele Bisericii ?...caci acesta (Miche Stavrou ) daca este " teolog " ecumenist de profesie....s-ar putea sa ajunga in nirvana sau in vreo reptila iar nu in Imparatia Cerurilor....poti sa mi-l dai pe privat . PS bis...nici mie nu-mi plac antiecumenistii,astia cad de pe punte prin dreapta in prapastie,spre deosebire de ecumenisti carora le place sa cada prin stinga....sint pline spitalele de ortopedie si de unii si de altii...oricum sint cazati in pavilioane diferite ca sa nu se intilneasca si sa-si sparga si capetele ( nu mai pot mima iubirea nici unii nici altii )... Imi face placere sa discut cu tine,esti exceptia care confirma regula... Un fundamentalist |
Citat:
Razvan, Tu poti spune si crede ce si cum doresti. Inanite de a chema pe cineva eretic, sau cum vrei tu, poate ca este bine sa avem iubire fata de apropapele. Asta a predicat Mantuitorul, nu improscare cu noroi ca si fariseii. In primul si nu in ultimul rand, in tarile straine, catolicii ajuta ortodocsii dindu-le biserici und ese poate face slujba ortodoxa. Pai asa le multumim noi? Tu crezi ca este crestineste? Eu, nu. Ideea era ca noi, ar trebui sa ne vedem de treaba noastra, si sa fim recunoscatori cind cineva de alta credinta ne ajuta, poate mai luam si cite un exemplu bun, in loc de a pizmui, a barfi, a vorbi pe la spate, a ura, a subestima un ajutor primit ( toate placeerile satanei de fapt sint astea), sa ne vedem de credinta noastra. Daca aceast acredinta este dreapta, nu am face lucruri din astea. In biblie scrie ca falsii profeti, cei mincinosi, vor fii multi spre sfarsit. Iisus spune: "Sa nu-i credeti"! |
Citat:
Nu e vinovat cel ce se naste catolic sau protestant, ci stramosii lor. Mai rau de cei care se nasc ortodocsi si trec la alta credinta, inainte sa inteleaga la ce renunta. Sunt doua feluri de convertiri: - din comoditate (e mai usor, e fun, e in pas cu moda), adica din exterior spre interior - din chemarea interioara, adica din interior spre exterior si aici e numai lucrarea lui Dumnezeu care isi alege sufletele cu adevarat folositoare. |
Citat:
|
raspuns la ce a scris Sherlok Holmes
Salut, Sherlok. Merci pentru citatele detectate. J
"...acestia sint doar citiva dintre Sfintii lui Dumnezeu din rocor,care sint ai nostri ai tuturor...la fel si Anatema impotriva ecumenismului a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei este acum o invatatura,marturisire a Bisericii,prin comuniune ( cum a fost si inainte,prin Sfintii lui Dumnezeu )." Pai, daca nu erau in biserica ci intr-o grupare schismatica, dupa ‘litera’ unor parinti, nu erau nici sfinti, de fapt, nu? Nu m-am uitat inca pe siturile de care zici. De Serafim Rose am auzit, si am si citit cateva lucruri de el. Este destept si stie multe, dar si el este prea fundamentalist pentru gustul meu. >Vezi ca toata aceasta anatema este o singura fraza...sa inteleg ca esti de acord cu ea ? Aaa.. Nu ! Sunt de acord ca nu este corect sa spunem ca Biserica este sfaramata si ca adevarata Biserica este unirea sfaramaturilor, cred (dupa mintea mea actuala). Dar nu cred ca neaparat ortodocsii care participa la intalmnirile ecumenice asta cred. Si nu cred ca este nevoie sa se inventeze o erezie noua pentru asta, daca este o erezie, atunci e una ecleziologica, deja definita inainte, daca chiar o fi erezie. Mi se pare nepotrivit si chiar fals sa identifici miscarea ecumenica cu o erezie. Miscarea ecumenica a facut ca macar crestinii sa nu se mai scuipe intre ei de cate ori se vad, si sa se cunoasca mai bine unii pe altii, apreciind la ceilalti calitatile lor. Chiar daca nu o sa se ajunga la unitate decat in Imparatia Cerurilor, macar asta e un lucru bun realizat. Daca e vorba de erezii ecleziologice, apoi sunt altele cu duiumul care circula acum, si mai periculoase decat asazisul ecumenism, pe alea poate ar trebui sa le combatem. « Ce spunem noi la Crez ? ... Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mintuire ... Adica desi exista legea iudaica a Vechiului Testament ( care mai este tinuta si astazi de majoritatea evreilor ),desi existau budisti ( si sint sute de milioane si astazi ),hindusi ( alte sute de milioane )...etc,totusi nu exista mintuire pentru toti acesti oameni in credintele lor. » Pai in Crez nu se spune ca cei care nu cred toate astea nu se mantuie. Se spune ca Hristos a venit si a facut toate astea pentru mantuirea noastra. Nu spune nimic despre credinta noastra in ele. Nu zice ‘pentru noi crestinii’. Eu cred ca ce a facut Hristos are un efect si pentru cei care nu cred in El. Asa cum Dumnezeu actioneaza prin acei ‘logoi spermatikoi’ (aprintele Staniloae tot vorbeste de asta) in lume, asa si Logosul intrupat si Inviat poate actiiona nevazut. Dar asta este o mare taina – si ce spun eu sunt speculatii. De fapt noi vorbeam aici despre celelalte confsiuni, care cred in Hristos, nu despre celelalte religii. As zice sa lasam mai bine celelalte religii, sa nu complicam prea tare subiectul. « Daca exista mintuire si in alte credinte,de ce s-a mai intrupat Dumnezeu Cuvintul,de ce au propavaduit Apostolii,de ce au murit martirii si marturisitorii,de ce Sfintii Parinti au tinut sinoade ecumenice si i-au scos in afara Bisericii pe multi alti " crestini " si invataturile lor mincinoase ,de ce sa ne mai rugam pentru ei,de ce sa mai plingem pentru ei ( cei care o fac )... » Da, buna intrebare ! El este mare, si caile Lui sunt ascunse. Eu nu zic (cum cred unii de pe sit ca zic ecumenistii) ca este tot una ce credem si ca sa ne luam de mana si sa ne zambim si gata. Eu zic ca e importanta dreapta credinta si ca e foarte bine ca au existat mereu oameni care s-o apere, ca altfel nu mai ramanea nimic pana acum. Dar ma opun ideii ca toti cei care sunt in afara sunt damnati din start. Ma opun ideii de damnare AUTOMATA sau aproape. De altfel, in mai toata Biserica ortodoxa (cu unele exceptii) botezul catolic si chiar cel protestant, daca e facut in numele Sfintei Treimi, este recunoscut si ei sunt primiti prin mirungere sau chiar numai prin sfintele taine sau rostirea crezului la ortodoxie (uite-te in cartile liturgice). Adica sunt considerati crestini, adica au o anumita apartenenta la Biserica, chiar daca nu au deplinatatea apartenentei. Si Sintii parinti au hotarat la primul Sinod (sau al doilea, nu mai stiu) ca majoritatea ereticilor reintorsi la credinta sa nu se boteze (inainte de asta fusesera pareri diferite, vezi cearta lansata de sf. Ciprian) deci uite, exemplu de sfinti care credeau ca si cei din afara bisericii au un botez ‘valabil’. "Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se mintuiasca si la cunostinta adevarului sa vina (I Timotei 2, 4)...dar fara de Adevar ( Iisus Hristos ) in om ,cum sa se mintuiasca ? Caci aceasta este si mintuirea....unirea omului cu Dumnezeu -Omul Iisus Hristos in vesnicie,Dumnezeu in om si omul in Dumnezeu. Prin marea mila a lui Dumnezeu care lucreaza tainic ! Bineinteles ca El doreste ca noi toti sa ne mantuim si sa ajungem la adevar. Ca si cu Adam ; el voia ca Adam sa nu cada, insa cand a cazut, a gasit alte cai de mantuire pentru el. Dar noi, ortodocsii care nu facem nici o mica parte din ce ne-a poruncit Hristos (ecl putin, eu nu cred ca fac), cum o sa ne mantuim ? In Evanghelie sunt scrise lucruri care se contrazic, aparent : ca nu ne putem mantui daca nu facem asa sau asa, si mai ales daca nu-l iuvbim pe Dumnezeu lmai mult decat pe oricine, dar la un moment dat dupa ce spune nu se vor mantui bogatii asa cum trece camila prin urechile acului, Hristos spune ca ‘ce nu e posibil pt om, e posibil pt Dumnezeu’. Si ce stim noi ce se petrece in inima omului in ultimele secunde inainte de moarte, cand i se deruleaza toata viata in fata ochilor ? « Cu dialogul ecumenic sint de acord 983 % Hi hi Aici mi-ai depasit asteptarile ! ;-) « ( dar nu acesta oficial,al ierarhilor ecumenisti si teologilor de meserie...acesta este...este...este ...saracii de ei,merg din greseala in greseala pina la victoria finala...uita-te de unde au inceput acum o suta de ani ( invataturi,practici...) si unde au ajuns astazi ....si ce le va cadea probabil in ( prin ) cap in anii ce vin)...si nici macar unul dintre ei Sfint,nu moaste frumos mirositoare,nu minuni,nu in constiinta Bisericii,nu proslavit de Dumnezeu,s-a depus praful peste ei...Dumnezeu sa-i ierte! » Sunt de acord cu tine ca de multe ori aceste dialoguri sunt serbede si se invart in cerc. Dar sa le desfiintam, ar insemna sa renuntam la posibilitatea dialogului si ar fi si sminteala pentru necredinciosi – care si asa isi zic ca nu putem fi luati in serios cu atatea dezbinari intre noi (citez din perspectiva lor). « PS.dar dintr-un om mintuit,nemuritor,indumnezeit...adica Sfint,nu ai cite ceva despre granitele Bisericii ?...caci acesta (Miche Stavrou ) daca este " teolog " ecumenist de profesie....s-ar putea sa ajunga in nirvana sau in vreo reptila iar nu in Imparatia Cerurilor....poti sa mi-l dai pe privat . Unii sunt parintii Sinoadelor care au acceptat botezul altora. Altul este Nicolae Steinhardt, pe care eu il admir, desi nu a fost canonizat. El era ecumenist – dupa ce traise in inchisoare - iar la botezul lui in celula au fost prezenti si un catolic, si un greco-catolic. Si altii care au trait in inchisorile comuniste erau ecumenisti. Uneori se dadeau chiar sf taine de la un cult la altul. Ei au suferit pentru credinta lor, deci ma depasesc pe mine in credinta, chiar daca nu sunt toti canonizati. Altul e parintele Staniloae (cu care a inceput threadul asta) care este totusi unul din cei mai mari teologi ai secolului 20 si este considerat un om cu o viata sfanta. A fost si el la inchisoare pentru credinta lui. In Pelerinul Rus, acesta sta de vorba cu un cuplu catolic si ii invata rugaciunea inimii. Ii recunoaste ca crestini si nici nu incearca sa-i faca ortodocsi. Este o carte de capatai penru multi. Parintele Sofian Boghiu de la Antim la Bucuresti, care a fost mai intai duhovnicul meu, era ecumenist si ii iubea pe ceilalti crestini si nu l-am auzit sa se indoiasca de mantuirea lor. El mi-a zis odata ca ‘nu suntem INCA uniti’. Deci spera sa fim. Poate ai auzit de el, era un om foarte induhovnicit. Mai am unul dar ii priveste pe cei neotezati si nu se potriveste direct la discutia noastra. Totusi sa ti-l zic: Sf. Gregorie de Nissa in tratatul sau despre Copii morti la varsta frageda, la nastere sau inainte (deci fara botez) nici nu isi pune problema daca acestia vor fi mantuiti sau nu, pentru el este clar ca se vor duce in Rai. El discuta doar depore motivul pentru care Dumnezeu lasa sa fie conceputi acei copii care nu traiesc in lumea noastra. Cand o sa mai gasesc exemple o sa ti le dau. Michel Stavrou este un teolog de dogmatica foarte serios si sobru, profesor la institutul St Serge de la Paris, si nu este deloc ecumenist de profesie. Este un om foarte destept, erudit si foarte bun la inima, de altfel. Nu il acuza fara sa stii ! N-are nimic de-a face cu doctrinele sincretiste. Eu ma mai gandesc si ca daca lumea continua sa se departeze din ce in ce mai mult de credinta, peste un timp crestinii s-ar putea sa fie din nou persecutati si atunci s-ar putea, cu cau fara ecumenism, sa nu mai conteze asa mult diferentele astea intre ei. Si cred ca si acum ar putea sa mai aminteasca cineva si lucrurile pe care le avem in comun, nu numai diferentele. In lumea in care traim, nu este mare lucrui sa te intalnesti cu cineva care crede in Dumnezeu intrupat, mort si inviat ? Si mie imi place sa discut cu tine. Nu am sa raspund pe threadul asta celor care scriu in felul in care ziceam eu la punctul 1. « Un fundamentalist" A mere christian (il citez pe C. S. Lewis, cu care abia astept sa ma intalnesc in Rai, daca o sa ajung pe acolo) |
Citat:
De ce Biserica ortodoxa nu e prozeilitsta? Pentru ca crede in posibilitatea mantuirii celorlalti. Numai adventistii si alte secte cred ca numai ei se vor mantui. Cunosc multi catolici care ma depasesc pe line in traire crstina. Adica cum, eu o sa ma mantuiesc ca am pasaportul de botez ortodox, iar ei o sa se parpaleasca in iad? :-) |
Citat:
|
Citat:
Redau o propozitie din "Manualul doctrinelor biblice A.Z.S": [SIZE=3]"Adventistii de ziua a saptea nu sustin ca ei ar fi singurii credinciosi sinceri de pe pamant... Dumnezeu mai are si alte oi pe care le recunoaste ca apartinand de poporul Sau" (cap. Biserica ramasitei, pag. 171)."In jurul nostru mai sunt suflete sincere, care traiesc conform luminii primite de ei din Cuvant... Domnul, in harul Sau, ii recunoaste ca apartinand poporului Lui"[/SIZE] (pag. 173). Chiar la prima predica adventista la care am asistat, pastorul m-a surprins (in mod placut) cu o afirmatie. Redau spusele sale:"Dragii mei, zilele trecute stateam de vorba cu o doamna, buna crestina dar de alta confesiune religioasa...". Nu este frumos sa faceti afirmatii gratuite referitoare la credinta unor oameni, mai ales ca sunt si defaimatoare. |
Comportamentul tipic al paranoicului este de a relua la nesfârșit aceleași teme expirate.
|
Citat:
Este interesant principiu. Nu exista religie mantuitoare ci credinta mantuitoare. Confesiunea din care faci parte nu va avea nici o importanta in ziua judecatii. |
Citat:
|
Citat:
Va avea atunci cand alegi in viata calea cea mai usoara (ma refer la calea spirutala) Va avea atunci cand acolo unde esti nu-ti gasesti linistea. |
Hmmm, banuiam ca Litanu este eretic, insa credeam initial ca face parte doar din biserica catolica, miscarea eretica care se apropie prin unele dogme propovaduite cel mai mult de Ortodoxie, nu banuiam ca este vreun adventist de nu stiu care tip. Adica pastorii adventisti vin din America prin sec. XX, ajung in Romania si incep si incearca sa-si faca prozeliti din persoane naive si superficiale, care nu au cele mai elementare notiuni despre credinta cea dreapta si mantuitoare cum este Litanu.
Bravo, Litane, daca toti romanii ar fi fost la fel de naivi ca si tine, astazi noi toti am fi o natie eretica, de pocaiti sau adventisti sau mai stiu ce alta secta made in U.S.A. Din partea mea pupa-le si picioarele acelor pastori care te invata ca nu numai la ei exista "dreapta credinta", ci ca o detin si alte denominatiuni crestine.Asta, ma rog, arata cat de eretici sunt pastorii tai, care nu schiteaza niciun gest prin care sa arate ca numai credinta lor este cea dreapta. Dupa cum ar fi normal sa sustina un om. |
razvan m
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:31:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.