![]() |
Eu am facut in seara asta o prajitura de post cu banane si a iesit excelenta! Iata reteta:
Ingrediente un pahar ulei, 2-3 banane bine coapte (4 chiar daca sunt mici), un pahar zahăr, un pahar nucă mărunțită, zahăr vanilat (2 pliculete), esenta da vanilie, o linguriță praf de copt, făină cât cuprinde Preparare Bananele se fac piure cu o furculiță. Se amestecă toate ingredientele. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă unsă și tapetată cu făină. Se netezește cu un cuțit. Timpul de coacere - cam 50 min. la foc moderat. Se verifică cu o scobitoare dacă e gata. Se pudrează cu zahăr si se serveste. Doamne ajuta si post cu folos! |
Citat:
Trebuie sa fie gustoasa, ia arunca si peste ocean o felie!!!:10: |
Eu,am mancat astazi avogado cu orez fiert.Simplu si sanatos.
Trebuie sa fie un fruct de avogado copt,de regula,in supermarketuri se gaseste in stare mai cruda pentru a nu se risipi.Se cojeste avogado,se scoate samburele masiv din mijloc,apoi se taie in doua,dupa care feliute groase cat degetul mic.Se fierbe orez(de preferabil in robot special),sau orez prefiert la punga,dupa care se pune intr-o farfuriuta,apoi se pune avogado tot intr-o farfuriuta avogado taiat,iar pe alta farfuriuta se pune sos de soia cu lamaie si pasta de wasabe(dar,nu este neaparat).Se mananca orezul cu betele,dupa care se apuca tot cu betele bucatica de avogado se intinde prin sosul de soia si se mananca. Este bun,usor si sanatos!!! |
Spaghetti cu sos tomat
Ingrediente: o pungă de spaghetti, 100 ml. ulei , 2 cepe , 1kg. roșii sau 5 linguri pastă de tomate, 1 lingură zahăr, foi dafin , busuioc pentru gătit , cimbru , piper.
- Se fierb pastele în apă clocotită cu sare, se strecoară , și se clătesc cu apă rece. Se amestecă cu ulei. Ceapa se taie mărunt și se pune la călit în tigaie ; se adaugă sosul de roșii, condimentele , se adaugă apă , dacă este necesar , și se gătesc împreună, până sunt fierte. Se amestecă cu pastele și se dau câteva minute la cuptor ; se servesc fierbinți. Poftă bună ! |
Budinca de post
Ingrediente: 300 g taitei; 400 g piure de fructe; 100 g margarina; 120 g miez de nuca; 100 g zahar.
Mod de preparare: Taiteii se fierb, se scurg si se amesteca cu jumatate din margarina. Dupa ce tava a fost unsa cu restul de margarina se adauga trei sferturi din cantitatea de taitei. Deasupra se presara nuca macinata, piure de fructe si restul de taitei. Se presara zahar si se pune tava la cuptor pana se rumeneste. |
Ardei umpluti - de post
Ardei umpluti - de post
Ingrediente: 8 ardei grasi mari; 3 cepe; 1 capatana usturoi; 1 kg rosii; 1 ceasca orez; 2 cesti supa de legume; verdeata: patrunjel, marar; sare ; piper; zahar; 1 pahar ulei + 2 linguri pentru sos Mod de praparare: Se toaca ceapa, se caleste in ulei incins si se adauga supa de legume. Adaugam orez, usturoi, piper, sare, zahar, 0,5 kg rosii. Se lasa la foc mic pana se umfla orezul. Intre timp, pregatim ardeii pentru umplut: se scot cotoarele, se spala de seminte. Se umplu ardeii cu orez, folosind drept "capace" felii de rosii. Ungem cratita cu ulei, aranjam ardeii, adaugam rosii taiate felii, adaugam putina apa, si ii punem in cuptor, la foc mic, aprox. 35 de minute. La urma adaugam verdeata. Pofta buna! |
Citat:
:38:, as manca acum o portie de spaghete...yami-yami |
Citat:
|
hai că vă spun eu o rețetă simplă:
răbdări prăjite în ieșiri mânioase din minți, asezonate cu dulceață amară din lacrimi de crocodil din dor nebun după părăsirea iubirii lăcomiei de iubirea păcatelor; iar la final un desert din găuri de cașcaval... prin care te uiți la ziua de mâine sau la aia de ieri. Deci cu asta se hrănește tot trupul, dar sunt permise pita și apa sfințită și rugăciunea, deci este permisă împărtășirea cu Hristos în fel și Chip... oricând și oriunde dar în mod cuvios și cuvincios ca să nu luăm osândă și răzbunare... :67: Dar nu uitați și ce a zis Hristos după înviere oilor Sale: „Pace Vouă!..” |
Citat:
Candva a fost razboi urmat de seceta in Grecia si lumea nu mai avea ce manca. Preotii vazand ca nu exista alta varianta au dat dezlegare la fructe de mare. Acest lucru a placut si lumea a zis "hai sa lasam asa ca e mai bine". In realitate insa, fructele de mare nu sunt de post! Sunt niste vietati care traiesc in apa si nu vad de ce ar fi de post! Postul este despre penitenta si rugaciune. In momentul in care iti pui frumos pe masa un snitel de post, si un pahar cu lapte de post, si o prajitura de post etc nu prea cred ca esti chiar intru totul postind. Daca mai mancam si ceva care ne place asta este, dar sa cauti sa-ti pastrezi confortul alimentar in Postul Mare (mai ales) mi se pare aiurea. Daca tii atat de mult la placerea burtii nu mai tine post si gata! ACESTE RETETE SI SIRETLICURI DE A POSTI DAR SI A AVEA PLACERI ALIMENTARE SUNT BUNE SI ACCEPTATE DOAR CA ETAPA INTERMEDIARA CATRE POSTUL ADEVARAT! In decursul a mai multi ani ar trebui sa tindem catre postul asa cum este scris si anume cu dezlegare la ulei si vin doar in weekend si alte zile prescrise! Si cand e ajunare - e ajunare. Eu vad crestinismul si relatia mea cu Dumnezeu ca pe o cale, un drum. Nu pot ajunge acum imediat la un nivel inalt dar e bine si necesar ca sa fac pe unde pot niste mici progrese. La inceput nici macar nu ma rugam dimineata, dupa am inceput sa ma rog poate un minut, dupa cativa ani ma rog cam 10 minute dimineata - eu vad acest lucru ca pe un progres important chiar daca in rest nu am progresat prea mult si am avut si regrese pe anumite arii. Trebuie sa incercam sa ne luptam macar un pic pe unde putem, nu sa cautam siretlicuri de a pacali postul, pt ca e greu sa fii si cu burta plina si cu sufletul in Rai! |
Atentie la paste! si ...la ardeii umpluti de post
1. Retetele de paste sunt f.bune, numai sa aveti grija sa fie din aluat fara oua. De obicei pastele (cele din comert mai ales) se fac...cu oua.
2. Ardeii umpluti pentru post sunt mai gustosi astfel: Se taie ceapa marunt. Se curata morcovii, se spala si se dau prin razatoarea fina (sau se maruntesc cu rorbotul de bucatarie tot fin). Se caleste ceapa cu morcovul in ulei, se adauga si orezul crud (dar spalat si lasat sa se usuce mai din vreme). Apoi se adauga putina vegeta la compozitie. Se umplu ardeii si se pun in cratita. Se rumenesc mai intai putin, apoi se adauga bulion si putina vegeta, apa, si se fierb pana sunt gata. Se pot da sa scada si la cuptor putin. Supa de rosii (este tot de post): Compozitia de mai sus (fara orez): morcovi caliti cu ceapa, la care se adauga si o radacina de patrunjel (tot la calit), chiar si un ardei gras maruntit. Se adauga suc de rosii (chiar din comert, din cutii de carton), putina vegeta si se fierbe. Se poate adauga si putin orez. Nu stiu daca la sarmalele de post se poate adauga morcov. N-am facut niciodata, si nu prea imi plac. Unii pun nuca la ele. 3. Pilaf cu ciuperci Se rumenesc ceapa cu ciupercile taiate marunt si se adauga apoi orezul. Se adauga si vegeta. Se inbusesc toate putin, apoi se adauga cate un polonic de apa fierbinte, sau supa de zarzavat si se lasa sa traga la foc f.mic, pana se inmoaie si se umfla orezul. Dupa gust se poate adauga si putin usturoi. Eu nu stiu sa fac mancaruri, nici de post, fara ulei. Si asa gatesc cu f.putin ulei (nu sufar grasimea). |
Topicul acesta nu face bine la post.. imi face foame!
|
Va multumesc pt retete. Le-am copiat pe toate. Azi am facut spaghetele lui Cristi.
|
vinete taiate felii, prajite in ulei cu mujdei:D
fasole verde: ceapa la calit, apoi rdei, roshii, se pune fasolea verde, se pune capac la foc mediu, si sare,, ser serveste cu mujdei cu roshii D: penne cu nuci. |
Citat:
|
Citat:
|
de acord, nu vorbeam neaparat despre schimbul de retete, mai mult despre un risc in care putem cadea toti, gospodine si negospodine. :)
|
Citat:
|
imbuibarea cu bucate de post
Imbuibarea se poate face si cu bucate de post. La urma urmei, de post sau de ne-post (de dulce, de frupt etc) nu conteaza, tot 'imbuibare' se numeste (se cheama ca este)!... adica, tot (un fel de) pacat... :17::23:
|
Citat:
Ce sint astea? |
Penne-le sunt un tip de macaroane.
Daca mai doriti retete sau retete cat de cat mai detaliate, spuneti-mi si va scriu mai multe. Nu e vb ca ne gandim toata ziua la mancare, dar pentru cei care sunt la inceput e mai greu si nu tb sa-i speriem, si-n al doilea rand de cat sa consumati zi de zi, asa zise produse de post din comert, mai bien va scriu retete. Citat:
|
Supa de chimen cu gris
Ce ne trebuie? 200 g morcovi, 100 g albitura, 50 g ceapa, 20 g chimen, 75 g gris, 100 ml ulei, 100 g fulgi de porumb, sare.
Cum gatim? Zarzavaturile se taie felii subtiri si se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce acestea au fiert, se strecoara, iar supa ramasa se da in clocot, se adauga grisul, usor calit in ulei si stins cu supa, apoi chimenul, putin zdrobit. Se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic cca 15 minute intr-un vas acoperit, pentru ca supa sa-si pastreze aroma de chimen. Zarzavatul fiert se poate pasa si folosi la supa. Se serveste fierbinte cu fulgi de porumb sau cu crutoane de paine." |
Citat:
|
retete de post
vreau sa va dau ceva retete de post <pastele fainoase nu se racesc cu apa rece, total gresit . Daca pastele se gatesc pe moment, se pune ulei in apa care se fierb si dupa ce s-a ajuns la fertura normala se strecoara si se amesteca cu sosurile preparate. Spaghettii cu ulei ,usturoi si ardei iute
Se pune la prajit uleiul ,1catel de usturoi razalit si putin ardei iute nu se lasa decat un minut la prajit ,dupa care se adauga spaghettele si putin patrunjel taiat marunt <daca sunt seci se adauga cateva linguri de apa in care s-au fiert spagettele.Pofta buna ! |
Penne cu ciuperci<macaroane > 2-cepe albe,300-gr.ciuperci ,500-gr.rosii sare si putin piper se pune ceapa taiata marunt la prajit se adauga ciupercile taiate feliute ,rosiile decojite taiate cubulete se lasa circa 10 minute la prajit toate , dupa care se adauga o cana de apa fierbinte si se mai lasa 5 minute in acest sos se pun pastele .pofta buna!
|
Prajitura cu mar
6OO-GR.FAINA ,250-GR.MARGARINA VEGETALA ,1-CANA ULEI <100-ML>1-lingurita bicarbonat stins in zeama de la o lamaie ,3-LINGURI ZAHAR SI SARE .TOATE SE AMESTECA BINE PANA SE OBTINE O COMPOZITIE OMOGENA ADAUGAND APA MINERALA .SE IMPARTE IN DOUA SI SE FAC 2 FOI 1,5 KG MERE SE CURATA SE DAU PRIN RAZATOARE SI LA URMA SE PUN LA PRAJIT STOARSE BINE CU 150-GR.ZAHAR SI SCORTISOARA.DUPA CE S-AU RACIT SE PUNE 3-LINGURI DE FAINA IN MERE PENTRU A NU LASA APA . SE PUNE IN TAVA SI SE DA LA CUPTOR LA 180-GRADE PENTRU 25-30 MINUTE EU FOLOSESC ULEI DE MASLINE DAR CRED CA E LA FEL SI CEL DE FLOAREA SOARELUI DIN ACEASTA COMPOZITIE SE POATE FACE SI CORNULETE CU GEM S-AU NUCA .POFTA BUNA!
|
Turta dulce de post
Avem nevoie de 650 g faina, 250 g zahar, 300 g miere lichida, 225 ml ulei, 2 lingurite bicarbonat, 2 lingurite scortisoara si cuisoare.
Cum procedam: Ingredientele uscate se pun intr-un castron (faina, zaharul, bicarbonatul, scortisoara si cuisoarele) si se framanta un aluat adaugand uleiul si mierea. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei plastiline moi (adaugati putina apa daca este prea tare). Infasurati aluatul intr-o folie de plastic si puneti-l la frigider timp de o ora. Apoi intindeti o foaie groasa cam de 1 cm si taiati cu formele. Acoperiti tava cu foaie de copt si puneti turtitele la cuptor timp de 10-15 minute. |
Ciuperci cu sos de ceapa
Vom folosi: 500 g ciuperci, 200 ml ulei, 400 g ceapa, 100 g bulion, 100 ml vin alb, 1 foaie dafin 1 legatura verdeata, sare si piper dupa gust
Ciupercile spalate bine in apa rece si taiate felii se pun intr-un vas acoperit la foc potrivit. Apoi calim ceapa, si o amestecam cu ciupercile. Adaugam bulion si cand sunt aproape inabusite se adauga vin, sare, piper, foaia de dafin si verdeata, lasandu-se la fiert inca 15-20 de minute. Se servesc reci, cu garnitura de orez sau cartofi natur. |
Hai să vă mai dau o rețetă:
După ce se împacă cu dușmanii, cu greșiții, și cere iertare celor pe care i-a supărat, bucătarul se pune pe făcut mâncare pentru el și pentru cine mai este prin casă: Zice un Doamne ajută lăsând în grija Domnului reușita rețetei! Se ia o ceapă roșie, mare, roșie, cît un pumn, și se dezvelește foaie de ceapă după foaie de ceapă până la miez, apoi fiecare foaie de ceapă roșie se sărează cu sare, și se lasă așa o oră sau două împreună cu restul. Se ia apoi o ceapă albă, mare, albă, căt un pumn, și se dezvelește foaie de ceapă după foaie de ceapă până la miez, apoi fiecare foaie de ceapă albă nu se sărează ci se pun doi trei stropi de oțet în înveliș și se lasă așa o oră sau două împreună cu restul. Se ia apoi o ceapă neagră, mare, neagră, cât un pumn, și se dezvelește foaie de ceapă după foaie de ceapă până la miez, apoi fiecare foaie de ceapă neagră nu se sărează, nu se pune oțet în înveliș ci se pun două trei picături de undelmn dacă e dezlegare, altfel se pun picături de apă chioară, și se lasă așa, o oră sau două împreună cu restul. (Dacă nu există ceapă neagră se poate folosi orice altă ceapă de culoare diferită față de cea albă și față de cea roșie) Se ia apoi o măciulie de usturoi și se scot cățeii de usturoi, și se așează în foile de ceapă și se lasă așa o oră sau două... câte un cățel într-o foaie, la trei foi diferite. Se ia o frunză mare de varză acră, pe care se așează cepele și usturoiul. Se mai ia o frunză mare de varză acră, cu care se acoperă cepele și usturoiul. În loc de frunzele de varză acră se pot folosi oricefel de frunze comestibile sau legume tăiate așa felie mare. Turnul astfel format se lasă jumătate sau o oră sau două la zvântat. Se taie în 4 părti egale, după ce s-a însemnat cu semnul sfintei Cruci. Nu se mai pune ulei decât dacă e dezlegare ci câteva picături de lămâie pe fiecare porție. Nu se consumă împreună cu pâine sau cu apă, și cu nici un fel de paste făinoase și nici cu pește sau măsline. Felia de pâine uscată și paharul cu apă se mănîncă și se bea înainte! Se mănîncă încet căci arde! iar stomacul și limba pot să explodeze! Nu se folosește piper sau ardei iute sau boia. Când se consumă, creștinul trebuie să caute să înțeleagă la ce se referă mâncarea din porția lui chiar dacă știe de data trecută răspunsul... RĂSPUNS: se referă la ziua curentă, fiecare pătrar al zilei este o porție, iar pedeantregul, toată porția reprezintă mintea unui creștin practicant. Miezurile de ceapă nu se aruncă ci se folosesc la fierturi... Porția asta se recomandă a fi servită L,M,V . După porția denumită de simpatici barbeq babilonian se îngăduie cu greu câteva fructe dulci de final: nuci coapte cu miere, portocală, banană, mere pere, gem, sau alte fructe dar nu în exces ci doar atât cât să alunge gustul anterior rămas. La final se urează noapte bună! celor care au mâncat dar și celor care au mâncat altceva s-au n-au mâncat nimic... cu îmbrățișare cât mai afectoasă. În caz de dureri de cap sau nemulțumiri sau pretenții, omul trebuie să-și reamintească ce a mâncat peste zi! sau ce a dat altora să mănânce! Toată masa nu trebuie să se întindă așa mai mult de o oră două pe deantregul. Poftă Bună! (eu abea de am inventat rețeta asta, așa că e prima oară când am născocit-o și redactat-o special pentru voi, dar precis nu eu ci Domnul a dat fie-I numele lăudat! sper, iar eu încă n-am folosit-o și deci încă n-am mâncat focul cu care m-am jucat... cine știe?... ori precis am făcut păcat după păcat de m-am hazardat ca să-i dau bucătarului de lucrat ceva ce el nici n-a visat... lucru necurat, ori cineștie ce-o fi gândind despre rețeta asta fără de aluat... și astfel n-am ascultat, vorbind iarăși nentrebat, ca orice bucătar proaspăt angajat, cu cugetul necugetat și crudul îndrăznind... dar acum pus pe liber, dat afară, de șeful înfuriat de mâncarea cu gust de „rahat” ce să mă fac? dar el nu știe că abea mai târziu se va vedea că n-a fost lucru necurat ci drept cugetat, din părinți lăsat, și regretând el abea atunci că pe nedrept m-a disponibilizat... lasându-mă să ajung eu acolo de unde-am plecat... la rețeta aia amară de la bucătarul versat... și delăsat în ... păcat.) |
Supa cu ciuperci
Ingrediente : 1/2 kg ciuperci champignon;1 gulie;3 morcovi; 1 legatura patrunjel; 1 ceapa; 50 ml ulei; sare; delikat.
Preparare : Ciupercile le curatam, spalam si le taiem cubulete,gulia la fel. Morcovii si patrunjelul le taiem rondele.Taiem marunt ceapa si o calim pe 50 ml ulei, adaugam ciupercile si le saram lasandu-le la calit impreuna cu ceapa timp de 10 minute . Stingem totul cu apa si adaugam apoi morcovii, patrunjelul si gulia. Lasam sa fiarba pana legumele sunt fierte si apoi adaugam patrunjelul verde tocat fin. Condimentam dupa nevoie cu delikat si sare. |
Placinta cu cartofi & alte leguminoase...
2 atașament(e)
Placinta cu cartofi...
Indrediente: 2 foi de foietaj cartofi ceapa calita masline negre porumb marar, patrunjel, sare si piper dupa gust... Se fierb cartofii, dupa ce sunt fierti se paseaza, se adauga ceapa calita in prealabil, boabele de porumb, maslinele...si se condimenteaza dupa gust! Cam asa arata placinta mea...:3: |
Supa de Rosii -de post..
150 gr..morcov 150 gr..ceapa curatata alba 150 gr..telina..sau de preferat telina tija 3 catei de usturoi o casoleta de busuioc proaspat..aproximativ 30 gr o conserva mare de rosii in bulion decojite de preferat divella(foarte bun si la sosul de pizza) sau mazza 150 ml ulei de masline..dar sa-l gustati sa nu fie prea amar. sare..piper..daca se poate rasnit pe loc..si putin zahar(la rosii intot-deauna se adauga putin zahar pentru a le taia aciditatea).. se toaca legumele cat se poate de marunt..si se calesc in uleiul de maslineadaugand usturoiul spre final..cand sunt aproape rumene..mai mult decat sticloase..se adauga rosiile conservate..intregi..cu tot cu suc..la foc mic..se amesteca des..pana scade de tot..apasand cu o lingura de lemn..pentru a zdrobi rosiile..va ramane ca o tocana groasa.. Adaugati apa..(de preferat o supa de resturi de legume..eu asa fac..adun toate resturile de la curatat..le spal bine..si le fierb..cam o ora..) dar merge si apa..fara a fi de post..se pune supa de pui..clara.. cam inca o data si ceva..peste rosii..si dati in fiert..gustati..si cam cu 10 min inainte de a o da jos de pe foc..adaugati busuiocul taiat mai mare..cu tot cu tulpina..mai mare..cam de jumatate de cm..potriviti de sare..zahar..si piper.. merge foarte bine cu crutoane de paine taraneasca..facute cu ulei de masline si patrunjel la cuptor.. |
Pentru cei care considera fructele de mare de post..
scoici cu sos de vin 1 kg de midii..verificati sa fie carnoase..cele mai bune sunt cele de marea neagra..dar nu se gasesc.. un alt aspect..trebuie sa fie neaparat proaspete..de preferat cumparate de la magazine de la care ati mai cumparat.. o ceapa mare.. 150 ml vin alb sec.. 50 ml ulei de masline(cu unt sunt delicioase..dar..) sare..piper..dupa gust ceapa se taie ff marunt..si se caleste in uleiul de masline..pana devine aproape aurie..se adauga vinul..sarea..piperul..poate si cativa catei de usturoi lame..dar asta este optional..cand fierbe..adaugati toate scoicile..mestecati de 5-6..ori..dati vasul de pe foc(trebuie sa fie o cratita cu gura mai larga)..si acoperitzi-o..cu un capac.. lasa-tile cu capac..aproximativ 5 min.. scoicile care nu s-au deschis..aruncatile..pentru ca inseamna ca au fost moarte..si nu pot fi mancate.. se pun scoicile in bol..se toarna sosul deasupra..si poate patrunjel tocat fin..mergfoarte bine acompaniate cu cartofi prajiti.. |
Si ceva exotic..calamari cu capsuni..:)
300 gr..calamari mici(sunt mult mai fragezi..asa numitii baby calamar) 50 gr capsuni 30 ml ulei de masline busuioc proaspat 100 ml vin alb sec 100 ml suc de rosii poate putin ghimbir proaspat ras..(doar celor care tolereaza arome asiatice) se curata calamarii..avand grija sa scoateti ciocul..si tot restul de cochilie..(care seamana cu o bucata de plastic). ai taiati in doua..si ai puneti in tigaie in uleiul ff incins..mestecati repede..si dupa 30 de secunde(calamarul mic se gateste foarte putin)..puneti capsunile..si stingeti cu vinul..lasati putin sa forfoteasca..si adaugati sucul de rosii..dati gust..cu sare si piper..iar la servire pe farfurie..presarati busuioc proaspat tocat..si daca vreti..radeti putin ghimbir deasupra.. merge foarte bine cu garnitura de spanac proaspat gatit cu ulei de masline..usturoi si lamaie.. |
Citat:
Daaar, banuiesc ca se merita sa fie incercata!!:10: |
Pai daca ai sa o prepari..ai sa vezi cum este..:)..lucrez ca bucatar..am avut-o candva pe meniu..si spre surprinderea mea..era cautata..vinul..cu capsunele putin acide..si busuioc..dau bine..
|
Citat:
|
Multumesc Ciprian pentru retete, eu chiar gatesc din cand in cand cu fructe de mare, insa le am doar de la congelator, nu mi-as permite proaspete caci sunt foarte scumpe. Am si ceva sosuri si condimente asiatice aduse direct de la sursa, plus sosul de soia, iar ghimbirul nu-mi lipseste din casa.
|
da..eu personal prefer ghimbirul mai mult ras peste ceva..proaspat..peste pui in general..:)
maine se mananca peste..poate..o reteta cu peste?dar va fi picant..... paste cu somon..nu este de post.. 150 gr somon proaspat 30 ml ulei de masline 4 rosii cherry un varf de cutit de nucsoara..dar nu mai mult.. jumatate de ceapa potrivita 100 ml smantana dulce(dorna rosie pentru gatit,president,panna.el e vire) 100 gr paste proaspete..de preferat..se gasesc congelate..sau refrigerate..la magazin..sau barilla parmesan fulgi..(scalia)..se poate face cu un cutitas economic de curatat legume..masina de feliat..sau pur si simplu razatoarea..cu partea pentru cartofi felii.. 50 ml vin alb sec ceapa taiata pestisori..se caleste in uleiul de masline..apoi somonul si rosiile cherry taiate jumatati..poate folositi o tigaie teflonata..pentru ca somonul este fraged..si se poate lipi si sfaramita.. somonul taiat cam de ju8matate de cm ..patrat..dupa ce este destul de rumenit..puneti vinul..apoi smantana dulce nucsoara..si potriviti de sare si piper aveti grija..smantana dulce are deja sare..necesita ff putina sare..daca puneti cat ar trebui..veti avea surpriza sa iasa sarat..mai bine putin cate putin pastele trebuie fierte in apa..cu putin ulei de masline..si putina sare..mai multa apa..pastele sa reprezinte cam 10 %..ideal..din cantitatea totala..altfel..vor ramane cu amidon pe ele.. cele proaspete..fierb cam 4 minute..cele uscate..cam 10..puteti sa le lasati putin maitari..al dente..si sa le mai fierbeti in sos..(al dente a nu se confunda cu pastele crude..care se lipesc de dinti..cum mai fac pe la restaurante..trebuie sa nu fie ff moi..atat sa fie ferme..dar patrunse) scurgeti pastele..le amestecati cu sosul..si le mai fierbeti impreuna 1 minut..le veti servi fierbinti..cu parmesan scalia sau ras..pe deasupra.. |
un desert adorat de copiii mei
1 atașament(e)
Bilute de ciocolata (amaruie, in perioada postului)
Ingrediente: 150 g ciocolata amaruie 2 linguri sirop de zahar sau miere 2 linguri de cacao 100 g margarina 1/2 coaja de portocala rasa (eventual tinuta in prealabil in zahar si coniac) 200 g biscuiti stafide sau fructe confiate taiate bucatele sau visine din visinata, nuci, alune. Mod de preparare: Se pune pe foc mic si se amesteca: - ciocolata rupta bucatele - siropul (mierea) - cacao - margarina. Se mai adauga coaja de portocale, stafidele sau fructele confiate si biscuitii sfaramati, nucile sau alunele preferate. Dupa ce se racoreste putin, se modeleaza in forma rotunda si se tavalesc prin cacao, fulgi de cocos, nuca macinata sau fulgi de ciocolata. Cand am posibilitatea, pun in mijloc si cate o visina din visinata. Le asez pe o farfurie, una langa alta si le las in congelator cca 30 minute dupa care pot fi lasate si in frigider, la temperatura obisnuita. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:47:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.