![]() |
Nu sunt coborat din fresca bisericii, insa pot spune ca imi place simplitatea. Nu raman impresionat la cat de bine "ii sta" ochiului in vesmantul unei culori verde, albastru, negru... Nu cred ca se zburleste parul daca nu este vopsit, nu am auzit sa cada o unghe daca nu a fost "zugravita"....
Suntem frumosi, insa, nu stim sa ne privim. |
Citat:
Nu vreau sa par radicala, dar lucrurile frumoase fura inima ("arta", cum spui). Revenind la farduri.. atuul meu este ca arat ca un copil si am vrut sa-mi mentin aceasta imagine. Deci nu farduri. Iar cosmetice.. am asteptat pana mi-am putut permite creme $$$$.. (adica pana la 30 ani nu am folosit nimic). Si acum ar trebui sa va arat efectul celei mai noi creme de noapte de la... ($$$$, desigur).. sper sa-mi treaca iritatia asta de pe fata!!! Asta din cauza ca am crezut ca spalare cu apa este prea putin pt tenul meu! Dar am zis ca sanatatea este f importanta si am mers la sala zilnic sa arat bine. Si deodata, miscandu-ma energic cum ne dicta instructorul, mi-am dat seama ca ceva nu este in neregula daca eu merg cu atata constiinciozitate zi de zi in sala aceea sa dau din maini si din picioare cum imi spune un necunoscut. Am renuntat.. Sunt convinsa ca nu era bine.. ma simteam foarte vinovata daca in vreo zi nu mergeam la fitness, de parca insasi sensul existentei mele era periclitat. Eram dependenta. Am prietene foarte foarte frumoase. Si aranjate si bine imbracate. Cea mai uimitoare observatie (care se confirma in permanenta, din pacate) este ca asta nu le face mai fericite, mai iubite, mai respectate.. Dimpotriva, pare evident ca tocmai frumusetea le-a adus pe unele in legaturi nefericite. Eu nu spun aici ca impodobirea este sau nu pacat (desi banuiesc ca este), ci ca este supravalorizata. Nu foloseste la nimic! Citeam chiar sfaturi crestine: sotia sa se aranjeze pt sot. Sunt indignata! Cunosc femei care au facut imposibilul pentru a place sotului si efectul a fost nul! (Ba ele si-au pierdut complet increderea in ele). Si invers, cunosc femei supraponderale, prost imbracate pe care sotii le adora! Deci fiti multumite cu ce aveti de la Dumnezeu. Nici fardurile, nici bijuteriile, nici hainele nu pot oferi ceva.. |
Citat:
Canoanele, draga Zaharia, nu sunt dogme, sunt indreptare, si sunt si unele care nu mai sunt valabile in zilele noastre, pur si simplu. Cand unii sfiniti dde acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate, de altfel, scriau intr-o epoca cand femeile cinstite se imbracau in general ca musulmancele din zilele noastre. S-au mai schimbat lucrurile, si nu vom reveni noi la virtutile unor veacuri apuse imitandu-le in exterior. Sa le imitam in interior, mai bine. Sa ne amintim de lectia data de Iisus fariseilor. Sa ma ierti si tu ca te contrazic. |
Da, in trecut femeile machiate erau prostituatele. Dar in ziua de azi e altceva...
|
anna21, nestiinta nu ne absolva.....stiu ca e usor sa dam vina pe altceva decat pe noi atunci cand gresim, dar acum si in a folosi o banala crema de fata exista niste reguli...nu intotdeauna aia cu multi de 0 in euro sau dolari e si cea mai buna sau cea buna pt tenul nostru....crema e ca si medicamentul....are componenti chimici sau naturali ....nu orice ten, organism ii tolereaza...
acum ,e a alegerea ta daca vrei sa fol ori ba, dar natura nu ne ajuta la nesfarsit numai bine |
Citat:
pai daca canoanele nu mai sunt valabile in zilele noastre, atunci ce mai e valabil? sfintii mai sunt valabili? iar daca sfintii de acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate ca musulmancele, atunci ce-ar mai scrie astazi daca ar iesi ziua in amiaza mare in strada? sa ma ierti si tu pe mine! |
Citat:
|
Citat:
Canoanele, sunt valabile si ele, dar in alta masura, trebuie luate unul cate unul, sunt valabile in functie de viata bisericii in zilele noastre, nu in mod absolut, ca niste legi. Exista un canon pentru aproape orice si opusul sau... Traditia canonica ortodoxa nu este un sistem inchis, nu este un cod de legi. Adesea oamenii confunda,pt ca nu stiu diferenta dibntre canoane si dogme. Eu ziceam ca femeile din zilele acelea se imbracau cu totul altfel, erau imbrobodite, aveau capul acoperit mereu etc. Nu are nisi un sens sa le imitam, trebuie sa le imitam virtutile, nu exteriorul. |
Citat:
Cine se inseala, Dumnezeu stie, bineinteles. |
Pr. Constantin Mihoc, “Taina casatoriei si familia crestina in invataturile marilor Parinti ai Bisericii din secolul IV“, Editura Teofania, Sibiu, 2002:
“Deoarece mai ales femeile sunt tentate de a folosi tot felul de mijloace pentru împodobirea trupului, Sfinții Părinți n-au trecut cu vederea nici acest aspect, arătând cât de primejdioase pot fi acestea pentru suflet. Primejdia vine din faptul că preocuparea pentru podoabe: - diminuează timpul și preocuparea pentru înfrumusețarea și împodobirea sufletului cu virtuți; - introduce în suflet mândria și slava deșartă; - introduce pericolul desfrânării și adulterului, atât pentru cea care se împodobește, cât și pentru cei care se află în preajma ei; - face să se cheltuiască bani și bunuri materiale în detrimentul milosteniei. Sfântul Vasile cel Mare insistă în mod deosebit asupra cumpătării și modestiei femeii, ca și a bărbatului, în îmbrăcăminte. După ce arată necesitatea smereniei și a simplității în comportamentul creștinilor, el combate obiceiul unora de a se îmbrăca și împodobi, nu după necesitate ci după măsura mândriei lor. Rolul îmbrăcăminții este de a ne apăra de intemperiile naturii și de a acoperi unele părți ale trupului spre a se păstra simțul pudorii. Sfântul Vasile recomandă creștinilor modestie în îmbrăcăminte, fiindcă aceștia se cuvine a fi recunoscuți chiar și după hainele pe care le poartă. Nerespectarea acestui mod de viață introduce vanitatea și multe alte păcate. Sfântul Vasile sintetizează, în alt loc, acest pericol, arătând cât de deșartă și nefolositoare este preocuparea cuiva pentru îmbrăcăminte, podoabe, și în general pentru aspectul exterior, spunând: „A te îngriji de aranjatul părului și de haine, mai mult decât e necesar, este după cuvântul lui Diogene, sau o faptă de om necugetat, sau o faptă de om ticălos. A căuta să fii elegant și a fi numit de alții elegant, socot că este tot atât de rușinos ca și a trăi în desfrâu sau a strica altora casele. Este oare vreo deosebire pentru un om cu mintea sănătoasă, dacă îmbracă o haină scumpă sau una ieftină, atâta vreme cât și una și alta îl apără iarna de frig și vara de căldură?…" Sfântul Ioan consideră împodobirea ca păcat și pentru alt motiv, și anume, pentru că prin aceasta cea care se împodobește se arată nemulțumită de felul în care a făcut-o Dumnezeu. Cu alte cuvinte, prin aceasta s-ar aduce un reproș lui Dumnezeu. El zice: „Voiești să pari plăcută și frumoasă? Mulțumește-te cu ceea ce ți-a dat Creatorul. De ce introduci aurării, ca și cum ai îndrepta ceea ce a făcut Creatorul?” Iar în alt loc, referindu-se la farduri, el zice: „De ce adăogi de la tine în făptura lui Dumnezeu cea desăvârșită? Nu-ți este de ajuns ceea ce a făcut Dumnezeu; ci ca un mai bun arhitect încerci să îndrepți și să dregi lucrul Său, te împopoțonezi și batjocorești pe Creatorul”. Pe femeile frumoase el le întreabă: „Dumnezeu te-a făcut frumoasă! De ce te sluțești? După cum o statuie de aur ar murdări-o cineva cu noroi din mocirlă, tot așa fac și femeile care întrebuințează sulimanuri pe fețele lor”. Dar nici femeile urâte n-au nici un folos să se fardeze, dimpotrivă le urmăresc nenumărate pericole. Sfântul Ioan spune: „De altfel, ce câștig ai de la frumusețe? Nici unul, ci lupte mai multe, bârfeli mai multe, primejdii mai multe, bănuieli mai multe. Pe cea care nu este frumoasă n-ar bănui-o cineva, pe când de cea care încă mai întrebuințează și sulimanuri și multe podoabe, imediat lumea își face o idee rea despre ea, și bărbatul ei conviețuiește cu bănuială […] Aceea în curând se ofilește din pricina sulimanurilor, căpătându-și o înfățișare de moleșire, de deșănțare, de desfrânare, și chiar sufletul ei devine grosolan și plin de cea mai mare și mai totală lipsă de rușine, fiindcă frumusețea spre aceasta atrage îndeobște pe o femeie. […] Nu este nici un avantaj dacă una este frumoasă iar alta nu; avantajul este că aceea, chiar frumoasă fiind, să nu desfrâneze, iar cealaltă să nu fie rea”. Femeia care este preocupată de podoabe, este în aceeași măsură atinsă de mândrie și de slavă deșartă, care trag după ele o mulțime de alte păcate. Sfântul Ioan spune: „Cine se înfășoară cu legături de acelea (cu podoabe) se uită în toate părțile să vadă cine s-a uitat la ea și cine nu s-a uitat, este plină de mandrie, este cuprinsă de griji și de mii de alte patimi”. De asemenea el zice: „Lăsând la o parte că această patimă hrănește, sau mai bine zis zămislește slava deșartă și trufia, dar din împodobire se nasc și multe altele, ca de exemplu: bănuieli viclene, cheltuieli zadarnice, blasfemii și motiv de înșelăciuni”. Femeilor care și-ar justifica această preocupare, spunând că vor să placă bărbaților lor, Sfântul Ioan, le demonstrează că lucrurile nu stau așa. El le arată că dacă ar fi așa, ar trebui ca ele să se împodobească atunci când stau în casă, nu când pleacă de acasă. „Dar aici - zice el - se petrec lucrurile cu totul dimpotrivă. Dacă tu voiești a plăcea propriului tău bărbat, silește-te să nu mai placi altora; însă dacă tu vei plăcea altora, nu vei putea plăcea propriului tău bărbat. Așadar, ar trebui să lepezi de la tine toate podoabele când te duci în târg sau la biserică. De altfel, tu nu din acestea să te silești ca să placi bărbatului, așa cum fac femeile cele pierdute, ci mai ales din acelea care constituie podoaba femeilor libere. Căci prin ce se deosebește o femeie liberă de una desfrânată și pierdută? Prin aceea că pe când una are privirea îndreptată numai asupra unui singur punct, cum prin împodobirea trupului să poată atrage la sine pe cel iubit, cealaltă e stăpâna casei, se împărtășește de plăcerea copiilor și a celorlalte bunuri legate de viața familială”. Cea care iubește luxul și podoabele atrage spre sine bărbați desfrânați și-și pierde în același timp și buna reputație. Purtarea de grijă pentru haine și lux, este considerată de către Sfântul Ioan chiar idolatrie. El spune: „Dacă ar căuta cineva prin case, ar găsi cele mai multe haine și altele de prisos în cea mai mare cinste, și îngrijite ca niște stăpâni. […] Și atunci, spune-mi te rog, oare nu cu drept cuvânt a numit aceasta Pavel idolatrie și lăcomie? Pe câtă cinste dau idolatrii idolilor, tot pe atâta asemenea femei dau hainelor și aurăriilor lor. […] Să disprețuim hainele cele împodobite cu aurării, să disprețuim banii, ca să nu disprețuim mântuirea noastră sufletească”. Dar podoabele unei femei comportă și un alt neajuns, și anume, acela al exemplului rău pe care ea îl dă fiicelor sale. Sfântul Ioan atrage atenția: „Ai poate copilă? Ei bine, ia seama să nu-ți moștenească ceva vătămător, căci fetelor le place să-și regleze moravurile după felul creșterii lor și să imite obiceiurile mamelor. Fii deci exemplu de prudență fetei tale, împodobește-o cu acea podoabă și fii cu băgare de seamă să disprețuiască podoabele acestea pământești”. Din cauza atâtor păcate pe care le generează preocuparea pentru podoabe, acest lucru atrage după sine pedeapsa și osânda lui Dumnezeu. „Nici un folos nu avem de asemenea legături - spune Sfântul Ioan - ci numai pagubă. Asemenea legături ne vor ține acolo (în viața viitoare) legați… Femeia care se leagă aici cu asemenea legături, legata va fi acolo de mâini și de picioare cu legăturile cele veșnice”. Ca și la Sfântul Apostol Pavel (care, după ce dă învățături bărbaților, se adresează femeilor, zicând: „Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț; ci din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu”), și pentru Părinții Bisericii adevăratele podoabe ale femeii creștine sunt virtuțile, pe care ele trebuie să le cultive cu multă grijă. Dar nimicnicia și caracterul trecător al luxului și podoabelor materiale nu pot fi observate decât de acele femei care s-au eliberat de toate acestea și care și-au îndreptat atenția în vederea împodobirii sufletului. Acele femei vor aprecia cu adevărat valoarea și strălucirea nepieritoare a podoabelor sufletești, ca și cinstea pe care o procură ele. Între podoabele duhovnicești Sfântul Ioan adaugă și atitudinea femeii de sfială și ascultare în biserică, care o împodobesc „mai mult decât hainele”. |
Pentru cei ce cred ca Sfintii Parinti au trait cu sute de ani in urma si nu ne pot invata tocmai din acele vremuri, pe motiv ca societatea noastra s-a schimbat fundamental, iata ce ne spune un Sfant contemporan cu noi:
Cuviosul Paisie Aghioritul despre neoranduiala launtrica si infatisarea exterioara (fragmente): Sarmanii mireni se imbraca asa cum e launtrul lor Am cunoscut o fata ce purta haine negre si maneci pana jos. Era foarte evlavioasa. Odata o batrana moderna ii spune: “Nu ti-e rusine, tu, fata tanara, sa porti haine negre si maneci lungi?” “Fiindca nu vedem exemple la dumneavoastra, i-a raspuns aceea, cel putin noi sa purtam haine negre” - si a pus-o la punct. Vezi una care cum a ramas vaduva, a si pus haine tarcate pe ea. Dar ce sa spui? Sora mea a ramas vaduva la 23 de ani si nu si-a mai scos hainele negre pana a murit. Pentru mine sunt mai fericite vaduvele care poarta negru in aceasta viata, chiar si fara voie, si traiesc o viata duhovniceasca aspra slavoslovind pe Dumnezeu fara sa murmure, decat nefericitele ce poarta haine tarcate si traiesc o viata tarcata. “Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti” - Parinte, cum sa procedam cu femeile care vin la manastire in pantaloni? Adesea spun ca este mai practice, dar si mai cuviincios decat a purta scurt. - Astazi poarta ori scurt, ori pantaloni, desi se spune clar in Vechiul Testament si cu ce amanunte inca: “Nu se ingaduie barbatului sa poarte vesmant femeiesc, iar femeia barbatesc.” Este lege si este lipsit de cuviinta. Barbatii care poarta fuste sunt putini, foarte putini. - Cele care lucreaza pe ogoare spun ca nu se pot misca liber la lucru daca nu poarta pantaloni. - Acestea sunt indreptatiri. - Parinte, pentru fete, mamele lor spun ca poarta pantaloni ca sa nu raceasca. - Alta solutie nu exista? Nu exista ciorapi pana sus? Sa poarte ciorapi pana sus ca sa nu raceasca. Daca vrea cineva, pentru toate afla solutie. - Dar atunci, Parinte, cand vin personae oficiale si au cu ele si una care poarta pantaloni? - Sa le dati o explicatie: “Vreti sa facem un pogoramant si sa stricam o randuiala si sa se faca o neoranduiala in Manastire?” - Parinte, odata au venit treizeci de profesoare in pantaloni si le-am lasat sa intre. - Rau! Nu se potriveste. Trebuia sa le fi spus: “Iertati-ne, este o randuiala a manastirii sa nu ingaduim sa intre femeia ce poarta pantaloni“. Acestea vor merge si la alte manastiri si vor spune: “La cutare manastire ne-a lasat sa mergem in pantaloni“. Ati facut pogoramant ca sa nu le jigniti, dar acelea va jignesc apoi pe voi. Puneti la poarta o tabela cu locul respectiv din Vechiul Testament. Faceti si 50 de fuste si sa le dati in mod cuviincios celor care vin in pantaloni pentru prima data si nu stiu, sau celor ce poarta scurt. - Parinte, dar cand vine un liceu si toate fetele poarta pantaloni? - Sa le tratati afara de poarta. Asta o sa le pricinuiasca intrebari. Sau, daca va instiinteaza ca vor sa se inchine, spuneti-le la telefon: “Va rugam ca profesoarele si elevele sa nu poarte pantaloni.” Asa vor intelege ca trebuie sa cinsteasca locul. Aici nu e parohie. La parohie preotul e dator sa invete pe femei, sa inteleaga de ce nu trebuie sa poarte pantaloni, ca sa se indrepte. Daca vreodata merg la Biserica lui, femei din alta parohie si poarta pantaloni, sa se ingrijeasca sa aranjeze lucrurile. Biserica este mama, nu este vitrega. - Parinte, dar multi spun: “Asa cum faceti, alungati lumea de la biserica“. - Daca in Vechiul Testament exista porunca de la Dumnezeu care interzice femeilor sa poarte haine barbatesti etc.- ce altceva mai vor? Dar ei iti spun: “de ce sa nu poarte si femeile pantaloni? De ce sa nu intre in Consiliile Bisericilor si atei, daca Biserica este poporul?” Astfel, soarta Bisericii va depinde de hotararea ateilor. Vor face din biserici biblioteci, magazii etc. dupa ce le vor lua pe toate. “De ce asta, de ce cealalta?” Ce sa spui? In manastire nu va trebui sa se ingaduie turisti goi, astfel ca sa se adune bani pentru a imbraca oameni saraci, pentru ca asta e o maiestrie a celui viclean, ca sa-l instraineze pe monah de binecuvantarea lui Dumnezeu si sa-l mirenizeze; in timp ce adevarata instrainare a monahului, pentru Hristos, il face bogat in virtuti. - Parinte, la Stomio ati fost nevoit sa va puneti tabele pentru turisti? - Da, avem tabele. La manastire aveam una pe care scria: “Bine ati venit“. Mai jos, 20 de metri de la manastire, aveam una pe care scria: “Cei imbracati necuviincios - catre Aoos” si am pus o sageata spre rau; iar alta pe care scria: “Cei imbracati cuviincios - spre Manastire” si o sageata arata manastirea. N-am scris bine? - Noi, Parinte, ce sa facem vara cand multe femei vin cu spatele gol? - Ei, faceti ceva ca sa puna pe spate. Astfel vor invata ca e nevoie de respect in locul acesta. Gateala: mazgaleli pe chipul lui Dumnezeu Ce lume pierduta exista astazi! Si femeile isi pun in par niste cleiuri si cum mai miroase! Te apuca alergia. Cand vad o femeie moderna cu frumuseti lumesti si parfumuri, ma scarbesc launtric. Mi-au spus: “Cutare a mers in Germania sa invete estetica“. “Dar ce este estetica?” - am intrebat. “Estetica face pe cele batrane, tinere” - mi-a spus. Atunci mi-am adus aminte: am vazut candva o batrana ce avea o linie orizontala pe frunte. Intreb dupa aceea pe un cunoscut al ei: “Ce are, sarmana?“ “A, nimic - imi spune - a facut operatie ca sa i se intinda pielea si sa-i dispara ridurile.” Si eu am crezut ca s-a lovit si s-a operat…Unde ajunge lumea astazi! - Astazi, Parinte, gateala n-o considera un pacat. Da, asta am inteles. Am vazut un suflet care, desi mai inainte era ca un inger, nu l-am mai cunoscut dupa aceea, asa cum era vopsit. “Dumnezeu pe toate le-a facut foarte bine, dar la tine a facut o greseala foarte mare!” “De ce, Parinte?” ma intreaba. “Iata, sub ochii tai n-a pus cerneala. Greseala asta a facut-o. In timp ce pe ceilalti oameni i-a facut frumosi, la tine a facut o greseala! Bre, nefericito, nu intelegi? In felul acesta te uratesti! Ca si cum ai avea o icoana bizantina si tragi cu penelul intr-o parte si in alta si o murdaresti, o strici. Punem vopsele la chipul lui Dumnezeu? Sau ca si cum un pictor ar fi facut o icoana buna si merge unul ce nu cunoaste pictura, ia penelul si face niste mazgaleli, stricand icoana pictorului. La fel faci si tu, este ca si cum ai spune lui Dumnezeu: “Dumnezeule, nu le-ai facut bine; eu insa o sa le indrept!“ O alta a venit intr-o zi cu niste unghii pana acolo, ca uliul, vopsite in rosu, si-mi spune: “Copilul meu e grav bolnav, fa rugaciune, Parinte! Fac eu rugaciune, dar…” “Ce rugaciune faci?” o intreb. “Tu zgarii pe Hristos cu aceste unghii, taie-ti mai intai unghiile, si se va face bine copilul tau. Pentru sanatatea copilului tau cel putin, sa-ti tai unghiile si sa-ti stergi vopselele“. “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” “Eu iti spun sa nu le mai vopsesti si sa le tai. Sa faci jertfa pentru nevinovatia copilului tau. Ce inseamna asta? Daca asa ar fi fost bine, Dumnezeu te-ar fi facut cu unghii rosii.” “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” Intelege-te daca poti!…”Veti merge bine tu si copilul tau”, am spus in sinea mea. Pe copii ii raceste mai mult mama, cand nu este imbracata cu modestia si incearca chiar sa-si “jumuleasca” copiii. Se poate ca cineva sa fie putin urat sau sa aiba o neputinta. Stie Dumnezeu ca astfel va fi ajutat duhovniceste, pentru ca pe Dumnezeu il intereseaza mai mult sufletul decat trupul. Toti avem cele bune ale noastre, dar si putine cusururi - cruciulite, nu cruci - ce ne ajuta la mantuirea sufletului nostru. |
"Gateala: mazgaleli pe chipul lui Dumnezeu
Ce lume pierduta exista astazi! Si femeile isi pun in par niste cleiuri si cum mai miroase! Te apuca alergia. Cand vad o femeie moderna cu frumuseti lumesti si parfumuri, ma scarbesc launtric. Mi-au spus: “Cutare a mers in Germania sa invete estetica“. “Dar ce este estetica?” - am intrebat. “Estetica face pe cele batrane, tinere” - mi-a spus. Atunci mi-am adus aminte: am vazut candva o batrana ce avea o linie orizontala pe frunte. Intreb dupa aceea pe un cunoscut al ei: “Ce are, sarmana?“ “A, nimic - imi spune - a facut operatie ca sa i se intinda pielea si sa-i dispara ridurile.” Si eu am crezut ca s-a lovit si s-a operat…Unde ajunge lumea astazi! - Astazi, Parinte, gateala n-o considera un pacat. Da, asta am inteles. Am vazut un suflet care, desi mai inainte era ca un inger, nu l-am mai cunoscut dupa aceea, asa cum era vopsit. “Dumnezeu pe toate le-a facut foarte bine, dar la tine a facut o greseala foarte mare!” “De ce, Parinte?” ma intreaba. “Iata, sub ochii tai n-a pus cerneala. Greseala asta a facut-o. In timp ce pe ceilalti oameni i-a facut frumosi, la tine a facut o greseala! Bre, nefericito, nu intelegi? In felul acesta te uratesti! Ca si cum ai avea o icoana bizantina si tragi cu penelul intr-o parte si in alta si o murdaresti, o strici. Punem vopsele la chipul lui Dumnezeu? Sau ca si cum un pictor ar fi facut o icoana buna si merge unul ce nu cunoaste pictura, ia penelul si face niste mazgaleli, stricand icoana pictorului. La fel faci si tu, este ca si cum ai spune lui Dumnezeu: “Dumnezeule, nu le-ai facut bine; eu insa o sa le indrept!“ O alta a venit intr-o zi cu niste unghii pana acolo, ca uliul, vopsite in rosu, si-mi spune: “Copilul meu e grav bolnav, fa rugaciune, Parinte! Fac eu rugaciune, dar…” “Ce rugaciune faci?” o intreb. “Tu zgarii pe Hristos cu aceste unghii, taie-ti mai intai unghiile, si se va face bine copilul tau. Pentru sanatatea copilului tau cel putin, sa-ti tai unghiile si sa-ti stergi vopselele“. “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” “Eu iti spun sa nu le mai vopsesti si sa le tai. Sa faci jertfa pentru nevinovatia copilului tau. Ce inseamna asta? Daca asa ar fi fost bine, Dumnezeu te-ar fi facut cu unghii rosii.” “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” Intelege-te daca poti!…”Veti merge bine tu si copilul tau”, am spus in sinea mea. Pe copii ii raceste mai mult mama, cand nu este imbracata cu modestia si incearca chiar sa-si “jumuleasca” copiii." -------- Un articol foarte bun, restul il gasiti aici. |
Citat:
Hai ca ii dau edit la al meu :) |
:45: am vrut sa dau edit dar n-a mai mers.. asta e!
|
Frumusetea vine din interior si este o manifestare a starii de fericire/multumire. Iar fericit permanent poate fi doar un suflet care lupta cu poftele.
E adevarat ca un om îngrijit creaza o impresie mai buna dar grija nu trebuie sa fie neaparat pentru vopselele de pe fata. Daca te îngrijesti mult pentru poruncile lui Dumnezeu vei fi de asemeni un om îngrijit si vei face impresie buna. |
---------------------------pt. caminaris-------------------------------------------------------------------------
Frate draga,postarile dumitale sunt deosebite,adica sunt la obiect si sunt graitoare. Doar cei ce nu traiesc in Romania poate ca nu au auzit cine a fost si cine este cuviosul Paisie aghioritul si ar mai nutri astfel dorinta nefireasca de a-l tagadui. Noi, forumistii suntem impartiti ,in mod spontan dar datorita felului in care intelegem sa vietuim crestineste(si nu numai sa cugetam !),in cel putin doua categorii : - unii, care luam f. in serios vietuirea crestina absolut traditionala(exprimarea asta este un pleonasm pt. ca in realitate nu exista viata crestina traditionala si moderna, asta este o nebunie, exista doar vietuire crestina si atit ; restul este necanonic) si care avem postari corespunzatoare si in conformitate stricta cu dogmele si canoanele in vigoare.Din aceasta categorie nu amintesc decit de fratele Traditie care in afara postarilor de calitate este si de un bun simt usor sesizabil. - alti forumisti ,de diverse trairi,orientari si pareri care talmacesc,rastalmacesc si rasprigonesc invatatura neschimbata si neinnoita nici cind a ortodoxiei.Pe acestia nu-i enumer,sunt usor sesizabili in text, uneori insisi contrazicindu-se intre ei. Noi toti,cei din aceste doua categorii tot birfim pe topicuri (ca realitatea asta este !)avind impresia ca ...,,socializam". Este o falsa parere; o grea inselare ! Pai daca dumneata vi cu asemenea postari si ne sbori subiectele din fata cu raspunsuri corecte si stricte la obiect ...noi astialaltii ce mai birfim ? Pt. aceasta atitudine a dumitale vei cadea repede in disgratie... sa fi pregatit ca ispititorul nu doarme .Sau ca sa-l amintesc pe Mintuitorul : sa fi pregatit pt. ca ,,...duhul este rivnitor dar carnea este neputincioasa". Din modul cum decurg discutiile pe topicuri este evident ca multi frati/surori au um interes mai mic de a afla ceva clar si corect cit mai ales sa-si spuna parerile ,in cunostiinta sau nu de cauza. Bine, exista si frati care uzind de cunostiinte aprofundate dar de interpretari strict personale vehiculeaza anomalii cognitive ,cu tarie, putind duce la desinformarea celor mai putini cunoscatori. Desigur, pe primii, de fiecare data cind ii mai contrazic in pareri se inversuneaza si ma rasboiesc oarecum exemplar desi le-am mai spus ca ... unitatea si lupta contrariilor duce la progres. Lasind gluma la o parte, apreciez postarile tale mai ales pt. faptul ca sunt f. la obiect ,exact ca leacul pe rana. Sunt totusi doritor sa vad cine mai are indrasneala si cum sa combata evidenta. |
Citat:
Si chiar ar fi de preferat sa nu fim laudati aici ca atunci ne primim plata aici, pe pamant! Iar cand o sa ajungem in ceruri o sa ni se spuna: tu n-ai ce cauta in rai ca nu ti-ai agonisit nimic in ceruri, tu ti-ai primit toata plata pe pamant. Asa ca dizgratia lumeasca e mana cereasca:)). Plus ca nu mai stau mult pe forum (aviz ispititorului:)), doar atat cat sa-mi umplu sacul de informatii (despre Sfintele Taine, despre boli si vindecare, despre rugaciune, despre Sfinti si duhovnici contemporani, despre locuri de pelerinaj incercate de unii dintre noi etc.), informatii pe care le gasesc mai greu studiind doar cartile. Trebuie sa recunosc ca discutiile in contradictoriu nu construiesc ci, in cel mai bun caz, duc la pierdere de vreme. De aceea e preferabil sa ne amintim de Sfintii Parinti care au gandit inaintea noastra raspunsurile la toate intrebarile noastre de acum. De ce sa ma bazez pe judecata mea limitata cand pot sa ma bazez pe judecata unui Sfant care a analizat si talcuit acelasi subiect dupa zeci de ani de asceza si rugaciune? La cine e Adevarul, la mine sau la Sfintia Sa? La un pacatos sau la un Sfant? |
Interesant!
Dar ma intreb eu, e normal ca la 13 ani sa'ti dai machiaj pe ochi? Cineva zicea ca e o arta, creativitate. Eu numa' asa n'o vad. Am intrebat pentru ca de mult timp, ii tot zic lu' soramea ca nu e normal (d.p.m.d.v), ca nu e bine pentru piele, dar nu intelege. Odata mi-a zis ca sunt si copile de 10 ani care se machiaza! :| |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ca sa nu mai zic de impartirea forumistilor... ce mai idei! |
Citat:
|
Citat:
Ba eu zic ca da! Depinde cum vezi lucrurile. Sa imbatranesti este tot un fel de ajutor. Iti vezi riduri pe fata.. sa le ascunzi? De ce? Nu este mai firesc sa accepti ca imbatranesti si mori? Nu traim etern pe pamant si cred ca fiecare etapa din viata trebuie traita firesc, nu negata! Batranetea cred ca are rostul ei.. ne forteaza sa trecem cu gandul dincolo de lumea aceasta. |
Sfantul Ioan Gura de Aur, referindu-se la farduri, zice:
„De ce adaogi de la tine in faptura lui Dumnezeu cea desavarsita? Nu-ti este de ajuns ceea ce a facut Dumnezeu; ci ca un mai bun arhitect incerci sa indrepti si sa dregi lucrul Sau, te impopotonezi si batjocoresti pe Creatorul”. Pe femeile frumoase el le intreaba: „Dumnezeu te-a facut frumoasa! De ce te slutesti? Dupa cum o statuie de aur ar murdari-o cineva cu noroi din mocirla, tot asa fac si femeile care intrebuinteaza sulimanuri pe fetele lor”. Dar nici femeile urate n-au nici un folos sa se fardeze, dimpotriva le urmaresc nenumarate pericole. Sfantul Ioan spune: „De altfel, ce castig ai de la frumusete? Nici unul, ci lupte mai multe, barfeli mai multe, primejdii mai multe, banuieli mai multe. Pe cea care nu este frumoasa n-ar banui-o cineva, pe cand de cea care inca mai intrebuinteaza si sulimanuri si multe podoabe, imediat lumea isi face o idee rea despre ea, si barbatul ei convietuieste cu banuiala […] Aceea in curand se ofileste din pricina sulimanurilor, capatandu-si o infatisare de molesire, de desantare, de desfranare, si chiar sufletul ei devine grosolan si plin de cea mai mare si mai totala lipsa de rusine, fiindca frumusetea spre aceasta atrage indeobste pe o femeie. […] Nu este nici un avantaj daca una este frumoasa iar alta nu; avantajul este ca aceea, chiar frumoasa fiind, sa nu desfraneze, iar cealalta sa nu fie rea”. Femeia care este preocupata de podoabe, este in aceeasi masura atinsa de mandrie si de slava desarta, care trag dupa ele o multime de alte pacate. Sfantul Ioan spune: „Cine se infasoara cu legaturi de acelea (cu podoabe) se uita in toate partile sa vada cine s-a uitat la ea si cine nu s-a uitat, este plina de mandrie, este cuprinsa de griji si de mii de alte patimi”. |
De ce din punct de vedere ortodox nu-i tocmai cuvios pentru o femeie sa poarte podoabe sau sa se machieze, dar in acelasi timp portul preotesc abunda de podoabe de aur, pietre, matasuri etc. Cum mai vine treaba cu piosenia ???
Ziceti de baieti ca nu-i in regula sa poarte parul mai lung, dar preotii nu il poarta tot asa, in plus au si barba lunga ( cel putin majoritatea ) ??? E un hiatus aici pe care nu-l inteleg. Ori alegeti benevol sa ignorati lucrurile astea, ori pur si simplu discutia e facuta doar de dragul de a intra in polologii absurde. |
Citat:
|
Citat:
Nu ma crezi ? pai hai sa deslusim amindoi ! : 1. de departe se vede ca nu ai avut rabdarea sa citesti tot topicul ci doar te-ai repezit sa-ti spui parerea ! Multe au fost parerile in care se aduce ca baza sf. canoane pt. interzicerea podoabelor si a machiajului . Ba chiar parintele negroponte spune f. frumos ca podoaba femeilor sa fie virtutile crestine si nu cele trupesti pt. ca acestea din urma doar incinta dasr nu cuvinta ...despre nimic ! Pot ,,cuvinta" doar pt. cei care sunt muti de admiratie pt. trup ! 2. nu prea citesti literatura duhovniceasca si ziditoare de suflet pt. ca daca ai fi facut asa ceva nu aveai cum sa-l eviti pe arhiiubitul parinte Paisie aghioritul . La acesta intro zi a venit un tinar latos, cu parul in neorinduiala ,avind astfel o fizionomie disgratioasa. Parintele l-a intrebat scurt : ,,... fiule, esti afiorasit ?"(esti dedicat slujirii bisericii). Acesta a raspuns negativ. Parintele a continuat : ,,... atunci sa pui mina sa te tunzi ,sa-ti ingrijesti trupul si sa nu mai umblii neglijent !" 3. nu numai ca nu citesti literatura duhovniceasca dar nici pe Eminescu nu prea l-ai citit... in scrisoarea a V-a ne spune istoria lui Samson,de parul lui lung, si de soarta care a avut-o. 4. nici biblia nu prea ai citit-o ,pt. ca astfel aveai sa afli de ce Samson avea parul lung (Eminescu nu ne spune asta ci ne introduce direct in subiect, pt. el avind importanta sfirsitul lui Samson si cauza sfirsitului lui ), ce reprezenta acest par lung pt. cei afiorasiti Domnului. Aceasta cauza este si astazi baza in care cei ce sunt slujitorii lui Hristos cit si cei ce au ales sa imbrace chipul ingeresc (calugarii)nu-si tund parul . Desi este regretabil ca nu toti slujitorii lui Hristos sunt purtatori de par si barba lunga, de... acestia ,atita legatura doresc ei sa aiba cu Hristos : pina la par si pina la semnificatia acestuia ! 5. treaba cu piosenia sta astfel : toti sefii de state ,de guverne,regi ,imparati si demnitari cauta sa se imbrace cit mai frumos ,elegant si corespunzator rangului si demnitatilor lor. Intilnirile cu ei urmeaza un anume protocol, anumite uzante, politeturi si bunavointe iar uneori chiar bucurie . Pai daca asa se imbraca niste regi si imparati lumesti a caror cinste si imparatie este trecatoare pai Imparatul imparatilor si Domnul domnilor a carui imparatie este vesnica nu este firesc (din multa bucurie, cinstire, dragoste si nemincinoasa venerare)ca palatele Lui (adica bisericile Sale)sa fie cit mai frumoase si slujitorii lui sa fie cit mai cu cinste si frumusete invesmintati cind I se infatiseaza(cind oficiaza slujbele cultului public) ? Asadar ,aici nu este nici un hiatus, nu se ignora benevol nici un lucru din cele pe care le presupui tu,discutiile nu prea dau in poliloghii( atentie la cum ai scris tu !)absurde dar cu siguranta este vorba de o necunoastere a ta dublata de fronda ! Sa pui mina si sa mai citesti si ai sa vezi ca lucrurile se mai indreapta de la sine. Este bine ca atunci cind intri pe un topic sa il citesti in intregime iar daca este mare si nu ai atita rabdare macar sa ramii rezervat si sa nu te arunci in discutie . Pace tie ! |
Domnule Zaharia,
Am citit 90% din ambele topicuri deschise pe acelasi subiect. Intentia mea nu e de a ma insera fara nici un rost in discutie, doar am cateva nedumeriri la care as fi asteptat raspunsuri mai coerente si mai ...obiective. Tot nu consider ca e corecta aceasta discriminare, atat a femeilor cat si a persoanelor ce nu apartin direct castei de slujitori ai bisericii, cum ii numiti dumneavoastra. Discutia din start mi se pare absurda, nefiind nimeni in masura sa decida ce poate fi considerat podoaba sau nu. Mi se pare ca tine de propriul gust si de propria deprindere a fiecaruia felul in care decidem sa se imbracam sau sa folosim diferite accesorii fara a fi nevoie sa fim catalogati in vreun fel. Genul acesta de atitudine naste discriminari ilogice si orice forma de discriminare are la baza un strat gros de sentimente negative in frunte cu frustrarea. Nu-mi arde de glume. Imi arde de bunul simt si de ratiunea care ar trebui sa fie definitorii pentru o persoana care se vrea membra cu drepturi depline ale societatii. Nu parul, nu crucile de 3 kile de aur, nu orice alt element din aceasta vasta categorie a esteticului sunt marci ale binelui sau raului. Nu-i nici o virtute in a arata cu degetul pe celalalt, din contra e o dovada de superficialitate. In fond ceea ce noi vedem in el e doar aspectul fizic. Mai moral si mai corect ar fi sa incercam sa il cunoastem si sa il respectam in masura in care este posibil, fara a incerca sa il judecam. P.S. Mea culpa pentru polologhii ( din cate stiu sunt acceptate ambele forme de singular polologhie si poliloghie, asa ca am presupus ca si la plural s-ar accepta ambele radacini ). |
Citat:
In felul in care ,,te prezinti" esti departe de ortodoxie,desi cred ca ar fi trebuit sa o inveti bine la scoala (ma refer la disciplina religie) esti insa f. aproape de umanismul fara rigori si frontiere. Cred sincer ca nu ai nimerit forumul pt. a te lamuri. Biserica este in primul rind o institutie divinoumana (nu pt. ca asa ne place noua sa spunem ci pt. ca asa a hotarit cel ce a infiintat-o)care are reguli precise si viata riguroasa. In biserica nu functioneaza zicala : ,, mai da romane, mai lasa jupine !" De asemenea, biserica nu obliga pe nimeni sa faca parte din ea ci doar daca voiesti. Chiar astazi Hristos a spus la sf. liturghie : ,,...cine voieste sa-mi urmeze sa se lapede de sine sa-si ia crucea si sa-mi urmeze " .Unde ai fost de dimineata ? de ce nu ai fost la sf. si dumnezeiasca liturghie ? sau daca ai fost de ce ai fost cu cugetul raspindit si nu ai trait liturghia? Mai ramine sa te gindesti bine daca doresti sau nu ortodoxia... dupa aparente(aceasta este o exprimare eufemistica)deocamdata nu vrei asta ! Speranta piere ultima ! |
Citat:
Podoabele vestmintelor preotesti sunt un simbol al maretiei lui Dumnezeu, podoabele femeilor sunt folosite pentru influenta sociala si pentru atâtarea barbatilor. Principiile vietuirii crestine decurg din cautarea mântuirii prin slujirea lui Dumnezeu în toate faptele vietii cotidiene. Principiile lumii decurg din cautarea distractiilor trecatoare. |
Citat:
|
Citat:
Inteleg principiul de viata riguroasa insa sunt anumite puncte care depasesc o anumita arie a normalitatii si ingradesc prea mult libertatea oamenilor din punctul meu de vedere. Si, revenind la chestiunea podoabelor, atata timp cat ele sunt folosite de preoti, nu vad de ce nu ar fi acceptat sa fie folosite si de restul populatiei. Exact in acelasi scop " cu cinste si frumusete investmantati ". Unde am fost de dimineata ? Am invatat cum sa salvez oameni. :) |
N-ai fi singura,mai avem si alti atei pe forum.
Pe mine,una,totusi ma bucura preocuparea voastra de a discuta cu noi. Si cu siguranta cred ca putem invata unii de la altii cate ceva,oricat de absurd ar parea pentru unii extremisti care se afla de o parte ori alta a baricadei. Noi,putem invata mai multe lucruri despre lumea inconjuratoare,pur materiala, de la niste oameni cerebrali si care au, poate, mai multe cunostinte in domeniul stiintei decat avem noi,iar voi puteti invata sa va deschideti sufletul (sau,poate pentru inceput sa incepeti sa ii percepeti existenta si sa intelegeti ca nu sunteti niste simpli robotei mai avansati) si sa incepeti sa priviti lumea si prin intermediul lui. Acum,revenind la tematica topicului,cred ca mirenii ar trebui sa se rezume la echilibru atat in interior,cat si in exterior: adica,nici o austeritate exagerata nu face bine in lume,dar nici excentricitatea dusa spre vulgar.Totul sa fie cu gust si in limita bunului simt! |
Eu privesc femeia ca pe o floare. Floarea este frumoasa prin culorile ei, nu prin ceea ce adauga omul la aceste culori.
|
Citat:
|
Nu, va fi cineva care va vedea culoarea ei intr-un mod mai curat(inalt) decat o vedem noi.
|
Eu cred in florile ce-si schimba culorile, nu in florile ancorate in monocolor. Macar sunt mai vesele ( asta ca sa ne adancim si mai mult in metafore ).
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:53:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.